abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 23 juli 2011 @ 12:37:12 #241
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_99833914
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juli 2011 12:29 schreef Selestha het volgende:
Wat is jouw recept voor biefstuk Stroganoff Piet?
Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #13

quote:
voor vier personen

de Saus.

6 sjalotjes,
6 tenen knoflook,
bakje champignons
een rode paprika
Klein blikje tomaten of pasato
200 cc creme fraiche
Groene kruiden
peper, zout,
cognac of vodka,
Boter
Ansjovisfiletje
Steek een vork in de paprika en rooster hem boven een gaspit tot ie helemaal zwart is, spoel het verbrande vel er vanaf, je hebt nu een geschilde paprika die je leeghaalt en aan kleine stukjes snijdt, net zo groot als het dik is, mm of 4.

Doe een kluitje boter in de pan, braad daar de champigons in en snij de sjalotjes fijn, als de champies aangebakken zijn, zet de pan laag en voeg de sjalotjes toe, fruit ze langzaam in de boter, voeg de uitgeknepen knoflook en het ansjovisje toe,
Doe de paprika erbij, zet de afzuigkap uit, voeg wat cognac toe, of vodka, breng aan de kook, voeg de tomaten toe, breng aan de kook, voeg de crème fraîche toe. Smaak het af met zout en peper, gehakte groene kruiden.

Het vlees.
Snij ossehaas of kogelbiefstuk een reepjes, zouten en peperen.
Zet een koekenpan op het vuur en maak hem loeiheet. Braad de ossehaasreepjes heel kort aan in die pan. Saus en vlees samenvoegen en serveren.
Je kan ook gewoon biefstuk bakken, of wat voor een vlees je lekker vind. De saus past bij allerlei vlees.

Optie: Je kan hem pittiger maken door sambal toe te voegen, of een flinke lepel Ayvar.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 23 juli 2011 @ 22:45:40 #243
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_99857224
quote:
Bezwaar als ik sommige van je recepten voorstel aan het Fok!-kookboek? :9
  zondag 24 juli 2011 @ 00:30:16 #244
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_99861953
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juli 2011 22:45 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Bezwaar als ik sommige van je recepten voorstel aan het Fok!-kookboek? :9
Prima
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100275572
Ik heb een vraagje over oud brood. Voor sommige gerechten heb je oud brood nodig, i.c. een gazpacho. Maar ik bedenk nooit 4 dagen vantevoren dat ik iets met oud brood ga maken. Brood oud laten worden en dan in de vriezer leggen werkt wel, maar ook dat vraagt weer teveel planning.

Mijn vraag is dus, waar gaat het om bij oud brood. Gaat het om de structuur, het harder en taaier worden, of om de smaak. En gaat het echt om het tijdsverloop, of om de blootstelling aan lucht? Kortom, hoe kan ik in een paar uur oud brood maken?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 3 augustus 2011 @ 16:30:52 #246
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100275970
quote:
0s.gif Op woensdag 3 augustus 2011 16:22 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik heb een vraagje over oud brood. Voor sommige gerechten heb je oud brood nodig, i.c. een gazpacho. Maar ik bedenk nooit 4 dagen vantevoren dat ik iets met oud brood ga maken. Brood oud laten worden en dan in de vriezer leggen werkt wel, maar ook dat vraagt weer teveel planning.

Mijn vraag is dus, waar gaat het om bij oud brood. Gaat het om de structuur, het harder en taaier worden, of om de smaak. En gaat het echt om het tijdsverloop, of om de blootstelling aan lucht? Kortom, hoe kan ik in een paar uur oud brood maken?
Leg het even in het zonnetje.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † woensdag 3 augustus 2011 @ 16:31:45 #247
91830 MaximusTG
pi_100276005
Volgens mij gaat het niet zo zeer om de smaak, maar idd om het harder en taaier worden. Persoonlijk denk ik dat je dat het beste kan doen door het in de oven te laten drogen op een lage temperatuur. Of zoals Piet zegt in de zon.
Overigens kan je bij sommige supermarkten (ken bv een een C1000) brood van gisteren kopen, met een flinke korting.
  woensdag 3 augustus 2011 @ 16:31:56 #248
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_100276017
Als je een paar uur hebt kun je 't gewoon op tafel leggen. Onafgedekt.
Eventueel even een tikkie in de magnetron. Maar je wilt geen beschuit.

En volgens mij gaat het enkel om de textuur. Taai, uitgedroogd, oud brood.
  woensdag 3 augustus 2011 @ 16:32:16 #249
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_100276029
Zo he, 3 tegelijk.
pi_100358939
Hoi!

Ik maak vaak aardappelpartjes of schijfjes klaar, maar ik krijg ze nooit lekker krokant, iemand tips om ze wel krokant te maken?

(heb meestal aardappelen nieuwe oogst, eerst koken, voor de partjes met schil, voor de blokjes/schijfjes zonder schil)

thx!
~ Bonito La Risa ~
  vrijdag 5 augustus 2011 @ 16:56:52 #251
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_100359135
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 augustus 2011 16:53 schreef Mixende_match het volgende:
Hoi!

Ik maak vaak aardappelpartjes of schijfjes klaar, maar ik krijg ze nooit lekker krokant, iemand tips om ze wel krokant te maken?

(heb meestal aardappelen nieuwe oogst, eerst koken, voor de partjes met schil, voor de blokjes/schijfjes zonder schil)

thx!
zonder koken in de oven
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_100359988
Ja, maar worden ze dan wel goed zacht van binnen?
Zoja, hoelang en welke temp?

thx
~ Bonito La Risa ~
  vrijdag 5 augustus 2011 @ 17:26:02 #253
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_100360259


* oven met bakplaat voorverwarmen op 200 graden.
* aardappels goed wassen/schrobben en de rare plekjes weghalen. Of gewoon schillen.
* in 2-en, 3-en of 4-en snijden, ligt aan de grootte. De bedoeling is dat alle partjes ongeveer even dik worden.
* kwartiertje in bak met lauw water met wat zout en een scheut azijn zetten.
* afspoelen en in een schone theedoek doen. Goed droog deppen.
* terug in de nu droge bak doen. Scheutje olie erbij en daarna de aardappeltjes even omschudden en rondzwieren zodat ze allemaal bedekt zijn met olie.

Partjes op de hete bakplaat uitspreiden. Grof zeezout erover. Terug in de oven zetten, bij elkaar 50 minuten op 200C. Halverwege een keertje omkeren.
pi_100360579
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 augustus 2011 17:26 schreef RobinOok het volgende:
[ afbeelding ]

* oven met bakplaat voorverwarmen op 200 graden.
* aardappels goed wassen/schrobben en de rare plekjes weghalen. Of gewoon schillen.
* in 2-en, 3-en of 4-en snijden, ligt aan de grootte. De bedoeling is dat alle partjes ongeveer even dik worden.
* kwartiertje in bak met lauw water met wat zout en een scheut azijn zetten.
* afspoelen en in een schone theedoek doen. Goed droog deppen.
* terug in de nu droge bak doen. Scheutje olie erbij en daarna de aardappeltjes even omschudden en rondzwieren zodat ze allemaal bedekt zijn met olie.

Partjes op de hete bakplaat uitspreiden. Grof zeezout erover. Terug in de oven zetten, bij elkaar 50 minuten op 200C. Halverwege een keertje omkeren.
Thx! vanavond uitproberen 8-)
~ Bonito La Risa ~
  zaterdag 6 augustus 2011 @ 04:57:19 #255
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_100383301
en? Ik doe het ook wel zonder de aardappels eerst een kwartiertje in het water te leggen
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_100387666
quote:
0s.gif Op woensdag 3 augustus 2011 16:31 schreef MaximusTG het volgende:
Volgens mij gaat het niet zo zeer om de smaak, maar idd om het harder en taaier worden. Persoonlijk denk ik dat je dat het beste kan doen door het in de oven te laten drogen op een lage temperatuur. Of zoals Piet zegt in de zon.
Dan krijgt het echt een toastsmaak, en dat is niet de bedoeling.

quote:
0s.gif Op woensdag 3 augustus 2011 16:31 schreef RobinOok het volgende:
Als je een paar uur hebt kun je 't gewoon op tafel leggen. Onafgedekt.
Eventueel even een tikkie in de magnetron. Maar je wilt geen beschuit.

En volgens mij gaat het enkel om de textuur. Taai, uitgedroogd, oud brood.
Denk het ook ja, met vers brood worden het anders vast van die visaasbolletjes, of zuigt het zich helemaal vol (voor croutons gebruik je toch ook oud brood?). Maar als je het gewoon op tafel legt dan wordt buitenkant beschuit en blijft de binnenkant zacht, en dan krijg je aan die buitenkant toch ook wel een raar smaakje. Ik denk dat ik het eerst ga verkruimelen, en dan de zak opblaas.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 6 augustus 2011 @ 13:16:52 #257
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_100388768
Nou, voor croutons gebruik ik gewoon vers brood. :+
  zaterdag 6 augustus 2011 @ 13:20:52 #258
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100388849
Croutons maak je van oud brood om nog wat met het oude brood te doen. Zo zijn er veel meer gerechten die verzonnen zijn om wat met resten te doen. Dat betekend niet dat croutons perse van oud brood gemaakt moet worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100389386
Het is echt wel anders, uiteraard is het ooit zo begonnen, maar uiteindelijk hebben mensen ontdekt dat het andere eigenschappen heeft en anders smaakt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Staling
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_100389596
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 augustus 2011 04:57 schreef The_Hives het volgende:
en? Ik doe het ook wel zonder de aardappels eerst een kwartiertje in het water te leggen
Mmmm! :9 lekker! Ze moesten alleen wat langer, maar had geen geduld meer :( doe er zelf dan nog een uitje, knoflook en kruiden door :+

Heerlijk!
~ Bonito La Risa ~
  zaterdag 6 augustus 2011 @ 14:01:01 #261
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100389675
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 augustus 2011 13:48 schreef Weltschmerz het volgende:
Het is echt wel anders, uiteraard is het ooit zo begonnen, maar uiteindelijk hebben mensen ontdekt dat het andere eigenschappen heeft en anders smaakt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Staling
Dat artikel zegt niets anders dan wat ik zeg, en mijn aanvulling wil ik alleen maar mee zeggen dat je ook croutons van vers brood kan maken. Het smaakverschil haal ik er niet uit na het bewerken met olijfolie en het roosteren. Zit meer verschil in van wat voor een brood je mee begint. Wit van de super is al beschimmeld voordat het oud wordt door alle zuut die er doorheen zit.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100389877
Het hangt ook van de toepassing af denk ik. Als je ze toch gaat bakken dan maakt het ook niet zoveel uit dat je ze in de zon legt, maar ik weet eigenlijk wel zeker dat je het kunt proeven als je beide soorten croutons door je salade zou doen. Of dat verschil de moeite waard is of onwenselijk is, is een tweede. Maar ik heb wel eens vers brood via de pan op de uiensoep gedaan, en dat wordt zompig, daar helpt het bakken niet tegen. In je salade heb je dat natuurlijk niet zo snel als je ze niet in de dressing laat drijven.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 6 augustus 2011 @ 14:19:54 #263
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100390080
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 augustus 2011 14:11 schreef Weltschmerz het volgende:
Het hangt ook van de toepassing af denk ik. Als je ze toch gaat bakken dan maakt het ook niet zoveel uit dat je ze in de zon legt, maar ik weet eigenlijk wel zeker dat je het kunt proeven als je beide soorten croutons door je salade zou doen. Of dat verschil de moeite waard is of onwenselijk is, is een tweede. Maar ik heb wel eens vers brood via de pan op de uiensoep gedaan, en dat wordt zompig, daar helpt het bakken niet tegen. In je salade heb je dat natuurlijk niet zo snel als je ze niet in de dressing laat drijven.
Brood op uiensoep, met kaas erop, dacht dat die combi in de jaren 70 zijn laatste stuipen had. Moeite doen daarvoor vind ik zoiets als van vers fruit conserven gaan maken omdat je een tong picasso wilt maken.
:-)
Maar goed, denk niet dan een spaanse mama zich zorgen maakt of het brood wel oud genoeg is om er een klassiek oud brood gerecht mee te maken. Als je brood hebt wat alleen uit meel, water, zout en gist is gemaakt is het zeer snel oud. Brood wat je in nl koopt wordt niet eens lekker oud, er zit teveel emulgator en vet in.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100391196
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 augustus 2011 14:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Brood op uiensoep, met kaas erop, dacht dat die combi in de jaren 70 zijn laatste stuipen had. Moeite doen daarvoor vind ik zoiets als van vers fruit conserven gaan maken omdat je een tong picasso wilt maken.
:-)
Is dat voor visliefhebbers wat de pizza hawaii is voor de pizzaliefhebbers?

Geen idee verder, de jaren 70 waren voor mijn tijd en ik doe niet zo aan modes, ik vind uiensoep erg lekker, ik vind dat gesmolten gruyere erg lekker kan zijn en de combinatie doet het uitstekend. Bij mijn weten is het een klassieker en geen modegril. Maar ik ken hem dan ook uit Frankrijk, ik kan me voorstellen dat het in de jaren 70 met margarine, bouillonblokjes gepasteuriseerde goudse en vers brood niet zo'n feest was.

quote:
Maar goed, denk niet dan een spaanse mama zich zorgen maakt of het brood wel oud genoeg is om er een klassiek oud brood gerecht mee te maken.
Ik denk het wel. Die plannen vast verder vooruit dan ik en dan is brood oud laten worden niet zo'n moeite.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_100414897
Hoe maak je Ossenhaas/Biefstuk nu echt lekker rood, maar vooral rood en mals maar toch heel lekker en eventueel een lekker sausje erbij.

Aziatisch mag ook.
If not now, then when.
  zondag 7 augustus 2011 @ 09:33:48 #266
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100415076
quote:
0s.gif Op zondag 7 augustus 2011 09:08 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Hoe maak je Ossenhaas/Biefstuk nu echt lekker rood, maar vooral rood en mals maar toch heel lekker en eventueel een lekker sausje erbij.

Aziatisch mag ook.
1. Koop goed vlees, dit is het lastigste. Meeste supermarkten en slagers verkopen het niet.
2. Laat het een aantal uur uit de koelkast voor je hem bakt, moet op kamertemperatuur zijn.
3. Vlees mag NIET ingesneden, gemept, geslagen, door de malser gehaald zijn.
4. Vlees niet in dunne plakjes, maar lekker dikke steaks
5. Vet heet laten worden in een zware koekenpan, een zware gietijzeren is het beste, die verliezen de hitte niet zo snel.
6. Steak zouten en peperen, aanbraden, ca 2 minuten op een kant. Niet in prikken of teveel mee draaien. Met je wijsvinger er in duwen en voelen hoe stevig hij is. Hoe steviger, hoe meer door hij is.

Neem je ander vlees dan ossehaas, zoals bv ribeye of entracote, zoek dan naar vlees met een fijne vetmarmering er in, dat vet smelt tijdens het bakken en maakt het allemaal veel lekkerder.


Ideaalplaatje


In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 7 augustus 2011 @ 09:48:18 #267
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_100415195
Piet, ben laatst naar de hanos geweest. Wat een ervaring. Fantastisch vlees, zeker in vergelijking met supermarkten. Echt onwijs mals en lekker.
  zondag 7 augustus 2011 @ 09:57:14 #268
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100415300
quote:
0s.gif Op zondag 7 augustus 2011 09:48 schreef ErkendFokker het volgende:
Piet, ben laatst naar de hanos geweest. Wat een ervaring. Fantastisch vlees, zeker in vergelijking met supermarkten. Echt onwijs mals en lekker.
Wat heb je aan vlees gekocht? Ik moet er binnenkort ook weer heen, ik wil dan iig iberico varkenswangen halen en wat patrijzen.
Mhh, gaat alleen nog ff duren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 7 augustus 2011 @ 10:05:10 #269
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_100415408
quote:
1s.gif Op zondag 7 augustus 2011 09:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat heb je aan vlees gekocht? Ik moet er binnenkort ook weer heen, ik wil dan iig iberico varkenswangen halen en wat patrijzen.
Mhh, gaat alleen nog ff duren.
best veel. Weet niet meer precies wat. Entrecote iig, en ribeye. Ze ebben echt mooi spul daar : p

Verder nog tips van dingen die ik daar echt moet halen?
  zondag 7 augustus 2011 @ 10:20:23 #270
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100415620
quote:
99s.gif Op zondag 7 augustus 2011 10:05 schreef ErkendFokker het volgende:

[..]

best veel. Weet niet meer precies wat. Entrecote iig, en ribeye. Ze ebben echt mooi spul daar : p

Verder nog tips van dingen die ik daar echt moet halen?
Het Livar varkensvlees is erg mooi, net als het iberico. Amerikaanse Ribeye die ze hebben is goddelijk lekker.
Ik kom ook graag op de wildafdeling, die in Apeldoorn is erg goed, altijd al geweest, maar dat verschilt per vestiging geloof ik nogal.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')