Als je begrijpend leest weet je het antwoord.quote:Op vrijdag 29 mei 2009 13:11 schreef r8ality het volgende:
[..]
Zou je exact dezelfde lease-wagen terugkopen?
En is het fout dat ik alleen aan geld denk ipv het stuk metaal op 4 wielen ?quote:Op vrijdag 29 mei 2009 11:30 schreef r8ality het volgende:
[..]
En hybride-auto's zijn voor mensen die alleen maar aan geld kunnen denken of in het milieu-fabeltje geloven.
Op die Volvo roest bakken van 30 jaar oud zou ik dat niet te hard zeggen, daar is een hele nieuwe beschaving op ontstaan.quote:Op vrijdag 29 mei 2009 13:27 schreef Fugie het volgende:
[..]
En is het fout dat ik alleen aan geld denk ipv het stuk metaal op 4 wielen ?
Het is niet alsof die auto een levend organisme is ofzo
Voor jou misschien niet, voor mij welquote:Op vrijdag 29 mei 2009 13:27 schreef Fugie het volgende:
[..]
En is het fout dat ik alleen aan geld denk ipv het stuk metaal op 4 wielen ?
Het is niet alsof die auto een levend organisme is ofzo
quote:Op vrijdag 29 mei 2009 13:32 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Op die Volvo roest bakken van 30 jaar oud zou ik dat niet te hard zeggen, daar is een hele nieuwe beschaving op ontstaan.
ow, een V40 1.9D met common rail diesel motor is oud? Naja, ik rij niet als een oud omaatje en ik rij veel snelweg. Dus ja, ik weet zeker dat de prius dan nog zuiniger is dan een bmw 318d met EDquote:Op zaterdag 30 mei 2009 12:18 schreef Athmozz het volgende:
persoonlijk vind ik dat verbruik dus keihard tegenvallen.
Jij vergelijkt met een 1.9D V40 die toch enkele jaren oud is; als je een realistische vergelijking wil moet je er een BMW 318d met de ED naast zetten, die heeft een gemiddeld verbruik van maar 4.8 liter, wat dus nog merkelijk minder is dan de Prius... Ik heb er zelf al een stuk mee gereden, en in stads / voorstads verkeer haal ik er een gemiddelde van 4.9 liter uit, dus het zou me niet eens verwonderen dat ik die wagen op 4.6à4.7 liter gemiddeld krijg (maar goed, ik heb ook een zuinige rijstijl; met mijn 320d kan ik mijn verbruik rond de 5.5 liter doen draaien)
klopt; echte verbruik ligt 0.1 tot 0.2 liter hoger dan mijn boordcomputer. BC staat rond de 5.0 liter verbruik gemiddeld tijdens stad & kleine wegen, 6 tot 8 op de snelweg (6 aan 110-120, 8 aan 180).quote:Op zaterdag 30 mei 2009 12:23 schreef bluebit het volgende:
[..]
Overigens moet je niet je boordcomputer vertrouwen, je echte verbruik ligt hoger.
Echt ongelooflijk, mensen die nog steeds roepen dat dat verbruik slecht is voor een ruime benzine auto met een 1.5 liter motortje. Ik kan begrijpen dat je de auto maar niks vindt, maar om dan elk teken van intelligentie overboord te gooien en het menselijk vermogen om dingen objectief te kunnen bekijken maar achterwege te laten, dat vind ik raar.quote:Op zaterdag 30 mei 2009 12:26 schreef Athmozz het volgende:
[..]
klopt; echte verbruik ligt 0.1 tot 0.2 liter hoger dan mijn boordcomputer. BC staat rond de 5.0 liter verbruik gemiddeld tijdens stad & kleine wegen, 6 tot 8 op de snelweg (6 aan 110-120, 8 aan 180).
Ik rijd zelfs onder het verbruik dat de fabrikant opgeeft, zowel met m'n 316i als met m'n 320d
ja, inderdaad. ik begreep echter dat het lastiger is om een diesel continu uit en aan te zetten. Ik weet er het fijne ook niet van, maar een diesel hybride zou naar mijn mening echt geniaal zijn:quote:Op zaterdag 30 mei 2009 13:17 schreef Athmozz het volgende:
qua techniek is het knap dat ze met een benzinemotor inderdaad weinig gebruiken, maar dan vraag ik mij af wat het voordeel is om een benzinemotor te gebruiken (die gewoon meer brandstof nodig heeft dan een diesel)? Het verbruik blijft hetzelfde als dat van een auto uit een vergelijkbare klasse (3 serie is ongeveer de grootte van een prius, met dan het verschil dat je achterin wel nog genoeg hoofdruimte hebt om degelijk in te gaan zitten), terwijl het verbruik even hoog ligt. Benzine is een edelere brandstof dan diesel (wordt op een hogere temperatuur afgedestilleerd), en heeft geen makkelijke biologische alternatieven, daar waar je die voor diesel wel hebt... Ik begrijp dan ook de keuze voor benzine ipv voor diesel niet zo goed. Maak een Prius met diesel, en dan heb je pas een zuinige wagen. CO2 uitstoot ligt daarvan ook een pak lager, en roet wordt er toch uitgehaald met een roetfilter, dus daar heb je eveneens geen last meer van.
bij de efficient dynamics doen ze het, dus op zich moet het technisch gezien zeker mogelijk zijn. Zeker in belgie zou het het goed doen gezien de economische maatregelen voor die wagens.quote:Op zaterdag 30 mei 2009 13:28 schreef bluebit het volgende:
[..]
ja, inderdaad. ik begreep echter dat het lastiger is om een diesel continu uit en aan te zetten. Ik weet er het fijne ook niet van, maar een diesel hybride zou naar mijn mening echt geniaal zijn:
quote:Op zaterdag 30 mei 2009 13:45 schreef Athmozz het volgende:
[..]
bij de efficient dynamics doen ze het, dus op zich moet het technisch gezien zeker mogelijk zijn. Zeker in belgie zou het het goed doen gezien de economische maatregelen voor die wagens.
Als je echter de vergelijking maakt met zijn concurrent (honda insight; zelfde opzet; batterijen met benzinemotor erbij) is het natuurlijk een mooie optie.
Toyota prius full option; 31500 (-4750¤ milieukorting); dus 26750 + jaarlijks 205 rijtaks
Honda Insight full option; 25500 (-3850¤ milieukorting); dus 21650 + jaarlijks 165 rijtaks
Die honda komt daar nog een pak goedkoper uit, terwijl qua looks de honda het toch wint op de prius (das persoonlijk misschien), en qua binnenruimte de honda ruimer overkomt op mij.
[ afbeelding ]
vs
[ afbeelding ]
Dat is dus nietquote:Op zaterdag 30 mei 2009 14:30 schreef bluebit het volgende:
als techneut vind ik de techniek achter de prius echt geniaal. Conventionele autos hebben toch altijd weer te maken met een aantal pk's en Nm's die pas in een bepaald toerengebied aanwezig zijn. met een electromotor erbij heb je daar gewoon geen last van. CVT techniek om er voor te zorgen dat een aanwezige motor altijd in het meest optimale toerental zit...is toch geweldig.
quote:Op zondag 31 mei 2009 14:25 schreef r8ality het volgende:
[..]
Dat is dus niet. Motor draait bijna altijd vol gas, mocht de auto de power niet nodig hebben laait ie daar de accu's mee op. Niks CVT.
Zoals ik in deel 1 al aangaf: dat gaat waarschijnlijk niet prettig rijden. Je moet nl. met een kleine diesel werken om voordeel te halen en dat houdt in dat de auto onderin de toeren (dus bij rustig rijden) relatief veel kracht heeft en bij trappen (nog meer dan nu) tekort komt.quote:Op zaterdag 30 mei 2009 13:28 schreef bluebit het volgende:
maar een diesel hybride zou naar mijn mening echt geniaal zijn:
jij gaat uit van jouw zware bakken waar je mee rijdtquote:Op maandag 1 juni 2009 00:31 schreef DS4 het volgende:
[..]
Zoals ik in deel 1 al aangaf: dat gaat waarschijnlijk niet prettig rijden. Je moet nl. met een kleine diesel werken om voordeel te halen en dat houdt in dat de auto onderin de toeren (dus bij rustig rijden) relatief veel kracht heeft en bij trappen (nog meer dan nu) tekort komt.
Ik zie het dus niet gebeuren.
Mijn auto is niet heel veel zwaarder, maar daar vergelijk ik dan ook niet mee... Dat zou te dol zijn.quote:Op maandag 1 juni 2009 09:53 schreef Athmozz het volgende:
jij gaat uit van jouw zware bakken waar je mee rijdt![]()
99pk uit een 1.6 diesel? Dat kan natuurlijk, maar dan wordt het niet meer een extreem zuinige diesel. Ter vergelijk, Peugeot, toch een goede dieselbouwer, haalt 90 pk uit de 1.6 diesel en 110 pk uit de snelle variant van die diesel.quote:als je vergelijkt wat een prius standaard heeft, dan zit je met een 1600 dieselmotor met evenveel kracht in je hoge toeren hoor.
99 pk is ook tegenwoordig geen vetpot meer...quote:Uiteraard levert dat niet dezelfde kracht op van jouw wagen, maar nog steeds makkelijk evenveel of wat er voor de rest op de baan zit![]()
Dan gebruik je dus niet je vermogen... En heb je, als je die beperking in een ontwerp vast legt een auto met bijzonder slechte prestatiecijfers.quote:Ik rij zelf met een middelmatige diesel (136pk), en ik rijd daar 90% van de tijd tot 2200 - 2500 toeren mee, en dan schakel ik al. Doortrekken in toeren doe ik zelfs niet eens, dus of die daar nou kracht heeft of niet zou mij nu eens niet kunnen schelen (en ik kan in principe door tot 4500 toeren zonder eigenlijk koppel te verliezen tot 4000 toeren). Zéker gecombineerd met een automaat levert dat geen problemen op, steek er desnoods een doubleclutch 7 baks transmissie onder, en je moet nergens kunnen doortrekken in je toeren...
Dat laatste is een fabel. Alleen vermogen telt. Nou bepaalt het koppel * toerental wel het vermogen, dus zal een hoog koppel bij laag maximaal vermogen dus feitelijk opleveren een auto met hoog koppel bij lage toerentallen en dus een relatief hoog vermogen bij die lage toerentallen, maar dat neemt niet weg dat een auto met 100PK en 300 Nm grosso modo niets sneller is dan een auto met 100PK en 100 Nm (omdat die laatste met veel kortere overbrengingen toe kan...). En een auto met 150PK en 75Nm zal de snelste van de drie zijn.quote:de benzinemotor van de prius levert maximaal 110Nm koppel; als je daar 1400HDI van peugeot naast zet heb je al 160Nm koppel... pk's boeien niet eens, aangezien dat enkel voor je topsnelheid is.
daar zit wel iets in,quote:Op maandag 1 juni 2009 00:31 schreef DS4 het volgende:
[..]
Zoals ik in deel 1 al aangaf: dat gaat waarschijnlijk niet prettig rijden. Je moet nl. met een kleine diesel werken om voordeel te halen en dat houdt in dat de auto onderin de toeren (dus bij rustig rijden) relatief veel kracht heeft en bij trappen (nog meer dan nu) tekort komt.
Ik zie het dus niet gebeuren.
De Prius is niet alleen zuinig doordat er een electromotor bij is geplaatst, maar ook doordat de benzinemotor daarmee bescheidener kon uitvallen.quote:Op maandag 1 juni 2009 11:15 schreef Athmozz het volgende:
Plaats een elektromotor in een dieselwagen, en je verbruik zal ook drastisch dalen...
quote:Op zondag 31 mei 2009 14:25 schreef r8ality het volgende:
[..]
Dat is dus niet. Motor draait bijna altijd vol gas, mocht de auto de power niet nodig hebben laait ie daar de accu's mee op. Niks CVT.
ow, hoeveel versnellingen heeft mijn conventionele automaat dan?quote:Op dinsdag 2 juni 2009 09:43 schreef r8ality het volgende:
Ik zei het verkeerd. De benzinemotor van de Prius zit zeg maar continue in 1 versnelling, waar fuel efficiency het grootst is. Om de benzinemotor mee te helpen bij op te trekken (want anders zou je niet vooruit komen) komen de elektromotoren in werking. Als de Prius eenmaal op snelheid is drijft de benzinemotor uiteindelijk de auto en de elektromotoren aan, waardoor ze opladen.
Uitleg: http://prius.ecrostech.co(...)ableTransmission.htm
Oftewel, conventionele automaat (planetaire stelsels) en heeft dus geen ruk met CVT te maken.
Je hebt oude van 3 t/m de 6-bakken van nu. Maar ik weet waar je op doelt. De " versnellingen" van de bak van de Prius zijn hier gebruikt om de 2 elektromotoren en de benzinemotor op aan te sluiten. Ze zijn dus niet echt meer in gebruik als versnelling.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 09:53 schreef bluebit het volgende:
[..]
ow, hoeveel versnellingen heeft mijn conventionele automaat dan?
quote:Op dinsdag 2 juni 2009 09:56 schreef r8ality het volgende:
[..]
Je hebt oude van 3 t/m de 6-bakken van nu. Maar ik weet waar je op doelt. De " versnellingen" van de bak van de Prius zijn hier gebruikt om de 2 elektromotoren en de benzinemotor op aan te sluiten. Ze zijn dus niet echt meer in gebruik als versnelling.
Dat klinkt dus niet als een CVT...quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:29 schreef bluebit het volgende:
Oftewel de motor draait het ene moment op 2000 rpm en schiet vervolgens direct door naar 6000 rpm
wel als je inderdaad op dat moment het gaspedaal inramt, anders zou het inderdaad klinken als "kaputt".quote:
Ook dan niet. Want bij een CVT zou je dan wel progressie in de toeren kunnen zien, maar niet een "stap". Dat duidt gewoon op een conventionele automaat.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:40 schreef bluebit het volgende:
wel als je inderdaad op dat moment het gaspedaal inramt, anders zou het inderdaad klinken als "kaputt".
CVT = altijd de meest gunstige overbrenging. Als er 1 benzinemotor en 1 elektromotor allebei aanmoeten om de auto aan te drijven lijkt me dat niet de meest gunstigste overbrenging.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:29 schreef bluebit het volgende:
wacht even, we hebben het toch over overdracht van motor naar wielen. Hoeveel en wat voor motors en hoeveel wielen is totaal irrelevant, al zaten er twintig motoren in en 180 aangedreven wielen.
Een belangrijk kenmerk van een cvt bak is toch dat toerental niet evenredig is aan snelheid. Oftewel de motor draait het ene moment op 2000 rpm en schiet vervolgens direct door naar 6000 rpm waarna de bak ervoor zorgt dat de rpm overgedragen wordt naar de wielen (even kort door de bocht).
Dit gebeurt middels een continu variabele transmissie.
Oftewel een CVT! Toyota noemt het zelf een CVT en dan zou jij het beter weten?
hmmm, wellicht leg ik het niet goed uit.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:42 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ook dan niet. Want bij een CVT zou je dan wel progressie in de toeren kunnen zien, maar niet een "stap". Dat duidt gewoon op een conventionele automaat.
Dat is een ander verhaal.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:53 schreef bluebit het volgende:
het is absoluut anders dan de traditionele automaten!
Dus het probleem van R8ality is puur de naamgeving van het ding???quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:49 schreef DS4 het volgende:
Wellicht dat de discussie hiermee ten einde is... Geen CVT dus.
Dat de bak zich een beetje gedraagt als een CVT doet m.i. niet af aan het feit dat het geen CVT is.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 11:01 schreef bluebit het volgende:
Dus het probleem van R8ality is puur de naamgeving van het ding???
De kenmerken/karakteristieken van de bak zijn vrijwel gelijk aan die van een cvt en de bak is mijlenver verwijderd van een reguliere versnellingsbak.
naa, maar een reguliere schakelbak is in de loop der jaren ook heel wat veranderd, en we noemen het nog steeds hetzelfde.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 13:01 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat de bak zich een beetje gedraagt als een CVT doet m.i. niet af aan het feit dat het geen CVT is.
Een CVT kennen we vooral uit de dafje. Dat ging met een duw/trekband (maar een panty werkt ook als je tijdens een rally de duw/trekband weer naar de klote had gereden), die over conussen liep en daardoor continu variabel was.
Met een korte scan over het stukje heen begrijp ik dat de bak van de Prius mechanisch gezien zo niet werkt.
Het is dus geen CVT.
In scooters gebruiken ze dat anders nog steeds...quote:Op dinsdag 2 juni 2009 13:22 schreef bluebit het volgende:
[..]
naa, maar een reguliere schakelbak is in de loop der jaren ook heel wat veranderd, en we noemen het nog steeds hetzelfde.
Wat ik hiermee probeer aan te geven, is dat het concept hetzelfde is, al is de invulling door technologische vooruitgang gewijzigd. Voorbeeld: een computer werd in 1995 een pc genoemd, nu wordt het nog steeds een pc genoemd ook al kun je de hardware uit 1995 niet met die van nu vergelijken.
Als ik dat doortrek naar een prius: 2 motoren die onafhankelijk van elkaar op verschillende toerentallen draaien vereist een andere implementatie van een versnellingsbak, waardoor de technische invulling gewijzigd wordt. "Echte" cvt's zoals DAF hadden ook een belangrijk nadeel, namelijk een hoog energieverlies op de overbrenging in bak (de band). Zou natuurlijk raar zijn als ze dat juist in een prius in stand zouden houden.
Het is dus gewoon een nieuwe CVT implementatie.
ik vergelijk het niet met een CVT uit een DAF, jij blijkbaar wel. En als ik het al vergelijk dan doe ik dat op concept niveau en niet op implementatie niveau.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 13:57 schreef r8ality het volgende:
[..]
In scooters gebruiken ze dat anders nog steeds...
Wat betreft je vergelijking met hardware. Het is nog steeds met bits en bytes, geheugen en registers dus er in principe niets veranderd, behalve de snelheid.
Zelfde geld voor de handbak. Gebeurt nog steeds door tandwielen en je hebt verschillende verhoudingen.
De planetaire stelsels in een Prius-"CVT" vergelijken met een echte CVT zoals we uit de Daf kennen slaat nergens op. Maakt niet hoe de karakteristiek van de auto is.
Jij werkt zeker bij Microsoft? Ja, het OS heeft dezelfde functies maar verder werkt geen driver/software meer omdat het anders geimplementeerd isquote:Op dinsdag 2 juni 2009 14:05 schreef bluebit het volgende:
[..]
ik vergelijk het niet met een CVT uit een DAF, jij blijkbaar wel. En als ik het al vergelijk dan doe ik dat op concept niveau en niet op implementatie niveau.
Via het concept Prius-versnellingsbak. Wat geen CVT is.quote:Een prius heeft maar 1 versnelling. In elke andere auto met automaat of schakelbak betekent dat dat je niet harder kunt dan pakweg 25 / 30?
Dus via welk concept kun je met 1 versnelling wel vanaf 0 km p/u naar 180 km p/u?
Nope. Nog steeds twee rollen, een bandje en weer 2 rollen.quote:Juist: met een CVT. Concept is CVT, techniek is anders dan 30 jaar geleden. Dit lijkt me toch geen rocket science.
Dat het een CVT wordt genoemd idd.quote:Waar ben je het nu niet mee eens? Dat het ding een CVT genoemd wordt, of dat het concept van een CVT bak er achter zit in een andere vorm?
weinig inhoudelijks...en als je geen verstand hebt van software architectuur, moet je je niet wagen aan dit soort voorbeelden.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 14:16 schreef r8ality het volgende:
[..]
Jij werkt zeker bij Microsoft? Ja, het OS heeft dezelfde functies maar verder werkt geen driver/software meer omdat het anders geimplementeerd is.
de p-cvt dus. Aangezien we het uitsluitend over naamgeving hebben en niet over inhoud, kan ik er dus vanuit gaan dat je bezwaar weg is als we het vanaf nu p-cvt noemen om een onderscheid te maken tussen de prius bak en cvt's die technisch identiek zijn aan die van een DAF.quote:Via het concept Prius-versnellingsbak. Wat geen DAF-CVT is.
een technische implementatie mag na verloop van tijd best veranderen. Een motor heeft inmiddels turbos gekregen, injectie, meer kleppen, meer cilinders, bovenliggende nokkenassen.....dus volgens jou mogen we dat geen motor meer noemen?quote:Nope. Nog steeds twee rollen, een bandje en weer 2 rollen.
da's inmiddels duidelijk, maar welke naam zou jij dan vinden passen voor deze techniek? Maar gezien je antwoord, ben je het dus wel eens met het gegeven dat het concept van CVT achter deze bak zit.quote:Dat het een CVT wordt genoemd idd.
Onzin. En daar heb ik wel degelijk verstand van.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 14:26 schreef bluebit het volgende:
weinig inhoudelijks...en als je geen verstand hebt van software architectuur, moet je je niet wagen aan dit soort voorbeelden.
De hele lettercombinatie CVT mag er niet in voorkomen. Punt.quote:de p-cvt dus. Aangezien we het uitsluitend over naamgeving hebben en niet over inhoud, kan ik er dus vanuit gaan dat je bezwaar weg is als we het vanaf nu p-cvt noemen om een onderscheid te maken tussen de prius bak en cvt's die technisch identiek zijn aan die van een DAF.
Je hebt nog steeds een rijtje cylinders die met wat mengels plof doen. Niets aan veranderd de laatste 100 jaar.quote:een technische implementatie mag na verloop van tijd best veranderen. Een motor heeft inmiddels turbos gekregen, injectie, meer kleppen, meer cilinders, bovenliggende nokkenassen.....dus volgens jou mogen we dat geen motor meer noemen?
Prius-automaat.quote:da's inmiddels duidelijk, maar welke naam zou jij dan vinden passen voor deze techniek?
Omdat het in essentie nog steeds hetzelfde is wellicht?quote:Op dinsdag 2 juni 2009 13:22 schreef bluebit het volgende:
naa, maar een reguliere schakelbak is in de loop der jaren ook heel wat veranderd, en we noemen het nog steeds hetzelfde.
Maar het concept is dus niet hetzelfde. Mechanisch gezien is het gewoon totaal anders.quote:Wat ik hiermee probeer aan te geven, is dat het concept hetzelfde is, al is de invulling door technologische vooruitgang gewijzigd.
Maar het is nog altijd een personal computer. En PC dus. En technisch is er misschien vooruitgang, maar we werken nog steeds met een CPU, ROM en RAM geheugen, invoerapparaten en uitvoerapparaten, waardoor technisch gezien in hoofdlijnen er weinig is veranderd.quote:Voorbeeld: een computer werd in 1995 een pc genoemd, nu wordt het nog steeds een pc genoemd ook al kun je de hardware uit 1995 niet met die van nu vergelijken.
Nee. Mechanisch gezien is er geen sprake van een CVT.quote:"Echte" cvt's zoals DAF hadden ook een belangrijk nadeel, namelijk een hoog energieverlies op de overbrenging in bak (de band). Zou natuurlijk raar zijn als ze dat juist in een prius in stand zouden houden.
Het is dus gewoon een nieuwe CVT implementatie.
weet ik, en dan weet je toch ook wel waarom de implementatie anders is geweest en wat de reden is dat sommige drivers en applicaties niet meer werkten? Als iedereen architectuur gevolgd had, was er niets/weinig aan de hand geweest.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 14:29 schreef r8ality het volgende:
Onzin. En daar heb ik wel degelijk verstand van.
onzin, continu variabele transmissie, oftewel CVT. of roep je ook dat aardbeienijs niet de naam aardbei mag dragen omdat het niet klein, rood, rond met groen blaadje bovenop is.quote:De hele lettercombinatie CVT mag er niet in voorkomen. Punt.
net als dat een prius-cvt gewoonweg een overbrengingsmechanisme is, daar is ook weinig in veranderd.quote:Je hebt nog steeds een rijtje cylinders die met wat mengels plof doen. Niets aan veranderd de laatste 100 jaar.
dat is inderdaad een sprekende naam die de kenmerken van die automaat duidelijk weergeeft.quote:Prius-automaat.
Nope. Het is fysiek exact hetzelfde als een conventionele automaat. Hij heeft in principe twee versnellingen en drie stelsels. Alleen door de combo van benzinemotor en twee elektromotoren zijn de twee uitvoerversnellingen alleen heel anders benut, soms zelfs als invoer.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 14:59 schreef bluebit het volgende:
- De prius automaat is ook ver verwijderd van andere automaten met meerdere vaste versnellingen
We zijn eruit. Het is geen dus geen CVT.quote:Uitgaande van een blackbox principe (er gaat iets in, er gebeurt iets binnenin de blackbox, er komt iets uit):
- De karakteristieken van de bak van de prius lijken op die van een CVT.
Dus, in feite hebben we een uitvoer (volgens mij is het maar 1) richting wielen (aandrijving), en we hebben twee invoeren die gekoppeld worden (benzine en electrische motor). Door variabele transmissie tussen de twee invoeren en de uitvoer kan de snelheid van de wielen bepaald worden.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 15:12 schreef r8ality het volgende:
Nope. Het is fysiek exact hetzelfde als een conventionele automaat. Hij heeft in principe twee versnellingen en drie stelsels. Alleen door de combo van benzinemotor en twee elektromotoren zijn de twee uitvoerversnellingen alleen heel anders benut, soms zelfs als invoer.
nice try, nee, ik vraag of het alle kenmerken (uitgaande van een blackbox) van een cvt heeft? of zijn er nog andere zaken (nee, een prius kan, denk ik, niet even hard achteruit als vooruitquote:We zijn eruit. Het is geen dus geen CVT.
Juist wel, want bij het opladen van de accus gebruik je dus twee uitvoeren, de wielen en de elektromotor die als dynamo fungeert.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 15:21 schreef bluebit het volgende:
[..]
Dus, in feite hebben we een uitvoer (volgens mij is het maar 1) richting wielen (aandrijving), en we hebben twee invoeren die gekoppeld worden (benzine en electrische motor). Door variabele transmissie tussen de twee invoeren en de uitvoer kan de snelheid van de wielen bepaald worden.
het opladen van de accus is niet relevant in deze situatie naar mijn mening.
Nope. Afhankelijk van het toerental van de elektromotoren draaien de planetaire stelsels een bepaald toerental. De verhoudingen tussen de stelsels is verder vast.quote:De transmissie heeft verder oneindig veel ratios, dus is ie continu variabel. naja, ik kom dus weer uit bij cvt bak......
Met je blackbox-onzinquote:nice try, nee, ik vraag of het alle kenmerken (uitgaande van een blackbox) van een cvt heeft? of zijn er nog andere zaken (nee, een prius kan, denk ik, niet even hard achteruit als vooruit)
waarom is dat relevant. Voor hetzelfde geld sluit je die generator gewoon direct aan op een home trainer in de auto. De werking van je transmissie zal niet anders zijn.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 15:26 schreef r8ality het volgende:
[..]
Juist wel, want bij het opladen van de accus gebruik je dus twee uitvoeren, de wielen en de elektromotor die als dynamo fungeert.
true, maar dat betekent niet dat je transmissie per definitie niet continu variabel kan zijn.quote:Nope. Afhankelijk van het toerental van de elektromotoren draaien de planetaire stelsels een bepaald toerental. De verhoudingen tussen de stelsels is verder vast.
quote:Met je blackbox-onzin. Blabla managerpraat.
Nee de werking van een conventionele automaat verandert niet door het afwijkende gebruik in de Priusquote:Op dinsdag 2 juni 2009 15:38 schreef bluebit het volgende:
[..]
waarom is dat relevant. Voor hetzelfde geld sluit je die generator gewoon direct aan op een home trainer in de auto. De werking van je transmissie zal niet anders zijn.
Nee. Door het gebruik van elektromotoren en varieren van toerental lijkt het op een CVT. Maar, planetaire stelsels hebben onderling een vast ratio.quote:true, maar dat betekent niet dat je transmissie per definitie niet continu variabel kan zijn.
kijk eens op deze pagina
Het is met dit planetenstelsel gewoon mogelijk een continu variabele transmissie te realiseren.
Ach ja, dat zijn meestal wel mensen die er iets vanaf weten in de praktijk. Waarom streep je trouwens elektromotoren door? Er zitten er twee in. Of hebben ze je dat nog niet verteld?quote:blablabla, blue-collar-tuig
het is geen conventionele automaat, dus hiermee zeg je niet zo veel.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 15:42 schreef r8ality het volgende:
[..]
Nee de werking van een conventionele automaat verandert niet door het afwijkende gebruik in de Prius.
klopt, maar de uiteindelijke overbrenging is ondanks vaste ratios in het stelsel nog steeds continu variabel.quote:Nee. Door het gebruik van elektromotoren en varieren van toerental lijkt het op een CVT. Maar, planetaire stelsels hebben onderling een vast ratio.
En managers zien doorgaans het complete plaatje in plaats van slechts een klein onderdeeltje. Maar goed, je hebt ze allebei nodig.quote:Ach ja, dat zijn meestal wel mensen die er iets vanaf weten in de praktijk. Waarom streep je trouwens elektromotoren door? Er zitten er twee in. Of hebben ze je dat nog niet verteld?.
Ik weet dat de Civic hybride gechipt kan worden van 95 naar 120pk tel daar nog eens 20pk bij op als je accu vol zit en je kan het menig 2.0tdi moeilijk makenquote:Op dinsdag 2 juni 2009 22:08 schreef SymbolicFrank het volgende:
Heel interessante techniek, een "CVT" met een elektrische en elektromechanische overbrenging.
Eigenlijk een gemiste kans van Toyota om niet ook een sportuitvoering uit te brengen, die kan er op papier aardig snel vandoor gaan. Inclusief electromotor heeft dat ding vermogen genoeg, en een zeer leuk koppel.
Is zo'n Prius niet te chippen? Dat maakt het een hele interessante leaseauto, behalve dat hij er niet uitziet.
Ja, ga jij ff 100kg aan accu's erintillen na de koffie 's morgens?quote:Op dinsdag 2 juni 2009 22:33 schreef SymbolicFrank het volgende:
Ja, een extra accupakket zou dan ook heel interessant worden, zeker als je dat 's nachts op kunt laden. Dat is pas goedkoop (en vlot) rijden!
Gezien het aantal Priussen dat rondrijd, met naar schatting vooral leaserijders achter het stuur, die het doen omdat het goedkoop is maar geen nee zouden zeggen tegen wat extra vermogen, lijkt me dat een hele lucratieve markt!quote:Op dinsdag 2 juni 2009 22:41 schreef bluebit het volgende:
minder last van, temeer omdat de electromotor sterker is dan die van de civic. Aan de andere kant heb je op de snelweg weer wat meer aan de extra pk's die de civic levert met zijn motor, denk ik.
over chippen heb ik nog niets gehoord of gelezen. Ik geloof dat je gekruisigd wordt op prius forums als je erover begint
Nee, gewoon 's avonds de stekker er in, en 's morgens er weer uit. De accu's laat je natuurlijk gewoon in de auto zitten. En er is plaats zat in zo'n Prius.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 22:53 schreef r8ality het volgende:
[..]
Ja, ga jij ff 100kg aan accu's erintillen na de koffie 's morgens?.
quote:Op zaterdag 30 mei 2009 13:45 schreef Athmozz het volgende:
[..]
bij de efficient dynamics doen ze het, dus op zich moet het technisch gezien zeker mogelijk zijn. Zeker in belgie zou het het goed doen gezien de economische maatregelen voor die wagens.
Als je echter de vergelijking maakt met zijn concurrent (honda insight; zelfde opzet; batterijen met benzinemotor erbij) is het natuurlijk een mooie optie.
Toyota prius full option; 31500 (-4750¤ milieukorting); dus 26750 + jaarlijks 205 rijtaks
Honda Insight full option; 25500 (-3850¤ milieukorting); dus 21650 + jaarlijks 165 rijtaks
Die honda komt daar nog een pak goedkoper uit, terwijl qua looks de honda het toch wint op de prius (das persoonlijk misschien), en qua binnenruimte de honda ruimer overkomt op mij.
vs
Nog meer smerige accu's, lelijke auto's en milieuhippiesquote:Op woensdag 3 juni 2009 12:22 schreef mstr het volgende:
http://www.autoblog.nl/ar(...)uinige-autos-vervalt
Goed nieuws voor jullie Prius-rijders.
nog steeds niet leverbaar in belgie, t zijn nog altijd de oude modellen die je krijgt.quote:
raar, toen ik twee weken terug mijn oude model prius ophaalde, gaf de verkoper aan dat het oude model bijna niet meer te krijgen is. Die van mijn stond ergens in frankrijk op een koper te wachten, de verkoper vertelde me ook dat je het oude model nu niet meer kunt bestellen, alleen nog maar het nieuwe model en ze verwachtten eind juli te beginnen met leveren (da´s best snel, vind ik)quote:Op woensdag 3 juni 2009 13:03 schreef Athmozz het volgende:
[..]
nog steeds niet leverbaar in belgie, t zijn nog altijd de oude modellen die je krijgt.
da's wat ik bedoel: functionaliteit in de zin van cruise control, climate control, blablabla etceteraquote:Op woensdag 3 juni 2009 13:36 schreef Athmozz het volgende:
een prius koop je niet op basis van functionaliteit natuurlijk, die koop je op basis van uitrusting voor je geld.
dat past niet met 3 vrienden & een BBQ erbijquote:Op woensdag 3 juni 2009 13:50 schreef bluebit het volgende:
Overigens, die 10 bakken bier passen er echt wel in (of ga je me vertellen dat dat niet past met vrouw en kinders erbij.....die kunnen toch best lopen?)
quote:Op woensdag 3 juni 2009 13:56 schreef Athmozz het volgende:
[..]
dat past niet met 3 vrienden & een BBQ erbij. Kofferruimte had best groot gekunnen als ze er een normale touring / break versie van uitgebracht hadden in plaats van deze die nu zo naar achter toe schuif afloopt. De techniek van de prius in de Avensis wagon zeg maar
Toch niet een auto vd zaak he? Denk niet dat de baas de stroomrekening gaat betalenquote:Op woensdag 3 juni 2009 18:02 schreef -_Tommy_- het volgende:
Mijn ouders hebben zich ingeschreven voor de plug-and-drive Prius... Met dat ding kun je schijnbaar 60km op de accu rijden! Komen er 50 van naar Nederland!
quote:Op woensdag 3 juni 2009 22:50 schreef Geqxon het volgende:
Ik denk zelf dat dit de richting is waar de Prius heen gaat. De electromotor gaat telkens krachtiger geworden, en zal dominanter worden in het rijgedrag. Strak zal tot 50km/h enkel de electromotor nodig zijn (buiten de EV mode dan).
dat is toch geheel niet verwonderlijk en perfect in de richting van waar de EU ook heen gaat? Monsterboetes opleggen aan grote bedrijven (zoals Microsoft) voor een of andere vermeende inbreuk (waar andere producenten ook aan doen, maar daar is zoveel geld niet te halen) en in plaats van dan de gedupeerde met dit geld te vergoeden gaat het gewoon rechtstreeks naar het landbouwbeleid van de EU... Zo betaalt MS in europa bijna 5% van het landbouwbeleid gewoon met de boetes die zij continu (al dan niet terecht) opgelegd krijgen in plaats van dat dat geld ook effectief naar de (al dan niet) gedupeerde partijen gaat... Als je uitrekent hoeveel van elke verkochte OEM licentie er eigenlijk boetegeld is, dan kom je uit op bijna 12¤ per verkochte licentie in europa die naar boetes gaat voor het landbouwbeleid... Leuke verdoken belasting toch?quote:Op donderdag 4 juni 2009 08:05 schreef bluebit het volgende:
Wat ik wel verrassend (tot op zekere hoogte) vind, is dat slechts 1% van alle milieuheffingen die we betalen daadwerkelijk in milieu gestoken wordt. Da's toch gewoon oplichting.
ja, dat roetfilter-verhaal heb ik ook naar gekeken toen ik nog dieselde. Het is inderdaad belachelijk, niemand gaat toch een roetfilter after-market er op zetten als het je geld kost en het je geen direct voordeel geeft.quote:Op donderdag 4 juni 2009 08:32 schreef Athmozz het volgende:
Als er op mijn volgende wagen een roetfilter zit gaat die er zelfs vantussen, en plaats ik hem wel terug als ik naar de technische keuring moet. Een roetfilter steekt tegendruk op je uitlaatsysteem, waardoor je dus een beetje vermogenverlies & een brandstofverbruiksstijging hebt, het kost daarenboven nog eens geld om hem oringineel te laten plaatsen, er zijn zware metalen nodig voor de productie van zo'n filter én je hebt ook achteraf nog eens kosten omdat die filters niet blijven functioneren? Waar zie jij het voordeel? Minder roetuitstoot, maar wel zware metalen die gebruikt worden... Gewoon geldklopperij; als ze de eerste roetfilter verkocht hebben kan je niet anders, en dan moet je wel je roetfilter laten vervangen / herstellen eens die kapot is, en dan kunnen ze daar mooi belasting over heffen waardoor ze uiteindelijk hun subsidie toch terug krigjen.
quote:Op donderdag 4 juni 2009 10:31 schreef Athmozz het volgende:
zelfs dan nog. 25% korting op mijn belasting is zo'n 70¤ op jaarbasis. Eenmalig die filter vervangen & ik moet al 10 jaar lang korting krijgen... ze gaan dat een jaartje erop geven en dan is het toch gedaan (en aan vervanging achteraf haal je dat er dus niet uit)
Als je in België érgens subsidie voor krijgt wordt je er achteraf keihard op terug gepakt. Vroeger subsidie voor het boren van een grondwaterput... paar jaar later taks op grondwater zelf oppompen... Ik krijg hier in België liefst zo min mogelijk subsidie; ik zal het zelf wel in het zwart laten doen of anders gaat het toch allemaal naar die werkloze bende socialisten in het zuidelijk deel van ons "land"
Mijn ouders rijden deze zelf zakelijk, dus zijn eigen baasquote:Op woensdag 3 juni 2009 22:36 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Toch niet een auto vd zaak he? Denk niet dat de baas de stroomrekening gaat betalen
Wel gaaf dat je 60km met je accu's kan rijden. Wat is de laadtijd?
Voor de gemiddelde forens betekend dit een benzine verbruik van 0,0 bij een laadtijd van 8 uur![]()
Volgens mij laadt ie in uurtje of 6 op schijnbaar!quote:Op woensdag 3 juni 2009 22:36 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Toch niet een auto vd zaak he? Denk niet dat de baas de stroomrekening gaat betalen
Wel gaaf dat je 60km met je accu's kan rijden. Wat is de laadtijd?
Voor de gemiddelde forens betekend dit een benzine verbruik van 0,0 bij een laadtijd van 8 uur![]()
Nee, punt is kapot en je moet de zin toch afsluiten?quote:Op donderdag 4 juni 2009 13:15 schreef r8ality het volgende:
De uitroeptekens waren in de uitverkoop!
Niet helemaal waar.quote:Op donderdag 4 juni 2009 07:06 schreef bluebit het volgende:
[..]
ja, ik vind het wel vreemd dat de nieuwe prius een krachtigere benzinemotor heeft gekregen (1.8), maar een minder krachtige electromotor.
ah ja, je hebt helemaal gelijk..zal wel niet opgelet hebbenquote:Op dinsdag 9 juni 2009 15:25 schreef heijx het volgende:
[..]
Niet helemaal waar.
De benzinemotor is van 78 naar 99 pk gegaan en 115 naar 142 Nm.
De elektromotor van 68 pk @500Volt naar 82 pk @650Volt. Het max koppel is van 400 naar 546 Nm gegaan.
Wèl is de elektromotor fysiek kleiner geworden.
? als je nou lada, tatra of trabant had gezegd maar peugeot of citroen koop je echt niet alleen maar voor het geld maar bv vanwege het rijcomfort.quote:Op woensdag 3 juni 2009 13:36 schreef Athmozz het volgende:
een prius koop je niet op basis van functionaliteit natuurlijk, die koop je op basis van uitrusting voor je geld.
Een prius (en eigenlijk meer die honda) vind ik technische wel leuke wagens, maar het gebrek aan laadruimte zou mij teveel parten spelen om zo'n wagen te kopen; 1 fiets in de kofferbak kunnen gooien is toch echt een vereiste, evenals 10 bakken bier in de koffer. Als dat er niet in kan is die gewoon te klein.
Sowieso koopt bijna 90% van de mensen zijn auto op prijs, en speelt de rest minder mee. Anders reed niemand met een Skoda / seat / peugeot / citroen / ford...
Je zou een Citroen C6 gaan rijden in plaats van een Maybach of BMW 7-serie?quote:Op donderdag 11 juni 2009 11:57 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
? als je nou lada, tatra of trabant had gezegd maar peugeot of citroen koop je echt niet alleen maar voor het geld maar bv vanwege het rijcomfort.
Alsof iedereen maar in een BMW of mercedes zou willen rijden als ze stinkend rijk waren. Hell no, geef mij dan maar een full option citroen C6
Absoluut, of wellicht een corvette of oude volledig gerestaureerde dodge charger ofzo. Maar niet zo'n saaie bak als een BMW7 ofzo nee.quote:Op donderdag 11 juni 2009 13:32 schreef Geqxon het volgende:
[..]
Je zou een Citroen C6 gaan rijden in plaats van een Maybach of BMW 7-serie?
Vast niet omdat normale mensen er niet dood in gevonden willen wordenquote:Op donderdag 25 juni 2009 12:13 schreef bluebit het volgende:
Recent een aantal cijfers gelezen van het CBS omtrent de toename van hybride autos op de weg:
Aantal hybrides op 1 januari 2008: 11.300 stuks
Aantal hybrides op 1 januari 2009: 23.000 stuks
Het aantal zakelijke hybride rijders is in die periode toegenomen van 3.500 stuks tot 12.000 stuks (wellicht heeft dat iets te maken met de bijtelling van 14%). Het is wel nog steeds zo dat particuliere hybride rijders doorgaans 50-plus zijn. Het CBS vermoedt dat dit komt door de relatief hoge aanschafprijs van een hybride.
We moeten allemaal aan de DAF!quote:Op donderdag 25 juni 2009 12:48 schreef DS4 het volgende:
Ergens is het wel belachelijk dat de overheid de verkoop van japanse auto's stimuleert. Typisch NL's...
naja, ze stimuleren de verkoop van hybrides en electrische autos op basis van de uitstoot. Tsja, als japanse automakers als eerste daarmee zijn, dan doen ze dat goed. ipv kopieeren lopen ze plots voorop.quote:Op donderdag 25 juni 2009 12:48 schreef DS4 het volgende:
Ergens is het wel belachelijk dat de overheid de verkoop van japanse auto's stimuleert. Typisch NL's...
een 7 serie heeft net iets meer techniek & snufjes dan je op een C6 kan krijgen hoorquote:Op donderdag 11 juni 2009 14:00 schreef Metro2005 het volgende:
saaie zakenmannetjesbak-met-kleine-pik
[ afbeelding ]
Gaaf vormgegeven bolide met hydraulische vering en interessante techniek:
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 20 juli 2009 13:37 schreef Athmozz het volgende:
Die laatste link verwonderd mij eerlijk gezegd ook niet. Als het veelal leaserijders zijn die met priussen rijden, dan is het logisch dat ze vaak meer km's doen en meer overtredingen / gereden km binnenhalen; een leaserijder staat er gewoo om bekend bonnetjes te vreten. De bestelwagentjes van het werk worden wij ook 2x per maand mee gepakt op overdreven snelheid, maar het bedrijf betaalt de boetes toch![]()
Even het hele artikeltje lezen he? Ik weet het, Engels is moeilijk, maar doe toch maar even doorklikken.quote:Op maandag 20 juli 2009 13:16 schreef bluebit het volgende:
oh oh.....Hybride rijders hebben meer ongelukken en bekeuringen
Ze zeggen dat veel rijden in een zuinige auto even veel kost als weinig rijden in een conventionele auto. Geen speld tussen te krijgen. Maar daarna speculeren ze dat je met je zojuist aangeschafte hybride meer plezierritjes gaat maken, hoewel ze dit absoluut niet zeker weten.quote:“The additional miles driven by hybrid vehicle owners would seem to offset the net ecological benefit of owning a fuel-efficient vehicle. After all, a gallon of gas is a gallon of gas, no matter which type of engine is burning it,” said Dr. Raj Bhat, president of Quality Planning. “What we don’t know is whether owning a hybrid vehicle encourages people to drive more miles each day or take more pleasure trips.
Donkervoort, Spyker...quote:
Het is gestimluleerd op het moment dat de Jappen er al mee op de markt waren. Dus het is niet zo dat we een wortel hebben opgehangen en de Jappen daar het eerst mee aan de haal gingen.quote:Op donderdag 25 juni 2009 13:11 schreef bluebit het volgende:
naja, ze stimuleren de verkoop van hybrides en electrische autos op basis van de uitstoot. Tsja, als japanse automakers als eerste daarmee zijn, dan doen ze dat goed.
De hybride is in de 19e eeuw (!) al uitgevonden door Ferdinand Porsche... Dus strikt genomen is het weldegelijk een kopie.quote:ipv kopieeren lopen ze plots voorop
Nee. Het is niet het juiste pad. Het zou fijn zijn als de overheden in Europa de handen ineen slaan om wat te maken van waterstof. Een techniek die er nu vooral niet doorkomt vanwege kosten (die gemaakt moeten worden om de nog bestaande problemen op te lossen en er moet natuurlijk ook een netwerk komen om waterstof te kunnen tanken).quote:Het zou fijn zijn als elk merk met hybrides zou komen
Maar ik interesseer mij niet voor nu. De techniek van nu is er. Die loopt wel. In NL stimuleren wij die enorm, maar voor een autoproducent is NL niet zo heel interessant (als de VS het zou doen, is het wat anders).quote:Op dinsdag 21 juli 2009 10:59 schreef Geqxon het volgende:
maar ik denk dat bio-ethanol gecombineerd met een hybride voor nu het enige praktische is.
De regels bevoordelen de hybrides te veel. In het stadsverkeer zijn ze zuiniger dan gemiddeld, maar dat verspelen ze weer totaal op de snelweg. Er is dus geen enkele reden om de hybrides zo te bevoordelen. Bovendien bevoordeeld Japan zijn eigen autoindustrie al enorm, dus dat hoeven wij niet nog eens over te gaan doen.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 10:55 schreef DS4 het volgende:
Belangrijker: Hybrides zijn helemaal niet zo bijzonder goed voor het milieu. Natuurlijk, beter dan gemiddeld, maar alles in overweging genomen zijn er ook auto's die niet fiscaal gesteund worden, of iig minder, die milieuvriendelijker zijn.
Daarnaast is het voordeel bij de hybride leasebak wel enorm groot. Je betaalt 14% over de cat. prijs die ook nog steeds kunstmatig laag is (want geen BPM).
Nee. Het is niet het juiste pad. Het zou fijn zijn als de overheden in Europa de handen ineen slaan om wat te maken van waterstof. Een techniek die er nu vooral niet doorkomt vanwege kosten (die gemaakt moeten worden om de nog bestaande problemen op te lossen en er moet natuurlijk ook een netwerk komen om waterstof te kunnen tanken).
Dat is slim stimuleren. En ook nog binnen de EU, want met die techniek liggen we op kop.
je weet dat je geen bio-ethanol in een gewone wagen kan gieten héquote:Op dinsdag 21 juli 2009 10:59 schreef Geqxon het volgende:
Het verlagen van accijns op bio-ethanol zou een mooie tussenoplossing zijn. De accijns gaan nu over 100% van de bio-ethanol, terwijl er maar 15% benzine in zit.
Hetgeen opgelost dient te worden en daar zou ik best belastinggeld naartoe willen zien gaan.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 11:15 schreef lyolyrc het volgende:
Waterstof is leuk, opslag en synthese daarvan zijn nog problematisch.
Jup, maar dat verandert niets aan de situatie. De japanners dachten blijkbaar buiten "de box" en dat hebben ze goed gedaan.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 10:55 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het is gestimluleerd op het moment dat de Jappen er al mee op de markt waren. Dus het is niet zo dat we een wortel hebben opgehangen en de Jappen daar het eerst mee aan de haal gingen.
zoals je zelf aangeeft, zijn ze beter dan de gemiddelde auto voor het milieu. Dat sommige andere autos net zo zuinig zijn, is ook waar. Maar wellicht wordt de hybride bevoordeelt omdat de besparing gerealiseerd wordt door een alternatieve energie bron en misschien is dat de kant die de regering ons op wilt krijgen zodat ook de fabrikanten alternatieve energiebronnen gaan gebruiken ipv een 150 jaar oude vervuilende techniek proberen te verbeteren.quote:Belangrijker: Hybrides zijn helemaal niet zo bijzonder goed voor het milieu. Natuurlijk, beter dan gemiddeld, maar alles in overweging genomen zijn er ook auto's die niet fiscaal gesteund worden, of iig minder, die milieuvriendelijker zijn.
dat laatste ben ik dan wel met je eens. Aan de andere kant is het lease volk vrij groot in aantal. Ze betalen al relatief weinig voor een nieuwe auto en dus moet het voordeel inderdaad wel significant zijn voordat ze overstappen. Als de prius in de 20% had gezeten, dan had ik geen prius genomen.quote:Daarnaast is het voordeel bij de hybride leasebak wel enorm groot. Je betaalt 14% over de cat. prijs die ook nog steeds kunstmatig laag is (want geen BPM).
Het is gewoon een bizarre maatregel. Ingegeven door politieke domoren die alleen maar "electrisch" horen en zich nooit hebben afgevraagd of die auto ook daadwerkelijk bijdraagt aan een schoner milieu. En waarom de leaserijder meer bevoordeeld moet worden dan de privérijder mag mij ook nog wel eens uitgelegd worden...
Er zijn wel meer hybrides al bedacht. Gaat erom dat je er een economisch interessant product van kunt maken. Dat is toyota en honda goed gelukt.quote:De hybride is in de 19e eeuw (!) al uitgevonden door Ferdinand Porsche... Dus strikt genomen is het weldegelijk een kopie.![]()
Tsja, het is een stap richting een goed scenario. Jij zegt nu waterstof. Maar ik kan me ook voorstellen dat :quote:Nee. Het is niet het juiste pad. Het zou fijn zijn als de overheden in Europa de handen ineen slaan om wat te maken van waterstof. Een techniek die er nu vooral niet doorkomt vanwege kosten (die gemaakt moeten worden om de nog bestaande problemen op te lossen en er moet natuurlijk ook een netwerk komen om waterstof te kunnen tanken).
Dat is slim stimuleren. En ook nog binnen de EU, want met die techniek liggen we op kop.
"Totaal verspelen" is nogal ongenuanceerd. Op de snelweg rijd ik nog steeds zuiniger dan Joep Meloen met zijn Opel Astra 1.8 omdat ik een Cw waarde van 0,25 heb (waarvoor ik een groot offer op het gebied van zicht naar achteren breng) en omdat ik een Atkinson cycle motor heb die bovendien geen agregaten aandrijft met tandriemen.quote:Op dinsdag 21 juli 2009 11:15 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
De regels bevoordelen de hybrides te veel. In het stadsverkeer zijn ze zuiniger dan gemiddeld, maar dat verspelen ze weer totaal op de snelweg.
dan heb je echt een lompe rechtervoet of er is niet helemaal goed afgesteld... Heb er al een tijdje niet meer ingereden, maar volgens mij heeft is zelfs ASR?quote:Op maandag 23 november 2009 13:36 schreef bluebit het volgende:
overigens, de zijwind gevoeligheid vind ik buiten proportioneel groot bij de prius en tevens ik hou mijn hart vast als het gaat sneeuwen...momenteel erg veel wielspin bij het wegrijden.
het is lastig om het activeren van de electromotor/benzinemotor te reguleren, waardoor er momenten zijn dat plotseling vermogen vrijkomt op de voorwielen wat je niet echt aan zag komen.
Heb je geen winterbanden dan?quote:Op maandag 23 november 2009 13:36 schreef bluebit het volgende:
en tevens ik hou mijn hart vast als het gaat sneeuwen...
quote:Op zaterdag 21 november 2009 00:54 schreef heijx het volgende:
[..]
"Totaal verspelen" is nogal ongenuanceerd. Op de snelweg rijd ik nog steeds zuiniger dan Joep Meloen met zijn Opel Astra 1.8 omdat ik een Cw waarde van 0,25 heb (waarvoor ik een groot offer op het gebied van zicht naar achteren breng) en omdat ik een Atkinson cycle motor heb die bovendien geen agregaten aandrijft met tandriemen.
Zojuist mijn eerste gemiddelde berekend (na de tweede tankbeurt): 5,6l/100 km/h. De boordcomputer zei 5,5 dus die zit aardig in de buurt. Dit was overigens zonder mijn rijstijl overdreven aan te passen.
Na deze tweede tankbeurt ben ik bewuster bezig met zuinig rijden en zit ik op 5,0 l/100. 1 op 20 dus. En dat voor een auto die maar iets kleiner is dan een Avensis.![]()
De grootste winst is te behalen bij de koude start, dan werkt het start/stop mechanisme niet om de motor zo snel mogelijk op te warmen. Er is een accessoire op de markt om je blok op te warmen met 230 volt, zodat de computer de motor direct optimaal gebruikt. Je rijdt dan weg op de accu en na een paar honderd meter pas gaat de motor aan, om meteen weer uit te gaan als je tot stilstand komt voor bijvoorbeeld een verkeerslicht.
Het is toch wel algemeen bekend dat het met een automaat wat minder makkelijk rijden is bij een spekglad wegdek. Je hebt simpelweg veel minder gevoel / dosering als dat je een handgeschakelde auto heb waar je met de koppeling kan doseren.quote:Op maandag 23 november 2009 15:24 schreef -_Tommy_- het volgende:
[..]
dan heb je echt een lompe rechtervoet of er is niet helemaal goed afgesteld... Heb er al een tijdje niet meer ingereden, maar volgens mij heeft is zelfs ASR?
Wat een armoede...quote:Op maandag 23 november 2009 16:16 schreef Revolution-NL het volgende:
Tegenwoordig zet ik bij het wegrijden me stoel verwarming aan en laat ik de kachel uit totdat ik op de snelweg ben. De motor is nu sneller op temperatuur en blijft beter op temperatuur waardoor het start/stop systeem ook goed werkt bij een "koude" motor.
Ach armoede... ik heb er geen last van. Langleve de stoelverwarmingquote:Op maandag 23 november 2009 16:23 schreef DS4 het volgende:
[..]
Wat een armoede...
Overigens: start-stop is er voor het verbruik. Je rijdt toch geen hybride privé? En dan nog: comfort zou mij dat beetje extra geld wel waard zijn.
Stoelverwarming is leuk voor erbij, maar ter vervanging is het niet... Komt nog bij dat ik vermoed dat je voor het verbruik beter de stoelverwarming uit kan zetten ipv de kachel...quote:Op maandag 23 november 2009 16:32 schreef Revolution-NL het volgende:
Ach armoede... ik heb er geen last van. Langleve de stoelverwarming.
Op zich is dat wel geinig...quote:Alle hybride rijders zijn een maand terug op het matje geroepen of we met ze allen op het verbruik willen letten. De brandstof kosten zijn namelijk aanzienlijk hoger als die van "diesel collega's".
A. dat mag dan alleen bij nieuwe contracten.quote:Gaat het gezamelijk verbruik niet omlaag dan volgt er of een eigenbijdrage of een verbod op nieuwe hybride auto's
Prima, maar probeer voor de grap eens stoelverwarming uit en kachel aan. Besparen doe je overigens het beste met de rechtervoet.quote:Gezien de Civic mij 1700 euro per jaar scheelt aanbijtelling, en de baas nu met hogere kosten ben ik best bereid extra op mijn verbruik te letten.
Sorry? Dat komt omdat mensen denken dat een automaat het gaspedaal vervangt in een aan uit schakelaar! Rij al flink wat jaren automaat, varierend van klassiekers, sportwagens, CVT en ga zo maar door en je kunt gewoon perfect doseren, alleen wat veel mensen doen is het gas intrappen als een dolle, ja dat werkt niet, maar dan werkt koppelen ook niet! het is gewoon een gevoel wat je moet krijgen!quote:Op maandag 23 november 2009 16:20 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Het is toch wel algemeen bekend dat het met een automaat wat minder makkelijk rijden is bij een spekglad wegdek. Je hebt simpelweg veel minder gevoel / dosering als dat je een handgeschakelde auto heb waar je met de koppeling kan doseren.
De ASR maakt natuurlijk wel iets goed maar niet alles.
Je had de Prius 2 toch?quote:Op maandag 23 november 2009 13:36 schreef bluebit het volgende:
overigens, de zijwind gevoeligheid vind ik buiten proportioneel groot bij de prius en tevens ik hou mijn hart vast als het gaat sneeuwen...momenteel erg veel wielspin bij het wegrijden.
het is lastig om het activeren van de electromotor/benzinemotor te reguleren, waardoor er momenten zijn dat plotseling vermogen vrijkomt op de voorwielen wat je niet echt aan zag komen.
En de rest van de hybride rijders? zijn dat priusrijders of honda?quote:Op maandag 23 november 2009 16:32 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Alle hybride rijders zijn een maand terug op het matje geroepen of we met ze allen op het verbruik willen letten. De brandstof kosten zijn namelijk aanzienlijk hoger als die van "diesel collega's".
Gaat het gezamelijk verbruik niet omlaag dan volgt er of een eigenbijdrage of een verbod op nieuwe hybride auto's
Werk je bij Sogeti?quote:Op maandag 23 november 2009 16:32 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ach armoede... ik heb er geen last van. Langleve de stoelverwarming.
Alle hybride rijders zijn een maand terug op het matje geroepen of we met ze allen op het verbruik willen letten. De brandstof kosten zijn namelijk aanzienlijk hoger als die van "diesel collega's".
Gaat het gezamelijk verbruik niet omlaag dan volgt er of een eigenbijdrage of een verbod op nieuwe hybride auto's
Gezien de Civic mij 1700 euro per jaar scheelt aanbijtelling, en de baas nu met hogere kosten ben ik best bereid extra op mijn verbruik te letten. Ik voelde me overigens niet aangesproken gezien ik tussen de 1:17 en 1:19 gecombineerd rij.
nee, niet de nieuwste, ik heb hem net er voor nog besteld. Ik hoor wel dat het nieuwe model een prettigere wegligging heeft.quote:Op maandag 23 november 2009 21:53 schreef athlonkmf het volgende:
[..]
Je had de Prius 2 toch?
[..]
En de rest van de hybride rijders? zijn dat priusrijders of honda?
Hebben jullie soms het leasebedrag excl. brandstof of zo?
De verhouding is onder de hybrides is ongeveer 60% Honda 40% Prius. De lease contracten zijn ex brandstof, voor de brandstof hebben we een appart contract met shell.quote:Op maandag 23 november 2009 21:53 schreef athlonkmf het volgende:
[..]
Je had de Prius 2 toch?
[..]
En de rest van de hybride rijders? zijn dat priusrijders of honda?
Hebben jullie soms het leasebedrag excl. brandstof of zo?
Nee, maar ik begrijp dat er dus meerdere bedrijven zijn waar men een verzoek doet aan de hybride rijder om op het rijgedrag te letten.quote:
Ja, het is overal dat mensen die wagens nemen voor het fiscale voordeel en er dan als een idioot mee rijden en er verder geen rekening mee houden!quote:Op woensdag 25 november 2009 12:37 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
De verhouding is onder de hybrides is ongeveer 60% Honda 40% Prius. De lease contracten zijn ex brandstof, voor de brandstof hebben we een appart contract met shell.
[..]
Nee, maar ik begrijp dat er dus meerdere bedrijven zijn waar men een verzoek doet aan de hybride rijder om op het rijgedrag te letten.
Op zich is dat wel vreemd, dat men daar nu pas achter komt. Het verbruik van bv de prius vs een diesel is toch nagenoeg gelijk, 20 liter brandstof/100km. En 20 liter benzine is nou eenmaal duurder dan diesel.quote:Op woensdag 25 november 2009 12:37 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
De verhouding is onder de hybrides is ongeveer 60% Honda 40% Prius. De lease contracten zijn ex brandstof, voor de brandstof hebben we een appart contract met shell.
[..]
Nee, maar ik begrijp dat er dus meerdere bedrijven zijn waar men een verzoek doet aan de hybride rijder om op het rijgedrag te letten.
Heb je waarschijnlijk eentje gekregen die eigenlijk bedoeld is voor een leaser. Leasemaatschappijen laten dealers geen auto's meer leveren vanaf november, en de dealers moeten toch hun voorraadkast opschonen.quote:Op vrijdag 18 december 2009 18:47 schreef trainfreak het volgende:
Vandaag de Prius afgehaald, 3 maanden vroeger dan gepland.
Morgen enkele foto's gaan maken!
Sol versie (maar in Nederland zijn het andere namen...)quote:Op vrijdag 18 december 2009 23:02 schreef athlonkmf het volgende:
[..]
Heb je waarschijnlijk eentje gekregen die eigenlijk bedoeld is voor een leaser. Leasemaatschappijen laten dealers geen auto's meer leveren vanaf november, en de dealers moeten toch hun voorraadkast opschonen.
Welke versie en kleur? Misschien heb je de mijne.![]()
Dat is wel een hele goede optie op een prius...quote:Op zaterdag 19 december 2009 12:50 schreef trainfreak het volgende:
met geblindeerde/verdonkerde ruiten
Wa wil je zeggen?quote:Op zaterdag 19 december 2009 13:33 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat is wel een hele goede optie op een prius...
Een verwijzing naar dat je er niet in gezien wil worden. Het was een geintje, voor zover niet duidelijk.quote:
Dan ben je een uitzondering, want gemiddeld gezien is het type "natte krant" achter het stuur. Maar goed, daar rijden er sowieso veel van, niet alleen in toyota's.quote:Ik doe niet mee aan traag rijgedrag hoor
mwoah, je hebt wel gelijk, maar het is wel zo dat een diesel in die prijscategorie (zeg een ford focus bijvoorbeeld) in maandbedrag duurder is dan de prius. Mijn baas vroeg me destijds om ook twee diesels in de vergelijking te gooien met de vermelding "dan regelen we wel iets betreffende de hogere bijtelling".quote:Op woensdag 25 november 2009 12:52 schreef athlonkmf het volgende:
[..]
Op zich is dat wel vreemd, dat men daar nu pas achter komt. Het verbruik van bv de prius vs een diesel is toch nagenoeg gelijk, 20 liter brandstof/100km. En 20 liter benzine is nou eenmaal duurder dan diesel.
Wisten ze natuurlijk wel eerder. Voordeel van een hybride is dan ook geheel voor de berijder, en niet de werkgever. Want van de BPM en zo merkt de werkgever natuurlijk niks, zo ook de bijtelling.
Hoe is het dan goedkoper voor hem? Hij koopt de auto toch niet?quote:Op maandag 21 december 2009 07:36 schreef bluebit het volgende:
[..]
mwoah, je hebt wel gelijk, maar het is wel zo dat een diesel in die prijscategorie (zeg een ford focus bijvoorbeeld) in maandbedrag duurder is dan de prius. Mijn baas vroeg me destijds om ook twee diesels in de vergelijking te gooien met de vermelding "dan regelen we wel iets betreffende de hogere bijtelling".
Uiteindelijk was de prius voor hem en voor mij goedkoper dan de diesels, zelfs bij de 50 - 60k km die ik rij.
ach, ik ga mss ook een prius in lease nemen als me dat goedkoper uit komt. De nieuwe heeft 143pk, als ik daar andere dempers & veren onder plaats zal daar ook aardig mee te gassen vallenquote:Op zaterdag 19 december 2009 14:48 schreef DS4 het volgende:
Dan ben je een uitzondering, want gemiddeld gezien is het type "natte krant" achter het stuur. Maar goed, daar rijden er sowieso veel van, niet alleen in toyota's.
136quote:Op maandag 21 december 2009 22:46 schreef Athmozz het volgende:
[..]
ach, ik ga mss ook een prius in lease nemen als me dat goedkoper uit komt. De nieuwe heeft 143pk, als ik daar andere dempers & veren onder plaats zal daar ook aardig mee te gassen vallen(dat of een Alfa Romeo)
in maandbedrag. de leasemaatschappij wilde 900 of zoiets voor een focus tegen 700 voor een prius. met brandstof kwam het op 1100 tegen 950...zoietsquote:Op maandag 21 december 2009 07:52 schreef athlonkmf het volgende:
[..]
Hoe is het dan goedkoper voor hem? Hij koopt de auto toch niet?
De Prius III is niet echt zijwindgevoelig, vind ik. Hij ligt bovendien een stuk beter op de weg dan de Seat Ibiza Sport die ik als voorloop had.quote:Op maandag 23 november 2009 13:36 schreef bluebit het volgende:
overigens, de zijwind gevoeligheid vind ik buiten proportioneel groot bij de prius en tevens ik hou mijn hart vast als het gaat sneeuwen...momenteel erg veel wielspin bij het wegrijden.
het is lastig om het activeren van de electromotor/benzinemotor te reguleren, waardoor er momenten zijn dat plotseling vermogen vrijkomt op de voorwielen wat je niet echt aan zag komen.
De Prius is totaal niet te vergelijken met een Alfa. Veeleer met een Amerikaan, zij het dan zonder de nadelen van rammeltjes en kraakjes en het verbruik.quote:Op maandag 21 december 2009 22:46 schreef Athmozz het volgende:
[..]
ach, ik ga mss ook een prius in lease nemen als me dat goedkoper uit komt. De nieuwe heeft 143pk, als ik daar andere dempers & veren onder plaats zal daar ook aardig mee te gassen vallen(dat of een Alfa Romeo)
Als je auto leest als "alles vanzelf", ja...quote:Op vrijdag 25 december 2009 23:25 schreef heijx het volgende:
en absoluut een auto voor auto-enthousiasten.
Tja, er zijn mensen die " een schakelbak willen, omdat ze het fijn vinden om te kunnen schakelen. Doen ze nog eens wat".quote:Op zaterdag 26 december 2009 11:12 schreef DS4 het volgende:
[..]
Als je auto leest als "alles vanzelf", ja...
Maar verder kan ik het niet plaatsen. Er is m.i. werkelijk niets aan een Prius wat een autoliefhebber kan bekoren.
tsja, ik zie de lol en het nut er niet van in: als je sportief wilt rijden: wie denk je dat het beste schakelmoment kan kiezen: mens of computer?quote:Op zaterdag 26 december 2009 11:17 schreef athlonkmf het volgende:
[..]
Tja, er zijn mensen die " een schakelbak willen, omdat ze het fijn vinden om te kunnen schakelen. Doen ze nog eens wat".
100% zeker; de mens (want de kurves van een automaat zijn niet op zuinigheid geprogrammeerd)quote:Op zaterdag 26 december 2009 16:02 schreef bluebit het volgende:
als je zuinig wilt rijden, wie kan het beste het gewenste toerental van de motor bepalen: mens of computer.
Het gaat niet alleen om de automaat, want ik kan best begrijpen waarom iemand voor een AMG versie van Mercedes kiest.quote:Op zaterdag 26 december 2009 11:17 schreef athlonkmf het volgende:
Tja, er zijn mensen die " een schakelbak willen, omdat ze het fijn vinden om te kunnen schakelen. Doen ze nog eens wat".
Mens. Al was het maar omdat jij kan zien waar de weg heen gaat. Het grote probleem zit natuurlijk in de koppelomvormer.quote:Op zaterdag 26 december 2009 16:02 schreef bluebit het volgende:
tsja, ik zie de lol en het nut er niet van in: als je sportief wilt rijden: wie denk je dat het beste schakelmoment kan kiezen: mens of computer?
Handbak is als je goed gebruik er van maakt makkelijk zuiniger dan een automaat.quote:als je zuinig wilt rijden, wie kan het beste het gewenste toerental van de motor bepalen: mens of computer.
De handbakversie is in vrijwel alle gevallen sneller. De enige uitzondering is de vorige 911 turbo en in de praktijk bleek ook daar de handbak de snelste...quote:ik moet toch altijd lachen om autos met meer pk's die naast me staan. trekken ze op, lopen ze heel even weg en vervolgens verliezen ze alle snelheid, al het koppel en alle pk's als ze schakelen moeten en de motor weer op toeren moeten krijgen.
is toch zo inefficiënt als het maar kan, zowel op het gebied van beschikbaar vermogen als op gebied van zuinigheid.
Dat is dezelfde type argument als "als je zuinig rijdt, dan kan je ook benzine besparen"quote:Op zaterdag 26 december 2009 22:52 schreef DS4 het volgende:
Handbak is als je goed gebruik er van maakt makkelijk zuiniger dan een automaat.
Bij lange na niet. Ik wil het wel anders stellen: je moet je best doen om minder zuinig te rijden met een handbak.quote:Op zaterdag 26 december 2009 23:19 schreef athlonkmf het volgende:
Dat is dezelfde type argument als "als je zuinig rijdt, dan kan je ook benzine besparen"
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |