Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 20:32 |
Als eerste even een waarschuwing. Onderstaand bericht bevat foto’s en een filmpje die als (zeer) schokkend kunnen worden ervaren. Toch dacht ik dat het wel 'educatief' zou zijn om te zien hoe het in zijn werk gaat Wat dan ook de reden is dat ik ben gaan kijken. Om voor mezelf een aantal misvattingen uit de weg te helpen. Vrijdag 5 maart. De dag des oordeels, voor mij dan. Ondanks dat ik al vaker in slachthuizen ben geweest, slagers heb zien werken en dergelijke, is het toch anders als opeens je favoriete dier het onderwerp van de dag is. Ja, je leest het correct. Ondergetekende is op excursie geweest naar een paardenslachthuis. Dus niet zomaar eentje, maar nog een van de weinige slachthuizen dat nog echt paarden slacht. Overigens ook koeien, maar hoofdzaak paarden en voor consumptie. Vrijdagmorgen om half zeven opgestaan, nog redelijk, vergeleken met excursiegenoten die van veel verder moesten komen. Rond half acht in de auto gestapt, op aanraden van vaderlief die enorme drukte verwachtte ( Nee dus ). Stipt om kwart voor negen aanwezig op de afgesproken plaats op het station, gezien er een aantal mensen met de trein komt en we met een klein aantal auto’s, waaronder de Touran waar ik mee reed, naar het slachthuis zouden gaan. Dit in verband met drukte in en om het slachthuis. Met een groep van 14 meiden en 1 jongen (poor guy ) dus op weg naar het slachthuis, dat, tot onze verbazing, midden in een woonwijk staat. Vanaf de voorkant zou je niet zeggen dat het een slachthuis is, zo op het eerste gezicht. Tot je beter kijkt en een paar trailers ziet staan ( op dat moment met een groot wit paard erin dat met vriendelijke, doch droeve ogen naar buiten keek), wat paardenpoep op de weg vindt en een bebloed wagentje ziet staan. Daar gingen de belletjes rinkelen en na het parkeren en uitstappen begon het bij mij toch wat te kriebelen. Niemand gaat voor de lol naar het slachthuis, tenzij sadist en/of masochist. Nu ja, aangekomen werden we hartelijk ontvangen door de eigenaar. Boven werden we geïnstrueerd over hoe en wat en wat er te gebeuren stond. Geluksvogels die wij zijn gebleken, was er een functionaris van de Voedsel en Waren Autoriteit om het vlees van de geslachte dieren te testen. Hij heeft ons keurig uitgelegd wat voor monsters hij neemt, hoe dit gebeurt en hoe word gewaarborgd dat alle administratie klopt. Op een formulier staat precies aangegeven om wat voor dier het gaat, of het mannelijk of vrouwelijk is, welke organen/vleesgroepen een monster van is genomen, informatie over de slachterij en de tests die met het vlees gedaan moet worden. Ook staat er op het formulier het levensnummer van het dier, deze staat ook op de verzamelzak, welke dicht gesealed is en niet meer open te krijgen is. Ieder monster zit in een aparte zak, voorzien van levensnummer. (Zie foto) Op het moment van de foto, waren we allemaal al gehuld in zeer flatteuze pakken en schoenhoezen. De muts hoefde pas op als we de ruimtes waar het slachten gebeurt binnenkomen. Meneer VWA heeft ondertussen voorgesteld dat hij in de koelcel laat zien hoe monsters genomen worden, waar hij op let en zij zou de chip af gaan lezen, zodat wij konden zien hoe het in zijn werk ging. Super natuurlijk. Dus, op naar beneden, naar de paddockjes waar de dieren staan te wachten om naar binnen te worden gebracht. Een snelle blik naar links leerde ons dat schimmelvriend al uit zijn lijden is verlost. Het slachthuis slacht namelijk alleen paarden die totaal zijn afgekeurd en dus niet meer zonder pijn verder kunnen leven. Bovenstaand de paddockjes met de dieren die stonden te wachten. Een Tinker (zwart/witte), een pony merrie en een dikbil koe. De Tinker had een ongeneeslijke peesblessure en sowieso niet erg goed beenwerk en de pony ongeneeslijke hoefbevangenheid. De koe heb ik Betsie genoemd en was gewoon goed gezond. Vervolgens zijn we doorgelopen naar de schietruimte. Een stalen omheining zorgt ervoor dat het dier niet kan ontsnappen. Geloof het of niet, de ruimte ruikt nergens naar, niet naar dode dieren, niet naar levende dieren, niet naar ontsmettingsmiddel, gewoon heel steriel, schoon en rustig. Op het schavot naast de schietkooi lag de pin al klaar. Then, the moment of truth. De Tinker werd naar binnen geleid. Rustig, zonder enig opjagen of stress kwam het dier naar binnen gelopen, keek nieuwsgierig om zich heen. Op dit moment moesten de meeste excursiegenoten toch wel slikken en een aantal hebben het eigenlijke schieten niet gezien. De slachter kalmeerde het dier eerst, streek vriendelijk over het hoofd van het dier (paarden worden daar rustig van) en zette in een beweging de pin erop. Dit gaat zo ongelooflijk snel, nog voor het paard kan reageren ligt hij en loopt er een minuscuul straaltje bloed uit zijn voorhoofd. De naschokken zijn wel erg raar om te zien, heel het lichaam beweegt door de laatste pompen van het hart en de natrillingen in de spieren. Maar, aan de ogen kan je zien dat het dier echt dood is. De ogen zijn dof. Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4 Het dier word opgetakeld en middels een rails aan het plafond naar de slachtruimte gebracht (foto 1), daar word vervolgens de slagader doorgesneden zodat het dier leegloopt (foto 2). Het duurt enkele minuten voor het dier zo goed als leeg is. Vervolgens word het dier onthoofd en aan de voorbenen ook vastgemaakt en opgetild zodat het op zijn rug komt te hangen (foto 3) en op een rolkar kan worden gelegd (foto 4). Wanneer het dier stabiel op de rolkar ligt, word er begonnen met villen van het dier. Eerst worden met een hakbijl de achterbenen en voorbenen ingeslagen zodat het bot breekt, de staart word doorgesneden maar er nog niet afgehaald en met een zeeeeer scherp vleesmes worden de huid en de pezen van de voor- en achterbenen doorgesneden (foto 5 en 6 beneden) Foto 5 Foto 6 http://i154.photobucket.c(...)/IMG_0733-border.jpg http://i154.photobucket.c(...)/IMG_0734-border.jpg http://i154.photobucket.c(...)/IMG_0741-border.jpg http://i154.photobucket.c(...)/IMG_0743-border.jpg Daarna kan het ontdoen van de huid beginnen. En nee, dat is geen werk voor watjes. Wat een kracht komt daarbij kijken Ongelooflijk. Er blijkt ook nog verschil te zitten tussen de dieren, koeien ontvellen makkelijker dan paarden en warmbloeden weer makkelijker dan koudbloeden, die erg strak in het vel blijken te zitten. In bovenstaande linkjes de verschillende stappen van het villen. Als de buik, voor- en achterbenen van het paard ontveld zijn, word het dier doormiddel van haken boven de hak opgetild. De staart word met een ring vastgemaakt aan een vloerring en daarna word het helemaal opgetild door de machine aan het plafond (foto 7). Waarna het paard helemaal ‘kaal’ is (foto 8 ). Foto 7 Foto 8 Foto 9Foto 10 Vervolgens worden de ingewanden eruit gehaald. Er word een grote opvangbak gepakt en er word een snede gemaakt van tussen de benen naar ongeveer de ribben, waarna de darmen, maag, geslachtsorganen en alvleesklier eruit worden gehaald (foto 9). Vervolgens word de snee groter gemaakt en worden het hart, de longen en de lever eruit gehaald en aan de haak, waar ook het hoofd hangt, gehangen ( foto 10 ). Ja, ik weet dat het er op de foto nog onder ligt, maar uiteindelijk word het opgehangen en gaat het met het vlees de koelcel in. Het lege ‘paard’ word vervolgens doormidden gehakt met behulp van de hakbijl (foto 11 en 12) en word vervolgens helemaal schoongespoten (bloed en resten enz.) en via de rails aan het plafond de koelcel in geduwd, waar door meneer VWA monsters worden genomen voor onderzoek. Foto 11Foto 12 Foto 13 Foto 14 In de koelcel, op foto 13 en 14 kan je drie paarden zien, de uiterst linkse is een fjord, de middelste een twenter (=twee jarig paard) en de rechter de schimmel uit de trailer (jachtpaard die verschillende prijzen heeft gewonnen in zijn leven, maar een blessure opliep op 16 jarige leeftijd). Het verschil in vet en spierweefsel is goed te zien. Tot zover paard 1, die in een half uur helemaal gedaan word. Vervolgens hebben we nog de merrie gezien en hebben we ook meteen duidelijk de baarmoeder, eierstokken en dergelijke kunnen zien. Vervolgens was Betsie aan de beurt. Nou, ze werd geschoten en ik wist niet wat ik zag! Wat een spiertrekkingen, als ze nog op haar benen had gestaan was ze weggelopen! Ook zij werd opgetakeld en naar de slachtruimte gebracht. Daar werd bij haar ook de keel doorgesneden, alleen op een heel ander punt dan bij het paard, te weten onder de kaak. Nu dacht ik dat ik alles wel gezien en gehoord had, maar damn, wat een geluid kwam er uit dat dier, rochelgeluiden van hier tot ginder, gigantische bloedstromen, graspropjes die nog in de magen hebben gezeten en loeigeluiden. Ook werd door het leeglopen flinke spiersamentrekkingen veroorzaakt en schopte ze alle kanten op. Toen ze uiteindelijk leeggelopen was, werd ook haar kop eraf gehaald en aan een haak gehangen. Tijdens het afsnijden van de kop kwamen er nog meer spiertrekkingen (zie onderstaand filmpje, kan schokkend zijn! ) Ook Betsie werd op dr rug getakeld om vervolgens afgestroopt te worden, wat erg netjes moet gebeuren omdat het vel voor leer word gebruikt. Helaas hebben we het uithalen van de ingewanden niet gezien ivm tijd om te gaan. Het was een erg leerzame excursie. Het is bewonderenswaardig hoe goed de slachters omgaan met de dieren, zeer respectvol en rustig. Er worden geen gezonde paarden geslacht, dus dat was ook wel een soort van opluchting. Gezonde dieren zie je gewoon niet graag gaan… Het is makkelijker te begrijpen als je weet dat het dier niet verder kan leven zonder pijn. Onderstaand nog een aantal foto’s met wat uitleg: De otto waarin de darmen, magen e.d. worden opgevangen. Schoonspuiten voor de rest van de huid eraf gaat. Ontvellen van het hoofd. Het hoofd van de pony is niet ontvelt, deze werd opgestuurd naar Utrecht voor de studenten om te bestuderen. Het overgebleven vel van de pony. Dit word in dezelfde container gedaan als waar de darmen e.d. in zitten. Het word niet gebruikt voor leer. De takel waaraan het karkas word opgetild om verder verwerkt te worden. Linksboven de rails die de koelcel in gaat. Afspuiten van de twee helften paard. Na zorgvuldig overleg, besloten hier te plaatsen in plaats van FF. Is het niet goed, verplaats dan maar [ Bericht 0% gewijzigd door Snakey op 11-03-2010 21:37:39 ] | |
ShevaJB | donderdag 11 maart 2010 @ 20:36 |
Niet alles gelezen, maar wat voor opleiding doe je? | |
Cosmo. | donderdag 11 maart 2010 @ 20:37 |
WTF????????????? | |
Cue_ | donderdag 11 maart 2010 @ 20:37 |
Ook leuk dat het gelijk een paard is. Daar hebben sommige mensen juist veel problemen mee enzo. MAar wel gaaf om eens te zien. Al zijn foto's natuurlijk nog net wat afstandelijker dan live | |
Bomil | donderdag 11 maart 2010 @ 20:37 |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 20:38 |
quote:Animal science, Equine, leisure and sport | |
Keiichi | donderdag 11 maart 2010 @ 20:39 |
Mooi verslag Er zullen wel hoop mensen roepen van "Bah, gadver, zielig, , etc". Maar dit is wel de manier hoe je vlees gemaakt wordt | |
Djeez | donderdag 11 maart 2010 @ 20:39 |
Tof topic, ik heb zelf in een slachthuis gewerkt. De eerste paar dagen eet je geen vlees meer, maar dat is gelukkig snel over | |
Moos. | donderdag 11 maart 2010 @ 20:39 |
Nom, nom nomm.... | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 20:39 |
quote:Klopt. Het is inderdaad 'gaaf' om te zien, voor zover dieren doodmaken gaaf is, natuurlijk. En ik had ook best bibberende knietjes toen het eerste paard geschoten werd. Maar, het valt mee, het gaat zó snel en die dieren hebben anders een leven vol pijn. | |
BrandX | donderdag 11 maart 2010 @ 20:40 |
Staat hier prima! Erg goede reportage, en erg interessant! Mijn complimenten. Kleine aanvulling, de benen van de paarden gaan ook vaak naar hoefsmidscholen, zodat oa. aankomende hoefsmeden daarop kunnen oefenen. Ik heb dat zelf ook gedaan. Het is in het begin erg raar om op zo'n been met zo'n hoef met je bijtel, hamer en rasp aan de gang te moeten gaan. Maar wel erg goed leermateriaal, want bij fout beslag kan je een paar erg veel (niet meer herstelbare) beenproblemen geven. | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 20:40 |
quote:Ik eet sowieso geen vlees om verschillende redenen. Maar ik ben wel erg nieuwsgierig en wil graag alles weten. Zo dus ook dit. En als ik voor mijn paard zou moeten kiezen, word het slachthuis en niet inslapen | |
BrandX | donderdag 11 maart 2010 @ 20:42 |
Oh, ik zal even een FA vragen of die het filmpje in je OP actief kan maken, en ik zal een paar van je foto's die het niet doen ff fixen | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 20:42 |
quote:Klopt. Dat doen ze ook. Ik heb het er niet bij gezet, omdat de benen van deze paarden gewoon weggedaan worden. | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 20:43 |
quote:Oh, dank je. Ik heb het gecopypasted van een andere site, waar het filmpje het zo wel doet. Niet bij nagedacht. | |
_The_General_ | donderdag 11 maart 2010 @ 20:43 |
Zeer interessant! | |
Ratelslangetje | donderdag 11 maart 2010 @ 20:44 |
Hulde voor je verslag Ik zat wel even met een prop in mn keel maar weet nu tenminste hoe het eraan toe gaat en dat die dieren niet hebben geleden.. In mn fantasie was het toch altijd wel een graatje erger. | |
rulerofdeath | donderdag 11 maart 2010 @ 20:44 |
leuke reportage | |
Kreator | donderdag 11 maart 2010 @ 20:44 |
quote:Eens. | |
BrandX | donderdag 11 maart 2010 @ 20:45 |
quote:Geeft niets, zodra een FA langs wandelt komt het vanzelf goed . | |
GSMboy | donderdag 11 maart 2010 @ 20:45 |
Persoonlijk vind ik de foto's wel meevallen. Heb wel eens wat ergers gezien... Sneu voor het vee, maar gelukkig worden ze hier uit hun lijden verlost. Nu maar hopen dat er geen Penny-forum-leden op FokForum rondstruinen | |
ThaNetRunner | donderdag 11 maart 2010 @ 20:46 |
Die slachter is ook echt gewoon een typisch voorbeeld ervan. Zo als ie eruit ziet, kan die zo de film in. | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 20:49 |
quote:Maar het is ook onmogelijk schoon blijven daar. Als de slagader doorgaat word je ondergespetterd, als je met de hakbijl bezig bent word je ongespetterd... Ik moet wel zeggen dat ze erg schoon werken verder. Na het leegbloeden word alles schoongespoten, na het gebruik van de messen word alles gereinigd en zo. Erg netjes. | |
theKiD | donderdag 11 maart 2010 @ 20:51 |
Mooi topic Goed verwoord allemaal. * theKiD mag zich morgenvroeg om 4u weer melden bij het slachthuis | |
leeell | donderdag 11 maart 2010 @ 20:51 |
Respect voor TS, goede reportage | |
Wabouter_Kesley | donderdag 11 maart 2010 @ 20:53 |
Wow, mooie reportage! Foto 4 is inderdaad typisch zo'n slager die je ook in Walibi tegen zou kunnen komen met Halloween | |
svefn | donderdag 11 maart 2010 @ 20:54 |
Toch goed om eens te zien inderdaad. In Volkskrant Magazine stond laatst ook zo'n reportage. | |
ACT-F | donderdag 11 maart 2010 @ 20:55 |
Nu nog een repo van een kosjerslachting | |
theKiD | donderdag 11 maart 2010 @ 20:56 |
quote:Dan ben je al een 20 minuten tijd aan de gebeden vooraf | |
Oksel | donderdag 11 maart 2010 @ 20:58 |
Goed verslag! Mijn pa heeft kippen, slacht er af en toe zelf 1. Heeft een fotoboekje "De strip van kip".. De kip gaat van kuikentje naar kip naar BBQ. Leerzaam voor mijn jongere broertje en zusje! | |
Oksel | donderdag 11 maart 2010 @ 20:59 |
En de slager is CLASSIC! Komt uit de film Delicatessen denk ik.. ! | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 21:00 |
quote:Maar niet zoals het in de grote slachthuizen gaat | |
Ratelslangetje | donderdag 11 maart 2010 @ 21:04 |
Wordt het filmpje nou nog gefixed door een mod? | |
BrandX | donderdag 11 maart 2010 @ 21:07 |
quote:rustig aan Alleen FA's en A's kunnen dat. Mods niet. Ik heb het achter gemeld, maar blijkbaar zijn ze allemaal voetbal kijken ofzo | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 21:07 |
quote:Ik wilde het zelf net doen, maar dat mag niet meer | |
BrandX | donderdag 11 maart 2010 @ 21:08 |
quote:Het filmpje kan je niet fixen. Embedded kan alleen door FA's gedaan worden . En omdat ik foto 13 en 14 gefixed heb, kan jij niet meer in de OP. | |
einszweiachtung | donderdag 11 maart 2010 @ 21:09 |
Bedankt, de frikandellen smaakte lekker. | |
Evienne | donderdag 11 maart 2010 @ 21:09 |
quote:Now why you wanna go and do that? Met een glimlach, zelfs? Ik heb zelf een lief paard wat tot nu toe 19 jaar verschillende mensen heeft bediend en altijd hoffelijk en eerlijk is geweest, en ik vraag me oprecht af, waarom zou je je eigen trouwe paard tot worst laten vermalen, zeker als je principes (nog ongeacht wat daaraan ten grondslag ligt) de andere kant uitwijzen? Ik moet er niet aan denken, is mijn vriend, en ik gun hem een waardig afscheid. . | |
Ratelslangetje | donderdag 11 maart 2010 @ 21:12 |
quote:Ieder zn ding toch? | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 21:13 |
quote:Ten eerste, zijn dit niet mijn paarden die geslacht werden. Mijn eigen paard laat ik slachten, maar niet voor consumptie, wat dus inhoud dat hij gewoon door de rendac opgehaald word en verbrand word. Ik heb dit gedaan om voor mezelf een aantal misvattingen uit de weg te helpen. Met name dat de dieren respectloos behandeld worden, angstig zijn of onder stress staan, de dood ruiken en het schiethok in geschopt moeten worden. Niets is minder waar En ik ben blij dat ik het allemaal zelf heb kunnen ervaren en dus vanuit eigen ervaring kan spreken als ik zeg dat je je paard beter naar het slachthuis kan brengen dan dat je het in laat slapen. | |
Adolecens | donderdag 11 maart 2010 @ 21:15 |
wtf.. Ik zou die eerste regel even bold maken in de OP, voor je rustig verder scrolt door de enorme lap tekst en nietsvermoedend ineens een paard leeg ziet lopen | |
dralion13 | donderdag 11 maart 2010 @ 21:16 |
erg interessante reportage Maar waarom alleen ongeneselijk zieke paarden en wel gezonde runderen Waarom worden gezonde paarden niet geslacht paardenvlees is ontzettend lekker | |
GizartFRL | donderdag 11 maart 2010 @ 21:17 |
Zeer goed en interessant verslag. Zulke slagers worden neit meer gemaakt, echt een type wat je rustig 200 jaar terug in de tijd kunt zetten. Iemand met plezier in zijn werk ook als je de foto's ziet. Mag ik deze nomineren als meest leerzame topic van 2010. 14.gif | |
Kreator | donderdag 11 maart 2010 @ 21:20 |
quote:Na 'excursie slachthuis' en (mogelijk schokkende beelden) in de TT, is het wel pretty goddamn obvious dat je niet zomaar nietsvermoedend dit topic binnenwandelt. . | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 21:20 |
quote:Het staat toch ook in de TT? quote:Dit is het principe van de eigenaar, vraag me niet zijn persoonlijkheid uit te diepen Overigens was dit een heel klein slachthuis dat eigenlijk alleen paarden slacht en sporadisch een koe of schaap. | |
Evienne | donderdag 11 maart 2010 @ 21:22 |
quote:Je beseft wel dat als VWA, en lurkers zoals jullie, voor de deur staan, veel (let op deze nuance ) slachthuizen anders te werk gaan dan wanneer ze ongecontroleerd hun gang kunnen gaan? Voor mij een bewezen feit maar ik heb helaas geen beelden, was ik niet meer toe in staat. Maar dat was niet mijn punt. Slachten doe je als een dier daarna wordt geconsumeerd. Als je het door Rendac laat halen noemt men dat volgens mij gewoon vernietigen. Dat was dan ook vooral mijn vraag, hoe iemand zijn eigen lieve dier bewust kan laten slachten voor voedsel, niet om wie dan ook te kunnen veroordelen, maar gewoon benieuwd, als dierenvriend en mede-vega. . | |
wickedweirdo | donderdag 11 maart 2010 @ 21:23 |
Interessant! Net je youtube-filmpjes van Betsie gezien... Heel apart om dat eens te zien.. maar zoals Cue_ zei: "Al zijn foto's natuurlijk nog net wat afstandelijker dan live" Ik zou niet weten hoe ik zou reageren als ik er daadwerkelijk bij was geweest, maar Betsie die spastisch aan de haak hangt met half afgesneden kop.. zag er toch wel freaky uit.. en dat geluid erbij | |
VersusPascal | donderdag 11 maart 2010 @ 21:24 |
Geweldige verslag . En ja zo is de werkelijkheid nu eenmaal. Krijg spontaan zin in PaardenWorst :$ . | |
henkde_j | donderdag 11 maart 2010 @ 21:26 |
Interessante rapportage. Tof dat je dit deelt. | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 21:26 |
quote:VWA komt altijd onaangekondigd. Altijd. Slachten is niet per definitie consumeren. Daar heb ik het nog met de eigenaar over gehad. Het is bij hem ook mogelijk je paard te laten schieten en hem daarna door de rendac op te laten halen. Het gebeurt niet veel, maar het kan. | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 21:28 |
quote:Die geluiden waren nog harder toen de slagader door werd gesneden. Het is dat ik wist dat ze echt dood is, maar er kwamen enorme geluiden uit, flinke spiertrekkingen (daarom is de voorpoot ook vastgebonden) die zo een half uur door blijven gaan. | |
Againzender | donderdag 11 maart 2010 @ 21:28 |
Mijn complimenten voor dit topic! Zo ziet men nog eens wat er gebeurt! Slim om die disclaimer in de TT te zetten | |
Broekpaling | donderdag 11 maart 2010 @ 21:29 |
Wauw, bijzonder! Je kan ook "live" beelden zien bij een programma van BNN. Dan slachten ze de ene keer een Koe, en de andere keer een kip en die bereiden ze dan ook aan het eind. | |
Pietverdriet | donderdag 11 maart 2010 @ 21:31 |
Prachtig rapportage, mooi dat je het voor elkaar hebt gekregen bij zoiets fotos te maken. | |
Evienne | donderdag 11 maart 2010 @ 21:34 |
quote:Ik weet het, maar vanaf het moment dat de VWA aan het hek staat, tot het moment dat ze de slachterij binnen lopen is er door allerlei hygiëneprotocollen nog altijd tijd om de snelheid aan te passen. Dit gebeurt, dit weet ik zeker. Het is wmb ook naief om te denken dat dit niet gebeurd. Hoe lang duurde het vanaf het moment dat jij door het hek liep tot je Betsie gedood zag worden? Ik wist niet dat dat ook slachten genoemd werd, in mijn optiek is slachten toch met als uiteindelijke doel consumptie. Echter ik vind het al lang niet zo'n nare gedachte dat mijn paard na zijn dood bijvoorbeeld andere paarden zou dienen, zoals hierboven genoemd werd, zijn hoeven afstaan aan toekomstige hoefsmeden, of zijn lichaam aan het Utrechts dierenziekenhuis. Valt voor mij niet onder consumptie, misschien hypocriet | |
leukvoorlater | donderdag 11 maart 2010 @ 21:38 |
Erg interessant. Iedereen zou naar een slachthuis moeten gaan, zodat je weet waar je stuk biefstuk vandaan komt en hoe dieren geslacht worden. | |
Pietverdriet | donderdag 11 maart 2010 @ 21:40 |
quote:En daar heb je minder moeite mee dan dat je knol tot biefstuk en stoofvlees wordt verwerkt? | |
BrandX | donderdag 11 maart 2010 @ 21:40 |
Filmpje in de OP doet het inmiddels, met dank aan Snakey. | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 21:46 |
quote:Ik heb Betsie zien staan in de paddock, ik heb gezien hoe ze naar binnen gebracht werd, ik heb gezien hoe ze geschoten werd en ik heb gezien hoe ze gevild werd. Ik durf je niet te vertellen hoe het op grote slachthuizen gaat. Maar ik kan je wél vertellen dat alles op dit slachthuis erg netjes gebeurd. Dat zeggen de eigenaren die hun paarden brengen, dat blijkt uit hoe de slachters omgaan met de dieren. | |
Nemephis | donderdag 11 maart 2010 @ 21:46 |
quote:Ja deze mag u nomineren als meest leerzame topic van dit jaar en waarschijnlijk ook van de afgelopen jaren Netjes, TS! | |
Andyy | donderdag 11 maart 2010 @ 21:47 |
quote:Dan worden ze toch dierenvoer? | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 21:50 |
quote:Nee. Als jij aangeeft dat je paard niet voor consumptie is, dan zal hij heel door de rendac opgehaald worden. Daar zitten erg strenge regels aan vast, ze zijn me allemaal uitgelegd, maar als ik ze hier neer moet typen, ben ik morgen nog niet klaar. Beknopt: Consumptievlees mag absoluut niet in aanraking komen met rendac dieren, niet tijdens en niet na het slachten. Nooit. En paarden worden niet snel verwerkt in diervoer, dat gebeurt meestal met restvlees van koeien en varkens. | |
Adolecens | donderdag 11 maart 2010 @ 21:51 |
quote:Mja, misschien meer omdat je een dergelijk iets niet zo snel tegenkomt en elke vorm van ranzigheid etc. wel achter een afgeschermd forum zit op FOK! | |
ikhouvannoodles | donderdag 11 maart 2010 @ 21:59 |
Leuke reportage. Vaak zie je wel eens mensen op tv echt helemaal in paniek raken als ze een dier geslacht zien worden, maar ik voel er echt helemaal niks bij. Misschien komt het omdat ik mijn ouders wel eens een kip zien slachten toen ik nog erg jong was. | |
Evienne | donderdag 11 maart 2010 @ 22:20 |
quote:Ik heb vooral minder moeite met het feit dat mijn paardje fijn thuis, in zijn eigen stal, lekker dikke laag stro, met volle maag, zonder stress en oblivious voor trauma's die onderweg en op de eindbestemming plaats kunnen vinden, onderwijl aandacht genietend van knuffels en lieve woorden van zijn vrouwtje, ingeslapen kan worden, en uiteindelijk gebruikt wordt voor iets wat écht nut heeft op lange termijn. Ik heb al vastgelegd dat mijn paard met rust gelaten moet worden, maar als ik zou moeten kiezen, weet ik wel wat ik een waardiger eind van zijn dienstbare leven zou vinden. Hoe dan ook, ik vind het een goed topic, maar zal nooit begrijpen hoe men zo klinisch over dieren en het gebruik daarvan kan denken. | |
ACT-F | donderdag 11 maart 2010 @ 22:27 |
quote:Gewoon, je gevoel opzij leggen en genieten | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 22:29 |
quote:Ieder zijn ding. En ik denk absoluut niet klinisch over dieren. Er zijn zat mensen die dat uit de eerste hand kunnen beamen. Ik heb ook helemaal geen zin om telkens opnieuw mijn standpunt te moeten ventileren terwijl ik deze al gepost heb. Ik heb mijn keuze gemaakt, jij de jouwe. Dat betekent niet dat ik niet van mijn dieren houd. | |
Evienne | donderdag 11 maart 2010 @ 22:35 |
quote:Sorry, de laatste opmerking was eigenlijk in het geheel niet tegen jou bedoeld, maar vooral tegen de heersende toon in deze en soortgelijke topics, mea culpa, ik zie dat mijn opmerking meer op jou gericht lijkt. | |
Evienne | donderdag 11 maart 2010 @ 22:36 |
quote:Genieten van de roemloze dood van een ander voelend, onschuldig, levend wezen. Whatever rocks your boat. | |
Xaryna | donderdag 11 maart 2010 @ 22:36 |
Ik vind het wel interessant, maar die foto's hoeven van mij niet zo Ik had het persoonlijk fijner gevonden om het verslag te kunnen lezen en de foto's onder een spoiler zodat ik die optioneel kon bekijken, maar ach. Gooed verhaal en wel interessant om het eens te zien | |
9611Niels | donderdag 11 maart 2010 @ 22:38 |
Wait.. dus dit was jouw dier die werd geslacht? Respect dat je daar bij durft te zijn dan. Tevens een TVP, morgen lezen. | |
Dr_Flash | donderdag 11 maart 2010 @ 22:38 |
quote:Mja, mijn idee. Een paar blote tetten en het huis is te klein, en dit is allemaal hier tegaaf en daar te geweldig. T zal wel. | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 22:40 |
quote:Dit was niet mijn dier | |
Ratelslangetje | donderdag 11 maart 2010 @ 22:42 |
quote:Had jij niet een paard dat uit je beeldscherm kwam? | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 22:43 |
quote:Geen probleem Ik snap ook absoluut wat je bedoelt hoor! quote:Wat brabbel jij dan | |
Nobu | donderdag 11 maart 2010 @ 22:48 |
Als je hier moeite mee hebt moet je eens bij Sonac gaan kijken, dat is echt nasty.quote:Er wordt tegenwoordig niet veel meer verbrand, de kans is een stuk groter dat je paard in het veevoer eindigt. Sorry [ Bericht 80% gewijzigd door Nobu op 11-03-2010 22:55:06 ] | |
cherrycoke | donderdag 11 maart 2010 @ 22:50 |
leuke reportage heb het helemaal gelezen | |
Dr_Flash | donderdag 11 maart 2010 @ 22:57 |
quote:Inconsequent modwerk Maar dat is al zo oud als de weg naar Rome, en bovendien offtopic | |
Dr_Flash | donderdag 11 maart 2010 @ 22:57 |
quote:Allang dootvermoordt muerto jeweettsellufff | |
Maanvis | donderdag 11 maart 2010 @ 23:41 |
Mooie foto's, mijn complimenten . Jammer dat het filmpje is verwijderd. Misschien moet je het achter de 18+ optie van youtube zetten? (weet niet hoe dat werkt precies) | |
Xessive | donderdag 11 maart 2010 @ 23:48 |
Goed verslag en interessant! De vraag is nu alleen nog of het in de megaslachterijen niet net iets anders gaat. | |
TwenteFC | donderdag 11 maart 2010 @ 23:54 |
Mooi verslag, ook goed voor de 'stadsen' om eens te kijken waar dat lekkere vlees nu vandaan komt . | |
Samzz | donderdag 11 maart 2010 @ 23:55 |
quote:Tuurlijk gaat dat anders! Ik wil ook nog steeds op zo'n slachthuis eens meekijken. Maar dat is practisch onmogelijk. | |
HalvinCarris | donderdag 11 maart 2010 @ 23:58 |
Fap fap fap. | |
Kiegie | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:05 |
Je zegt dat het er respectvol aan toegaat, en ik begrijp wat je bedoelt, maar hoe je het ook wendt of keert, ik vind het toch respectloos om een ander wezen het leven te ontnemen. Ik heb geen moeite om naar de foto's te kijken, maar ik vind het nog steeds barbaars om dieren te slachten puur voor de consumptie. Sorry, diertjes, ze weten niet wat ze doen. | |
Terecht | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:11 |
Toffe repo. | |
Samzz | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:13 |
quote:Als je gelezen had, had je geweten dat de paarden sowieso geen pijnloos leven hadden kunnen hebben. Dan moet je je afvragen wat beter is. Jij slaat verder ook geen muggen dood of zo? | |
Ratelslangetje | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:14 |
quote:Je laat ze liever pijn lijden? | |
Kiegie | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:23 |
quote:Ik heb je tekst echt wel gelezen, hoor, rustig aan. En wat je hier zegt is vermoedelijk waar: die paarden konden het best uit hun lijden worden verlost. Ik heb het ook echt over dieren slachten ter consumptie, puur voor het vlees, waar ik moeite mee heb. Zoals die koe, die niks mankeert. Heeft haar hele leven in dienst gestaan van de mens, en zelfs haar dood wordt dan nog opgelegd door ons. Overigens vind ik het wel tof dat je deze reportage gemaakt hebt. En aan muggen heb ik een hekel - die plet ik zonder enige moeite. | |
Motar | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:27 |
Mooie serie, bedankt voor de info! | |
Samzz | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:33 |
quote:Ik snap ook wat jij bedoelt en ik ben absoluut geen voorstander van de huidige consumptiemaatschappij. Maar als het dan moet gebeuren, dan liever zo, waar het dier nog goed behandeld word tot het eind. Muggen zijn ook levende wezens. | |
Kiegie | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:35 |
quote:Overigens heb ik nog een vraag waar jij misschien antwoord op hebt: onlangs was ik bij een veehouder op bezoek waar een koe moest worden geslacht. Het dier was na een bevalling niet meer opgestaan en bleek niet meer te eh…, hoe zeg je dat, niet meer te repareren. Dus kwam er een slager langs die, in bijzijn van de veearts, de koe een schietmasker opdeed en doodde, om meteen daarna de halsslagader door te snijden. Even later, zeg een kwartiertje later, werd de dode koe weggesleept, waarbij ik nog steeds stuiptrekkingen in de benen zag. Later zag ik dat op het ‘slachtbriefje’ stond dat de koe was ‘verdoofd’ met het schietmasker, en daarna was ‘verbloed’. Dus blijkbaar zorgt die pin door haar kop dat de koe buiten westen raakt, waarna de dood pas intreedt bij het leegbloeden. Dus een beetje stevige koe – zo een die tegen een stootje kan – zou dan misschien wel weer bijkomen van dat schot en het leegbloeden wel bewust mee kunnen maken. Of is dat uitgesloten, voor zover jij weet? | |
Kiegie | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:38 |
quote:Ja, dat is ook zo, maar het zijn wel heeeeel vervelende levende wezens die me de hele tijd prikken. En ik waarschuw ze altijd van tevoren, maar ze luisteren nooit. Dus ja, dan overschrijd je op een gegeven moment een grens bij mij. | |
Kiegie | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:39 |
quote:Dat is helemaal waar. | |
julian6 | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:40 |
Kan het filmpje nog ergens bekeken worden? | |
Pfe. | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:45 |
Interessante reportage. Wel een beetje een "Oh. " moment gehad bij die eerste paardenfoto. Maarja, dat is realiteit. Ik heb minder moeite met zulke dingen als eenmaal de huid van het dier af is, klinkt misschien raar. Maar ik vind het moeilijker om dit te zien als je het dier nog duidelijk herkent. Maarja, zoiets als dit moet je gewoon een keer gezien hebben. Hoe reageerden de 14 meisjes op zoiets als dit? | |
Maanvis | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:48 |
quote:Da's in alle nederlandse slachthuizen zo, omdat de manier waarop het dier behandeld wordt voor het slachten van cruciale invloed is op de kwaliteit van het vlees. | |
davo1979 | vrijdag 12 maart 2010 @ 00:52 |
Mooie reportage! | |
Wing | vrijdag 12 maart 2010 @ 01:07 |
Ik ga nachtmerries krijgen nu. | |
Pfe. | vrijdag 12 maart 2010 @ 01:09 |
quote:Ironisch dat ik een half uurtje later niet helemaal lekker word. Bleh. | |
NotYou | vrijdag 12 maart 2010 @ 01:45 |
quote:Zag inderdaad dat het filmpje inmiddels verwijderd is. Misschien (al dan niet in een versleutelde rar archive) uploaden naar megaupload.com of natuurlijk een videosite die content als deze wel toelaat (if any)? | |
Ra-z | vrijdag 12 maart 2010 @ 02:01 |
quote:een schietmasker schiet een pen behoorlijk ver de schedel in, tot in de grote hersenen, bijkomen is er niet bij aangezien daar je bewustzijn zit om het maar ff zo te noemen. de kleine hersenen blijven voor een deel intact ( het gedeelte dat de hartslag en reflexen enzo regelt, de niet bewuste dingen) waardoor het hart blijft pompen zodat het dier kan uitbloeden. daarom spreken ze van verdoven.. in zijn ze dus hersendood op het moment dat de pin is afgevuurd (das mij iig eens uitgelegd) | |
wonderer | vrijdag 12 maart 2010 @ 02:38 |
Ik vond de foto van het nog levende paard wel sneu, had het idee van "ja, maar hij doet het toch nog..." Maar als het uitzichtloos lijden wordt, is dit natuurlijk een prima oplossing. Waarom zou je het vlees laten verbranden als het ook nog iets goed kan doen? Wel jammer dat de huid niet gebruikt wordt... Waarom is paardenhuid niet geschikt voor leer, weet iemand dat? | |
Prowl | vrijdag 12 maart 2010 @ 02:42 |
Zuur vlees | |
nachtdier3 | vrijdag 12 maart 2010 @ 03:45 |
Als er iets is wat ik nu niet direct verwacht had op Fok! dan had het wel zo'n verslag geweest. Toch een groot gedeelte bekeken en best wel interessant omdat je dit soort dingen toch niet zomaar ziet. Ik vraag me af hoe iemand plezier in dit werk kna hebben en dit dag in dag uit wil doen? Het is uiteindelijk best wel luguber. Tot slot nog een vraag. Ik kan het gemist hebben, maar ik lees dat die beesten worden gedood middels 'schieten'. Gaat er dan een kogel door de kop of of een andere manier? Ik dacht namelijk dat ze geelektrocuteerd werden? SPOILER | |
Klonk | vrijdag 12 maart 2010 @ 05:20 |
Wat een boeiend verhaal, goed ook om te zien dan mensen die eigenlijk een diervriendelijke opleiding doen ook de andere kant van het verhaal zien. | |
Klonk | vrijdag 12 maart 2010 @ 05:21 |
quote:het schietgedeelte legt de TS een paar post´s boven je uit | |
BrandX | vrijdag 12 maart 2010 @ 06:25 |
quote:Paardenhuid is te dun en fragiel. De structuur is dusdanig dat het zich niet goed laat bewerken c.q. na bewerking moeilijk heel blijft. Anders als runderleer wat dikker is en een stevige structuur heeft. En bijvoorbeeld hertenleer is weer ietsje dunner als runderleer en daardoor flexibeler, maar heeft ook een stevig structuur. Als je echt wil kan je wel wat met paardenleer, maar de ver/bewerking is zo 'bewerkelijk' dat de kosten niet opwegen tegen het nut wat je er van zou hebben. | |
nachtdier3 | vrijdag 12 maart 2010 @ 07:03 |
quote:Ah, gemist dan. Maar dr word dus een pin door dr kop geschoten via een masker. Heeft iemand trouwens al een linkje geplaatst op bokt.nl | |
Jenglejack | vrijdag 12 maart 2010 @ 07:30 |
Heel erg mooi verslag ! Gewoon rauw en echt zoals het daar dus ook aan toe gaat. Misschien beter gezegd; zakelijk. | |
Zwansen | vrijdag 12 maart 2010 @ 07:37 |
Ik vind het voor die koe zieliger dan voor dat paard. Paarden Koeien. | |
Godtje | vrijdag 12 maart 2010 @ 07:51 |
Mooi/Leuk/Boeiend verslag. | |
WatIsDat | vrijdag 12 maart 2010 @ 08:21 |
Ene moment zie je dat beest staan. Andere moment hangt ie op zen kop en mist hij wat dingetjes. Wel goed verslag | |
Dalamar | vrijdag 12 maart 2010 @ 08:24 |
Leerzaam. Waarvoor mijn dank. | |
Ps2K | vrijdag 12 maart 2010 @ 08:32 |
Een zeer goede post! Iedereen die vlees eet zou eens een kijkje moeten nemen in een slachthuis om te kunnen zien waar hun vlees vandaan komt. | |
wijsneus | vrijdag 12 maart 2010 @ 08:44 |
Super reportage. Dank. | |
Wokkel | vrijdag 12 maart 2010 @ 09:05 |
quote:Is dat een kliko bak? Ik dacht altijd dat er niets werd weggegooid, of gaat deze man met die bak vol darmen en magen nog naar de frikadellenfabriek? | |
IrishBastard | vrijdag 12 maart 2010 @ 09:08 |
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. - [ Bericht 91% gewijzigd door Sander op 12-05-2011 12:53:55 ] | |
Goliath_82 | vrijdag 12 maart 2010 @ 09:18 |
Wauw, mooi verslag en ik vond het zeker interessant om te lezen | |
Danny | vrijdag 12 maart 2010 @ 09:23 |
gvd, nou heb ik trek in vlees quote: gezonde paarden kunnen veel meer opleveren als knuffeldier, renpaard, fokpaard etc. lijkt me. Daarnaast houd je op deze manier paardenvlees exclusiever. Geen idee of dat valide redenen zijn, maar het zou ermee samen kunnen hangen. Daarnaast worden de runderen speciaal gehouden voor de slacht natuurlijk. Melkkoeien gaan niet naar de slachterij omdat die melk moeten leveren, net zoals veel kippen niet geslacht worden omdat ze bedoeld zijn voor ei-productie. | |
ringomanic | vrijdag 12 maart 2010 @ 09:24 |
Respect, erg mooi verslag | |
Danny | vrijdag 12 maart 2010 @ 09:24 |
quote: klopt. het beest is dood, maar het hart klopt door. Zou dat niet het geval zijn is het zo goed als onmogelijk het bloed er allemaal uit te krijgen zonder ingewikkelde pompconstructies | |
Broekpaling | vrijdag 12 maart 2010 @ 09:26 |
quote:Maar als een koe is uitgemolken en kip klaar met leggen slachten ze ze toch alsnog denk ik? | |
Danny | vrijdag 12 maart 2010 @ 09:27 |
quote:Nooit een mug doodgemept? Of een mier? Of een vlieg/wesp whatever? Luizen of vlooien vernietigd? muizenvalletje? muizengif? slakken verdronken of met zout bestrooid? Dat zijn óók levende wezens he? | |
Danny | vrijdag 12 maart 2010 @ 09:29 |
quote: geen idee. ik zou zeggen van niet omdat je dan relatief oude beesten (en dus taai/oud vlees) krijgt, maar het kan best zijn dat ze dat vlees naar albert heijn sturen natuurlijk. | |
Keiichi | vrijdag 12 maart 2010 @ 09:35 |
quote: | |
Semisane | vrijdag 12 maart 2010 @ 09:41 |
Goed verslag zeg! M'n complimenten. Mooie foto's met veel detail. Erg interesant om te lezen en te zien. Ook nooit geweten dat men zulke excursies toestaat bij dat soort bedrijven. | |
Ps2K | vrijdag 12 maart 2010 @ 10:06 |
quote:Dat schijnt mee te vallen, volgens mijn survival boek is het ophangen aan de poten voldoende om een dier te laten leegbloeden. Maarja de slagers zullen er wel wat meer ervaring mee hebben vlees | |
Kiegie | vrijdag 12 maart 2010 @ 10:16 |
quote:Ja, spuit-elf, anders lees je de thread eerst ff. | |
Maanvis | vrijdag 12 maart 2010 @ 10:22 |
Dit vind ik echt zo'n mooie foto | |
leolinedance | vrijdag 12 maart 2010 @ 10:27 |
TVP, binnenkort eens lezen. Ik werk bij een bedrijf dat de waterzuiveringen voor slachterijen levert. Wij horen daarom veel van slachterijen af te weten Zoals iemand eerder al zei, knap dat je foto's hebt mogen maken. Dat krijgen wij als (potentiele) leverancier voor slachterijen meestal niet voor elkaar. Ze zijn bang dat andere slachterijen zien wat voor machines en technieken er gebruikt worden. | |
Hyman | vrijdag 12 maart 2010 @ 10:32 |
Vlees | |
Kiegie | vrijdag 12 maart 2010 @ 10:36 |
quote:Ik vind alleen de term 'verdoven' dan nog altijd vreemd gekozen. Dat klinkt toch weinig 'doods'. Zeg dan 'hersendood' of zo. Mmm, aan de andere kant doen de kleine hersenen het dus nog steeds, dus die term is ook niet helemaal in orde. | |
Hardrebel | vrijdag 12 maart 2010 @ 10:57 |
tvp | |
Samzz | vrijdag 12 maart 2010 @ 10:59 |
quote:Alleen varkens en kippen worden geelectrocuteerd. En ook alleen in de grote slachthuizen. Dit is efficienter, daar varkens een knetterharde en dikke schedel hebben en er snel misgeschoten word. quote:De excursie is middels Bokt.nl georganiseerd. Dus het verslag inclusief de foto's staan daar ook. quote:Dat is inderdaad een kliko bak. Magen en darmen worden niet gebruit en worden gewoon vernietigd. quote:Zeker | |
Samzz | vrijdag 12 maart 2010 @ 11:06 |
quote:Er is een groot verschil tussen dit bedrijf en de grote slachtfabrieken. Zoals ik al eerder postte, is dit een kleinschalig slachthuis in een woonwijk met gemiddeld zo'n tien dieren per dag. De eigenaar heeft een enormie passie voor dieren en waardeert ze heel erg, met name daardoor staat hij open voor excursies zodat alles duidelijk te zien en te beleven is. Ook met erg duidelijke uitleg. quote:Zie post boven. In de grote slachtfabrieken ben ik ook nooit verder mogen gaan dan de doucheruimtes voor de varkens. quote:Toch is het dier helemaal dood. Je ziet het lichtje als het ware in de ogen doven. Dat zei de slachter ook voor hij schoot, 'let op de ogen', nou, je ziet het meteen Het dier lijdt niet, is niet bij bewustzijn en eigenlijk dus gewoon dood. Of de uitleg van Ra-z helemaal correct is durf ik niet te zeggen. Het is wel zo, dat het dier nog naschokt, na het schieten. Dit omdat de spieren zich 'ontspannen' en het hart stopt met pompen. Verder bedankt voor de toffe reacties Ik wist niet wat te verwachten toen ik het verslag hier postte, maar het valt me gigantisch mee, bedankt daarvoor | |
Chandler | vrijdag 12 maart 2010 @ 11:33 |
Ben blij dat ik deze kennis heb mogen opnemen, zekers het laatste stukj waarin vermeld werdt dat het geen gezonde dieren waren die geslacht worden! | |
MadMarine | vrijdag 12 maart 2010 @ 11:37 |
quote:Mooie reportage, alhoewel ik mijn boterham even ter zijde heb moeten leggen Over bloederige gruwelen gesproken...ben je ook wel eens in een Islamitische slagerij geweest? Daar worden de beesten halal (= onverdoofd = bij bewustzijn en in paniek) opengesneden... | |
Samzz | vrijdag 12 maart 2010 @ 11:41 |
quote:Ik weet wat halal is Ik heb het nog nooit gezien dus of er veel paniek bij komt kijken durf ik niet te zeggen, daarvoor wil ik het eerst gezien hebben. Toch sta je ervan te kijken hoeveel liters bloed er uit zo'n dier komt stromen minuten lang. | |
MadMarine | vrijdag 12 maart 2010 @ 11:44 |
quote:Het 'schieten' is overigens niet met een kogel, maar met een schietpen. | |
Samzz | vrijdag 12 maart 2010 @ 11:52 |
quote:Klopt. Dat staat ook in het verslag. Maar lezen is soms wel eens moeilijk | |
Mad-MonKey | vrijdag 12 maart 2010 @ 12:08 |
via de weblog ook hier aangekomen, moet inderdaad zeggen dat ik het een heel mooie rapportage vindt en bedankt ervoor. *loopt naar de koelkast voor nog een plakje paardenworst | |
The_stranger | vrijdag 12 maart 2010 @ 12:21 |
quote:Youtube heeft het filmpje uit de OP inmiddels verwijderd... | |
Hardrebel | vrijdag 12 maart 2010 @ 13:06 |
quote:http://www.101.tv/page/10(...)6b77edc57c3936796842 | |
Xs2Shanna | vrijdag 12 maart 2010 @ 14:09 |
quote:Is iets wat steeds vaker voorkomt. Ik heb ze al eerder voorbij zien komen op paardenfora Vind dit eigenlijk wel 1 van de meest duidelijke en gedetaileerde reportages! Filmpje doet het niet meer. | |
julian6 | vrijdag 12 maart 2010 @ 14:12 |
quote:Wat een schijterd die meid | |
Leintjeuh | vrijdag 12 maart 2010 @ 14:16 |
quote:Er is een tijdje terug een groep mensen van bokt bij een slachthuis wezen kijken. Ook inclusief foto's en filmpjes. En ze zijn ook bij de Rendac geweest. | |
BrandX | vrijdag 12 maart 2010 @ 14:24 |
quote: quote: | |
Leintjeuh | vrijdag 12 maart 2010 @ 14:26 |
quote:Hoeveelste excursie naar een slachthuis was het? Minimaal de tweede, of niet? | |
Isegrim | vrijdag 12 maart 2010 @ 14:36 |
Bokt heeft idd eerder zulke excursies georganiseerd. Goede zaak wel. Ik heb geen paarden meer, maar als ik ze wel had zou ik denk ik ook eerder voor slacht dan 'inslapen' kiezen. | |
Juweel | vrijdag 12 maart 2010 @ 14:36 |
quote:Met alle respect, maar ook inslapen door een dierenarts kan nare gevolgen hebben. Ik heb het gelukkig zelf nog nooit hoeven meemaken maar er zijn paarden die gaan vechten tegen het spuitje. En of je zo de laatste momenten met je paard wilt herinneren....Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. En op het eind blijft het verdriet hetzelfde denk ik... Zelf heb ik twee paarden waarvan de oudste dit jaar 20 wordt. Ik hoop toch ergens dat ze over tig jaar na een mooi lang leven een keer in slaap vallen in het weiland en niet meer wakker worden. Vind het toch erg om ervoor te moeten kiezen dat je paard (of hond of kat) niet meer mag leven, ook al is dat in veel gevallen het beste voor een dier met veel pijn... | |
Samzz | vrijdag 12 maart 2010 @ 14:38 |
quote:Derde geloof ik | |
Xs2Shanna | vrijdag 12 maart 2010 @ 14:38 |
quote:Ik ook, dit is echt een rastypische slager zoals ik ze me altijd voorstelde. Een grote dikke -meestal- chagarijnige man, die hart voor zijn werk heeft. | |
Xs2Shanna | vrijdag 12 maart 2010 @ 14:47 |
quote:Vroeger toen ik klein was zei ik zoiets ook ja. Totdat ik voor de keuze kwam te staan, en mijn dierenarts die mijn paard al 3,5 jaar behandelde mij dit sterk afraadde, sterker nog ze werden zelfs een beetje kwaad. Er was een kans van 99% dat als ik dat paard zou in laten slapen.. Dat hij er zou tegen vechten totdat hij er letterlijk dood bij neer viel... om maar even rot te laten klinken. Heb dat met mijn kat ook meegemaakt, en gek genoeg is het minder erg al 5 kgs dat, in tegen stelling tot 600 kgs, een dier, waar ik zoveel mee heb meegemaakt. Slachten gaat véél en véél sneller, en daar heeft het paard het minste last van. Heb je weleens een paard moeten laten gaan? Heb je weleens een paard zien vechten tegen spuiten? Ik zou mijn paarden nooit willen zien vechten om te blijven leven, iets wat toch nog relatief vaak gebeurd met inspuiten. Het begint al met de eerste spuit, en de fase waarin het paard gaat liggen, dat doet hij niet zoals hij zelf zal gaan slapen, maar hij valt gewoon keihard neer. Ook niet echt prettig om te zien. Mijn paarden gaan naar de slacht, hoe dan ook. En natuurlijk, het klinkt rot, ziet er rot uit, maar zodra de "kogel door de kerk is" is zijn ziel al weg, en herken je je eigen paard er niet meer in..... | |
Samzz | vrijdag 12 maart 2010 @ 14:53 |
quote:Alleen waren deze slachters ontzettend tof Morbide humor, maar dat kan niet anders en moet je doorheen kijken. Aardige kerels met passie voor het vak. | |
Neviathien | vrijdag 12 maart 2010 @ 15:13 |
Interesse reportage! | |
MadMarine | vrijdag 12 maart 2010 @ 15:23 |
quote:Ik doe alleen aan plaatjes kijken | |
FUFR | vrijdag 12 maart 2010 @ 15:33 |
mooie reportage. Ik heb een keer een slachting van een paard live meegemaakt. Die gasten zijn vlugger met een mes dan Jack de Prikker! | |
FUFR | vrijdag 12 maart 2010 @ 15:34 |
quote:eens kijken hoe CHAGRijnig jij bent als je de hele dag met dikke harde tepels loopt van de kou | |
verleiding | vrijdag 12 maart 2010 @ 15:41 |
Goede, interessante reportage. Ben wel blij dat ik er niet in het echt bij was, tho. | |
nachtdier3 | vrijdag 12 maart 2010 @ 16:14 |
quote:Ik moest bij bokt.nl eigenlijk meer denken aan paardenmeisjes die helemaal over de rooie zouden gaan bij het zien van een onthoofd paard dat aan haken hangt Beetje rellen dus... Maar wel fijn om te horen dat zo'n beest dus feitelijk in een keer dood is en niets merkt ervan. Het idee is luguber, maar dat is een pijnlijke dood tegemoet gaan uiteindelijk ook. En dat is helaas ook wel vaak het geval vrees ik, van mensen die de stap niet durven te nemen om hun oude trouwe doch zieke dier niet in durven te laten slapen. | |
FUFR | vrijdag 12 maart 2010 @ 16:21 |
quote:hier geen probleem, een keer scheel kijken is voldoende om een spuitje te krijgen | |
Guppy | vrijdag 12 maart 2010 @ 16:26 |
Goede reportage! Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik het hartverscheurend vind om ernaar te kijken. Maar dat is dan ook de reden dat ik geen vlees eet | |
Fredo55 | vrijdag 12 maart 2010 @ 16:36 |
Ik heb serieus met grote ogen zitten kijken, verbazingwekkend en interresant. Hoelang is de tijd tussen de pin erin en de koelcel? | |
FUFR | vrijdag 12 maart 2010 @ 16:40 |
quote:half uurtje als ze doorwerken. | |
Jegorex | vrijdag 12 maart 2010 @ 17:37 |
Interessante reportage | |
julian6 | vrijdag 12 maart 2010 @ 17:40 |
Waar kan je dat filmpje nu nog bekeken worden? | |
leeell | vrijdag 12 maart 2010 @ 17:44 |
quote:hij staat gefixed in de OP | |
julian6 | vrijdag 12 maart 2010 @ 17:45 |
quote:Deze video is verwijderd in verband met het schenden van de gebruikersvoorwaarden. | |
UncleSam | vrijdag 12 maart 2010 @ 19:04 |
Ook de foto's hebben teveel bandbreedte getrokken en zijn afgesloten . | |
Daywalk3r | vrijdag 12 maart 2010 @ 19:11 |
Zow sam! Indrukwekkend. | |
Samzz | vrijdag 12 maart 2010 @ 20:11 |
quote:Niet. Ik ben al aan het kijken waar ik m wel kan plaatsen... Bedankt voor de toffe reacties | |
Isegrim | vrijdag 12 maart 2010 @ 20:12 |
Waar had je dat filmpje geplaatst? Youtube? Raar dat dat verwijderd wordt. | |
Neroje | vrijdag 12 maart 2010 @ 20:19 |
Interessant wel. En het doden van dieren blijkt gelukkig ook te gaan zoals ik dacht, snel en pijnloos | |
julian6 | vrijdag 12 maart 2010 @ 21:04 |
Stiekem lijkt het me wel leuk om zoiets een keer te doen | |
wonderer | vrijdag 12 maart 2010 @ 21:08 |
quote:Een paard slachten? | |
julian6 | vrijdag 12 maart 2010 @ 21:29 |
Nee, een koe of paard doden met zo'n pin. Vraag me niet waarom, want dat weet ik niet echt. Voor de kick denk ik, en die beesten gaan sws dood dus schuldgevoel hoef ik er niet aan te hebben. | |
Samzz | vrijdag 12 maart 2010 @ 22:42 |
Mag niet Alleen gecertificeerde slachters met een opleiding mogen in een erkend slachthuis dieren slachten Maaar, achter de schermen is het misschien mogelijk. Ik zou er als eigenaar iig niet blij mee zijn, mocht het mijn paard betreffen. | |
BrandX | vrijdag 12 maart 2010 @ 22:48 |
quote:Ik denk achter de schermen ook niet... Als het mis gaat, dan heb je een in paniek zijnd paard of koe door je tent heen hollen Dat wil je niet. Dat is letterlijk levensgevaarlijk. | |
Samzz | vrijdag 12 maart 2010 @ 22:53 |
quote:Daarom zeg ik ook misschien Waar ik nu ben geweest weet ik 100% zeker dat het niet mag. Maar ik ken ook slachters die het wel eens hebben toegelaten. | |
Maanvis | vrijdag 12 maart 2010 @ 23:38 |
quote:Mensen van het mortuarium zijn ook net zo . | |
Ratelslangetje | zaterdag 13 maart 2010 @ 09:25 |
quote: | |
Maraca | zaterdag 13 maart 2010 @ 09:53 |
Je foto's doen het niet meer | |
julian6 | zaterdag 13 maart 2010 @ 12:15 |
quote:http://www.101.tv/page/10(...)6b77edc57c3936796842 Dan mogen ze de mensen in dit filmpje weleens flink op de vingers tikken. | |
Isegrim | zaterdag 13 maart 2010 @ 12:25 |
quote:Wat een doos. Dat weet je toch als je daarheen gaat? Ben wel blij dat ze het niet deed, stel dat ze in haar zenuwen verkeerd zou schieten ofzo... | |
Ringo | zaterdag 13 maart 2010 @ 12:36 |
Mooi hoor. | |
theKiD | zaterdag 13 maart 2010 @ 14:06 |
quote:Dat is bij ons een jaar of 7 geleden idd een x gebeurd. En dat was door een toch best ervaren "schieter" gedaan toen.. Dat was idd aparte ervaring. Die stier heeft 20 minuten met een pin in zn kop binnen rondgerend, en toen via een nood-uitgang op het buitenterrein gekomen, daar nog 4 rondjes rond het hele gebouw gerend om daarna over een vangrail door het hek te springen op straat. Uiteindelijk hebben ze hem 150 meter verder in een autogarage te pakken kunnen krijgen en alsnog opladen en retour brengen naar het slachthuis.. | |
MaddoxX | zaterdag 13 maart 2010 @ 15:03 |
Youtube filmpje doet et niet.. ergens een mirror ? www.megaupload.com m anders ff thx | |
x3ro | zaterdag 13 maart 2010 @ 15:04 |
quote: | |
Samzz | zaterdag 13 maart 2010 @ 16:02 |
Ik heb het filmpje niet zelf gemaakt, dus ik wacht op het meisje die gefilmd heeft tot ze me antwoord. Tot dan, geduld | |
Kinz | zaterdag 13 maart 2010 @ 16:35 |
Heb alles gelezen/bekeken behalve het filmpje. Dat gaat me net iets te ver. Heel interessant om te zien, geen mensen die daar terplekke over hun nek gingen? | |
Samzz | zaterdag 13 maart 2010 @ 16:47 |
quote:Nee, helemaal niet. Een aantal mensen zijn bij het schieten zelf niet geweest en toen een van de slachters een oog van een van de paarden in zijn mond stak, gingen er wel wat over de nek. Verder niet. Overigens, dat oog was gewoon om ons de gek aan te steken. | |
Sh0g | zaterdag 13 maart 2010 @ 17:36 |
Interessant verslag! Mag ik vragen waar dit is? Welke plaats? Heb wel eens in de snijzalen van DGK in Utrecht gestaan, maar dan met biggetjes, konijnen en katten. Dat was precisiewerk, dit is letterlijk (toet toet boing boing) hakken en zagen. Heb anatomie altijd heel boeiend gevonden, maar zelf de slager uithangen lijkt me niks. Erg moedig van je (jullie) om daar te kijken! | |
Synthesist | zaterdag 13 maart 2010 @ 18:32 |
paardenvlees wordt niet echt 'tof' gevonden in Nederland. En daar kan ik mezelf ook wel in vinden. Nou ben ik zelf geen vegetariër, maar het heeft toch wel iets tragisch, zo'n dier die zich prima voelt en dan pats ff door zn kop wordt geschoten | |
Kinz | zaterdag 13 maart 2010 @ 18:35 |
quote:De meeste van die dieren voelen zich juist niet prima. Goed lezen de volgende keer. | |
theKiD | zaterdag 13 maart 2010 @ 18:55 |
quote:Ik eet t toch graag op me brood Paardenrookvlees | |
.aeon | zaterdag 13 maart 2010 @ 19:02 |
Heel interessant! Waar komt al die rook vandaan op foto 2? Is het bloed zo warm? En op foto 4 ziet die gast er wel echt uit als een typische slager | |
l3laster | zaterdag 13 maart 2010 @ 19:11 |
Leerzaam topic hoor jmmr, dat het filmpje het alleen niet meer doet. | |
Samzz | zaterdag 13 maart 2010 @ 19:23 |
quote:Dit is in Nijkerk quote:De dieren die geslacht werden waren niet gezond meer. Beenproblemen. quote:Het is damp, inderdaad van de hitte van het bloed. Het is ± 5 graden in het slachthuis. quote:Ik ben bezig het te fixen | |
Isegrim | zaterdag 13 maart 2010 @ 19:48 |
Ik heb vorig jaar een keer paardenbiefstuk gekocht toen ik het zag liggen. Ik vond het erg smakelijk, vergelijkbaar met runderbiefstuk, maar veel goedkoper. | |
Samzz | zaterdag 13 maart 2010 @ 22:37 |
Ik heb de filmpjes geupload. Het zijn er drie, twee van de koe, de eerste waar ze leeg bloedt en die geluiden zijn best nasty. Oh ja, het filmpje staat wel gekanteld en het lukte niet hem te draaien. De tweede is het filmpje dat hier al stond. En op de derde is het laatste stuk van de huid afstropen te zien. Vragen zijn welkom. http://www.megaupload.com/?d=6K5Z9N00 Leegbloeden http://www.megaupload.com/?d=828SJGWM Onthoofden http://www.megaupload.com/?d=8GUY06C0 Afstropen Ik heb al een mod gepb't, dus ik hoop dat ze vandaag of morgen ook in de OP staan | |
borisz | zaterdag 13 maart 2010 @ 22:45 |
Mooi verslag . Heb zelf ooit een slachting van een schaap meegemaakt. Oh en paardenvlees is . | |
FUFR | zaterdag 13 maart 2010 @ 22:46 |
het wordt tijd voor een receptje | |
shadowflash | zaterdag 13 maart 2010 @ 22:47 |
Ik moest lachen , wat zal je dan aan het eind van de dag stinken zeg. Papa ik wil een pony * laat foto zien* kind mentaal kapot voor de rest van haar leven | |
Samzz | zaterdag 13 maart 2010 @ 22:51 |
quote:Als slachter heb je wel een geur bij je hangen ja, maar wij als gasten niet hoor | |
shadowflash | zaterdag 13 maart 2010 @ 23:02 |
quote:Hoe ruikt dat dan ? , Roestig en Verrot ? | |
Samzz | zondag 14 maart 2010 @ 09:05 |
quote:Eigenlijk gewoon een vleeslucht. Zoals vlees ruikt als je het uit de koelkast haalt zo ruiken die slachters ook. En nee, niks verrot, want er kan daar niks verrotten | |
Berend. | zondag 14 maart 2010 @ 11:45 |
Woow wat een goede reportage. Ben er gewoon even stil van. | |
Pizzakoppo | zondag 14 maart 2010 @ 12:00 |
Was dit in haaksbergen Sammz? | |
Catch_me | zondag 14 maart 2010 @ 12:21 |
Plaatjes doen het niet meer | |
Ratelslangetje | zondag 14 maart 2010 @ 12:23 |
Relaxed, dat was gister ook en wordt wel weer verholpen. | |
Sh0g | zondag 14 maart 2010 @ 13:16 |
quote: quote: | |
FkTwkGs2012 | zondag 14 maart 2010 @ 13:22 |
quote:de foto's werken niet | |
gifkwal | maandag 15 maart 2010 @ 13:54 |
Wel een interessant verhaal, gelukkig voor mij werken de foto's en het filmpje niet want ik hoef dat niet zo te zien. Ik vind het daarom ook wel knap dat je er bij bent blijven staan toen die beesten gedood werden, ik zou dat echt niet kunnen. Natuurlijk is dit slachthuis niet exemplarisch voor alle slachthuizen in Nederland (maar dat heb je zelf ook al gezegd). In de meeste andere gevallen gaat het natuurlijk gewoon om gezonde dieren en het zou mij niks verbazen als er in veel andere slachthuizen wel paniek, angst en pijn komt kijken bij die beestjes zoals je in sommige undercover filmpjes kan zien. Vooral als het grootschaligere slachthuizen betreft waar ze niet zo uitgebreid de tijd kunnen nemen voor een dier. | |
PerryVogelbekdier | maandag 15 maart 2010 @ 14:28 |
Toch best interessant om zo te lezen hoe ons eten klaargemaakt wordt.. | |
Rijpie | maandag 15 maart 2010 @ 16:49 |
Jammer dat de foto's het (nu) niet doen, derhalve tvp voor later | |
Samzz | maandag 15 maart 2010 @ 21:04 |
quote:Ze worden idioot veel bekeken | |
fraubitch | donderdag 18 maart 2010 @ 17:35 |
ik zie ook geen foto's | |
genakt | woensdag 14 juli 2010 @ 15:28 |
gadver | |
Tuig | woensdag 14 juli 2010 @ 16:04 |
Goeie reportage misschien een rare vraag, maar stink het niet ontzettend, al dat bloed? Kan me niet voorstellen dat daar niet een vaag geurtje hangt.. | |
FUFR | woensdag 14 juli 2010 @ 16:11 |
quote:dat ruik je 2 minuten | |
Kote | woensdag 14 juli 2010 @ 16:14 |
quote:Zo snel als je een dier door zn hersens heenschiet met zo´n pin, is het dier hersendood, en voelt echt niet meer, als je hersendood ben, wordt je niet meer wakker | |
tsjas | woensdag 14 juli 2010 @ 16:31 |
quote:Daarom beperk ik vlees eten tot een minimum | |
Danny | woensdag 14 juli 2010 @ 16:41 |
quote:en omdat het zo fokking lekker is geniet ik er elke dag van. Kogelbiefstukje, kalfsoestertje, paardenbiefstuk, reerug. Water loopt me de bek in. Zag laatst op tv een programma waarbij bekende nederlanders zelf een dier uitkiezen en dan het hele proces van bereiding daarvan, inclusief slacht, zelf meemaken. Erg interessant en mooi om te zien dat er toch nog steeds genoten wordt van zo'n paardenbiefstuk. Dat moet ook, aangezien we van nature nou eenmaal vlees nodig hebben | |
theKiD | woensdag 14 juli 2010 @ 16:47 |
quote:Bereid je voor op de linkse vegetarische hippies die je het tegendeel willen bewijzen dat we heul geen vlees nodig hebben | |
FUFR | woensdag 14 juli 2010 @ 16:53 |
quote:als dat zo was zouden we of konijnentanden hebben of een enkel gebit net als grazers. | |
Jegorex | woensdag 14 juli 2010 @ 17:41 |
quote:Of een enorm darmstelsel en 4 magen zoals een koe. | |
Godtje | woensdag 14 juli 2010 @ 17:54 |
quote:Eet smakelijk heet het programma met kok Leon Mazairac. Heel goed programma. O.a. die met Henk en Louise schiffmacher is een aanrader. | |
Samzz | woensdag 14 juli 2010 @ 19:31 |
Vlees hebben we nodig, maar niet de bergen die we nu consumeren. | |
PiRANiA | woensdag 14 juli 2010 @ 21:18 |
Goed topic . | |
theKiD | woensdag 14 juli 2010 @ 21:57 |
quote:En daar is nr 1 Vlees is goed, ook in die bergen die we nu consumeren, wat moet je anders op de BBQ leggen Groenten? | |
Heberg | woensdag 14 juli 2010 @ 22:02 |
quote:Maar waarom die facinatie? En denk je wel eens aan die dieren als je lekker in je bed ligt, terwijl die dan vanaf 4.00 uur aan de lopende band worden gedood? Hoe wist je trouwens zo zeker dat die Betsy werkelijk dood was, terwijl er lang nog bewegingen werden waargenomen? | |
theKiD | woensdag 14 juli 2010 @ 22:03 |
quote:Vanaf 6 uur bij ons | |
Heberg | woensdag 14 juli 2010 @ 22:09 |
quote:Raak je er opgewonden van? | |
Marble | woensdag 14 juli 2010 @ 22:14 |
quote: | |
Heberg | woensdag 14 juli 2010 @ 22:18 |
quote:Is dat leuk? | |
theKiD | woensdag 14 juli 2010 @ 22:22 |
quote:Zie jij "leuk" staan? Ik vond het wel vermakelijk en apart | |
Heberg | woensdag 14 juli 2010 @ 22:25 |
quote:Een weerloos dier doden leuk ? Om die reden ben je morbide of pervers. | |
wonderer | woensdag 14 juli 2010 @ 22:27 |
"length of small intestine"... Da's 6 meter. Neem niet aan dat de gemiddelde mens 60 cm is En volgens mij is de pH van het maagzuur ook een stuk lager dan 4-5. Ik vind het side-to-side van de menselijk kaak trouwens ook behoorlijk minimaal. Een beer (bijvoorbeeld) heeft platte, spadevormige voortanden. Leuk lijstje, maar beetje overtrokken om een punt te maken. | |
Heberg | woensdag 14 juli 2010 @ 22:28 |
quote:Neen, wel grappige smiley's. Maar goed, dit "vermakelijk" vinden van zo'n situatie is ook ranzig. | |
Samzz | woensdag 14 juli 2010 @ 22:30 |
quote:Omdat ik, in tegenstelling tot het gros van de mensheid, wél wil weten waar ons eten vandaan komt, hoe het geproduceerd wordt en hoe de kwaliteit gewaarborgd blijft. En kom alsjeblieft niet aan met dat ik niet om dieren geef, als dat je intentie is. Ik ben al járen vegetarisch omdat ik me afzet van de huidige vlees consumptiemaatschappij. Over Betsie, hersendood = 100% dood. Als je je een beetje zou verdiepen in het functioneren van het lichaam, dan had je geweten dat die naschokken veroorzaakt worden door de laatste pompen van het hart, de spanning die van de spieren af gaat en het leegbloeden. quote:Wtf? Dit is mijn topic. Wat loop je te zeiken joh. | |
Heberg | woensdag 14 juli 2010 @ 22:32 |
quote:Ga naar een psychiater, je zal de eerste niet zijn die jong zo begon en voor een grotere kick erger beging. Het PieterBaanCentrum kent die daderprofielen vast wel. | |
Samzz | woensdag 14 juli 2010 @ 22:33 |
quote:Dit vind ik dan weer wel getuigen van wansmaak Het slachten moet nu eenmaal gebeuren. En als het dan verkeerd gaat, vind ik het wél enorm slecht dat je het vermakelijk vind. Het is een levend wezen waar je mee omgaat, toon daar respect voor. | |
Samzz | woensdag 14 juli 2010 @ 22:34 |
quote:Ga nu niet m'n topic lopen verzieken ja Ieder zijn ding. | |
Heberg | woensdag 14 juli 2010 @ 22:43 |
quote:Precies. Met mate en dan voor het biologische vlees kiezen. Slecht voor de gezondheid ook, dagelijks dat volgespoten vlees eten. Maar dat boeit helaas nog te weinig mensen, de meeste gaan voor het "lekker! " | |
Nobu | woensdag 14 juli 2010 @ 22:51 |
quote:Probleemgevallen martelen dieren, doden op zich is niet echt een aanwijzing. | |
Heberg | woensdag 14 juli 2010 @ 22:58 |
quote:Ik lever kritiek op een nmm zieke reactie irt dit topic, daar is een forum voor (net als jij bij die Kid terecht net doet) Verder respect dat jij de confrontatie wel aandurfde. Mbt je positie tov die dieren vond ik dat je dit nogal procesmatig en stoicijns beschreef. Het beschrijven van het hakken, breken, onthoofden etc. Het is de realiteit, maar een noot van enige kritiek of weerzin ontbrak in het verslag geheel, zoals bv bij het in de mond stoppen van een oog van een net gedood dier door de slachter in jullie aanwezigheid, geeft mij de indruk dat het respectvol omgaan met die dieren niet echt zo nauw wordt genomen. quote:Die boodschap bleek niet eerder. Overigens, het niet toelaten van kijkers in slachterijen heeft niets te maken met de concurrentie. Bedrijfspionage zal niet zo'n issue zijn daar.. De echte reden is dat men vreest voor omzetverlies door reportages en publicaties. Er zijn mensen die na deze en andere beelden, anders of geheel geen vlees meer eten. [ Bericht 4% gewijzigd door Heberg op 15-07-2010 19:34:29 ] | |
theKiD | woensdag 14 juli 2010 @ 23:35 |
quote:Zolang je er niet bij was, kun je er niet over meepraten. IMHO Ik had op dat moment niet door dat dat beest al geschoten was, ik dacht dat die bij de stal tijdens het lossen was uitgebroken en ja dat vind ik dan vermakelijk. Misschien geheel verkeerd verwoord door mij, maar als ik iets niet weet, ga ik af op wat ik wel zie met gezond verstand.. En dat was in dit geval in mijn ogen een losgebroken stier die tijdens lossen ertussenuit wou knijpen.. | |
RV95 | woensdag 14 juli 2010 @ 23:40 |
Tering wat een fotos | |
Danny | donderdag 15 juli 2010 @ 09:02 |
quote: quote:we have a winner | |
Guppy | donderdag 15 juli 2010 @ 09:21 |
Nou eet ik zelf geen vlees en zo, dus volgens een aantal hier ben ik dan een linkse hippie. Toch vind ik dit een interessant topic wat een kijkje achter de schermen biedt op plekken waar je normaal niks van ziet. Erg jammer dat dit het moet vervallen in moddergooien... | |
nummer_zoveel | donderdag 15 juli 2010 @ 09:24 |
Interessant topic. Ik ben nu niet in de stemming de OP aandachtig te lezen en te bekijken, doe ik later wel (scrolde er even snel doorheen). | |
Danny | donderdag 15 juli 2010 @ 09:27 |
quote:Als mensen geen vlees willen eten is dat natuurlijk prima. Moeten ze helemaal zelf weten. Het waardeoordeel werkt wat dat betreft meestal de andere kant op en al snel worden vleeseters afgeschilderd als dierenbeulen, al dan niet in zoveel bewoordingen. Dat is gewoon onzin. Mensen eten vlees enerzijds omdat dat nou eenmaal onze natuur is, en anderzijds omdat ze het lekker vinden. Als de vego's dat nou eens zonder altijd maar weer die poeha zouden accepteren is er niets aan de hand. Zelfde als met religie. Als mensen in een god willen geloven moeten ze dat vooral doen, maar ze moeten niet bij mij aan de deur komen om me te bekeren. Verder is dit gewoon een mooie reportage, maar net als mensen hier roepen dat ze vanwege de beelden geen vlees meer eten staat het anderen volkomen vrij te zeggen dat ze van die foto's enorm zin krijgen in een sappige steak. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 15 juli 2010 @ 09:46 |
quote:En dit is wel een beetje iets wat onderhand bij de meeste mensen door mag gaan dringen Wij zijn er op gebouwd om alles wat we op onze weg tegen komen te eten, en dus ook af en toe vlees. Dagelijks 200+ gram vlees is gewoon te veel, voor onze eigen gezondheid, dierenwelzijn (niet eens zozeer de slacht ansich, maar meer dat er gewoon veel meer beesten op een klein oppervlakte gepropt worden om in onze massabehoefte te voorzien), en de belasting van het milieu in het algemeen. Er komt nogal wat kijken bij vlees. Voer, water (en transport van), transport van de dieren van opfok naar boerderij waar ze gemest worden naar slacht, etcetera etcetera. Ik denk dat als iedereen 1 dag vega en 1 dag vis zouden eten per week, en hun vleesconsumptie naar max. 150 gram de portie zouden bijstellen, er al heel veel zou veranderen | |
Guppy | donderdag 15 juli 2010 @ 09:50 |
quote:Verder is dit gewoon een mooie reportage, maar net als mensen hier roepen dat ze vanwege de beelden geen vlees meer eten staat het anderen volkomen vrij te zeggen dat ze van die foto's enorm zin krijgen in een sappige steak. [/quote] Het is ook een interessant topic, en daarom vind ik het zo jammer dat er dan vanuit beide partijen olie op elkaars vuren moet worden gegooid door dat soort dingen te gaan roepen. Het is toch juist boeiend om te zien waar het vlees in de schappen vandaan komt? Stukje bewustwording voor de melk-komt-uit-een-pak generatie. | |
FUFR | donderdag 15 juli 2010 @ 11:41 |
quote:wat weerloos dier? Moeten we er eerst mee vechten ofzo? het is geen mammoet! | |
egeltje1985 | donderdag 15 juli 2010 @ 12:07 |
Ik vind het wel interessant om te zien eig. Wel gek eigenlijk: zolang ik het dier zie met huid e.d. vind ik het zielig, maar als dat weg is vind ik het gewoon een stuk vlees. Gekke omslag. | |
theKiD | donderdag 15 juli 2010 @ 13:43 |
quote:In die zin heeft hij natuurlijk wel gelijk dat het een "weerloos"dier is.. Maar toch, consumeren is consumeren en daar zijn vooralsnog gewoon deze slachtmethodes voor nodig en aangezien het mensenwerk is KAN er weleens iets fout gaan.. So be it.. | |
Heberg | donderdag 15 juli 2010 @ 18:28 |
quote:Het gaat om de context van die reactie | |
Candaasje | donderdag 15 juli 2010 @ 19:08 |
Zo, heftige maar mooie reportage. Ik eet zelf het liefst zo min mogelijk vlees (voor mijzelf gebruik ik altijd vervangers. Als iemand anders kookt ga ik niet al het gehakt uit de macaroni vissen, maar geef wel aan dat ik geen 'los' stuk vlees oid hoef. Als ik straks op mezelf woon is het trouwens wel gewoon 100% exit vlees, ongeacht wie er bij mij mee eet.) maar dat heeft er dan ook meer mee te maken dat ik zelf geen dier zou kunnen doden en ik het dan van mezelf te hypocriet zou vinden om wel vlees te eten. Plus natuurlijk al het dierenleed en de belasting op natuur en milieu. Maar an sich ben ik niet echt fel tegen het eten van vlees, als mens-zijnde. (Wel de achterlijke hoeveelheden waar LeeHarveyOswald het ook al over had.) Wél ben ik die kulreden dat je vlees nodig zou moeten hebben een beetje zat. Er zijn zat vervangers die gewoon alle voedingsstoffen bevatten. (ik leef nog steeds in blakende gezondheid hoor, ondanks echt minimale inname van vlees) En dat we snijtanden hebben......ja we hebben wel meer in ons lichaam dat we niet meer gebruiken. Het is een mooie drogreden om te zeggen dat we daarom per se vlees nodig hebben. De techniek is inmiddels al te ver genoeg gevorderd om gezond te kunnen leven zónder. Dus als je vlees wil eten, prima, ik ben er niet op tegen (mits met mate en een beetje overdacht ) maar zeg dan gewoon dat je het eet omdat je het gewoon zo onwijs goed smaakt en dat je vind dat sojaburgers niet te vreten zijn (of je er niet aan durft te wagen, want dat is meestal het geval ) Lijkt me een legitieme reden, toch? | |
theKiD | donderdag 15 juli 2010 @ 19:39 |
Vlees Veel Zoveel mogelijk vlees op de BBQ en op mijn bord Die dieren zijn toch al dood | |
Guppy | donderdag 15 juli 2010 @ 19:41 |
Zo'n post bedoel ik dus... Dat verpest het topic | |
DaggerOne | donderdag 15 juli 2010 @ 19:43 |
Mensen die geen vlees eten Zo zit de natuur nou eenmaal in elkaar, de ene soort eet de andere. Daarom zijn we hier op aarde. | |
Candaasje | donderdag 15 juli 2010 @ 19:43 |
Mijn post bedoel je Guppy? | |
Guppy | donderdag 15 juli 2010 @ 19:44 |
Maar dat is toch niet Moet toch ieder voor zich weten?quote:Nee Die van theKID | |
Candaasje | donderdag 15 juli 2010 @ 19:50 |
quote:Oh Gelukkig ^^ Ik vind het trouwens nog steeds erg moedig van Sammz. Ik zou echt keihard moeten huilen vrees ik, als een dier voor mijn ogen geslacht zie worden. Jaja...ik ben een jankerd, maar toch.... (Zeg, hoe zit dat dan met de hardcore vlees-eters hier, moeten die ook huilen bij Bambi, the Fox & the Hound, etc? ) | |
theKiD | donderdag 15 juli 2010 @ 22:57 |
quote:T was een beetje een obvious troll-post... Aangezien sommige gewoon moeilijk doen over de hoeveelheid vlees die gegeten word.. Laat elkaar gewoon in de waarde, de een eet geen vlees en dat heft de ander die veel vlees weer op.. wat dat betreft zijn er gewoon genoeg beesten om te kunnen consumeren.. die beesten worden gefokt juist voor de slacht. De natuur merkt het niet als die "extra" dieren wegvallen. En ja ik weet wel dat ik over deze post ook heel veel commentaar krijg... | |
Symphonic | vrijdag 16 juli 2010 @ 07:40 |
Echt een mooie reportage dit Zeker dat stukje over het paard dat geslacht werd sterkt mijn gevoel. Als een van mijn paarden ooit aan zijn einde moet komen, breng ik hem liever naar de slacht als dat ik hem in laat slapen. Het doden met een schietmasker is veel diervriendelijker dan het injecteren met een vloeistof die het hart moet laten stoppen. Met een schietmasker zijn de dieren binnen een fractie van een seconde dood (nog voor ze de grond raken. | |
Svlad_Cjelli | vrijdag 16 juli 2010 @ 08:49 |
Wat ik zie is allemaal diervriendelijk.Wat een drukte om niets. | |
Isegrim | vrijdag 16 juli 2010 @ 09:09 |
Humaan, zou ik zeggen. Ik vind het raar om het doden van een dier 'diervriendelijk' te noemen. Contradictio in terminis. Maar als mijn paard ooit afgemaakt zou moeten worden zou ik ook voor het slachthuis kiezen en niet voor een 'spuitje'... | |
P.F | vrijdag 16 juli 2010 @ 09:21 |
Heb je dit verhaal niet zónder de foto's? | |
Isegrim | vrijdag 16 juli 2010 @ 09:23 |
quote:Stel je browser in op text only. Maar waarom? | |
P.F | vrijdag 16 juli 2010 @ 09:28 |
Ik at al geen vlees maar nu hoef ik het al helemaal nooit meer te eten | |
Isegrim | vrijdag 16 juli 2010 @ 09:35 |
Blijft er meer over voor ons. | |
Candaasje | vrijdag 16 juli 2010 @ 10:02 |
Waarom is een spuitje eigenlijk vervelender dan gedood worden door een schietmasker? Ik heb zelf geen paard, maar mijn huisdieren (katten, ratjes, konijnen) kregen eerst een verdoving en daarna pas de dodelijke injectie. Werkt dit bij paarden anders? (gewoon benieuwd.) @The Kid: Zit je nu weer te trollen of heb je gewoon echt een betonplaat voor je hoofd? Het gaat me qua hoeveelheden niet eens zozeer om het dier zelf. (Ja ok, het welzijn mag natuurlijk wel wat opgeschroefd worden want dat knalt achteruit door massaproductie, maar goed laten we dat dan even achterwege laten, evenals de grote hoeveelheden onnodig gedode dieren e.d.) Natuurlijk zijn de dieren er voor gefokt, dus voor de populatie van dikbilkoeien - om maar eens wat te noemen - maakt het inderdaad niet uit; het is niet dat ze met uisterven bedreigt worden door vele jachtpartijen oid. Wat wél uitmaakt, en júist voor de natuur, is dat voor deze vorm van massaproductie heel erg veel grondstoffen nodig zijn, en er enkel heel veel schadelijke stoffen voor in de plaats komen. Totale regenwouden verdwijnen omdat wij zo nodig elke dag vlees willen eten, (wat leidt tot desertification op enorme schaal, wat uiteindelijk kan leiden tot het droogvallen van rivieren, zelfs de Amazone rivier is al aanzienlijk gedaald in waterstand) enorme aantallen dieren ion het wild verhongeren/verdorsten, stropers krijgen steeds meer vrij spel (jaja, ook dankzij de landbouw). En dan laat ik het discutabele onderwerp "klimaatverandering" (en de daarbij meer voorkomende stormen in Europa) even achterwege. Kijk, daar is waar ik moeite mee heb. Daarom eet ik geen vlees en pleit ik ervoor dat mensen heus wel vlees mogen eten, maar het eens gewoon met mate doen. (En het is helaas nog niet zo dat het aantal vegateriërs/bewustere vleeseters al opweegt tegen het aantal verfente vleeseters. Was het maar waar) | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 16 juli 2010 @ 10:45 |
quote:Het is inderdaad niet zo dat "de natuur" ineens een beest in zn ecosysteem mist door de slacht. Wel is het zo dat wanneer je van een forse portie vlees (bijv. 350 gram per dag, 7 dagen per week) naar een gezondere portie (bijv. 5 keer per week vlees, 150 gram) en je consumeert slechts 1/3e vab de hoeveelheid vlees die je nu tot je neemt, zonder dat je dit echt moet missen in je dieet. Dit is gewoon voor je eigen gezondheid een stuk gezonder. Beter voor dierenwelzijn (niet alle slachthuizen zijn klein van opzet zoals de gene waar TS het hier over heeft, en veel boerderijen zijn helemaal al massaproductie-bedrijven waar dierenwelzijn niet geheel bovenaan staat). Op dat moment ontstaat er dus qua dierenwelzijn een enorme ruimte (letterlijk en figuurlijk aangezien de veestapel met zeker 60% omlaag kan). En dus de bij-effecten, zoals het naar Italie rijden van onze varkens om ze daar te laten slachten, transport van diervoeders, kap van bossen voor het aanleggen van graanvelden voor diervoeders, etcetera. Probeer eens voor jezelf in kaart te brengen hoe jouw biefstuk op het bord beland (en ik ben blij dat hij daar beland hoor, begrijp mij niet verkeerd ), en dan van graankorrel voor de diervoeding via slager naar je bord en alles. Dat is echt een forse milieubelasting. Daarnaast is te veel vlees, net als te weinig vlees, niet ideaal in "ons" dieet. | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 16 juli 2010 @ 10:49 |
quote:Een paard is erg moeilijk om plat te krijgen, en gaat een strijd leveren quote:In mijn voorbeeld, dus naar 150 gram pp max per dag, max 5 dagen per week, dan gaat iemand die nu 7 dagen 350 gram eet van pakweg 2,5 kg vlees (2 kippen per week?) naar 750 gram vlees per week. Die hele keten die er achter ligt zal zo enorm ontlast worden. | |
sigme | vrijdag 16 juli 2010 @ 11:01 |
quote:Nou was ik deze week nog bij een kleine slachter (een zelfslachtende slager), die daar een varkenselekrocuteertang had liggen. Volgens mij worden in grote slachthuizen varkens wél geschoten en in kleine niet. Wanneer varkens verdoofd over een lopende band worden aangevoerd (grote slachtlijn), dan worden ze volautomatisch in een ding gelegd dat ze gemechaniseerd (en dus raak & hard genoeg) schiet. De slager had een aantal varkens staan, waaronder een heel aantal met navelbreuk. Die kunnen niet naar zo'n grote slachterij; varkens met zulke afwijkingen worden daar "doorgedraaid". Die verstoren de productielijn want ze zijn niet standaard.. Goeie reportage trouwens . | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 16 juli 2010 @ 11:13 |
quote:Ik dacht dat varkens altijd met shock verdoofd werden, en daarna opengezaagd, om dat vanwege de manier van leegbloeden noodzakelijk is... | |
Candaasje | vrijdag 16 juli 2010 @ 11:17 |
quote:Ah, dank . Dan kan ik het me inderdaad wel voorstellen, dat een schietmasker wat sneller en minder stressvol is voor het dier. Ik zou dan alleen graag zien dat mijn dier wel gewoon op eigen terrein sterft, maar ja, dieren/veeartsen met schietmaskers zullen wel niet bestaan denk ik........ quote:Idd | |
sigme | vrijdag 16 juli 2010 @ 11:25 |
quote:Ze worden zeker niet altijd met shock verdoofd, in sommige grote slachterijen worden ze verdoofd door ze in een lift te laten zakken in een verdovend gasmengsel. edit: quote:bron: http://www.vlees.nl/dossiers/dierenwelzijn/verdoven-bij-slachten/ | |
Candaasje | vrijdag 16 juli 2010 @ 11:28 |
Is dat dan geen hele nare manier? Ik dacht een keer gelezen te hebben (krant, dus geen idee of het echt betrouwbaar is) dat ganzen vaak zo gedood worden, en het nogal een wrede methode is? (Dus met gas) Of moet ik meer denken aan een vorm van 'narcose', die in ziekenhuizen ook gebruikt wordt? | |
sigme | vrijdag 16 juli 2010 @ 11:32 |
quote:Men is er niet echt over uit. De varkens gaan groepsgewijs en dat is prettiger, maar dat gasmengsel prikt en de halve minuut dat ze in het gas zitten en nog niet verdoofd zijn, is akelig om te zien. Ik meen dat men momenteel denkt dat het het rustigst is voor varkens als ze per minstens twéé, naast elkaar over een lopende band naar de elektrocutie geleid worden. Dus niet alleen en wel snel. [ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 16-07-2010 12:00:33 ] | |
Darkwolf | vrijdag 16 juli 2010 @ 11:36 |
quote:Het is geen onzin als je helpt om de bio industrie in stand te houden. Als jij iemand bent die graag wat meer betaald voor een eerlijk vleesje, dan zeg ik respect en is het inderdaad onzin. quote:Het verschil met religie is dat God discutabel is betreft het bestaan en de noodzaak om in Hem te geloven / te volgen. De bio industrie is keiharde realiteit. quote:Dit is dan ook een klein slachthuis. Verder heb ik mij doen laten vertellen dat mensen vroeger vooral veel noten e.d. aten en niet persee vlees. Dat we dus geen omnivoor zijn. Maar goed, er zijn zoveel discussies met zoveel meningen over hoe en wat. Uiteindelijk moet je iedereen gewoon lekker in hun waarde laten inderdaad. Toch heb ik meer respect voor mensen die graag een paar centen meer willen betalen voor een eerlijk vleesje. | |
Isegrim | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:37 |
De voorouders van de mens waren geen vleeseters. Als we kijken naar onze naaste verwanten, de bonobo's en chimps, dan zien we dat dat opportunistische eters zijn. Dus wel omnivoren, maar iha maakt vlees slechts een heel klein deel van hun dieet uit. Er bestaat ook een zogenaamd "paleo diet"; een dieet gebaseerd op het meest waarschijnlijke dieet van onze jager-verzamelaar-voorouders (dus de tijd vóórdat landbouw bestond). Dit dieet schijnt verbluffende resultaten te hebben bij allerlei welzijnsaandoeningen zoals bijvoorbeeld acné (iets dat bij natuurvolkeren niet voor schijnt te komen). | |
FUFR | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:39 |
quote:en dan moeten de helft van de slachthuizen dicht, verliezen 1000 man hun baan, 1000 gezinnen naar de klote, nog meer mensen een uitkering en dat allemaal omdat we van jou minder vlees moeten eten. voel je je dan niet schuldig? | |
Heberg | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:39 |
@ Aantal reaguurders hierboven : Fijn te zien dat er een ontwikkeling is tot steeds meer bewustwording. | |
FUFR | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:40 |
quote:wij zijn geen bonobo's, op een enkeling misschien na. | |
FUFR | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:41 |
quote:thanks! ik ben een bewuste BBQ'er. | |
Heberg | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:41 |
quote:Wat een onzin. | |
Isegrim | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:44 |
quote:Dat zeg ik toch ook niet? De bonobo is onze naaste verwant en het dieet van onze voorouders is nagenoeg gelijk geweest aan dat van de bonobo. Het is nog maar heel kort geleden (evolutionair gezien) dat wij landbouw zijn gaan plegen en als gevolg daarvan o.a. héél veel koolhydraten zijn gaan eten. Ons verteringsstelsel is daaraan nog niet aangepast. | |
sigme | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:46 |
quote:Bovenstaand scenario gaat op als je de uitgaven aan vlees met 1/3 vermindert en de bioindustrie met 1/3 vermindert. Als iedereen flink minder vlees zou gaan eten maar hetzelfde geld eraan uitgeeft, dan kan je kwalitatief hoogwaardiger arbeid die bij die vleesproductie betrokken is, betalen. Mijn reden om beter beestenvlees te eten is niet dierenwelzijn maar mensenwelzijn. En qua slachten heb ik niet veel keus, ik zal sowieso bij de kleinschaliger slachterij terecht moeten, maar ik vind dat wel een waardevol deel van de weg die mijn vlees aflegt. | |
LePoo | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:48 |
Vlees is gewoon fucking lekker. Daarbij ben ik van mening dat sommige beesten (varkens, koeien, kippen, het bekende vee -geen paarden dus-) op deze wereld gezet zijn voor die reden. Ik ben het niet eens met hoe 't soms gebeurd, maar daar gaat 't "wat niet weet, wat niet deert" goed in op. Tevens: KIP | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:49 |
quote:Nee hoor, ik vermoed en hoop dat we langzaam naar één andere meer bewuste manier van veehouden gaan, waarbij alles richting bio gaat. Ik gok dat het slachthuis uit de op erg inefficiënt is.vergeleken met een groot slachthuis (economisch gezien) en dat daar meer mensen per te slachten dier werken. Lost zich zelf dus op, je vlees wordt iets duurder, en de boer kan er ook weer wat aan verdienen... | |
Darkwolf | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:50 |
quote:Nee? De mens heeft gekozen om het systeem wat we nu kennen zo op te zetten, niet de dieren. Als het dieren welzijn ten koste gaat van een paar tweevoeters then so be it. Mocht het om andere redenen slecht gaan met een bedrijf als deze of welke dan ook, dan komen ook mensen zonder werk te zitten. In dit specifieke geval is het niet uit economisch belang zodat het bedrijf zichzelf nog kan redden maar redden we hier een stukje dieren welzijn. | |
Isegrim | vrijdag 16 juli 2010 @ 12:51 |
quote:Wie heeft die beesten op de wereld gezet dan? Mensen bepalen gewoon zelf wat 'eetdieren' zijn en wat niet. In Korea is een hond een eetdier. Hier niet. In India spreken ze er schande van dat wij runderen eten. Kwestie van cultuur. Paardenvlees is trouwens best lekker. | |
Xa1pt | vrijdag 16 juli 2010 @ 13:05 |
quote:Dat stukje 'dierenwelzijn' richt zich alleen op de dieren waar men sympathie voor voelt. Ook eigenbelang dus. | |
Candaasje | vrijdag 16 juli 2010 @ 13:10 |
quote:Jij doet zeker ook niet aan internetbankieren en laat alles nog altijd via de post gaan? Dus ook brieven ipv emails? Zo nee...dan voel je jezelf zeker ook heel schuldig over meer dan 11.000 TNT-ers die op straat gesmeten worden? (Plus de gezinnen van deze postbodes die naar de klote gaan, want het is vaak nog zo dat de postbode (de 'echte') de kostwinner is, en deze vaak door de leeftijd niet gemakkelijk een andere baan kan vinden.........) Kom nou. Als iedereen gewoon biologisch vlees zou eten, is er nog gewoon genoeg werk (meer dan genoeg zelfs, want het is inefficiënter dan de intensieve veehouderij). Het betekent dus alleen hogere kosten. Trouwens, als we allemaal gewoon eens bereid zijn (of gedwongen worden door een tax) meer voor vlees te betalen, dan is dat én eerlijker voor de boeren (die worden nu al vaak niet echt rijk....) én eerlijker en beter voor de dieren en het dierenwelzijn. En als iedereen gewoon ietsje minder vlees eet, dan komt dat ook nog eens extra ten goede aan natuur, milieu, dierenwelzijn en het welzijn van de mensen! | |
LePoo | vrijdag 16 juli 2010 @ 13:30 |
quote:Vandaar dat ik het ook mijn eigen mening noem. | |
Darkwolf | vrijdag 16 juli 2010 @ 13:42 |
quote:Ah, dan heb je het bij mij verkeerd daar ik niet onder "men" valt. Maar ik snap wat je bedoelt. Net als paarden mensen die het zielig vinden en geen paard eten, maar dan wel weer vrolijk een lapje vlees op hun bord hebben liggen van een koe. Misschien is het eigenbelang te noemen omdat ik -in mijn geval- het mensen ras (zijn ook dieren) benadeel, maar toch komt dat niet alleen voort uit sympathie. Dat heeft nog veel meer te maken met het neerkijken op het mensen ras anzich. | |
Keiichi | vrijdag 16 juli 2010 @ 14:02 |
Vol |