FOK!forum / Culinesse à gogo / [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Mezze!
Hikmaandag 7 september 2009 @ 17:34
Ik heb een poosje getwijfeld, omdat ik ook dol ben op Thais, maar met nog net een beetje zomer in de lucht toch maar voor overheerlijke, zomerse kleine hapjes: Mezze, of alles wat kan doorgaan voor Libanees, Syrisch, Grieks, Turks of Marokkaans fingerfood...



De bekende regels:
# Iedereen kan meedoen
# Geef in je inzending het precieze recept
# Post tenminste één foto van het eindresultaat. Een verslag met ervaringen, extra foto's etc. is zeer welkom!
# De wedstrijd loopt tot woensdagavond 30 september 24.00
# Na afloop van de wedstrijd kan iedereen in dit topic stemmen op hun favoriete gerecht
# Stemmen kan de twee dagen erna dus van donderdag 1 oktober 0.05 tot vrijdag 24.00
# De winnaar van deze wedstrijd mag het gerecht voor de volgende wedstrijd kiezen.

[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza) met als winnaar Isabeau
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken! Nasi goreng met als winnaar childintime
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken! Pasta met witte/roomsaus met als winnaar vaagsel
CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Indiaas! met als winnaar SuperRembo
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Marokkaans! met als winnaar RobinOok
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Soufflé! met als winnaar SuperRembo
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Oranje toetje met als winnaar RobinOok
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Gevulde Pasta met als winnaar Yinny
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Gehaktbal(len)! met als winnaar vaagsel
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Back to basics: AGV! met als winnaar Yinny
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! We gaan sla eten! met als winnaar Yinny
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Fast food thuis! met als winnaar Knuffleheinz
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Mexicaans! met als winnaar Hik
DarkElfmaandag 7 september 2009 @ 18:09
mezze! lekker.... zou ik nou eindelijk eens mee gaan doen?
(tis er niet de beste tijd voor deze maand alleen maar goed, wie weet heb ik ergens wat tijd..)
Den_Haagmaandag 7 september 2009 @ 20:29
Hmmm, zaterdag eens kijken
minilotdinsdag 8 september 2009 @ 07:58
Ha leuk! Ik ben zeker van plan mee te doen! Mijn baba ghanoush is niet te versmaden!

[ Bericht 6% gewijzigd door minilot op 08-09-2009 08:03:45 ]
Hikdinsdag 8 september 2009 @ 09:55
Baba ghanoush
Yinnydonderdag 10 september 2009 @ 12:14
Leuk! Nieuwe wedstrijd, maar helaas zit ik de komende weken erg krap in de tijd, dus weet niet of ik mee kan doen...
LastRequestdonderdag 10 september 2009 @ 12:43
Ooh wat leuk! Misschien wil ik nu ook wel eens meedoen...
Even kijken of ik er tijd voor kan vinden en of ik iets fatsoenlijks kan creëren in m'n ministudentenkeukentje (incl. studentenbudget!)
MrKawadadonderdag 10 september 2009 @ 12:54
Leuk! Ik ga wellicht ook meedoen
Hikzaterdag 19 september 2009 @ 11:06
Zo, ik zet 'm er maar eens op, want vanaf morgen ben ik er even 10 dagen uit.
(En gelijk een goeie kick voor hopelijk heel veel lekkere recepten )

Marokkaanse visballetjes
Deze vis balletjes zijn ideaal voor feestjes: ze zijn makkelijk vooraf te bereiden (en dan op te warmen in de magnetron, maar ook koud zijn ze prima te eten (picknick! ). Het recept is een aanpassing van een recept van Claudia Roden, maar omdat ik simpelweg dol ben op ingemaakte citroen (waarschijnlijk het lekkerste, meest aromatische ingrediënt uit de midden-oosterse keukens) bezuinig ik daar niet op. Mjam.

Ingredienten



Ongeveer 300 gram visfilet. Dit kan van alles zijn, ik gebruik hier Tilapia, maar Kabeljauw en Panga werken ook en ik heb het zelfs al eens met Zalm gemaakt.
1 ingemaakte citroen
1 ei
1-2 tl. gemalen komijnzaad
Flinke snuf chilipoeder
2 teentjes knoflook
Zout
Een klein handje platte peterselie
Bloem
Olijfolie

  • Snijdt de visfilets zeer klein. Je kunt dit in een keukenmachine doen (heb ik niet) of met de hand. Doe het in elk geval niet met een staafmixer, want dan ben je de rest van de dag bezig de visresten uit je mes te peuren... Het is ook belangrijk dat je ingrediënten niet te klein worden; een beetje structuur is lekker hier! Het betekent overigens wel dat "balletjes" een beetje vreemde benaming kan worden. In mijn geval zijn het altijd meer een soort visrotsjes



  • Van de citroen heb je alleen de schil nodig. Als je de citroen in 4 parten snijdt, kun je vrij eenvoudig het vruchtvlees als het ware uit de citroen "fileren". Ook de citroenschil snijdt je heel klein.

  • Doe de vis en de citroen in een bak en voeg toe: zout, chilipoeder, komijn, knoflook (fijngesneden of door de knoflookpers), fijngehakte perterselie en het losgeklopte ei. Roer alles goed door elkaar.





  • Voeg nu beetje bij beetje bloem toe tot er een min of meer solide massa ontstaat. Bij mij wordt het nooit zo stevig als bijvoorbeeld gehaktballetjes. Dat geeft ook niet, maar je moet er wel balletjes van kunnen vormen. Om te voorkomen dat je tot aan je ellebogen onder de vismeuk zit: maak je handen even nat voor je balletjes vormt; dat maakt het een stuk makkelijker!



  • Zet je afzuigkap flink aan en verhit in een pan een laag van ongeveel 1 cm olijfolie. Laat het heel goed heet worden voor je de balletjes goudbruin laat worden. Help ze eventueel even met keren. (Niet teveel balletjes in één keer, dat wordt een puinhoop)

  • Vis de balletjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.



  • Serveer de visballetjes met partjes (gewone) citroen in een bakje.



  • Ik heb de visballetjes vanavond gemaakt als onderdeel van een mezze-maaltijd met verder: Olijven, met kaas gevulde pepers, Turks brood (kant en klaar gekocht), feta-bladerdeegrolletjes met citroenzest en munt, tomatensalade en een labneh-achtige dip (kwark met munt en knoflook).

    Bismillah!
  • Den_Haagzaterdag 19 september 2009 @ 11:23
    The_Hiveszaterdag 19 september 2009 @ 22:29
    ziet erg goed uit

    Jammer dat er verder weinig aanmeldingen zijn.
    RobinOokzondag 20 september 2009 @ 01:23
    Ik sla deze keer eens over. Ik heb ook eigenlijk niks met dat soort hapjes.
    kriorodonderdag 24 september 2009 @ 21:58
    * krioro kijkt mee.
    FutureFairytaledonderdag 24 september 2009 @ 22:57
    Nog maar 1 inzending en nog maar 6 dagen te gaan
    Den_Haagvrijdag 25 september 2009 @ 00:50
    in het buitenland zitten kookt niet makkelijk. en wat let jou?
    Hikmaandag 28 september 2009 @ 18:10
    Hmmm...
    Ik zit ook in het buitenland en was vrij internetloos de afgelopen week. Toch jammer dat er nog geen inzendingen zijn verder... Zou het helpen als we de uiterste datum een weekje (of twee) uitstellen? Gezien de enthousiaste reacties eerst zouden er toch nog een paar dingen moeten komen dan?

    Toch?
    FutureFairytalemaandag 28 september 2009 @ 18:12
    quote:
    Op vrijdag 25 september 2009 00:50 schreef Den_Haag het volgende:
    in het buitenland zitten kookt niet makkelijk. en wat let jou?
    ik heb nog nooit mezze gemaakt.. maak niet gauw kleine hapjes of ze zijn dodelijk saai
    Den_Haagdinsdag 29 september 2009 @ 08:21
    quote:
    Op maandag 28 september 2009 18:10 schreef Hik het volgende:
    Hmmm...
    Ik zit ook in het buitenland en was vrij internetloos de afgelopen week. Toch jammer dat er nog geen inzendingen zijn verder... Zou het helpen als we de uiterste datum een weekje (of twee) uitstellen? Gezien de enthousiaste reacties eerst zouden er toch nog een paar dingen moeten komen dan?

    Toch?
    Correct. alleen kwamen er bij mij enkele dinertjes tussendoor. Dit weekend weer.
    Hikdinsdag 29 september 2009 @ 08:57
    Dus....

    Deadline uitgesteld met twee weken, tot woensdagavond 14 oktober 24:00

    Hopelijk kunnen we nog wat lekkere recepten verwachten?
    misterddudedinsdag 29 september 2009 @ 09:31
    ik zal proberen wat te maken maar ik ben nog niet zo bekent met kleine hapjes....
    Hikdinsdag 29 september 2009 @ 09:49
    Een mooie gelegenheid om wat uit te proberen toch?
    misterddudedinsdag 29 september 2009 @ 11:05
    dat wou ik zeggen joa! dit weekend sta ik achter het vuur te kokkerellen
    Hikvrijdag 2 oktober 2009 @ 16:06
    Nog meer mensen die dit weekend aan de slag gaan (heeele subtiele kick )?
    HenkPietKlaasWimzaterdag 3 oktober 2009 @ 13:34
    quote:
    Op vrijdag 2 oktober 2009 16:06 schreef Hik het volgende:
    Nog meer mensen die dit weekend aan de slag gaan (heeele subtiele kick )?
    Ik niet! Maar ik vond wel een leuk boekje bij de DDD: 80bites, reis om de wereld in 80 heerlijke snacks, appetizers, mezze en tapas.
    En dat voor 4 euro!
    Den_Haagdinsdag 6 oktober 2009 @ 18:49
    quote:
    Op vrijdag 2 oktober 2009 16:06 schreef Hik het volgende:
    Nog meer mensen die dit weekend aan de slag gaan (heeele subtiele kick )?
    moest weer uit eten
    Hikwoensdag 7 oktober 2009 @ 10:49
    Den_Haagwoensdag 7 oktober 2009 @ 11:16
    quote:
    Op woensdag 7 oktober 2009 10:49 schreef Hik het volgende:
    sorry, zal zeggen tegen haar zeggen dat we haar verjaardag niet gaan vieren
    Hikwoensdag 7 oktober 2009 @ 11:51
    quote:
    Op woensdag 7 oktober 2009 11:16 schreef Den_Haag het volgende:

    [..]

    sorry, zal zeggen tegen haar zeggen dat we haar verjaardag niet gaan vieren
    Dank je!

    Hikmaandag 12 oktober 2009 @ 16:43
    Ik doe nog één poging...
    DarkElfmaandag 12 oktober 2009 @ 16:48
    ja het is erg magertjes allemaal en ik doe zelf ook niet mee..
    kan mij er niet toe zetten om mezze te gaan maken..
    krioromaandag 12 oktober 2009 @ 19:33
    Jammer, ik vind het altijd leuk om mee te kijken hier.

    Zelf kan ik niet echt koken.
    quercus17dinsdag 13 oktober 2009 @ 12:46
    Ik ben nieuw hier op dit forum. Ik kwam hier terecht omdat ik graag een mezze-maaltijd wil maken voor een dag met de meiden van mijn familie. Ik zocht dus infmatie, ideeen en recepten. Dat hb ik allemaal wel gevonden. Maar wat ik nog heel graag zou willen weten is hoeveel mezzes je nou zo gemiddeld voor een maaltijd voor 1 persoon moet rekenen en hoe groot de hoeveelheden van de mezzes dan zouden moeten zijn.

    Misschien kan iemand me daarmee helpen?
    Hikdinsdag 13 oktober 2009 @ 13:50
    Dat hangt er natuurlijk nogal vanaf wát je precies gaat maken. Een dip met brood vult waarschijnlijk meer dan een salade, bijvoorbeeld. Ik denk dan ook nooit zo in aantallen mezze, maar meer in een leuke samenstelling: een salade (bijvoorbeeld fatoush of tahboeleh), brood met een paar dips (hummus, babaganush, labneh), één of twee vleeshapjes, één of twee vishapjes en één of twee groente/kaashapjes. Dat vul ik dan aan met gerookte amandelen, olijven, etc.
    De hoeveelheden pas ik aan aan hoeveel mensen er komen.

    Meestal heb ik veel te veel...
    DarkElfdinsdag 13 oktober 2009 @ 13:56
    Had een keer voor bezoek ( 7 volwassenen) Pompoensoep, courgettekoekjes, hummus met pita's, Lamsgehaktspiesjes met munt en tzaziki, cous cous salade, en nog wat losse dingetjes (brood, olijven enzo) gemaakt.. en voor toe pistachetaart en sinaasappelpudding met granaatappelpitjes.

    We hadden veel te veel maar ik vind het wel zo lekker als er veel diverse dingen zijn...
    quercus17dinsdag 13 oktober 2009 @ 17:15
    Wat fijn die reacties. Ik begrijp dat het moeiljk te zeggen is. Maar de Mezze-maaltijd kwam eigenlijk spontaan op toen ik bij mij op de markt een nieuwe kraam ontdekte waar ze goddelijke, zelfgemaakte mezzes verkopen. En toen liep ik tegen het probleem van de hoeveelheid aan. Het andere probleem, dat van wat ik dan voor de maaltijd uitkies, dat is ook al een beetje opgelost in jullie antwoorden.
    Verder is het natuurlijk altijd zo dat je te veel hebt, dat geeft ook niets als het maar bij het redelijke blijft.
    tombolafanwoensdag 14 oktober 2009 @ 16:47
    Oeh, leuk topic. heb een turks kookboek en daar staat een heel lekker recept in voor dolmades...

    -edit- zie nu pas dat het tot vanavond is... dat ga ik niet redden!