Je moet de schuld bij de IB-groep niet opgeven. Maar als je hem wilt opgeven is het een box 3 schuld.quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:52 schreef Lips het volgende:
[..]
Juist!
Moet je trouwens je schuld bij IB groep opgeven??
Oppassen (met oversteken?) dus.quote:Op donderdag 29 januari 2009 15:09 schreef Soohr het volgende:
[..]
raar is een groot woord,
een pop-upje met een "pas op" melding,
Dit geldt niet alleen voor studenten maar ook voor 'normale' werknemers die met OV reizen.quote:Op donderdag 29 januari 2009 15:23 schreef Marijkezwolle het volgende:
Ben vandaag trouwens maar eens begonnen met uitzoeken, wat een gedoe... Als student mag je bepaalde zakelijke kilometers aftrekken, maar dat was in mijn geval erg gecompliceerd (het heeft me 30 min wachten op een antwoord gekost). Dus voor de studenten onder ons: heb je bijvoorbeeld een stage gelopen of elders gewerkt en had je daarvoor meer dan 10km reisafstand met het OV dan kun je bepaalde bedragen aftrekken (de gekregen vergoedingen moet je in mindering brengen), zie ook de website van de belastingdienst daar staat meer info op. Via de website van de IBgroep kun je een verklaring aanvragen die noodzakelijk is.
In mijn geval was het zo dat ik wisselende werkplekken had, degene die ik kon gebruiken voor de aftrek waren die plekken die ik of minimaal 60 keer per jaar bezocht heb, of minimaal 40 keer per jaar, of minimaal 20 keer in een aaneengesloten periode. De aangifte wijst zich verder vanzelf.
Misschien is mijn uitleg wat onduidelijk maar roep maar als er vragen zijn
quote:Op donderdag 29 januari 2009 15:46 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dit geldt niet alleen voor studenten maar ook voor 'normale' werknemers die met OV reizen.
... plus een boel ellende wegens vertragingen en blaadjes op het spoor.quote:Op donderdag 29 januari 2009 16:09 schreef DonJames het volgende:
[..]
Bij mij toch een aftrekpost van dik 1900 euro
Ja, maar per dag 4-5 uur in de file staan is ook niet echt een optiequote:Op donderdag 29 januari 2009 16:11 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
... plus een boel ellende wegens vertragingen en blaadjes op het spoor.
Haha. Met name dat laatste is een goed advies.quote:Op donderdag 29 januari 2009 16:47 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ja, maar per dag 4-5 uur in de file staan is ook niet echt een optiePlus ik verdien hier gewoon geld mee. In 3:87 lid 3 Wet IB staat dat je van de aftrekpost de "voor per openbaar vervoer afgelegde reisafstand ontvangen reiskostenvergoeding" af moet halen. Mijn standpunt is dat de vergoeding die ik ontvang niet moet worden gezien als vergoeding voor openbaar vervoer. Die vergoeding krijg ik immers toch wel, of ik nou ga lopen, de auto pak of met het OV ga.
dit soort standpunten zijn niet aan te raden als je absoluut geen problemen wil met de fiscus
En in het overzicht komt er helemaal niks van terug. Ik vind het best dat ik niks terug krijg, maar kan iemand me uitleggen onder welke omstandigheden ik bijvoorbeeld wel wat terug zou krijgen?quote:Studiekosten:
- Normbedrag (12 maanden): 2207
- Collegegeld: 1565
Totaal: 3772
Af: ontvangen stufi: 1102
Af: drempel: 500
Blijft over: 2170
Je hebt de uitgebreide uitleg van DJ ook al gelezen?quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:10 schreef Sloggi het volgende:
Studiekosten belasting aftrekken: OV als studiefinanciering?
In navolging van dit topic: ik heb het als volgt ingevuld:
[..]
En in het overzicht komt er helemaal niks van terug. Ik vind het best dat ik niks terug krijg, maar kan iemand me uitleggen onder welke omstandigheden ik bijvoorbeeld wel wat terug zou krijgen?
We maken de OP niet voor niks.quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:24 schreef Sloggi het volgende:
Tuurlijk niet, ik ga toch zeker niet zelf iets opzoeken!
Wat staat er bij 'Aftrek studiekosten en andere scholingsuitgaven'?quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:10 schreef Sloggi het volgende:
Studiekosten belasting aftrekken: OV als studiefinanciering?
In navolging van dit topic: ik heb het als volgt ingevuld:
[..]
En in het overzicht komt er helemaal niks van terug. Ik vind het best dat ik niks terug krijg, maar kan iemand me uitleggen onder welke omstandigheden ik bijvoorbeeld wel wat terug zou krijgen?
Ik voldoe aan al deze voorwaarden, maar ben niet chronisch ziekquote:Voor uitgaven wegens chronische ziekte mag u een vast bedrag meetellen van 821 als u aan alle volgende voorwaarden voldoet:
U was op 31 december 2007 jonger dan 65 jaar
U had geen recht op de vaste aftrek voor arbeidsongeschiktheid
U gaf in 2008 voor uzelf meer dan 325 uit aan specifieke uitgaven
Het gaat om uw daadwerkelijke uitgaven, dus voor de verhoging met 113%.
Dan staat het ook in het overzicht vermeld. Onder box 1 Af: Persoonsgebonden aftrek.quote:
Ja, dat mag. En ja, helaas kun je dan meer terug krijgen.quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:41 schreef kthxbye het volgende:
Ik heb in 2008 een bril aangeschaft (269 euro) + 160 euro uitgegeven aan lenzen en lenzenvloeistof. Samen met de vaste aftrekhuisapotheek (23 euro) maakt dat 452 euro. Als ik dit invul krijg ik een popupbox dat ik misschien in aanmerking kom voor "Vaste aftrek voor uitgaven wegens chronische ziekte" en dan mag je een bedrag van 821 euro meetellen als aftrekpost.
[..]
Ik voldoe aan al deze voorwaarden, maar ben niet chronisch ziekMag ik dat wel opvoeren? Als ik dat doe krijg ik namelijk nog meer terug!
Klopt, daar staat het ook. Maar ik vroeg me - puur uit nieuwsgierigheid - af wanneer je als student wel geld terug krijgt. Verdien ik te weinig (te veel lijkt me sterk, ik heb 4121 euro verdiend), geef ik te weinig uit aan mijn studie (ik kom wel boven de 500-euro-drempel uit)?quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:44 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dan staat het ook in het overzicht vermeld. Onder box 1 Af: Persoonsgebonden aftrek.
Je hebt zo weinig verdiend dat er geen loonheffing is ingehouden. En je kunt alleen de ingehouden loonheffing terugkrijgen als je betaald hebt. En het inkomen minus de aftrek van de studiekosten levert geen negatief inkomen op zodat er geen verrekenbaar inkomen is.quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:47 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Klopt, daar staat het ook. Maar ik vroeg me - puur uit nieuwsgierigheid - af wanneer je als student wel geld terug krijgt. Verdien ik te weinig (te veel lijkt me sterk, ik heb 4121 euro verdiend), geef ik te weinig uit aan mijn studie (ik kom wel boven de 500-euro-drempel uit)?
Dáár doe ik geen uitspraken over.quote:
Hmm.. maar als ik de post van DonJames lees met uitleg dan kom ik op een andere berekening:quote:Op donderdag 29 januari 2009 19:10 schreef Sloggi het volgende:
Studiekosten belasting aftrekken: OV als studiefinanciering?
In navolging van dit topic: ik heb het als volgt ingevuld:
[..]
En in het overzicht komt er helemaal niks van terug. Ik vind het best dat ik niks terug krijg, maar kan iemand me uitleggen onder welke omstandigheden ik bijvoorbeeld wel wat terug zou krijgen?
Nee, volgens mij beredeneer je het goed.quote:Op donderdag 29 januari 2009 20:36 schreef Ravage het volgende:
...
Of beredeneer ik het nu verkeerd?
Er is wel loonheffing ingehouden, en wel 27 euro! Dat krijg ik sowieso terug, ook zonder de studiekostenquote:Op donderdag 29 januari 2009 20:16 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je hebt zo weinig verdiend dat er geen loonheffing is ingehouden. En je kunt alleen de ingehouden loonheffing terugkrijgen als je betaald hebt. En het inkomen minus de aftrek van de studiekosten levert geen negatief inkomen op zodat er geen verrekenbaar inkomen is.
Jammer maar helaas. Dit jaar meer werken zodat je loonheffing betaald en er dus iets terug te vragen is.
Zoals ik het op het BD-formulier lees, moet je bij de norm het collegegeld tellen. Zo kom ik op mijn bedrag.quote:Op donderdag 29 januari 2009 21:02 schreef DonJames het volgende:
[..]
Nee, volgens mij beredeneer je het goed.
Ik zie het niet. Even een quote van het formulier:quote:Op donderdag 29 januari 2009 21:07 schreef Sloggi het volgende:
..
Zoals ik het op het BD-formulier lees, moet je bij de norm het collegegeld tellen. Zo kom ik op mijn bedrag.
Waar zie jij het staan?quote:Vermenigvuldig het totaal van deze normbedragen met twee. Dit
bedrag vergelijkt u met de werkelijke studiekosten in de maanden
januari tot en met juni die u voor deze studie had. Zijn de werkelijke
studiekosten over deze maanden lager dan dit bedrag? Dan trekt u het
totaalbedrag van de normbedragen over deze periode, verminderd met
de gekregen beurs over deze periode en eventueel al eerder in aftrek
gebrachte bedragen, af.
Zijn de totale studiekosten over deze maanden hoger dan dit bedrag?
Dan trekt u de werkelijke studiekosten over deze maanden, verminderd
met het totaalbedrag van de normbedragen over deze periode, het
bedrag van de gekregen beurs over deze periode en eventueel al eerder
in aftrek gebrachte bedragen, af.
Dus zorgt het opvoeren van studiekosten niet voor een vermindering van het belastbaar inkomen waarover reeds loonheffing is ingehouden. Zelfde principe met de nuance dat er meer aftrekposten zijn (waarover je eerder niets had gezegdquote:Op donderdag 29 januari 2009 21:07 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Er is wel loonheffing ingehouden, en wel 27 euro! Dat krijg ik sowieso terug, ook zonder de studiekosten.
Nog een vraag hierover, waar moet ik dat invoeren? Bij overige uitgaven of specifieke uitgaven?quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:01 schreef Lips het volgende:
Kan ik alternatieve geneeskosten ook opgeven? Gaat hier voornamelijk om voetreflexzonetherapie.
Daar kan ik best mee leven met dat standpuntquote:Op donderdag 29 januari 2009 16:47 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ja, maar per dag 4-5 uur in de file staan is ook niet echt een optiePlus ik verdien hier gewoon geld mee. In 3:87 lid 3 Wet IB staat dat je van de aftrekpost de "voor per openbaar vervoer afgelegde reisafstand ontvangen reiskostenvergoeding" af moet halen. Mijn standpunt is dat de vergoeding die ik ontvang niet moet worden gezien als vergoeding voor openbaar vervoer. Die vergoeding krijg ik immers toch wel, of ik nou ga lopen, de auto pak of met het OV ga.
dit soort standpunten zijn niet aan te raden als je absoluut geen problemen wil met de fiscus
zie antwoord van MAW op de post die je quotequote:Op donderdag 29 januari 2009 22:31 schreef Lips het volgende:
[..]
Nog een vraag hierover, waar moet ik dat invoeren? Bij overige uitgaven of specifieke uitgaven?
quote:Op donderdag 29 januari 2009 14:05 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Het kan wel. Of het mag geeft misschien een ander antwoord.
Maar je zou het onder de overige uitgaven kunnen plaatsen. Dit onder het mom van medische hulp.
Wel geldt dan de volgende voorwaarde:
[..]
Ik zie het ook niet staan, eerlijk gezegd. Het staat er echter ook niet expliciet in dat het NIET mag. Maar goed, ik vind dat formulier eerlijk gezegd ook niet uitblinken in duidelijkheid...quote:Op donderdag 29 januari 2009 21:25 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ik zie het niet. Even een quote van het formulier:
[..]
Waar zie jij het staan?
Nee, eigen risico is niet aftrekbaar. (Zie ook de Help in het programma en ja, de vraag en het antwoord zijn al eens gesteld en gegeven.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 09:27 schreef Marijkezwolle het volgende:
Over de ziektekosten die aftrekbaar zijn; de aanvullende verzekeringspremie mag opgegeven worden volgens het programma, geldt dat ook voor het verplichte eigen risico van 150 euro (dan voor overige uitgaven, medicijnen die voorgeschreven zijn etc)?
Misschien is het antwoord al gegeven of vraag ik iets doms, maar kon het niet vinden en vroeg het me toch af
shoot! Jammer maar helaasquote:Op vrijdag 30 januari 2009 09:39 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Nee, eigen risico is niet aftrekbaar. (Zie ook de Help in het programma en ja, de vraag en het antwoord zijn al eens gesteld en gegeven.)
Je weet dat een lama spuugt he?quote:
quote:Op donderdag 29 januari 2009 22:49 schreef Nizno het volgende:
zie antwoord van MAW op de post die je quote
Grote kans. Je hebt de LHK niet toe laten passen. En je hebt een relatief laag fiscaal loon.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 15:03 schreef Lennox het volgende:
Ik ben student en had volgende jaaropgaaf:
Fiscaal loon: 7178
Loonheffing: 2647
Arbeidskorting: 0
Nu had ik vorig jaar een heffing van 1600 euro en die kreeg ik, ook na controle belastingdienst, helemaal terug. Gaat dat bij dit bedrag weer op? Is het raar als je werkgever trouwens geen arbeidskorting invult voor een student zijnde?
Is een IBG-schuld een uitzondering op de regel? Ben je verplicht je andere schulden (bijv. consumptief krediet) wel op te geven?quote:Op donderdag 29 januari 2009 15:44 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je moet de schuld bij de IB-groep niet opgeven. Maar als je hem wilt opgeven is het een box 3 schuld.
Nee, hoeft niet. (ik neem aan dat jouw vermogen nog onder de 20.000 euro zit, dan)quote:Op vrijdag 30 januari 2009 20:29 schreef Ringo het volgende:
[..]
Is een IBG-schuld een uitzondering op de regel? Ben je verplicht je andere schulden (bijv. consumptief krediet) wel op te geven?
Nee, maakt niet uit.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 20:30 schreef HdeV het volgende:
TVP!
Ik heb voorheen geen aangifte gedaan, omdat mijn loonheffing altijd op 0 stond in mijn jaaropgaaf (ik neem aan dat de werkgever een loonheffingskorting toepaste?). Momenteel staat er echter wel een bedrag op mijn jaaropgaaf (ongeveer 875 euro, mijn loon was ruim 9400 euro). Maakt het uit of ik een Tj-biljet invul of aangifte doe via het normale programma?
Helemaal niks, er is niet een speciaal tarief voor studenten o.i.d.quote:Ik ben (nog steeds) student namelijk en volgens collega's kan je dan bijna alles terugkrijgen via zo'n Tj-formulier. Als ik op de site van de belastingdienst kijk, dan zeggen ze dat je ook het normale aangifteprogramma kan downloaden en dat dit programma zelf de juiste situatie geeft na invullen van diverse vragen. Via dit programma kan ik echter slechts ongeveer de helft van mijn loonheffing terugkrijgen (ik heb vrij weinig aftrekposten), wat een stuk minder rooskleurig is dan het hele bedrag natuurlijk... Ook kan ik nergens in dit programma invullen dat ik student ben.
Dus: maakt het uit dat ik student ben? In hoeverre verandert zo'n aangifte dan?
Klopt, als je 9400 euro hebt verdiend zal je (los van aftrekposten) daar inderdaad belasting over moeten betalen.quote:-edit-
Ik kreeg overigens de eerste 4 maanden van dit jaar een loonheffingskorting denk ik, omdat ik toen geen loonheffing betaalde. Vanaf maand 5 ben ik meer gaan werken (ipv 1 dag in de 2 weken, 3 dagen p/week) vanaf toen ben ik ook loonheffing gaan betalen. Hoe wordt die berekend?, ik ben oproeper, dus ik vroeg me af hoe mijn werkgever gaat weten hoeveel ik in de toekomst ga werken en hoeveel ze dus moeten inhouden.
Ben ook bij PZ langs geweest, omdat ik mijn maandelijkse loon in maand 5 een beetje tegen vond vallen (het week af van mijn eigen prognose gebaseerd op het loon in de maanden 1 t/m 4). Daar zeiden ze dat dit kwam doordat ik nu ineens loonheffing betaalde, maar dat ik dit allemaal terug kon krijgen van de belastingdienst. Dat "allemaal" klopt dus niet helemaal begrijp ik?
Waarom denk je dat? Het zijn voor jou inkomsten waar je wel belasting over moet betalen, maar waar (hoogst waarschijnlijk) geen voorheffing (loonbelasting dus) op is ingehouden.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 22:32 schreef MCH het volgende:
Afgelopen jaar heb ik een eenmalige klus gedaan. Omdat ik over m'n vaste bijbaan al heffingskorting heb lopen kan ik van die eenmalige klus nog geld terugkrijgen.
Dat moet je niet bij loon invullen, omdat je daar niet in dienst was. Je vult het in bij "resultaat uit overige werkzaamheden"quote:Omdat het eenmalig was bij iets van een eenmansbedrijfje verwacht ik ook geen jaaropgaaf. Daarom weet ik nu niet wat ik precies bij het vakje loon moet invullen.
Het is geen loon.quote:Het bedrag wat ik op m'n bank heb gekregen of het brutoloon? Het gaat om een paar honderd euro, dus veel verschil zal het overigens niet maken.
Je mag afronden tot op de hele euro in jouw voordeel.quote:Tweede vraag die ook niet veel uitmaakt.
Hoe doet iedereen het afronden van bedragen? Zoals we op school hebben geleerd, dus vanaf 0,5 naar boven afronden of gewoon alles achter de komma wegdenken.
je loon is altijd je bruto loon als je je aangifte doet...quote:Op vrijdag 30 januari 2009 22:53 schreef MCH het volgende:
DonJames: ik was er wel in dienst, misschien was klus niet de juiste omschrijving. Heb ook van tevoren een formulier ingevuld of ze heffingskorting moesten toepassen.
Dus de vraag blijft staan, vul ik het bedrag bij Brutoloon in of Netto uitbet. loon?
neequote:Op vrijdag 30 januari 2009 18:41 schreef thijsltc het volgende:
Op mijn jaaropgaven staat ook 'Ingehouden bijdrage zorgverzekeringswet" dat is 137 euro. Kan ik die ook terug vragen?
afronden mag je naar eigen inzicht doen.... dus doe wat het leukste uitkomt....quote:Op vrijdag 30 januari 2009 22:32 schreef MCH het volgende:
Afgelopen jaar heb ik een eenmalige klus gedaan. Omdat ik over m'n vaste bijbaan al heffingskorting ontvang kan ik van die eenmalige klus nog geld terugkrijgen. Omdat het eenmalig was bij een eenmansbedrijf verwacht ik ook geen jaaropgaaf. Alle bedragen kan ik verder wel aflezen van die enige loonstrook. Ik weet echter niet of ik bij het belastingprogramma bij het vakje loon moet invullen het brutoloon of het bedrag dat ik daadwerkelijk op m'n bank gestort heb gekregen....
Oja, hoe doet iedereen het afronden van bedragen? Zoals we op school hebben geleerd, dus vanaf 0,5 naar boven afronden of gewoon alles achter de komma wegdenken.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |