quote:Olielek veertien keer groter dan gezegd
Het olielek in de Golf van Mexico is ongeveer veertien keer groter dan de schatting van BP. Dat stelden wetenschappers vrijdag, die een door het olieconcern vrijgegeven video van het lek hebben geanalyseerd. Dat meldden Amerikaanse media.
Tot dusverre meldden BP en de Amerikaanse kustwacht dat circa 800.000 liter per dag uit het lek stroomt. Wetenschappers schatten de hoeveelheid echter op grofweg 11 miljoen liter per dag. Daardoor zou deze olieramp de ramp met de Exxon Valdez in 1989 doen verbleken. BP ontkent de beweringen.
BP-baas Tony Hayward zei vrijdag bovendien dat het olielek als relatief klein moet worden beschouwd als je het afzet tegen het totale watervolume. Hij zei verder tegen de Britse krant The Times dat hij haatmail heeft ontvangen, nieuws over de ramp op tv of in kranten mijdt en dat hij 's nachts slecht slaapt.
quote:BP boekt succes bij beheersing olievervuiling
LONDEN/HOUSTON - Technici die voor de oliemaatschappij BP pogen olie die uit bronnen in de Caribische Zee stroomt, te beheersen, meldden zondag een succes.
Ze hebben volgens door het persbureau Reuters aangehaalde bronnen een manier gevonden om olie en gas via een pijp af te tappen. Zo kan worden voorkomen dat de olie zich verder in zee ongecontroleerd verspreidt.
Voor de praktische toepassing van de werkwijze moet echter geëxperimenteerd worden. Later op zondag volgt een nieuwe poging, aldus betrokken.
Ze beklemtoonden dat hun eerdere pogingen in het weekeinde tonen dat het gaat werken.
Booreiland
Een door de Britse oliemaatschappij BP geleased booreiland zonk kort na een explosie op 20 april waarbij elf arbeiders om het leven kwamen.
Het vergane booreiland stond in de Golf van Mexico, circa 80 kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat Louisiana.
© ANP
nu.nl
hlnquote:Oliewolk Golf Mexico: 16 kilometer lang, 6 kilometer breed
Amerikaanse wetenschappers waarschuwen dat een nu al kolossale oliewolk onder het wateroppervlak zich nog uitbreidt. Ze zou tot zestien kilometer lang zijn, zes kilometer breed en een hoogte hebben van ongeveer honderd meter. Dat schrijft the New York Times.
"In vergelijking met wat we aan het wateroppervlak zien, bevindt er zich een angstwekkende hoeveelheid olie in de diepte", zei oceanologe Samantha Joye van de Universiteit van Georgia.
Te weinig zuurstof
Dat zou een gevaar voor de zeedieren kunnen betekenen. Nu al ligt het zuurstofgehalte in de buurt van de olieslierten 30 procent onder de normale waarden. "Dat is alarmerend", zei de onderzoekster.
Chemicaliën, de oplossing?
De oorzaak kan het gebruik van chemicaliën zijn, die de olie al onder water moeten doen oplossen. Daardoor wordt verhinderd dat de olie naar het wateroppervlak stijgt, vermoeden de wetenschappers.
Lek nog niet gedicht
Ondertussen gaan de pogingen verder om het lek, op ongeveer 1.500 meter diepte, te dichten. Experts proberen een leiding op de kapotte stijgleiding te schuiven en de lekkende olie op te zuigen. Sinds het ongeval met het olieplatform Deepwater Horizon op 20 april zijn tot nu toe alle pogingen mislukt om het gat te dichten. (belga/edp)
quote:Na succes volgt nieuw drama
In het spoor van een - zoals nu blijkt - toch wat euforisch bericht van BP dat het een manier is gevonden om de lekkende oliebron in de Golf van Mexico af te tappen, volgt dramatisch nieuws. Wetenschappers hebben gevonden waar het verschil in olie (volgens BP lekt 800.000 liter per dag, maar het is tot 14 keer meer) zich bevindt: in bijzonder giftige oliewolken die niet naar de oppervlakte stijgen door de chemicalieën die BP gesproeid heeft.
Technici die voor de oliemaatschappij BP proberen de oliestroom in de Golf te beheersen, hebben naar eigen zeggen een manier gevonden om olie en gas via een pijp af te tappen. Zo kan volgens BP worden voorkomen dat de olie zich verder in zee ongecontroleerd verspreidt. Dat laatste is een beetje optimistisch: er blijkt ondertussen dat er maar een deel van de lekkende olie wordt afgetapt.
Gerelativeerd: werkte maar vier uur
Hoe groot dat deel is, kan (of wil BP niet kwijt). Maar, zeggen ze bij BP, het resultaat toont aan dat het technisch kan. Het verhaal van het succes is ook al fel gerelativeerd. Blijkbaar heeft het systeem maar vier uur gewerkt, en "toen stonden we op het punt er olie mee boven te krijgen" aldus een andere zegspersoon bij BP. Een probleem dus, toch? "Nee", volgens BP, "een probleem kan je dat niet noemen, wij zien het als een deel van het leerproces. En dat is nu eenmaal leren: herconfigureren, blijven proberen. Wat belangrijk is, is dat we aangetoond hebben dat het mogelijk is."
Moraalbooster nodig
BP heeft heel dringend een moraalbooster nodig. Niet alleen kwam de jongste dagen uit dat het lek tot 14 keer groter is dan de firma publiekelijk wou toegeven, bovendien bleek dat achter gesloten deuren de top van het bedrijf tegen Amerikaanse senatoren wel degelijk toegaf dat "het wel eens om 9,5 miljoen liter per dag zou kunnen gaan" die in de Golf lekt.
Daarnaast bleek dat BP vissers die vrijwillig hadden aangeboden te helpen om de olievlek te bestrijden, meteen een papier onder hun neus had geduwd waarin die vissers afzagen van schadeclaims tegen BP. En, bleek dat er niet 800.000 liter, maar 11 miljoen liter ruwe olie per dag in zee belandde. Dat is elke vier dagen wat de Exxon Valdez in 1989 in Alaska in zee deed belanden.
Oliewolken
The New York Times pakt dan weer met het verhaal uit dat wetenschappers een bijzonder verontrustende ontdekking hebben gedaan: in plaats van naar de oppervlakte te drijven, blijven er gigantische wolken van olie hangen in de diepte. Die zijn aan een vernietigende rondzwerving door de Golf begonnen. Er is er al zo'n onderwater-oliewolk gevonden die 15 kiliometer lang en 5 kilometer breed is en zeker 100 meter dik. En volgens marinebiologen zijn er al tientallen van die wolken ontstaan.
Waarom de olie niet naar de oppervlakte stijgt, was in eerste instantie een raadsel voor de wetenschappers. Ondertussen lijkt er een verklaring: de chemicaliën die BP vorige week beginnen spuiten is om de olie zogezegd te verdunnen, wat het opkuisen makkelijker zou maken, zou het omgekeerd effect hebben onderwater.
Het gebruik van die chemicaliën was van dag één omstreden: er was niet genoeg bekend over de effecten ervan. Maar het Amerikaanse milieudepartement gaf toch de toestemming.
Doekje voor het bloeden
BP geeft overigens toe dat het aftapgedoe maar een doekje voor het bloeden is. Het bedrijf wil de lekkende oliebron helemaal dichten. Het heeft daarvoor drie strategieën. Eén: een top kill, waarbij door modder in de pijp te "schieten" de olie zou moeten stoppen met vloeien. Na de modder komt er een laag cement over. Experts achten de slaagkans van piste één bijzonder klein op een diepte van 1.500 meter, maar BP zegt dat het "over een goeie week à tien dagen" gaat proberen. De modder komt van
de Q4000, een schip dat ongeveer acht miljoen liter modder aan boord heeft.
Twee: de junk shot. BP zegt dat het misschien voor de operatie met het modder gaat proberen met ondermeer golfballen de lekken te dichten. Theoretisch kan dat, maar bijna iedereen vermoedt dat het op zo'n diepte praktisch ondoenbaar is. Drie: het boren van een relief well, een nieuwe pijp, naar de lekkende pijp, maar die onder de lekken de olie aftapt. Een enorm precisiewerk, dat drie maanden duurt. Het is de enige relaistisch oplossing volgens zowat alle specialisten.
BP-baas Tony Hayward heeft ondertussen toegegeven dat zijn job op het spel staat. Wat de man er niet van weerhoudt de gekste vergelijkingen te maken. Zo vertelde hij een collega van The Guardian na een persconferentie dat die "maar moest ophouden met janken", want, "die olielek is relatief klein als je ziet hoeveel water er in de zee is" ("It's tiny compared with the very big ocean").
"Air France is toch ook niet gestopt met vliegen toen er eentje neerstortte"
Dezelfde Hayward vergeleek de olielek ondertussen op de Amerikaanse tv al met de rampzalige vlucht van Apollo 13 (1970) die volgens de CEO "toch ook niet het einde van de ruimterace betekende". Een variant daarop: "Air France is toch ook niet gestopt met vliegen nadat dat toestel uit Brazilië vorig jaar neerstortte". Merkwaardige analyse van de situatie van een man die tegen The Times verontwaardigd vertelde dat hij haatmail had gekregen sinds de ramp gebeurde, en dat hij "nieuws over de ramp op tv of in kranten mijdt".
23 miljard
De ramp heeft BP tot nu toe al zeker 450 miljoen euro gekost, maar analysten hebben uitgerekend dat het uiteindelijk wel eens 23 miljard kan worden. BP heeft er dus alle belang bij om de schuld in andermans schoenen te schuiven.
Systematisch vervalsen veiligheidsrapport
Dat wordt wel moeilijker met de dag. Een man die jarenlang werkte op booreilanden van BP in Alaska heeft in Amerikaanse media verklaard dat hij ten minste honderd keer gezien heeft hoe er gerommeld werd met tests met de blow-out preventer, die ook de lekkende bron had moeten afsluiten enkele uren voordat een explosie op het booreiland in de Golf van Mexico plaatsvond.
En een federale onderzoekscommissie heeft laten weten dat de blow-out preventer van de Deepwater Horizon kort voor de bewuste explosie op 20 april niet door een test is gekomen. Bovendien zat er een lek in het cruciale hydraulisch systeem en zou er methaangas en mogelijk andere gassen in de bron hebben kunnen lopen door een breuk.
"Maak u geen illusies: we zullen off-shore blijven boren"
En, terwijl er dus miljoenen liters per dag weglekken, en een oplossing volgens de meest voorzichtige schattingen drie maanden weg is, lijken BP en Hayward al begonnen met de volgende stap: het veiligstellen van het boren in zee. "Het is best erg, en we hebben misschien in het begin een paar foutjes gemaakt bij de aanpak van deze ramp, maar u mag niet vergeten dat in de diepe wateren van de Golf van Mexico een derde van de olie en gas in de VS wordt opgepompd", klonk het op de jongste persconferentie. "Maak u geen illusies: off-shore drilling zal niet verdwijnen." Of: stop nu allemaal maar met zeuren.
Vissers die wilden helpen gechanteerd
De arrogantie van de BP-topman is op z'n minst gezegd misplaatst, zeker nu ook aan het licht gekomen dat BP aan vissers die spontaan hun boten aanboden om te helpen met het tegenhouden van de olievlek een papier onder de neus heeft geschoven waarin stond dat ze alleen mochten helpen als ze tekenden om af te zien van compensaties en schadevergoedingen in de toekomst.(mvl)
quote:BP: Gevolgen olie-lekkage "zeer, zeer bescheiden"
Gepubliceerd: 18 mei 2010 13:44 | Gewijzigd: 18 mei 2010 13:51
ANP
Londen/Houston, 18 mei. De gevolgen van de olieramp in de Golf van Mexico voor het milieu zullen „zeer, zeer bescheiden zijn”. Dat heeft BP-topman Tony Hayward vandaag gezegd in een interview met het Britse tv-station Sky News.
Deskundigen gaan er juist van uit dat de lekkage op een diepte van 1500 meter waarschijnlijk zal leiden tot de grootste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis. In de afgelopen maand kwamen tientallen miljoenen liters olie terecht in het water ten zuiden van de staat Louisiana.
Hayward erkent dat nader onderzoek nodig is, maar wijst er vooral op dat de milieuschade tot nog toe meevalt. De olieonderneming boekte de afgelopen dagen succes met het aftappen van olie uit de kapotte leiding.
Dagelijks stroomt er volgens BP circa 800.000 liter olie uit de bron op de bodem van de Golf van Mexico. Via een pijpleiding, die door robotonderzeeërs is verbonden met de leiding op de zeebodem, zou op dit moment ongeveer 320.000 liter olie per dag worden afgetapt richting olietankers. Eerder maakte BP nog melding van het aftappen van circa 160.000 liter olie per dag.
De olieonderneming raamt de kosten van de schoonmaakoperatie op dit moment op 625 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro). Dat is 175 miljoen (140 miljoen euro) meer in vergelijking met de schatting van een paar dagen geleden.
bron
quote:Orkaanseizoen kan olieramp nog erger maken
Het orkaanseizoen in de Verenigde Staten kan dramatische gevolgen hebben. Vooral het olielek in de Golf van Mexico baart experts zorgen. Hevige stormen kunnen de olie nog meer verspreiden.
Net nu verwachten weerkundigen een uiterst actief orkaanseizoen. Alle klimatologische voorwaarden zijn aanwezig voor verschillende zware orkanen in de periode van juni tot november. Een zware storm zou een nachtmerrie zijn voor reddingsploegen die de olie nu proberen op te ruimen.
Katrina
De olieramp in de Golf van Mexico is één van de grootste milieuproblemen uit de geschiedenis. Als het lek eindelijk gedicht is, zal het nog maanden of zelfs jaren duren om de impact weg te werken. Experts twijfelen over de gevolgen van een zware storm op zo'n enorm olielek. Misschien kunnen ze de olie net van de kust weghouden en de vlek verkleinen. Of omgekeerd zou de olie op het wateroppervlak kunnen beletten dat de stormen in kracht toenemen.
Op dit ogenblik ligt de watertemperatuur 0,8 graden boven het normale gemiddelde. Onder invloed van El Nino kunnen orkanen in de Golf van Mexico moeilijker ontstaan, maar recent is El Nino weer verdwenen. Daardoor liggen alle ingrediënten klaar om van dit orkaanseizoen een even actief fenomeen te maken als in 2005, toen orkaan Katrina de stad New Orleans in puin achterliet.
Mexico en Cuba
Het olielek houdt de hele Golf van Mexico in z'n greep sinds de explosie op een platform vorige maand. In de staat Mississippi vrezen ze dat de olie weldra de kust zal bereiken. Maar onder impuls van stormwinden en stromingen zou de olie zelfs de stranden van Mexico - waaronder het populaire Cancun - of Cuba kunnen bereiken.
Volgens sommige experts kan het positief zijn dat de oliemassa zich zo breed mogelijk verspreidt en daar kunnen orkanen een rol inspelen. Maar de olie kan zelf ook verhinderen dat warm water uit de zee in de lucht wordt opgenomen. En dan zou het komende orkaanseizoen misschien een stuk minder actief worden. De lokale bevolking zal dus moeten afwachten welke schade orkanen zullen aanrichten. (gb)
hln
quote:Olievlek al veel verder dan vermoed: smurrie nu ook aangespoeld op Florida Keys
De Amerikaanse kustwacht heeft olie en teerballen afkomstig van het lek voor de kust van Lousiana gevonden in de Florida Keys, zelfs in de buurt van Key West, de zuidelijkste tip van de Keys. Dat is meer dan duizend kilometer in vogelvlucht van de plaats van de ramp. De olie is nu ook maar een goeie 150 kilometer meer verwijderd van de stranden van het Cubaanse Varadero.
Volgens de Duitse toxicoloog en expert in olievervuiling Riki Ott misleiden BP en de Amerikaanse overheid het publiek over de ware ernst van de ramp. Volgens Riki Ott zijn de chemicaliën waarmee BP de olie bestrijdt, evenzeer giftig. BP zegt dat het al 1,5 miljoen liter van die chemicaliën heeft gebruikt om de olie af te breken en nog eens 3 miljoen liter aanmaakt. Volgens Ott zullen hele ecosystemen hier generaties lang de gevolgen van dragen. "Het gaat om zoveel olie op zo'n korte tijd dat het niet anders kan dan dat er gevolgen zijn voor generaties van wild leven in het water."
Terwijl de omvang van de olievlek steeds duidelijker wordt - er zijn nu ook immense onderwaterwolken van olie gevonden die rondzwerven op grote diepte in de Golf van Mexico - is het met aangespoelde olie tot nu meegevallen. Dat is alleen te danken aan de wind, die voorlopig de olie redelijk goed wegblaast van de stranden van ondermeer Mississippi, Alabama, Louisiana en voor Noord-West-Florida.
Het slechte nieuws...
Het slechte nieuws is dat die olie niet verdwenen is, integendeel, er kom elke dag nog een pak bij. BP heeft een slang geplaatst boven het lek en zuigt een klein deel van de lekkende olie weg. Hoeveel dat juist is, kan of wil het bedrijf niet kwijt ("we schatten 42.000 gallon/160.000 liter"); wat een peulschil is van de naar schatting 9 à 11 miljoen liter ruwe olie die dagelijks wegstroomt, zelfs van het cijfer waar BP nog altijd aan vasthoudt (800.000 liter per dag).
Loop Current
In Key West zijn nu ondermeer teerballen aangespoeld met een diameter van 10 tot 30 centimeter. Dat bevestigt de vrees die oceanologen al een aantal dagen koesteren, namelijk dat de olievlek terechtkomt in de Loop Current, een behoorlijke snelle, warme zeestroming die een rondje draait in de Golf van Mexico tussen Cuba, het Mexicaanse vakantieparadijs Yucatán, en via de Keys naar de Atlantische Oceaan stroomt. Eenmaal de olie in de Loop Current zit, kan hij volgens wetenschappers binnen de tien dagen de Atlantische Oceaan bereiken.
Catastrofe
Volgens Peter Ortner, een oceanograaf van de University of Miami, betekent de vondst in Key West dat het nu zover is. De stroming vermijdt de stranden van Miami en Fort Lauderdale, maar Palm Beach zou wel op het traject liggen. Halverwege de westkant van Florida, ter hoogte van Cape Canaveral, gaat de olie dan tout court de Atlantische Oceaan in, waar hij zich, weliswaar verdund, over een enorm gebied zal verspreiden. William Hogarth, decaan aan University of South Florida's College of Marine Science, zegt dat zijn computermodellen en metingen bevestigen dat de olie uit het lek de Loop Current is ingedraaid. Mike Sole, Florida's environmental protection secretary, wou nog niet bevestigen, maar wel toegeven dat het onvermijdelijk lijkt.
Voor de olie de Atlantische Oceaan bereikt, zal hij een catastrofe aanrichten in één van Amerika's mooiste gebieden. De levensbelangrijke mangroves in de Keys en langs de kustgebieden van de Everglades, de kraamkamers van 's werelds derde langste koraalrif, zullen hard getroffen worden. Het visbestand zal een enorme klap krijgen daardoor. Ook het zeegras voor de kust van zuidelijk Florida, essentieel voor ondermeer het overleven van de met uitsterven bedreigde manatee of Amerikaanse zeekoe zal ferme klappen krijgen.
En dan is er het meer dan 300 kilometer lange Florida Keys National Marine Sanctuary, 's werelds derde langste barrièrerif, jaarlijks goed voor honderden miljoen aan inkomsten uit toerisme en sportvisserij. Om van de stranden maar te zwijgen.
Rest van verhaal
quote:Olievlek VS nu in zeestroming beland
PARIJS - De olievlek in de Golf van Mexico is terechtgekomen in de Loop Current, een zeestroming die de olie naar Florida en de Atlantische Oceaan voert.
Over ongeveer zes dagen bereikt het vervuilde water Florida.
Dat hebben Franse wetenschappers opgemaakt uit beelden van een Europese satelliet, maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag bekend.
De olievlek bedreigt onder meer de Florida Keys, een keten van eilanden ten zuiden van de Amerikaanse staat. Daar zijn de afgelopen dagen al teerklonten gevonden.
Na Florida gaat de stroming op in de Golfstroom, die via de oostkust van de VS over de Atlantische Oceaan naar Europa stroomt.
Booreiland
De olieramp begon op 20 april toen een door BP geleaset booreiland na een explosie zonk, circa 80 kilometer uit de kust van Louisiana. Elf arbeiders kwamen om het leven. De afgelopen periode zijn volgens ramingen van wetenschappers al tientallen miljoenen liters olie in het milieu terechtgekomen.
quote:Aanpak BP vergrootte kans op explosie
AMSTERDAM - Olieconcern BP had de explosie van het olieplatform Deep Water Horizon in de Golf van Mexico kunnen voorkomen als het bedrijf niet belangrijke regels aan zijn laars had gelapt.
Tot die conclusie komt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal donderdag in een reconstructie van de aanloop naar de ramp. BP blijkt minder maatregelen te hebben genomen om een gaslek te voorkomen dan werd aangeraden door onderaannemer Halliburton, het Texaanse bedrijf dat de werkzaamheden op het in 2001 door Hyundai gebouwde platform uitvoerde.
Ook zou het gebruik van een enkele, in plaats van een dubbele pijp, 'ongebruikelijk' zijn in de oliebranche. Shell zegt in een reactie normaal gesproken een dubbele oliepijp te hanteren, die er voor zorgt dat explosieve gassen minder snel uit de leiding kunnen ontsnappen.
Vloeistof
Om te controleren op de aanwezigheid van gas, zou BP 'normaal gesproken' minimaal een keer een uitgebreide test hebben moeten uitvoeren waarbij boorvloeistof door de leiding wordt gepompt. Bij BP duurde die procedure, zo blijkt uit de logboeken die de krant heeft ingezien, maar 30 minuten, tegenover een gemiddelde duur van 6 tot 12 uur.
Hierdoor is er op grote diepte waarschijnlijk gas achtergebleven. Toen er aan de randen van het boorgat vervolgens cement werd gegoten, werd het gas omhoog gedrukt door de leiding. BP zou ook hebben nagelaten om de kwaliteit van het cement te controleren, maar volgens het concern zelf is zo'n test alleen nodig in geval van onraad.
Schema
De werkers op Deepwater Horizon liepen door diverse problemen op het moment van de ramp 29 dagen achter op het schema van 51 dagen. Per dag verloor het olieconcern daardoor ongeveer 1 miljoen dollar, wat onzorgvuldigheid in de hand zou hebben gewerkt.
Een manager van BP die toezicht hield op het platform was 'onervaren'. Hij beschouwde zijn werk als "het opdoen van ervaring in diep water", zo blijkt uit gesprekken die de kustwacht met hem voerde.
De beslissing om de boorvloeistof te verwijderen werd uiteindelijk te vroeg genomen, waardoor het gas op de avond van 20 april omhoog schoot en aan de oppervlakte tot ontploffing kwam.
Het officiële overheidsonderzoek naar de oorzaken van de explosie laat nog op zich wachten.
Ik kan er ook maar weinig mee met die beelden. Momenteel is er geen olie te zien, maar een grote machine.quote:Op donderdag 27 mei 2010 16:12 schreef Ermanon het volgende:
Zit nu live te volgen, maar snap er geen hout vanAls het maar dicht komt dat gat!
quote:Olielekkage lijkt gestopt
WASHINGTON - De Top Kill-operatie om een eind te maken aan de olielekkage in de Golf van Mexico ''verloopt volgens plan''. Dat zei vrijdag de topman van de Britse oliemaatschappij BP, Tony Hayward.
Volgens commandant Thad Allen van de Amerikaanse kustwacht lekt er geen olie en gas meer, maar is nog lang niet zeker dat de operatie geslaagd is.
Later vrijdag wordt er opnieuw modder in de olieput gespoten. BP denkt dat het pas over 48 uur duidelijk zal zijn of de operatie een succes is.
Admiraal Allen noemde de komende twaalf tot achttien uur ''zeer cruciaal'' in de poging om het lek te dichten. Zowel Allen als Hayward sprak in het programma Good Morning America van de Amerikaanse zender ABC.
quote:Operatie Top Kill mislukt
ROBERT - De operatie 'Top Kill' waarmee de oliemaatschappij BP op de bodem van de Golf van Mexico een lekkende oliebron poogde te dichten, is mislukt.
Dit heeft de onderneming zaterdag in de Amerikaanse staat Louisiana laten weten.
BP stelt nu een andere strategie te gaan toepassen om de vijf weken oude stroom olie te stoppen.
Met de mislukte operatie pompten de bestrijders zware boorvloeistof in het gat om de stroom tot staan te brengen.
Die kant gaat het wel op.quote:Op maandag 31 mei 2010 21:52 schreef horned_reaper het volgende:
Hoe staat het er op dit moment voor dan ?
Is de hele golf van Mexico al één wasteland ?
ADquote:Witte Huis bang dat olielek nog groter is
De Amerikaanse regering weet het niet meer. Zelfs de modernste technologie blijkt niet in staat om het olielek in de Golf van Mexico te dichten. BP moet het nu zelf maar oplossen, zo lijkt de teneur in het Witte Huis. Maar de regering is ook bang dat BP met een nieuw plan het lek nog met 20 procent gaat vergroten.
Het is voor de VS eerder beschamend dat ze ondanks hun ontwikkelde technologie al een maand proberen om het olielek in de Golf van Mexico te dichten. Poging na poging mislukt en intussen worden de gevolgen voor het milieu steeds groter. Na een nieuwe mislukking vorige week noemde het Witte Huis het olielek de grootste milieuramp in de geschiedenis van de VS.
Pijpleidingen openbreken
BP krijgt intussen steeds meer kritiek te slikken. Het bedrijf huurde het platform Deepwater Horizon toen het op 20 april door een explosie in zee zonk. Op anderhalve kilometer diepte ontstond een lek dat dagelijks enorme hoeveelheden olie in zee doet stromen. Verwacht wordt dat het drama nog maanden zal duren. BP lijkt zich wel op te maken voor een ultieme poging om het lek te dichten.
Zo wil BP de pijpleidingen openbreken om een soort schaal over de oliebron te plaatsen. In de Amerikaanse regering wordt gevreesd dat op die manier nog twintig procent meer olie in zee terecht kan komen. Maar bij BP verzekeren ze dat er geen gevaar bestaat dat meer olie zou vrijkomen. Om het lek definitief te dichten zal een nieuwe bron geboord moeten worden.
Geen vertrouwen meer
De Amerikaanse regering plaatste 150 wetenschappers op de zaak. Iedere dag zou tussen 45.000 en 70.000 liter olie in zee spoelen. In totaal zou al tot 150 miljoen liter gelost kunnen zijn. BP heeft nog steeds vertrouwen dat de nieuwe methode kan slagen om de olie op te vangen. "Het is alleen de vraag hoeveel olie we zullen kunnen opvangen", klinkt het.
De kloof tussen het Witte Huis en BP wordt wel steeds groter. "Ik heb geen vertrouwen in BP. Ze weten niet wat ze aan het doen zijn", zegt Ed Markey, voorzitter van de energiegroep die het lek volgt. "Ze begonnen hun actie met golfballen. En dat was in de eerste weken, dus ik denk net dat mensen nog moeten geloven dat de voorspellingen van BP zullen uitkomen."
Grootste milieu-operatie
Het enige goede nieuws komt vanaf het land waar de VS de grootste milieu-operatie ooit heeft opgezet. Met enorme inspanningen wordt de olie op afstand gehouden om zo weinig mogelijk smurrie op de kust te zien stromen.
Ook uit Republikeinse hoek is de ongerustheid groot. De tegenstanders van president Barack Obama zijn over het algemeen voor de olieboringen. "En daar zal dit olielek geen verandering in brengen", zegt Senator David Vitter van Louisiana. "Maar we moeten leren uit dit ongeval. Voorlopig mag er niet meer geboord worden in de Golf van Mexico. Niet voor we weten hoe we deze operaties veilig kunnen maken en wat er gebeurt als deze beveiliging het laat afweten." (CBR)
quote:BP: olielek duurt nog weken
01 juni 2010 10:00
Oliemaatschappij BP heeft maandag laten weten dat het dichten van het olielek in de Golf van Mexico nog weken duurt. De klus is mogelijk in augustus pas geklaard. ,,Het slaan van ontlastende bronnen in de buurt van het lek wordt nog steeds gezien als de beste oplossing'', aldus een BP-woordvoerder.
Zaterdag bleek dat operatie 'Top Kill' de laatste vergeefse poging was om de oliestroom een halt toe te roepen. Met 'Top Kill' pompten de bestrijders van de milieuramp zware boorvloeistoffen onder het lek om het vervolgens af te sluiten met beton. Deze methode was niet eerder zo diep onder water uitgeprobeerd.
Het olielek in de Golf van Mexico ligt op een diepte van 1600 meter en wordt na zes weken al de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis genoemd. De olieramp begon op 20 april toen een door BP geleased booreiland na een explosie zonk, circa 80 kilometer uit de kust van Louisiana. Elf arbeiders kwamen om het leven. In de afgelopen periode zijn volgens ramingen van wetenschappers al vele tientallen miljoenen liters olie weggestroomd.
De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, zal dinsdag voor het eerst een kijkje nemen in het door de olieramp getroffen gebied. Justitie heeft de bij de ramp betrokken bedrijven al opgedragen alle papieren die betrekking hebben op het ongeval en de daaropvolgende olieramp te bewaren voor onderzoek.
Ondertussen heeft een beweging genaamd Seize BP (Grijp BP) aangekondigd betogingen in vijftig Amerikaanse steden voor te bereiden, die later deze week zullen plaatsvinden.
Bron: ANP
quote:Zaagrobot BP vast in pijp oliebron
Oliemaatschappij BP heeft weer pech bij het dichten van de oliebron op de bodem van de Golf van Mexico. Met een robot wordt geprobeerd een pijp door te zagen op de zeebodem, maar het zaagblad van de robot is muurvast komen te zitten. De pijp moet weg om een soort kap over het lek te kunnen zetten. Het is niet bekend hoe lang het duurt om de vastgelopen zaagrobot te verwijderen.
De Amerikaanse justitie is een straf- en civielrechtelijk onderzoek begonnen tegen British Petroleum. Als BP wetten heeft overtreden wordt er hard opgetreden, zegt justitie.
Toeristenstranden
De lekkende olie in de Golf van Mexico is de kust van Florida tot op enkele kilometers genaderd. De kans is groot dat de toeristenstranden worden vervuild. Eerder spoelde al olie aan in Louisiana, Alabama en Mississippi.
Op Wall Street zakte het aandeel BP na die uitspraak meteen met 15 procent. Om de PR-schade verder te beperken heeft BP Anne Womack-Kolton aangetrokken als het nieuwe hoofd van de persafdeling. Womack-Kolton was in 2004 perssecretaris voor vice-president Dick Cheney. Onder voormalig president W. Bush gaf zij leiding aan het PR-team van het ministerie van Energie.
nos
quote:Kap op lekkende olieleiding Golf van Mexico
WASHINGTON - Met hulp van onderwaterrobots is een kap geplaatst op de lekkende olieleiding in de Golf van Mexico. Dat meldden Amerikaanse media in de nacht van donderdag op vrijdag.
Na het plaatsen van de kap is het de bedoeling dat veel olie via een nieuwe leiding vanuit de kap naar tankschepen wordt geleid. De operatie op 1600 meter diepte was mogelijk nadat een stuk pijp kon worden ingekort. De nieuwe leiding is nog niet aangebracht.
Thad Allen, commandant van de Amerikaanse kustwacht, zei dat het nog enige tijd zal duren voordat duidelijk wordt of door het plaatsen van de kap minder olie wegstroomt.
BP-topman Tony Hayward liet weten dat hij hoge verwachtingen heeft van de methode die het olieconcern wil toepassen om paal en perk te stellen aan het lekken van olie.
nu.nl
quote:Olie spoelt aan op stranden van Florida, koepel vangt maar 5 procent van wat lekt op
Een computermodel projecteert de verspreiding van de olie. Wat u hier ziet is hoe de olievlek over twee maanden zal uitzien.
HLN update In de Amerikaanse vakantiestaat Florida is nu ook eerste olie aan land gespoeld. Op een strand in de buurt van Pensacola ontstond paniek toen zwemmers plots ontdekten dat ze in de olie baadden. Meer naar het zuiden, richting Florida Keys zijn ook weer teerballen aangespoeld.
Ook de jongste poging van BP om het lekken te verminderen lijkt niet echt succesvol te zijn. De koepel die over de lekkende olieleiding in de Golf van Mexico is geplaatst vangt momenteel ongeveer 5 procent op van wat er uit de oliebron wegstroomt. Bovendien zou de procedure voorafgaand aan het plaatsen van die kap ertoe geleid hebben dat er 20 procent meer olie weglekt uit de bron.
Volgens commandant Thad Allen van de kustwacht worden circa duizend vaten olie opgevangen. Dat is slechts een klein gedeelte van de omgerekend 19.000 vaten olie die volgens BP dagelijks in zee stromen. In werkelijkheid stroomt er drie keer meer weg volgens meer geavanceerde metingen. In totaal is al meer dan 400 miljoen liter weggestroomd sinds het lek onstond na de ontploffing op het olieplatform Deepwater Horizon op 20 april.
Ambassadeur
In een politiek persmoment heeft Amerikaans ambassadeur Howard Gutman heeft vandaag in Jabbeke het materiaal bekeken waarover België beschikt om milieuvervuiling op zee tegen te gaan. Het gaat om materiaal van de federale overheidsdiensten Leefmilieu en Mobiliteit & Vervoer. Amerika heeft momenteel af te rekenen met een milieuramp in de Golf van Mexico.
Hulp
"Als de VS onze hulp nodig hebben, zullen we daar op ingaan", liet staatssecretaris Etienne Schouppe verstaan. België beschikt over drijvende dammen en skimmers om olie op wateroppervlakten te verwijderen. Skimmers zijn toestellen die de olie van het water pompen. Het materiaal ligt opgeslagen bij de Civiele Bescherming in Jabbeke.
Vaarroutes
Premier Yves Leterme kondigde in Jabbeke aan dat er nood is aan coördinatie in de strijd tegen de vervuiling op zee. België zal daarin tijdens haar voorzitterschap van de Europese Unie aandacht voor hebben. België beschikt immers niet over boorplatformen voor haar kust maar wel over één van de drukste vaarroutes ter wereld.
De twee Belgische bedrijven die helpen bij de bestrijding van de milieuramp in de VS stelden zich vrijdag voor. Het gaat om Baggerwerken De Cloedt, dat over twee interventieschepen beschikt in de strijd tegen de pollutie, en Citymesh, dat draadloze communicatie verzorgt voor de olie-industrie.
Kleine planeet
"De ramp in de Golf van Mexico doet ons beseffen hoe klein onze planeet is", zei ambassadeur Gutman. "Het is een uitdaging voor mijn land deze ramp onder controle te krijgen en daarom informeren we ons over de aanwezige technologie. Ik ben België dankbaar dat ze met ons participeren in deze uitdaging." (mvl/belga/ep)
Menen ze dit nu?quote:Afzuigen via koepel heeft lek en olievlek alleen maar groter gemaakt, zou nu 16 miljoen liter per dag zijn, vervuiling neemt spectaculair toe
De BP CO mag zich gaan verantwoorden: http://www.usatoday.com/v(...)64770001/90723749001quote:Op maandag 7 juni 2010 19:39 schreef banaantjeEE het volgende:
Als ik naar die foto's kijk, breekt mijn hart
Zou best kunnen aangezien ze voor het plaatsen van de kap de riser hebben afgezaagd. In die riser zaten een aantal knikken waardoor de bron wat meer tegendruk had en daardoor minder olie produceerde. Door het verwijderen van de riser is die tegendruk weggevallen. Daar tegenover staat dat het de bedoeling is dat het grootste deel afgevangen zou moeten worden (niet 100%).quote:
Waarom hoort mijn vraag in BNW thuis? Dit is toch een hele legitieme vraag gezien de situatie en kijkend naar hoe de overheid en de olie industrie met soort zaken in het verleden en heden omgaat?quote:Op vrijdag 11 juni 2010 18:05 schreef Cobra4 het volgende:
Daar is al een topic over. Precies in het subforum waar dat thuis hoort.
Volgens experts heeft BP mogelijk een giftig vulkaan geraakt
Ik dacht dat je kwam trollen. Zeker nadat er ineens een nieuwe user, Bashop, verscheen met wazige info. Mijn excuses voor die gedachte.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 00:44 schreef ender_xenocide het volgende:
[..]
Waarom hoort mijn vraag in BNW thuis? Dit is toch een hele legitieme vraag gezien de situatie en kijkend naar hoe de overheid en de olie industrie met soort zaken in het verleden en heden omgaat?
Juist vanwege die geruchten wil ik weten of er ook onder de "niet-bnw'ers" vragen zijn over de gang van zaken.
En of zoiets inderdaad tot de mogelijkheden behoort, daar is toch niets BNW achtigs aan?
bij BNW ziet men dat als de waarheid, ik niet, ik wil het onderzoeken en dus stel ik hier de vraag.....
Tjonge jonge, het stopt maar niet...quote:Op zaterdag 12 juni 2010 12:42 schreef Pluis_Konijn het volgende:
Verschrikkelijk die ramp, en dan ook nog een olieramp in de Noordzee (vlakbij Denemarken) die overigens verder niet belicht wordt.
Bron
Hoewel hier de schade nog niet precies duidelijk is, laat staan de situatie, maak ik me wel heel erg veel zorgen om het zeeleven en de gezondheid van dieren.
quote:"BP vernielt systematisch bewijslast olieramp, verbergt zelfs dode dieren"
Oef.. nou daar gaat het milieu. Met 50 jaar is het hier tropisch en raakt het water nog schaarser. Plus nog meer dode dieren en andere belangrijke organismen. Hallo CO2 vergiftigingen...quote:Op zaterdag 12 juni 2010 12:50 schreef banaantjeEE het volgende:
[..]
Tjonge jonge, het stopt maar niet...
[..]
Inderdaad, misschien blijken de Maya's het nog bij het rechte eind te hebbenquote:Op zaterdag 12 juni 2010 12:54 schreef Pluis_Konijn het volgende:
[..]
Oef.. nou daar gaat het milieu. Met 50 jaar is het hier tropisch en raakt het water nog schaarser. Plus nog meer dode dieren en andere belangrijke organismen. Hallo CO2 vergiftigingen...![]()
Nou waarom zou dat niet?quote:Op zaterdag 12 juni 2010 19:51 schreef banaantjeEE het volgende:
[..]
Inderdaad, misschien blijken de Maya's het nog bij het rechte eind te hebben
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |