abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 8 april 2009 @ 01:11:39 #1
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67816034
CUL Wedstrijd: Soufflé!



Deze keer een minder brede opdracht, maar iets wat al jaren op mijn eigen to-do-lijstje staat maar wat er nog steeds niet van gekomen is: soufflé. Vroeger was ik er bang voor, voornamelijk omdat op tv, in boeken en films die dingen altijd mislukken. Het heeft iets magisch, zo’n souffle, iets vreemds, moeilijks. Maar al een tijdje denk ik: “volgens mij valt het best mee! Gewoon een kwestie van een beetje secuur werken”. En bovendien, als ie niet zo goed is gerezen of is ingezakt, who cares, hij is dan nog steeds lekker. En toch is het er nog steeds niet van gekomen. Het is namelijk niet echt vriendelijk voor de lijn en bovendien kun je het ook niet voorbereiden, maar moet je het echt ter plekke maken. Maar ja, het is dus wel erg lekker en erg leuk als het lukt!

Dus nou ja, kijken wat de cullers ervan bakken. Ingewikkelde of dure boodschappen hoef je er niet voor te doen, dus daar zal het niet aan liggen. En met Pasen voor de deur: kom op, verras je vrienden, familie, lief met een soufflé!

Met een souffle kan je 2 kanten op: hartig of zoet. Dus voorgerecht of nagerecht . Zoals: de geitenkaas soufflé van Roland, die rare Arnon Grunberg-achtige jongen uit Smaken Verschillen, eerste seizoen. Of een gerookte zalm souffle. Ik heb ook bietensouffle gezien, echt keus te over. Of dus als nagerecht, bijvoorbeeld de chocolade soufflé van Rudolph van Veen of een klassieke citroensoufflé.
In principe zou er voor/door vrijwel iedereen een lekkere souffle te verzinnen moeten zijn, dus kom op, zoek in je kookboeken of laat google je leiden, maar laat me niet in de steek! Aan de slag!

De regels:
  • Iedereen kan meedoen
  • Geef in je inzending het precieze recept
  • Post tenminste één foto van het eindresultaat. Een verslag met ervaringen, extra foto's etc. is zeer welkom!
  • De wedstrijd loopt tot maandagmorgen 20 april 06:00u (dus de hele zondagavond/nacht kun je nog meedoen )
  • Na afloop van de wedstrijd kan iedereen in dit topic stemmen op hun favoriete gerecht
  • Stemmen kan tot dinsdag 21 april 23:59u
  • De winnaar van deze wedstrijd mag het gerecht voor de volgende wedstrijd kiezen.

    Vorige wedstrijden:
    [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza) met als winnaar Isabeau
    [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken! Nasi goreng met als winnaar childintime
    [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken! Pasta met witte/roomsaus. met als winnaar vaagsel
    [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Indiaas! met als winnaar SuperRembo
    [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Marokkaans! met als winnaar RobinOok


    Ready, steady, gooooo
  •   woensdag 8 april 2009 @ 01:13:17 #2
    232606 RobinOok
    Patroonheilige van CUL
    pi_67816057
    Enneuh, ik vind dat zeker PietVerdriet wel eens mag laten zien wat ie waard is.
    pi_67816283
    OMG een soufflé
    pi_67821190
    Leuk idee, ik wil al een tijdje een spinaziesouflé in elkaar knutselen, dus ik zal eens kijken. Ook nog even een fototoestel fixen.
    Tonight I think I'll walk alone
    I'll find my soul as I go home
    pi_67822503
    Hmm, hier heb ik ook wel zin in! Ik wil al tijden een recept van Gordon Ramsay maken, witte-chocoladesoufflé met kahlua.
    pi_67822996
    Toevallig heb ik net donkere chocolade met sinaasappel gekocht waarvan ik laatst een heerlijke chocoladesoufflé heb gemaakt. Misschien waag ik me er eens aan het geheel op de foto te zetten!

    Dank voor de tip, CF. .
    Still a little bit of your face I haven't kissed.
    pi_67825999
    Leuk!

    Heb ik ook altijd al eens willen maken, alleen durf ik idd niet zo. Mooie gelegenheid nu dus!
    Sweet and innocent...
    pi_67826608



      woensdag 8 april 2009 @ 14:00:49 #9
    232606 RobinOok
    Patroonheilige van CUL
    pi_67827882
    Nooit zo goed begrepen waarom die dingen kaassoufflé heten, maar soufflé heet het. Dus veel succes!
    Maaruh, natuurlijk wel zelf maken he? Kant-en-klare meuk opwarmen in oven of frituurvet geldt niet als koken, dan had er bij de regels wel gestaan: Geef in je inzending "de precieze gebruiksaanwijzing" in plaats van "het precieze recept".
    pi_67828042
    duhhhhhhhh
      woensdag 8 april 2009 @ 14:07:21 #11
    232606 RobinOok
    Patroonheilige van CUL
    pi_67828108
    En ik ben echt superbenieuwd naar de spinaziesouffle, de wittechocolade souffle en de chocolade/sinaasappelsouffle. Ik hoop echt dat jullie meedoen.



    Ik ga zelf misschien deze eens proberen: http://www.redcook.net/caramel-ginger-souffle/
    Of misschien toch gewoon die geitenkaas souffle. En ik denk erover om de melk te roken in mijn rookoventje.
    Ideeen genoeg. Nu nog even doen. ;-)
      woensdag 8 april 2009 @ 14:18:15 #12
    6990 golfer
    Ouwe jongere
    pi_67828481
    Ik souffleer wel.
    tvp
    There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
    Poef.....gone! ©golfer
    pi_67828724
    quote:
    Op woensdag 8 april 2009 14:18 schreef golfer het volgende:
    Ik souffleer wel.
    tvp

    tvp
    pi_67829386
    Ik ben al lekker op foodtube de kunst aan het afkijken
    quote:
    Tips gevonden :

    Soufflé

    Soufflés kunnen in de oven worden gebakken en dan direct worden opgediend, of ongebakken worden gekoeld; ze kunnen zoet of hartig zijn. Wat alle soufflés gemeen hebben is een lichte, luchtige textuur door het gebruik van geklopt eiwit. De klassieke soufflé is die welke in de oven wordt gebakken. Deze versie werd oorspronkelijk ontwikkeld in Frankrijk voor het opmaken van restjes eten (creatief gecombineerd met de vaste ingrediënten ei en bloem). In culinair opzicht is dit de meest gewaardeerde soufflé en ook de soufflé die de meeste mensen niet durven maken. De soufflé wordt als moeilijk beschouwd omdat hij voor het rijzen afhankelijk is van hete lucht en daarom inzakt zodra hij uit de oven is genomen.

    Warme soufflé

    Het basismengsel voor een soufflé uit de oven bestaat uit een dikke basissaus (meestal een witte saus op rouxbasis voor een hartige soufflé, of een crème patissière voor een zoete) gemengd met geklopt eiwit, waaraan bijna elke hartige of zoete smaakgever kan worden toegevoegd - van kaas of chorizo tot fruit. Het mengsel wordt in een voorbereide soufflévorm geschept en in de oven gezet. De in het geklopte eiwit gevangen lucht zorgt tijdens het bakken voor het rijzen van de soufflé. Dit verklaart de naam, die in een vrije vertaling van het Franse souffIer 'opblazen' betekent. Aan het eind van de baktijd moet een geslaagde soufflé uit de oven komen met een hoge toren boven de rand van de vorm, al dan niet ondersteund door een papieren kraag die met keukengaren rond de vorm is gebonden. De soufflé wordt dan meteen opgediend, nog heet en trillend voor hij inzakt.

    Koude soufflé

    Dit zijn mousseachtige soufflés die zijn gemaakt van stijfgeslagen, ongebakken eiwit. Dit feit betekent dat het onverstandig is een koude soufflé te serveren aan zwangere vrouwen en zogende moeders, jonge kinderen en ouderen. Bij de ingrediënten horen meestal slagroom en gelatine, en de soufflé moet in de koelkast (vriezer) stevig worden. Een koude soufflé heeft ook een kraag rond de vorm nodig. Hierdoor kan het mengsel boven de rand van de vorm rijzen.

    Tips voor een succesvolle soufflé

    Bestrooi de vorm voor een warme soufflé met bloem en broodkruim of vergelijkbare ingrediënten. Dit helpt het rijzen van het mengsel tijdens het bakken en voorkomt dat de soufflé aan de wand van de vorm plakt. De vorm voor een gekoelde soufflé hoeft niet geprepareerd te worden. Maak een kraag van papier voor de vorm ter ondersteuning van de rijzende of stollende soufflé. Bewaar de eieren waarmee u een soufflé wilt maken voor het beste resultaat in de koelkast en splits ze terwijl ze nog koud zijn. Laat het eiwit op kamertemperatuur komen voor u het klopt, omdat het daardoor meer lucht opneemt en uw soufflé daardoor meer volume zal krijgen. Klop het eiwit niet teveel; het zal droog worden en zo moeilijker met andere ingrediënten te mengen zijn. Zorg dat de oven op de vereiste temperatuur is voor u uw soufflé erin zet. Zet hem in het midden van de oven. Open tijdens het bakken de deur van de oven niet, omdat dan de temperatuur zal dalen en uw soufflé kan inzakken.
      woensdag 8 april 2009 @ 14:55:55 #15
    232606 RobinOok
    Patroonheilige van CUL
    pi_67829800


    En volgens mij nog een tip: de bakjes of de bak waar je een souffle in bakt moet een rechte zijkant hebben. Dus niet taps toelopend of rond als een soepkom, echt recht.

    Goed:




    Fout:



    Anders zullen ze op zeker niet (goed) omhoog komen.
    pi_67829962
    Klopt! En van Gordon R moet je de wanden van de ramequins twee of drie keer inwrijven met boter en bestrooien met fijngehakte noten of chocolade, om te zorgen dat ze zo recht mogelijk rijzen.
    We shall see
    pi_67830918
    Hopelijk heb ik ook weer eens tijd om hiert aan mee te doen. Heb wel een paar leuke souffles gemaakt in het verleden, dus dat moet goed gaan.
    Wind extinguishes a candle and energizes fire
    pi_67832304
    Die op de foto in de OP ziet er erg lekker uit moet ik zeggen.
    pi_67858646
    Slechts een tvp, helaas is deze wedstrijd nog wat te vroeg voor onze mooie keuken in het nieuwe huis, dat duurt nog een paar maanden, en een soufflé in de magnetron is ook geen goed idee vrees ik..
    Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
      donderdag 9 april 2009 @ 13:26:40 #20
    50936 The_Hives
    Is nu tripple oom Hives O+ !!!
    pi_67861385
    vanmiddag eens naar de Action om te kijken of ze daar soufflé-bakjes hebben
    AFC AJAX Kampioen 2012-2013
    Fok! Federatie
    1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
    pi_67863547
    Hives, de Hema heeft ze sowieso, ook niet duur.
      donderdag 9 april 2009 @ 16:16:32 #22
    50936 The_Hives
    Is nu tripple oom Hives O+ !!!
    pi_67867497
    Thnx voor de tip . In het 'action-topic' had iemand me er ook al op gewezen. Nu ga ik van het weekend in mijn pauze zeker even langs .

    en daarna kijken of ik wel eens een keer op tijd wat kan fabriceren
    AFC AJAX Kampioen 2012-2013
    Fok! Federatie
    1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
      vrijdag 10 april 2009 @ 13:08:43 #23
    202682 childintime
    *wait for the ricochet*
    pi_67893804


    Nou, ik zal eens een poging wagen.....
      vrijdag 10 april 2009 @ 13:10:19 #24
    232606 RobinOok
    Patroonheilige van CUL
    pi_67895491
    Lastig maar wel leuk
    Gelukkig is er nog tijd voor een herkansing als het dit weekend helemaal mislukt.
    Wil iedereen die in telekinese gelooft nu mijn hand op steken?
    | Foto's van toen en nu | Icons | Whatpulse keyboard | .NET developer? |
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')