Als je meerwerkt betaald met je spaargeld kan je dat niet aftrekken, nee.quote:Op zondag 18 januari 2009 19:29 schreef inXs het volgende:
[..]
Ik leen geld voor de verbouwing, de 11000 euro meerwerk dus, dat klopt.
De bouwrente leen ik geen geld voor, er is mij verteld dat deze dan aftrekbaar is van de belasting. Zo gauw als je deze wel meefinanciert dan niet meer toch? Daarom betaal ik deze bouwrente dus zelf, uit spaargeld dat ik al had. Dus ik had verwacht dat ik alle belasting over de 11000 euro bouwrente gewoon terug krijg, ook al betaal ik deze van mijn spaargeld (die ik in afgelopen jaren heb opgebouwd, behalve in 2008 want ik heb ook nog wat spaargeld gestoken in meerwerk) maar dit kan je nergens opvoeren bij de belastingdienst toch?
Nee, dat mag niet.quote:Op zondag 18 januari 2009 19:44 schreef Shitney het volgende:
Hai,
Ik heb een vraagje over de persoonsgebonden aftrek. Stel dat je in jaar A een hele hoge persoonsgebonden aftrek hebt door hoge bijzondere uitgaven, maar weinig inkomen had (en dus ook weinig belasting betaald hebt) en in jaar B is dat precies andersom, mag je er dan voor kiezen om de persoonsgebonden aftrek niet in jaar A maar in jaar B af te trekken? Of is er een bepaalde berekening waarmee je kunt berekenen hoeveel je "mee mag nemen"?
Ik zie namelijk de post restant persoonsgebonden aftrek staan maar begrijp niet goed waar ik kan berekenen hoeveel dat restant is. Het gaat overigens niet om mijn eigen aangifte maar die van iemand anders, ik had aangeboden te helpen maar kom er zelf nu ook niet uit. Als ik de persoonsgebonden aftrek in jaar A helemaal niet opgeef is er sprake van een teruggave van 506 euro. Geef ik hem wel op dan is de teruggave 591 euro.
Doe ik datzelfde in jaar B dan is het zonder die aftrek uit jaar A een teruggave van 3600 euro, maar mét die persoonsgebonden aftrek uit jaar A erbij is de teruggave maar liefst 6900 euro.
Het lijkt dus lucratiever om in jaar A de persoonsgebonden aftrek niet af te trekken en hem in jaar B als restant op te voeren, maar ik weet niet zeker of dat wel mag.
Eerst gebruik je de persoonsgebonden aftrek om box 1 naar 0 te krijgen, wat er overblijft gebruik je voor box 3, wat er dan overblijft voor box 2, en als je dan nog wat overhoudt gaat dat naar volgend jaar.quote:Op zondag 18 januari 2009 19:52 schreef Shitney het volgende:
Maar hoe bepaal je dan welk gedeelte je niet kunt gebruiken?
Nee het is dus andersom, ik gebruik mijn spaargeld voor de bouwrente en het meerwerk betaal ik voor een groot deel uit het bouwdepot, uiteraard voer ik alleen het deel meerwerk uit het depot op bij de belastingdienst, ik betaal de bouwrente volledig uit spaargelden die ik al had voor 2008... En daar heb ik al ooit belasting over betaald, maar nu ik dit gebruik voor de bouwrente was mijn verwachting dat ik daar gewoon belasting over terugkrijg, ook al kom ik dan hoger uit qua teruggave dan dat ik in 2008 betaald heb.quote:Op zondag 18 januari 2009 19:40 schreef DonJames het volgende:
[..]
Als je meerwerkt betaald met je spaargeld kan je dat niet aftrekken, nee.
Deze vraag heb je ook al in twee andere topics gesteld.quote:Op zondag 18 januari 2009 20:05 schreef inXs het volgende:
[..]
Nee het is dus andersom, ik gebruik mijn spaargeld voor de bouwrente en het meerwerk betaal ik voor een groot deel uit het bouwdepot, uiteraard voer ik alleen het deel meerwerk uit het depot op bij de belastingdienst, ik betaal de bouwrente volledig uit spaargelden die ik al had voor 2008... En daar heb ik al ooit belasting over betaald, maar nu ik dit gebruik voor de bouwrente was mijn verwachting dat ik daar gewoon belasting over terugkrijg, ook al kom ik dan hoger uit qua teruggave dan dat ik in 2008 betaald heb.
nee daar ging het om het feit of het aftrekbaar was en dat was dus ook zo, mits ik de bouwrente niet meefinancier, nu gaat het om het feit hoe ik hem af kan trekken dus in het programma van de BDquote:Op zondag 18 januari 2009 20:29 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Deze vraag heb je ook al in twee andere topics gesteld.
mee eensquote:
Dank je wel!quote:Op zondag 18 januari 2009 20:04 schreef DonJames het volgende:
[..]
Eerst gebruik je de persoonsgebonden aftrek om box 1 naar 0 te krijgen, wat er overblijft gebruik je voor box 3, wat er dan overblijft voor box 2, en als je dan nog wat overhoudt gaat dat naar volgend jaar.
Klopt. (Let wel op dat de drempel voor de ziektekosten ook sterk is verlaagd.)quote:Op zondag 18 januari 2009 21:08 schreef Belasting00 het volgende:
ZVW is niet meer aftrekbaar toch?
Nee. De arbeidskorting, loonheffing en fiscaal loon is dan voldoende.quote:Moet ik hier bij het invullen ook rekening mee houden of is het gewoon invullen van arbeidskorting, loonheffing en fiscaal loon voldoende?
Ik heb verder geen andere aftrekposten of bijzondere uitgaven etc
Dan snap ik je probleem niet. De rente die de betaald over de hypotheek (ten behoeve van de aanschaf van de eigen woning) kun je gewoon invullen bij rente en kosten van geldleningen.quote:Op zondag 18 januari 2009 20:44 schreef inXs het volgende:
[..]
nee daar ging het om het feit of het aftrekbaar was en dat was dus ook zo, mits ik de bouwrente niet meefinancier, nu gaat het om het feit hoe ik hem af kan trekken dus in het programma van de BDEn ik ben nu dus alvast aan het proefinvullen om zo toekomstige problemen voor te zijn en te kijken hoe het allemaal zit met de aftrek en dergelijke, vandaar. We hebben namelijk besloten om gewoon dubbel te gaan betalen (dubbele maandlasten) en het meerwerk echt te gebruiken voor het meerwerk.
Een heeeeeel mooie manier om een TVP te plaatsen.quote:
Ik woon nu huur, als je nieuwbouw koopt, dan ga je ten tijde van de bouw al hypotheek betalen, dit bedrag wordt steeds meer totdat de woning staat, de bouwrente of renteverlies. Dit bedrag kan je ook als je wilt meefinancieren in je hypotheek, maar dan is hij niet meer fiscaal aftrekbaar, ofwel wij betalen dit gewoon zelf. De bouwrente is ongeveer 11000 euro, als je hierover belasting terugkrijgt dan is dit rond de 4000 euro? Maar dit is betaald met spaargeld van jaren voor 2008.quote:Op zondag 18 januari 2009 23:36 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dan snap ik je probleem niet. De rente die de betaald over de hypotheek (ten behoeve van de aanschaf van de eigen woning) kun je gewoon invullen bij rente en kosten van geldleningen.
(Wat je bedoelt met dubbele maandlasten is me ook niet duidelijk. Die heb je, volgens mij, sowieso als je nu een eigen woning met hypotheek hebt en een nieuwe woning gaat kopen met een financiering.)
Je hébt toch maar 4300 euro aan belasting betaald? Dat krijg je (in jouw voorbeeld) allemaal terug. Dus ik zie even niet wat je teveel hebt betaald.quote:Op maandag 19 januari 2009 07:17 schreef inXs het volgende:
[..]
Maar is er dus een manier om er voor te zorgen dat ik al het belastinggeld dat ik teveel betaald heb terugkrijg?
Ik heb in 2007 uiteraard ook gewoon die 4300 euro aan belasting betaald, dat geld gebruik ik voor de betaling van de bouwrente, dat bedoel ik dus. Ik gebruik geen inkomen van 2008 hiervoor. Dus hoe kan ik dan toch alles terug krijgen?quote:Op maandag 19 januari 2009 08:04 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Je hébt toch maar 4300 euro aan belasting betaald? Dat krijg je (in jouw voorbeeld) allemaal terug. Dus ik zie even niet wat je teveel hebt betaald.
Dus eigenlijk is jouw vraag: hoe kan ik meer belastinggeld terug krijgen dan je hebt betaald?quote:Op maandag 19 januari 2009 08:09 schreef inXs het volgende:
[..]
Ik heb in 2007 uiteraard ook gewoon die 4300 euro aan belasting betaald, dat geld gebruik ik voor de betaling van de bouwrente, dat bedoel ik dus. Ik gebruik geen inkomen van 2008 hiervoor. Dus hoe kan ik dan toch alles terug krijgen?Uiteraard kon ik dat vorig jaar dus niet opgeven bij de belastingdienst, maar is ook aftrekbaar voor de belastingdienst, alleen is dat dan een gevalletje "pech"? En is de enige manier om dit ook terug te krijgen het uit te smeren over mij en mijn partner?
ps. had niet verwacht dat ik weer eens een lastige vraag had, bedankt voor de moeite alvast
Ja hoor, prima!quote:
Ik heb het antwoord hier toch al gegeven?quote:Op maandag 19 januari 2009 08:09 schreef inXs het volgende:
[..]
Ik heb in 2007 uiteraard ook gewoon die 4300 euro aan belasting betaald, dat geld gebruik ik voor de betaling van de bouwrente, dat bedoel ik dus. Ik gebruik geen inkomen van 2008 hiervoor. Dus hoe kan ik dan toch alles terug krijgen?![]()
Het is een fiscale basisregel dat je kosten aftrekt in het jaar dat ze gemaakt zijn, wat ook logisch is. En pech? Mensen met dit probleem die géén fiscale partner hebben, die hebben pas "pech'.quote:Uiteraard kon ik dat vorig jaar dus niet opgeven bij de belastingdienst, maar is ook aftrekbaar voor de belastingdienst, alleen is dat dan een gevalletje "pech"? En is de enige manier om dit ook terug te krijgen het uit te smeren over mij en mijn partner?
Je kan een makkelijke vraag ook lastig maken natuurlijk, o.a. door een fictief probleem te schetsen (ik neem aan dat jouw fiscaal partner óók graag van de hypotheekrenteaftrek gebruik wil maken).quote:ps. had niet verwacht dat ik weer eens een lastige vraag had, bedankt voor de moeite alvast
Nee ik heb die dus dat jaar niet in aftrek kunnen brengen, omdat ik toen geen bouwrente betaald hebquote:Op maandag 19 januari 2009 08:33 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dus eigenlijk is jouw vraag: hoe kan ik meer belastinggeld terug krijgen dan je hebt betaald?
Antwoord: dat kan niet.
Waarom je betaalde rentes van voorgaande jaren erbij haalt, is mij niet duidelijk. Deze heb je als het goed is in dat jaar al in aftrek gebracht en heb je toen je belastinggeld van terug gekregen. Door de aftrekposten te verdelen over de partners, kun je kijken of je het betaalde belastinggeld van beide partners terug kunt krijgen. De laatste mogelijkheid is dan nog om zoveel aftrekposten op te voeren dat je een negatief inkomen krijgt en dit negatieve inkomen met voorgaande jaren kunt verrekenen. Waarbij je dan natuurlijk in die voorgaande jaren nog wel belasting betaald moet hebben.
Ja het is inderdaad nu een fictief probleem, maar volgend jaar uiteraard niet, vandaar. En we kunnen het inderdaad verdelen, maakt feitelijk voor ons niet zoveel uit wie het geld krijgt, spaargeld en teruggave gaat naar onze gezamelijke spaarrekening.quote:Op maandag 19 januari 2009 09:17 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ja hoor, prima!![]()
help!![]()
[..]
Ik heb het antwoord hier toch al gegeven?![]()
[..]
Het is een fiscale basisregel dat je kosten aftrekt in het jaar dat ze gemaakt zijn, wat ook logisch is. En pech? Mensen met dit probleem die géén fiscale partner hebben, die hebben pas "pech'.
[..]
Je kan een makkelijke vraag ook lastig maken natuurlijk, o.a. door een fictief probleem te schetsen (ik neem aan dat jouw fiscaal partner óók graag van de hypotheekrenteaftrek gebruik wil maken).
Je hebt in 2009 geen fiscaal partner meer? Jomanda, ben jij het?quote:Op maandag 19 januari 2009 09:19 schreef inXs het volgende:
[..]
Ja het is inderdaad nu een fictief probleem, maar volgend jaar uiteraard niet, vandaar. En we kunnen het inderdaad verdelen, maakt feitelijk voor ons niet zoveel uit wie het geld krijgt, spaargeld en teruggave gaat naar onze gezamelijke spaarrekening.
Maar ik snap nu hoe het zit, dus in ieder geval bedankt voor de moeite die erin gestoken is.
edit: je antwoord was inderdaad al gegeven, maar ik dacht dat het mogelijk was om ook eerdere jaren op te voeren, maar niet dusSorry voor de verwarring.
Wel hoor, maar aangezien ik 0 ervaring heb met een eigen huis en het ons niet uitmaakt wie het geld krijgt (komt toch gezamelijk terecht) vroegen we ons af hoe we het op gingen voeren. Voor het gemak dacht ik, gewoon bij 1 persoon, "lekker makkelijk", maar zoals nu blijkt niet de slimste. Ofwel we gaan het uiteraard over ons beide uitsmeren.quote:Op maandag 19 januari 2009 09:32 schreef DonJames het volgende:
[..]
Je hebt in 2009 geen fiscaal partner meer? Jomanda, ben jij het?
Dat dus. Laten we het a.u.b. bij de aangifte 2008 houden. Met de feiten en omstandigheden die daar bij horen.quote:Op maandag 19 januari 2009 09:17 schreef DonJames het volgende:
[..]
Je kan een makkelijke vraag ook lastig maken natuurlijk, o.a. door een fictief probleem te schetsen (ik neem aan dat jouw fiscaal partner óók graag van de hypotheekrenteaftrek gebruik wil maken).
(Nog iemand die de OP niet heeft gelezen.)quote:Op maandag 19 januari 2009 19:18 schreef uiterlix het volgende:
Misschien even wachten met invullen tot begin maart, wordt het weer iets makkelijker....
http://digitaalbestuur.nl(...)oringevulde-aangifte
Wat staat er in de OP dan?quote:Op maandag 19 januari 2009 20:01 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
(Nog iemand die de OP niet heeft gelezen.)
Je vult teveel in, om te beginnen. (de woning heb je niet gekocht en is dan ook nog geen eigendom)quote:Op dinsdag 20 januari 2009 10:50 schreef exode het volgende:
zucht....het gaat niet zoals het moet gaan:
Ik heb ingevuld:
Huis verkocht nee
Huis gekocht ja
Eigenwoonschuld ja
Aankoopprijs ingevuld
Kosten verbouwing ingevuld
Eigen woning 100% in eigendom ja
Postcode huisnummer WOZ waarde leeggelaten
eigenwoonforfait in bijzondere situaties rekenhulp aangeklikt en aangevinkt dat het toekomstig hoofdverblijf is.
Ik moet hier echter de postcode, periode in 2008 en WOZ waarde invullen. Vul ik dat niet in krijg ik een foutmelding. What to do?
Dat kan heel goed dankzij bijvoorbeeld de alleenstaande ouderkortingquote:Op vrijdag 23 januari 2009 19:40 schreef Guuzewuus het volgende:
Ik heb een vraagje.
Ik werk in het onderwijs, en meestal blijk ik aan het eind van het jaar ongeveer te hebben betaald aan belasting wat ik ook zou moeten betalen. Vorig jaar moest ik geloof ik 100 euro bijbetalen zelfs. Nou ben ik in 2008 moeder geworden (alleenstaand). Kan het dat ik dan ineens 3000 euro terugkrijg van de belasting over 2008, of is het waarschijnlijker dat ik iets verkeerd heb ingevuld
?
Dank u!
Hmmmmquote:Op vrijdag 23 januari 2009 19:47 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat kan heel goed dankzij bijvoorbeeld de alleenstaande ouderkorting
maar zonder verdere gegevens is het nogal moeilijk te zeggen of het allemaal klopt
Dat lijkt me een afrader, zonde van je tijd. Wat wou je eigenlijk aan ze vragen? niet dat ze je ook maar iets kunnen vertellenquote:Op vrijdag 23 januari 2009 19:50 schreef Guuzewuus het volgende:
[..]
Hmmmm, beter
. Ik zal maandag anders het belastingkantoor eens belen. Durf er gewoon niet op te hopen
.
Bedankt voor deze hoopvolle reactie.
Bellen kan altijd....quote:Op vrijdag 23 januari 2009 20:01 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat lijkt me een afrader, zonde van je tijd. Wat wou je eigenlijk aan ze vragen? niet dat ze je ook maar iets kunnen vertellen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |