"overdag lijkt pietje een hele gefrustreerde jongen, maar 's avonds, na klokslag 7, komt de romanticus in piet los. Dan gaat Piet de paringsdans aan, en overvoert hij de partner in kwestie met allerlei zelfgemaakte frutsels en eten."quote:Op zaterdag 25 juni 2011 19:46 schreef Pietverdriet het volgende:
* Pietverdriet maakt een hoedje voor robin
mnomnom. pica?quote:Op zaterdag 25 juni 2011 19:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Net ierse ribeye gemaakt, zelf acht weken afgehangen en uitgebeend
Nope, geen fotos gemaakt, vergeet dat altijd als met eten bezig benquote:
zonde he. heb je nog meer te rijp hangen?quote:Op zaterdag 25 juni 2011 19:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nope, geen fotos gemaakt, vergeet dat altijd als met eten bezig ben
Nope, en de vriezer is vol met gevacumeerde stukken vlees.quote:Op zaterdag 25 juni 2011 19:56 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
zonde he. heb je nog meer te rijp hangen?
Ik weet wel met wie ik vriendjes moet worden op de marktquote:Op donderdag 30 juni 2011 00:19 schreef RobinOok het volgende:
Dat geldt bij Schmidt voor de meeste vis, maar dus niet voor sardientjes. :-)
En de prijs voor gefileerde sardientjes is volgens mij evengoed per kilo ongefileerd, als je begrijpt wat ik bedoel. Dus of je visboer is heel aardig, of hij heeft weinig klanten die 'm vragen de sardines te fileren, of hij is niet helemaal wijs, of hij vraagt sowieso al veel voor zijn sardines dat het er nog wel af kan....
Jup met een beetje zout&peper en schijfje citroen.quote:Op donderdag 30 juni 2011 09:07 schreef Pietverdriet het volgende:
Sardines zijn ook erg lekker op de bbq
Ja hoor, je kan wel allerlei kruiden er op doen, maar Paardelende smaakt van zichzelf al zo lekker.quote:Op donderdag 7 juli 2011 16:01 schreef Xfade het volgende:
Mijn vader heeft voor ons 2 paardelendes gekocht bij de paardeslager. Lang geleden dat we he het gehad hebben. Echter, hoe te kruiden? Peper en zout voldoende?
Lekker hoor, lang geen paardelende meer gegeten.quote:Op donderdag 7 juli 2011 21:50 schreef Xfade het volgende:
Heb et een half uurtje gebakken met flink peper en wat zout, was erg lekker inderdaad.
Ui én Knoflook staat er toch? Snij de ui fijn en meng de knoflook er door. Bak het op het laagste pit, moet langzaam zweten en bruin worden. Als ik uiensoep maak laat ik wel een half uur zo staan met af en toe roeren.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 12:26 schreef ErkendFokker het volgende:
Ik was dus een omeletje aan het maken, en daar stond het volgende:
Bak de ui en 1 geperste teen knoflook 6 min
Hoe kan je een knoflook 6 minuten bakken? Na 30 seconden is de knoflook bij mij al bruin en verbrand?
Hmm zal wel aan dit kut gasstel liggen dat hij niet rustiger wil. Het pannetje stond er mischien 20 seconden op, kan hij dan al te heet zijn?quote:Op vrijdag 8 juli 2011 12:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ui én Knoflook staat er toch? Snij de ui fijn en meng de knoflook er door. Bak het op het laagste pit, moet langzaam zweten en bruin worden. Als ik uiensoep maak laat ik wel een half uur zo staan met af en toe roeren.
Je moet de knoflook niet apart bakken en zeker niet op een hoog vuur, wordt ie bitter van.
Waarschijnlijk.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 12:37 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
Hmm zal wel aan dit kut gasstel liggen dat hij niet rustiger wil. Het pannetje stond er mischien 20 seconden op, kan hij dan al te heet zijn?
Het probleem van dit gasstel: kleinste pit, grootste vlam.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 12:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarschijnlijk.
Kleinste pit, lage vlam.
Tip voor de volgende keer: Grootste pit, kleinste vlam.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 12:43 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
Het probleem van dit gasstel: kleinste pit, grootste vlam.
Maar eens een nieuwe regelen, dit is super irritant
Ik snijdt mulfilet op de huid in en haal hem door de bloem, bak hem niet te heet in boter. Vis bak je klassiek in boter, op zijn vrouw van de molenaars wijze noem je dat.quote:Op zondag 17 juli 2011 00:45 schreef Erasmo het volgende:
Kun je mul nou het beste in boter of olie bakken?
Die naamgeving kende ik nog nietquote:Op zondag 17 juli 2011 00:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik snijdt mulfilet op de huid in en haal hem door de bloem, bak hem niet te heet in boter. Vis bak je klassiek in boter, op zijn vrouw van de molenaars wijze noem je dat.
Ghee is geklaarde boter, de eiwitten zijn er uit, dat heeft wel invloed op de smaak ja, zeker als de boter waar je in bakt deel is van het gerecht.quote:Op zondag 17 juli 2011 15:38 schreef Weltschmerz het volgende:
Kun je vis eigenlijk ook in ghee bakken, of mis je dan veel botersmaak?
Maak je die geklaarde boter zelf? En wat doe je er mee? Braad je er alleen in, op brood smeren gaat niet natuurlijk. Monteer je er ook sauzen mee af?quote:Op zondag 17 juli 2011 16:13 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik vind ghee over het algemeen lekkerder dan gewone boter, maar vis heb ik er nog niet in geprobeerd. Maar door die ghee heb ik niet meer standaard boter in huis.
Nee, ik heb zo'n 500 grams blik van de toko. Het bewaart goed en ik vind het met name heel lekker om champignons in te bakken. Vanwege de temperatuur, maar het geeft een beetje een 'aardse' smaak eraan. Zo'n sauzenmonteur ben ik niet en jus heb ik er ook nog niet mee geprobeerd.quote:Op zondag 17 juli 2011 16:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maak je die geklaarde boter zelf? En wat doe je er mee? Braad je er alleen in, op brood smeren gaat niet natuurlijk. Monteer je er ook sauzen mee af?
Mul is voor mij ook een van de lekkerste vissen die er is.quote:Op maandag 18 juli 2011 22:45 schreef Erasmo het volgende:
Mulletjes waren lekkerFileren ging wel bagger maar al doende leert men.
Wie op dit forum werkt er nou echt als kok?quote:Op dinsdag 19 juli 2011 07:05 schreef Piet_Piraat het volgende:
Hee Piet zo onders ons, eigenlijk ben je helegaar geen kok toch?
Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #13quote:Op zaterdag 23 juli 2011 12:29 schreef Selestha het volgende:
Wat is jouw recept voor biefstuk Stroganoff Piet?
quote:voor vier personen
de Saus.
6 sjalotjes,
6 tenen knoflook,
bakje champignons
een rode paprika
Klein blikje tomaten of pasato
200 cc creme fraiche
Groene kruiden
peper, zout,
cognac of vodka,
Boter
Ansjovisfiletje
Steek een vork in de paprika en rooster hem boven een gaspit tot ie helemaal zwart is, spoel het verbrande vel er vanaf, je hebt nu een geschilde paprika die je leeghaalt en aan kleine stukjes snijdt, net zo groot als het dik is, mm of 4.
Doe een kluitje boter in de pan, braad daar de champigons in en snij de sjalotjes fijn, als de champies aangebakken zijn, zet de pan laag en voeg de sjalotjes toe, fruit ze langzaam in de boter, voeg de uitgeknepen knoflook en het ansjovisje toe,
Doe de paprika erbij, zet de afzuigkap uit, voeg wat cognac toe, of vodka, breng aan de kook, voeg de tomaten toe, breng aan de kook, voeg de crčme fraīche toe. Smaak het af met zout en peper, gehakte groene kruiden.
Het vlees.
Snij ossehaas of kogelbiefstuk een reepjes, zouten en peperen.
Zet een koekenpan op het vuur en maak hem loeiheet. Braad de ossehaasreepjes heel kort aan in die pan. Saus en vlees samenvoegen en serveren.
Je kan ook gewoon biefstuk bakken, of wat voor een vlees je lekker vind. De saus past bij allerlei vlees.
Optie: Je kan hem pittiger maken door sambal toe te voegen, of een flinke lepel Ayvar.
Bedanktquote:Op zaterdag 23 juli 2011 12:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #13
[..]
Bezwaar als ik sommige van je recepten voorstel aan het Fok!-kookboek?quote:Op zaterdag 23 juli 2011 12:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #13
[..]
Primaquote:Op zaterdag 23 juli 2011 22:45 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Bezwaar als ik sommige van je recepten voorstel aan het Fok!-kookboek?
Leg het even in het zonnetje.quote:Op woensdag 3 augustus 2011 16:22 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik heb een vraagje over oud brood. Voor sommige gerechten heb je oud brood nodig, i.c. een gazpacho. Maar ik bedenk nooit 4 dagen vantevoren dat ik iets met oud brood ga maken. Brood oud laten worden en dan in de vriezer leggen werkt wel, maar ook dat vraagt weer teveel planning.
Mijn vraag is dus, waar gaat het om bij oud brood. Gaat het om de structuur, het harder en taaier worden, of om de smaak. En gaat het echt om het tijdsverloop, of om de blootstelling aan lucht? Kortom, hoe kan ik in een paar uur oud brood maken?
zonder koken in de ovenquote:Op vrijdag 5 augustus 2011 16:53 schreef Mixende_match het volgende:
Hoi!
Ik maak vaak aardappelpartjes of schijfjes klaar, maar ik krijg ze nooit lekker krokant, iemand tips om ze wel krokant te maken?
(heb meestal aardappelen nieuwe oogst, eerst koken, voor de partjes met schil, voor de blokjes/schijfjes zonder schil)
thx!
Thx! vanavond uitproberenquote:Op vrijdag 5 augustus 2011 17:26 schreef RobinOok het volgende:
[ afbeelding ]
* oven met bakplaat voorverwarmen op 200 graden.
* aardappels goed wassen/schrobben en de rare plekjes weghalen. Of gewoon schillen.
* in 2-en, 3-en of 4-en snijden, ligt aan de grootte. De bedoeling is dat alle partjes ongeveer even dik worden.
* kwartiertje in bak met lauw water met wat zout en een scheut azijn zetten.
* afspoelen en in een schone theedoek doen. Goed droog deppen.
* terug in de nu droge bak doen. Scheutje olie erbij en daarna de aardappeltjes even omschudden en rondzwieren zodat ze allemaal bedekt zijn met olie.
Partjes op de hete bakplaat uitspreiden. Grof zeezout erover. Terug in de oven zetten, bij elkaar 50 minuten op 200C. Halverwege een keertje omkeren.
Dan krijgt het echt een toastsmaak, en dat is niet de bedoeling.quote:Op woensdag 3 augustus 2011 16:31 schreef MaximusTG het volgende:
Volgens mij gaat het niet zo zeer om de smaak, maar idd om het harder en taaier worden. Persoonlijk denk ik dat je dat het beste kan doen door het in de oven te laten drogen op een lage temperatuur. Of zoals Piet zegt in de zon.
Denk het ook ja, met vers brood worden het anders vast van die visaasbolletjes, of zuigt het zich helemaal vol (voor croutons gebruik je toch ook oud brood?). Maar als je het gewoon op tafel legt dan wordt buitenkant beschuit en blijft de binnenkant zacht, en dan krijg je aan die buitenkant toch ook wel een raar smaakje. Ik denk dat ik het eerst ga verkruimelen, en dan de zak opblaas.quote:Op woensdag 3 augustus 2011 16:31 schreef RobinOok het volgende:
Als je een paar uur hebt kun je 't gewoon op tafel leggen. Onafgedekt.
Eventueel even een tikkie in de magnetron. Maar je wilt geen beschuit.
En volgens mij gaat het enkel om de textuur. Taai, uitgedroogd, oud brood.
Mmmm!quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 04:57 schreef The_Hives het volgende:
en? Ik doe het ook wel zonder de aardappels eerst een kwartiertje in het water te leggen
Dat artikel zegt niets anders dan wat ik zeg, en mijn aanvulling wil ik alleen maar mee zeggen dat je ook croutons van vers brood kan maken. Het smaakverschil haal ik er niet uit na het bewerken met olijfolie en het roosteren. Zit meer verschil in van wat voor een brood je mee begint. Wit van de super is al beschimmeld voordat het oud wordt door alle zuut die er doorheen zit.quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 13:48 schreef Weltschmerz het volgende:
Het is echt wel anders, uiteraard is het ooit zo begonnen, maar uiteindelijk hebben mensen ontdekt dat het andere eigenschappen heeft en anders smaakt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Staling
Brood op uiensoep, met kaas erop, dacht dat die combi in de jaren 70 zijn laatste stuipen had. Moeite doen daarvoor vind ik zoiets als van vers fruit conserven gaan maken omdat je een tong picasso wilt maken.quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 14:11 schreef Weltschmerz het volgende:
Het hangt ook van de toepassing af denk ik. Als je ze toch gaat bakken dan maakt het ook niet zoveel uit dat je ze in de zon legt, maar ik weet eigenlijk wel zeker dat je het kunt proeven als je beide soorten croutons door je salade zou doen. Of dat verschil de moeite waard is of onwenselijk is, is een tweede. Maar ik heb wel eens vers brood via de pan op de uiensoep gedaan, en dat wordt zompig, daar helpt het bakken niet tegen. In je salade heb je dat natuurlijk niet zo snel als je ze niet in de dressing laat drijven.
Is dat voor visliefhebbers wat de pizza hawaii is voor de pizzaliefhebbers?quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 14:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Brood op uiensoep, met kaas erop, dacht dat die combi in de jaren 70 zijn laatste stuipen had. Moeite doen daarvoor vind ik zoiets als van vers fruit conserven gaan maken omdat je een tong picasso wilt maken.
:-)
Ik denk het wel. Die plannen vast verder vooruit dan ik en dan is brood oud laten worden niet zo'n moeite.quote:Maar goed, denk niet dan een spaanse mama zich zorgen maakt of het brood wel oud genoeg is om er een klassiek oud brood gerecht mee te maken.
1. Koop goed vlees, dit is het lastigste. Meeste supermarkten en slagers verkopen het niet.quote:Op zondag 7 augustus 2011 09:08 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Hoe maak je Ossenhaas/Biefstuk nu echt lekker rood, maar vooral rood en mals maar toch heel lekker en eventueel een lekker sausje erbij.
Aziatisch mag ook.
Wat heb je aan vlees gekocht? Ik moet er binnenkort ook weer heen, ik wil dan iig iberico varkenswangen halen en wat patrijzen.quote:Op zondag 7 augustus 2011 09:48 schreef ErkendFokker het volgende:
Piet, ben laatst naar de hanos geweest. Wat een ervaring. Fantastisch vlees, zeker in vergelijking met supermarkten. Echt onwijs mals en lekker.
best veel. Weet niet meer precies wat. Entrecote iig, en ribeye. Ze ebben echt mooi spul daar : pquote:Op zondag 7 augustus 2011 09:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat heb je aan vlees gekocht? Ik moet er binnenkort ook weer heen, ik wil dan iig iberico varkenswangen halen en wat patrijzen.
Mhh, gaat alleen nog ff duren.
Het Livar varkensvlees is erg mooi, net als het iberico. Amerikaanse Ribeye die ze hebben is goddelijk lekker.quote:Op zondag 7 augustus 2011 10:05 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
best veel. Weet niet meer precies wat. Entrecote iig, en ribeye. Ze ebben echt mooi spul daar : p
Verder nog tips van dingen die ik daar echt moet halen?
Goed wassenquote:Op dinsdag 9 augustus 2011 21:44 schreef Bluezz het volgende:
Piet!
Waarom schilt hij de appels niet?
http://koken.met.aschwin.net/pages/Cake%20%28appelcake%29.htm
Ik wil dat eigenlijk wel doen.... wat adviseer jij?
Is dat humoristisch bedoeld, die site?quote:Op dinsdag 9 augustus 2011 21:44 schreef Bluezz het volgende:
Piet!
Waarom schilt hij de appels niet?
http://koken.met.aschwin.net/pages/Cake%20%28appelcake%29.htm
Ik wil dat eigenlijk wel doen.... wat adviseer jij?
Ik vrees het wel.quote:Op dinsdag 9 augustus 2011 22:53 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Is dat humoristisch bedoeld, die site?
In een kom meng ik de suiker, het zout en de boter tot een gladde massa:
[ link | afbeelding ]
Er is nu een mooi gladde massa:
[ link | afbeelding ]
Dat meent ie toch niet serieus allemaal?
Gebruikt u in al uw gerechten waar boter onderdeel is van de bereiding roomboter? Of zijn er ook gerechten waar een andere botersoort zoals margarine prefereert?quote:Op dinsdag 9 augustus 2011 23:08 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb het wel golfer te doen. Geen boter of room mogen.
Hij mag mij wél hebben gelukkigquote:Op dinsdag 9 augustus 2011 23:08 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb het wel golfer te doen. Geen boter of room mogen.
Op het in mijn huis brengen van margarine staat stokslagen, het betitelen van margarine met de naam boter ook.quote:Op dinsdag 9 augustus 2011 23:15 schreef Stokstaart het volgende:
[..]
Gebruikt u in al uw gerechten waar boter onderdeel is van de bereiding roomboter? Of zijn er ook gerechten waar een andere botersoort zoals margarine prefereert?
goede vraag, zit ineens te denken aan cacaoboter, maar zou daar eens een experiment mee moeten doen. Er is ook veel gebak met Reuzel, in spanje hele lekkere gegeten, gevuld met pompoenjam, maar dat vind ik in het mondgevoel niet altijd even lekker omdat het niet snel genoeg smelt en soms een beetje een vette film geeft in je mond, maar dat is vooral als ik het gebak koop, niet als ik het zelf maak.quote:Op dinsdag 9 augustus 2011 23:32 schreef Bluezz het volgende:
Wat is het alternatief voor boter in 'ons' geval dan als je een cake wil bakken?
Nee, olijfolie is niet lekker in gebak.quote:Op dinsdag 9 augustus 2011 23:36 schreef RobinOok het volgende:
Olijfolie?
Nee hoor, gewoon margarine gebruiken en Piet lekker wegklikken.
Haha ok dat is heel erg duidelijkquote:Op dinsdag 9 augustus 2011 23:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Op het in mijn huis brengen van margarine staat stokslagen, het betitelen van margarine met de naam boter ook.
Duidelijk?
Margarine is behalve smerig ook bijzonder ongezond, daar het geharde vetten bevat. Wij eten boter. Verder gebruik ik ganzenvet, spekvet, niervet, rundvet, eendenvet en kippenvet
Ik ook van jou, Robin, ik ook van jou.quote:Op dinsdag 9 augustus 2011 23:50 schreef RobinOok het volgende:
* RobinOok slaat Pietverdriet d'r keuken uit. [ afbeelding ]
Hee niet haten op Aschwin, die heeft mij enthousiast gemaakt voor koken met zijn prachtige foto's en makkelijke instructies waarbij het water je in de mond loopt. Hij geeft veel klassieke, eerlijke recepten die lekker lang moeten pruttelen.quote:Op dinsdag 9 augustus 2011 22:53 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Is dat humoristisch bedoeld, die site?
In een kom meng ik de suiker, het zout en de boter tot een gladde massa:
[ link | afbeelding ]
Er is nu een mooi gladde massa:
[ link | afbeelding ]
Dat meent ie toch niet serieus allemaal?
Ik vind die recepten ook niet echt veel aan. Volgens mij kloppen er een aantal ook helemaal niet.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 20:32 schreef zakstront het volgende:
[..]
Hee niet haten op Aschwin, die heeft mij enthousiast gemaakt voor koken met zijn prachtige foto's en makkelijke instructies waarbij het water je in de mond loopt. Hij geeft veel klassieke, eerlijke recepten die lekker lang moeten pruttelen.
OK, er valt wel wat op aan te merken, maar voor kook-beginners is het echt een fijne site, hier zijn indexpagina met bijna 100 recepten: koken met Aschwin
En hij heeft net zo'n hekel aan margarine als Piet :-)
Leuk. Kookfilmpjes. De aardappeltjes van je fok levensgezellin zien er heerlijk uit trouwens die ga ik binnenkort eens makenquote:Op woensdag 10 augustus 2011 21:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik krijg volgende week mijn iMac om video te editten. Zit met het idee te spelen dan maar eens dit topic uit te gaan breiden met youtube filmpjes over hoe je zaken kan maken.
Ik moet Robin gelijk geven dat het cakebeslag erg niet goed uit ziet. Wat ik bijvoorbeeld doe is de eieren scheiden en de eiwitten stijfslaan om lucht in het beslag te krijgen. Het wordt dan meer een kapsel, een veel luchtiger gebak.
Ook met een garde of twee vorken kan je een gladde massa maken.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 21:51 schreef zakstront het volgende:
Jullie zijn duidelijk geen beginners meer:-) Dat hij bij die foto 'mooie gladde massa' schrijft is inderdaad wel een beetje hilarisch, maar hij gebruikt speciaal geen electrische apparaten zodat iedereen het kan nadoen. En verder ziet het er best appetijtelijk uit toch? En dat van die halfrauwe aardappeltjes was mij ook opgevallen, maar ik merk wel vaker dat veel mensen hun piepers niet helemaal gaarkoken (maar ik ben dan ook opgegroeid met kruimige aardappels).
edit: ja leuk video's! met knorrig commentaar erbij:-)
Daar kun je geen fatsoenlijke cake van bakken. Als ie dat wel doet op die site dan klopt er iets ergens niet.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 21:51 schreef zakstront het volgende:
Jullie zijn duidelijk geen beginners meer:-) Dat hij bij die foto 'mooie gladde massa' schrijft is inderdaad wel een beetje hilarisch, maar hij gebruikt speciaal geen electrische apparaten zodat iedereen het kan nadoen. En verder ziet het er best appetijtelijk uit toch? En dat van die halfrauwe aardappeltjes was mij ook opgevallen, maar ik merk wel vaker dat veel mensen hun piepers niet helemaal gaarkoken (maar ik ben dan ook opgegroeid met kruimige aardappels).
edit: ja leuk video's! met knorrig commentaar erbij:-)
in dat geval is bijna niemand een beginner meer.quote:Op woensdag 10 augustus 2011 21:51 schreef zakstront het volgende:
Jullie zijn duidelijk geen beginners meer:-)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |