quote:Op donderdag 17 november 2011 20:09 schreef AchJa het volgende:
[..]
Weet ik, maar hoe vaak ik ondertussen aan het eind van het jaar wel niet verveeld ben met de opdracht: "Wat heb je nog nodig, het geld moet nog even snel op, over twee dagen hoor ik het."
Ja, dan ga je dingen verzinnen die ergens niet nodig maar wel handig zijn. Ik denk dat daar nog wel winst valt te behalen. En dan bedoel ik niet gewoon de budgetten halveren, maar een budget geven en wat je niet gebruikt opsparen voor het volgende jaar, zodat je alleen maar aan hoeft te vullen tot het normale budget.
quote:Op donderdag 17 november 2011 20:09 schreef Clan het volgende:
[..]
Dan ken jij de begroting van Defensie van de jaren 70 en 80 niet, We hebben in 1971 en 1984 een enorme bezuiniging gehad op Defensie
De overheid beperkt haar uitgaven, kijk maar naar het huidige beleid
quote:Op donderdag 17 november 2011 20:12 schreef du_ke het volgende:
[..]
Volgens mij was de koude oorlog in de jaren '80 nog niet echt afgelopen.
[..]
En terecht, het geld is op
Welke feiten? Je komt met emotie en onwaarheden aan, ik heb geen feiten gezien.quote:Op donderdag 17 november 2011 20:13 schreef du_ke het volgende:
[..]
Tja, dan komen we er inderdaad niet uit. Als de feiten je tegenstaan en het op emotie aankomt, haak ik af
Misschien moet de politiek het ambitieniveau dan maar wat verlagen.quote:Op donderdag 17 november 2011 20:18 schreef Clan het volgende:
Volgens mij hebben we sinds de jaren 90 steeds meer missies gehad waardoor Defensie steeds verder heeft moeten inkrimpen om het apparaat betaalbaar te houden, een beetje hetzelfde als bij de zorg, snoeien om te kunnen groeien, zoals Rutte al heeft aangegeven.
Leg dat maar eens uit aan die kamerledenquote:Op donderdag 17 november 2011 20:19 schreef du_ke het volgende:
[..]
Misschien moet de politiek het ambitieniveau dan maar wat verlagen.
Tsja, en dat gaat zo 1,2,3 niet gebeuren. Ik bedoel ze hebben nu al hoofden als oude kwartjes omdat ze niet op het G20 stoeltje mochten zitten.quote:Op donderdag 17 november 2011 20:19 schreef du_ke het volgende:
[..]
Misschien moet de politiek het ambitieniveau dan maar wat verlagen.
Klopt, dit speelt dan ook bij alle overheidsinstanties. Het besef dat we echt een tandje terug moeten daalt nog niet zo heel goed in overal. Maar goed een stijging van het aantal artikel 12 gemeenten zit er al aan te komenquote:Op donderdag 17 november 2011 20:21 schreef AchJa het volgende:
[..]
Tsja, en dat gaat zo 1,2,3 niet gebeuren. Ik bedoel ze hebben nu al hoofden als oude kwartjes omdat ze niet op het G20 stoeltje mochten zitten.
Dit is wel een aardige ingang voor wat betreft deze materie.quote:Op donderdag 17 november 2011 20:19 schreef Clan het volgende:
[
[..]
Welke feiten? Je komt met emotie en onwaarheden aan, ik heb geen feiten gezien.
Al. Waarom denk je dat Nederland niet meedoet aan iets als Odyssey Dawn? Niet omdat ze geen bommen meer hebben om te gooien. En dat politiegedoe in Koenduz is ook niet iets om over naar huis te schrijven.quote:Op donderdag 17 november 2011 20:19 schreef du_ke het volgende:
[..]
Misschien moet de politiek het ambitieniveau dan maar wat verlagen.
Het gaat ze erom dat we toch meedoen met de rest. Hoe marginaal de inzet ook is. Als de politiek nu echt de tering naar de nering had willen zetten zouden we kappen met al die buitenlandavontuurtjes, maar dat doen we dan ook weer niet. Het is dat de PVDA dwars lag, anders hadden we nog steeds in Uruzgan gezeten.quote:Op donderdag 17 november 2011 20:51 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Al. Waarom denk je dat Nederland niet meedoet aan iets als Odyssey Dawn? Niet omdat ze geen bommen meer hebben om te gooien. En dat politiegedoe in Koenduz is ook niet iets om over naar huis te schrijven.
De lijn is in dergelijke onderzoeken over het algemeen gelijk. De overheidsinvesteringen met het hoogste rendement vind je in onderwijs en infrastructuur. Dat is toch ook niet zo heel lastig te begrijpen?quote:Op donderdag 17 november 2011 21:18 schreef Clan het volgende:
Het is inderdaad een leuke ingang, helaas alweer achterhaald, veel beleid hierin beschreven is al uitgevoerd en sommige zaken al opgelost. daarnaast is dit onderzoek een maand na de aanslagen in New York gepubliceerd.
Rendement vwb defensie is lastig meten zonder "tastbaar" product.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:32 schreef du_ke het volgende:
De lijn is in dergelijke onderzoeken over het algemeen gelijk. De overheidsinvesteringen met het hoogste rendement vind je in onderwijs en infrastructuur. Dat is toch ook niet zo heel lastig te begrijpen?
Klopt, maar je kan wel goed beredeneren dat het als herverdelingsinstrument niet zo heel efficiënt is. Al was het maar omdat van de meeste aangeschafte bommen en wapens niet zo heel veel in Nederland blijft hangen.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:46 schreef AchJa het volgende:
[..]
Rendement vwb defensie is lastig meten zonder "tastbaar" product.
Kun je dit in Jip en Janneke taal uitleggen? Ik ben militair van het type simpel, derhalve begrijp ik niet helemaal wat je bedoelt.quote:Op donderdag 17 november 2011 21:54 schreef du_ke het volgende:
[..]
Klopt, maar je kan wel goed beredeneren dat het als herverdelingsinstrument niet zo heel efficiënt is. Al was het maar omdat van de meeste aangeschafte bommen en wapens niet zo heel veel in Nederland blijft hangen.
Is het ook niet, maar de politiek heeft aan defensie bepaalde taken toebedeeld en die moeten uitgevoerd worden als het zo uitkomt. Dan kun je wel zeggen van we gaan snijden, knippen en saneren omdat eea niet echt in een SMART model past in de huidige situatie, maar dan sla je de plank mis.quote:Werkgelegenheid binnen de organisatie en toeleveranciers is leuk meegenomen maar lijkt me bepaald geen doel van Defensie.
Ik doe een pogingquote:Op donderdag 17 november 2011 22:09 schreef AchJa het volgende:
[..]
Kun je dit in Jip en Janneke taal uitleggen? Ik ben militair van het type simpel, derhalve begrijp ik niet helemaal wat je bedoelt.
Ook dat klopt hoor. Hoewel je best een bepaald ambitieniveau over inzetbaarheid, paraatheid etc kan beschrijven en daar je inzet en benodigde middelen op af kan stemmen. Het blijft een lastig verhaal maar op een gegeven moment moet de minister 'gewoon' onderbouwd aangeven tot hier en niet verder voor dit bduget als de kamer bepaalde ambities uitspreekt.quote:Is het ook niet, maar de politiek heeft aan defensie bepaalde taken toebedeeld en die moeten uitgevoerd worden als het zo uitkomt. Dan kun je wel zeggen van we gaan snijden, knippen en saneren omdat eea niet echt in een SMART model past in de huidige situatie, maar dan sla je de plank mis.
Het is een beetje als je auto niet verzekeren omdat je al 20 jaar schadevrij rijdt.
En dan nog krijg je dit soort dingen te lezen:quote:Deze vliegtuigbom bevond zich in de Eurogeul, het is een van de 10 explosieven die Hr.Ms. Willemstad afgelopen drie weken wist te ruimen. Voor het ruimen van deze mijn was goede samenwerking met de verkeerscentrale Rotterdam noodzakelijk. Om de grote scheepvaart naar Rotterdam niet te hinderen was er een tijdsbestek van 3 kwartier afgesproken om de bom te ruimen.
Lijkt me wel lachen als 1 of andere supertanker in de vaargeul voor Rotterdam ontploft omdat er geen bommen en mijnen meer geruimd worden.quote:Volgens het Reformatorisch Dagblad is het mogelijk dat de Koninklijke Marine het voortaan zal moeten doen zonder de Mijnendienst, die als taak heeft het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen. De Mijnendienst, die al 103 jaar bestaat, bezit tien mijnenjagers en vier duikvaartuigen.
Ik heb altijd gewerkt voor m'n geld, klont. Al vanaf m'n 13e (bollenpellen).quote:Op donderdag 17 november 2011 19:22 schreef Errug het volgende:
[..]
Nee, want ik ben 1 van de velen die dit moeten financieren, dus als jij je geld niet opbrengt,
schoppen we je de maatschappij in ! DAAR moet je zelf werken voor je geld.
Rubje is ook al geruimd.quote:Op donderdag 17 november 2011 23:42 schreef jankaas020 het volgende:
Ik heb altijd gewerkt voor m'n geld, klont. Al vanaf m'n 13e (bollenpellen).
En nog iets: militairen betalen ook belasting, zo heb ik afgelopen september 1250 euro aan loonheffing kunnen inleveren.
Begrijpelijker, voor mij niet echt. Ik zie echter wel welke kant je op gaat. Jij wil "tastbare" inzichtelijk zien. Is niet erg, dat wil ik ook. Er zijn alleen sommige dingen die nooit inzichtelijk gemaakt kunnen worden zoals defensie. Defensie is natuurlijk een beetje de brandweer van de hele wereld. Fikt het niet bij jou dan zal het je verder aan je reet roesten. Slaat de vlam toch in de pan dan ben je wat maar blij. Meer kan ik er niet van maken. Het is een verzekering. Dat de politiek anders beslist kan niet mijn probleem zijn, ik voer uit.quote:Op donderdag 17 november 2011 22:33 schreef du_ke het volgende:
[..]
Ik doe een poging.
De overheid kan er voor kiezen om een deel van onze welvaart her te verdelen, dat doet doet ze aan de ene kant door rijkere mensen zwaarder te belasten en aan de andere kant door behoeftigen wat te helpen met steun in de vorm van uitkeringen, zorgtoeslag etc. Maar ook overheidsvoorzieningen als zorg, onderwijs, wegen en defensie zijn manieren om welvaart te verdelen naar zaken die wij zien als 'van algemeen nut'.
Dan kan je berekenen wat in theorie het hoogste maatschappelijke rendement oplevert per geïnvesteerde euro aan belastinggeld. En in die ranglijst scoort Defensie niet zo heel erg goed omdat het weinig tastbaars oplevert, de meeste wapensystemen kopen we bijvoorbeeld elders in dus dat geld stroom weg. En het maatschappelijk nut van een snelweg is hoger dan het een jaar beschermen tegen een theoretische bedreiging.
Het is allemaal lastig te vergelijken en redelijk theoretisch maar misschien heb ik het wat begrijpelijker kunnen maken.
Tot op zeker hoogte, er is door de politiek een bepaade opdracht uitgezet en daaar voldoen we aan. En dat is hollen of stil staan.quote:Ook dat klopt hoor. Hoewel je best een bepaald ambitieniveau over inzetbaarheid, paraatheid etc kan beschrijven en daar je inzet en benodigde middelen op af kan stemmen. Het blijft een lastig verhaal maar op een gegeven moment moet de minister 'gewoon' onderbouwd aangeven tot hier en niet verder voor dit bduget als de kamer bepaalde ambities uitspreekt.
Bwahahahaha.quote:Op vrijdag 2 december 2011 12:18 schreef Cobra4 het volgende:
.
De ondertekening was niet het enige dat de Commandant der Strijdkrachten deed op het congres in Ahoy. Hij sprak daarin over zijn verantwoordelijkheden om militairen goed getraind en met de beste spullen op weg te sturen.
Het lijkt mij tijd om die dingen uit 1980 eens te gaan vervangen? Nu worden ze weer opgekalefaterd om langere tijd mee te kunnen.quote:Zo tekende directeur Projecten & Verwerving bij de Defensie Materieel Organisatie generaal-majoor Mels de Zeeuw een overeenkomst met Imtech Marine & Offshore. Dit bedrijf gaat nieuwe werkplekken, zogenoemde consoles, leveren voor de herinrichting van de gevechtscentrale van 4 onderzeeboten. Het maakt deel uit van het Instandhoudingsprogramma Walrusklasse dat garandeert dat de onderzeeboten weer tot ten minste 2025 inzetbaar zijn. “Dit is een prima voorbeeld van waar samenwerking tussen klant en leverancier toe kunnen leiden”, sprak generaal De Zeeuw.
Ach dat is al jaren, 2 fregatten wegbezuinigen terwijl de piraterij toeneemt en vervolgens 2 nieuwe korvetten (die meer voor kust verdediging zijn) voor veel geld laten bouwen.quote:Op donderdag 17 november 2011 23:42 schreef jankaas020 het volgende:
Ik ben het her en der wel met du_ke eens, er valt nog wel wat geld te halen bij defensie, maar niet zoals dat nu gebeurd: met de botte bijl.
En ik zal je iets tastbaars geven: Dit stond vandaag op het facebook van de KM:
[..]
En dan nog krijg je dit soort dingen te lezen:
[..]
Lijkt me wel lachen als 1 of andere supertanker in de vaargeul voor Rotterdam ontploft omdat er geen bommen en mijnen meer geruimd worden.
[..]
Ik heb altijd gewerkt voor m'n geld, klont. Al vanaf m'n 13e (bollenpellen).
En nog iets: militairen betalen ook belasting, zo heb ik afgelopen september 1250 euro aan loonheffing kunnen inleveren.
Always keep in mind that your weapon was made by the lowest bidder.quote:Hij sprak daarin over zijn verantwoordelijkheden om militairen goed getraind en met de beste spullen op weg te sturen.
en dit.quote:Op vrijdag 2 december 2011 13:06 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Always keep in mind that your weapon was made by the lowest bidder.
Zo is het.quote:Op vrijdag 2 december 2011 13:06 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Always keep in mind that your weapon was made by the lowest bidder.
Toch maar eens zoeken of daar stickers van zijnquote:Op vrijdag 2 december 2011 13:06 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Always keep in mind that your weapon was made by the lowest bidder.
Hoezo zouden deze onderzeeboten niet langer mee kunnen gaan dan????quote:Op vrijdag 2 december 2011 12:40 schreef jankaas020 het volgende:
[..]
Bwahahahaha.En waarom weten ze dan altijd op de verkeerde dingen te bezuinigen?
zoals hieronder:
[..]
Het lijkt mij tijd om die dingen uit 1980 eens te gaan vervangen? Nu worden ze weer opgekalefaterd om langere tijd mee te kunnen.
Ik denk dat zeker bij de Nederlandse krijgsmacht dit absoluut niet van toepassing is. Mijn beeld is namelijk tegenovergesteld.quote:Op vrijdag 2 december 2011 13:06 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Always keep in mind that your weapon was made by the lowest bidder.
Dat leasen lijkt mij helemaal geen slecht idee.quote:Op vrijdag 2 december 2011 12:48 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Ach dat is al jaren, 2 fregatten wegbezuinigen terwijl de piraterij toeneemt en vervolgens 2 nieuwe korvetten (die meer voor kust verdediging zijn) voor veel geld laten bouwen.
Alle tanks eruit bonjouren en vervolgens bij Duitsland bedelen of we niet een paar kunnen leasen om de kennis toch te behouden.
Goed, ik heb voor de rest geen verstand van die kachelpijpen, maar iets wordt aangeschaft om X aantal jaar mee te gaan, niet om keer op keer weer opgekalefaterd te worden.quote:Op zondag 4 december 2011 11:18 schreef Lightning_NL het volgende:
[..]
Hoezo zouden deze onderzeeboten niet langer mee kunnen gaan dan????
Hier het, volgens Hillen, juiste overzicht:quote:Op donderdag 5 januari 2012 16:34 schreef Esses het volgende:
Het eerder geplaatste overzicht blijkt een fout overzicht te zijn welke niet gepubliceerd had mogen worden op de rijksportaal.
Ik zei al eerder, Kruif wil af van de soldaat voor Opbouw en humanitaire hulp.quote:Op maandag 16 januari 2012 13:30 schreef AchJa het volgende:
Krimpende landmacht komt soldaten tekort
INTERVIEW - Zesduizend banen moeten schrappen en toch mensen tekort komen. Het klinkt tegenstrijdig, maar voor de Koninklijke Landmacht is het de realiteit.
Luitenant-generaal Mart de Kruif (53), sinds eind oktober commandant landstrijdkrachten, maakt zich 'heel veel zorgen' over het tekort aan soldaten en korporaals, de laagste militaire rangen die de basis van elke eenheid vormen.
"De landmacht loopt van onderaf leeg. Contracten van manschappen en korporaals lopen af en we hebben geen geld meer om nieuwe mensen te werven. De vulling van de landmacht is vorig jaar gedaald van 89 naar 84 procent."
Overtollige militairen
Vanwege de bezuinigingen op Defensie moet de landmacht zesduizend van de 24.000 arbeidsplaatsen schrappen. Dat moet vooral worden bereikt door het aantal officieren en onderofficieren te verminderen. Die reductie kost tijd, omdat overtollige militairen eerst gelegenheid krijgen om intern op andere functies te solliciteren.
Zolang de overtollige militairen nog bij Defensie op de loonlijst staan, is er geen geld om in de lagere rangen nieuw personeel aan te nemen. Dat kan volgens De Kruif nog wel één tot twee jaar duren.
De inkrimping trekt een zware wissel op de organisatie. De Kruif heeft tijdens zeven bijeenkomsten het slechte nieuws zonder omhaal gebracht. "Ik maak het niet mooier dan het is: het doet gewoon pijn. Ik merk de boosheid, dat mensen zich in de steek gelaten voelen, de onzekerheid en frustratie. De fase van ontkenning is nu wel achter de rug. Mensen zeggen: 'We hebben het slechte nieuws gehoord, we gaan aan de slag en laat het me weten'."
Beroepstrots
Dat de inkrimping zo lang duurt, maakt het er voor militairen en burgerambtenaren niet makkelijker op. De Kruif komt naar eigen zeggen toch 'vrolijk' terug van werkbezoeken, zoals afgelopen vrijdag aan de Luchtmobiele Brigade, waar hij aan een nieuwe lichting infanteristen de rode baret uitreikte. "Een enorme beroepstrots en kameraadschap, dat is wat ons leidt."
Tijdens de bijeenkomsten trok De Kruifs betoog over 'vechten voor vrede en vrijheid' de aandacht. Hij zegt dat het niet zijn bedoeling was om een oorlogszuchtig verhaal te houden.
"Onze kerntaak is vechten en wij zijn de enigen die dat kunnen doen voor de belangen van Nederland en zijn burgers. Meer heb ik niet gezegd. Dat vechten is geen tegenstelling met andere taken die we uitvoeren, zoals vredesoperaties en nationale inzet. Juist omdat je kunt vechten, heb je mensen die de opdracht en de groep boven zichzelf kunnen stellen en leiding kunnen ontvangen. Dat maakt hen ook geschikt voor andere taken."
Hoogwaardige landmacht
De Kruif heeft op de kazernes ook duidelijk gemaakt dat hij hoge eisen aan zijn militairen stelt. Wie bij de landmacht wil (blijven) werken, "moet echt willen en moet fysiek en mentaal goed zijn". Bij gelijke geschiktheid gaat jong boven oud.
Over twee jaar moet er een 'heel hoogwaardige' landmacht staan, die nog steeds - zij het korter - een grote missie zoals in Uruzgan kan draaien, troepen paraat heeft voor de Navo en ook binnen Nederland op verzoek van autoriteiten ondersteuning levert.
"De kwaliteit van de organisatie wordt bepaald door de mensen; techniek en materieel zijn ondersteunend. We hebben een geweldig potentieel in huis. Daarom ben ik ervan overtuigd dat het gaat lukken om de landmacht door deze moeilijke periode heen te loodsen."
Mes in landmacht
De Koninklijke Landmacht (KL) heeft al vanaf de val van de Muur in 1989 te maken met bezuinigingen, maar de huidige inkrimping is ongekend. Eén op de vier arbeidsplaatsen vervalt.
De meest opvallende maatregel is het afstoten van de laatste zestig Leopard-tanks. Daarnaast moet de landmacht het met een kwart minder pantserhouwitsers (lange-afstandsgeschut) doen, één constructiecompagnie minder, de helft van de capaciteit voor luchtverdediging en de helft van de tachtig Fennek-voertuigen die een antitanksysteem vervoeren.
Voor commandant landstrijdkrachten De Kruif zit er een ondergrens aan de bezuinigingen. "Als ik niet meer tegen ouders en partner van een uit te zenden militair kan zeggen dat ik er alles aan heb gedaan om ervoor te zorgen dat hun dierbare heelhuids terugkeert, dan moet ik heel goed nadenken wat mijn rol nog kan zijn."
Trouw
Het meest storende in dit verhaal vind ik die "ondergrens". Bij elke wisseling van commandant wordt die grens net zo makkelijk naar beneden bijgesteld. Hoe vaak ik dat verhaaltje ondertussen wel niet gehoord heb over genoeg is genoeg, grens bereikt, kan niet meer... etc etc.quote:Op maandag 16 januari 2012 16:57 schreef Pumatje het volgende:
[..]
Ik zei al eerder, Kruif wil af van de soldaat voor Opbouw en humanitaire hulp.
Hij wil terug naar de core business.. vechten.
Prima idee, Prima vent.
Vond Bertholee maar niets.. kwam totaal niet over die vent.
Ik moest even tellen. 6 bevelhebbers meegemaakt. Vaak dus inderdaad.quote:Op maandag 16 januari 2012 17:00 schreef AchJa het volgende:
[..]
Het meest storende in dit verhaal vind ik die "ondergrens". Bij elke wisseling van commandant wordt die grens net zo makkelijk naar beneden bijgesteld. Hoe vaak ik dat verhaaltje ondertussen wel niet gehoord heb over genoeg is genoeg, grens bereikt, kan niet meer... etc etc.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |