Ik doelde eigenlijk op echte huizen, geen flats. Maar ik woon (gelukkig) niet in de randstad. Dus flats komen mijn denken zelden binnen.quote:Op maandag 24 augustus 2009 16:13 schreef scrumple het volgende:
[..]
Je bedoelt huizen zoals deze: http://www.funda.nl/koop/(...)00/sorteer-prijs-op/ ? Vrijwel voor iedereen met een baan betaalbaar, en amsterdam op een half uurtje afstand.
Zoals je ziet aan de funda link is er redelijk wat beschikbaar in die categorie, lijkt mij dus dat het te kort best mee valt aangezien deze flats slecht verkopen.quote:Op maandag 24 augustus 2009 16:20 schreef RvLaak het volgende:
[ afbeelding ]
Laatste deel: De Huizenmarkt #26: De discussie gaat door
Laatste post:
[..]
Ik doelde eigenlijk op echte huizen, geen flats. Maar ik woon (gelukkig) niet in de randstad. Dus flats komen mijn denken zelden binnen.
Maaruh, ja. Dat segment.
Je link klopt niet:quote:Op maandag 24 augustus 2009 16:30 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Over paupers gesproken
http://www.funda.nl/koop/(...)anna-naberstraat-21/
Prima huis voor een starter lijkt me. Met een inkomen van 30k bruto, 25k eigen geld en 5 jaar vast betaal je 500 euro in de maand, nog 200 euro vaste kosten dan heb je nog 700-1000 euro vrij besteedbaar
Als er dan een partner komt kan je zo doorgroeien of een paar jaar blijven zitten en flink gaan sparen
quote:Pagina niet gevonden
De opgevraagde pagina is helaas niet beschikbaar. Onze excuses voor dit ongemak.
*
Ga terug naar de homepage
*
Klik op de Vorige-knop van uw browser om terug te gaan naar waar u vandaan kwam
In het westen wel ja, in de rest van het land is het aanbod aanzienlijk minder.quote:Op maandag 24 augustus 2009 16:28 schreef scrumple het volgende:
[..]
Zoals je ziet aan de funda link is er redelijk wat beschikbaar in die categorie, lijkt mij dus dat het te kort best mee valt aangezien deze flats slecht verkopen.
Dit is heel begrijpelijk omdat mensen liever een huisje met een tuintje willen maar het probleem is dus de wens van de koper en niet het aanbod van de markt.
Ging om een jaren 70 rijtjes huis met een kleine tuin, vraagprijs 139k k.k.quote:
Eens. Dat er starterswoningen zijn (en te koopt staan) zal niemand hier kunnen ontkennen. Dat het er te weinig zijn, is ook nagenoeg iedereen het mee eens.quote:Op maandag 24 augustus 2009 16:52 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Ging om een jaren 70 rijtjes huis met een kleine tuin, vraagprijs 139k k.k.
Dat is gewoon voor een normaal iemand gewoon haalbaar en als dat niet is moet je vooral afvragen waarom dat niet haalbaar is
Er zijn er niet te weinig. Ze zijn alleen te duur en te lelijk.quote:Op maandag 24 augustus 2009 17:03 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Eens. Dat er starterswoningen zijn (en te koopt staan) zal niemand hier kunnen ontkennen. Dat het er te weinig zijn, is ook nagenoeg iedereen het mee eens.
Toch?
Voor een pauper zoals jij ongetwijfeldquote:Op maandag 24 augustus 2009 17:04 schreef JodyBernal het volgende:
[..]
Er zijn er niet te weinig. Ze zijn alleen te duur en te lelijk.
Ja. Ik heb ook nooit gezegd dat ik een huis wil kopen. Het is wel grappig om te zien hoe mensen die al ingestapt zijn in het grote piramidespel van de Nederlandse huizenmarkt, iedereen proberen over te halen om ook mee te doen.quote:Op maandag 24 augustus 2009 17:09 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Voor een pauper zoals jij ongetwijfeld
Dus ik ben gek alleen maar omdat ik een huis heb gekocht? Misschien heb ik wel een hartstikke goede koop gedaan? Wie ben jij om over mijn geestes gesteldheid te oordelen?quote:Op maandag 24 augustus 2009 17:18 schreef JodyBernal het volgende:
Niet heel Nederland, maar iedereen die de afgelopen 5 jaar nog een huis gekocht heeft wel ja.
Van wat er in zwolle staat ligt de helft in holtenbroek. Daar kun je dus echt niet met een gezin wonen, ik heb er zelf 10 jaar gewoond en weet precies waar ik het over heb. Die flatjes betaal je trouwens nog servicekosten voor en de stookosten zijn in de winter met een gezin astronomisch hoog en dan heb je nog de paddestoelen en de schimmels op de muur staan.quote:Op maandag 24 augustus 2009 16:46 schreef RvLaak het volgende:
[..]
In het westen wel ja, in de rest van het land is het aanbod aanzienlijk minder.
Hier een voorbeeld met 0 aanbod.
Zwolle heeft daarentegen 94 woningen voor dat budget.
Het ligt dus helemaal aan de regio waar je wil en kan wonen.
Hij heeft natuurlijk wel gedeeltelijk gelijk. Wat je het meeste hoorde, de afgelopen 5 jaar, is dat mensen het huis kochten met het idee om met 5 jaar te verhuizen en het huis met winst te verkopen.quote:Op maandag 24 augustus 2009 17:33 schreef scrumple het volgende:
[..]
Dus ik ben gek alleen maar omdat ik een huis heb gekocht? Misschien heb ik wel een hartstikke goede koop gedaan? Wie ben jij om over mijn geestes gesteldheid te oordelen?
Vriend van mij woont daar ook en heeft een leuk huisje. Was wel ontzettend duur naar mijn mening.quote:Op maandag 24 augustus 2009 19:06 schreef antonwachter het volgende:
[..]
Van wat er in zwolle staat ligt de helft in holtenbroek. Daar kun je dus echt niet met een gezin wonen, ik heb er zelf 10 jaar gewoond en weet precies waar ik het over heb. Die flatjes betaal je trouwens nog servicekosten voor en de stookosten zijn in de winter met een gezin astronomisch hoog en dan heb je nog de paddestoelen en de schimmels op de muur staan.
dank, staat nu op.quote:Op maandag 24 augustus 2009 20:45 schreef henkway het volgende:
nu op Ned 2 netwerk
http://www.netwerk.tv/uit(...)huizenprijzen-omhoog
Een huis dient doorgaans primair ten behoeve van het bevredigen van de woonbehoefte en ten behoeve van het woongenot en niet als beleggingsobject.quote:Op maandag 24 augustus 2009 17:18 schreef JodyBernal het volgende:
Niet heel Nederland, maar iedereen die de afgelopen 5 jaar nog een huis gekocht heeft wel ja.
Daar denken de gemeentes anders overquote:Op maandag 24 augustus 2009 21:10 schreef Halcon het volgende:
[..]
Een huis dient doorgaans primair ten behoeve van het bevredigen van de woonbehoefte en ten behoeve van het woongenot en niet als beleggingsobject.
quote:Op maandag 24 augustus 2009 21:12 schreef henkway het volgende:
[..]
Daar denken de gemeentes anders over
Zodra een lokale gemeente besluit ergens te willen gaan bouwen grijpen 9 van de 10 ambtenaren onmiddellijk na de vergadering naar de telefoon om het tipgeld op te strijken a 100.000 euro en de speculant gaat 5 minuten later op pad om de grondaankoop bij de betreffende boeren te doenquote:Op maandag 24 augustus 2009 21:13 schreef Halcon het volgende:
[..]
Daarom zou een lokale overheid zich ook niet moeten bemoeien met het functioneren van de woningmarkt.
Dat is de consequentie van het bouwgrondmonopolie van de overheid. Heeft niets te maken met de VVD, maar alles met partijtjes die graag het monopolie willen leggen bij de overheid en haar ambtenaartjes.quote:Op maandag 24 augustus 2009 21:27 schreef henkway het volgende:
[..]
Zodra een lokale gemeente besluit ergens te willen gaan bouwen grijpen 9 van de 10 ambtenaren onmiddellijk na de vergadering naar de telefoon om het tipgeld op te strijken a 100.000 euro en de speculant gaat 5 minuten later op pad om de grondaankoop bij de betreffende boeren te doen
De speculant verdiend vervolgens een veelvoud van de aankoop en de starter is de klos
En het mooie of trieste is dat tipgeld opstrijken geen misdaad is, de VVD wil dit systeem graag zo houden
De gecombineerde tijd dat het CDA en de VVD niet hebben geregeerd sinds 1945 is, dacht ik, 2 jaar.quote:Op maandag 24 augustus 2009 21:47 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat is de consequentie van het bouwgrondmonopolie van de overheid. Heeft niets te maken met de VVD, maar alles met partijtjes die graag het monopolie willen leggen bij de overheid en haar ambtenaartjes.
CDA en VVD hebben heel wat linkse invloeden (helaas). Lokaal is CDA vaak erg naief links en VVD heeft ook figuren als Dijkstal binnen de gelederen gehad.quote:Op maandag 24 augustus 2009 21:58 schreef RvLaak het volgende:
[..]
De gecombineerde tijd dat het CDA en de VVD niet hebben geregeerd sinds 1945 is, dacht ik, 2 jaar.
Het CDA heeft 8 jaar niet geregeerd (paar 1 & 2) en de VVD 12 jaar.
Dus de VVD heeft wel degelijk zeer zwaar schuld aan de huidige situatie. Alsmede het CDA.
De volgende keer dat je de schuld weer eens bij de linkse partijen wil leggen, doe dan eerst eens onderzoek voor dat je wat ongefundeerds blaat.
Als de VVD volgens jou zo links is, is Obama zeker een communist?quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:00 schreef Halcon het volgende:
[..]
CDA en VVD hebben heel wat linkse invloeden (helaas). Lokaal is CDA vaak erg naief links en VVD heeft ook figuren als Dijkstal binnen de gelederen gehad.
Daarnaast is regeren ook compromissen sluiten en dat moet je dan vaak doen met hele linkse partijen als de PvdA.
Vergeleken met de Nederlandse VVD is Obama extreem-rechts.quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:06 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Als de VVD volgens jou zo links is, is Obama zeker een communist?
Die gaat er over een paar jaar wel achterkomen.quote:Op maandag 24 augustus 2009 20:34 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Vriend van mij woont daar ook en heeft een leuk huisje. Was wel ontzettend duur naar mijn mening.
quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:10 schreef antonwachter het volgende:
[..]
Die gaat er over een paar jaar wel achterkomen.
Dat is een wijk met een gigantisch harddrugsprobleem. Alle bijbehorende waanzin die zich gewoon bij je op de stoep afspeelt breekt je echt na een paar jaar op.quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:13 schreef Halcon het volgende:
[..]
Hij komt er achter als hij gaat/moet verkopen en op dat moment de waarde van zijn woning stukken lager is dan hetgeen hij er voor heeft betaald. Als hij het woongenot waardeert voor het verschil plus de in de woning gestoken gelden, dan heeft hij theoretisch niet eens een probleem.
Of hij voelt zich daar kennelijk fijn of hij is gewoon ontzettend desperate (en stom) geweest. Ik neig een beetje naar het laatste.quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:28 schreef antonwachter het volgende:
[..]
Dat is een wijk met een gigantisch harddrugsprobleem. Alle bijbehorende waanzin die zich gewoon bij je op de stoep afspeelt breekt je echt na een paar jaar op.
Ik waarschuw voor de startersval: starters kopen nu een goedkope woning om hun woningbehoeften te ledigen. Over een paar jaar raken zij die woning niet kwijt en kunnen zij niet meer groter wonen. Niemand die kwalitatief slechte woning meer hebben door de volgende oorzaken:quote:Op maandag 24 augustus 2009 16:30 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Over paupers gesproken
http://www.funda.nl/koop/(...)anna-naberstraat-21/
Prima huis voor een starter lijkt me. Met een inkomen van 30k bruto, 25k eigen geld en 5 jaar vast betaal je 500 euro in de maand, nog 200 euro vaste kosten dan heb je nog 700-1000 euro vrij besteedbaar
Als er dan een partner komt kan je zo doorgroeien of een paar jaar blijven zitten en flink gaan sparen
Gezond verstand, evenals het gebrek eraan, vind je bij iedere politieke partij.quote:Op maandag 24 augustus 2009 21:27 schreef henkway het volgende:
[..]
Zodra een lokale gemeente besluit ergens te willen gaan bouwen grijpen 9 van de 10 ambtenaren onmiddellijk na de vergadering naar de telefoon om het tipgeld op te strijken a 100.000 euro en de speculant gaat 5 minuten later op pad om de grondaankoop bij de betreffende boeren te doen
De speculant verdiend vervolgens een veelvoud van de aankoop en de starter is de klos
En het mooie of trieste is dat tipgeld opstrijken geen misdaad is, de VVD wil dit systeem graag zo houden
Ik werd 5 jaar geleden gek van het verkassen van huisjesmelker, naar kraakpand, naar kamer, naar vrienden, naar weer een huisjesmelker, naar tijdelijke huur via woningbouw. Een eigen huis heeft mij veel rust, woongenot en algehele levensvreugde gebracht. En ik verwacht nog vele jaren in mijn eigen huisje wat langzaam een eigen paleisje word te blijven wonen. Maar het staat je vrij dat 'gek' te vinden.quote:Op maandag 24 augustus 2009 20:33 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Hij heeft natuurlijk wel gedeeltelijk gelijk. Wat je het meeste hoorde, de afgelopen 5 jaar, is dat mensen het huis kochten met het idee om met 5 jaar te verhuizen en het huis met winst te verkopen.
Die mensen hoor je nu het hardste janken om overheidsingrijpen (ongeveer op dezelfde infantiele toon die DiegoArmandoMaradona bezigt)
Je ziet nu al dat behalve het duurdere segment de onderklasse op de woningmarkt rake klappen te verwerken krijgt.quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:45 schreef droom_econoom7 het volgende:
[..]
Ik waarschuw voor de startersval: starters kopen nu een goedkope woning om hun woningbehoeften te ledigen. Over een paar jaar raken zij die woning niet kwijt en kunnen zij niet meer groter wonen. Niemand die kwalitatief slechte woning meer hebben door de volgende oorzaken:
- vergrijzing: over X-aantal jaar gaan de babyboomers kleiner wonen.
- gesubsidieerde "stadsvernieuwing" vernieuwd tuigwijken (en maakt Nederland verslaafd aan huursubsidie). Koopwoningen worden niet vernieuwd. Als het tuig mooi woont, waarom zou je dan een rotwoning KOPEN?
- economische groei (komt ooit wel weer terug)
En dan? Dan zit je als starter met je rotwoning die niemand wil kopen. Tegen de tijd dat je salaris stijgt, kun je nooit meer naar een goede woning doorverhuizen!
Wat ik net al zei. Een huis dient in de eerste plaats voor woongenot en niet als beleggingsobject. Wellicht verlies je wat geld met dit huis, maar je verliest effectief niets zolang je niet verkoop en als je toch verkoopt is het woongenot je het verlies wellicht wel waard geweest. Ook is het natuurlijk zo dat huren doorgaans duurder is dan kopen en dat telkens verhuizen ook geld kost.quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:49 schreef scrumple het volgende:
[..]
Ik werd 5 jaar geleden gek van het verkassen van huisjesmelker, naar kraakpand, naar kamer, naar vrienden, naar weer een huisjesmelker, naar tijdelijke huur via woningbouw. Een eigen huis heeft mij veel rust, woongenot en algehele levensvreugde gebracht. En ik verwacht nog vele jaren in mijn eigen huisje wat langzaam een eigen paleisje word te blijven wonen. Maar het staat je vrij dat 'gek' te vinden.
Die onderklasse op de woningmarkt gaat dus niet mee als de economie weer aantrekt. Daar zit je dan met je onverkoopbare krot in de startersval!quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:50 schreef Halcon het volgende:
[..]
Je ziet nu al dat behalve het duurdere segment de onderklasse op de woningmarkt rake klappen te verwerken krijgt.
De onderklasse krijgt nu al klappen en het lijkt me niet dat dat gaat verbeteren als de economie aantrekt (en mensen dus weer zo duur mogelijk willen wonen) en er jaarlijks minder starters instromen door de vergrijzing.quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:54 schreef droom_econoom7 het volgende:
[..]
Die onderklasse gaat dus niet mee als de economie weer aantrekt. Daar zit je dan met je onverkoopbare krot in de startersval!
Misschien niet de onderklasse maar babyboomers gaan ook kleiner wonenquote:Op maandag 24 augustus 2009 22:56 schreef Halcon het volgende:
[..]
De onderklasse krijgt nu al klappen en het lijkt me niet dat dat gaat verbeteren als de economie aantrekt (en mensen dus weer zo duur mogelijk willen wonen) en er jaarlijks minder starters instromen door de vergrijzing.
Op termijn raak je die krotten alleen nog kwijt aan huisjesmelkers. Dat zie je nu al in enkele buurten in bijvoorbeeld Rotterdam-Zuid. Dit soort woningen zijn alleen interessant voor matrassenverhuur aan junks, illegalen en Bulgaarse arbeiders. Iemand die normaal functioneert in de maatschappij wil er nog niet dood gevonden worden.
a, mooi. Je politieke illusies zijn dus niet 100%quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:08 schreef Halcon het volgende:
[..]
Vergeleken met de Nederlandse VVD is Obama extreem-rechts.
Was getrouwd, vrouwlief wilde perse naar Zwolle, eenmaal gekocht (2 huizen in bezig) ging het huwelijk kapot. 1 huis (lelystad) met moeite verkocht.quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:13 schreef Halcon het volgende:
[..]
Hij komt er achter als hij gaat/moet verkopen en op dat moment de waarde van zijn woning stukken lager is dan hetgeen hij er voor heeft betaald. Als hij het woongenot waardeert voor het verschil plus de in de woning gestoken gelden, dan heeft hij theoretisch niet eens een probleem.
Als je mijn post goed gelezen had, had je gezien dat ik enkel de mensen die kopen om te beleggen voor gek verklaar. Niet de mensen die kopen om te wonenquote:Op maandag 24 augustus 2009 22:49 schreef scrumple het volgende:
[..]
Ik werd 5 jaar geleden gek van het verkassen van huisjesmelker, naar kraakpand, naar kamer, naar vrienden, naar weer een huisjesmelker, naar tijdelijke huur via woningbouw. Een eigen huis heeft mij veel rust, woongenot en algehele levensvreugde gebracht. En ik verwacht nog vele jaren in mijn eigen huisje wat langzaam een eigen paleisje word te blijven wonen. Maar het staat je vrij dat 'gek' te vinden.
De grondspeculanten is grotendeels de overheid zelf. Sociale woningbouw wordt hier bijvoorbeeld ook uit gefinancierd. Het is natuurlijk wel ironisch dat je als VINEX-wijk-bewoner niet alleen je eigen huis betaalt, maar ook de huizen van het tuig dat tegenover je woont.quote:Op maandag 24 augustus 2009 20:45 schreef henkway het volgende:
nu op Ned 2 netwerk
http://www.netwerk.tv/uit(...)huizenprijzen-omhoog
toch heerlijk simpel om de mensen die de sociale woningbouw nodig hebben, neer te zetten als "tuig". Ook zo lekker genuanceerd...quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 09:20 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
De grondspeculanten is grotendeels de overheid zelf. Sociale woningbouw wordt hier bijvoorbeeld ook uit gefinancierd. Het is natuurlijk wel ironisch dat je als VINEX-wijk-bewoner niet alleen je eigen huis betaalt, maar ook de huizen van het tuig dat tegenover je woont.
Heb het gisteren gezien. Dit zijn gewoon legale maffiapraktijken. Met capo's als Elco Brinkman aan het roer.quote:Op maandag 24 augustus 2009 20:45 schreef henkway het volgende:
nu op Ned 2 netwerk
http://www.netwerk.tv/uit(...)huizenprijzen-omhoog
In sommige gevallen is dit gewoon de waarheid. Zoals bijvoorbeeld in Amsterdam op IJburg.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 09:40 schreef RvLaak het volgende:
[..]
toch heerlijk simpel om de mensen die de sociale woningbouw nodig hebben, neer te zetten als "tuig". Ook zo lekker genuanceerd...
"In sommige gevallen" != iedereen.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 11:20 schreef JodyBernal het volgende:
[..]
In sommige gevallen is dit gewoon de waarheid. Zoals bijvoorbeeld in Amsterdam op IJburg.
Je moet even goed lezen wat Fastmatti schrijft. Volgens mij ben je gewoon een beetje overgevoelig op dit punt, wellicht omdat je zelf via de sociale woningbouw woont, wat imho overigens helemaal geen schande is.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 11:23 schreef RvLaak het volgende:
[..]
"In sommige gevallen" != iedereen.
Dat er veel tuig woont in de sociale woningbouw, kan niemand ontkennen. Dat echter het overgrote deel van deze woningen bewoond worden door mensen die het op een andere manier nodig hebben/hadden kan, imo, ook niet ontkend worden.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 11:36 schreef JodyBernal het volgende:
[..]
Je moet even goed lezen wat Fastmatti schrijft. Volgens mij ben je gewoon een beetje overgevoelig op dit punt, wellicht omdat je zelf via de sociale woningbouw woont, wat imho overigens helemaal geen schande is.
Nergens beweert Fastmatti dat iedereen die via de sociale woningbouw woont tuig is. Hij schetst alleen een karikatuur van mensen die in een VINEX-wijk voor veel geld een huis kopen en daarmee meebetalen aan de huisvesting van het tuig dat tegenover hen woont. Deze karikatuur slaat gewoon de spijker op de kop, want dit is wat je toch in heel veel van dit soort wijken ziet gebeuren (in elk geval in de Randstad).
Er woont in de Randstad nu eenmaal veel tuig via de sociale woningbouw en dit tuig kan gewoon tegenover jouw duurbetaalde koopwoning neergezet worden als je pech hebt. Daar zit je dan, in je peperdure woning, tegen een stel proleten aan te kijken die jouw buurt terroriseren. Daar hoor je mensen ook weleens over klagen, bijvoorbeeld op IJburg. Al mag het eigenlijk niet gezegd worden, want dan krijg je ruzie met links.
A, mooi. Kan de consument ook eens wat voordeel halen uit de ellende van een ander en niet alleen de (malafide) vastgoedhandelaren. Goede ontwikkeling imo.quote:Banken en notarissen gaan veilingdagen organiseren in de hoop de opbrengst van de huizenverkoop te verhogen. Het huidige veilingssysteen voor gewongen verkoop klijkt hiermee zijn langst tijd gehad te hebben.
In september zullen de partijen proefdraaien met het nieuwe systeem, in oktober moet het operationeel zijn, bevestigde een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag berichtgeving in De Telegraaf.
Ook voor de niet-professioneel
Banken verwachten dat meer partijen zullen deelnemen aan de veiling als er op regelmatige basis gezamenlijke veilingdagen komen. ‘Nu is de systematiek eigenlijk alleen toegankelijk voor professionele vastgoedhandelaren. Het komt daardoor regelmatig voor dat huizen met prijsafspraken worden verkocht', aldus de zegsman van de NVB.
Banken kondigden afgelopen mei al aan iets te willen doen aan de manier waarop executieveilingen plaatsvinden. Sinds begin dit jaar zijn de banken daarover al in overleg met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en met notarissen. Een huis zou 37% minder opleveren dan de marktwaarde als gevolg van de manier waarop de veiling is ingericht.
Manipulatie veilingen
In 2004 al zei de NHG zich zorgen te maken over geruchten dat veilingen worden gemanipuleerd door de handel. Er zou sprake zijn van prijsafspraken tussen kopers onderling. Notarissen zouden daarvan op de hoogte zijn, meldde de Volkskrant destijds.
De verwachting van de NHG is dat het aantal gedwongen verkopen volgend jaar verdubbelt en vervolgens verder oploopt. Pas in 2014 zal het aantal weer dalen. Dit jaar zal het aantal op ongeveer achthonderd uitkomen, zo verwacht de NHG.
Dat hangt dus heel erg van de wijk af. Op IJburg acht ik die kans gewoon 100%, omdat alles daar door elkaar zit en je dus veel buren hebt die "tegenover" je komen wonen. Daar zitten altijd wel een paar tokkies en/of tuigmarokkaantjes tussen, die het voor zo'n hele buurt verzieken. Daar zit je dan met je mooie appartement ą 300k.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 11:47 schreef RvLaak het volgende:
De kans dat er tuig in de huizen tegen over jouw huisje komt is ernstig klein.
Vandaar de toevoeging "Tenzij jouw huisje in een Holterbroek-achtige Bijlmer staat. En in zo'n geval was het huis waarschijnlijk niet duur betaald.". Wie in zo'n wijk nog 300k betaald voor een appartement, mag van mij eerst even met een psychiater gaan praten. Dan ben je namelijk niet goed wijs.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 12:31 schreef JodyBernal het volgende:
[..]
Dat hangt dus heel erg van de wijk af. Op IJburg acht ik die kans gewoon 100%, omdat alles daar door elkaar zit en je dus veel buren hebt die "tegenover" je komen wonen. Daar zitten altijd wel een paar tokkies en/of tuigmarokkaantjes tussen, die het voor zo'n hele buurt verzieken. Daar zit je dan met je mooie appartement ą 300k.
Verdiep je anders eens in het project IJburg. Dat is in principe een prachtig project met mooie woningen. De enige fout die men gemaakt heeft is dat men er sociale woningbouw tussengezet heeft.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 12:35 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Vandaar de toevoeging "Tenzij jouw huisje in een Holterbroek-achtige Bijlmer staat. En in zo'n geval was het huis waarschijnlijk niet duur betaald.". Wie in zo'n wijk nog 300k betaald voor een appartement, mag van mij eerst even met een psychiater gaan praten. Dan ben je namelijk niet goed wijs.
Ik zie op google (en ijburg.nl) geen mooie woningen die een investering van 300k rechtvaardigen. Wel woningen die bijzonder veel lijken op de flats in mijn ouderlijke stad. Die waren enkel voor bejaarden bestemd.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 12:43 schreef JodyBernal het volgende:
[..]
Verdiep je anders eens in het project IJburg. Dat is in principe een prachtig project met mooie woningen. De enige fout die men gemaakt heeft is dat men er sociale woningbouw tussengezet heeft.
Volgens mij kijk je gewoon niet goed of wil je het niet weten. Er staan hele mooie, vrijstaande woningen op IJburg. De lokatie is ook perfect. De enige smet op die woningen is dat je midden tussen het kansenvolk zit.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 13:01 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Ik zie op google (en ijburg.nl) geen mooie woningen die een investering van 300k rechtvaardigen. Wel woningen die bijzonder veel lijken op de flats in mijn ouderlijke stad. Die waren enkel voor bejaarden bestemd.
Dat daar sociale woningbouw tussenzit, verbaasd mij derhalve dan ook niets.
Ik kijk dan niet goed, ik heb nergens vrijstaande woningen gezien. Links? Ik zag namelijk enkel rijtjes en flats.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 13:08 schreef JodyBernal het volgende:
[..]
Volgens mij kijk je gewoon niet goed of wil je het niet weten. Er staan hele mooie, vrijstaande woningen op IJburg. De lokatie is ook perfect. De enige smet op die woningen is dat je midden tussen het kansenvolk zit.
Kijk maar eens op funda: http://www.funda.nl/koop/amsterdam/ijburg-west/sorteer-prijs-af/quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 13:11 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Ik kijk dan niet goed, ik heb nergens vrijstaande woningen gezien. Links? Ik zag namelijk enkel rijtjes en flats.
Persoonlijk is het totaal niet mijn stijl en ik snap dan ook niet waarom mensen dit soort bedragen überhaupt betalen voor dit soort woningen. Ongeacht locatie.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 13:15 schreef JodyBernal het volgende:
[..]
Kijk maar eens op funda: http://www.funda.nl/koop/amsterdam/ijburg-west/sorteer-prijs-af/
Vrijstaande villa's aan het water van meer dan een miljoen.
Ziet er geweldig uit, maar je kunt wel elke keer het kansentuig dat een straat verderop woont van je erf schieten.
Om heel eerlijk te zijn vind ik er voor dat geld ook niet veel aan.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 13:48 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Persoonlijk is het totaal niet mijn stijl
En toch zijn die prijzen bij ons op de veluwe nog normaal... Qua vraag danquote:Op dinsdag 25 augustus 2009 13:54 schreef JodyBernal het volgende:
[..]
Om heel eerlijk te zijn vind ik er voor dat geld ook niet veel aan.
Volgens mij niet. Meestal is het gewoon een hele wijk speciaal voor paupers en kansenvolk.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 18:59 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Sociale woningbouw staat toch altijd tussen middenklasse huizen?
http://www.rtl.nl/%28/fin(...)ijna_op_de_helft.xmlquote:laatst gewijzigd: 25-08-2009 17:26
"Daling Nederlandse huizenmarkt bijna op de helft"
Nederlandse consumenten zien de huizenprijzen nog wel verder dalen, maar volgens het ING Economisch Bureau hebben we bijna de helft van de huizenprijsdaling al achter de rug. De woningverkopen trekken volgend jaar aan.
Dalende prijzen
De dalende huizenprijzen bereiken steeds meer straten. Dat blijkt uit een enqūete onder 55.500 respondenten. Bijna de helft (45%) stelt de woningen in de eigen straat het laatste halfjaar goedkoper worden. Volgens vier op de tien (40%) respondenten bleven de huizenprijzen ongeveer gelijk. Een groep van 15% nam een prijsstijging waar. Gemiddeld genomen zien de respondenten lagere prijzen.
De cijfers van het Kadaster bevestigen dat woningen goedkoper worden. In juli lagen de prijzen gemiddeld 4,4% onder het niveau van een jaar geleden en 3,9% lager dan in januari.
Bijna op de helft
Het sentiment gaat redelijk gelijk op met de huizenprijzen. Sinds de piek in de huizenprijzen in augustus 2008, zien steeds meer mensen prijsdalingen. Vooral tussen augustus vorig jaar (13%) en april van dit jaar (44%) steeg het aantal respondenten dat de huizen goedkoper zag worden. Sinds april schommelt het percentage rond de 44%. Dat wijst nog niet op een draai in de prijsontwikkeling.
Het ING Economisch Bureau verwacht een verdere prijsdaling. Naar verwachting gaat er van piek tot dal ruim 10% van de huizenprijzen af. Dat betekent dat we nu bijna de helft (5%) achter de rug hebben.
Beter betaalbaar, meer verkopen
De dalende prijzen en de relatief lage rente maken huizen beter betaalbaar. Voor starters werden huizen de afgelopen jaren steeds minder betaalbaar, maar nu komen huizen voor hen steeds meer binnen bereik (zie het artikel Kopersmarkt van 18 augustus). Naast betaalbaarheid speelt vertrouwen een rol voor huizenkopers. Met een verbetering van de economie volgend jaar zal ook het vertrouwen verder stijgen. De markt zal uiteindelijk bij lagere prijzen een nieuw evenwicht vinden, waarbij het aantal woningverkopen vanaf halverwege 2010 weer zal aantrekken.
Een daling van 10% maakt de woningen echt niet beter financierbaar.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 20:12 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
als de huizen beter betaalbaar zijn zal het wel zo zijn afgelopen met de prijsdaling
Ik ben blij dat ze op de planeet van Jody Bernal nog steeds uitgaan van een daling van 30%
De zinsnede "gecorrigeerd voor inflatie" begrijp je zeker niet?quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 20:12 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
als de huizen beter betaalbaar zijn zal het wel zo zijn afgelopen met de prijsdaling
Ik ben blij dat ze op de planeet van Jody Bernal nog steeds uitgaan van een daling van 30%
Tuurlijk wel ik wil alleen mensen die op een andere planeet leven niet begrijpen, dus daar zal wel het probleem liggenquote:Op dinsdag 25 augustus 2009 20:27 schreef JodyBernal het volgende:
[..]
De zinsnede "gecorrigeerd voor inflatie" begrijp je zeker niet?
Ik heb altijd al geroepen dat de prijzen gecorrigeerd voor inflatie met 30% gaan dalen. Maar ik had niet verwacht dat er op dit forum klapjosti's zaten die niet snapten wat dat concreet betekent. Blijkbaar toch wel.
Waar haal je die 10% vandaan?quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 20:37 schreef JodyBernal het volgende:
De eerste 10% is er al vanaf. Een totale daling van 30% gecorrigeerd voor inflatie betekent dan dat uitgaande van een inflatie van 3% de huizenprijzen de komende 6 jaar niet noemenswaardig meer omhoog zullen gaan (1,03^6=1,19). Het is natuurlijk een schatting, maar dit lijkt me een zeer aannemelijk scenario.
quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 00:15 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
Misschien niet de onderklasse maar babyboomers gaan ook kleiner wonen
In 99% van Nederland zijn geen huizen van 60k en in 90% van Nederland geen huizen van 140k. Beetje kansloos allemaalquote:Op dinsdag 25 augustus 2009 22:05 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ja, maar die wonen nu in huizen van boven de 3 ton. Als die kleiner gaan wonen, zullen ze nog altijd wel een huis bewonen van boven de 2 ton. Ik geloof niet dat ze in huizen van 140k gaan wonen en al helemaal niet in appartementjes in Rotterdam-Zuid van 60k.
Woningen van 140k zijn er voldoende in Nederland, alleen wil niet iedereen er wonen en daarom krijgen deze woningen tikken. De babyboomers willen er ook niet gaan wonen. Als ze er geen financiele rotzooi van hebben gemaakt, kunnen ze best een leuke woning in een leuke buurt kopen en dan betaal je wat meer dan 140k.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 22:34 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
[..]
In 99% van Nederland zijn geen huizen van 60k en in 90% van Nederland geen huizen van 140k. Beetje kansloos allemaal
Een fatsoenlijk huis wat goed ligt zal voor de komende 20-30 jaar het gewoon goed blijven doen, voldoende starters of babyboomers die kleiner willen gaan wonen die daar wel willen wonen
Lisdoddelaan is niet echt tussen het kansenvolk hoor, die moeten dan eerst nog een bruggetje over en als men daar nou gewoon een hek met een middels pasjes geregelde toegang poort zou plaatsen zou het best aardig toeven zijn hoor aldaar.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 13:08 schreef JodyBernal het volgende:
[..]
Volgens mij kijk je gewoon niet goed of wil je het niet weten. Er staan hele mooie, vrijstaande woningen op IJburg. De lokatie is ook perfect. De enige smet op die woningen is dat je midden tussen het kansenvolk zit.
Als het een beetje fatsoenlijk wonen is willen babyboomers zonder een grote spaarpot er best wonenquote:Op dinsdag 25 augustus 2009 23:22 schreef Halcon het volgende:
[..]
Woningen van 140k zijn er voldoende in Nederland, alleen wil niet iedereen er wonen en daarom krijgen deze woningen tikken. De babyboomers willen er ook niet gaan wonen. Als ze er geen financiele rotzooi van hebben gemaakt, kunnen ze best een leuke woning in een leuke buurt kopen en dan betaal je wat meer dan 140k.
Blijf het wazig vinden... De wettelijke stijging is toch maximaal de inflatie?quote:De huren in Nederland zijn met ingang van 1 juli met 2,8 procent gestegen. Dat is de grootste stijging sinds juli 2004. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.
Van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) gingen de huren in Rotterdam voor het tweede achtereenvolgende jaar het meest omhoog. Dit jaar bedroeg de huurstijging in de havenstad 3,1 procent. Met 2,5 procent was de huurstijging in Utrecht het laagst.
Groningen was dit jaar de provincie met de sterkste huurstijging. De huren werden er gemiddeld met 3 procent verhoogd. De huurstijging was in Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant met 2,7 procent het laagst.
Mooi bericht voor de trotse huurders....quote:Op woensdag 26 augustus 2009 10:32 schreef RvLaak het volgende:
Hoogste huurstijging in vijf jaar
[..]
Blijf het wazig vinden... De wettelijke stijging is toch maximaal de inflatie?
Ach, zelfs met de verhoging zijn mijn maandlasten de helft van wat een hypotheek zou zijn voor mijn woning. Ben nog altijd goedkoper uit.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 11:16 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Mooi bericht voor de trotse huurders....
Spek maar lekker de zakken van de verhuurder. En blijf erbij dat je zelf spekkoper bent omdat de huizenprijzen nu echt echt echt in elkaar zakken.
Maar dan ben je na 30 jaar wel eigenaar... Tevens investeer je dan in je eigen woning ipv in die van een ander als je iest verbouwd of opknapt. Reparaties heb je zelf in de hand ipv afhankelijk van een verhuurder.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 11:31 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Ach, zelfs met de verhoging zijn mijn maandlasten de helft van wat een hypotheek zou zijn voor mijn woning. Ben nog altijd goedkoper uit.
We huren momenteel om 2 redenen:quote:Op woensdag 26 augustus 2009 11:34 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Maar dan ben je na 30 jaar wel eigenaar... Tevens investeer je dan in je eigen woning ipv in die van een ander als je iest verbouwd of opknapt. Reparaties heb je zelf in de hand ipv afhankelijk van een verhuurder.
Kortom; Dat je nu goedkoper woont is leuk, maar over 30 jaar gezien heb jij niets je je buurman bezit die woning. Wel een fijne gedachte dat je over 30 jaar niets geen vaste lasten meer hebt ipv 30x huurverhoging achter de kiezen hebt...
De eerste 2 zijn prima reden natuurlijk, je moet niet kopen om het kopen.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 11:56 schreef RvLaak het volgende:
[..]
We huren momenteel om 2 redenen:
1) sparen
2) we hebben ons droomhuis nog niet gevonden
En een derde reden helpt natuurlijk ook erg mee. Die dat de huur de helft is van een hypotheek op eenzelfde huis. (het fabeltje van "kopen is goedkoper" gaat al jaren niet meer op)
Wanneer we genoeg gespaard hebben en/of we ons droomhuis vinden, gaan we kopen.
Zeker niet altijd. Je vergeet de rentetarieven die stijgen en dalen. Waarschijnlijk gaan deze binnenkort erg hard stijgen (minder verkopen + hogere risico + stijgende inflatie), dus gaan de maandlasten omhoog voor de hypotheek bezitter.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 12:45 schreef Sjabba het volgende:
[..]
De eerste 2 zijn prima reden natuurlijk, je moet niet kopen om het kopen.
De helft?
Als het hele bedrag 100,- per maand is (rekent makkelijk) betaal je 12x100x30 36000 en daarna ben je er vanaf omdat je dan klaar bent met je hypotheek en is de woning eigendom.
Als je huurt betaal je over 30 jaar gezien de helft van 100,- 50,-
12x50x30 18000 (die 50,- wordt elk jaar wel een aantal procent verhoogd, laten we zeggen 3% gemiddeld).
Na 30 jaar betaal je dus ook 100,- ivm die jaarlijkse verhoging. Had je echter gekocht betaal je na 30 jaar niets meer omdat je dan afgelost hebt. Dusja, voordelig op lange termijn altijd!
Laat ik me dan ook maar even in de discussie mengen. Wij hebben gisteren een huis gekocht, in Utrecht in een prima wijk (geen witte vrouwen, want daar wil men nogsteeds de hoofdprijs ontvangen)quote:Op woensdag 26 augustus 2009 11:56 schreef RvLaak het volgende:
[..]
En een derde reden helpt natuurlijk ook erg mee. Die dat de huur de helft is van een hypotheek op eenzelfde huis. (het fabeltje van "kopen is goedkoper" gaat al jaren niet meer op)
Wanneer we genoeg gespaard hebben en/of we ons droomhuis vinden, gaan we kopen.
imo moet je niet kijken naar de netto-maandlasten, maar naar de bruto maandlasten. Bij huren kijk je namelijk ook niet naar de kale huur, maar wat je in totaal betaald. Dit ook met de afbouwing van de HRA. Die gaat eraan, vraag is alleen wanneer en hoe. Afbouwing is al tijden gaande btw.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 13:56 schreef koentjuh18 het volgende:
[..]
Laat ik me dan ook maar even in de discussie mengen. Wij hebben gisteren een huis gekocht, in Utrecht in een prima wijk (geen witte vrouwen, want daar wil men nogsteeds de hoofdprijs ontvangen)
Huren is voor ons wel degelijk duurder blijkt uit de offerters (hadden we niet verwacht trouwens). De netto maandlast = feitelijk huur ligt ongeveer 150 euro lager dan de huur die wij nu betalen elke maand. (lange leve de hypotheekrente aftrek die ons 1 keer in het jaar een mooi bedrag 'teruggeeft') De 100% aflossing staan hier los van omdat dat feitelijk een vermogensopbouw is en dus geen weggegooid geld. Feitelijk gezien, op basis van de netto maandlasten, gaan we er op vooruit. Neemt niet weg dat die 150 euro voordeel elke maand wel opzij gezet wordt als een reservering voor het te verwachten onderhoud (het blijft een jaren 30 woning he;)). Iets wat je met huur natuurlijk weer niet hebt.
Woon je in sociale woningbouw dan zal dit niet op gaan natuurlijk, maar voor particuliere huurders kan het lonen toch te overwegen te kopen.
De daling van 10% die gesuggereerd wordt kan wel redelijk kloppen. Als ik kijk naar het bedrag wat de verkopers zelf al gezakt zijn in de vraagprijs en het bedrag wat we daarop nog minder betalen is dat ongeveer 10%. Angst voor een verdere daling heb ik niet. Wij wouden dit huis dolgraag hebben en als we er wonen zal het me echt niks uitmaken dat de markt nog meer verslechterd. En op langer termijn moet het wel erg raar lopen wil er geen stijging in de markt zitten.
De rente zet je vast zolang je zelf wilt.... Dat heb je dus gewoon in de hand.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 12:52 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Zeker niet altijd. Je vergeet de rentetarieven die stijgen en dalen. Waarschijnlijk gaan deze binnenkort erg hard stijgen (minder verkopen + hogere risico + stijgende inflatie), dus gaan de maandlasten omhoog voor de hypotheek bezitter.
En er zijn tegenwoordig heel weinig mensen die 30 jaar blijven zitten. Wij ook niet, denk ik. Maar dat kan ik niet voorspellen natuurlijk.
En je vergeet dat het overgrote deel van de huidige hypotheekbezitters met een aflossingsvrije hypotheek zitten. Waar ze ook nog eens niet op aflossen, ivm de HRA. Die restschuld hou je, ook na 30 jaar.
Er zitten dus nog wat haken en ogen aan.
Ik neem aan dat RvLaak al die kosten meeneemt in zijn opmerking dat het de helft kost. Anders is het nogal een loze opmerking.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 13:17 schreef Startertjes het volgende:
@ Sjabba,
Je vergeet echter de gemiddeld 1 a 2 % onderhoudskosten, ozb, erfpacht?, 10% kk, het geld wat de huurder nu uitspaart kan hij/zij nu beleggen/investeringen!, risico op waardevermindering (bv stigende rente & afschaffing HRA), veel minder flexibel in geval van tokkie-buren/algehele verpaupering wijk/nieuwe baan/nieuwe relatie/sociale cq religieuze onrust in de toekomst, etc, etc
Dat kopen de afgelopen 25 jr voordeliger was dan huren zegt dus helemaal niets over de komende 25 jr
Kopen is vrijwel altijd goedkoper dan huren. Iets wat je huurt, is door iemand gekocht en van diegene huur jij. Diegene is doorgaans geen filantropische instelling, dus koper is goedkoper dan huren.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 13:17 schreef Startertjes het volgende:
@ Sjabba,
Je vergeet echter de gemiddeld 1 a 2 % onderhoudskosten, ozb, erfpacht?, 10% kk, het geld wat de huurder nu uitspaart kan hij/zij nu beleggen/investeringen!, risico op waardevermindering (bv stigende rente & afschaffing HRA), veel minder flexibel in geval van tokkie-buren/algehele verpaupering wijk/nieuwe baan/nieuwe relatie/sociale cq religieuze onrust in de toekomst, etc, etc
Dat kopen de afgelopen 25 jr voordeliger was dan huren zegt dus helemaal niets over de komende 25 jr
Nope, die kosten hoef ik niet eens mee te nemen. We hebben gekeken wat ons huis moet kosten om te kopen. Daar een hypotheekberekening op los gelaten (online). Maandlasten (bruto) waren en zijn letterlijk 2 keer zo hoog als de huur.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 14:14 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Ik neem aan dat RvLaak al die kosten meeneemt in zijn opmerking dat het de helft kost. Anders is het nogal een loze opmerking.
Huurders die met hun spaargeld beleggen ken ik niet, bestaan die? Meestal gaat het geld op aan vakantie of wordt er gespaard voor een grote uitgave (zekerheid van sparen wordt gewaardeerd). Overigens is investeren op de beurs minstens net zo risicovol als een woning.
Het flexibel zijn is het enige voordeel van huren. Maarja je kiest een plaatst om te wonen niet uit op basis dat je er na een paar jaar makkelijk weg kan toch?
Tja, probeer ik al 26 topics duidelijk te maken....quote:Op woensdag 26 augustus 2009 14:22 schreef Halcon het volgende:
[..]
Kopen is vrijwel altijd goedkoper dan huren. Iets wat je huurt, is door iemand gekocht en van diegene huur jij. Diegene is doorgaans geen filantropische instelling, dus koper is goedkoper dan huren.
Ik woon in een huurwoning van de woningbouw. Dit is "sociale huur", maar ik betaal het volle pond. Volledig terecht, gezien ons inkomen. Maar de woningbouwvereniging is een stichting en mag dus geen winst maken.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 14:22 schreef Halcon het volgende:
[..]
Kopen is vrijwel altijd goedkoper dan huren. Iets wat je huurt, is door iemand gekocht en van diegene huur jij. Diegene is doorgaans geen filantropische instelling, dus koper is goedkoper dan huren.
Ik snap niet dat mensen dit maar niet willen begrijpen. Zo moeilijk is het allemaal niet.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 14:30 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Tja, probeer ik al 26 topics duidelijk te maken....
Gaat wel om netto, die HRA telt gewoon mee hoor. Scheelt bijna de helft....quote:Op woensdag 26 augustus 2009 14:30 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Nope, die kosten hoef ik niet eens mee te nemen. We hebben gekeken wat ons huis moet kosten om te kopen. Daar een hypotheekberekening op los gelaten (online). Maandlasten (bruto) waren en zijn letterlijk 2 keer zo hoog als de huur.
Dat komt dus in de buurt van een filantropische instelling. Dan betaal je waarschijnlijk geen marktconforme prijs of je betaalt die wel en dan betaal je wel meer dan je zou betalen als wanneer je dat huis zou hebben gekocht en betalen andere klanten van die woningbouw wat minder, zodat ze uiteindelijk geen winst maken of ze besteden het geld aan het salaris van ambtenaartjes om de winsten te drukken.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 14:31 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Ik woon in een huurwoning van de woningbouw. Dit is "sociale huur", maar ik betaal het volle pond. Volledig terecht, gezien ons inkomen. Maar de woningbouwvereniging is een stichting en mag dus geen winst maken.
Kopen is dus niet per definitie goedkoper dan huren.
Deze vergelijking raakt natuurlijk kant nog wal. Bij kopen heb je deze aanvullende kosten natuurlijk ook voor g/w/l. Kortom, puur alleen voor het huis vergelijk ik weldegelijk mijn kale huur met de netto maandlasten. Dat de HRA er ooit af gaat ben ik niet bang voor. A. zit ik niet in een huis boven de miljoen (waar de geruchten gaan dat ze de HRA willen gaan aanpakken maar niet durven) B. kan ik mijn huis bruto prima betalen (middels de belastingdienst spaar ik elk jaar mooi voor een extraatje zo) en C. verwacht ik niet dat er in de komende tijd uberhaupt een partij het aandruft de HRA af te schaffen, en zo ja, dan zit ik met mijn huis niet in de hoek waar de eerste klappen gaan vallen.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 14:03 schreef RvLaak het volgende:
[..]
imo moet je niet kijken naar de netto-maandlasten, maar naar de bruto maandlasten. Bij huren kijk je namelijk ook niet naar de kale huur, maar wat je in totaal betaald. Dit ook met de afbouwing van de HRA. Die gaat eraan, vraag is alleen wanneer en hoe. Afbouwing is al tijden gaande btw.
Mocht je bruto bedrag in de buurt (ca 10 tot 25% verschil) komen van je oude huur, chapeaux. Erg netjes gekocht.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |