FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Student leent te veel: aanmelden bij BKR
Mylenevrijdag 5 februari 2010 @ 07:34
quote:
Nibud: Studieschuld aanmelden bij BKR

’Student leent te veel’

Studenten die meer lenen dan alleen de basisbeurs, bouwen zulke enorme studieschulden op dat ze bij het Bureau Krediet Registratie aangemeld moeten worden.
Dat zegt het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud), dat vindt dat de schulden – gemiddeld 12.500 euro – van de jongste generatie afgestudeerden uit de klauwen lopen. Het Nibud wordt hierin gesteund door de Nederlandse Vereniging van Banken, hypotheekverstrekkers en de BKR zelf.
Een BKR-registratie kan echter verstrekkende negatieve gevolgen hebben voor studenten bij bijvoorbeeld het kopen van een woning, het afsluiten van een telefoonabonnement of het aanschaffen van een auto op afbetaling.
De BKR zou gaan gelden voor zeker 131.000 van de 650.000 studenten: één op de vijf leent volgens de nieuwste cijfers van de Informatie Beheer Groep (IBG) ruim 350 euro per maand erbij naast de prestatiebeurs. Doorberekend komt dit neer op een studieschuld van bijna 17.000 euro na afloop van de opleiding. Dat is zo’n enorm bedrag dat het Nibud denkt dat de dreiging van een BKR-registratie de studenten zou afschrikken zoveel te lenen.
De Landelijke Studentenvakbond reageert geschokt op het pleidooi van het Nibud.
bron

Ik zeg doen. Dus meer lenen dan nodig is, een BKR-registratie als gevolg. In plaats van maximaal lenen meer werken.

Het weerwoord van de Landelijke Studentenvakbond:
quote:
’Na studie geen huis of auto’

„Een BKR is niet het juiste middel. Straks zijn we klaar met studeren, vinden we een baan en kunnen we geen huis of auto kopen”, zegt voorzitter Gerard van Oosterwijk van de Landelijke Studentenvakbond.
„Het is terecht dat men iets wil doen tegen de stijgende studieschulden, maar doe dat dan door betere in- formatie te geven. Waarom voert de IB-Groep niet eerst een gesprek bij het aangaan van grote leningen.”

Moraal
Volgens het Nibud zal het zo’n vaart niet lopen. Net als het BKR stelt het dat uit een positieve BKR-registratie juist ook een uitstekende betaalmoraal kan blijken. Problemen zouden pas echt ontstaan wanneer iemand betalingsachterstanden geregistreerd heeft staan.

Hypotheekdeskundige Harrie-Jan van Nunen en financieel planner Kapé Breukelaar zijn ook voorstander van de registratie van studieschuld, mits banken die het BKR-register raadplegen een studieschuld goed beoordelen. „Een investering in je toekomst is iets anders dan een krediet bij een postorderbedrijf”, aldus Breukelaar.
De IB-Groep laat weten geen mening te hebben over de oproep tot een BKR-registratie voor studieschulden. „Studenten kunnen echter niet onbeperkt erbij lenen bij ons. Het maximum is 850 euro per maand”, meldt woordvoerder Thea Jonkman. Doorberekend zou bij deze maximale lening een studieschuld ontstaan van 40.000 euro.
bron
nummer_zoveelvrijdag 5 februari 2010 @ 07:49
Ik kon na m'n studie ook niet meteen een huis en auto kopen. Eerst een paar jaar werken, vast contract zien te krijgen en wat sparen, en daarna pas een huis en auto.
Is dat nu zo vreemd?
Netsplittervrijdag 5 februari 2010 @ 07:56
Leuk, hoe lang is men van plan om studenten een hand boven het hoofd te houden?
MrNilesvrijdag 5 februari 2010 @ 08:15
Wat ik sowieso niet snap is dat mensen meer geld uitgeven dan ze hebben.
OK, geld lenen voor een huis....maar om een auto/scooter te kunnen kopen en te kunnen stappen
SicSicSicsvrijdag 5 februari 2010 @ 08:15
Op zich staat dit wel in schril contrast met eventuele plannen om de basisbeurs om te zetten in een lening. Dan kun je het niet maken om meteen ook een BKR om de oren te slaan.

Als er sprake is van excessief leen gedrag (dus meer lenen dan nodig om studie en levensonderhoud te voorzien) dan zou ik er misschien wel wat in zien. Je krijgt alleen een beetje een arbitraire scheidslijn denk ik.
DoimeNvrijdag 5 februari 2010 @ 08:16
Slecht plan, rente is zo verschrikkelijk laag bij IB. Ik vind dat er meer moet naar gekeken naar prestaties van een scholier, als hij/zij dik aan het falen is lik op stuk beleid.
DoimeNvrijdag 5 februari 2010 @ 08:17
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 07:56 schreef Netsplitter het volgende:
Leuk, hoe lang is men van plan om studenten een hand boven het hoofd te houden?
Nederland is een kenniseconomie, als je dit soort maatregelen gaat nemen zal het afschrikken om te gaan studeren (sommige mensen hebben dat geld echt nodig)
Netsplittervrijdag 5 februari 2010 @ 08:25
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:17 schreef DoimeN het volgende:

[..]

Nederland is een kenniseconomie, als je dit soort maatregelen gaat nemen zal het afschrikken om te gaan studeren (sommige mensen hebben dat geld echt nodig)
Ja en?
Ik kan ook geld nodig hebben voor een studie, kan ik dan ook aankloppen bij het IBG voor een zeeeer gunstige lening?
_Michiel_vrijdag 5 februari 2010 @ 08:28
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 07:34 schreef Mylene het volgende:
Dus meer lenen dan nodig is, een BKR-registratie als gevolg.
Lekkere motivatie
Waar zie jij in hemelsnaam een link tussen `meer lenen dan nodig is' , en de registratie?

Iemand die geen ouders heeft die mee willen betalen krijgt een registratie. Hetzelfde geldt voor iemand die vanwege ziekte bijvoorbeeld langer over z'n studie doet.
DoimeNvrijdag 5 februari 2010 @ 08:29
Waarschijnlijk wel!
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 08:33
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 07:34 schreef Mylene het volgende:
In plaats van maximaal lenen meer werken.
En dus langer over je studie doen waardoor het langer duurt voordat je een nuttig belastingbetalend lid van de maatschappij bent.
Godtjevrijdag 5 februari 2010 @ 08:36
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:28 schreef _Michiel_ het volgende:

[..]

Iemand die geen ouders heeft die mee willen betalen krijgt een registratie. Hetzelfde geldt voor iemand die vanwege ziekte bijvoorbeeld langer over z'n studie doet.
Dan zou het niet excessief zijn.
MrNilesvrijdag 5 februari 2010 @ 08:37
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:28 schreef _Michiel_ het volgende:

[..]

Lekkere motivatie
Waar zie jij in hemelsnaam een link tussen `meer lenen dan nodig is' , en de registratie?

Iemand die geen ouders heeft die mee willen betalen krijgt een registratie. Hetzelfde geldt voor iemand die vanwege ziekte bijvoorbeeld langer over z'n studie doet.

en zo zijn er altijd uitzonderingen op de regel
maar het feit blijft dat de meest het opmaken aan leuke dingen ipv geld verdienen met werken om te leven
Godtjevrijdag 5 februari 2010 @ 08:38
Volgens mij kunnen ze beter het probleem oplossen door de zogenaamde te hoge leningen niet meer te geven.
DoimeNvrijdag 5 februari 2010 @ 08:40
Wie gaat bepalen of ik teveel leen? Dat bepaalt iemand anders neem ik aan, krijg ik dan ook een gele ster op me borst? Mag ik straks ook met mijn OV alleen achtein de bus zitten.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 08:41
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:37 schreef MrNiles het volgende:
maar het feit blijft dat de meest het opmaken aan leuke dingen ipv geld verdienen met werken om te leven
Ja, daar is het een studententijd voor. Tijd voor studie en persoonlijke groei, niet om krom te liggen om nog een beetje rond te komen.
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 08:42
aan de ene kant vind ik het een goed idee.

Die BKR registratie behoedt mensen ervoor om nog meer buiten de DUO (IBG) te gaan lenen. Nu kunnen studenten nog lenen bij de DUO en dan vervolgens ook nog een lening bij een bank afsluiten omdat ze geen BKR hebben.

Aan de andere kant: een beetje student moet gewoon zelf zo slim zijn om te weten wat de consequenties van lenen is, of dat nu bij de DUO of bij de bank is.

Zelf leen ik maximaal bij, werk ik er ook nog 12 uur bij en kom nu precies rond om mijn studie en levensonderhoud te betalen. Krijg geen steun van mijn ouders en doe voor mijn eigen ontwikkeling en plezier nog een bestuursjaar. Zonder bijlenen was dat niet mogelijk geweest, want dan had ik meer dan 12 uur in de week moeten gaan werken. Maargoed, als het even kan dan ga ik volgend jaar meer bijwerken, heb ik geen bestuursverantwoordelijkheid meer en wat minder stressvolle verplichte collegedagen, want maximaal bijlenen is niet 'fijn' ofzo, het vooruitzicht van het terugbetalen wordt er niet leuker op. Maargoed, ik heb er mee leren leven. Het is een bewuste keuze geweest en ik zie uit naar het moment dat ik niet meer hoef te lenen.
Ben overigens geen 'feestbeest' en geef mijn geld eigenlijk alleen uit aan af en toe uit eten en mijn motor. Ja, ik heb ook wel een leuk leven, maar eindeloos stappen zit er gewoon niet in. Als ik dat ook nog zou doen zou ik sowieso meer moeten werken.

Zorgwekkend vind ik het als mensen zeggen 'oh, dan leen je toch gewoon maximaal bij!!!!! dan kan je even sparen en het dan wel kopen' , als het gaat om een duurdere aanschaf zoals bijvoorbeeld een nieuwe tv, laptop, mediacentre, etc. Men moet beseffen dat bijlenen net zo 'ernstig' is als lenen bij je bank, en een BKR invoeren draagt daar wel aan bij..
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 08:43
Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat studenten aan de universiteit geen vrije tijd meer hebben. Op het HBO barst je van de vrije tijd en als je een stapje hoger gaat ineens 0? Uiteraard is er verschil in moeilijkheid maar ligt dat ook aan de student zelf.

- Op kamers gaan? Zeker niet altijd nodig. OV is gratis en er zijn genoeg universiteiten.
- Niet genoeg geld? Neem een bijbaantje en ga inderdaad wat minder uit, drink minder, feest minder. In eerdere topics over dit onderwerp werd er soms gemeld dat "je van je studententijd maximaal moet genieten." Hierbij werd gemikt op maximaal lenen en feesten als een malle. Dit kan ook zonder maximaal te lenen..
Godtjevrijdag 5 februari 2010 @ 08:50
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:42 schreef motorbloempje het volgende:

Aan de andere kant: een beetje student moet gewoon zelf zo slim zijn om te weten wat de consequenties van lenen is, of dat nu bij de DUO of bij de bank is.
De consequenties kunnen dus een BKR registratie zijn. In dat opzicht is het ook geen slecht idee.

Er zijn wel twee punten die je apart moet bekijken en die vaak door elkaar gaan.

Je hebt de BKR registratie welke heel normaal is. Daar houden ze gewoon bij wat je open hebt staan en daar hangt voor de rest geen waareoordeel aan vast. Het is wel voor de andere banken om te kijken wat je al open hebt staan en welke ruimte er dus nog is. Anders kan je van bank naar bank lopen om overal het maximale te lenen. Dat mag niet van de toezichthouder. Dat extra leningen die je afsluit bovenop de basisbeurs deze registratie krijgen lijkt mij niet meer dan logisch. Zelfs een telefoon abonnement staat daar dus dit lijkt mij ook.

Aan de andere kant heb je de bekende negatieve registratie welke je kan krijgen als je niet aan je verplichtingen voldoet om deze leningen terug te betalen. Daar zou ik bij studenten voorzichtig mee zijn en liever de lening stoppen als ze deze nog ontvangen.


Argumenten dat de studenten later dan geen huis kunnen kopen slaan dus ook nergens om want het gaat met name om de eerste registratie.
dramatiekvrijdag 5 februari 2010 @ 08:51
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:15 schreef MrNiles het volgende:
Wat ik sowieso niet snap is dat mensen meer geld uitgeven dan ze hebben.
OK, geld lenen voor een huis....maar om een auto/scooter te kunnen kopen en te kunnen stappen
3x per jaar op vakantie gaan etc. Ik ken mensen die de leenbedragen opgespaard hebben en nu na hun studie, zonder baan, vanuit de WW, lekker op vakantie gaan. Hier een weekje, daar een weekje, om vervolgens te denken dat die schuld wel kwijtgescholden wordt wanneer je maar lang genoeg 5-10 uurtjes blijft werken vanuit de ww of bijstand. Hoezo plank voor de kop.
Zie verder veel studenten echt veel op vakantie gaan. Ik mag er ook niet over beginnen want blijkbaar heeft een student daar tegenwoordig recht op (,minimaal 3 vakanties) Je moet natuurlijk wel wat van de wereld zien. Zo worden ze natuurlijk wel allemaal goede consumentjes, fijn op de pof blijven leven totdat de kip kaal is. En vooral niet met geld om leren gaan.
dramatiekvrijdag 5 februari 2010 @ 08:54
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:41 schreef nietzman het volgende:

[..]

Ja, daar is het een studententijd voor. Tijd voor studie en persoonlijke groei, niet om krom te liggen om nog een beetje rond te komen.
Dit komt er een beetje op neer dat je best een plank voor je kop mag hebben omdat persoonlijke groei blijkbaar gelijk staat aan vrijheid blijheid. Van krom liggen groei je ook enorm, misschien wel meer dan van met schuim op je bek en de tong uit je mond over een Spaans strand kruipen.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 08:59
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:41 schreef nietzman het volgende:

[..]

Ja, daar is het een studententijd voor. Tijd voor studie en persoonlijke groei, niet om krom te liggen om nog een beetje rond te komen.
Ah, zie hier de toekomstige failliet

Met zo een instelling kom je er wel
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 09:03


doorsnee week voor mij, en dan is dit eigenlijk nog 'rustig'. Paars is bestuur, groen mijn eigen dingen. Tijd tussen colleges door zijn ook voor studie, godzijdank. Normaal heb ik ook nog een stuk of 2 commissievergaderingen per week en een bestuursvergadering om de week... Sport nog 3 a 4 keer per week om gezond en fit te blijven en ga nog wel eens voor mijn ontspanning naar de film met mijn vriend.

Ik werk, ik studeer en ik heb bestuurszaken af te handelen. Feest niet excessief, maar moet wel mijn huur betalen. Vakanties doen we zo low budget mogelijk, met de tent, op de motor, elke avond zelf koken, rijst en macaroni mee maargoed... 'later als we groot zijn' kunnen we altijd nog luxer op vakantie.
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 09:05
Geweldig! Dus eerst kleden ze de stufi zo ver uit zodat ik wel MOET werken naast m'n studie. Van m'n basisbeurs kan ik immers nog niet eens m'n huur betale, laat staan boeken, kleren, eten, drinken, ziektekostenverzekeringen, etc.

Vervolgens hamert de overheid erop dat ik in plaats daarvan beter zo veel mogelijk kan gaan lenen, zodat ik me volledig kan richten op m'n studie. Immers, zo'n lening kun je onder gunstige voorwaarden aangaan bij de IB groep. Mij lijkt dat een goed idee, ik bouw een studieschuld op van 15.000 euro, en vervolgens zit ik opeens met een BKR notering opgescheept waar geen sprake van was op het moment dat ik de schuld maakte.

Vieze honden Je baseert je keuzes op beloftes die de overheid doet, en op het moment dat je niet meer terug kunt veranderen ze de regels. Als ze dit met terugwerkende kracht invoeren sta ik straks op het Malieveld. Dit is echt de druppel
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 09:08
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:05 schreef Seneca het volgende:
Mij lijkt dat een goed idee, ik bouw een studieschuld op van 15.000 euro, en vervolgens zit ik opeens met een BKR notering opgescheept waar geen sprake van was op het moment dat ik de schuld maakte.
Welcome to the real world zou ik bijna zeggen. Waarom zou je een studieschuld niet noteren bij BKR, en een schuld bij de Wehkamp wel ?

In beide gevallen zul je moeten aflossen. Dus stel dat je ooit een hypotheek gaat aanvragen zullen beide aflossingen meegenomen worden in je leencapaciteit (jeukwoord maar goed).
Godtjevrijdag 5 februari 2010 @ 09:08
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:05 schreef Seneca het volgende:
Geweldig! Dus eerst kleden ze de stufi zo ver uit zodat ik wel MOET werken naast m'n studie. Van m'n basisbeurs kan ik immers nog niet eens m'n huur betale, laat staan boeken, kleren, eten, drinken, ziektekostenverzekeringen, etc.

Vervolgens hamert de overheid erop dat ik in plaats daarvan beter zo veel mogelijk kan gaan lenen, zodat ik me volledig kan richten op m'n studie. Immers, zo'n lening kun je onder gunstige voorwaarden aangaan bij de IB groep. Mij lijkt dat een goed idee, ik bouw een studieschuld op van 15.000 euro, en vervolgens zit ik opeens met een BKR notering opgescheept waar geen sprake van was op het moment dat ik de schuld maakte.

Vieze honden Je baseert je keuzes op beloftes die de overheid doet, en op het moment dat je niet meer terug kunt veranderen ze de regels. Als ze dit met terugwerkende kracht invoeren sta ik straks op het Malieveld. Dit is echt de druppel
En wat is er precies mis met een BKR notering?
Het is heel normaal dat ze centraal bijhouden hoeveel mensen lenen.
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 09:12
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:08 schreef Godtje het volgende:

[..]

En wat is er precies mis met een BKR notering?
Het is heel normaal dat ze centraal bijhouden hoeveel mensen lenen.
Ik heb geen probleem met die notering, maar bij de beslissing om te gaan lenen heb ik meegenomen dat een studieschuld me geen BKR notering op zou leveren. De overheid heeft er echter een handje van om de spelregels eenzijdig te veranderen op het moment dat je niet meer terugkunt.
dramatiekvrijdag 5 februari 2010 @ 09:12
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:03 schreef motorbloempje het volgende:
[ afbeelding ]

doorsnee week voor mij, en dan is dit eigenlijk nog 'rustig'. Paars is bestuur, groen mijn eigen dingen. Tijd tussen colleges door zijn ook voor studie, godzijdank. Normaal heb ik ook nog een stuk of 2 commissievergaderingen per week en een bestuursvergadering om de week... Sport nog 3 a 4 keer per week om gezond en fit te blijven en ga nog wel eens voor mijn ontspanning naar de film met mijn vriend.

Ik werk, ik studeer en ik heb bestuurszaken af te handelen. Feest niet excessief, maar moet wel mijn huur betalen. Vakanties doen we zo low budget mogelijk, met de tent, op de motor, elke avond zelf koken, rijst en macaroni mee maargoed... 'later als we groot zijn' kunnen we altijd nog luxer op vakantie.
En dan nog tijd over om hier 42 posts per dag neer te plempen met een totaal van 49275

Maar goed, niet iedereen is hier zo wijs mee bezig als jij en daar gaat het dan net om. Niet iedereen kijkt verder dan de komende 6 maanden en stemt het gedrag dan ook af op die horizon.
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 09:15
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:12 schreef dramatiek het volgende:

[..]

En dan nog tijd over om hier 42 posts per dag neer te plempen met een totaal van 49275

Maar goed, niet iedereen is hier zo wijs mee bezig als jij en daar gaat het dan net om. Niet iedereen kijkt verder dan de komende 6 maanden en stemt het gedrag dan ook af op die horizon.
hihi, ik postte echt heel veel 'vroeger' maar het is de laatste maanden wel dramatisch minder geworden waar ik vroeger regelmatig in de top 10 stond, komt het nu regelmatig voor dat ik alleen in SES kijk/kom om de boel te regelen als mod-taak en dan verder gewoon bezig ben met andere dingen. Maar Fok! is wel een soort van ontspanning voor me. 's avonds na het studeren, of even als pauze tussendoor lezen en posten vind ik erg leuk! En ja, dan kom je wel aan veel posts
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 09:16
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:59 schreef Bootje84 het volgende:
Ah, zie hier de toekomstige failliet

Met zo een instelling kom je er wel
Ja hoor. .

Ik werk inmiddels praktisch fulltime omdat me een baan aangeboden werd die zeer goed bij m'n studierichting past terwijl ik m'n studie afrond en heb stufi al lang stopgezet.

Hoeveel denk je dat studenten krijgen man? Die 850 euro in de maand, daarvan gaat tegenwoordig iets van 400euro naar de huur en vaste lasten en 200 naar de onderwijsinstelling. En niet elke studie is een pretstudie waarbij je er nog even lekker een zware baan naast legt.
SicSicSicsvrijdag 5 februari 2010 @ 09:18
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:15 schreef motorbloempje het volgende:
hihi, ik postte echt heel veel 'vroeger' maar het is de laatste maanden wel dramatisch minder geworden waar ik vroeger regelmatig in de top 10 stond, komt het nu regelmatig voor dat ik alleen in SES kijk/kom om de boel te regelen als mod-taak en dan verder gewoon bezig ben met andere dingen. Maar Fok! is wel een soort van ontspanning voor me. 's avonds na het studeren, of even als pauze tussendoor lezen en posten vind ik erg leuk! En ja, dan kom je wel aan veel posts
De gemiddelde post modereren is inderdaad net even anders dan een Frost uitpluizen! Of hoef je alleen de Engelse te doen?
MissMSXvrijdag 5 februari 2010 @ 09:18
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:08 schreef Godtje het volgende:

[..]

En wat is er precies mis met een BKR notering?
Het is heel normaal dat ze centraal bijhouden hoeveel mensen lenen.
Met een BKR-registratie ben je aan de goden overgeleverd. Banken kijken alleen maar of je er een hebt en niet wat voor registratie het is.
Bijvoorbeeld: Als je een credit card hebt heb je vaak al een probleem om een hypotheek te regelen. Eerst cc opzeggen. Dan hypotheek regelen. Dan weer cc aanvragen.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 09:22
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:16 schreef nietzman het volgende:

[..]

Ja hoor. .

Ik werk inmiddels praktisch fulltime omdat me een baan aangeboden werd die zeer goed bij m'n studierichting past terwijl ik m'n studie afrond en heb stufi al lang stopgezet.

Hoeveel denk je dat studenten krijgen man? Die 850 euro in de maand, daarvan gaat tegenwoordig iets van 400euro naar de huur en vaste lasten en 200 naar de onderwijsinstelling. En niet elke studie is een pretstudie waarbij je er nog even lekker een zware baan naast legt.
Je móet niet op kamers om te kunnen studeren... En als je thuis woont heb je aan veel minder per maand wel genoeg om rond te komen..
Godtjevrijdag 5 februari 2010 @ 09:23
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:18 schreef MissMSX het volgende:

[..]

Met een BKR-registratie ben je aan de goden overgeleverd. Banken kijken alleen maar of je er een hebt en niet wat voor registratie het is.
Bijvoorbeeld: Als je een credit card hebt heb je vaak al een probleem om een hypotheek te regelen. Eerst cc opzeggen. Dan hypotheek regelen. Dan weer cc aanvragen.
Dat je aan de goden overgeleverd bent is natuurlijk gewoon flauwekul.
Dat de regels soms wat krom zijn zoals in je aangehaalde voorbeeld kan inderdaad gebeuren maar dat maakt het nog niet aan de goden overgeleverd. Moet je er trouwens ook bijvertellen dat dit alleen zal gebeuren bij een Cc met kredietvoorziening. Wat eigenlijk dus meer een krediet is als een Cc. Met een 'normale' Cc is het geen probleem.

Het is ook niet heel gek dat een bank enige zekerheid wilt hebben als je enkele honderdenduizenden euro's van ze komt lenen. Als jij 10 miljoen per jaar naar binnen weet te harken en je komt voor een hypotheek van een ton dan zal de Cc met een krediet van 1000 euro ook geen probleem zijn.
kirsten.vrijdag 5 februari 2010 @ 09:24
Christ. Als dit plan doorgaat weet ik niet hoe ik eventueel aan geld zou kunnen komen. van de 90 euro die ik aan stufi krijg kan ik niet m'n studie betalen . Die kost minimaal 120 euro in de maand. Ik woon niet op mezelf, omdat dat gewoonweg niet te bekostigen is. Boekengeld heb je dan ook nog even, evenals de verplichte dingen die gaande het studiejaar aangeschaft moeten worden ( denk bv. even aan 130 euro aan blokboeken, bepaalde papieren,).
Mijn studie is zo onregelmatig dat ik geen normale vaste baan kan vinden. Ik heb 3 jaar lang op zaterdag en zondag gewerkt, maar 1 dag vrij is geen overbodige luxe als je een drukke studie aan het doen bent. Nu werk ik dus alleen maar op zaterdag, maar dat is ook geen vetpot en het zou fijn zijn als ik íets kon sparen voordat ik bv. op uitwisseling ga wat weer extra geld kost( en vertel me niet dat jullie dat niet zouden doen als je de kans had, dat geloof ik echt niet.)

Mijn zusje gaat over 2 jaar ook studeren, en mijn ouders dragen wel wat bij, maar wat ze aan mij moeten bijdragen moeten ze ook aan m'n zusje bijdragen. Dit gaat dus natuurlijk niet lang duren. dan MOET ik wel bijlenen, omdat ik anders de studie geeneens kan betalen. Ik feest niet, ik drink nooit ( en dan ook echt nooit), als ik thuis ben bereid ik braaf mijn tentamens voor en winkel vrijwel nooit.

Vertel mij dan nog maar eens wat er goed is aan dit plan. Ik zie het namelijk niet zo zitten om over 5 jaar met een studieschuld van 20.000 euro te zitten en dit als BKR registratie te hebben.
eleusisvrijdag 5 februari 2010 @ 09:24
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:42 schreef motorbloempje het volgende:
Men moet beseffen dat bijlenen net zo 'ernstig' is als lenen bij je bank,
Maar dat is het niet. De voorwaarden zijn extreem gunstig, de rente is zeer laag (vergelijkbaar met de spaarrente), en als je problemen hebt met terugbetalen kun je draagkrachtmeting aanvragen.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 09:26
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:22 schreef Bootje84 het volgende:
Je móet niet op kamers om te kunnen studeren... En als je thuis woont heb je aan veel minder per maand wel genoeg om rond te komen..
Niet iedereen groeit op in de buurt van z'n studie druif. M'n ouders wonen op anderhalf uur rijden.

Ik ken Friezen die in Maastricht studeren gast.
Godtjevrijdag 5 februari 2010 @ 09:27
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:24 schreef kirsten. het volgende:
Christ. Als dit plan doorgaat weet ik niet hoe ik eventueel aan geld zou kunnen komen. van de 90 euro die ik aan stufi krijg kan ik niet m'n studie betalen . Die kost minimaal 120 euro in de maand. Ik woon niet op mezelf, omdat dat gewoonweg niet te bekostigen is. Boekengeld heb je dan ook nog even, evenals de verplichte dingen die gaande het studiejaar aangeschaft moeten worden ( denk bv. even aan 130 euro aan blokboeken, bepaalde papieren,).
Mijn studie is zo onregelmatig dat ik geen normale vaste baan kan vinden. Ik heb 3 jaar lang op zaterdag en zondag gewerkt, maar 1 dag vrij is geen overbodige luxe als je een drukke studie aan het doen bent. Nu werk ik dus alleen maar op zaterdag, maar dat is ook geen vetpot en het zou fijn zijn als ik íets kon sparen voordat ik bv. op uitwisseling ga wat weer extra geld kost( en vertel me niet dat jullie dat niet zouden doen als je de kans had, dat geloof ik echt niet.)

Mijn zusje gaat over 2 jaar ook studeren, en mijn ouders dragen wel wat bij, maar wat ze aan mij moeten bijdragen moeten ze ook aan m'n zusje bijdragen. Dit gaat dus natuurlijk niet lang duren. dan MOET ik wel bijlenen, omdat ik anders de studie geeneens kan betalen. Ik feest niet, ik drink nooit ( en dan ook echt nooit), als ik thuis ben bereid ik braaf mijn tentamens voor en winkel vrijwel nooit.

Vertel mij dan nog maar eens wat er goed is aan dit plan. Ik zie het namelijk niet zo zitten om over 5 jaar met een studieschuld van 20.000 euro te zitten en dit als BKR registratie te hebben.
Leuk het zielige verhaal maar wat heeft het met die registratie te maken?
Ze registreren het zodat je niet ook nog eens naar de bank loopt om daar ook 50.000 te lenen en dat je na de studie met veel grotere problemen zit.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 09:27
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:24 schreef eleusis het volgende:
Maar dat is het niet. De voorwaarden zijn extreem gunstig, de rente is zeer laag (vergelijkbaar met de spaarrente), en als je problemen hebt met terugbetalen kun je draagkrachtmeting aanvragen.
Mits je dus niet achteraf nog eens op zo'n BKR-lijst terecht komt...
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 09:27
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:22 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Je móet niet op kamers om te kunnen studeren... En als je thuis woont heb je aan veel minder per maand wel genoeg om rond te komen..
Nee, 5 uur per dag in de trein zitten om bij je Universiteit te komen, dat is bevorderlijk voor je studie. Idioot
Clupeavrijdag 5 februari 2010 @ 09:27
Dan moet BKR ook registreren welke diploma's iemand heeft gehaald.... Anders weet je nog niet of de studieschuld een goed of een slecht teken is!

Maar was BKR niet eigendom van de banken gezamelijk? Lijkt me best ongepast als een bank weet hoe lang je over je studie hebt gedaan: hogere hypotheekrente & verzekeringspremies voor trage studenten, want die zullen wel lui en ongemotiveerd zijn?
eleusisvrijdag 5 februari 2010 @ 09:28
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:27 schreef nietzman het volgende:

[..]

Mits je dus niet achteraf nog eens op zo'n BKR-lijst terecht komt...
Ja, een mooie cirkel krijg je dan. We gaan studenten verneuken om te voorkomen dat ze zichzelf verneuken.

En ze mogen krom liggen om hun lening van 2,8% versneld af te betalen, zodat ze minder geld hebben en vervolgens van de bank een hogere hypotheek tegen 6% kunnen nemen. Natuurlijk willen de hypotheekverstrekkers en de banken dat wel! Gratis geld!
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 09:30
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:24 schreef eleusis het volgende:

[..]

Maar dat is het niet. De voorwaarden zijn extreem gunstig, de rente is zeer laag (vergelijkbaar met de spaarrente), en als je problemen hebt met terugbetalen kun je draagkrachtmeting aanvragen.
nee, idd, de voorwaarden zijn gunstiger, maar dat maakt het niet logisch dat er makkelijk over gedacht wordt zeg maar, zo van ' laat ik maar extra bijlenen, dan kan ik luxer op vakantie en meer stappen', want dat is een nadeel van die gunstige voorwaarden: de drempel wordt lager.
kirsten.vrijdag 5 februari 2010 @ 09:31
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:27 schreef Godtje het volgende:

[..]

Leuk het zielige verhaal maar wat heeft het met die registratie te maken?
Ze registreren het zodat je niet ook nog eens naar de bank loopt om daar ook 50.000 te lenen en dat je na de studie met veel grotere problemen zit.
Feit dat ik gewoon niet te boek wil staan met een lening, zeker als je alle verhalen hoort over BKR-registraties en hoe je daar bij bepaalde punten op geweigerd wordt?

Het is niet mijn bedoeling om zielig over te komen want ik heb het (nu) prima zo, maar ik wil alleen maar aangeven dat het dus niet normaal is voor ALLE studenten om non-stop te feesten, op vakantie te gaan, lang leve de lol en dat soort shit. Sterker nog, het grootste gedeelte van de studenten die ik ken doen dat niet. Dus even om de reacties die straks gaan komen van 'ja ze verdienen het met 3x op vakantie te gaan per jaar', dit doen ze echt niet allemaal.

Ik vind het prima als ze er een bepaald label aan geven van 'studieschuld'. Als het een bepaald kleurtje heeft in de BKR-database. Zolang het maar niet als precies hetzelfde gezien wordt als een normale lening. Want dit is, hoe dan ook, een investering voor je toekomst, en een normale lening is dat niet. ( uitzonderingen daargelaten). En als er simpelweg alleen maar wordt gekeken of je een BKR registratie hebt, en niet naar wát je hebt staan, dan zie ik met dit plan al een hoop deuren dichtslaan omdat je een studie-schuld hebt.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 09:34
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:31 schreef kirsten. het volgende:
Dus even om de reacties die straks gaan komen van 'ja ze verdienen het met 3x op vakantie te gaan per jaar', dit doen ze echt niet allemaal.
Dat trek je toch ook echt niet op die max 850e in de maand zonder een bijbaan of een zwaar sponsorende papa en mama.
kirsten.vrijdag 5 februari 2010 @ 09:36
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:34 schreef nietzman het volgende:

[..]

Dat trek je toch ook echt niet op die max 850e in de maand zonder een bijbaan of een zwaar sponsorende papa en mama.
Vraag het me af hoor. als je niet op jezelf woont, maar gewoon thuis, dan heb je per maand ongeveer 120/130 euro studiekosten ( geneeskunde meer,), ongeveer 40 euro aan boekenkosten, laten we zeggen nog 100 euro aan andere dingen die je uitgeeft. dan hooud je dus van de 850 euro 600 euro per maand over. 600 x 12 is in mijn boekje 7200 euro, nou daar kan ik echt wel 3 keer van op vakantie. ALs je op jezelf woont dan houd je laten we zeggen misschien 100 euro per maand over. Dan wordt het wat lastiger inderdaad. Maar het kán wel. Dit is allemaal wel zonder extra bijbaan, met bijbaan mag je er nog ongeveer 300 a 400 euro extra per maand bijrekenen als je een beetje goed betaald baantje hebt en wat meer werkt.

overigens ben ik er ook helemaal niet voor om als het niet nodig is maximaal te lenen, ik vind het onzin dat dat zover kan. Maar om een studie schuld gelijk te trekken aan een normale lening, vind ik te ver gaan.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 09:38
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:26 schreef nietzman het volgende:

[..]

Niet iedereen groeit op in de buurt van z'n studie druif. M'n ouders wonen op anderhalf uur rijden.

Ik ken Friezen die in Maastricht studeren gast.
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:27 schreef Seneca het volgende:

[..]

Nee, 5 uur per dag in de trein zitten om bij je Universiteit te komen, dat is bevorderlijk voor je studie. Idioot
Als je een studie volgt die maar op 1 universiteit te volgen is in Nederland heb je wel een hele exotische keuze gemaakt imo..
DS4vrijdag 5 februari 2010 @ 09:38
Nibud vindt dat er teveel wordt geleend.

Nou ben ik niet zo onder de indruk van die ¤ 12.500. Gelet op de voorwaarden die deze lening heeft en het feit dat je na je studie doorgaans een aardig salaris zal hebben kan ik het met de beste wil van de wereld niet problematisch noemen.

Maar nu iets anders: ik lees niets over DAADWERKELIJKE probleemgevallen. Als die er veel zouden zijn, zou het Nibud daar wel naar verwijzen. Dat doet men niet, dus het is gewoon niets anders dan dat het Nibud van mening is dat het teveel is, ook al gaat het in vrijwel alle gevallen gewoon goed.

Daarnaast zijn banken ook niet idioot. Die weten best dat afgestudeerden vaak een studieschuld hebben, zeker als je aan het aflossen bent (volgens mij kunnen ze aan het bedrag zien hoe hoog de schuld is, uitgaande van geen draagkrachtberekening). Er wordt dus best rekening mee gehouden, althans... dat ligt in de rede.

Nog iets: het doel is volgens Nibud om te voorkomen dat studenten lenen. Dat kan meer afhakers ten gevolge hebben, met name bij kinderen van ouders die wat minder te makken hebben. Alleen al daarom is het een onzalig idee.

Kortom: NIET DOEN.
kirsten.vrijdag 5 februari 2010 @ 09:40
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:38 schreef Bootje84 het volgende:

[..]


[..]

Als je een studie volgt die maar op 1 universiteit te volgen is in Nederland heb je wel een hele exotische keuze gemaakt imo..
moet dat je er dan van weerhouden om die studie te volgen? Lijkt me een hele slechte zaak. Op kamers gaan is soms gewoon een noodzaak, ook al willen vele FOK!Kers het anders zien en zien het als een luxe.
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 09:40
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:38 schreef Bootje84 het volgende:
Als je een studie volgt die maar op 1 universiteit te volgen is in Nederland heb je wel een hele exotische keuze gemaakt imo..
Niet relevant. Dan nog moet ik gewoon de mogelijkheid hebben om die studie te volgen. Zelfs als er wel andere Universiteiten zijn waar ik die studie kan volgen heb ik misschien wel redenen om de ene Universiteit te prefereren boven de andere (bijv. kwaliteitsverschil). Dan mag je financiele positie geen belemmering zijn in je keuzevrijheid voor een bepaalde Universiteit/studie.
speknekvrijdag 5 februari 2010 @ 09:41
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:38 schreef Bootje84 het volgende:
Als je een studie volgt die maar op 1 universiteit te volgen is in Nederland heb je wel een hele exotische keuze gemaakt imo..
De meeste masters worden maar op 1 universiteit gegeven, daar onderscheiden ze zich juist in. Daarnaast is er ook veel verschil in kwaliteit.
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 09:41
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:38 schreef Bootje84 het volgende:

[..]


[..]

Als je een studie volgt die maar op 1 universiteit te volgen is in Nederland heb je wel een hele exotische keuze gemaakt imo..
ja, stel je voor dat je je keus baseert op wat je leuk vindt

het gaat niet alleen om of het op meerdere plekken gegeven wordt, het gaat ook om de kwaliteit van een opleiding, de specialisaties van een bepaalde universiteit. En daarbij vind ik dat het uit huis gaan er ook bij hoort
SuperWebervrijdag 5 februari 2010 @ 09:43
Beetje vreemd plan in mijn ogen. Zeker omdat het een voormalige student na zijn studie erg zal beperken in zijn mogelijkheden. Lang niet alle studenten krijgen de ouderlijke bijdrage die van hun ouders volgens het DUO verwacht wordt. Sommige studenten krijgen in dat geval alleen een basisbeurs (~200 euro) en bijbaantje doet nog eens 200-400 euro extra en thats it. Volgens mij heeft iemand in de bijstand zonder te werken al een hoger inkomen (en recht op huursubsidie e.d.). Dit soort gevallen kunnen niet anders dan lenen. In dat geval heeft zo iemand een schuld van 15.000 tot 20.000 euro aan zijn broek hangen. Een BKR registratie hiervan kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het kopen van een huis.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 09:43
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:40 schreef Seneca het volgende:

[..]

Niet relevant. Dan nog moet ik gewoon de mogelijkheid hebben om die studie te volgen. Zelfs als er wel andere Universiteiten zijn waar ik die studie kan volgen heb ik misschien wel redenen om de ene Universiteit te prefereren boven de andere (bijv. kwaliteitsverschil). Dan mag je financiele positie geen belemmering zijn in je keuzevrijheid voor een bepaalde Universiteit/studie.
Als je dan de keuze maakt om op kamers te gaan, moet je niet zeuren dat je krap bij kas zit..

Elke keuze heeft een consequentie. Als je niet tegen de consequentie kan, moet je een andere keuze maken.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 09:43
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:38 schreef Bootje84 het volgende:
Als je een studie volgt die maar op 1 universiteit te volgen is in Nederland heb je wel een hele exotische keuze gemaakt imo..
Ja, dus?
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 09:44
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:41 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

ja, stel je voor dat je je keus baseert op wat je leuk vindt

het gaat niet alleen om of het op meerdere plekken gegeven wordt, het gaat ook om de kwaliteit van een opleiding, de specialisaties van een bepaalde universiteit. En daarbij vind ik dat het uit huis gaan er ook bij hoort
Eigen keuze dus eigen consequentie.
kirsten.vrijdag 5 februari 2010 @ 09:45
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:43 schreef SuperWeber het volgende:
Beetje vreemd plan in mijn ogen. Zeker omdat het een voormalige student na zijn studie erg zal beperken in zijn mogelijkheden. Lang niet alle studenten krijgen de ouderlijke bijdrage die van hun ouders volgens het DUO verwacht wordt. Sommige studenten krijgen in dat geval alleen een basisbeurs (~200 euro) en bijbaantje doet nog eens 200-400 euro extra en thats it. Volgens mij heeft iemand in de bijstand zonder te werken al een hoger inkomen (en recht op huursubsidie e.d.). Dit soort gevallen kunnen niet anders dan lenen. In dat geval heeft zo iemand een schuld van 15.000 tot 20.000 euro aan zijn broek hangen. Een BKR registratie hiervan kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het kopen van een huis.
basisbeurs is 93 euro oid, en uitwonende beurs is 260 euro. van beiden kan je je studie niet betalen/ je huur niet betalen.
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 09:46
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:43 schreef SuperWeber het volgende:
Beetje vreemd plan in mijn ogen. Zeker omdat het een voormalige student na zijn studie erg zal beperken in zijn mogelijkheden. Lang niet alle studenten krijgen de ouderlijke bijdrage die van hun ouders volgens het DUO verwacht wordt. Sommige studenten krijgen in dat geval alleen een basisbeurs (~200 euro) en bijbaantje doet nog eens 200-400 euro extra en thats it. Volgens mij heeft iemand in de bijstand zonder te werken al een hoger inkomen (en recht op huursubsidie e.d.). Dit soort gevallen kunnen niet anders dan lenen. In dat geval heeft zo iemand een schuld van 15.000 tot 20.000 euro aan zijn broek hangen. Een BKR registratie hiervan kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het kopen van een huis.
Dan koop je dat huis wat later of je stelt je wensen bij. Een schuld is een schuld of die nu tegen 2% of 15% staat, dat maakt vrij weinig verschil in mijn ogen
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 09:46
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:44 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Eigen keuze dus eigen consequentie.
Daar komen we weer met eigen verantwoordelijkheid. Die is zogenaamd heilig in dit land. Maar alleen als er wat te halen valt voor de overheid. De basisbeurs afschaffen? Meteen doen! Studenten moeten zelf verantwoording nemen voor het feit dat ze willen studeren. Maar vervolgens wel diezelfde studenten zo zwaar mogelijk belasten als ze eenmaal succes hebben door hun eigen keuzes.
kirsten.vrijdag 5 februari 2010 @ 09:46
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:44 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Eigen keuze dus eigen consequentie.
En wat als je niet anders kan? Eigen schuld dikke bult? Laat me niet lachen, als jij in Groningen woont en de enige studie die jij wil doen zit in Maastricht, dan ga jij ook niet elke dag 8 uur treinen om daar te komen, maar mooi daar op kamers wonen.
SuperWebervrijdag 5 februari 2010 @ 09:47
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:43 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Als je dan de keuze maakt om op kamers te gaan, moet je niet zeuren dat je krap bij kas zit..

Elke keuze heeft een consequentie. Als je niet tegen de consequentie kan, moet je een andere keuze maken.
Jij wilt graag dat studenten tot hun 26ste bij hun ouders thuis blijven zitten. Wat als je in een boerengat woont met een slechte busverbinding pakweg 2 uur reizen van de dichtsbijzijnde universiteit (ja dat bestaat ook in Nederland). Je denkt toch niet werkelijk dat het doenlijk is voor een student om dit jaren vol te houden. Niet te vergeten dat het voor een jongere ook goed en normaal is om onder moeders vleugels vandaan te kruipen. Sterker nog in sommige Europese is het abnormaal om na je 20ste nog thuis te wonen
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 09:47
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:46 schreef kirsten. het volgende:

[..]

En wat als je niet anders kan? Eigen schuld dikke bult? Laat me niet lachen, als jij in Groningen woont en de enige studie die jij wil doen zit in Maastricht, dan ga jij ook niet elke dag 8 uur treinen om daar te komen, maar mooi daar op kamers wonen.
Wat Bootje84 denk ik wil zeggen is dat je dan maar geen studie moet gaan doen die je leuk vind. Zo wordt Nederland namelijk een kenniseconomie
kirsten.vrijdag 5 februari 2010 @ 09:47
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:46 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Dan koop je dat huis wat later of je stelt je wensen bij. Een schuld is een schuld of die nu tegen 2% of 15% staat, dat maakt vrij weinig verschil in mijn ogen
Het maakt voor mij verschil dat het ene een studieschuld, en dus een grote investering in je toekomst is, en het andere een normale lening, die voor eigen plezier ( nieuwe auto, nieuwe tv, leuke vakantie) wordt afgenomen ( uitzonderingen daargelaten hoor). Ik vind dat dat wel degelijk iets uit zou moeten maken.
BansheeBoyvrijdag 5 februari 2010 @ 09:48
Als de flexibiliteit door alle partijen nou eens wordt ingezet, dus door:

- de school
- de student
- de werkgever

Dan kan de student toch gewoon werkend zijn geld verdienen? Ik had hier helemaal geen problemen mee destijds en was reeds om mijn 18de cum laude afgestuurd op het MBO.

²
Bravebartvrijdag 5 februari 2010 @ 09:49
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:38 schreef Bootje84 het volgende:

[..]


[..]

Als je een studie volgt die maar op 1 universiteit te volgen is in Nederland heb je wel een hele exotische keuze gemaakt imo..
Of heb je gewoon een weldoordachte keuze gemaakt en ben je niet gezwicht voor een minder leuke studie die toevallig wél in de buurt van je ouders zit
SuperWebervrijdag 5 februari 2010 @ 09:50
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:46 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Dan koop je dat huis wat later of je stelt je wensen bij. Een schuld is een schuld of die nu tegen 2% of 15% staat, dat maakt vrij weinig verschil in mijn ogen
En dan? In een nieuwe stad met je starterssalaris de particuliere huurmarkt op?
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 09:50
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:44 schreef Bootje84 het volgende:
Eigen keuze dus eigen consequentie.
Mjah, ik zie inderdaad dat je zelf de meest generieke non-studie doet die we op dit moment hebben in dit land. MER. . Dat geven ze nog in elke leegstaande manage in schubbenkuttenveen.

Sorry, andere mensen weten wèl wat ze willen, spiegel je eigen gebrek aan ambitie niet aan de rest van het studentenvolk.
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 09:50
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:47 schreef kirsten. het volgende:

[..]

Het maakt voor mij verschil dat het ene een studieschuld, en dus een grote investering in je toekomst is, en het andere een normale lening, die voor eigen plezier ( nieuwe auto, nieuwe tv, leuke vakantie) wordt afgenomen ( uitzonderingen daargelaten hoor). Ik vind dat dat wel degelijk iets uit zou moeten maken.
Ja, want alle andere BKRregistraties worden veroorzaakt door een lening voor een tv of een vakantie... Kom op zeg, een huis kopen is ook investeren in je toekomst. Waarom zou je niet een paar jaar na je studie kunnen zorgen dat je netjes je lening aflost en vervolgens over gaan tot de koop van een huis. Die hele BKRregistratie wordt pas een echt probleem als je niet aan je betalingsverplichting voldoet.
#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 09:50
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 07:49 schreef nummer_zoveel het volgende:
Ik kon na m'n studie ook niet meteen een huis en auto kopen. Eerst een paar jaar werken, vast contract zien te krijgen en wat sparen, en daarna pas een huis en auto.
Is dat nu zo vreemd?
Tegenwoordig schijnt dat normaal te zijn; je komt van school, kan nog helemaal niks, wil wel een bruto salaris van > 2500 euro per maand, en natuurlijk een kast van huis + dikke auto voor de deur.
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 09:50
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:37 schreef MrNiles het volgende:

[..]

en zo zijn er altijd uitzonderingen op de regel
maar het feit blijft dat de meest het opmaken aan leuke dingen ipv geld verdienen met werken om te leven
Ik ken ze niet hoor. Goed, ze doen wel eens af en toe iets leuks, maar het geld gaat er bij lange na niet aan op.
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:51 schreef dramatiek het volgende:

[..]

3x per jaar op vakantie gaan etc. Ik ken mensen die de leenbedragen opgespaard hebben en nu na hun studie, zonder baan, vanuit de WW, lekker op vakantie gaan. Hier een weekje, daar een weekje, om vervolgens te denken dat die schuld wel kwijtgescholden wordt wanneer je maar lang genoeg 5-10 uurtjes blijft werken vanuit de ww of bijstand. Hoezo plank voor de kop.
Zie verder veel studenten echt veel op vakantie gaan. Ik mag er ook niet over beginnen want blijkbaar heeft een student daar tegenwoordig recht op (,minimaal 3 vakanties) Je moet natuurlijk wel wat van de wereld zien. Zo worden ze natuurlijk wel allemaal goede consumentjes, fijn op de pof blijven leven totdat de kip kaal is. En vooral niet met geld om leren gaan.
Aan de andere kant proberen ze studenten te stimuleren een stage in het buitenland te nemen, krijg je een basisbeurs waarvan je kamer niet eens te betalen is, moet je in de kortst mogelijke tijd af studeren en heb je nauwelijks tijd voor een bijbaan als je de voorgeschreven uren aan je studie besteedt.
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:08 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

Welcome to the real world zou ik bijna zeggen. Waarom zou je een studieschuld niet noteren bij BKR, en een schuld bij de Wehkamp wel ?

In beide gevallen zul je moeten aflossen. Dus stel dat je ooit een hypotheek gaat aanvragen zullen beide aflossingen meegenomen worden in je leencapaciteit (jeukwoord maar goed).
Omdat een studieschuld is aangegaan omdat je ging leren voor een baan - en de kosten daarvan niet van te voren kon sparen. Er wordt van uitgegaan dat je die schuld terugbetaald als je een baan krijgt. Een schuld bij de Wehkamp is anders omdat je daar ook eerst voor had kunnen sparen. Bovendien worden studenten belastingbetalende mensen (die dus bijdragen aan de maatschappij). Als je dat steeds meer ontmoedigd, zit zometeen iedereen in de laagste inkomensschalen of de bijstand en krijg je geen belasting meer
Natuurlijk moet je aflossen, maar als je een negatieve BKR krijgt, kan dat veel problemen opleveren voor mensen die de studiefinanciering+lening gebruiken om hun studententijd door te komen.Een persoon heeft geld nodig om op te starten, of wil je dat iedereen eerst tot hun 30e bij de AH werkt om daarna hun studie te betalen?
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 09:51
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:48 schreef BansheeBoy het volgende:
Als de flexibiliteit door alle partijen nou eens wordt ingezet, dus door:

- de school
- de student
- de werkgever

Dan kan de student toch gewoon werkend zijn geld verdienen? Ik had hier helemaal geen problemen mee destijds en was reeds om mijn 18de cum laude afgestuurd op het MBO.

²
De werkdruk op een MBO komt dan ook niet eens in de buurt van die van een Universiteit.
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 09:51
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:50 schreef Scorpie het volgende:

[..]

Tegenwoordig schijnt dat normaal te zijn; je komt van school, kan nog helemaal niks, wil wel een bruto salaris van > 2500 euro per maand, en natuurlijk een kast van huis + dikke auto voor de deur.
dat dus.

mensen zouden eens goed wakker geschud moeten worden.
BansheeBoyvrijdag 5 februari 2010 @ 09:52
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:51 schreef Seneca het volgende:

De werkdruk op een MBO komt dan ook niet eens in de buurt van die van een Universiteit.
Zonder twijfel, dat neem ik probleemloos van je aan.

²
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 09:52
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:50 schreef Scorpie het volgende:
Tegenwoordig schijnt dat normaal te zijn; je komt van school, kan nog helemaal niks, wil wel een bruto salaris van > 2500 euro per maand, en natuurlijk een kast van huis + dikke auto voor de deur.
Yeah, 'tegenwoordig'. Want twintig jaar geleden was de stufi niet tien keer hoger, de OVkaarten niet all-week en kosten de kamers dertig keer minder. De meest verwende studenten zitten al op dat pluche.
DS4vrijdag 5 februari 2010 @ 09:53
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:46 schreef Sjeen het volgende:

Een schuld is een schuld of die nu tegen 2% of 15% staat, dat maakt vrij weinig verschil in mijn ogen
Een schuld tegen 15% of tegen 2%, waarbij de laatste alleen maar hoeft te worden terugbetaald als je genoeg inkomen hebt en na 15 jaar terugbetalen (waarbij wegens draagkracht niets te hoeven betalen meetelt als terugbetalen) wordt kwijtgescholden... dat maakt nogal verschil. De eerste zal makkelijk problematisch kunnen worden. De tweede... dat is vrijwel onmogelijk.
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 09:53
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:50 schreef SuperWeber het volgende:

[..]

En dan? In een nieuwe stad met je starterssalaris de particuliere huurmarkt op?
Ja, dat is best een optie... Want als je het goed gedaan hebt op je universiteit, dan is je starterssalaris heus geen lachertje Kwestie van je wensen aanpassen aan je mogelijkheden...
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 09:53
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:46 schreef Seneca het volgende:

[..]

Daar komen we weer met eigen verantwoordelijkheid. Die is zogenaamd heilig in dit land. Maar alleen als er wat te halen valt voor de overheid. De basisbeurs afschaffen? Meteen doen! Studenten moeten zelf verantwoording nemen voor het feit dat ze willen studeren. Maar vervolgens wel diezelfde studenten zo zwaar mogelijk belasten als ze eenmaal succes hebben door hun eigen keuzes.
Ik beweer niet dat ik het eens ben met de basisbeurs afschaffen maar iedereen acht het in Nederland "normaal " dat alles in de studententijd vergoed moet worden.

Er zit een verschil in uit kamers móeten omdat het anders 3 uur reistijd is en het "moeten" omdat dat "hoort bij de studententijd".

Daarnaast kan je blijkbaar bij geen enkele universitaire studie een bijbaantje regelen.. Dat is gewoon BS. Als je bij een studentenvereniging zit bestaat je dag uit 3 activiteiten:

-slapen
-school
-zuipen
SuperWebervrijdag 5 februari 2010 @ 09:54
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:50 schreef Scorpie het volgende:

[..]

Tegenwoordig schijnt dat normaal te zijn; je komt van school, kan nog helemaal niks, wil wel een bruto salaris van > 2500 euro per maand, en natuurlijk een kast van huis + dikke auto voor de deur.
Ook deze vlieger gaat niet voor iedereen op...
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 09:55
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:52 schreef nietzman het volgende:

[..]

Yeah, 'tegenwoordig'. Want twintig jaar geleden was de stufi niet tien keer hoger, de OVkaarten niet all-week en kosten de kamers dertig keer minder. De meest verwende studenten zitten al op dat pluche.
Right... OV is al 15 jaat niet meer allweek, de thuiswonende beurs was 90 gulden en de uitwonende 125 gulden en een kamer kreeg je niet voor minder dan 300 gulden. Kortom, BS...
BansheeBoyvrijdag 5 februari 2010 @ 09:55
Een redelijk huisje op de particuliere huurmarkt, daar betaal je al gauw meer dan 800 euro maand voor. Met een startsalaris van om en nabij de 1400 netto is dat natuurlijk niet te betalen en ben je dus redelijk chanceless.

²
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 09:55
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:53 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Ja, dat is best een optie... Want als je het goed gedaan hebt op je universiteit, dan is je starterssalaris heus geen lachertje Kwestie van je wensen aanpassen aan je mogelijkheden...
En als je na je studie niet direct een baan vindt? Vooral nu is het erg lastig aan een baan te komen.
Tiggermanvrijdag 5 februari 2010 @ 09:57
stel een lager plafond in voor het lenen, gooi collegegelden omlaag, gooi kamerhuurprijzen omlaag.. en dan kan ik met de mindere lening leven. Mijn studie ziet er zo uit, dat ik welliswaar 1 hele vrije ochtend heb en laat dit nou net de maandag zijn waarop ik dus weer moet reizen om van thuis naar mijn kamer te gaan. 360 euro kamer (net iets bovengemiddeld --> 340 geloof ik), 150 collegegeld, 50 zorg, 100 voor eten e.d. dus minimaal 660 kwijt alleen aan de basics

ik ga denk ik bedrijven benaderen voor sponsoring
#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 09:57
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:52 schreef nietzman het volgende:

[..]

Yeah, 'tegenwoordig'. Want twintig jaar geleden was de stufi niet tien keer hoger, de OVkaarten niet all-week en kosten de kamers dertig keer minder. De meest verwende studenten zitten al op dat pluche.
Ik snap niet wat je stufi in de studententijd te maken heeft met de verwachtingen die je hebt nadat je afgestudeerd bent. Lets face it; de student van tegenwoordig stelt onrealistische targets.
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 09:57
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:55 schreef BansheeBoy het volgende:
Een redelijk huisje op de particuliere huurmarkt, daar betaal je al gauw meer dan 800 euro maand voor. Met een startsalaris van om en nabij de 1400 netto is dat natuurlijk niet te betalen en ben je dus redelijk chanceless.

²
Dus dat. Laat staan als je ook nog eens moet gaan aflossen. Dat red je alleen als je gaat samenwonen.
kirsten.vrijdag 5 februari 2010 @ 09:58
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:50 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Ja, want alle andere BKRregistraties worden veroorzaakt door een lening voor een tv of een vakantie... Kom op zeg, een huis kopen is ook investeren in je toekomst. Waarom zou je niet een paar jaar na je studie kunnen zorgen dat je netjes je lening aflost en vervolgens over gaan tot de koop van een huis. Die hele BKRregistratie wordt pas een echt probleem als je niet aan je betalingsverplichting voldoet.
Ik zei, uitzonderingen daargelaten, een huis is natuurlijk ook een investering voor de toekomst. Van de volwassen mensen met leningen die ik ken ( en gelukkig zijn dat er niet zo heel veel), hebben de meeste leningen voor een nieuwe plasmascherm, een mooie auto en een nieuwe bank.
Bovendien, wie garandeert dat de BKR de betalingsverplichting hetzelfde ziet als DUO? Bij de DUO mag je in kleine beetjes ( ik geloof minimum 25 euro p/m) afbetalen, maar als het BKR liever heeft dat je in hoog tempo even alles aflost, dan moet ik nog een goedebetaalde baan zien te vinden waarvan ik 500 euro/maand kan afstaan. Want stufi is er dan uiteraard niet meer bij dus van het salaris moet je dan ook betalen waar je woont.
Nu moet ik hier wel bij zeggen dat dit laatste een beetje buiten mijn kennisgebied valt, dus ik wéét niet of het BKR andere regels mag hanteren. Wie kan mij hier wijzer over maken?
SuperWebervrijdag 5 februari 2010 @ 09:58
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:53 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Ja, dat is best een optie... Want als je het goed gedaan hebt op je universiteit, dan is je starterssalaris heus geen lachertje Kwestie van je wensen aanpassen aan je mogelijkheden...
Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat ik het heb geprobeerd. Met als resultaat dat of mijn salaris niet toereikend was (sommige makelaars) of in andere gevallen (waar er geen inkomenseis was) nam de woning de meer helft van mijn salaris in beslag.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 09:58
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:55 schreef Xaryna het volgende:

[..]

En als je na je studie niet direct een baan vindt? Vooral nu is het erg lastig aan een baan te komen.
Wie wil werken kán werken. Alleen misschien niet wat je wilt doen. Als je geld nodig hebt moet je doen wat je kan doen.

Iedereen in Nederland is nu gewoon fucking lui geworden.

Studie en bijbaantje gaan niet meer samen
Werken kan alleen als het bij jouw opleiding past (als dat zo is, is dat alleen een pré)

Ik woon zelf ook op 1,5 uur reizen van mijn school. Met de auto is dit te doen in 20 min. Hoor je mij zeuren? Nee. Ik hoef niet op kamers. Spaar liever nu centen zodat ik later een mooi koophuis kan roggelen. Als ik klaar ben met school staat er bij mij een mooi bedrag op de rekening aan de positieve kant en niet 20.000 in de min..
#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 09:59
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:57 schreef Tiggerman het volgende:
stel een lager plafond in voor het lenen, gooi collegegelden omlaag, gooi kamerhuurprijzen omlaag.. en dan kan ik met de mindere lening leven. Mijn studie ziet er zo uit, dat ik welliswaar 1 hele vrije ochtend heb en laat dit nou net de maandag zijn waarop ik dus weer moet reizen om van thuis naar mijn kamer te gaan. 360 euro kamer (net iets bovengemiddeld --> 340 geloof ik), 150 collegegeld, 50 zorg, 100 voor eten e.d. dus minimaal 660 kwijt alleen aan de basics

ik ga denk ik bedrijven benaderen voor sponsoring
Wat doe jij op zaterdag en zondag precies?
kirsten.vrijdag 5 februari 2010 @ 09:59
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:57 schreef Scorpie het volgende:

[..]

Ik snap niet wat je stufi in de studententijd te maken heeft met de verwachtingen die je hebt nadat je afgestudeerd bent. Lets face it; de student van tegenwoordig stelt onrealistische targets.
Meer het feit dat al die mensen denken; ach, ik redde het ook makkelijk dus nu moet dat ook lukken.
Lets face it; Not. Je redt het niet zonder bij te werken/lenen.
DS4vrijdag 5 februari 2010 @ 09:59
Ik snap al dat gezeik over "die kutstudenten moeten zonodig meteen een woning kopen". Alsof die ¤ 12.500 makkelijk in twee jaar is afgelost met een startsalaris.

Het gaat ook helemaal niet om het feit dat men daarna al dan niet een huis wil kopen. Het gaat erom dat men feitelijk studeren minder aantrekkelijk maakt. Dat lijkt mij een bijzonder onwenselijke situatie, zeker aangezien ik nog geen enkele goede reden heb gehoord om het anders te maken. Als 20% van de studenten binnen 5 jaar na afstuderen zich in de WSNP moeten mikken vanwege deze situatie... ja, dan is er een goede reden. Maar nu? Omdat het Nibud het eigenlijk teveel vindt (moralistisch dus)? Nee.
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 09:59
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:58 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Wie wil werken kán werken. Alleen misschien niet wat je wilt doen. Als je geld nodig hebt moet je doen wat je kan doen.

Iedereen in Nederland is nu gewoon fucking lui geworden.

Studie en bijbaantje gaan niet meer samen
Werken kan alleen als het bij jouw opleiding past (als dat zo is, is dat alleen een pré)

Ik woon zelf ook op 1,5 uur reizen van mijn school. Met de auto is dit te doen in 20 min. Hoor je mij zeuren? Nee. Ik hoef niet op kamers. Spaar liever nu centen zodat ik later een mooi koophuis kan roggelen. Als ik klaar ben met school staat er bij mij een mooi bedrag op de rekening aan de positieve kant en niet 20.000 in de min..
Ga jij maar eens proberen een voltijd master theoretische informatica te doen, en daarnaast genoeg tijd over te houden om te werken en een fucking auto te kunnen betalen
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 10:00
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:58 schreef kirsten. het volgende:

[..]

Ik zei, uitzonderingen daargelaten, een huis is natuurlijk ook een investering voor de toekomst. Van de volwassen mensen met leningen die ik ken ( en gelukkig zijn dat er niet zo heel veel), hebben de meeste leningen voor een nieuwe plasmascherm, een mooie auto en een nieuwe bank.
Bovendien, wie garandeert dat de BKR de betalingsverplichting hetzelfde ziet als DUO? Bij de DUO mag je in kleine beetjes ( ik geloof minimum 25 euro p/m) afbetalen, maar als het BKR liever heeft dat je in hoog tempo even alles aflost, dan moet ik nog een goedebetaalde baan zien te vinden waarvan ik 500 euro/maand kan afstaan. Want stufi is er dan uiteraard niet meer bij dus van het salaris moet je dan ook betalen waar je woont.
Nu moet ik hier wel bij zeggen dat dit laatste een beetje buiten mijn kennisgebied valt, dus ik wéét niet of het BKR andere regels mag hanteren. Wie kan mij hier wijzer over maken?
Het BKR registreert, verder niets... Dus als jij je aan de betalingsverplichting houdt die afgesproken is met de verstrekker van de lening, gebeurt er verder helemaal niets...
kirsten.vrijdag 5 februari 2010 @ 10:01
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:00 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Het BKR registreert, verder niets... Dus als jij je aan de betalingsverplichting houdt die afgesproken is met de verstrekker van de lening, gebeurt er verder helemaal niets...
ok, dan is mijn laatste argument onzin. Maar alsnog vind ik een studieschuld op een andere plaats horen dan naast een gewone lening.
eleusisvrijdag 5 februari 2010 @ 10:02
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:00 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Het BKR registreert, verder niets... Dus als jij je aan de betalingsverplichting houdt die afgesproken is met de verstrekker van de lening, gebeurt er verder helemaal niets...
Nog nooit als starter een hypotheek proberen te krijgen? Zelfs een creditcard en een persoonlijk krediet dat ongebruikt is (maar theoretisch wel opgenomen kan worden) kan al reden zijn tot diskwalificatie.
Tiggermanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:02
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:59 schreef Scorpie het volgende:

[..]

Wat doe jij op zaterdag en zondag precies?
teren op mn ouders geld, studeren, sociaal netwerk onderhouden en op oproepbasis werken
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 10:03
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:02 schreef eleusis het volgende:

[..]

Nog nooit als starter een hypotheek proberen te krijgen? Zelfs een creditcard en een persoonlijk krediet dat ongebruikt is (maar theoretisch wel opgenomen kan worden) is al reden tot diskwalificatie.
Jawel, is gelukt ook Kwestie van wensen aanpassen aan mogelijkheden...
eleusisvrijdag 5 februari 2010 @ 10:04
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:03 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Jawel, is gelukt ook Kwestie van wensen aanpassen aan mogelijkheden...
Nee, kwestie van de doorlopende kredieten en creditcards snel opzeggen. Het gaat erom dat je wel degelijk buitengesloten kan worden ook als je prima betaalgedrag hebt op je BKR-"leningen".
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:05
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:59 schreef Seneca het volgende:

[..]

Ga jij maar eens proberen een voltijd master theoretische informatica te doen, en daarnaast genoeg tijd over te houden om te werken en een fucking auto te kunnen betalen
auto is pure luxe..
fruityloopvrijdag 5 februari 2010 @ 10:05
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:22 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Je móet niet op kamers om te kunnen studeren... En als je thuis woont heb je aan veel minder per maand wel genoeg om rond te komen..
Dat dus, ik werd 10/15 jaar geleden al voor gek verklaard dat ik thuis bleef, want daar had je geen vrijheid etc etc. Nu heb ik vrijheid, en betalen zij nog af aan de IBG.. Ik ben van mening dat dit een goede zaak is, enkel een notitie van de schuld bij het BKR is geen enkele belemmering, de aantekingen van betaalachterstanden zijn het probleem.

Vreemd genoeg roept iedereen om meer toezicht op de banken etc (graaicultuur, woekerpolissen verkocht, extreme risico's genomen etc), maar de even grote schuldigen, de consumenten die al die producten afnamen zonder zich te verdiepen in wat en waarvoor ze tekenden, willen zelf blijkbaar geen extra controles in het systeem zoals dit voorstel? Ok ik generaliseer wat, maar de trend is toch wat apart te noemen, iedereen wil dat de ander zich verantwoordelijker gedraagd, want zelf weten ze het allemaal zo goed..
DS4vrijdag 5 februari 2010 @ 10:05
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:00 schreef Sjeen het volgende:

Het BKR registreert, verder niets... Dus als jij je aan de betalingsverplichting houdt die afgesproken is met de verstrekker van de lening, gebeurt er verder helemaal niets...
Behalve dan dat men het meeneemt in de berekening voor de hypotheek.

Waarmee de voormalig student wellicht gedwongen is om in de vrije sector te blijven huren, waardoor hij duurder uit is (hypotheekrente mag overigens meegenomen worden bij draagkracht berekening, huur niet, even om een beeld te scheppen van de scheve situatie die je krijgt) en de kans dat hij in problemen komt financieel wordt dan zelfs groter in plaats van kleiner.

Dit even aanvullend op het argument dat niet blijft plakken: je maakt studeren minder interessant en er is helemaal geen probleem op dit moment.
fruityloopvrijdag 5 februari 2010 @ 10:06
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:05 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

auto is pure luxe..
Niet altijd, mijn lief kon door haar slecht ter been zijn (chronische aandoening) geen gebruik maken van haar OV-kaart als student, en dus heeft ze wat van de IBG-lening uitgegeven aan een kleine auto..
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:07
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:05 schreef Bootje84 het volgende:
auto is pure luxe..
En de enige reden waarom jij het niet zo erg vind om op 1.5u van je cursus te wonen.
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 10:07
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:05 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

auto is pure luxe..
Gast, jij hebt het over dat je in 20 minuten naar de Universiteit kunt komen MET DE AUTO. Die kan ik niet betalen, dus voor mij is dat al snel drie kwartier / een uur in het openbaar vervoer. Als je iedere dag heen en terug moet, zit je dus al snel 10 uur per week in het openbaar vervoer. Tijd die ik ook had kunnen besteden aan mijn studie.
SuperWebervrijdag 5 februari 2010 @ 10:07
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:53 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Ja, dat is best een optie... Want als je het goed gedaan hebt op je universiteit, dan is je starterssalaris heus geen lachertje Kwestie van je wensen aanpassen aan je mogelijkheden...
Om nog even een tweede toevoeging te doen. Uiteindelijk heb ik een klein appartement gekocht wat mij op ongeveer de helft van de kosten brengt dan de meeste woningen in de particuliere woonmarkt. Dit grapje had ik dus wel kunnen vergeten met een BKR registratie. En nee het is geen mega appartement. Sterker nog het is zelfs vrij krap.
Daarnaast ben ik zelf prima in staat om te berekenen of ik dit wel of niet kan betalen samen met de kosten van de lening die ik nodig had om mijn studie te kunnen bekostigen. Als ik had moeten huren op de particuliere huurmarkt had ik minder euro's over gehouden per maand.

Het enige wat ik eigenlijk wil zeggen is dat een BKR registratie een student beperkt in zijn/haar mogelijkheden na zijn/haar studie. En dat is zeker in een kenniseconomie die wij nastreven geen ideale situatie...
BansheeBoyvrijdag 5 februari 2010 @ 10:08
Een girl heeft nog als eventueel voordeel dat ze met haar charmes een wat rijkere boy aan de haak kan slaan om wat sneller van de schulden af te komen. Dat ligt voor boys een stuk moeilijker.

En we moeten geen hard to get spelen, we hebben die gasten écht wel nodig, zeker als je als kenniseconomie nog een rol van betekenis wilt spelen.

²
Bravebartvrijdag 5 februari 2010 @ 10:09
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:07 schreef Seneca het volgende:

[..]

Gast, jij hebt het over dat je in 20 minuten naar de Universiteit kunt komen MET DE AUTO. Die kan ik niet betalen, dus voor mij is dat al snel drie kwartier / een uur in het openbaar vervoer. Als je iedere dag heen en terug moet, zit je dus al snel 10 uur per week in het openbaar vervoer. Tijd die ik ook had kunnen besteden aan mijn studie.
Je kan toch prima studeren in het OV?
fruityloopvrijdag 5 februari 2010 @ 10:09
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:05 schreef DS4 het volgende:

[..]

Behalve dan dat men het meeneemt in de berekening voor de hypotheek.

Waarmee de voormalig student wellicht gedwongen is om in de vrije sector te blijven huren, waardoor hij duurder uit is (hypotheekrente mag overigens meegenomen worden bij draagkracht berekening, huur niet, even om een beeld te scheppen van de scheve situatie die je krijgt) en de kans dat hij in problemen komt financieel wordt dan zelfs groter in plaats van kleiner.

Dit even aanvullend op het argument dat niet blijft plakken: je maakt studeren minder interessant en er is helemaal geen probleem op dit moment.
Dat is dus niet zo, mijn vriendin heeft een gemiddelde IB-schuld staan, en dat was zelfs 7 maanden geleden geen factor bij de hypotheekberekening voor ons nieuwe huis. Niet voor de hoogte van het max. bedrag, en ook niet in de vorm van extra toetsingen/voorwaarden etc.
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 10:09
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:58 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Wie wil werken kán werken. Alleen misschien niet wat je wilt doen. Als je geld nodig hebt moet je doen wat je kan doen.

Iedereen in Nederland is nu gewoon fucking lui geworden.

Studie en bijbaantje gaan niet meer samen
Werken kan alleen als het bij jouw opleiding past (als dat zo is, is dat alleen een pré)

Ik woon zelf ook op 1,5 uur reizen van mijn school. Met de auto is dit te doen in 20 min. Hoor je mij zeuren? Nee. Ik hoef niet op kamers. Spaar liever nu centen zodat ik later een mooi koophuis kan roggelen. Als ik klaar ben met school staat er bij mij een mooi bedrag op de rekening aan de positieve kant en niet 20.000 in de min..
Ik wil werken en kan geen werk vinden. Ik doe af en toe een klein baantje via uitzendbureau. Ik leen nu niet, maar ga volgend jaar wel lenen omdat mijn basisbeurs afloopt. En dan wil ik geen BKR-notering krijgen.
En ik ben niet kritisch met mijn bijbanen, ik ben verdorie afgewezen bij de AH op de hoek omdat ik niet genoeg kan werken.
Ik leef zuinig, doe niks exorbitants en klaag daar niet over. Ik klaag er wél over als ik zuinig leef en zo weinig mogelijk uitgeef (zoveel mogelijk spaar) en dan alsnog een negatieve BKR krijg.Die dingen zijn behoorlijk hardnekkig.
Als ik een baan heb na mijn studie, ben ik niet van plan te lenen. Maar tot die tijd heb ik misschien nog een lening nodig voor eventuele bijscholing, forensen, nieuwe huurkamer/huis, etc. Ik wil die mogelijkheid graag hebben.
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 10:11
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:05 schreef DS4 het volgende:

[..]

Behalve dan dat men het meeneemt in de berekening voor de hypotheek.

Waarmee de voormalig student wellicht gedwongen is om in de vrije sector te blijven huren, waardoor hij duurder uit is (hypotheekrente mag overigens meegenomen worden bij draagkracht berekening, huur niet, even om een beeld te scheppen van de scheve situatie die je krijgt) en de kans dat hij in problemen komt financieel wordt dan zelfs groter in plaats van kleiner.

Dit even aanvullend op het argument dat niet blijft plakken: je maakt studeren minder interessant en er is helemaal geen probleem op dit moment.
Op zich hoeft dit argument niet te kloppen. Want er is nog helemaal niet bekend op welke wijze geregistreert gaat worden. Het hoeft dus geen effect te hebben op een hypotheekaanvraag... Ik zou me namelijk goed kunnen voorstellen dat er bij de berekening een factor op de IBG schuld losgelaten wordt, waardoor het minder meetelt.
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:04 schreef eleusis het volgende:

[..]

Nee, kwestie van de doorlopende kredieten en creditcards snel opzeggen. Het gaat erom dat je wel degelijk buitengesloten kan worden ook als je prima betaalgedrag hebt op je BKR-"leningen".
Er waren op dat moment 3 Cc aanwezig, maar (en nu nog) geen van alle met gespreide betaling. Gewoon netjes aan het einde van de maand de rekening voldoen, dan is een Cc geen enkel probleem. En een doorlopend krediet kon toen meegenomen worden in de hypotheek, hebben we niet gedaan overigens...

Wat we wel gedaan hebben, is eerst laten uitrekenen wat voor ons haalbaar was qua hypotheek en op basis daarvan op zoek gegaan naar huizen.
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 10:11
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:07 schreef SuperWeber het volgende:

[..]

Het enige wat ik eigenlijk wil zeggen is dat een BKR registratie een student beperkt in zijn/haar mogelijkheden na zijn/haar studie. En dat is zeker in een kenniseconomie die wij nastreven geen ideale situatie...
Volgens mij streven wij allang geen kenniseconomie meer na, als je kijkt naar alle maatregelen de laatste jaren.
eleusisvrijdag 5 februari 2010 @ 10:11
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:09 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Dat is dus niet zo, mijn vriendin heeft een gemiddelde IB-schuld staan, en dat was zelfs 7 maanden geleden geen factor bij de hypotheekberekening voor ons nieuwe huis. Niet voor de hoogte van het max. bedrag, en ook niet in de vorm van extra toetsingen/voorwaarden etc.
En dat is een probleem omdat..?
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 10:12
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:09 schreef Bravebart het volgende:

[..]

Je kan toch prima studeren in het OV?
Je maakt zeker een grapje? Ik heb een jaar lang iedere dag heen een weer gereisd tussen Goes en Leiden. Probeer jij maar eens te studeren tussen de mp3 spelers op standje luidspreker, brallende studenten, krijsende babies, beppende huismoeders, medelanders die het concept van een telefoon niet begrijpen en dus hardop staan te schreeuwen door de coupe, etc. Er is altijd wel wat

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het aantal keren dat er weer eens problemen waren bij de NS, zodat je 's winters ergens in de vrieskou op een half uur lang op een station staat te wachten op een vervangende trein. Probeer je dan nog maar eens te concentreren op je lesmateriaal.
DS4vrijdag 5 februari 2010 @ 10:13
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:09 schreef fruityloop het volgende:

Dat is dus niet zo, mijn vriendin heeft een gemiddelde IB-schuld staan, en dat was zelfs 7 maanden geleden geen factor bij de hypotheekberekening voor ons nieuwe huis. Niet voor de hoogte van het max. bedrag, en ook niet in de vorm van extra toetsingen/voorwaarden etc.
Nee, omdat deze niet is geregistreerd en dus mogen banken er omheen kijken. Ik vraag me overigens ook af waarom het ter sprake is gekomen. Bij mij is er nl. nooit naar gevraagd.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:13
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:09 schreef Xaryna het volgende:
En ik ben niet kritisch met mijn bijbanen, ik ben verdorie afgewezen bij de AH op de hoek omdat ik niet genoeg kan werken.
Werkgevers zijn inderdaad degenen die op het moment de eisen kunnen stellen. Als je een beetje veel en onregelmatig college's volgt of andere verplichtingen hebt kun je het wel vergeten.
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 10:13
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:09 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Ik wil werken en kan geen werk vinden. Ik doe af en toe een klein baantje via uitzendbureau. Ik leen nu niet, maar ga volgend jaar wel lenen omdat mijn basisbeurs afloopt. En dan wil ik geen BKR-notering krijgen.
En ik ben niet kritisch met mijn bijbanen, ik ben verdorie afgewezen bij de AH op de hoek omdat ik niet genoeg kan werken.
Ik leef zuinig, doe niks exorbitants en klaag daar niet over. Ik klaag er wél over als ik zuinig leef en zo weinig mogelijk uitgeef (zoveel mogelijk spaar) en dan alsnog een negatieve BKR krijg.Die dingen zijn behoorlijk hardnekkig.
Als ik een baan heb na mijn studie, ben ik niet van plan te lenen. Maar tot die tijd heb ik misschien nog een lening nodig voor eventuele bijscholing, forensen, nieuwe huurkamer/huis, etc. Ik wil die mogelijkheid graag hebben.
Die krijg je dus alleen als je niet aan je betalingsverplichting voldoet...
Bravebartvrijdag 5 februari 2010 @ 10:14
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:12 schreef Seneca het volgende:

[..]

Je maakt zeker een grapje? Ik heb een jaar lang iedere dag heen een weer gereisd tussen Goes en Leiden. Probeer jij maar eens te studeren tussen de mp3 spelers op standje luidspreker, brallende studenten, krijsende babies, beppende huismoeders, medelanders die het concept van een telefoon niet begrijpen en dus hardop staan te schreeuwen door de coupe, etc. Er is altijd wel wat

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het aantal keren dat er weer eens problemen waren bij de NS, zodat je 's winters ergens in de vrieskou op een half uur lang op een station staat te wachten op een vervangende trein. Probeer je dan nog maar eens te concentreren op je lesmateriaal.
Ik heb het ook gedaan en oordopjes in met je eigen muziek en gewoon concentreren op je leerwerk werkte bij mij prima Knap als je met in-ear nog iets van de mensen om je heen hoort...
eleusisvrijdag 5 februari 2010 @ 10:14
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:11 schreef Sjeen het volgende:
Er waren op dat moment 3 Cc aanwezig, maar (en nu nog) geen van alle met gespreide betaling. Gewoon netjes aan het einde van de maand de rekening voldoen, dan is een Cc geen enkel probleem. En een doorlopend krediet kon toen meegenomen worden in de hypotheek, hebben we niet gedaan overigens...

Wat we wel gedaan hebben, is eerst laten uitrekenen wat voor ons haalbaar was qua hypotheek en op basis daarvan op zoek gegaan naar huizen.
Een werkelijk prachtig relaas, maar het neemt niet weg dat een BKR-registratie wel degelijk impact heeft op je hypotheek, en dus niet "alleen maar een registratie is" waarmee "verder niets gebeurt".
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 10:14
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:12 schreef Seneca het volgende:

[..]

Je maakt zeker een grapje? Ik heb een jaar lang iedere dag heen een weer gereisd tussen Goes en Leiden. Probeer jij maar eens te studeren tussen de mp3 spelers op standje luidspreker, brallende studenten, krijsende babies, beppende huismoeders, medelanders die het concept van een telefoon niet begrijpen en dus hardop staan te schreeuwen door de coupe, etc. Er is altijd wel wat

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het aantal keren dat er weer eens problemen waren bij de NS, zodat je 's winters ergens in de vrieskou op een half uur lang op een station staat te wachten op een vervangende trein. Probeer je dan nog maar eens te concentreren op je lesmateriaal.
Ik probeer wel te werken in de trein, maar ik val vaak in slaap
En heb voor veel opdrachten internet nodig, dus dat gaat dan ook niet op. Alleen lesstof lezen kan, mits je je kan concentreren. Als het te rumoerig is lukt dat inderdaad niet.
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:13 schreef nietzman het volgende:

[..]

Werkgevers zijn inderdaad degenen die op het moment de eisen kunnen stellen. Als je een beetje veel en onregelmatig college's volgt of andere verplichtingen hebt kun je het wel vergeten.
7 uur thuis, dus dan zijn avonddiensten al begonnen, alleen weekend tijd en ze willen niet iemand die alleen in het weekend werkt en nooit doordeweeks
SuperWebervrijdag 5 februari 2010 @ 10:14
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:13 schreef DS4 het volgende:

[..]

Nee, omdat deze niet is geregistreerd en dus mogen banken er omheen kijken. Ik vraag me overigens ook af waarom het ter sprake is gekomen. Bij mij is er nl. nooit naar gevraagd.
In mijn geval werd er ook met geen woord over gerept. Vragen heeft in principe ook geen zin, want het is niet te controleren (in principe).
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 10:15
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:14 schreef Bravebart het volgende:

[..]

Ik heb het ook gedaan en oordopjes in met je eigen muziek en gewoon concentreren op je leerwerk werkte bij mij prima Knap als je met in-ear nog iets van de mensen om je heen hoort...
Ik heb in-ear maar ik hoor altijd anderen. Maar ik zet hem ook nooit zo knoert-hard omdat ik dan hoofdpijn krijg en doof word.
DS4vrijdag 5 februari 2010 @ 10:15
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:11 schreef Sjeen het volgende:

Op zich hoeft dit argument niet te kloppen. Want er is nog helemaal niet bekend op welke wijze geregistreert gaat worden. Het hoeft dus geen effect te hebben op een hypotheekaanvraag... Ik zou me namelijk goed kunnen voorstellen dat er bij de berekening een factor op de IBG schuld losgelaten wordt, waardoor het minder meetelt.
Minder meetellen is nog steeds meetellen.

En leg mij eens uit waarom een lening die geen invloed heeft op dit soort berekeningen de student terughoudender zou maken? Want dat is het doel!

En waarom zou je iets registreren als het geen gevolgen heeft? Dan is het nog onzinniger...

Kortom: je wringt je in bochten, maar slagen doet het niet.

Feit: het is bedoeld om studenten meer terughoudend te maken om te lenen. Feit 2: dat heeft als nevengevolg dat er mensen zullen afhaken.
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 10:15
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:14 schreef eleusis het volgende:

[..]

Een werkelijk prachtig relaas, maar het neemt niet weg dat een BKR-registratie wel degelijk impact heeft op je hypotheek, en dus niet "alleen maar een registratie is" waarmee "verder niets gebeurt".
Misschien ook handig als je het eerste deel van mijn post ook meeneemt in je reactie...
11_Dreamsvrijdag 5 februari 2010 @ 10:16
Als student zit je constant op twee gedachten te hinken: want zeg nou zelf, studiefinanciering is buitengewoon karig. Ik kan er mijn vaste lasten in ieder geval niet mee betalen, en thuis wonen is geen optie meer.

Nou, dan maar werken, 12 tot 16 uur in de week, met als gevolg dat je studie in de knel komt (want je kunt die 12 tot 16 uur eigenlijk beter in de boeken besteden uiteraard). Maar financiele ruimte heb je wel. Dan merk je dat je je studie niet binnen de gestelde tijd af krijgt dus dan maar lenen. Met lenen bouw je dus die schuld op.

Ik vind dat er hier door een soort wurggreep ontstaat voor studenten. Wat je ook doet, je komt in de knel, zij het door studievertraging of een studieschuld.
sunmoonstarvrijdag 5 februari 2010 @ 10:16
Ik heb een basis-uitwonende-beurs, van rond de 260 euro, en daarnaast leen ik maximaal. Ik krijg namelijk geen bijdrage van mijn ouders, niet uit onwil van hen, maar doordat bepaalde persoonlijke omstandigheden dat niet toelaten.

Volgende maandelijke vaste lasten:
- Huur kamer (300 euro)
- Collegegeld (75 euro) (ouders betalen andere 75 euro)
- Zorgverzekering (110 euro)
- Overige verzekeringen (20 euro)
- Boodschappen (150 euro)
- Telefoon/internet (40 euro)
- Studieboeken enzo (zeg 20 per maand, omgerekend)
- Gitaarles (vrije keus, I know) (60 euro = 4 x per maand a 15 euro)
- En dan wil je nog af en toe iets leuks doen + kleding enzo

Dus ja, ik moet maximaal bijlenen! En dat is, in mijn ogen, geen echt vrije keus.
Bravebartvrijdag 5 februari 2010 @ 10:16
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:15 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Ik heb in-ear maar ik hoor altijd anderen. Maar ik zet hem ook nooit zo knoert-hard omdat ik dan hoofdpijn krijg en doof word.
Serieus? Dan heb ik blijkbaar heel in-ear compatible oren.
eleusisvrijdag 5 februari 2010 @ 10:17
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:15 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Misschien ook handig als je het eerste deel van mijn post ook meeneemt in je reactie...
Eerst zeg je "nee", daar zeg je "ik weet het niet". Het antwoord is al gegeven, het is namelijk "ja". BKR registraties hebben invloed. Los van de moraliteit ervan.
V.vrijdag 5 februari 2010 @ 10:18
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:38 schreef Godtje het volgende:
Volgens mij kunnen ze beter het probleem oplossen door de zogenaamde te hoge leningen niet meer te geven.
Lijkt mij ook. Ik heb een collega, die twee studies heeft gedaan en nu vanaf dit jaar moet beginnen met terugbetalen... van ruim 35000 euro.

En maar klagen over dat het zoveel per maand van zijn budget is (want hij heeft ook net een huis gekocht, wat 'ie met zo'n schuld bij een gewone bank nooooooit had kunnen doen), terwijl ik mij afvraag hoe het zover komt dat je zo'n studieschuld opbouwt

V.
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 10:18
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:16 schreef sunmoonstar het volgende:
Ik heb een basis-uitwonende-beurs, van rond de 260 euro, en daarnaast leen ik maximaal. Ik krijg namelijk geen bijdrage van mijn ouders, niet uit onwil van hen, maar doordat bepaalde persoonlijke omstandigheden dat niet toelaten.

Volgende maandelijke vaste lasten:
- Huur kamer (300 euro)
- Collegegeld (75 euro) (ouders betalen andere 75 euro)
- Zorgverzekering (110 euro)
- Overige verzekeringen (20 euro)
- Boodschappen (150 euro)
- Telefoon/internet (40 euro)
- Studieboeken enzo (zeg 20 per maand, omgerekend)
- Gitaarles (vrije keus, I know) (60 euro = 1 keer per week)
- En dan wil je nog af en toe iets leuks doen + kleding enzo

Dus ja, ik moet maximaal bijlenen! En dat is, in mijn ogen, geen echt vrije keus.
Jij hebt dure boodschappen, daar kan je nog op besparen. Met ene beetje prutsen kom je uit op 80-90 euro boodschappen per maand. En dan hoef je nog niet eens gigantisch zuinig te kopen
V.vrijdag 5 februari 2010 @ 10:19
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:16 schreef sunmoonstar het volgende:

Dus ja, ik moet maximaal bijlenen! En dat is, in mijn ogen, geen echt vrije keus.
...ik zie nergens ook maar iets terug van een baantje om wat van die extra's zelf te betalen

V.
DS4vrijdag 5 februari 2010 @ 10:21
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:18 schreef Verbal het volgende:

En maar klagen over dat het zoveel per maand van zijn budget is (want hij heeft ook net een huis gekocht, wat 'ie met zo'n schuld bij een gewone bank nooooooit had kunnen doen), terwijl ik mij afvraag hoe het zover komt dat je zo'n studieschuld opbouwt
Misschien moet hij dan gewoon eens een draagkrachtmeting aanvragen.

Dan kan hij ofwel minder betalen, ofwel het volledige bedrag, maar dan leeft hij op andere punten op te grote voet, immers, hypotheekrente telt mee voor de berekening van draagkracht.
kirsten.vrijdag 5 februari 2010 @ 10:21
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:16 schreef sunmoonstar het volgende:
Ik heb een basis-uitwonende-beurs, van rond de 260 euro, en daarnaast leen ik maximaal. Ik krijg namelijk geen bijdrage van mijn ouders, niet uit onwil van hen, maar doordat bepaalde persoonlijke omstandigheden dat niet toelaten.

Volgende maandelijke vaste lasten:
- Huur kamer (300 euro)
- Collegegeld (75 euro) (ouders betalen andere 75 euro)
- Zorgverzekering (110 euro)
- Overige verzekeringen (20 euro)
- Boodschappen (150 euro)
- Telefoon/internet (40 euro)
- Studieboeken enzo (zeg 20 per maand, omgerekend)
- Gitaarles (vrije keus, I know) (60 euro = 4 x per maand a 15 euro)
- En dan wil je nog af en toe iets leuks doen + kleding enzo

Dus ja, ik moet maximaal bijlenen! En dat is, in mijn ogen, geen echt vrije keus.
krijg je zorgtoeslag? Zo nee, aanvragen als dat mogelijk is, scheelt 60 euro op je zorgverzekering.
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:21
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:19 schreef Verbal het volgende:

[..]

...ik zie nergens ook maar iets terug van een baantje om wat van die extra's zelf te betalen

V.
dat dus... hoeft geen baan van 18 uur te zijn, maar met 8 uurtjes in het weekend kom je ook al een heel eind
Mylenevrijdag 5 februari 2010 @ 10:21
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:55 schreef BansheeBoy het volgende:
Een redelijk huisje op de particuliere huurmarkt, daar betaal je al gauw meer dan 800 euro maand voor. Met een startsalaris van om en nabij de 1400 netto is dat natuurlijk niet te betalen en ben je dus redelijk chanceless.

²
Dan zoek je met 2 of 3 personen een woning en deel je de huur.
fruityloopvrijdag 5 februari 2010 @ 10:21
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:13 schreef DS4 het volgende:

[..]

Nee, omdat deze niet is geregistreerd en dus mogen banken er omheen kijken. Ik vraag me overigens ook af waarom het ter sprake is gekomen. Bij mij is er nl. nooit naar gevraagd.
Er is wel naar gevraagd, door bijna alle hypotheekverstrekkers en tussenpersonen. De DSB vroeg er niet naar trouwens... Maar de terugbetaal faciliteiten bij de IB-groep zijn zo flexibel dat ze daar niet zo veel problemen van verwachten. Een BKR notering zal dan in mijn optiek niks veranderen aan de instelling van de hypotheekverstrekkers, het zorgt er alleen voor dat het boven tafel komt op het goede moment.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:22
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:05 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Dat dus, ik werd 10/15 jaar geleden al voor gek verklaard dat ik thuis bleef, want daar had je geen vrijheid etc etc. Nu heb ik vrijheid, en betalen zij nog af aan de IBG.. Ik ben van mening dat dit een goede zaak is, enkel een notitie van de schuld bij het BKR is geen enkele belemmering, de aantekingen van betaalachterstanden zijn het probleem.

Vreemd genoeg roept iedereen om meer toezicht op de banken etc (graaicultuur, woekerpolissen verkocht, extreme risico's genomen etc), maar de even grote schuldigen, de consumenten die al die producten afnamen zonder zich te verdiepen in wat en waarvoor ze tekenden, willen zelf blijkbaar geen extra controles in het systeem zoals dit voorstel? Ok ik generaliseer wat, maar de trend is toch wat apart te noemen, iedereen wil dat de ander zich verantwoordelijker gedraagd, want zelf weten ze het allemaal zo goed..
Tegenwoordig ziet iedereen lenen als "normaal".. Het moet een noodmaatregel zijn..
fruityloopvrijdag 5 februari 2010 @ 10:23
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:21 schreef kirsten. het volgende:

[..]

krijg je zorgtoeslag? Zo nee, aanvragen als dat mogelijk is, scheelt 60 euro op je zorgverzekering.
Sowieso kan die zorgpremie wel wat omlaag door een hoger eigen risico.
11_Dreamsvrijdag 5 februari 2010 @ 10:23
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:18 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Jij hebt dure boodschappen, daar kan je nog op besparen. Met ene beetje prutsen kom je uit op 80-90 euro boodschappen per maand. En dan hoef je nog niet eens gigantisch zuinig te kopen
Dat geef ik ook ongeveer uit aan boodschappen. Als je die goedkoopste shit koopt moet je voor de grap es naar de ingrediënten kijken. E-nummers van hier tot aan Tokio Neen danku.
Oké en daarnaast ben ik gewoon een flinke eter, anders val ik om.
Schuifpuivrijdag 5 februari 2010 @ 10:23
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:42 schreef motorbloempje het volgende:
aan de ene kant vind ik het een goed idee.

Die BKR registratie behoedt mensen ervoor om nog meer buiten de DUO (IBG) te gaan lenen. Nu kunnen studenten nog lenen bij de DUO en dan vervolgens ook nog een lening bij een bank afsluiten omdat ze geen BKR hebben.

Aan de andere kant: een beetje student moet gewoon zelf zo slim zijn om te weten wat de consequenties van lenen is, of dat nu bij de DUO of bij de bank is.

Zelf leen ik maximaal bij, werk ik er ook nog 12 uur bij en kom nu precies rond om mijn studie en levensonderhoud te betalen. Krijg geen steun van mijn ouders en doe voor mijn eigen ontwikkeling en plezier nog een bestuursjaar. Zonder bijlenen was dat niet mogelijk geweest, want dan had ik meer dan 12 uur in de week moeten gaan werken. Maargoed, als het even kan dan ga ik volgend jaar meer bijwerken, heb ik geen bestuursverantwoordelijkheid meer en wat minder stressvolle verplichte collegedagen, want maximaal bijlenen is niet 'fijn' ofzo, het vooruitzicht van het terugbetalen wordt er niet leuker op. Maargoed, ik heb er mee leren leven. Het is een bewuste keuze geweest en ik zie uit naar het moment dat ik niet meer hoef te lenen.
Ben overigens geen 'feestbeest' en geef mijn geld eigenlijk alleen uit aan af en toe uit eten en mijn motor. Ja, ik heb ook wel een leuk leven, maar eindeloos stappen zit er gewoon niet in. Als ik dat ook nog zou doen zou ik sowieso meer moeten werken.

Zorgwekkend vind ik het als mensen zeggen 'oh, dan leen je toch gewoon maximaal bij!!!!! dan kan je even sparen en het dan wel kopen' , als het gaat om een duurdere aanschaf zoals bijvoorbeeld een nieuwe tv, laptop, mediacentre, etc. Men moet beseffen dat bijlenen net zo 'ernstig' is als lenen bij je bank, en een BKR invoeren draagt daar wel aan bij..
En dan zelf wel een motor hebben. Dat vind ik nog veel minder nodig voor een student. Als je maximaal leent zit je rond de ¤800, dan nog 12 uur per week werken, zeg ¤600, waar maak je dat in godsnaam aan op?
fruityloopvrijdag 5 februari 2010 @ 10:24
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:22 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Tegenwoordig ziet iedereen lenen als "normaal".. Het moet een noodmaatregel zijn..
Het is een valide investering in je toekomst, en dwingt je ook meteen om goed over de initeële studiekeuze na te denken..
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 10:24
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:22 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Tegenwoordig ziet iedereen lenen als "normaal".. Het moet een noodmaatregel zijn..
Dat idee heb ik ook inderdaad...
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:25
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:23 schreef Schuifpui het volgende:

[..]

En dan zelf wel een motor hebben. Dat vind ik nog veel minder nodig voor een student. Als je maximaal leent zit je rond de ¤800, dan nog 12 uur per week werken, zeg ¤600, waar maak je dat in godsnaam aan op?
mn motor is een oud brik wat me geen flikker kost en het is mijn enige hobby waar ik geld aan uitgeef
daarbij heb ik nu ik samenwoon dus nog wel wat geld over, dat zet ik weg. Als ik straks geen stufi meer ontvang, wat volgend jaar is, wil ik ook van de lening af zijn. Van mijn bestuursjaar kan ik straks 1 jaar collegegeld betalen en ga ik meer werken om de overige 2 jaar mijn collegegeld te kunnen betalen. Dus als ik vanaf september niet meer krijg, dan ga ik HELEMAAL van de Duo af En dat mag men veroordelen, maar ik ben me wel bewust van de lening en vind het prima om een BKR registratie te krijgen hiervoor

Ja, dan 'spaar' ik nu dus van een lening, maar dat is een tijdelijke oplossing totdat ik geen stufi meer krijg en daarna dus en meer ga werken
SuperWebervrijdag 5 februari 2010 @ 10:25
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:24 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Dat idee heb ik ook inderdaad...
Het is voor veel studenten een noodmaatregel. En nee thuiswonen is in veel gevallen geen optie!!
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:26
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:21 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

dat dus... hoeft geen baan van 18 uur te zijn, maar met 8 uurtjes in het weekend kom je ook al een heel eind
Zoveel baantjes zijn er anders op dit moment niet. En als barkeeper voor 8 uur in het weekend of als hulp in een restaurant kom je met 8 uur ook niet ver.

De ideeën voor een aanmelding bij BKR is echt belachelijk. Eerst wil Plasterk al de studiefinanciering in een lening omzetten, collegegeld gaat misschien ook nog omhoog en dan komt dit er ook nog bij!

Het is ook niet gek dat de student veel leent gezien de belachelijke prijzen voor een kamer, de duurder wordende studie, en de miserabele situatie op de arbeidsmarkt. Maar om ze dan na hun studie ook nog eens te naaien om ze bij BKR te registeren
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:26
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:07 schreef Seneca het volgende:

[..]

Gast, jij hebt het over dat je in 20 minuten naar de Universiteit kunt komen MET DE AUTO. Die kan ik niet betalen, dus voor mij is dat al snel drie kwartier / een uur in het openbaar vervoer. Als je iedere dag heen en terug moet, zit je dus al snel 10 uur per week in het openbaar vervoer. Tijd die ik ook had kunnen besteden aan mijn studie.
OEF!. Daar betrap ik je op een grote fout. Ga jij eens studeren in de auto..? Waarom studeer je niet in de trein..? Muziek zachtjes in de oren om omgevingsgeluid weg te filteren en boek op je schoot. Is goed te doen weet ik uit ervaring.
DS4vrijdag 5 februari 2010 @ 10:27
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:21 schreef fruityloop het volgende:
Een BKR notering zal dan in mijn optiek niks veranderen aan de instelling van de hypotheekverstrekkers
Dan moet de AFM norm (ook deels Nibud input overigens) op de schop.
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 10:28
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:25 schreef SuperWeber het volgende:

[..]

Het is voor veel studenten een noodmaatregel. En nee thuiswonen is in veel gevallen geen optie!!
Als ik hierboven een lijstje zie met 150 euro aan boodschappen, 60 euro aan gitaarles, 40 euro aan telefoon/internet en 110 euro zorgverzekering, waar geen enkel bijbaantje tegenover staat... Dan vraag ik me af of het echt wel een noodvoorziening is...
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:28
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:09 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Ik wil werken en kan geen werk vinden. Ik doe af en toe een klein baantje via uitzendbureau. Ik leen nu niet, maar ga volgend jaar wel lenen omdat mijn basisbeurs afloopt. En dan wil ik geen BKR-notering krijgen.
En ik ben niet kritisch met mijn bijbanen, ik ben verdorie afgewezen bij de AH op de hoek omdat ik niet genoeg kan werken.
Ik leef zuinig, doe niks exorbitants en klaag daar niet over. Ik klaag er wél over als ik zuinig leef en zo weinig mogelijk uitgeef (zoveel mogelijk spaar) en dan alsnog een negatieve BKR krijg.Die dingen zijn behoorlijk hardnekkig.
Als ik een baan heb na mijn studie, ben ik niet van plan te lenen. Maar tot die tijd heb ik misschien nog een lening nodig voor eventuele bijscholing, forensen, nieuwe huurkamer/huis, etc. Ik wil die mogelijkheid graag hebben.
Een BKR-notering is niet hetzelfde als een negatieve BKR hè.. Dit is een fout die al meerdere keren naar voren is gekomen..
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:28
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:24 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Dat idee heb ik ook inderdaad...
Het is in vele gevallen ook een noodmaatregel
DS4vrijdag 5 februari 2010 @ 10:29
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:24 schreef Sjeen het volgende:

Dat idee heb ik ook inderdaad...
De basisbeurs is inmiddels lager dan een normale studentenwoning... Bijbaantjes vullen ook maar beperkt aan.

Het is voor velen onontkoombaar.
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 10:29
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:25 schreef SuperWeber het volgende:

[..]

Het is voor veel studenten een noodmaatregel. En nee thuiswonen is in veel gevallen geen optie!!
Er zullen vast studenten zijn die lenen om uit te gaan of vakanties of luxe-artikelen te betalen, maar voor de meeste is het denk ik toch meer noodzaak. Als ze gewoon hun studie willen afmaken...

Kijk, ik ben het er best mee eens dat ze willen dat studenten alleen lenen als het nodig is voor de studie en te kunnen overleven. Maar als je dan alle maatregelen van de laatste tijden bij elkaar neemt, en het plan om de basisbeurs een lening te maken én dan het idee van die BKR wordt het mij echt te gortig. Ze remmen studenten die alles uitgeven aan bier al op tig anderen manieren...
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:29
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:25 schreef SuperWeber het volgende:

[..]

Het is voor veel studenten een noodmaatregel. En nee thuiswonen is in veel gevallen geen optie!!
In veel gevallen niet prettig. Geen optie is BS.
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 10:30
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:26 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

OEF!. Daar betrap ik je op een grote fout. Ga jij eens studeren in de auto..? Waarom studeer je niet in de trein..? Muziek zachtjes in de oren om omgevingsgeluid weg te filteren en boek op je schoot. Is goed te doen weet ik uit ervaring.
Mijn evaring is anders, zie mijn post hierboven.
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:30
Eerlijk gezegd verbaast het me een beetje dat studie leningen uberhaupt al niet aangemeld worden bij het BKR.
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:31
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:29 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

In veel gevallen niet prettig. Geen optie is BS.
Een financiële optie is het misschien wel. Maar in sommige gevallen willen je ouders ook gewoon dat je uit huis gaat. Het is pas een optie als je ouders relatief dicht bij de universiteit of HBO wonen. Je gaat immers niet elke dag 2 uur heen en 2 uur terug met de trein.
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:32
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:30 schreef LangeTabbetje het volgende:
Eerlijk gezegd verbaast het me een beetje dat studie leningen uberhaupt al niet aangemeld worden bij het BKR.
mij ook. Ik had het ook echt niet vreemd gevonden. Een lening is een lening, of je die nu voor je studie aanvraagt of voor een nieuwe auto.
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 10:32
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:29 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

In veel gevallen niet prettig. Geen optie is BS.
Het is voor vele een keuze tussen de beste opleiding en een minder goede opleiding dichterbij. Dan vind ik het niet vreemd dat ze kiezen voor een opleiding die beter is/beter bij hen past. Universiteiten onderscheiden zich met verschillende specialisatie gebieden, en masters worden niet overal gegeven. Dan kun je wel dichtbij huis een opleiding doen die je eigenlijk niet wilt, of je kan verhuizen en een opleiding doen die je wél graag wilt en meer gemotiveerd voor bent.
Trouwens, er zijn zat opleidingen die maar op 1 locatie worden gegeven.
onearmedmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:32
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 08:15 schreef MrNiles het volgende:
Wat ik sowieso niet snap is dat mensen meer geld uitgeven dan ze hebben.
OK, geld lenen voor een huis....maar om een auto/scooter te kunnen kopen en te kunnen stappen
Genieten van je studententijd, gekkenwerk inderdaad.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:32
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:30 schreef Seneca het volgende:

[..]

Mijn evaring is anders, zie mijn post hierboven.
Goede in-ear oordopjes kopen.. Die dempen heel erg veel omgevingsgeluid. Als je buiten de spits reist gewoon in het halletje gaan zitten. Daar is dan niemand. Alle rust die je wilt.

Toegegeven; het is niet ideaal maar zeker wel mogelijk.
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:32
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:30 schreef LangeTabbetje het volgende:
Eerlijk gezegd verbaast het me een beetje dat studie leningen uberhaupt al niet aangemeld worden bij het BKR.
Omdat die leningen in geen enkele mate zijn te vergelijken met alle andere (hoge) rente leningen?
#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 10:32
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:32 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

mij ook. Ik had het ook echt niet vreemd gevonden. Een lening is een lening, of je die nu voor je studie aanvraagt of voor een nieuwe auto.
Dat komt omdat het studiefinanciering is. Aan de andere kant geldt hetzelfde: als de basisbeurs wordt omgezet in een gift, dan hoef je daar ook geen IB over te betalen.
DS4vrijdag 5 februari 2010 @ 10:33
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:29 schreef Bootje84 het volgende:

In veel gevallen niet prettig. Geen optie is BS.
Met alle respect: leren om zelfstandig te worden is ook belangrijk en thuiswonenden hebben bij sollicitatie een minpunt te pakken.
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:33
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:32 schreef Igen het volgende:

[..]

Dat komt omdat het studiefinanciering is. Aan de andere kant geldt hetzelfde: als de basisbeurs wordt omgezet in een gift, dan hoef je daar ook geen IB over te betalen.
heb het nu over de aanvullende lening he? Niet over de basisbeurs
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:34
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:31 schreef Your_honor het volgende:

[..]

Een financiële optie is het misschien wel. Maar in sommige gevallen willen je ouders ook gewoon dat je uit huis gaat. Het is pas een optie als je ouders relatief dicht bij de universiteit of HBO wonen. Je gaat immers niet elke dag 2 uur heen en 2 uur terug met de trein.
Lekkere kutouders heb je als ze willen dat je tijdens je studie oprot uit huis

Als je op je 30e nog thuiswoont kan ik het goed begrijpen maar niet als je 20 ofzo bent..
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:34
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:33 schreef DS4 het volgende:

[..]

Met alle respect: leren om zelfstandig te worden is ook belangrijk en thuiswonenden hebben bij sollicitatie een minpunt te pakken.
_____________________________________________________________________________
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:35
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:26 schreef Bootje84 het volgende:
OEF!. Daar betrap ik je op een grote fout. Ga jij eens studeren in de auto..? Waarom studeer je niet in de trein..? Muziek zachtjes in de oren om omgevingsgeluid weg te filteren en boek op je schoot. Is goed te doen weet ik uit ervaring.
Vent, ik weet uit ervaring dat je op het MER nog een wiki uit mag printen en een voldoende krijgt, dus ga alsjeblieft niet spreken voor studies waar daadwerkelijke eisen aan studenten gesteld worden.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:35
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:34 schreef Bootje84 het volgende:

_____________________________________________________________________________
Er zit in de stagiaires die we hier langs zien komen zo'n ontiegelijk groot verschil tussen de moederskindjes en de mensen die al langer op eigen benen staan....
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 10:36
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:32 schreef Igen het volgende:

[..]

Dat komt omdat het studiefinanciering is. Aan de andere kant geldt hetzelfde: als de basisbeurs wordt omgezet in een gift, dan hoef je daar ook geen IB over te betalen.
Maar dat willen ze dus aanpassen zodat het sowieso een lening wordt.
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:36
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:32 schreef Your_honor het volgende:

[..]

Omdat die leningen in geen enkele mate zijn te vergelijken met alle andere (hoge) rente leningen?
Het hoeft niet afbetaald te worden ? Aflossingen aan een studieschuld (ook al is de rente laag), hebben toch invloed op je netto inkomen, wat weer invloed heeft op wat je bevoorbeeld aan hypotheek kan betalen ?
onearmedmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:36
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:33 schreef DS4 het volgende:

[..]

Met alle respect: leren om zelfstandig te worden is ook belangrijk en thuiswonenden hebben bij sollicitatie een minpunt te pakken.


DIe moeten nog de echte wereld in.
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:36
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:34 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Lekkere kutouders heb je als ze willen dat je tijdens je studie oprot uit huis

Als je op je 30e nog thuiswoont kan ik het goed begrijpen maar niet als je 20 ofzo bent..
En die opmerking slaat ook nergens op. Het is niet meer dan normaal dat je ouders hun huis ook wel eens voor zich zelf willen hebben en na verloop van tijd zeggen het wordt tijd dat je iets voor jezelf op zoekt. En dat is eerder rond de 20 dan de 30, want ik vrees dat die gevallen al verloren zijn.
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 10:36
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:35 schreef nietzman het volgende:

[..]

Vent, ik weet uit ervaring dat je op het MER nog een wiki uit mag printen en een voldoende krijgt, dus ga alsjeblieft niet spreken voor studies waar daadwerkelijke eisen aan studenten gesteld worden.
Ja... laten we het een wedstrijdje verpissen maken over wie de moeilijkste studie heeft. Echt
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:37
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:34 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

_____________________________________________________________________________
Hij heeft wel degelijk gelijk hoor? Het hangt ietwat af voor wat voor baan je solliciteert, maar hij heeft wel degelijk een punt.
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:37
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:32 schreef Your_honor het volgende:

[..]

Omdat die leningen in geen enkele mate zijn te vergelijken met alle andere (hoge) rente leningen?
Overigens houdt BKR geen rentepercentages bij volgens mij. Alleen de hoogte van een lening en de looptijd en of er eventueel achterstanden zijn.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:37
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:35 schreef nietzman het volgende:

[..]

Vent, ik weet uit ervaring dat je op het MER nog een wiki uit mag printen en een voldoende krijgt, dus ga alsjeblieft niet spreken voor studies waar daadwerkelijke eisen aan studenten gesteld worden.
Dus voor een "echte" studie kan je niet leren in de trein? Tja, steek jezelf dan maar diep in de schulden om een mooie auto te kopen. Dan kan je heerlijk met een schuld op je schouders studeren..
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:35 schreef nietzman het volgende:

[..]

Er zit in de stagiaires die we hier langs zien komen zo'n ontiegelijk groot verschil tussen de moederskindjes en de mensen die al langer op eigen benen staan....
Als zo een bedrijf zo kortzichtig is, verdienen ze het om een keer de deksel hard op de neus te krijgen.
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:37
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:36 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Ja... laten we het een wedstrijdje verpissen maken over wie de moeilijkste studie heeft. Echt
dat dus.. dat heeft totaal geen zin (hier).

Open een goed onderbouwd topic in SES ofzo en probeer met echte argumenten iemands studie af te kraken
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:38
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:36 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

Het hoeft niet afbetaald te worden ? Aflossingen aan een studieschuld (ook al is de rente laag), hebben toch invloed op je netto inkomen, wat weer invloed heeft op wat je bevoorbeeld aan hypotheek kan betalen ?
Dat mag misschien wel zo zijn, maar de afbetalingen zijn tot dusver nooit heel hoog geweest, of je moet inderdaad 40 of 50k studieschuld hebben.
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:38
overigens kan ik ook niet studeren in de trein hoor!

Ik heb complete stilte nodig om me te concentreren en sluit mezelf regelmatig op in studiehokken of thuis als vriendlief niet thuis is.

Heb de concentratiespanne van een doodgekookte aardappel en bij een enkel geluid erger ik me al dood Maargoed, da's mijn 'probleem' en ik heb er ook een oplossing voor
SuperWebervrijdag 5 februari 2010 @ 10:38
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:28 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Als ik hierboven een lijstje zie met 150 euro aan boodschappen, 60 euro aan gitaarles, 40 euro aan telefoon/internet en 110 euro zorgverzekering, waar geen enkel bijbaantje tegenover staat... Dan vraag ik me af of het echt wel een noodvoorziening is...
Studenten hebben geen zorgverzekering nodig? (ja hij kan 2 tientjes goedkoper, met meer risico). Denken dat een student zonder internet kan is natuurlijk helemaal niet meer van deze tijd. Sterker nog hier wordt een gedeelte van het lesmateriaal beschikbaar gesteld via het internet, en ook hier geld het is lang niet altijd handig om dat even op de universiteit uit te printen oid. (om in het kader van de zuinigheid over de bijkomende kosten nog maar niet te spreken).

En oh my god hij geeft 60!! euro per maand uit aan zijn hobby . Nou idd die 60 euro die gaat zoden aan de dijk zetten voor zijn chronisch inkomens te kort. Hij geeft 850 euro uit per maand en hij werkt niet, maar ook die 200-300 euro extra per maand geven hem niet voldoende inkomsten om het allemaal te bekostigen. In dat geval zou hij dus nog steeds een lening moeten aangaan.
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 10:38
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:36 schreef onearmedman het volgende:

[..]



DIe moeten nog de echte wereld in.
Ja, want een student die niet thuiswonend is, die staat wel op eigen benen...
onearmedmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:39
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:38 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Ja, want een student die niet thuiswonend is, die staat wel op eigen benen...
Over het algemeen genomen meer dan een thuiswonende student ja.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:39
Hey, welkom bij bedrijf X.

Je wilt dus solliciteren voor beroep Y / stage Z..

Woon je nog thuis? Ja, ok. Don't call us, we call you...

Dat zou dus ook betekenen dat je een kneus bent (even overdrijven) als je dus een masterstudie in de buurt hebt gevonden en nog thuis woont..? Lekker kortzichtig dan.
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 10:39
In 2007 riep de minster van Onderwijs nog dat studenten meer moeten lenen, omdat de studiefinanciering te duur wordt. En nu lenen ze meer en wordt dat afgestraft? WTF?
#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 10:39
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:35 schreef nietzman het volgende:

[..]

Er zit in de stagiaires die we hier langs zien komen zo'n ontiegelijk groot verschil tussen de moederskindjes en de mensen die al langer op eigen benen staan....
Onzin.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:40
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:36 schreef Sjeen het volgende:
Ja... laten we het een wedstrijdje verpissen maken over wie de moeilijkste studie heeft. Echt
Het maakt toch anders wel een wezenlijk verschil wie er de meeste tijd voor bijbaantjes nodig heeft.
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:40
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:37 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Als zo een bedrijf zo kortzichtig is, verdienen ze het om een keer de deksel hard op de neus te krijgen.
Sorry hoor, maar zo zitten de meeste bedrijven in elkaar. Nog nooit gesolliciteerd voor een hoge baan?
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:40
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:38 schreef Your_honor het volgende:

[..]

Dat mag misschien wel zo zijn, maar de afbetalingen zijn tot dusver nooit heel hoog geweest, of je moet inderdaad 40 of 50k studieschuld hebben.
Het maakt toch niet uit hoe hoog de aflossing is ? Het bedrag aan aflossing (of het nu 100 of 200 euro is), kan je niet meer gebruiken voor een hypotheekrente.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:40
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:37 schreef Bootje84 het volgende:
Als zo een bedrijf zo kortzichtig is, verdienen ze het om een keer de deksel hard op de neus te krijgen.
Ja jammer, maar het arbeidsleven is in z'n geheel zo kortzichtig. Je mist over het algemeen als thuiswonende gewoon een flinke lap aan levenservaring en zelfstandigheid.
#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 10:40
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:38 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Ja, want een student die niet thuiswonend is, die staat wel op eigen benen...
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:39 schreef onearmedman het volgende:

[..]

Over het algemeen genomen meer dan een thuiswonende student ja.
Beiden onwaar.
onearmedmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:41
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:40 schreef nietzman het volgende:

[..]

Het maakt toch anders wel een wezenlijk verschil wie er de meeste tijd voor bijbaantjes nodig heeft.
Dat hangt niet alleen van de moeilijkheid van je studie af.
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:41
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:39 schreef Tijn het volgende:
In 2007 riep de minster van Onderwijs nog dat studenten meer moeten lenen, omdat de studiefinanciering te duur wordt. En nu lenen ze meer en wordt dat afgestraft? WTF?
Wat is de straf , als je gewoon netjes je aflossingen betaalt is er niks aan de hand
onearmedmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:41
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:40 schreef Scorpie het volgende:

[..]


[..]

Beiden onwaar.
Thuiswonert.
#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 10:42
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:40 schreef nietzman het volgende:

[..]

Ja jammer, maar het arbeidsleven is in z'n geheel zo kortzichtig. Je mist over het algemeen als thuiswonende gewoon een flinke lap aan levenservaring en zelfstandigheid.
Wat een quatsch, ik heb diverse bedrijven mee mogen maken waar de thuissituatie geen zak uitmaakte voor de WO functie in kwestie. Leuk dat je een generaliserend praatje maakt vanuit je eigen branche, maar trek dit maar niet door naar de rest van werkend Nederland, mkay?
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 10:42
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:41 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

Wat is de straf
Een BKR inschrijving.
#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 10:42
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:41 schreef onearmedman het volgende:

[..]

Thuiswonert.
Epische faalhaas Ik woon alweer 3 jaar samen.
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:42
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:39 schreef Bootje84 het volgende:
Hey, welkom bij bedrijf X.

Je wilt dus solliciteren voor beroep Y / stage Z..

Woon je nog thuis? Ja, ok. Don't call us, we call you...

Dat zou dus ook betekenen dat je een kneus bent (even overdrijven) als je dus een masterstudie in de buurt hebt gevonden en nog thuis woont..? Lekker kortzichtig dan.
Hoezo kortzichtig? Dit wordt bijna bij alle bedrijven gedaan hoor? De laatste waar ik voor gesolliciteerd heb wouden allemaal weten waar ik de laatste 5 jaar gewoond heb.
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 10:43
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:38 schreef SuperWeber het volgende:

[..]

Studenten hebben geen zorgverzekering nodig? (ja hij kan 2 tientjes goedkoper, met meer risico). Denken dat een student zonder internet kan is natuurlijk helemaal niet meer van deze tijd. Sterker nog hier wordt een gedeelte van het lesmateriaal beschikbaar gesteld via het internet, en ook hier geld het is lang niet altijd handig om dat even op de universiteit uit te printen oid. (om in het kader van de zuinigheid over de bijkomende kosten nog maar niet te spreken).

En oh my god hij geeft 60!! euro per maand uit aan zijn hobby . Nou idd die 60 euro die gaat zoden aan de dijk zetten voor zijn chronisch inkomens te kort. Hij geeft 850 euro uit per maand hij werkt niet, maar ook die 200-300 euro extra per maand geven hem niet voldoende inkomsten om het allemaal te bekostigen. In dat geval zou hij dus nog steeds een lening moeten aangaan.
Grappig... leg mij eens uit waarom een student niet de tering naar de nering zou kunnen zetten? Die 200-300 euro per maand besparen, zorgt er wel voor dattie straks wel een mooi huis kan kopen op een starterssalaris. Want dan hoeft hij/zij niet zoveel af te lossen en is gewend dat het niet allemaal uit de lucht komt vallen...

Ik begin het ondertussen aardig 'huillie' te vinden... Ik snap heus dat de optie om bij te lenen er moet zijn. maar je mag van een student die 'op eigen benen' staat ook best verwachten dat hij op zijn minst probeert om logisch met geld om te gaan.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:43
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:39 schreef Scorpie het volgende:
Onzin.
Wat, mijn persoonlijke ervaring is onzin? Ik zie het keer op keer gebeuren vent. .
onearmedmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:44
Het bedrijf maakt ook geen verschil tussen of je thuis woont of niet, wel hoe je je gedraagt. Wat hij aangeeft is dat ze een verschil merken tussen thuiswoners en mensen die op kamers hebben gewoont. Dat geldt uiteraard niet voor iedereen.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:44
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:40 schreef nietzman het volgende:

[..]

Ja jammer, maar het arbeidsleven is in z'n geheel zo kortzichtig. Je mist over het algemeen als thuiswonende gewoon een flinke lap aan levenservaring en zelfstandigheid.
Dat is gewoon jouw mening. Als jij als bedrijf liever een lamzak hebt die de helft van zijn studententijd lam was ten opzichte van iemand die zijn vrije tijd een bijbaantje had snap je het niet hoor..

Ik heb al bijbaantjes sinds mijn 14e. Ik weet wat werken is. Elke zaterdag ben ik nog aan het werk. Half 7 uit mn nest om tot een uur of 2/3/4 te werken. Nu past het baantje (vrachtwagenchauffeur) niet bij mijn opleiding maar waarom zou dat mij boeien..? Ik verdien er wel ¤500,- netto mee in de maand met 4x werken. En ga nou niet zeggen dat je elke zaterdag aan het studeren bent..
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:44
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:42 schreef Tijn het volgende:

[..]

Een BKR inschrijving.
Wie heeft die niet ? Geen credit card ? Mag je rood staan ? Dan heb je al een inschrijving. Nogmaals, daar is in principe niks mis mee, zolang je maar geen achterstanden hebt.
squigvrijdag 5 februari 2010 @ 10:44
ik heb zin in een discussie vol ongefundeerde one-liners, is dit de juiste locatie?
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:44
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:42 schreef Scorpie het volgende:

[..]

Wat een quatsch, ik heb diverse bedrijven mee mogen maken waar de thuissituatie geen zak uitmaakte voor de WO functie in kwestie. Leuk dat je een generaliserend praatje maakt vanuit je eigen branche, maar trek dit maar niet door naar de rest van werkend Nederland, mkay?
En welke sector mag dat dan zijn?
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:44
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:42 schreef Scorpie het volgende:

[..]

Epische faalhaas Ik woon alweer 3 jaar samen.
dan woon je toch thuis? je huis is je thuis

[/ ]

#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 10:44
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:43 schreef nietzman het volgende:

[..]

Wat, mijn persoonlijke ervaring is onzin? Ik zie het keer op keer gebeuren vent. .
Oeh, fotoboek heldje. En jouw persoonlijke ervaring is blijkbaar niet representatief voor de rest van Nederland. Tja, krijg je ervan als je in Groningen werkt en woont. Kom een keer in de randstad.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:44
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:42 schreef Your_honor het volgende:

[..]

Hoezo kortzichtig? Dit wordt bijna bij alle bedrijven gedaan hoor? De laatste waar ik voor gesolliciteerd heb wouden allemaal weten waar ik de laatste 5 jaar gewoond heb.
Gaat ze imo geen fuck aan. Privé informatie imo.
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 10:45
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:44 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

Wie heeft die niet ? Geen credit card ? Mag je rood staan ? Dan heb je al een inschrijving. Nogmaals, daar is in principe niks mis mee, zolang je maar geen achterstanden hebt.
Het maakt nogal een verschil of je een limiet van 1000 euro op je credit card hebt, of dat je de DUO nog 20K verschuldigd bent, lijkt me zo.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:45
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:43 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Grappig... leg mij eens uit waarom een student niet de tering naar de nering zou kunnen zetten? Die 200-300 euro per maand besparen, zorgt er wel voor dattie straks wel een mooi huis kan kopen op een starterssalaris. Want dan hoeft hij/zij niet zoveel af te lossen en is gewend dat het niet allemaal uit de lucht komt vallen...

Ik begin het ondertussen aardig 'huillie' te vinden... Ik snap heus dat de optie om bij te lenen er moet zijn. maar je mag van een student die 'op eigen benen' staat ook best verwachten dat hij op zijn minst probeert om logisch met geld om te gaan.
Ze zijn zo zelfstandig dat ze zelfstandig de lening afsluiten. Snap je dat nou niet?
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:46
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:44 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Gaat ze imo geen fuck aan. Privé informatie imo.
hoe kut het ook is, bij het solliciteren doet jouw mening er vrij weinig toe. Bedrijven kunnen mensen weigeren om de meest futiele redenen.. en in de huidige maatschappij waar ze veel kandidaten voor een baan hebben, kunnen ze dat nog eens doen ook.. en dat is jammer, uiteraard, en vaak volkomen onterecht, maar zo gaat het wel.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:46
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:44 schreef squig het volgende:
ik heb zin in een discussie vol ongefundeerde one-liners, is dit de juiste locatie?
Welkom
#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 10:46
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:44 schreef Your_honor het volgende:

[..]

En welke sector mag dat dan zijn?
ICT, Business Strategy, Communicatie Technologie en Accountancy.
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:46
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:44 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Gaat ze imo geen fuck aan. Privé informatie imo.
Dan kun je in ieder geval de hele financiële/overheids sector afschrijven voor een baan.
Bulletdodgervrijdag 5 februari 2010 @ 10:47
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:08 schreef Godtje het volgende:

[..]

En wat is er precies mis met een BKR notering?
Er is een verschil tussen een notering en een codering, iedereen heeft wel een notering bij het BKR, bij een codering moet je je zorgen gaan maken.

Ik ben het er mee eens dat dit wel bij het BKR moet worden gemeld, elke lening wordt aangemeld bij het BKR dus deze ook.

Veel studenten die ik ken lenen voor de fun en niet voor de studie, daar is het niet voor natuurlijk dus daarom steun ik dit plan.
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:47
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:45 schreef Tijn het volgende:

[..]

Het maakt nogal een verschil of je een limiet van 1000 euro op je credit card hebt, of dat je de DUO nog 20K verschuldigd bent, lijkt me zo.
Het zijn beide kredieten, en ja de hoogtes verschillen, en ja, de bank zal bij beoordeling van een hypotheek beide meenemen in haar berekeningen.

Maar wat doet dat af aan het basisprincipe van het BKR waar alle kredieten worden geregistreerd ?
onearmedmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:48
Sowieso is de discussie tussen mensen die tijdens de studie thuiswonen en mensen die tijdens de studie op kamers wonen redelijk zinloos. Je weet pas wat je aan op kamers wonen hebt wanneer je het doet, als thuiswoner zul je dit nooit weten en ze zullen het dus ook nooit begrijpen. Ik heb dan ook nog nooit iemand gezien die na op kamers wonen weer verlangde naar thuis wonen.
SuperWebervrijdag 5 februari 2010 @ 10:50
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:43 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Grappig... leg mij eens uit waarom een student niet de tering naar de nering zou kunnen zetten? Die 200-300 euro per maand besparen, zorgt er wel voor dattie straks wel een mooi huis kan kopen op een starterssalaris. Want dan hoeft hij/zij niet zoveel af te lossen en is gewend dat het niet allemaal uit de lucht komt vallen...

Ik begin het ondertussen aardig 'huillie' te vinden... Ik snap heus dat de optie om bij te lenen er moet zijn. maar je mag van een student die 'op eigen benen' staat ook best verwachten dat hij op zijn minst probeert om logisch met geld om te gaan.
Wie zegt dat een student dat tot op bepaalde hoogte niet doet? Het had een bepaald bedrag voor de sportclub kunnen zijn. Mag een student dan helemaal niks?

Het heeft niks met huilie te maken. Het is een lening waarvan elke student beseft dat hij/zij die vroeg of laat moet terugbetalen. Maar om een student die in veel gevallen (Bootje84 uitgezonderd) niet zonder kan, dan het leven na zijn studie nog even wat zuurder te maken door een BKR registratie maakt die situatie er simpelweg niet beter op...
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 10:50
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:47 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

Maar wat doet dat af aan het basisprincipe van het BKR waar alle kredieten worden geregistreerd ?
Er is niks mis met het BKR an sich, maar ik vind het nogal raar dat de voorwaarden van de studielening opeens moeten worden verslechterd, terwijl de minister juist wil dat studenten meer lenen in plaats van afhankelijk te zijn van studiefinanciering.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:52
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:44 schreef Bootje84 het volgende:
Dat is gewoon jouw mening.
Weinig mening hoor, zo werkt dat hier gewoon.
#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 10:52
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:48 schreef onearmedman het volgende:
Sowieso is de discussie tussen mensen die tijdens de studie thuiswonen en mensen die tijdens de studie op kamers wonen redelijk zinloos. Je weet pas wat je aan op kamers wonen hebt wanneer je het doet, als thuiswoner zul je dit nooit weten en ze zullen het dus ook nooit begrijpen. Ik heb dan ook nog nooit iemand gezien die na op kamers wonen weer verlangde naar thuis wonen.
Ah ja, mensen diskwalificeren op basis van achtergrond voor een discussie
Your_honorvrijdag 5 februari 2010 @ 10:52
Laat ze er eerst maar eens voor zorgen dat het kwaliteit van het onderwijs weer omhoog gaat in Nederland.
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 10:53
Laat ze dan zeggen dat als je binnen 10 jaar niet afstudeert (en de prestatiebeurs dus een lening wordt) dat je dán een BKR notering krijgt. Als weet ik eigenlijk niet of dat al gebeurt, maar dat zou wel logisch zijn.
Dan kun je tijdens je studie lenen wat je wil, en als je snel afstudeert heb je nog een tijdje om af te betalen.

Het is trouwens onzin om te zeggen dat je alleen een BKR notering krijgt als je niet netjes afbetaald, want je krijgt sowieso een notering als je een lening hebt. Als je niet afbetaald, wordt die notering alleen grimmiger.

Ik vind het vooral een probleem omdat ze er ook al over praten om de basisbeurs een lening te maken, in plaats van een prestatiebeurs. Dan krijg je dus sowieso lening, ongeacht je luxe.
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:53
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:50 schreef Tijn het volgende:

[..]

Er is niks mis met het BKR an sich, maar ik vind het nogal raar dat de voorwaarden van de studielening opeens moeten worden verslechterd, terwijl de minister juist wil dat studenten meer lenen in plaats van afhankelijk te zijn van studiefinanciering.
Ik zie het verslechteren niet zo. Uiteindelijk zul je altijd met je billen bloot moeten als je bijv. een hypotheek aan gaat vragen. Dus of je zelf de gegevens van je studie lening aan de bank geeft, of de bank plukt ze bij het BKR vandaan. Waar zit dan de verslechtering ?
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 10:54
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:50 schreef SuperWeber het volgende:

[..]

Wie zegt dat een student dat tot op bepaalde hoogte niet doet? Het had een bepaald bedrag voor de sportclub kunnen zijn. Mag een student dan helemaal niks?

Het heeft niks met huilie te maken. Het is een lening waarvan elke student beseft dat hij/zij die vroeg of laat moet terugbetalen. Maar om een student die in veel gevallen (Bootje84 uitgezonderd) niet zonder kan, dan het leven na zijn studie nog even wat zuurder te maken door een BKR registratie maakt die situatie er simpelweg niet beter op...
Dat is nou precies de huilie reactie die ik bedoel... Zeker mag een student iets, maar je moet ook beseffen dat het niet altijd én-én kan zijn. Welkom in het echte leven... Iedereen moet keuzes maken, behalve dan die happy few die niet weten hoe gek ze moeten doen om hun geld op te maken.

En ik geloof er ook niet in dat een student absoluut niet zonder de maximale lening kan... Maar het is zo gemakkelijk om maximaal bij te lenen dat er niet eens over nagedacht wordt of men met de helft van die lening ook toe zou kunnen komen.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 10:54
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:42 schreef Scorpie het volgende:
maar trek dit maar niet door naar de rest van werkend Nederland, mkay?
Maar trek zelf gerust mensen met een pretstudie maar wel even door naar mensen waarvan de hersentjes wel op de proef worden gesteld. .
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:54
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:53 schreef Xaryna het volgende:

Ik vind het vooral een probleem omdat ze er ook al over praten om de basisbeurs een lening te maken, in plaats van een prestatiebeurs. Dan krijg je dus sowieso lening, ongeacht je luxe.
Die discussie is denk ik ook veel zinvoller.
#ANONIEMvrijdag 5 februari 2010 @ 10:56
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:54 schreef nietzman het volgende:

[..]

Maar trek zelf gerust mensen met een pretstudie maar wel even door naar mensen waarvan de hersentjes wel op de proef worden gesteld. .
Mensen diskwalificeren op basis van een studie is sowieso epische faal, maar dat weet je zelf ook wel.
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 10:56
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:53 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

Waar zit dan de verslechtering ?
Het is gewoon een feit dat als je opeens bij het BKR ingeschreven wordt met je studieschuld, terwijl dat voorheen niet zo was, de voorwaarden van de lening zijn verslechterd.

Je hebt trouwens niet alleen voor een hypotheek een kredietwaardigheidstoets nodig, maar ook voor allerlei andere zaken (mobiele telefoon, tankpas, whatever).
motorbloempjevrijdag 5 februari 2010 @ 10:57
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:56 schreef Scorpie het volgende:

[..]

Mensen diskwalificeren op basis van een studie is sowieso epische faal, maar dat weet je zelf ook wel.
ook eensch.
Kommop zeg, wees blij met men zich wil ontwikkelen en een opleiding volgt. De een wil en kan dit, de ander dat. Sluit je ook mensen uit je vriendengroep omdat ze een bepaalde studie doen en daar enthousiast over zijn?
Domensinovrijdag 5 februari 2010 @ 10:58
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:00 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Het BKR registreert, verder niets... Dus als jij je aan de betalingsverplichting houdt die afgesproken is met de verstrekker van de lening, gebeurt er verder helemaal niets...
Ja, dan kun je het dus net zo goed niet doen, als er verder toch niks gebeurt.

Verder, dat studentenbashen hier. Bahbah.

Aan de ene kant wordt aan je getrokken doordat ze de basisbeurs af willen schaffen en wordt er gisteren nog op het nieuws op de radio gezegd "de studenten moeten over hun leenvrees heen, is in andere landen ook gebeurd nadat de beurs was afgeschaft, komt dus hier ook goed" en aan de andere kant hoor ik vandaag "de studentenleningen worden BKR-geregistreerd." Beetje hypocriet hè.

Nederland kennisland, ja ja.
squigvrijdag 5 februari 2010 @ 10:58
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:54 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

Die discussie is denk ik ook veel zinvoller.
over eerlijkheid kun je lang discussieren maar dat schiet totaal niet op omdat elke beslissing sowieso oneerlijk zal zijn. Wil je eerlijke kansen voor alle studenten, dan betekent dat automatisch dat mensen die niet studeren meer geld aan studenten kwijt zullen zijn en dat sommige studenten misschien wel te veel geld krijgen. Aan de andere kant, studenten minder steunen omdat sommige studenten er "misbruik" van maken leidt automatisch tot minder kansen tot studeren voor minderbedeelden.

Als je heel die discussie even negeert, dan komt het er uiteindelijk op neer dat de overheid nogal hypocriet bezig is. Aan de ene kant willen ze de basisbeurs afschaffen, studiekosten verhogen, en lenen moeilijker maken. Aan de andere kant willen ze in de top5 wetenschapslanden van de wereld terecht komen. Alle meningen over eerlijkheid etc. terzijde schuivend, neem ik aan dat iedereen wel ziet dat die twee doelstelling loodrecht op elkaar staan?
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 10:59
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:52 schreef nietzman het volgende:

[..]

Weinig mening hoor, zo werkt dat hier gewoon.
Jij beweerd dat iemand die thuis woont, niet zelfstandig is. Waarom niet..? Ik kan hard werken. Ik kan koken. ik kan studeren.

Op het moment dat je zwart bent, ben je dan alleen goed in heel hard rennen.? En als je blank bent minder?

Zo zwart-wit wordt het nu gezien. Thuiswoners zijn lui en niet zelfstandig. Mensen die op zichzelf wonen zijn zelfstandig en werken hard.
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 11:00
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:56 schreef Tijn het volgende:

[..]


Je hebt trouwens niet alleen voor een hypotheek een kredietwaardigheidstoets nodig, maar ook voor allerlei andere zaken (mobiele telefoon, tankpas, whatever).
En wat is er mis een studieschuld mee te nemen in een kredietwaardigheidstoets ?
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 11:00
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:58 schreef Domensino het volgende:

[..]

Aan de ene kant wordt aan je getrokken doordat ze de basisbeurs af willen schaffen en wordt er gisteren nog op het nieuws op de radio gezegd "de studenten moeten over hun leenvrees heen, is in andere landen ook gebeurd nadat de beurs was afgeschaft, komt dus hier ook goed" en aan de andere kant hoor ik vandaag "de studentenleningen worden BKR-geregistreerd." Beetje hypocriet hè.
Dat is precies wat er zo krom aan is. Prima als de minister wil dat studenten gaan lenen ipv geld krijgen, maar maak de voorwaarden dan niet opeens ook strenger.
Sachertortevrijdag 5 februari 2010 @ 11:00
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:38 schreef DS4 het volgende:
Nibud vindt dat er teveel wordt geleend.

Nou ben ik niet zo onder de indruk van die ¤ 12.500. Gelet op de voorwaarden die deze lening heeft en het feit dat je na je studie doorgaans een aardig salaris zal hebben kan ik het met de beste wil van de wereld niet problematisch noemen.

Maar nu iets anders: ik lees niets over DAADWERKELIJKE probleemgevallen. Als die er veel zouden zijn, zou het Nibud daar wel naar verwijzen. Dat doet men niet, dus het is gewoon niets anders dan dat het Nibud van mening is dat het teveel is, ook al gaat het in vrijwel alle gevallen gewoon goed.

Daarnaast zijn banken ook niet idioot. Die weten best dat afgestudeerden vaak een studieschuld hebben, zeker als je aan het aflossen bent (volgens mij kunnen ze aan het bedrag zien hoe hoog de schuld is, uitgaande van geen draagkrachtberekening). Er wordt dus best rekening mee gehouden, althans... dat ligt in de rede.

Nog iets: het doel is volgens Nibud om te voorkomen dat studenten lenen. Dat kan meer afhakers ten gevolge hebben, met name bij kinderen van ouders die wat minder te makken hebben. Alleen al daarom is het een onzalig idee.

Kortom: NIET DOEN.
Juist, geen woord aan toe te voegen.
squigvrijdag 5 februari 2010 @ 11:00
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:59 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Jij beweerd dat iemand die thuis woont, niet zelfstandig is. Waarom niet..? Ik kan hard werken. Ik kan koken. ik kan studeren.

Op het moment dat je zwart bent, ben je dan alleen goed in heel hard rennen.? En als je blank bent minder?

Zo zwart-wit wordt het nu gezien. Thuiswoners zijn lui en niet zelfstandig. Mensen die op zichzelf wonen zijn zelfstandig en werken hard.
haha bewuste taalnazi
fruityloopvrijdag 5 februari 2010 @ 11:00
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:33 schreef DS4 het volgende:

[..]

Met alle respect: leren om zelfstandig te worden is ook belangrijk en thuiswonenden hebben bij sollicitatie een minpunt te pakken.
Dat verschilt ook per geval, ik ben aangenomen terwijl ik thuis, en op 1,5 uur treinen (enkele reis) van mijn werk woonde. Leren zelfstandig te wonen kan je ook prima doen door wat interesse te tonen in het huishouden van je ouders, en er je steentje aan bij te dragen..
squigvrijdag 5 februari 2010 @ 11:02
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:00 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

En wat is er mis een studieschuld mee te nemen in een kredietwaardigheidstoets ?
Het is mis als de hoogte van de schuld meegenomen wordt i.p.v. de last. Een studieschuld van 10k is ontzettend veel minder ingrijpend dan een wehkamp schuld van 10k. Daarnaast ben je nu al verplicht je studieschuld door te geven bij aanvraag van een hypotheek. Als je dit niet doet ben je strafbaar en kun je hoge boetes oplopen.
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 11:03
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:02 schreef squig het volgende:

[..]

Het is mis als de hoogte van de schuld meegenomen wordt i.p.v. de last.
Dont worry, volgens mij neemt de bank de last mee en niet de schuld an sich.
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 11:04
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:59 schreef Bootje84 het volgende:
Jij beweerd dat iemand die thuis woont, niet zelfstandig is. Waarom niet..? Ik kan hard werken. Ik kan koken. ik kan studeren.

Op het moment dat je zwart bent, ben je dan alleen goed in heel hard rennen.? En als je blank bent minder?

Zo zwart-wit wordt het nu gezien. Thuiswoners zijn lui en niet zelfstandig. Mensen die op zichzelf wonen zijn zelfstandig en werken hard.
Nee, dat is over het algemeen zo. Natuurlijk zijn er genoeg thuiswoners die op eigen benen kunnen staan, maar over het algemeen zie ik en velen met mij een wereld van verschil in ontwikkeling tussen uitwonenden en mensen die elke dag om zes uur bij mama en papa aan kunnen schuiven.
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 11:07
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:00 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

En wat is er mis een studieschuld mee te nemen in een kredietwaardigheidstoets ?
Je bent die lening aangegaan met het idee dat het niet zou meespelen in je kredietwaardigheidstoets. Beetje raar om dan achteraf dat te veranderen.

Dat er geen BKR-notering wordt gedaan is ook logisch, omdat het is een lening is met veel betere voorwaarden dan bv een lening van een bank. Ten eerste is de rente erg laag is (de helft van wat marktconform is), maar misschien nog wel belangrijker is het feit dat je de terugbetaling doet op basis van draagkracht. Als je inkomen dus achteruit gaat, hoef je ook minder af te lossen per maand. Bovendien wordt als klap op de vuurpijl het bedrag wat er eventueel na 20 jaar nog staat kwijtgescholden, waardoor je sowieso van de lening af bent voor je dood.
dramatiekvrijdag 5 februari 2010 @ 11:07
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:50 schreef SuperWeber het volgende:

[..]

Wie zegt dat een student dat tot op bepaalde hoogte niet doet? Het had een bepaald bedrag voor de sportclub kunnen zijn. Mag een student dan helemaal niks?

Het heeft niks met huilie te maken. Het is een lening waarvan elke student beseft dat hij/zij die vroeg of laat moet terugbetalen. Maar om een student die in veel gevallen (Bootje84 uitgezonderd) niet zonder kan, dan het leven na zijn studie nog even wat zuurder te maken door een BKR registratie maakt die situatie er simpelweg niet beter op...
En als je nu niet met die lening om kan gaan, van school komt, geen BKR notering hebt en kan lenen tot het een lieve lust is? Sta je dan te huilen bij de bank wanneer je in de problemen komt omdat je de maandelijkse kosten van je beide leningen niet kan dokken? Lijkt me dat een bank of welke andere instelling dan ook best mag weten dat je nog 22.500 euro moet terugbetalen de komende 15 jaar. Die impact is nml best groot.
Studeren kost geld, punt. En wie dat geld niet kan ophoesten tijdens de studie moet dat erna doen. Je kan niet op de pof door het hele leven rollen. Eigenlijk moet het dus tijdens het studeren zoet zijn en ook na het studeren.....?
Repeatvrijdag 5 februari 2010 @ 11:07
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:44 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Dat is gewoon jouw mening. Als jij als bedrijf liever een lamzak hebt die de helft van zijn studententijd lam was ten opzichte van iemand die zijn vrije tijd een bijbaantje had snap je het niet hoor..

Ik heb al bijbaantjes sinds mijn 14e. Ik weet wat werken is. Elke zaterdag ben ik nog aan het werk. Half 7 uit mn nest om tot een uur of 2/3/4 te werken. Nu past het baantje (vrachtwagenchauffeur) niet bij mijn opleiding maar waarom zou dat mij boeien..? Ik verdien er wel ¤500,- netto mee in de maand met 4x werken. En ga nou niet zeggen dat je elke zaterdag aan het studeren bent..
Als je een cursus doet die niks voorstelt kun je dat idd doen.
Bulletdodgervrijdag 5 februari 2010 @ 11:08
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:07 schreef Tijn het volgende:

[..]

Je bent die lening aangegaan met het idee dat het niet zou meespelen in je kredietwaardigheidstoets. Beetje raar om dan achteraf dat te veranderen.

Je kan het ook omdraaien, je kan er ook rekening mee houden met het feit dat ze het in de toekomst wel mee zouden nemen in de kredietwaardigheidstoets
DoimeNvrijdag 5 februari 2010 @ 11:09
Ik roep trouwens op tot maximaal lenen en na je studie emigreren.

Een soort massaemigratie en dat uiteraard zonder adreswijzigingen door te geven, dat zal ze leren!
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 11:09
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:08 schreef Bulletdodger het volgende:

[..]

Je kan het ook omdraaien, je kan er ook rekening mee houden met het feit dat ze het in de toekomst wel mee zouden nemen in de kredietwaardigheidstoets
Waarom zou je daar rekening mee houden, terwijl er specifiek werd gezegd dat het niet zou meespelen toen je de lening afsloot?
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:09
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:07 schreef Repeat het volgende:

[..]

Als je een cursus doet die niks voorstelt kun je dat idd doen.
Helaas. HBO-studie..
fruityloopvrijdag 5 februari 2010 @ 11:10
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:04 schreef nietzman het volgende:

[..]

Nee, dat is over het algemeen zo. Natuurlijk zijn er genoeg thuiswoners die op eigen benen kunnen staan, maar over het algemeen zie ik en velen met mij een wereld van verschil in ontwikkeling tussen uitwonenden en mensen die elke dag om zes uur bij mama en papa aan kunnen schuiven.
Dan ben ik niet een van die "velen" en ook iemand die dan de uirzondering op je regel is? Ik heb tot mijn 25e thuis gewoont, vanaf mijn 18e al mijn (studie)kosten zelf opgehoest, en ben pas op mezelf gaan wonen toen dat goed en wel mogelijk was. Dus geen hok van 2x3 met rottende kozijnen en 4x per week kale spaghetti met ketchup om mijn zelfstandigheid te kunnen bewijzen oid, je kan ook prima zelfstandig zijn en thuis wonen hoor..
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 11:10
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:09 schreef Bootje84 het volgende:
Helaas. HBO-studie..
MER.
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 11:10
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:09 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Helaas. HBO-studie..
Oh God... eerst dat kansloze thuiswonen/uitwonen-gebeuren en nu ontketen je de HBO-is-geen-studie-discussie
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 11:11
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:10 schreef fruityloop het volgende:
Dan ben ik niet een van die "velen" en ook iemand die dan de uirzondering op je regel is?
Geen idee. Een forum is niet de plek bij uitstek om iemands sociale ontwikkeling op te toetsen.
Bravebartvrijdag 5 februari 2010 @ 11:11
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:10 schreef Tijn het volgende:

[..]

Oh God... eerst dat kansloze thuiswonen/uitwonen-gebeuren en nu ontketen je de HBO-is-geen-studie-discussie
Laat dat maar aan Bootje over
DoimeNvrijdag 5 februari 2010 @ 11:12
quote:
Adreswijziging
Als u binnen Nederland verhuist, is het voldoende om uw adreswijziging bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) door te geven. Wij krijgen uw nieuwe adres automatisch van de gemeente. Dit geldt uiteraard niet als u naar of in het buitenland verhuist. Ook als u vanuit het buitenland naar Nederland verhuist, moet u een adreswijziging aan ons doorgeven.
Toedeledoki
Repeatvrijdag 5 februari 2010 @ 11:12
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:09 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Helaas. HBO-studie..
Wij hebben het over hetzelfde. Die paar uurtjes dat je les krijgt in je klas ben ik niet zo van onder de indruk.
SuperWebervrijdag 5 februari 2010 @ 11:12
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 10:54 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Dat is nou precies de huilie reactie die ik bedoel... Zeker mag een student iets, maar je moet ook beseffen dat het niet altijd én-én kan zijn. Welkom in het echte leven... Iedereen moet keuzes maken, behalve dan die happy few die niet weten hoe gek ze moeten doen om hun geld op te maken.

En ik geloof er ook niet in dat een student absoluut niet zonder de maximale lening kan... Maar het is zo gemakkelijk om maximaal bij te lenen dat er niet eens over nagedacht wordt of men met de helft van die lening ook toe zou kunnen komen.
Ah, wederom het huilie argument. Lekker makkelijk uit zijn verband rukken. Het ging erom dat een student volgens jou geen 60 euro aan zijn hobby mag uitgeven. Neem maar van mij aan dat een lening die een student afsluit bij de DUO echt geen lening is om een hobby te bekostigen. Het is een lening om een studie te bekostigen. Dat daarbij wat geld uitgetrokken wordt voor een hobby is bijzaak. Daarnaast heeft lang niet elke student een maximale lening. Punt is gewoon dat veel studenten gedwongen zijn om te lenen en dat een BKR registratie daarbij niet helpt in het verdere leven. Sterker nog, het schrikt alleen maar af...
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 11:14
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:07 schreef Tijn het volgende:

[..]

Je bent die lening aangegaan met het idee dat het niet zou meespelen in je kredietwaardigheidstoets. Beetje raar om dan achteraf dat te veranderen.
Beetje naief wel om te denken dat een bank eventuele studieschuldaflossingen (hoe laag de rente ook moge zijn) niet meeneemt in een hypotheekberekening ?
Domensinovrijdag 5 februari 2010 @ 11:14
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:04 schreef nietzman het volgende:

[..]

Nee, dat is over het algemeen zo. Natuurlijk zijn er genoeg thuiswoners die op eigen benen kunnen staan, maar over het algemeen zie ik en velen met mij een wereld van verschil in ontwikkeling tussen uitwonenden en mensen die elke dag om zes uur bij mama en papa aan kunnen schuiven.
Absoluut, die hebben echt een ander leven.
Ik denk aan zaken als: verzekeringen, koken, zaken in je eentje regelen, financiën, het opstellen van persoonlijke begrotingen, huur betalen, problemen met huisbaas, eenzaamheid overwinnen, een serieuze relatie aangaan (omdat je die met je ouders aan het afsluiten bent in die mate), zelfstandig plannen, boodschappen doen (voor JEZELF), inschatten, letten op kostenplaatje, aanvragen van voorzieningen, bellen met instanties en dan tien minuten in de wacht staan, afstand van ouderlijke invloeden kunnen nemen, eigen identiteit ontwikkelen, zelf verven, internet aanleggen, "hoe ga ik deze salontafel meeslepen van de winkel naar huis" etc. etc. etc. ...

Ik zou nooit, maar dan ook nooit een relatie aangaan met iemand die nog thuis woont.
Zit je daar gezellig de hele dag in je schoonouders' huis, met je schoonouders' mening, je schoonouders' eten en je schoonouders' planning...
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 11:14
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:09 schreef Tijn het volgende:

[..]

Waarom zou je daar rekening mee houden, terwijl er specifiek werd gezegd dat het niet zou meespelen toen je de lening afsloot?
Omdat je had kunnen weten dat de overheid een volslagen onbetrouwbare partner is om zaken mee te doen, omdat ze eenzijdig de regels kunnen veranderen wanneer ze dat uitkomt?
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 11:14
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:12 schreef DoimeN het volgende:

[..]

Toedeledoki
Je ziet het zitten he?

M'n oom heeft trouwens net zoiets gedaan... voordat 'ie naar Canada emigreerde in de jaren '70 nog even flink op rekening gekocht bij Wehkamp e.d.
Repeatvrijdag 5 februari 2010 @ 11:15
Overigens vind ik de terugbetaalregeling wel gek hoor, mocht je slecht verdienen wordt het op een gegeven moment kwijtgescholden. Ik vraag me af hoe vaak dit in de praktijk voorkomt?
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:15
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:04 schreef nietzman het volgende:

[..]

Nee, dat is over het algemeen zo. Natuurlijk zijn er genoeg thuiswoners die op eigen benen kunnen staan, maar over het algemeen zie ik en velen met mij een wereld van verschil in ontwikkeling tussen uitwonenden en mensen die elke dag om zes uur bij mama en papa aan kunnen schuiven.
Dan ben ik dus een uitzondering.

Ik ben net zo sociaal als iemand die uitwonend is. Net zo zelfstandig als iemand die uitwonend is en ik kan denk ik harder werken als iemand die op zichzelf woont.

Verder ben ik wel van mening dat de teugels wat strakker gehouden mogen worden. Ik heb zelf ook vertraging opgelopen welke onnodig was. Eigenlijk mag dat wel bestraft worden als de oorzaak aan jezelf te danken is.
Bulletdodgervrijdag 5 februari 2010 @ 11:15
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:09 schreef Tijn het volgende:

[..]

Waarom zou je daar rekening mee houden, terwijl er specifiek werd gezegd dat het niet zou meespelen toen je de lening afsloot?
Tsjah dat is natuurlijk net dezelfde discussie als de HRA
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 11:15
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:14 schreef Tijn het volgende:

[..]

Je ziet het zitten he?

M'n oom heeft trouwens net zoiets gedaan... voordat 'ie naar Canada emigreerde in de jaren '70 nog even flink op rekening gekocht bij Wehkamp e.d.
Volgens mij wil je niet weten hoeveel rekeningen er nog openstaan van geemigreerden
Domensinovrijdag 5 februari 2010 @ 11:15
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:14 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

Beetje naief wel om te denken dat een bank eventuele studieschuldaflossingen (hoe laag de rente ook moge zijn) niet meeneemt in een hypotheekberekening ?
Wat is daar naïef aan als dat tot nu toe de gang van zaken is geweest?
Sjeenvrijdag 5 februari 2010 @ 11:16
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:12 schreef SuperWeber het volgende:

[..]

Ah, wederom het huilie argument. Lekker makkelijk uit zijn verband rukken. Het ging erom dat een student volgens jou geen 60 euro aan zijn hobby mag uitgeven. Neem maar van mij aan dat een lening die een student afsluit bij de DUO echt geen lening is om een hobby te bekostigen. Het is een lening om een studie te bekostigen. Dat daarbij wat geld uitgetrokken wordt voor een hobby is bijzaak. Daarnaast heeft lang niet elke student een maximale lening. Punt is gewoon dat veel studenten gedwongen zijn om te lenen en dat een BKR registratie daarbij niet helpt in het verdere leven. Sterker nog, het schrikt alleen maar af...
Je hebt gelijk... wat weet ik nou ook van de wereld en van rond moeten komen als student en als starter... Ow wacht
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 11:16
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:09 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Helaas. HBO-studie..
Ja, dan vind ik het geen wonder dat jij makkelijk rondkomt met je tijd Niks tegen HBO studies, maar de tijdsdruk ligt daar gewoon een stuk lager.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:16
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:10 schreef Tijn het volgende:

[..]

Oh God... eerst dat kansloze thuiswonen/uitwonen-gebeuren en nu ontketen je de HBO-is-geen-studie-discussie
Dus dat.
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:11 schreef Bravebart het volgende:

[..]

Laat dat maar aan Bootje over
* Bootje84 cracks knuckles.

Waarom is een HBO-studie minder "waardig" dan een universiteitsstudie.? Een HBO-er heeft imo het beste van beide werelden. Theoretisch inzicht en weet van aanpakken. Een universitair iemand weet alleen leuk theorie te bedenken die vaak niet goed werkt.. Nou, succes
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 11:17
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:15 schreef Bootje84 het volgende:
Ik ben net zo sociaal als iemand die uitwonend is.
Beetje lastig om te beoordelen als je niet tussen je uitwonende klasgenoten in de grote stad leeft hè?
LangeTabbetjevrijdag 5 februari 2010 @ 11:18
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:15 schreef Domensino het volgende:

[..]

Wat is daar naïef aan als dat tot nu toe de gang van zaken is geweest?
Ik doelde op de opmerking, dat nu een studieschuld eventueel wordt genoteerd wordt bij het BKR, het invloed heeft op je kredietwaardigheidstoest. Maar die invloed is er dus altijd al geweest
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:18
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:16 schreef Seneca het volgende:

[..]

Ja, dan vind ik het geen wonder dat jij makkelijk rondkomt met je tijd Niks tegen HBO studies, maar de tijdsdruk ligt daar gewoon een stuk lager.
Universiteit en HBO liggen echt niet zo extreem ver uit elkaar als dat jij over doet komen. Alleen wordt het "studentenleven" wat uitbundiger geleefd..
Sachertortevrijdag 5 februari 2010 @ 11:18
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:15 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Dan ben ik dus een uitzondering.

Ik ben net zo sociaal als iemand die uitwonend is. Net zo zelfstandig als iemand die uitwonend is en ik kan denk ik harder werken als iemand die op zichzelf woont.

Verder ben ik wel van mening dat de teugels wat strakker gehouden mogen worden. Ik heb zelf ook vertraging opgelopen welke onnodig was. Eigenlijk mag dat wel bestraft worden als de oorzaak aan jezelf te danken is.
Waarom moet vertraging bestraft worden? Het kost je al meer, dus in die zin is er al een financiële 'straf'.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:18
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:17 schreef nietzman het volgende:

[..]

Beetje lastig om te beoordelen als je niet tussen je uitwonende klasgenoten in de grote stad leeft hè?
Nee hoor. Kom er vaak genoeg. Hence; sociaal zijn.
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 11:19
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:16 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Waarom is een HBO-studie minder "waardig" dan een universiteitsstudie.?
Omdat je van jezelf roept dat je een taalnazi bent en vervolgens laat blijken dat je denkt dat er een spatie moet tussen "minder" en "waardig".
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 11:19
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:16 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Dus dat.
[..]

* Bootje84 cracks knuckles.

Waarom is een HBO-studie minder "waardig" dan een universiteitsstudie.? Een HBO-er heeft imo het beste van beide werelden. Theoretisch inzicht en weet van aanpakken. Een universitair iemand weet alleen leuk theorie te bedenken die vaak niet goed werkt.. Nou, succes
Mijn ervaring is dat dat theoretisch inzicht van HBO studenten vaak nogal te wensen overlaat, en dat de meeste Universitaire studenten praktijkervaring opdoen in een baantje dat past bij hun studie. Maar dat is natuurlijk evengoed een generalisatie van de bovenste plank.
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 11:20
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:18 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Universiteit en HBO liggen echt niet zo extreem ver uit elkaar als dat jij over doet komen. Alleen wordt het "studentenleven" wat uitbundiger geleefd..
Sure, de moeilijkste HBO studies zijn moeilijker dan de makkelijkste Universitaire studies. Maar ga jij maar eens theoretische natuurkunde of informatica op de Universiteit doen. Dat is gewoon een different league dan wat je op het HBO tegenkomt.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:22
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:19 schreef Tijn het volgende:

[..]

Omdat je van jezelf roept dat je een taalnazi bent en vervolgens laat blijken dat je denkt dat er een spatie moet tussen "minder" en "waardig".
Het is beide Nederlands hoor.. Waardig is ook gewoon een Nederlands woord.. Minderwaardig ook.
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 11:22
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:20 schreef Seneca het volgende:

[..]

Sure, de moeilijkste HBO studies zijn moeilijker dan de makkelijkste Universitaire studies. Maar ga jij maar eens theoretische natuurkunde of informatica op de Universiteit doen. Dat is gewoon een different league dan wat je op het HBO tegenkomt.
Ga eens een apart topic hiervoor maken...

Dan ga ik daar wel even mijn ervaringen vertellen
nietzmanvrijdag 5 februari 2010 @ 11:23
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:18 schreef Bootje84 het volgende:
Nee hoor. Kom er vaak genoeg. Hence; sociaal zijn.
Dat. Is. Niet. Hetzelfde.
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 11:23
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:22 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Ga eens een apart topic hiervoor maken...

Dan ga ik daar wel even mijn ervaringen vertellen
Mwa, ik denk dat het wel relevant is, aangezien een belangrijk deel van Bootjes argumentatie gebaseerd is op de aanname dat je als student meer dan genoeg tijd hebt om te werken naast je studie.
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 11:23
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:22 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Het is beide Nederlands hoor.. Waardig is ook gewoon een Nederlands woord.. Minderwaardig ook.
En omdat je jezelf als een josti gaat zitten verdedigen op een punt wat totaal niet ter zake doet.
squigvrijdag 5 februari 2010 @ 11:23
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:19 schreef Tijn het volgende:

[..]

Omdat je van jezelf roept dat je een taalnazi bent en vervolgens laat blijken dat je denkt dat er een spatie moet tussen "minder" en "waardig".
en dt fouten maakt
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:23
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:20 schreef Seneca het volgende:

[..]

Sure, de moeilijkste HBO studies zijn moeilijker dan de makkelijkste Universitaire studies. Maar ga jij maar eens theoretische natuurkunde of informatica op de Universiteit doen. Dat is gewoon een different league dan wat je op het HBO tegenkomt.
Uiteraard maar zo zijn er toch altijd extremen te vinden..? Ik doe niet minderwaardig over universitaire studies.. Dat komt alleen mijn kant op.. HBO= cursus.. __
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 11:24
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:23 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Uiteraard maar zo zijn er toch altijd extremen te vinden..? Ik doe niet minderwaardig over universitaire studies.. Dat komt alleen mijn kant op.. HBO= cursus.. __
Dat is gewoon studententaal. Alle studies die jij niet doet, zijn cursussen. Als je Natuurkunde studeert, is Nederlands een cursus.
Senecavrijdag 5 februari 2010 @ 11:25
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:23 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Uiteraard maar zo zijn er toch altijd extremen te vinden..? Ik doe niet minderwaardig over universitaire studies.. Dat komt alleen mijn kant op.. HBO= cursus.. __
Jij deed MER als ik het goed begrijp? Ik geef alleen maar aan dat de tijdsdruk van die studie niet vergelijkbaar is met de studie die ik doe. Dat heeft niets te maken met of ik beter of intelligenter zou zijn dan jij, maar het maakt je argumentatie dat studenten in het algemeen meer dan genoeg tijd hebben om te werken naast hun studie niet valide.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:25
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:23 schreef Tijn het volgende:

[..]

En omdat je jezelf als een josti gaat zitten verdedigen op een punt wat totaal niet ter zake doet.
Geef jouw ongelijk maar niet toe
squigvrijdag 5 februari 2010 @ 11:28
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:23 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Uiteraard maar zo zijn er toch altijd extremen te vinden..? Ik doe niet minderwaardig over universitaire studies.. Dat komt alleen mijn kant op.. HBO= cursus.. __
zonder op niveau en dat soort dingen in te gaan, is er nog een heel erg groot verschil tussen HBO en WO. Op het HBO heb je weinig externe reden om extreem je best te doen, een diploma is een diploma. Echter, wil je wetenschapper worden, moet je op het WO extreem boven de groep uitsteken. Sommige WO studies zijn vast wel met 3 bijbanen te halen, maar met die instelling zul je nooit in de wetenschap terecht komen. Nu wil de overheid dat nederland een land met uitmuntende wetenschappers wordt. Ik neem aan dat je ziet dat het verhogen van studielasten, omdat de minder gemotiveerde 6-jes studenten daar minder last van hebben, averechts werkt m.b.t. studenten die het onderzoek in willen gaan.
siekmanvrijdag 5 februari 2010 @ 11:29
Vind het niet meer dan normaal .

Alles en iedereen moet bij het BKR met wat voor een soort lening dan ook . Mobieltjes zijn ook een soort van lening , studiebeurs , rood staan .

Ik ook , en als je net als ik een foutje hebt gemaakt moet het die studiebolletjes ook maar een jaar of 5 achtervolgen
Repeatvrijdag 5 februari 2010 @ 11:30
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:16 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Dus dat.
[..]

* Bootje84 cracks knuckles.

Waarom is een HBO-studie minder "waardig" dan een universiteitsstudie.? Een HBO-er heeft imo het beste van beide werelden. Theoretisch inzicht en weet van aanpakken. Een universitair iemand weet alleen leuk theorie te bedenken die vaak niet goed werkt.. Nou, succes
Komop man, bij een opleiding als MER leer je geen zak. En aanpakken? Vanwege die paar stages zeker?
Kimbellvrijdag 5 februari 2010 @ 11:30
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:15 schreef LangeTabbetje het volgende:

[..]

Volgens mij wil je niet weten hoeveel rekeningen er nog openstaan van geemigreerden
Dat valt nogal mee, met dank aan internationale incassobureau's en het register paspoortsignalering. Overigens vragen bijna alle hypotheekverstrekkers nu al om een bewijs van de hoogte van de studieschuld en de hoogte van de aflossingsverplichting, dus ik begrijp alle ophef niet zo. Voor wat betreft de kwijtschelding na 15 jaar: dan moet je dus 15 jaar lang een aflossingscapaciiteit hebben die lager is dan wat je normaal zou moeten aflossen. Voor de meeste mensen geldt dat niet, die betalen hoogstens een paar jaar naar inkomen en gaan dan zoveel verdienen dat ze de schuld gewoon helemaal kunnen aflossen.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:31
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:28 schreef squig het volgende:

[..]

zonder op niveau en dat soort dingen in te gaan, is er nog een heel erg groot verschil tussen HBO en WO. Op het HBO heb je weinig externe reden om extreem je best te doen, een diploma is een diploma. Echter, wil je wetenschapper worden, moet je op het WO extreem boven de groep uitsteken. Sommige WO studies zijn vast wel met 3 bijbanen te halen, maar met die instelling zul je nooit in de wetenschap terecht komen. Nu wil de overheid dat nederland een land met uitmuntende wetenschappers wordt. Ik neem aan dat je ziet dat het verhogen van studielasten, omdat de minder gemotiveerde 6-jes studenten daar minder last van hebben, averechts werkt m.b.t. studenten die het onderzoek in willen gaan.
Nogmaals, ik onderken dat er een verschil zit, maar het verschil tussen "20 uur kunnen bijverdienen" en "tijd tekort te komen voor mijn studie" is ietswat te groot.

Maar goed; even een opsomming van de meningen hier..

HBO= cursus vrije tijd
thuiswonenden zijn holbewoners zonder zelfstandigheid

Ik vergeet er vast een paar maar goed..
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:33
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:30 schreef Repeat het volgende:

[..]

Komop man, bij een opleiding als MER leer je geen zak. En aanpakken? Vanwege die paar stages zeker?

Leuk dat je zit te bashen op MER. Kom jij nou eens met openheid van zaken. Welke studie volg je.? Welk jaar zit je? Hoeveel vrije tijd heb je? Hoeveel studieschuld heb je..?

Ik sta hier met de billen bloot, grow some balls en maak het "eerlijk" en vertel jouw situatie.
Xarynavrijdag 5 februari 2010 @ 11:33
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:23 schreef Seneca het volgende:

[..]

Mwa, ik denk dat het wel relevant is, aangezien een belangrijk deel van Bootjes argumentatie gebaseerd is op de aanname dat je als student meer dan genoeg tijd hebt om te werken naast je studie.
Ik had op de uni veel meer tijd om een bijbaan te hebben dan nu op het HBO. Er zullen vast verschillen tussen de opleidingen zijn etc, maar ik denk alsnog dat het niet van belang is. Dan kun je ook gaan vergelijken dat sommige studenten meer tijd nodig hebben om dezelfde stof te leren dan andere studenten. Feit blijft dat veel studenten niet (genoeg) kunnen werken om alle kosten op te vangen.
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 11:34
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:31 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Ik vergeet er vast een paar maar goed..
Zou je denken? Je noemt twee dingen in een discussie van bijna 300 posts
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:37
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:34 schreef Tijn het volgende:

[..]

Zou je denken? Je noemt twee dingen in een discussie van bijna 300 posts
Maak jij er dan eens wat moois van azijnzeiker
Sachertortevrijdag 5 februari 2010 @ 11:37
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:29 schreef siekman het volgende:
Vind het niet meer dan normaal .

Alles en iedereen moet bij het BKR met wat voor een soort lening dan ook . Mobieltjes zijn ook een soort van lening , studiebeurs , rood staan .

Ik ook , en als je net als ik een foutje hebt gemaakt moet het die studiebolletjes ook maar een jaar of 5 achtervolgen
Wat is dit nu voor onnozele redenering, VMBO-er van me?

Het is niet in het belang van de studenten of de samenleving om van deze lening een BKR registratie te maken. Dus: niet doen.
Repeatvrijdag 5 februari 2010 @ 11:38
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:33 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

Leuk dat je zit te bashen op MER. Kom jij nou eens met openheid van zaken. Welke studie volg je.? Welk jaar zit je? Hoeveel vrije tijd heb je? Hoeveel studieschuld heb je..?

Ik sta hier met de billen bloot, grow some balls en maak het "eerlijk" en vertel jouw situatie.
Ik studeer geneeskunde, sta elke dag om 6 uur op en kom om 7 uur thuis. Ik werk 8 uur op zaterdag en leen niet, maar dat kan alleen maar omdat pappie dat gat opvult. En ik heb zondag vrij, als ik geen dienst heb.
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:45
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:38 schreef Repeat het volgende:

[..]

Ik studeer geneeskunde, sta elke dag om 6 uur op en kom om 7 uur thuis. Ik werk 8 uur op zaterdag en leen niet, maar dat kan alleen maar omdat pappie dat gat opvult. En ik heb zondag vrij, als ik geen dienst heb.
En waarom zijn HBO-ers ook alweer minderwaardig..?
siekmanvrijdag 5 februari 2010 @ 11:50
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:37 schreef Sachertorte het volgende:

[..]

Wat is dit nu voor onnozele redenering, VMBO-er van me?

Het is niet in het belang van de studenten of de samenleving om van deze lening een BKR registratie te maken. Dus: niet doen.
Waarom niet ? Als je het netjes terugbetaald is het toch niet erg . Maar je mogelijkheid om er een lening bovenop te nemen is wat lastiger .

Dus als je volgens de leen calculators niet meer dan 15000 euro kan lenen en je hebt al 12000 openstaan van je studiebeurs . vind ik het niet meer dan logisch dat je maar 3000 euro overhoud om naast je studiefinanciering te lenen .
En als je de financiering niet netjes terugbetaald om welke reden dan ook , krijg je een negatieve notering om eerst maar eens schoon schip te maken met je verleden ( alles netjes aflossen enz )
En dan kan je ook niet een mooi abbotje nemen met een sjieke Iphone enz .
En een hypotheek naast je schuld is ook niet het allerbeste . Die studiefinanciering is een schuld , en ik vind dat het ook zo moet worden gezien .

Maar zolang het niet is kan je boven je beurs nog een lening van eens zoveel nemen . En dan kan je het misschien uiteindelijk niet meer terug betalen .

Ik zie het niet anders als een hulpmiddel om niet te veel te lenen .

Btw VMBO nope ( basisschool ) en verder alles on the road geleerd . Ik ben een van de weinigen die zonder papieren ook een goed salaris heeft .
icecreamfarmer_NLvrijdag 5 februari 2010 @ 11:51
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:05 schreef Seneca het volgende:
Geweldig! Dus eerst kleden ze de stufi zo ver uit zodat ik wel MOET werken naast m'n studie. Van m'n basisbeurs kan ik immers nog niet eens m'n huur betale, laat staan boeken, kleren, eten, drinken, ziektekostenverzekeringen, etc.

Vervolgens hamert de overheid erop dat ik in plaats daarvan beter zo veel mogelijk kan gaan lenen, zodat ik me volledig kan richten op m'n studie. Immers, zo'n lening kun je onder gunstige voorwaarden aangaan bij de IB groep. Mij lijkt dat een goed idee, ik bouw een studieschuld op van 15.000 euro, en vervolgens zit ik opeens met een BKR notering opgescheept waar geen sprake van was op het moment dat ik de schuld maakte.

Vieze honden Je baseert je keuzes op beloftes die de overheid doet, en op het moment dat je niet meer terug kunt veranderen ze de regels. Als ze dit met terugwerkende kracht invoeren sta ik straks op het Malieveld. Dit is echt de druppel
Ja het lijkt wel of ze geen oorzaak en gevolg kunnen zien.
siekmanvrijdag 5 februari 2010 @ 11:51


[ Bericht 100% gewijzigd door siekman op 05-02-2010 11:54:14 ]
Bootje84vrijdag 5 februari 2010 @ 11:51


[ Bericht 100% gewijzigd door Bootje84 op 05-02-2010 11:52:06 ]
Repeatvrijdag 5 februari 2010 @ 12:00
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:45 schreef Bootje84 het volgende:

[..]

En waarom zijn HBO-ers ook alweer minderwaardig..?
Omdat die management en economie HBO opleidingen weinig voorstellen.
Bedrijven zitten ook niet op dat soort studenten te wachten. Ik ken ze ook wel, HBO'ers die denken na hun opleiding wel een topfunctie bij een grote accountant of adviestoko te krijgen ofzo, want die hebben veel liever een onopvallende HBO'er dan een afgestudeerde WO'er met goede papieren
icecreamfarmer_NLvrijdag 5 februari 2010 @ 12:03
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 09:43 schreef SuperWeber het volgende:
Beetje vreemd plan in mijn ogen. Zeker omdat het een voormalige student na zijn studie erg zal beperken in zijn mogelijkheden. Lang niet alle studenten krijgen de ouderlijke bijdrage die van hun ouders volgens het DUO verwacht wordt. Sommige studenten krijgen in dat geval alleen een basisbeurs (~200 euro) en bijbaantje doet nog eens 200-400 euro extra en thats it. Volgens mij heeft iemand in de bijstand zonder te werken al een hoger inkomen (en recht op huursubsidie e.d.). Dit soort gevallen kunnen niet anders dan lenen. In dat geval heeft zo iemand een schuld van 15.000 tot 20.000 euro aan zijn broek hangen. Een BKR registratie hiervan kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het kopen van een huis.
Maar als je geen stufi meer vangt, zou ej dan wel recht krijgen op bijstand want dat zou een mooie ruil zijn