Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #13quote:Op zaterdag 23 juli 2011 12:29 schreef Selestha het volgende:
Wat is jouw recept voor biefstuk Stroganoff Piet?
quote:voor vier personen
de Saus.
6 sjalotjes,
6 tenen knoflook,
bakje champignons
een rode paprika
Klein blikje tomaten of pasato
200 cc creme fraiche
Groene kruiden
peper, zout,
cognac of vodka,
Boter
Ansjovisfiletje
Steek een vork in de paprika en rooster hem boven een gaspit tot ie helemaal zwart is, spoel het verbrande vel er vanaf, je hebt nu een geschilde paprika die je leeghaalt en aan kleine stukjes snijdt, net zo groot als het dik is, mm of 4.
Doe een kluitje boter in de pan, braad daar de champigons in en snij de sjalotjes fijn, als de champies aangebakken zijn, zet de pan laag en voeg de sjalotjes toe, fruit ze langzaam in de boter, voeg de uitgeknepen knoflook en het ansjovisje toe,
Doe de paprika erbij, zet de afzuigkap uit, voeg wat cognac toe, of vodka, breng aan de kook, voeg de tomaten toe, breng aan de kook, voeg de crème fraîche toe. Smaak het af met zout en peper, gehakte groene kruiden.
Het vlees.
Snij ossehaas of kogelbiefstuk een reepjes, zouten en peperen.
Zet een koekenpan op het vuur en maak hem loeiheet. Braad de ossehaasreepjes heel kort aan in die pan. Saus en vlees samenvoegen en serveren.
Je kan ook gewoon biefstuk bakken, of wat voor een vlees je lekker vind. De saus past bij allerlei vlees.
Optie: Je kan hem pittiger maken door sambal toe te voegen, of een flinke lepel Ayvar.
Bedanktquote:Op zaterdag 23 juli 2011 12:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #13
[..]
Bezwaar als ik sommige van je recepten voorstel aan het Fok!-kookboek?quote:Op zaterdag 23 juli 2011 12:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #13
[..]
Primaquote:Op zaterdag 23 juli 2011 22:45 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Bezwaar als ik sommige van je recepten voorstel aan het Fok!-kookboek?
Leg het even in het zonnetje.quote:Op woensdag 3 augustus 2011 16:22 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik heb een vraagje over oud brood. Voor sommige gerechten heb je oud brood nodig, i.c. een gazpacho. Maar ik bedenk nooit 4 dagen vantevoren dat ik iets met oud brood ga maken. Brood oud laten worden en dan in de vriezer leggen werkt wel, maar ook dat vraagt weer teveel planning.
Mijn vraag is dus, waar gaat het om bij oud brood. Gaat het om de structuur, het harder en taaier worden, of om de smaak. En gaat het echt om het tijdsverloop, of om de blootstelling aan lucht? Kortom, hoe kan ik in een paar uur oud brood maken?
zonder koken in de ovenquote:Op vrijdag 5 augustus 2011 16:53 schreef Mixende_match het volgende:
Hoi!
Ik maak vaak aardappelpartjes of schijfjes klaar, maar ik krijg ze nooit lekker krokant, iemand tips om ze wel krokant te maken?
(heb meestal aardappelen nieuwe oogst, eerst koken, voor de partjes met schil, voor de blokjes/schijfjes zonder schil)
thx!
Thx! vanavond uitproberenquote:Op vrijdag 5 augustus 2011 17:26 schreef RobinOok het volgende:
[ afbeelding ]
* oven met bakplaat voorverwarmen op 200 graden.
* aardappels goed wassen/schrobben en de rare plekjes weghalen. Of gewoon schillen.
* in 2-en, 3-en of 4-en snijden, ligt aan de grootte. De bedoeling is dat alle partjes ongeveer even dik worden.
* kwartiertje in bak met lauw water met wat zout en een scheut azijn zetten.
* afspoelen en in een schone theedoek doen. Goed droog deppen.
* terug in de nu droge bak doen. Scheutje olie erbij en daarna de aardappeltjes even omschudden en rondzwieren zodat ze allemaal bedekt zijn met olie.
Partjes op de hete bakplaat uitspreiden. Grof zeezout erover. Terug in de oven zetten, bij elkaar 50 minuten op 200C. Halverwege een keertje omkeren.
Dan krijgt het echt een toastsmaak, en dat is niet de bedoeling.quote:Op woensdag 3 augustus 2011 16:31 schreef MaximusTG het volgende:
Volgens mij gaat het niet zo zeer om de smaak, maar idd om het harder en taaier worden. Persoonlijk denk ik dat je dat het beste kan doen door het in de oven te laten drogen op een lage temperatuur. Of zoals Piet zegt in de zon.
Denk het ook ja, met vers brood worden het anders vast van die visaasbolletjes, of zuigt het zich helemaal vol (voor croutons gebruik je toch ook oud brood?). Maar als je het gewoon op tafel legt dan wordt buitenkant beschuit en blijft de binnenkant zacht, en dan krijg je aan die buitenkant toch ook wel een raar smaakje. Ik denk dat ik het eerst ga verkruimelen, en dan de zak opblaas.quote:Op woensdag 3 augustus 2011 16:31 schreef RobinOok het volgende:
Als je een paar uur hebt kun je 't gewoon op tafel leggen. Onafgedekt.
Eventueel even een tikkie in de magnetron. Maar je wilt geen beschuit.
En volgens mij gaat het enkel om de textuur. Taai, uitgedroogd, oud brood.
Mmmm!quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 04:57 schreef The_Hives het volgende:
en? Ik doe het ook wel zonder de aardappels eerst een kwartiertje in het water te leggen
Dat artikel zegt niets anders dan wat ik zeg, en mijn aanvulling wil ik alleen maar mee zeggen dat je ook croutons van vers brood kan maken. Het smaakverschil haal ik er niet uit na het bewerken met olijfolie en het roosteren. Zit meer verschil in van wat voor een brood je mee begint. Wit van de super is al beschimmeld voordat het oud wordt door alle zuut die er doorheen zit.quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 13:48 schreef Weltschmerz het volgende:
Het is echt wel anders, uiteraard is het ooit zo begonnen, maar uiteindelijk hebben mensen ontdekt dat het andere eigenschappen heeft en anders smaakt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Staling
Brood op uiensoep, met kaas erop, dacht dat die combi in de jaren 70 zijn laatste stuipen had. Moeite doen daarvoor vind ik zoiets als van vers fruit conserven gaan maken omdat je een tong picasso wilt maken.quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 14:11 schreef Weltschmerz het volgende:
Het hangt ook van de toepassing af denk ik. Als je ze toch gaat bakken dan maakt het ook niet zoveel uit dat je ze in de zon legt, maar ik weet eigenlijk wel zeker dat je het kunt proeven als je beide soorten croutons door je salade zou doen. Of dat verschil de moeite waard is of onwenselijk is, is een tweede. Maar ik heb wel eens vers brood via de pan op de uiensoep gedaan, en dat wordt zompig, daar helpt het bakken niet tegen. In je salade heb je dat natuurlijk niet zo snel als je ze niet in de dressing laat drijven.
Is dat voor visliefhebbers wat de pizza hawaii is voor de pizzaliefhebbers?quote:Op zaterdag 6 augustus 2011 14:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Brood op uiensoep, met kaas erop, dacht dat die combi in de jaren 70 zijn laatste stuipen had. Moeite doen daarvoor vind ik zoiets als van vers fruit conserven gaan maken omdat je een tong picasso wilt maken.
:-)
Ik denk het wel. Die plannen vast verder vooruit dan ik en dan is brood oud laten worden niet zo'n moeite.quote:Maar goed, denk niet dan een spaanse mama zich zorgen maakt of het brood wel oud genoeg is om er een klassiek oud brood gerecht mee te maken.
1. Koop goed vlees, dit is het lastigste. Meeste supermarkten en slagers verkopen het niet.quote:Op zondag 7 augustus 2011 09:08 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Hoe maak je Ossenhaas/Biefstuk nu echt lekker rood, maar vooral rood en mals maar toch heel lekker en eventueel een lekker sausje erbij.
Aziatisch mag ook.
Wat heb je aan vlees gekocht? Ik moet er binnenkort ook weer heen, ik wil dan iig iberico varkenswangen halen en wat patrijzen.quote:Op zondag 7 augustus 2011 09:48 schreef ErkendFokker het volgende:
Piet, ben laatst naar de hanos geweest. Wat een ervaring. Fantastisch vlees, zeker in vergelijking met supermarkten. Echt onwijs mals en lekker.
best veel. Weet niet meer precies wat. Entrecote iig, en ribeye. Ze ebben echt mooi spul daar : pquote:Op zondag 7 augustus 2011 09:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat heb je aan vlees gekocht? Ik moet er binnenkort ook weer heen, ik wil dan iig iberico varkenswangen halen en wat patrijzen.
Mhh, gaat alleen nog ff duren.
Het Livar varkensvlees is erg mooi, net als het iberico. Amerikaanse Ribeye die ze hebben is goddelijk lekker.quote:Op zondag 7 augustus 2011 10:05 schreef ErkendFokker het volgende:
[..]
best veel. Weet niet meer precies wat. Entrecote iig, en ribeye. Ze ebben echt mooi spul daar : p
Verder nog tips van dingen die ik daar echt moet halen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |