Tip: In kaas zit (meestal) stremsel, een dierlijk product. Zie wiki.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:18 schreef jojomen4 het volgende:
Ik ben er nog over aan het nadenken.. maar ik denk dat ik binnen 2 weken vegetarier ben. Geen vlees of vis iig.. wel nog melk, kaas en dat soort producten..
YAY! Eerste post!
Huh, dus als je kaas eet, dan eet je een beetje lebmaag?quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:23 schreef spijkerbroek het volgende:
[..]
Tip: In kaas zit (meestal) stremsel, een dierlijk product. Zie wiki.
Er is geen 'goed doen' imo. Ieder kiest toch zelf wat hij wel of niet eet? Al vind ik wel dat als je geen vlees eet je ook geen vis moet eten.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:28 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Huh, dus als je kaas eet, dan eet je een beetje lebmaag?
Kut, als ik het goed wil doen gaat dat dus ook niet meer. Fuck zeg..
En als je ook nog geen gelatine wilt eten, dan moet je helemaal uitkijken.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:28 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Huh, dus als je kaas eet, dan eet je een beetje lebmaag?
Kut, als ik het goed wil doen gaat dat dus ook niet meer. Fuck zeg..
Zo, dit lijstje stemt mij positiever.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:28 schreef douche-eendje het volgende:
[Centraal] Vegetarisch eten deel 5 .
Vegatopia heeft een lijst met welke kazen vegetarisch gestremd worden, deze kun je hier vinden:
http://www.vegatopia.com/(...)vegetarisch-gestremd
Nouja, als ik geen vlees en vis wil eten omdat ik van mening ben dat het niet juist is dieren te kweken om alleen maar op te eten en dus te slachten, dan is het stom om wel kalven maag te eten.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:30 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Er is geen 'goed doen' imo. Ieder kiest toch zelf wat hij wel of niet eet? Al vind ik wel dat als je geen vlees eet je ook geen vis moet eten.
Het is maar net hoe ver en hoe streng je erin wilt zijn.
Gelatinevrij snoep bij de Jamin (alles met blauwe logo=gelatinevrij) en een biosuper heeft ook vaak een fijn assortiment gelatinevrij eten. Maar het zit inderdaad in de meest idiote dingen. Ik probeer erop te letten, maar na 5 jaar gaat het nog niet consequent, hehe.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:31 schreef thabit het volgende:
[..]
En als je ook nog geen gelatine wilt eten, dan moet je helemaal uitkijken.
Yep.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:31 schreef thabit het volgende:
En als je ook nog geen gelatine wilt eten, dan moet je helemaal uitkijken.
Doe mij maar een glas water dan.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:34 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Gelatinevrij snoep bij de Jamin (alles met blauwe logo=gelatinevrij) en een biosuper heeft ook vaak een fijn assortiment gelatinevrij eten. Maar het zit inderdaad in de meest idiote dingen. Ik probeer erop te letten, maar na 5 jaar gaat het nog niet consequent, hehe.
Gelatine komt onder andere uit botten.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:34 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Die persoon die iets over gelatine roept snap ik niet. Das toch kunstmatig?
Tja, maar daarin kan je dus erg ver doorgaan. E-nummers of extracten? Ga je ook geen producten gebruiken die op dieren getest zijn, of leer dragen? Dat is meer richting het veganisme gaan (al is dat niet hetzelfde) maar toch: je zal nooit alles kunnen uitbannen en het moet ook voor jezelf leuk en te doen blijven vind ik.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:34 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Nouja, als ik geen vlees en vis wil eten omdat ik van mening ben dat het niet juist is dieren te kweken om alleen maar op te eten en dus te slachten, dan is het stom om wel kalven maag te eten.
Die persoon die iets over gelatine roept snap ik niet. Das toch kunstmatig? Ben der zoiezo niet een groot fan van maar toch.
Anyway, wil dit topic niet gebruiken om me te informeren, daar zullen genoeg sites voor zijn.
Dit is wat ik bedoel, inderdaad.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:39 schreef douche-eendje het volgende:
Ik denk dat jij zelf moet beslissen wat voor jou het beste werkt. Eet zelf nu 5 jaar lang geen vlees/vis meer en probeer wel op te letten met vegetarisch gestremde kaas en het gebruik van gelatine zo min mogelijk te doen, maar er gaat nog wel eens wat mis en ben daar niet extreem consequent in.
In ieder geval wel al super dat je wilt gaan stoppen met vlees&vis, dat is al een hele grote stap .
Tompouchen kunnen ook niet of chocomousse .quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:36 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Doe mij maar een glas water dan.
Snoep eet ik niet zo vaak, en dan heb ik nu een goed argument het helemaal niet te eten. Maar zoals je zegt.. een energy bar kan waarschijnlijk ook niet. En een stukkie taart...
Moet nog maar even goed nadenken hoe "vegetarisch" ik ga leven. Het lijkt dus niet alleen bij vis/vlees te blijven.
Huh, de bossche bol van de appie toch wel? PPFFTTTT, dat veganisme gaat niet lukken denk ik. Wil niet dat het een obsessie gaat worden. :$quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:41 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Tompouchen kunnen ook niet of chocomousse .
Of Nibb-itt & Hamka's chips (de ham is fake, maar de kaassmaak komt o.a. van kaaspoeder).
Dus ik zou eerst even rondkijken idd.
Nou, veganisme is meer dan het niet eten van dierlijke producten, maar dat was meer om aan te geven dat je niet zomaar kan beslissen compleet vegetarier te zijn, want waar trek je die lijn. Die is voor ieder anders en je kan het ook geleidelijk invoeren als je per se meer wil 'doen' dan alleen geen vis/vlees eten. Dit n.a.v. dat je zei over het lijden van dieren, maar ook dat kan je dus extreem doortrekken, het is belangrijk voor jezelf te kijken waar je die lijn trekt zodat het ook nog leuk blijft!quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:45 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Huh, de bossche bol van de appie toch wel? PPFFTTTT, dat veganisme gaat niet lukken denk ik. Wil niet dat het een obsessie gaat worden. :$
Ik zou jezelf aanvankelijk niet te veel opleggen, dan gaat de lol er ook zo vanaf. Als je als geminderd bent met vlees kun je het als volgende stap helemaal schrappen, en daarna weer verder zien, toch?quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:45 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Huh, de bossche bol van de appie toch wel? PPFFTTTT, dat veganisme gaat niet lukken denk ik. Wil niet dat het een obsessie gaat worden. :$
Om het zacht te maken.quote:Op woensdag 19 mei 2010 13:45 schreef P.F het volgende:
Trouwens in bijna al het snoep (behalve zure matten en salmiak lollies) zit gelatine of wei poeder. WHY?!
Noes ?quote:Op dinsdag 18 mei 2010 22:41 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Tompouchen kunnen ook niet of chocomousse .
Of Nibb-itt & Hamka's chips (de ham is fake, maar de kaassmaak komt o.a. van kaaspoeder).
Dus ik zou eerst even rondkijken idd.
Er is zoveel meer snoep waar geen gelatine inzit, .quote:Op woensdag 19 mei 2010 13:45 schreef P.F het volgende:
Trouwens in bijna al het snoep (behalve zure matten en salmiak lollies) zit gelatine of wei poeder. WHY?!
Zit gelatine in.quote:
Daar zitten toch ook bami hapjes tussen?quote:Op woensdag 19 mei 2010 02:31 schreef LosPollos het volgende:
Puur uit praktische overwegingen zie ik er weinig in.
Dit schuif je toch wat makkelijker naar binnen als avondeten dan een paar wortels en wat sla icm aardappelen oid.
[ afbeelding ]
I know Ik koop zelf nooit snoep dus toen ik vanochtend bij mijn ouders met een mond vol biggetjes en apenkopjes stond en ik keek op de verpakking dacht ik NOEES! Dat was ook zo En ik dacht meteen aan de hoestmelange van gister, die ik zelf ook nooit zou kopen..quote:
Ik stond laatst een half uur in de AH etiketten te lezen en kwam tot de conclusie dat al het snoep dat ik lekker vind met gelatine is..quote:Op woensdag 19 mei 2010 13:47 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Er is zoveel meer snoep waar geen gelatine inzit, .
http://www.vegetariers.nl(...)goed/snoeplijst.aspx
srsly? daar wordt mijn BF heel vrolijk van!quote:Op woensdag 19 mei 2010 13:51 schreef ChipsZak. het volgende:
Oh, tip voor iedereen die het lekker vind, .
deze
http://www.vander-wal.nl/(...)ginal%2016x140gr.jpg
zijn nu in vegaversie (van Katjamerk gewoon).
Klopt, .quote:Op woensdag 19 mei 2010 13:54 schreef P.F het volgende:
[..]
Ik stond laatst een half uur in de AH etiketten te lezen en kwam tot de conclusie dat al het snoep dat ik lekker vind met gelatine is..
Heb sinds kort wel steeds vegetarische kaas
Geen idee, . Ik ken die chips niet, hoewel meestal het smaakmakers zijn dan dat er geloof ik echt vlees inzit, zoals ook bij Hamka's. Echter zit er vaak wel kaaspoeder in (van kaas), maja. Gewoon ingrediënten checken als je daar rekening mee wilt houden.quote:Op woensdag 19 mei 2010 13:57 schreef P.F het volgende:
Als ik iets eet is het idd meestal popcorn of chips!
Die pepperoni smaak is toch zonder vlees? Die nieuwe? Hij smaakt wel echt naar pepperoni !!
En als ik koek eet, dan is dat van de bakker, dat is toch ook wel prima?
Toen ik net begon mistte ik altijd een frikandel met mayo en ketchup & de kipnuggets van de Mac, .quote:Op woensdag 19 mei 2010 14:00 schreef P.F het volgende:
Wat ik lekker vind qua dieren is garnalen, hertenbiefstuk en hamburgers. Dat was het. Dus ik heb het niet heul moeilijk
Inderdaad, bij het oogsten van sla gaan er namelijk ook slakken dood.quote:Op woensdag 19 mei 2010 16:52 schreef ChipsZak. het volgende:
Omdat je ergens de lijn moet trekken. Hoe ver wil je het anders doortrekken? Ook geen leer, geen bont, geen weipoeder, geen vetzuren, geen producten getest op dieren, oh en dan het liefst ook nog even lid worden van Peta, Greenpeace & de Vegetariersbond. Anders ben je maar een neppe he, en sta je nergens achter!
Weet je wat, word gelijk maar veganist, maar zelfs dan zit je waarschijnlijk nog niet goed, .
Je hoeft je niet aangevallen te voelen, dat deed ik ook niet.quote:Op woensdag 19 mei 2010 17:02 schreef prinseszondererwt het volgende:
Lieve chipszak, er is toch wel een verschil tussen garnalen blijven eten en jezelf vegetariër noemen en veganisme. En ja, ik worstel ook bijna dagelijks met de grenzen van wat ik wil eten. Maar er bijv. zomaar van uit gaan dat alle koek 'kan' is imho een beetje gemakkelijk. Maar ik geloof heus dat jij er goed over nadenkt, daarvoor hoef je geen huiliesmiley op me af te vuren.
Ah, op die manier.quote:Op woensdag 19 mei 2010 17:28 schreef prinseszondererwt het volgende:
Ik ook niet, snapte de huiliesmiley alleen niet zo goed.
Nee, als je niet alles mijdt dat gelatine bevat ben je geen neppe vegetariër, maar rijsttafel en p.f. lijken wel heel ruim met dat begrip om te springen. Prima, maar roep dan ook niet dat je vegetariër bent.
Volgens mij zijn we het stiekem best met elkaar eens.
Zoals gezegd geef ik het ook letterlijk toe. Ik ben geen vegetariër:quote:Op woensdag 19 mei 2010 17:28 schreef prinseszondererwt het volgende:
Ik ook niet, snapte de huiliesmiley alleen niet zo goed.
Nee, als je niet alles mijdt dat gelatine bevat ben je geen neppe vegetariër, maar rijsttafel en p.f. lijken wel heel ruim met dat begrip om te springen. Prima, maar roep dan ook niet dat je vegetariër bent.
Volgens mij zijn we het stiekem best met elkaar eens.
Er is geen topic genaamd 'mensen die af en toe wel vis eten, maar toch minder of geen vlees', dus post ik maar hier Misschien kom ik nog wat nuttige tips tegen.quote:Op woensdag 19 mei 2010 02:27 schreef rijsttafel het volgende:
Ik ben sinds een maand een hypocriete vegetariër. Wat betekent dat ik zelf geen vlees koop of bak, maar als ik niet thuis ben en iemand anders dat wel doet, en er is niets anders te eten, dan eet ik het wel.
Overigens kook ik (voorlopig?) nog wel gewoon met vis, aangezien dat erg gezond schijnt te zijn i.t.t. vlees. Beetje nep vegetarisch dus, ik weet het. Maar ik post hier toch in de hoop wat goede recepten enzo te vinden.
Ja zo iets En ik ben nog een beetje zoekende.quote:Op woensdag 19 mei 2010 16:52 schreef ChipsZak. het volgende:
Omdat je ergens de lijn moet trekken. Hoe ver wil je het anders doortrekken? Ook geen leer, geen bont, geen weipoeder, geen vetzuren, geen producten getest op dieren, oh en dan het liefst ook nog even lid worden van Peta, Greenpeace & de Vegetariersbond. Anders ben je maar een neppe he, en sta je nergens achter!
Weet je wat, word gelijk maar veganist, maar zelfs dan zit je waarschijnlijk nog niet goed, .
Snap je? Ik neem aan dat jij ook tegen kinderarbeid bent, maar ik zeg toch ook niet dat jij alleen maar spullen moet kopen die niet door kinderen gemaakt zijn?
Of als jij wel eens geld geeft aan de kankerstichting dat jij dan niet mag roken, niet te lang in de zon mag liggen en veel broccoli moet eten omdat je anders er niet achter staat?
Sorry maar ik eet geen garnalen hoor!quote:Op woensdag 19 mei 2010 17:02 schreef prinseszondererwt het volgende:
Lieve chipszak, er is toch wel een verschil tussen garnalen blijven eten en jezelf vegetariër noemen en veganisme. En ja, ik worstel ook bijna dagelijks met de grenzen van wat ik wil eten. Maar er bijv. zomaar van uit gaan dat alle koek 'kan' is imho een beetje gemakkelijk. Maar ik geloof heus dat jij er goed over nadenkt, daarvoor hoef je geen huiliesmiley op me af te vuren.
Ik heb ze gehaaldquote:Op woensdag 19 mei 2010 13:51 schreef ChipsZak. het volgende:
Oh, tip voor iedereen die het lekker vind, .
deze
http://www.vander-wal.nl/(...)ginal%2016x140gr.jpg
zijn nu in vegaversie (van Katjamerk gewoon).
Jeej! Ik gaf een tip en die is opgevolgd, .quote:
Goed idee. Rustig aan doen dus en kijken wat goed en lekker aanvoelt.quote:Op woensdag 19 mei 2010 12:38 schreef Cassima het volgende:
[..]
Ik zou jezelf aanvankelijk niet te veel opleggen, dan gaat de lol er ook zo vanaf. Als je als geminderd bent met vlees kun je het als volgende stap helemaal schrappen, en daarna weer verder zien, toch?
Ik ben trouwens ex-vega, maar eet heel weinig vlees. Als ik al vlees eet moet het echt wat toevoegen aan de maaltijd, en dan nog probeer ik altijd wel verantwoord vlees te kopen. Vis eet ik ook af en toe. Andere dingen let ik niet op. Ik vind vegetarisch eten over het algemeen gewoon het lekkerst, dat is voor mij de hoofdreden.
quote:Op woensdag 19 mei 2010 18:58 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Jeej! Ik gaf een tip en die is opgevolgd, .
Lekker spul hm, .
Eens! Behalve met het aubergine gedeelte, dat lust ik niet graag, .quote:Op woensdag 19 mei 2010 19:07 schreef douche-eendje het volgende:
Ach het is ook geen wedstrijdje wie de meest diervriendelijke eter is, ik ben zelf al blij dat er meer mensen zijn die bewust gaan nadenken over hun eten en kunnen inzien dat een maaltijd zonder vlees ook een prima maaltijd kan zijn.
Mijn auberginecurry was . Die ga ik vast nog wel een keer maken.
Recept ?quote:Op woensdag 19 mei 2010 19:07 schreef douche-eendje het volgende:
Ach het is ook geen wedstrijdje wie de meest diervriendelijke eter is, ik ben zelf al blij dat er meer mensen zijn die bewust gaan nadenken over hun eten en kunnen inzien dat een maaltijd zonder vlees ook een prima maaltijd kan zijn.
Mijn auberginecurry was . Die ga ik vast nog wel een keer maken.
Ja, dat laat je doen. ahahaahaaquote:Op woensdag 19 mei 2010 18:47 schreef P.F het volgende:
[..]
Ja zo iets En ik ben nog een beetje zoekende.
En sorry dat ik insecten dan minder erg vind, maar een mug sla ik nooit dood hoor !
Wat een raar recept? "1 tl currypasta, kerriepoeder of garam masala". Is nogal een verschil, niet?quote:Op woensdag 19 mei 2010 19:27 schreef douche-eendje het volgende:
Recept:
http://www.devegetarier.n(...)ecurry-met-kokosmelk
Ik had vorig jaar september een BBQ van mijn werk, ook veel lekkere vega-hapjes. Zoete puntpaprika met feta+olijfolie met wat kruiden, wat aluminumfolie erom en dat op de BBQ
Ik heb De Dikke Vegetariër. Goed en zeer uitgebreid kookboek, maar niet echt een kookboek waar kant en klaar 'leuke' recepten in staan. De Dunne Vegetariër is meer van de leuke recepten (die gerechten zijn gebaseerd op de Dikke Vegetariër, maar dan al gecombineerd en met glossy foto's.) Wel leunt de Dunne Vegetariër iets te veel op Antoinette Hertsenberg en haar gezin. Dat bevordert mijn eetlust bepaald niet.quote:Op donderdag 20 mei 2010 11:05 schreef cinnamon_M het volgende:
Heeft iemand hier trouwens de dikke vegetariër? Ben wel benieuwd of daar leuke recepten in staan!
Nouja, ik geef hem toch maar idd, .quote:Op donderdag 20 mei 2010 11:05 schreef cinnamon_M het volgende:
Chipszak; kan me voorstellen dat het lastig was aanvankelijk, vega eten als je kazen en peulvruchten niet echt waardeert (althans, toen ik vrijwel geen vlees at, at ik me er het ongans aan ). Wel leuk dat je onbewust toch invloed hebt gehad op het eetpatroon van de ouders van je vriend Heb het zelf ook wel eens gemerkt, voor veel mensen is het niet eens dat ze vlees per sé zo geweldig vinden, maar meer gewoonte, denk ik ook...
Maar receptjes zijn altijd welkom! Al ben ik denk ik wel idd zo'n moeilijk-doe vega (of gematigd vleeseter, ben natuurlijk helemaal geen vega) we houden gewoon allebei erg van lekker uitgebreid koken! Al vind ik het zelf niet erg om eens een concessie te doen om geen vlees te eten, ik wil mijn vriend natuurlijk overtuigen van het feit dat vega net zo culinair verantwoord kan zijn
Vanavond gaan we iig kaasfonduen, dus dat scheelt alvast Verder wil ik eens denken over leuke vega pastagerechten (das zo makkelijk vega te maken!), spaanse tortilla en quiche lenen zich er ook wel voor... Maar hebben jullie nou ook, dat je zo snel uitkomt op kaas en/of deeg-gerechten?
Vriendlief heeft zelf wel een lekker -bij toeval vega- gerecht in zijn repetoire, misschien binnenkort eens eten: andijviestamppot met cashewnoten, parmezaan en rode saus (rode wijn + rode vruchten)
Heeft iemand hier trouwens de dikke vegetariër? Ben wel benieuwd of daar leuke recepten in staan!
quote:Rijst a la CZ. d'r schoonmoe, .
Voor twee personen.
Nodig:
1 glas zilvervliesrijst
2 glazen heet/gekookt water
2 uien
Vegeta & peper
Twee grote uien snijden (snippertjes maken, niet van die ronde).
Die doe je dan in de pan (met olijfolie o.i.d. natuurlijk) en die laat je even bakken tot ze lichtbruin worden.
Dan neem je 1 kop rijst (echt een goed drinkglas helemaal vullen) en dat gooi je erbij en dan laat je dat samen even 2/3 min bakken, waarbij je het constant blijft roeren.
Vervolgens pak je twee glazen (dezelfde als je hierboven gebruikt hebt) en daar doe je heet/gekookt water in (handig als dat dus alvast klaar is) en dat gooi je erbij.
Dan voeg je wat peper en vegeta (kruid: Turkse winkel) toe, en dan ga je aan het water proeven of het al op smaak is.
Zo ja, dan doe je de deksel op de pan en dan laat je het 20/25 minuten zo stomen.
Daarna is het als het goed is klaar.
Let er wel op dat er dus niet zo'n gaatje in het deksel zit, want alle stoom moet gewoon in de pan blijven.
Wat ze er vaak bij doet zijn paprika's .
Voor twee personen gebruiken wij er vaak 3,5/4 stuks van. Je snijdt ze elk in 4 stukken, dan smeer je ze in met olie (gemengd met peper en zout) en die doe je in de oven. 15 minuten voorverwarmen, 20 mins in de oven, zoiets.
Hoewel zelf geen vegetarier ben ik wel de trotse bezitter van een aantal vega-kookboeken. Ik vind de boeken van Kurma Dasa ook een echte aanrader. Heel veel variatie! En niet bepaald slank. Afgelopen weekend heb ik o.a. een cheesy vegetable tart gemaakt en linzendonuts met rabarberchutney. Lekker!quote:Op donderdag 20 mei 2010 11:18 schreef zassss het volgende:
Probeer eens deze vega kookboeken:
World Food Cafe (I & II), Chris Caldicott
World Vegetarian Cookbook, Madhur Jaffrey
How to Cook Everything: Vegetarian: Simple Meatless Recipes for Great Food, Mark Bittman
Veel engelse boeken omdat ik NL vega vaak saai en smakeloos vind.
Grappig dat je dat zegt - ik ervaar het precies andersom. Ik schaar mijzelf in de categorie 'bewuste vleeseters'; ik eet weinig vlees en vis, maar het spul dat ik eet moet dan wel echt goed zijn. En dat betekent ook dat ik moeite in mijn vlees/vis wil steken. Doordeweeks eten we dus vrijwel altijd vegetarisch, omdat dat makkelijker en sneller is!quote:En zelfgemaakte falafel, heerlijk! Risotto, pasta met champignons en walnoten, groentekroketten, vega pizza's (let op de kaas), salades etc. Allemaal top! Vegetarisch hoeft niet saai te zijn, absoluut niet! Ik vind vega koken uitdagender dan "normaal" (dus met vlees/vis) koken, het is veel moeilijker en vraagt meer creativiteit. Het enige lastige is de BBQ, maar zelfs daarvoor kan je nog lekkere dingen maken.
Dat klinkt juist wel goed, het hoeft voor mij echt niet makkelijk te zijn; ik zoek juist meer naar manieren om wat 'uitgebreider' vegetarisch te koken. Eens even in een boekwinkel snuffelen binnenkort. En even op youtube kijken dusquote:Op donderdag 20 mei 2010 11:52 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Ik heb De Dikke Vegetariër. Goed en zeer uitgebreid kookboek, maar niet echt een kookboek waar kant en klaar 'leuke' recepten in staan.
Leuk! Daar ga ik eens naar googelen, ben benieuwd.quote:World Food Cafe (I & II), Chris Caldicott
World Vegetarian Cookbook, Madhur Jaffrey
How to Cook Everything: Vegetarian: Simple Meatless Recipes for Great Food, Mark Bittman
Mja, zo sta ik er ook wel in. Als ik dan vlees eet, wil ik wel iets wat het waard is (en wat verantwoord is). Zoals dit weekend bijvoorbeeld, een biologische lamsrack. Maar volgens mij hangt of vegetarisch 'moeilijk' of juist 'simpel' is er maar vanaf wat je zelf wil; je kunt hele simpele vega gerechten koken, maar als je iets 'bijzonders' op tafel wil zetten, vraagt vegetarisch m.i. zeker wel wat creativiteit (al was het maar omdat er meer niet-vegetarische klassieke gerechten bekend zijn, klassieker als ossehaas met portsaus e.d.).quote:Ik schaar mijzelf in de categorie 'bewuste vleeseters'; ik eet weinig vlees en vis, maar het spul dat ik eet moet dan wel echt goed zijn.
How to Cook Everything: Vegetarian: Simple Meatless Recipes for Great Food, Mark Bittman --> Dit is dus de Dikke vegetariër.quote:Op donderdag 20 mei 2010 14:48 schreef cinnamon_M het volgende:
[..]
Dat klinkt juist wel goed, het hoeft voor mij echt niet makkelijk te zijn; ik zoek juist meer naar manieren om wat 'uitgebreider' vegetarisch te koken. Eens even in een boekwinkel snuffelen binnenkort. En even op youtube kijken dus
[..]
Leuk! Daar ga ik eens naar googelen, ben benieuwd.
[..]
Mja, zo sta ik er ook wel in. Als ik dan vlees eet, wil ik wel iets wat het waard is (en wat verantwoord is). Zoals dit weekend bijvoorbeeld, een biologische lamsrack. Maar volgens mij hangt of vegetarisch 'moeilijk' of juist 'simpel' is er maar vanaf wat je zelf wil; je kunt hele simpele vega gerechten koken, maar als je iets 'bijzonders' op tafel wil zetten, vraagt vegetarisch m.i. zeker wel wat creativiteit (al was het maar omdat er meer niet-vegetarische klassieke gerechten bekend zijn, klassieker als ossehaas met portsaus e.d.).
Kwam hier op fok trouwens ook op het idee (uit het kookboeken topic) om eens een joods kookboek aan te schaffen, vond ik ook wel een goede!
Ik moet eerlijk zeggen, ik weet het niet precies helemaal, .quote:Op donderdag 20 mei 2010 14:54 schreef cinnamon_M het volgende:
O, en chipszak, bedankt voor het recept!
Vegeta, dat ben ik vaker tegen gekomen in recepten, maar wat is het eigenlijk precies?
Mijn vriend komt uit Voormalig Joegoslavië (en dan wat nu Bosnië is), dus vandaar dat zij dat veel gebruiken. Zijn moeder gebruikt het iig als een soort 'hoofd'kruid en in veel gerechten. Volgens mij gooit ze het werkelijk waar overal doorheen, .quote:e ingrediënten van Vegeta zijn: zout, kunstmatig gedroogde groenten (wortel, pastinaak, uien, selderij, peterselie), mononatriumglutamaat, suiker, maïszetmeel, specerijen, dinatrium inosinaat, riboflavine (voor het kleurtje)
Blijkbaar komt het uit Kroatië.quote:Wat is Vegeta?
Zij die reeds naar Kroatië geweest zijn kennen het bekende blauwe pakje van Vegeta. Dit is waarschijnlijk het meest bekende exportproduct van Kroatië en nu ook in België te vinden in de meeste Turkse winkels.
Het is wel bekend maar wat kan je ermee klaarmaken? Is het lekker? Je kan het een beetje vergelijken met het Maggie blokje in de Nederlandse keuken. Alleen is Vegeta voor veel meer gerechten dan alleen soep te gebruiken. Men kan het gebruiken tijdens het koken, braden of in marinades. Vegeta is te gebruiken met vlees, groenten en allerlei soorten gerechten. Kortom, experimenteer ermee. Maak eens een Kroatisch gerecht met gebruik van Vegeta of vrolijk de Belgische stamppot op met een vleugje Vegeta . Iedereen die eens Kroatisch gegeten heeft zal weten dat de gerechten een mild gekruide smaak kennen. Vegeta is een unieke mix van gedroogde groenten, kruiden en specerijen en wordt aan gerechten toegediend om de smaak te geven, echter zonder te overheersen, maar het accentueert juist de belangrijkste ingrediënten van een bepaald gerecht. De precieze ingrediënten van Vegeta zelf zijn strikt geheim gebleven. Het verhaal is dat het is ontwikkeld door een oud vrouwtje in Kroatië. De smaak van de mix was zo een succes dat het recept later door Podravka gekocht is en in massaproductie is gebracht. Vegeta is 4 decennia lang al een onmisbaar product in de Kroatische keuken.
Vegeta kruiden zijn er nu ook speciaal voor - kip - aardappelen - pasta - mediteran (heerlijk op de barbecue)en pikant. Met deze kruiden experimenteren is echt plezierig. Wel opletten met nog extra zout te gebruiken want er zit al zout in de kruiden!
Ik wil hem!quote:Op donderdag 20 mei 2010 11:52 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Ik heb De Dikke Vegetariër. Goed en zeer uitgebreid kookboek, maar niet echt een kookboek waar kant en klaar 'leuke' recepten in staan. De Dunne Vegetariër is meer van de leuke recepten (die gerechten zijn gebaseerd op de Dikke Vegetariër, maar dan al gecombineerd en met glossy foto's.) Wel leunt de Dunne Vegetariër iets te veel op Antoinette Hertsenberg en haar gezin. Dat bevordert mijn eetlust bepaald niet.
Weet niet, maar hij klinkt zo cutequote:Op donderdag 20 mei 2010 16:25 schreef ChipsZak. het volgende:
Ja, die Veggie in pumps! Ik vroeg mij af hoe leuk dat boek is? Staan er veel gerechten in?
Hoewel vegetariër, geloof ik toch niet dat ik tot de doelgroep behoor van beide boeken ...quote:Op donderdag 20 mei 2010 16:18 schreef P.F het volgende:
[..]
Ik wil hem!
Check deze ook trouwens:
[ afbeelding ]
Deze heb ik zelf, GE-NI-AAL Wel veganistisch, maar /care!
[ afbeelding ]
1x iets gegeten waar achteraf vlees in bleek te zitten (lang leve de telefoon, even nabellen... hehe) en ik ben er ook goed ziek van geweest. Veel buikpijn, misselijk.quote:Op donderdag 20 mei 2010 20:19 schreef rhubarbje het volgende:
ik kan daar niet eens meer tegen, soep gemaakt van vleesbouilon
als ik dat niet weiger ben ik de hele nacht en dag er na ziek
nog andere mensen die dat hebben?
want er word me wel eens gezegd dat ik het me verbeeld en dat het komt omdat ik weet dat het van vlees is
maar ik heb het ook als ik het niet weet en dan terug ga denken van jeetje waarom ben ik zo ziek nu?
Het werd mij echt kwalijk genomen, het was alleen maar water waar vlees en botten in hadden gelegen dus alleen de smaak, geen vlees. Ik kon het dus best eten (ze hadden de ballen wel apart gebakken)quote:Op donderdag 20 mei 2010 19:59 schreef douche-eendje het volgende:
Tsja, het is duidelijk waar de bouillon van gemaakt is he . Ik zou het ook weigeren.
Ik eet dus 1x per week of vaker met dat zelfde clubje maar eigenlijk willen ze altijd rekening met mij houden (uiteraard) en doen ze dat op hun manier, maarrr ik heb nog nooit echt mee kunnen eten.quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:03 schreef ChipsZak. het volgende:
Tja, niks van aantrekken. Je zal het nog wel vaker voorkomen.
Sommige mensen vallen zich snel aangevallen als je a) hun eten, als met vlees/etc bereid, principieel niet wilt eten of b) simpelweg omdat je vegetariër bent.
Mijn ouders hebben een steenoven in de tuin dus dan ga ik daar wel pizza's etenquote:Op donderdag 20 mei 2010 22:26 schreef ChipsZak. het volgende:
Zover ik weet zijn er geen vega pizza's (alleen misschien in de bio-winkel?), maar moet je ze zelf maken als je ze wilt.
En ga er maar vanuit dat bij de Febo de kaas niet vegetarisch gestremd is.
Sowieso, ga er maar vanuit dat elk product waar kaas in zit niet vegetarisch gestremd is. Dan zul je al naar de verpakking moeten kijken. Bijv. Snack-a-Jacks cheese zijn geschikt voor vegetariërs, maar dit is wel een van de weinige producten.
Het stomme is dat ik het altijd aanbied maar 'nee is niet nodig, komt goed ' maar het komt dus nooit goed En dan ben ik de hele avond chagrijnig, want ik word chagrijnig als ik weinig eet En ik vind het ook zo lullig om met eigen eten aan te komen zetten maar dat doe ik dan nu maar welquote:Op donderdag 20 mei 2010 22:30 schreef Vork het volgende:
Ik heb niet zo heel erg veel BBQ's in een jaar. Maar als er een is, zeker wanneer het eten wordt geregeld door mensen die mij niet zo goed kennen, dan ben ik altijd wel erg alert en duidelijk wat betreft het vegetarisch eten. Wat ook vaak helpt is om hulp aan te bieden. Het is al wel wat vaker voorgekomen dat ik zelf voor de vleesvervangers of andere vegetarische snacks voor op de BBQ moest zorgen. Ik vind dat ook helemaal niet erg en dan weet ik ook zeker dat het goed zit. Er zijn genoeg mensen die dat ook lastig vinden en hulp wordt veelal wel gewaardeerd.
Bij de laatste BBQ die ik had (van m'n werk) was het overigens prima geregeld. Vegetarisch, halal, overal werd rekening mee gehouden. Er waren sowieso al heel veel bijproducten (salades e.d.) die ook grotendeels vegetarisch waren.
Eigenlijk ben ik sowieso nog niet echt tegen situaties aangelopen waarbij er echt te weinig aanbod was voor mij als (vaak enige) vegetariër. Nouja op een wat karig uitgevoerd hoofdgerecht bij een of andere lokale vreetschuur na dan. Sommige mensen denken namelijk dat vegetariërs ook weinig eten ofzo. En laat bik nou net van volle borden houden.
In loempia's zit toch vlees, ?quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:31 schreef P.F het volgende:
[..]
Mijn ouders hebben een steenoven in de tuin dus dan ga ik daar wel pizza's eten
Welke frituursnacks/ovensnacks kunnen dan sowieso wel?
Die oven loempia's van Mora misschien?
Whehe...quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:32 schreef ChipsZak. het volgende:
Waar ik meestal tegenaan loop is 'Oh geen vlees? Hier, een broodje kaas.'
Nouja, kunnen zij ook niet weten natuurlijk, maartoch. Overal krijg je standaard kaas aangeboden, alsof vegetariërs leven op kaas, .
Ja die vegetarische loempia's heb ik in de vriezer, even smsen of de ingrediënten overgetikt kunnen worden!quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:35 schreef ChipsZak. het volgende:
Even voor je nagekeken, de eerste Mora loempia die ik tegenkwam (mora.nl oid) zit iig varkensvlees in.
Er bestaan overigens wel vegetarische loempia's meen ik, maar zelf nog nooit gehad.
Die in de bio-winkel zijn meestal van Healty Planet en die gebruiken voor zover ik weet geen kaas met microbieel stremsel. Als dat een punt is dan is dat helaas geen oplossing.quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:26 schreef ChipsZak. het volgende:
Zover ik weet zijn er geen vega pizza's (alleen misschien in de bio-winkel?), maar moet je ze zelf maken als je ze wilt.
Zelf let ik niet op E-nummers, op 1 of 2 na, maar dit is misschien handig, dan hoef je niet de complete lijst met E-nummers na te kijken, .quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:41 schreef P.F het volgende:
nummer e261 en e155 zit er in, verder geen stremsel/gelatine etc.
Jahoor, van Dobben heeft groentekroketten, in ieder geval te koop bij AH.quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:33 schreef ChipsZak. het volgende:
En je komt meestal al uit op groentekroket/burger etc., volgens mij (correct me if im wrong) Alleen geen idee of je een groentekroket voor de frituur zo in de supermarkt kan kopen om in je eigen frituur te doen, .
Geen idee, maar er staat iig niet over op de site, http://www.biologischeaanbiedingen.nl/index.php?p=biologischemerken-14&cat=477 .quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:42 schreef Vork het volgende:
[..]
Die in de bio-winkel zijn meestal van Healty Planet en die gebruiken voor zover ik weet geen kaas met microbieel stremsel. Als dat een punt is dan is dat helaas geen oplossing.
Is die puur & eerlijk Pizza Mozzarella van AH niet met vegetarische kaas?
O ik dacht dat jij dat deed anders had ik het niet gevraagdquote:Op donderdag 20 mei 2010 22:43 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Zelf let ik niet op E-nummers, op 1 of 2 na, maar dit is misschien handig, dan hoef je niet de complete lijst met E-nummers na te kijken, .
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi45.htm
Ja die heb ik altijd Niceee!quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:44 schreef Vork het volgende:
[..]
Jahoor, van Dobben heeft groentekroketten, in ieder geval te koop bij AH.
Gelatine is geen E-nummer meer, maar daarnaast let ik op E542 en schellak, wat soms als E-nummer staat aangegeven en soms niet.quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:47 schreef P.F het volgende:
[..]
O ik dacht dat jij dat deed anders had ik het niet gevraagd
Je ging slapen!quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:48 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Gelatine is geen E-nummer meer, maar daarnaast let ik op E542 en schellak, wat soms als E-nummer staat aangegeven en soms niet.
PM, !quote:
O en ik stuitte nog hierop:quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:45 schreef ChipsZak. het volgende:
Geen idee, maar er staat iig niet over op de site, http://www.biologischeaanbiedingen.nl/index.php?p=biologischemerken-14&cat=477 .
Hah, geinig, .quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:52 schreef Vork het volgende:
[..]
O en ik stuitte nog hierop:
http://www.vegatopia.com/(...)39991.html#msg539991
Let je dan ook op E120 (cochenille)?quote:
O E542 gadver dat is beendermeel????quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:48 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Gelatine is geen E-nummer meer, maar daarnaast let ik op E542 en schellak, wat soms als E-nummer staat aangegeven en soms niet.
Ahaha, nee. Debiel he, ?quote:
Jups!quote:
Ik weet niet of het filmpje nog werkt, maarquote:Op donderdag 20 mei 2010 23:02 schreef P.F het volgende:
Bedoelden ze dat een koe kunstmatig wordt geïnsemineerd om zwanger te worden zodat ze melk gaat geven of dat ze aan de tepels zitten?
[ afbeelding ]
quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:44 schreef Vork het volgende:
[..]
Jahoor, van Dobben heeft groentekroketten, in ieder geval te koop bij AH.
Kun jij dan eens wat suggesties doen voor vegetarische BBQ-happen? Is haloumi vegetarisch, bijvoorbeeld?quote:Op donderdag 20 mei 2010 22:30 schreef Vork het volgende:
Ik heb niet zo heel erg veel BBQ's in een jaar. Maar als er een is, zeker wanneer het eten wordt geregeld door mensen die mij niet zo goed kennen, dan ben ik altijd wel erg alert en duidelijk wat betreft het vegetarisch eten. Wat ook vaak helpt is om hulp aan te bieden. Het is al wel wat vaker voorgekomen dat ik zelf voor de vleesvervangers of andere vegetarische snacks voor op de BBQ moest zorgen. Ik vind dat ook helemaal niet erg en dan weet ik ook zeker dat het goed zit. Er zijn genoeg mensen die dat ook lastig vinden en hulp wordt veelal wel gewaardeerd.
Dat komt omdat er op (veel) supermarktpizza's helemaal geen kaas zitquote:Op donderdag 20 mei 2010 22:54 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Hah, geinig, .
Snap niet dat ze het er niet opzetten dan, meeste fabrikanten doen dat wel!
Maargoed, ik vind pizza's toch niet lekker, maar P.F. kan nu losgaan, .
Zolang je je er maar goed bij voelt, dat is het belangrijkst. Het 'label' vegetariër vind ik niet iets om mee te pronken ofzo. Als je je er beter bij voelt ook geen kaas te eten, moet je dat zeker doen, maar doe het niet omdat je dan "niet helemaal vegetarisch" bent.quote:Op dinsdag 25 mei 2010 19:07 schreef jojomen4 het volgende:
Vanaf vandaag officieel een niet vlees en vis eten. Heb volgens mij de afgelopen 2 weken ook geen vlees of vis gegeten maar had de knoop nog niet doorgehakt.
Maar voel me dus nog niet helemaal vegetarisch omdat ik wel die stof blijf eten die van de botten worden gemaakt.. en kaas/melk e.d. ook..
Mja, maar blijkbaar zitten er wel kleine gedeeltes echte kaas in, .quote:Op dinsdag 25 mei 2010 19:28 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Dat komt omdat er op (veel) supermarktpizza's helemaal geen kaas zit
Kijk maar:
http://tvblik.nl/keuringsdienst-van-waarde/kaas-1
Owjaquote:Op dinsdag 25 mei 2010 19:32 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Mja, maar blijkbaar zitten er wel kleine gedeeltes echte kaas in, .
Bovendien gaat het mij niet om de melk maar om het stremsel, al weet ik niet hoe ze de nepkaas maken en of daar stremsel aan te pas komt. Maargoed, dan nog blijkbaar vaak restjes echte kaas.
hm, klinkt goedquote:Op dinsdag 25 mei 2010 19:31 schreef rijsttafel het volgende:
Vanavond Pasta met gorgonzola en walnoten. Dat is beter
Het lijkt me goed dat je je nog niet vegetarisch voelt. Als je je na twee weken geen vlees al als een plant voelt, kan ik het niemand aanraden.quote:Op dinsdag 25 mei 2010 19:07 schreef jojomen4 het volgende:
Vanaf vandaag officieel een niet vlees en vis eten. Heb volgens mij de afgelopen 2 weken ook geen vlees of vis gegeten maar had de knoop nog niet doorgehakt.
Maar voel me dus nog niet helemaal vegetarisch omdat ik wel die stof blijf eten die van de botten worden gemaakt.. en kaas/melk e.d. ook..
Zou opzich kunnen, maar dan blijft die kaas 1 groot blok, gok ik.quote:Op dinsdag 25 mei 2010 19:48 schreef Mirjam het volgende:
[..]
hm, klinkt goed
kwam je dan gewoon die kaas en noten door de warme pasta, of..?
Uit een potje? Ik vind boontjes uit een potje echt te vies. Doet me aan vroeger denken, toen mijn moeder zo kookte op de camping.quote:Op dinsdag 25 mei 2010 20:18 schreef P.F het volgende:
Wat ook lekker is:
haricot verts uit een potje, goede olijfolie, (balsamico) azijn, versgemalen peper, grof zeezout, teentje knoflook snipperen (niet persen!)
Je kan de haricotverts ook vervangen door smaakvolle tomaten in plakjes, maar dan zou ik de knoflook weglaten
Haricot verts zijn juist lekker uit een potje!quote:Op dinsdag 25 mei 2010 20:26 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Uit een potje? Ik vind boontjes uit een potje echt te vies. Doet me aan vroeger denken, toen mijn moeder zo kookte op de camping.
oneens, slappe zoute hap vind ik het.quote:Op dinsdag 25 mei 2010 20:28 schreef P.F het volgende:
[..]
Haricot verts zijn juist lekker uit een potje!
Dat heb ik ook gezegd.quote:Op woensdag 26 mei 2010 22:35 schreef Lips het volgende:
Ehm, je kan toch gewoon zeggen dat je geen vlees / vis / gevogelte meer eet
Iets Chinees.quote:Op donderdag 27 mei 2010 01:39 schreef rijsttafel het volgende:
Vandaag van een vriend het boek Ecologische Voeding (handboek) van uitgeverij Velt geleend. Echt een goed boek. Er staat over de verschillende groepen ingrediënten uitgelegd wat hun eigenschappen zijn en in welke gerechten ze goed zijn. Er staan ook een hoop recepten in waarvan ik er zeker een paar ga proberen.
Morgen ga ik iets met paksoi maken, heeft iemand nog tips?
Zoiets was ik inderdaad al van plan, ja. Was goed te eten. Prei, tauge en chilipeper erbij.quote:Op donderdag 27 mei 2010 10:08 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Iets Chinees.
Noedels koken, afgieten en afspoelen met koud water. Scheut sojasaus en paar druppels sesamolie eroverheen.
Paksoi snijden en het groene en witte apart houden.
Smaakmakers fijn snijden (bijvoorbeeld gember, knoflook, rode peper. Eventueel gefermenteerde zwarte boontjes)
Eventueel iets van tofublokjes (wel al bereid)
Wok heet stoken, olie erin. Smaakmakers fruiten en de witte stukken van paksoi er in (+ eventueel de tofublokjes). Even omscheppen en roerbakken. Groen van de paksoi erin en vrijwel gelijk daarna de noedels. Omscheppen tot het warm is. Eventueel nog verse koriander en extra sojasaus.
vertelquote:Op dinsdag 8 juni 2010 23:33 schreef P.F het volgende:
Ik twijfel ook Tussen 2..
Gratis downloaden boven het redden van hulpeloze levens?quote:Op woensdag 9 juni 2010 00:02 schreef P.F het volgende:
Ik heb de laatste paar keer PvdD gestemd (jaa hier durf ik het wel te zeggen!) maar nu wil ik eigenlijk piraten partij stemmen, hoop dat ze 1 zetel halen
Ik stem geen PvdD, ik vind de focus op dierenwelzijn, bioindustrie en duurzaamheid prima, maar je kunt ook doorslaan. Er zijn genoeg andere zaken die ik net zo en misschien nog wel belangrijker vind, die zo'n partij nooit als speerpunt zal brengen. Bovendien vind ik Marianne Thieme geen goede debater. Ze voert namelijk geen debat, maar herhaalt haar langspeelplaat, ookal zijn de tegenstanders het met haar eens.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 23:32 schreef jojomen4 het volgende:
Wie gaat er allemaal op de Partij voor de Dieren stemmen? Ik twijfel nog.
Per jaar worden er 500 miljoen dieren gedood in Nederland.
Volgend jaar valt het kabinet toch wel weerquote:Op woensdag 9 juni 2010 00:06 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Gratis downloaden boven het redden van hulpeloze levens?
Voedingswetenschap is iets heel ingewikkelds en inzichten veranderen continu. De huidige stand van zaken is dat soja gezond is. Qua vetten en eiwitten is het absoluut gezond (vrijwel het enige complete plantaardige eiwit). Enkele jaren geleden verschenen er wel enigszins verontrustende onderzoeken over toenamen van oestrogeen (vrouwelijke hormonen). Later is dit genuanceerd en blijkt het mee te vallen.quote:Op woensdag 9 juni 2010 23:28 schreef jojomen4 het volgende:
Hoi allemaal,
Ik heb een vraagje met betrekking tot soja. Op wikipedia lees ik dat er 18% vet in soja zit. Nu vraag ik me af hoeveel % daarvan verzadigde vetten zijn, en hoeveel onverzadigd. Misschien dat iemand hier een idee heeft. Google heeft me tot nu toe niet geholpen.
Dank.
PS: als je het niet weet mag je wel laten weten of soja (in normale mate) gezond is of niet zo...
Natuurlijkquote:Op donderdag 10 juni 2010 10:42 schreef AKnynke het volgende:
Mag ik hier ook meekletsen? Ik ben zelf geen vegetarier, maar mijn vriend wel. Nu woon ik tijdelijk bij mijn vriend en zal ik dus voornamelijk vegetarisch eten, en ik hoop dat jullie wat leuke recepten enzo hebben. Ter inspiratie dus!
Nee, ze hebben nog de fallafel, die is ook heeeeeeerlijk!quote:Op donderdag 10 juni 2010 23:22 schreef P.F het volgende:
Oooooo daar wil ik ook al zoo lang eten! Nice!
Maar dat is wel de enige burger die ze hebben he?
Voor een meet?quote:Op donderdag 10 juni 2010 23:23 schreef P.F het volgende:
Woon je in Amsterdam dan?
Je wilt me gewoon man, be true to yourself.quote:Op donderdag 10 juni 2010 23:31 schreef P.F het volgende:
Gewoon interesse
oh ik ook maar ik vergeet het telkens hahaquote:Op donderdag 10 juni 2010 23:22 schreef P.F het volgende:
Oooooo daar wil ik ook al zoo lang eten! Nice!
Maar dat is wel de enige burger die ze hebben he?
Ze hebben volgens mij standaard twee vegetarische burgers op het menu staan en de burger van de maand is soms ook vegetarisch. Prima voer, grote burgers.quote:Op donderdag 10 juni 2010 23:22 schreef P.F het volgende:
Oooooo daar wil ik ook al zoo lang eten! Nice!
Maar dat is wel de enige burger die ze hebben he?
Zeker groot! Ik at eerst altijd 2 grote burgers.. maar de laatste 4 happen moest ik er dan inpersen... niet dat ik dat erg vind omdat ze zo lekker zijn.quote:Op vrijdag 11 juni 2010 12:53 schreef Vork het volgende:
[..]
Ze hebben volgens mij standaard twee vegetarische burgers op het menu staan en de burger van de maand is soms ook vegetarisch. Prima voer, grote burgers.
Ik heb gisteren die soja burgers gemaakt van de AH... vond ze een beetje teleurstellen... weinig smaak, het was dat er sla, tomaat, ketchup, zout, kaas en brood bij was anders had het helemaal geen smaak. Zal dus even door moeten zoeken voor iets lekkers (imo)...quote:Op donderdag 10 juni 2010 22:51 schreef ChipsZak. het volgende:
Zo'n doosje, maar dan voor hamburgers.
[ afbeelding ]
Ik heb geen ervaring met het koken van peulvruchten. Zo heb ik geen idee hoe je humous zou moeten maken van die balletjes (ken de nederlandse naam niet van die dingen). Ik zal zoiets in de toekomst van een paar keer maken, maar om te beginnen lijkt me kant en klaar het makkelijkst, al dat er is.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 12:19 schreef RobinOok het volgende:
Je bedoelt, kant-en-klaar? Zelf iets maken gaat je te ver?
Ow.. dat zelf maken van humus jummie! dat eet ik echt zoveelquote:Op zaterdag 12 juni 2010 12:25 schreef douche-eendje het volgende:
Probeer eens een natuurwinkel? Er zijn wel do's en dont's als het gaat om vleesvervangers, het meeste is gewoon ronduit smerig. Ik ben geen vegetariër zodat ik nepvlees kan gaan eten.
Humus is iets anders dan falafel. Humus kun je op brood smeren en is vrij makkelijk te maken, geweekte kikkererwten pureren, wat olie/citroensap erdoor en voor de rest kun je er zo veel mogelijk mee variëren.
Hier een receptje voor falafel, mocht je het eens zelf willen maken: http://www.vegatopia.com/(...)afel-is-het-lekkerst
Oh ik vind ze juist heel lekker (en veel smaak!), je hebt ze gewoon niet goed gebakken, .quote:Op zaterdag 12 juni 2010 12:08 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Ik heb gisteren die soja burgers gemaakt van de AH... vond ze een beetje teleurstellen... weinig smaak, het was dat er sla, tomaat, ketchup, zout, kaas en brood bij was anders had het helemaal geen smaak. Zal dus even door moeten zoeken voor iets lekkers (imo)...
Zijn er geen burgers gemaakt obv peulvruchten.. zeg maar falaffel ballen in de vorm van een schijfje/burger?
BvD.
Gewoon in het pannetje paar minuten elke kant en dan beetje bruin laten worden, toch?quote:Op zaterdag 12 juni 2010 14:46 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Oh ik vind ze juist heel lekker (en veel smaak!), je hebt ze gewoon niet goed gebakken, .
Nee, maar die van mij hebben wel veel smaak .quote:Op zaterdag 12 juni 2010 14:57 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Gewoon in het pannetje paar minuten elke kant en dan beetje bruin laten worden, toch?
Het is toch gewoon een standaard ding.. of heb jij een speciale techniek?
Dit ding van Tivall.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 16:36 schreef rhubarbje het volgende:
post eens een plaatje van wat je op hebt dan?
want voor mijn gevoel hebben we het echt over iets heel anders
Ik kleed m'n eten ook altijd aan, maar (sorry voor het telkens in herhaling vallen) dan wil ik wel dat m'n basisproduct lekker is. Als ik zo'n hamburger als gisteren op had, ofzoiets als jij beschrijft vind ik hem zeker lekker.. maar dan komt omdat het andere het lekker maakt. Zo'n hamburgers zonder dat hij is aangekleed lijkt me niks.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 16:46 schreef rhubarbje het volgende:
hmm nee ik heb het toch wel over die
ik vind hem heel lekker!
na de groentenburger mn favoriet!
ik kleed hem wel altijd wat aan zeg maar
gegrilde paprika en ui op mn broodje en sla en komkommer en een lekker sausje
heerlijk!
die ken ik niet?quote:Op zaterdag 12 juni 2010 16:50 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Ik at eerst die lambs, jalapeno en tomaatburgers van de AH, die hadden imo wel veel smaak.
Nou, dat is echt vlees he, misschien dat je het daarom niet kent. Ik eet nog niet zo lang geen vlees /vis.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 17:02 schreef rhubarbje het volgende:
[..]
die ken ik niet?
quorn vind ik vooral handig om in huis te hebben en in dingen te verwerken
de naturel stukjes bv in een wrap of de gehakt in een lasagne of sausje
de sate stukjes zijn wel echt briljant lekker
en de maaslander kaasdinges vind ik ook lekker maar volgens mij is die echt puur evil
Bron: http://www.nu.nl/economie/2267762/keurmerk-duurzame-soja.htmlquote:Keurmerk voor duurzame soja
Uitgegeven: 11 juni 2010 15:14
Laatst gewijzigd: 11 juni 2010 15:14
RIJSWIJK - Met ingang van volgend jaar komt soja op de markt voorzien van certificaten die uitwijzen dat die duurzaam geproduceerd is.
© ANP
Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën meldt dat de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja, waarbij organisaties en bedrijven uit twintig landen zijn betrokken, aangescherpte normen heeft aangenomen die leiden tot onafhankelijk gecertificeerde soja.
De productie van soja groeit snel, vooral door de toenemende behoefte aan vlees in sterk groeiende economieën, waaronder die in China.
Kap
De teelt van soja vindt vooral plaats in Zuid-Amerika, maar mag volgens de Nederlandse Task Force Duurzame Soja niet leiden tot kap van het regenwoud. Bij duurzaamheid wordt niet alleen rekening gehouden met het milieu, maar ook met rechten van werknemers.
Deelname van Nederland aan het internationale overleg is van belang omdat ons land een grote verwerker is van soja, zowel in veevoer als in de voedingsmiddelenindustrie.
Van de task force maken onder meer Unilever, Ahold (Albert Heijn), Rabobank, diervoederbedrijven en landbouwcorporaties deel uit.
Daar ben ik het niet mee eens. Anders moet je het niet "nep" noemen.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 17:08 schreef rhubarbje het volgende:
oh ja je moet vlees ook niet met nepvlees gaan vergelijken
dat is als de smaak van een peer met een pizza vergelijken
Ik heb dit recept nog in de planning staan om zelf te maken. Is blijkbaar afkomstig van een goed vegetarisch restaurant in de UK, Relish.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 12:08 schreef jojomen4 het volgende:
Zijn er geen burgers gemaakt obv peulvruchten.. zeg maar falaffel ballen in de vorm van een schijfje/burger?
Ow thnx, zo iets bedoel ik.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 17:39 schreef pumpkin_Ruby het volgende:
[..]
Ik heb dit recept nog in de planning staan om zelf te maken. Is blijkbaar afkomstig van een goed vegetarisch restaurant in de UK, Relish.
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=615042&rq=veggieburger
De junbo zit hier in een buitenwijk aan de andere kant van de stad waar ik nooit en te nimmer hoef te zijn. Zal er toch maar eens een fietstochtje aan wagen dan. Het liefste zou ik een soort imitatievleeskroket willen hebben dus zelf kaaskroketten maken trekt me nog niet direct. Maar goed, wie weet ooit.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 17:37 schreef rhubarbje het volgende:
ik vind van de jumbo de bitterballen en kroketten wel lekker en de friettent op de hoek heeft een heeerlijke kaaskroket maar ik durf nooit te vragen van welk merk
ik heb ook al eens geprobeerd kaaskroketjes zelf te maken?
niet zo lastig als ik had verwacht en je kunt lekker prutsen tot je de voor jou ideale kaascombi te pakken hebt?
oh dan hoef je niet te gaan hoorquote:Op zaterdag 12 juni 2010 17:44 schreef pumpkin_Ruby het volgende:
[..]
De junbo zit hier in een buitenwijk aan de andere kant van de stad waar ik nooit en te nimmer hoef te zijn. Zal er toch maar eens een fietstochtje aan wagen dan. Het liefste zou ik een soort imitatievleeskroket willen hebben dus zelf kaaskroketten maken trekt me nog niet direct. Maar goed, wie weet ooit.
Ook prima dus bedankt voor de tipquote:Op zaterdag 12 juni 2010 17:45 schreef rhubarbje het volgende:
[..]
oh dan hoef je niet te gaan hoor
het is geen imitatievlees het is meer een soort ragout
Ik at het een paar jaar terug alweer, op Sicilië. Ben het hier in NL nog nooit tegengekomen. Let er regelmatig op, niet altijd, maar toch. Ben er nooit actief naar op zoek geweest, maar bij mijn AH of turk of marktkraam heb ik het nog nooit gezien. Dus ben ook wel benieuwd naar tips.quote:Op vrijdag 16 juli 2010 20:37 schreef prinseszondererwt het volgende:
Even een schopje... Ben net terug uit Engeland, daar verkopen ze veel halloumi. Hier zie ik het eigenlijk nooit. Iemand een winkeltip?
of in de buurt van Duitsland: bijna alle Duitse supermarkten hebben het in hun assortiment. Ik vind het niet lekker. De smaak wel, maar het is net rubber, als je erop kauwt...quote:Op zaterdag 17 juli 2010 07:43 schreef ColdFeet het volgende:
PZE, mocht je in de buurt van de grens wonen: de Delhaize verkoopt het wel.
Ja, die zijn er wel! Marrokaanse schrijf van de AH! Smaakt bijna het zelfde als de falafelballetjes, maar dan in schrijfvormquote:Op zaterdag 12 juni 2010 12:08 schreef jojomen4 het volgende:
[..]
Ik heb gisteren die soja burgers gemaakt van de AH... vond ze een beetje teleurstellen... weinig smaak, het was dat er sla, tomaat, ketchup, zout, kaas en brood bij was anders had het helemaal geen smaak. Zal dus even door moeten zoeken voor iets lekkers (imo)...
Zijn er geen burgers gemaakt obv peulvruchten.. zeg maar falaffel ballen in de vorm van een schijfje/burger?
BvD.
Die vond ik niet zo lekker, erg droog..quote:Op donderdag 29 juli 2010 10:35 schreef Miekje87 het volgende:
[..]
Ja, die zijn er wel! Marrokaanse schrijf van de AH! Smaakt bijna het zelfde als de falafelballetjes, maar dan in schrijfvorm
Als je ze zelf maakt zijn ze niet droogquote:Op vrijdag 30 juli 2010 15:44 schreef Miekje87 het volgende:
Ja, het is gemaakt van kikkererwten. Die zijn nou eenmaal erg droog.
Ik vind het overigens wel meevallen, maar ik eet dan ook wel vaker kikkererwten.
Het ging trouwens om het feit dat die balletjes er dus WEL in schijfvorm zijn, smaken haast hetzelfde.
In de burger zitten ook hele kikkererwten verwerkt.
Ah, gelukkig! Ik dacht al dat ik gek was, maar het mondgevoel van halloumi, daar krijg ik écht de kriebels van. Het gaat ook van squeeeeeeeek tussen je tanden, alsof er een glazenwassertje in je mond zit! Brrrr.quote:Op zaterdag 17 juli 2010 10:58 schreef AKnynke het volgende:
[..]
of in de buurt van Duitsland: bijna alle Duitse supermarkten hebben het in hun assortiment. Ik vind het niet lekker. De smaak wel, maar het is net rubber, als je erop kauwt...
Het is een restproduct van de kaas. Wellicht als de kaas niet vegetarisch is gestremd dat de wei dat dan ook niet is. Lijkt mij geen probleem, maar dat moet natuurlijk ieder voor zich uitmaken.quote:Op woensdag 4 augustus 2010 00:43 schreef Principessa.Farfallus het volgende:
Is whey meestal niet vega? Bijv, kan ik gewoon taksi drinken of zit daar ook koe in?
Op geen enkele wijze vervelend bedoeld, maar puur uit oprechte interesse.. Hoe maak jij dan zelf het onderscheid tussen wat er in Gen 1:29 genoemd wordt en de daar al vlug op volgende Goddelijke waardering van dieroffers en de mededeling dat vlees van dieren gegeten mag worden?quote:Op woensdag 4 augustus 2010 13:16 schreef SilkenTofu het volgende:
Ik ben gelovig en ik geloof dat God de mens bedoeld heeft als vrucht, zaad en noot etende wezens (genesis 1:29), er is daarna vanalles misgegaan waardoor de mens wel vlees mag eten, maar als je leeft zoals God de mens bedoeld heeft eet je geen vlees. Daarom eet ik zoveel mogelijk zoals bedoeld, dan heb je geen vervangers nodig, want vlees hoeft niet vervangen te worden is mijn idee. Het "dieet" dat God aanbiedt is in feite al voldoende.
Ik denk dus dat de mens, voor het kwaad in de wereld ging werken was dat een uitgangspunt, geen vlees hoort te eten. Toen kwam de ellende, het kwaad liet van zich horen en daarmee werd alles anders. Ik geloof zelf niet dat God wil(de) dat mensen dieren voor hem gingen offeren.quote:Op woensdag 4 augustus 2010 13:40 schreef minilot het volgende:
[..]
Op geen enkele wijze vervelend bedoeld, maar puur uit oprechte interesse.. Hoe maak jij dan zelf het onderscheid tussen wat er in Gen 1:29 genoemd wordt en de daar al vlug op volgende Goddelijke waardering van dieroffers en de mededeling dat vlees van dieren gegeten mag worden?
Ah, die redenatie verwachtte ik wel, maar ik dacht toch: ik check het even. Dank voor je toelichting!quote:Op woensdag 4 augustus 2010 14:47 schreef SilkenTofu het volgende:
[..]
Ik denk dus dat de mens, voor het kwaad in de wereld ging werken was dat een uitgangspunt, geen vlees hoort te eten. Toen kwam de ellende, het kwaad liet van zich horen en daarmee werd alles anders. Ik geloof zelf niet dat God wil(de) dat mensen dieren voor hem gingen offeren.
Ik neem veel dingen niet letterlijk, want de bijbel is toch opgeschreven door mensen en niet door God zelf, maar ik denk wel dat het dieet voor de mensen plantaardig is (je komt ook niks tekort als je goed varieert en noten eet etc.). Ik vind de bijbel nog steeds een superlastig boek, ook mooi, maar het staat ook vol geweld.
Het oude testament is voor mij vooral een beeld van hoe beroerd het kon zijn, maar ook hoe mooi. Het nieuwe testament is de goedmaker van de ellende.
(Een zin gericht aan de mensheid in Genesis 1:29: Ook zei God: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn.)
Niet vegetarisch, wel superlekkere vegetarische dingen (die niet alleen besteld worden door vegetariërs): De zakkendrager in Utrecht.quote:Op zaterdag 7 augustus 2010 11:54 schreef infp2009 het volgende:
Ok nieuw in deze topicreeks, en ook met vegetarisch koken en eten. Ben benieuwd naar alle tips!
Voor nu, wat zijn een paar goede vegetarische restaurants in de randstad? Ow, als er een beetje een leuk, romantisch tentje bij zit = meegenomen
Ik had eergister volgens mij de falafelballetjes SPICY, ik vond ze érg lekkerquote:Op donderdag 29 juli 2010 10:35 schreef Miekje87 het volgende:
[..]
Ja, die zijn er wel! Marrokaanse schrijf van de AH! Smaakt bijna het zelfde als de falafelballetjes, maar dan in schrijfvorm
hele poos geleden gehad, ze waren niet spicy en ze smaakten volgens mij ook niet erg naar falafelquote:Op zondag 8 augustus 2010 21:52 schreef Pisces29 het volgende:
[..]
Ik had eergister volgens mij de falafelballetjes SPICY, ik vond ze érg lekker
Ik pak meestal gewoon iets waar ik zin in heb in de natuurwinkel, hier is een redelijk groot vegetarisch kaas-assortiment. Let dus ook niet echt op welk merk het is.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 14:19 schreef Fuzzlet het volgende:
* veggie meldt *
Welke vega-kaas eten jullie? Ik vind eigenlijk alleen vooralsnog Bastiaansen lekker, wel een beetje onhandig dat ze die bij de natuurwinkels bij mij niet in verschillende varianten hebben. (vind vooral de belegen lekker, en ze hadden pas alleen maar hele jonge..zit ik hier nu met een soort rubberen kaas )
Ik weet eigenlijk niet wat de 'merk'naam is van mijn kaas, maar hij komt uit de natuurwinkel. Maar in de AH kan je ook gewoon vegetarische kaas kopen.quote:Op woensdag 11 augustus 2010 14:19 schreef Fuzzlet het volgende:
* veggie meldt *
Welke vega-kaas eten jullie? Ik vind eigenlijk alleen vooralsnog Bastiaansen lekker, wel een beetje onhandig dat ze die bij de natuurwinkels bij mij niet in verschillende varianten hebben. (vind vooral de belegen lekker, en ze hadden pas alleen maar hele jonge..zit ik hier nu met een soort rubberen kaas )
Dan moet je alleen wel een iets grootere AH hebben, bij die van mij verkopen ze het in ieder geval niet.. Bij de Jumbo hebben ze wel ook veel!quote:Op maandag 16 augustus 2010 09:23 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Ik weet eigenlijk niet wat de 'merk'naam is van mijn kaas, maar hij komt uit de natuurwinkel. Maar in de AH kan je ook gewoon vegetarische kaas kopen.
Hier: http://www.vegatopia.com/(...)vegetarisch-gestremd
Van mij hoeven ze geen rekening met me te houden qua eten (ik kom soms ook onverwacht langs), maar als ze weer eens beginnen over BBQ of mij soep opscheppen met vlees en ik ze er dan weer aan moet herinneren, lijkt het wel eens alsof ze het expres doen.quote:Op maandag 16 augustus 2010 09:06 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Rijsttafel, vervelend zeg! Mijn ouders hebben er ook een handje van om het te "vergeten" of mij maar gewoon brood voor te zetten als ik daar blijf eten.
Ik ben niet helemaal wild van de AH vega-kaas..smaakt een beetje plastic Bij de natuurwinkel is de keuze ook vaak beperkt (pas hadden ze alleen van die light-kaas ..bleuh)quote:Op maandag 16 augustus 2010 09:49 schreef Bob. het volgende:
[..]
Dan moet je alleen wel een iets grootere AH hebben, bij die van mij verkopen ze het in ieder geval niet.. Bij de Jumbo hebben ze wel ook veel!
Mijn ouders houden daar gelukkig wel rekening mee, maar ik heb nog steeds wat vrienden van vroeger die voorstellen te gourmetten. Leuk..zo'n vleesfeest Ik ben wel eens gewoon pas bij het toetje binnengekomen.quote:Op maandag 16 augustus 2010 13:18 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
Van mij hoeven ze geen rekening met me te houden qua eten (ik kom soms ook onverwacht langs), maar als ze weer eens beginnen over BBQ of mij soep opscheppen met vlees en ik ze er dan weer aan moet herinneren, lijkt het wel eens alsof ze het expres doen.
Ik had hier eerst een EkoPlaza zitten, maar aangezien de huur van het gebouw niet meer op te brengen was zijn ze gestopt. Erg jammer, ze hadden een gigantische kaasafdeling . Nu dus naar de natuurwinkel met een wat kleiner assortiment.quote:Op maandag 16 augustus 2010 16:46 schreef Fuzzlet het volgende:
[..]
Ik ben niet helemaal wild van de AH vega-kaas..smaakt een beetje plastic Bij de natuurwinkel is de keuze ook vaak beperkt (pas hadden ze alleen van die light-kaas ..bleuh)
quote:Op dinsdag 21 september 2010 15:54 schreef Principessa.Farfallus het volgende:
Ik zie net Jort Kelder oesters en kaviaar eten. Nep vegetariër !
Volgens mij mogen vegetariërs ook vlees eten, alleen doen ze het niet.quote:Op dinsdag 21 september 2010 15:56 schreef Njosnavelin het volgende:
[..]
Misschien vindt/denkt hij dat vegetariërs vis mogen, zoals wel meer mensen
quote:Op dinsdag 21 september 2010 16:18 schreef thabit het volgende:
[..]
Volgens mij mogen vegetariërs ook vlees eten, alleen doen ze het niet.
Volgens mij eet ie daar ook iets met vis (brood met zalm). Maar zelfs al was het iets met vlees, kan ik me er niet druk over maken. Vind het allang goed dat bekende mensen zoals hij ervoor uitkomen dat ze vegetarisch zijn, of in ieder geval aan het welzijn van dieren denken.quote:Op dinsdag 21 september 2010 16:03 schreef Principessa.Farfallus het volgende:
Volgens mij eet hij hier een hamburger @ 14.00
http://bijonsindepc.kro.n(...)010/aflevering2.aspx
Nee, mag nietquote:Op dinsdag 21 september 2010 16:22 schreef Principessa.Farfallus het volgende:
Ja nou, ik vind het gewoon jammer Mag toch
Als ik zeg: ik eet ook geen vis. OOO veganist dus? Waarom hebben mensen zo weinig algemene kennis?! Dan moet ik eigenlijk zeggen nee, lacto ovo vegetariër.
Pescotariër dusquote:Op dinsdag 21 september 2010 15:54 schreef Principessa.Farfallus het volgende:
Ik zie net Jort Kelder oesters en kaviaar eten. Nep vegetariër !
Was ik een half jaar geleden ook, maar ben tot de conclusie gekomen dat het toch wel een beetje hypocriet is (dat zei ik toen ook al )quote:
dat lees je wel meer, wat is dat toch met mannen en vlees?quote:Op dinsdag 21 september 2010 16:07 schreef Perruche het volgende:
Vriendje vindt het wat minder leuk
Er zijn in mijn omgeving ook veel meer (alleen maar, zelfs) vrouwen vegetariër dan mannen, wel typisch..quote:Op dinsdag 21 september 2010 19:53 schreef Prego het volgende:
[..]
dat lees je wel meer, wat is dat toch met mannen en vlees?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |