Ha voeren wij gewoon de Duitse munt in of weer een gezamenlijke munt? Ik wil eigenlijk geen Duitse Mark in mijn portemonneequote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:38 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als NL de nieuwe D-mark (of zoiets) invoert dan wordt die vrijwel zeker veel sterker dan de euro. Dat betekent dat een groot deel van de staatsschuld vanzelf verdwijnt (want in euros). De overheid kan dan dus makkelijk heel veel geld extra bijlenen om eventuele collateral damage te repareren zonder dat dat dramatische gevolgen heeft voor de houdbaarheid van de staatsschuld.
Ik denk niet dat dat bedoeld werd, daar zou het Duitse parlement niet mee instemmen. Ik vermoed dat het idee is dat het EFSF eurobonds gaat uitgeven zoals ik die vorige maand beschreef (inclusief de 20% gemeenschappelijke garantie, toch netjes voorspeld..), en die de ECB als collateral gaat accepteren of rechtstreeks gaat opkopen zodat het deel van de schuldenberg dat niet uit bezuinigingen voldaan kan worden uiteindelijk via inflatie betaald kan worden. Dat is uiteindelijk toch de enige haalbare oplossing. Voorlopig zou het enige gevolg zijn dat Duitsland en wij wat duurder zouden moeten lenen dan we nu doen, en dat onze AAA-ratings misschien in gevaar komen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:05 schreef SeLang het volgende:
Volgens Zero Hedge:
"PARLIAMENTARY SOURCE SAYS GERMANY'S BUNDESTAG LOWER HOUSE OF PARLIAMENT APPROVES MOTION TO STRENGTHEN EFSF VIA LEVERAGE"
Als ze het EFSF gaan leveragen dan betekent dat het einde van de euro denk ik. Want dat betekent gewoon dat landen als Nederland en Duitsland straks een veelvoud van de verliezen moeten gaan incasseren."
Rekenfoutje van Rutten vergeten?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:40 schreef Zombiehoofd het volgende:
Zijn politici nou echt van die mongolen als hier wordt voorgedaan? Ik bedoel, ze zijn omringd met economen en andere insiders die er echt wel verstand van moeten hebben. Ze hebben meer informatie dan wij hebben. Ik kan me niet voorstellen dat ze hier mee doorgaan als iedereen weet dat het gaat niet goed gaat. Daarnaast worden ze wel afgestraft in de volgende verkiezingen, alhoewel de EU niet heel democratisch is. Waarom zijn partijen als de pvv anders zo groot?
Als je euros 1:1 overzet naar de nieuwe munt en die stijgt met 30% tov de euro, dan reduceert dus de reële waarde van de staatsschuld met 30%. Dan kun je dus 30% bijlenen om die banken te herkapitaliseren. 30% van ca 400 miljard (staatsschuld) = 120 miljard. Daar kun je aardig wat collateral damage mee opvangen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:41 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Nou, de staatsschuld blijft natuurlijk hetzelfde. Ze kunnen wel makkelijk lenen dan om banken te kapitaliseren, want dat is dan wel op grote schaal nodig - die lijden namelijk een instant verlies van heb ik jou daar, door afwaarderingen én door currency.
De staatsschuld gaat wel enorm omhoog, hij is alleen tijdelijk wat makkelijker te financieren.
Dat is zonder meer waar, maar we zitten nu eenmaal in deze situatie. Evengoed is het gewoon oplosbaar.quote:Dit alles gaat echter oneindig veel 'makkelijker' zonder een relatief grote financiele sector.
Volgens mij heb je niks aan de reele waarde. Je zou in een hogere staatsschuld in gulden krijgen met ws. een lager BNP in gulden, of zie ik dat verkeerd? Dan zouden we eerst grof in buitenlandse currency moeten lenen, en vervolgens uittreden.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:47 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als je euros 1:1 overzet naar de nieuwe munt en die stijgt met 30% tov de euro, dan reduceert dus de reële waarde van de staatsschuld met 30%. Dan kun je dus 30% bijlenen om die banken te herkapitaliseren. 30% van ca 400 miljard (staatsschuld) = 120 miljard. Daar kun je aardig wat collateral damage mee opvangen.
eens hoor, het beperkt imho de speelruimte echter wel.quote:Dat is zonder meer waar, maar we zitten nu eenmaal in deze situatie. Evengoed is het gewoon oplosbaar.
We moeten afwachten wat eruit gaat komen, maar als ze het EFSF met gaan leveragen door de eerste 20% van nieuwe bonds te garanderen betekent dat gewoon dat je de volle mep gaat betalen bij relatief kleine haircuts. En die gaan er gegarandeerd komen omdat de PIIGS dan kunstmatig goedkoop kunnen lenen (yields zullen dan heel laag worden omdat het EFSF toch de verliezen slikt. Hierdoor valt de druk bij PIIGS weg en zullen schulden verder oplopen, totdat ze ook bij relatief lage yields unsustainable zijn. Daarna mogen Nederland en Duitsland de verliezen slikken).quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:43 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik denk niet dat dat bedoeld werd, daar zou het Duitse parlement niet mee instemmen. Ik vermoed dat het idee is dat het EFSF eurobonds gaat uitgeven zoals ik die vorige maand beschreef (inclusief de 20% gemeenschappelijke garantie, toch netjes voorspeld..), en die de ECB als collateral gaat accepteren of rechtstreeks gaat opkopen zodat het deel van de schuldenberg dat niet uit bezuinigingen voldaan kan worden uiteindelijk via inflatie betaald kan worden. Dat is uiteindelijk toch de enige haalbare oplossing. Voorlopig zou het enige gevolg zijn dat Duitsland en wij wat duurder zouden moeten lenen dan we nu doen, en dat onze AAA-ratings misschien in gevaar komen.
Op zich heb je gelijk, maar je ziet over het hoofd dat waar het op de achtergrond écht om gaat, de strijd tussen dollar en euro is. Wie zijn munt het langst overeind houdt, trekt een groot deel van het vrij belegbare geld naar zich toe dat in de ander geinvesteerd is. Als de euro er weer een jaartje of twee tegenaan kan, zullen honderden miljarden, zoniet enkele biljoenen die nu in Amerikaanse waarden (obligaties, aandelen e.d.) belegd zijn de 'veiligheid' van de euro opzoeken terwijl de dollar verder devalueert. Dat zal bij ons de druk van de ketel halen, en die in Amerika juist vergroten -- mogelijk tot het punt waar de bom barst en alleen hyperinflatie de banken en overheid nog overeind kan houden. Wanneer dat gebeurt, zal een grote hoeveelheid échte waarde door de ander voor een prikkie opgekocht worden. Het is dus zaak dat we nu even in Europees verband volhouden, ook als dat impliceert dat Griekenland e.d. van ons profiteren.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:33 schreef SeLang het volgende:
Maar ongeacht hoe groot je dat fonds maakt, het is uiteindelijk altijd te klein. Dus misschien koopt je weer een paar maanden of misschien zelfs een jaar rust, maar daarna krijg je gewoon weer dezelfde crisis terug, alleen groter.
Als dit een reële mogelijkheid is, waarom betalen we nu dan zo'n relatief lage rente? Dan kun je beter je euro's in de bank houden en dan laten overzetten naar die nieuwe munt die meteen in waarde toe zal nemen dan een Nederlandse obligatie in die waardeloze euro's?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:47 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als je euros 1:1 overzet naar de nieuwe munt en die stijgt met 30% tov de euro, dan reduceert dus de reële waarde van de staatsschuld met 30%. Dan kun je dus 30% bijlenen om die banken te herkapitaliseren. 30% van ca 400 miljard (staatsschuld) = 120 miljard. Daar kun je aardig wat collateral damage mee opvangen.
[..]
Dat is zonder meer waar, maar we zitten nu eenmaal in deze situatie. Evengoed is het gewoon oplosbaar.
Als je de euro 1:1 omzet naar de nieuwe munt en die stijgt met 30%, dan zal het GDP gerekend in euros sterk stijgen. Geen 30% want je export krijgt te lijden van de sterke munt, maar een groot deel van de economie is intern en onze grootste export is naar Duitsland die (neem ik dan aan) dezelfde munt heeft. Dus zonder geld bij te lenen gaat je debt/GDP fors omlaag. Die ruimte kun je dus gebruiken om geld bij te lenen om collateral damage te repareren.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:51 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Volgens mij heb je niks aan de reele waarde. Je zou in een hogere staatsschuld in gulden krijgen met ws. een lager BNP in gulden, of zie ik dat verkeerd? Dan zouden we eerst grof in buitenlandse currency moeten lenen, en vervolgens uittreden.
Kan Goldman Sachs vast in bemiddelen
Wordt een nieuwe sterke muntunie niet meteen al als veilige haven gezien?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:55 schreef dvr het volgende:
[..]
Op zich heb je gelijk, maar je ziet over het hoofd dat waar het op de achtergrond écht om gaat, de strijd tussen dollar en euro is. Wie zijn munt het langst overeind houdt, trekt een groot deel van het vrij belegbare geld naar zich toe dat in de ander geinvesteerd is. Als de euro er weer een jaartje of twee tegenaan kan, zullen honderden miljarden, zoniet enkele biljoenen die nu in Amerikaanse waarden (obligaties, aandelen e.d.) belegd zijn de 'veiligheid' van de euro opzoeken terwijl de dollar verder devalueert. Dat zal bij ons de druk van de ketel halen, en die in Amerika juist vergroten -- mogelijk tot het punt waar de bom barst en alleen hyperinflatie de banken en overheid nog overeind kan houden. Wanneer dat gebeurt, zal een grote hoeveelheid échte waarde door de ander voor een prikkie opgekocht worden. Het is dus zaak dat we nu even in Europees verband volhouden, ook als dat impliceert dat Griekenland e.d. van ons profiteren.
Wat moeten we toch met al dat cijfertjes geld als ik dit verhaal van jou zo lees kunnen we beter nu een algehele reset hebben en alleen nog maar kijken naar de sectoren die echt waarde aan een economie toevoegen ipv de goochelaars met cijfertjes die in mijn optiek dus niets anders aan het doen zijn als zwarte pieten waarbij de laatste die overblijft weer even denkt winnaar te zijn maar eigenlijk nog niets wezenlijks veranderd is en vervolgens een decenia later wederom een volgende ronde zwarte pieten gaan spelen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:55 schreef dvr het volgende:
Dat zal bij ons de druk van de ketel halen, en die in Amerika juist vergroten -- mogelijk tot het punt waar de bom barst en alleen hyperinflatie de banken en overheid nog overeind kan houden. Wanneer dat gebeurt, zal een grote hoeveelheid échte waarde door de ander voor een prikkie opgekocht worden.
Dat heeft er allemaal weinig mee te maken. Het gaat gewoon om de mate waarin een Griekse (Spaanse, Portugese, Italiaanse, etc) economie in staat is om de schulden te blijven servicen. Dat heeft weinig te maken met de wisselkoers EUR/USD.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:55 schreef dvr het volgende:
[..]
Op zich heb je gelijk, maar je ziet over het hoofd dat waar het op de achtergrond écht om gaat, de strijd tussen dollar en euro is. Wie zijn munt het langst overeind houdt, trekt een groot deel van het vrij belegbare geld naar zich toe dat in de ander geinvesteerd is. Als de euro er weer een jaartje of twee tegenaan kan, zullen honderden miljarden, zoniet enkele biljoenen die nu in Amerikaanse waarden (obligaties, aandelen e.d.) belegd zijn de 'veiligheid' van de euro opzoeken terwijl de dollar verder devalueert. Dat zal bij ons de druk van de ketel halen, en die in Amerika juist vergroten -- mogelijk tot het punt waar de bom barst en alleen hyperinflatie de banken en overheid nog overeind kan houden. Wanneer dat gebeurt, zal een grote hoeveelheid échte waarde door de ander voor een prikkie opgekocht worden. Het is dus zaak dat we nu even in Europees verband volhouden, ook als dat impliceert dat Griekenland e.d. van ons profiteren.
Het enige wat men ermee koopt is inderdaad tijd. Dat is denk ik ook de bedoeling om halverwege/na 2013 aan te sturen op een gecoordineerde schuldsanering onder het ESM. Tal van zaken (en officiele bronnen) die daarop wijzen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:33 schreef SeLang het volgende:
Er gebeurt toch niks. Er komt een groter (evt leveraged) EFSF in een of andere vorm. Maar ongeacht hoe groot je dat fonds maakt, het is uiteindelijk altijd te klein. Dus misschien koopt je weer een paar maanden of misschien zelfs een jaar rust, maar daarna krijg je gewoon weer dezelfde crisis terug, alleen groter.
Waarom denk je dat ik geen cent meer in NL staatsobligaties heb?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 16:57 schreef Zombiehoofd het volgende:
[..]
Als dit een reële mogelijkheid is, waarom betalen we nu dan zo'n relatief lage rente? Dan kun je beter je euro's in de bank houden en dan laten overzetten naar die nieuwe munt die meteen in waarde toe zal nemen dan een Nederlandse obligatie in die waardeloze euro's?
Ha ok, was een jaar geleden nog anders meen ik mij te herinneren (alhoewel geen lange termijn obligaties dacht ik). Maar dan houdt de markt dus absoluut geen rekening mee met jouw scenario.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:03 schreef SeLang het volgende:
[..]
Waarom denk je dat ik geen cent meer in NL staatsobligaties heb?
Die schuldsanering wordt nu eigenlijk al naar voren getrokken (zoals voorspeldquote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:03 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Het enige wat men ermee koopt is inderdaad tijd. Dat is denk ik ook de bedoeling om halverwege/na 2013 aan te sturen op een gecoordineerde schuldsanering onder het ESM. Tal van zaken (en officiele bronnen) die daarop wijzen.
De onevenwichtigheden worden dan weliswaar groter door het tijdelijk stutten van de problemen, maar die tijd is wel nodig om de uiteindelijke oplossing gecoordineerd voor te bereiden met de ijdele hoop dat het tussentijds goed komt. Dat is het plan voor volgens de politici, ikzelf geloof per definitie niet dat een dergelijk proces gecoordineerd kan verlopen.
Ik denk dat ze tijd hebben gerekt zodat financiele instellingen al een deel hebben kunnen afwaarderen, kunnen ze nu de rest nemen. Het hele beleid is gericht op het voorkomen van een schok door de pijn geleidelijk te nemen, ook als dat in totaliteit dan meer pijn is....quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:08 schreef SeLang het volgende:
[..]
Die schuldsanering wordt nu eigenlijk al naar voren getrokken (zoals voorspeld), want je ziet dat er wat betreft Griekenland nu al wordt gepraat over haircuts van 50-65%. En als de kogel door de kerk is wat betreft Griekenland dan is Portugal de volgende. En daarna... etc. Het plan was inderdaad om dat met het ESM pas te doen maar dat is niet haalbaar.
Conclusie is natuurlijk dat ze dat direct hadden moeten doen begin 2010, nog voor de ECB werd opgeofferd en ze begonnen met het EFSF.
Eens met het tijdrekken.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:10 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Ik denk dat ze tijd hebben gerekt zodat financiele instellingen al een deel hebben kunnen afwaarderen, kunnen ze nu de rest nemen. Het hele beleid is gericht op het voorkomen van een schok door de pijn geleidelijk te nemen, ook als dat in totaliteit dan meer pijn is....
Sinds de ECB is opgeofferd (2010) heb ik mijn standpunt daarover gewijzigd. Ik beschouw beperkte tegoeden gespreid over retail banken nu als veiliger om precies die reden.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:07 schreef Zombiehoofd het volgende:
[..]
Ha ok, was een jaar geleden nog anders meen ik mij te herinneren (alhoewel geen lange termijn obligaties dacht ik). Maar dan houdt de markt dus absoluut geen rekening mee met jouw scenario.
Merckel is toch geen vent? Toch?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:15 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Eens met het tijdrekken.
Daarnaast dichten we de heren nog steeds een hele boel competentie toe maar ik vraag me af of ze weten waar ze mee bezig zijn.
Zou je dat ook doen zonder deposito garantie regeling?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:16 schreef SeLang het volgende:
[..]
Sinds de ECB is opgeofferd (2010) heb ik mijn standpunt daarover gewijzigd. Ik beschouw beperkte tegoeden gespreid over retail banken nu als veiliger om precies die reden.
Dat was inderdaad het hele idee erachter. Verder zijn veel verliezen in de tussentijd naar de ECB geschoven (die is formeel zelfs failliet bij een Griekse haircut van 60%). Maar ja, je kunt niet alles eeuwig naar je hand blijven zetten.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:10 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Ik denk dat ze tijd hebben gerekt zodat financiele instellingen al een deel hebben kunnen afwaarderen, kunnen ze nu de rest nemen. Het hele beleid is gericht op het voorkomen van een schok door de pijn geleidelijk te nemen, ook als dat in totaliteit dan meer pijn is....
No f*cking way in hell!quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:17 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Zou je dat ook doen zonder deposito garantie regeling?
Ik snap niet waarom er überhaupt met banken onderhandeld wordt. Je moet dit gewoon afhandelen via een bankruptcy court.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:22 schreef ikweethetookniet het volgende:
Overleg met banken muurvast![]()
16:52:Gesprekken tussen de Europese Unie en de banken over een vrijwillige bijdrage aan een nieuw reddingsprogramma voor Griekenland, zitten muurvast. De EU probeert de banken over te halen vrijwillig een bijdrage te leveren door hun verlies te nemen op een deel van de Griekse staatsleningen die zij hebben uitstaan. Een mogelijke oplossing is dat zij een deel van hun geld terug krijgen in de vorm van nieuwe obligaties. Een breekpunt in het overleg zou zijn in welke mate die nieuwe schuldpapieren verzekerd moeten worden.
http://www.telegraaf.nl/d(...)_.html?sn=nieuws_dft
Gaat lekker daar
Maar waar haal je het vertrouwen vandaan dat er nog banken zijn die jou je geld kunnen teruggeven als de domino-stenen vallen.quote:
Dino bank. Garantie tot de stoep.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:27 schreef bascross het volgende:
[..]
Waar zou je geld dan nog kwijt kunnen? Thuis in een oude sok misschien.
Zo werkt de garantie regeling thans niet. De overheid garandeert, en verhaalt dat al dan niet met succes op andere banken....quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:28 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Maar waar haal je het vertrouwen vandaan dat er nog banken zijn die jou je geld kunnen teruggeven als de domino-stenen vallen.
Bijvoorbeeld in NL als de Rabobank zou vallen, dan kun je wel vergeten dat ING of ABN dat geld op kunnen hoesten.
Ik zou er geen eed op durven zweren......quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:16 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Merckel is toch geen vent? Toch?
Omdat ze willen dat de banken vrijwillig deelnemen. Ze hopen denk ik daarmee door de mazen van allerlei derivaten en swaps heen te gaan omdat het niet precies hetzelfde is als een formele default. Ik dacht altijd dat er nog zoiets was als de geest van het contract/wetgeving, maar kennelijk wordt nu alles naar de letter geinterpreteert.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:27 schreef SeLang het volgende:
Ik snap niet waarom er überhaupt met banken onderhandeld wordt. Je moet dit gewoon afhandelen via een bankruptcy court.
Het is helemaal geen probleem. De schade van de Griekse default moet neer komen bij de houders van de obligaties waarop gedefault wordt. Dat er dan vervolgens banken in de problemen kunnen komen is vers twee, de overheid kan dan besluiten om tot nationalisatie over te gaan, om maar eens wat te noemen. Maar laat de houders van de staatsobligaties in eerste instantie de schade opvangen, zij hebben er in geinvesteerd. Mijns inziens is er geen enkele legitieme reden om de houders van Grieks staatspapier in enige mate te ontzien. Dat is kapitalisme, verantwoording nemen voor je eigen handelen en niet de schade bij anderen neer leggen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:38 schreef SemperSenseo het volgende:
Hoe dan ook, de rekening wordt betaald door partij A of B. Of Griekenland de bittere pil moet slikken of dat de sh*t ergens anders wordt gedumpt, het blijft een probleem.
Nope. Het gaat er niet alleen om dat we door subsidiering van de PIGS onze eigen banken solvabel houden, maar minstens evenzeer ook dat we daarmee de waarde en de stabiliteit van de euro, en daarmee van alle buitenlandse beleggingen in de eurozone, overeind houden. Vandaar dat jouw ideeën over verdere austerity en over het vroegtijdig realiseren van verliezen dmv bankrupcy proceedings het nooit zullen halen; het buitenland zou zich dan terugtrekken uit eurobeleggingen, die steeds minder waard worden en steeds onvoorspelbaarder worden, en hun geld verhuizen naar (o.a.) de dollar. We hebben de grenzen van austerity bereikt en moeten nu, net als de USA al drie jaar doet, de drukpers van de ECB in werking stellen. Die kan nog zo'n 1 á 2 biljoen euro aan schuld opkopen om de Europese banken en overheden te ontlasten. Dat is de meest 'zachte' manier om overal in de eurozone de schuldquote te verlagen, de euro heel geleidelijk te ontwaarden en bovendien het volle gewicht van de hele eurozone achter de schulden van de zwakste leden te plaatsen. Nu de Duitsers uit de ECB verdwenen zijn en het Duitse parlement met het leveragen van het noodfonds accoord is, lijkt het me erg waarschijnlijk dat dit nu ook daadwerkelijk gaat gebeuren.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:02 schreef SeLang het volgende:
Dat heeft er allemaal weinig mee te maken. Het gaat gewoon om de mate waarin een Griekse (Spaanse, Portugese, Italiaanse, etc) economie in staat is om de schulden te blijven servicen. Dat heeft weinig te maken met de wisselkoers EUR/USD.
Toch moet je dan met één ding uitkijken. Nederland verlaat de euro alleen als Duitsland dat doet. We zullen dan in eerste instantie profiteren van de stijgende nieuwe munt (gulden) maar de markt zal zich al snel twee dingen realiseren: 1) dat de Nederlandse economie sterk exportafhankelijk is en zich die dure munt absoluut niet kan permitteren en 2) dat we een financieel waterhoofd hebben in de vorm van ING en Rabo, die kapot gaan zodra de huizenmarkt crasht, wat bij een krimpende economie zeker gaat gebeuren. DNB zal dus, zodra we uit de euro stappen, als een gek guldens moeten verkopen om de guldenkoers te drukken en onze export overeind te houden (net als Zwitserland doet). Doet DNB dat niet, dan kun je je guldens maar beter verruilen voor Noorse kronen, Singaporese dollars of goud want de staat is dan niet meer bij machte om je tegoeden te garanderen.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 17:16 schreef SeLang het volgende:
Sinds de ECB is opgeofferd (2010) heb ik mijn standpunt daarover gewijzigd. Ik beschouw beperkte tegoeden gespreid over retail banken nu als veiliger om precies die reden.
Dat klinkt als gratis geld!quote:DNB zal dus, zodra we uit de euro stappen, als een gek guldens moeten verkopen
quote:'EU vindt vandaag zijn Waterloo'
http://www.iexprofs.nl/pr(...)g-zijn-Waterloo.aspx
26 okt 2011, 17:00 - IEXProfs Redactie
Eurotop? Pfff. Er verandert vandaag weinig voor de EU. En daarmee kan de eurotop van vandaag wel eens de boeken in gaan als de dag waarop de EU zijn Waterloo vond. Dat stelt Saxo Banks hoofdeconoom Steen Jakobsen. “Er blijft een herkapitalisatie voor banken van 108 miljard euro en de Griekse hair cut zal waarschijnlijk 50% zijn. De resterende 50% schuld moet worden betaald in cash 915%) en obligaties (35% met een coupon van 6%). En de optie om leverage aan te brengen in het EFSF blijft ook gewoon open.
Het is een klassiek staaltje EU-strategie, zegt Jakobsen die meteen een lijn trekt met de crisis in 2008. “Stop de problemen in een verpakt product en alles komt goed…” China moet ook gaan bijdrage aan die verpakte oplossing (EFSF). De overwinning die Bundeskanslerin Merkel vanmiddag boekte is een pyrrusoverwinning, stelt Jakobsen, omdat ze nog steeds met de handen gebonden naar Brussel afreist. Duitsland wil niet meer dan de toegezegde 211 miljard euro bijdragen aan het noodfonds.
Welk buitenland is dat dan precies? Want de meeste eurobeleggers zitten in de eurozone. De eurozone als groep heeft bovendien een (klein) handelsoverschot.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 18:08 schreef dvr het volgende:
[..]
Nope. Het gaat er niet alleen om dat we door subsidiering van de PIGS onze eigen banken solvabel houden, maar minstens evenzeer ook dat we daarmee de waarde en de stabiliteit van de euro, en daarmee van alle buitenlandse beleggingen in de eurozone, overeind houden. Vandaar dat jouw ideeën over verdere austerity en over het vroegtijdig realiseren van verliezen dmv bankrupcy proceedings het nooit zullen halen; het buitenland zou zich dan terugtrekken uit eurobeleggingen, die steeds minder waard worden en steeds onvoorspelbaarder worden, en hun geld verhuizen naar (o.a.) de dollar.
Dat lost niks op. De enige duurzame "oplossing" is een echte transferunie waarbij noord conitinue zuid subsidieert.quote:We hebben de grenzen van austerity bereikt en moeten nu, net als de USA al drie jaar doet, de drukpers van de ECB in werking stellen. Die kan nog zo'n 1 á 2 biljoen euro aan schuld opkopen om de Europese banken en overheden te ontlasten. Dat is de meest 'zachte' manier om overal in de eurozone de schuldquote te verlagen, de euro heel geleidelijk te ontwaarden en bovendien het volle gewicht van de hele eurozone achter de schulden van de zwakste leden te plaatsen.
Voor zover ik weet zijn de Duitsers nog steeds fel tegen het gebruiken van de ECB voor dit doel. Het idee is (naar ik begrijp) om het EFSF te leveragen via die 20% garantie en dat dan de ECB juist moet stoppen met opkopen van PIIGS bonds. Dus de ECB wordt dan juist uit het hele bailoutcircus gehaald. Maar goed, laten we maar afwachten wat eruit komt rollen...quote:Nu de Duitsers uit de ECB verdwenen zijn en het Duitse parlement met het leveragen van het noodfonds accoord is, lijkt het me erg waarschijnlijk dat dit nu ook daadwerkelijk gaat gebeuren.
ING en Rabo zullen niet spectaculair lijden van een huizencrash in NL aangezien ze gewoon stabiele hypotheekrente inkomsten blijven ontvangen. Het is niet zo als in sommige VS staten waar mensen hun huis kunnen teruggeven aan de bank als het onder water staat.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 18:23 schreef dvr het volgende:
[..]
Toch moet je dan met één ding uitkijken. Nederland verlaat de euro alleen als Duitsland dat doet. We zullen dan in eerste instantie profiteren van de stijgende nieuwe munt (gulden) maar de markt zal zich al snel twee dingen realiseren: 1) dat de Nederlandse economie sterk exportafhankelijk is en zich die dure munt absoluut niet kan permitteren en 2) dat we een financieel waterhoofd hebben in de vorm van ING en Rabo, die kapot gaan zodra de huizenmarkt crasht, wat bij een krimpende economie zeker gaat gebeuren. DNB zal dus, zodra we uit de euro stappen, als een gek guldens moeten verkopen om de guldenkoers te drukken en onze export overeind te houden (net als Zwitserland doet). Doet DNB dat niet, dan kun je je guldens maar beter verruilen voor Noorse kronen, Singaporese dollars of goud want de staat is dan niet meer bij machte om je tegoeden te garanderen.
O, dus het is niet zo dat het licht dan uitgaat ???quote:Op woensdag 26 oktober 2011 18:53 schreef SeLang het volgende:
Zwitserland en de Scandinavische landen zijn trouwens een goed voorbeeld dat je met een dure munt ook een prima economie kunt hebben.
Fout, de schuld van Griekenland groeit al jaren.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 14:41 schreef meth77 het volgende:
[..]
Griekenland heeft nooit gegroeid dus dat zal niet gebeuren
Inderdaad, natuurlijk kan dat. Zoals Eduard Bomhoff van het weekend schreef, de bron voor economische groei is toename van de arbeidsproductiviteit en technologische ontwikkeling, en niet een sterk gedeprecieerd munt of schulden aangaan tot je een ons weegt. Interessant in dit opzicht is ook een theorie die Michael Porter beschrijft, namelijk dat het competitief voordeel (competitive advantage) dat een cluster van bedrijven heeft ten opzichte van andere clusters hangt af van de kwaliteit (en niet zo zeer de kwantiteit) van de lokale vraag. Je kan dus verwachten dat landen met een veeleisende binnenlandse markt, dus in termen van vraag naar gediversificeerde en kwalitatief hoogstaande producten en diensten, in economische opzicht sterker zijn dan landen waar dat niet geldt.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 18:53 schreef SeLang het volgende:
Zwitserland en de Scandinavische landen zijn trouwens een goed voorbeeld dat je met een dure munt ook een prima economie kunt hebben.
Er zijn biljoenen aan Aziatisch en Amerikaans geld in Europese obligaties en aandelen belegd (wij zijn niet de enigen die spreiden). Trouwens, als de euro hard onderuit dreigt te gaan (zoals: wanneer er vanavond en zondag geen geloofwaardige oplossing voor de pigs komt) zullen ook steeds meer europese beleggers hun geld in andere muntzones steken.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 18:47 schreef SeLang het volgende:
Welk buitenland is dat dan precies? Want de meeste eurobeleggers zitten in de eurozone. De eurozone als groep heeft bovendien een (klein) handelsoverschot.
Ja, lekkere "oplossing"!quote:Dat lost niks op. De enige duurzame "oplossing" is een echte transferunie waarbij noord conitinue zuid subsidieert.
Ik vermoed dat het Duitse parlement nog niet helemaal weet waar het nou mee ingestemd heeft. We zullen het inderdaad allemaal nog moeten zien. Het schijnt dat Frankrijk het EFSF bankstatus wilde geven zodat het rechtstreeks bij de ECB kon lenen.. dat was natuurlijk wel een beetje érg doorzichtig. Maar als het EFSF eurobonds gaat uitgeven, of bonds van EU-landen gaat onderschrijven, kan het haast niet anders of dat wordt 'eligible collateral' voor de ECB.. ik zie zelf ook geen andere oplossing meer dan bijprinten.quote:Voor zover ik weet zijn de Duitsers nog steeds fel tegen het gebruiken van de ECB voor dit doel. Het idee is (naar ik begrijp) om het EFSF te leveragen via die 20% garantie en dat dan de ECB juist moet stoppen met opkopen van PIIGS bonds. Dus de ECB wordt dan juist uit het hele bailoutcircus gehaald. Maar goed, laten we maar afwachten wat eruit komt rollen...
Als de economie krimpt kunnen mensen hier hun tophypotheken simpelweg niet meer betalen. Dan volgt gedwongen verkoop en daarmee een afschrijving van 25 á 50 procent voor de bank.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 18:53 schreef SeLang het volgende:
ING en Rabo zullen niet spectaculair lijden van een huizencrash in NL aangezien ze gewoon stabiele hypotheekrente inkomsten blijven ontvangen. Het is niet zo als in sommige VS staten waar mensen hun huis kunnen teruggeven aan de bank als het onder water staat.
Ja, zij wel. Wij hebben geen olieplas of bankgeheim, en moeten het hebben van dienstverlenen en dozenschuiven. De overgangsjaren naar de euro, 1999-2001 lieten precies zien hoe gevoelig Nederland is voor koersdalingen: we stapten 8% te goedkoop in de euro en hadden prompt een paar jaar lang volledige werkgelegenheid omdat Duitsland hier alles kocht wat los en vast zit. Als we dadelijk 30% duurder worden gaat dat de andere kant op werken. Dat is heel eventjes leuk (want dan kopen wij alles wat elders los en vast zit) maar al na een paar maanden valt de export stil, en daarmee een groot deel van de Nederlandse bedrijvigheid.quote:Zwitserland en de Scandinavische landen zijn trouwens een goed voorbeeld dat je met een dure munt ook een prima economie kunt hebben.
Hoe verzinnen ze het, om überhaupt met dat gajes in overleg te treden. Zijn ze helemaal van de pot gerukt ofzo?quote:
Beetje aangepastquote:19.35 De eerste details over de ontwerptekst waar de 17 leiders van de eurzone zich vanavond over buigen, lekken uit.
Spanje krijgt lof voor de manier waarop de bezuinigingen worden aangepakt, bevolking in de armoe wordt gejaagd, over Italië wordt met geen woord gerept. Ook over Griekenland worden geen details gemeld. Uit deze voorzet blijkt dat er vanavond geen concrete knopen worden doorgehakt, meldt de Financial Times.
Ze verzinnen het omdat ze wat willen van de banken, namelijk dat de banken vrijwillig afschrijven.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 20:11 schreef asfyxiaatje123 het volgende:
Hoe verzinnen ze het, om überhaupt met dat gajes in overleg te treden. Zijn ze helemaal van de pot gerukt ofzo?
en dan?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 22:41 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ze verzinnen het omdat ze wat willen van de banken, namelijk dat de banken vrijwillig afschrijven.
Nee, het gaat niet over geld nu, het gaat over garanties. Het EFSF leent gewoon op de markt geld. En het EFSF heeft een AAA-rating, dankzij de garanties van de EU-overheden dat zij garant staan voor het terugbetalen van de leningen die het EFSF aan gaat in de markt. De discussie gaat nu over het ophogen van de maximale garantie die gegeven wordt. Het vreemde is eigenlijk dat er zelfs nog niet eens 440 miljard (de oude maximale garantie) door het fonds geleend is op de markt. De maximale garantie vormt dus nog geenszins een issue in de zin dat op dit moment het functioneren van het EFSF wordt beperkt door de maximale garantie.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 19:39 schreef horned_reaper het volgende:
"Op de top van vanavond zal onder andere worden behandeld hoe we het noodfonds financieel kunnen vergroten (dus er meer geld instoppen) zonder er meer geld in te stoppen. Dit kan alleen maar doormiddel van zeer ingewikkelde trucs en daar gaan ze het vanavond onder andere over hebben".
Veel smaken zijn er niet in obligatieland. Je kunt de couponrente, de nominale lening of de looptijd veranderen. Dat zijn de variabelen waarmee het moet gebeuren.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 22:46 schreef michaelmoore het volgende:
en dan?
Vrijwillig die obligaties opsturen en dan 15 % geld krijgen en 35% 30 jaars 6% obligaties Retour ??
En de andere instellingen en particulieren die ook deze obligaties in bezit hebben, die doen dat dus nietquote:Op woensdag 26 oktober 2011 22:55 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Veel smaken zijn er niet in obligatieland. Je kunt de couponrente, de nominale lening of de looptijd veranderen. Dat zijn de variabelen waarmee het moet gebeuren.
Aan hun wordt het ook geen deelname gevraagd. Met een echte default zou je die natuurlijk ook mee pakken, maar daar stuurt men nog steeds niet op aan.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 23:03 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
En de andere instellingen en particulieren die ook deze obligaties in bezit hebben, die doen dat dus niet
Dus de banken kunnen ook hun oblies gewoon verkopen aan een andere belegger, want te verwachtten is dat Griekenland er dus weer bovenop komtquote:Op woensdag 26 oktober 2011 23:11 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Aan hun wordt het ook geen deelname gevraagd.
Ik denk dat ze dat wel proberen maar dat daar gewoon geen consensus over is. Zelfs binnen de overheden zelf is daar geen consensus over en raken de verhoudingen zelfs meer en meer gepolariseerd.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 23:00 schreef Perrin het volgende:
Die tijd en moeite kan ook nuttiger besteed worden.. zoals bedenken welke structurele maatregelen genomen moeten worden.
Het gaat er meer om dat er een soort rare schijndefault gecreëerd moet worden (het moet niet, maar het is wel waar men in Brussel nu naar toe wil). De Grieken kunnen onmogelijk de huidige schuld afbetalen, er is geen andere keus dan te sleutelen aan de drie smaken die er in obligatieland zijn. Maar naar wat ik begrepen heb is de ECB mordicus tegen een echte default dus zijn ze nu bezig met die schijndefault. Het overleg met de banken valt daar onder, zij moeten gaan meewerken aan de schijndefault op Griekse staatsobligaties die zij zelf in bezit hebben.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 23:12 schreef michaelmoore het volgende:
Dus de banken kunnen ook hun oblies gewoon verkopen aan een andere belegger, want te verwachtten is dat Griekenland er dus weer bovenop komt
AL geloof ik daar geen biet van
Dat bedoel ik dus.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 23:25 schreef SeLang het volgende:
Er wordt niet gewerkt aan een schijndefault maar aan een echte default met de schijn van vrijwilligheid om geen credit event te triggeren.
Ook dan sta je er natuurlijk niet lekker op als EU overheid.quote:Het is werkelijk belachelijk. Wees dan gewoon open en eerlijk en verklaar alle CDS onwetmatig.
Natuurlijk, maar dan speel je het tenminste open en eerlijk. Daar heb ik meer respect voor dan dit geneuzel. Eerlijk gezegd had ik dat in 2008 al verwacht, dat ze gewoon al die ongereguleerde contracten ongeldig zouden verklaren. Obama had er ook geen moeite mee om contracten te verbreken om z'n vriendjes van de vakbond een bailout te geven dus als de hele wereld (naar men zeiquote:Op woensdag 26 oktober 2011 23:28 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ook dan sta je er natuurlijk niet lekker op als EU overheid.
Dat snap ik ook niet. Maar daar is het laatste woord volgens mij ook nog niet over gezegd. Er zullen toch wel kapitaalkrachtige partijen zijn die belang hebben bij het triggeren van die CDS? Alleen zullen die natuurlijk worden gedemoniseerd.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 23:28 schreef Bolkesteijn het volgende:
Wat ik overigens niet snap is dat CDS-contracten hier niet in voorzien. Die schijn van vrijwilligheid is gewoon een juridische truc en gaat in tegen de geest van het contract. Hier moet toch een keer een rechtszaak van gaan komen zou je zeggen.
De banken moeten gewoon even bukkenquote:Wachten op een beslissing die niet komt
AMSTERDAM -
23.45 De eurolanden willen banken dwingen om meer dan 50% op Grieks staatspapier af te schrijven. De schuld van Griekenland zou hierdoor met 100 miljard euro verminderen. Merkel en Sarkozy zouden hier nu over onderhandelen met een delegatie van internationale bankenorganisatie IFF. Die hadden eerder op de avond al een overleg aan de andere kant van de straat, maar hebben zich nu verplaatst naar het gebouw van de eurotop zelf. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
bron: Telegraaf
Take it or leave it?quote:Op woensdag 26 oktober 2011 22:41 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ze verzinnen het omdat ze wat willen van de banken, namelijk dat de banken vrijwillig afschrijven.
Aan de andere kant, de partijen, buiten de banken, worden niet getroffen door de default, immers alleen de banken doen er aan mee, dus dan hoeft de CDS ook niet getriggerd te worden. En voor de banken wordt de afspraak zo gemaakt dat zij afzien van het triggeren van hun CDS-swaps.quote:Op woensdag 26 oktober 2011 23:36 schreef SeLang het volgende:
Dat snap ik ook niet. Maar daar is het laatste woord volgens mij ook nog niet over gezegd. Er zullen toch wel kapitaalkrachtige partijen zijn die belang hebben bij het triggeren van die CDS? Alleen zullen die natuurlijk worden gedemoniseerd.
quote:wo 26 okt 2011, 16:52 | 346 reacties
Onderhandelingen over afschrijven banken muurvast
AMSTERDAM - 0.35 En de onderhandelingen over de afschrijving op Grieks staatspapier zitten weer (of nog steeds) muurvast. Directeur van de Internationale bankenorganisatie IIF Charles Dallara heeft laten weten dat er op geen overeenstemming is bereikt tussen de banken en de Europese regeringsleiders. Eerder vanavond bleek dat Merkel en Sarkozy ook de banken wilden betrekken in de onderhandelingen.
Captain Hindsightquote:Op donderdag 27 oktober 2011 09:00 schreef SteveBudin het volgende:
Een beetje bank heeft zijn troep toch allang verkocht.
Maar goed, het is te weinig. Zelfs met de 50% cut van de Griekse schulden is hun schuld aan het einde van dit decennium nog steeds 127% GDP.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 07:21 schreef SemperSenseo het volgende:
Fok! nieuws loopt achter.
Akkoord over plan van aanpak eurocrisis
quote:Volgens de algemeen directeur van een grote mediterrane effectenmakelaar, FinansInvest, is de eurozone feitelijk al ingestort, maar durft nog niemand dat hardop uit te spreken.
Tevens is hij ervan overtuigd dat de euro, 'één van de grootse reservemunten ter wereld', zal verdwijnen.
Zafer Onat lijkt het te kunnen weten, want het moederbedrijf van het Turkse FinansInvest is de Griekse Nationale Bank (ETE).
50% haircut is alleen op de deel wat de banken in bezit hebben. De vraag is nu hoe groot deel van de Griekse schulden hebben de banken?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 09:18 schreef Basp1 het volgende:
Ik zag vanochtend een flits op tv waarop van rompuy vrolijk vertelde dat ze streven om griekenland op deze manier in 2020 op 120% schuld tov hun BNP te laten komen. En wat stond er ook alweer in het verdrag van maastricht maximaal 60% schuld tov het BNP.
Maar als ik op wikipedia kijk blijkt dan griekenland op dit moment 145% schuld tov hun BNP hebben. Ik weet de verhoudingen niet maar ga er even van uit dat alle schulden als obligaties uit staan. Dan zou een 50% haircut toch meteen inhouden dat men zomaar op 72.5% schuld tov het bnp uitkomt of zie ik dit helemaal fout?
Worden hier niet public debt en external debt doorelkaar gehaald?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 09:18 schreef Basp1 het volgende:
Ik zag vanochtend een flits op tv waarop van rompuy vrolijk vertelde dat ze streven om griekenland op deze manier in 2020 op 120% schuld tov hun BNP te laten komen. En wat stond er ook alweer in het verdrag van maastricht maximaal 60% schuld tov het BNP.
Maar als ik op wikipedia kijk blijkt dan griekenland op dit moment 145% schuld tov hun BNP hebben. Ik weet de verhoudingen niet maar ga er even van uit dat alle schulden als obligaties uit staan. Dan zou een 50% haircut toch meteen inhouden dat men zomaar op 72.5% schuld tov het bnp uitkomt of zie ik dit helemaal fout?
Wat een BS, maar ja wat kun je verwachten van Bloombergquote:Op donderdag 27 oktober 2011 09:14 schreef meth77 het volgende:
http://www.bloomberg.com/(...)invest-ceo-says.html
[..]
Optimist. De 50% haircut is in werkelijkheid maar 28% omdat die 50% alleen geldt voor de bonds die de banken hebben. Over een paar maanden begint het hele circus opnieuw.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 09:12 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Maar goed, het is te weinig. Zelfs met de 50% cut van de Griekse schulden is hun schuld aan het einde van dit decennium nog steeds 127% GDP.
En ook in dit artikel geen schijntje bewijs, maar enkel een dubbel indirecte bewering, een vette kop.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:08 schreef Blandigan het volgende:
http://gainspainscapital.com/?p=988
Daar hadden we het laatst over.
Ben benieuwd of Johan en Enschede al aan het drukken zijn
Er is niet 'de' oplossing, dus lijkt me dat die ook niet bereikt is.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 09:44 schreef Blandigan het volgende:
Wie denkt er hier dat wat gisteren is bereikt, de oplossing is.
Graag even de handjes omhoog...
*kijkt rond*
(ps: ik dus niet)
ps ps dit is het resultaat in een notedop http://www.z24.nl/economi(...)_moet_je_weten_.html
Ik denk dat we daar even de door jou genoemde 30% btw debatten voor af moeten wachten.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:12 schreef SeLang het volgende:
Ik begrijp trouwens niet dat jullie dit allemaal maar accepteren en niet het Binnenhof aan het platbranden zijn. Hier in de UK was er al een opstandje in de regering. Een deel van de Tories wilde een referendum uitschrijven om uit de EU te stappen. En hier betalen ze nieteens mee aan die euro shit.
Ik heb wel nuttigere dingen te doen dan voor een aanstormende trein te spingen met de illusie dat ie tegen te houden isquote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:12 schreef SeLang het volgende:
Ik begrijp trouwens niet dat jullie dit allemaal maar accepteren en niet het Binnenhof aan het platbranden zijn. Hier in de UK was er al een opstandje in de regering. Een deel van de Tories wilde een referendum uitschrijven om uit de EU te stappen. En hier betalen ze nieteens mee aan die euro shit.
Misschien omdat men er totaal niets meer van snapt?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:12 schreef SeLang het volgende:
Ik begrijp trouwens niet dat jullie dit allemaal maar accepteren en niet het Binnenhof aan het platbranden zijn.
Dat willen ze al sinds ze in de EU zitten. Zie dat nog wel gebeuren want de meerderheid van de Britten heeft het altijd over ‘UK and Europe’ - totaal geen binding en associatie.quote:Hier in de UK was er al een opstandje in de regering. Een deel van de Tories wilde een referendum uitschrijven om uit de EU te stappen. En hier betalen ze nieteens mee aan die euro shit.
"ICM/Guardian poll 21-23 October 2011 – 70% Want a Referendum; 49% would Pull Outquote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:16 schreef Aether het volgende:
Dat willen ze al sinds ze in de EU zitten. Zie dat nog wel gebeuren want de meerderheid van de Britten heeft het altijd over ‘UK and Europe’ - totaal geen binding en associatie.
Ben ondertussen wel benieuwd wat jij als bewijs accepteert. Als het op het NOS journaal komt?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:12 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
En ook in dit artikel geen schijntje bewijs, maar enkel een dubbel indirecte bewering, een vette kop.
Als er Deutsch Mark gedrukt zou worden, zou dat thans als met een foto als bewijs in Der Spiegel staan, niet op een hijgerig weblog van de zoveelste wanabee guru met een gebruik aan html kennis.
Denk het zelf niet, dus
Wel zeuren maar geen actie - typisch Nederlands.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:15 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Ik heb wel nuttigere dingen te doen dan voor een aanstormende trein te spingen met de illusie dat ie tegen te houden is
Natuurlijk is er wel een "de" oplossing. Maar die past niet in het straatje van politici en bankiers.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:14 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Er is niet 'de' oplossing, dus lijkt me dat die ook niet bereikt is.
Het zal wel een tijdje tijdrekken blijven, totdat de scheidsrechter voor de rust fluit. En dan gaan we thee drinken
Please ja, de eerder hoe beter dat Engeland uit de EU stapt. De Britse regeringen hebben van dag 1 al zand in de machinerie gegooid. Ze zijn er mede debet aan waarom constructieve veranderingen werden tegengehouden.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:20 schreef SeLang het volgende:
[..]
"ICM/Guardian poll 21-23 October 2011 – 70% Want a Referendum; 49% would Pull Out
70% of voters want a vote on Britain's EU membership; just 23% are against.
49% would vote to get Britain out of Europe; just 40% prefer to stay in."
quote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:24 schreef SemperSenseo het volgende:
By-the-way, het moet dan wel mogelijk zijn dat Wales en Schotland uit de UK stappen en aansluiten bij de EU
Ik zeg: 400 tanks voor Griekenland!quote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:21 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Ben ondertussen wel benieuwd wat jij als bewijs accepteert. Als het op het NOS journaal komt?
Er is ondertussen een hoop rook en niet van de minste personen. Tenzij je die Malmgren ook een hoax vindt.
Ik zeur niet, hoorquote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:21 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Wel zeuren maar geen actie - typisch Nederlands.
tegen die tijd kunen we zelf ook geen geld meer lenenquote:Op donderdag 27 oktober 2011 11:06 schreef SeLang het volgende:
"Gaan we de inkomsten belasting verhogen naar 60% of de BTW naar 30% om de Italianen te steunen?").
Dan doen we dus in NL hetzelfde met onze schuld als nu met griekenland gebeurd dan gaan we ook defaulten.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 12:04 schreef meth77 het volgende:
[..]
tegen die tijd kunen we zelf ook geen geld meer lenen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |