quote:Op dinsdag 10 januari 2012 09:09 schreef mark_dabomb het volgende:
Kort vraagje, mijn vriendin staat in mijn pensioenoverzicht weergegeven als partner. Echter, je bent voor je pensioen volgens de regels van Centraal Beheer pas partner als je tenminste een half jaar samenwoont met samenlevingscontract (notarieel) of tenminste 5 jaar zonder.
Op alle andere richtlijnen van de belastingdienst aangaande toeslagpartners zijn wie dit niet. Ik neem dan aan ook voor het pensioen niet en we dus geen toeslagpartners zijn?
Volgens de bovengenoemde regels ben je fiscaal partner.quote:U woont ongetrouwd samen
Woont u in 2011 ongetrouwd samen en staat u allebei op hetzelfde adres bij de gemeente ingeschreven? Dan bent u fiscale partners als u aan 1 of meer van de volgende voorwaarden voldoet:
• U hebt samen een notarieel samenlevingscontract. U moet dan allebei meerderjarig zijn.
• U hebt samen een kind.
• U of uw partner heeft een kind en de ander heeft dit kind erkend.
• U staat als partners geregistreerd bij een pensioenfonds.
• U bent allebei eigenaar van de woning die uw hoofdverblijf is.
Dus ¤ 1.672 voor het schooljaar 2010/2011?quote:Op vrijdag 13 januari 2012 21:28 schreef Zwansen het volgende:
Ik heb daarom voor het hele studiejaar 2010/2011 collegegeld moeten betalen.
Dat maakt niets uit voor de aftrek studiekosten.quote:Op vrijdag 13 januari 2012 21:28 schreef Zwansen het volgende:
Echter, ik werkte al wel sinds 1 december full time omdat ik in principe al 'afgestudeerd' was. Ik heb dus in 2011 een full time baan gehad, maar formeel stond ik van januari t/m augustus 2011 ook aan een universiteit ingeschreven.
Ik neem aan dat je studiefinanciering hebt ontvangen. Dan dien je rekening te houden met de "normbedragen". Zie ook deze toelichting. Overigens, als je in maart je aangifte verstuurd m.b.h. van je DigiD worden de bedragen (net zoals bijvoorbeeld de jaaropgave) al automatisch gedownload en verwerkt in de aangifte.quote:Op vrijdag 13 januari 2012 21:28 schreef Zwansen het volgende:
Mag ik nu die volledige studiekosten van jan-aug opvoeren ondanks dat ik 0 colleges heb gevolgd, e.d.? Dus 8/12e deel van het collegegeld?
Ik kreeg geen stufi meer, al een aantal jaar geen recht meer op.quote:Op vrijdag 13 januari 2012 22:38 schreef MyTiredFeet het volgende:
[..]
Dus ¤ 1.672 voor het schooljaar 2010/2011?
[..]
Dat maakt niets uit voor de aftrek studiekosten.
[..]
Ik neem aan dat je studiefinanciering hebt ontvangen. Dan dien je rekening te houden met de "normbedragen". Zie ook deze toelichting. Overigens, als je in maart je aangifte verstuurd m.b.h. van je DigiD worden de bedragen (net zoals bijvoorbeeld de jaaropgave) al automatisch gedownload en verwerkt in de aangifte.
Studiefinanciering is ook de OV-kaart en de lening.quote:Op vrijdag 13 januari 2012 22:46 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Ik kreeg geen stufi meer, al een aantal jaar geen recht meer op.
En idd het gehele bedrag van ¤1672.
Ook dat kreeg ik al een tijdje niet meer.quote:Op zaterdag 14 januari 2012 12:04 schreef DonJames het volgende:
[..]
Studiefinanciering is ook de OV-kaart en de lening.
Zie: http://belastingdienst.nl(...)n-08.html#P157_12063quote:Op zaterdag 14 januari 2012 14:53 schreef Moogwai10 het volgende:
Ben ook bezig met mijn aangifte ...
Hoe zat het ook alweer met de ziektekosten ... tellen de volgende zaken mee bij het invullen van de ziektekosten?
- inkomensafhankelijke premie (via werkgever)
- premie basisverzekering
- premie aanvullende verzekering
- premie tandartsverzekering
Of gaat het alleen om losse kosten voor medicijnen en behandelingen? En gaat het dan ook alleen om de kosten die je niet vergoed hebt gekregen van je verzekeraar?
Mag je ook paracetamol, slaappillen e.d opvoeren?
En hoe zit het met mondspoelmiddel, flosdraad, tandenstokers e.d. (op advies van een tandarts)?
Nee, de redenering klopt volgens mij niet. Ga maar eens na wat de aan kosten maakt als je je niet verzekert en wat de kosten van de verzekering zijn. Ik gok dat je netto kosten (na belastingaftrek) lager zijn bij het verzekeren. Uitgaande dat chronisch ziek ook echt chronisch ziek is.quote:Op zaterdag 14 januari 2012 21:07 schreef Moogwai10 het volgende:
Het meerendeel is me duidelijk, waar ik alleen even mee zit.
Stel:
Je bent heel uitgebreid verzekerd i.v.m. chronische ziekte (bv. ¤ 200,-/mnd), dan zal bijna alles worden vergoed door de verzekering en heb je dus bijna geen aftrekpost voor ziektekosten om op te voeren.
Verzeker je je daarentegen heel karig (bv. ¤ 100,-/mnd), dan wordt er heel weinig vergoed en heb je dus mogelijk wel een grote aftrekpost aan ziektekosten om op te voeren.
Zo wordt je als je uitgebreid bent verzekerd (bv. vanwege die chrnoische ziekte) dus nog eens extra financieel gestraft door bijna geen aftrekpost te hebben.
Klopt deze redenering?
Een en ander komt dus omdat de premies voor aanvullende verzekeringen e.d. tegenwoordig niet meer worden meegenomen in de belastingaangifte.
Lees de linkjes in de post of twee hierboven een door. Daar wordt alles over aftrekbare specifieke ziektekosten toegelicht.quote:Op zondag 15 januari 2012 11:02 schreef karnie het volgende:
Mijn partner heeft vorig jaar op verwijzing van de huisarts therapie gevolgd, welke volgens de verzekering onder alternatieve therapieën valt. De therapie werd gegeven door een gediplomeerd therapeut, welke ook aangesloten is bij een beroepsvereniging. Onze verzekeraar vergoedt deze rekeningen niet, omdat zij geen zaken doen met deze beroepsvereniging. Een heleboel andere verzekeraars wel, dus het is geen malafide gebeuren. Helaas voor ons. Is het mogelijk om deze rekeningen op te voeren bij de aangifte?
Je ruilt een deel van je brutoloon voor een nettoloon.quote:Op maandag 16 januari 2012 22:13 schreef maikel112 het volgende:
Vraagje voor de kenner.
Als je gebruik maakt van de salderingsregeling reiskosten bij je werkgever, waar heeft dit dan invloed op.
Ik bedoel, wordt de totale loonheffing lager, het loon hoger of wat?
Deze vraag stel ik omdat ik me afvraag of het invloed heeft op de aangifte inkomstenbelasting. Nu krijg ik veel geld terug (teveel inkomstenbelasting betaald) maar blijft dit hetzelfde als ik de salderingsregeling gebruik?
Dankje! Daar kan ik mee vooruit.quote:Op maandag 16 januari 2012 23:07 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je ruilt een deel van je brutoloon voor een nettoloon.
Op deze manier daalt je belastbaar loon en je ingehouden loonheffing. Per saldo zou het niets mogen uitmaken voor je aangifte inkomstenbelasting.
De eerste vraag is de controlevraag "Heeft u spaargeld, bezittingen etc". Vervolgens komt de vraag of het saldo van deze bezittingen (dat wil zeggen: vermogensbestanddelen minus schulden) boven de drempel uitkomt. Dit kun je met nee beantwoorden en daar blijf je dan ook hangen.quote:Op dinsdag 17 januari 2012 15:47 schreef CG het volgende:
Een vraag over het vermogen in box 3.
Het heffingsvrij vermogen bedraagt ¤ 20.785 in 2011. Mijn bank- en spaartegoed komt boven dit bedrag uit. Daar tegenover heb ik nog wel een studieschuld die ik kan verrekenen, waardoor mijn vermogen onder die 20.000 uitkomt, en ik dus per saldo geen belasting verschuldigd ben over box 3.
Mijn vraag: moet ik mijn bezittingen en schulden wel opgeven, of hoef ik box 3 helemaal niet in te vullen?
Net als Maharbal had ik het aangifteprogramma nog niet geïnstalleerd. Dus toch maar even gedaan.quote:Op dinsdag 17 januari 2012 15:47 schreef CG het volgende:
Een vraag over het vermogen in box 3.
Het heffingsvrij vermogen bedraagt ¤ 20.785 in 2011. Mijn bank- en spaartegoed komt boven dit bedrag uit. Daar tegenover heb ik nog wel een studieschuld die ik kan verrekenen, waardoor mijn vermogen onder die 20.000 uitkomt, en ik dus per saldo geen belasting verschuldigd ben over box 3.
Mijn vraag: moet ik mijn bezittingen en schulden wel opgeven, of hoef ik box 3 helemaal niet in te vullen?
Dat hebben ze dus.quote:Op dinsdag 17 januari 2012 16:13 schreef Maharbal het volgende:
Tenzij ze het voor IB 2011 hebben veranderd.
Dus je moet dit jaar daadwerkelijk alle bezittingen aangeven, ook al zit je onder de drempel?quote:Op dinsdag 17 januari 2012 18:28 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Net als Maharbal had ik het aangifteprogramma nog niet geïnstalleerd. Dus toch maar even gedaan.
Ze hebben dus wel iets gewijzigd wat de vragen betreft.
Nu is de vraag: "Waren de bezittingen meer waar dan,...?" Het antwoord is dan 'ja'.
Dan volgt een paar vragen verder de vraag: "Had u schulden?" Ook hier is het antwoord 'ja'.
Gevolg: je moet zowel de bezittingen als de schulden invullen en dus box 3 specificeren.
[..]
Dat hebben ze dus.
Als je de vragenlijst volgt wel, ja.quote:Op dinsdag 17 januari 2012 20:20 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Dus je moet dit jaar daadwerkelijk alle bezittingen aangeven, ook al zit je onder de drempel?
Alleen worden die gegevens niet verstuurd als je onder de drempel zit, heb ik ervaren.quote:Ach, het is tenminste gelijk getrokken met de aangifteprogramma's voor de aangiftepraktijk. Daar moest het altijd al.
Heb je bij je aanname rekening gehouden met de drempel die geldt voor schulden?quote:Op dinsdag 17 januari 2012 15:47 schreef CG het volgende:
Een vraag over het vermogen in box 3.
Het heffingsvrij vermogen bedraagt ¤ 20.785 in 2011. Mijn bank- en spaartegoed komt boven dit bedrag uit. Daar tegenover heb ik nog wel een studieschuld die ik kan verrekenen, waardoor mijn vermogen onder die 20.000 uitkomt, en ik dus per saldo geen belasting verschuldigd ben over box 3.
Mijn vraag: moet ik mijn bezittingen en schulden wel opgeven, of hoef ik box 3 helemaal niet in te vullen?
http://www.belastingdiens(...)ren_beleggen-27.htmlquote:Van uw schulden mag u alleen het deel aftrekken dat uitkomt boven de drempel van ¤ 2.900. Had u heel 2011 een fiscale partner? Dan zijn er aanvullende regels.
Even de regels voor voor toeslagpartner doornemen, die zijn (iets) anders dan die voor fiscaal partner.quote:Op woensdag 18 januari 2012 09:07 schreef Robsterr het volgende:
Vraagje voor de experts, niet geheel over inkomstenbelasting maar ik dacht ik post het toch ff hier:
Mijn vriendin heeft in 2011 zorgtoeslag ontvangen. Hier heeft ze met haar inkomen ook recht op gehad.
Nu hebben we eind 2011 een huis gekocht samen, met een notarieel samenlevingscontract.
Volgens mij zijn we via de regelgeving in de ogen van de belastingdienst dan héél 2011 fiscaal partner geweest.
Ikzelf heb in 2011 geen zorgtoeslag omdat ik teveel verdien.
Is het nu zo dat we door het fiscale partnerschap samen teveel verdienen voor zorgtoeslag en ze de zorgtoeslag 2011 dus moet terugbetalen? Of wordt er bij zorgtoeslag alleen naar het "eigen" inkomen gekeken?
Dat kan ik op basis van deze (lees: geen) gegevens niet zeggen..quote:Op woensdag 18 januari 2012 11:14 schreef foetre het volgende:
Waarom kom ik dit jaar jaarruimte te kort om m'n uitgaven lijfrente af te trekken?
Heb je die nog dan? Je schrijft immers dat je er andere jaren geen problemen mee had, dus ik neem aan dat je die jaarruimte (deels) al hebt gebruikt?quote:Heb ik normaal nooit problemen mee.
Nu kan ik toch de jaarruimte van de andere jaren gebruiken?
Lijkt me sterk, voor de belasting mag je bij fiscaal partnerschap ervoor kiezen om een gebroken jaar als heel jaar danwel slechts de echte periode neemt.quote:Op woensdag 18 januari 2012 09:54 schreef Robsterr het volgende:
Zo te zien geld ik toch als toeslagpartner, ook al wonen we sinds pas november 2011 samen.
Beetje zuur als ze dan voor het hele jaar de toeslag moet terugdokken terwijl het om 2 maanden gaat.
Het zal wel door de pensioenaangroei komen ofzoquote:Op woensdag 18 januari 2012 11:30 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat kan ik op basis van deze (lees: geen) gegevens niet zeggen..
[..]
Heb je die nog dan? Je schrijft immers dat je er andere jaren geen problemen mee had, dus ik neem aan dat je die jaarruimte (deels) al hebt gebruikt?
Ja, toeslagpartner vanaf 1 november. Ik zou wel (bij jouw vriendin) een wijziging indienen (over 2011). Daar kan je vermelden dat je vanaf 1 november toeslagpartner bent.quote:Op woensdag 18 januari 2012 11:55 schreef Wokkel het volgende:
Lijkt me sterk, voor de belasting mag je bij fiscaal partnerschap ervoor kiezen om een gebroken jaar als heel jaar danwel slechts de echte periode neemt.
Bron
Zou dat voor een toeslagpartner die dat is omdat je fiscaal partner bent ook niet gelden?
Ja ik had het gezien. M'n studieschuld is wel iets groter dan dat bedragquote:Op woensdag 18 januari 2012 08:58 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Heb je bij je aanname rekening gehouden met de drempel die geldt voor schulden?
[..]
http://www.belastingdiens(...)ren_beleggen-27.html
Te weinig info om iets nuttigs erover te zeggen.quote:Op donderdag 19 januari 2012 17:18 schreef Jellereppe het volgende:
Ik heb een vraagje over de aangifte. Als student heb ik niet veel aftrekposten.
Heb afgelopen week twee jaaropgaves ontvangen van mijn werkgevers (bijbanen). Hiervan krijg ik nog geld terug van de Belastingdienst. Tevens heb ik ¤ 550 aan studieboeken uitgegeven en ¤ 4,95 aan medicijnen. Kan ik dit als aftrekpost opvoeren bij mijn aangifte?
Thanks. Ik had al gebeld naar de Belastingdienst en kan alleen de ingehouden loonheffing opvoeren in mijn aangifte. Vandaag ingevuld en verzonden. Krijg ¤ 544 terug van de Belastingdienst. Een aardig bedrag.quote:Op donderdag 19 januari 2012 21:52 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Te weinig info om iets nuttigs erover te zeggen.
Laat ik, gezien het feit dat je zegt dat je student bent, een aantal assumpties doen.
Je hebt of studiefinanciering, of recht op in de vorm van het kunnen lenen. In dat geval werk je met normbedragen, waar je je ontvangen studiefinanciering van moet aftrekken. Ook is de drempel waarboven je kosten moeten liggen ¤ 500, met andere woorden: er blijft vrij weinig over om af te trekken.
En die medicijnen heb je vrij weinig aan, aangezien je waarschijnlijk ook niet boven de drempel komt om die kosten af te trekken.
ik krijg ook reiskostenvergoeding als ik ga lopen, dus vandaar dat ik bij reiskostenvergoeding op basis van openbaarvervoer altijd 0 invul.quote:Op vrijdag 30 december 2011 00:04 schreef Dipstaart het volgende:
Ik vroeg het me alleen af
Maar ik reis met openbaar vervoer en krijg een reiskostenvergoeding op basis van de cao. Zie alleen dat ik ook een reis verklaring moet hebben.
Eens ff uit zoeken of ik die nog wel aan kan vragen en of het allemaal wel zin heeft (verhouding vergoeding / max aftrekbaar bedrag)
ja!!quote:Op zaterdag 31 december 2011 11:54 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Ik dacht al: heeft Nizno toch de helft van mijn woning die volgend jaar pas mijn voormalige woning is.
De aangifte voor ondernemers vervangt de particuliere aangifte. (Het is dezelfde aangifte uitgebreid met ondernemers zaken als winst, verlies, balans etc)quote:Op vrijdag 20 januari 2012 13:31 schreef Tha_Duck het volgende:
Ok ik heb eindelijk duidelijkheid (laksheid van mijn kant, sorry).
Ik word door de belasting gezien als "ondernemer voor inkomstenbelasting". Dit betekend dat ik media februari een nieuw programma via mijn ondernemersinlog ga krijgen wat ik begrepen heb.
Nu heb ik nog de volgende onduidelijkheden:
a) Ik heb een eenmanszaak en VOF. Ik kan van beiden de winst en verlies (eenmanszaak winst, VOF verlies) neem ik aan in dat programma kwijt en krijg daardoor een deel terug (netto meer verlies dan winst).
b) Ik geef alleen mijn loondienst, loondienst van mijn vrouw en eigen huis op via het particuliere inkomsten programma.
Ok, dus dat hele programma wat ik nu heb en waar in maart een ingevulde versie van komt kan ik per direct vergeten.quote:Op vrijdag 20 januari 2012 13:35 schreef Wokkel het volgende:
[..]
De aangifte voor ondernemers vervangt de particuliere aangifte. (Het is dezelfde aangifte uitgebreid met ondernemers zaken als winst, verlies, balans etc)
Over 2011 is pas eind maart beschikbaar als de BD dat voor elkaar krijgt.quote:Op vrijdag 20 januari 2012 13:41 schreef Tha_Duck het volgende:
Eigenlijk is dat heul niet moeilijkJammer dat ik zo snel geen 'demo' versie over 2011 kan vinden, dan had ik vast kunnen spieken hoe en wat.
Super dank je! Ga ik straks thuis even op het gemak kijken en doe ik gewoon de getallen van 2011 daarin. Zoveel zal het allemaal niet schelenquote:Op vrijdag 20 januari 2012 14:16 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Over 2011 is pas eind maart beschikbaar als de BD dat voor elkaar krijgt.
De setup versie van 2010 heb ik hier geupload.
Mooi! Kan je gelijk even het verschil bijlappen.quote:
Ik denk dat die 'paar vragen over de eenmanszaak en vof' nog de meeste tijd gaan kosten.quote:Op vrijdag 20 januari 2012 13:41 schreef Tha_Duck het volgende:
Gewoon media februari dat nieuwe ding downloaden, huidige gegevens van loondiensten en huis erin en een paar vragen over de eenmanszaak en vof en klaar is klara.
Dat klopt. De VOF is niet zelfstandig belastingplichtig voor de inkomstenbelasting. De VOF zal dus nooit aangifte inkomstenbelasting kunnen doen, de resultaten worden verdeeld en opgenomen in de aangiften van de vennoten. De VOF is wel zelfstandig belastingplichtig voor de omzetbelasting.quote:Op vrijdag 20 januari 2012 13:31 schreef Tha_Duck het volgende:
...
d) De inloggegevens voor de VOF die we hebben ontvangen voor de aangifte omzetbelasting (BTW) gebruiken we voor de aangifte omzetbelasting. Bij mijn eensmanszaak komt daarin het aangifte programma voor ondernemers beschikbaar, als ik als de VOF inlog dan komt er alleen de mogelijkheid voor aangifte omzetbelasting en geen programma als mijn compagnon ook ondernemer voor de belastingdienst is.
...
Alles komt uit BokBiz gerold. Heb niks op de balans staan zowat en marginale winst/verlies. Geen personeel en andere zaken. Dus zo moeilijk moet het niet wezen toch?quote:Op vrijdag 20 januari 2012 14:55 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Ik denk dat die 'paar vragen over de eenmanszaak en vof' nog de meeste tijd gaan kosten.
Het is niet alleen maar het resultaat invullen en een paar ja/nee vragen beantwoorden.
Duidelijk.Alle vragen uit het programma dus simpel gedeeld door 2 aangezien het 2 vennoten zijn.quote:Op vrijdag 20 januari 2012 14:55 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat klopt. De VOF is niet zelfstandig belastingplichtig voor de inkomstenbelasting. De VOF zal dus nooit aangifte inkomstenbelasting kunnen doen, de resultaten worden verdeeld en opgenomen in de aangiften van de vennoten. De VOF is wel zelfstandig belastingplichtig voor de omzetbelasting.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |