Als je het met de turf rustig aan wilt gaan doen kun je bijvoorbeeld eens gaan kijken naar een whisky die (voornamelijk) op sherryvaten is gerijpt....Dit is vaak totaal andere whisky dan de bourbongerijpte whiskies ( zoals de door jou genoemde 'fiddich en bunna)quote:Op dinsdag 26 januari 2010 22:36 schreef Intrepidity het volgende:
Even een vraagje, ik heb mijn fles Glenfiddich net leeg, die ik erg lekker vond, en ook Cardhu vind ik zeer goed (beter als Glenfiddich zelfs). Ik wil nu wel iets sterkers gaan proberen. Eerder had ik ook Bunnahabhain, maar die vond ik persoonlijk erg chemisch smaken, een beetje te turf-achtig geloof ik, hoewel ik nog niet exact kan omschrijven waar dat nou precies aan lag. Wat raden julie aan? Iets pittiger als bijvoorbeeld Cardhu en Glenfiddich dus, maar niet al te heftig.
CS heeft meestal wel een paar druppels water nodig ja, even zoeken naar de goede verhoudingquote:Op woensdag 27 januari 2010 10:21 schreef LostFormat het volgende:
Heb nu m'n eerste CS whisky staan maar allejezus, kan niet echt wennen aan de hoeveelheid alcohol. Verdun 'm al aardig en dan heb ik alsnog een nodig voordat m'n smoel lam genoeg is om wat er van te proeven.
Nee, hier snappen we beide dat er vooral veel flessen bij moetenquote:Op woensdag 27 januari 2010 22:01 schreef SevenWonders het volgende:
Er komt weer wat vaart in dit topic. Leuk!
Mijn fles Bruichladdich Peat is binnen, maar vanavond toch maar gekozen voor een Lagavulin (16y).
Thuis weer uit moeten leggen waarom er weer een fles toegevoegd moest worden aan de verzameling. Herkenbaar?
Mwoah...quote:Op woensdag 27 januari 2010 22:01 schreef SevenWonders het volgende:
Er komt weer wat vaart in dit topic. Leuk!
Mijn fles Bruichladdich Peat is binnen, maar vanavond toch maar gekozen voor een Lagavulin (16y).
Thuis weer uit moeten leggen waarom er weer een fles toegevoegd moest worden aan de verzameling. Herkenbaar?
Ik vind het een prima Whisky. Niet overdreven zwaar, wel smaakvol..quote:Op vrijdag 29 januari 2010 18:06 schreef kapiteintje het volgende:
Gisteravond voor mijn verjaardag een Highland Park 12yr gekregen. Ben benieuwd wat jullie mening hierover is. Ben een beginnende whiskydrinker, maar ik drink het nu toch vrij regelmatig en ben toch benieuwd naar hoe deze weer zal smaken.
Hmmm, eens neuzen.quote:Op woensdag 27 januari 2010 08:27 schreef MadMaster het volgende:
Er is inmiddels meer info bekend m.b.t. de WhiskyMiniCruise "WHISKY OP ZEE"! en er kan zelfs al gereserveerd worden.
Meer info is hier te vinden op de website van Slijterij en Wijnhuis ZEEWIJCK uit IJmuiden.
De masterclasses zullen gehouden worden door Jan Beek (Van Wees) en Wim de Ridder (Brand Ambassador van Glenlivet). Daarnaast heb ik inmiddels vernomen dat importeur Bresser & Timmer hun whiskies zal presenteren tijdens de trip.
Even voor de duidelijkheid: Nee, ik heb geen belangen in deze trip, behalve dat ik hoop dat het een leuk weekend zal worden...
Bronquote:'Taiwanese whisky beter dan Schotse'
LONDEN - Een Taiwanese whisky heeft drie Schotse merken achter zich gelaten in een whiskywedstrijd in Schotland.
© ANPEen team van kenners riep na een blinde smaaktest het in Taiwan gebrouwen Kavalan uit tot de beste, zo berichtte de Britse krant The Times maandag.
Het dagblad had de wedstrijd zelf georganiseerd om te kijken hoe een nieuwe Engelse whisky zou presteren tegenover drie Schotse rivalen. Geheel onverwachts won het Taiwanese brouwsel.
Whisky staat bekend als de nationale drank van Schotland. Het destilleren van whisky begon eeuwen geleden bij de Kelten, de oorspronkelijke bewoners van Schotland en Ierland. Zij noemden het uisge beatha, oftewel levenswater.
Uit #15:quote:
quote:Op maandag 25 januari 2010 18:07 schreef Cobra4 het volgende:
http://www.telegraaf.nl/b(...)chotse___.html?p=3,2
En ook daar stelden we al vast dat het niet echt een relevant of eerlijk vergelijk is aangezien het om zeer jonge Whisky ging daar. Niet bepaald de Schotse die je in de winkel koopt dus.quote:
jupquote:Op zondag 31 januari 2010 19:22 schreef LostFormat het volgende:
20% korting toch?
Ik meen dat ze vroeger ook nog weles dagaanbiedingen bij de WWW hadden, iets van 25% of 30% op één bepaalde fles op één bepaalde dag. Ik heb ze dit jaar nog niet gezien, iemand?quote:
Nice! Later als ik groot ben...quote:Op woensdag 27 januari 2010 22:35 schreef MadMaster het volgende:
Zelfde kast, maar dan 4 jaar later, flessen staan nu 3 rijen dik...
[ afbeelding ]
Whisky trail?quote:Op zondag 31 januari 2010 21:30 schreef Vasilevski het volgende:
[..]
Nice! Later als ik groot ben...![]()
Morgen trouwens een weekje naar Schotland. Gaat nog leuk worden.
Ik weet niet naar welk dorp/stad je gaat. Maar de eigenaar van de lokale Pub kan je zeker op weg helpen.quote:Op zondag 31 januari 2010 21:52 schreef Vasilevski het volgende:
Nee, 't is niet direct een whisky-gerelateerde trip of zo. Maar de whisky zal vast wel een rol spelen.Ik ga bij een kennis op bezoek, en ik ga daar zeker eens kijken wat ze me allemaal kunnen aanraden.
waar ga je heen in Schotland? Misschien zitten er hier nog wat mensen die je wat tips aan de hand kunnen doen. Menig Schotlandganger hiero!quote:Op zondag 31 januari 2010 21:52 schreef Vasilevski het volgende:
Nee, 't is niet direct een whisky-gerelateerde trip of zo. Maar de whisky zal vast wel een rol spelen.Ik ga bij een kennis op bezoek, en ik ga daar zeker eens kijken wat ze me allemaal kunnen aanraden.
Presentquote:Op zondag 31 januari 2010 22:02 schreef pavv het volgende:
[..]
waar ga je heen in Schotland? Misschien zitten er hier nog wat mensen die je wat tips aan de hand kunnen doen. Menig Schotlandganger hiero!
Ben maar een beginnende drinker, heb wel wat kunnen proeven ondertussen (Jameson, Red Label, Famous Grouse, Glenlivet 12yr en heb nu een Highland Park 12 yr) en zoek iets wat in die lijn ligt. De Glenlivet 12yr vond ik wat te overweldigend, maar moet daarbij zeggen dat ik toen nog niet zoveel geproefd had.quote:
Bedankt! Leuke site, waar ik vast wat aan kan hebben bij het uitkiezen.quote:Op maandag 1 februari 2010 13:52 schreef Sunnythesun het volgende:
Als je de Highland Park 12jr lekker vind dan bevalt Oban, Gragganmore of Caol Isla je misschien ook wel.
Misschien helpt dit: http://www.malts.com/index.php/nl_nl/content/view/full/263
Het verschil tussen Cragganmore en Caol Isla is wel erg groot.quote:Op maandag 1 februari 2010 13:52 schreef Sunnythesun het volgende:
Als je de Highland Park 12jr lekker vind dan bevalt Oban, Gragganmore of Caol Isla je misschien ook wel.
Misschien helpt dit: http://www.malts.com/index.php/nl_nl/content/view/full/263
In dat kader lekker even een slobbertje Famous Goruse met 20 % gehaald.quote:Op zondag 31 januari 2010 19:07 schreef borisz het volgende:
Vanaf morgen twee weken lang de wilde whisky dagen bij de G&G.
I know, maar aangezien ik zelf Highland park er ongeveer tussen in vind zitten qua smaak..quote:Op maandag 1 februari 2010 14:32 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Het verschil tussen Cragganmore en Caol Isla is wel erg groot.
Cragganmore is niet of nauwelijks 'rokerig', Caol Isla heeft dat juist wel...
Daarom doe ik hier ook geen adviezen meer, smaak en voorkeuren blijven iets zeer persoonlijks.quote:Op maandag 1 februari 2010 15:26 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
I know, maar aangezien ik zelf Highland park er ongeveer tussen in vind zitten qua smaak..![]()
Blijft lastig iemand adviseren op afstand..
Bij G&G?quote:Op maandag 1 februari 2010 17:45 schreef LostFormat het volgende:
Fles ardbeg 10y en laphraoig CS gescoord. Met elk 40% korting.
Heej, bij dat rekenwonder wil ik ook shoppen;quote:Op maandag 1 februari 2010 17:53 schreef Fogel het volgende:
Fles ardbeg 10y en laphraoig CS gescoord. Met elk 40% korting. .
Bij G&G?
quote:Op maandag 1 februari 2010 18:01 schreef LostFormat het volgende:
Jep. Met twee ardbeg of twee laphroaig kocht kreeg je 40% maar combineren vond die kerel ook goed. Erg goede deal, heb eigenlijk gewoon die ardbeg gratis gekregen.
Gister mijn Highland Park 12yr opengemaakt...hij kon me wel bekoren, niet te overheersend iig. Zoals jij zei: die Glenlivet 12yr heeft een hele aparte smaak en ik moest er ook erg aan wennen. Misschien ben moet ik gewoon nog even trainen om dat te kunnen waarderen.quote:Op maandag 1 februari 2010 19:51 schreef jpi het volgende:
hier ook een beginnende malt liefhebber na het drinken van een laga 16y in 2006 en div. andere tijdens de motorweekenden.
Aardig wat geproeft inmiddels maar ook zelf in de weer via whiskysite.nl
Bowmore enigma, amrut fusion(!), highland park 12y, jura zijn op dit moment wel favoriet. Dalmore 12y wordt nu geproefd. Drumguish vond ik ook heel best te drinken voor dat geld!
Auchentosan 18y was ook wel aardig![]()
Als goedkopere variant glen grant en als slobberwhisky glen talloch rare & very old.
Ondertussen vele andere gehad en 1-tje zeker niet meer: glenlivet 12y.. yech.
Jameson behoort ook niet tot mijn favorieten.
Zie de post boven je v.w.b. de Bowmore...quote:Op dinsdag 2 februari 2010 13:22 schreef kapiteintje het volgende:
[..]
Gister mijn Highland Park 12yr opengemaakt...hij kon me wel bekoren, niet te overheersend iig. Zoals jij zei: die Glenlivet 12yr heeft een hele aparte smaak en ik moest er ook erg aan wennen. Misschien ben moet ik gewoon nog even trainen om dat te kunnen waarderen.
Ga vanavond bij Gall&Gall een Talisker 10yr of Bowmore 12yr halen denk ik...iemand goede ervaringen daarmee?
Als de medicinale, rokerige, turf-achtige smaak je niet bevalt, dan kan je stoppen met Islay-whiskies.quote:Op dinsdag 2 februari 2010 13:17 schreef Menjo_1 het volgende:
Heeft het voor mij nog zin om andere Islay whisky's zoals Lagavulin, Ardbeg of Laphroaig te proberen? Lijken deze op de Bowmore? Ga in november ook naar het Internationale Whisky festival in Leiden maar dat duurt nog zo lang. Anyway, vanavond maar weer genieten van de Springbank
.
[ afbeelding ]
Zie het nu pas ja...quote:Op dinsdag 2 februari 2010 13:30 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Zie de post boven je v.w.b. de Bowmore...
Persoonlijk kunnen alleen de Bowmore 17y en 21y uit de reeks distillery-bottelingen mij bekoren.
Mijn lokale slijter heet een pakketje met 3 miniatuurtjes: Talisker, Lagavulin en Caol Ila. Ga het maar eens op die manier proberen denk ik.quote:Op dinsdag 2 februari 2010 13:34 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Als de medicinale, rokerige, turf-achtige smaak je niet bevalt, dan kan je stoppen met Islay-whiskies.
Maar de Bowmore 12y is niet helemaal representatief voor de Islay whiskies, dus misschien kan je hier of daar (miniatuurtjes...) nog een andere Islay whisky proberen voordat je ze in de hoek gooit...
Als je eerder naar een festival wilt gaan, op 26, 27 en 28 Maart a.s. is het Whisky Festival Noord Nederland in Groningen...
Volgens mij tot de 14equote:Op woensdag 3 februari 2010 18:36 schreef Seam het volgende:
Tot hoe lang loop die actie van 20% korting bij de G&G ?
De actie loopt van 1 tot 14 februari 2010.quote:Op woensdag 3 februari 2010 18:36 schreef Seam het volgende:
Tot hoe lang loop die actie van 20% korting bij de G&G ?
Damn, wat cheap.quote:Op donderdag 4 februari 2010 09:44 schreef jpi het volgende:
whiskysite.nl is ook een goedkoop adres voor whisky...én wordt thuis bezorgd.
Moet je er voor de grap eens een drupje water bij doen in je glas..quote:Op donderdag 4 februari 2010 15:10 schreef kwaadraad het volgende:
en daarna de Laphroaig (Zit teveel alcohol in, drinkt niet aangenaam meer)
http://www.vooreenmooiglas.nl (Van Zuylen uit Loosduinen) is net zo'n goedkopere webwinkel. Ietsje goedkoper dan whiskysite.nl, maar die laatsten zijn bij meerdere flessen weer goedkoper in de verzendkosten...quote:Op donderdag 4 februari 2010 09:44 schreef jpi het volgende:
whiskysite.nl is ook een goedkoop adres voor whisky...én wordt thuis bezorgd.
Of poets je tanden er eens mee...quote:Op donderdag 4 februari 2010 19:17 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
Moet je er voor de grap eens een drupje water bij doen in je glas..
Beetje oud nieuws. Heb ik volgens mij weken geleden al gelezen. Of was dat toen de aankondiging van de zoektocht...quote:Op vrijdag 5 februari 2010 10:25 schreef Menjo_1 het volgende:
Whisky zuidpoolreiziger na 100 jaar gevonden
Uitgegeven: 5 februari 2010 09:25
Laatst gewijzigd: 5 februari 2010 09:25
WELLINGTON - Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben onder het ijs van Antarctica vijf kisten whisky en brandy gevonden, die daar ruim honderd jaar geleden waren begraven door de poolreiziger Ernest Shackleton (1874-1922).
© Inertia StockDat heeft de leider van de Nieuw-Zeelandse expeditie, Al Fastier, vrijdag gemeld.
Fastier zei dat in drie kisten whisky zat en in de andere twee brandy. Fastier zei dat in het ijs rond de gevonden kisten de geur van alcohol hing. Dat duidt er volgens hem op dat een of meerdere flessen zijn gebroken.
De Engels-Ierse Shackleton en Robert Falcon Scott probeerden tussen 1907 en 1909 tevergeefs de Zuidpool te bereiken. Bij Cape Royds bouwden ze in 1908 een hut. De kisten met whisky werden daar begraven.
Gebrek
Door gebrek aan voldoende voorraden lukte het de expeditie niet de Zuidpool te bereiken. Bij hun vertrek uit Antarctica moesten ze whisky en andere spullen achterlaten omdat de winter intrad.
Shackleton maakte daarna nog enkele poolreizen. De whiskyfirma Whyte and Mackay gaat de whisky van Shackleton analyseren en proberen de blend te reproduceren.
© ANP
Ehhhm, hij ligt er dan wel 100 jaar en dat maakt hem dan wel + 100 jaar oud, maar whisky in de fles rijpt niet verder, dus hij is zo oud als de oudste malt die in de blend zit...dus wellicht slechts 12 jaar oud :-)quote:Op vrijdag 5 februari 2010 11:54 schreef Circle.Of.Filth het volgende:
VET 100 jaar oude ijskoude blend![]()
Ik wil er best een dram van proeven
De opgegraven whisky komt dus niet beschikbaar op de markt, slechts een reproductie daarvan...quote:De whiskyfirma Whyte and Mackay gaat de whisky van Shackleton analyseren en proberen de blend te reproduceren.
Men!quote:Op woensdag 27 januari 2010 22:35 schreef MadMaster het volgende:
Zelfde kast, maar dan 4 jaar later, flessen staan nu 3 rijen dik...
[ afbeelding ]
Duhhquote:Op vrijdag 5 februari 2010 12:28 schreef SevenWonders het volgende:
[..]
Ehhhm, hij ligt er dan wel 100 jaar en dat maakt hem dan wel + 100 jaar oud, maar whisky in de fles rijpt niet verder, dus hij is zo oud als de oudste malt die in de blend zit...dus wellicht slechts 12 jaar oud :-)
Desalniettemin best de moeite waard om eens te proeven hoe ze ' vroeger' blends maakten...
Ben er niet bekend mee maar online is Amruth wel online te vinden:quote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:13 schreef padlarf het volgende:
Iemand toevallig bekend met Amruth? Het is whisky uit India. Ik heb eht toevallig laatst op een whiskybeurs gedronken, en ik vond het persoonlijk erg lekker. Ik heb helaas nog geen verkoopadres gevonden
Bedankt, dat is misschien wel een optiequote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:29 schreef bouncing het volgende:
[..]
Ben er niet bekend mee maar online is Amruth wel online te vinden:
http://www.vooreenmooiglas.nl/index.php?page=whiskys&naam=Amrut
Highland Park is een van mijn favorieten. Heb net de Highland Park Earl Magnus open getrokken en heb ook de single-cask versies van 2009, 2008 en 2006 staan. Het betere werk (vooral die 2006 15 yo is goed!)quote:Op vrijdag 5 februari 2010 13:08 schreef Fogel het volgende:
Er is een 12 jaar oude Highland Park naar me onderweg, evenals een Singleton of Dufftown 12. Ben benieuwd, heb ze nog nooit geproefd
Kost "maar liefst" 64,50¤ bij elkaar.
Bij de gespecialiseerde whisky winkels is Amruth wel te verkrijgen.quote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:13 schreef padlarf het volgende:
Iemand toevallig bekend met Amruth? Het is whisky uit India. Ik heb eht toevallig laatst op een whiskybeurs gedronken, en ik vond het persoonlijk erg lekker. Ik heb helaas nog geen verkoopadres gevonden
En hoe is die earl magnus?quote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:40 schreef o-fiel het volgende:
[..]
Highland Park is een van mijn favorieten. Heb net de Highland Park Earl Magnus open getrokken en heb ook de single-cask versies van 2009, 2008 en 2006 staan. Het betere werk (vooral die 2006 15 yo is goed!)
Van de Singleton kan je voornamelijk heel veel zoetheid verwachten. Met de marketing van die whisky is dan ook gericht op de groep wat lichtere whisky-drinkers (en vrouwen)
Kun je er een paar noemen?quote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:41 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Bij de gespecialiseerde whisky winkels is Amruth wel te verkrijgen.
Dirck III kan je ze nog vinden. Sommige filialen hebben ze nog.quote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:43 schreef Superted het volgende:
[..]
En hoe is die earl magnus?
Zag hem laatst ergens voorbij komen maar kan hem niet meer vinden in de winkels
dirkiii die hebben ze niet in de buurt.... teringquote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:49 schreef LostFormat het volgende:
[..]
Dirck III kan je ze nog vinden. Sommige filialen hebben ze nog.
Maar hoe smaakt ie is het de moeite van een strooptocht waard of zeg je laat maar?quote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:40 schreef o-fiel het volgende:
[..]
Highland Park is een van mijn favorieten. Heb net de Highland Park Earl Magnus open getrokken en heb ook de single-cask versies van 2009, 2008 en 2006 staan. Het betere werk (vooral die 2006 15 yo is goed!)
Van de Singleton kan je voornamelijk heel veel zoetheid verwachten. Met de marketing van die whisky is dan ook gericht op de groep wat lichtere whisky-drinkers (en vrouwen)
Zie de openingspost van dit topic...quote:
Oh, excuses. Ik zal me even inlezen ipv als een spreekwoordelijke bull in a china shop binnenvallen.quote:Op vrijdag 5 februari 2010 16:07 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Zie de openingspost van dit topic...
Daarnaast in ieder geval 'Liquid Gold' in Haarlem en 'Slijterij Zeewijck' in IJmuiden.
Andere winkels bezoek ik momenteel te weinig om te kunnen zeggen of ze Amruth in huis hebben...
Online ook te koopquote:Op vrijdag 5 februari 2010 16:10 schreef padlarf het volgende:
Oh, excuses. Ik zal me even inlezen ipv als een spreekwoordelijke bull in a china shop binnenvallen.
quote:Whisky Galore op de Nieuwe Waterweg.
Wie kent niet het boek of de verfilming van Whisky Galore.
Een schip loopt in zwaar weer vast op de kust van een Schots eiland. Wanneer de eilandbewoners er achter komen dat het schip tot aan de nok vol zit met whisky besluiten ze het schip eigenhandig te lossen.
Je zou zeggen dat dit soort dingen alleen in boeken of films gebeuren, maar niets is minder waar. Al in de vroege geschiedenis van de firma Van Wees, gedistilleerd importeur in Amersfoort, werd er een schip met whisky aan boord van de bodem van de Nieuwe Waterweg in Rotterdam gelicht. De lading werd aan Van Wees aangeboden en door hen op de Nederlandse markt gebracht. Het bleken blended whiskies te zijn die bestemd waren voor de Amerikaanse markt. De kwaliteit was stukken beter dan men in Nederland gewend was, zodat de lading snel was verkocht.
Onlangs werd ik gebeld door Van Wees met de mededeling dat er weer een schip gezonken was op de Nieuwe Waterweg met wederom whisky aan boord en dat de firma de inhoud aangeboden had gekregen. Ik dacht hier verder niet over na, maar toen ik het verhaal aan vrienden vertelde reageerden die verbaasd. “Een schip gezonken in de Nieuwe Waterweg? Dat zou toch minstens in de krant hebben moeten staan. Dat schip dat onlangs in de Schelde zonk stond er toch ook in”. Dat klonk heel logisch, en dus ging ik op onderzoek uit.
Ik belde onder andere met het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, de Raad van de Scheepvaart en de Dienst Kring Nieuwe Waterweg. Op de vraag: ‘komt het regelmatig voor dat er schepen zinken op de Nieuwe Waterweg’ was het antwoord geen idee, moet u elders vragen, of volmondig nee. Er is de laatste jaren geen boot gezonken. Mijn vertrouwen in de firma Van Wees begon een beetje te wankelen. Een gezonken schip vol met whisky, en dat de tweede in de tijd van hen bestaan. Een sterk verhaal, dacht ik even. Totdat ik iemand sprak die mij vertelde dat er eigenlijk nooit schepen echt zinken op de Nieuwe Waterweg. “Wanneer een schip in moeilijkheden verkeert en dreigt te zinken dan wordt ze onmiddellijk naar een talud gesleept. Op dit talud, een ondiepte bij de wal, wordt het schip provisorisch gedicht en naar een dok gesleept. Dus echt zinken doen ze hier niet meer”. Met deze wetenschap belde ik Van Wees.
--------------------------------------------------------------------------------
Het waargebeurde verhaal van de Western Trader.
Het gebeurde op 26 november 2002. Het was een aanvaring waar drie zeeschepen bij betrokken waren. De 111 meter lange Hellenic Star liep, vermoedelijk door de zuiging, uit haar roer en schampte daardoor de achterkant van het containerschip West Express. Beide schepen voeren richting zee. Door deze manoeuvre voer de Hellenic Star verder naar bakboord, zodat de van zee komende Western Trader met haar 166 meter niet meer te ontwijken was. De Hellenic Star, met 28.000 ton gasolie aan boord, werd zwaar beschadigd aan de boeg. Ondanks de averij kon het schip veilig weggesleept worden door de twee sleepboten VS Rotterdam en de SD Jacoba van bergingsbedrijf Kotug. Door de aanvaring werd de Western Trader beschadigd, een gat van 4 bij 9 meter aan de bakboordzijde. Het schip maakte slagzij en werd in een razend tempo naar een talud aan de kant van de Nieuwe Waterweg gesleept door drie slepers van wederom Kotug. Deze slepers droegen de namen Stella, Hamburg en de Jaco 4. Na deze actie werd de Western Trader op het talud in positie gehouden door de sleepboten VS Rotterdam, VS Hamburg, ZP Montelena, SD Jacoba, Stella en de sleepboot Vernebank van een ander bergingsbedrijf, Smit. Later werd, met behulp van deze schepen en de drijvende kraan Marcor 4, van Smit, de lading ter plekke geborgen. Nadat de Western Trader leeg was heeft een drijvende bok de Asian Hercules II, eveneens van Smit, het schip in positie gehouden voor wat provisorische reparaties, waarna het naar een dok is gesleept.
--------------------------------------------------------------------------------
De havendienst in Rotterdam kon mij verder vertellen dat de Western Trader in ‘goed Nederlands’ een “Feeder” wordt genoemd. Het gaat hier om een klein containerschip dat van havenmond naar havenmond vaart om daar steeds een aantal containers te laden en te lossen. De Western Trader was op die reis uitgevaren van de Schotse plaats Grangemouth, westelijk van Edinburgh. Ze was op weg naar de Waalhaven in Rotterdam met een lading van onder andere aanstekers, koperchloride en drie containers alcohol. Deze alcohol was verpakt in eikenhouten vaten met als officiële eindbestemming Japan. Door het ongeval, en doordat de eigenaars van de vaten alcohol geen interesse meer toonden, kwam de lading bij de Firma van Wees in Amersfoort terecht. De containers werden aan de hand van foto’s en omschrijving van de inhoud aan Van Wees te koop aangeboden.
Het zou om 144 vaten Schotse malt whisky gaan met de namen Burnside en Wardhead, gestookt in 1996. De namen Burnside en Wardhead kwamen de Van Weesen niet bekend voor, maar door grondig onderzoek kwamen zij er achter dat Burnside een vatted malt moest zijn van 99% Balvenie en 1% Glenfiddich en Wardhead een mengsel van 99% Glenfiddich en 1% Balvenie. Het was nu duidelijk waar de whisky geproduceerd was, namelijk bij de Firma William Grant & Sons in Dufftown. De reden van het mengen van de verschillende malts is dat een derde, bijvoorbeeld een onafhankelijke bottelaar, de whisky nooit op de markt kan brengen als een single malt onder de naam van de producerende distilleerderij.
--------------------------------------------------------------------------------
Zonder het geproefd te hebben besloten ze tot kopen over te gaan en naar Rotterdam af te reizen om hun koop te aanschouwen. “De containers werden geopend en uit één ervan kwam een ongelooflijke alcoholwalm. Het bleek dat een bourbon barreltje van Burnside was stukgegaan en was leeggelopen. We hebben de containers op een vrachtwagen gezet en naar een loods in Amersfoort gebracht. Daar zijn ze met de hand gelost.
Dat lossen was nog een zware klus aangezien er door de aanvaring flinke deuken in de containerwanden zaten. Over deze deuken moesten wij die vaten rollen. Toen de vaten er eindelijk uit waren hebben we ze allemaal met de bung, de stop, naar boven gerold en die stop er uitgehaald met een soort kurkentrekker die we nog ergens hadden liggen. Uit elk vat hebben we een monster gehaald en dat zijn we gaan proeven. We besloten de refill bourbon en de refill sherry vaten van Burnside apart bij elkaar te doen zodat we twee whisky’s hadden. Beide dragen de naam ‘Burn of Speyside’, met het onderschrift ‘Speyside Malt Whisky from refill Bourbon barrels’ en ‘Speyside Malt Whisky from refill sherry hogsheads’. De vaten met de naam Wardhead laten we nog liggen, we vonden dat dat nog wel even kon”, aldus Van Wees.
--------------------------------------------------------------------------------
Zo zie je maar weer dat het toch voor kan komen dat er schepen met whisky aan boord op de Nieuwe Waterweg verongelukken.
Ze zinken dan weliswaar niet meer, maar misschien wordt dit verhaal van de moderne versie van Whisky Galore ook nog eens verfilmd.
Robin Brilleman
Ach, als de singleton te zoet blijkt mik ik het wel in de koffiequote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:40 schreef o-fiel het volgende:
[..]
Highland Park is een van mijn favorieten. Heb net de Highland Park Earl Magnus open getrokken en heb ook de single-cask versies van 2009, 2008 en 2006 staan. Het betere werk (vooral die 2006 15 yo is goed!)
Van de Singleton kan je voornamelijk heel veel zoetheid verwachten. Met de marketing van die whisky is dan ook gericht op de groep wat lichtere whisky-drinkers (en vrouwen)
Valt mee, niet helemaal mijn smaak, maar zeker wel een goed drinkbare Whisky.quote:Op vrijdag 5 februari 2010 20:57 schreef Fogel het volgende:
[..]
Ach, als de singleton te zoet blijkt mik ik het wel in de koffie![]()
Toevallig vorige week geproefd in de nieuwe bar van mijn huisgenoot! Erg goed te doen, veel chocolade tonen, erg fijn glaasje whisky!quote:Op vrijdag 5 februari 2010 23:09 schreef spikey74 het volgende:
Net ook gebruik gemaakt van de Gall en Gall actie. Ging eigenlijk voor een mooie Islay. Maar kreeg toch erg zin in de Glenlivit Nadurra 16 jaar.
Ben heel erg benieuwd naar de smaak. Misschien zo maar eens proberen.
[ afbeelding ]
Amrut? Zeker wel!quote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:29 schreef bouncing het volgende:
[..]
Ben er niet bekend mee maar online is Amruth wel online te vinden:
http://www.vooreenmooiglas.nl/index.php?page=whiskys&naam=Amrut
Heb de fles (singleton of dufftown 12) nu opengemaakt en de eerste indruk is "Irish coffee zonder koffie", maar zou er aan kunnen liggen dat ik ook al een halve fles wijn, sterke tapas, en een Irish coffee (met Jameson) op heb voordat ik aan deze begon.quote:Op vrijdag 5 februari 2010 22:49 schreef TAV74 het volgende:
[..]
Valt mee, niet helemaal mijn smaak, maar zeker wel een goed drinkbare Whisky.
ah, jij had ook de wilde wiskydagen nog ondekt?quote:Op zaterdag 6 februari 2010 22:32 schreef IrishBastard het volgende:
Vanmiddag eindelijk mijn felbegeerde Laphroig Quarter Cask gekocht, stond al minstens een jaar op het verlanglijstje, maar als student toch een fikse uitgaveToch maar gezwicht vanmiddag, en hij is het wel waard
hahaha, mijn fles staat nog helemaal dicht :-)quote:Op zaterdag 6 februari 2010 18:18 schreef xenobinol het volgende:
tvp
onder het genot van mijn laatste glas Glen Moray 1984
Hey, hoe is de Talisker bevallen??quote:Op zondag 7 februari 2010 10:58 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
ah, jij had ook de wilde wiskydagen nog ondekt?
ik ook en heb een Talisker 10 meegenomen
Zal ik eens gaan proberenquote:Op zondag 7 februari 2010 14:16 schreef IrishBastard het volgende:
[..]
Het rokerige moet je natuurlijk wel liggen. Single malts smaken over het algemeen behoorlijk verschillend, en de meeste smaken niet zo rokerig als bijvoorbeeld een TaliskerProbeer eens een Glenfiddich 12 yo, erg toegankelijke, zachte whiskey
Niet, gewoon in de kast zetten....quote:Op zondag 7 februari 2010 16:19 schreef xenobinol het volgende:
Gisteren ook nog even bij de G&G geweest, kwam thuis met een fles Laphroaig 18yo en een kleintje Bowmore 12yo. Had ook nog wel een flesje Talisker 10yo mee willen nemen, maar hoe ga je zoiets thuis uitleggen
Dat deed ik deze week ook, maar mijn zoon zag me thuis komen met een nieuwe fles. En die verlinkte me !quote:Niet, gewoon in de kast zetten....
Iedere whisky heeft z'n eigen specifieke geur- en smaakpallet.quote:Op zondag 7 februari 2010 16:55 schreef Tulpenboy het volgende:
Zijn de smaken/geuren van oudere Whisky's beter waar te nemen of gaat dit niet op ?
Cognac komt uit de cognac-regio in Frankrijk, alleen die mogen zich cognac noemen, en naar verhouding zijn er dat dus best veel. Wat daarbuiten wordt gemaakt wordt Brandy (brandewijn) genoemd dacht ik.quote:Op maandag 8 februari 2010 01:05 schreef bl_henkie2 het volgende:
Vraagje van een noob.
Ontwikkelt whisky zich nog als het eenmaal gebotteld is?
Dus als je een Glenfiddicht 12 jaar in 2000 had gekocht, kan je dan nu spreken van een 22 jaar oude whisky?
En weet iemand waarom er zo weinig cognac soorten zijn, zeker in vergelijking met whiskies?
Whisky ontwikkeld zich niet meer nadat het gebotteld is (en zolang je de fles dicht laat).quote:Op maandag 8 februari 2010 01:05 schreef bl_henkie2 het volgende:
Vraagje van een noob.
Ontwikkelt whisky zich nog als het eenmaal gebotteld is?
Dus als je een Glenfiddicht 12 jaar in 2000 had gekocht, kan je dan nu spreken van een 22 jaar oude whisky?
huh? een single malt is toch een enkeling en een blended is toch eentje die uit verschillende komt?quote:Op maandag 8 februari 2010 09:51 schreef MadMaster het volgende:
[..]
En om het makkelijk te houden, dan nog gaat het om de jongste whisky die er in die 12y oude whisky aanwezig is. Er kunnen immers oudere whiskies in een single malt aanwezig zijn...
Heel plat gezegd: wel één samenstelling, maar niet perse alles hetzelfde vat. Single malt bevat dus meestal vaten van verschillende leeftijden, waarbij de aanduiding op de fles aangeeft wat de jongste vat is.quote:Op maandag 8 februari 2010 16:09 schreef Red_85 het volgende:
[..]
huh? een single malt is toch een enkeling en een blended is toch eentje die uit verschillende komt?
quote:Op maandag 8 februari 2010 16:09 schreef Red_85 het volgende:
[..]
huh? een single malt is toch een enkeling en een blended is toch eentje die uit verschillende komt?
Er is geen goede of foute keus ...quote:Op maandag 8 februari 2010 16:48 schreef Tha_Bartman het volgende:
net bij G&G Glenfiddich 15Y Solera Reserve gehaald..
Een goede keus? ben namelijk nog steeds mijn profiel aan het ontdekken
Ben ook benieuwd hoe deze zich verhoudt t.o.v de Laphroaig 10yr en de overige soorten die ik al eens heb geproefd..
TY!!!!!!quote:Op maandag 8 februari 2010 16:25 schreef MadMaster het volgende:
[..]Single Cask Whisky is een whisky die uit één vat afkomstig is. Single Malt Whisky is de benaming voor een whisky die afkomstig is uit één distileerderij, maar die samengesteld is uit verschillende vaten met vaak verschillende leeftijden. Blended Malt (voorheen Pure Malt of Vatted Malt genaamd) is een whisky die samengesteld is uit single malt whiskies van verschillende distilleerderijen. Blended Whisky is een whisky samengesteld uit single malt whisky en grain whisky.
Kun je wat onbekende bottelaars benoemen die toch eenvoudig te verkrijgen zijn.quote:Ik probeer altijd de mainstream te ontwijken en koop graag wat van de onbekende bottelaars.
Adelphiquote:Op dinsdag 9 februari 2010 18:49 schreef Tulpenboy het volgende:
[..]
Kun je wat onbekende bottelaars benoemen die toch eenvoudig te verkrijgen zijn.
nicequote:Op donderdag 11 februari 2010 11:00 schreef borisz het volgende:
Heb nu een combopakketje miniflesjes van Highland park 12 en 18 bij de G&G meegenomen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |