Als je begrijpend leest weet je het antwoord.quote:Op vrijdag 29 mei 2009 13:11 schreef r8ality het volgende:
[..]
Zou je exact dezelfde lease-wagen terugkopen?
En is het fout dat ik alleen aan geld denk ipv het stuk metaal op 4 wielen ?quote:Op vrijdag 29 mei 2009 11:30 schreef r8ality het volgende:
[..]
En hybride-auto's zijn voor mensen die alleen maar aan geld kunnen denken of in het milieu-fabeltje geloven.
Op die Volvo roest bakken van 30 jaar oud zou ik dat niet te hard zeggen, daar is een hele nieuwe beschaving op ontstaan.quote:Op vrijdag 29 mei 2009 13:27 schreef Fugie het volgende:
[..]
En is het fout dat ik alleen aan geld denk ipv het stuk metaal op 4 wielen ?
Het is niet alsof die auto een levend organisme is ofzo
Voor jou misschien niet, voor mij welquote:Op vrijdag 29 mei 2009 13:27 schreef Fugie het volgende:
[..]
En is het fout dat ik alleen aan geld denk ipv het stuk metaal op 4 wielen ?
Het is niet alsof die auto een levend organisme is ofzo
quote:Op vrijdag 29 mei 2009 13:32 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Op die Volvo roest bakken van 30 jaar oud zou ik dat niet te hard zeggen, daar is een hele nieuwe beschaving op ontstaan.
ow, een V40 1.9D met common rail diesel motor is oud? Naja, ik rij niet als een oud omaatje en ik rij veel snelweg. Dus ja, ik weet zeker dat de prius dan nog zuiniger is dan een bmw 318d met EDquote:Op zaterdag 30 mei 2009 12:18 schreef Athmozz het volgende:
persoonlijk vind ik dat verbruik dus keihard tegenvallen.
Jij vergelijkt met een 1.9D V40 die toch enkele jaren oud is; als je een realistische vergelijking wil moet je er een BMW 318d met de ED naast zetten, die heeft een gemiddeld verbruik van maar 4.8 liter, wat dus nog merkelijk minder is dan de Prius... Ik heb er zelf al een stuk mee gereden, en in stads / voorstads verkeer haal ik er een gemiddelde van 4.9 liter uit, dus het zou me niet eens verwonderen dat ik die wagen op 4.6à4.7 liter gemiddeld krijg (maar goed, ik heb ook een zuinige rijstijl; met mijn 320d kan ik mijn verbruik rond de 5.5 liter doen draaien)
klopt; echte verbruik ligt 0.1 tot 0.2 liter hoger dan mijn boordcomputer. BC staat rond de 5.0 liter verbruik gemiddeld tijdens stad & kleine wegen, 6 tot 8 op de snelweg (6 aan 110-120, 8 aan 180).quote:Op zaterdag 30 mei 2009 12:23 schreef bluebit het volgende:
[..]
Overigens moet je niet je boordcomputer vertrouwen, je echte verbruik ligt hoger.
Echt ongelooflijk, mensen die nog steeds roepen dat dat verbruik slecht is voor een ruime benzine auto met een 1.5 liter motortje. Ik kan begrijpen dat je de auto maar niks vindt, maar om dan elk teken van intelligentie overboord te gooien en het menselijk vermogen om dingen objectief te kunnen bekijken maar achterwege te laten, dat vind ik raar.quote:Op zaterdag 30 mei 2009 12:26 schreef Athmozz het volgende:
[..]
klopt; echte verbruik ligt 0.1 tot 0.2 liter hoger dan mijn boordcomputer. BC staat rond de 5.0 liter verbruik gemiddeld tijdens stad & kleine wegen, 6 tot 8 op de snelweg (6 aan 110-120, 8 aan 180).
Ik rijd zelfs onder het verbruik dat de fabrikant opgeeft, zowel met m'n 316i als met m'n 320d
ja, inderdaad. ik begreep echter dat het lastiger is om een diesel continu uit en aan te zetten. Ik weet er het fijne ook niet van, maar een diesel hybride zou naar mijn mening echt geniaal zijn:quote:Op zaterdag 30 mei 2009 13:17 schreef Athmozz het volgende:
qua techniek is het knap dat ze met een benzinemotor inderdaad weinig gebruiken, maar dan vraag ik mij af wat het voordeel is om een benzinemotor te gebruiken (die gewoon meer brandstof nodig heeft dan een diesel)? Het verbruik blijft hetzelfde als dat van een auto uit een vergelijkbare klasse (3 serie is ongeveer de grootte van een prius, met dan het verschil dat je achterin wel nog genoeg hoofdruimte hebt om degelijk in te gaan zitten), terwijl het verbruik even hoog ligt. Benzine is een edelere brandstof dan diesel (wordt op een hogere temperatuur afgedestilleerd), en heeft geen makkelijke biologische alternatieven, daar waar je die voor diesel wel hebt... Ik begrijp dan ook de keuze voor benzine ipv voor diesel niet zo goed. Maak een Prius met diesel, en dan heb je pas een zuinige wagen. CO2 uitstoot ligt daarvan ook een pak lager, en roet wordt er toch uitgehaald met een roetfilter, dus daar heb je eveneens geen last meer van.
bij de efficient dynamics doen ze het, dus op zich moet het technisch gezien zeker mogelijk zijn. Zeker in belgie zou het het goed doen gezien de economische maatregelen voor die wagens.quote:Op zaterdag 30 mei 2009 13:28 schreef bluebit het volgende:
[..]
ja, inderdaad. ik begreep echter dat het lastiger is om een diesel continu uit en aan te zetten. Ik weet er het fijne ook niet van, maar een diesel hybride zou naar mijn mening echt geniaal zijn:
quote:Op zaterdag 30 mei 2009 13:45 schreef Athmozz het volgende:
[..]
bij de efficient dynamics doen ze het, dus op zich moet het technisch gezien zeker mogelijk zijn. Zeker in belgie zou het het goed doen gezien de economische maatregelen voor die wagens.
Als je echter de vergelijking maakt met zijn concurrent (honda insight; zelfde opzet; batterijen met benzinemotor erbij) is het natuurlijk een mooie optie.
Toyota prius full option; 31500 (-4750¤ milieukorting); dus 26750 + jaarlijks 205 rijtaks
Honda Insight full option; 25500 (-3850¤ milieukorting); dus 21650 + jaarlijks 165 rijtaks
Die honda komt daar nog een pak goedkoper uit, terwijl qua looks de honda het toch wint op de prius (das persoonlijk misschien), en qua binnenruimte de honda ruimer overkomt op mij.
[ afbeelding ]
vs
[ afbeelding ]
Dat is dus nietquote:Op zaterdag 30 mei 2009 14:30 schreef bluebit het volgende:
als techneut vind ik de techniek achter de prius echt geniaal. Conventionele autos hebben toch altijd weer te maken met een aantal pk's en Nm's die pas in een bepaald toerengebied aanwezig zijn. met een electromotor erbij heb je daar gewoon geen last van. CVT techniek om er voor te zorgen dat een aanwezige motor altijd in het meest optimale toerental zit...is toch geweldig.
quote:Op zondag 31 mei 2009 14:25 schreef r8ality het volgende:
[..]
Dat is dus niet. Motor draait bijna altijd vol gas, mocht de auto de power niet nodig hebben laait ie daar de accu's mee op. Niks CVT.
Zoals ik in deel 1 al aangaf: dat gaat waarschijnlijk niet prettig rijden. Je moet nl. met een kleine diesel werken om voordeel te halen en dat houdt in dat de auto onderin de toeren (dus bij rustig rijden) relatief veel kracht heeft en bij trappen (nog meer dan nu) tekort komt.quote:Op zaterdag 30 mei 2009 13:28 schreef bluebit het volgende:
maar een diesel hybride zou naar mijn mening echt geniaal zijn:
jij gaat uit van jouw zware bakken waar je mee rijdtquote:Op maandag 1 juni 2009 00:31 schreef DS4 het volgende:
[..]
Zoals ik in deel 1 al aangaf: dat gaat waarschijnlijk niet prettig rijden. Je moet nl. met een kleine diesel werken om voordeel te halen en dat houdt in dat de auto onderin de toeren (dus bij rustig rijden) relatief veel kracht heeft en bij trappen (nog meer dan nu) tekort komt.
Ik zie het dus niet gebeuren.
Mijn auto is niet heel veel zwaarder, maar daar vergelijk ik dan ook niet mee... Dat zou te dol zijn.quote:Op maandag 1 juni 2009 09:53 schreef Athmozz het volgende:
jij gaat uit van jouw zware bakken waar je mee rijdt![]()
99pk uit een 1.6 diesel? Dat kan natuurlijk, maar dan wordt het niet meer een extreem zuinige diesel. Ter vergelijk, Peugeot, toch een goede dieselbouwer, haalt 90 pk uit de 1.6 diesel en 110 pk uit de snelle variant van die diesel.quote:als je vergelijkt wat een prius standaard heeft, dan zit je met een 1600 dieselmotor met evenveel kracht in je hoge toeren hoor.
99 pk is ook tegenwoordig geen vetpot meer...quote:Uiteraard levert dat niet dezelfde kracht op van jouw wagen, maar nog steeds makkelijk evenveel of wat er voor de rest op de baan zit![]()
Dan gebruik je dus niet je vermogen... En heb je, als je die beperking in een ontwerp vast legt een auto met bijzonder slechte prestatiecijfers.quote:Ik rij zelf met een middelmatige diesel (136pk), en ik rijd daar 90% van de tijd tot 2200 - 2500 toeren mee, en dan schakel ik al. Doortrekken in toeren doe ik zelfs niet eens, dus of die daar nou kracht heeft of niet zou mij nu eens niet kunnen schelen (en ik kan in principe door tot 4500 toeren zonder eigenlijk koppel te verliezen tot 4000 toeren). Zéker gecombineerd met een automaat levert dat geen problemen op, steek er desnoods een doubleclutch 7 baks transmissie onder, en je moet nergens kunnen doortrekken in je toeren...
Dat laatste is een fabel. Alleen vermogen telt. Nou bepaalt het koppel * toerental wel het vermogen, dus zal een hoog koppel bij laag maximaal vermogen dus feitelijk opleveren een auto met hoog koppel bij lage toerentallen en dus een relatief hoog vermogen bij die lage toerentallen, maar dat neemt niet weg dat een auto met 100PK en 300 Nm grosso modo niets sneller is dan een auto met 100PK en 100 Nm (omdat die laatste met veel kortere overbrengingen toe kan...). En een auto met 150PK en 75Nm zal de snelste van de drie zijn.quote:de benzinemotor van de prius levert maximaal 110Nm koppel; als je daar 1400HDI van peugeot naast zet heb je al 160Nm koppel... pk's boeien niet eens, aangezien dat enkel voor je topsnelheid is.
daar zit wel iets in,quote:Op maandag 1 juni 2009 00:31 schreef DS4 het volgende:
[..]
Zoals ik in deel 1 al aangaf: dat gaat waarschijnlijk niet prettig rijden. Je moet nl. met een kleine diesel werken om voordeel te halen en dat houdt in dat de auto onderin de toeren (dus bij rustig rijden) relatief veel kracht heeft en bij trappen (nog meer dan nu) tekort komt.
Ik zie het dus niet gebeuren.
De Prius is niet alleen zuinig doordat er een electromotor bij is geplaatst, maar ook doordat de benzinemotor daarmee bescheidener kon uitvallen.quote:Op maandag 1 juni 2009 11:15 schreef Athmozz het volgende:
Plaats een elektromotor in een dieselwagen, en je verbruik zal ook drastisch dalen...
quote:Op zondag 31 mei 2009 14:25 schreef r8ality het volgende:
[..]
Dat is dus niet. Motor draait bijna altijd vol gas, mocht de auto de power niet nodig hebben laait ie daar de accu's mee op. Niks CVT.
ow, hoeveel versnellingen heeft mijn conventionele automaat dan?quote:Op dinsdag 2 juni 2009 09:43 schreef r8ality het volgende:
Ik zei het verkeerd. De benzinemotor van de Prius zit zeg maar continue in 1 versnelling, waar fuel efficiency het grootst is. Om de benzinemotor mee te helpen bij op te trekken (want anders zou je niet vooruit komen) komen de elektromotoren in werking. Als de Prius eenmaal op snelheid is drijft de benzinemotor uiteindelijk de auto en de elektromotoren aan, waardoor ze opladen.
Uitleg: http://prius.ecrostech.co(...)ableTransmission.htm
Oftewel, conventionele automaat (planetaire stelsels) en heeft dus geen ruk met CVT te maken.
Je hebt oude van 3 t/m de 6-bakken van nu. Maar ik weet waar je op doelt. De " versnellingen" van de bak van de Prius zijn hier gebruikt om de 2 elektromotoren en de benzinemotor op aan te sluiten. Ze zijn dus niet echt meer in gebruik als versnelling.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 09:53 schreef bluebit het volgende:
[..]
ow, hoeveel versnellingen heeft mijn conventionele automaat dan?
quote:Op dinsdag 2 juni 2009 09:56 schreef r8ality het volgende:
[..]
Je hebt oude van 3 t/m de 6-bakken van nu. Maar ik weet waar je op doelt. De " versnellingen" van de bak van de Prius zijn hier gebruikt om de 2 elektromotoren en de benzinemotor op aan te sluiten. Ze zijn dus niet echt meer in gebruik als versnelling.
Dat klinkt dus niet als een CVT...quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:29 schreef bluebit het volgende:
Oftewel de motor draait het ene moment op 2000 rpm en schiet vervolgens direct door naar 6000 rpm
wel als je inderdaad op dat moment het gaspedaal inramt, anders zou het inderdaad klinken als "kaputt".quote:
Ook dan niet. Want bij een CVT zou je dan wel progressie in de toeren kunnen zien, maar niet een "stap". Dat duidt gewoon op een conventionele automaat.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:40 schreef bluebit het volgende:
wel als je inderdaad op dat moment het gaspedaal inramt, anders zou het inderdaad klinken als "kaputt".
CVT = altijd de meest gunstige overbrenging. Als er 1 benzinemotor en 1 elektromotor allebei aanmoeten om de auto aan te drijven lijkt me dat niet de meest gunstigste overbrenging.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:29 schreef bluebit het volgende:
wacht even, we hebben het toch over overdracht van motor naar wielen. Hoeveel en wat voor motors en hoeveel wielen is totaal irrelevant, al zaten er twintig motoren in en 180 aangedreven wielen.
Een belangrijk kenmerk van een cvt bak is toch dat toerental niet evenredig is aan snelheid. Oftewel de motor draait het ene moment op 2000 rpm en schiet vervolgens direct door naar 6000 rpm waarna de bak ervoor zorgt dat de rpm overgedragen wordt naar de wielen (even kort door de bocht).
Dit gebeurt middels een continu variabele transmissie.
Oftewel een CVT! Toyota noemt het zelf een CVT en dan zou jij het beter weten?
hmmm, wellicht leg ik het niet goed uit.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:42 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ook dan niet. Want bij een CVT zou je dan wel progressie in de toeren kunnen zien, maar niet een "stap". Dat duidt gewoon op een conventionele automaat.
Dat is een ander verhaal.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:53 schreef bluebit het volgende:
het is absoluut anders dan de traditionele automaten!
Dus het probleem van R8ality is puur de naamgeving van het ding???quote:Op dinsdag 2 juni 2009 10:49 schreef DS4 het volgende:
Wellicht dat de discussie hiermee ten einde is... Geen CVT dus.
Dat de bak zich een beetje gedraagt als een CVT doet m.i. niet af aan het feit dat het geen CVT is.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 11:01 schreef bluebit het volgende:
Dus het probleem van R8ality is puur de naamgeving van het ding???
De kenmerken/karakteristieken van de bak zijn vrijwel gelijk aan die van een cvt en de bak is mijlenver verwijderd van een reguliere versnellingsbak.
naa, maar een reguliere schakelbak is in de loop der jaren ook heel wat veranderd, en we noemen het nog steeds hetzelfde.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 13:01 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat de bak zich een beetje gedraagt als een CVT doet m.i. niet af aan het feit dat het geen CVT is.
Een CVT kennen we vooral uit de dafje. Dat ging met een duw/trekband (maar een panty werkt ook als je tijdens een rally de duw/trekband weer naar de klote had gereden), die over conussen liep en daardoor continu variabel was.
Met een korte scan over het stukje heen begrijp ik dat de bak van de Prius mechanisch gezien zo niet werkt.
Het is dus geen CVT.
In scooters gebruiken ze dat anders nog steeds...quote:Op dinsdag 2 juni 2009 13:22 schreef bluebit het volgende:
[..]
naa, maar een reguliere schakelbak is in de loop der jaren ook heel wat veranderd, en we noemen het nog steeds hetzelfde.
Wat ik hiermee probeer aan te geven, is dat het concept hetzelfde is, al is de invulling door technologische vooruitgang gewijzigd. Voorbeeld: een computer werd in 1995 een pc genoemd, nu wordt het nog steeds een pc genoemd ook al kun je de hardware uit 1995 niet met die van nu vergelijken.
Als ik dat doortrek naar een prius: 2 motoren die onafhankelijk van elkaar op verschillende toerentallen draaien vereist een andere implementatie van een versnellingsbak, waardoor de technische invulling gewijzigd wordt. "Echte" cvt's zoals DAF hadden ook een belangrijk nadeel, namelijk een hoog energieverlies op de overbrenging in bak (de band). Zou natuurlijk raar zijn als ze dat juist in een prius in stand zouden houden.
Het is dus gewoon een nieuwe CVT implementatie.
ik vergelijk het niet met een CVT uit een DAF, jij blijkbaar wel. En als ik het al vergelijk dan doe ik dat op concept niveau en niet op implementatie niveau.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 13:57 schreef r8ality het volgende:
[..]
In scooters gebruiken ze dat anders nog steeds...
Wat betreft je vergelijking met hardware. Het is nog steeds met bits en bytes, geheugen en registers dus er in principe niets veranderd, behalve de snelheid.
Zelfde geld voor de handbak. Gebeurt nog steeds door tandwielen en je hebt verschillende verhoudingen.
De planetaire stelsels in een Prius-"CVT" vergelijken met een echte CVT zoals we uit de Daf kennen slaat nergens op. Maakt niet hoe de karakteristiek van de auto is.
Jij werkt zeker bij Microsoft? Ja, het OS heeft dezelfde functies maar verder werkt geen driver/software meer omdat het anders geimplementeerd isquote:Op dinsdag 2 juni 2009 14:05 schreef bluebit het volgende:
[..]
ik vergelijk het niet met een CVT uit een DAF, jij blijkbaar wel. En als ik het al vergelijk dan doe ik dat op concept niveau en niet op implementatie niveau.
Via het concept Prius-versnellingsbak. Wat geen CVT is.quote:Een prius heeft maar 1 versnelling. In elke andere auto met automaat of schakelbak betekent dat dat je niet harder kunt dan pakweg 25 / 30?
Dus via welk concept kun je met 1 versnelling wel vanaf 0 km p/u naar 180 km p/u?
Nope. Nog steeds twee rollen, een bandje en weer 2 rollen.quote:Juist: met een CVT. Concept is CVT, techniek is anders dan 30 jaar geleden. Dit lijkt me toch geen rocket science.
Dat het een CVT wordt genoemd idd.quote:Waar ben je het nu niet mee eens? Dat het ding een CVT genoemd wordt, of dat het concept van een CVT bak er achter zit in een andere vorm?
weinig inhoudelijks...en als je geen verstand hebt van software architectuur, moet je je niet wagen aan dit soort voorbeelden.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 14:16 schreef r8ality het volgende:
[..]
Jij werkt zeker bij Microsoft? Ja, het OS heeft dezelfde functies maar verder werkt geen driver/software meer omdat het anders geimplementeerd is.
de p-cvt dus. Aangezien we het uitsluitend over naamgeving hebben en niet over inhoud, kan ik er dus vanuit gaan dat je bezwaar weg is als we het vanaf nu p-cvt noemen om een onderscheid te maken tussen de prius bak en cvt's die technisch identiek zijn aan die van een DAF.quote:Via het concept Prius-versnellingsbak. Wat geen DAF-CVT is.
een technische implementatie mag na verloop van tijd best veranderen. Een motor heeft inmiddels turbos gekregen, injectie, meer kleppen, meer cilinders, bovenliggende nokkenassen.....dus volgens jou mogen we dat geen motor meer noemen?quote:Nope. Nog steeds twee rollen, een bandje en weer 2 rollen.
da's inmiddels duidelijk, maar welke naam zou jij dan vinden passen voor deze techniek? Maar gezien je antwoord, ben je het dus wel eens met het gegeven dat het concept van CVT achter deze bak zit.quote:Dat het een CVT wordt genoemd idd.
Onzin. En daar heb ik wel degelijk verstand van.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 14:26 schreef bluebit het volgende:
weinig inhoudelijks...en als je geen verstand hebt van software architectuur, moet je je niet wagen aan dit soort voorbeelden.
De hele lettercombinatie CVT mag er niet in voorkomen. Punt.quote:de p-cvt dus. Aangezien we het uitsluitend over naamgeving hebben en niet over inhoud, kan ik er dus vanuit gaan dat je bezwaar weg is als we het vanaf nu p-cvt noemen om een onderscheid te maken tussen de prius bak en cvt's die technisch identiek zijn aan die van een DAF.
Je hebt nog steeds een rijtje cylinders die met wat mengels plof doen. Niets aan veranderd de laatste 100 jaar.quote:een technische implementatie mag na verloop van tijd best veranderen. Een motor heeft inmiddels turbos gekregen, injectie, meer kleppen, meer cilinders, bovenliggende nokkenassen.....dus volgens jou mogen we dat geen motor meer noemen?
Prius-automaat.quote:da's inmiddels duidelijk, maar welke naam zou jij dan vinden passen voor deze techniek?
Omdat het in essentie nog steeds hetzelfde is wellicht?quote:Op dinsdag 2 juni 2009 13:22 schreef bluebit het volgende:
naa, maar een reguliere schakelbak is in de loop der jaren ook heel wat veranderd, en we noemen het nog steeds hetzelfde.
Maar het concept is dus niet hetzelfde. Mechanisch gezien is het gewoon totaal anders.quote:Wat ik hiermee probeer aan te geven, is dat het concept hetzelfde is, al is de invulling door technologische vooruitgang gewijzigd.
Maar het is nog altijd een personal computer. En PC dus. En technisch is er misschien vooruitgang, maar we werken nog steeds met een CPU, ROM en RAM geheugen, invoerapparaten en uitvoerapparaten, waardoor technisch gezien in hoofdlijnen er weinig is veranderd.quote:Voorbeeld: een computer werd in 1995 een pc genoemd, nu wordt het nog steeds een pc genoemd ook al kun je de hardware uit 1995 niet met die van nu vergelijken.
Nee. Mechanisch gezien is er geen sprake van een CVT.quote:"Echte" cvt's zoals DAF hadden ook een belangrijk nadeel, namelijk een hoog energieverlies op de overbrenging in bak (de band). Zou natuurlijk raar zijn als ze dat juist in een prius in stand zouden houden.
Het is dus gewoon een nieuwe CVT implementatie.
weet ik, en dan weet je toch ook wel waarom de implementatie anders is geweest en wat de reden is dat sommige drivers en applicaties niet meer werkten? Als iedereen architectuur gevolgd had, was er niets/weinig aan de hand geweest.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 14:29 schreef r8ality het volgende:
Onzin. En daar heb ik wel degelijk verstand van.
onzin, continu variabele transmissie, oftewel CVT. of roep je ook dat aardbeienijs niet de naam aardbei mag dragen omdat het niet klein, rood, rond met groen blaadje bovenop is.quote:De hele lettercombinatie CVT mag er niet in voorkomen. Punt.
net als dat een prius-cvt gewoonweg een overbrengingsmechanisme is, daar is ook weinig in veranderd.quote:Je hebt nog steeds een rijtje cylinders die met wat mengels plof doen. Niets aan veranderd de laatste 100 jaar.
dat is inderdaad een sprekende naam die de kenmerken van die automaat duidelijk weergeeft.quote:Prius-automaat.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |