Zeker! Ben sinds een aantal jaar begonnen met oliebollen bakken. Dat deed mijn opa ook altijd, voor de hele familie. En dan vrienden/kennissen van (klein)kinderen konden ook oliebollen krijgen als ze meer even in de schuur kwamen kijken/praatje maken en een borrel drinken. Hele huis vol met emmers beslag, één zoete inval daar.quote:Op dinsdag 15 december 2015 15:40 schreef Macka66 het volgende:
Maar lang leve de doorgegeven traditie!
Aha. Maar je gebruikt geen gist en je kneed het niet heel lang, dan heb je toch eigenlijk niets met gluten te maken?quote:Op dinsdag 15 december 2015 16:01 schreef Macka66 het volgende:
Ik las net dat mijn opa zo gek nog niet was met zijn jenever in het balletjesdeeg. Heston Blumenthal gebruikt wodka in (taart)deeg omdat het glutenvorming tegengaat, zo houdt hij het deeg krokant maar wel goed hanteerbaar.
Of gewoon allebeiquote:Op dinsdag 15 december 2015 20:21 schreef sirdanilot het volgende:
Wij zeeuwen eten dit niet, nog nooit van gehoord.
Geef mij maar gewoon een lekkere oliebol.
Bravo!quote:Op donderdag 31 december 2015 13:27 schreef Macka66 het volgende:
Opa Macka had gelijk. Heerlijk knapperige en brosse kniepertjes. Ziet u wel.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Huh? Knieperties van beslag ipv deeg?quote:Op donderdag 31 december 2015 15:56 schreef Nizno het volgende:
owww ja, de 29e ook gedaan
Kids hebben kleurstof gebruikt. Was leuk
Smaak is hetzelfde gebleven maar de kleur ziet er wat vreemd uit
Zal even de foto's zoeken.
Kleurstofjes in het beslag...
[ afbeelding ]
Ik had in de zomer een heeeeeeel mooi ijzer gekocht. Roze, paste nog mooier bij de rode kleurstof die roze bleef
[ afbeelding ]
Normale rolletjes
[ afbeelding ]
rolletjes. maken we al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren van vloeibaar beslag.quote:Op donderdag 31 december 2015 16:03 schreef Negentiendertig het volgende:
[..]
Huh? Knieperties van beslag ipv deeg?
Ik ga ze straks ook maken en uitdelen in de buurt
Wat grappig, nooit gezien. 'Wij' maken ze al jaren van bolletjes deeg.quote:Op donderdag 31 december 2015 16:04 schreef Nizno het volgende:
[..]
rolletjes. maken we al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren van vloeibaar beslag.
hmm... nee knijpertjes bakken familieleden van deeg, wij rolletjes van beslag... Geen idee of het ook echt zo hoort...quote:Op donderdag 31 december 2015 16:06 schreef Negentiendertig het volgende:
[..]
Wat grappig, nooit gezien. 'Wij' maken ze al jaren van bolletjes deeg.
niet elke kleur bleef even goed plakken na het bakken. Paars werd na gewoon de normale tijd bakken gewoon alsof het rolletje te lang had gebakken.quote:Op donderdag 31 december 2015 16:25 schreef Macka66 het volgende:
Nizno, wat leuk die kleurtjes!
Bij mijn achterhoekse opa en oma werden de platte oudjaars kniepertjes van deegbollletjes gemaakt, en de opgerolde nieuwjaars kniepertjes van een vloeibaar beslag.
Daar hoort niequote:Op donderdag 31 december 2015 16:04 schreef Nizno het volgende:
[..]
rolletjes. maken we al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren van vloeibaar beslag.
daar is heerlijk.quote:
quote:Drents recept voor rolletjes (90-100 stuks)
http://www.nieuwjaarsrolletjes.nl/recept-rolletjes.html
- 2 eieren
- 250 gram roomboter (laten smelten, maar niet bruisen)
- 500 gram gezeefde bloem (liefst Koopmans kristalbloem)
- 500 gram witte basterdsuiker
- 4 pakjes vanillesuiker
- 2 eetlepels anijspoeder
- 1 theelepel kaneel (optioneel)
- iets zout
- 3 dl. koud water
De basterdsuiker, vanillesuiker, anijspoeder, zout en de eieren mixen. De boter licht smelten en er bij voegen. Gezeefde bloem er doorheen roeren en water toevoegen tot het beslag ongeveer de dikte heeft van vla (ongeveer 3 dl. water gebruiken). Met een eetlepel het beslag in het wafelijzer scheppen en ongeveer 45 seconden laten bakken. Het wafeltje met een (houten) vork uit het ijzer halen en direct om een stokje rollen. Goed laten afkoelen zodat het rolletje knapperig wordt.
Het recept word niemand het ook mee eensquote:Op donderdag 29 december 2016 20:10 schreef Nizno het volgende:
[..]
daar is heerlijk.
Al jaren met vloeibaar beslag en al jaren een groot succes.
even opgezocht
[..]
quote:Op zondag 19 juli 2015 01:31 schreef derLudolf het volgende:
Ontopic, ben ook echte fan van knieperties. Gebruik altijd het volgende recept
- Pond patentbloem
- 400g witte basterdsuiker
- 4 eieren
- halve pond boter
- 2 zakjes vanille suiker.
Voor de rolletjes komt er een kopje water bij door. In totaal bakken we elk jaar 3 tot 4 van deze batches.
dat stond er ook gewoon hoorquote:Op vrijdag 30 december 2016 00:28 schreef derLudolf het volgende:
Edit: ik lees nu trouwens pas dat dat vloeibare voor rolletjes was, niet voor kniepertjes Rolletjes maak ik ook van een beslag ja.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |