Ja idd, vooral als je je al eens echt verdiept hebt in de materie.quote:Op vrijdag 8 juni 2012 20:07 schreef Nonverbaal het volgende:
dan is dit zeker ook weer een trol bericht volgens vele
http://www.genade.info/bl(...)en-resten-zijn-echt/
Daar komt t wel op neer ja.quote:Op vrijdag 8 juni 2012 20:07 schreef Nonverbaal het volgende:
dan is dit zeker ook weer een trol bericht volgens vele
http://www.genade.info/bl(...)en-resten-zijn-echt/
Ja, haha.quote:Op zondag 10 juni 2012 04:50 schreef Nonverbaal het volgende:
Julie weten alles zogenaamd onderuit te halen kijk nou eens goed rond op de aarde vindt je nu echt dat er evolutie plaatsvind,ik vind eerder dat er de-evolutie plaatsvind zoveel slimme mensen lopen er niet en vele mensen van vroeger zoals Nikola Tesla zijn zeker niet dommer of veel slimmer dan de mensen van nu,alleen de techniek en wetenschap veranderd hevig niet de mens,dus deze theorie slaat gewoon nergens op net zoals het begonnen is...uit het niets volgens deze flapdrol...haha
Er is wel iets te zeggen voor die de-evolutie als je de reacties van Nonverbaal leest.quote:
Nogmaals, als je geen verstand van zaken hebt moet je er niet over proberen te lullen, vooral niet in een topic als deze. Dus OF lees een echt boek over de werking en bewijzen van evolutie OF blijf hier weg. Bedankt alvast.quote:Op zondag 10 juni 2012 04:50 schreef Nonverbaal het volgende:
Julie weten alles zogenaamd onderuit te halen kijk nou eens goed rond op de aarde vindt je nu echt dat er evolutie plaatsvind,ik vind eerder dat er de-evolutie plaatsvind zoveel slimme mensen lopen er niet en vele mensen van vroeger zoals Nikola Tesla zijn zeker niet dommer of veel slimmer dan de mensen van nu,alleen de techniek en wetenschap veranderd hevig niet de mens,dus deze theorie slaat gewoon nergens op net zoals het begonnen is...uit het niets volgens deze flapdrol...haha
Tja, ik wil niet heel zeikerig over komen, maar wellicht dat een mod hier even kan naar kijken/ingrijpen, dit is namelijk niet een discussie topic.quote:Op zondag 10 juni 2012 09:47 schreef falling_away het volgende:
[..]
Nogmaals, als je geen verstand van zaken hebt moet je er niet over proberen te lullen, vooral niet in een topic als deze. Dus OF lees een echt boek over de werking en bewijzen van evolutie OF blijf hier weg. Bedankt alvast.
Dat is geen wetenschap en Lucy hebben ze maar beetje botten gevonden en de rest bijgewerkt.quote:Op maandag 11 juni 2012 08:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
10-06-2012
Maak kennis met Lucy: ze is nog familie
[ afbeelding ]
Dit oude familielid heeft letterlijk haar sporen achtergelaten. Wij presenteren: Australopithecus afarensis, oftewel: Lucy.
Tientallen jaren geleden ontdekten wetenschappers in Afrika iets heel bijzonders. Ze vonden er de resten van een mensachtige. De resten waren zeker drie miljoen jaar oud. En – nu komt het – de resten wezen erop dat de mensachtige rechtop liep. Een unieke vondst, want eerdere mensachtigen op twee benen waren aanzienlijk jonger. Bovendien waren de fossiele resten zeer compleet. De onderzoekers vierden hun vondst die avond, terwijl het liedje ‘Lucy in the Sky with Diamonds‘ uit de speakers galmde. Dat was het moment waarop de resten een echte naam kregen: Lucy.
[ afbeelding ]
Links ziet u wat er van Lucy is teruggevonden. Foto: 120 (via Wikimedia Commons). In het midden een reconstructie van hoe Lucy waarschijnlijk liep. Afbeelding: Chip Clark, Smithsonian Institution / SI.edu. En rechts nog een reconstructie. Foto: Esv (via Wikimedia Commons).
Nieuw
Later zou blijken dat Lucy een heel nieuwe soort was. En waarschijnlijk eentje die ook op onze stamboom thuishoorde. Toch leek Lucy nog in weinig opzichten op de moderne mens. De soort had veel weg van een aap. Bijvoorbeeld de lange slungelige armen, de onderkaak die naar voren stak en de relatief kleine hersenen. Maar in bepaalde opzichten had Lucy ook veel weg van ons. Zo was de mensachtige zeer goed in staat om op twee benen te lopen. Toch deed A. afarensis dat niet altijd: de bouw wijst erop dat de mensachtige zich zowel op twee benen als al klimmend in bomen kon voortbewegen.
[ afbeelding ]
De fossiele resten van het driejarige kind. Afbeelding: SI.edu
.
Meer
Lucy was niet de enige A. afarensis die na miljoenen jaren het daglicht zag. Onderzoekers vonden de restanten van meer dan 300 individuen terug. Waaronder ook de resten van een driejarig kind. Het kind leefde ongeveer 100.000 jaar voor Lucy, het is een meisje en heeft de naam Selam gekregen. Dankzij de vondst van het kind weten onderzoekers ook aardig wat over de ontwikkeling van A. afarensis. Zo weten we dat kinderen van A. afarensis zich ongeveer net zo snel ontwikkelden als jonge chimpansees.
Sporen
Maar onze kennis over A. afarensis is niet alleen gebaseerd op de vondst van gefossiliseerde lichamelijke resten. Want A. afarensis liet nog iets anders achter: voetstappen. Ongeveer 3,6 miljoen jaar geleden liepen de mensachtigen door vulkanisch as. Hun voetstappen werden niet lang daarna bedekt door een tweede laag as. Hierdoor is het 27 meter lange spoor van zo’n zeventig voetstappen uitstekend bewaard gebleven. Op basis van de voetstappen kunnen onderzoekers weer conclusies trekken over het gewicht en de tred van de mensachtigen. Hieruit is bijvoorbeeld gebleken dat de tred van de mensachtigen niet heel veel verschilt van die van ons. Onderzoekers zijn er tamelijk zeker van dat de voetstappen van A. afarensis zijn, want deze mensachtige leefde in die tijd in dit gebied.
[ afbeelding ]
De voetsporen die A. afarensis achterliet. Afbeelding: Karen Carr Studio (via SI.edu).
Op het menu
Op basis van de teruggevonden tanden hebben onderzoekers ook kunnen achterhalen wat A. afarensis graag at. De mensachtige at waarschijnlijk voornamelijk zacht fruit, maar ook noten, zaden en insecten stonden op het menu.
Grote verschillen
A. afarensis is ook heel interessant wanneer we gaan kijken naar de mannen en vrouwen en het verschil daartussen. Want die verschillen zijn groot. Fossiele resten wijzen erop dat een mannetje gemakkelijk 150 centimeter hoog kon worden. Vrouwtjes reikten over het algemeen net ietsje hoger dan één meter. Een verschil van bijna een halve meter! Dat zien we ook in het gewicht terug. Een mannetje woog al snel 42 kilo, terwijl een vrouwtje er slechts 29 woog.
A. afarensis vormt een belangrijke tak in onze steeds verder uitdijende stamboom. We weten uitzonderlijk veel van deze mensachtige. Toch zijn er ook nog wel wat vraagtekens. Zo blijft bijvoorbeeld onduidelijk of A. afarensis nu vooral op twee benen liep of toch nog veel tijd in de bomen doorbracht. Vast lijkt te staan dat de mensachtige familie is: Lucy heeft na miljoenen jaren in de vergetelheid haar plekje op de stamboom ergens tussen Ardipithecus ramidus en Homo habilis opgeëist.
Meer weten over uw afkomst? De komende weekenden lichten we elke keer één (belangrijke) voorouder uit. Vorige week was dat Ardipithecus ramidus.
(scientias.nl)
Een paar puntjes:quote:Op vrijdag 22 juni 2012 13:59 schreef Kingdom34 het volgende:
Dat is geen wetenschap en Lucy hebben ze maar beetje botten gevonden en de rest bijgewerkt.
Dus fake als weet niet wat. Snap niet waarom dit nou in de wetenschap hoort, dit is nooit bewezen en waargenomen.
Onze voorouders waren gewoon MENSEN en geen dieren en als jij daarin geloof dat we van de dieren afstammen nou dat is jou geloof en geen wetenschap namelijk.
Er is nooit waargenomen dat een aap een mensen baby krijgt alleen aap en aap baby is waargenomen en geen mens.
Ze hebben gewoon een menselijke bot toegevoegd en gezegd we hebben bewijs precies wat hun beeldvorming is, het blijft geen feit maar een menselijke verbeelding hoe het uit zou hebben gezien dat is de punt.quote:Op vrijdag 22 juni 2012 18:52 schreef Molurus het volgende:
[..]
Een paar puntjes:
- het idee dat mensen een gemeenschappelijke voorouder hebben met chimpansees, bonobo's, gorilla's en orang-oetans is niet afhankelijk van fossiele vondsten. (Maar wordt daar wel door gesteund.)
- mensen *zijn* dieren.
- mensen *zijn* een apensoort, dus wanneer een mens een beetje krijgt dan is dat een apenbaby.
- waar in de geschiedenis van de mens je voor het eerst van 'mensen' spreekt is voornamelijk een kwestie van smaak. Het is niet alsof dieren (waaronder mensen dus) van de ene op de andere generatie ineens een andere soort zijn. Het is een zeer geleidelijk proces.
Wellicht zou je je gewoon eens wat meer moeten verdiepen in wat de wetenschap nu eigenlijk wel en niet zegt over evolutie, in plaats van ongeinformeerd er tegenaan te schoppen. (En wellicht wat minder luisteren naar voor fraude veroordeelde religieuze mafkezen zoals Hovind, dat help vast ook.)
Het is waarschijnlijk ijdele hoop, maar mocht je interesse hebben in wat de wetenschap nu daadwerkelijk zegt over evolutie dan is dit best een aardige serie:
PS: voor een verdere discussie van evolutie kun je hier terecht:
[ Centraal ] Evolutie discussie & vragentopic.
Daarvoor is dit topic eigenlijk niet bedoeld.
Ze hebben ongeveer 40% van het skelet gevonden, waaronder delen van de schedel, die je aapachtig zou kunnen noemen, en het bekken, dat meer overeenkomst met dat van een mens vertoont. Dat is wel wat meer dan "enkele botjes". Men erkent verder ook gewoon dat niet alle anatomische details bekend zijn.quote:Op zaterdag 23 juni 2012 10:05 schreef Kingdom34 het volgende:
[..]
Er zijn maar maar enkele botjes van lucy gevonden en andere gedeelde op paar honderd meter verder gevonden van Lucy, niemand kan een conclusie trekken dat een wij van de Apen afstammen dat is nooit waargenomen en nooit geobserveerd dan kan je zoveel video's plaatsen wat je wilt dat bewijst helemaal niets alleen de beeldvorming wat de evolutionisten in GELOVEN!!
Zo zie je maar weer hoe het is gesteld met het denkvermogen van zulke mensen, triestquote:Op zaterdag 23 juni 2012 10:31 schreef falling_away het volgende:
oh god moeten we nu keer op keer weer dezelfde NITWIT argumenten aanhoren van creationisten die zich totaal niet in de materie hebben verdiept.
Ik verbaas me over de hoeveelheid mensen die alle mogelijke bullcrap geloven, van Loch Fles tot neergestorte vliegende schotels in de baltic.quote:Op donderdag 28 juni 2012 22:03 schreef KoningStoma het volgende:
Ik verbaas me steeds weer met de bullshit waarmee ze aan komen zetten.
Leuke stijl.quote:Op dinsdag 10 juli 2012 22:19 schreef sirPiteye het volgende:
En daarnaast ook even een stripje dat ik heb gemaakt. (check mijn webcomic)
Dat hangt nogal sterk van de omgevingsfactoren af en die zullen nooit gelijk zijn aan die van 500 miljoen jaar geleden.quote:Op vrijdag 13 juli 2012 09:05 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Tot grote opwinding van de wetenschappers. “De mogelijkheid om een oud gen in een modern organisme te observeren terwijl het in een moderne cel evolueert, stelt ons in staat om te zien of het evolutionaire pad dat het reeds heeft afgelegd zich zal herhalen of dat het leven zich aanpast en een ander pad zal kiezen.
Seems legitquote:Op woensdag 18 juli 2012 09:16 schreef Pietverdriet het volgende:
God heeft die fossielen geplaatst om ons geloof te testen
Vet van mij.quote:Op donderdag 26 juli 2012 08:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
25-07-2012
Mens wordt mede mogelijk gemaakt door oud ‘foutje’
[ afbeelding ]
De eenvoudige organismen zijn zich er 500 miljoen jaar geleden waarschijnlijk niet van bewust geweest, maar het was revolutionair: een genetisch ‘foutje’ dat het ontstaan van de mens mogelijk maakte.
Wanneer een organisme zich lang geleden seksueel voortplantte dan kreeg deze één kopie van het genoom van de moeder mee. En één kopie van het genoom van de vader. Maar zo’n 500 miljoen jaar geleden leek er iets fout te gaan. In werkelijkheid was er echter sprake van een kleine evolutionaire revolutie. Eén organisme kreeg toen twee kopieën van het genoom van de vader en twee kopieën van het genoom van de moeder mee. En die revolutionaire ‘fout’ zette door: ook nageslacht kreeg twee kopieën van het genoom van zowel de vader als de moeder.
Enorme betekenis
De evolutionaire verandering had achteraf gezien een enorme betekenis. Dat schrijven wetenschappers in het blad Open Biology. Dankzij die dubbele kopieën zijn cellen in ons lichaam uitzonderlijk goed in staat om informatie te integreren. En dankzij die vaardigheid kunnen cellen de acties van ons zeer uitgebreide lichaam coördineren. In andere woorden: de complexe mens wordt mede mogelijk gemaakt door de 500 miljoen jaar oude revolutie.
Brein
Onderzoekers baseren die conclusie op uitgebreid onderzoek. Ze bestudeerden het menselijke genoom en vergeleken het met het genoom van amphioxus (zie de foto hierboven). Amphioxus komt nog steeds voor, maar kan tegelijkertijd beschouwd worden als onze verre voorouder. “De voorouders van amphioxus maakten de twee rondes van de duplicatie van genomen niet door,” vertelt onderzoeker Carol MacKintosh. “Je kunt echter nog steeds overeenkomsten zien tussen amphioxus en mensen.” Net als ons heeft het een wervel in de rug en spieren. “Maar in tegenstelling tot mensen heeft amphioxus geen botten, geen brein, geen gezicht en geen hart. Het is vanwege die duplicatie van het genoom dat we al deze eigenschappen konden ontwikkelen.”
Dankzij het onderzoek kunnen de wetenschappers mogelijk ook veel meer te weten komen over ziektes als kanker, diabetes en neurologische aandoeningen. Dankzij het ‘foutje’ kunnen onze cellen alle acties die ons uitgebreide lichaam maakt, coördineren. Maar die complexiteit heeft ook een nadeel. Als de communicatie tussen cellen wegvalt, resulteert dat direct in ziektes, waaronder kanker en diabetes. “We bestuderen de complexe menselijke systemen die in het geval van diabetes en kanker mislopen. Nu kunnen we ook naar dit simpelere organisme kijken om sneller meer te weten te komen over menselijke cellen.”
(scientias.nl)
Interessant stukje!quote:Op donderdag 26 juli 2012 09:07 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
25-07-2012
Supersnelle evolutie: zeester ontstond binnen enkele duizenden jaren
Knip
Wat ik vooral frappant vond, was dat C. hystera tweeslachtig geworden is!quote:
Leuk stripje. Maar het zou fijn zijn als je ook leerde spellen!!quote:Op dinsdag 10 juli 2012 22:19 schreef sirPiteye het volgende:
Zelf vond ik de filmpjes van Potholer54 erg vermakelijk, het zijn simpele zeer makkelijk te begrijpen informatieve filmpjes.
Vooral zijn "made easy" materiaal die alles aankaarten van abiogenesis tot ringsoorten en van harde wetenschap tot creationistische assgravy. Alles is los te vinden dus je kunt gelijk gaan naar het onderwerp dat jouw interesseert maar er is ook een samenvatting.
Ook heeft hij een aantal leuke debunk filmpjes gemaakt waar hij ID claims afbreekt.
Het fijne van zijn materiaal is dat iedereen het makkelijk kan begrijpen.
En daarnaast ook even een stripje dat ik heb gemaakt. (check mijn webcomic)
[ afbeelding ]
Met dat ribosomale DNA zijn ze toch al langer bezig? Daarmee worden toch de voorouders via vrouwelijke lijn nagespeurd? Grap is dat een zaadcel vrijwel leeg is en alleen kern-DNA levert. Maar een eicel bevat ook ribosomen met het daarin gelocaliseerde DNA.quote:Op zaterdag 28 juli 2012 08:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
27-07-2012
Ribosoom
De onderzoekers bedachten daar wat op. Ze richtten zich op eiwitten die zich op ribosomen bevinden. Van deze eiwitten weten we al vrij veel. Bovendien worden deze eiwitten alleen door individuen die zich seksueel voortplanten doorgegeven. Daarom zijn ze heel geschikt om de evolutie van soorten na te gaan.
Vergelijken
De onderzoekers vergeleken de proteïnes en konden aan de hand daarvan organismen op de evolutionaire stamboom plaatsen. Zo bleek één verschillend aminozuur in een proteïne bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen bacteriën met één celmembraan en bacteriën met twee celmembranen.
De analyse wijst erop dat de Actinobacteria de laatste universele voorouder van al het leven op aarde is. Maar dat wil niet zeggen dat de onderzoekers het werk erop hebben zitten. Het plaatje van onze evolutie is namelijk nog lang niet compleet. De onderzoekers willen daarom nog andere eiwitten gaan analyseren.
(scientias.nl)
haal je ribosomen(RNA naar proteïne omzetters) en mitochondriën(energiefabriekjes met eigen DNA) nu door elkaar?quote:Op zaterdag 28 juli 2012 22:54 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Met dat ribosomale DNA zijn ze toch al langer bezig? Daarmee worden toch de voorouders via vrouwelijke lijn nagespeurd? Grap is dat een zaadcel vrijwel leeg is en alleen kern-DNA levert. Maar een eicel bevat ook ribosomen met het daarin gelocaliseerde DNA.
Ja, was al gedemonstreerd.quote:Op donderdag 2 augustus 2012 01:49 schreef Bramdecaviaeter het volgende:
[..]
haal je ribosomen(RNA naar proteïne omzetters) en mitochondriën(energiefabriekjes met eigen DNA) nu door elkaar?
Dan zou ik geneigd zijn te denken aan een mechanisme dat die veranderingen in DNA aanstuurt, als in de toppen dezelfde mutaties voorkomen. Een soort lokale genexpressie maar dan ingrijpender.quote:En moeder- en kloonbomen met toppen die genetisch meer op elkaar lijken dan op hun eigen wortels.
Ik heb al meer haar op mijn lijf dan dit mannetje!quote:Op zaterdag 25 augustus 2012 09:28 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
24-08-2012
Nieuw bewijs gevonden dat Neanderthaler rechtshandig was
[ afbeelding ]
Een nieuw onderzoek bevestigt dat één van de meest complete skeletten die ooit van een Neanderthaler is teruggevonden, toebehoorde aan een rechtshandige exemplaar. En dat vertelt ons heel veel over het brein van deze mensachtige.
In 1957 troffen onderzoekers in Frankrijk één van de meest complete skeletten van een Neanderthaler aan. In de jaren zeventig bestudeerden ze het nog eens goed en toen ontstond de theorie dat de Neanderthaler rechtshandig was. Ze trokken die conclusie omdat de rechterarm van de Neanderthaler veel gespierder was dan zijn linkerarm.
Tanden
Nieuw onderzoek onderschrijft nu die studie. De onderzoekers bestudeerden de armen en schouders nog eens, maar keken ook naar krassen op de tanden van de Neanderthaler. “We hebben al wel eerder krassen op de tanden van Neanderthalers bestudeerd, maar in alle gevallen waren dit geïsoleerde tanden of tanden in kaken die niet direct geassocieerd konden worden met een skelet,” legt onderzoeker David Frayer uit. “Het is voor het eerst dat we het patroon dat we in de tanden zien kunnen vergelijken met het patroon dat we in de armen zien.”
Derde hand
De Neanderthalers gebruiken hun tanden als hun derde hand: ze hielden er dingen mee vast wanneer ze beide handen al in gebruik hadden. De onderzoekers keken met name naar de beschadigingen aan de snij- en hoektanden, zo meldt het blad PLoS ONE. De richting waarin deze beschadigingen lopen, wijzen erop dat de Neanderthaler objecten met de linkerhand vastgreep, en met de rechterhand sneed en af en toe raakten ze dan de tanden en lieten ze krassen achter.”
Lateraliteit
Dat deze Neanderthaler vooral zijn rechterarm gebruikte, is heel belangrijk informatie. Het wijst er namelijk op dat er toen al sprake was van lateraliteit (elke hersenhelft heeft eigen functies). Tegenwoordig is de linkerhersenhelft verantwoordelijk voor het aansturen van de rechterzijde van ons lichaam. Ook is deze hersenhelft verantwoordelijk voor onze taal. Dus als Neanderthalers voornamelijk rechtshandig waren, is het heel aannemelijk dat ze ook op het gebied van taal al ver ontwikkeld waren.
Onderzoek wijst erop dat deze Neanderthaler geen uitzondering was: zo’n 89 procent van alle teruggevonden Neanderthalers was waarschijnlijk rechtshandig. En daarmee lagen de verhoudingen onder de Neanderthalers niet heel anders dan nu onder moderne mensen het geval is: zo’n 90 procent van de wereldbevolking is rechtshandig.
(scientias.nl)
quote:Op zondag 26 augustus 2012 22:38 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ik heb al meer haar op mijn lijf dan dit mannetje!
Omdat vooral vroeger mensen niet heel mobiel waren was DNA (specifieke mutaties in genen) nogal regio gebonden... als je dus ziet dat er langzaam steeds meer oosterse genen in komen kun je dus zien dat ze naar het oosten zijn gegaan (je moet dan wel de controle hebben dat de westerse populatie westers bleef en dat dus niet mensen vanuit het oosten naar het westen zijn getrokken) maar zo kan je dat dus concluderenquote:Op zaterdag 1 september 2012 12:04 schreef Kees22 het volgende:
In een krantenbericht hierover las ik, dat voorouders van het meisje naar het oosten waren getrokken en daar een hoger ontwikkelde stam was tegengekomen.
Ik snapte niet hoe je aan DNA zou kunnen zien uit welke richting iemand vandaan komt.
Je hebt een setje chromosomen of ander DNA. Hoe weet je dan wanneer welk gen daar in terecht is gekomen? En hoe snel dat is gegaan?quote:Op zaterdag 1 september 2012 12:08 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Omdat vooral vroeger mensen niet heel mobiel waren was DNA (specifieke mutaties in genen) nogal regio gebonden... als je dus ziet dat er langzaam steeds meer oosterse genen in komen kun je dus zien dat ze naar het oosten zijn gegaan (je moet dan wel de controle hebben dat de westerse populatie westers bleef en dat dus niet mensen vanuit het oosten naar het westen zijn getrokken) maar zo kan je dat dus concluderen
Dat is iets wat je dus krijgt als je heel veel DNA sequenties krijgt en analyseerd je kunt door heel veel van die data naast elkaar te leggen zien wat waar vandaan komt dan krijg je wat een phylogentische boom genoemd wordt en uit die boom kun je zien waar een bepaalde mutatie voor het eerst voorkwam. De 'waar' is een beetje vreemd in deze maar je weet ook wat van de voorouders...quote:Op zaterdag 1 september 2012 12:13 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Je hebt een setje chromosomen of ander DNA. Hoe weet je dan wanneer welk gen daar in terecht is gekomen? En hoe snel dat is gegaan?
Ik begreep ook dat dit voorbeeld bijna uniek was, dus waar haal je dan de kennis van het DNA uit andere regio's vandaan?
En als het niet zo uniek is, wat is dan de nieuwswaarde?
Om het artikel waar je aan refereert goed te kunnen beoordelen is het natuurlijk handig als je een link geeft naar het krantenbericht waar je het over hebt.quote:Op zaterdag 1 september 2012 12:04 schreef Kees22 het volgende:
In een krantenbericht hierover las ik ....
Regionale krant. Stond net wat andere informatie in dat in bovenstaand stukje.quote:Op zaterdag 1 september 2012 12:40 schreef barthol het volgende:
[..]
Om het artikel waar je aan refereert goed te kunnen beoordelen is het natuurlijk handig als je een link geeft naar het krantenbericht waar je het over hebt.
Dan is het misschien zaak om wat betere bronnen op te zoeken, het kan heel goed zijn dat zo'n krant wat onzin schrijft..quote:Op zaterdag 1 september 2012 12:45 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Regionale krant. Stond net wat andere informatie in dat in bovenstaand stukje.
Duh. Vertel mij wat. Hou op, schei uit, breek me de bek niet open. Om over onderzoek nog maar niet te spreken!!quote:Op zaterdag 1 september 2012 12:50 schreef barthol het volgende:
[..]
Dan is het misschien zaak om wat betere bronnen op te zoeken, het kan heel goed zijn dat zo'n krant wat onzin schrijft..
Misschien is wikipedia de voor de hand liggende ingang om wat meer informatie te krijgen. (of de vele wetenschappelijke publicaties die er al jaren over verschijnen, of artikelen zoals b.v. op ScienceDaily)quote:Op zaterdag 1 september 2012 12:55 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Duh. Vertel mij wat. Hou op, schei uit, breek me de bek niet open. Om over onderzoek nog maar niet te spreken!!
Maar linken naar dat artikel maakt het natuurlijk nog steeds niet betrouwbaarder.
Grotendeels stond er hetzelfde in als in dat stuk hierboven, alleen niks over Nieuw-Guinea en China.
Dank voor de links.quote:Op zaterdag 1 september 2012 13:07 schreef barthol het volgende:
[..]
Misschien is wikipedia de voor de hand liggende ingang om wat meer informatie te krijgen. (of de vele wetenschappelijke publicaties die er al jaren over verschijnen, of artikelen zoals b.v. op ScienceDaily)
Dat er Denisova allelen teruggevonden werden bij mensen rond Nieuw Guinea was natuurlijk al veel langer bekend.
Dan moet je uitzoeken waar elke bewering vandaan komt.quote:Op zaterdag 1 september 2012 15:45 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dank voor de links.
Het valt op dat ze wel steeds ouder wordt: in 2010 is ze van 30.000 jaar geleden, in 2012 van 40.000 jaar en in het stuk hierboven al 80.000 jaar!
Nou ja, 30.000 of 40.000 vind ik nog te overbruggen, maar hierboven staat zelfs 80.000, dat is toch wel een heel verschil. En dat vingerkootje kan toch maar in één laag gelegen hebben.quote:Op zaterdag 1 september 2012 16:16 schreef barthol het volgende:
[..]
Dan moet je uitzoeken waar elke bewering vandaan komt.
Strategrafisch (de datering van de bodemlagen waarin de vondst werd gedaan) is er een datering tussen de 50.000 en de 30.000 jaar geleden. De c14 datering van voorwerpen uit de zelfde laag is rond de 40.000 jaar geleden. Voor zover de archeologische dateringen.
30.000 is dus nooit goed. De strategrafische datering van een laag betreft bijna altijd een periode, het heeft dus een ondergrens en een bovengrens, en die laag 11 waarin het vingerkootje werd gevonden werd dus strategrafisch gedateerd tussen 30.000 en 50.000 jaar geleden. Dus het is "ouder dan" 30.000.quote:Op zaterdag 1 september 2012 22:13 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Nou ja, 30.000 of 40.000 vind ik nog te overbruggen, maar hierboven staat zelfs 80.000, dat is toch wel een heel verschil. En dat vingerkootje kan toch maar in één laag gelegen hebben.
En je hebt wel gelijk, dat ik niet zo snel op een tweedehands artikel moet afgaan, maar op het eerste gezicht heb ik natuurlijk net veel meer dan dat.
Nou heb je al die verschillende data bij elkaar, en ja het is mogelijk dat een 80.000 jaar oud skeletdeel uit een verstoorde oudere laag uiteindelijk in een jongere laag (van (of tussen) 30.000-50.000 jaar oud) terecht is gekomen. Kan ook verklaren waarom er niet van een volledig skelet sprake was.quote:Knochen 80.000 Jahre alt
Erstmals versuchten die Wissenschaftler auch, über die DNA-Sequenz das Alter des Fingerknochens zu bestimmen. Wissenschaftler seien bislang von 30.000 bis 50.000 Jahren ausgegangen.
Die Max-Planck-Forscher kommen bei ihren komplizierten Berechnungen nun auf 80.000 Jahre. Für diesen Ansatz brauche man eine unglaubliche Präzision in der Entzifferung des Genoms, sagte der Erstautor der Studie, Matthias Meyer. Sicher sei diese Altersbestimmung anhand der DNA aber noch nicht. "Feinjustierung und Fehlerquellen ausschließen - das ist jetzt weitere Arbeit."
bron
In die stuwwallen worden ook wel stenen werktuigen gevonden die dateren van 'bewoning' van voordat het landijs de stuwwal opstuwde. In 1979 is er een opgraving in de groeve Kwintelooijen tussen Rhenen en Veenendaal geweest om de gelaagdheid van de stuwwal aldaar te onderzoeken. Laagopbouw, zandsamenstelling stuifmeel en muizenkiesjes uit kleilagen, maar ook dierenbotten en vuurstenen werktuigen. (bij dierenbotten moet je ook denken aan oude bosolifant, een soort neushoorn, nijlpaard en een soort edelhert). Dus er is in die stuwwallen toch het een en ander te vinden, en uit een tijd van voor de moderne mens, dus H.Neanderthensis of H.Heidelbergensis.) Maar ga niet zelf graven, want er is een verschil tussen gedegen onderzoek en schatgraverij.quote:Op zaterdag 1 september 2012 23:51 schreef Kees22 het volgende:
OK, dus het genoom wijst op 80.000 jaar ouderdom en de stratigrafie op ca 40.000 jaar.
Ik mag hier waar ik woon, vanwege de archeologische waardering, niet dieper dan 30 cm spitten. Het wordt zo duidelijk waarom dat is. Of liever gezegd: zou kunnen zijn, want ik woon op een stuwwal, dus alles is toch al overhoop gehaald door het landijs. En hier is vooral geërodeerd, niks afgezet.
Daarvoor ben je een leekquote:Het grappige is, dat de datering van een genoom, als ik mij goed herinner, gebaseerd is op het optreden van een bepaald soort mutaties. Voor mij als leek op dit gebied, lijkt me dat glad ijs.
Nee, je hebt meer als Denisova allelen ook nog te vinden zijn bij groepen mensen die nu leven.quote:Op zondag 2 september 2012 12:39 schreef Kees22 het volgende:
In dit geval zijn er een vingerkootje (met nieuwe techniek), een tand en nog een stukje bot. Hoogstens drie personen.
Oh ja, dat was ook zo, was ik even vergeten.quote:Op zondag 2 september 2012 13:30 schreef barthol het volgende:
[..]
Nee, je hebt meer als Denisova allelen ook nog te vinden zijn bij groepen mensen die nu leven.
Altijd een beetje oppassen met aannames vanuit een eigen logica, die kunnen tot voorbarige conclusies leiden.
Vet en uitsnede van mij.quote:Op maandag 10 september 2012 08:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
09-09-2012
Maak kennis met uzelf: de Homo sapiens
[knip..]
Niet alleen
Maar in Europa was de H. sapiens niet alleen. Neanderthalers hadden het gebied vele jaren daarvoor al betrokken en beide soorten leefden zeker 6000 jaar naast elkaar. Veel wetenschappers gaan er niet vanuit dat het daar bij bleef: de H. sapiens en Neanderthalers zouden elkaar ook ontmoet hebben en zelfs seks hebben gehad. 1 tot 4 procent van het DNA van alle moderne mensen (met uitzondering van Afrikanen) bestaat namelijk uit genetisch materiaal van de Neanderthaler. Wat er uiteindelijk met de Neanderthaler is gebeurd, is niet helemaal duidelijk. Vaststaat dat de soort verdween. Mogelijk stierf deze uit door competitie met mensen en/of klimaatverandering of ging de soort op in de populatie moderne mensen. Overigens is de Neanderthaler niet de enige die contact had met de H. sapiens. Ook de Homo denisova lijkt seks gehad te hebben met H. sapiens.
[knip]
(HLN)
1 fragmentje van 1 schedeltje.quote:Op vrijdag 5 oktober 2012 09:47 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-10-2012
Mensachtige at 1,5 miljoen jaar geleden al regelmatig vlees
(scientias.nl)
Of het nou één fragment uit één schedel is, of duizenden fragmenten uit duizenden schedels, het blijft een naturalistische drogreden.quote:Op zaterdag 6 oktober 2012 01:26 schreef Kees22 het volgende:
[..]
1 fragmentje van 1 schedeltje.
Nou zal de hele populatie in die tijd misschien niet zo heel groot geweest zijn. Maar ik vind de steekproef toch wel erg klein om conclusies te trekken over de hele populatie.
Edit:
Ik mag graag vlees eten, liever dan planten. Al ben ik te laf om zelf te slachten.
Maar ik zou dit niet durven gebruiken als argument tegen vegetariërs.
Ik snap niet goed wat je daar mee wilt zeggen.quote:Op zaterdag 6 oktober 2012 02:43 schreef KoningStoma het volgende:
[..]
Of het nou één fragment uit één schedel is, of duizenden fragmenten uit duizenden schedels, het blijft een naturalistische drogreden.
Evolutie kan niet volledig zijn. Het is een mechanisme zonder doel.quote:Op zaterdag 6 oktober 2012 13:02 schreef Iwanius het volgende:
En weet je ook wat er dan uit ontstaat na die volledige evolutie? Supermens? en zo ja,hoe ziet die er dan uit? Een veredelde "hancock"type?
Dus uiteindelijk zal het Neanderthal-DNA weer verdwijnen?quote:Op zaterdag 6 oktober 2012 10:01 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
05-10-2012
Wanneer deelden Neanderthalers en moderne mensen voor het laatst de lakens?
[ afbeelding ]
Een nieuw onderzoek onderschrijft de hypothese dat Neanderthalers en moderne mensen seks hadden en verraadt bovendien wanneer ze voor het laatst de grot deelden: ergens tussen 86.000 en 37.000 jaar geleden.
In 2010 werd duidelijk dat mensen die niet in Afrika wonen genetisch meer met Neanderthalers gemeen hadden dan mensen in Afrika. Er zijn twee hypotheses die dat kunnen verklaren. De eerste is vrij simpel: moderne mensen verlieten Afrika en mengden zich daarna met de Neanderthaler. Gevolg: nageslacht van de moderne mensen die niet in Afrika leven, heeft meer genetisch materiaal van de Neanderthaler in zich dan nakomelingen van moderne mensen die in Afrika bleven en de Neanderthaler niet tegen het lijf liepen. De tweede hypothese stelt dat een groep mensachtigen waaruit zowel de Neanderthalers als de moderne mensen voortkomen opgesplitst werd en dat de groep die meer gemeen had met de Neanderthaler uiteindelijk Afrika verliet.
Maar welke hypothese klopt nu? In een nieuw onderzoek gaan wetenschappers op zoek naar een antwoord op die vraag. Ze bestudeerden stukjes DNA die vandaag de dag in moderne Europeanen terug te vinden zijn, maar die vergelijkbaar zijn met DNA van de Neanderthaler. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in de lengte van deze stukjes. Hoe langer het DNA van de Neanderthalers namelijk al in moderne mensen zit, hoe kleiner de stukjes worden. Want in elke generatie wordt het stukje DNA kleiner.
Op basis van de lengte van het DNA konden de onderzoekers dus vaststellen hoe lang het geleden is dat het DNA van Neanderthalers in de moderne mens belandde. De onderzoekers schatten dat het zo’n 37.000 tot 86.000 jaar geleden was en waarschijnlijk ergens tussen 47.000 en 65.000 jaar geleden. Lang daarvoor hadden moderne mensen Afrika al verlaten. Het onderzoek suggereert dus dat Neanderthalers kinderen kregen met de voorouders van mensen die tegenwoordig buiten Afrika woonden. Het lijkt er dus op dat de eerste hypothese klopt: Neanderthalers en moderne mensen deelden echt de lakens en de laatste keer dat ze dat deden is hooguit zo’n 86.000 jaar geleden.
(scientias.nl)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |