quote:Robots doen een poging lek te dichten
Om een milieuramp in de Golf van Mexico te voorkomen, probeerde de Britse groep BP vandaag met onderzeese robots de lekken te dichten in het olieboorplatform dat voor de kusten van de Verenigde Staten gezonken is. De operatie met de robots is een primeur.
Satellietbeelden toonden dat de olievlek snel groter wordt en zich ondertussen over 1.550 vierkante kilometer uitstrekt. Volgens BP lekt op een diepte van ongeveer anderhalve kilometer zowat 159.000 liter per dag, het equivalent van een duizendtal vaten. Volgens de kustwacht gaat het om een "heel groot lek". Het platform Deep Water Horizon, dat eigendom is van het bedrijf Transocean en door BP wordt uitgebaat, bevatte voor het ongeval 2,6 miljoen liter olie.
Elf vermisten
BP stuurde verscheidene boten ter plaatse met uitrusting die de olie kan scheiden van de brokstukken van de gigantische metalen structuur. Het boorplatform zonk nadat het vorige week dinsdagavond voor de kusten van Louisiana ontploft was. Elf mensen worden nog vermist en zullen wellicht niet meer levend teruggevonden worden
quote:Tweede platforum ontruimd
n de Golf van Mexico is een booreiland ontruimd. Dat meldden de Amerikaanse autoriteiten dinsdag, aldus de BBC. De Ocean Endeavour werd ontruimd omdat olievervuiling veroorzaakt door een vorige week gezonken booreiland gevaarlijk dichtbij komt. Het gaat om een voorzorgsmaatregel.
Het drijvende olieplatform Deepwater Horizon zonk vorige week circa 80 kilometer uit de kust van Louisiana na een explosie, waardoor vermoedelijk elf mensen omkwamen. Het booreiland was gehuurd door oliemaatschappij BP. Uit de pijpleiding stroomt dagelijks ongeveer 160.000 liter olie.
BP probeert met op afstand bestuurbare, kleine onderzeeërs het lek op bijna 1500 meter diepte te dichten. Volgens het oliebedrijf zal de operatie 24 tot 36 uur in beslag nemen.
quote:An estimated 42,000 gallons of oil per day were leaking from an oil well in the Gulf of Mexico in late April, following an explosion at an offshore drilling rig on April 20, 2010. The rig eventually capsized and sank.
These images of the affected area were captured on April 25 by the MODIS on NASA’s Aqua satellite. The Mississippi Delta is at image center, and the oil slick is a silvery swirl to the right. The oil slick may be particularly obvious because it is occurring in the sunglint area, where the mirror-like reflection of the Sun off the water gives the Gulf of Mexico a washed-out look.
The initial explosion killed eleven people and injured several others, and a fire burned at the location for more than a day until the damaged oil rig sank. An emergency response effort is underway to stop the flow of oil and contain the existing slick before it reaches wildlife refuges and beaches in Louisiana and Mississippi.
The slick may contain dispersant or other chemicals that emergency responders are using to control the spread of the oil, and it is unknown how much of the 700,000 gallons of fuel that were on the oil rig burned in the fire and how much may have spilled into the water when the platform sank.
On April 25, 2010, the National Oceanic and Atmospheric Administration’s Emergency Response Division issued the following update on the Deepwater Horizon oil spill incident in the Gulf of Mexico: “An attempt to control the leaking well using a Remotely Operated Vehicle (ROV) was not successful, and the well continues to leak.”
Jammer maar helaas inderdaadquote:Op donderdag 29 april 2010 06:40 schreef MaskOfSanity het volgende:
Wat is de mensheid toch diep gezonken.
quote:Obama schrapt nieuwe boringen in de Golf van Mexico
De Amerikaanse president Barack Obama gaat voorlopig geen nieuwe olieboringen meer toelaten voor de Amerikaanse kust. Hij wil eerst weten wat de oorzaak was van de explosie op een olieplatform in de Golf van Mexico. Dat olielek is intussen een ongeziene natuurramp geworden.
Obama had recent een verbod op olieboringen voor een groot deel van de Amerikaanse kust opgeheven. Daardoor heeft de president veel kritiek over zich heen gekregen. Maar voorlopig gaan die plannen dus niet door, want het Witte Huis zal geen toestemming meer geven voor nieuwe olieboringen tot de ramp van de voorbije week is opgehelderd.
Slecht weer
Intussen is het nog steeds niet mogelijk om het olielek in de Golf van Mexico tegen te houden. Door het slechte weer was het lastig om olie weg te scheppen of op te laten branden. Weerkundige diensten verwachten dit weekend stormwinden en golven die de olie nog verder landinwaarts kunnen doen drijven. De golven zouden zelfs de buffer kunnen overspoelen die werd opgezet om de olie op zee te houden.
Enorme ramp
Het lek dat onder water ontstaan is, zou vijf keer groter zijn dan verwacht. Sinds gisteren bedreigt de eerste olie de Mississippi en de kust van Louisiana. Dat is een ramp voor het leven rond de kust en in zee. In de Verenigde Staten wordt nu al gesproken van de grootste natuurramp die het land in decennia getroffen heeft.
Schadevergoeding
De Britse oliemaatschappij BP, de uitbater van het lekkende boorplatform, neemt de volle verantwoordelijkheid voor de olievervuiling op zich. Het bedrijf belooft de schade te vergoeden van mensen die een gegronde klacht kunnen indienen
De grootste milieuramp bedoel je. Dat is het sowieso.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 23:19 schreef Frutsel het volgende:
Dit kon wel eens de grootste olieramp ooit worden
quote:Op zaterdag 1 mei 2010 23:33 schreef banaantjeEE het volgende:
[..]
De grootste milieuramp bedoel je. Dat is het sowieso.
Ik las net:
Olielek niet vijf maar DERTIG keer groter dan gedacht
k hoop dat ik er naast zit, maar dat is wat ik en mijn collega's vaststellen. Het zou er dus op neerkomen dat er nu dagelijks de onwaarschijnlijke hoeveelheid van 4 à 5 miljoen liter sterk vervuilende olie in zee loopt. Weet dat de lekken ten vroegste over een maand gedicht kunnen worden, de meeste specialisten spreken zelfs van twee tot drie maanden.
Ian MacDonald, professor Oceanografie
quote:Éerste dode schildpadden spoelen aan, grootste milieuramp ooit?
ROTTERDAM - Het ziet er meer en meer naar uit dat de olievlek die uit het ontplofte boorplatform in de Golf van Mexico stroomt, de grootste milieuramp aller tijden zal veroorzaken.
Nu al zijn de eerste dode schildpadden aangespoeld op de Amerikaanse kust. Ook de eerste met olie besmeurde vogels zijn aangetroffen. De olievlek heeft al een oppervlakte van meer dan 10.000 km², groter dan de provincies Groningen en Friesland samen.
Ook de visvangst loopt groot gevaar. Door het ruige weer is zelfs de Amerikaanse oostkust bedreigd. Dat zou een ramp zijn voor de toeristische kuststeden en het unieke natuurgebeid van de 'Keys' in Florida.
Terwijl president Obama bij zijn bezoek aan de getroffen regio herhaalde dat Washington alles in het werk zal stellen om de gevolgen van de ramp binnen de perken teb houden en BP zal opdraaien voor de schade, dijt de omvang van de ramp almaar uit. Er zou nu al 800.000 liter olie per dag uit het gigantische olielek stromen.
Omdat het nog een hele tijd (wellicht zelfs maanden) zal duren vooraleer het lek op 1.520m diepte kan gedicht worden, vrezen de autoriteiten dat er tot 15,9 miljoen liter uit het lek zou kunnen stromen in de komende dagen of weken. Dat gebeurde nog nooit eerder.
Ruim 300 schepen en 2.200 reddingswerkers doen er alles aan om het niet zo ver te laten komen. Het unieke ecosysteem van de Mississippi loopt groot gevaar. Het onhergbergzame gebied is moeilijk te bereiken en zou onmogelijk gereinigd kunnen worden, mocht de olievlek deze fragiele natuurschat bereiken.
Ook economisch heeft de ramp enorme gevolgen. Gouverneur Bobby Jindal van Louisiana heeft al een visvangstverbod in het gebied afgekondigd. Mogelijk verliezen duizenden vissers hun job door de olievlek. En het ergste moet nog komen, want dit is nog maar het begin van de ramp. ,,Wellicht zijn de opblaasbare olieversperringen van de hele wereld niet toereikend om deze olievlek te stoppen", zijn de veelzeggende woorden van een Duitse Greenpeace-leider
De wat?quote:Op maandag 3 mei 2010 11:43 schreef speknek het volgende:
De Perm-Triassic Extinction Event was de grootste milieuramp allertijden. Wat natuurlijke olie die van een gat de zee in sijpelt, ga je druk maken om belangrijke zaken.
Ah, dat akkefietje.quote:Op maandag 3 mei 2010 11:49 schreef speknek het volgende:
http://lmgtfy.com/?q=Permian-Triassic+Extinction+Event&l=1
Dit is de grootste menselijke milieuramp, jammer genoegquote:Op maandag 3 mei 2010 11:43 schreef speknek het volgende:
De Perm-Triassic Extinction Event was de grootste milieuramp allertijden. Wat natuurlijke olie die van een gat de zee in sijpelt, ga je druk maken om belangrijke zaken.
Die hadden een iets beperkter effectgebied dan men nu van die olievlek denkt.quote:Op maandag 3 mei 2010 12:30 schreef speknek het volgende:
Het is een natuurlijk product, zelf denk ik dat de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki nog wel wat erger waren.
Maar atoombommen brengen weer straling met zich mee die tientallen jaren voor ellende kan zorgen.quote:Op maandag 3 mei 2010 12:33 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
Die hadden een iets beperkter effectgebied dan men nu van die olievlek denkt.
Een jaar na de ontploffingen woonden er alweer mensen op de locatie. hiroshima en Nagasaki zijn gewoon weer op de oorspronkelijke plek neergezet.quote:Op maandag 3 mei 2010 13:11 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Maar atoombommen brengen weer straling met zich mee die tientallen jaren voor ellende kan zorgen.
De natuur hersteld zich zelf weer snel. Als die bronnen maar gesloten worden.quote:Op maandag 3 mei 2010 13:21 schreef speknek het volgende:
Maar werkelijk alle natuur was in een klap weg, en aangezien steden meestal qua biodiversiteit de belangrijkste ecosystemen zijn (laat het de Groenlinksers maar niet horen), moet dat een fikse klap zijn geweest. De eerste grassen begonnen een jaar later weer te groeien, maar toch.
Er zal ook behoorlijk wat sterven door deze olievlek, maar zolang het in de zee gebeurt kunnen veel zeedieren daar wel omheen zwemmen, en als ie over een half jaar is opgelost, vult dat gat zich zo weer.
De natuur hersteld zich zelf weer snel. Als die bronnen maar gesloten worden.quote:Op maandag 3 mei 2010 13:21 schreef speknek het volgende:
Maar werkelijk alle natuur was in een klap weg, en aangezien steden meestal qua biodiversiteit een van de belangrijkste ecosystemen zijn (laat het de Groenlinksers maar niet horen), moet dat een fikse klap zijn geweest. De eerste grassen begonnen een jaar later weer te groeien, maar toch.
Er zal ook behoorlijk wat sterven door deze olievlek, maar zolang het in de zee gebeurt kunnen veel zeedieren daar wel omheen zwemmen, en als ie over een half jaar is opgelost, vult dat gat zich zo weer.
De natuur is nog niet eens herstelt van de vorige grootste milieuramp die de Exxon Valdez met zich mee bracht, zo snel herstelt de natuur niet van een olieramp.quote:Op maandag 3 mei 2010 13:24 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
De natuur hersteld zich zelf weer snel. Als die bronnen maar gesloten worden.
Vergeet niet dat deze cijfers van 800.000 liter niet van de media komen maar van NOAA, ze hebben het over 5000 barrals per dag. En als je dat even opzoekt, komt dit zo goed als overeen met die 800.000 liter.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 08:19 schreef Nicap_tm het volgende:
De media doet wel zijn best weer om het groter te laten lijken dan het wellicht is. Tuurlijk is het een van de grootste rampen. Maar gister in Pauw & Witteman weer een leuk voorbeeld hoe de media cijfers brengt.
Ze lieten andere olierampen zien met het aantal gelekte olie.
Exxon Valdez 70.000 ton
Ramp B 80.000 ton
Deze nieuwe ramp: 800.000 liter per dag. Lijkt idd een stuk meer, en ze doen net of deze tien keer erger is dan de Exxon Valdez. Dat valt nog te bezien. Als ze nou hadden gezegd: 800 ton per dag, dan hadden ze gelijk. Dit is gewoon weer misleiding.
Blijft natuurlijk wel dat dit een natuurramp van proporties is.
Het kan hele groepen kustdieren uitroeien, die kunnen er immers niet omheen zwemmen of er overheen vliegen. Zelfs dan blijft het een groot gevaar voor vissen en vogels, ze komen er toch in terecht: "The oil spill destroyed significant wildlife. “The best estimates are: 250,000 seabirds, 2,800 sea otters, 300 harbor seals, 250 bald eagles, up to 22 killer whales, and billions of salmon and herring eggs,” according to the Exxon Valdez Oil Spill Trustee Council." Alles komt goed uiteindelijk, maar zo'n ramp kan potentieel jaren, vele jaren later nog merkbaar zijn.quote:Op maandag 3 mei 2010 13:21 schreef speknek het volgende:
Er zal ook behoorlijk wat sterven door deze olievlek, maar zolang het in de zee gebeurt kunnen veel zeedieren daar wel omheen zwemmen, en als ie over een half jaar is opgelost, vult dat gat zich zo weer.
quote:Light winds will translate to diminishing seas for the second half of the week and the weekend as crews move a containment system into place over the oil leak in the northern Gulf of Mexico. However, concerns of hurricanes and drift remain for the weeks and months ahead.
The weather will cooperate as a series of domes is moved into place over the leaks via surface vessels. The domes will be sunk into position on the Gulf of Mexico floor. The plan is to then pump the oil from the domes to a barge on the surface. The system is similar to a giant "milk shake."
There already is a chemical dispersal system in place to help break up leaking oil before it reaches the surface. Planes are flying over the slick area delivering dispersal agents to combat the oil at the surface.
Short Term Wind, Wave Forecast
Seas over top of the source of the leaks were averaging 2 to 4 feet Wednesday morning and are forecast to continue to subside as the week progresses. This weekend waves are forecast to average a foot or less in the area.
Winds are forecast to be light and variable through Thursday night, then become south to southwesterly for a time Friday into Saturday at 6 to 12 mph. By Sunday, light winds from the west and northwest could cause some of the slick to drift more to the east.
Meanwhile, approximately 5,000 feet down, there is no significant wave action. Even during a hurricane the weather at the bottom remains relatively calm.
There are risks at the surface for containment vessels, booms and oil slick drift in general. While rough seas tend to break up some of the oil, they can also render boom systems ineffective, allowing some of the oil to reach the shoreline.
Hurricane Forecast
AccuWeather.com hurricane expert, Joe Bastardi remains concerned about the possibility of a June hurricane in the Gulf of Mexico this year.
Typically in June, hurricanes form in the western Caribbean and drift northward toward areas such as the Gulf of Mexico.
While the actual effects of a hurricane on the oil slick are indeed a wild card, there are some scenarios to ponder.
Depending on the strength of of such a tropical storm, rough seas could be a serious problem for containment operations and may cause them to halt until the storm passes.
Ik heb hierbij nog steeds een "en dan?" gevoel. Gaan ze dan met tankers af en aan varen tot die boorput leeg is?quote:Op zaterdag 8 mei 2010 08:40 schreef aloa het volgende:
Afsluiter olielek nu op zeebodem
In de Golf van Mexico is de enorme afsluiter die het olielek moet bedekken op de zeebodem aangekomen. Het gevaarte van honderd ton en meer dan tien meter hoog is met behulp van robots over het lek heen geplaatst.
Volgens oliemaatschappij BP verloopt de operatie volgens plan en duurt het tot rond de middag (Nederlandse tijd) voor de omgekeerde trechter stabiel genoeg is. Daarna moeten robots er een buis aan maken waardoor de olie naar boven kan stromen in een olietanker.
Volgens BP kan zo 85 procent van de lekkende olie opgevangen worden. Er is al ruim elf miljoen liter in zee gelekt.
nos
Dat vroeg ik me ook al af.quote:Op zaterdag 8 mei 2010 09:43 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Ik heb hierbij nog steeds een "en dan?" gevoel. Gaan ze dan met tankers af en aan varen tot die boorput leeg is?
http://www.nu.nl/buitenla(...)rzaakte-olielek.htmlquote:'Bel methaan veroorzaakte olielek'
NEW ORLEANS - De dramatische explosie aan boord van het booreiland in de Golf van Mexico vorige maand, is ontstaan doordat een bel methaan met hoge snelheid aan de oppervlakte kwam.
Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.
De bel methaan brak op weg naar de oppervlakte door verschillende veiligheidsmechanismes heen, aldus ooggetuigen.
Het Amerikaanse persbureau Associated Press kreeg de verslagen van de ooggetuigen van een professor aan de universiteit van Californië.
De verslagen maken deel uit van een nog niet bekend gemaakt onderzoek van olieproducent BP, dat het boorplatform huurde.
Te laat
Het probleem werd door de medewerkers van het booreiland pas opgemerkt toen het al te laat was. Het zeewater kwam plots uit de schacht schieten en bereikte een hoogte van wel 70 meter.
Daarna volgde het methaan, dat een gaswolk boven het olieplatform vormde. Het methaan vatte vlam, waarna het vuur oversloeg op de olie, die inmiddels aan de oppervlakte was gekomen. De dichtstbijzijnde medewerkers werden geraakt door de vuurzee en de explosies.
Deep Horizon
Boorplatform Deep Horizon zonk enkele dagen na de explosie. Zeker elf medewerkers zijn om het leven gekomen door het incident.
Duizenden liters olie lekken sinds het zinken van het platform in zee. BP probeert van alles om het lek te dichten, maar vreest dat dit nog maanden kan gaan duren.
quote:De eerste onderwatervideo van het dichten van de olielekkage is inmiddels ook beschikbaar gesteld. Een op afstand bestuurbaar voertuig met een lange robotarm is bezig het lek te dichten. Op 2.10 van het filmpje kun je zien dat de olie eruit spuit.
quote:BP haalt trechter over oliebron in Golf weer weg
Oliemaatschappij BP heeft de grote trechter die moest helpen om het olielek in de Golf van Mexico te dichten weer weggehaald. Er zijn problemen ontstaan door de ophoping van ijskristallen in de opening van de trechter.
Het was voor het eerst dat een dergelijke construcite op zo'n grote diepte (1,5 km) wordt gebruikt, en niemand kon dus voorspellen hoe het materiaal op de drukt en kou zo ver onder de zeepsiegel zou reageren.
BP verwacht dat het oplossen van het probleem een dag of twee duurt. Van een mislukking wil het bedrijf nog niet spreken.
Gisteren werd een begin gemaakt met het afzinken van de enorme trechter boven het olielek. Het was de bedoeling om vanaf maandag zo'n 85 procent van de olie op te vangen en veilig weg te pompen.
Tweede gat
Het oliebedrijf is ondertussen met een nieuw booreiland boven het lek bezig met een definitieve oplossing. Er wordt een tweede gat geboord richting de lekkende bron. Zo kan men dichtbij genoeg komen om de bron te dichten. Die operatie kan echter nog maanden duren.
Er is al meer dan elf miljoen liter olie de Golf van Mexico ingestroomd sinds daar vorige maand een booreiland ontplofte en zonk. Op de kust van Alabama zijn inmiddels stukken teer ter grootte van golfballen aangespoeld, bewijs dat de olievlek steeds dichter bij de kust komt.
nos
quote:Mensenhaar ingezet bij olieramp
Honderdduizenden mensen wereldwijd doneren hun afgeknipte haar en gebruikte panty's om te helpen in de strijd tegen de olievlek in de Golf van Mexico. De non-profitorganisatie Matter of Trust gebruikt het materiaal om worstvormige sponsen van te maken die olie op het water kunnen opzuigen.
Menselijk haar is bijzonder absorberend en kan vier tot zes keer het eigen gewicht aan olie opnemen.
Een kapper uit Alabama kwam op het idee om haar in te zetten tegen olievlekken toen hij een met olie doorweekte otter zag zwemmen na de ramp met de Exxon Valdez bij Alaska. "Toen dacht ik, als het haar van een otter de olie opzuigt, kan dat misschien ook met mensenhaar."
Matter of Trust zet al twaalf jaar lang mensen- en dierenhaar in tegen olievlekken. Deze keer hebben ze al meer dan 200.000 kilogram haar binnengekregen, ondermeer uit de VS, Duitsland en Brazilië. Het haar wordt toegezonden door kappers, schaapsscheerders en dierenwinkels. "Mensen die willen worden bijgeknipt vragen we een stukje extra te geven, zodat ze kunnen helpen", zegt een kapper tegen de Washington Post.
Giftig
Instructiefilmpje van Matter of TrustVrijwilligers proppen het haar in de oude panty's: zeven kilo haar is goed voor een spons van bijna vier meter. Al het haar dat tot nu toe is verzameld, is zo goed voor ruim honderd kilometer, een mooie aanvulling op de 250 kilometer synthetische sponsen die kunnen worden ingezet door de overheid.
Matter of Trust benadrukt dat ze niet zelf de sponsen uitzetten; het is vrijwilligers verboden zich in de buurt van de giftige ruwe olie te begeven. BP zegt blij te zijn met het initiatief. Als de sponsen vol zitten zal het oliebedrijf ze uit het water vissen en verwerken.
nos
quote:Nieuwe wanhoopspoging om olielekken te dichten gedoemd om te mislukken
Doemscenario lijkt onafwendbaar: nog drie maanden lang miljoen liter olie per dag in Golf
Er is nog steeds geen oplossing voor de lekkende oliebron in de Golf van Mexico. Binnen de 72 uur wordt een nieuwe wanhoopspoging ondernomen om een "afzuigdoos" over het lek, op 1.500 meter diepte, te plaatsen. Maar de meeste waarnemers beginnen zich neer te leggen bij een verschrikkelijk scenario: de enige oplossing is het boren van een nieuwe bron, wat betekent dat het nog tenminste drie maanden gaat duren voor de lekken gedicht kunnen worden.
Elke dag loopt ondertussen één miljoen liter uiterst toxische ruwe olie in zee. Gisteren zijn de eerste dode dolfijnen aangespoeld. Een fotograaf van het agentschap Associated Press meldde dat de dampen die boven de groeiende olievlek hangen zo erg zijn dat hij alleen met een gasmasker kon werken.
Dat betekent dat er nog eens minstens 90 miljoen liter ruwe olie in zee zal lopen, bovenop de 15 miljoen die nu al gelekt is. En dat cijfer is berekend aan de hand van de meest optimistische schattingen van de grootte van het lek. De olievlek zal tegen dan minstens een derde van de Golf van Mexico vervuilen, inclusief de stranden van Florida en de kostbare koraalriffen in de Florida Keys. Cuba zal evenmin gespaard blijven. De schade die aangericht zal worden aan het milieu, maar ook aande toersimesector en de visvangst is niet in woorden te vatten.
BP: "we doen wat we kunnen"
BP, dat het olieplatform Deepwater Horizon uitbaatte, zegt ondertussen al 350 miljoen euro te hebben uitgegeven aan pogingen om het lek te stoppen. Een peulschil volgens analysten van wat de ramp het bedrijf uiteindelijk gaat kosten: ze hebben het over "tientallen miljarden".
BP-bons Tony Hayward zei op een persconferentie in Houston dat zijn bedrijf "al het mogelijke doet" en dat "BP nu al veel meer heeft gedaan dan eender welk ander oliebedrijf ooit deed bij een olielek".
Nieuwe, kleine doos
Hayward kondigde ook het strijdplan aan voor de volgende dagen. BP wil de olie uit de lekkende bron in de Golf van Mexico nu met een kleinere provisoire afsluiter opvangen. De leiding van BP verwacht dat de zogenoemde top hat binnen 72 uur is geplaatst. Een eerdere poging met een grotere afsluiter was mislukt door de vorming van kristallen van water en olie in de kou op 1.500 meter diepte. De nieuwe poging wordt door specialisten omschreven als "zo goed als kansloos".
De nieuwe doos die boven de lekkende bron geplaatst zou worden is veel kleiner dan de vorige. Die woog 100 ton, deze zal amper 2 ton wegen, heeft een diameter van anderhalve meter en is 2 meter hoog. Deze "containment box" zal met een leiding verbonden zijn aan een boorschip, en rond die leiding zit een pijp waardoor een mengsel van warm water en methanol gepompt wordt om te voorkomen dat ze bevriest.
"Junk shot"
Een andere piste die BP bekijkt is de lekkende pijp vullen met - we verzinnen dit niet - golfballen en stukken versleten autobanden. Dat zou in theorie als een stop werken, waarna BP met modder en cement de bron zou "dichtmetselen". Volgens specialisten is de werking van zo'n "junk shot" niet alleen heel onwaarschijnlijk, het is ook gevaarlijk, want dat is al geprobeerd met lekkende bronnen op geringe diepte en die begonnen na verloop van tijd gewoon opnieuw te lekken.
En er is dit: op dit moment zijn er twee lekken, maar om zo'n "junk shot" uit te voeren moet de leiding helemaal open. Met andere woorden: als die mislukt, gaat er nog veel meer olie lekken. Niemand - buiten BP blijkbaar - lijkt ook te weten hoe je op een diepte van 1.500 meter, bij de immense druk die daar heerst, een hoop golfballen en andere rommel in een pijp krijgt geduwd. "Misschien kunnen ze bij BP toveren", aldus professor Simon Boxall, diepzeespecialist aan de unief van Southampton.
Geen geloof
Enkele Amerikaanse media zeggen via bronnen binnen het bedrijf te weten te zijn gekomen dat BP eigenlijk niet gelooft in die reddingspogingen en dat de top van het bedrijf zich al neergelegd zou hebben bij een scenario waarin de olie "nog vele weken, maanden" zouden blijven lekken.
Chemicaliën
BP is ondertussen begonnen met het verdunnen van de olie aan de lekkende bron door gebruik van chemicaliën. Ook een wanhoopsdaad. Het Amerikaanse milieuagentscap EPA heeft al laten weten daar bezorgd om te zijn: niemand lijkt immers te weten wat de effecten van die chemicaliën zijn en welke impact ze op (langere) termijn op het milieu hebben.
Helikopters van het Amerikaanse leger zijn begonnen met het dumpen van gigantische zandzakken, een ton per stuk, om de meest kwetsbare natuurgebieden langs de kusten van Louisiana, Alabama en Mississippi hopelijk te beschermen. (mvl)
hln
quote:Grootste milieuramp ooit, maar niemand deed het
Terwijl er een nieuwe, doch redelijke wanhopige poging onderweg is om een koepel over de lekkende oliebron in de Golf van Mexico te plaatsen, is op het hoogste niveau het spelletje van "ik heb het niet gedaan" begonnen. Executives van de drie betrokken bedrijven - BP, Transocean en Halliburton - hebben aan de Amerikaanse Senaat verklaard dat hen geen schuld treft.
Een hoopgevend bericht van de baas van Homeland Security, Janet Napolitano, is ondertussen ook weer de kop ingedrukt: blijkbaar had de dame die instaat voor de veiligheid van alle Amerikaanse burgers, dat "gewoon door iemand horen zeggen". Ze verklaarde vervolgens doodleuk op tv dat "het ergste voorbij is". Complete onzin zo bleek, want zelfs BP moest toegeven dat er "zeker niet minder" olie in zee blijf stromen.
BP: "schuld van Transocean"
De heren van BP, Transocean en Halliburton vertelden de leden van het Senate Energy and Natural Resources Committee dat ze alles in hun macht doen om de ramp te bestrijden, maar, die ramp is niet hun schuld. BP steekt het op een slecht functionerende klep, en "die blowout preventer is niet van ons", aldus Lamar McKay, chairman van BP America, "maar van Transocean Ltd".
Van dat bedrijf least BP het platform. "Er waren van de 126 mensen op de Deepwater Horizon op het moment van het ongeval slechts 8 werknemers van BP", zei Lamar nog.
Transocean: "schuld van Halliburton"
Maar Steven Newman, CEO van Transocean, ziet dat enigszins anders. "Mijn bedrijf treft totaal geen schuld" vertelde hij de senatoren. Newman schoof de hete aardappel door naar Halliburton. "Er moet iets misgelopen zijn met de inkapseling van de bron. Die was klaar op 17 april en het liep allemaal mis op 20 april. Ik zie daar een direct verband."
Halliburton: "schuld van BP"
Dat inkapselen van die bron is het werk van Halliburton. Die firma heeft al wel ervaring met het verschijnen voor senaatscommissies en Tim Probert hield het kort en to-the-point: "Wij hebben die werken exact uitgevoerd zoals BP dat in het boorplan had gezet. Ons treft geen schuld."
"Niet één, maar misschien twee relief wells"
Op de vraag wat de bedrijven nu denken te gaan doen aan de lekkende oliebron in de Golf van Mexico, werd zo mogelijk nog minder geantwoord. BP is een nieuwe "afzuigdoos" over het lek, op 1.500 meter diepte, aan het plaatsen. Morgen, donderdag, weten we of dat is gelukt. Maar de meeste waarnemers beginnen zich neer te leggen bij een verschrikkelijk scenario: de enige oplossing is het boren van een nieuwe bron, wat betekent dat het nog tenminste drie maanden gaat duren voor de lekken gedicht kunnen worden. "Niet één, nee zelfs twee relief wells gaan we boren", zei McKay van BP aan de senatoren. Dat aan die tweede pas volgende week (misschien) begonnen wordt en dat de andere nog zeker drie maanden nodig heeft om te werken, liet hij achterwege.
Opnieuw zes dode dolfijnen aangespoeld
Elke dag loopt ondertussen één miljoen liter uiterst toxische ruwe olie in zee. Eergisteren zijn de eerste dode dolfijnen aangespoeld, gisteren spoelden er opnieuw zes dode aan.
Waar het op neerkomt is dat er nog eens minstens 90 miljoen liter ruwe olie in zee zal lopen, bovenop de 15 miljoen die nu al gelekt is. En dat cijfer is berekend aan de hand van de meest optimistische schattingen van de grootte van het lek. De olievlek zal tegen dan minstens een derde van de Golf van Mexico vervuilen, inclusief de stranden van Florida en de kostbare koraalriffen in de Florida Keys. Cuba zal evenmin gespaard blijven. De schade die aangericht zal worden aan het milieu, maar ook aande toerismesector en de visvangst is niet in woorden te vatten.
Money, money
BP, dat het olieplatform Deepwater Horizon uitbaatte, zegt ondertussen al 350 miljoen euro te hebben uitgegeven aan pogingen om het lek te stoppen. Een peulschil volgens analysten van wat de ramp het bedrijf uiteindelijk gaat kosten: ze hebben het over "tientallen miljarden".
Nieuwe, kleine doos, zelfde problemen?
Hayward kondigde ook het strijdplan aan voor de volgende dagen. BP wil de olie uit de lekkende bron in de Golf van Mexico nu met een kleinere provisoire afsluiter opvangen. De leiding van BP verwacht dat de zogenoemde top hat binnen 72 uur is geplaatst. Een eerdere poging met een grotere afsluiter was mislukt door de vorming van kristallen van water en olie in de kou op 1.500 meter diepte. De nieuwe poging wordt door specialisten omschreven als "zo goed als kansloos".
De nieuwe doos die boven de lekkende bron geplaatst zou worden is veel kleiner dan de vorige. Die woog 100 ton, deze zal amper 2 ton wegen, heeft een diameter van anderhalve meter en is 2 meter hoog. Deze "containment box" zal met een leiding verbonden zijn aan een boorschip, en rond die leiding zit een pijp waardoor een mengsel van warm water en methanol gepompt wordt om te voorkomen dat ze bevriest.
"Junk shot"
Een andere piste die BP bekijkt is de lekkende pijp vullen met - we verzinnen dit niet - golfballen en stukken versleten autobanden. Dat zou in theorie als een stop werken, waarna BP met modder en cement de bron zou "dichtmetselen". Volgens specialisten is de werking van zo'n "junk shot" niet alleen heel onwaarschijnlijk, het is ook gevaarlijk, want dat is al geprobeerd met lekkende bronnen op geringe diepte en die begonnen na verloop van tijd gewoon opnieuw te lekken.
En er is dit: op dit moment zijn er twee lekken, maar om zo'n "junk shot" uit te voeren moet de leiding helemaal open. Met andere woorden: als die mislukt, gaat er nog veel meer olie lekken. Niemand - buiten BP blijkbaar - lijkt ook te weten hoe je op een diepte van 1.500 meter, bij de immense druk die daar heerst, een hoop golfballen en andere rommel in een pijp krijgt geduwd. "Misschien kunnen ze bij BP toveren", aldus professor Simon Boxall, diepzeespecialist aan de unief van Southampton.
Geen geloof
Enkele Amerikaanse media zeggen via bronnen binnen het bedrijf te weten te zijn gekomen dat BP eigenlijk niet gelooft in die reddingspogingen en dat de top van het bedrijf zich al neergelegd zou hebben bij een scenario waarin de olie "nog vele weken, maanden" zouden blijven lekken.
Chemicaliën
BP is ondertussen begonnen met het verdunnen van de olie aan de lekkende bron door gebruik van chemicaliën. Ook een wanhoopsdaad. Het Amerikaanse milieuagentscap EPA heeft al laten weten daar bezorgd om te zijn: niemand lijkt immers te weten wat de effecten van die chemicaliën zijn en welke impact ze op (langere) termijn op het milieu hebben.
Een dergelijke schuldvraag zal jaren gaan duren. Uiteindelijk zal er iets voor gaan boeten.quote:Op donderdag 13 mei 2010 22:24 schreef banaantjeEE het volgende:
Het lijkt me toch zeer onwaarschijnlijk dat ze een schadevergoeding zullen betalen hoor.
quote:Olielek veertien keer groter dan gezegd
Het olielek in de Golf van Mexico is ongeveer veertien keer groter dan de schatting van BP. Dat stelden wetenschappers vrijdag, die een door het olieconcern vrijgegeven video van het lek hebben geanalyseerd. Dat meldden Amerikaanse media.
Tot dusverre meldden BP en de Amerikaanse kustwacht dat circa 800.000 liter per dag uit het lek stroomt. Wetenschappers schatten de hoeveelheid echter op grofweg 11 miljoen liter per dag. Daardoor zou deze olieramp de ramp met de Exxon Valdez in 1989 doen verbleken. BP ontkent de beweringen.
BP-baas Tony Hayward zei vrijdag bovendien dat het olielek als relatief klein moet worden beschouwd als je het afzet tegen het totale watervolume. Hij zei verder tegen de Britse krant The Times dat hij haatmail heeft ontvangen, nieuws over de ramp op tv of in kranten mijdt en dat hij 's nachts slecht slaapt.
quote:BP boekt succes bij beheersing olievervuiling
LONDEN/HOUSTON - Technici die voor de oliemaatschappij BP pogen olie die uit bronnen in de Caribische Zee stroomt, te beheersen, meldden zondag een succes.
Ze hebben volgens door het persbureau Reuters aangehaalde bronnen een manier gevonden om olie en gas via een pijp af te tappen. Zo kan worden voorkomen dat de olie zich verder in zee ongecontroleerd verspreidt.
Voor de praktische toepassing van de werkwijze moet echter geëxperimenteerd worden. Later op zondag volgt een nieuwe poging, aldus betrokken.
Ze beklemtoonden dat hun eerdere pogingen in het weekeinde tonen dat het gaat werken.
Booreiland
Een door de Britse oliemaatschappij BP geleased booreiland zonk kort na een explosie op 20 april waarbij elf arbeiders om het leven kwamen.
Het vergane booreiland stond in de Golf van Mexico, circa 80 kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat Louisiana.
© ANP
nu.nl
hlnquote:Oliewolk Golf Mexico: 16 kilometer lang, 6 kilometer breed
Amerikaanse wetenschappers waarschuwen dat een nu al kolossale oliewolk onder het wateroppervlak zich nog uitbreidt. Ze zou tot zestien kilometer lang zijn, zes kilometer breed en een hoogte hebben van ongeveer honderd meter. Dat schrijft the New York Times.
"In vergelijking met wat we aan het wateroppervlak zien, bevindt er zich een angstwekkende hoeveelheid olie in de diepte", zei oceanologe Samantha Joye van de Universiteit van Georgia.
Te weinig zuurstof
Dat zou een gevaar voor de zeedieren kunnen betekenen. Nu al ligt het zuurstofgehalte in de buurt van de olieslierten 30 procent onder de normale waarden. "Dat is alarmerend", zei de onderzoekster.
Chemicaliën, de oplossing?
De oorzaak kan het gebruik van chemicaliën zijn, die de olie al onder water moeten doen oplossen. Daardoor wordt verhinderd dat de olie naar het wateroppervlak stijgt, vermoeden de wetenschappers.
Lek nog niet gedicht
Ondertussen gaan de pogingen verder om het lek, op ongeveer 1.500 meter diepte, te dichten. Experts proberen een leiding op de kapotte stijgleiding te schuiven en de lekkende olie op te zuigen. Sinds het ongeval met het olieplatform Deepwater Horizon op 20 april zijn tot nu toe alle pogingen mislukt om het gat te dichten. (belga/edp)
quote:Na succes volgt nieuw drama
In het spoor van een - zoals nu blijkt - toch wat euforisch bericht van BP dat het een manier is gevonden om de lekkende oliebron in de Golf van Mexico af te tappen, volgt dramatisch nieuws. Wetenschappers hebben gevonden waar het verschil in olie (volgens BP lekt 800.000 liter per dag, maar het is tot 14 keer meer) zich bevindt: in bijzonder giftige oliewolken die niet naar de oppervlakte stijgen door de chemicalieën die BP gesproeid heeft.
Technici die voor de oliemaatschappij BP proberen de oliestroom in de Golf te beheersen, hebben naar eigen zeggen een manier gevonden om olie en gas via een pijp af te tappen. Zo kan volgens BP worden voorkomen dat de olie zich verder in zee ongecontroleerd verspreidt. Dat laatste is een beetje optimistisch: er blijkt ondertussen dat er maar een deel van de lekkende olie wordt afgetapt.
Gerelativeerd: werkte maar vier uur
Hoe groot dat deel is, kan (of wil BP niet kwijt). Maar, zeggen ze bij BP, het resultaat toont aan dat het technisch kan. Het verhaal van het succes is ook al fel gerelativeerd. Blijkbaar heeft het systeem maar vier uur gewerkt, en "toen stonden we op het punt er olie mee boven te krijgen" aldus een andere zegspersoon bij BP. Een probleem dus, toch? "Nee", volgens BP, "een probleem kan je dat niet noemen, wij zien het als een deel van het leerproces. En dat is nu eenmaal leren: herconfigureren, blijven proberen. Wat belangrijk is, is dat we aangetoond hebben dat het mogelijk is."
Moraalbooster nodig
BP heeft heel dringend een moraalbooster nodig. Niet alleen kwam de jongste dagen uit dat het lek tot 14 keer groter is dan de firma publiekelijk wou toegeven, bovendien bleek dat achter gesloten deuren de top van het bedrijf tegen Amerikaanse senatoren wel degelijk toegaf dat "het wel eens om 9,5 miljoen liter per dag zou kunnen gaan" die in de Golf lekt.
Daarnaast bleek dat BP vissers die vrijwillig hadden aangeboden te helpen om de olievlek te bestrijden, meteen een papier onder hun neus had geduwd waarin die vissers afzagen van schadeclaims tegen BP. En, bleek dat er niet 800.000 liter, maar 11 miljoen liter ruwe olie per dag in zee belandde. Dat is elke vier dagen wat de Exxon Valdez in 1989 in Alaska in zee deed belanden.
Oliewolken
The New York Times pakt dan weer met het verhaal uit dat wetenschappers een bijzonder verontrustende ontdekking hebben gedaan: in plaats van naar de oppervlakte te drijven, blijven er gigantische wolken van olie hangen in de diepte. Die zijn aan een vernietigende rondzwerving door de Golf begonnen. Er is er al zo'n onderwater-oliewolk gevonden die 15 kiliometer lang en 5 kilometer breed is en zeker 100 meter dik. En volgens marinebiologen zijn er al tientallen van die wolken ontstaan.
Waarom de olie niet naar de oppervlakte stijgt, was in eerste instantie een raadsel voor de wetenschappers. Ondertussen lijkt er een verklaring: de chemicaliën die BP vorige week beginnen spuiten is om de olie zogezegd te verdunnen, wat het opkuisen makkelijker zou maken, zou het omgekeerd effect hebben onderwater.
Het gebruik van die chemicaliën was van dag één omstreden: er was niet genoeg bekend over de effecten ervan. Maar het Amerikaanse milieudepartement gaf toch de toestemming.
Doekje voor het bloeden
BP geeft overigens toe dat het aftapgedoe maar een doekje voor het bloeden is. Het bedrijf wil de lekkende oliebron helemaal dichten. Het heeft daarvoor drie strategieën. Eén: een top kill, waarbij door modder in de pijp te "schieten" de olie zou moeten stoppen met vloeien. Na de modder komt er een laag cement over. Experts achten de slaagkans van piste één bijzonder klein op een diepte van 1.500 meter, maar BP zegt dat het "over een goeie week à tien dagen" gaat proberen. De modder komt van
de Q4000, een schip dat ongeveer acht miljoen liter modder aan boord heeft.
Twee: de junk shot. BP zegt dat het misschien voor de operatie met het modder gaat proberen met ondermeer golfballen de lekken te dichten. Theoretisch kan dat, maar bijna iedereen vermoedt dat het op zo'n diepte praktisch ondoenbaar is. Drie: het boren van een relief well, een nieuwe pijp, naar de lekkende pijp, maar die onder de lekken de olie aftapt. Een enorm precisiewerk, dat drie maanden duurt. Het is de enige relaistisch oplossing volgens zowat alle specialisten.
BP-baas Tony Hayward heeft ondertussen toegegeven dat zijn job op het spel staat. Wat de man er niet van weerhoudt de gekste vergelijkingen te maken. Zo vertelde hij een collega van The Guardian na een persconferentie dat die "maar moest ophouden met janken", want, "die olielek is relatief klein als je ziet hoeveel water er in de zee is" ("It's tiny compared with the very big ocean").
"Air France is toch ook niet gestopt met vliegen toen er eentje neerstortte"
Dezelfde Hayward vergeleek de olielek ondertussen op de Amerikaanse tv al met de rampzalige vlucht van Apollo 13 (1970) die volgens de CEO "toch ook niet het einde van de ruimterace betekende". Een variant daarop: "Air France is toch ook niet gestopt met vliegen nadat dat toestel uit Brazilië vorig jaar neerstortte". Merkwaardige analyse van de situatie van een man die tegen The Times verontwaardigd vertelde dat hij haatmail had gekregen sinds de ramp gebeurde, en dat hij "nieuws over de ramp op tv of in kranten mijdt".
23 miljard
De ramp heeft BP tot nu toe al zeker 450 miljoen euro gekost, maar analysten hebben uitgerekend dat het uiteindelijk wel eens 23 miljard kan worden. BP heeft er dus alle belang bij om de schuld in andermans schoenen te schuiven.
Systematisch vervalsen veiligheidsrapport
Dat wordt wel moeilijker met de dag. Een man die jarenlang werkte op booreilanden van BP in Alaska heeft in Amerikaanse media verklaard dat hij ten minste honderd keer gezien heeft hoe er gerommeld werd met tests met de blow-out preventer, die ook de lekkende bron had moeten afsluiten enkele uren voordat een explosie op het booreiland in de Golf van Mexico plaatsvond.
En een federale onderzoekscommissie heeft laten weten dat de blow-out preventer van de Deepwater Horizon kort voor de bewuste explosie op 20 april niet door een test is gekomen. Bovendien zat er een lek in het cruciale hydraulisch systeem en zou er methaangas en mogelijk andere gassen in de bron hebben kunnen lopen door een breuk.
"Maak u geen illusies: we zullen off-shore blijven boren"
En, terwijl er dus miljoenen liters per dag weglekken, en een oplossing volgens de meest voorzichtige schattingen drie maanden weg is, lijken BP en Hayward al begonnen met de volgende stap: het veiligstellen van het boren in zee. "Het is best erg, en we hebben misschien in het begin een paar foutjes gemaakt bij de aanpak van deze ramp, maar u mag niet vergeten dat in de diepe wateren van de Golf van Mexico een derde van de olie en gas in de VS wordt opgepompd", klonk het op de jongste persconferentie. "Maak u geen illusies: off-shore drilling zal niet verdwijnen." Of: stop nu allemaal maar met zeuren.
Vissers die wilden helpen gechanteerd
De arrogantie van de BP-topman is op z'n minst gezegd misplaatst, zeker nu ook aan het licht gekomen dat BP aan vissers die spontaan hun boten aanboden om te helpen met het tegenhouden van de olievlek een papier onder de neus heeft geschoven waarin stond dat ze alleen mochten helpen als ze tekenden om af te zien van compensaties en schadevergoedingen in de toekomst.(mvl)
quote:BP: Gevolgen olie-lekkage "zeer, zeer bescheiden"
Gepubliceerd: 18 mei 2010 13:44 | Gewijzigd: 18 mei 2010 13:51
ANP
Londen/Houston, 18 mei. De gevolgen van de olieramp in de Golf van Mexico voor het milieu zullen „zeer, zeer bescheiden zijn”. Dat heeft BP-topman Tony Hayward vandaag gezegd in een interview met het Britse tv-station Sky News.
Deskundigen gaan er juist van uit dat de lekkage op een diepte van 1500 meter waarschijnlijk zal leiden tot de grootste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis. In de afgelopen maand kwamen tientallen miljoenen liters olie terecht in het water ten zuiden van de staat Louisiana.
Hayward erkent dat nader onderzoek nodig is, maar wijst er vooral op dat de milieuschade tot nog toe meevalt. De olieonderneming boekte de afgelopen dagen succes met het aftappen van olie uit de kapotte leiding.
Dagelijks stroomt er volgens BP circa 800.000 liter olie uit de bron op de bodem van de Golf van Mexico. Via een pijpleiding, die door robotonderzeeërs is verbonden met de leiding op de zeebodem, zou op dit moment ongeveer 320.000 liter olie per dag worden afgetapt richting olietankers. Eerder maakte BP nog melding van het aftappen van circa 160.000 liter olie per dag.
De olieonderneming raamt de kosten van de schoonmaakoperatie op dit moment op 625 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro). Dat is 175 miljoen (140 miljoen euro) meer in vergelijking met de schatting van een paar dagen geleden.
bron
quote:Orkaanseizoen kan olieramp nog erger maken
Het orkaanseizoen in de Verenigde Staten kan dramatische gevolgen hebben. Vooral het olielek in de Golf van Mexico baart experts zorgen. Hevige stormen kunnen de olie nog meer verspreiden.
Net nu verwachten weerkundigen een uiterst actief orkaanseizoen. Alle klimatologische voorwaarden zijn aanwezig voor verschillende zware orkanen in de periode van juni tot november. Een zware storm zou een nachtmerrie zijn voor reddingsploegen die de olie nu proberen op te ruimen.
Katrina
De olieramp in de Golf van Mexico is één van de grootste milieuproblemen uit de geschiedenis. Als het lek eindelijk gedicht is, zal het nog maanden of zelfs jaren duren om de impact weg te werken. Experts twijfelen over de gevolgen van een zware storm op zo'n enorm olielek. Misschien kunnen ze de olie net van de kust weghouden en de vlek verkleinen. Of omgekeerd zou de olie op het wateroppervlak kunnen beletten dat de stormen in kracht toenemen.
Op dit ogenblik ligt de watertemperatuur 0,8 graden boven het normale gemiddelde. Onder invloed van El Nino kunnen orkanen in de Golf van Mexico moeilijker ontstaan, maar recent is El Nino weer verdwenen. Daardoor liggen alle ingrediënten klaar om van dit orkaanseizoen een even actief fenomeen te maken als in 2005, toen orkaan Katrina de stad New Orleans in puin achterliet.
Mexico en Cuba
Het olielek houdt de hele Golf van Mexico in z'n greep sinds de explosie op een platform vorige maand. In de staat Mississippi vrezen ze dat de olie weldra de kust zal bereiken. Maar onder impuls van stormwinden en stromingen zou de olie zelfs de stranden van Mexico - waaronder het populaire Cancun - of Cuba kunnen bereiken.
Volgens sommige experts kan het positief zijn dat de oliemassa zich zo breed mogelijk verspreidt en daar kunnen orkanen een rol inspelen. Maar de olie kan zelf ook verhinderen dat warm water uit de zee in de lucht wordt opgenomen. En dan zou het komende orkaanseizoen misschien een stuk minder actief worden. De lokale bevolking zal dus moeten afwachten welke schade orkanen zullen aanrichten. (gb)
hln
quote:Olievlek al veel verder dan vermoed: smurrie nu ook aangespoeld op Florida Keys
De Amerikaanse kustwacht heeft olie en teerballen afkomstig van het lek voor de kust van Lousiana gevonden in de Florida Keys, zelfs in de buurt van Key West, de zuidelijkste tip van de Keys. Dat is meer dan duizend kilometer in vogelvlucht van de plaats van de ramp. De olie is nu ook maar een goeie 150 kilometer meer verwijderd van de stranden van het Cubaanse Varadero.
Volgens de Duitse toxicoloog en expert in olievervuiling Riki Ott misleiden BP en de Amerikaanse overheid het publiek over de ware ernst van de ramp. Volgens Riki Ott zijn de chemicaliën waarmee BP de olie bestrijdt, evenzeer giftig. BP zegt dat het al 1,5 miljoen liter van die chemicaliën heeft gebruikt om de olie af te breken en nog eens 3 miljoen liter aanmaakt. Volgens Ott zullen hele ecosystemen hier generaties lang de gevolgen van dragen. "Het gaat om zoveel olie op zo'n korte tijd dat het niet anders kan dan dat er gevolgen zijn voor generaties van wild leven in het water."
Terwijl de omvang van de olievlek steeds duidelijker wordt - er zijn nu ook immense onderwaterwolken van olie gevonden die rondzwerven op grote diepte in de Golf van Mexico - is het met aangespoelde olie tot nu meegevallen. Dat is alleen te danken aan de wind, die voorlopig de olie redelijk goed wegblaast van de stranden van ondermeer Mississippi, Alabama, Louisiana en voor Noord-West-Florida.
Het slechte nieuws...
Het slechte nieuws is dat die olie niet verdwenen is, integendeel, er kom elke dag nog een pak bij. BP heeft een slang geplaatst boven het lek en zuigt een klein deel van de lekkende olie weg. Hoeveel dat juist is, kan of wil het bedrijf niet kwijt ("we schatten 42.000 gallon/160.000 liter"); wat een peulschil is van de naar schatting 9 à 11 miljoen liter ruwe olie die dagelijks wegstroomt, zelfs van het cijfer waar BP nog altijd aan vasthoudt (800.000 liter per dag).
Loop Current
In Key West zijn nu ondermeer teerballen aangespoeld met een diameter van 10 tot 30 centimeter. Dat bevestigt de vrees die oceanologen al een aantal dagen koesteren, namelijk dat de olievlek terechtkomt in de Loop Current, een behoorlijke snelle, warme zeestroming die een rondje draait in de Golf van Mexico tussen Cuba, het Mexicaanse vakantieparadijs Yucatán, en via de Keys naar de Atlantische Oceaan stroomt. Eenmaal de olie in de Loop Current zit, kan hij volgens wetenschappers binnen de tien dagen de Atlantische Oceaan bereiken.
Catastrofe
Volgens Peter Ortner, een oceanograaf van de University of Miami, betekent de vondst in Key West dat het nu zover is. De stroming vermijdt de stranden van Miami en Fort Lauderdale, maar Palm Beach zou wel op het traject liggen. Halverwege de westkant van Florida, ter hoogte van Cape Canaveral, gaat de olie dan tout court de Atlantische Oceaan in, waar hij zich, weliswaar verdund, over een enorm gebied zal verspreiden. William Hogarth, decaan aan University of South Florida's College of Marine Science, zegt dat zijn computermodellen en metingen bevestigen dat de olie uit het lek de Loop Current is ingedraaid. Mike Sole, Florida's environmental protection secretary, wou nog niet bevestigen, maar wel toegeven dat het onvermijdelijk lijkt.
Voor de olie de Atlantische Oceaan bereikt, zal hij een catastrofe aanrichten in één van Amerika's mooiste gebieden. De levensbelangrijke mangroves in de Keys en langs de kustgebieden van de Everglades, de kraamkamers van 's werelds derde langste koraalrif, zullen hard getroffen worden. Het visbestand zal een enorme klap krijgen daardoor. Ook het zeegras voor de kust van zuidelijk Florida, essentieel voor ondermeer het overleven van de met uitsterven bedreigde manatee of Amerikaanse zeekoe zal ferme klappen krijgen.
En dan is er het meer dan 300 kilometer lange Florida Keys National Marine Sanctuary, 's werelds derde langste barrièrerif, jaarlijks goed voor honderden miljoen aan inkomsten uit toerisme en sportvisserij. Om van de stranden maar te zwijgen.
Rest van verhaal
quote:Olievlek VS nu in zeestroming beland
PARIJS - De olievlek in de Golf van Mexico is terechtgekomen in de Loop Current, een zeestroming die de olie naar Florida en de Atlantische Oceaan voert.
Over ongeveer zes dagen bereikt het vervuilde water Florida.
Dat hebben Franse wetenschappers opgemaakt uit beelden van een Europese satelliet, maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag bekend.
De olievlek bedreigt onder meer de Florida Keys, een keten van eilanden ten zuiden van de Amerikaanse staat. Daar zijn de afgelopen dagen al teerklonten gevonden.
Na Florida gaat de stroming op in de Golfstroom, die via de oostkust van de VS over de Atlantische Oceaan naar Europa stroomt.
Booreiland
De olieramp begon op 20 april toen een door BP geleaset booreiland na een explosie zonk, circa 80 kilometer uit de kust van Louisiana. Elf arbeiders kwamen om het leven. De afgelopen periode zijn volgens ramingen van wetenschappers al tientallen miljoenen liters olie in het milieu terechtgekomen.
quote:Aanpak BP vergrootte kans op explosie
AMSTERDAM - Olieconcern BP had de explosie van het olieplatform Deep Water Horizon in de Golf van Mexico kunnen voorkomen als het bedrijf niet belangrijke regels aan zijn laars had gelapt.
Tot die conclusie komt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal donderdag in een reconstructie van de aanloop naar de ramp. BP blijkt minder maatregelen te hebben genomen om een gaslek te voorkomen dan werd aangeraden door onderaannemer Halliburton, het Texaanse bedrijf dat de werkzaamheden op het in 2001 door Hyundai gebouwde platform uitvoerde.
Ook zou het gebruik van een enkele, in plaats van een dubbele pijp, 'ongebruikelijk' zijn in de oliebranche. Shell zegt in een reactie normaal gesproken een dubbele oliepijp te hanteren, die er voor zorgt dat explosieve gassen minder snel uit de leiding kunnen ontsnappen.
Vloeistof
Om te controleren op de aanwezigheid van gas, zou BP 'normaal gesproken' minimaal een keer een uitgebreide test hebben moeten uitvoeren waarbij boorvloeistof door de leiding wordt gepompt. Bij BP duurde die procedure, zo blijkt uit de logboeken die de krant heeft ingezien, maar 30 minuten, tegenover een gemiddelde duur van 6 tot 12 uur.
Hierdoor is er op grote diepte waarschijnlijk gas achtergebleven. Toen er aan de randen van het boorgat vervolgens cement werd gegoten, werd het gas omhoog gedrukt door de leiding. BP zou ook hebben nagelaten om de kwaliteit van het cement te controleren, maar volgens het concern zelf is zo'n test alleen nodig in geval van onraad.
Schema
De werkers op Deepwater Horizon liepen door diverse problemen op het moment van de ramp 29 dagen achter op het schema van 51 dagen. Per dag verloor het olieconcern daardoor ongeveer 1 miljoen dollar, wat onzorgvuldigheid in de hand zou hebben gewerkt.
Een manager van BP die toezicht hield op het platform was 'onervaren'. Hij beschouwde zijn werk als "het opdoen van ervaring in diep water", zo blijkt uit gesprekken die de kustwacht met hem voerde.
De beslissing om de boorvloeistof te verwijderen werd uiteindelijk te vroeg genomen, waardoor het gas op de avond van 20 april omhoog schoot en aan de oppervlakte tot ontploffing kwam.
Het officiële overheidsonderzoek naar de oorzaken van de explosie laat nog op zich wachten.
Ik kan er ook maar weinig mee met die beelden. Momenteel is er geen olie te zien, maar een grote machine.quote:Op donderdag 27 mei 2010 16:12 schreef Ermanon het volgende:
Zit nu live te volgen, maar snap er geen hout vanAls het maar dicht komt dat gat!
quote:Olielekkage lijkt gestopt
WASHINGTON - De Top Kill-operatie om een eind te maken aan de olielekkage in de Golf van Mexico ''verloopt volgens plan''. Dat zei vrijdag de topman van de Britse oliemaatschappij BP, Tony Hayward.
Volgens commandant Thad Allen van de Amerikaanse kustwacht lekt er geen olie en gas meer, maar is nog lang niet zeker dat de operatie geslaagd is.
Later vrijdag wordt er opnieuw modder in de olieput gespoten. BP denkt dat het pas over 48 uur duidelijk zal zijn of de operatie een succes is.
Admiraal Allen noemde de komende twaalf tot achttien uur ''zeer cruciaal'' in de poging om het lek te dichten. Zowel Allen als Hayward sprak in het programma Good Morning America van de Amerikaanse zender ABC.
quote:Operatie Top Kill mislukt
ROBERT - De operatie 'Top Kill' waarmee de oliemaatschappij BP op de bodem van de Golf van Mexico een lekkende oliebron poogde te dichten, is mislukt.
Dit heeft de onderneming zaterdag in de Amerikaanse staat Louisiana laten weten.
BP stelt nu een andere strategie te gaan toepassen om de vijf weken oude stroom olie te stoppen.
Met de mislukte operatie pompten de bestrijders zware boorvloeistof in het gat om de stroom tot staan te brengen.
Die kant gaat het wel op.quote:Op maandag 31 mei 2010 21:52 schreef horned_reaper het volgende:
Hoe staat het er op dit moment voor dan ?
Is de hele golf van Mexico al één wasteland ?
ADquote:Witte Huis bang dat olielek nog groter is
De Amerikaanse regering weet het niet meer. Zelfs de modernste technologie blijkt niet in staat om het olielek in de Golf van Mexico te dichten. BP moet het nu zelf maar oplossen, zo lijkt de teneur in het Witte Huis. Maar de regering is ook bang dat BP met een nieuw plan het lek nog met 20 procent gaat vergroten.
Het is voor de VS eerder beschamend dat ze ondanks hun ontwikkelde technologie al een maand proberen om het olielek in de Golf van Mexico te dichten. Poging na poging mislukt en intussen worden de gevolgen voor het milieu steeds groter. Na een nieuwe mislukking vorige week noemde het Witte Huis het olielek de grootste milieuramp in de geschiedenis van de VS.
Pijpleidingen openbreken
BP krijgt intussen steeds meer kritiek te slikken. Het bedrijf huurde het platform Deepwater Horizon toen het op 20 april door een explosie in zee zonk. Op anderhalve kilometer diepte ontstond een lek dat dagelijks enorme hoeveelheden olie in zee doet stromen. Verwacht wordt dat het drama nog maanden zal duren. BP lijkt zich wel op te maken voor een ultieme poging om het lek te dichten.
Zo wil BP de pijpleidingen openbreken om een soort schaal over de oliebron te plaatsen. In de Amerikaanse regering wordt gevreesd dat op die manier nog twintig procent meer olie in zee terecht kan komen. Maar bij BP verzekeren ze dat er geen gevaar bestaat dat meer olie zou vrijkomen. Om het lek definitief te dichten zal een nieuwe bron geboord moeten worden.
Geen vertrouwen meer
De Amerikaanse regering plaatste 150 wetenschappers op de zaak. Iedere dag zou tussen 45.000 en 70.000 liter olie in zee spoelen. In totaal zou al tot 150 miljoen liter gelost kunnen zijn. BP heeft nog steeds vertrouwen dat de nieuwe methode kan slagen om de olie op te vangen. "Het is alleen de vraag hoeveel olie we zullen kunnen opvangen", klinkt het.
De kloof tussen het Witte Huis en BP wordt wel steeds groter. "Ik heb geen vertrouwen in BP. Ze weten niet wat ze aan het doen zijn", zegt Ed Markey, voorzitter van de energiegroep die het lek volgt. "Ze begonnen hun actie met golfballen. En dat was in de eerste weken, dus ik denk net dat mensen nog moeten geloven dat de voorspellingen van BP zullen uitkomen."
Grootste milieu-operatie
Het enige goede nieuws komt vanaf het land waar de VS de grootste milieu-operatie ooit heeft opgezet. Met enorme inspanningen wordt de olie op afstand gehouden om zo weinig mogelijk smurrie op de kust te zien stromen.
Ook uit Republikeinse hoek is de ongerustheid groot. De tegenstanders van president Barack Obama zijn over het algemeen voor de olieboringen. "En daar zal dit olielek geen verandering in brengen", zegt Senator David Vitter van Louisiana. "Maar we moeten leren uit dit ongeval. Voorlopig mag er niet meer geboord worden in de Golf van Mexico. Niet voor we weten hoe we deze operaties veilig kunnen maken en wat er gebeurt als deze beveiliging het laat afweten." (CBR)
quote:BP: olielek duurt nog weken
01 juni 2010 10:00
Oliemaatschappij BP heeft maandag laten weten dat het dichten van het olielek in de Golf van Mexico nog weken duurt. De klus is mogelijk in augustus pas geklaard. ,,Het slaan van ontlastende bronnen in de buurt van het lek wordt nog steeds gezien als de beste oplossing'', aldus een BP-woordvoerder.
Zaterdag bleek dat operatie 'Top Kill' de laatste vergeefse poging was om de oliestroom een halt toe te roepen. Met 'Top Kill' pompten de bestrijders van de milieuramp zware boorvloeistoffen onder het lek om het vervolgens af te sluiten met beton. Deze methode was niet eerder zo diep onder water uitgeprobeerd.
Het olielek in de Golf van Mexico ligt op een diepte van 1600 meter en wordt na zes weken al de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis genoemd. De olieramp begon op 20 april toen een door BP geleased booreiland na een explosie zonk, circa 80 kilometer uit de kust van Louisiana. Elf arbeiders kwamen om het leven. In de afgelopen periode zijn volgens ramingen van wetenschappers al vele tientallen miljoenen liters olie weggestroomd.
De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, zal dinsdag voor het eerst een kijkje nemen in het door de olieramp getroffen gebied. Justitie heeft de bij de ramp betrokken bedrijven al opgedragen alle papieren die betrekking hebben op het ongeval en de daaropvolgende olieramp te bewaren voor onderzoek.
Ondertussen heeft een beweging genaamd Seize BP (Grijp BP) aangekondigd betogingen in vijftig Amerikaanse steden voor te bereiden, die later deze week zullen plaatsvinden.
Bron: ANP
quote:Zaagrobot BP vast in pijp oliebron
Oliemaatschappij BP heeft weer pech bij het dichten van de oliebron op de bodem van de Golf van Mexico. Met een robot wordt geprobeerd een pijp door te zagen op de zeebodem, maar het zaagblad van de robot is muurvast komen te zitten. De pijp moet weg om een soort kap over het lek te kunnen zetten. Het is niet bekend hoe lang het duurt om de vastgelopen zaagrobot te verwijderen.
De Amerikaanse justitie is een straf- en civielrechtelijk onderzoek begonnen tegen British Petroleum. Als BP wetten heeft overtreden wordt er hard opgetreden, zegt justitie.
Toeristenstranden
De lekkende olie in de Golf van Mexico is de kust van Florida tot op enkele kilometers genaderd. De kans is groot dat de toeristenstranden worden vervuild. Eerder spoelde al olie aan in Louisiana, Alabama en Mississippi.
Op Wall Street zakte het aandeel BP na die uitspraak meteen met 15 procent. Om de PR-schade verder te beperken heeft BP Anne Womack-Kolton aangetrokken als het nieuwe hoofd van de persafdeling. Womack-Kolton was in 2004 perssecretaris voor vice-president Dick Cheney. Onder voormalig president W. Bush gaf zij leiding aan het PR-team van het ministerie van Energie.
nos
quote:Kap op lekkende olieleiding Golf van Mexico
WASHINGTON - Met hulp van onderwaterrobots is een kap geplaatst op de lekkende olieleiding in de Golf van Mexico. Dat meldden Amerikaanse media in de nacht van donderdag op vrijdag.
Na het plaatsen van de kap is het de bedoeling dat veel olie via een nieuwe leiding vanuit de kap naar tankschepen wordt geleid. De operatie op 1600 meter diepte was mogelijk nadat een stuk pijp kon worden ingekort. De nieuwe leiding is nog niet aangebracht.
Thad Allen, commandant van de Amerikaanse kustwacht, zei dat het nog enige tijd zal duren voordat duidelijk wordt of door het plaatsen van de kap minder olie wegstroomt.
BP-topman Tony Hayward liet weten dat hij hoge verwachtingen heeft van de methode die het olieconcern wil toepassen om paal en perk te stellen aan het lekken van olie.
nu.nl
quote:Olie spoelt aan op stranden van Florida, koepel vangt maar 5 procent van wat lekt op
Een computermodel projecteert de verspreiding van de olie. Wat u hier ziet is hoe de olievlek over twee maanden zal uitzien.
HLN update In de Amerikaanse vakantiestaat Florida is nu ook eerste olie aan land gespoeld. Op een strand in de buurt van Pensacola ontstond paniek toen zwemmers plots ontdekten dat ze in de olie baadden. Meer naar het zuiden, richting Florida Keys zijn ook weer teerballen aangespoeld.
Ook de jongste poging van BP om het lekken te verminderen lijkt niet echt succesvol te zijn. De koepel die over de lekkende olieleiding in de Golf van Mexico is geplaatst vangt momenteel ongeveer 5 procent op van wat er uit de oliebron wegstroomt. Bovendien zou de procedure voorafgaand aan het plaatsen van die kap ertoe geleid hebben dat er 20 procent meer olie weglekt uit de bron.
Volgens commandant Thad Allen van de kustwacht worden circa duizend vaten olie opgevangen. Dat is slechts een klein gedeelte van de omgerekend 19.000 vaten olie die volgens BP dagelijks in zee stromen. In werkelijkheid stroomt er drie keer meer weg volgens meer geavanceerde metingen. In totaal is al meer dan 400 miljoen liter weggestroomd sinds het lek onstond na de ontploffing op het olieplatform Deepwater Horizon op 20 april.
Ambassadeur
In een politiek persmoment heeft Amerikaans ambassadeur Howard Gutman heeft vandaag in Jabbeke het materiaal bekeken waarover België beschikt om milieuvervuiling op zee tegen te gaan. Het gaat om materiaal van de federale overheidsdiensten Leefmilieu en Mobiliteit & Vervoer. Amerika heeft momenteel af te rekenen met een milieuramp in de Golf van Mexico.
Hulp
"Als de VS onze hulp nodig hebben, zullen we daar op ingaan", liet staatssecretaris Etienne Schouppe verstaan. België beschikt over drijvende dammen en skimmers om olie op wateroppervlakten te verwijderen. Skimmers zijn toestellen die de olie van het water pompen. Het materiaal ligt opgeslagen bij de Civiele Bescherming in Jabbeke.
Vaarroutes
Premier Yves Leterme kondigde in Jabbeke aan dat er nood is aan coördinatie in de strijd tegen de vervuiling op zee. België zal daarin tijdens haar voorzitterschap van de Europese Unie aandacht voor hebben. België beschikt immers niet over boorplatformen voor haar kust maar wel over één van de drukste vaarroutes ter wereld.
De twee Belgische bedrijven die helpen bij de bestrijding van de milieuramp in de VS stelden zich vrijdag voor. Het gaat om Baggerwerken De Cloedt, dat over twee interventieschepen beschikt in de strijd tegen de pollutie, en Citymesh, dat draadloze communicatie verzorgt voor de olie-industrie.
Kleine planeet
"De ramp in de Golf van Mexico doet ons beseffen hoe klein onze planeet is", zei ambassadeur Gutman. "Het is een uitdaging voor mijn land deze ramp onder controle te krijgen en daarom informeren we ons over de aanwezige technologie. Ik ben België dankbaar dat ze met ons participeren in deze uitdaging." (mvl/belga/ep)
Menen ze dit nu?quote:Afzuigen via koepel heeft lek en olievlek alleen maar groter gemaakt, zou nu 16 miljoen liter per dag zijn, vervuiling neemt spectaculair toe
De BP CO mag zich gaan verantwoorden: http://www.usatoday.com/v(...)64770001/90723749001quote:Op maandag 7 juni 2010 19:39 schreef banaantjeEE het volgende:
Als ik naar die foto's kijk, breekt mijn hart
Zou best kunnen aangezien ze voor het plaatsen van de kap de riser hebben afgezaagd. In die riser zaten een aantal knikken waardoor de bron wat meer tegendruk had en daardoor minder olie produceerde. Door het verwijderen van de riser is die tegendruk weggevallen. Daar tegenover staat dat het de bedoeling is dat het grootste deel afgevangen zou moeten worden (niet 100%).quote:
Waarom hoort mijn vraag in BNW thuis? Dit is toch een hele legitieme vraag gezien de situatie en kijkend naar hoe de overheid en de olie industrie met soort zaken in het verleden en heden omgaat?quote:Op vrijdag 11 juni 2010 18:05 schreef Cobra4 het volgende:
Daar is al een topic over. Precies in het subforum waar dat thuis hoort.
Volgens experts heeft BP mogelijk een giftig vulkaan geraakt
Ik dacht dat je kwam trollen. Zeker nadat er ineens een nieuwe user, Bashop, verscheen met wazige info. Mijn excuses voor die gedachte.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 00:44 schreef ender_xenocide het volgende:
[..]
Waarom hoort mijn vraag in BNW thuis? Dit is toch een hele legitieme vraag gezien de situatie en kijkend naar hoe de overheid en de olie industrie met soort zaken in het verleden en heden omgaat?
Juist vanwege die geruchten wil ik weten of er ook onder de "niet-bnw'ers" vragen zijn over de gang van zaken.
En of zoiets inderdaad tot de mogelijkheden behoort, daar is toch niets BNW achtigs aan?
bij BNW ziet men dat als de waarheid, ik niet, ik wil het onderzoeken en dus stel ik hier de vraag.....
Tjonge jonge, het stopt maar niet...quote:Op zaterdag 12 juni 2010 12:42 schreef Pluis_Konijn het volgende:
Verschrikkelijk die ramp, en dan ook nog een olieramp in de Noordzee (vlakbij Denemarken) die overigens verder niet belicht wordt.
Bron
Hoewel hier de schade nog niet precies duidelijk is, laat staan de situatie, maak ik me wel heel erg veel zorgen om het zeeleven en de gezondheid van dieren.
quote:"BP vernielt systematisch bewijslast olieramp, verbergt zelfs dode dieren"
Oef.. nou daar gaat het milieu. Met 50 jaar is het hier tropisch en raakt het water nog schaarser. Plus nog meer dode dieren en andere belangrijke organismen. Hallo CO2 vergiftigingen...quote:Op zaterdag 12 juni 2010 12:50 schreef banaantjeEE het volgende:
[..]
Tjonge jonge, het stopt maar niet...
[..]
Inderdaad, misschien blijken de Maya's het nog bij het rechte eind te hebbenquote:Op zaterdag 12 juni 2010 12:54 schreef Pluis_Konijn het volgende:
[..]
Oef.. nou daar gaat het milieu. Met 50 jaar is het hier tropisch en raakt het water nog schaarser. Plus nog meer dode dieren en andere belangrijke organismen. Hallo CO2 vergiftigingen...![]()
Nou waarom zou dat niet?quote:Op zaterdag 12 juni 2010 19:51 schreef banaantjeEE het volgende:
[..]
Inderdaad, misschien blijken de Maya's het nog bij het rechte eind te hebben
Niemand die dat echt kan voorspellen vrees ik, maar je kan het zelf wel ongeveer invullen. De oceaan bepaalt voor een groot deel het leven op aarde via zijn stromingen. Organismen, plankton enz zullen verdwijnen en deze vormen sowieso de basis van het leven in de oceaan. Catastrofaal dus als er niet snel iets aan wordt gedaan.quote:Op zondag 13 juni 2010 10:48 schreef horned_reaper het volgende:
Is er bij jullie al iets bekend wat precies de gevolgen hiervan gaan zijn?
Wat als al deze olie lekken niet snel gedicht kunnen worden? Wanneer dat deze oliebel uberhaupt leeg zijn?
En wat zal er met de natuur gebeuren in het hele gebied?
Wat gigantischquote:Op woensdag 16 juni 2010 20:12 schreef aloa het volgende:
Zo groot is de olievlek, als je hem boven nederland plaatst
[ afbeelding ]
http://www.ifitwasmyhome.com/
quote:
Zeedieren massaal op de vlucht
HOUSTON - De olieramp in de Golf van Mexico zorgt voor een grote migratie van dieren die in het gebied leven. Dolfijnen en haaien duiken de laatste weken steeds vaker op in verrassend laag water. Volgens onderzoekers is de vlucht van deze dieren een onheilspellend teken van de catastrofale impact van de ramp op het milieu.
Volgens zeebioloog Larry Crowder is de situatie vergelijkbaar met een bosbrand. Dan vluchten dieren ook plots naar de rand van het bos. "Er zullen nog meer vissen, haaien en schildpadden uit het vervuilde water proberen weg te komen."
Ook miljoenen vissen ontvluchten massaal naar ondieper en schoner water. Deze migratie kan echter dodelijke gevolgen hebben. De olie kan nog steeds aan land spoelen en dan zitten de vissen gevangen tussen de smurrie en de kust. Ze worden ook een gemakkelijke prooi voor roofvissen en roofvogels die eveneens steeds vaker opduiken aan de kust.
Iedere dag worden dode vogels, zeeschildpadden en andere dieren uit het water gehaald. De officiële teller staat voorlopig op 783 dode vogels, 353 dode schildpadden en 41 overleden zoogdieren. Volgens onderzoekers is dit echter een fractie van het daadwerkelijke dodental.
quote:BP: mogelijk 100.000 vaten per dag uit lek
WASHINGTON (ANP) - BP gaat er in het slechtste geval vanuit dat er omgerekend 100.000 olie vaten (15,9 miljoen liter) per dag uit de lekkende oliebron in de Golf van Mexico zullen stromen. Dat staat in een intern document van de Britse oliemaatschappij dat zondag is vrijgegeven door een Amerikaanse parlementariër.
De Amerikaanse regering was eerder uitgegaan van een 'worst case scenario' van 60.000 vaten (9,5 miljoen liter) per dag. De schattingen over hoeveel vaten er op dit moment in zee stromen lopen sterk uiteen.
bron
Dat is nog zeer zacht uitgedruktquote:Op zaterdag 3 juli 2010 16:37 schreef Fortune_Cookie het volgende:
zo'n bedrijf zou niet mogen voortbestaan
Om heel eerlijk te zijn snap ik niet dat BP niet compleet gevandaliseerd wordt.quote:
Omdat zij de spreekwoordelijke coke dealers van de ons olie jukies zijn? Als verslaafde de coke-dealer vandaliseren voor een ongeluk in het chem-lab is knap hypocriet dunkt me.quote:Op dinsdag 6 juli 2010 16:55 schreef Fortune_Cookie het volgende:Om heel eerlijk te zijn snap ik niet dat BP niet compleet gevandaliseerd wordt.
quote:Op donderdag 15 juli 2010 21:59 schreef aloa het volgende:
'Oliestroom BP gestopt'
NEW ORLEANS - BP lijkt er vooralsnog in te zijn geslaagd het olielek in de Golf van Mexico te dichten. Voor het eerst sinds het ontstaan van het lek in april stroomt er geen olie de zee in.
Dat heeft Kent Wells, een van de bestuurders van de Britse oliemaatschappij, donderdag gezegd.
nu.nl
Ziet er goed uit, twaalf uur verder en het lijkt nog dichtquote:Lek dicht?
BP zegt dat het olielek in de Golf van Mexico is gedicht. Het Britse olieconcern meldt dat de nieuwe kap om het lek met succes is aangebracht.
Sinds eind april stroomden er dagelijks miljoenen liters ruwe olie in de Golf van Mexico. Alle voorafgaande pogingen om het lek te dichten, mislukten.
President Obama noemt het nieuws een "positief teken", maar benadrukt dat de afsluiting zich nog steeds in de testfase bevindt.
Test
Vicepresident Wells van het olieconcern maakte gisteravond bekend dat de eerste test met de nieuwe kap aantoont dat er geen olie meer ontsnapt.
BP moest gisteren eerder op de dag de test staken, omdat een nieuw lek in een van de pijpleidingen was ontstaan. Toen dat was gerepareerd, kon BP de nieuwe kap alsnog testen.
Oplossing
De test gaat naar verwachting 48 uur duren. De oliemaatschappij heeft laten weten dat als er daarna ook geen olie meer lekt, dat nog steeds niet betekent dat er een permanente oplossing voor het lek is.
Het aandeel BP aan de beurs op Wall Street schoot tien procent omhoog, nadat BP bekend had gemaakt het lek te hebben gedicht.
Deepwater Horizon
Het olielek in de Golf van Mexico ontstond in april, toen het boorplatform Deepwater Horizon explodeerde en zonk. Een veiligheidsmechanisme, dat de oliebron had moeten afsluiten, weigerde dienst. Daardoor konden honderden miljoenen liters olie de zee in stromen.
Hopelijk blijft het zo idd, ik zag net visjes zwemmen ipv olie lekken: http://www.bp.com/liveass(...)html/rov_stream.htmlquote:Op vrijdag 16 juli 2010 10:37 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Ziet er goed uit, twaalf uur verder en het lijkt nog dicht
Dat zou geen oplossing zijn en gaat ook niet gebeuren. Bedrijf is veel te belangrijk.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 16:37 schreef Fortune_Cookie het volgende:
zo'n bedrijf zou niet mogen voortbestaan
Het ziet er helemaal niet goed uit. Zit de hele ochtend al te kijken naar de cam's er onstaan steeds meer scheuren in de zeebodem waar periodiek veel olie en gas uitkomt. De laatste 2 uur zijn er twee ROV's omhoog getackeld de rest van de feeds zijn op zwart gezet.quote:Op vrijdag 16 juli 2010 10:37 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Ziet er goed uit, twaalf uur verder en het lijkt nog dicht
quote:OMFG, it really does look as if they're bugging out.
I don't like the way today is starting. Everything feels really bad right now. Look at the scenario atm,
- MSM is airing complete BS lies. Even bp said the well would be capped for 48 hours max. But the MSM is saying it's over.
- ROV's are rising left and right. Now is not the time to pull up since they're in the middle of a crucial pressure test.
- The President didn't confirm the leak was stopped as he had the chance to.
- bp and scientists aren't giving the all clear yet.
- Sonar images show massive leaks right on top of a 36" oil pipeline. Video from ROV's show leaking cracks in the sea floor.
- The BOP has been off camera for most of the night now.
- ROV's showing fresh oil plumes around the area
I have a feeling the methane explosion is hours away. I hope I am wrong because I know some people on the coast in Louisiana. Her Husband is a brainwashed sheep and refuses to believe the worst case scenario we all have be watching the last week or so
quote:Nieuwe trechter BP houdt stand
Er is nog steeds geen aanwijzing dat de nieuwe kap boven de lekkende olieput in de Golf van Mexico het niet houdt. Dat heeft vicevoorzitter Kent Wells vandaag tijdens een telefonisch perscontact gezegd.
Geen nieuw lek
Er is nog steeds geen teken van een nieuw lek, zei de topman van British Petroleum. De test is echter nog niet beëindigd. "We hebben nog geen slotconclusie getrokken." Mogelijk duurt de test dan ook langer dan de voorziene 48 uur. "Hoe langer de tests blijven duren, hoe meer vertrouwen we krijgen."
Binnen verwachtingen
De druk binnen de put is blijven stijgen, wat BP "meer en meer vertrouwen geeft dat de test werkt", aldus Wells. De verzamelde gegevens blijven binnen de verwachtingen van de ingenieurs.
Een te geringe druk zou wijzen op een lek. Vanochtend bedroeg de druk 465 bar, met een stijging van 0,14 bar per uur. De ingenieurs gaan ervan uit dat de put is afgedekt als de druk tussen 413 en 517 schommelt.
Elke zes uur is er een nieuwe aflezing van de druk, wat de volgende stappen beïnvloedt. (belga/ep)
http://www.hln.be/hln/nl/(...)BP-houdt-stand.dhtml
quote:BP verlengt testperiode oliekap
NEW ORELANS - De Britse oliemaatschappij BP gaat door met het testen van de nieuwe kap op de lekkende olieput in de Golf van Mexico. Dat maakte het bedrijf zaterdag bekend.
De tests begonnen donderdagmiddag en zouden 48 uur duren. Maar BP wil nader onderzoek uitvoeren. Het is onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat de tests zijn afgerond
Dat wel, maar dat kan nog heel lang gaan duren.quote:Op maandag 19 juli 2010 15:32 schreef Ticootje het volgende:
Op een gegeven moment is zo'n bron toch leeg?
quote:Op maandag 19 juli 2010 12:28 schreef banaantjeEE het volgende:
Het olielek is dicht (zeggen ze)
Maar zoals Revolution-NL reeds zei, nu beginnen de problemen pas!
Klinkt en ziet er niet goed uitquote:Op maandag 19 juli 2010 20:47 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Zeebodem begint te scheuren bij 3:50:
http://video.godlikeproductions.com/video/Sea_floor_leaks
quote:Er lekt olie uit de kap die BP over het olielek in de Golf van Mexico heeft geplaatst. De federale autoriteiten willen het voorlopig echter laten zoals het is.
Volgens de gepensioneerde kustwacht Thad Allen is de lekkage vooralsnog geen groot probleem, wel moet de bron direct worden geopend als de druk snel zou stijgen. Dan kan namelijk lekkage diep onder de zeebodem ontstaan.
quote:Olieramp kan 100.000 banen kosten
De olievlek in de Golf van Mexico veroorzaakt door het zinken van het boorplatform Deepwater Horizon van de Britse oliereus BP dreigt de regio behalve een enorme ecologische schade ook een zware economische klap toe te brengen. Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's kan de ramp de regio tot honderdduizend jobs kosten.
Minder activiteiten
Tegen eind dit jaar zal, volgens de studie van het ratingbureau, de olievlek voor minstens 1,2 miljard dollar aan activiteitsverlies en het verdwijnen van 17.000 jobs zorgen. In het meest pessimistische scenario loopt dat op tot 7,4 miljard dollar en 100.000 jobs. De vijf meest door de milieuramp geteisterde VS-staten zijn Texas, Louisiana, Alabama, Mississippi en Florida.
quote:Olie besmet hele voedselketen Golf van Mexico
Schaaldieren in de Golf van Mexico groeien met druppels olie in hun lichaam. Coyotes eten met olie besmeurde vogels. En haaien stikken wanneer de olie hun kieuwen bedekt. Het zijn maar enkele voorbeelden van de manier waarop de olie van de BP-ramp de voedselketen in de Golf van Mexico vergiftigt, zeggen experts en milieuactivisten.
Onder de schaal van zeer jonge blauwe krab, die de moerassen van de Mississippi binnenkomt, zijn oliedruppels gevonden, zegt Harriet Perry, laboratoriumdirecteur aan de University of Southern Mississippi Gulf Coast. Dat kan dramatische gevolgen hebben want veel vissen en vogels voeden zich met deze jonge krab.
Jonathan Henderson wijst erop dat met olie besmeurde vogels worden opgegeten door coyotes. Die worden dan op hun beurt verorberd door alligators. Henderson werkt voor het Gulf Restoration Network, een organisatie die zich inzet voor het herstel van de natuurlijke rijkdommen van de Golfregio.
"Weet u hoe pelikanen sterven door de olie?" vraagt Dean Wilson, directeur van Atchafalaya Basinkeeper. "Ze openen hun vleugels en denken dat ze zullen drogen in de zon, maar eigenlijk worden ze gekookt in de zon. Duizenden vogels sterven zo door de hebzucht van een buitenlands bedrijf." Wilsons organisatie zet zich in voor het behoud van de ecosystemen van het Atchafalaya Basin aan de kust van Louisiana.
quote:Dreigend noodweer vertraagt werk oliebron
De werkzaamheden aan de vervangende boorput in de Golf van Mexico zijn stilgelegd wegens mogelijk noodweer. Het personeel van oliemaatschappij BP moet erop voorbereid zijn de locatie snel te kunnen verlaten als slecht weer in het Caraïbisch gebied omslaat in een orkaan en richting de Golf gaat.
Werkers haastten zich woensdag (lokale tijd) de beschadigde boorput te beschermen tegen het mogelijke noodweer. Afhankelijk van hoe het weer zich ontwikkelt, moeten mogelijk honderden schepen met bemanning het gebied verlaten.
„Als we het gebied moeten evacueren, lopen we mogelijk tien tot veertien dagen vertraging op”, verklaarde Thad Allen, die namens de Amerikaanse overheid het bestrijden van de olieramp coördineert. Het werk ligt stil tot de weersvooruitzichten duidelijker zijn.
De nieuwe boorput die de kapotte moet vervangen, is bijna klaar. Allen zei eerder dat de operatie Static Kill, waarbij via de afsluitkap modder en cement in de kapotte boorput wordt gespoten, mogelijk dit weekend kan beginnen.
In april verwoestte een explosie het door BP geëxploiteerde olieplatform Deepwater Horizon, dat na de ontploffing zonk. Sindsdien stroomden vele miljoenen liters olie de zee in. Pas sinds bijna week is de lekkende bron tijdelijk gedicht met een afsluitkap.
quote:PROOF -- BP Deepwater Horizon Drilled TWO Wells That Blew Out on FEB 13 and APR 20
Quote
All anyone has to do is look up the below positions on a map to see where the first abandoned and blown out well is positioned in relation to the current well they supposedly capped. The first well, WELL #A, has been spewing oil into the Gulf since February 13. WELL #B (meant to be a relief well) commenced on or about February 20 and blew up Deepwater Horizon on April 20.
Look at the plans and the facts. Look at the maps. Do searches and see for yourself. All that's necessary is to read what has already been revealed.
This has been a monumental COVER UP since February 13. It is no different than the cover-up of what
BP WELL #A (the first well that blew and was abandoned)
Latitude 28/44/17.277 N
Longitude 88/21/57.340 W
On location in Mississippi Canyon Block 252 in the Gulf of Mexico, the Deepwater Horizon semi-sub commenced exploration drilling at the Macondo prospect on 03FEB10.
This exploration well had been partially drilled by Transocean in OCT09. The Marianas semi-sub was damaged by hurricane Ida and was removed for repairs in late NOV09.
BP immediately experienced serious problems with its Deepwater Horizon semi-sub operation on 03FEB10. They were unable to seal large cracks at the base of the well for ten days.
BP informed the U.S. Minerals Management Service Dept. of the Interior on 13FEB10 that the cracks were causing uncontrollable bursts of natural gas and they filed a permit to abandon the well immediately.
President Obama was notified of the well blowout on February 13, 2010.
BP WELL #B (the second well that blew up Deepwater Horizon)
Latitude 28/44/16.027 N
Longitude 88/21/57.340 W
BP's Exploration Plan for both wells A and B filed with the Minerals Management Service (Dept. of the Interior) on February 23, 2009.
quote:Another reference to WELL #A:
On Feb. 13, BP told the minerals service it was trying to seal cracks in the well about 40 miles (64 kilometers) off the Louisiana coast, drilling documents obtained by Bloomberg show. Investigators are still trying to determine whether the fissures played a role in the disaster http://www.bloomberg.com/(...)-documents-show.html
quote:SKANDI NEPTUNE
the Rov that shows the "NEW cap"
is the exact coordinates of the FIRST well that blew in February....NOT of the second well (the blew up the rig).
Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)foto_s__.html?p=15,1quote:BP vervalst rampfoto's
NEW YORK - Oliegigant BP heeft toegegeven foto's van de olieramp in de Golf van Mexico te hebben gephotoshopt. Het bedrijf beveelt zijn medewerkers onmiddelijk te stoppen met de praktijken. Dat meldden verschillende Amerikaanse media.
De bewerkte foto van BP: het lijkt alsof de helikopter in de lucht hangt en de piloten het rampgebied inspecteren. Foto: Flickr
De originele foto: de helikopter staat op het schip. Dat is te zien aan de controletoren (linksboven) en de piloot houdt een controlelijst vast. Ook de boeg van het schip is duidelijk zichtbaar. Foto: Flickr
BP plaatste een foto op zijn website waarop de Golf te zien is vanuit de cockpit van een helikopter, terwijl het lijkt alsof de piloten de beschadigde boorplek Deepwater Horizon inspecteren. Bloggers hadden echter al snel door dat de afbeelding vals is. Er zijn te veel verschillende kleurentinten, de piloot heeft een controlelijst vast die hij vóór de vlucht moet nakijken, en staat op het controlepaneel te lezen dat de deuren openstaan en dat de parkeerremmen nog geactiveerd zijn, schrijven boze internetters.
De afbeelding verscheen op de officiële website van BP, maar werd later verwijderd. De afbeelding staat nu op de Flickr-pagina van BP, in een album met 'verouderde foto's. Daar zijn ook andere bewerkte afbeeldingen te vinden.
De oliegigant heeft donderdag toegegeven het fotobewerkingsprogramma Photoshop te hebben gebruikt 'voor kleurcorrecties en het bijsnijden van de beelden. “Onze productieafdeling gebruikt Photoshop om afbeeldingen te bewerken die we op onze website zetten”, zegt een BP-woordvoerder. In enkele gevallen werd ook geknipt en geplakt. Deze afbeeldingen zijn verwijderd en samen met hun origineel op Flickr geplaatst, ter vergelijking.”
Volgens critici is het vervalsen van foto's door BP een nieuw bewijs dat het bedrijf laks om zou gaan met de ramp. Op 20 april voltrok zich na een explosie op het olieplatform Deepwater Horizon de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis. Tientallen miljoenen liters ruwe olie zijn sindsdien in zee gestroomd en honderden kilometers Amerikaanse kustlijn zijn vervuild. Talloze dieren zijn omgekomen.
Dat is toch wel duidelijk, wel goed dat ze het toegeven. Maar iedereen die roept: "Ik zie geen olie op de live stream, dus het is opgelost!" moet even twee keer nadenken. Een machtig bedrijf zoals BP kan zo'n live stream makkelijk verander nat haar wens, zelfs ik zal dat kunnen op een website zoals Ustream.quote:Op vrijdag 23 juli 2010 03:32 schreef Futureone het volgende:
[..]
Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)foto_s__.html?p=15,1
Waar blijven ze dat geld toch vandaan halen?quote:Op vrijdag 23 juli 2010 08:09 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-07-2010
'BP wil stilzwijgen wetenschap kopen'
Het Britse olieconcern BP probeert de beste wetenschappers te 'kopen' om het bedrijf te helpen bij alle rechtszaken na de olieramp in de Golf van Mexico.
Daarvan beschuldigt het hoofd van de Amerikaanse Associatie van Professoren, Cary Nelson, de oliemaatschappij vrijdag. Tegen BP zijn tot op heden al meer dan driehonderd aanklachten ingediend, berichtte de BBC.
In het contract dat BP de wetenschappers aanbiedt, staat dat ze niet mogen publiceren over onderzoeken die zij doen voor de oliegigant. Ook mogen zij ten minste drie jaar niet spreken over de onderzoeksgegevens, of tot de Amerikaanse regering een restauratieplan heeft goedgekeurd voor de hele Golf van Mexico.
Nelson noemde de handelswijze van BP ,,enorm destructief''. En: ,,Ons vermogen de ramp te evalueren, beleid uit te zetten en er als land beslissingen over te nemen kan worden beïnvloed door het stilzwijgen van wetenschappers die de situatie hebben bestudeerd.''
(depers.nl)
Dat hou je dan niet lang vol, lijkt me, want mocht het lek niet dicht zijn, dan blijft de vlek gewoon groeien. En dat is met beelden wel aantoonbaar.quote:Op vrijdag 23 juli 2010 03:41 schreef Floxcie het volgende:
[..]
Dat is toch wel duidelijk, wel goed dat ze het toegeven. Maar iedereen die roept: "Ik zie geen olie op de live stream, dus het is opgelost!" moet even twee keer nadenken. Een machtig bedrijf zoals BP kan zo'n live stream makkelijk verander nat haar wens, zelfs ik zal dat kunnen op een website zoals Ustream.
BP ligt lekker onder vuur de laatste tijdquote:Olieramp in Alaska binnenkort?
Een pijpleiding in de Amerikaanse staat Alaska is goed op weg om de volgende grote olieramp te worden. Het ene na het andere ongeval teistert de olieleiding. En toevallig is BP opnieuw de grootste aandeelhouder.
Het Trans-Alaska Pipeline System is meer dan 1.280 kilometer lang en bevat 11 pompstations. Dertig jaar geleden werd de pijpleiding ingehuldigd als een uniek evenement in de sector. De leiding zou dagelijks zo'n 650.000 vaten olie door de wildernis van Alaska vervoeren. Maar nu is het een ernstig risico geworden, meldt CNN. BP zou ook hier besparen op het onderhoud en de veiligheid van de pijpleiding.
Miljoenenboete
Eigenaar van de pijpleiding is Alyeska, een bedrijf waarvan BP 46 procent van de aandelen bezit. Volgens Republikein Bart Stupak waren er de voorbije maanden verschillende incidenten die zich opstapelen. Er werd echter geen probleem van gemaakt, tot de olieramp in de Golf van Mexico eind april.
Alyeska kreeg al acht zware boetes voor overtredingen op het vlak van veiligheid en onderhoud. Maar het bedrijf vocht ze aan en heeft nog geen cent van de ongeveer één miljoen dollar betaald.
5.000 vaten olie
Het grootste drama gebeurde in mei, toen 5.000 vaten olie wegstroomden nadat een pomp het liet afweten. Vroeger was dat station nog bemand, maar intussen gebeurt de werking volledig automatisch, ook weer om kosten te besparen. Gevreesd wordt dan ook dat de pijpleiding in Alaska de basis kan vormen voor een nieuwe olieramp, dit keer echter eentje op het vasteland.
NOSquote:Olie uit lek lost sneller op dan verwacht
De olie uit het lek bij de Golf van Mexico lost zich sneller op dan verwacht. Dat zegt een Amerikaanse wetenschapper van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
Veel olie is "biologisch afgebroken door natuurlijke bacteriën," zegt Jane Lubchencho van de NOAA.
Dat neemt niet weg dat er bezorgdheid blijft over de onzichtbare gevolgen van de lekkage.
Kleine concentraties
"We zijn ons ervan bewust dat er op bijna duizend kilometer van de kustlijn olie is, waarvan een deel achterblijft aan de oppervlakte. Maar de grootte van het oppervlak is minder en minder, omdat onze agressieve inspanningen om de olie op te ruimen succesvol zijn geweest. "
Volgens de Amerikaanse commandant Thad Allen hebben opruimteams moeite olie te vinden. "We proberen uit te zoeken waar de olie is en wat we eraan kunnen doen," zegt Thad Allen van de kustwacht. "Wat we zien zijn kleine concentraties olie, die moeilijk zijn te vinden, maar ze zijn er wel."
Tja, zegt me niet zoveel, want voor hetzelfde geld gebeurt dit elk jaar met het stormseizoen of zo. Pas als meer mensen dit gaan roepen en degelijk onderbouwen geloof ik erin. Dit is me nog net iets te vaag allemaalquote:Op maandag 2 augustus 2010 16:41 schreef ender_xenocide het volgende:
Er is nu sinds een paar dagen een nieuw doemscenario en wel het tot stilstand komen van de Golfstroom en de daardoor ijzige kouden die zouden gaan ontstaan in de VS en Europa.
De niet zo betrouwbare sites gebruiken volgens mij dit pdf als basis hiervoor.
In hoeverre is dit pdf'je betrouwbaar? En de conclusies?
lijkt me dus niet iets wat jaarlijks gebeurt anders zouden ze toch niet tot deze conclusie komen?quote:Since comparative analysis with past satellite data until may 2010 didn’t show
relevant anomalies, it might be therefore plausible to correlate the breaking of
the Loop Current with the biochemical and physical action of the BP Oil Spill on
the Gulf Stream.
It is reasonable to foresee the threat that the breaking of a crucial warm
stream as the Loop Current may generate a chain reaction of unpredictable
critical phenomena and instabilities due to strong non linearities which may
have serious consequences on the dynamics of the Gulf Stream thermoregulation
activity of the Global Climate.
Zie enkel geen beeld/bewijs van deze bewering/uitspraak, dus een beetje voorzichtigheid is geboden, het is namelijk nogal "in" om BP te bashen, dus ben ik wat voorzichtig met dit soort berichten, wie zegt me niet dat dit poging zoveel is om BP zwart te makenquote:Op maandag 2 augustus 2010 16:54 schreef ender_xenocide het volgende:
quote uit het pdf
[..]
lijkt me dus niet iets wat jaarlijks gebeurt anders zouden ze toch niet tot deze conclusie komen?
Zoals gezegt, als de Golf stroom daadwerkelijk gestopt zou zijn dan zouden er toch wel meer bronnen moeten zijn die tot deze conclusie zijn gekomen.quote:Op maandag 2 augustus 2010 16:54 schreef ender_xenocide het volgende:
quote uit het pdf
[..]
lijkt me dus niet iets wat jaarlijks gebeurt anders zouden ze toch niet tot deze conclusie komen?
Op de afbeelding van 25 july zie ik dat de golfstroom nog gewoon actief is?quote:Op maandag 2 augustus 2010 18:40 schreef ender_xenocide het volgende:
http://www.sott.net/artic(...)nge-By-BP-Oil-Spill-
hier hebben ze het er ook over, de onderste 4 zijn afkomstig van deze tudelft link
http://rads.tudelft.nl/gulfstream/
Schokkend nieuws.quote:Op maandag 2 augustus 2010 18:22 schreef ender_xenocide het volgende:
mischien dat dit ermee te maken heeft http://www.telegraaf.nl/d(...)ap_kopen___.html?p=6
quote:Lek in Golf nu 4,9 miljoen vaten
WASHINGTON - De lekkende oliebron in de Golf van Mexico heeft volgens de laatste schatting van de autoriteiten in Washington 4,9 miljoen vaten olie in de zee doen belanden. Daarvan zijn ongeveer 800.000 vaten opgevangen.
Deze schatting maakt de olieverspilling uit defecte installaties die de onderneming BP gebruikte, in omvang de grootste onopzettelijke olielekkage ooit.
De bestrijders van de olievervuiling zijn bezig de bron van het lek definitief te dichten. Op 15 juli slaagden ze erin een kap over de bron van de lekkage te plaatsen en zo de stroom olie te beheersen.
De autoriteiten, inclusief medewerkers van de oliemaatschappij BP, stelden maandag in een in Washington verspreide verklaring dat betrokken wetenschappelijke onderzoeksteams over het algemeen allemaal hebben geconcludeerd dat de oliebron ongeveer 4,9 miljoen vaten olie moet hebben gelekt. Dat is ongeveer 780 miljoen liter.
Het lek onstond 20 april na een grote explosie op een booreiland. Het booreiland heette Deepwater Horizon en lag ten zuidoosten van de de grootste stad van de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana, New Orleans. Bij de explosie en daaropvolgende brand verloren elf bemanningsleden het leven.
De op een na grootste olielekkage was in 1979 ook in de Golf van Mexico. Daarbij vloeide naar schatting 3,3 miljoen vaten olie de zee in na een explosie op een installatie van de Mexicaanse oliemaatschappij Pemex. De geschatte hoeveelheid van 4,9 miljoen vaten is echter minder dan de hoeveelheid ruwe olie die de Iraakse strijdkrachten in 1991 in de strijd tegen een internationale coalitie na hun Iraakse inval in Koeweit opzettelijk weg lieten stromen
Omdat de hype er nu wel uit is zeker. Het is niet meer 'nieuw'quote:Op dinsdag 3 augustus 2010 17:02 schreef iamcj het volgende:
http://yowusa.com/earth/2010/earth-0810-01a/1.shtml
Nog meer van hetzelfde, waarom wordt dit niet opgepakt door de media?
Laten we hopen dat er nu echt een einde komt aan deze milieurampquote:'Operatie Static Kill geslaagd'
Het is oliemaatschappij BP naar eigen zeggen gelukt het lek in de Golf van Mexico definitief te dichten. Er is modder in het gat gepompt om het lek af te sluiten.
Deze zogeheten 'Static Kill' is met succes afgerond, zegt BP. Het enige wat nu nog moet gebeuren is een betonnen kap rond het lek te plaatsen en dan is de klus geklaard.
Sinds het lek ruim drie maanden geleden ontstond, zijn honderden miljoenen liters ruwe olie in zee gestroomd. Daarmee is het de grootste olieramp aller tijden.
Goed nieuws!! Nu hopen dat het ook dicht blijft en dat de gevolgen van de ramp beperkt blijven.quote:Op woensdag 4 augustus 2010 10:09 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Laten we hopen dat er nu echt een einde komt aan deze milieuramp
Daar vrees ik voorquote:Op woensdag 4 augustus 2010 10:13 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Goed nieuws!! Nu hopen dat het ook dicht blijft en dat de gevolgen van de ramp beperkt blijven.
quote:Breaking news: Matt Simmons, famous for his controversial criticisms of BP and the true undisclosed nature of the oil disaster in the Gulf, is dead.
From WLBZ:
The Knox County Sheriff's Department says Matthew Simmons, the founder of the Ocean Energy Institute, drowned at his house on North Haven late Sunday night.
Simmons was a leading investment banker for the energy industry and had recently retired to work full time on the new Ocean Energy Institute.
He was a leading proponent of offshore wind power and had started raising money to develop and build offshore turbines.
Dubieus.......quote:Biography from oceanenergy.org
Matthew R. Simmons -Founder, Ocean Energy Institute & OEI Board Member
Matthew Simmons is the founder and Chairman of the Board of the Ocean Energy Institute. He was past Chairman of the National Ocean Industries Association, and served as energy adviser to President George W. Bush, among others. Simmons is author of the book Twilight in the Desert: The Coming Saudi Oil Shock and the World Economy, which examines oil reserve decline rates to help raise awareness of the unreliability of Middle East oil reserves.
Background
The Ocean Energy Institute, founded in 2007 by Matthew R. Simmons, is a think-tank and venture capital fund addressing the challenges of U.S. offshore renewable energy. OEI approaches energy R&D and investment from a systems point of view; not just generation, but usage, storage and transmission all together as an interdependent set of opportunities and the next driving force of the international economy.
Mission
OEI is working to coordinate the diverse factors that will help make ocean energy a reality: energy system architecture, offshore wind technology, environmental interests, stakeholder concerns, industrial partners, academic research, financial firepower and political factors.
Biography from simmonsco-intl.com
Matthew R. Simmons graduated cum laude from the University of Utah and received a Masters degree with distinction in Business Administration from Harvard Business School. He then served on the faculty as a research associate for two years. In 1974, he founded Simmons & Company International. Simmons serves on the Board of Deans Advisors of Harvard Business School and is past President of the Harvard Business School Alumni Association. He also serves on the Board of Directors of Houston Technology Center and the Center for Houston’s Future. Simmons serves on The University of Texas’ M.D. Anderson Cancer Center Foundation Board of Visitors (Houston) and is a Trustee of the Bermuda Institute for Ocean Sciences. He is a member of the National Petroleum Council, Council on Foreign Relations and The Atlantic Council of the United States. In addition, he is past Chairman of the National Ocean Industry Association. Mr. Simmons is a Trustee of the National Trust for Historic Preservation and the Farnsworth Art Museum in Maine.
quote:New reports on the BP oil spill disaster have confirmed that there is a leak on the sea floor several miles from the Macondo well’s blowout preventer, which was capped for well integrity pressure tests last Thursday. Some industry experts say this sub-sea breach has been leaking since the disaster began on April 20, 2010, and has been thus far ignored by a media blackout.
The undisclosed specific location of the sea floor leak is reported to be billowing oil and deadly methane gas.
In the early stages of the 90 day-old disaster, oil industry expert Matt Simmons told NBC News that a major area of seepage was coming from an area about 7 miles from the well. Simmons called it the “elephant behind the mouse.”
Simmons may have been referring to the third leak, confirmed by BP on May 5, 2010. That leak has been virtually ignored in what many have been calling an oil spill media blackout, intended to hide the true extent of the damage and potential catastrophic threats from the disaster.
If the sea floor leak announced today is confirmed to be in same location as the one Simmons and Senator Bill Nelson have reported, and BP previously acknowledged, then BP and the government have been aware of it all along and only now decided to address its existence publicly.
Until the exact location of the leak is revealed, it is unclear whether this is the same third leak, or a new one. Either way, the third leak was never declared sealed by BP or the government.
Helaas...quote:
Het zit niet mee....quote:Toch olie gelekt na explosie boorplatform
Uitgegeven: 2 september 2010 19:32
Laatst gewijzigd: 2 september 2010 22:58
NEW ORLEANS - Door de explosie op een boorplatform donderdag in de Golf van Mexico heeft er toch olie kunnen ontsnappen. Hoeveel is nog onbekend.
© AFP
Wel was er al een oliespoor te zien van ongeveer anderhalve kilometer lang en circa een halve meter breed.
Dat heeft de Amerikaanse kustwacht gemeld, die gesproken had met werknemers van het boorplatform van Mariner Energy.
Het blijkt mee te vallen, je hebt wel een vooruitziende blik:quote:Op vrijdag 3 september 2010 10:28 schreef banaantjeEE het volgende:
Best grappig om te zien dat mensen niet leren uit hun fouten of veiligheidsmaatregelen treffen voor de overige bestaande olieboorplatvormen.
quote:Geen nieuw olielek in Golf van Mexico'
Uitgegeven: 3 september 2010 07:50
Laatst gewijzigd: 3 september 2010 09:11
NEW ORLEANS - Bij een brand op een olieplatform in de Golf van Mexico is toch geen olie in zee terechtgekomen. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht donderdag verklaard.
© AFP
Aanvankelijk werd melding gemaakt van een oliespoor van ongeveer anderhalve kilometer lang, maar daar is de kustwacht op teruggekomen.
Eerder op de avond had de eigenaar van het boorplatform, het bedrijf Mariner Energy, al laten weten bij een vlucht over de installatie geen olie te hebben gezien.
Op het dek van het booreiland was een grote brand uitgebroken, in of vlakbij de verblijven van de werknemers. De vlammen zijn inmiddels gedoofd. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.
Wel is bekend dat er onderhoud aan het platform werd gepleegd, waardoor de installatie niet in productie was. Opgeslagen materialen voedden het vuur, en niet brandstof uit de pijpleiding. De zeven boorputten zijn volgens Mariner Energy dicht.
Deepwater Horizon
De explosie kwam vier maanden na de ondergang van het boorplatform Deepwater Horizon, eveneens in de Golf van Mexico. Daarbij stierven elf arbeiders en ontstond de grootste milieuramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Pas op 15 juli werd het olielek gedicht.
De plekken waar de incidenten met de boorplatformen zich voordeden, liggen enkele honderden kilometers van elkaar. Op de plek waar het donderdag misging met het platform van Mariner Energy is de zee circa honderd meter diep.
Milieuorganisaties grepen het voorval donderdag aan om aandacht te vragen voor het gebrekkige toezicht op booroperaties van oliemaatschappijen op open zee. ''Hoe vaak gaan we nog gokken met levens, economieën en ecosystemen?'', zo stelde John Hocevar van de Amerikaanse tak van Greenpeace een retorische vraag.
''Het is tijd dat we leren van onze fouten en verder kijken dan olie.''
© ANP
Allez toch goed nieuws dan. Maar je moet niet alles geloven wat er in de pers wordt geschreven hoor. Is waarschijnlijk een dovenpot-zaak.quote:Op vrijdag 3 september 2010 10:32 schreef kahaarin het volgende:
[..]
Het blijkt mee te vallen, je hebt wel een vooruitziende blik:
[..]
Weet niet, ik kan me zo voorstellen dat er wel wat olie e.d. in het water is gekomen maar dat het niet gaat om een lek, zoń platform heeft natuurlijk allerhande generatoren om de stroomvoorziening op gang te houden dus lijkt me dat de verklaring. Als er echt een lek zou zijn dan was dat wel gespot op diverse weersattellietensites denk ik.quote:Op vrijdag 3 september 2010 10:35 schreef banaantjeEE het volgende:
[..]
Allez toch goed nieuws dan. Maar je moet niet alles geloven wat er in de pers wordt geschreven hoor. Is waarschijnlijk een dovenpot-zaak.
Ja, dat klopt allemaal wat je zegt, maar waarom de vraag niet verschuiven? Daar zijn ze nu reeds mee bezig en de mogelijkheden zijn er. Alleen is het op dit moment allemaal véél te duur. Dus, zoals je zegt, het is de fout van de maatschappij omwille van de vraag, maar dat wil niet zeggen dat BP geen schuld treft. Zij hebben een verantwoordelijkheid en deze moeten ze naleven. Zij zijn in de fout gegaan, niet wij.quote:Op woensdag 29 september 2010 10:18 schreef Ared het volgende:
Alsof het de schuld van de politici en oliemaatschappijen is dat wij niet meer zonder energie kunnen. Wij zijn verslaafd aan energie (ongeacht hoe die wordt opgewekt), en in de komende veertig jaar komen er nog een paar miljard verslaafden bij. Al was het maar omdat koelkasten, kookplaten, waterzuiveringsinstallaties en informatie technologie (hopelijk) hun intrede gaan doen in onderontwikkelde gebieden.
Je kunt het BP kwalijk nemen dat ze te snel te diep gaan boren en dan ook nog eens de veiligheidsmaatregelen niet serieus nemen. Je kunt het de overheid kwalijk nemen dat ze daar niet genoeg op controleren en niet streng genoeg straffen bij het in gebreke blijven van de maatschappijen. Maar de oliemaatschappijen bestaan bij de gratie van de vraag, niet andersom.
Makkelijker gezegd dan gedaan. Ten eerste moeten dan auto's elektrisch gemaakt worden wat eigenlijk pas sinds kort een beetje kan door ontwikkelingen aan batterijen, en dan nog zijn elektrische auto's op dit moment nog steeds veel duurder en minder praktisch dan vergelijkbare auto's met verbrandingsmotoren. Dus voordat de hele markt veroverd is door elektrische modellen (en daarna het oude wagenpark vervangen) gaat nog minstens een paar decennia duren. In de tussentijd ontkom je niet aan gebruik van olie voor transport.quote:Op woensdag 29 september 2010 10:37 schreef banaantjeEE het volgende:
Ja, dat klopt allemaal wat je zegt, maar waarom de vraag niet verschuiven?
Ben ik het op zich wel mee eens hoor, maar welke impopulaire maatregelen kunnen politici nemen (ook gezien de argumenten in mijn antwoord aan banaantjeEE) om te zorgen dat er niet meer geboord hoeft te worden? Als Amerika het botweg verbied worden ze weer meer afhankelijk van het Midden Oosten, Nigeria, Brazilië etc, waar milieubescherming, de controle op veiligheid en mogelijkheid om ongelukken aan te pakken ook volsterkt onvoldoende is. Om nog maar te zwijgen over mensenrechten en strategische belangen.quote:Op woensdag 29 september 2010 11:10 schreef cynicus het volgende:
...
Ik heb ergens gelezen dat men gebruik kan maken van synthetische olie. M.i. is het cruciaal dat deze een belangrijke rol moet spelen, gezien de toenemende vraag waardoor schaarste zal ontstaan op LT en de stijgende prijs. Deze synthetische olie kan geproduceerd worden op basis van gas, steenkool, zand, ...Of dat natuurlijk commercieel haalbaar is, is een ander verhaal. Voor hoelang zal men hier gebruik kunnen van maken eer ook deze opgebruikt zijn? Daarnaast heb je nog windenergie, zonne-energie,... en deze zijn m.i. duurzamer. Een nog groter voordeel, naast substituut van ruwe olie, is het feit dat de klimaatverandering positief beïnvloed wordt omdat er minder CO2 zal uitgestoot worden.quote:Op woensdag 29 september 2010 11:52 schreef Ared het volgende:
[..]
Ben ik het op zich wel mee eens hoor, maar welke impopulaire maatregelen kunnen politici nemen (ook gezien de argumenten in mijn antwoord aan banaantjeEE) om te zorgen dat er niet meer geboord hoeft te worden? Als Amerika het botweg verbied worden ze weer meer afhankelijk van het Midden Oosten, Nigeria, Brazilië etc, waar milieubescherming, de controle op veiligheid en mogelijkheid om ongelukken aan te pakken ook volsterkt onvoldoende is. Om nog maar te zwijgen over mensenrechten en strategische belangen.
Geen idee, ik hoor nergens nog berichtgevingen hierover. Het is natuurlijk ook geen hot news meer héquote:Op woensdag 29 september 2010 10:45 schreef speknek het volgende:
Hebben ze de verdwenen olie al gevonden?
olie vervangen door synthetische olie gemaakt van gas en steenkool lijkt me niet nuttig. Het lijkt me én niet energie-efficient, maar daar komt nog eens bij dat gas en steelkool grotendeels dezelfde problemen kennen als olie: de omgeving gaat er aan bij het delven en er komt CO2 vrij bij het verbranden (beide bij steenkool wat meer dan bij gas).quote:Op woensdag 29 september 2010 12:02 schreef banaantjeEE het volgende:
Ik heb ergens gelezen dat men gebruik kan maken van synthetische olie. M.i. is het cruciaal dat deze een belangrijke rol moet spelen, gezien de toenemende vraag waardoor schaarste zal ontstaan op LT en de stijgende prijs. Deze synthetische olie kan geproduceerd worden op basis van gas, steenkool, zand, ...
Ik denk dat we het grotendeels eens zijn Ared.quote:Op woensdag 29 september 2010 11:52 schreef Ared het volgende:
Ben ik het op zich wel mee eens hoor, maar welke impopulaire maatregelen kunnen politici nemen (ook gezien de argumenten in mijn antwoord aan banaantjeEE) om te zorgen dat er niet meer geboord hoeft te worden? Als Amerika het botweg verbied worden ze weer meer afhankelijk van het Midden Oosten, Nigeria, Brazilië etc, waar milieubescherming, de controle op veiligheid en mogelijkheid om ongelukken aan te pakken ook volsterkt onvoldoende is. Om nog maar te zwijgen over mensenrechten en strategische belangen.
Wel het voordeel is dat er duidelijk niet meer geboord hoeft te worden en we naar de toekomst toe zulke rampen kunnen vermijden.quote:Op woensdag 29 september 2010 12:40 schreef Ared het volgende:
[..]
olie vervangen door synthetische olie gemaakt van gas en steenkool lijkt me niet nuttig. Het lijkt me én niet energie-efficient, maar daar komt nog eens bij dat gas en steelkool grotendeels dezelfde problemen kennen als olie: de omgeving gaat er aan bij het delven en er komt CO2 vrij bij het verbranden (beide bij steenkool wat meer dan bij gas).
Vanuit een energie-oogpunt zie ik niet zo snel in wat het voordeel ervan zou zijn. Misschien dat het handig is om een alternatieve grondstof voor plastic enzo te hebben als de olie echt op raakt?
Maar in plaats daarvan ga je boren naar gas en stripmijnen voor steenkool. Regen en drup verhaal als je het mij vraagt...quote:Op woensdag 29 september 2010 12:52 schreef banaantjeEE het volgende:
Wel het voordeel is dat er duidelijk niet meer geboord hoeft te worden en we naar de toekomst toe zulke rampen kunnen vermijden.
Ja, maar deze bevinden zich dan ook niet op zo'n levensbedreigende gebieden. Als hier iets misloopt loop ten minste niet de hele oceaan gevaar (denk ik)quote:Op woensdag 29 september 2010 15:22 schreef Ared het volgende:
[..]
Maar in plaats daarvan ga je boren naar gas en stripmijnen voor steenkool. Regen en drup verhaal als je het mij vraagt...
eens, op één punt na:quote:Op woensdag 29 september 2010 12:41 schreef cynicus het volgende:
Ik denk dat we het grotendeels eens zijn Ared.
Ik ben zelf een zogenaamde lauw-warmer (of hoe je luke-warm zou willen vertalen uit het Engels). Ik ben er van overtuigd dat onze CO2 de wereld warmer zal maken (en oceanen zuurder) dan het zonder onze CO2 zou zijn, maar dat het minder snel en heftig zal gaan dan door de Al Gores van de wereld wordt beweerd.quote:Dat Amerika maar beter zelf moet boren omdat andere landen minder aan mileubescherming doet is een beetje een raar argument imho. Een lokaal olielek is veel minder ernstig dan de opwarming van de aarde door de uitstoot van de fossiele CO2, die blijft namelijk nog honderden jaren in de koolstof cyclus en blijft wereldwijd invloed houden. Maarja een foto van een olielek spreekt natuurlijk veel meer tot de verbeelding dan voorspellingen van een oceaan met sterk gereduceerde biodiversiteit en wat dat voor de voedselvoorziening betekend.
Tsja, ik weet het ook niet precies. Zo'n olielek zie je eventjes aan de oppervlakte en als het aanspoelt, maar de grootste ramp is toch onderwater en niet zo zichtbaar. De onvoorstelbare ravage die er permanent achterblijft als een berg wordt afgegraven om de steenkool die erin zit te winnen, vind ik zelf minstens net zo hartverscheurend. Maar dat is gevoelsmatig, en ik zou ook niet objectief kunnen aangeven of de één de regen is en de ander de drup of andersom.quote:Op woensdag 29 september 2010 15:27 schreef banaantjeEE het volgende:
Ja, maar deze bevinden zich dan ook niet op zo'n levensbedreigende gebieden. Als hier iets misloopt loop ten minste niet de hele oceaan gevaar (denk ik)
Fijne discussie Ared, je maakt je punten netjes duidelijk. En je twijfel zit (mijns inziens) in de juiste hoek. De exacte klimaat gevoeligheid voor CO2 is inderdaad nog één van de meest onzekere zaken in de broeikas theorie. Maar volgens de wetenschappers is die onzekerheid helaas asymmetrisch: er is een 10% kans dat de gevoeligheid kleiner is dan 1 graad per dubbeling maar ook dat deze groter is dan 5 graden. En de Bell curve aan de bovenkant van de kansverdeling gaat niet naar 0 wat betekend dat er zelfs een (kleine) mogelijkheid is voor meer dan 10 graden verdubbeling... En dan komt het allemaal op risk management neer: hoeveel risico wil je lopen.... Maar goed die discussie is meer voor het Global Warming topic. Misschien dat je daar duidelijk wilt maken waarom je denkt dat die gevoeligheid laag is?quote:Op woensdag 29 september 2010 15:38 schreef Ared het volgende:
Ik ben zelf een zogenaamde lauw-warmer (of hoe je luke-warm zou willen vertalen uit het Engels). Ik ben er van overtuigd dat onze CO2 de wereld warmer zal maken (en oceanen zuurder) dan het zonder onze CO2 zou zijn, maar dat het minder snel en heftig zal gaan dan door de Al Gores van de wereld wordt beweerd.
Misschien wel, hoewel ik hier ook met je eens ben, maar dan wel met de aanvulling dat de stress die we met zijn allen op "het systeem" uitoeffenen nog eens versterkt wordt door de opwarming. Misschien dat één stress oorzaak niet voor een groot probleem zou zorgen maar dat het samen voegen van meerdere stress factoren op een gegeven moment de emmer doet overlopen. Vandaar dat ik vind dat we niet één probleem moeten aanpakken maar allemaal.quote:Daar komt nog bij dat het tempo waarmee we habitat vernietigen (oa door olielekken, maar ook met ontbossing, ontginning en vele andere vormen van vervuiling) en het tempo waarin we de oceanen leegvissen zo hoog is, dat ik zelf vermoed dat als we daar niets aan doen, er geen enkele reden is om ons zorgen te maken over het risico voor de biodiversiteit door CO2. Als we niets doen aan de onmiddellijke risico's in het hier en nu, zullen de kwetsbare soorten allang verdwenen zijn voordat ze in het nauw komen door een veel mindere en "slechts" vermoedelijke dreiging over een halve eeuw of meer.
Misschien ben ik wel de grotere cynicus
Denk je?quote:Op vrijdag 1 oktober 2010 16:55 schreef banaantjeEE het volgende:
Ze zullen hun les wel geleerd hebben (hoop ik)
Ik vrees dat ik je zin niet begrijpquote:Op vrijdag 1 oktober 2010 20:17 schreef cynicus het volgende:
[..]
Denk je?
De gevolgen van het olielek en vooral de toegevoegde oplosmiddel (COREXIT) zijn nog helemaal niet duidelijk omdat het is niet precies bekend is uit welke chemicalien het oplosmiddel bestaat.
Bekijk het verhaal van Toxicoloog Susan Shaw op TED:
http://www.ted.com/talks/(...)toxic_trade_off.html
Sorry. Als je de presentatie van Susan Shaw bekijkt blijkt dat een belangrijk deel van deze olieramp achter gesloten deuren gehouden wordt om de geld stroom richting sommige bedrijven open te houden door de exacte samenstelling van het oplosmiddel COREXIT niet vrij te geven (onder het mom van handelsgeheimen). Het lijkt er dus sterk op dat een aantal van de nodige lessen nog niet geleerd zijn:quote:Op vrijdag 1 oktober 2010 20:59 schreef banaantjeEE het volgende:
Ik vrees dat ik je zin niet begrijp
Ja, dat spreekt voor zich, uit eigenbelang en om zoveel mogelijk schadeclaims te vermijden, zal men wel bewust bepaalde zaken achterhouden. Ik denk dat het nog te vroeg is om te zeggen of de industrie reeds lessen geleerd heeft of niet. Maar gezien het feit ze niet meer gaan boren op zo'n diepe gebieden wijst toch op goede wil denk ik, gezien de risico als er iets fout loopt worden gereduceerd.quote:Op vrijdag 1 oktober 2010 21:29 schreef cynicus het volgende:
[..]
Sorry. Als je de presentatie van Susan Shaw bekijkt blijkt dat een belangrijk deel van deze olieramp achter gesloten deuren gehouden wordt om de geld stroom richting sommige bedrijven open te houden door de exacte samenstelling van het oplosmiddel COREXIT niet vrij te geven (onder het mom van handelsgeheimen). Het lijkt er dus sterk op dat een aantal van de nodige lessen nog niet geleerd zijn:
- opeheid van zaken in het belang van een groter goed dan alleen bedrijfswinst,
- verantwoordelijkheid. CCOREXIT werd zoveel mogelijk gebruikt ondanks dat het veel giftiger is dan andere oplosmiddelen. Iedereen schuift elkaar de zwarte piet toe
- greenwashing. Instituten die geld krijgen van BP worden uitgenodigd om uit te leggen dat de gebruikte chemicalien en olie helemaal niet zo giftig zijn
Niets wijst erop dat de industrie met deze ramp op dergelijke vlakken een goede les geleerd heeft.
Maar om op een optimistischere toon te eindigen zou ik de aandacht willen vragen voor het ongelooflijk meeslepende verhaal van Mike deGruy over enkele wonderen uit de diepe ocean met tot slot iets moois om over na te denken.
Natuurlijk, de geschiedenis zegt niks over de toekomst maar toch ook wel. Laten we zeggen dat ik skeptisch ben.quote:Op vrijdag 1 oktober 2010 21:40 schreef banaantjeEE het volgende:
Ja, dat spreekt voor zich, uit eigenbelang en om zoveel mogelijk schadeclaims te vermijden, zal men wel bewust bepaalde zaken achterhouden. Ik denk dat het nog te vroeg is om te zeggen of de industrie reeds lessen geleerd heeft of niet. Maar gezien het feit ze niet meer gaan boren op zo'n diepe gebieden wijst toch op goede wil denk ik, gezien de risico als er iets fout loopt worden gereduceerd.
Misschien is dat nou juist iets om te proberen te veranderen? Denk aan de take-home message van Mike: in kleine stapjes ben je wel degelijk in staat de wereld een stukje beter te maken.quote:En die andere zaken die je opsomt kloppen ook, maar zijn onvermijdbaar in eenders welke industrie hoor. Ze zijn nu eenmaal een cost of doing business geworden vrees ik.
En daar zit hem nu net de clou om die bedrijven aan te pakken: Bedrijven zijn uiterst gevoelig voor hun image, een van de belangrijkste redenen voor BP om direct te zeggen dat ze alle kosten zou vergoeden (Uhuh! De rechtzaken over Exxon Valdez lopen ook nog steeds...). Als het publiek geen (of minder) goederen meer afneemt van een bedrijf om bepaalde negatieve publiciteit zal het daar absoluut op reageren. Jammer alleen dat we zo verslaafd zijn aan olie...quote:Denk maar aan de case over Nike i.v.m. kinderarbeid. Er werden mensen aangesteld om haar onderaannemers te controleren op de naleving van bepaalde werkomstandigheden (veiligheid, lonen, leeftijd...).
En daar is een term voor: Greenwashing: het mooier doen lijken dan het werkelijk is. Net als Shell die vroeger spotjes uitzond over hun zonnepaneel onderzoek terwijl dat een absoluut niche onderdeel was van het bedrijf. Of BP dat vooral met groen en zonnebloemen geassocieerd wil worden. En allemaal reppen ze over termen als "Eco" en "CO2 neutraal" terwijl hun business is zoveel mogelijk olie te verkopen. Oftwel, als bedrijf doe je naar buiten toe alsof je keihard werkt aan de negatieve kanten van je bedrijfstak zonder er werkelijk veel aan te doen. Mensen geloven het en het geld blijft binnen rollen. Iedereen blij...quote:Het vreemde was dat deze onderzoekers aangesteld werden door Nike zelf.... Het is dus net zoals bij BP: men stelt zelf mensen aan die in hun voordeel zaken toelichten.
Oh, boeiend dan... de economie is veeel belangrijker. Drill baby, Drill!quote:Ze vormen ook geen riffen en spelen maar een bescheiden rol in het ecosysteem.
Niet zo heel spannend dus.quote:een veld van 15 bij 40 meter koraal waargenomen waar al het leven verdwenen lijkt.
Hoeveel koraal is er gevonden dat niet aangetast is? Als dit het enige koraal in de omgeving is (100% aangetast) is het niet onredelijk dat het door de olie en/of oplosmiddelen komt. Als er ook 15x40 meter onaagetast koraal gevonden is (50% aangetast), kun je je afvragen waarom de ene helft wel, en de andere helft niet aangetast is. Als er hectaren onaagetast koraal gevonden zijn, met één stukje van 15x40 meter dat wel aangetast is, vraag ik me af hoe ze tot de conclusie komen dat het verband "aannemelijk" is.quote:Het nu onderzochte gebied werd speciaal met het oog op de olieramp van april aangedaan.
Rare opmerking, moeten we nu geloven dat de review boards van die 20+ journals allemaal partijdig zijn? Of is het niet zo'n goed artikel..quote:Joyce heeft echter uitgebreider onderzoek gedaan dan andere wetenschappers. Toch wordt haar onderzoek minder snel opgenomen in wetenschappelijke tijdschriften
Ik heb er verder nog niets over gelezen.quote:Op vrijdag 25 maart 2011 14:07 schreef Maron het volgende:
Waarom horen we hier niets over..? hoop dat het niet waar is..![]()
http://welingelichtekring(...)golf-van-mexico.html
(Bron)quote:BARATARIA BAY, La. (AP) — Two years after the Deepwater Horizon rig exploded and sank in the Gulf of Mexico, touching off the worst offshore spill in U.S. history, research into the disaster's environmental effects is turning up ailing fish that bear hallmarks of diseases tied to petroleum and other pollutants.
— A recent batch of test results revealed the presence of oil in the bile extracted from fish caught in August 2011, a year after BP's broken well was capped and nearly 15 months after it first blew out on April 20, 2010, leading to the rig explosion that killed 11 men.
"Bile tells you what a fish's last meal was," ... Bile in red snapper, yellow-edge grouper and a few other species contained on average 125 parts per million of naphthalene, a compound found in crude oil, Murawski said. Scientists expect to find almost none of the toxin in fish captured in the open ocean.
"Those levels are indicative of polluted urban estuaries," he said.
No problem... volgens de overheidquote:Op vrijdag 20 april 2012 16:31 schreef Maron het volgende:
Aljazeera meldt er hetvolgende over..
http://www.aljazeera.com/(...)18260912.htmlhttp://
onderstaand is geen verhaal op zich, BP heeft veel bewijslast laten verdwijnen!!quote:Op donderdag 31 maart 2011 19:22 schreef aloa het volgende:
BP blijft moeite doen om olie in de Golf te verbergen
De olieramp in de Golf van Mexico 'viert' volgende maand al zijn eerste verjaardag. Een jaar na de grootste milieuramp in de geschiedenis van de VS hangen de stranden in de Golf niet langer vol olie. Maar verdwenen is het goedje nog lang niet. Dagelijks gaat de schoonmaak verder. Vreemd genoeg doet BP er nog steeds alles aan om de oliesporen te verbergen.
In de wereldpers is de olieramp al lang verleden tijd, maar lokale reporters doen nog steeds hun best om de situatie op te volgen. Voor de bewoners van de Golf zullen de gevolgen van het drama immers nog jaren voelbaar zijn. Een journalist vertelt op de website van 'Mother Jones' dat het lastig blijft om toegang te krijgen tot de stranden. Regelmatig spoelen er immers nog oliesporen aan en die probeert BP hardnekkig te verbergen.
Vorig jaar moesten agenten de toegang tot de oliestranden beletten, nu worden die plekjes bewaakt door ingehuurde veiligheidsagenten van BP. "U heeft de toelating nodig om hier te komen. En dan zal u vermoedelijk begeleid moeten worden", zegt een agent tegen journalist Mac McClelland. "Hoe moeilijk is het om toelating te krijgen?", vraagt Mac. "Doorgaans is het redelijk lastig."
BP weigert commentaar
Op andere stranden gaat het verhaal niet anders. Een Duitse cameraploeg keert gelaten terug nadat de toegang tot het strand geweigerd werd. Een Duitse reporter zegt voortdurend naar BP te bellen, maar het bedrijf weigert op zijn vragen te antwoorden. Onlangs was er sprake van een nieuw olielek in de regio, maar die olie is al opgeruimd. Ook de kustwacht meldt dat de olie op de stranden nog steeds afkomstig is van Deepwater Horizon, het boorplatform dat bijna een jaar geleden ontplofte.
Mac probeert het nog een keer, dit keer op Elmer's Island. Hij vraagt om toestemming bij BP, maar krijgt een negatief en ontwijkend antwoord. "Het strand is gesloten. Het sluit om vijf uur en het is kwart na vijf", krijgt hij te horen. "Maar het is nog maar kwart na vier", merkt hij op. "Wat wil je er dan doen?", vraagt de BP-woordvoerder. Na lang aandringen mag Mac toch doorgaan. Al moet hij uit de buurt van de schoonmaakploegen blijven.
Op het strand is de grote schoonmaak voorbij. Hier en daar liggen wel nog oliesporen. Maar proper zijn de stranden nog niet. Een collega van Mac raakt het vuile zand met zijn handen aan. Een uur later klaagt hij van een branderig gevoel.
Toeristen keren terug
Stilaan geeft BP de stranden weer in handen van de overheid. Op 1 april begint het toeristisch seizoen in de Golf. De olie houdt de mensen niet van de stranden. De beelden doen denken aan de situatie vorig jaar, kort na de olieramp. Toen zaten toeristen letterlijk tussen de olie te zonnebaden. Ook nu duiken de eerste papieren vliegers op, terwijl kinderen in de golven spelen. Mensen genieten van het strand, maar de ramp van vorig jaar is gebrandmerkt in de olieresten die hier en daar blijven opduiken. (gb)
HLN
quote:Deepwater Horizon lekt weer olie in de Golf van Mexico
Een nieuwe, kilometerslange olievlek in de Golf van Mexico is met zekerheid toe te schrijven aan de ramp met de Deepwater Horizon in 2010. Maar het is nog onduidelijk of het om een nieuw lek gaat.
De olievlek, zo'n 80 kilometer van de kust van Louisiana, werd ontdekt op satellietbeelden in september, en is inmiddels zo'n 5 kilometer lang. De Amerikaanse kustwacht nam stalen, die in het laboratorium geanalyseerd zijn. Daaruit blijkt met zekerheid dat de nieuwe olievlek in verband staat met de olieramp. De olie in de vlek heeft dezelfde samenstelling als de olie die vrijkwam bij de ramp met de Deepwater Horizon twee jaar geleden.
Verband onduidelijk
Toch is het nog niet duidelijk waar de olie precies uit afkomstig is. "De exacte bron van de olie is nog onduidelijk", zei de Amerikaanse kustwacht in een verklaring. "Mogelijk is het restolie uit het gezonken platform of wrakstukken op de zeebodem." Ook BP, de oliemaatschappij die het boorplatform samen met Transocean uitbaatte, vermoedt dat de olie afkomstig is uit wrakstukken, met name uit de lange boorleiding die het platform met de bron verbond.
Verse olie
Maar niet iedereen is daar zo zeker van. Ian MacDonald, hoogleraar oceanografie aan de Florida State University, roept op tot voorzichtigheid. "Het is nog onduidelijk wat de bron van de olie is", zegt hij in de Amerikaanse krant The Washington Post. "Het is nog te vroeg om uit te sluiten dat het om verse olie uit het reservoir gaat."
De kustwacht maakt zich nog geen zorgen over de kustlijn, omdat de kans klein is dat de vlek tot daar geraakt. Als de olie inderdaad uit de boorleiding afkomstig is, dan kan het om zo'n 1.800 vaten gaan, een fractie van de 4,9 miljoen vaten die tijdens de ramp in het milieu terechtkwamen. BP en Transocean krijgen tot vrijdag de tijd om een plan van schoonmaak in te dienen.
Zal wel een gescheurde zeebodem zijn. Move allong... nothing to see.quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |