Maar hoe smaakt ie is het de moeite van een strooptocht waard of zeg je laat maar?quote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:40 schreef o-fiel het volgende:
[..]
Highland Park is een van mijn favorieten. Heb net de Highland Park Earl Magnus open getrokken en heb ook de single-cask versies van 2009, 2008 en 2006 staan. Het betere werk (vooral die 2006 15 yo is goed!)
Van de Singleton kan je voornamelijk heel veel zoetheid verwachten. Met de marketing van die whisky is dan ook gericht op de groep wat lichtere whisky-drinkers (en vrouwen)
Zie de openingspost van dit topic...quote:
Oh, excuses. Ik zal me even inlezen ipv als een spreekwoordelijke bull in a china shop binnenvallen.quote:Op vrijdag 5 februari 2010 16:07 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Zie de openingspost van dit topic...
Daarnaast in ieder geval 'Liquid Gold' in Haarlem en 'Slijterij Zeewijck' in IJmuiden.
Andere winkels bezoek ik momenteel te weinig om te kunnen zeggen of ze Amruth in huis hebben...
Online ook te koopquote:Op vrijdag 5 februari 2010 16:10 schreef padlarf het volgende:
Oh, excuses. Ik zal me even inlezen ipv als een spreekwoordelijke bull in a china shop binnenvallen.
quote:Whisky Galore op de Nieuwe Waterweg.
Wie kent niet het boek of de verfilming van Whisky Galore.
Een schip loopt in zwaar weer vast op de kust van een Schots eiland. Wanneer de eilandbewoners er achter komen dat het schip tot aan de nok vol zit met whisky besluiten ze het schip eigenhandig te lossen.
Je zou zeggen dat dit soort dingen alleen in boeken of films gebeuren, maar niets is minder waar. Al in de vroege geschiedenis van de firma Van Wees, gedistilleerd importeur in Amersfoort, werd er een schip met whisky aan boord van de bodem van de Nieuwe Waterweg in Rotterdam gelicht. De lading werd aan Van Wees aangeboden en door hen op de Nederlandse markt gebracht. Het bleken blended whiskies te zijn die bestemd waren voor de Amerikaanse markt. De kwaliteit was stukken beter dan men in Nederland gewend was, zodat de lading snel was verkocht.
Onlangs werd ik gebeld door Van Wees met de mededeling dat er weer een schip gezonken was op de Nieuwe Waterweg met wederom whisky aan boord en dat de firma de inhoud aangeboden had gekregen. Ik dacht hier verder niet over na, maar toen ik het verhaal aan vrienden vertelde reageerden die verbaasd. “Een schip gezonken in de Nieuwe Waterweg? Dat zou toch minstens in de krant hebben moeten staan. Dat schip dat onlangs in de Schelde zonk stond er toch ook in”. Dat klonk heel logisch, en dus ging ik op onderzoek uit.
Ik belde onder andere met het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, de Raad van de Scheepvaart en de Dienst Kring Nieuwe Waterweg. Op de vraag: ‘komt het regelmatig voor dat er schepen zinken op de Nieuwe Waterweg’ was het antwoord geen idee, moet u elders vragen, of volmondig nee. Er is de laatste jaren geen boot gezonken. Mijn vertrouwen in de firma Van Wees begon een beetje te wankelen. Een gezonken schip vol met whisky, en dat de tweede in de tijd van hen bestaan. Een sterk verhaal, dacht ik even. Totdat ik iemand sprak die mij vertelde dat er eigenlijk nooit schepen echt zinken op de Nieuwe Waterweg. “Wanneer een schip in moeilijkheden verkeert en dreigt te zinken dan wordt ze onmiddellijk naar een talud gesleept. Op dit talud, een ondiepte bij de wal, wordt het schip provisorisch gedicht en naar een dok gesleept. Dus echt zinken doen ze hier niet meer”. Met deze wetenschap belde ik Van Wees.
--------------------------------------------------------------------------------
Het waargebeurde verhaal van de Western Trader.
Het gebeurde op 26 november 2002. Het was een aanvaring waar drie zeeschepen bij betrokken waren. De 111 meter lange Hellenic Star liep, vermoedelijk door de zuiging, uit haar roer en schampte daardoor de achterkant van het containerschip West Express. Beide schepen voeren richting zee. Door deze manoeuvre voer de Hellenic Star verder naar bakboord, zodat de van zee komende Western Trader met haar 166 meter niet meer te ontwijken was. De Hellenic Star, met 28.000 ton gasolie aan boord, werd zwaar beschadigd aan de boeg. Ondanks de averij kon het schip veilig weggesleept worden door de twee sleepboten VS Rotterdam en de SD Jacoba van bergingsbedrijf Kotug. Door de aanvaring werd de Western Trader beschadigd, een gat van 4 bij 9 meter aan de bakboordzijde. Het schip maakte slagzij en werd in een razend tempo naar een talud aan de kant van de Nieuwe Waterweg gesleept door drie slepers van wederom Kotug. Deze slepers droegen de namen Stella, Hamburg en de Jaco 4. Na deze actie werd de Western Trader op het talud in positie gehouden door de sleepboten VS Rotterdam, VS Hamburg, ZP Montelena, SD Jacoba, Stella en de sleepboot Vernebank van een ander bergingsbedrijf, Smit. Later werd, met behulp van deze schepen en de drijvende kraan Marcor 4, van Smit, de lading ter plekke geborgen. Nadat de Western Trader leeg was heeft een drijvende bok de Asian Hercules II, eveneens van Smit, het schip in positie gehouden voor wat provisorische reparaties, waarna het naar een dok is gesleept.
--------------------------------------------------------------------------------
De havendienst in Rotterdam kon mij verder vertellen dat de Western Trader in ‘goed Nederlands’ een “Feeder” wordt genoemd. Het gaat hier om een klein containerschip dat van havenmond naar havenmond vaart om daar steeds een aantal containers te laden en te lossen. De Western Trader was op die reis uitgevaren van de Schotse plaats Grangemouth, westelijk van Edinburgh. Ze was op weg naar de Waalhaven in Rotterdam met een lading van onder andere aanstekers, koperchloride en drie containers alcohol. Deze alcohol was verpakt in eikenhouten vaten met als officiële eindbestemming Japan. Door het ongeval, en doordat de eigenaars van de vaten alcohol geen interesse meer toonden, kwam de lading bij de Firma van Wees in Amersfoort terecht. De containers werden aan de hand van foto’s en omschrijving van de inhoud aan Van Wees te koop aangeboden.
Het zou om 144 vaten Schotse malt whisky gaan met de namen Burnside en Wardhead, gestookt in 1996. De namen Burnside en Wardhead kwamen de Van Weesen niet bekend voor, maar door grondig onderzoek kwamen zij er achter dat Burnside een vatted malt moest zijn van 99% Balvenie en 1% Glenfiddich en Wardhead een mengsel van 99% Glenfiddich en 1% Balvenie. Het was nu duidelijk waar de whisky geproduceerd was, namelijk bij de Firma William Grant & Sons in Dufftown. De reden van het mengen van de verschillende malts is dat een derde, bijvoorbeeld een onafhankelijke bottelaar, de whisky nooit op de markt kan brengen als een single malt onder de naam van de producerende distilleerderij.
--------------------------------------------------------------------------------
Zonder het geproefd te hebben besloten ze tot kopen over te gaan en naar Rotterdam af te reizen om hun koop te aanschouwen. “De containers werden geopend en uit één ervan kwam een ongelooflijke alcoholwalm. Het bleek dat een bourbon barreltje van Burnside was stukgegaan en was leeggelopen. We hebben de containers op een vrachtwagen gezet en naar een loods in Amersfoort gebracht. Daar zijn ze met de hand gelost.
Dat lossen was nog een zware klus aangezien er door de aanvaring flinke deuken in de containerwanden zaten. Over deze deuken moesten wij die vaten rollen. Toen de vaten er eindelijk uit waren hebben we ze allemaal met de bung, de stop, naar boven gerold en die stop er uitgehaald met een soort kurkentrekker die we nog ergens hadden liggen. Uit elk vat hebben we een monster gehaald en dat zijn we gaan proeven. We besloten de refill bourbon en de refill sherry vaten van Burnside apart bij elkaar te doen zodat we twee whisky’s hadden. Beide dragen de naam ‘Burn of Speyside’, met het onderschrift ‘Speyside Malt Whisky from refill Bourbon barrels’ en ‘Speyside Malt Whisky from refill sherry hogsheads’. De vaten met de naam Wardhead laten we nog liggen, we vonden dat dat nog wel even kon”, aldus Van Wees.
--------------------------------------------------------------------------------
Zo zie je maar weer dat het toch voor kan komen dat er schepen met whisky aan boord op de Nieuwe Waterweg verongelukken.
Ze zinken dan weliswaar niet meer, maar misschien wordt dit verhaal van de moderne versie van Whisky Galore ook nog eens verfilmd.
Robin Brilleman
Ach, als de singleton te zoet blijkt mik ik het wel in de koffiequote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:40 schreef o-fiel het volgende:
[..]
Highland Park is een van mijn favorieten. Heb net de Highland Park Earl Magnus open getrokken en heb ook de single-cask versies van 2009, 2008 en 2006 staan. Het betere werk (vooral die 2006 15 yo is goed!)
Van de Singleton kan je voornamelijk heel veel zoetheid verwachten. Met de marketing van die whisky is dan ook gericht op de groep wat lichtere whisky-drinkers (en vrouwen)
Valt mee, niet helemaal mijn smaak, maar zeker wel een goed drinkbare Whisky.quote:Op vrijdag 5 februari 2010 20:57 schreef Fogel het volgende:
[..]
Ach, als de singleton te zoet blijkt mik ik het wel in de koffie![]()
Toevallig vorige week geproefd in de nieuwe bar van mijn huisgenoot! Erg goed te doen, veel chocolade tonen, erg fijn glaasje whisky!quote:Op vrijdag 5 februari 2010 23:09 schreef spikey74 het volgende:
Net ook gebruik gemaakt van de Gall en Gall actie. Ging eigenlijk voor een mooie Islay. Maar kreeg toch erg zin in de Glenlivit Nadurra 16 jaar.
Ben heel erg benieuwd naar de smaak. Misschien zo maar eens proberen.
[ afbeelding ]
Amrut? Zeker wel!quote:Op vrijdag 5 februari 2010 15:29 schreef bouncing het volgende:
[..]
Ben er niet bekend mee maar online is Amruth wel online te vinden:
http://www.vooreenmooiglas.nl/index.php?page=whiskys&naam=Amrut
Heb de fles (singleton of dufftown 12) nu opengemaakt en de eerste indruk is "Irish coffee zonder koffie", maar zou er aan kunnen liggen dat ik ook al een halve fles wijn, sterke tapas, en een Irish coffee (met Jameson) op heb voordat ik aan deze begon.quote:Op vrijdag 5 februari 2010 22:49 schreef TAV74 het volgende:
[..]
Valt mee, niet helemaal mijn smaak, maar zeker wel een goed drinkbare Whisky.
ah, jij had ook de wilde wiskydagen nog ondekt?quote:Op zaterdag 6 februari 2010 22:32 schreef IrishBastard het volgende:
Vanmiddag eindelijk mijn felbegeerde Laphroig Quarter Cask gekocht, stond al minstens een jaar op het verlanglijstje, maar als student toch een fikse uitgaveToch maar gezwicht vanmiddag, en hij is het wel waard
hahaha, mijn fles staat nog helemaal dicht :-)quote:Op zaterdag 6 februari 2010 18:18 schreef xenobinol het volgende:
tvp
onder het genot van mijn laatste glas Glen Moray 1984
Hey, hoe is de Talisker bevallen??quote:Op zondag 7 februari 2010 10:58 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
ah, jij had ook de wilde wiskydagen nog ondekt?
ik ook en heb een Talisker 10 meegenomen
Zal ik eens gaan proberenquote:Op zondag 7 februari 2010 14:16 schreef IrishBastard het volgende:
[..]
Het rokerige moet je natuurlijk wel liggen. Single malts smaken over het algemeen behoorlijk verschillend, en de meeste smaken niet zo rokerig als bijvoorbeeld een TaliskerProbeer eens een Glenfiddich 12 yo, erg toegankelijke, zachte whiskey
Niet, gewoon in de kast zetten....quote:Op zondag 7 februari 2010 16:19 schreef xenobinol het volgende:
Gisteren ook nog even bij de G&G geweest, kwam thuis met een fles Laphroaig 18yo en een kleintje Bowmore 12yo. Had ook nog wel een flesje Talisker 10yo mee willen nemen, maar hoe ga je zoiets thuis uitleggen
Dat deed ik deze week ook, maar mijn zoon zag me thuis komen met een nieuwe fles. En die verlinkte me !quote:Niet, gewoon in de kast zetten....
Iedere whisky heeft z'n eigen specifieke geur- en smaakpallet.quote:Op zondag 7 februari 2010 16:55 schreef Tulpenboy het volgende:
Zijn de smaken/geuren van oudere Whisky's beter waar te nemen of gaat dit niet op ?
Cognac komt uit de cognac-regio in Frankrijk, alleen die mogen zich cognac noemen, en naar verhouding zijn er dat dus best veel. Wat daarbuiten wordt gemaakt wordt Brandy (brandewijn) genoemd dacht ik.quote:Op maandag 8 februari 2010 01:05 schreef bl_henkie2 het volgende:
Vraagje van een noob.
Ontwikkelt whisky zich nog als het eenmaal gebotteld is?
Dus als je een Glenfiddicht 12 jaar in 2000 had gekocht, kan je dan nu spreken van een 22 jaar oude whisky?
En weet iemand waarom er zo weinig cognac soorten zijn, zeker in vergelijking met whiskies?
Whisky ontwikkeld zich niet meer nadat het gebotteld is (en zolang je de fles dicht laat).quote:Op maandag 8 februari 2010 01:05 schreef bl_henkie2 het volgende:
Vraagje van een noob.
Ontwikkelt whisky zich nog als het eenmaal gebotteld is?
Dus als je een Glenfiddicht 12 jaar in 2000 had gekocht, kan je dan nu spreken van een 22 jaar oude whisky?
huh? een single malt is toch een enkeling en een blended is toch eentje die uit verschillende komt?quote:Op maandag 8 februari 2010 09:51 schreef MadMaster het volgende:
[..]
En om het makkelijk te houden, dan nog gaat het om de jongste whisky die er in die 12y oude whisky aanwezig is. Er kunnen immers oudere whiskies in een single malt aanwezig zijn...
Heel plat gezegd: wel één samenstelling, maar niet perse alles hetzelfde vat. Single malt bevat dus meestal vaten van verschillende leeftijden, waarbij de aanduiding op de fles aangeeft wat de jongste vat is.quote:Op maandag 8 februari 2010 16:09 schreef Red_85 het volgende:
[..]
huh? een single malt is toch een enkeling en een blended is toch eentje die uit verschillende komt?
quote:Op maandag 8 februari 2010 16:09 schreef Red_85 het volgende:
[..]
huh? een single malt is toch een enkeling en een blended is toch eentje die uit verschillende komt?
Er is geen goede of foute keus ...quote:Op maandag 8 februari 2010 16:48 schreef Tha_Bartman het volgende:
net bij G&G Glenfiddich 15Y Solera Reserve gehaald..
Een goede keus? ben namelijk nog steeds mijn profiel aan het ontdekken
Ben ook benieuwd hoe deze zich verhoudt t.o.v de Laphroaig 10yr en de overige soorten die ik al eens heb geproefd..
TY!!!!!!quote:Op maandag 8 februari 2010 16:25 schreef MadMaster het volgende:
[..]Single Cask Whisky is een whisky die uit één vat afkomstig is. Single Malt Whisky is de benaming voor een whisky die afkomstig is uit één distileerderij, maar die samengesteld is uit verschillende vaten met vaak verschillende leeftijden. Blended Malt (voorheen Pure Malt of Vatted Malt genaamd) is een whisky die samengesteld is uit single malt whiskies van verschillende distilleerderijen. Blended Whisky is een whisky samengesteld uit single malt whisky en grain whisky.
Kun je wat onbekende bottelaars benoemen die toch eenvoudig te verkrijgen zijn.quote:Ik probeer altijd de mainstream te ontwijken en koop graag wat van de onbekende bottelaars.
Adelphiquote:Op dinsdag 9 februari 2010 18:49 schreef Tulpenboy het volgende:
[..]
Kun je wat onbekende bottelaars benoemen die toch eenvoudig te verkrijgen zijn.
nicequote:Op donderdag 11 februari 2010 11:00 schreef borisz het volgende:
Heb nu een combopakketje miniflesjes van Highland park 12 en 18 bij de G&G meegenomen
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |