Ja, ze hebben daar van die leuke wetten waarbij de fundering van het huis bepaald waar de grens is van "binnen" en "buiten", en dat ze dus een compleet overdekt terras kunnen hebben waar je mag roken.quote:Op maandag 8 maart 2010 17:04 schreef Chewie het volgende:
Het is maar wat je prima vind werken, mijn ervaring in Dublin is dat je daar prima in de kroeg kan roken al sta je dan voor de wet buiten
Ach, in California kun je ook hier en daar nog wel een kroeg vinden die het verbod aan de laars lapt. In 1 kroeg die ik ken staan geen asbakken, maar gaan de peuken gewoon op de vloer en worden ze direct opgeveegd. Maar daar is dan ook wel een ongeschreven regel: Rook alleen binnen als het echt even niet anders kan, en ga niet met 20 man tegelijk gaan stomen.quote:Ik heb het rookverbod dan ook nog nergens in Europa goed zien werken, of de controle laat het afweten of er zijn allerlei uitzonderingen gemaakt.
Maar dan wel "puur" natuurlijk.quote:Het enige voordeel wat ik tot nu toe in Nederland heb kunnen ontdekken van het rookverbod is dat blowen nu ook in veel tenten wordt "toegestaan".
Ik denk toch dat het de richting is die we op gaan. Het gaat met vallen en opstaan, en dat is in alle landen (en/of staten/provincies) het geval, of het geval geweest. In California is dat gevecht vooral gevochten tussen 1994 en 1998 toen eerst met compromis alleen restaurants, daarna met rookruimtes, en uiteindelijk in 1998 een algeheel rookverbod werd ingevoerd. Toen ik in 2002 kwam mopperden rokers er nog wel eens over, maar nu vinden de meeste rokers het zelf ook prettiger. Er bestaan namelijk ook veel rokers die zelf niet superveel roken (zeg 5 peuken per dag of zo), en ook zelf niet de hele tijd in de rook willen zitten.quote:Maar goed de politiek zal wel blijven volhouden en falen.
Ik vind het amper meer een afgescheiden ruimte meer te noemen daar meestal is de bar ook gewoon aanwezig in die ruimte.quote:Op maandag 8 maart 2010 19:47 schreef maartena het volgende:
[..]
Ja, ze hebben daar van die leuke wetten waarbij de fundering van het huis bepaald waar de grens is van "binnen" en "buiten", en dat ze dus een compleet overdekt terras kunnen hebben waar je mag roken.
Heb ik trouwens ook geen problemen mee, zolang het maar strikt gescheiden is van de rest van de kroeg. In Nederland kan dat trouwens ook, het aanbouwen van een gescheiden rookruimte. Alleen is er op de Temple Bar in Dublin net iets meer ruimte, en waren die overdekte terrassen altijd al aanwezig. Maar op grote uitgaansgebieden zoals de Vrijthof in Maastricht of de Nieuwe Markt in Amsterdam waar ruimte is voor terrassen kunnen ze daar natuurlijk ook wat moois inrichten.
Maar dat gebeurt hier in Nederland en elders in Europa welquote:Ach, in California kun je ook hier en daar nog wel een kroeg vinden die het verbod aan de laars lapt. In 1 kroeg die ik ken staan geen asbakken, maar gaan de peuken gewoon op de vloer en worden ze direct opgeveegd. Maar daar is dan ook wel een ongeschreven regel: Rook alleen binnen als het echt even niet anders kan, en ga niet met 20 man tegelijk gaan stomen.
Dat zou wettelijk wel mogen maar gemixt kan het nu ook en wordt het makkelijker getolereerd dan voor het rookverbod.quote:Maar dan wel "puur" natuurlijk.
Dan moet het wel te handhaven zijn en daar schieten overheden altijd te kort. Overheden hebben de afgelopen 150 jaar wel bewezen genotsmiddelen slecht tot niet te kunnen reguleren.quote:Ik denk toch dat het de richting is die we op gaan. Het gaat met vallen en opstaan, en dat is in alle landen (en/of staten/provincies) het geval, of het geval geweest. In California is dat gevecht vooral gevochten tussen 1994 en 1998 toen eerst met compromis alleen restaurants, daarna met rookruimtes, en uiteindelijk in 1998 een algeheel rookverbod werd ingevoerd. Toen ik in 2002 kwam mopperden rokers er nog wel eens over, maar nu vinden de meeste rokers het zelf ook prettiger. Er bestaan namelijk ook veel rokers die zelf niet superveel roken (zeg 5 peuken per dag of zo), en ook zelf niet de hele tijd in de rook willen zitten.
De gewenning komt alleen maar omdat er minder mensen roken in vergelijking met 30/40 jaar geleden, dat er af en toe een lichte stijging is doet daar weinig aan af de trend blijft dalend. Roken had dus prima aan de markt overgelaten kunnen worden, was misschien wat langzamer gegaan maar had een hoop onzinnige en onuitvoerbare wetten gescheeld.quote:Het is een gewenning. Eentje die jaren duurt, en de vecht tegen de grootste verslaving van de 20e eeuw.
Het probleem met "de markt" is dat als je dat zo hanteert, dat meer dan 75% van de horeca roken gewoon toelaat om 25% van de Nederlanders tevreden te stellen. De wet lost het nu mooi op: Men mag rookruimten maken.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 17:45 schreef Chewie het volgende:
De gewenning komt alleen maar omdat er minder mensen roken in vergelijking met 30/40 jaar geleden, dat er af en toe een lichte stijging is doet daar weinig aan af de trend blijft dalend. Roken had dus prima aan de markt overgelaten kunnen worden, was misschien wat langzamer gegaan maar had een hoop onzinnige en onuitvoerbare wetten gescheeld.
Alleen blijken die mensen zeldzaam te zijn in het uitgaansleven.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 21:27 schreef MikeyMo het volgende:
Ach ja, en waarom zijn die niet rokers tegen het rookverbod. Omdat hun rokende vrienden er constant tussenuit piepen om buiten te gaan roken.
Als je niet rookt, en er wordt om je heen nietgerookt vindt een gemiddelde niet-roker dat alles behalve klaagwaardig
Dagen stinken? Daar merk ik nou echt helemaal niets vanquote:Op dinsdag 9 maart 2010 22:13 schreef MikeyMo het volgende:
Nou die krijg je bij mij niet, ik heb een balkon, daar hobbelen ze maar naar toe
Ik ken ook maar weinig woningen van niet rokers waar de niet roker een asbak op tafel pleurt zoals jij omschrijft. Je huis stinkt er immers drie dagen later nog naar en dat wil men toch vaak niet. Mijn ouders waren nog van de oude stempel en daar werd dus wel gerookt door visite omdat dat altijd zo ging.
Nu is het juist omgedraaid en zie ik vaak om me heen dat rokers op de balkons staan te roken terwijl ze dat in principe binnen kunnen doen, maar ws niet mogen van hun vriend(in).
Maar goed, dat is wat ik zie.
Nou ja, het duurt wel wat langer dan een kwartier.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 23:17 schreef bloodymary het volgende:
Wat een onzin zeg, als je een kwartier een raam open zet is het weg.
Het gaat overal inzittenquote:Op dinsdag 9 maart 2010 23:17 schreef bloodymary het volgende:
Wat een onzin zeg, als je een kwartier een raam open zet is het weg.
Normale mensen maken dingen sowieso schoon. Anti-rokers schijnen rook steeds te willen gebruiken om hun spullen en zichzelf niet te wassen. Smeerlappen.quote:
Toch klopt het wel.... Ik heb twee collega's die roken, en zo af en toe ga ik even mee naar buiten omdat we toch e.e.a. aan werk aan het bespreken zijn. Als ik die avond thuis kom, kan mijn vrouw aan mijn kleren ruiken dat ik uren daarvoor een tijdje naast rokers heb gestaan.quote:Op woensdag 10 maart 2010 08:55 schreef Boze_Appel het volgende:
Normale mensen maken dingen sowieso schoon. Anti-rokers schijnen rook steeds te willen gebruiken om hun spullen en zichzelf niet te wassen. Smeerlappen.
Misschien omdat ze wel hun eigen keuzes kunnen maken, niet van opgeheven vingertjes houden en de overheid niet nodig hebben om hen het naar de zin te laten hebben of een sociaal leven te helpen ontwikkelen?quote:Op dinsdag 9 maart 2010 21:27 schreef MikeyMo het volgende:
Ach ja, en waarom zijn die niet rokers tegen het rookverbod. Omdat hun rokende vrienden er constant tussenuit piepen om buiten te gaan roken.
quote:'Controles rookverbod horeca niet hervat'
De controles op het rookverbod in de horeca zouden weer zijn hervat, maar volgens kroegeigenaren gebeurt er helemaal niets. Blufpoker, wordt het genoemd. En als er boetes komen worden die zaken voorlopig toch niet behandeld, dus angst voor controles is ook niet aan de orde van de dag.
Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Na de uitspraak van de Hoge Raad dat het rookverbod voor álle cafés geldt, ging vorige week de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) weer controleren op aandringen van minister Ab Klink van Volksgezondheid.
Blufpoker
De Tilburgse horeca-uitbater Wichard Taks, voorzitter van een landelijke belangenvereniging van kroegbazen, zegt in de Volkskrant echter geen enkel bericht te hebben gekregen van een collega die weer is gecontroleerd. "Blufpoker van Klink", noemt hij het.
Ook Ton Wurtz van de stichting Red de Kleine Horecaondernemer heeft de afgelopen week van geen enkele kroegbaas vernomen dat er weer op het rookverbod wordt gecontroleerd. "Het is allemaal voor de tribune", aldus Wurtz.
Onverstandig
Volgens Wurtz zou de minister er ook erg onverstandig aan doen om de VWA weer te laten controleren, nu waarschijnlijk volgende maand het zoveelste juridische gevecht over het rookverbod wordt uitgevochten, ditmaal bij het Gerechtshof in Arnhem.
Wurtz: "Stel dat dat hof ons verweer tegen het rookverbod omarmt en Klink ondertussen allerlei kleine cafés heeft beboet. Dan wacht de minister ook nog eens een aansprakelijkheidsclaim."
Niet bang
Het ministerie is echter niet bang voor claims. "De uitspraak van de Hoge Raad is duidelijk. Er is een wettelijke grondslag voor het verbod. Wij zijn zelfs verplicht handhavend op te treden", aldus een woordvoerder.
"Laat ze maar komen. We laten de boetes voorkomen, en die zaken worden voorlopig niet behandeld", aldus Taks in de Volkskrant.
quote:Werkgevers willen fit personeel
Roker wordt steeds vaker verbannen van bedrijfsterrein
10 maart 2010 - Steeds meer werkgevers realiseren zich dat iedereen baat heeft bij fitte werknemers. Ze zijn gezonder, verzuimen minder en zijn productiever. Steeds meer ondernemingen nemen daarom initiatieven die de gezondheid bevorderen en een ongezonde levensstijl in toom houden. Dat schrijft 6Minutes.be.
Een rookverbod is inmiddels standaard op de meeste kantoren. Ook zetten rookgordijnen aan de ingang van een kantoorgebouw steeds meer kwaad bloed . Een aantal grote Nederlandse bedrijven verbiedt nu eenvoudig het roken op het bedrijfsterrein.
Eten en drinken
Ook worden vaak gezondheids- en fitnessprogramma’s aangeboden om zwaarlijvigheid aan te pakken en wordt er hulp geboden aan werknemers die teveel drinken. Tenslotte serveren steeds meer bedrijfsrestaurants en kantines alleen nog vetarme en gezonde maaltijden.
Dat vind ik dan weer niet zo slim. Als dat zo is dat er niet gecontroleerd wordt, houd daar dan gewoon je mond over en geniet daar in stilte van. Anders wordt er dadelijk alsnog gecontroleerd om het tegendeel te bewijzen.quote:
ach dit is een tactiek he. Wat die stichting nodig heeft is dat zoveel kroegbazen ongehoorzaam zijn. Door publiekelijk te roepen dat er niet gecontroleerd wordt hopen ze natuurlijk dat er geen angst is voor die controle en dan evt kroegen die de asbakjes weer hadden weggehaald ze weer terug zetten...quote:Op vrijdag 12 maart 2010 01:20 schreef bloodymary het volgende:
[..]
Dat vind ik dan weer niet zo slim. Als dat zo is dat er niet gecontroleerd wordt, houd daar dan gewoon je mond over en geniet daar in stilte van. Anders wordt er dadelijk alsnog gecontroleerd om het tegendeel te bewijzen.
quote:De zweem die rond het rookverbod blijft hangen
In andere landen waren er helemaal geen problemen met de invoering van het rookverbod. Terwijl hier in Nederland vooral het beeld van cafeetje pesten ontstond. Waar is het toch misgegaan?
Je bent Ab Klink, de kersverse minister van Volksgezondheid. Je houdt zelf wel van een sigaartje en van jou hoeft het niet zo nodig. Maar coalitiepartner ChristenUnie wil het heel graag. En je weet dat je het kunt, die horeca rookvrij maken. Mooie kans om je visitekaartje af te geven. Dus beloof je op 22 februari 2007, de dag dat je wordt beëdigd, dat alle horecabedrijven binnen een jaar rookvrij moeten zijn.
Op 1 juli 2008 is het dan zover. Het gaat goed. Restaurants, hotels; ze houden zich keurig aan het verbod. Er zijn maar een paar rotte appels, vooral kleine café-eigenaren, die het verbod aan hun laars lappen. In Den Bosch bijvoorbeeld waar ze collectief de asbak terugzetten. Maar daar weet je wel raad mee. Je stuurt meer VWA-controleurs het land in. Je rolt met je spierballen door te zeggen dat het je ‘ernst’ is. ‘In dit land dienen wetten nageleefd te worden en die gelden voor iedereen.’
Je dreigt met het inschakelen van het OM om ze te vervolgen voor een economisch delict. Na die onverwachte uitspraak van het Hof in Den Bosch ga je gewoon door met controles. En dan komt die genadeklap van de rechters in Leeuwarden, die het verbod voor eenmanszaken eveneens onwettig verklaren. De controles moet je afblazen. En volhouden dat het rookverbod zo’n succes is, wordt steeds lastiger. Voorjaar 2009 hield 83 procent van de cafés zich eraan en in het najaar, mede dankzij die rechters, 68 procent. Bij eenmanszaken zelfs 58 procent. Je krijgt kritiek.
‘Het negeren van het rookverbod heeft desastreuze gevolgen voor het gezag en de geloofwaardigheid van de overheid’, vindt hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit, gespecialiseerd in Brusselse en Haagse besluitvorming. Bij uitstek kenner van het rookdossier, omdat hij vanaf 2001 zes jaar lang tabaksgigant British American Tobacco (BAT) adviseerde en het besluitvormingsproces rond het verbod in hoge mate van achter de tafel meemaakte. ‘Je maakt een dikke wet en spuit de afgelopen jaren dikke teksten over de handhaving ervan.’ Maar kroegen in overvloed waar wordt gerookt. ‘Daardoor denken burgers: de overheid hoef je niet serieus te nemen en dat spekt het cynisme.’
Politiek ook niet echt lekker dat je vereenzelvigd wordt met dat ‘mislukte’ rookverbod, denk je dan als minister. Dus zeg je dat je altijd hebt opengestaan voor creatieve oplossingen. Maar in je hoofd spookt die ene vraag: waar is het toch fout gegaan?
Europa
Het recht op een rookvrije werkplek, via de Tabakswet sinds 2004 in Nederland van kracht, is een afleidsel van de Europese Tobacco Ban Directive waarmee tabaksgebruik in de EU ontmoedigd moest worden. Uiteindelijk is er maar één hogere wet en dat is de Europese. Maar die staat wel heel veel variaties toe, blijkt uit voorbeelden uit andere lidstaten.
Oostenrijk? Daar mochten cafés kleiner dan 80 vierkante meter kiezen om rook of niet-rook te zijn. Portugal? Daar wordt ventilatie als oplossing toegestaan. Engeland? Daar krijgen ook rokers een boete. ‘Het ministerie is bij de omzetting van die Europese richtlijn zowel ambtelijk als ministerieel veel verder gegaan dan Europees noodzakelijk was. Men heeft er allerlei binnenlandse toeters en bellen en extreme opvattingen aan toegevoegd’, vindt Van Schendelen. De directive verplichtte niet tot een rookvrije werkplek, maar gaf lidstaten er wel de mogelijkheid toe.
Dat Nederland die ook nam wijt Van Schendelen aan toenmalig minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD), een net afgekickte kettingroker. Hij liet het rookdossier in hoge mate over aan de ambtenaar en ‘extreme gezondheidsfreak’ Theo van Iwaarden (nu plaatsvervangend directeur Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie). Die zou zo aan zijn vrijheid gewend zijn geraakt dat Klink hem nu niet meer in zijn hok krijgt.
Hoogervorst had nog met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afgesproken dat horeca door zelfregulering rookvrij zou worden. Via een stappenplan waarin bijvoorbeeld stond dat eind 2008 driekwart van alle cafés en discotheken een rookvrije zone moest hebben. Nadat Hoogervorst na teleurstellende tussenrapportages de horeca twee keer waarschuwde, besloot Klink geen tussenstand meer af te wachten. Te vrijblijvend, dat stappenplan. Alleen hotels boden steeds meer rookvrije kamers aan. En de ChristenUnie een cadeautje geven kon in de prille, wankele coalitie ook geen kwaad.
‘Het is waar dat wij ons er in het kabinet hard voor hebben gemaakt dat het er in deze vorm zou komen’, zegt Kamerlid Esmé Wiegman. En hoe. In het op 7 februari gesloten coalitieakkoord Samen Werken, Samen Levenstaat dat tijdens de kabinetsperiode ‘in samenspraak met de branche zal worden toegewerkt naar een rookvrije horeca’ en twee weken later heeft Klink het over een rookverbod binnen een jaar.
Verdeeld
De tabaksfabrikanten hadden er weinig tegen in te brengen. ‘Hopeloos verdeeld’, zegt Van Schendelen. De lobbymachine stokte in Brussel en Den Haag, omdat Philip Morris dacht dat de Europese tabakswet, gestoeld op ontmoediging, een godsgeschenk voor ze was. Philip Morris van het grote Marlboro zou wat verliezen, maar hun concurrenten veel meer. Die moesten zonder reclame al hun kleine merkjes in de lucht houden.
Gezondheidsorganisaties als STIVORO, de nationale organisatie voor voorlichting over roken en de gezondheidsrisico’s daarvan, waren op de achtergrond belangrijk bij het dumpen van het stappenplan. ?‘STIVORO speelde bij de totstandkoming van het huidige rookverbod vooral een agenderende rol om ervoor te zorgen dat de uitzondering die sinds 2004 voor de horeca gold zou worden opgeheven’, zegt directeur Lies van Gennip.
Een grote Kamermeerderheid was er voor: CDA, PvdA, ChristenUnie, SP, D66 en GroenLinks stemden op 3 juli 2007 in met een algeheel rookverbod in de horeca.
Opeens was ook een meerderheid van ’s lands grootste horecabedrijven voor een snelle invoering. En die zijn de baas bij KHN. Onder het mom redden wat er te redden valt, ging de brancheorganisatie halsoverkop akkoord met rookvrije restaurants en hotels en vroeg Klink uitstel voor cafés. Toen dat niet lukte, steunde zij maar gewoon het volledige rookverbod, ook voor kleine cafés.
Het belangrijkste principe van KHN werd opeens ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Dan maar een rookverbod voor iedereen zodat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat. Precies de lijn van Klink, die nog steeds het ‘gelijke speelveld’ als leidraad van zijn rookbeleid hanteert.
‘Ze hebben niets gedaan voor het leeuwendeel van hun leden, de kleine horeca, en hun oren laten hangen naar de grote, zoals Van der Valk, die voor het rookverbod waren’, zegt Van Schendelen. Van der Valk besloot snel door te berekenen dat de schoonmaakkosten van roken hoger dan zijn wat je ermee verliest.
Kleine cafés voelden zich in de steek gelaten en sloten zich aan bij de Stichting Red de Kleine Horeca-ondernemer (KHO), die strijdt tegen het rookverbod en nu zo’n 1.200 leden telt. KHO-advocaten vertegenwoordigden cafés Victoria en De Kagchel, wat leidde tot de vrijspraken bij de gerechtshoven van Den Bosch (12 mei 2009) en Leeuwarden (3 juli). Het rookverbod voor de ongeveer 10.000 cafés zonder personeel stond daardoor ruim een half jaar op losse schroeven. De telefoonbomen, zoals op de Amsterdamse Zeedijk, waarmee cafés elkaar voor controleurs waarschuwden, verdwenen in de la.
Maar op 23 februari 2010 vernietigde de Hoge Raad de vrijspraken en sindsdien is er weer juridische duidelijkheid rond het rookverbod. Dat geldt voor de hele horeca en de VWA controleert. Al zijn de kroegen die het verbod negeren tijdens een avondje stappen nog makkelijk te vinden.
Schuld van tabakslobby
Dat hoort nu eenmaal bij de invoering van een wet, vinden voorstanders als STIVORO, want eigenlijk gaat het heel goed met het rookverbod. En als je naar de cijfers kijkt, dan is het creëren van een rookvrije werkplek in de horeca sneller gegaan dan in de rest van het bedrijfsleven waar die vanaf 2004 verplicht was.
Van Gennip vindt dat het even mis is gegaan toen in de media het beeld ontstond dat alle cafés het verbod negeerden. ‘Het beeld dat iedereen de asbakken terugzette gaat dan als een self-fulfilling prophecy werken, terwijl eigenlijk alle restaurants, grand cafés en hotels rookvrij zijn en de klanten dat wel prima vinden.’
Nederland had naar Engels voorbeeld het rookverbod in de markt kunnen zetten met een focus op gezondheid, door te benadrukken dat het tot minder hartinfarcten leidt. ‘Daar hebben we wat steken laten vallen, want nu is het beeld van betutteling ontstaan terwijl het echt niet is om rokers te pesten’, bekent Van Gennip. ‘We hebben het wel geprobeerd, maar toen heerste al heel erg dat sentiment van die zielige cafés.’
Dat beeld is heel duidelijk gevoed door de tabaksindustrie. ‘Zij hebben besloten om de kleine cafés de spreekbuis te laten vormen tegen dit besluit en Stichting Red de Kleine Horeca-ondernemer opgericht en gefinancierd. Eigenlijk hebben ze dus geprobeerd om de bestaande wetgeving te ondergraven door verzet te creëren. Vanuit dat oogpunt heeft de tabaksindustrie het heel slim gedaan.’
Dat KHO geld krijgt van de tabaksindustrie, ontkent secretaris Wiel Maessen. ‘Ik zou willen dat ze ons financierden, dan hadden we tenminste geld om al die leugens te ontmaskeren. Wij betalen alles uit eigen zak via bijdragen van 1.200 kroegeigenaren en sympathiserende klanten.’
Hij verwacht dat het rookverbod verder onder vuur komt te liggen als het Gerechtshof in Arnhem zich op 4 juni buigt over de terugverwezen zaken van De Kagchel en Victoria. Want bij winst voor de cafés ontstaat onduidelijkheid en bij verlies gaat KHO in beroep, desnoods tot in Europa.
De toekomst
En terwijl een succesvol rookverbod vooral gebaat is bij duidelijkheid en rust, staat het naast de rechtszaak nog heel wat te wachten.
Eind deze maand presenteert Klink de resultaten van een RIVM/TNO-onderzoek naar ventilatiesystemen. Sinds vorig jaar zomer wekt hij de illusie dat dit wel eens de uitkomst zou kunnen zijn voor de eenmanszaken die geen ruimte hebbenvoor een rookhok. Saillant detail: door de organisaties werd al twee keer eerder onderzoek gedaan. Eerdere conclusies: speciale systemen verdringen zeker 90 procent van de rook.
‘Er is helemaal niets nieuws om te onderzoeken, het is allemaal al eens gedaan’, zegt Bart Hendriksen van van Extreme Air-Products dat luchtzuiveringsinstallaties voor rookruimtes levert. ‘Klink verspeelt geld.’ Om tot een conclusie te komen moet je namelijk een bepaalde maximumwaarde hebben (zoals 0,5 procent zwerfrook) en die is de onderzoekers niet gegeven. Het ministerie zegt dat die waarde juist na het onderzoek in een Kamerdiscussie kan ontstaan.
Volgens Van Schendelen heeft hij van bronnen binnen het ministerie en de VWA vernomen dat er nog een verrassing in het verschiet ligt. ‘Het ministerie heeft een decentralisatie van het rookverbod in de maak. De handhaving van de Tabakswet moet worden doorgeschoven naar de gemeenten.’ Maar volgens het ministerie klopt dat absoluut niet.
Ten slotte komen er verkiezingen aan en willen verschillende partijen een aanpassing van het verbod. Tot de nieuwe regering blijft er dus een zweem van onduidelijkheid rond het verbod hangen. Toepasselijk dus wat de Kamer er vorige maand mee deed: controversieel verklaren.
Ben eigenlijk meer benieuwd hoe ze dit verbod decentraal denken te gaan handhaven, landelijk is het al een mislukking.quote:Op vrijdag 23 april 2010 11:29 schreef MikeyMo het volgende:
Ik vraag me af hoe het in Belgie verloopt
Dat kan maar zo rijkelijk aanwezig zijn die nu ook alweer niet, tenminste in Groningen niet.quote:Op vrijdag 23 april 2010 11:45 schreef MikeyMo het volgende:
als ze het hier al willen handhaven moeten ze gewoon de politie, toch al rijkelijk aanwezig in uitgaansgebieden, bevoegdheid geven eigenaren op de bon te slingeren.
quote:Sigaretje mag in Bulgarije
Rokers blijven welkom in cafés en restaurants in Bulgarije. Het land hoopt zo de door de recessie noodlijdende toerismebranche te ondersteunen.
Per 1 juni mogen horecabazen met een bedrijf ter grootte van maximaal 100 vierkante meter zelf beslissen of er in hun zaak gerookt mag worden.
Het parlement in Sofia stemde woensdag met 85 tegen 53 stemmen tegen het voor 1 juni geplande complete rookverbod.
De rechtse regeringspartij GERB stelde eerder dat een compleet rookverbod vernietigend is voor ondernemers. Ook zou een compleet rookverbod onmogelijk zijn te controleren.
Rokersruimte
Grotere zaken moeten aparte rokersruimten inrichten. Tot nu toe moesten alle horecagelegenheden een gedeelte voor niet-rokers reserveren, maar vooral in cafés bleven de tafels voor niet-rokers veelal leeg. Veel ondernemers hielden zich niet aan de regels.
Verbod
In scholen, bioscopen, theaters en internetcafés mag niet gerookt worden. Bulgarije geldt als de grootste rokersnatie in de EU. 45 procent van de Bulgaren rookt regelmatig.
Jij hebt geen respect voor andermans leven en gezondheidquote:Op zaterdag 1 mei 2010 12:49 schreef Kingstown het volgende:
[..]
Schandalig dat je daar in scholen, bioscopen en theaters ook niet meer mag roken.
Ja hoor....iedereen mag van mij alles krijgen....zo gul ben ik dan ook wel weer.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 14:02 schreef Stephan1237 het volgende:
[..]
Jij hebt geen respect voor andermans leven en gezondheid![]()
Volgens mij mag iedereen van jou de K krijgen ?
Roken of meeroken vergroot de kans alleen en vrij miniem. Verder ben je helemaal vrij om wel of niet een rokerige kroeg in te stappen.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 14:02 schreef Stephan1237 het volgende:
[..]
Jij hebt geen respect voor andermans leven en gezondheid![]()
Volgens mij mag iedereen van jou de K krijgen ?
Fitheid en gezondheid van personeel is maar één reden. Een minstens zo belangrijke reden is hygiëne en voedselveiligheid, met daaraan toegevoegd nog eens de uitstraling van een bedrijf.quote:Op donderdag 11 maart 2010 16:12 schreef MikeyMo het volgende:
Werkgevers willen fit personeel
Roker wordt steeds vaker verbannen van bedrijfsterrein
Niet in andermans rook willen zitten heeft niks te maken met "gezondheidsfreak" zijn. Net zoals rokers zelf bepalen of ze wel of niet roken, bepaal ik ook zelf welke ongezonde leefgewoonten ik erop nahoud. Het punt is alleen dat ik geen last wil hebben van andermans ongezonde leefgewoontes waar ik niet voor kies. Als het al niet om de gezondheid is, dan is het wel om de STANK.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 14:16 schreef Kingstown het volgende:
Ik kom nog uit het tijdperk dat de leraar gewoon voor de klas stond te roken en dat is eeuwen lang goed gegaan....helaas hebben die gezondheidfreaks alles verpest. Beetje andere mensen verplichten om gezondheid belangrijk te vinden....dictatoriaal gedrag.
Meeroken ook? Dat wist ik niet. Welke wetenschapper heeft dat wanneer ontdekt?quote:Op zaterdag 1 mei 2010 15:14 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Roken of meeroken vergroot de kans alleen en vrij miniem.
Goed, meeroken niet zo direct en er zijn alleen doelonderzoeken die dat bevestigen, maar ik denk ik ga voor een keertje mee met de anti-rooknazi's.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 15:25 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Meeroken ook? Dat wist ik niet. Welke wetenschapper heeft dat wanneer ontdekt?
Wat een leuke sarcastische opmerkingquote:Op zaterdag 1 mei 2010 12:49 schreef Kingstown het volgende:
Schandalig dat je daar in scholen, bioscopen en theaters ook niet meer mag roken.
Dat vind ik dus helemaal niet gewoonquote:Op zaterdag 1 mei 2010 14:16 schreef Kingstown het volgende:
Ik kom nog uit het tijdperk dat de leraar gewoon voor de klas stond te roken en dat is eeuwen lang goed gegaan....
Mooi verhaal.quote:
Jammer dat je het allemaal hebt moeten missen....vroeger was niet alles beter, maar wel leuker....voordat de verbodfreaks het voor het zeggen hebben gekregen.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 16:40 schreef JoepiePoepie het volgende:
Dat vind ik dus helemaal niet gewoon.
Wat een conclusiequote:Op zondag 2 mei 2010 10:36 schreef Kingstown het volgende:
Jammer dat je het allemaal hebt moeten missen....vroeger was niet alles beter, maar wel leuker....voordat de verbodfreaks het voor het zeggen hebben gekregen.
Ow jee....zijn de verbodfreaks weer actief geworden.quote:Op zondag 2 mei 2010 10:57 schreef JoepiePoepie het volgende:
'De verbodfreaks'...
De eigenares van mijn stamkroeg heeft trouwens afgelopen week een brief gekregen van de VWA met een soort voorwaarschuwing
Dat hebben de eigenaren nooit voor 100% zelf mogen bepalen, want voor het runnen van een kroeg (en elk ander bedrijf) gelden wel meer regels dan alleen de regels omtrent het rokenquote:Op zondag 2 mei 2010 11:11 schreef Kingstown het volgende:
Jammer dat de eigenares van jouw stamkroeg niet zelf mag bepalen hoe ze haar zaak wil runnen.
bronquote:'Klink laat rookverbod verstoffen'
BEVERWIJK - De Nederlandse Vereniging van Longartsen wil weten van minister Ab Klink van Volksgezondheid waarom hij het rookverbod in de horeca laat versloffen.
Klink heeft dit rookverbod zelf eerder ingesteld. De longartsen hebben Klink donderdag uitgenodigd voor een gesprek. Aansluitend willen ze hem meenemen naar een ziekenhuisafdeling waar hij longkankerpatiënten kan ontmoeten.
Klink voerde in juli 2008 een rookverbod voor de horeca in. Een jaar later moest hij, na uitspraken van twee rechters, handhaving van het verbod in kleine cafés zonder personeel opschorten. De asbakken kwamen toen in veel kleine horecazaken weer op tafel.
Controles
Ook toen de Hoge Raad in februari van dit jaar uitsprak dat de eenmansbedrijven weer rookvrij moesten worden, bleven ze daar gewoon staan. Veel kroegbazen zeggen niets te merken van controles.
De longartsen verwijten de minister dat hij 'berust' in het falende antirookbeleid.
Waar bemoeien die longartsen zich mee? Ze hebben verstand van longen, niet van de keuzes die volwassenen voor zichzelf maken.quote:Klink laat rookverbod verstoffen'
BEVERWIJK - De Nederlandse Vereniging van Longartsen wil weten van minister Ab Klink van Volksgezondheid waarom hij het rookverbod in de horeca laat versloffen.
Klink heeft dit rookverbod zelf eerder ingesteld. De longartsen hebben Klink donderdag uitgenodigd voor een gesprek. Aansluitend willen ze hem meenemen naar een ziekenhuisafdeling waar hij longkankerpatiënten kan ontmoeten.
Klink voerde in juli 2008 een rookverbod voor de horeca in. Een jaar later moest hij, na uitspraken van twee rechters, handhaving van het verbod in kleine cafés zonder personeel opschorten. De asbakken kwamen toen in veel kleine horecazaken weer op tafel.
Controles
Ook toen de Hoge Raad in februari van dit jaar uitsprak dat de eenmansbedrijven weer rookvrij moesten worden, bleven ze daar gewoon staan. Veel kroegbazen zeggen niets te merken van controles.
De longartsen verwijten de minister dat hij 'berust' in het falende antirookbeleid.
Inderdaad...quote:Op donderdag 6 mei 2010 13:50 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Waar bemoeien die longartsen zich mee? Ze hebben verstand van longen, niet van de keuzes die volwassenen voor zichzelf maken.
Helaas maken rokers vaak niet alleen voor zichzelf, maar ook voor niet-rokers de keus om in de rook en stank te zitten. Daarbij: de meeste longpatiënten zijn nog altijd rokers, heb zelf 3 (ex-)rokers in mijn familie aan de longkanker kapot zien gaan...quote:Op donderdag 6 mei 2010 13:50 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Waar bemoeien die longartsen zich mee? Ze hebben verstand van longen, niet van de keuzes die volwassenen voor zichzelf maken.
Ja maar daar hebben ze zelf voor gekozenquote:Op donderdag 6 mei 2010 15:19 schreef Piepfiets het volgende:
[..]
Helaas maken rokers vaak niet alleen voor zichzelf, maar ook voor niet-rokers de keus om in de rook en stank te zitten. Daarbij: de meeste longpatiënten zijn nog altijd rokers, heb zelf 3 (ex-)rokers in mijn familie aan de longkanker kapot zien gaan...
Die longartsen gaan nooit stappen, waar bemoeien ze zich mee.quote:
ik denk de gevolgen op lange termijnquote:Op donderdag 6 mei 2010 16:45 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Die longartsen gaan nooit stappen, waar bemoeien ze zich mee.
Nee hoor. Het is je eigen vrije keuze om ergens heen te gaan waar gerookt mag worden.quote:Op donderdag 6 mei 2010 15:19 schreef Piepfiets het volgende:
[..]
Helaas maken rokers vaak niet alleen voor zichzelf, maar ook voor niet-rokers de keus om in de rook en stank te zitten.
Vanzelfsprekend, meeroken is immers niet schadelijk gebleken. Het rookverbod is er dan ook alleen maar om rokers van het roken af te krijgen. Dat is ook wat die longartsen willen, want rokers vormen de groep die zij voor zich krijgen. Dat zijn echt niet de kroegbezoekers.quote:Daarbij: de meeste longpatiënten zijn nog altijd rokers, heb zelf 3 (ex-)rokers in mijn familie aan de longkanker kapot zien gaan...
http://www.redorbit.com/n(...)lls/22735/index.htmlquote:Op donderdag 6 mei 2010 18:26 schreef Weltschmerz het volgende:
Vanzelfsprekend, meeroken is immers niet schadelijk gebleken.
quote:Op donderdag 6 mei 2010 18:51 schreef maartena het volgende:
[..]
http://www.redorbit.com/n(...)lls/22735/index.html
http://www.reuters.com/article/idUSTRE6214P920100302
Het is wel zeker schadelijk.
Het filmpje is ook alweer een paar jaar oud hoor.quote:Op donderdag 6 mei 2010 19:25 schreef Weltschmerz het volgende:
![]()
Wat ben jij ook dom he. Heb je 2 jaar lopen beweren dat de schadelijkheid van meeroken bewezen is, kom je aankakken met een filmpje dat claimt dat het nu voor het éérst bewezen is. Het was immers nog nooit eerder bewezen.
Ach, ik heb complete boekwerken met onderzoeken uit Japan, de VS, en het VK neergezet waar het verband goed werd aangegeven. Maar alles wat ik post (en anderen postten) werd continue aan de kant geschoven als onzin, vaak zelfs binnen 2 minuten na mijn post..... gelezen was het dus niet eens.quote:Helaas is dit geen bewijs natuurlijk. Leuke plaatjes erbij, voor de mensen die moeite hebben met lezen, maar het bewijs is nul, the potential to damage bla bla. En dan ook nog een linkje erbij naar onderzoek dat weer niks concludeert maar van alles suggereert. Leer je het nou nooit?
Je vraagt er echt zelf om.quote:Op donderdag 6 mei 2010 19:35 schreef maartena het volgende:
[..]
Het filmpje is ook alweer een paar jaar oud hoor.
En moet je nu echt zo op de man spelen met je "wat ben jij ook dom".? Blijf even volwassen reageren als het kan. Dank.
"Het verband aangeven", kan het nog vager? Waar is het "dit is het bewijs"?quote:Ach, ik heb complete boekwerken met onderzoeken uit Japan, de VS, en het VK neergezet waar het verband goed werd aangegeven.
Ik heb er nog veel van gelezen ook, in de veronderstelling dat je wel de beleefdheid zou hebben om met het bewijs te komen. Maar je postte vooral zoveel mogelijk linkjes naar artikeltjes waar het bewijs telkens maar niet in stond. Op een gegeven moment weet je dan wel waar in zo'n artikel de insinuaties staan waarmee de pers mee aan de haal kan, en wat er niet staat, namelijk dat het bewezen is. Dat kan wel binnen 2 minuten. Al lul je natuurlijk gewoon uit je nek met je claim dat het binnen 2 was.quote:Maar alles wat ik post (en anderen postten) werd continue aan de kant geschoven als onzin, vaak zelfs binnen 2 minuten na mijn post..... gelezen was het dus niet eens.
Ja, ik geef ook ruimhartig toe dat de antirooklobby en de financiele belangen daarachter het heel slim gespeeld hebben. Maar het is geen kwestie van eens zijn, het is namelijk geen kwestie van vinden, het is iets wat je wetenschappelijk kunt bewijzen als het er is en niet als het er niet is. Dat wetenschappelijk bewijs is er gewoon niet.quote:Ik ga die discussie ook verder niet aanzwengelen. Honderden universiteiten, vrijwel alle regeringen ter wereld die er iets over te zeggen hebben, honderden gezondheidsinstellingen, duizenden artsen, en het merendeel van de bevolking is het er allang over eens dat meeroken schadelijk is.
Jaren 90, en ze hebben het niet heronderzocht, ze hebben het onderzoek in de la doen verdwijnen. Onze eigen gezondheidsraad nam het niet mee met het argument 'we weten nu veel meer'. Ze wisten namelijk al wat de uitslag van hun literatuurstudie moest zijn, en toen hebben ze de 17 onderzoeken uitgezoch die het meest in de gewenste richting wezen. Apart konden ze stuk voor stuk niks aantonen, maar nadat ze door de statistische mallemolen waren geweest waren ze gezamenlijk ineens wel 'bewijs'.quote:Jij en een klein groepje vind dat niet, en houden zich voornamelijk krampachtig vast aan een WHO onderzoek uit de jaren 80, dat de WHO zelf allang heeft her-onderzocht.
De dosis maakt de schadelijkheid. Anders moet je ophouden met water drinken, want als je 7 liter in een uur drinkt ben je dood.quote:Het is ook niet zo gek verder natuurlijk: Roken is schadelijk, en je kunt mij echt niet wijsmaken dat 100% van de schadelijke stoffen in de longen van de roker blijven, en dat er geen enkele schadelijke stof in de ruimte waarin gerookt terecht komt.
Dat blijft een non-reden. Omdat jouw kleren gaan stinken door vrijwillig bij een lokatie naar binnen te gaan moeten op alle plekken, waar jij waarschijnlijk nooit in je leven zal komen, maar niet gerookt worden.quote:Op donderdag 6 mei 2010 22:22 schreef maartena het volgende:
Verder stinkt roken gewoon, en gaat het in je kleren zitten..... en dat ruik je nog als je thuis komt.
Dus: aanhouden dat rookverbod.
Met dat verschil dat van water wel een gezonde dosis bestaat...quote:Op donderdag 6 mei 2010 20:46 schreef Weltschmerz het volgende:
De dosis maakt de schadelijkheid. Anders moet je ophouden met water drinken, want als je 7 liter in een uur drinkt ben je dood.
Ik ben al jaren blij dat ik in een staat woon met een rookverbodquote:Op donderdag 6 mei 2010 22:26 schreef Boze_Appel het volgende:
Of ben je blij dat er een rookverbod is omdat je nu kan besparen op wasmiddel en je dezelfde kleren wekenlang aan kan houden?
Het is inderdaad niet interessant en eigenlijk ook nooit geweest, het gaat namelijk domweg om keuzevrijheid en dat een overheid zich niet met dit soort zaken hoort te bemoeien.quote:Op donderdag 6 mei 2010 22:34 schreef Schanulleke het volgende:
Ik ben eigenlijk verbaasd deze discussie nog steeds te treffen...
De overheid is er juist voor om dit soort zaken bij wet te regelen, zodat niet de zwakkeren overlopen worden door de sterkeren c.q. asocialenquote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:06 schreef Chewie het volgende:
[..]
Het is inderdaad niet interessant en eigenlijk ook nooit geweest, het gaat namelijk domweg om keuzevrijheid en dat een overheid zich niet met dit soort zaken hoort te bemoeien.
Onzin, de overheid is er niet voor belangengroeperinkjes die hun ergernisjes door de overheid willen laten oplossen. De overheid kan dit niet en dat heeft ze zeker in dit geval al bewezen.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:13 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
De overheid is er juist voor om dit soort zaken bij wet te regelen, zodat niet de zwakkeren overlopen worden door de sterkeren c.q. asocialen
Ik bestempel eerder 30% als asociaal in mijn ogen.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:19 schreef Chewie het volgende:
[..]
Onzin, de overheid is er niet voor belangengroeperinkjes die hun ergernisjes door de overheid willen laten oplossen. De overheid kan dit niet en dat heeft ze zeker in dit geval al bewezen.
Wel bijzonder dat jij ongeveer 70% van de bevolking als zwak durft te bestempelen.
Dat zegt dan meer over jou dan over de mensheid ben ik bang.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:24 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Ik bestempel eerder 30% als asociaal in mijn ogen.
Mwah, ik denk dat, as je het ze vraagt, de meerderheid van de mensheid liever geen overlast van rook heeft.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:27 schreef Chewie het volgende:
[..]
Dat zegt dan meer over jou dan over de mensheid ben ik bang.
Prima toch, maar waarom is daar een wet voor nodig?quote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:29 schreef Montagui het volgende:
[..]
Mwah, ik denk dat, as je het ze vraagt, de meerderheid van de mensheid liever geen overlast van rook heeft.
Je vergelijkt appels met peren, overlast is aan te pakken en daar is niks mis mee maar er kan nooit sprake zijn van overlast in een kroeg als daar gerookt wordt en de uitbater dit toestaat, jij kiest er dan voor om die zaak te betreden of niet.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:40 schreef MikeyMo het volgende:
Omdat je anders geen rechtelijke grond hebt om iets aan te pakken als men zich "asociaal" gedraagt. Of het nu iemand die rookt in de trein, of je buurman die de buurt terroriseert.
Waarom zou je een wet hebben tegen geluidsoverlast? Dat los je samen toch wel op?
En daar verschillen we fundamenteel over qua mening. Ik ben van mening dat dat wel kan en dat ze dat recht wel hebben, net zoals er 1001 andere regels waar je als uitbater/werkgever e.d. moet houdenquote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:43 schreef Chewie het volgende:
[..]
Je vergelijkt appels met peren, overlast is aan te pakken en daar is niks mis mee maar er kan nooit sprake zijn van overlast in een kroeg als daar gerookt wordt en de uitbater dit toestaat, jij kiest er dan voor om die zaak te betreden of niet.
Neem als voorbeeld het rookverbod op de perrons van NS, dit valt buiten de wet maar wat mij betreft heeft de NS alle recht om dit te verbieden.
Maar waarom en waarom is het zo erg als er in de horeca gerookt word?quote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:53 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
En daar verschillen we fundamenteel over qua mening. Ik ben van mening dat dat wel kan en dat ze dat recht wel hebben, net zoals er 1001 andere regels waar je als uitbater/werkgever e.d. moet houden
Mjah, jij en anderen hier zouden het liefst dat je je heroine gewoon bij de AH kunt kopen. Voor mij hoeft dat niet zo.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:58 schreef Chewie het volgende:
[..]
Maar waarom en waarom is het zo erg als er in de horeca gerookt word?
En waarom zou je een instantie die al decennia lang bewijst de vele taken die ze zichzelf toegeëigend heeft en de taken die ze door idiote belangengroeperinkjes via "democratische" wijze toegewezen krijgt niet kan uitvoeren dat recht wel geven? De overheid hoort nu eenmaal niks te zeggen te hebben over hoe wij denken ons leven te moeten inrichten, wil je roken, zuipen, spuiten etc ga je gang en wil je als ondernemer dit faciliteren ga je ook maar je gang.
Jammer dat je telkens weer met dezelfde onzin aankomt. In een discussie argumenteer je, dat is wat anders dan je vingers in je oren stoppen terwijl je steeds dezelfde onzin herhaalt.quote:Op donderdag 6 mei 2010 22:22 schreef maartena het volgende:
Tja deze discussie is al 50 topics lang gevoerd.
Nee, ik moet vaststellen dat het niet bewezen is. Jouw mening was dat het wel bewezen was, en dat bleek niet het geval. De schadelijkheid is geen kwestie van vinden, Je kunt ook wel van mening zijn dat de maan groter is dan de zon, het is ook gewoon niet zo. Het is een zuiver persoonlijke hersenkronkelquote:Jij bent van mening dat meeroken NIET schadelijk is.
Ik ben van mening dat het WEL schadelijk is.
Je schaamteloze egoisme had je al eerder gedemonstreerd. Dit is een argument voor jou om niet naar een plek te gaan waar gerookt mag worden, hoeft ook niet, het is geen argument voor een rookverbod.quote:Verder stinkt roken gewoon, en gaat het in je kleren zitten..... en dat ruik je nog als je thuis komt.
Dus: aanhouden dat rookverbod.
In veel kroegen wordt nog gewoon gerookt.quote:Op donderdag 6 mei 2010 23:41 schreef maartena het volgende:
Ben volgende week in Nederland trouwens, ik zal eens kijken of het wat prettiger is om uit eten te gaan.
Omdat mensen als MM niet kunnen hebben dat mensen hun eigen beslissingen nemen omdat menesen als MM zelf geen beslissingen voor zichzelf kunnen nemen.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:58 schreef Chewie het volgende:
[..]
Maar waarom en waarom is het zo erg als er in de horeca gerookt word?
ga jij uit eten in de kroeg?quote:Op vrijdag 7 mei 2010 10:10 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
In veel kroegen wordt nog gewoon gerookt.![]()
Dus veel plezier.
quote:Op vrijdag 7 mei 2010 10:05 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Mjah, jij en anderen hier zouden het liefst dat je je heroine gewoon bij de AH kunt kopen. Voor mij hoeft dat niet zo.
Wat is het verschil tussen een kroeg en thuis? Een uitbater van een kroeg mag ook gewoon mensen weigeren (als die het een beetje slim aanpakt) en is feitelijk daardoor ook geen openbare ruimte.quote:Voor mij mag je je helemaal de kanker in roken, maar doe dat lekker thuis ofzo. tenzij je kids hebt
De leraar voor de klas zou idd ook weer moeten kunnen roken als hij/zij dat wil....miljoenen kinderen zijn er groot mee geworden.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 10:05 schreef MikeyMo het volgende:
En datzelfde geldt voor roken. Voor mij mag je je helemaal de kanker in roken, maar doe dat lekker thuis ofzo. tenzij je kids hebt
quote:Op vrijdag 7 mei 2010 09:40 schreef MikeyMo het volgende:
Omdat je anders geen rechtelijke grond hebt om iets aan te pakken als men zich "asociaal" gedraagt. Of het nu iemand die rookt in de trein, of je buurman die de buurt terroriseert.
Waarom zou je een wet hebben tegen geluidsoverlast? Dat los je samen toch wel op?
ik heb het over wanneer je buren om 3 uur s nachts hardcore gaan draaienquote:Op vrijdag 7 mei 2010 15:51 schreef ACT-F het volgende:
[..]
![]()
!
Dus jij denkt dat je een discotheek binnen kan wandelen en vervolgens met de Wet geluidhinder kunt zwaaien? Als je last hebt van 130 dB pompende house beats dan ga je maar naar een bejaardensoos of zo.
Dat is nou de hele discussie! Last van rook? Ga naar een estabilishment waar niet gerookt wordt.
En ik heb het over de horeca, daar heb je geen zak te vertellen. Als de omgeving je niet bevalt, dan ga je maar naar een andere horecagelegeheid met een uitbater die met jou eensgezind is.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 15:53 schreef MikeyMo het volgende:
ik heb het over wanneer je buren om 3 uur s nachts hardcore gaan draaien
Moet kunnen toch?
En dat bepaal jij? Het is algemeen bekend dat meeroken schadelijk is dus je belast andere met die rook die het eigenlijk niet willenquote:Op vrijdag 7 mei 2010 15:51 schreef ACT-F het volgende:
[..]
![]()
!
Dus jij denkt dat je een discotheek binnen kan wandelen en vervolgens met de Wet geluidhinder kunt zwaaien? Als je last hebt van 130 dB pompende house beats dan ga je maar naar een bejaardensoos of zo.
Dat is nou de hele discussie! Last van rook? Ga naar een estabilishment waar niet gerookt wordt.
Dus jij gaat expres naar een kroeg waar je niet wilt zijn om tegen rokers te zeggen dat zij "het ook niet leuk zouden vinden als hun buren de muziek te hard zouden zetten" terwijl ze juist in de kroeg zitten om hun buren geen overlast te bezorgen. Je hebt gewoon een probleem met mensen.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 15:53 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
ik heb het over wanneer je buren om 3 uur s nachts hardcore gaan draaien
Moet kunnen toch?
De WHO bijvoorbeeld denkt daar anders over.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 16:11 schreef Stephan1237 het volgende:
[..]
En dat bepaal jij? Het is algemeen bekend dat meeroken schadelijk is dus je belast andere met die rook die het eigenlijk niet willen
Daarom geeft hij ze ook aan.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 16:13 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dus jij gaat expres naar een kroeg waar je niet wilt zijn om tegen rokers te zeggen dat zij "het ook niet leuk zouden vinden als hun buren de muziek te hard zouden zetten" terwijl ze juist in de kroeg zitten om hun buren geen overlast te bezorgen. Je hebt gewoon een probleem met mensen.
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de schadelijkheid van meeroken.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 16:11 schreef Stephan1237 het volgende:
[..]
En dat bepaal jij? Het is algemeen bekend dat meeroken schadelijk is dus je belast andere met die rook die het eigenlijk niet willen
Nee hoorquote:Op vrijdag 7 mei 2010 16:24 schreef Boze_Appel het volgende:
De WHO bijvoorbeeld denkt daar anders over.
Het is algemeen bekend? Wanneer is dat ontdekt dan?quote:Op vrijdag 7 mei 2010 16:11 schreef Stephan1237 het volgende:
[..]
En dat bepaal jij? Het is algemeen bekend dat meeroken schadelijk is dus je belast andere met die rook die het eigenlijk niet willen
Het is algemeen bekend dat:quote:Op vrijdag 7 mei 2010 16:11 schreef Stephan1237 het volgende:
En dat bepaal jij? Het is algemeen bekend dat meeroken schadelijk is dus je belast andere met die rook die het eigenlijk niet willen
http://www.surgeongeneral(...)eport/fullreport.pdfquote:Op vrijdag 7 mei 2010 10:09 schreef Weltschmerz het volgende:
Jammer dat je telkens weer met dezelfde onzin aankomt. In een discussie argumenteer je, dat is wat anders dan je vingers in je oren stoppen terwijl je steeds dezelfde onzin herhaalt.
Van de bovengenoemde voorbeelden is alleen het eerste voorbeeld een redelijk voorbeeld waarbij de acties van een persoon de gezondheid van andere personen kan aantasten. Alle andere voorbeelden zijn eigen acties, je stopt immers je eigen lichaam vol met vet en alcohol, niet dat van je buurman.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 17:28 schreef ACT-F het volgende:
Het is algemeen bekend dat:Een lange blootstelling aan hard geluid ongezond is. Een balletje mayo vet is, dus ongezond. Te weinig slaap ongezond is. Alcohol ongezond is. Etc....etc...etc.
Dus verbieden? Je bent zelf verantwoordelijk voor wat jij jezelf aandoet, en niemand anders. Dus niet afgeven op uitbaters die een rokerskroeg willen en er mensen zijn die er zelf voor kiezen om er heen te gaan. Het staat je vrij om een niet-rokers establishment op te zoeken.
Mooi, dan geef je toch even het onderzoek waarmee het bewijs is geleverd. Linkje graag.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 18:00 schreef maartena het volgende:
[..]
http://www.surgeongeneral(...)eport/fullreport.pdf
Dit rapport staat vol met onderzoeken, cijfers, bronnen, aantoningen etc.
Nee, je valt in herhaling, daarnaast is het nog strijdig met je linkjes van gisteren ook, waarin werd geclaimd dat het bewijs eindelijk geleverd was. Dus welke van je links is de ongeloofwaardige? Of zijn ze allebei ongeloofwaardig? En ik ben niet geinteresseerd in rapportjes van politieke en bestuurlijke organen. Met een Amerikaans bestuurlijk orgaan is de meerokenleugen begonnen. Die hebben wetenschappelijke fraude gepleegd, zoals de rechter vaststelde, maar toen was de beeldvorming al uit de fles.quote:Zou je zo vriendelijk willen zijn het bovenstaande rapport door te nemen, en op een wijze die Weltschmerz-approved is argumentatie leveren? Graag zou ik zien welke onderzoeken niet goed zijn, welke methoden anders moeten, etc.
Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat het gelezen wordt. Het is ook nergens voor nodig. Zo'n onderzoek is best veel werk, maar het verslag + conclusie kan best op 1 of 2 A4tjes. Die zijn er dan ook, alleen de conclusie dat het de schadelijkheid van meeroken aantoont staat er nooit onder, omdat een wetenschapper zijn wetenschappelijke reputatie niet wil vergooien door conclusies te trekken die niet gedragen worden door de feiten.quote:Het duurt even, het is een boekwerk van 24 Mb. Je kunt het hier ook in kortere stukken downloaden, mocht je computer het niet zo prettig vinden.
Een betere oplossing is verschillende kroegen voor rokers en niet-rokers, zodat je lekker aan de bar kunt blijven zitten.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 18:04 schreef maartena het volgende:
De oplossing is gewoon een rookruimte. Kunnen de rokers even naar toe voor een peuk, de rest van de kroeg is voor iedereen, inclusief personeel en niet-rokers.
Alle bronnen staan vermeldt in dat rapport, stuk voor stuk. De wetenschappers staan vermeldt, en het staat je geheel vrij deze wetenschappers te contacteren en de onderzoeksmethoden op te vragen.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 18:15 schreef Weltschmerz het volgende:
Mooi, dan geef je toch even het onderzoek waarmee het bewijs is geleverd. Linkje graag.
Welke is dan het bewijs?quote:Op vrijdag 7 mei 2010 21:01 schreef maartena het volgende:
[..]
Alle bronnen staan vermeldt in dat rapport, stuk voor stuk.
Lees hierboven hoe je het bewijs kunt bemachtigen, en bij wie je moet zijn.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 21:03 schreef Weltschmerz het volgende:
Welke is dan het bewijs?
Sterker nog, het is helemaal geen bewijs.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 21:15 schreef maartena het volgende:
Als voor jou dus de beknopte versie van de Surgeon General niet genoeg bewijs is,
Dat bewijs van bewijs jou ligt dus nog steeds in die universiteitskelder te verstoffen, en wordt angstvallig van het internet gehouden. Ja, ja, er is dus bewijs, alleen niemand mag het zien. Het is The Book of Mormon van de medischekostenmafia en gezondheidszeloten kennelijk.quote:kun je middels de namen van de onderzoekers, en door de universiteiten te contacteren je handen krijgen op alle onderzoeken in glorieus detail.
Onzin, iedereen kan het inzien, iedereen kan het opvragen. Jij ook.quote:Op vrijdag 7 mei 2010 22:02 schreef Weltschmerz het volgende:
Dat bewijs van bewijs jou ligt dus nog steeds in die universiteitskelder te verstoffen, en wordt angstvallig van het internet gehouden. Ja, ja, er is dus bewijs, alleen niemand mag het zien. Het is The Book of Mormon van de medischekostenmafia en gezondheidszeloten kennelijk.
Lees het rapport eens door vanavond, en vertel me precies welk onderzoek geen juiste conclusie heeft?quote:Op vrijdag 7 mei 2010 22:37 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Dus maartena heeft nog steeds geen onderzoek met de juiste conclusie.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |