Via het IMF, oftewel preferent schuldeiser! Dan durf ik ook wel geld te lenen...quote:Op woensdag 26 oktober 2011 08:31 schreef meth77 het volgende:
China gaat geld storten voor de zuidelijke landen, om de Euro te redden
quote:Volgens de krant, die in handen is van de Chinese staat, willen de opkomende landen de financiële steun aan de eurozone via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laten lopen. In ruil daarvoor willen de landen wel een grotere zeggenschap bij het IMF.
Dan heb ik een vraag aan jou bolkestijn is er ooit een land geweest waarbij men echt een interne devaluatie heeft laten plaatsvinden of is het niet meer dan een leuke economische theorie?quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 23:26 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Wat wil je hier nou weer mee zeggen? Het komt op mij steeds meer over als dat je een stelling poneert om weer wat mensen uit de tent te lokken. Stop daar eens mee.
quote:wo 26 okt 2011, 08:33
Nobelprijswinnaar voorziet einde euro
NEW YORK - De euro valt niet meer te redden en Europa is beter af als de munt snel ineenzakt. Dat stelt de winnaar van de Nobelprijs voor de Economie, de Amerikaan Paul Krugman.
De tragiek is dat het allemaal niet nodig was geweest.
De schuld wordt door Krugman bij de politieke leiders neergelegd, „die zo mogelijk nog pompeuzer zijn dan hun Amerikaanse collega’s en er steeds belachelijker komen uit te zien.
quote:Silvio Berlusconi stapt rond de jaarwisseling op als premier van Italië. In maart volgen vervroegde verkiezingen.
Dat staat in een geheim deel van het akkoord dat Berlusconi en Umberto Bossi, de leider van coalitiepartner Lega Nord, dinsdagavond zijn overeengekomen.
De Italiaanse kranten La Repubblica en La Stampa maakten woensdag melding van de geheime afspraak.
Berlusconi en Bossi hebben nog niet gereageerd op de berichten. Zij bereikten het akkoord over economische hervormingen onder zware druk vanuit Brussel.
Kritiek
De Italiaanse regering krijgt al geruime tijd zware kritiek, met name van de EU-grootmachten Frankrijk en Duitsland, omdat zij veel te weinig zou doen om de enorme staatsschuld terug te dringen.
Berlusconi is het niet eens met de kritiek. Hij gaf maandag een verklaring uit, waarin hij stelde dat geen enkele EU-lidstaat in een positie verkeert om anderen de les te lezen.
Pensioenleeftijd
Een cruciaal onderdeel van het akkoord tussen Berlusconi en Bossi is de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Bossi verzette zich lange tijd fel tegen deze maatregel, die volgens andere EU-landen noodzakelijk is.
In ruil voor de vervroegde verkiezingen en het vertrek van Berlusconi zou Bossi uiteindelijk akkoord zijn gegaan met de verhoging van de pensioenleeftijd.
Berlusconi moet woensdag tijdens de EU-top in Brussel de andere regeringsleiders overtuigen van zijn aanpak van de Italiaanse staatsschuld.
Dat is idd de oplossing, creeer gewoon dezelfde hoeveelheid euro's die nu reeds in omloop zijn (giraal + chartaal) daardoor halveert de koers van de euro tov de andere valuta. Met het geld kunnen de banken en Griekenland gered worden en blijft er ook nog genoeg geld over om de andere zwakke landen te ondersteunen.quote:
Eens. China is misschien een opkomend land, maar doet dat op een twijfelachtige manier. En nu het ineens goed uitkomt, zijn de EU leiders bereid om hulp te accepteren van een land dat zijn eigen burgers als minderwaardig beschouwt.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 08:51 schreef Boris_Karloff het volgende:
Dus we gaan niet failliet, maar worden straks een schoothondje van China.
Ik kies toch liever voor een faillissement en daarna een paar jaar keihard werken om er weer uit te komen, dan de rest van ons leven moeten luisteren naar die huichelaars uit China.
Ik hoor dat iedereen zeggen, maar waarom is nu opeens het hele systeem failliet? En naar welk systeem zouden we toe moeten volgens jou?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 11:48 schreef Freak188 het volgende:
[..]
Eens. China is misschien een opkomend land, maar doet dat op een twijfelachtige manier. En nu het ineens goed uitkomt, zijn de EU leiders bereid om hulp te accepteren van een land dat zijn eigen burgers als minderwaardig beschouwt.
Iedere oplossing die ik hoor waarbij het IMF of China wordt genoemd, zal ons weinig wijzer maken heb ik het idee. We moeten naar een soort van reset. Het huidige systeem is failliet. Uithuilen en overnieuw beginnen en tevreden zijn met een iets lager welstandsniveau.
Dat is dan nog een nadeel, Duitsland krijgt een erg goedkope munt en dreigt dan oververhitting en komt heel zuideuropa naar Duitsland, Nederland en Polen toequote:
Nog meer regels, nog meer ambtenaren, daar zitten we echt op te wachtenquote:Op woensdag 26 oktober 2011 12:03 schreef Breekfast het volgende:
[..]
Ik hoor dat iedereen zeggen, maar waarom is nu opeens het hele systeem failliet? En naar welk systeem zouden we toe moeten volgens jou?
Met het systeem is volgens mij weinig mis, er moet alleen een veel strengere begrotingsdiscipline komen en er moet meer regelgeving komen voor de financiële wereld zodat er niet meer van die belachelijke risico's worden genomen met ons geld.
ik denk dat het wel lukt, maar het zou beter zijn voor Europa als het mislukt en men besluit om Duitsland en Nederland een aparte munt te geven, de Zloty ofzoquote:
Tja.., of het nou via kwijtschelding, defaulting of devaluatie is, het effect is hetzelfde. De banken die de leningen hebben verstrekt zien dan het geld niet meer terug, waardoor zij onderuitgaan. Resultaat: problematisch.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 13:59 schreef meth77 het volgende:
[..]
ik denk dat het wel lukt, maar het zou beter zijn voor Europa als het mislukt en men besluit om Duitsland en Nederland een aparte munt te geven, de Zloty ofzo
Dan kunen de zuidelijke landen de Euro fors devalueren en kunnen alle schulden worden afbetaald
Stiekem hoop ik er ook wel op. Ik wil graag de AEX onder de 200 zien sluiten. Lijkt me een perfect moment om weer wat te gaan kopen.quote:
Dat is toch zwaar overtrokken. Enkele banken hebben onvoldoende kapitaal om de afschrijving te kunnen dragen. Ook hoef je niet bang te zijn dat het onderlinge leenverkeer tussen banken stil valt, want volgens Ewald Engelen, die gisteren bij Pauw en Witteman was, is het interne leenverkeer tussen banken al nagenoeg stilgevallen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:20 schreef SemperSenseo het volgende:
Tja.., of het nou via kwijtschelding, defaulting of devaluatie is, het effect is hetzelfde. De banken die de leningen hebben verstrekt zien dan het geld niet meer terug, waardoor zij onderuitgaan. Resultaat: problematisch.
Hoe dan ook, de rekening wordt betaald door partij A of B. Of Griekenland de bittere pil moet slikken of dat de sh*t ergens anders wordt gedumpt, het blijft een probleem.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:31 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dat is toch zwaar overtrokken. Enkele banken hebben onvoldoende kapitaal om de afschrijving te kunnen dragen. Ook hoef je niet bang te zijn dat het onderlinge leenverkeer tussen banken stil valt, want volgens Ewald Engelen, die gisteren bij Pauw en Witteman was, is het interne leenverkeer tussen banken al nagenoeg stilgevallen.
Als de euro fors devalueert zien de banken wel hun geld terug ze kunen er alleen minder dollars en Yen voor krijgenquote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:20 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Tja.., of het nou via kwijtschelding, defaulting of devaluatie is, het effect is hetzelfde. De banken die de leningen hebben verstrekt zien dan het geld niet meer terug, waardoor zij onderuitgaan. Resultaat: problematisch.
Te zwaar bezuinigen en schulden terugbetalen door Griekenland. Resultaat: problematisch.
Catch 22
Het enige wat zou helpen is het VS scenario: de munt stiekum laten inflateren en zo de problemen over de schutting van het land gooien en dumpen bij China.
Griekenland heeft nooit gegroeid dus dat zal niet gebeurenquote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:38 schreef SemperSenseo het volgende:
Het enige wat ik kan zeggen is dat Griekenland weer moet groeien, dat is de enige constructieve uitweg. Dus alle strategieën moet die kant op gaan.
Hallo, wie neem je nou in de malingquote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:40 schreef meth77 het volgende:
[..]
Als de euro fors devalueert zien de banken wel hun geld terug ze kunen er alleen minder dollars en Yen voor krijgen
Als de euro fors devalueert zien de banken wel hun geld Euro's terug ze kunnen er alleen minder dollars en Yen voor krijgenquote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:42 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Hallo, wie neem je nou in de maling
Nee, de rijken hebben zich de afgelopen jaren lekker verrijkt en nu komt de rekening bij Jan modaal terecht. Was het maar waar dat we de rijken gingen plukken. Ach misschien komt dat nog. Gewoon in Europa een succesierecht van 100% instellen en alles wat de afgelopen jaren verdiend is over de de ruggen van de Europese burgers komt uiteindelijk weer terecht bij de staat.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:38 schreef SemperSenseo het volgende:
Het enige wat ik kan zeggen is dat Griekenland weer moet groeien, dat is de enige constructieve uitweg. Dus alle strategieën moet die kant op gaan. En waarschijnlijk wordt uiteindelijk de schulden gedumpt bij diegenen die een surplus aan geld hebben, de rijken.
quote:Het voorstel om de kapitaalratio van banken op te trekken naar 9 procent kan rekenen op brede steun van de Europese regeringsleiders. Dat staat in een ontwerp-verklaring die woensdag naar buiten kwam in de aanloop naar de eurotop in Brussel later op de dag
Daar gaat 't MKB..quote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:57 schreef meth77 het volgende:
Banken kunnen dus fors minder gaan uitlenen, dan zullen de marges ook wel weer omhoog moeten
[..]
quote:‘Banken houden deur dicht voor mkb’
Volgens MKB Nederland is het zeer slecht gesteld met de kredietverlening aan middelgrote en kleinere ondernemers. ‘De financiering van het mkb verloopt heel moeizaam’, zei bestuurslid Jan Meerman tegen de vaste Kamercommissie. ‘Banken hebben heel weinig begrip voor de situatie van mkb’ers.
Kun jij vijf banken opnoemen die op dit moment geen kapitaalratio van minimaal 9 hebben, ofwel nu niet al voldoen aan de 'strengere regelgeving'?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:57 schreef meth77 het volgende:
Banken kunnen dus fors minder gaan uitlenen, dan zullen de marges ook wel weer omhoog moeten
[..]
Dat gaat toch niet gebeuren. Ook al zijn Frankrijk en Duitsland het nu niet eens, ze zijn beiden vastbesloten om de Euro in stand te houden.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 13:59 schreef meth77 het volgende:
[..]
ik denk dat het wel lukt, maar het zou beter zijn voor Europa als het mislukt en men besluit om Duitsland en Nederland een aparte munt te geven, de Zloty ofzo
Dan kunen de zuidelijke landen de Euro fors devalueren en kunnen alle schulden worden afbetaald
Maar dan zal er wel sprake moeten zijn van een land, een economie, een politiek centrum, en een fiscaal stelselquote:Op woensdag 26 oktober 2011 15:47 schreef Breekfast het volgende:
[..]
Dat gaat toch niet gebeuren. Ook al zijn Frankrijk en Duitsland het nu niet eens, ze zijn beiden vastbesloten om de Euro in stand te houden.
Voor de eerste keer in financiele historie dat leverage een financiele positie versterktquote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:05 schreef SeLang het volgende:
Volgens Zero Hedge:
"PARLIAMENTARY SOURCE SAYS GERMANY'S BUNDESTAG LOWER HOUSE OF PARLIAMENT APPROVES MOTION TO STRENGTHEN EFSF VIA LEVERAGE"
Als ze het EFSF gaan leveragen dan betekent dat het einde van de euro denk ik. Want dat betekent gewoon dat landen als Nederland en Duitsland straks een veelvoud van de verliezen moeten gaan incasseren. De consensus is dat Nederland en Duitsland export voordeel hebben van de euro, maar als Nederland straks daadwerkelijk tientallen miljarden aan verliezen op Italiaanse schulden moet gaan slikken dan komt er toch een punt dat de stekker er uit gaat.
Als het daadwerkelijk deze kant op gaat (leveraged EFSF) dan ben ik er dus voorstander van om NU de stekker eruit te trekken. De kosten zijn dan hoog voor Nederland, maar niet zo hoog als daarmee langer te wachten.
Van wie mot dat?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:05 schreef meth77 het volgende:
[..]
Maar dan zal er wel sprake moeten zijn van een land, een economie, een politiek centrum, en een fiscaal stelsel
Het probleem is dat die euro politici nog steeds in het "bazooka" paradigma zitten. Ze doen net alsof de markt irrationeel is en speculanten evil en dat als je maar intimideert met genoeg potentiële firepower dat dan alles vanzelf goed komt en het geld niet hoeft te worden gebruikt. Dat zou ook zo zijn als er sprake was van tijdelijke irrationaliteit.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:11 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Voor de eerste keer in financiele historie dat leverage een financiele positie versterkt
Leverage verhoogt toch alleen maar het risico? Het probleem _is_ toch juist leverage?
Ik vat het niet.
De exposure van Nederland naar de PIIGS valt wel mee. Volgens mij is het altijd goedkoper om het geld direct te besteden aan het opvangen van collateral damage mochten er een paar financiële instellingen omvallen.quote:Overigens is NL met zijn overgrote financiele sector de laatste die er de stekker kan uittrekken.
Uitermate weinig exposure op PIIGS. Maar als NL de stekker uit de euro zou trekken (of begrijp ik je post verkeerd?), hebben alle banken opeens een instant currency exposure wat de NL staat met geen mogelijkheid kan afdekken. Nederland kan helemaal niet terug naar de gulden tenzij ze de financiele sector eerst kortwieken tot een binnenlands iets met een klein beetje buitenlandse exposure. Zoals past bij een minilandje.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:27 schreef SeLang het volgende:
De exposure van Nederland naar de PIIGS valt wel mee. Volgens mij is het altijd goedkoper om het geld direct te besteden aan het opvangen van collateral damage mochten er een paar financiële instellingen omvallen.
Er gebeurt toch niks. Er komt een groter (evt leveraged) EFSF in een of andere vorm. Maar ongeacht hoe groot je dat fonds maakt, het is uiteindelijk altijd te klein. Dus misschien koopt je weer een paar maanden of misschien zelfs een jaar rust, maar daarna krijg je gewoon weer dezelfde crisis terug, alleen groter.quote:
idd, net als VS met z´n "plafond"quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:33 schreef SeLang het volgende:
[..]
Er gebeurt toch niks. Er komt een groter (evt leveraged) EFSF in een of andere vorm. Maar ongeacht hoe groot je dat fonds maakt, het is uiteindelijk altijd te klein. Dus misschien koopt je weer een paar maanden of misschien zelfs een jaar rust, maar daarna krijg je gewoon weer dezelfde crisis terug, alleen groter.
Als NL de nieuwe D-mark (of zoiets) invoert dan wordt die vrijwel zeker veel sterker dan de euro. Dat betekent dat een groot deel van de staatsschuld vanzelf verdwijnt (want in euros). De overheid kan dan dus makkelijk heel veel geld extra bijlenen om eventuele collateral damage te repareren zonder dat dat dramatische gevolgen heeft voor de houdbaarheid van de staatsschuld.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:32 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Uitermate weinig exposure op PIIGS. Maar als NL de stekker uit de euro zou trekken (of begrijp ik je post verkeerd?), hebben alle banken opeens een instant currency exposure wat de NL staat met geen mogelijkheid kan afdekken. Nederland kan helemaal niet terug naar de gulden tenzij ze de financiele sector eerst kortwieken tot een binnenlands iets met een klein beetje buitenlandse exposure. Zoals past bij een minilandje.
Het alternatief is dat er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt en zinnig langetermijn-beleid moet worden gevoerd. Welke politicus wil dat nu?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:35 schreef BertV het volgende:
[..]
idd, net als VS met z´n "plafond"
Het alternatief is totale chaos (grieks woord)
Nou, de staatsschuld blijft natuurlijk hetzelfde. Ze kunnen wel makkelijk lenen dan om banken te kapitaliseren, want dat is dan wel op grote schaal nodig - die lijden namelijk een instant verlies van heb ik jou daar, door afwaarderingen én door currency.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:38 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als NL de nieuwe D-mark (of zoiets) invoert dan wordt die vrijwel zeker veel sterker dan de euro. Dat betekent dat een groot deel van de staatsschuld vanzelf verdwijnt (want in euros). De overheid kan dan dus makkelijk heel veel geld extra bijlenen om eventuele collateral damage te repareren zonder dat dat dramatische gevolgen heeft voor de houdbaarheid van de staatsschuld.
Ha voeren wij gewoon de Duitse munt in of weer een gezamenlijke munt? Ik wil eigenlijk geen Duitse Mark in mijn portemonneequote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:38 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als NL de nieuwe D-mark (of zoiets) invoert dan wordt die vrijwel zeker veel sterker dan de euro. Dat betekent dat een groot deel van de staatsschuld vanzelf verdwijnt (want in euros). De overheid kan dan dus makkelijk heel veel geld extra bijlenen om eventuele collateral damage te repareren zonder dat dat dramatische gevolgen heeft voor de houdbaarheid van de staatsschuld.
Ik denk niet dat dat bedoeld werd, daar zou het Duitse parlement niet mee instemmen. Ik vermoed dat het idee is dat het EFSF eurobonds gaat uitgeven zoals ik die vorige maand beschreef (inclusief de 20% gemeenschappelijke garantie, toch netjes voorspeld..), en die de ECB als collateral gaat accepteren of rechtstreeks gaat opkopen zodat het deel van de schuldenberg dat niet uit bezuinigingen voldaan kan worden uiteindelijk via inflatie betaald kan worden. Dat is uiteindelijk toch de enige haalbare oplossing. Voorlopig zou het enige gevolg zijn dat Duitsland en wij wat duurder zouden moeten lenen dan we nu doen, en dat onze AAA-ratings misschien in gevaar komen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:05 schreef SeLang het volgende:
Volgens Zero Hedge:
"PARLIAMENTARY SOURCE SAYS GERMANY'S BUNDESTAG LOWER HOUSE OF PARLIAMENT APPROVES MOTION TO STRENGTHEN EFSF VIA LEVERAGE"
Als ze het EFSF gaan leveragen dan betekent dat het einde van de euro denk ik. Want dat betekent gewoon dat landen als Nederland en Duitsland straks een veelvoud van de verliezen moeten gaan incasseren."
Rekenfoutje van Rutten vergeten?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:40 schreef Zombiehoofd het volgende:
Zijn politici nou echt van die mongolen als hier wordt voorgedaan? Ik bedoel, ze zijn omringd met economen en andere insiders die er echt wel verstand van moeten hebben. Ze hebben meer informatie dan wij hebben. Ik kan me niet voorstellen dat ze hier mee doorgaan als iedereen weet dat het gaat niet goed gaat. Daarnaast worden ze wel afgestraft in de volgende verkiezingen, alhoewel de EU niet heel democratisch is. Waarom zijn partijen als de pvv anders zo groot?
Als je euros 1:1 overzet naar de nieuwe munt en die stijgt met 30% tov de euro, dan reduceert dus de reële waarde van de staatsschuld met 30%. Dan kun je dus 30% bijlenen om die banken te herkapitaliseren. 30% van ca 400 miljard (staatsschuld) = 120 miljard. Daar kun je aardig wat collateral damage mee opvangen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:41 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Nou, de staatsschuld blijft natuurlijk hetzelfde. Ze kunnen wel makkelijk lenen dan om banken te kapitaliseren, want dat is dan wel op grote schaal nodig - die lijden namelijk een instant verlies van heb ik jou daar, door afwaarderingen én door currency.
De staatsschuld gaat wel enorm omhoog, hij is alleen tijdelijk wat makkelijker te financieren.
Dat is zonder meer waar, maar we zitten nu eenmaal in deze situatie. Evengoed is het gewoon oplosbaar.quote:Dit alles gaat echter oneindig veel 'makkelijker' zonder een relatief grote financiele sector.
Volgens mij heb je niks aan de reele waarde. Je zou in een hogere staatsschuld in gulden krijgen met ws. een lager BNP in gulden, of zie ik dat verkeerd? Dan zouden we eerst grof in buitenlandse currency moeten lenen, en vervolgens uittreden.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:47 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als je euros 1:1 overzet naar de nieuwe munt en die stijgt met 30% tov de euro, dan reduceert dus de reële waarde van de staatsschuld met 30%. Dan kun je dus 30% bijlenen om die banken te herkapitaliseren. 30% van ca 400 miljard (staatsschuld) = 120 miljard. Daar kun je aardig wat collateral damage mee opvangen.
eens hoor, het beperkt imho de speelruimte echter wel.quote:Dat is zonder meer waar, maar we zitten nu eenmaal in deze situatie. Evengoed is het gewoon oplosbaar.
We moeten afwachten wat eruit gaat komen, maar als ze het EFSF met gaan leveragen door de eerste 20% van nieuwe bonds te garanderen betekent dat gewoon dat je de volle mep gaat betalen bij relatief kleine haircuts. En die gaan er gegarandeerd komen omdat de PIIGS dan kunstmatig goedkoop kunnen lenen (yields zullen dan heel laag worden omdat het EFSF toch de verliezen slikt. Hierdoor valt de druk bij PIIGS weg en zullen schulden verder oplopen, totdat ze ook bij relatief lage yields unsustainable zijn. Daarna mogen Nederland en Duitsland de verliezen slikken).quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:43 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik denk niet dat dat bedoeld werd, daar zou het Duitse parlement niet mee instemmen. Ik vermoed dat het idee is dat het EFSF eurobonds gaat uitgeven zoals ik die vorige maand beschreef (inclusief de 20% gemeenschappelijke garantie, toch netjes voorspeld..), en die de ECB als collateral gaat accepteren of rechtstreeks gaat opkopen zodat het deel van de schuldenberg dat niet uit bezuinigingen voldaan kan worden uiteindelijk via inflatie betaald kan worden. Dat is uiteindelijk toch de enige haalbare oplossing. Voorlopig zou het enige gevolg zijn dat Duitsland en wij wat duurder zouden moeten lenen dan we nu doen, en dat onze AAA-ratings misschien in gevaar komen.
Op zich heb je gelijk, maar je ziet over het hoofd dat waar het op de achtergrond écht om gaat, de strijd tussen dollar en euro is. Wie zijn munt het langst overeind houdt, trekt een groot deel van het vrij belegbare geld naar zich toe dat in de ander geinvesteerd is. Als de euro er weer een jaartje of twee tegenaan kan, zullen honderden miljarden, zoniet enkele biljoenen die nu in Amerikaanse waarden (obligaties, aandelen e.d.) belegd zijn de 'veiligheid' van de euro opzoeken terwijl de dollar verder devalueert. Dat zal bij ons de druk van de ketel halen, en die in Amerika juist vergroten -- mogelijk tot het punt waar de bom barst en alleen hyperinflatie de banken en overheid nog overeind kan houden. Wanneer dat gebeurt, zal een grote hoeveelheid échte waarde door de ander voor een prikkie opgekocht worden. Het is dus zaak dat we nu even in Europees verband volhouden, ook als dat impliceert dat Griekenland e.d. van ons profiteren.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:33 schreef SeLang het volgende:
Maar ongeacht hoe groot je dat fonds maakt, het is uiteindelijk altijd te klein. Dus misschien koopt je weer een paar maanden of misschien zelfs een jaar rust, maar daarna krijg je gewoon weer dezelfde crisis terug, alleen groter.
Als dit een reële mogelijkheid is, waarom betalen we nu dan zo'n relatief lage rente? Dan kun je beter je euro's in de bank houden en dan laten overzetten naar die nieuwe munt die meteen in waarde toe zal nemen dan een Nederlandse obligatie in die waardeloze euro's?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:47 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als je euros 1:1 overzet naar de nieuwe munt en die stijgt met 30% tov de euro, dan reduceert dus de reële waarde van de staatsschuld met 30%. Dan kun je dus 30% bijlenen om die banken te herkapitaliseren. 30% van ca 400 miljard (staatsschuld) = 120 miljard. Daar kun je aardig wat collateral damage mee opvangen.
[..]
Dat is zonder meer waar, maar we zitten nu eenmaal in deze situatie. Evengoed is het gewoon oplosbaar.
Als je de euro 1:1 omzet naar de nieuwe munt en die stijgt met 30%, dan zal het GDP gerekend in euros sterk stijgen. Geen 30% want je export krijgt te lijden van de sterke munt, maar een groot deel van de economie is intern en onze grootste export is naar Duitsland die (neem ik dan aan) dezelfde munt heeft. Dus zonder geld bij te lenen gaat je debt/GDP fors omlaag. Die ruimte kun je dus gebruiken om geld bij te lenen om collateral damage te repareren.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:51 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Volgens mij heb je niks aan de reele waarde. Je zou in een hogere staatsschuld in gulden krijgen met ws. een lager BNP in gulden, of zie ik dat verkeerd? Dan zouden we eerst grof in buitenlandse currency moeten lenen, en vervolgens uittreden.
Kan Goldman Sachs vast in bemiddelen
Wordt een nieuwe sterke muntunie niet meteen al als veilige haven gezien?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:55 schreef dvr het volgende:
[..]
Op zich heb je gelijk, maar je ziet over het hoofd dat waar het op de achtergrond écht om gaat, de strijd tussen dollar en euro is. Wie zijn munt het langst overeind houdt, trekt een groot deel van het vrij belegbare geld naar zich toe dat in de ander geinvesteerd is. Als de euro er weer een jaartje of twee tegenaan kan, zullen honderden miljarden, zoniet enkele biljoenen die nu in Amerikaanse waarden (obligaties, aandelen e.d.) belegd zijn de 'veiligheid' van de euro opzoeken terwijl de dollar verder devalueert. Dat zal bij ons de druk van de ketel halen, en die in Amerika juist vergroten -- mogelijk tot het punt waar de bom barst en alleen hyperinflatie de banken en overheid nog overeind kan houden. Wanneer dat gebeurt, zal een grote hoeveelheid échte waarde door de ander voor een prikkie opgekocht worden. Het is dus zaak dat we nu even in Europees verband volhouden, ook als dat impliceert dat Griekenland e.d. van ons profiteren.
Wat moeten we toch met al dat cijfertjes geld als ik dit verhaal van jou zo lees kunnen we beter nu een algehele reset hebben en alleen nog maar kijken naar de sectoren die echt waarde aan een economie toevoegen ipv de goochelaars met cijfertjes die in mijn optiek dus niets anders aan het doen zijn als zwarte pieten waarbij de laatste die overblijft weer even denkt winnaar te zijn maar eigenlijk nog niets wezenlijks veranderd is en vervolgens een decenia later wederom een volgende ronde zwarte pieten gaan spelen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:55 schreef dvr het volgende:
Dat zal bij ons de druk van de ketel halen, en die in Amerika juist vergroten -- mogelijk tot het punt waar de bom barst en alleen hyperinflatie de banken en overheid nog overeind kan houden. Wanneer dat gebeurt, zal een grote hoeveelheid échte waarde door de ander voor een prikkie opgekocht worden.
Dat heeft er allemaal weinig mee te maken. Het gaat gewoon om de mate waarin een Griekse (Spaanse, Portugese, Italiaanse, etc) economie in staat is om de schulden te blijven servicen. Dat heeft weinig te maken met de wisselkoers EUR/USD.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:55 schreef dvr het volgende:
[..]
Op zich heb je gelijk, maar je ziet over het hoofd dat waar het op de achtergrond écht om gaat, de strijd tussen dollar en euro is. Wie zijn munt het langst overeind houdt, trekt een groot deel van het vrij belegbare geld naar zich toe dat in de ander geinvesteerd is. Als de euro er weer een jaartje of twee tegenaan kan, zullen honderden miljarden, zoniet enkele biljoenen die nu in Amerikaanse waarden (obligaties, aandelen e.d.) belegd zijn de 'veiligheid' van de euro opzoeken terwijl de dollar verder devalueert. Dat zal bij ons de druk van de ketel halen, en die in Amerika juist vergroten -- mogelijk tot het punt waar de bom barst en alleen hyperinflatie de banken en overheid nog overeind kan houden. Wanneer dat gebeurt, zal een grote hoeveelheid échte waarde door de ander voor een prikkie opgekocht worden. Het is dus zaak dat we nu even in Europees verband volhouden, ook als dat impliceert dat Griekenland e.d. van ons profiteren.
Het enige wat men ermee koopt is inderdaad tijd. Dat is denk ik ook de bedoeling om halverwege/na 2013 aan te sturen op een gecoordineerde schuldsanering onder het ESM. Tal van zaken (en officiele bronnen) die daarop wijzen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:33 schreef SeLang het volgende:
Er gebeurt toch niks. Er komt een groter (evt leveraged) EFSF in een of andere vorm. Maar ongeacht hoe groot je dat fonds maakt, het is uiteindelijk altijd te klein. Dus misschien koopt je weer een paar maanden of misschien zelfs een jaar rust, maar daarna krijg je gewoon weer dezelfde crisis terug, alleen groter.
Waarom denk je dat ik geen cent meer in NL staatsobligaties heb?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:57 schreef Zombiehoofd het volgende:
[..]
Als dit een reële mogelijkheid is, waarom betalen we nu dan zo'n relatief lage rente? Dan kun je beter je euro's in de bank houden en dan laten overzetten naar die nieuwe munt die meteen in waarde toe zal nemen dan een Nederlandse obligatie in die waardeloze euro's?
Ha ok, was een jaar geleden nog anders meen ik mij te herinneren (alhoewel geen lange termijn obligaties dacht ik). Maar dan houdt de markt dus absoluut geen rekening mee met jouw scenario.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:03 schreef SeLang het volgende:
[..]
Waarom denk je dat ik geen cent meer in NL staatsobligaties heb?
Die schuldsanering wordt nu eigenlijk al naar voren getrokken (zoals voorspeldquote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:03 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Het enige wat men ermee koopt is inderdaad tijd. Dat is denk ik ook de bedoeling om halverwege/na 2013 aan te sturen op een gecoordineerde schuldsanering onder het ESM. Tal van zaken (en officiele bronnen) die daarop wijzen.
De onevenwichtigheden worden dan weliswaar groter door het tijdelijk stutten van de problemen, maar die tijd is wel nodig om de uiteindelijke oplossing gecoordineerd voor te bereiden met de ijdele hoop dat het tussentijds goed komt. Dat is het plan voor volgens de politici, ikzelf geloof per definitie niet dat een dergelijk proces gecoordineerd kan verlopen.
Ik denk dat ze tijd hebben gerekt zodat financiele instellingen al een deel hebben kunnen afwaarderen, kunnen ze nu de rest nemen. Het hele beleid is gericht op het voorkomen van een schok door de pijn geleidelijk te nemen, ook als dat in totaliteit dan meer pijn is....quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:08 schreef SeLang het volgende:
[..]
Die schuldsanering wordt nu eigenlijk al naar voren getrokken (zoals voorspeld), want je ziet dat er wat betreft Griekenland nu al wordt gepraat over haircuts van 50-65%. En als de kogel door de kerk is wat betreft Griekenland dan is Portugal de volgende. En daarna... etc. Het plan was inderdaad om dat met het ESM pas te doen maar dat is niet haalbaar.
Conclusie is natuurlijk dat ze dat direct hadden moeten doen begin 2010, nog voor de ECB werd opgeofferd en ze begonnen met het EFSF.
Eens met het tijdrekken.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:10 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Ik denk dat ze tijd hebben gerekt zodat financiele instellingen al een deel hebben kunnen afwaarderen, kunnen ze nu de rest nemen. Het hele beleid is gericht op het voorkomen van een schok door de pijn geleidelijk te nemen, ook als dat in totaliteit dan meer pijn is....
Sinds de ECB is opgeofferd (2010) heb ik mijn standpunt daarover gewijzigd. Ik beschouw beperkte tegoeden gespreid over retail banken nu als veiliger om precies die reden.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:07 schreef Zombiehoofd het volgende:
[..]
Ha ok, was een jaar geleden nog anders meen ik mij te herinneren (alhoewel geen lange termijn obligaties dacht ik). Maar dan houdt de markt dus absoluut geen rekening mee met jouw scenario.
Merckel is toch geen vent? Toch?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:15 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Eens met het tijdrekken.
Daarnaast dichten we de heren nog steeds een hele boel competentie toe maar ik vraag me af of ze weten waar ze mee bezig zijn.
Zou je dat ook doen zonder deposito garantie regeling?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:16 schreef SeLang het volgende:
[..]
Sinds de ECB is opgeofferd (2010) heb ik mijn standpunt daarover gewijzigd. Ik beschouw beperkte tegoeden gespreid over retail banken nu als veiliger om precies die reden.
Dat was inderdaad het hele idee erachter. Verder zijn veel verliezen in de tussentijd naar de ECB geschoven (die is formeel zelfs failliet bij een Griekse haircut van 60%). Maar ja, je kunt niet alles eeuwig naar je hand blijven zetten.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:10 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Ik denk dat ze tijd hebben gerekt zodat financiele instellingen al een deel hebben kunnen afwaarderen, kunnen ze nu de rest nemen. Het hele beleid is gericht op het voorkomen van een schok door de pijn geleidelijk te nemen, ook als dat in totaliteit dan meer pijn is....
No f*cking way in hell!quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:17 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Zou je dat ook doen zonder deposito garantie regeling?
Ik snap niet waarom er überhaupt met banken onderhandeld wordt. Je moet dit gewoon afhandelen via een bankruptcy court.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:22 schreef ikweethetookniet het volgende:
Overleg met banken muurvast![]()
16:52:Gesprekken tussen de Europese Unie en de banken over een vrijwillige bijdrage aan een nieuw reddingsprogramma voor Griekenland, zitten muurvast. De EU probeert de banken over te halen vrijwillig een bijdrage te leveren door hun verlies te nemen op een deel van de Griekse staatsleningen die zij hebben uitstaan. Een mogelijke oplossing is dat zij een deel van hun geld terug krijgen in de vorm van nieuwe obligaties. Een breekpunt in het overleg zou zijn in welke mate die nieuwe schuldpapieren verzekerd moeten worden.
http://www.telegraaf.nl/d(...)_.html?sn=nieuws_dft
Gaat lekker daar
Maar waar haal je het vertrouwen vandaan dat er nog banken zijn die jou je geld kunnen teruggeven als de domino-stenen vallen.quote:
Dino bank. Garantie tot de stoep.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:27 schreef bascross het volgende:
[..]
Waar zou je geld dan nog kwijt kunnen? Thuis in een oude sok misschien.
Zo werkt de garantie regeling thans niet. De overheid garandeert, en verhaalt dat al dan niet met succes op andere banken....quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:28 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Maar waar haal je het vertrouwen vandaan dat er nog banken zijn die jou je geld kunnen teruggeven als de domino-stenen vallen.
Bijvoorbeeld in NL als de Rabobank zou vallen, dan kun je wel vergeten dat ING of ABN dat geld op kunnen hoesten.
Ik zou er geen eed op durven zweren......quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:16 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Merckel is toch geen vent? Toch?
Omdat ze willen dat de banken vrijwillig deelnemen. Ze hopen denk ik daarmee door de mazen van allerlei derivaten en swaps heen te gaan omdat het niet precies hetzelfde is als een formele default. Ik dacht altijd dat er nog zoiets was als de geest van het contract/wetgeving, maar kennelijk wordt nu alles naar de letter geinterpreteert.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:27 schreef SeLang het volgende:
Ik snap niet waarom er überhaupt met banken onderhandeld wordt. Je moet dit gewoon afhandelen via een bankruptcy court.
Het is helemaal geen probleem. De schade van de Griekse default moet neer komen bij de houders van de obligaties waarop gedefault wordt. Dat er dan vervolgens banken in de problemen kunnen komen is vers twee, de overheid kan dan besluiten om tot nationalisatie over te gaan, om maar eens wat te noemen. Maar laat de houders van de staatsobligaties in eerste instantie de schade opvangen, zij hebben er in geinvesteerd. Mijns inziens is er geen enkele legitieme reden om de houders van Grieks staatspapier in enige mate te ontzien. Dat is kapitalisme, verantwoording nemen voor je eigen handelen en niet de schade bij anderen neer leggen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:38 schreef SemperSenseo het volgende:
Hoe dan ook, de rekening wordt betaald door partij A of B. Of Griekenland de bittere pil moet slikken of dat de sh*t ergens anders wordt gedumpt, het blijft een probleem.
Nope. Het gaat er niet alleen om dat we door subsidiering van de PIGS onze eigen banken solvabel houden, maar minstens evenzeer ook dat we daarmee de waarde en de stabiliteit van de euro, en daarmee van alle buitenlandse beleggingen in de eurozone, overeind houden. Vandaar dat jouw ideeën over verdere austerity en over het vroegtijdig realiseren van verliezen dmv bankrupcy proceedings het nooit zullen halen; het buitenland zou zich dan terugtrekken uit eurobeleggingen, die steeds minder waard worden en steeds onvoorspelbaarder worden, en hun geld verhuizen naar (o.a.) de dollar. We hebben de grenzen van austerity bereikt en moeten nu, net als de USA al drie jaar doet, de drukpers van de ECB in werking stellen. Die kan nog zo'n 1 á 2 biljoen euro aan schuld opkopen om de Europese banken en overheden te ontlasten. Dat is de meest 'zachte' manier om overal in de eurozone de schuldquote te verlagen, de euro heel geleidelijk te ontwaarden en bovendien het volle gewicht van de hele eurozone achter de schulden van de zwakste leden te plaatsen. Nu de Duitsers uit de ECB verdwenen zijn en het Duitse parlement met het leveragen van het noodfonds accoord is, lijkt het me erg waarschijnlijk dat dit nu ook daadwerkelijk gaat gebeuren.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:02 schreef SeLang het volgende:
Dat heeft er allemaal weinig mee te maken. Het gaat gewoon om de mate waarin een Griekse (Spaanse, Portugese, Italiaanse, etc) economie in staat is om de schulden te blijven servicen. Dat heeft weinig te maken met de wisselkoers EUR/USD.
Toch moet je dan met één ding uitkijken. Nederland verlaat de euro alleen als Duitsland dat doet. We zullen dan in eerste instantie profiteren van de stijgende nieuwe munt (gulden) maar de markt zal zich al snel twee dingen realiseren: 1) dat de Nederlandse economie sterk exportafhankelijk is en zich die dure munt absoluut niet kan permitteren en 2) dat we een financieel waterhoofd hebben in de vorm van ING en Rabo, die kapot gaan zodra de huizenmarkt crasht, wat bij een krimpende economie zeker gaat gebeuren. DNB zal dus, zodra we uit de euro stappen, als een gek guldens moeten verkopen om de guldenkoers te drukken en onze export overeind te houden (net als Zwitserland doet). Doet DNB dat niet, dan kun je je guldens maar beter verruilen voor Noorse kronen, Singaporese dollars of goud want de staat is dan niet meer bij machte om je tegoeden te garanderen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:16 schreef SeLang het volgende:
Sinds de ECB is opgeofferd (2010) heb ik mijn standpunt daarover gewijzigd. Ik beschouw beperkte tegoeden gespreid over retail banken nu als veiliger om precies die reden.
Dat klinkt als gratis geld!quote:DNB zal dus, zodra we uit de euro stappen, als een gek guldens moeten verkopen
quote:'EU vindt vandaag zijn Waterloo'
http://www.iexprofs.nl/pr(...)g-zijn-Waterloo.aspx
26 okt 2011, 17:00 - IEXProfs Redactie
Eurotop? Pfff. Er verandert vandaag weinig voor de EU. En daarmee kan de eurotop van vandaag wel eens de boeken in gaan als de dag waarop de EU zijn Waterloo vond. Dat stelt Saxo Banks hoofdeconoom Steen Jakobsen. “Er blijft een herkapitalisatie voor banken van 108 miljard euro en de Griekse hair cut zal waarschijnlijk 50% zijn. De resterende 50% schuld moet worden betaald in cash 915%) en obligaties (35% met een coupon van 6%). En de optie om leverage aan te brengen in het EFSF blijft ook gewoon open.
Het is een klassiek staaltje EU-strategie, zegt Jakobsen die meteen een lijn trekt met de crisis in 2008. “Stop de problemen in een verpakt product en alles komt goed…” China moet ook gaan bijdrage aan die verpakte oplossing (EFSF). De overwinning die Bundeskanslerin Merkel vanmiddag boekte is een pyrrusoverwinning, stelt Jakobsen, omdat ze nog steeds met de handen gebonden naar Brussel afreist. Duitsland wil niet meer dan de toegezegde 211 miljard euro bijdragen aan het noodfonds.
Welk buitenland is dat dan precies? Want de meeste eurobeleggers zitten in de eurozone. De eurozone als groep heeft bovendien een (klein) handelsoverschot.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 18:08 schreef dvr het volgende:
[..]
Nope. Het gaat er niet alleen om dat we door subsidiering van de PIGS onze eigen banken solvabel houden, maar minstens evenzeer ook dat we daarmee de waarde en de stabiliteit van de euro, en daarmee van alle buitenlandse beleggingen in de eurozone, overeind houden. Vandaar dat jouw ideeën over verdere austerity en over het vroegtijdig realiseren van verliezen dmv bankrupcy proceedings het nooit zullen halen; het buitenland zou zich dan terugtrekken uit eurobeleggingen, die steeds minder waard worden en steeds onvoorspelbaarder worden, en hun geld verhuizen naar (o.a.) de dollar.
Dat lost niks op. De enige duurzame "oplossing" is een echte transferunie waarbij noord conitinue zuid subsidieert.quote:We hebben de grenzen van austerity bereikt en moeten nu, net als de USA al drie jaar doet, de drukpers van de ECB in werking stellen. Die kan nog zo'n 1 á 2 biljoen euro aan schuld opkopen om de Europese banken en overheden te ontlasten. Dat is de meest 'zachte' manier om overal in de eurozone de schuldquote te verlagen, de euro heel geleidelijk te ontwaarden en bovendien het volle gewicht van de hele eurozone achter de schulden van de zwakste leden te plaatsen.
Voor zover ik weet zijn de Duitsers nog steeds fel tegen het gebruiken van de ECB voor dit doel. Het idee is (naar ik begrijp) om het EFSF te leveragen via die 20% garantie en dat dan de ECB juist moet stoppen met opkopen van PIIGS bonds. Dus de ECB wordt dan juist uit het hele bailoutcircus gehaald. Maar goed, laten we maar afwachten wat eruit komt rollen...quote:Nu de Duitsers uit de ECB verdwenen zijn en het Duitse parlement met het leveragen van het noodfonds accoord is, lijkt het me erg waarschijnlijk dat dit nu ook daadwerkelijk gaat gebeuren.
ING en Rabo zullen niet spectaculair lijden van een huizencrash in NL aangezien ze gewoon stabiele hypotheekrente inkomsten blijven ontvangen. Het is niet zo als in sommige VS staten waar mensen hun huis kunnen teruggeven aan de bank als het onder water staat.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 18:23 schreef dvr het volgende:
[..]
Toch moet je dan met één ding uitkijken. Nederland verlaat de euro alleen als Duitsland dat doet. We zullen dan in eerste instantie profiteren van de stijgende nieuwe munt (gulden) maar de markt zal zich al snel twee dingen realiseren: 1) dat de Nederlandse economie sterk exportafhankelijk is en zich die dure munt absoluut niet kan permitteren en 2) dat we een financieel waterhoofd hebben in de vorm van ING en Rabo, die kapot gaan zodra de huizenmarkt crasht, wat bij een krimpende economie zeker gaat gebeuren. DNB zal dus, zodra we uit de euro stappen, als een gek guldens moeten verkopen om de guldenkoers te drukken en onze export overeind te houden (net als Zwitserland doet). Doet DNB dat niet, dan kun je je guldens maar beter verruilen voor Noorse kronen, Singaporese dollars of goud want de staat is dan niet meer bij machte om je tegoeden te garanderen.
O, dus het is niet zo dat het licht dan uitgaat ???quote:Op woensdag 26 oktober 2011 18:53 schreef SeLang het volgende:
Zwitserland en de Scandinavische landen zijn trouwens een goed voorbeeld dat je met een dure munt ook een prima economie kunt hebben.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |