Kan je ook stroopwafels makenquote:Op zaterdag 15 december 2018 19:28 schreef Nizno het volgende:
[..]
30 december gaan de ijzers weer aan.
Nog steeds erg blij dat ik een jaartje of 4 geleden een ijshoorntjes ijzer op de kop heb getikt voor 7,50.
Die werkt als een tierelier.
kan wel, doe ik alleen nietquote:Op zondag 30 december 2018 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kan je ook stroopwafels maken
🙄quote:Op zondag 30 december 2018 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kan je ook stroopwafels maken
Wat een geweldig DNA. Daarmee moet je wel meedoen aan Heel Holland Bakt.quote:Op maandag 19 augustus 2019 18:55 schreef Macka66 het volgende:
https://imgshare.io/image/ZDy66
Mensen, ik blijk behalve in het bezit van kniepertjes DNA ook familie te zijn van de Vlaardingse IJzerkoekies (her)ontdekster Daatje de Koe! Linksonder oma Macka, rechtsonder (Alida) Daatje de Koe.
*snif* *diep ontroerd*
Ik had hier eigenlijk nog nooit van gehoordquote:Op woensdag 6 november 2019 21:46 schreef Macka66 het volgende:
Bedankt voor het verhuisbericht.
Hoi FEE, bakken jullie met ons mee?
Als je een kniepertjesijzer hebt wel In het noorden bakt iedereen ze. Ook mensen die normaal alleen uit potjes of met zakjes kokenquote:Op woensdag 6 november 2019 22:01 schreef Lenny_Leonard het volgende:
Is dit iets wat newbies ook kunnen?
IJzerkoekjes horen inderdaad zacht en boterig te zijn. Ziet er wel goed uit.. Ik ben jaloers, ik moet altijd uitkijken dat ik ze niet óf verbrand óf laat uitlopenquote:Op zondag 10 november 2019 16:58 schreef Macka66 het volgende:
https://imgur.com/gallery/NPNW8KI
Even ter opwarming alvast gebakken: Vlaardingse ijzerkoekjes.
Dit was poging 1. Ze zijn erg lekker, maar niet zo knapperig als kniepertjes. Toch zeer voor herhaling vatbaar!
Die zijn veel dikker dan kniepertjes. Bak je ze maar van één kant dus?quote:Op zondag 10 november 2019 16:58 schreef Macka66 het volgende:
https://imgur.com/gallery/NPNW8KI
Even ter opwarming alvast gebakken: Vlaardingse ijzerkoekjes.
Dit was poging 1. Ze zijn erg lekker, maar niet zo knapperig als kniepertjes. Toch zeer voor herhaling vatbaar!
Je draait ze om tijdens het bakken.quote:Op maandag 25 november 2019 12:04 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Die zijn veel dikker dan kniepertjes. Bak je ze maar van één kant dus?
quote:Op zondag 8 december 2019 21:36 schreef Lucky_Strike het volgende:
Knieperkes was het antwoord op een van de vragen bij Twee Voor Twaalf van afgelopen vrijdag. Dankzij dit topic had ik de vraag goed
Ja, nou je het zegt. Hoe heten die rolletjes dan?quote:Op zondag 8 december 2019 21:55 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Alleen werd me uit de vraag nou niet echt duidelijk of ze nou kniepertjes of rolletjes wilden horen... Lag niet aan mij, want m'n ouders hadden ook iets van "wat willen ze nou horen"
nieuwjaars rolletjesquote:Op zondag 8 december 2019 21:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ja, nou je het zegt. Hoe heten die rolletjes dan?
Ah, ok. Dat was genoemd in de vraag. Dus dan was kniepertjes het enige juiste antwoord, in welk dialect dan ook.quote:
heb het niet gezien dus geen idee, maar ik geloof je directquote:Op zondag 8 december 2019 22:04 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ah, ok. Dat was genoemd in de vraag. Dus dan was kniepertjes het enige juiste antwoord, in welk dialect dan ook.
Rolletjesquote:Op zondag 8 december 2019 21:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ja, nou je het zegt. Hoe heten die rolletjes dan?
Ga je geen kniepertjes bakken?quote:Op zondag 8 december 2019 22:02 schreef Nizno het volgende:
[..]
nieuwjaars rolletjes
27 dec gaan de ijzers weer aan en het beslag weer veranderen in rolletjes.
quote:
Daarmee krijg je een hele stapel, ik gebruik altijd:quote:Op donderdag 7 november 2019 00:06 schreef derLudolf het volgende:
https://www.bol.com/nl/p/(...)er/9000000011157667/
Die dus. Daarvan heb ik er twee. Of ik heb er een en m'n ouders. Die van mij er bij gekocht voor spekkedikken
Een recept voor kniepertjes is
250gram boter
4 eieren
400g witte basterdsuiker
pond patentbloem
zakje vanillesuiker
Boter (op kamertemperatuur of iets daar boven) mengen met de suiker, dan de eieren een voor een toevoegen. Na toevoegen van elk ei paar minuten mixen, en dan de (gezeefde) bloem toevoegen.
Even half uurtje in de koelkast laten staan en het is klaar voor gebruik.
Wil je rolletjes maken dan voeg je 100mL water toe en hoeft het niet in de koelkast te staan.
Valt wel mee hoeveel je hebt. Meestal bak ik dat twee keer. En dan ook nog een keer rolletjes.quote:Op zondag 8 december 2019 23:44 schreef Burdie het volgende:
[..]
Daarmee krijg je een hele stapel, ik gebruik altijd:
175 gram bloem
50 gram roomboter (gesmolten)
125 gram witte basterdsuiker
1 ei
1 pakje vanille suiker
1-2 eetlepels water
Picsquote:Op vrijdag 20 december 2019 20:16 schreef derLudolf het volgende:
Eerste batch deeg moet nog kwartiertje in de koelkast, het ijzer staat klaar.
We kunnen bijna beginnen!
Ja dus? Uploojen die handelquote:
Proefbatch wil ik het niet noemen. Gewoon, omdat het lekker is. Die eet je nu de hele tijd bij de koffie en zo, niet alleen op oudjaarsdag.quote:Op vrijdag 20 december 2019 20:40 schreef Molo het volgende:
[..]
Ja dus? Uploojen die handel
Bak je trouwens nu al voor oud en nieuw? Of proefbatch?
Klinkt legitiemquote:Op vrijdag 20 december 2019 20:57 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Proefbatch wil ik het niet noemen. Gewoon, omdat het lekker is. Die eet je nu de hele tijd bij de koffie en zo, niet alleen op oudjaarsdag.
https://www.smulweb.nl/recepten/kniepertjesquote:Op zondag 29 december 2019 13:42 schreef ieniminimuis het volgende:
Ik heb een ijzer gekocht
Nog overige achterhoekers/twentenaren hier die mij aan een recept kunnen helpen? Ik kan mij herinneren dat ik ze vroeger at met een lichte kaneelsmaak.
Deze was perfect! Heb nu een nieuwe, maar op de een of andere manier gaat het daar net iets minder goed mee.quote:Op maandag 17 december 2018 10:12 schreef Macka66 het volgende:
Oma's kniepertjesijzer, met mooie bakelieten stekker.
[ afbeelding ]
quote:Op zondag 29 december 2019 13:42 schreef ieniminimuis het volgende:
Ik heb een ijzer gekocht
Nog overige achterhoekers/twentenaren hier die mij aan een recept kunnen helpen? Ik kan mij herinneren dat ik ze vroeger at met een lichte kaneelsmaak.
Boter rustig smelten, dan met suiker mixen.quote:Op zondag 19 juli 2015 01:31 schreef derLudolf het volgende:
Ontopic, ben ook echte fan van knieperties. Gebruik altijd het volgende recept
- Pond patentbloem
- 400g witte basterdsuiker
- 4 eieren
- halve pond boter
- 2 zakjes vanille suiker.
Voor de rolletjes komt er een kopje water bij door. In totaal bakken we elk jaar 3 tot 4 van deze batches.
kan beiden, ik heb soms geen zin in slagroom, dan eet ik ze naturel, en soms doe ik er slagroom in, soms er op, en soms ook gewoon scheppen door de slagroom heenquote:Op maandag 30 december 2019 20:29 schreef Molo het volgende:
Wat gaaf
Eet je ze eigenlijk zo naturel, of gevuld met slagroom ofzo?
Ziet er goed uit op die tweede foto zeg! Gaaf!quote:Op maandag 30 december 2019 20:31 schreef Nizno het volgende:
[..]
kan beiden, ik heb soms geen zin in slagroom, dan eet ik ze naturel, en soms doe ik er slagroom in, soms er op, en soms ook gewoon scheppen door de slagroom heen
Wat gezellig! Ik ben blij dat mijn jongste dit jaar mee wilde bakken, want het is hier in Den Haag niet echt Kniepertjes land.quote:Op maandag 30 december 2019 20:25 schreef Nizno het volgende:
...
nog niet alle bakkers compleet, er mmisten nog een paar kinderen en hun moeders
doe je dat aan het aanrecht?quote:Op dinsdag 31 december 2019 14:53 schreef Macka66 het volgende:
http://imgur.com/gallery/LaPn1gy
Kniepertjeslab. Jongste spruit ingewijd in de traditie. Zij mocht met mijn Cloer ijzer, ik met de Tomado die ik van mijn moeder heb georven. Die Tomado is vast heel goed voor ijshoorntjes, maar mooie dunne kniepertjes krijg je er helaas niet uit
Links Cloer (anijs) en rechts Tomado (kaneel).
http://imgur.com/gallery/PcgQCvx
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |