30 december gaan de ijzers weer aan.quote:Op vrijdag 14 december 2018 21:25 schreef Macka66 het volgende:
Schop! Tijd om de ijzers weer op te duikelen of aan te schaffen, en de bakmiddag te plannen. Ik bak dit jaar met twee ijzers, want op Ebay kleinanzeichen vond ik een fraaie oude stekker voor oma's Grossag!
Kan je ook stroopwafels makenquote:Op zaterdag 15 december 2018 19:28 schreef Nizno het volgende:
[..]
30 december gaan de ijzers weer aan.
Nog steeds erg blij dat ik een jaartje of 4 geleden een ijshoorntjes ijzer op de kop heb getikt voor 7,50.
Die werkt als een tierelier.
kan wel, doe ik alleen nietquote:Op zondag 30 december 2018 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kan je ook stroopwafels maken
🙄quote:Op zondag 30 december 2018 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kan je ook stroopwafels maken
Wat een geweldig DNA. Daarmee moet je wel meedoen aan Heel Holland Bakt.quote:Op maandag 19 augustus 2019 18:55 schreef Macka66 het volgende:
https://imgshare.io/image/ZDy66
Mensen, ik blijk behalve in het bezit van kniepertjes DNA ook familie te zijn van de Vlaardingse IJzerkoekies (her)ontdekster Daatje de Koe! Linksonder oma Macka, rechtsonder (Alida) Daatje de Koe.
*snif* *diep ontroerd*
Ik had hier eigenlijk nog nooit van gehoordquote:Op woensdag 6 november 2019 21:46 schreef Macka66 het volgende:
Bedankt voor het verhuisbericht.
Hoi FEE, bakken jullie met ons mee?
Als je een kniepertjesijzer hebt welquote:Op woensdag 6 november 2019 22:01 schreef Lenny_Leonard het volgende:
Is dit iets wat newbies ook kunnen?
IJzerkoekjes horen inderdaad zacht en boterig te zijn. Ziet er wel goed uit.. Ik ben jaloers, ik moet altijd uitkijken dat ik ze niet óf verbrand óf laat uitlopenquote:Op zondag 10 november 2019 16:58 schreef Macka66 het volgende:
https://imgur.com/gallery/NPNW8KI
Even ter opwarming alvast gebakken: Vlaardingse ijzerkoekjes.
Dit was poging 1. Ze zijn erg lekker, maar niet zo knapperig als kniepertjes. Toch zeer voor herhaling vatbaar!
Die zijn veel dikker dan kniepertjes. Bak je ze maar van één kant dus?quote:Op zondag 10 november 2019 16:58 schreef Macka66 het volgende:
https://imgur.com/gallery/NPNW8KI
Even ter opwarming alvast gebakken: Vlaardingse ijzerkoekjes.
Dit was poging 1. Ze zijn erg lekker, maar niet zo knapperig als kniepertjes. Toch zeer voor herhaling vatbaar!
Je draait ze om tijdens het bakken.quote:Op maandag 25 november 2019 12:04 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Die zijn veel dikker dan kniepertjes. Bak je ze maar van één kant dus?
quote:Op zondag 8 december 2019 21:36 schreef Lucky_Strike het volgende:
Knieperkes was het antwoord op een van de vragen bij Twee Voor Twaalf van afgelopen vrijdag. Dankzij dit topic had ik de vraag goed
Ja, nou je het zegt. Hoe heten die rolletjes dan?quote:Op zondag 8 december 2019 21:55 schreef derLudolf het volgende:
[..]![]()
Alleen werd me uit de vraag nou niet echt duidelijk of ze nou kniepertjes of rolletjes wilden horen... Lag niet aan mij, want m'n ouders hadden ook iets van "wat willen ze nou horen"
nieuwjaars rolletjesquote:Op zondag 8 december 2019 21:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ja, nou je het zegt. Hoe heten die rolletjes dan?
Ah, ok. Dat was genoemd in de vraag. Dus dan was kniepertjes het enige juiste antwoord, in welk dialect dan ook.quote:
heb het niet gezien dus geen idee, maar ik geloof je directquote:Op zondag 8 december 2019 22:04 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ah, ok. Dat was genoemd in de vraag. Dus dan was kniepertjes het enige juiste antwoord, in welk dialect dan ook.
Rolletjesquote:Op zondag 8 december 2019 21:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ja, nou je het zegt. Hoe heten die rolletjes dan?
Ga je geen kniepertjes bakken?quote:Op zondag 8 december 2019 22:02 schreef Nizno het volgende:
[..]
nieuwjaars rolletjes
27 dec gaan de ijzers weer aan en het beslag weer veranderen in rolletjes.
quote:
Daarmee krijg je een hele stapel, ik gebruik altijd:quote:Op donderdag 7 november 2019 00:06 schreef derLudolf het volgende:
https://www.bol.com/nl/p/(...)er/9000000011157667/
Die dus. Daarvan heb ik er twee. Of ik heb er een en m'n ouders. Die van mij er bij gekocht voor spekkedikken
Een recept voor kniepertjes is
250gram boter
4 eieren
400g witte basterdsuiker
pond patentbloem
zakje vanillesuiker
Boter (op kamertemperatuur of iets daar boven) mengen met de suiker, dan de eieren een voor een toevoegen. Na toevoegen van elk ei paar minuten mixen, en dan de (gezeefde) bloem toevoegen.
Even half uurtje in de koelkast laten staan en het is klaar voor gebruik.
Wil je rolletjes maken dan voeg je 100mL water toe en hoeft het niet in de koelkast te staan.
Valt wel mee hoeveel je hebt. Meestal bak ik dat twee keer. En dan ook nog een keer rolletjes.quote:Op zondag 8 december 2019 23:44 schreef Burdie het volgende:
[..]
Daarmee krijg je een hele stapel, ik gebruik altijd:
175 gram bloem
50 gram roomboter (gesmolten)
125 gram witte basterdsuiker
1 ei
1 pakje vanille suiker
1-2 eetlepels water
Picsquote:Op vrijdag 20 december 2019 20:16 schreef derLudolf het volgende:
Eerste batch deeg moet nog kwartiertje in de koelkast, het ijzer staat klaar.
We kunnen bijna beginnen!
Ja dus? Uploojen die handelquote:
Proefbatch wil ik het niet noemen. Gewoon, omdat het lekker is. Die eet je nu de hele tijd bij de koffie en zo, niet alleen op oudjaarsdag.quote:Op vrijdag 20 december 2019 20:40 schreef Molo het volgende:
[..]
Ja dus? Uploojen die handel![]()
Bak je trouwens nu al voor oud en nieuw? Of proefbatch?
Klinkt legitiemquote:Op vrijdag 20 december 2019 20:57 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Proefbatch wil ik het niet noemen. Gewoon, omdat het lekker is. Die eet je nu de hele tijd bij de koffie en zo, niet alleen op oudjaarsdag.
https://www.smulweb.nl/recepten/kniepertjesquote:Op zondag 29 december 2019 13:42 schreef ieniminimuis het volgende:
Ik heb een ijzer gekocht
Nog overige achterhoekers/twentenaren hier die mij aan een recept kunnen helpen? Ik kan mij herinneren dat ik ze vroeger at met een lichte kaneelsmaak.
Deze was perfect! Heb nu een nieuwe, maar op de een of andere manier gaat het daar net iets minder goed mee.quote:Op maandag 17 december 2018 10:12 schreef Macka66 het volgende:
Oma's kniepertjesijzer, met mooie bakelieten stekker.
[ afbeelding ]
quote:Op zondag 29 december 2019 13:42 schreef ieniminimuis het volgende:
Ik heb een ijzer gekocht
Nog overige achterhoekers/twentenaren hier die mij aan een recept kunnen helpen? Ik kan mij herinneren dat ik ze vroeger at met een lichte kaneelsmaak.
Boter rustig smelten, dan met suiker mixen.quote:Op zondag 19 juli 2015 01:31 schreef derLudolf het volgende:
Ontopic, ben ook echte fan van knieperties. Gebruik altijd het volgende recept
- Pond patentbloem
- 400g witte basterdsuiker
- 4 eieren
- halve pond boter
- 2 zakjes vanille suiker.
Voor de rolletjes komt er een kopje water bij door. In totaal bakken we elk jaar 3 tot 4 van deze batches.
kan beiden, ik heb soms geen zin in slagroom, dan eet ik ze naturel, en soms doe ik er slagroom in, soms er op, en soms ook gewoon scheppen door de slagroom heenquote:Op maandag 30 december 2019 20:29 schreef Molo het volgende:
Wat gaaf
Eet je ze eigenlijk zo naturel, of gevuld met slagroom ofzo?
Ziet er goed uit op die tweede foto zeg! Gaaf!quote:Op maandag 30 december 2019 20:31 schreef Nizno het volgende:
[..]
kan beiden, ik heb soms geen zin in slagroom, dan eet ik ze naturel, en soms doe ik er slagroom in, soms er op, en soms ook gewoon scheppen door de slagroom heen
Wat gezellig! Ik ben blij dat mijn jongste dit jaar mee wilde bakken, want het is hier in Den Haag niet echt Kniepertjes land.quote:Op maandag 30 december 2019 20:25 schreef Nizno het volgende:
...
nog niet alle bakkers compleet, er mmisten nog een paar kinderen en hun moeders![]()
doe je dat aan het aanrecht?quote:Op dinsdag 31 december 2019 14:53 schreef Macka66 het volgende:
http://imgur.com/gallery/LaPn1gy
Kniepertjeslab. Jongste spruit ingewijd in de traditie. Zij mocht met mijn Cloer ijzer, ik met de Tomado die ik van mijn moeder heb georven. Die Tomado is vast heel goed voor ijshoorntjes, maar mooie dunne kniepertjes krijg je er helaas niet uit
Links Cloer (anijs) en rechts Tomado (kaneel).
http://imgur.com/gallery/PcgQCvx
is een heerlijke traditie die ontstaan is. vroeger bakten oma en mam en deden mn jongste oompje ik en mn zus wel eens een mislukte poging... maar de laatste jaren dat oma nog kon bakken werden wij serieuzes en deden mn nichtjes ook mee. Toen oma het niet meer redde om naar mams huis te komen gingen we na het bakken met de kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen die meegebakken hadden altijd ff langs na die tijd om rolletjes te brengen.quote:Op dinsdag 31 december 2019 15:07 schreef Macka66 het volgende:
[..]
Wat gezellig! Ik ben blij dat mijn jongste dit jaar mee wilde bakken, want het is hier in Den Haag niet echt Kniepertjes land.
ah nee das dan niet handigquote:Op dinsdag 31 december 2019 15:44 schreef Macka66 het volgende:
Als je dat Tomado ijzer aandrukt dan komen er scheuren in de kniepers. Ongeschikt.
lekker op smikkelen dusquote:Maar we eten de wafels wel op natuurlijk. Moet ook, want ze zijn zo groot dat ze niet in m'n bewaarblik passen.
lekker dansen kan idd niet aan tafel.quote:Maar goed, bakken en dansen met de jongste was wel heel gezellig.
Geen rolletjes, dus we hoefden niet te zitten maar konden swingen aan het aanrecht.
quote:Recept van vandaag was van oma uit Winterswijk: 500 gr suiker, 5 dl water, 250 gr roomboter, 1 ei, 500 gr bloem.
Helft op smaak gebracht met kaneel, andere helft met gemalen anijs.
Ik vind er niks aan, zonde van de tijd en moeite.quote:Op woensdag 30 december 2020 09:38 schreef Macka66 het volgende:
Een vraag: is er hier iemand die plantaardige margarine gebruikt in de kniepertjes, en is het resultaat echt lekker?
(Ik moet sinds dit jaar helaas melkloos eten, dus mag ook geen roomboter meer.)
Tip haal floraplant boter te koop bij de AH die smaakt als boter maar is plantaardig maar super smaakquote:Op woensdag 30 december 2020 09:38 schreef Macka66 het volgende:
Een vraag: is er hier iemand die plantaardige margarine gebruikt in de kniepertjes, en is het resultaat echt lekker?
(Ik moet sinds dit jaar helaas melkloos eten, dus mag ook geen roomboter meer.)
Ik heb het in een hele serie baksels getest en je proeft geen verschil met boter dus zeer goed alternatief. Niet goedkoop maar wel goed productquote:
Nee liet ze eerst afkoelen en daarna als ze afgekoeld en hard waren op de stapel. Daarvoor staat dat ene bordje er ook bijquote:Op woensdag 30 december 2020 19:37 schreef derLudolf het volgende:
Leg je ze direct op een stapel? Dan worden ze slof, altijd even af laten koelen.
Ik ben zo blij dat ik niet het eerste de beste apparaat heb gekocht en eerst goed van alles gelezen! Heel fijn dit apparaatquote:Op donderdag 31 december 2020 16:14 schreef Macka66 het volgende:
Heel mooi Goitske! Eer van je aankoop en je werk.
Die van mij zien er niet uit, het was wennen aan het gedrag van de Flora. Maar omdat ik mijn kniepertjes altijd met kaneel of anijs maak valt de smaak mee.
(Je moet toch wat als roomboter geen optie is.)
Die heeft toch ook een alarm functie wanneer hij denkt dat het baksel klaar is ?quote:Op donderdag 31 december 2020 17:36 schreef Goitske het volgende:
[..]
Ik ben zo blij dat ik niet het eerste de beste apparaat heb gekocht en eerst goed van alles gelezen! Heel fijn dit apparaat
Hoezo niet het "eerste de beste"?quote:Op donderdag 31 december 2020 17:36 schreef Goitske het volgende:
[..]
Ik ben zo blij dat ik niet het eerste de beste apparaat heb gekocht en eerst goed van alles gelezen! Heel fijn dit apparaat
Het lampje gaat uit als hij denkt dat het klaar isquote:Op donderdag 31 december 2020 17:54 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Die heeft toch ook een alarm functie wanneer hij denkt dat het baksel klaar is ?
Deze valt wel in een hogere prijsklasse dan wat ik normaal had gekocht. Mijn collega heeft eentje die ongeveer 3 min per kniepertje nodig heeft. Deze kun je regulieren qua stand hoe heet hij moet ipv Aan/uit.quote:Op donderdag 31 december 2020 17:56 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Hoezo niet het "eerste de beste"?
Dit is toch het ding dat (in normale jaren) in alle winkels ligt? Prima ding hoor, daar niet van, maar is er zoveel keus op kniepertjesijzer gebied?
Mijn ouders hebben geloof ik deze; die geeft ook een belletje wanneer ze klaar zijnquote:Op donderdag 31 december 2020 18:20 schreef Goitske het volgende:
[..]
Het lampje gaat uit als hij denkt dat het klaar is
Welke heb jij dan? Lijkt me een - spiekt even op de doos - Cloer 261. ¤34,95 volgens de sticker op de doos.quote:Op donderdag 31 december 2020 18:23 schreef Goitske het volgende:
[..]
Deze valt wel in een hogere prijsklasse dan wat ik normaal had gekocht. Mijn collega heeft eentje die ongeveer 3 min per kniepertje nodig heeft. Deze kun je regulieren qua stand hoe heet hij moet ipv Aan/uit.
Als ik reviews lees zijn er genoeg die of heel langzaam zijn, die niet effen bakken etc
https://www.expert.nl/clo(...)ebTwLchoCSkwQAvD_BwEquote:Op donderdag 31 december 2020 18:26 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Welke heb jij dan? Lijkt me een - spiekt even op de doos - Cloer 261. ¤34,95 volgens de sticker op de doos.
Ik heb nooit bijgehouden hoe lang het duurt, totdat het lampje weer uit gaat.
ik heb het bij gehouden omdat zij het vroeg maar er zit dus echt wel verschil tussen verschillende ijzers. Mijn nichtje heeft eentje van de action bijvquote:Op donderdag 31 december 2020 18:26 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Welke heb jij dan? Lijkt me een - spiekt even op de doos - Cloer 261. ¤34,95 volgens de sticker op de doos.
Ik heb nooit bijgehouden hoe lang het duurt, totdat het lampje weer uit gaat.
Die zijn een stuk duurder geworden danquote:Op donderdag 31 december 2020 19:05 schreef Goitske het volgende:
[..]
https://www.expert.nl/clo(...)ebTwLchoCSkwQAvD_BwE
Kniepertjes doe ik helemaal geen water bij. Rolletjes wel en dat van jenever heb ik vaker gehoordquote:Op donderdag 31 december 2020 19:34 schreef Isabeau het volgende:
Afgelopen week met mijn moeder gemaakt met het oude knieperties ijzer van mijn oma. Dit betekent: zonder thermostaatDus steeds uit doen als het te heet werd (...als er rook vanaf kwam) en dan weer aan doen als het te veel afkoelde. Wat een gedoe
Maar ze waren heerlijk.
Ipv water zat er jenever door het beslag, dat moest volgens mijn moeder.
ik heel iets anders is bij mijn recept geen deegbal te krijgenquote:Op donderdag 31 december 2020 20:05 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Kniepertjes doe ik helemaal geen water bij. Rolletjes wel en dat van jenever heb ik vaker gehoord
Ik maak ook geen deegballetjes, heb wel wat beters te doen zegquote:Op vrijdag 1 januari 2021 11:03 schreef Goitske het volgende:
[..]
ik heel iets anders is bij mijn recept geen deegbal te krijgen
Kniepertjes maak ik ook met balletjesquote:Op dinsdag 28 december 2021 13:42 schreef quirina het volgende:
Bij rolletjes jenever er in
Bij kniepertjes balletjes draaien
Zo deed opoe het.
Wat zijn jouw kniepertjes mooi rond!quote:Op woensdag 29 december 2021 19:50 schreef Goitske het volgende:
[..]
Kniepertjes maak ik ook met balletjes
En de Nieuwjaarsrolletjes vloeibaar en bijvoorkeur om een buisje rollen dan worden ze mooier en kun je ze even laten liggen. Vorig jaar zonder gedaan maar met is echt beter voor je vingers
[ afbeelding ][ afbeelding ][ afbeelding ][ afbeelding ][ afbeelding ]
Thanks. Komt denk ik doordat ik balletjes draai bij de kniepertjes en geen vloeibaar beslag daarvoor gebruikquote:Op donderdag 30 december 2021 19:45 schreef Yinny het volgende:
[..]
Wat zijn jouw kniepertjes mooi rond!
die zijn idd met de nieuwe tuitjes van de slagroombussen wel te vullenquote:Op zaterdag 1 januari 2022 20:36 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
De rolletjes zijn wel erg ruim, maar als voordeel dat ik ze met een gewone bus slagroom kan vullen 😜
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |