Als je meerwerkt betaald met je spaargeld kan je dat niet aftrekken, nee.quote:Op zondag 18 januari 2009 19:29 schreef inXs het volgende:
[..]
Ik leen geld voor de verbouwing, de 11000 euro meerwerk dus, dat klopt.
De bouwrente leen ik geen geld voor, er is mij verteld dat deze dan aftrekbaar is van de belasting. Zo gauw als je deze wel meefinanciert dan niet meer toch? Daarom betaal ik deze bouwrente dus zelf, uit spaargeld dat ik al had. Dus ik had verwacht dat ik alle belasting over de 11000 euro bouwrente gewoon terug krijg, ook al betaal ik deze van mijn spaargeld (die ik in afgelopen jaren heb opgebouwd, behalve in 2008 want ik heb ook nog wat spaargeld gestoken in meerwerk) maar dit kan je nergens opvoeren bij de belastingdienst toch?
Nee, dat mag niet.quote:Op zondag 18 januari 2009 19:44 schreef Shitney het volgende:
Hai,
Ik heb een vraagje over de persoonsgebonden aftrek. Stel dat je in jaar A een hele hoge persoonsgebonden aftrek hebt door hoge bijzondere uitgaven, maar weinig inkomen had (en dus ook weinig belasting betaald hebt) en in jaar B is dat precies andersom, mag je er dan voor kiezen om de persoonsgebonden aftrek niet in jaar A maar in jaar B af te trekken? Of is er een bepaalde berekening waarmee je kunt berekenen hoeveel je "mee mag nemen"?
Ik zie namelijk de post restant persoonsgebonden aftrek staan maar begrijp niet goed waar ik kan berekenen hoeveel dat restant is. Het gaat overigens niet om mijn eigen aangifte maar die van iemand anders, ik had aangeboden te helpen maar kom er zelf nu ook niet uit. Als ik de persoonsgebonden aftrek in jaar A helemaal niet opgeef is er sprake van een teruggave van 506 euro. Geef ik hem wel op dan is de teruggave 591 euro.
Doe ik datzelfde in jaar B dan is het zonder die aftrek uit jaar A een teruggave van 3600 euro, maar mét die persoonsgebonden aftrek uit jaar A erbij is de teruggave maar liefst 6900 euro.
Het lijkt dus lucratiever om in jaar A de persoonsgebonden aftrek niet af te trekken en hem in jaar B als restant op te voeren, maar ik weet niet zeker of dat wel mag.
Eerst gebruik je de persoonsgebonden aftrek om box 1 naar 0 te krijgen, wat er overblijft gebruik je voor box 3, wat er dan overblijft voor box 2, en als je dan nog wat overhoudt gaat dat naar volgend jaar.quote:Op zondag 18 januari 2009 19:52 schreef Shitney het volgende:
Maar hoe bepaal je dan welk gedeelte je niet kunt gebruiken?
Nee het is dus andersom, ik gebruik mijn spaargeld voor de bouwrente en het meerwerk betaal ik voor een groot deel uit het bouwdepot, uiteraard voer ik alleen het deel meerwerk uit het depot op bij de belastingdienst, ik betaal de bouwrente volledig uit spaargelden die ik al had voor 2008... En daar heb ik al ooit belasting over betaald, maar nu ik dit gebruik voor de bouwrente was mijn verwachting dat ik daar gewoon belasting over terugkrijg, ook al kom ik dan hoger uit qua teruggave dan dat ik in 2008 betaald heb.quote:Op zondag 18 januari 2009 19:40 schreef DonJames het volgende:
[..]
Als je meerwerkt betaald met je spaargeld kan je dat niet aftrekken, nee.
Deze vraag heb je ook al in twee andere topics gesteld.quote:Op zondag 18 januari 2009 20:05 schreef inXs het volgende:
[..]
Nee het is dus andersom, ik gebruik mijn spaargeld voor de bouwrente en het meerwerk betaal ik voor een groot deel uit het bouwdepot, uiteraard voer ik alleen het deel meerwerk uit het depot op bij de belastingdienst, ik betaal de bouwrente volledig uit spaargelden die ik al had voor 2008... En daar heb ik al ooit belasting over betaald, maar nu ik dit gebruik voor de bouwrente was mijn verwachting dat ik daar gewoon belasting over terugkrijg, ook al kom ik dan hoger uit qua teruggave dan dat ik in 2008 betaald heb.
nee daar ging het om het feit of het aftrekbaar was en dat was dus ook zo, mits ik de bouwrente niet meefinancier, nu gaat het om het feit hoe ik hem af kan trekken dus in het programma van de BDquote:Op zondag 18 januari 2009 20:29 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Deze vraag heb je ook al in twee andere topics gesteld.
mee eensquote:
Dank je wel!quote:Op zondag 18 januari 2009 20:04 schreef DonJames het volgende:
[..]
Eerst gebruik je de persoonsgebonden aftrek om box 1 naar 0 te krijgen, wat er overblijft gebruik je voor box 3, wat er dan overblijft voor box 2, en als je dan nog wat overhoudt gaat dat naar volgend jaar.
Klopt. (Let wel op dat de drempel voor de ziektekosten ook sterk is verlaagd.)quote:Op zondag 18 januari 2009 21:08 schreef Belasting00 het volgende:
ZVW is niet meer aftrekbaar toch?
Nee. De arbeidskorting, loonheffing en fiscaal loon is dan voldoende.quote:Moet ik hier bij het invullen ook rekening mee houden of is het gewoon invullen van arbeidskorting, loonheffing en fiscaal loon voldoende?
Ik heb verder geen andere aftrekposten of bijzondere uitgaven etc
Dan snap ik je probleem niet. De rente die de betaald over de hypotheek (ten behoeve van de aanschaf van de eigen woning) kun je gewoon invullen bij rente en kosten van geldleningen.quote:Op zondag 18 januari 2009 20:44 schreef inXs het volgende:
[..]
nee daar ging het om het feit of het aftrekbaar was en dat was dus ook zo, mits ik de bouwrente niet meefinancier, nu gaat het om het feit hoe ik hem af kan trekken dus in het programma van de BDEn ik ben nu dus alvast aan het proefinvullen om zo toekomstige problemen voor te zijn en te kijken hoe het allemaal zit met de aftrek en dergelijke, vandaar. We hebben namelijk besloten om gewoon dubbel te gaan betalen (dubbele maandlasten) en het meerwerk echt te gebruiken voor het meerwerk.
Een heeeeeel mooie manier om een TVP te plaatsen.quote:
Ik woon nu huur, als je nieuwbouw koopt, dan ga je ten tijde van de bouw al hypotheek betalen, dit bedrag wordt steeds meer totdat de woning staat, de bouwrente of renteverlies. Dit bedrag kan je ook als je wilt meefinancieren in je hypotheek, maar dan is hij niet meer fiscaal aftrekbaar, ofwel wij betalen dit gewoon zelf. De bouwrente is ongeveer 11000 euro, als je hierover belasting terugkrijgt dan is dit rond de 4000 euro? Maar dit is betaald met spaargeld van jaren voor 2008.quote:Op zondag 18 januari 2009 23:36 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dan snap ik je probleem niet. De rente die de betaald over de hypotheek (ten behoeve van de aanschaf van de eigen woning) kun je gewoon invullen bij rente en kosten van geldleningen.
(Wat je bedoelt met dubbele maandlasten is me ook niet duidelijk. Die heb je, volgens mij, sowieso als je nu een eigen woning met hypotheek hebt en een nieuwe woning gaat kopen met een financiering.)
Je hébt toch maar 4300 euro aan belasting betaald? Dat krijg je (in jouw voorbeeld) allemaal terug. Dus ik zie even niet wat je teveel hebt betaald.quote:Op maandag 19 januari 2009 07:17 schreef inXs het volgende:
[..]
Maar is er dus een manier om er voor te zorgen dat ik al het belastinggeld dat ik teveel betaald heb terugkrijg?
Ik heb in 2007 uiteraard ook gewoon die 4300 euro aan belasting betaald, dat geld gebruik ik voor de betaling van de bouwrente, dat bedoel ik dus. Ik gebruik geen inkomen van 2008 hiervoor. Dus hoe kan ik dan toch alles terug krijgen?quote:Op maandag 19 januari 2009 08:04 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Je hébt toch maar 4300 euro aan belasting betaald? Dat krijg je (in jouw voorbeeld) allemaal terug. Dus ik zie even niet wat je teveel hebt betaald.
Dus eigenlijk is jouw vraag: hoe kan ik meer belastinggeld terug krijgen dan je hebt betaald?quote:Op maandag 19 januari 2009 08:09 schreef inXs het volgende:
[..]
Ik heb in 2007 uiteraard ook gewoon die 4300 euro aan belasting betaald, dat geld gebruik ik voor de betaling van de bouwrente, dat bedoel ik dus. Ik gebruik geen inkomen van 2008 hiervoor. Dus hoe kan ik dan toch alles terug krijgen?Uiteraard kon ik dat vorig jaar dus niet opgeven bij de belastingdienst, maar is ook aftrekbaar voor de belastingdienst, alleen is dat dan een gevalletje "pech"? En is de enige manier om dit ook terug te krijgen het uit te smeren over mij en mijn partner?
ps. had niet verwacht dat ik weer eens een lastige vraag had, bedankt voor de moeite alvast
Ja hoor, prima!quote:
Ik heb het antwoord hier toch al gegeven?quote:Op maandag 19 januari 2009 08:09 schreef inXs het volgende:
[..]
Ik heb in 2007 uiteraard ook gewoon die 4300 euro aan belasting betaald, dat geld gebruik ik voor de betaling van de bouwrente, dat bedoel ik dus. Ik gebruik geen inkomen van 2008 hiervoor. Dus hoe kan ik dan toch alles terug krijgen?![]()
Het is een fiscale basisregel dat je kosten aftrekt in het jaar dat ze gemaakt zijn, wat ook logisch is. En pech? Mensen met dit probleem die géén fiscale partner hebben, die hebben pas "pech'.quote:Uiteraard kon ik dat vorig jaar dus niet opgeven bij de belastingdienst, maar is ook aftrekbaar voor de belastingdienst, alleen is dat dan een gevalletje "pech"? En is de enige manier om dit ook terug te krijgen het uit te smeren over mij en mijn partner?
Je kan een makkelijke vraag ook lastig maken natuurlijk, o.a. door een fictief probleem te schetsen (ik neem aan dat jouw fiscaal partner óók graag van de hypotheekrenteaftrek gebruik wil maken).quote:ps. had niet verwacht dat ik weer eens een lastige vraag had, bedankt voor de moeite alvast
Nee ik heb die dus dat jaar niet in aftrek kunnen brengen, omdat ik toen geen bouwrente betaald hebquote:Op maandag 19 januari 2009 08:33 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dus eigenlijk is jouw vraag: hoe kan ik meer belastinggeld terug krijgen dan je hebt betaald?
Antwoord: dat kan niet.
Waarom je betaalde rentes van voorgaande jaren erbij haalt, is mij niet duidelijk. Deze heb je als het goed is in dat jaar al in aftrek gebracht en heb je toen je belastinggeld van terug gekregen. Door de aftrekposten te verdelen over de partners, kun je kijken of je het betaalde belastinggeld van beide partners terug kunt krijgen. De laatste mogelijkheid is dan nog om zoveel aftrekposten op te voeren dat je een negatief inkomen krijgt en dit negatieve inkomen met voorgaande jaren kunt verrekenen. Waarbij je dan natuurlijk in die voorgaande jaren nog wel belasting betaald moet hebben.
Ja het is inderdaad nu een fictief probleem, maar volgend jaar uiteraard niet, vandaar. En we kunnen het inderdaad verdelen, maakt feitelijk voor ons niet zoveel uit wie het geld krijgt, spaargeld en teruggave gaat naar onze gezamelijke spaarrekening.quote:Op maandag 19 januari 2009 09:17 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ja hoor, prima!![]()
help!![]()
[..]
Ik heb het antwoord hier toch al gegeven?![]()
[..]
Het is een fiscale basisregel dat je kosten aftrekt in het jaar dat ze gemaakt zijn, wat ook logisch is. En pech? Mensen met dit probleem die géén fiscale partner hebben, die hebben pas "pech'.
[..]
Je kan een makkelijke vraag ook lastig maken natuurlijk, o.a. door een fictief probleem te schetsen (ik neem aan dat jouw fiscaal partner óók graag van de hypotheekrenteaftrek gebruik wil maken).
Je hebt in 2009 geen fiscaal partner meer? Jomanda, ben jij het?quote:Op maandag 19 januari 2009 09:19 schreef inXs het volgende:
[..]
Ja het is inderdaad nu een fictief probleem, maar volgend jaar uiteraard niet, vandaar. En we kunnen het inderdaad verdelen, maakt feitelijk voor ons niet zoveel uit wie het geld krijgt, spaargeld en teruggave gaat naar onze gezamelijke spaarrekening.
Maar ik snap nu hoe het zit, dus in ieder geval bedankt voor de moeite die erin gestoken is.
edit: je antwoord was inderdaad al gegeven, maar ik dacht dat het mogelijk was om ook eerdere jaren op te voeren, maar niet dusSorry voor de verwarring.
Wel hoor, maar aangezien ik 0 ervaring heb met een eigen huis en het ons niet uitmaakt wie het geld krijgt (komt toch gezamelijk terecht) vroegen we ons af hoe we het op gingen voeren. Voor het gemak dacht ik, gewoon bij 1 persoon, "lekker makkelijk", maar zoals nu blijkt niet de slimste. Ofwel we gaan het uiteraard over ons beide uitsmeren.quote:Op maandag 19 januari 2009 09:32 schreef DonJames het volgende:
[..]
Je hebt in 2009 geen fiscaal partner meer? Jomanda, ben jij het?
Dat dus. Laten we het a.u.b. bij de aangifte 2008 houden. Met de feiten en omstandigheden die daar bij horen.quote:Op maandag 19 januari 2009 09:17 schreef DonJames het volgende:
[..]
Je kan een makkelijke vraag ook lastig maken natuurlijk, o.a. door een fictief probleem te schetsen (ik neem aan dat jouw fiscaal partner óók graag van de hypotheekrenteaftrek gebruik wil maken).
(Nog iemand die de OP niet heeft gelezen.)quote:Op maandag 19 januari 2009 19:18 schreef uiterlix het volgende:
Misschien even wachten met invullen tot begin maart, wordt het weer iets makkelijker....
http://digitaalbestuur.nl(...)oringevulde-aangifte
Wat staat er in de OP dan?quote:Op maandag 19 januari 2009 20:01 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
(Nog iemand die de OP niet heeft gelezen.)
Je vult teveel in, om te beginnen. (de woning heb je niet gekocht en is dan ook nog geen eigendom)quote:Op dinsdag 20 januari 2009 10:50 schreef exode het volgende:
zucht....het gaat niet zoals het moet gaan:
Ik heb ingevuld:
Huis verkocht nee
Huis gekocht ja
Eigenwoonschuld ja
Aankoopprijs ingevuld
Kosten verbouwing ingevuld
Eigen woning 100% in eigendom ja
Postcode huisnummer WOZ waarde leeggelaten
eigenwoonforfait in bijzondere situaties rekenhulp aangeklikt en aangevinkt dat het toekomstig hoofdverblijf is.
Ik moet hier echter de postcode, periode in 2008 en WOZ waarde invullen. Vul ik dat niet in krijg ik een foutmelding. What to do?
Dat kan heel goed dankzij bijvoorbeeld de alleenstaande ouderkortingquote:Op vrijdag 23 januari 2009 19:40 schreef Guuzewuus het volgende:
Ik heb een vraagje.
Ik werk in het onderwijs, en meestal blijk ik aan het eind van het jaar ongeveer te hebben betaald aan belasting wat ik ook zou moeten betalen. Vorig jaar moest ik geloof ik 100 euro bijbetalen zelfs. Nou ben ik in 2008 moeder geworden (alleenstaand). Kan het dat ik dan ineens 3000 euro terugkrijg van de belasting over 2008, of is het waarschijnlijker dat ik iets verkeerd heb ingevuld
?
Dank u!
Hmmmmquote:Op vrijdag 23 januari 2009 19:47 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat kan heel goed dankzij bijvoorbeeld de alleenstaande ouderkorting
maar zonder verdere gegevens is het nogal moeilijk te zeggen of het allemaal klopt
Dat lijkt me een afrader, zonde van je tijd. Wat wou je eigenlijk aan ze vragen? niet dat ze je ook maar iets kunnen vertellenquote:Op vrijdag 23 januari 2009 19:50 schreef Guuzewuus het volgende:
[..]
Hmmmm, beter
. Ik zal maandag anders het belastingkantoor eens belen. Durf er gewoon niet op te hopen
.
Bedankt voor deze hoopvolle reactie.
Bellen kan altijd....quote:Op vrijdag 23 januari 2009 20:01 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat lijkt me een afrader, zonde van je tijd. Wat wou je eigenlijk aan ze vragen? niet dat ze je ook maar iets kunnen vertellen
quote:Op zondag 25 januari 2009 11:28 schreef ManAtWork het volgende:
Ja, dat klopt.
Zorgtoeslag moest je altijd wel opgeven. Huurtoeslag niet. Omdat er met betrekking tot de afrek van ziektekosten in 2008 e.e.a. is veranderd, is de te betalen zorgtoeslag niet meer aftrekbaar. Je bent dus, helaas, het slachtoffer van een wetswijziging. (Wel in mindering op de kosten in 2007 maar geen aftrek in 2008.)quote:Op zondag 25 januari 2009 12:39 schreef teigan het volgende:
Wat ik mij afvroeg, ik heb in 2008 huur en zorg toeslag moeten terugbetalen. Nu staat mij iets bij dat ik die bedragen eerder op heb moeten geven in de belastingaangifte, en dat als ik terug moest betalen, ik dat in de aangifte van het jaar erna weer op moest geven.
Kan iemand mij vertellen of dit kan kloppen?
Nee, de navorderingstermijn is (nu nog) 5 jaar (of 12 jaar voor buitenlandse inkomsten). Maar bedoelt die persoon niet gewoon dat 'ie nooit aangifte doet?quote:Op zondag 25 januari 2009 20:52 schreef Maartenvs het volgende:
Ik hoorde laatst van iemand dat hij al jaren geen belasting betaald. Deze persoon werkt echter wel en heeft ook gewoon een sofi nr. etc. Ik dacht dat de belastingdienst hier behoorlijk op zat. Kan de belastingdienst geld terugvragen van misschien wel 20 jaar geleden?
Inderdaad, beetje haastig geschreven maar ik bedoelde inderdaad dat deze persoon geen aangifte doet.quote:Nee, de navorderingstermijn is (nu nog) 5 jaar (of 12 jaar voor buitenlandse inkomsten). Maar bedoelt die persoon niet gewoon dat 'ie nooit aangifte doet?
In deel 1 dus? Dan ga ik daar morgen ofzo even terug lezen. Ik heb namelijk het idee dat ik mezelf flink vergist hebquote:Op maandag 26 januari 2009 00:34 schreef dddour het volgende:
Als je WO doet moet je niet van die onnozele vragen stellen. Is zeer uitgebreid aan bod geweest in voorgaande topics.
Dan heb je dus 3k ontvangen + de drempel van 500 euro maakt dik 3,5k waar je met werkelijke kosten boven moet zitten. Met je normbedragen kom je daar niet (1.5k collegegeld, boeken, andere materialen kom je echt niet boven dat bedrag).quote:Op zondag 25 januari 2009 23:48 schreef Krentenbol. het volgende:
Ik heb die post over studiekosten gelezen, maar ik snap niet wanneer je nou iets terug kan krijgen.
Ik doe WO en krijg 255,- uitwonend stufie.
Daar ben ik ook benieuwd naar, m'n gevoel zegt van wel. Maar dat vooruitbetaalde bedrag van vijf termijnen in '09 kun je volgend jaar dus niet meer opvoeren. Ik zit met dezelfde kwestie en moet het ook nog gaan uitzoeken.quote:Op maandag 26 januari 2009 00:48 schreef Ringo het volgende:
Nog een vraag:
In 2008 heb ik de helft van het collegegeld 2007-2008 betaald, namelijk de laatste vijf termijnen. Het collegegeld 2008-2009 heb ik in juni 2008 in één keer betaald.
Dan kan ik die vijf termijnen + dat hele bedrag toch beide als gemaakte studiekosten voor 2008 meenemen?
Nee daar kom je dus ook haast nooit inderdaadquote:Op maandag 26 januari 2009 00:42 schreef Mikkie het volgende:
[..]
Dan heb je dus 3k ontvangen + de drempel van 500 euro maakt dik 3,5k waar je met werkelijke kosten boven moet zitten. Met je normbedragen kom je daar niet (1.5k collegegeld, boeken, andere materialen kom je echt niet boven dat bedrag).
Een LOI-cursus Duits lijkt mij überhaupt (quote:Op zondag 25 januari 2009 21:29 schreef nelisb het volgende:
Vraagje:
Heb in november 2007 een cursus duits van loi aangeschaft.
Deze cursus had ik in 2008 in huis.
Kan ik deze in mijn aangifte verwerken?
Welk deel van die mijn post begrijp je niet?quote:Op zondag 25 januari 2009 23:48 schreef Krentenbol. het volgende:
Ik heb die post over studiekosten gelezen, maar ik snap niet wanneer je nou iets terug kan krijgen.
Ik doe WO en krijg 255,- uitwonend stufie.
Als er reeds recht van schenking over is ingehouden (door je ouders dus) hoef je over de verkrijging zelf geen aangifte te doen. Als je totale vermogen boven de +-/ 20.000 euro komt zal je wel aangifte inkomstenbelasting moeten doen.quote:Op maandag 26 januari 2009 00:36 schreef Ringo het volgende:
Ik krijg elk kwartaal een x bedrag op mijn rekening gestort, een periodieke notariële schenking, van mijn ouders. Moet ik daar aangifte van doen, en zo ja waar?
Nee, het jaar waarin je betaald=het jaar van aftrek.quote:Op maandag 26 januari 2009 00:48 schreef Ringo het volgende:
Nog een vraag:
In 2008 heb ik de helft van het collegegeld 2007-2008 betaald, namelijk de laatste vijf termijnen. Het collegegeld 2008-2009 heb ik in juni 2008 in één keer betaald.
Dan kan ik die vijf termijnen + dat hele bedrag toch beide als gemaakte studiekosten voor 2008 meenemen?
Ik krijg bijvoorbeeld geen stufi. Nu staan er normbedragen die je mag opvoeren. Kan ik daar los bovenop nog de aanschaf van een laptop plakken, of valt die onder het normbedrag? Ik ben bang voor het laatste, dan heb ik me daar stevig in vergistquote:Op maandag 26 januari 2009 02:25 schreef aaipod het volgende:
[..]
Nee daar kom je dus ook haast nooit inderdaadTenzij je geen stufi ontvangt. Of alleen echt basis basis en flink wat kosten hebt aan boeken en een laptop (gedeeld door 3)
Maar wel lening/OV?quote:
Als je de normbedragen moet gebruiken, heb je je inderdaad stevig vergist.quote:Nu staan er normbedragen die je mag opvoeren. Kan ik daar los bovenop nog de aanschaf van een laptop plakken, of valt die onder het normbedrag? Ik ben bang voor het laatste, dan heb ik me daar stevig in vergist.
Zit wat in. Alleen duits was een pre voor mijn huidige baan. Mijn werkgever wilde mij alleen aannemen als ik mijn Duits aanzienlijk ging verbeteren. 3 van de 10 mailtjes / telefoongesprekken gaan namelijk in het Duits bij ons op kantoor.quote:Op maandag 26 januari 2009 09:03 schreef DonJames het volgende:
Een LOI-cursus Duits lijkt mij überhaupt () niet aftrekbaar. Studies moeten verband houden met een verbetering van je financieel-economische postitie (of behoud van beroepspositie), een LOI-cursus Duits lijkt mij meer iets wat je als hobby doet. Misschien heb je een razend goed argument, maar je hebt op z'n minst de schijn tegen je.
.
Ik zou het nog maar eens nakijken.quote:Op maandag 26 januari 2009 12:04 schreef Metro2005 het volgende:
Zucht, dit jaar 700 euro minder belastinggeld terug dan vorig jaar. Zal wel iets te maken hebben met mijn salarisverhoging dit jaar (van 1600 naar 1800 bruto).
Netto schiet het nog voor geen klote op zoVan die 200 euro bruto mag ik al per maand 100 euro gelijk aan de belasting betalen en aan het einde van het jaar krijg ik dus ook nog eens 700 euro minder terug.
dat betekent dat ik er netto maar liefst 4 tientjes op vooruit ben gegaan
![]()
Nja, gelukkig is er de HRA nog dus ik krijg wel iets terug.
enige verschillen met vorig jaar:quote:Op maandag 26 januari 2009 12:37 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Ik zou het nog maar eens nakijken.
Heb je in 2007 niet meer aftrekposten opgevoerd dan in 2008.
Je salarisverhoging mag nagenoeg geen invloed hebben op je teruggave. Sterker nog: als je meer gaat verdienen (en in de volgende belastingschijf terecht komt) zou je meer terug moeten krijgen.
Kortom: even de jaren naast elkaar leggen en 'zoek de verschillen'.
Wel een lening, ja. OV niet gebruikt, ook niet opgehaald.quote:
Mja op zich was het geen extreem dure laptop, maar het zou toch leuk zijn als de staat er 1/3 van zou betalenquote:[..]
Als je de normbedragen moet gebruiken, heb je je inderdaad stevig vergist.
Je hebt recht op studiefinanciering (waar ook de lening en de OV onder vallen), dus je moet gebruik maken van de normbedragen. Of je de OV al dan niet ophaalt maakt niet uit, je hebt er immers wel recht op maar je ziet af van uitoefening van dat recht.quote:Op maandag 26 januari 2009 13:15 schreef Mikkie het volgende:
[..]
Wel een lening, ja. OV niet gebruikt, ook niet opgehaald.
Dat heeft de staat al gedaan (studiefinanciering)quote:Mja op zich was het geen extreem dure laptop, maar het zou toch leuk zijn als de staat er 1/3 van zou betalen.
Die moet je nog wel invullen.quote:Op maandag 26 januari 2009 13:27 schreef sander89 het volgende:
Ik heb belasting aangiften dit weekend al verstuurd, alleen ik heb nog 1 vraagje omdat toch weer ga wijzigen.
Ik ben namelijk helemaal vergeten mijn inkomsten van begin dit jaar nog bij een oude werkgever ook mee te nemen in de aangiften. Heb daar nog in 2008 2 weken gewerkt ofzo en dus nog 1 keer loon(strookje) gehad in 2008.
Niet dat ik meer terug krijg door die 400 inkomsten, maar volgens mij houdt belasting dienst wel van een compleet beeld van mijn inkomsten.
Nee, dat onderscheid maken ze niet. Maakt ook niet uit, want er is niet een ander tarief o.i.d. voor stagaires en gewone werknemers.quote:Nu mijn echte vraag dan![]()
Ik heb namelijk 2X ook de zelfde werkgever ingevuld bij loon, omdat daar betaald kreeg als stagiair en werkte er ook in de weekenden.
Ik kreeg ook voor stage en loon een apart loonstrookje maar maakt de belastingdienst dit onderscheidt ook?
Dat dacht ik al. Dan zit je dus aan de normbedragen, want wil je je eigen bedrag kunnen aftrekken dan moet je boven twee keer het totaal van die normbedragen komen en dat haal ik dus niet...quote:Op maandag 26 januari 2009 13:28 schreef DonJames het volgende:
[..]
Je hebt recht op studiefinanciering (waar ook de lening en de OV onder vallen), dus je moet gebruik maken van de normbedragen. Of je de OV al dan niet ophaalt maakt niet uit, je hebt er immers wel recht op maar je ziet af van uitoefening van dat recht.
Dat valt vies tegen want in praktijk kun je van die stufi (die ik overigens niet meer krijg, heb m'n vier jaar al lang verbruiktquote:[..]
Dat heeft de staat al gedaan (studiefinanciering)
Heb ik gedaanquote:Op maandag 26 januari 2009 13:33 schreef DonJames het volgende:
[..]
Die moet je nog wel invullen.
[..]
Ja ik ben dom geweest zie het nu ook in.quote:Nee, dat onderscheid maken ze niet. Maakt ook niet uit, want er is niet een ander tarief o.i.d. voor stagaires en gewone werknemers.
Ik zeg ook niet dat stufi volledig kostendekkend is. Iemand die geen gebruik hoeft te maken van de normbedragen krijgt ook niet al zijn kosten terug, hooguit 52%-500 euro. Daarbij, het zou niet logisch zijn dat je kosten waarvoor je een vergoeding ontvangt (de stufi) ook nog eens kan aftrekken.quote:Op maandag 26 januari 2009 13:35 schreef Mikkie het volgende:
...
Dat valt vies tegen want in praktijk kun je van die stufi (die ik overigens niet meer krijg, heb m'n vier jaar al lang verbruikt) amper een bezemhok huren, laat staan dat je er de rest van je studie van kan betalen, maar vooruit
.
Wat jij wilquote:Op maandag 26 januari 2009 13:43 schreef sander89 het volgende:
[..]
Heb ik gedaan![]()
[..]
Ja ik ben dom geweest zie het nu ook in.![]()
Ik had gewoon de bedragen bij elkaar moet optellen van stage+werk van de zelfde werkgever?
Dat is helemaal waar.quote:Op maandag 26 januari 2009 13:47 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ik zeg ook niet dat stufi volledig kostendekkend is. Iemand die geen gebruik hoeft te maken van de normbedragen krijgt ook niet al zijn kosten terug, hooguit 52%-500 euro. Daarbij, het zou niet logisch zijn dat je kosten waarvoor je een vergoeding ontvangt (de stufi) ook nog eens kan aftrekken.
Dat is ook het kromme eraan. Die normbedragen zouden niks uit moeten maken, het gaat om werkelijke kosten. Gelukkig scheelt het bij mij niet zoveel, maar toch is dat met die normbedragen en dat creatief rekenen maar vreemdquote:Als je je per sé ergens druk over wil maken zou dat over het normbedragen-systeem moeten zijn. In een ideale situatie zou de aftrekpost "daadwerkelijke studiekosten - ontvangen stufi" moeten zijn. Maar dat is nou eenmaal niet zo
Aha, weer wat bijgeleerd, iedergeval bedankt voor de hulp.quote:Op maandag 26 januari 2009 13:51 schreef DonJames het volgende:
[..]
Wat jij wilHet maakt niet uit, al tel je alle jaaropgaven bij elkaar op en zet je bij de naam van de werkgever "deinspecteuriseenzakkenvuller BV".
Even checken dus.quote:Op maandag 26 januari 2009 09:03 schreef DonJames het volgende:
Als er reeds recht van schenking over is ingehouden (door je ouders dus) hoef je over de verkrijging zelf geen aangifte te doen.
Was het maar zo'n feest.quote:Als je totale vermogen boven de +-/ 20.000 euro komt zal je wel aangifte inkomstenbelasting moeten doen.
Thx, maar het antwoord is dus 'ja'?quote:Nee, het jaar waarin je betaald=het jaar van aftrek.
My bad, je hebt gelijk hoor! Kijk wel even mijn post over studiekosten na (staat in OP) of je niet met normbedragen te maken hebt.quote:Op maandag 26 januari 2009 23:47 schreef Ringo het volgende:
Even checken dus.
...
Thx, maar het antwoord is dus 'ja'?
In 2008 heb ik namelijk de helft van het collegegeld 2007-2008 betaald (dwz 5 termijnen à ¤105 = ¤525) en het totale collegegeld van 2008-2009 (in 1x ¤1180), dus dan kan ik toch voor 2008 in totaal ¤1180 + ¤525 = ¤1705 aan studiekosten aftrekken? (plus de andere gemaakte studiekosten)
O, dat is nog niet eens zo'n makkelijke vraag! Ik heb me er niet heel uitgebreid in verdiept, maar volgens mij:quote:Op dinsdag 27 januari 2009 10:33 schreef colbrac het volgende:
De TU Delft heeft een Regeling Afstudeer Steun (RAS, vroeger was dat RFOS). Wanneer je bestuurstaken hebt uitgevoerd kun je van de TU Delft na het 5e jaar nog een toegezegd aantal maanden het bedrag van de prestatiebeurs als gift ontvangen.
Vanaf september 2007 heb ik geen recht op de prestatiebeurs meer (ben nu dus bezig met 7e jaar) waardoor ik over heel 2008 dus alleen lening had. Dan kom ik op een studiekosten aftrekpost van het normbedrag 2207 - 500 drempel is 1707 euro.
In de periode januari - augustus heb ik per maand 242 euro ontvangen van de TU Delft in het kader van RAS.
Mijn vraag: Valt dit onder Box 1 overige inkomsten als zijnde een periodieke uitkering of valt dit onder Aftrekposten -> Studiekosten -> ontvangen vergoedingen en studiefinanciering?
De belastingtelefoon kon hier geen antwoord op geven en voordat ik het per brief aan een belastinginspecteur ga vragen probeer ik het eerst hier.
Da's een lastige. Het idee is dat je er direct slimmer/beter van wordt. De vraag is echter of je kan verantwoorden dat je én een opleiding doet in het hoger onderwijs én je rijbewijs wil halen. Volgens mij gaat dat niet samen. Maar goed, dit is niet gebaseerd op wetgeving, maar op redeneringquote:Op dinsdag 27 januari 2009 11:30 schreef Ravage het volgende:
Ik heb een vraagje over aftrek studiekosten. Ik heb de post die in de OP genoemd wordt al gelezen, maar het is me nog niet helemaal duidelijk.
Zelf heb ik in 2008 collegegeld betaald (hoger onderwijs) en zat ik in de leenfase bij de IB-groep. Dus dan mag ik alleen de normbedragen aftrekken. Daarnaast heb ik lessen gehad voor m'n groot-rijbewijs. Kan ik deze lessen ook aftrekken (onder het argument dat ik het later voor m'n werk wil gaan gebruiken)? Zo ja, gelden dan ook de normbedragen hoewel het dus een andere opleiding is dan waar ik studiefinanciering voor krijg?
Had ze wel recht op studiefinanciering? Lening, OV ofzo?quote:M'n vriendin heeft ook collegeld betaald maar kreeg geen studiefinanciering, dus die kan het volledige collegeld (min drempel) aftrekken toch?
Nee, kosten voor het rijbewijs zijn niet aftrekbaar. En als ze al aftrekbaar zouden zijn, dan zijn de normbedragen niet van toepassing. Het is immers geen opleiding met een studiefinanciering.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 11:30 schreef Ravage het volgende:
Ik heb een vraagje over aftrek studiekosten. Ik heb de post die in de OP genoemd wordt al gelezen, maar het is me nog niet helemaal duidelijk.
Zelf heb ik in 2008 collegegeld betaald (hoger onderwijs) en zat ik in de leenfase bij de IB-groep. Dus dan mag ik alleen de normbedragen aftrekken. Daarnaast heb ik lessen gehad voor m'n groot-rijbewijs. Kan ik deze lessen ook aftrekken (onder het argument dat ik het later voor m'n werk wil gaan gebruiken)? Zo ja, gelden dan ook de normbedragen hoewel het dus een andere opleiding is dan waar ik studiefinanciering voor krijg?
Het gaat om een groot rijbewijs (vrachtwagen/bus), dit lijkt me wel degelijk aftrekbaar.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 12:16 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Nee, kosten voor het rijbewijs zijn niet aftrekbaar. En als ze al aftrekbaar zouden zijn, dan zijn de normbedragen niet van toepassing. Het is immers geen opleiding met een studiefinanciering.
Sorry, groot stond in kleine letters. Had ik in de snelheid even overheen gelezen.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 12:53 schreef DonJames het volgende:
[..]
Het gaat om een groot rijbewijs (vrachtwagen/bus), dit lijkt me wel degelijk aftrekbaar.
Nee, die zijn er niet. Volgens mij is de rest van de aftrekposten afhankelijk van de persoonlijke situatie.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 12:53 schreef Frankieboy het volgende:
Welke standaard aftrekposten zijn er eigenlijk allemaal?
Ik weet bijvoorbeeld dat je altijd apotheek kosten a EUR 23,- pp kunt aftrekken. Maar zijn er nog meer van dit soort standaard aftrekposten? Deze hoeven uiteraard niet perse aftrekposten voor ziektekosten te zijn. Ik heb hier naar gezocht op de site van de belastingdienst maar niets kunnen vinden. Bestaat er ergens een lijstje waar al deze aftrekposten zijn opgesomt?
Door logisch na te denken, vul je de aftrekposten in bij degene met het hoogste belastingtarief. Zijn beide inkomens nagenoeg gelijk (val je in hetzelfde toptarief) maakt het niets uit waar de aftrekposten worden ingevuld. Bij grensgevallen, is het gewoon goed opletten.quote:En als je (zoals in mijn situatie) samenwoont en de aangifte invult voor 2 personen kun je aangeven, in procenten, wie welk deel van te teruggaaf kan krijgen. Door een beetje te spelen hiermee kun je door dit op bijvoorbeeld 70/30 i.p.v. 50/50 te zetten in totaal meer terug krijgen. Zijn er nog meer van dit soort weetjes die handig zijn bij het invullen?
Lees mijn post (link staat in OP) nog eens een keertje rustig door.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 14:12 schreef trazz het volgende:
Ik heb ook een vraag mbt studiekosten. In 2008 had ik van jan-aug recht op een lening bij de ib, dus kan ik voor die periode de normbedragen aftrekken.
Maar de periode sept-dec had ik geen recht meer op een lening bij de ib. Moet ik dan voor deze periode de werkelijke kosten (collegegeld) aftrekken?
Hele bedrag in 2008.quote:En ik heb in september het collegegeld in een keer betaald, moet ik dat evenredig over 12 maanden spreiden of kan ik het gehele bedrag in 2008 als aftrekpost opgeven?
Het studentenstatuut van de TU Delft stelt:quote:Op dinsdag 27 januari 2009 11:12 schreef DonJames het volgende:
[..]
O, dat is nog niet eens zo'n makkelijke vraag! Ik heb me er niet heel uitgebreid in verdiept, maar volgens mij:
- is het geen periodieke uitkering (PU) omdat het niet voldoet aan de voorwaarden die daaraan worden gesteld in art. 3:100 IB;
- is het überhaupt geen box 1-inkomen;
- moet het zeker niet worden opgevat als "ontvangen vergoedingen", omdat hieronder alleen wordt verstaan een op grond van de Wet Studiefinanciering ontvangen gift.
Laat even weten wat de mening van de inspecteur is, en zijn motivatie.
Aha, ik wist niet dat dit deze uitkering een wettelijke regeling is. Jouw conclusie lijkt me juist, het volgt ook gewoon uit de wet als je dat eenmaal weet:quote:Op dinsdag 27 januari 2009 15:44 schreef colbrac het volgende:
[..]
Het studentenstatuut van de TU Delft stelt:
Studenten kunnen op grond van art. 7.51 lid 2, aanhef en onder f WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek ( Stb . 1992, 593);) in aanmerking komen voor financiële ondersteuning voor het vervullen van een bestuursfunctie.
Zoals o.a. hier staat is afstudeersteun gedefiscaliseerd. Opgeven als inkomsten in box 1 lijkt me dan dus fout.
Aangezien het allemaal onder de 'wet van de studiefinanciering' valt, ga ik er nu vanuit dat het gelijkwaardig aan prestatiebeurs wordt behandeld. Daarmee heb ik dus geen recht op studiekosten aftrekpost aangezien ik iets meer dan 2000 euro heb ontvangen in 2008.
Edit: en om het nog duidelijker te maken zegt de Universiteit Utrecht ook dat je het bij de studiekosten als vergoeding mee moet tellen.
quote:Op dinsdag 27 januari 2009 16:06 schreef DonJames het volgende:
[..]
Gefeliciteerd met het beantwoorden van je eigen vraagen ik heb ook weer wat geleerd
Klopt. Dit is één van de wijzigingen.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 18:31 schreef Kadooosh het volgende:
Klopt het dat je dit jaar niet je gehele zorgvezekering kan aftrekken?
Dus alleen nog de aanvullende en niet de basispolis meer?
Dacht dat het vorige jaar nog wel kon.
Crap dan krijg ik maar ¤130 terugquote:Op dinsdag 27 januari 2009 18:43 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Klopt. Dit is één van de wijzigingen.
Welke kosten mag ik in 2009 niet meer aftrekken?quote:Op dinsdag 27 januari 2009 18:31 schreef Kadooosh het volgende:
Klopt het dat je dit jaar niet je gehele zorgvezekering kan aftrekken?
Dus alleen nog de aanvullende en niet de basispolis meer?
Dacht dat het vorige jaar nog wel kon.
Even voor de duidelijkheid: we hebben het in dit topic over de aangifte 2008.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 20:10 schreef twister_rodriguez het volgende:
[..]
Welke kosten mag ik in 2009 niet meer aftrekken?
verberg antwoordsluiten
De volgende uitgaven mag u niet meer aftrekken:
* de premie voor de (aanvullende) verzekering
Check.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 20:11 schreef twister_rodriguez het volgende:
ey ff een opmerking.. ik heb voor mijn hyperventilatieklachten 470 euro aan ademhalingstherapie gehad, dit moet onder overige uitgaven geplaatst worden toch in het aftrek ziekte kosten gedeelte... ff voor de zekerheid...
Yep. Als het dieet op doktersvoorschrift is, tenminste.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 20:34 schreef delapoko het volgende:
Ik had een vraagje. Er is diabetes bij mij geconstateerd. Ergens had ik gehoord dat ik de kosten hiervoor terug kan vorderen van de belasting. Zoals bijv. de dieetproducten. Klopt dit?
Wil het nog even checken, zodat ik straks niet de royale belastingteruggave terug hoef te betalenquote:Dan trekt u het totaalbedrag van de normbedragen, verminderd met de ontvangen beurs en eventueel al eerder in aftrek gebrachte bedragen, af.
quote:Op dinsdag 27 januari 2009 20:37 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Yep. Als het dieet op doktersvoorschrift is, tenminste.
Even de tabel voor dieetkosten doorlopen.
oh sorry zag t nietquote:Op dinsdag 27 januari 2009 20:34 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Even voor de duidelijkheid: we hebben het in dit topic over de aangifte 2008.
thnxquote:Op dinsdag 27 januari 2009 20:37 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Check.
(Categorie: medische hulp.)
Hmmm dus voor 2008 alleen de premie voor de aanvullende polis en niet de basispolis toch?quote:Op dinsdag 27 januari 2009 20:34 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Even voor de duidelijkheid: we hebben het in dit topic over de aangifte 2008.
Nee, bedrag D is met ingang van 2008 niet meer van toepassing voor de aangifte IB.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 21:31 schreef dnn- het volgende:
Ik had ook een vraagje
op mijn jaaropgave staat een stukje met dit:
Loon voor looonbelasting/Premie VV: BEDRAG A
Ingehouden loonbelasting/Premie VV: BEDRAG B
Loon ZVW : BEDRAG C
Bijdrage ZVW: BEDRAG D
Kan ik bedrag D opvoeren en terugvragen? Zo ja onder welk onderdeel valt dit precies met het invullen kom ik daar niet compleet mee ui.t
Je berekening klopt niet. Je bruto loon is namelijk niet gelijk aan je fiscaal loon.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 21:44 schreef Metro2005 het volgende:
Ook een vraag (vergelijkbaar met DNN)
Wat moet ik nou invullen bij loon. Ik verdien 1800 bruto per maand en heb dit jaar een 13e maand gehad. Dus volgens mijn logische beredenerign heb ik dan 12 * 1800 = loon + 1728 vakantiegeld + 1800 (13e maand) = 25128 euro aan loon ontvangen.
Nu staat er op mijn jaaropgaaf:
Loon loonbelasting / volksverzekeringen 26768
Ingehouden loonbelasting / premie volksverz 6216
Verr. arbeidskorting 1443
loon zorgverzekeringswet 24970
Ingehouden bijdrage zorgverzekeringswet 1798
Ik kom nergens die 25128 tegen dus wat moet ik nou invullen(het scheelt bijna 700 euro wat ik terug kan krijgen of ik 25128 invul of 26768 dus ik vind het nogal belangrijk
)
Waar komt dat bedrag dan vandaan? Het bedrag loon loonbelasting is namelijk de optelling van loon zorgverzekeringswet + ingehouden bijdrage zorgverzekeringswet en dat bedrag is al betaald volgens mijn loonstroken en berekening ( de 1798 euro ).quote:Op dinsdag 27 januari 2009 21:55 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je berekening klopt niet. Je bruto loon is namelijk niet gelijk aan je fiscaal loon.
Je vult dus het bedrag bij 'loon loonbelasting' in.
Je fiscaal loon bestaat uit een aantal posten. Inderdaad: je bruto loon, de werkgeversbijdrage ZVW eventuele ingehouden pensioenpremie e.d. en de WW-bijdrage. Je kunt o.a. op je loonstrook zien hoe je opbouw van bruto naar belastbaar loon is.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 21:58 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Waar komt dat bedrag dan vandaan? Het bedrag loon loonbelasting is namelijk de optelling van loon zorgverzekeringswet + ingehouden bijdrage zorgverzekeringswet en dat bedrag is al betaald volgens mijn loonstroken en berekening ( de 1798 euro ).
Ofwel: mijn fiscaal loon zou hoger worden waardoor ik niks meer terug krijg door iets wat ik al betaald heb ?? ik snap het even niet geloof ikDe loon zorgverzekeringswet klopt namelijk wel (was nog een extraatje vergeten
) met wat ik bruto verdient heb. Wat is dat dan precies?
please explain
Wat wil je met huurkosten? En welke 'soort dingen'.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 22:03 schreef dnn- het volgende:
Ok dat is jammer zeg. En als je net bent gaan samenwonen :$ huurkosten of dat soort dingen.
Ik wilde mijn post al corrigeren. De zvw komt er per maand dus idd bij dus vandaar dat het bij mijn loon nog opgeteld moet worden.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 22:08 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je fiscaal loon bestaat uit een aantal posten. Inderdaad: je bruto loon, de werkgeversbijdrage ZVW eventuele ingehouden pensioenpremie e.d. en de WW-bijdrage. Je kunt o.a. op je loonstrook zien hoe je opbouw van bruto naar belastbaar loon is.
Is er loonheffing ingehouden (staat op jaaropgaaf)?quote:Op woensdag 28 januari 2009 17:10 schreef Bosnier het volgende:
Hallo heb een vraag:
Werk bij de AH en zit op school, heb voor belasting ¤500,- betaald en voor me boeken ¤600,- dat was toen ik nog geen werk had en geen studiefinanciering kreeg, plus heb laast nog bril gehaald van ¤150,-
Kan ik dit terugvragen, zo ja waar????
He komsju vul dit in en je ziet of je doekoe terugkrijgt..quote:
en als je zorgtoeslag krijgt ook gewoon?quote:Op dinsdag 27 januari 2009 20:55 schreef Kadooosh het volgende:
[..]
Hmmm dus voor 2008 alleen de premie voor de aanvullende polis en niet de basispolis toch?
Misschien een beetje stomme vraag aangezien het gewoon in de helpinfo staat
Premie aanvullende zorgverzekering
Nog wel aftrekbaar zijn de premies voor het aanvullende pakket van uw zorgverzekering die u hebt betaald aan uw zorgverzekeraar. U mag maximaal de premies over 12 maanden aftrekken.
Gewoon wat?quote:Op woensdag 28 januari 2009 18:49 schreef twister_rodriguez het volgende:
[..]
en als je zorgtoeslag krijgt ook gewoon?
Ja. De premie voor de aanvullende verzekering is aftrekbaar. Of je wel of geen zorgtoeslag ontvangt, heeft daar geen invloed op.quote:Op woensdag 28 januari 2009 20:02 schreef twister_rodriguez het volgende:
of het dan ook mogelijk is om de premie van je aanvullende verzekering af te trekken
Zie hier: http://www.geldenrecht.nl(...)il_stapvoorstap.htmlquote:Op donderdag 29 januari 2009 13:19 schreef 9christensen het volgende:
Kosten van lenzen die ik heb gekocht zijn die nog aftrekbaar en waar?
Ziektekosten, hulpmiddelen.quote:Op donderdag 29 januari 2009 13:19 schreef 9christensen het volgende:
Kosten van lenzen die ik heb gekocht zijn die nog aftrekbaar en waar?
Het kan wel. Of het mag geeft misschien een ander antwoord.quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:01 schreef Lips het volgende:
Kan ik alternatieve geneeskosten ook opgeven? Gaat hier voornamelijk om voetreflexzonetherapie.
quote:Heeft de huisarts de behandeling niet zelf uitgevoerd? Dan moet hij een verwijsbrief hebben gemaakt en toezicht hebben gehouden op de behandeling.
Mwah, dat laatste is niet echt helemaal waar...quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:05 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Het kan wel. Of het mag geeft misschien een ander antwoord.
Maar je zou het onder de overige uitgaven kunnen plaatsen. Dit onder het mom van medische hulp.
Wel geldt dan de volgende voorwaarde:
[..]
Ik zei ook: het kan wel maar of het mag is iets anders.quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:23 schreef Lips het volgende:
[..]
Mwah, dat laatste is niet echt helemaal waar...
Dus gewoon proberen
Vindt het programma helemaal niet raar, hoor.quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:38 schreef Soohr het volgende:
Het aangifte programma vindt het een gekke situatie dat je betaalde rente bedrag groter is dan je eigen woningchuld op 31 december.
Blijkbaar is het niet gewoon dat je een huis verkoopt zonder iets terug te kopen.
Juist!quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:38 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Ik zei ook: het kan wel maar of het mag is iets anders.
raar is een groot woord,quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:41 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Vindt het programma helemaal niet raar, hoor.
Want als je in de loop van het jaar de schuld aflost, is de betaalde rente ook hoger dan de eigen woningschuld aan het eind van het jaar.
Wat en hoe je het hebt ingevuld (en of het juist is) kunnen we vanaf hier natuurlijk niet beoordelen.
Hoe bedoel je dat precies?quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:52 schreef Lips het volgende:
Moet je trouwens je schuld bij IB groep opgeven??
Haha, ik heb bij lange na niet genoeg spaartegoed om daar iets aan te hebben, dus dan kan ik het mooi zo laten!quote:Op donderdag 29 januari 2009 15:23 schreef Marijkezwolle het volgende:
[..]
Hoe bedoel je dat precies?
Je kunt wel die schuld in mindering brengen op je spaartegoeden, maar verder hoef je er volgens mij niets mee te doen bij je aangifte.
Je moet de schuld bij de IB-groep niet opgeven. Maar als je hem wilt opgeven is het een box 3 schuld.quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:52 schreef Lips het volgende:
[..]
Juist!
Moet je trouwens je schuld bij IB groep opgeven??
Oppassen (met oversteken?) dus.quote:Op donderdag 29 januari 2009 15:09 schreef Soohr het volgende:
[..]
raar is een groot woord,
een pop-upje met een "pas op" melding,
Dit geldt niet alleen voor studenten maar ook voor 'normale' werknemers die met OV reizen.quote:Op donderdag 29 januari 2009 15:23 schreef Marijkezwolle het volgende:
Ben vandaag trouwens maar eens begonnen met uitzoeken, wat een gedoe... Als student mag je bepaalde zakelijke kilometers aftrekken, maar dat was in mijn geval erg gecompliceerd (het heeft me 30 min wachten op een antwoord gekost). Dus voor de studenten onder ons: heb je bijvoorbeeld een stage gelopen of elders gewerkt en had je daarvoor meer dan 10km reisafstand met het OV dan kun je bepaalde bedragen aftrekken (de gekregen vergoedingen moet je in mindering brengen), zie ook de website van de belastingdienst daar staat meer info op. Via de website van de IBgroep kun je een verklaring aanvragen die noodzakelijk is.
In mijn geval was het zo dat ik wisselende werkplekken had, degene die ik kon gebruiken voor de aftrek waren die plekken die ik of minimaal 60 keer per jaar bezocht heb, of minimaal 40 keer per jaar, of minimaal 20 keer in een aaneengesloten periode. De aangifte wijst zich verder vanzelf.
Misschien is mijn uitleg wat onduidelijk maar roep maar als er vragen zijn
quote:Op donderdag 29 januari 2009 15:46 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dit geldt niet alleen voor studenten maar ook voor 'normale' werknemers die met OV reizen.
... plus een boel ellende wegens vertragingen en blaadjes op het spoor.quote:Op donderdag 29 januari 2009 16:09 schreef DonJames het volgende:
[..]
Bij mij toch een aftrekpost van dik 1900 euro
Ja, maar per dag 4-5 uur in de file staan is ook niet echt een optiequote:Op donderdag 29 januari 2009 16:11 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
... plus een boel ellende wegens vertragingen en blaadjes op het spoor.
Haha. Met name dat laatste is een goed advies.quote:Op donderdag 29 januari 2009 16:47 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ja, maar per dag 4-5 uur in de file staan is ook niet echt een optiePlus ik verdien hier gewoon geld mee. In 3:87 lid 3 Wet IB staat dat je van de aftrekpost de "voor per openbaar vervoer afgelegde reisafstand ontvangen reiskostenvergoeding" af moet halen. Mijn standpunt is dat de vergoeding die ik ontvang niet moet worden gezien als vergoeding voor openbaar vervoer. Die vergoeding krijg ik immers toch wel, of ik nou ga lopen, de auto pak of met het OV ga.
dit soort standpunten zijn niet aan te raden als je absoluut geen problemen wil met de fiscus
En in het overzicht komt er helemaal niks van terug. Ik vind het best dat ik niks terug krijg, maar kan iemand me uitleggen onder welke omstandigheden ik bijvoorbeeld wel wat terug zou krijgen?quote:Studiekosten:
- Normbedrag (12 maanden): 2207
- Collegegeld: 1565
Totaal: 3772
Af: ontvangen stufi: 1102
Af: drempel: 500
Blijft over: 2170
Je hebt de uitgebreide uitleg van DJ ook al gelezen?quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:10 schreef Sloggi het volgende:
Studiekosten belasting aftrekken: OV als studiefinanciering?
In navolging van dit topic: ik heb het als volgt ingevuld:
[..]
En in het overzicht komt er helemaal niks van terug. Ik vind het best dat ik niks terug krijg, maar kan iemand me uitleggen onder welke omstandigheden ik bijvoorbeeld wel wat terug zou krijgen?
We maken de OP niet voor niks.quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:24 schreef Sloggi het volgende:
Tuurlijk niet, ik ga toch zeker niet zelf iets opzoeken!
Wat staat er bij 'Aftrek studiekosten en andere scholingsuitgaven'?quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:10 schreef Sloggi het volgende:
Studiekosten belasting aftrekken: OV als studiefinanciering?
In navolging van dit topic: ik heb het als volgt ingevuld:
[..]
En in het overzicht komt er helemaal niks van terug. Ik vind het best dat ik niks terug krijg, maar kan iemand me uitleggen onder welke omstandigheden ik bijvoorbeeld wel wat terug zou krijgen?
Ik voldoe aan al deze voorwaarden, maar ben niet chronisch ziekquote:Voor uitgaven wegens chronische ziekte mag u een vast bedrag meetellen van 821 als u aan alle volgende voorwaarden voldoet:
U was op 31 december 2007 jonger dan 65 jaar
U had geen recht op de vaste aftrek voor arbeidsongeschiktheid
U gaf in 2008 voor uzelf meer dan 325 uit aan specifieke uitgaven
Het gaat om uw daadwerkelijke uitgaven, dus voor de verhoging met 113%.
Dan staat het ook in het overzicht vermeld. Onder box 1 Af: Persoonsgebonden aftrek.quote:
Ja, dat mag. En ja, helaas kun je dan meer terug krijgen.quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:41 schreef kthxbye het volgende:
Ik heb in 2008 een bril aangeschaft (269 euro) + 160 euro uitgegeven aan lenzen en lenzenvloeistof. Samen met de vaste aftrekhuisapotheek (23 euro) maakt dat 452 euro. Als ik dit invul krijg ik een popupbox dat ik misschien in aanmerking kom voor "Vaste aftrek voor uitgaven wegens chronische ziekte" en dan mag je een bedrag van 821 euro meetellen als aftrekpost.
[..]
Ik voldoe aan al deze voorwaarden, maar ben niet chronisch ziekMag ik dat wel opvoeren? Als ik dat doe krijg ik namelijk nog meer terug!
Klopt, daar staat het ook. Maar ik vroeg me - puur uit nieuwsgierigheid - af wanneer je als student wel geld terug krijgt. Verdien ik te weinig (te veel lijkt me sterk, ik heb 4121 euro verdiend), geef ik te weinig uit aan mijn studie (ik kom wel boven de 500-euro-drempel uit)?quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:44 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dan staat het ook in het overzicht vermeld. Onder box 1 Af: Persoonsgebonden aftrek.
Je hebt zo weinig verdiend dat er geen loonheffing is ingehouden. En je kunt alleen de ingehouden loonheffing terugkrijgen als je betaald hebt. En het inkomen minus de aftrek van de studiekosten levert geen negatief inkomen op zodat er geen verrekenbaar inkomen is.quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:47 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Klopt, daar staat het ook. Maar ik vroeg me - puur uit nieuwsgierigheid - af wanneer je als student wel geld terug krijgt. Verdien ik te weinig (te veel lijkt me sterk, ik heb 4121 euro verdiend), geef ik te weinig uit aan mijn studie (ik kom wel boven de 500-euro-drempel uit)?
Dáár doe ik geen uitspraken over.quote:
Hmm.. maar als ik de post van DonJames lees met uitleg dan kom ik op een andere berekening:quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:10 schreef Sloggi het volgende:
Studiekosten belasting aftrekken: OV als studiefinanciering?
In navolging van dit topic: ik heb het als volgt ingevuld:
[..]
En in het overzicht komt er helemaal niks van terug. Ik vind het best dat ik niks terug krijg, maar kan iemand me uitleggen onder welke omstandigheden ik bijvoorbeeld wel wat terug zou krijgen?
Nee, volgens mij beredeneer je het goed.quote:Op donderdag 29 januari 2009 20:36 schreef Ravage het volgende:
...
Of beredeneer ik het nu verkeerd?
Er is wel loonheffing ingehouden, en wel 27 euro! Dat krijg ik sowieso terug, ook zonder de studiekostenquote:Op donderdag 29 januari 2009 20:16 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je hebt zo weinig verdiend dat er geen loonheffing is ingehouden. En je kunt alleen de ingehouden loonheffing terugkrijgen als je betaald hebt. En het inkomen minus de aftrek van de studiekosten levert geen negatief inkomen op zodat er geen verrekenbaar inkomen is.
Jammer maar helaas. Dit jaar meer werken zodat je loonheffing betaald en er dus iets terug te vragen is.
Zoals ik het op het BD-formulier lees, moet je bij de norm het collegegeld tellen. Zo kom ik op mijn bedrag.quote:Op donderdag 29 januari 2009 21:02 schreef DonJames het volgende:
[..]
Nee, volgens mij beredeneer je het goed.
Ik zie het niet. Even een quote van het formulier:quote:Op donderdag 29 januari 2009 21:07 schreef Sloggi het volgende:
..
Zoals ik het op het BD-formulier lees, moet je bij de norm het collegegeld tellen. Zo kom ik op mijn bedrag.
Waar zie jij het staan?quote:Vermenigvuldig het totaal van deze normbedragen met twee. Dit
bedrag vergelijkt u met de werkelijke studiekosten in de maanden
januari tot en met juni die u voor deze studie had. Zijn de werkelijke
studiekosten over deze maanden lager dan dit bedrag? Dan trekt u het
totaalbedrag van de normbedragen over deze periode, verminderd met
de gekregen beurs over deze periode en eventueel al eerder in aftrek
gebrachte bedragen, af.
Zijn de totale studiekosten over deze maanden hoger dan dit bedrag?
Dan trekt u de werkelijke studiekosten over deze maanden, verminderd
met het totaalbedrag van de normbedragen over deze periode, het
bedrag van de gekregen beurs over deze periode en eventueel al eerder
in aftrek gebrachte bedragen, af.
Dus zorgt het opvoeren van studiekosten niet voor een vermindering van het belastbaar inkomen waarover reeds loonheffing is ingehouden. Zelfde principe met de nuance dat er meer aftrekposten zijn (waarover je eerder niets had gezegdquote:Op donderdag 29 januari 2009 21:07 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Er is wel loonheffing ingehouden, en wel 27 euro! Dat krijg ik sowieso terug, ook zonder de studiekosten.
Nog een vraag hierover, waar moet ik dat invoeren? Bij overige uitgaven of specifieke uitgaven?quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:01 schreef Lips het volgende:
Kan ik alternatieve geneeskosten ook opgeven? Gaat hier voornamelijk om voetreflexzonetherapie.
Daar kan ik best mee leven met dat standpuntquote:Op donderdag 29 januari 2009 16:47 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ja, maar per dag 4-5 uur in de file staan is ook niet echt een optiePlus ik verdien hier gewoon geld mee. In 3:87 lid 3 Wet IB staat dat je van de aftrekpost de "voor per openbaar vervoer afgelegde reisafstand ontvangen reiskostenvergoeding" af moet halen. Mijn standpunt is dat de vergoeding die ik ontvang niet moet worden gezien als vergoeding voor openbaar vervoer. Die vergoeding krijg ik immers toch wel, of ik nou ga lopen, de auto pak of met het OV ga.
dit soort standpunten zijn niet aan te raden als je absoluut geen problemen wil met de fiscus
zie antwoord van MAW op de post die je quotequote:Op donderdag 29 januari 2009 22:31 schreef Lips het volgende:
[..]
Nog een vraag hierover, waar moet ik dat invoeren? Bij overige uitgaven of specifieke uitgaven?
quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:05 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Het kan wel. Of het mag geeft misschien een ander antwoord.
Maar je zou het onder de overige uitgaven kunnen plaatsen. Dit onder het mom van medische hulp.
Wel geldt dan de volgende voorwaarde:
[..]
Ik zie het ook niet staan, eerlijk gezegd. Het staat er echter ook niet expliciet in dat het NIET mag. Maar goed, ik vind dat formulier eerlijk gezegd ook niet uitblinken in duidelijkheid...quote:Op donderdag 29 januari 2009 21:25 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ik zie het niet. Even een quote van het formulier:
[..]
Waar zie jij het staan?
Nee, eigen risico is niet aftrekbaar. (Zie ook de Help in het programma en ja, de vraag en het antwoord zijn al eens gesteld en gegeven.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 09:27 schreef Marijkezwolle het volgende:
Over de ziektekosten die aftrekbaar zijn; de aanvullende verzekeringspremie mag opgegeven worden volgens het programma, geldt dat ook voor het verplichte eigen risico van 150 euro (dan voor overige uitgaven, medicijnen die voorgeschreven zijn etc)?
Misschien is het antwoord al gegeven of vraag ik iets doms, maar kon het niet vinden en vroeg het me toch af
shoot! Jammer maar helaasquote:Op vrijdag 30 januari 2009 09:39 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Nee, eigen risico is niet aftrekbaar. (Zie ook de Help in het programma en ja, de vraag en het antwoord zijn al eens gesteld en gegeven.)
Je weet dat een lama spuugt he?quote:
quote:Op donderdag 29 januari 2009 22:49 schreef Nizno het volgende:
zie antwoord van MAW op de post die je quote
Grote kans. Je hebt de LHK niet toe laten passen. En je hebt een relatief laag fiscaal loon.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 15:03 schreef Lennox het volgende:
Ik ben student en had volgende jaaropgaaf:
Fiscaal loon: 7178
Loonheffing: 2647
Arbeidskorting: 0
Nu had ik vorig jaar een heffing van 1600 euro en die kreeg ik, ook na controle belastingdienst, helemaal terug. Gaat dat bij dit bedrag weer op? Is het raar als je werkgever trouwens geen arbeidskorting invult voor een student zijnde?
Is een IBG-schuld een uitzondering op de regel? Ben je verplicht je andere schulden (bijv. consumptief krediet) wel op te geven?quote:Op donderdag 29 januari 2009 15:44 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je moet de schuld bij de IB-groep niet opgeven. Maar als je hem wilt opgeven is het een box 3 schuld.
Nee, hoeft niet. (ik neem aan dat jouw vermogen nog onder de 20.000 euro zit, dan)quote:Op vrijdag 30 januari 2009 20:29 schreef Ringo het volgende:
[..]
Is een IBG-schuld een uitzondering op de regel? Ben je verplicht je andere schulden (bijv. consumptief krediet) wel op te geven?
Nee, maakt niet uit.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 20:30 schreef HdeV het volgende:
TVP!
Ik heb voorheen geen aangifte gedaan, omdat mijn loonheffing altijd op 0 stond in mijn jaaropgaaf (ik neem aan dat de werkgever een loonheffingskorting toepaste?). Momenteel staat er echter wel een bedrag op mijn jaaropgaaf (ongeveer 875 euro, mijn loon was ruim 9400 euro). Maakt het uit of ik een Tj-biljet invul of aangifte doe via het normale programma?
Helemaal niks, er is niet een speciaal tarief voor studenten o.i.d.quote:Ik ben (nog steeds) student namelijk en volgens collega's kan je dan bijna alles terugkrijgen via zo'n Tj-formulier. Als ik op de site van de belastingdienst kijk, dan zeggen ze dat je ook het normale aangifteprogramma kan downloaden en dat dit programma zelf de juiste situatie geeft na invullen van diverse vragen. Via dit programma kan ik echter slechts ongeveer de helft van mijn loonheffing terugkrijgen (ik heb vrij weinig aftrekposten), wat een stuk minder rooskleurig is dan het hele bedrag natuurlijk... Ook kan ik nergens in dit programma invullen dat ik student ben.
Dus: maakt het uit dat ik student ben? In hoeverre verandert zo'n aangifte dan?
Klopt, als je 9400 euro hebt verdiend zal je (los van aftrekposten) daar inderdaad belasting over moeten betalen.quote:-edit-
Ik kreeg overigens de eerste 4 maanden van dit jaar een loonheffingskorting denk ik, omdat ik toen geen loonheffing betaalde. Vanaf maand 5 ben ik meer gaan werken (ipv 1 dag in de 2 weken, 3 dagen p/week) vanaf toen ben ik ook loonheffing gaan betalen. Hoe wordt die berekend?, ik ben oproeper, dus ik vroeg me af hoe mijn werkgever gaat weten hoeveel ik in de toekomst ga werken en hoeveel ze dus moeten inhouden.
Ben ook bij PZ langs geweest, omdat ik mijn maandelijkse loon in maand 5 een beetje tegen vond vallen (het week af van mijn eigen prognose gebaseerd op het loon in de maanden 1 t/m 4). Daar zeiden ze dat dit kwam doordat ik nu ineens loonheffing betaalde, maar dat ik dit allemaal terug kon krijgen van de belastingdienst. Dat "allemaal" klopt dus niet helemaal begrijp ik?
Waarom denk je dat? Het zijn voor jou inkomsten waar je wel belasting over moet betalen, maar waar (hoogst waarschijnlijk) geen voorheffing (loonbelasting dus) op is ingehouden.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 22:32 schreef MCH het volgende:
Afgelopen jaar heb ik een eenmalige klus gedaan. Omdat ik over m'n vaste bijbaan al heffingskorting heb lopen kan ik van die eenmalige klus nog geld terugkrijgen.
Dat moet je niet bij loon invullen, omdat je daar niet in dienst was. Je vult het in bij "resultaat uit overige werkzaamheden"quote:Omdat het eenmalig was bij iets van een eenmansbedrijfje verwacht ik ook geen jaaropgaaf. Daarom weet ik nu niet wat ik precies bij het vakje loon moet invullen.
Het is geen loon.quote:Het bedrag wat ik op m'n bank heb gekregen of het brutoloon? Het gaat om een paar honderd euro, dus veel verschil zal het overigens niet maken.
Je mag afronden tot op de hele euro in jouw voordeel.quote:Tweede vraag die ook niet veel uitmaakt.
Hoe doet iedereen het afronden van bedragen? Zoals we op school hebben geleerd, dus vanaf 0,5 naar boven afronden of gewoon alles achter de komma wegdenken.
je loon is altijd je bruto loon als je je aangifte doet...quote:Op vrijdag 30 januari 2009 22:53 schreef MCH het volgende:
DonJames: ik was er wel in dienst, misschien was klus niet de juiste omschrijving. Heb ook van tevoren een formulier ingevuld of ze heffingskorting moesten toepassen.
Dus de vraag blijft staan, vul ik het bedrag bij Brutoloon in of Netto uitbet. loon?
neequote:Op vrijdag 30 januari 2009 18:41 schreef thijsltc het volgende:
Op mijn jaaropgaven staat ook 'Ingehouden bijdrage zorgverzekeringswet" dat is 137 euro. Kan ik die ook terug vragen?
afronden mag je naar eigen inzicht doen.... dus doe wat het leukste uitkomt....quote:Op vrijdag 30 januari 2009 22:32 schreef MCH het volgende:
Afgelopen jaar heb ik een eenmalige klus gedaan. Omdat ik over m'n vaste bijbaan al heffingskorting ontvang kan ik van die eenmalige klus nog geld terugkrijgen. Omdat het eenmalig was bij een eenmansbedrijf verwacht ik ook geen jaaropgaaf. Alle bedragen kan ik verder wel aflezen van die enige loonstrook. Ik weet echter niet of ik bij het belastingprogramma bij het vakje loon moet invullen het brutoloon of het bedrag dat ik daadwerkelijk op m'n bank gestort heb gekregen....
Oja, hoe doet iedereen het afronden van bedragen? Zoals we op school hebben geleerd, dus vanaf 0,5 naar boven afronden of gewoon alles achter de komma wegdenken.
In dat geval: wat Wexy Nizno zegt.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 22:53 schreef MCH het volgende:
DonJames: ik was er wel in dienst, misschien was klus niet de juiste omschrijving. Heb ook van tevoren een formulier ingevuld of ze heffingskorting moesten toepassen.
Dus de vraag blijft staan, vul ik het bedrag bij Brutoloon in of Netto uitbet. loon?
ach dat maakt je niets minder dan menig NLer hoorquote:Op vrijdag 30 januari 2009 23:24 schreef MCH het volgende:
Bij nader inzien voel ik me best een sukkel![]()
![]()
moeilijk he.. die naamsveranderingquote:Op vrijdag 30 januari 2009 23:14 schreef DonJames het volgende:
[..]
In dat geval: wat Wexy Nizno zegt.
In theorie zit het erboven.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 22:40 schreef DonJames het volgende:
Nee, hoeft niet. (ik neem aan dat jouw vermogen nog onder de 20.000 euro zit, dan)
Ja, de ontvangen rente van het bouwdepot moet je aftrekken van de betaalde rente.quote:Op zaterdag 31 januari 2009 11:59 schreef Nanook24 het volgende:
Wij hebben vandaag ons hypotheekoverzicht gekregen en nu staat daar naast de betaalde rente ook nog een stukje ontvangen rente uit het bouwdepot op.
Moet ik die ontvangen rente gewoon van de betaalde rente aftrekken of moet ik die ergens anders nog opgeven?
Dat kan. Aan het eind van het jaar wordt toch alles weer rechtgetrokken.quote:Op zaterdag 31 januari 2009 10:22 schreef stevengerrard het volgende:
Weet niet of dit het goede topic is maar we proberen het gewoon
We hebben een eigen huis en daar al voorlopige teruggave voor. Echter nu hebben we een nieuwbouw woning gekocht en om de hoge bouwrente te kunnen bekostigen vroeg ik me af of ik ook voor de nieuwbouw woning een voorlopige teruggave kan aanvragen???
Maar in praktijk niet?quote:
de praktijk heeft mij geleerd dat hiertussen wel een maand kan zitten.quote:Op zaterdag 31 januari 2009 14:08 schreef trifko het volgende:
Omdat ik voor het eerst belastingaangifte doe, heb ik dat meteen gedaan voor het jaar 2006, het jaar 2007 en het jaar 2008. Krijg ik nou van de aangifte van voor de jaren 2006 en 2007 eerder bericht dan die van 2008 of maakt het niet uit welk jaar, gewoon alledrie tegelijkertijd ergens voor 1 juli 2009?
Ondanks dat dit niets te maken heeft met de aangifte IB 2008: meestal heb je binnen een maand het geld op de rekening staan.quote:Op zaterdag 31 januari 2009 16:49 schreef rudedeltadude het volgende:
Even een vraagje van mijn kant:
Ik ben een freelance fotograaf.
Nou kom ik in aanmerking voor de regeling "kleine ondernemingen"
Ik krijg dus een bedrag terug.
Hoe lang zit er normaal gesproken tussen de aangifte omzetbelasting (digitaal gedaan uiteraard) en de uitbetaling van de btw?
Thanks...
Met deze beperkte info kunnen we niet veel.quote:Op zaterdag 31 januari 2009 19:33 schreef newyorkcity het volgende:
Hallo!
Ik begrijp helemaal niets van belastingen....
Een vriend van me krijgt ieder jaar een bleastingaanslag, maar ik krijg er nooit 1.
Het enige dat ik al een aantal jaren invul is het tj biljet.
Nu heb ik alleen maar een inkomen waar belasting over moet worden betaald.
Ik heb bijvoorbeeld niet een huis of een vermogen ofzo.
Doe ik het nu goed door ieder jaar alleen dat tj biljet in te vullen of vergeet ik iets?
Ik ben dit jaar trouwens gaan samenwonen... Geen idee of dat wat uitmaakt maar ik vertel het er maar bij.
Wie kan mij helpen?
Zie OP.quote:Op zaterdag 31 januari 2009 19:44 schreef trifko het volgende:
Aangezien jullie ervaring hebben met belasting invullen weten jullie vast ook wel omstreeks welke maand het teruggaafgeld op de rekening wordt bijgeschreven?? Mag ik van jullie weten ongeveer wanneer/begin of eind welke maand?
Oke, maar wat zou bv nog van toepassing kunnen zijn? We hebben geen kinderen, ook geen recht op bepaalde toeslagen, behalve de zorgtoeslag.quote:Op zaterdag 31 januari 2009 20:09 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Met deze beperkte info kunnen we niet veel.
Als je verder geen posten hebt om in te vullen, kun je volstaan met een Tj-biljet. Als je bent gaan samenwonen en (je kunt kiezen en) kiest voor fiscaal partnerschap, kan het wel iets uitmaken.
staat in de TT niet dat dit enkel om IB 2008 gaatquote:Op zaterdag 31 januari 2009 20:07 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Ondanks dat dit niets te maken heeft met de aangifte IB 2008: meestal heb je binnen een maand het geld op de rekening staan.
het gaat over de belastingaangifte van 2008...quote:Op zaterdag 31 januari 2009 21:27 schreef rudedeltadude het volgende:
[..]
staat in de TT niet dat dit enkel om IB 2008 gaat
thanks anyway
Als je een inkomen hebt (nee, inderdaad de zorgtoeslag is geen inkomen) betaal je daar over (vaak) via de werkgeven belasting.quote:Op zaterdag 31 januari 2009 21:26 schreef newyorkcity het volgende:
[..]
Oke, maar wat zou bv nog van toepassing kunnen zijn? We hebben geen kinderen, ook geen recht op bepaalde toeslagen, behalve de zorgtoeslag.
En fiscaal partnerschap is alleen handig als je twee heel uiteenlopende salarissen hebt toch? Zodat je kan schuiven met posten enzo?
p.s. moet je de zorgtoeslag als inkomsten rekenen? nee toch?
Dat hoeft niet fout te zijn. Je moet een bepaald bedrag aan loonheffing hebben betaald (zie post boven je)quote:Op zondag 1 februari 2009 03:07 schreef oinkoink12 het volgende:
Hallo, ik heb een vraagje ik heb voorgaande jaren ruime bedragen (vind ik zelf, 800/1000) euro teruggekregen van de BD (van alleen maar mijn loon invullen). Nu moet ik opeens 400 euro gaan betalen. Ik heb amper aftrekposten alleen mijn loon zegmaar. 2 korte stages gehad + vergoeding. en mijn part time baantje. Bij elkaar 12.000 euro verdiend.
Klopt dit of doe ik iets verkeerd opeens
Zonder verdere gegevens van bijv. de JOG-en kunnen we daar niets zinnigs over zeggen.quote:Op zondag 1 februari 2009 03:07 schreef oinkoink12 het volgende:
Hallo, ik heb een vraagje ik heb voorgaande jaren ruime bedragen (vind ik zelf, 800/1000) euro teruggekregen van de BD (van alleen maar mijn loon invullen). Nu moet ik opeens 400 euro gaan betalen. Ik heb amper aftrekposten alleen mijn loon zegmaar. 2 korte stages gehad + vergoeding. en mijn part time baantje. Bij elkaar 12.000 euro verdiend.
Klopt dit of doe ik iets verkeerd opeens
noem je mijn post nu meteen onzinnig???quote:Op zondag 1 februari 2009 10:41 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Zonder verdere gegevens van bijv. de JOG-en kunnen we daar niets zinnigs over zeggen.
Ok. Duidelijk!quote:Op zaterdag 31 januari 2009 23:13 schreef Nizno het volgende:
[..]
het gaat over de belastingaangifte van 2008...
jouw vraag gaat over de ondernemerskant... die heeft officieel een andere naam...
Maar goed... MAW weet alles.....
![]()
[..]
Als je een inkomen hebt (nee, inderdaad de zorgtoeslag is geen inkomen) betaal je daar over (vaak) via de werkgeven belasting.
Als je een laag inkomen hebt dan hoef je (vaak) die belasting niet te betalen. Vandaar de mogelijkheid om dit terug te krijgen bij de aangifte... Dan heet het dus in normale verklarende taal een teruggave die je krijgt.
Eigenlijk is het een aanslag. Alleen is deze aanslag negatief, dus in jouw voordeel.
Als iemand er voor kiest om geen belasting bij de werkgever te laten inhouden kan het zijn dat diegene aan het eind van het jaar moet betalen via de aangifte.
Ook is het vermogen van belang boven een bepaald bedrag.
Met de vraag of samen aangifte doen in jouw situatie handig is... Ik zou zeggen, test het in het prgramma.
Als je aftrekposten hebt kun je deze inderdaad schuiven waardoor er een gunstigere situatie kan ontstaan.
Als jij oinkoink12 bent,... ja,...quote:Op zondag 1 februari 2009 10:45 schreef Nizno het volgende:
[..]
noem je mijn post nu meteen onzinnig???
met alle alsen vind ik hem wel zinnig!!quote:Op zondag 1 februari 2009 13:21 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Als jij oinkoink12 bent,... ja,...
Je noemt zelf immers ook een boel 'als'.
Graag gedaanquote:
JOG1quote:Op zondag 1 februari 2009 10:41 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Zonder verdere gegevens van bijv. de JOG-en kunnen we daar niets zinnigs over zeggen.
totaal verzamelinkomen 11989quote:Op zondag 1 februari 2009 13:50 schreef oinkoink12 het volgende:
[..]
JOG1
loon: 1796
Loonheffing: 38
JOG2:
Loon: 9109
Loonheffing 825
JOG3:
Loon: 375
Loonheffing: 125
Jog4:
LOon 709
Loonheffing: 0
Omdat je over JOG4 geen loonheffing hebt betaalden over JOG1 wel heul weinig.quote:Op zondag 1 februari 2009 14:06 schreef oinkoink12 het volgende:
Het klopt dus gewoon.
Nu is mijn vraag, waar ligt dit dan aan dat het afwijkt?
Dus ik bedoel, hoe kan het dat ik niet genoeg heb betaald, zijn deze bedragen zo verschillend?
Ik ben niet helderziend en weet niet wat er geregeld is.quote:Op zondag 1 februari 2009 14:15 schreef oinkoink12 het volgende:
Bij 1 had ik heffingskorting, toen 1 overgenomen werd door 4, ging dat daar mee denk ik.
Is dat mogelijk?
En wat is dan die 'algemene heffingskorting' à ¤ 2.074 ?quote:Op zondag 1 februari 2009 15:03 schreef Nizno het volgende:
je hebt idd 'slechts' 427 euro te veel betaald op 13597 verzamelinkomen
Nogmaals...quote:Op zondag 1 februari 2009 15:08 schreef MoneyTalks het volgende:
[..]
En wat is dan die 'algemene heffingskorting' à ¤ 2.074 ?
Heb je je studiekosten opgegeven als aftrekpost? Ik heb hetzelfde gedaan inmiddels 3 jaar terug, en door oa de studiekosten kreeg ik een leuk bedrag terugquote:Op zondag 1 februari 2009 14:59 schreef MoneyTalks het volgende:
Ik heb afgelopen jaar 13.597 verdiend, hierover heb ik 2.147 loonheffing betaald, ik krijg volgens programmaatje 427 terug. Hoor ik niet meer terug te krijgen? Ik heb tussen maart en eind augustus fulltime gewerkt, hierna ben ik weer gaan studeren. Ben overigens 20 jaar oud.
1 jaquote:Op zondag 1 februari 2009 20:54 schreef thefella het volgende:
In voorgaande jaren kon je ook altijd ergens iets invulllen wat volgens mij iets met ziektekosten te maken had.
Dit jaar zie ik dit nergens terug. Klopt dit? Was iets als ziektekosten werkgever oid.
1. Klopt het dat je voor 2008, alleen je aanvullende verzekering mag aftrekken?
2. Medricijnkosten welke niet vergoed worden door de zorgverzekering doordat er sprake is van eigen risico van 150 mogen wel afgetrokken worden?
3. Uitgaven voor een specialist worden opgegeven onder overige uitgaven, Dit zijn uitsluitend de uitgaven die niet vergoed worden?
4. Ik werk nu fulltime en verdien sinds 2006 elk jaar meer. Mijn studiekosten, studie in eigen tijd, vul ik wel in als aftrekpost ik bemerk echter dat de teruggave elk jaar terugloopt is dit normaal? Ik verdien nu iets boven modaal
5. Ik ontvang een reiskostenvergoeding voor gemaakte reiskosten bij het salaris. Is het noodzakelijk om deze ergens nog apart te vermelden? Ik heb het bedrag van de jaaropgaaf overgenomen (LOON VOOR LH)
Ok perfect heb twee gecorrigeerd.quote:Op zondag 1 februari 2009 20:58 schreef Nizno het volgende:
[..]
1 ja
2 nee
5 ja, indien je reiskosten invult op de IB moet je ook het bedrag invullen wat je al vergoed hebt gekregen.
zorgtoeslag valt dit jaar niet meer in de IB. Als je terug hebt moeten betalen over 2007 dan zou je een verzoek kunnen doen om je IB van 2007 te mogen aanpassen, maar de IB 2008 werkt niet meer met de basisverzekering en zt is bedoeld voor de basisverzekering.quote:Op zondag 1 februari 2009 21:01 schreef thefella het volgende:
[..]
Ok perfect heb twee gecorrigeerd.
Hoe zit het overigens met Zorgtoeslag. Heb deze ontvangen en heb deze hierna ook weer terug mogen betalen. Moet ik dit nog ergens aangeven.
5. Qua rijskosten heb ik niets ingevuld omdat ik deze weer via de werkgever heb teruggekregen is dit juist? 100%^kosten teruggekregen, volgens mij is dit ook onbelast op de loonstrook.
Ik hoop voor je dat je geen stufi heb of een OV kaart over het hele jaar .. anders mag je terug gaan betalen.quote:Op zondag 1 februari 2009 14:59 schreef MoneyTalks het volgende:
Ik heb afgelopen jaar 13.597 verdiend, hierover heb ik 2.147 loonheffing betaald, ik krijg volgens programmaatje 427 terug. Hoor ik niet meer terug te krijgen? Ik heb tussen maart en eind augustus fulltime gewerkt, hierna ben ik weer gaan studeren. Ben overigens 20 jaar oud.
of hij zorgt dat hij aftrekposten invult en daardoor een lager verzamelinkomen.quote:Op zondag 1 februari 2009 21:37 schreef mister-v het volgende:
[..]
Ik hoop voor je dat je geen stufi heb of een OV kaart over het hele jaar .. anders mag je terug gaan betalen.
De grens van afgelopen jaar lag op 12.916 verzamelloon...
Zie ook http://www.uvt.nl/studenten/geldzaken/studiefinanciering/
Gelukkig komt een ex BD-er hiermee...quote:Op zondag 1 februari 2009 21:39 schreef Nizno het volgende:
[..]
of hij zorgt dat hij aftrekposten invult en daardoor een lager verzamelinkomen.
jah heuj het is toch zoquote:Op zondag 1 februari 2009 21:44 schreef mister-v het volgende:
[..]
Gelukkig komt een ex BD-er hiermee...
Ik heb alleen vanaf september OV en stufi ontvangenquote:Op zondag 1 februari 2009 21:37 schreef mister-v het volgende:
[..]
Ik hoop voor je dat je geen stufi heb of een OV kaart over het hele jaar .. anders mag je terug gaan betalen.
De grens van afgelopen jaar lag op 12.916 verzamelloon...
Zie ook http://www.uvt.nl/studenten/geldzaken/studiefinanciering/
Kijkt het IBG niet gewoon naar het jaarinkomen (verzamelinkomen)quote:Op zondag 1 februari 2009 23:33 schreef MoneyTalks het volgende:
[..]
Ik heb alleen vanaf september OV en stufi ontvangen
Zoals ik dat hele verhaal lees begrijp ik dat zodra je die grens over bent (wat bij jou dus al voor september was) je geen recht meer hebt....quote:Voor kalenderjaar 2008 is de grens ¤ 12.916,17 per jaar.
In het kalenderjaar 2009 mag je maximaal ¤ 13.215,83 bijverdienen.
nee, de BD bekijkt het jaarinkomen evenredig. De bijverdiengrens voor Ninzo is 4/12 van die ¤ 12.000 en geldt alleen voor zijn inkomen van september t/m december. De overige maanden tellen niet mee.quote:Op zondag 1 februari 2009 23:35 schreef Nizno het volgende:
[..]
Kijkt het IBG niet gewoon naar het jaarinkomen (verzamelinkomen)
[..]
Zoals ik dat hele verhaal lees begrijp ik dat zodra je die grens over bent (wat bij jou dus al voor september was) je geen recht meer hebt....
(ik kan het fout hebben)
het ging om MT en de naam van mij is NiZNo... Ninzo klinkt niet leukquote:Op maandag 2 februari 2009 06:51 schreef Essebes het volgende:
[..]
nee, de BD bekijkt het jaarinkomen evenredig. De bijverdiengrens voor Ninzo is 4/12 van die ¤ 12.000 en geldt alleen voor zijn inkomen van september t/m december. De overige maanden tellen niet mee.
Volgens mij zit het toch iets andersquote:Op maandag 2 februari 2009 06:51 schreef Essebes het volgende:
[..]
nee, de BD bekijkt het jaarinkomen evenredig. De bijverdiengrens voor Ninzo is 4/12 van die ¤ 12.000 en geldt alleen voor zijn inkomen van september t/m december. De overige maanden tellen niet mee.
ik vrees nooitquote:Op maandag 2 februari 2009 15:22 schreef Marijkezwolle het volgende:
[..]
Volgens mij zit het toch iets andersHeb namelijk zelf navraag gedaan omdat ik in de situatie zat waarin mijn stufie stopte per oktober en ik mogelijk een baan zou krijgen (naast mijn studie, mijn 10-jaarstermijn is om en om meteen vooroordelen weg te halen: nee heb niet de volledige 10 jaar gestudeerd, ben er 5 jaar tussenuit geweest om te werken
). De IBgroep kijkt wel degelijk naar het verzamelinkomen van een heel jaar, echter zij zullen in dit geval het verdiende verzamelinkomen delen door 12 en vermenigvuldigen met 4. Ze kijken enkel naar de maanden dat hij wel stufie ontving. De grens is inderdaad iets van 12000 euro voor een jaar, niet schooljaar maar kalenderjaar.
Hoe dan ook: Nizno je hebt niets te vrezen
Heb ik alles goed???quote:Op maandag 2 februari 2009 15:17 schreef ManAtWork het volgende:
Ik zie dat Nizno weer een boel 'onziN' heeft getikt.
Met andere woorden: we hoeven niets meer te tikken, Nizno redt zich wel.
Daar ga ik wel van uit.quote:
tjong ik krijg wel heel veel vertrouwen van jequote:
quote:Op zondag 1 februari 2009 20:54 schreef thefella het volgende:
In voorgaande jaren kon je ook altijd ergens iets invulllen wat volgens mij iets met ziektekosten te maken had.
Dit jaar zie ik dit nergens terug. Klopt dit? Was iets als ziektekosten werkgever oid.
1. Klopt het dat je voor 2008, alleen je aanvullende verzekering mag aftrekken?
2. Medricijnkosten welke niet vergoed worden door de zorgverzekering doordat er sprake is van eigen risico van 150 mogen wel afgetrokken worden?
3. Uitgaven voor een specialist worden opgegeven onder overige uitgaven, Dit zijn uitsluitend de uitgaven die niet vergoed worden?
4. Ik werk nu fulltime en verdien sinds 2006 elk jaar meer. Mijn studiekosten, studie in eigen tijd, vul ik wel in als aftrekpost ik bemerk echter dat de teruggave elk jaar terugloopt is dit normaal? Ik verdien nu iets boven modaal
5. Ik ontvang een reiskostenvergoeding voor gemaakte reiskosten bij het salaris. Is het noodzakelijk om deze ergens nog apart te vermelden? Ik heb het bedrag van de jaaropgaaf overgenomen (LOON VOOR LH)
Vraag 3 verkeerd gelezen...quote:Op maandag 2 februari 2009 19:12 schreef ManAtWork het volgende:
Het antwoord op vraag 3 is uiteraard 'ja'. Kosten die vergoedt worden, drukken immers niet meer op de belastingplichtige.
Het antwoord op vraag 4 is 'nee'. Het is niet logisch. Maar het kan ook zijn dat je werkgever de inhoudingen niet correct heeft. Wat is bijv. het resultaat als je de studiekosten niet invult?
En het antwoord op vraag 5 is: je kunt alleen reiskosten opvoeren als je een OV-verklaring hebt. Kilometers die je maakt met bijv. een auto of fiets kun je niet in de aangifte opvoeren of verwerken.
schriftelijk een verzoek doen of je opnieuw aangifte mag doen en de aanpassing mee genomen gaat worden in een nieuwe beslissing.quote:Op maandag 2 februari 2009 22:24 schreef nelisb het volgende:
Ik kom er nu achter dat ik bij de aangifte 2008 dus voor 2007 best wel wat fouten heb gemaakt.
Kan ik deze opnieuw doen?
Lezen,... Deze vraag is al tig keer gesteld: nee, m.i.v. 2008 kun je hier niks meer mee.quote:Op maandag 2 februari 2009 22:29 schreef nelisb het volgende:
Thank you! ga weleens kijken of het de moeite is!
Op mijn jaaropgave staat premie Zvw, kan ik deze nog ergens aftrekken?
Voor zover de aanslagen nog niet definitief zijn, kun je nog een aanvulling doen op je aangifte.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 19:15 schreef Babbelzz het volgende:
Hallo,
Ik heb een lijfrentepolis, en heb deze (suf genoeg) nooit opgevoerd als aftrekpost bij de Belastingdienst.
Ik denk dat ik er nu een kleine 4 jr voor spaar.
Ik spaar 51.09 via spaarloon en 47 euro gewoon van mijn rekening.
kan ik deze nog opvoeren bij de Belastingdienst?
Is het nog raadzaam om een wijziging te doen voor de belastingaangiftes van afgelopen jaren?
Ja.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 20:09 schreef mtv het volgende:
Mijn vriendin heeft haar ogen laten laseren vorig jaar
Mag ik de reiskosten (332 km. per keer) aftrekken die ik gemaakt heb voor de onderzoeken, controles en behandeling??
ik dacht dat alleen jouw vriendin zelf de reiskosten mocht aftrekken, niet jijquote:Op dinsdag 3 februari 2009 20:09 schreef mtv het volgende:
Mijn vriendin heeft haar ogen laten laseren vorig jaar
Mag ik de reiskosten (332 km. per keer) aftrekken die ik gemaakt heb voor de onderzoeken, controles en behandeling??
Als zijn vriendin tot hetzelfde huishouden hoort, is het geen probleem, hoor.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 20:54 schreef Essebes het volgende:
[..]
ik dacht dat alleen jouw vriendin zelf de reiskosten mocht aftrekken, niet jij
Okay bedankt, ik heb het net ingevuld en de aangifte verstuurdquote:Op dinsdag 3 februari 2009 20:55 schreef ManAtWork het volgende:
Ziektekosten, specifieke uitgaven, vervoer van zieke of invalide.
Het aantal km's maal de kilometerprijs uitrekenen en invullen.
Wij zijn fiscale partnersquote:Op dinsdag 3 februari 2009 20:54 schreef Essebes het volgende:
[..]
ik dacht dat alleen jouw vriendin zelf de reiskosten mocht aftrekken, niet jij
voor 1 april hoef je niet op een teruggaaf te rekenen aangezien je tot 1 april nog een correctie mag doen. Na die tijd gaat het in willekeurige volgorde verwerkt worden.. dus niet wie eerst was krijgt het eerst.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 23:34 schreef denfer het volgende:
iemand al wat terug? en wanneer zou dit op ze snelst zijn aangezien ik altijd in april deed en juli pas terug had. heb nu meteen 1 januari gedaan.
Ik denk dat een boel mensen wachten op de vooraf ingevulde aangifte en denken dat ze dan alleen nog maar op verzenden hoeven te klikken.quote:Op woensdag 4 februari 2009 07:06 schreef tinny het volgende:
het blijft rustig in dit topic dit jaar? of is dat slechts illusie??
of nog wachten op hun jaaropgaaf..........quote:Op woensdag 4 februari 2009 17:03 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Ik denk dat een boel mensen wachten op de vooraf ingevulde aangifte en denken dat ze dan alleen nog maar op verzenden hoeven te klikken.
of allemaal posten in de WGR-SC,...quote:Op woensdag 4 februari 2009 17:26 schreef Nizno het volgende:
[..]
of nog wachten op hun jaaropgaaf..........
Ik wil iedereen bedanken voor de antwoorden op mijn vragen. Is spaarloon dus af te trekken?quote:Op dinsdag 3 februari 2009 19:15 schreef Babbelzz het volgende:
Hallo,
Ik heb een lijfrentepolis, en heb deze (suf genoeg) nooit opgevoerd als aftrekpost bij de Belastingdienst.
Ik denk dat ik er nu een kleine 4 jr voor spaar.
Ik spaar 51.09 via spaarloon en 47 euro gewoon van mijn rekening.
kan ik deze nog opvoeren bij de Belastingdienst?
Is het nog raadzaam om een wijziging te doen voor de belastingaangiftes van afgelopen jaren?
Nee, het spaarloon is in de IB niet aftrekbaar. Je werkgever heeft hier op je loonstrook al rekening mee gehouden.quote:Op woensdag 4 februari 2009 19:55 schreef thefella het volgende:
[..]
Ik wil iedereen bedanken voor de antwoorden op mijn vragen. Is spaarloon dus af te trekken?
Wat dacht je van het bedrag dat je er daadwerkelijk aan besteed hebt?quote:Op woensdag 4 februari 2009 21:34 schreef TimmyAsd het volgende:
Hoe zat het ook alweer met hulpmiddelen als bril en lenzen? Welk bedrag kan ik daarvoor invullen?
oke, dank voor je antwoord.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 19:40 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Voor zover de aanslagen nog niet definitief zijn, kun je nog een aanvulling doen op je aangifte.
Is de aanslag wel definitief kun je een schriftelijk ambtshalve correctie vragen. Formeel hoeft de inspecteur hier niet aan tegemoet te komen maar ervaring leert dat een goed onderbouwd verzoek wel gehonoreerd zal worden.
Tijd om een paar briefjes te schrijven, dus.
quote:Op woensdag 4 februari 2009 21:34 schreef TimmyAsd het volgende:
Hoe zat het ook alweer met hulpmiddelen als bril en lenzen? Welk bedrag kan ik daarvoor invullen?
sinds wanneer???quote:
Kan voor alle jaren in één brief. Tip: maak het zo makkelijk mogelijk voor de inspecteur. Geen ellenlange verhalen over het hoe&waarom, geen overmatig geslijm, gewoon een kort net briefje waarin je de situatie uitlegt. Reken hem per jaar voor wat de correctie (volgens jou) moet zijn en bereken voor hem welke gecorrigeerde aanslagen hij moet opleggen. Stuur betalingsbewijzen en een kopie van de polis mee.quote:Op woensdag 4 februari 2009 22:12 schreef Babbelzz het volgende:
[..]
oke, dank voor je antwoord.
kan ik dat voor alle jaren terug doen? Moet ik dan voor alle jaren een aparte briefje maken?
En moet ik dan die aangiftes compleet opnieuw invullen?
Kun je de vraag niet beter in één topic houden. En dan bij voorkeur in degene die je er speciaal voor hebt geopend. Dubbel posten werkt niet echt handig,...quote:Op woensdag 4 februari 2009 22:12 schreef Babbelzz het volgende:
[..]
oke, dank voor je antwoord.
kan ik dat voor alle jaren terug doen? Moet ik dan voor alle jaren een aparte briefje maken?
En moet ik dan die aangiftes compleet opnieuw invullen?
Jah dat bedrag zocht ik eerst, want ik koop elk jaar een bril en de lenzen erbij is zowiezo meer dan die 325quote:Op woensdag 4 februari 2009 22:20 schreef Nizno het volgende:
[..]
[..]
sinds wanneer???
Je mag daar alleen het werkelijke bedrag invullen wat je aan die hulpmiddelen besteed hebt.
Waarschijnlijk bedoel jij dat als je meer dan 325 euro aan specifieke uitgaven hebt (waar de bril en lenzen dus onder vallen) dat je dan 821 euro kunt invullen bij vaste aftrek voor uitgaven wegens chronische ziekte.
Zie mijn reactie boven deze reactiequote:Op woensdag 4 februari 2009 21:44 schreef Lips het volgende:
[..]
Wat dacht je van het bedrag dat je er daadwerkelijk aan besteed hebt?
over de aangifte van 2009 nu al een brief?quote:Op donderdag 5 februari 2009 14:45 schreef Cat22 het volgende:
Ik krijg net een brief van de belastingdienst over de aangifte 2009 en dat je die vanaf 1 maart gedeeltelijk ingevuld kunt downloaden. Gedateerd: 28 februari 2009.
Eerder kunnen we het niet maken, wel later.![]()
1: Lees de OP even na voor de post over studiekosten... Daar staat ales uitgelegd.quote:Op donderdag 5 februari 2009 22:24 schreef Klingon het volgende:
Thanks, ManAtWork! Nog twee vragen:
- Ik ben nog steeds HBO-student en betaal m'n collegegeld zelf. Heb geen recht meer op studiefinanciering, krijg ik dus ook niet meer, maar heb nog wel een lening staan (grootste deel prestatiebeurs, kleiner deel definitieve lening). Kan ik het collegegeld bij Aftrekposten in z'n geheel opgeven als 'Studiekosten en andere scholingsuitgaven'?
- Voor zowel m'n studie als m'n freelancewerkzaamheden heb ik een laptop aangeschaft. Deze gebruik ik ong. 25% privé en 75% studie/werk. Waar kan ik de kosten van de laptop het beste invoeren? Bij de aftrekpost voor scholingsuitgaven of aftrekbare kosten voor overige werkzaamheden?
- Ik heb tevens diverse werkgevers gehad in 2008, die nu allemaal een jaaropgave sturen. Moet ik van iedere jaaropgave de Loon Zorgverzekeringswet bij elkaar optellen en invoeren?
Wederom bedankt!
Lees de OP. Daar staat een link naar een uitgebreide toelichting op de studiekosten.quote:Op donderdag 5 februari 2009 22:24 schreef Klingon het volgende:
Thanks, ManAtWork! Nog twee vragen:
- Ik ben nog steeds HBO-student en betaal m'n collegegeld zelf. Heb geen recht meer op studiefinanciering, krijg ik dus ook niet meer, maar heb nog wel een lening staan (grootste deel prestatiebeurs, kleiner deel definitieve lening). Kan ik het collegegeld bij Aftrekposten in z'n geheel opgeven als 'Studiekosten en andere scholingsuitgaven'?
De afschrijving kun je ten laste van je overige werkzaamheden brengen. Zorg wel dat je een goede specificatie hebt, mocht de fiscus vragen gaan stellen.quote:- Voor zowel m'n studie als m'n freelancewerkzaamheden heb ik een laptop aangeschaft. Deze gebruik ik ong. 25% privé en 75% studie/werk. Waar kan ik de kosten van de laptop het beste invoeren? Bij de aftrekpost voor scholingsuitgaven of aftrekbare kosten voor overige werkzaamheden?
Als je dat doet voor de ink. afh. bijdr. ZVW,... ja, dan alles bij elkaar tellen.quote:- Ik heb tevens diverse werkgevers gehad in 2008, die nu allemaal een jaaropgave sturen. Moet ik van iedere jaaropgave de Loon Zorgverzekeringswet bij elkaar optellen en invoeren?
No problem.quote:Wederom bedankt!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |