FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Olieprijs zakt verder; OPEC verlaagt productie fors
wahtvrijdag 14 november 2008 @ 14:52


Inhoud:
-Recente Olieprijs
-Olieprijs aangepast voor inflatie
-Record
-Vorige topics
-Energie-nieuws
-Officiele energie-gerelateerde instanties
-Olieproductie-grafieken
-Rig Count
-Achtergrond informatie


Recente Olieprijs


Olieprijs aangepast voor inflatie


Record
11 Juli 2008: $147,90

Vorige topics
Prijs vat Olie doorbreekt $ 70
Olie doorbreekt $80 per vat
Olie doorbreekt $90 per vat
Olieprijs op nieuw record: $112 per vat
Olieprijs op recordhoogte: 120 dollar
Olieprijs weer terug op 130 dollar
Olieprijs voor het eerst op 140 dollar per vat
Olieprijs zal sneller stijgen
Olieprijs op 55 dollar; OPEC verlaagt productie

Energie-nieuws
http://www.321energy.com/
http://www.barchart.com/
http://www.wtrg.com/
http://www.guardian.co.uk/business/oil
http://rigzone.com/news/category.asp?c_id=1

Officiele energie-gerelateerde instanties
DoE: Energy Information Administration
Weekly Petroleum Status Report (Olie-voorraden & olie-import VS, elke woensdag 16:35 Nederlandse tijd)
EIA: Internation Petroleum Monthly (Wereldwijde olieproductie)
Internation Energy Agency
IEA: Oil Market Report (Wereldwijde olieproductie)
IEA: Energieprofiel Nederland
CBS: Industrie & Energie
European Energy Commission

Olieproductie, inclusief non-conventionele productie

Conventionele olieproductie

Rig Count
quote:
The oil and gas rig count, which is the number of rigs currently online, is widely regarded as an important indicator in assessing the health of the oil industry. It can give investors and companies an idea of current demand, as well as provide clues for the immediate future.
Baker Hughes: Weekly Rig Count
Achtergrond informatie
EIA: Oil Market Basics
http://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum
http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_Megaprojects
http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
http://www.theoildrum.com/
http://www.peakoil.com/



"Oil is going up because we use too much oil, and the capacity to replace reserves is dwindling"
- President George W. Bush 7/ 11/ 2007



Hier weer verder...

[ Bericht 49% gewijzigd door ItaloDancer op 14-11-2008 17:45:13 ]
wahtvrijdag 14 november 2008 @ 14:52
quote:
Op vrijdag 14 november 2008 14:24 schreef RM-rf het volgende:
waht ... natuurlijk ben je een 'gelover'... lees je eigen post eens terug ... je weigert gewoonweg wetenschappelijk onderzoek te accepteren en accepteerd enkel een zeer beperkte blik van 'doemdenkers'...
Dit begint steeds gekker te worden. Lees je uberhaupt mijn posts wel? Hoeveel bedenk je er zelf naast?

Een 'gelover'? In wat? Dat olie/gas/steenkool eindig is? Zeker. En nu? Ben ik nu een idioot?
Ook nog eens een beperkte blik. Ik ben geen doemdenker, en zal dat ook nooit zijn.
quote:
ik snap eigenlijk niet waarom je telkens de discussie begint met te stellen 'dat je geen gelover bent' en dan allemaal argumenten gaat opnoemen waar je allemaal in 'gelooft', en dat je aan mijn te rationele en wetensschappelijek argumenten 'geen boodschap hebt' omdat je daar 'niks aanhebt', en dat 'volgens jou 'economie' geen rol speelt in de discussie'


Jij levert rationele en wetenchappelijke argumenten? Je hebt het over economie en over allerlei aannames waarom bepaalde dingen wel zullen gebeuren.

Kom eens met ECHTE weteneschappelijke argumenten, en dus geen economie. Het gaat hier over natuurkunde en geologie, die economie van jouw LIGT NIET IN DE BASIS. Zonder natuur geen economie, waarom probeer je dan alles te verklaren vanuit de economie?

Sorry maar ik kan dit echt niet meer serieus nemen. Vrijwel al jouw reacties in deze topic reeks komen op dergelijke onsamenhangende onzin neer. Inhoudelijks zeg je niks, alleen dat de economie zal zorgen voor eeuwige groei en eeuwige vooruitgang. Dat is geen wetenschap, dat is lulkoek.
quote:
overigens, de IAE is, net zoals bv de OPEC of bv de oliemaatschappijen gewoon een belanghebbende zelf die meestal ook rapporten uitbrengt met het doel van een beinvloeding van de publieke opinie
En toch wordt het nog gekker.

Het IEA is juist de organisatie die prima rapporten aflevert die in de energie wereld OPTIMISTISCH worden genoemd. Ze nemen namelijk genoegen met de officiele cijfers van olieproducerende landen. Nu weet jij het uiteraard beter en is de IEA niet meer dan een 'doemdenkende' organisatie. Mijn God man, heb je enig idee waar je over praat? Ooit wel eens een rapport met betrekking tot energie gelezen? Het IEA is altijd erg optimistisch en positief geweest, maar nee hoor, IN JOUW STRAATJE past de huidige stemming bij het IEA niet en dus zullen het wel doemdenkers zijn die een bepaald doel hebben. En dan heb IK de beperkte blik.
quote:
A) er is geen situatie waarin *opeens* er geen olie meer is ... dat is nu juist de grootste idiotie in dat 'doemdenken' bij diegenen die van de (verder redelijke correcte) peak-oil theorie betreffende olieproductie ook een theorie maken die zou impliceren dat er opeens een 'stop' zou zijn in olieproductie...
Laten we heel duidelijk zijn , iedereen die uitgaat van de eak-oil theorie kan niet-en-te-nimmer aankomen met idee dat opeens de 'olie op zou zijn'...
-censuur-, dit begint echt irritant te worden. WAAR ZEG IK DAT DE OLIE OPEENS OP IS? Je lult nu gewoon uit je nek, je verzint dingen die ik wel gezegd zou hebben. IK HEB NERGENS GEZEGD DAT JE OLIE OPEENS OP ZOU ZIJN. Duidelijk?
quote:
Wat wel het geval is, is dat de prijs van olie kan stijgen, de beschikbaarheid minder wordt.... Dat is echter een doodnormaal economisch gebeuren ... Op zulke momenten zijn alternatieven veel winstgevender en lonen investeringen daarin.
*hele diepe zucht*

'Alternatieven winstgevender', oke. En nu?
quote:
Om duidelijk te stellen... mensen bereiken altijd hun doel, op de voor heen meest effectieve en financieel gunstige omstandigheden ... waar mensen minder efficient functioneren en te duur werken, vind een eenvoudige evolutie plaats dat deze weggeconcurerd worden door mensen die efficienter functioneren...
daaraan veranderd een hoge olieprijs niks... de hoogte van de olieprijs is verder enkel en factor... als deze hoger wordt, worden bespaarmogelijkheden of alternatieve energievormen lucratiever
Aannames, aannames en nog eens aannames. Dit zijn geen rationele wetenschappelijke argumenten. Dit is voortborduren om het idee dat er oneindige groei in de wereld mogelijk is, dat er genoeg alternatieven klaarstaan die tezamen olie/gas/steenkool kunnen vervangen. Je brengt wederom, zoals altijd in deze topicreeks niks inhoudelijks.
quote:
Wat bv Julian L. Simon al aantoonde was dat het effect van de innovatie en vervanging van grondstoffen en materialen zelfs zo is dat het prijs-drukkende effect na verloop van tijd (initieel betekent het gebruik van een nieuwe materiaal of grondstof meestal eerst een tijd van prijsstijging, ook omdat meestal er weinig alternaieven voor zijn, hierna daalt echter de prijs over langere periode gezien altijd ... domweg omdat er ook altijd alternatieven ontstaan )
'Domweg omder er ook altijd alternatieven ontstaan'

Nu mijn vraag, let op: Hoe kan je deze aanname maken?
Daarnaast mag je nog steeds uitleggen hoe deze alternatieven heten, wat ze kosten en hoe ze vergelijken met fossiele brandstoffen.
quote:
en toch is het ontin te geloven dat de recessie geleid heeft tot een vraag die 50% is van wat hij 2 of 3 maanden terug is ... wat bewijst dat het dus onzin is om te geloven dat de prijsopdrijving veroorzaakt werd door een productie die niet aan de vraag zou kunnen voldoen en er daadwerkelijk een langdurige bereidheid was meer dan 100 of 125 dollar voor een vat olie te betalen ..
het was een eenvoudige zeepbel, niets meer en niets minder
50% minder vraag? Hoe kom je daar op? Denk je dat vraag en prijs exact gelijk lopen? Zo werkt het niet in die prachtige 'economie' van jou. 1% daling in vraag heeft voor hetzelfde geld gezorgd voor de prijsdaling. Maar ik weet het niet precies.

Dus om nog even samen te vatten, weer wat makkelijker voor jou zodat je geen rare hersenspinsels om mij los laat;
-Het gaat niet om economie, maar om natuurkunde/geologie
-Onderbouw de aannames die je maakt wat betreft alternatieven met CONCRETE voorbeelden, geen theoretisch gebrabbel over een stel economen die niks afweten van de natuurkunde
-Ik ben geen doemdenkende gelover in het einde vsn de wereld, hoe graag jij dat ook wilt

edit: Even aangepast, ik moet het wel netjes houden.
Q.vrijdag 14 november 2008 @ 14:53
OlieVindPost.
eleusisvrijdag 14 november 2008 @ 14:54
Zo dat begint gelijk goed
admiraal_anaalvrijdag 14 november 2008 @ 15:02
dat worden volgend jaar natuurlijk veeeeeeel lagere energieprijzen.... als ze niet met smoesjes komen dat andere dingen veel duurder zijn geworden en dus de prijs niet omlaag gaat
wolfrolfvrijdag 14 november 2008 @ 15:03
$58? Is de prijs weer gestegen??

_
pberendsvrijdag 14 november 2008 @ 15:03
Olie eind 2009 weer op 100 dollar.
Beelzebufovrijdag 14 november 2008 @ 15:07
Als we nou eens een beter manier konden bedenken om de gigantische teerzand voorraden die de totale hoeveelheid beschikbare olie vér overschrijden te ontginnen..

Om meteen maar even het gras voor de voeten van de doemdenkers weg te maaien:
  • Olie uit teerzand is vervuilender dan olie uit de grond
  • Olie uit teerzand is duurder dan olie uit de grond
  • Olie uit teerzand is moeilijker te winnen dan olie uit de grond.
  • De winning van teerzand tast de omgeving sterker aan dan de winning van olie uit de grond.

    Is er dan nog wel íets goed aan teerzand?
  • Ja, er zijn zeer grote hoeveelheden van winbaar.

    Persoonlijk zie ik wel brood in een combinatie van geothermische energie/waterstof technologie en het winnen van olie uit teerzand. Kunnen we zó 100 jaar mee vooruit op basis van het huidige oliegebruik.
  • Beelzebufovrijdag 14 november 2008 @ 15:09
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 14:52 schreef waht het volgende:

    [..]


    50% minder vraag? Hoe kom je daar op? Denk je dat vraag en prijs exact gelijk lopen? Zo werkt het niet in die prachtige 'economie' van jou. 1% daling in vraag heeft voor hetzelfde geld gezorgd voor de prijsdaling. Maar ik weet het niet precies.

    En dan beweert 'men' (waartoe TS mogelijk niet behoort) met droge ogen dat er géén sprake is van speculatie op de markt.

    Het was vanmorgen wéér te zien: prijs stijgt op basis van beperkte transacties (waarvan ik vermoed dat belanghebbenden deze aan zichzelf verkopen), eind van de middag daalt de prijs weer.
    validnamevrijdag 14 november 2008 @ 15:10
    Solar Energy global regulators? ook verwant aan dit topic in mijn ogen
    The_strangervrijdag 14 november 2008 @ 15:10
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 15:03 schreef pberends het volgende:
    Olie eind 2009 weer op 100 dollar.
    Als die Chinezen en Indiaers (?) zo blijven groeien wel ja...
    Beelzebufovrijdag 14 november 2008 @ 15:13
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 15:03 schreef pberends het volgende:
    Olie eind 2009 weer op 100 dollar.
    Ik geloof de OPEC als ze stellen dat een olieprijs van $80 'nodig' is om te kunnen investeren in nieuwe winplaatsen en/of in nieuwe energiebronnen.

    De huidige prijs (contracten cash dubai voor <= $50!!) is gebaseerd op de economische teruggang, daar helpt momenteel geen productieverlaging tegen (USA als grootste verbruiker van olie heeft geen behoefte meer), de prijs zal dus wel weer stijgen. Maar NIET tot $100 of hoger.
    Edwinussvrijdag 14 november 2008 @ 15:14
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 14:52 schreef waht het volgende:

    [..]

    Dit begint steeds gekker te worden. Lees je uberhaupt mijn posts wel? Hoeveel bedenk je er zelf naast?

    Een 'gelover'? In wat? Dat olie/gas/steenkool eindig is? Zeker. En nu? Ben ik nu een idioot?
    Ook nog eens een beperkte blik. Ik ben geen doemdenker, en zal dat ook nooit zijn.
    [..]



    Jij levert rationele en wetenchappelijke argumenten? Je hebt het over economie en over allerlei aannames waarom bepaalde dingen wel zullen gebeuren.

    Kom eens met ECHTE weteneschappelijke argumenten, en dus geen economie. Het gaat hier over natuurkunde en geologie, die economie van jouw LIGT NIET IN DE BASIS. Zonder natuur geen economie, waarom probeer je dan alles te verklaren vanuit de economie?

    Sorry maar ik kan dit echt niet meer serieus nemen. Vrijwel al jouw reacties in deze topic reeks komen op dergelijke onsamenhangende onzin neer. Inhoudelijks zeg je niks, alleen dat de economie zal zorgen voor eeuwige groei en eeuwige vooruitgang. Dat is geen wetenschap, dat is lulkoek.
    [..]

    En toch wordt het nog gekker.

    Het IEA is juist de organisatie die prima rapporten aflevert die in de energie wereld OPTIMISTISCH worden genoemd. Ze nemen namelijk genoegen met de officiele cijfers van olieproducerende landen. Nu weet jij het uiteraard beter en is de IEA niet meer dan een 'doemdenkende' organisatie. Mijn God man, heb je enig idee waar je over praat? Ooit wel eens een rapport met betrekking tot energie gelezen? Het IEA is altijd erg optimistisch en positief geweest, maar nee hoor, IN JOUW STRAATJE past de huidige stemming bij het IEA niet en dus zullen het wel doemdenkers zijn die een bepaald doel hebben. En dan heb IK de beperkte blik.
    [..]

    -censuur-, dit begint echt irritant te worden. WAAR ZEG IK DAT DE OLIE OPEENS OP IS? Je lult nu gewoon uit je nek, je verzint dingen die ik wel gezegd zou hebben. IK HEB NERGENS GEZEGD DAT JE OLIE OPEENS OP ZOU ZIJN. Duidelijk?
    [..]

    *hele diepe zucht*

    'Alternatieven winstgevender', oke. En nu?
    [..]

    Aannames, aannames en nog eens aannames. Dit zijn geen rationele wetenschappelijke argumenten. Dit is voortborduren om het idee dat er oneindige groei in de wereld mogelijk is, dat er genoeg alternatieven klaarstaan die tezamen olie/gas/steenkool kunnen vervangen. Je brengt wederom, zoals altijd in deze topicreeks niks inhoudelijks.
    [..]

    'Domweg omder er ook altijd alternatieven ontstaan'

    Nu mijn vraag, let op: Hoe kan je deze aanname maken?
    Daarnaast mag je nog steeds uitleggen hoe deze alternatieven heten, wat ze kosten en hoe ze vergelijken met fossiele brandstoffen.
    [..]

    50% minder vraag? Hoe kom je daar op? Denk je dat vraag en prijs exact gelijk lopen? Zo werkt het niet in die prachtige 'economie' van jou. 1% daling in vraag heeft voor hetzelfde geld gezorgd voor de prijsdaling. Maar ik weet het niet precies.

    Dus om nog even samen te vatten, weer wat makkelijker voor jou zodat je geen rare hersenspinsels om mij los laat;
    -Het gaat niet om economie, maar om natuurkunde/geologie
    -Onderbouw de aannames die je maakt wat betreft alternatieven met CONCRETE voorbeelden, geen theoretisch gebrabbel over een stel economen die niks afweten van de natuurkunde
    -Ik ben geen doemdenkende gelover in het einde vsn de wereld, hoe graag jij dat ook wilt

    edit: Even aangepast, ik moet het wel netjes houden.
    Hier hou ik echt van, ik lig hier echt op de grond te lachen.
    wahtvrijdag 14 november 2008 @ 15:17
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 15:09 schreef Beelzebufo het volgende:

    [..]

    En dan beweert 'men' (waartoe TS mogelijk niet behoort) met droge ogen dat er géén sprake is van speculatie op de markt.

    Het was vanmorgen wéér te zien: prijs stijgt op basis van beperkte transacties (waarvan ik vermoed dat belanghebbenden deze aan zichzelf verkopen), eind van de middag daalt de prijs weer.
    Het is mij inmiddels wel duidelijk dat een speculatie deels verantwoordelijk was voor de prijsstijgingen tot midden juli. Stijging in vraag en/of daling in aabod is verantwoordelijk voor een ander deel. Tussen eindgebruik en productie zit een hele lange weg, dat maakt het veel onduideijker.
    Hopsaflopsvrijdag 14 november 2008 @ 16:41
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 14:52 schreef waht het volgende:
    Dus om nog even samen te vatten, weer wat makkelijker voor jou zodat je geen rare hersenspinsels om mij los laat;
    -Het gaat niet om economie, maar om natuurkunde/geologie
    -Onderbouw de aannames die je maakt wat betreft alternatieven met CONCRETE voorbeelden, geen theoretisch gebrabbel over een stel economen die niks afweten van de natuurkunde
    -Ik ben geen doemdenkende gelover in het einde vsn de wereld, hoe graag jij dat ook wilt

    edit: Even aangepast, ik moet het wel netjes houden.
    Is er eigenlijk niets zoiets als fysische economie? Net zoals je sociale en fysische geografie hebt..
    Want het is echt stuitend hoe weinig mensen lijken te begrijpen dat je voor economische groei meer bruikbare energie nodig hebt of efficienter met de beschikbare energie om moet gaan..
    Papierversnipperaarvrijdag 14 november 2008 @ 17:07
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 16:41 schreef Hopsaflops het volgende:

    [..]

    Is er eigenlijk niets zoiets als fysische economie? Net zoals je sociale en fysische geografie hebt..
    Want het is echt stuitend hoe weinig mensen lijken te begrijpen dat je voor economische groei meer bruikbare energie nodig hebt of efficienter met de beschikbare energie om moet gaan..
    Economie begint bij vraag en aanbod. En aangezien alle factoren in de vergelijkingen variabel zijn heb je volgens mij geen fysische basis grootheden in de economie.

    Maar ik ben de laatste die economie een wetenschap zou willen noemen.

    overigens zijn er natuurlijk wel alternatieven. Je maakt elektriciteit uit de zon/wind en maakt daarmee stoffen die olie vervangen. Maar sommigen van die zaken moeten nog worden uitgevonden en als je veel geld kan verdienen met dure olie dan ga je zo lang mogelijk op de oude voet verder.
    ItaloDancervrijdag 14 november 2008 @ 17:41
    56 $, winst van gisteren is weer verdampt
    pberendsvrijdag 14 november 2008 @ 18:02
    Zo, die dondert ook weer lekker in elkaar zeg.
    PietjePuk007vrijdag 14 november 2008 @ 18:08
    tvp
    Semisanevrijdag 14 november 2008 @ 18:10
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 18:02 schreef pberends het volgende:
    Zo, die dondert ook weer lekker in elkaar zeg.
    Valt best mee hoor, de 30 dollar per vat van 2 a 3 jaar geleden zal die echt niet meer halen, dit zijn gewoon marktfluctuaties. Enkel een correctie van de gekte van nog geen half jaar geleden.
    wahtvrijdag 14 november 2008 @ 18:14
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 17:07 schreef Papierversnipperaar het volgende:
    overigens zijn er natuurlijk wel alternatieven. Je maakt elektriciteit uit de zon/wind en maakt daarmee stoffen die olie vervangen. Maar sommigen van die zaken moeten nog worden uitgevonden en als je veel geld kan verdienen met dure olie dan ga je zo lang mogelijk op de oude voet verder.
    Natuurlijk zijn er alternatieven. Maar dan heb je nog altijd een probleem wat betreft transport. Alhoewel ik ook niet weet hoe in godsnaam alle elektriciteit zonder fossiele brandstoffen op kan worden gewekt. Dat vergt tientallen jaren lange investeringen waardoor we dus in moeten leveren om voorbereid te zijn, zijn er mensen bereid dergelijke offers te doen? Natuurlijk niet, het algemene belang is ondergeschikt aan het individuele belang.

    Maar weer terug naar transport. Makkelijk vervoerbare energie is altijd olie (benzine) of gas geweest. Voor grotere voertuigen kernenergie of steenkolen. Die grote dingen kun je tot op heden nog niet op batterijen laten lopen. Daarnaast hebben we natuurlijk enkele honderden miljoenen auto's die alleen op olie/gas werken. Is er überhaupt wel genoeg aan grondstoffen om die allemaal om te bouwen tot elektrische of op waterstof rijdende voertuigen? Zal iedereen die wisseling vrijwillig ondergaan?

    Als dan alles goed blijkt te komen en fossiele brandstoffen overbodig zijn, wat dan? Oneindige groei? Stabiele wereldbevolking? We moeten af van die onzin die economen in de wereld hebben gegooid dat oneindige groei mogelijk is. Dát is de kern van het verhaal: groei. Een op groei gebaseerde economie rondom fossiele brandstoffen bouwen is mijns inziens vrij dom.
    quote:
    It was estimated by the Energy Information Administration that in 2005, 86% of primary energy production in the world came from burning fossil fuels, with the remaining non-fossil sources being hydroelectric 6.3%, nuclear 6.0%, and other (geothermal, solar, wind, and wood and waste) 0.9 percent.
    Bron: EIA
    Dus deze eeuw zullen we een deel van die 86% moeten vervangen met alle alternatieven. Steenkool zal deze eeuw nog redelijk beschikbaar zijn. De olieproductie piekt ergens tussen 2000-2040, tevens zal de gasproductie pieken. Heb je ook nog de groei in China en India die gigantische vormen aanneemt. Of we moeten af van het idee dat er groei nodig is, waarvoor nog veel ingrijpendere maatregelen nodig zijn.

    Het kan goed gaan, maar het kan ook fout gaan. Waarom gaan we uit van het best-case-scenario?
    Papierversnipperaarvrijdag 14 november 2008 @ 18:30
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 18:14 schreef waht het volgende:

    [..]

    Natuurlijk zijn er alternatieven. Maar dan heb je nog altijd een probleem wat betreft transport. Alhoewel ik ook niet weet hoe in godsnaam alle elektriciteit zonder fossiele brandstoffen op kan worden gewekt.
    Er komt meer dan genoeg energie van de zon. Hoe we daar gebruik van moeten maken is een technisch probleem.
    quote:
    Dat vergt tientallen jaren lange investeringen waardoor we dus in moeten leveren om voorbereid te zijn, zijn er mensen bereid dergelijke offers te doen? Natuurlijk niet, het algemene belang is ondergeschikt aan het individuele belang.
    Je kan twee dingen doen: Je kan "de markt" zijn werk laten doen, de zaak laten escaleren (net zoal;s nu met de kredietcrisis). Of je kan actief investeren om de krisis voor te zijn. Maar het is geen feit dat we niet zonder olie kunnen.
    quote:


    Maar weer terug naar transport. Makkelijk vervoerbare energie is altijd olie (benzine) of gas geweest. Voor grotere voertuigen kernenergie of steenkolen. Die grote dingen kun je tot op heden nog niet op batterijen laten lopen. Daarnaast hebben we natuurlijk enkele honderden miljoenen auto's die alleen op olie/gas werken. Is er überhaupt wel genoeg aan grondstoffen om die allemaal om te bouwen tot elektrische of op waterstof rijdende voertuigen? Zal iedereen die wisseling vrijwillig ondergaan?
    Je moet je niet blindstaren op de huidige transportmiddelen. Ze zijn er omdat er olie is. Denk je dat 150 jaar geleden de wereld was vergaan als het paard was uitgestorven? Als we over 150 jaar Star Trek transporter technology hebben denkt niemand meer aan olie.
    quote:


    Als dan alles goed blijkt te komen en fossiele brandstoffen overbodig zijn, wat dan? Oneindige groei? Stabiele wereldbevolking? We moeten af van die onzin die economen in de wereld hebben gegooid dat oneindige groei mogelijk is. Dát is de kern van het verhaal: groei. Een op groei gebaseerde economie rondom fossiele brandstoffen bouwen is mijns inziens vrij dom.
    Je kan de wereld niet oneindig volpompen met mensen, dat ben ik met je eens.
    quote:


    Dus deze eeuw zullen we een deel van die 86% moeten vervangen met alle alternatieven. Steenkool zal deze eeuw nog redelijk beschikbaar zijn. De olieproductie piekt ergens tussen 2000-2040, tevens zal de gasproductie pieken. Heb je ook nog de groei in China en India die gigantische vormen aanneemt. Of we moeten af van het idee dat er groei nodig is, waarvoor nog veel ingrijpendere maatregelen nodig zijn.
    Je kan de boel laten escaleren of proberen te begeleiding. Maaer aangezien economie geen wetenschap is kan je ook niet bewijzen dat het niet waar is. Als er iets fout gaat wijzen de economen gewoon naar de overheid.
    quote:

    Het kan goed gaan, maar het kan ook fout gaan. Waarom gaan we uit van het best-case-scenario?
    Omdat de meeste mensen per 5 minuten nadenken.
    wahtvrijdag 14 november 2008 @ 20:05
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 18:30 schreef Papierversnipperaar het volgende:
    Er komt meer dan genoeg energie van de zon. Hoe we daar gebruik van moeten maken is een technisch probleem.
    [..]
    Je moet je niet blindstaren op de huidige transportmiddelen. Ze zijn er omdat er olie is. Denk je dat 150 jaar geleden de wereld was vergaan als het paard was uitgestorven? Als we over 150 jaar Star Trek transporter technology hebben denkt niemand meer aan olie.
    Tsja, 'de techniek'...

    De techniek creëert geen energie. De techniek zorgt ervoor dat we energie van een bruikbare in een onbruikbare vorm omzetten, om tijdens dit proces bepaalde arbeid gedaan te krijgen. Bovendien weten we op dit moment niet wát die techniek (van de toekomst) precies is. Toch geloven sommigen er heilig dat dit ons zal helpen. En dan heeft RM-rf het lef om mij te veroordelen voor een doorgeslagen religieuze gedachtegang. Als iemand hier blind een bepaald geloof aanhangt zijn het de lui die er geen twijfel over hebben dat de techniek (en de economische theoriëen, natuurlijk) ons wel zal helpen. Ik heb genoeg twijfel, maar ik kan niet klakkeloos dingen aannemen omdat 'economische theorieën' of de 'wetenschappelijk rationele argumenten' van types als RM-rf dit aangeven.

    Je hebt gelijk dat de zon genoeg energie onze kant op stuurt. Ware het echter niet dat als we dit energie-probleem hebben opgelost, we hoe dan ook tegen andere limieten aan lopen indien we niet afstappen van onze groei-ethos die we hebben overgenomen van de onwetende economen. Het volgende limiet kan drinkwater zijn, of land om voedsel op te verbouwen. Die limieten blijven gewoon, en zelfs al kunnen we dát oplossen, er zullen altijd limieten blijven.
    Papierversnipperaarvrijdag 14 november 2008 @ 20:19
    quote:
    Op vrijdag 14 november 2008 20:05 schreef waht het volgende:

    [..]


    Je hebt gelijk dat de zon genoeg energie onze kant op stuurt. Ware het echter niet dat als we dit energie-probleem hebben opgelost, we hoe dan ook tegen andere limieten aan lopen indien we niet afstappen van onze groei-ethos die we hebben overgenomen van de onwetende economen. Het volgende limiet kan drinkwater zijn, of land om voedsel op te verbouwen. Die limieten blijven gewoon, en zelfs al kunnen we dát oplossen, er zullen altijd limieten blijven.
    Dat is waar, maar dat is geen energie probleem, maar een grondstoffen probleem.
    SeLangzondag 16 november 2008 @ 17:21
    quote:
    OPEC streeft naar olieprijs van 70 tot 90 dollar

    16 november 2008, 13:50 | ANP
    ALGIERS (AFN) - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) streeft naar een olieprijs van 70 tot 90 dollar per vat. De organisatie onderneemt waarschijnlijk niet eerder dan december actie om dat doel te bereiken.

    Dat heeft de president van de OPEC zondag gezegd. Het effect van de laatste actie van de OPEC, een productieverlaging, is volgens de voorzitter nog niet duidelijk. De organisatie houdt deze maand een brainstormsessie in Cairo over welke actie er moet worden genomen bij de bijeenkomst in Algerije op 17 december.

    In juli bereikte de olieprijs nog een recordhoogte van ruim 147 dollar per vat. Daarna kelderde de prijs snel, waardoor de OPEC tot een productieverlaging besloot. Deze beslissing kwam de organisatie op kritiek te staan. Gevreesd wordt voor een verdere verdieping van de economische teruggang in Europa en de VS als de olieprijs weer omhoog gaat.
    Hadden die Arabieren ook maar een Plunge Protection Team moeten oprichten
    HarryPzondag 16 november 2008 @ 18:02
    Dus de OPEC zal de productie nog wel even niet kunnen verlagen zonder een hoop vaste klanten tegen de haren in te strijken...

    Dus we kunnen nog even "voordelig" blijven tanken..
    Scheelt mij toch weer +/-10 euro per week in vergelijking tot een paar maanden terug.
    wolfrolfzondag 16 november 2008 @ 18:34
    Die schurken kunnen die 70 tot 90 dollar mooi steken waar de zon niet schijnt. Iran
    sitting_elflingzondag 16 november 2008 @ 22:22
    quote:
    Op zondag 16 november 2008 18:34 schreef wolfrolf het volgende:
    Die schurken kunnen die 70 tot 90 dollar mooi steken waar de zon niet schijnt. Iran
    idd, stelletje boevenstaten dat het zijn. Lekker olieprijs omhoog gooien zodat zij nieuwe zwembaden en dergelijke kunnen kopen ...
    wahtmaandag 17 november 2008 @ 00:13
    Total sees nuclear energy for growth after peak oil
    quote:
    DOHA, Nov 10 (Reuters) - French oil and gas giant Total is targeting nuclear energy to drive growth long after oil and gas output peak, a top executive said on Monday.

    "In the future, energy demand will be constrained by tight supply," Arnaud Chaperon, Total's senior vice president for electricity and new energies, said in a presentation to a nuclear energy conference in Qatar.

    "Oil and gas will still play a big role in the energy balance. But in the electrification of the world economy, nuclear will play a major role, together with the development of solar and other renewables ... That is why Total is very interested in developing nuclear and renewables."

    Global oil output was likely to peak toward the end of the next decade, while gas would follow a decade or so later, he said. Total executives had said previously they expected global oil production to level off just short of 100 million barrels per day around 2020, up from current output of about 85 million bpd.
    [..]
    100 miljoen... das veel olie.

    Kremlin losing grip in crisis
    quote:
    MOSCOW - THE ruble is losing value, thousands of jobs are being cut and Russia's oil boom is over: after years of economic and political stability, the Kremlin could be losing its grip, experts said.

    Finance Minister Alexei Kudrin this week admitted that lower oil prices meant Russia's financial reserves could run dry next year, while Kremlin economic aide Arkady Dvorkovich conceded the ruble could slip further.


    U.S. cities lag Europe in green practices
    quote:
    While U.S. cities continue to rely heavily on coal for power, many European nations are drawing large amounts of energy from nuclear, wind and solar projects.

    Cities in Iowa and across America also have largely ignored their transportation systems' contributions to higher greenhouse gas emissions, while European cities have built on already impressive mass-transit systems and have helped lower their emissions, said Kamyar Enshayan, a Cedar Falls City Council member and director of the University of Northern Iowa's Center for Energy and Environmental Education.

    "We continue to not invest in public transport," he said. "We are doing things to help people drive alone."

    Gas prices, including taxes far higher than those in the United States, promote mass transit in Europe, Enshayan said. So does the compact nature of European cities.
    [..]
    But Michael Kinsley, an energy-efficiency authority for the Colorado-based nonprofit Rocky Mountain Institute, said comparing different cities' efforts to cut energy use and emissions is nearly meaningless because of varying geography and energy availability.
    Amerika past zich niet aan, dat kan nog een probleem worden.
    ImMaxadonderdag 20 november 2008 @ 20:47
    De olieprijs daalde vandaag tot onder de $50 wegens vrees voor een langdurige recessie. Ben benieuwd hoeveel er van de bezineprijs af gaat. Hopelijk een cent of 2. Maar waarschijnlijk 1 cent. Hier moet op een bepaald moment ook een bodem zijn lijkt me.
    ItaloDancerdonderdag 20 november 2008 @ 20:51
    Wow wat gaat het hard vandaag! 49,5 $ voor de januari future, -8%!
    longinusdonderdag 20 november 2008 @ 20:53
    De benzine prijs aan de pomp zo gewoon de markt moeten volgen, helaas gaat stijgen sneller dan dalen lijkt wel.
    ItaloDancerdonderdag 20 november 2008 @ 20:56
    Dat doet het toch ook wel redelijk als je de accijnzen eruit haalt?
    edwinhdonderdag 20 november 2008 @ 21:00
    Ik heb o.a. een tankstation waar ik 10cent per liter korting geef op de adviesprijs, maar ik verkoop dus al dik 2 maanden met verlies of net aan iets winst. Ik koop duizenden liters te gelijk en de volgende dag zakt de prijs weer met 2 cent en die dag er na nog een keer met 1 cent en dan verkoop je alweer met verlies...Nee uit een pomp moet je het ook niet hebben deze dagen
    SeLangdonderdag 20 november 2008 @ 21:04
    Sja,
    De oliefondsen hielden tot nu toe redelijk stand in de crash, maar die zien hun topwinsten nu ook aardig inkrimpen dus zijn die nu aan de beurt om de beurs nog wat verder naar beneden te trekken.

    Nog maar 3 maanden geleden wilde men nog een 'windfall tax' invoeren (Obama)...
    Nog even en de oliemaatschappijen staan ook in de rij voor een bailout
    Tenslotte worden hun kosten om voorraden aan te vullen elk jaar hoger, want moeilijker te vinden.
    Ik ben blij dat ik geen olie aandelen heb.
    wolfrolfdonderdag 20 november 2008 @ 21:20
    quote:
    Op donderdag 20 november 2008 21:00 schreef edwinh het volgende:
    Ik heb o.a. een tankstation waar ik 10cent per liter korting geef op de adviesprijs, maar ik verkoop dus al dik 2 maanden met verlies of net aan iets winst. Ik koop duizenden liters te gelijk en de volgende dag zakt de prijs weer met 2 cent en die dag er na nog een keer met 1 cent en dan verkoop je alweer met verlies...Nee uit een pomp moet je het ook niet hebben deze dagen
    Niet tof om te horen man!

    Uit interesse, hoe stond je ervoor toen afgelopen zomer de olieprijs op recordhoogte stond? Wel een (beetje) winst? Of break-even?
    ItaloDancerdonderdag 20 november 2008 @ 21:23
    10 cent korting?
    edwinhdonderdag 20 november 2008 @ 21:24
    quote:
    Op donderdag 20 november 2008 21:20 schreef wolfrolf het volgende:

    [..]

    Niet tof om te horen man!

    Uit interesse, hoe stond je ervoor toen afgelopen zomer de olieprijs op recordhoogte stond? Wel een (beetje) winst? Of break-even?
    dat was idd beter, hoe duurder de brandstof hoe meer mensen komen tanken bij de stations die hoge kortingen geven.
    sitting_elflingdonderdag 20 november 2008 @ 21:37
    Toen de prijs zo ontiegelijk omhoog ging sloeg ook gewoon helemaal nergens op, over dikke luchtbel gesproken. Overigens zal de prijs van olie vanzelf wel weer gaan toppen, tis gewoon even wachten tot de economie weer wat gaan aantrekken en tot dusver leuk shorten op de olie.
    ImMaxadonderdag 20 november 2008 @ 22:00
    Ja, voor de pomphouders is het minder leuk natuurlijk, die constante daling.

    Ik tank eigenlijk altijd bij een onbemande pomp. Tango of Tinq.
    Beelzebufovrijdag 21 november 2008 @ 09:57
    quote:
    Op donderdag 20 november 2008 21:37 schreef sitting_elfling het volgende:
    [...]

    de economie weer wat gaan aantrekken en tot dusver leuk shorten op de olie.
    Shorten is leuk als de koers daalt. Dat doe je niet in de verwachting dat de prijs weer gaat stijgen, lijkt me.

    Overigens heb ik wel (weer) het idee dat er partijen zijn die de markt proberen te manipuleren: 's morgens stijgt de olieprijs, 's middags dondert hij in elkaar.

    Het lijkt er wel op of bedrijven olie aan zichzelf verkopen tegen een stijgende prijs, in de hoop om andere kopers mee te trekken. Een soort 'pump and dump' fraude.
    SeLangvrijdag 21 november 2008 @ 10:07
    Een kleine opleving is in de maak
    quote:
    Intelligence sources have told The Times that the prospect of Israel taking preemptive military action to knock out Iran’s nuclear facilities appears to have become significantly more likely in recent weeks.
    http://www.timesonline.co(...)s/article5201621.ece
    Beelzebufovrijdag 21 november 2008 @ 10:12
    quote:
    Op vrijdag 21 november 2008 10:07 schreef SeLang het volgende:
    Een kleine opleving is in de maak
    [..]

    http://www.timesonline.co(...)s/article5201621.ece
    Zie je nou wel: roddeltjes om de markt te beinvloeden.
    detulp050vrijdag 21 november 2008 @ 10:15
    quote:
    Op donderdag 20 november 2008 21:23 schreef ItaloDancer het volgende:
    10 cent korting?
    Hier in groningen tank ik ook met 10 cent korting (benzine, 8 cent voor diesel). In Hoogeveen is het zelfs 11 cent
    Papierversnipperaarzaterdag 22 november 2008 @ 17:33
    quote:
    URUMQI - In het noordwesten van China hebben de autoriteiten een enorm kolenveld met een voorraad van 23 miljard ton kolen ontdekt. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag. Het veld in de autonome regio Xinjiang ligt ongeveer 800 meter onder het aardoppervlak en bestrijkt een gebied van meer dan 300 vierkante kilometer.

    De regio Xinjiang heeft een geschatte steenkoolreserve van 1,82 tot 2,19 biljoen ton. Dat is 40,5 procent van de totale reserve van China. Met een jaarlijkse productie van 50 miljoen ton kolen is de regio de op een na grootste producent van het land.

    De vondst van dit grote veld is goed nieuws voor de Volksrepubliek. China is namelijk wereldwijd niet alleen de grootste delver van kolen, maar ook een van de grootste verbruikers.
    wahtzaterdag 22 november 2008 @ 21:33
    Fijn voor die chinezen.

    Wij in Nederland hebben nog zo'n 3 tot 5,5 miljard ton steenkool in de grond (voornamelijk Limburg en ik geloof ook in Gelderland/Overijsel). Dit gaan we uiteraard de komende jaren weer winnen en gebruiken met de nieuwe kolencentrales die gepland zijn. We hebben nog wel genoeg voor de 13 miljoen ton die we jaarlijks verbruiken alleen kunnen we Kyoto dan wel door de wc spoelen tenzij we grootschalig de uitstoot in de grond gaan pompen.

    RemcoDelftmaandag 24 november 2008 @ 10:16
    quote:
    Op zaterdag 22 november 2008 21:33 schreef waht het volgende:
    Wij in Nederland hebben nog zo'n 3 tot 5,5 miljard ton steenkool in de grond (voornamelijk Limburg en ik geloof ook in Gelderland/Overijsel).
    Ik als pas dat het deel in Limburg eigendom is van DSM. 't Kan nog best wat aandelen gaan ophogen
    Maar: vergeleken met de oppervlakte-mijnen, waarbij enorme graafmachines het simpelweg afgraven, moet het hier diep onder de grond worden gehaald. Gevaarlijk (methaan-explosies), schadelijk (zwarte kolenlongen), zwaar werk, niet echt meer iets waar mensen momenteel voor staan te springen!
    quote:
    tenzij we grootschalig de uitstoot in de grond gaan pompen.
    Dat gaat niet gebeuren, omdat lege aardgasvelden veel meer opleveren bij gebrek voor opslag van Russisch aardgas (Gasunie-deal met Gazprom) voor de verdere distributie in West-Europa.
    DiRadicalmaandag 24 november 2008 @ 10:53
    quote:
    Op maandag 24 november 2008 10:16 schreef RemcoDelft het volgende:

    [..]

    Ik als pas dat het deel in Limburg eigendom is van DSM. 't Kan nog best wat aandelen gaan ophogen
    Maar: vergeleken met de oppervlakte-mijnen, waarbij enorme graafmachines het simpelweg afgraven, moet het hier diep onder de grond worden gehaald. Gevaarlijk (methaan-explosies), schadelijk (zwarte kolenlongen), zwaar werk, niet echt meer iets waar mensen momenteel voor staan te springen!
    [..]
    Ik begreep ook dat ze nog steeds aan mijnbouw mochten doen.
    Maar als je naar DSM als bedrjif kijkt is de kans niet echt grot dat ze er zelf iets mee gaan doen.
    Daarnaast worden de kolenmijnen zodanig gesubsidieerd in Duitsland dat je het beter dar vandaan kunt halen.
    De electriciteit uit 'onze' nieuwe kolencentrales zou er voor een groot deel ook heen gaan bereep ik.
    quote:
    Dat gaat niet gebeuren, omdat lege aardgasvelden veel meer opleveren bij gebrek voor opslag van Russisch aardgas (Gasunie-deal met Gazprom) voor de verdere distributie in West-Europa.
    Het is ook een onzalig plan om CO2 op te slaan.
    RemcoDelftmaandag 24 november 2008 @ 10:55
    quote:
    Op maandag 24 november 2008 10:53 schreef DiRadical het volgende:
    Het is ook een onzalig plan om CO2 op te slaan.
    Mijn grootste bezwaar hiertegen is dat het grofweg 20% van de energie kost. M.a.w. i.p.v. over 25 jaar zou ons aardgas dan over 20 jaar al op zijn. 5 jaar eerder in de kou zitten om te voorkomen dat de aarde warmer wordt
    wahtmaandag 24 november 2008 @ 11:28
    quote:
    Op maandag 24 november 2008 10:16 schreef RemcoDelft het volgende:
    Dat gaat niet gebeuren, omdat lege aardgasvelden veel meer opleveren bij gebrek voor opslag van Russisch aardgas (Gasunie-deal met Gazprom) voor de verdere distributie in West-Europa.
    Het zal best meer geld opleveren, maar Nederland heeft nu eenmaal Kyoto ondertekend hè, dus zal er echt wel wat CO2 geinjecteerd worden. Doen ze geloof ik ook al in gedeeltelijk lege olie- of aardgasvelden om de productie (tijdelijk) te verbeteren.
    quote:
    Op maandag 24 november 2008 10:53 schreef DiRadical het volgende:
    Ik begreep ook dat ze nog steeds aan mijnbouw mochten doen.
    Maar als je naar DSM als bedrjif kijkt is de kans niet echt grot dat ze er zelf iets mee gaan doen.
    Daarnaast worden de kolenmijnen zodanig gesubsidieerd in Duitsland dat je het beter dar vandaan kunt halen.
    De electriciteit uit 'onze' nieuwe kolencentrales zou er voor een groot deel ook heen gaan bereep ik.
    quote:
    06-02-2008

    N.a.v. een brief van 5 februari van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) aan de Raad van Bestuur van DSM inzake de de steenkolenconcessie in eigendom van DSM, en de plannen van DSM daarmee, dit gezien de zeer sterk gestegen prijs voor steenkolen op de wereldmarkt, komen sinds gisteren bij ons herhaaldelijk vragen binnen over de mogelijkheid om in Nederland weer rendabel steenkolen te winnen.
    TU Delft: Steenkolenwinning in Nederland
    DiRadicalmaandag 24 november 2008 @ 11:34
    quote:
    Op maandag 24 november 2008 11:28 schreef waht het volgende:

    [..]

    Het zal best meer geld opleveren, maar Nederland heeft nu eenmaal Kyoto ondertekend hè, dus zal er echt wel wat CO2 geinjecteerd worden. Doen ze geloof ik ook al in gedeeltelijk lege olie- of aardgasvelden om de productie (tijdelijk) te verbeteren.
    [..]


    [..]


    Ik weet dat de VEB een brief heeft gestuurd, maar DSM zit nu meer in de hoogwaardige materialen en de life-science produkten.
    Alle bulkchemie ook al verkocht.
    De kans dat DSM zelf nog gaat mijnen is denk ik niet zo groot.
    RemcoDelftmaandag 24 november 2008 @ 12:24
    quote:
    Op maandag 24 november 2008 11:28 schreef waht het volgende:

    [..]

    Het zal best meer geld opleveren, maar Nederland heeft nu eenmaal Kyoto ondertekend hè, dus zal er echt wel wat CO2 geinjecteerd worden. Doen ze geloof ik ook al in gedeeltelijk lege olie- of aardgasvelden om de productie (tijdelijk) te verbeteren.
    Tuurlijk, maar productie verbeteren is een heel ander motief dan CO2 opslaan! Dan is het zowel economisch als energetisch zinnig.
    Q.dinsdag 25 november 2008 @ 08:39
    quote:
    Olieprijs met 9 procent omhoog tot ruim 54 dollar

    NEW YORK - De olieprijs is maandag met bijna 9 procent gestegen tot ruim boven de 54 dollar per vat. De olieprijs staat onder druk door de verwachting dat het oliekartel OPEC de productie opnieuw gaat verlagen.

    Ook de sterk stijgende beurskoersen en de zwakkere dollar jagen de olieprijs omhoog.

    Volgens de topman van de OPEC kan de olieproductie met meer dan een miljoen vaten per dag omlaag om aan de huidige vraag te kunnen voldoen.

    Begin november verlaagde de OPEC zijn productie ook al. De olieprijs is sinds het recordniveau van ruim 147 dollar per vat in juli sterk gedaald door zorgen over een dalende vraag naar olie door de afzwakkende wereldeconomie.

    Aandelenkoersen

    De stijgende aandelenkoersen op maandag joegen de olieprijs eveneens omhoog. Beleggers zijn wat optimistischer over de economische vooruitzichten.

    Ook de afzwakkende dollar zorgt voor een hogere olieprijs. Een zwakke dollar maakt olie goedkoper voor handelaren met andere valuta en dat stuwt de vraag.
    wahtzondag 30 november 2008 @ 14:16
    Olie op $54 per vat.

    Wat nieuws/artikelen;

    OPEC wants oil at $75
    quote:
    Nov. 30 (Bloomberg) -- OPEC deferred a decision on reducing production this year by two weeks to gauge the impact of earlier cuts, as it seeks to push oil prices back up to $75 a barrel.

    Crude has dropped 62 percent from July’s record of $147.27 a barrel as the global recession erodes sales. Ali al-Naimi, the oil minister of Saudi Arabia, OPEC’s largest exporter and its de facto leader, said yesterday that $75 a barrel represents a “fair price” needed to support investment in new fields.

    OPEC, which accounts for more than 40 percent of the world’s supply, will next meet in Oran, Algeria, on Dec. 17. In a statement after yesterday’s meeting in Cairo, the group warned demand will be “much lower” than expected a month ago. The cost of crude has continued to slide even after the group agreed last month to lower production by 1.5 million barrels a day.

    “The way demand data continues to come out, especially from the U.S., suggests that they will have to cut,” said Raja Kiwan, a Dubai-based analyst at consultant PFC Energy.
    [..]
    An Ode to Oil
    quote:
    [..]
    Oil lies at the heart of bitter civil wars in several parts of the world, notably West Africa, while several governments have recently been scrambling to stake their claims over the newly discovered deposits of the Arctic. Above all, it is often regarded as America's strategic Achilles' heel. President-elect Barack Obama has promised to end U.S. "foreign oil dependency," claiming that it can be used as a "weapon" that allows overseas governments, particularly "unstable, undemocratic governments...to wield undue influence over America's national security." Last weekend, Mr. Obama announced his plan to create a major economic stimulus package, including spending on alternate energy.
    [..]
    This identification wholly ignores the dependency of foreign oil producers on their consumers, above all on the world's largest single market -- the United States. Despite efforts to diversify their economies, all of the world's key exporters are highly dependent on oil's proceeds and have always lived in fear of the moment that has now become real -- when global demand slackens and prices fall. The recent, dramatic fall in price per barrel -- now standing at around $54, less than four months after peaking at $147 -- perfectly exemplifies the producers' predicament.

    So even if such a move were possible in today's global market, no oil exporter is ever in a position to alienate its customers. Supposed threats of embargoes ring hollow because no producer can assume that its own economy will be damaged any less than that of any importing country. What's more, a supply disruption would always seriously damp global demand. Even in the best of times, a prolonged price spike could easily tip the world into economic recession, prompt consumers to shake off their gasoline dependency, or accelerate a scientific drive to find alternative fuels. Fearful of this "demand destruction" when crude prices soared so spectacularly in the summer, the Saudis pledged to pump their wells at full tilt. It seems that their worst fears were realized: Americans drove 9.6 billion fewer miles in July this year compared with last, according to the Department of Transportation.
    [..]
    Sometimes the markets will prove at least as effective as any American sanctions in keeping a tight political rein on oil producers. For example, when Russian forces attacked South Ossetia and Georgia on Aug. 8, Russia's stock market -- of which energy stocks comprise 60% -- plunged by nearly 7%, and within a week capital outflow reached a massive $16 billion, suddenly squeezing domestic credit while the ruble collapsed in value. A month later, the country was facing its worst crisis since the default of August 1998. But the future of the oil sector is so dependent on attracting massive foreign investment, and the wider Russian economy so heavily dependent on petrodollars, that the Kremlin simply can't afford to unnecessarily unnerve investors.
    [..]
    Russia's oil, in other words, acted as peacemaker. This seems paradoxical for it has sometimes been said that the Kremlin's attack on South Ossetia and Georgia was prompted by an ambition to seize control of local pipelines. But although this was an aggravating factor, it was not the primary cause because Russian leaders would have felt threatened -- reasonably or not -- by the presence of NATO in what they regard as their own backyard even if the region was not an energy hub. They were also reportedly eyeing Ukraine, which has no petroleum deposits of its own and poses no threat to the dominance of their giant energy company, Gazprom.
    [..]
    In general, oil is such a vital commodity, for consumers, producers and intermediaries alike, that it represents a meeting point for all manner of different interests. Sometimes it offers an opportunity for competitors and rivals to resolve differences, as in March 1995, when Iranian President Akbar Hashemi Rafsanjani tried to break deadlock with Washington by offering a technically very demanding oil contract to Conoco. Today, the symbiotic energy requirements of Europe and Russia allows scope to improve mutual relations, not least if European governments act in unison to impose the rules of the European Union's energy charter on Moscow. Oil also gives consumers a chance to penalize, or tempt, international miscreants, just as U.S. sanctions are forcing the Tehran regime to reassess its cost-benefit analysis of building the bomb.

    What cannot go unchallenged is a facile equation between oil on the one hand, and war, bloodshed and, in America's particular case, strategic vulnerability on the other. For oil, fortunately, can often be our guardian.
    Shell puts another oil sands project on hold
    quote:
    CALGARY, Alta. -- Royal Dutch Shell PLC is delaying another Canadian oil sands project, saying Thursday it has withdrawn a regulatory application for its 100,000 barrel per day Carmon Creek thermal project as it looks to shave costs by revamping the project.

    The delay is the latest blow to what had been an ambitious schedule of projects for Canada's oil sands. The oil sands region of northern Alberta contains the largest oil reserves outside the Middle East, but they are technically challenging and expensive to extract.

    Shell, one of the biggest players in the oil sands, last month delayed an expansion of its oil sands mining operation when costs rose and oil prices fell.
    [..]
    Oil demand falls first time in a generation
    quote:
    LONDON/NEW YORK (Reuters) - Global oil demand is expected to decline slightly in 2008 and 2009, the first drop in a generation, as the most severe economic crisis since the 1930s slashes consumption across the developed world.

    Worldwide demand will decline by 20,000 barrels per day (bpd) in both 2008 and 2009 to 86.03 and 86.01 million bpd respectively, according to a Reuters poll of 11 analysts, banks and industry groups.

    The slight fall is a large shift from a Reuters poll of experts in August, which forecast demand would increase by nearly 1 million bpd next year. Demand has not declined since the early 1980s, following the 1979 oil crisis and a severe recession in the United States.

    "Global GDP growth is the main driver of oil demand, and with the economic slowdown we see global GDP rising by just 1.2 percent next year," Michael Lewis, head of commodities research at Deutsche Bank, said.

    "Oil demand growth tends to lag world GDP growth by about 2 percent, so we think we'll see demand falling."
    [..]
    "Given that emerging markets have been the engine of global oil demand growth in the past few years, a deteriorating economic outlook for non-OECD economies is clearly worrying," analysts at Merrill Lynch said in a report released on Wednesday.

    "Although emerging market oil demand growth will still be positive overall, it will be substantially below the levels observed in the past few years."
    Papierversnipperaarzondag 30 november 2008 @ 15:08
    quote:
    Op maandag 24 november 2008 12:24 schreef RemcoDelft het volgende:

    [..]

    Tuurlijk, maar productie verbeteren is een heel ander motief dan CO2 opslaan! Dan is het zowel economisch als energetisch zinnig.
    Het is nog veel zinniger als je er vanwege een klimaathoax subsidie voor krijgt.
    ItaloDancermaandag 1 december 2008 @ 17:34
    TT is weer actueel
    Koen465dinsdag 2 december 2008 @ 15:38
    Zonder olie leefden we nu nog zoals 150 jaar geleden. Stel je voor: geen internet geen wasmachine, magnetron, oven en al die andere elektronische shit die je maar in huis kan halen. Fantastisch dat dat spul minder dan 50$ per vat kost. De dollar is weliswaar sterker geworden maar dan nog kost 't niks. Goed voor Amerika: kunnen ze eindelijk die 2 oorlogen winnen en in Irak naar olie gaan boren om hun economie weer op gang te brengen. Van mij mogen we nog 100 jaar zo dooraan. De aarde gaat echt niet naar de kl*te van wat wij uitstoten hoor! Een vulkaanuitbarsting en je praat pas écht over CO2 uistoot. Kappen dus met die windmolens etc. Veel te duur en levert te weinig op. Gewoon zo doorgaan en nieuwe kerncentrales bouwen en het probleem is opgelost. Over 100 jaar hebben we alle CO2 veilig onder de grond zitten en kunnen we weer net als 250 jaar geleden gaan leven.
    wolfrolfdinsdag 2 december 2008 @ 16:51
    quote:
    Op dinsdag 2 december 2008 15:38 schreef Koen465 het volgende:
    Zonder olie leefden we nu nog zoals 150 jaar geleden. Stel je voor: geen internet geen wasmachine, magnetron, oven en al die andere elektronische shit die je maar in huis kan halen. Fantastisch dat dat spul minder dan 50$ per vat kost. De dollar is weliswaar sterker geworden maar dan nog kost 't niks. Goed voor Amerika: kunnen ze eindelijk die 2 oorlogen winnen en in Irak naar olie gaan boren om hun economie weer op gang te brengen. Van mij mogen we nog 100 jaar zo dooraan. De aarde gaat echt niet naar de kl*te van wat wij uitstoten hoor! Een vulkaanuitbarsting en je praat pas écht over CO2 uistoot. Kappen dus met die windmolens etc. Veel te duur en levert te weinig op. Gewoon zo doorgaan en nieuwe kerncentrales bouwen en het probleem is opgelost. Over 100 jaar hebben we alle CO2 veilig onder de grond zitten en kunnen we weer net als 250 jaar geleden gaan leven.
    Huilie
    Hopsaflopsdinsdag 2 december 2008 @ 19:58
    quote:
    Op dinsdag 2 december 2008 15:38 schreef Koen465 het volgende:
    Zonder olie leefden we nu nog zoals 150 jaar geleden. Stel je voor: geen internet geen wasmachine, magnetron, oven en al die andere elektronische shit die je maar in huis kan halen. Fantastisch dat dat spul minder dan 50$ per vat kost. De dollar is weliswaar sterker geworden maar dan nog kost 't niks. Goed voor Amerika: kunnen ze eindelijk die 2 oorlogen winnen en in Irak naar olie gaan boren om hun economie weer op gang te brengen. Van mij mogen we nog 100 jaar zo dooraan. De aarde gaat echt niet naar de kl*te van wat wij uitstoten hoor! Een vulkaanuitbarsting en je praat pas écht over CO2 uistoot. Kappen dus met die windmolens etc. Veel te duur en levert te weinig op. Gewoon zo doorgaan en nieuwe kerncentrales bouwen en het probleem is opgelost. Over 100 jaar hebben we alle CO2 veilig onder de grond zitten en kunnen we weer net als 250 jaar geleden gaan leven.
    Haha, nog 100 jaar zo doorgaan
    ItaloDancerdinsdag 2 december 2008 @ 21:15
    onder de 47 dollar geweest vanavond
    wolfrolfwoensdag 3 december 2008 @ 18:26
    Staat op het moment van deze reply op $ 47,22
    wahtwoensdag 3 december 2008 @ 18:37
    Mooi, dan hebben we het deze winter nog lekker warm.

    NYT: Hawaii Endorses Plan for Electric Cars

    Reuters: Canada oil sands seen threatening millions of birds

    CNN: Big Oil's money problem
    quote:
    There is a third view as well - that oil prices will return to record levels fairly shortly, but oil company profits won't follow.

    That's because oil firms will have to spend an increasing amount of money bringing new, more expensive supplies to market as older, cheap-to-pump fields dry up.

    It's estimated that Saudi Arabia can still pump crude from it's massive Ghawar oil field for a little over $1 a barrel, but when that field may run dry is anyone's guess.

    Some new fields, like those in the deep water Gulf of Mexico, are expected to cost over $90 a barrel to produce.

    Some new projects, like off Russia's Saklin Island and in the Caspian Sea, are already way over budget and behind schedule.

    "We may be back up to $150 a barrel, but costs are up too," said Douglas Ober, head of the Baltimore-based investment fund Petroleum & Resources. "We may concievably never see these profitably levels again."
    xsartanaxwoensdag 3 december 2008 @ 21:43
    Zojuist getankt voor 1,13 euro
    Beelzebufowoensdag 3 december 2008 @ 21:50
    Diesel vandaag voor 0.989 bij de TinQ!
    wolfrolfdonderdag 4 december 2008 @ 17:17
    $ 45,34
    ItaloDancerdonderdag 4 december 2008 @ 19:51
    De 44 is ook gekraakt.
    ItaloDancerdonderdag 4 december 2008 @ 21:17
    43,45 as we speak
    quote:
    Crude near four-year low on demand concerns

    NEW YORK (MarketWatch) -- Crude-oil futures fell Thursday for a fifth straight session, slumping nearly 7% to trade at their lowest level in nearly four years amid ongoing worries that the economic slump will reduce energy demand.

    Meanwhile, natural gas extended its losses after government data showed a decline in U.S. inventories that came in line with analysts' expectations. Crude for January delivery was last down $3.15, or 6.8%, at $43.62 on the New York Mercantile Exchange. It fell to $43.51 earlier, the lowest level since January 2005.

    Total U.S. petroleum products supplied in the past four week dropped 6.6% from the same period a year ago, the Energy Information Administration reported Wednesday. Motor gasoline demand in the world's biggest oil consuming country dropped 2.8%. "Oil continues to trade on lower expectations for petroleum consumption," said James Williams, an energy economist at research firm WTRG Economics. "Folks without jobs drive less, and those in fear of losing their jobs are minimizing expenditures." The Labor Department will report last month's unemployment numbers Friday. Analysts are expecting that payrolls fell by the most since the September 11, 2001, terrorist attacks.

    Global oil demand will show an "outright contraction" of 0.5% next year, according to Merrill Lynch analysts led by Francisco Blanch. They predicted the world economy to grow by only 1.3% in 2009, the lowest since 1982. Oil prices will stand at $43 on average in the first quarter of 2009 and $45 in the second quarter, the Merrill analysts wrote in a recent report. They also expected an average price of $56 a barrel in the second half of 2009.

    U.S. natural-gas inventories fell 64 billion cubic feet in the week ended Nov. 28 to 3,358, the Energy Information Administration reported Thursday. Analysts at Global Insight had projected a withdrawal of 58 billion cubic feet. Stocks were 107 billion cubic feet less than last year at this time and 69 above the five-year average, the EIA said. After the report, January natural-gas futures extended falls, down 4.2% to $6.083 per million British thermal units. In other energy trading, January reformulated gasoline fell 1.3% to $1.0275 a gallon, and January heating oil fell 0.6% to $1.574 a gallon.

    Central banks around the world cut their interest rates further Wednesday to rescue the ailing economy, but analysts expected their effort will do little to boost energy demand in the short term. The Bank of England dropped its key lending rate by a full percentage point to 2%, the lowest level for the benchmark since 1939. The European Central Bank also slashed its key lending rate by three-quarters of a percentage point to 2.5%. The cut is the largest in the ECB's 10-year history. Earlier Thursday, Sweden's Riksbank delivered a larger-than-expected 1.75 percentage point cut in its repo rate, bringing it down to 2%.

    "This is a positive reaction to the global economic slowdown, but these measures take time to filter through into the wider economy and so will have little effect on the short-term bearish fundamental picture for oil," said Nimit Khamar, an analyst at Sucden Research, in a note. "We expect markets to remain under pressure until either demand starts rising, which we do not expect any time soon given the current economic condition, or large cuts by OPEC later this month," he said.

    The Organization of the Petroleum Exporting Countries, which controls about 40% of the world's oil production, chose not to reduce production at its meeting in Cairo last weekend. However, the oil cartel will meet next on Dec. 17 in Oran, Algeria, where production cuts may be announced.
    elcasteldonderdag 4 december 2008 @ 21:48
    quote:
    Op woensdag 3 december 2008 21:50 schreef Beelzebufo het volgende:
    Diesel vandaag voor 0.989 bij de TinQ!
    Hier ook bij de Shell Express. Ik wacht nog even tot de 80 cent voordat ik ga tanken.
    pberendsdonderdag 4 december 2008 @ 22:07
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a1yPHYy6sHHg&refer=home

    "and a plunge in energy shares following Merrill Lynch & Co.’s prediction that oil will hit $25 a barrel. "
    ItaloDancervrijdag 5 december 2008 @ 16:26
    41,99 low van vandaag
    Mendeljevvrijdag 5 december 2008 @ 16:59
    Is dit nou het effect van de mensen die massaal puts kochten op 30 dollar of is er echt een massaal verminderde vraag naar olie? De kosten van een vaatje Brent kruipen al dicht tegen de 30 dollar aan namelijk....

    Het antwoord zal wel ergens in het midden liggen.
    ItaloDancervrijdag 5 december 2008 @ 17:07
    Yep, zelfde als met de extreme stijging.

    Wel opvallend trouwens, dat de olieprijs nog aan zijn grootste opmars moest beginnen toen de VS al lang in een recessie zat (achteraf bezien).

    nieuwe low 41,58 (crude januari)
    ItaloDancervrijdag 5 december 2008 @ 17:34
    40,84 low
    dit gaat wel heueueueul snel
    PietjePuk007vrijdag 5 december 2008 @ 17:48
    Paar weken geleden was de put op een olieprijs van 25 euro het meest verhandelde stuk op de hele beurs .
    Mendeljevvrijdag 5 december 2008 @ 17:53
    quote:
    Op vrijdag 5 december 2008 17:48 schreef PietjePuk007 het volgende:
    Paar weken geleden was de put op een olieprijs van 25 euro het meest verhandelde stuk op de hele beurs .
    Was dat niet op 30?
    PietjePuk007vrijdag 5 december 2008 @ 17:55
    Zou ook kunnen, toen stond ie iig nog op 50 dus was 't fors lager.
    SeLangvrijdag 5 december 2008 @ 17:59
    quote:
    Op vrijdag 5 december 2008 17:07 schreef ItaloDancer het volgende:
    Wel opvallend trouwens, dat de olieprijs nog aan zijn grootste opmars moest beginnen toen de VS al lang in een recessie zat (achteraf bezien).
    Dat komt omdat olie een speculatieve bubble was die weinig te maken had met reeele vraag & aanbod.
    Net als de andere commodities.
    Mikkievrijdag 5 december 2008 @ 18:09
    Tering, het dondert echt naar beneden. Recent getankt voor 1.149, maar dat kan dus lager
    pberendsvrijdag 5 december 2008 @ 18:09
    quote:
    Op vrijdag 5 december 2008 17:07 schreef ItaloDancer het volgende:
    Yep, zelfde als met de extreme stijging.

    Wel opvallend trouwens, dat de olieprijs nog aan zijn grootste opmars moest beginnen toen de VS al lang in een recessie zat (achteraf bezien).

    nieuwe low 41,58 (crude januari)
    Maar toen had je nog China met een oververhitte economie.
    ItaloDancervrijdag 5 december 2008 @ 18:57
    quote:
    Op vrijdag 5 december 2008 17:59 schreef SeLang het volgende:

    [..]

    Dat komt omdat olie een speculatieve bubble was die weinig te maken had met reeele vraag & aanbod.
    Net als de andere commodities.
    Maar dat heeft de huidige prijs ook niet.
    leonnekesvrijdag 5 december 2008 @ 19:05
    nu is de olieprijs al $ 39,59
    ItaloDancervrijdag 5 december 2008 @ 19:19
    dat is de Brent crude waarschijnlijk.

    Meest geciteerde als we het hebben over "de olieprijs" zijn de light sweet crude oil futures. En die hebben als low 40,81 dollar vandaag.
    pberendsvrijdag 5 december 2008 @ 19:40
    quote:
    Olieprijs duikt onder 40 dollar
    05-12-2008 19:14:28

    Brussel (tijd) - De prijs voor een vat ruwe olie is in Londen onder de kaap van de 40 dollar gedoken. De olie is daarmee sinds de piek in juli bijna twee derde gedaald.

    Het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag werd vrijgegeven, toonde nog maar eens aan hoe erg het gesteld is met de economie in de VS. Beleggers zien het rapport als een teken dat de vraag naar olie nog zal afnemen. De VS zijn immers de grootste energieverslinders in de wereld.

    Een vat ruwe Brent werd rond 19.00 uur nog aan 39,66 dollar verhandeld in Londen. De olie speelde deze week een kwart van zijn waarde kwijt, de slechtste prestatie sinds maart 2003.
    Tering.
    longinusvrijdag 5 december 2008 @ 20:45
    Speculatie kan een prijs flink opdrijven, helaas gaan we allemaal volgend jaar gas betalen met de prjs gebaseerd op die speculatie, wat een gigantische winst zal zijn voor nederland ^^
    RemcoDelftvrijdag 5 december 2008 @ 20:48
    quote:
    Op vrijdag 5 december 2008 19:05 schreef leonnekes het volgende:
    nu is de olieprijs al $ 39,59
    Mijn voorspelling enkele maanden geleden was (zelfs voor de daling begon) al dat-ie zou zakken tot grofweg 40 dollar, dat is namelijk gewoon in lijn met het lange termijn verloop. Gezien de huidige crisis kan-ie zelfs nog wel verder zakken.
    Zodra-ie weer gaat stijgen zullen de speculanten er weer bovenop duiken, zie daar de "oil rollercoaster".

    Benzine kost in Nederland dus grofweg een euro per liter als de olie gratis zou zijn! Leuk he, belastingen...
    henkwayvrijdag 5 december 2008 @ 21:43
    Terug Vind Olie
    dyna18maandag 8 december 2008 @ 18:18
    Zijn hier nog mensen die voor de lange termijn denken om in olie te beleggen?
    Zelf overweeg ik op dit moment een gedeelte van mijn beleggingen in een crude oil tracker te stoppen (zeg maar 5% ofzo).
    wolfrolfmaandag 8 december 2008 @ 18:42
    quote:
    Op vrijdag 5 december 2008 19:05 schreef leonnekes het volgende:
    nu is de olieprijs al $ 39,59
    Waar kun je de oliekoers live zien?
    Q.donderdag 11 december 2008 @ 10:30
    In de Pers stond vandaag een lekker eenzijdig, vraag-georienteerd artikel over de olieprijs waarbij ze voor het gemak maar eventjes het structurele inzakken de hele aanbod-kant vergeten...
    quote:
    Olie Kans op structureel lagere prijs
    Nog tien jaar lang goedkoop tanken

    Goed nieuws voor iedereen die met afgrijzen terugdenkt aan de dure benzinezomer: de komende tien jaar wordt tanken een plezier. In tegenstelling tot alle voorspellingen, zeggen steeds meer deskundigen, zoals de Wereldbank, dat de olieprijs nog wel tien jaar laag blijft.

    Robert Laughlin, een energiehandelaar, herinnert zich de nerveuze sfeer op de beursvloer van de Londense International Petroleum Exchange vlak voor kerstmis 1998. ‘Het was totale chaos’, vertelt hij. ‘De wereld zat in een diepe economische neergang en niemand wilde olie kopen.’
    Veel Aziatische landen waren in recessie, samen met Japan en Rusland dat zijn schulden niet meer kon nakomen. Ook in Europa en de VS zakte de groei hard in, waarna het IMF zich gepijnigd afvroeg hoe de crisis bestreden zou moeten worden.

    De oliemarkt wist het antwoord wel: verkopen. Tien jaar geleden daalde de prijs van een vat Brent Spar-olie naar 9,64 dollar, het laagste niveau in zijn geschiedenis.

    Crisis

    Echo’s uit dat tijdperk weerklinken, zegt Laughlin. ‘Ook nu willen mensen geen olie meer kopen. Maar wat anders is aan de huidige situatie is de snelheid van de neergang. Nog maar vijf maanden geleden bereikte de olieprijs een record van 147,50 dollar. Deze week zakte de prijs tot onder de 40 dollar. Ook andere grondstoffen (commodities) zijn in sneltreinvaart minder waard geworden.

    De ernst van de crisis heeft grondstofproducenten, handelaren en Wall Street-bankiers verbaasd. Niet zo gek: de commodities boom van 2003-2008 was opmerkelijk vanwege zijn omvang, duur en de hoeveelheid grondstoffen die in waarde toenam. Met de plotselinge ommekeer rijst de vraag: is dit een tijdelijk hik in een opwaartse trend of is dit het einde van de boomwaarna een periode met stabiele prijzen volgt? Het algemene geloof van de grondstoffenindustrie en analisten (zie kader) is dat de markt een correctie ondergaat, maar dat de jaren van groei niet voorbij zijn. De belangrijkste oorzaken voor hogere prijzen – grotere vraag uit opkomende economieën en te lage investeringen – zijn volgens dit geloof nog steeds intact.

    Bovendien zorgt de kredietcrisis ervoor, zo betogen ze, dat bedrijven minder investeren in nieuwe olievelden, mijnen of landbouw nu het geld op raakt en de prijzen laag zijn. Dat resulteert straks in een lager aanbod en dus hogere prijzen.

    Een groeiende minderheid is het niet met de theorie eens. Meest prominente voorbeeld is de Wereldbank, die er eergisteren voor waarschuwde dat de boom over is, net als stilletjes sommige mensen uit de industrie zelf. ‘Nu de snelle daling van grondstoffenprijzen standhoudt, is de hausse het best te begrijpen als opnieuw een cyclus in een lange historie van grondstoffencycli’, schrijft de bank, die de cyclus vergelijkt met eerdere groeiperiodes na de oliecrisis van 1974-1975 en in de eerste helft van de jaren vijftig. Ook die kwamen aan een einde.

    Hoewel de meeste voorstanders van deze theorie verwachten dat de prijzen boven het niveau van de jaren negentig zullen blijven, voorspellen zij niet een terugkeer naar de extreem hoge prijzen van deze zomer. Reden: de langzamere groei van de wereldbevolking en de afnemende inkomensgroei van de komende twee decennia zetten een rem op economische groei, en dus op de vraag.

    De voorstanders verwerpen de gedachte dat de kredietcrisis tot olietekorten zal leiden vanwege lagere investeringen. Grotere vraag naar olie zal eerst een beroep doen op bestaande capaciteit die is stilgelegd.

    Beide zienswijzen op de prijsontwikkeling hebben sterke argumenten, maar de geschiedenis dicteert dat een grondstoffenhausse ongeveer tien jaar duurt – precies de tijdspanne waarin de olieprijs is gestegen.

    Wie er ook gelijk heeft, op de korte termijn zijn optimisten en pessimisten het eens: de komende 12 tot 24 maanden ziet het er voor grondstoffen niet goed uit. Het IMF verwacht komend jaar maar 2,2 procent groei van de wereldhandel. Rijke landen gaan voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een jaar lang in recessie en opkomende economieën worden ernstig vertraagd.

    China

    ‘Het grote verschil voor grondstoffen is dat onze verwachting voor opkomende landen op korte termijn pessimistisch is’, zegt IMF-econoom Thomas Helbling. Opkomende economieën gebruiken meer energie en grondstoffen dan ontwikkelde landen, omdat ze hard bouwen aan infrastructuur en steeds meer luxe goederen consumeren. Beste voorbeeld is natuurlijk China dat jarenlang de motor achter de prijshausse was. Maar ook China valt nu terug.

    Het effect daarvan is dagelijks te merken aan de pomp.
    http://www.depers.nl/econ(...)goedkoop-tanken.html
    PietjePuk007donderdag 11 december 2008 @ 10:32
    Ik heb 't ook met verbazing gelezen vanmorgen, het is toch wel een redelijk goede krant .
    Mikkiedonderdag 11 december 2008 @ 10:43
    Dat kan lager jongens! Tanken voor 1.125 afgelopen maandag
    wahtdonderdag 11 december 2008 @ 10:57
    quote:
    Op donderdag 11 december 2008 10:30 schreef Q. het volgende:
    In de Pers stond vandaag een lekker eenzijdig, vraag-georienteerd artikel over de olieprijs waarbij ze voor het gemak maar eventjes het structurele inzakken de hele aanbod-kant vergeten...
    [..]

    http://www.depers.nl/econ(...)goedkoop-tanken.html
    Als de hele wereld economie de komende 10 jaar volledig instort blijft de olieprijs ook wel laag.

    Maar goed, ik waag me niet meer aan discussies over de olieprijs, het is wel gebleken dat je het nooit, maar dan ook nooit kan voorspellen.

    Ik hou me liever bezig met de olieproductie, gister is het nieuwe IPM van het EIA uitgekomen met cijfers voor september 2008.
    http://www.eia.doe.gov/ipm/supply.html
    Zie 1.1d en 1.4
    Q.donderdag 11 december 2008 @ 11:31
    quote:
    IEA voorziet eerste daling olieconsumptie sinds 1983

    AMSTERDAM (FD.nl/DJ)--Het internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de vraag naar olie in 2008 voor het eerst sinds 1983 een daling zal laten zien, als gevolg van de zwakkere economische vooruitzichten. Dat heeft het agentschap donderdag bekendgemaakt in het maandelijkse rapport over de olieconsumptie.

    In 2008 zal de wereldwijde olieconsumptie naar verwachting met 200.000 vaten per dag, of 0,2%, afnemen. Het is de eerste terugval in de olievraag in 25 jaar. De vraagvermindering wordt geleid door de OESO-landen, waar de consumptie met 3,3% zal afnemen.

    Gemiddeld zal de wereldwijde olieconsumptie in 2008 uitkomen op 85,8 mln vaten per dag, ofwel 350.000 vaten per dag minder dan eerder verwacht. Voor 2009 wordt een groei voorzien van 0,5%, of 400.000 vaten per dag, ten opzichte van 2008.

    Voor de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is de schatting voor de olieconsumptie voor 2008 verlaagd met 300.000 vaten tot 47,5 mln vaten per dag en voor 2009 met 200.000 vaten tot 46,9 mln vaten per dag.
    FD.nl
    elcasteldonderdag 11 december 2008 @ 20:01
    quote:
    Olieprijs flink hoger

    PARIJS (AFN) - De olieprijs maakte donderdag een scherpe stijging door nadat het Internationale Energie Agentschap (IEA) had voorspeld dat de vraag naar olie in 2009 weer zal aantrekken. Toen Rusland later op de dag zei minder olie te gaan produceren, kreeg de olieprijs een extra impuls.
    Het hele artikel op DFT.
    ItaloDancerdonderdag 11 december 2008 @ 22:09
    quote:
    Op maandag 8 december 2008 18:42 schreef wolfrolf het volgende:

    [..]

    Waar kun je de oliekoers live zien?
    Kies maar

    ProFinance - Streaming valuta en commodities
    ProFinance - Streaming grafieken valuta, commodities, indices
    Rohstoff Tool - Streaming commodities
    US Markets - Semi-real-time goud, zilver en olie
    ItaloDancerwoensdag 17 december 2008 @ 20:44
    Vandaag weer flink lager naar 41 dollar per vat.
    Wat des te lager is in euro's, omdat de dollar de afgelopen twee weken met zo'n 15% gedaald is tegenover de euro.
    ItaloDancerwoensdag 17 december 2008 @ 20:57
    quote:
    Extreme verlaging olieproductie door OPEC


    De Algerijnse president Bouteflika op de bijeenkomst van de OPEC in Oran, Algerije (Foto: AP)

    De twaalf landen van de OPEC gaan de olieproductie ingrijpend verlagen. Dat hebben ze besloten tijdens een bijeenkomst in Algerije.

    Vanaf 1 januari worden dagelijks 2,2 miljoen vaten minder geproduceerd. Dat is de grootste productieverlaging in de geschiedenis van het oliekartel.

    De OPEC hoopt hierdoor een rem te zetten op de daling van de olieprijs.

    Van 140 naar 44 dollar
    De afgelopen maanden is de prijs van een vat ruwe olie van 159 liter gekelderd. In juli kostte een vat nog ruim 140 dollar en daar is nu nog maar 44 dollar van over.

    Op 5 december had de olieprijs een dieptepunt bereikt. Een vat kostte toen net iets meer dan 40 euro.

    Handelaren zijn bang dat de vraag naar olie door de economische recessie nog verder afneemt en dat drukt de prijs.

    De aankondiging van de productieverlaging heeft nog niet geleid tot een prijsverhoging. Handelaren zijn bang dat de ingreep niet hard genoeg is.
    PietjePuk007woensdag 17 december 2008 @ 20:58
    Zo'n absoluut getal zegt toch geen reet . Hoeveel wordt er nu geproduceerd in totaal? Wat zijn de eerdere dalingen dan tov die van nu?

    NOS
    SeLangwoensdag 17 december 2008 @ 20:59
    quote:
    OPEC snijdt dieper dan ooit in olieproductie

    17 december 2008, 19:24 | ANP
    ORAN (AFN) - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verlaagt de olieproductie met ingang van januari met 2,2 miljoen vaten per dag. Dat maakte het oliekartel woensdag bekend. Het is de grootste productieverlaging door de OPEC ooit.

    Met de lagere productie wil de OPEC een rem zetten op de zeer scherpe daling van de olieprijs in de afgelopen maanden. Ruwe olie kostte in juli nog ruim 140 dollar per vat (van 159 liter), nu is dat zo'n 100 dollar minder. Dat komt doordat handelaren vrezen dat de wereldwijde economische teruggang de vraag flink zal verminderen.

    Erg veel effect had de productieverlaging woensdag niet. De olieprijs daalde juist met meer dan 5 procent omdat handelaren menen dat de ingreep van de OPEC onvoldoende zal zijn. Een vat kostte woensdagavond ruim 41 dollar, na eerder op de dag de grens van 40 dollar dicht te zijn genaderd
  • Grootste productieverlaging ooit
  • Olieprijs staat voor vandaag op -7% -8% as we speak
  • ....en dat ondanks de US$ die vandaag ook door het putje gaat



    Bubble
  • SeLangwoensdag 17 december 2008 @ 21:01
    ...en dat die kut arabieren en die smurf in Venezuela lekker mogen verzuipen in hun zwarte vuil
    ItaloDancerwoensdag 17 december 2008 @ 21:06
    De wereldeconomie staan er nu toch heel anders voor!
    De AEX stond deze zomer ook nog op 450.
    SeLangwoensdag 17 december 2008 @ 21:34
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 21:06 schreef ItaloDancer het volgende:
    De wereldeconomie staan er nu toch heel anders voor!
    De AEX stond deze zomer ook nog op 450.
    De AEX was ook een bubble. Alles was een bubble, behalve cash.

    Maar serieus, olie had alle kenmerken van een bubble. En elke bubble start met een goed en aannemelijk verhaal, zo ook olie. Alleen draven speculanten op een bepaald moment door. De fundamentals waren in 2008 niet zoveel anders dan in 2004 om een vervijfvoudiging van de prijs te rechtvaardigen.
    wolfrolfwoensdag 17 december 2008 @ 21:38
    De $ daalt, en de olieprijs eveneens!

    Dat wordt NOG goedkoper tanken
    ItaloDancerwoensdag 17 december 2008 @ 21:45
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 21:34 schreef SeLang het volgende:

    [..]

    De AEX was ook een bubble. Alles was een bubble, behalve cash.
    Daarom, niet zo flauw.
    quote:
    Maar serieus, olie had alle kenmerken van een bubble. En elke bubble start met een goed en aannemelijk verhaal, zo ook olie. Alleen draven speculanten op een bepaald moment door. De fundamentals waren in 2008 niet zoveel anders dan in 2004 om een vervijfvoudiging van de prijs te rechtvaardigen.
    Tuurlijk draven speculanten door.
    Maar --begin-- 2008 is wel heel anders dan 2004; goedlopende economie, sterk groeiende vraag, opkomende markten, en een aanbod wat niet langer groeit.
    Marblewoensdag 17 december 2008 @ 21:46
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 21:38 schreef wolfrolf het volgende:
    De $ daalt, en de olieprijs eveneens!

    Dat wordt NOG goedkoper tanken
    Maar prijzen van buskaarten e.d. verlagen ho maar . Pure kartelvorming.
    wolfrolfwoensdag 17 december 2008 @ 21:57
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 21:46 schreef Marble het volgende:
    Maar prijzen van buskaarten e.d. verlagen ho maar . Pure kartelvorming.
    Luke-SuperDudewoensdag 17 december 2008 @ 21:59
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 21:46 schreef Marble het volgende:

    [..]

    Maar prijzen van buskaarten e.d. verlagen ho maar . Pure kartelvorming.
    huilen! Koop je toch zelf een bus
    Marblewoensdag 17 december 2008 @ 22:01
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 21:59 schreef Luke-SuperDude het volgende:

    [..]

    huilen! Koop je toch zelf een bus
    Nee want ik teleporteer altijd al gewoon overal naartoe. Maar het ging me om het principe.
    Q.woensdag 17 december 2008 @ 22:04
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 @ 21:34 schreef SeLang het volgende:

    [..]

    De AEX was ook een bubble. Alles was een bubble, behalve cash.
    Bernake maakt van cash de volgende bubble. Alleen goud is geen bubble.
    sgooierwoensdag 17 december 2008 @ 22:14
    Er wordt teveel geld gedrukt. Gaat ons dat niet opbreken later?
    SeLangwoensdag 17 december 2008 @ 22:44
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 21:45 schreef ItaloDancer het volgende:

    Tuurlijk draven speculanten door.
    Maar --begin-- 2008 is wel heel anders dan 2004; goedlopende economie, sterk groeiende vraag, opkomende markten, en een aanbod wat niet langer groeit.
    Dat is het standaard riedeltje, maar concrete vraag-aanbod verhoudingen waren nauwelijks anders. Het was gewoon een klassieke hysterie.
    SeLangwoensdag 17 december 2008 @ 22:46
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 22:04 schreef Q. het volgende:

    [..]

    Bernake maakt van cash de volgende bubble. Alleen goud is geen bubble.
    Cash is nu al een bubble. Dat is het hele idee van deflatie.
    star_gazerwoensdag 17 december 2008 @ 23:14
    OPEC is echt machteloos. Olie bijna op $40 Samen met de lage dollar kunnen we straks voor een appel en een ei tanken
    henkwaywoensdag 17 december 2008 @ 23:17
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 23:14 schreef star_gazer het volgende:
    OPEC is echt machteloos. Olie bijna op $40 Samen met de lage dollar kunnen we straks voor een appel en een ei tanken
    Dit geeft wel aan hoe erg de economische activiteit af neemt
    Q.woensdag 17 december 2008 @ 23:32
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 @ 23:14 schreef star_gazer het volgende:
    OPEC is echt machteloos. Olie bijna op $40 Samen met de lage dollar kunnen we straks voor een appel en een ei tanken
    Dat is zooo tijdelijk. De prijzen gaan zo weer zo enorm stijgen....
    star_gazerwoensdag 17 december 2008 @ 23:34
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 23:32 schreef Q. het volgende:

    [..]

    Dat is zooo tijdelijk. De prijzen gaan zo weer zo enorm stijgen....
    De dollar zal wel weer wat stijgen t.o.v de euro, maar de vraag naar olie zie ik nog niet zo rap aantrekken. Misschien komt China nog met wat negatieve cijfers en dondert de prijs nog een stukje omlaag Die $30 lijkt me helemaal geen vreemd target hoor.

    [ Bericht 2% gewijzigd door star_gazer op 17-12-2008 23:45:35 ]
    star_gazerdonderdag 18 december 2008 @ 01:45
    En hoppa, onder de $40
    RM-rfdonderdag 18 december 2008 @ 01:52
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 21:45 schreef ItaloDancer het volgende:


    Tuurlijk draven speculanten door.
    Maar --begin-- 2008 is wel heel anders dan 2004; goedlopende economie, sterk groeiende vraag, opkomende markten, en een aanbod wat niet langer groeit.
    2004 een goedlopende economie?
    mwah... dan speelt je herinnering j sterk parten, vroeger was het altijd een stukk mooier-beter-etc...

    in 2003 had nederland achteraf gezien een sterkere recessie dan tot nu toe gebleken is... het CBS heeft beekent dat in 2003 de economie met 0,9% kromp en dat drie kwartalen na elkaar (dus ook officieel een recessie)
    enkel werden die cijfers pas een jaar later bekend en op het moment zelf werden de economische cijfers een etwat 'opgeschoond'


    in 2004 bleef de economie sterk kwakkkelen en kende men ook een kwartaal met teruggang:
    quote:
    Nederland kwakkelt vrolijk verder: derde recessie in drie jaar vrijwel een feit

    (12/08/2004)

    Nederland beleeft op dit moment vrijwel zeker haar derde recessie binnen drie jaar.

    Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de groei van de Nederlandse economie blijkt de economie in het derde kwartaal te zijn gekrompen met 0,2%.

    Voor recessie is twee opeenvolgende kwartalen van krimp nodig. In het huidige derde kwartaal is er, mede door de hoge olieprijs en oplopende werkloosheid, waarschijnlijk opnieuw geen groei te zien. In oktober dit jaar horen we dus formeel van het CBS of de derde recessie een feit is.

    Regelmatige lezers van mijn stukken weten dat deze ontwikkeling totaal geen verassing is. In mijn weblog van 9 april schreef ik het volgende:

    Nederland zit waarschijnlijk al in de derde recessie binnen drie jaar
    Door de daling van de detailhandelsverkopen in februari met bijna 5% is de kans levensgroot dat we voor de derde keer binnen drie jaar in een recessie komen. Een jaar geleden was er nog groei te zien.

    Derde keer recessie
    De eerste korte recessie van een half jaar blijkt eind 2001 begin 2002 te zijn opgetreden. Die was het gevolg van een veel voorkomende voorraadcorrectie. De economische terugval na de daling van de beurzen in 2000 en 2001 zorgde ervoor dat er even een inkoopstop bij bedrijven optrad. Al snel trad herstel op. Maar door grootschalige bezuinigingen in het bedrijfsleven in de vorm van ontslagrondes kwam de consumptie steeds verder onder druk. Hierdoor ontstond een veel moeilijker te bestrijden dubbele dip. De tweede recessie was in 2003 een feit.

    Krimp economie
    En als we de groeiende overheidsuitgaven even vergeten zie we dat het bedrijfsleven sinds eind 2000 al te maken heeft krimp. Daarmee zijn de economische zorgen voor bedrijven inmiddels voor het vierde jaar op rij groeiende. Deze ontwikkeling past helemaal bij een post-bubble (na-de-hype) periode. In Japan vond de hype tien jaar eerder plaats. Sindsdien probeert men daar uit de negatieve spiraal te ontsnappen. Steeds weer zette economisch herstel niet door en viel het land terug in recessie. Een weinig hoopgevend voorbeeld.
    http://www.rtl.nl/(/finan(...)de_recessie_feit.xml


    echt, als je wilt beweren dat men in 2004 aan het 'boomen' was, mag je wel eens wat meer onderbouwing brengen...


    economische boom was dr enkel in de jaren negentig en weet je wat de olieprijs toen deed.... $22 tot hooguit $28
    Beelzebufodonderdag 18 december 2008 @ 10:30
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 20:59 schreef SeLang het volgende:

    [..]

  • Grootste productieverlaging ooit
  • Olieprijs staat voor vandaag op -7% -8% as we speak
  • ....en dat ondanks de US$ die vandaag ook door het putje gaat



    Bubble
  • Inmiddels mogen we wel bekend achten dat die &#$^& olieprijs van een half jaar geleden niets, maar dan ook níets met schaarste te maken had en alleen door speculatie gevoed werd.

    Wat willen speculanten? Geld verdienen, snel en veel! Welk signaal geeft de OPEC af met hun productieverlaging? "Er is niemand die onze olie wil hebben". Geen handel is geen winstkansen, speculanten haken af, prijs daalt.

    En dat OPEC gejank dat de olie té goedkoop is is ook onmundig gezeur: 10 jaar geleden deed de olie $25 per vat (tegen een sterkere dollar, dat dan weer wel) en daar konden ze destijds ook van eten.
    dyna18donderdag 18 december 2008 @ 10:42
    Iemand nog een idee over waar de bodem voor olie gaat komen, oftewel wat zou een goed koopmoment zijn?
    ItaloDancerdonderdag 18 december 2008 @ 10:44
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 01:52 schreef RM-rf het volgende:

    [..]

    2004 een goedlopende economie?
    (...)
    Ik heb het juist over begin 2008 tov 2004.
    RM-rfdonderdag 18 december 2008 @ 10:54
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 10:42 schreef dyna18 het volgende:
    Iemand nog een idee over waar de bodem voor olie gaat komen, oftewel wat zou een goed koopmoment zijn?
    rond de $25 is het niveau waar de olieprijs voor 2002 ongeveer 20 jaar verbleef... zelfs tijdens economische boom-fases of gedurende oorlogen tussen de olie-bronnen kwam de olieprijs niet boven de $30 uit...

    het lijkt me zeer waarschijnlijk dat je dat minimaal als een ondergrens kunt nemen...
    gedurende de 20 jaar voor 2002 gold en olieprijs boven de $40 als enkel mogelijk door pure speculatie en ik denk dat dat een redelijk normale gedacht is (wat overigens niet wil zeggen dat die speculatie-mogelijkheden niet weer terugkomen, als bv de capaciteitsreserves krap gaan worden... maar laat nu juist de kunstmatige olieproductie-beperkingen van S-A eerder de belangrijkste grond om op te speculeren, nl. of men reserve-capaciteiten genoeg heeft om op korte termijn de productie te verhogen, wegnemen.... de productiecapaciteit-reserve komt nu weer terug op een 'normaal' niveau zoals hij ook voor een 20022 was... namelijk dat men altijd tegen de 6 tot 10 miljoen barrels dagelijks eventueel op korte termijn zou kunnen 'bij-produceren')
    RM-rfdonderdag 18 december 2008 @ 11:02
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 10:44 schreef ItaloDancer het volgende:

    [..]

    Ik heb het juist over begin 2008 tov 2004.
    tja... ook 2008 was heus niet zo 'spetterend' hoor ... vanaf november 2007 zijn de aandelenkoersen al op een negatieve koers gegaan en juist in jaanuari 2008 was er een 'mini-crash' qua aandelenkoersen...


    tja, tov een andere fase van sterke economische recessie's en lagconjunctuur zal het misschien wel mee kunnen vallen..
    maar als je de economische situatie van een jaar terug (crashende aandelenkoersen, Bear Stearns die valt, duidelijk aanwijzingen op een subprime-kredietcrisis in de VS) gaat benoemen als 'goedlopende economie, sterk groeiende vraag, opkomende markten' vind ik dat wel een nóg groter voorbeeld van een sterk vervormde werkelijkheidsbeleveing in jouw herinnering die ik moeilijk serieus nemen kan.
    Ender_Wiggindonderdag 18 december 2008 @ 11:47
    Waar blijven de conspiracy gasten nou? Vat olie zou nu toch op 200$ ruim moeten staan? Dat was toch besloten op die Bilderberg Conferentie als je hun toen moest geloven......
    Papierversnipperaardonderdag 18 december 2008 @ 12:05
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 11:47 schreef Ender_Wiggin het volgende:
    Waar blijven de conspiracy gasten nou? Vat olie zou nu toch op 200$ ruim moeten staan? Dat was toch besloten op die Bilderberg Conferentie als je hun toen moest geloven......
    Ze hadden daar besloten om de olieprijs te laten kelderen als er een recessie kwam.
    Lemans24donderdag 18 december 2008 @ 12:21
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 10:30 schreef Beelzebufo het volgende:

    [..]

    Inmiddels mogen we wel bekend achten dat die &#$^& olieprijs van een half jaar geleden niets, maar dan ook níets met schaarste te maken had en alleen door speculatie gevoed werd.
    En op zo'n speculatieve prijs zijn onze gasprijzen het komende halfjaar gebaseerd...
    Beelzebufodonderdag 18 december 2008 @ 12:34
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 12:21 schreef Lemans24 het volgende:

    [..]

    En op zo'n speculatieve prijs zijn onze gasprijzen het komende halfjaar gebaseerd...
    Wat in feite ook de grootste fuckerij is, aangezien de prijs nu lager is dan aan het begin van het afgelopen halfjaar waarop de tariefen van 2008/H2 gebaseerd waren en waarop 'zogenaamd' verlies geleden is. Zelfs bij gelijke prijzen wordt in 2009/H1 meer winst gemaakt dan dit verlies.
    RM-rfdonderdag 18 december 2008 @ 12:50
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 12:05 schreef Papierversnipperaar het volgende:

    [..]

    Ze hadden daar besloten om de olieprijs te laten kelderen als er een recessie kwam.
    eigenlijk zijn die bilderbergers ook maar gewoon met de waan van de dag meelopende knurften hé
    een beetje de PvdA, maar dan op mondiaal niveau

    maar niet zeggen in BNW; want die gasten daar verheerlijken die Bilderbergers en Reptillians enorm, alsof het en soort van super-politici en -economen zijn met een enorme lange-termijns-blik ..
    star_gazerdonderdag 18 december 2008 @ 16:03
    OPEC gaat voor een stabilisatie tussen de $70 en S80 volgens mij. Zelf verwacht ik eerder $50; die productiecuts van de OPEC sorteren nauwelijks het door hun gewenste effect.

    [ Bericht 29% gewijzigd door star_gazer op 18-12-2008 17:38:33 ]
    Papierversnipperaardonderdag 18 december 2008 @ 16:45
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 12:50 schreef RM-rf het volgende:

    [..]

    eigenlijk zijn die bilderbergers ook maar gewoon met de waan van de dag meelopende knurften hé
    een beetje de PvdA, maar dan op mondiaal niveau

    maar niet zeggen in BNW; want die gasten daar verheerlijken die Bilderbergers en Reptillians enorm, alsof het en soort van super-politici en -economen zijn met een enorme lange-termijns-blik ..
    Ik geloof best dat er clubjes mensen zijn die stiekum plannen maken en dingen proberen te doen, maar hoeveel macht je echt kan uitoefenen....?
    star_gazerdonderdag 18 december 2008 @ 17:38
    d'r kan nog meer af, d'r kan nog meer af....

    -5% alweer: $38.

    Zouden we in 2009 voor een euro kunnen tanken? De dollar pleurt aardig hard omlaag....
    wolfrolfdonderdag 18 december 2008 @ 18:44
    $38,66
    Lord_Vetinaridonderdag 18 december 2008 @ 19:07
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 17:38 schreef star_gazer het volgende:
    d'r kan nog meer af, d'r kan nog meer af....

    -5% alweer: $38.

    Zouden we in 2009 voor een euro kunnen tanken? De dollar pleurt aardig hard omlaag....
    Ik tank al voor 92 cent, hoor
    Mendeljevdonderdag 18 december 2008 @ 19:12
    quote:
    Op woensdag 17 december 2008 23:34 schreef star_gazer het volgende:
    Die $30 lijkt me helemaal geen vreemd target hoor.
    Het lijkt mij eerder een gevaarlijke target. Onder de 30 dollar wordt er vrijwel geen winst gemaakt voor een vat Brent olie. Als 30$ een aanhoudende trend wordt zullen er waarschijnlijk wat plants in de Noordzee op inactief gaan. Met alle gevolgen van dien.
    star_gazerdonderdag 18 december 2008 @ 20:48
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 19:12 schreef Mendeljev het volgende:

    [..]

    Het lijkt mij eerder een gevaarlijke target. Onder de 30 dollar wordt er vrijwel geen winst gemaakt voor een vat Brent olie. Als 30$ een aanhoudende trend wordt zullen er waarschijnlijk wat plants in de Noordzee op inactief gaan. Met alle gevolgen van dien.
    OK, het is gevaarlijk. Maar niet irreeel. We zitten al op $37 intussen...
    digitaLLdonderdag 18 december 2008 @ 21:08
    Ik heb het vermoeden dat binnen enkele jaren als de wereld economie weer aantrekt de inflatie enorm zal stijgen door ongelimiteerd gelddrukken. De stijging van grondstof prijzen dus ook olie zal echter als drogreden benoemd worden. Er is dan in werkelijkheid een oceaan van geld gedrukt tov dezelfde hoeveelheid grondstoffen.
    Grrrrrrrrdonderdag 18 december 2008 @ 21:11
    *kijkt geduldig toe naar de economische ontwikkelingen en wacht op een mooi instapmoment.
    ItaloDancerdonderdag 18 december 2008 @ 21:46
    36 dollar, wat een slagveld zeg, 10% eraf vandaag.
    digitaLLdonderdag 18 december 2008 @ 21:56
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 21:46 schreef ItaloDancer het volgende:
    36 dollar, wat een slagveld zeg, 10% eraf vandaag.
    De verw8ing is blijkbaar dat de OPEC cuts niet voldoende zijn, en/of dat de compliance een probleem gaat worden. De olielanden gaan door een dal van diepe duisternis omdat de verkoopprijs gekelderd is. Productiekosten hoger zijn en ze ook nog eens minder verkopen
    Mexico heeft giga problemen.
    1. De US gastarbeiders raken zonder werk en sturen dus veel minder geld naar Mexico.
    2. De olieproductie keldert enorm, vooral van Cantarell.
    3. De export naar de VS neemt af.
    4. Argro produkten voor export zijn in prijs gekelderd

    Men gaat nu dan ook weer obligaties uitgeven $ 2 miljard om te beginnen.
    Ik zou ze nog niet met een stok aanraken zo giftig zijn die krengen
    beantheriodonderdag 18 december 2008 @ 21:57
    D'r werd wel eens geklaagd over het (hoge) percentage belasting dat je betaald over een liter benzine, maar men kan zo langzamerhand beter gaan klagen over het nog veel hogere percentage "speculatie-belasting" dat er de afgelopen jaren betaald is. Ik geloof er namelijk geen reet van dat de vraag naar olie opeens drie-kwart lager is dan een half jaar geleden. De keizer heeft geen kleren aan.
    pberendsdonderdag 18 december 2008 @ 22:02
    Ben benieuwd wanneer er weer fysieke tekorten gaan ontstaan in olie. Die lage olieprijs zou de vraag naar olie toch onderhand moeten gaan stimuleren. Mensen zullen aan de pomp minder zuinig worden, of voorraadjes gaan aanleggen. Kan me ook niet voorstellen dat de vraag naar olie opeens 5 miljoen vaten minder is ofzo.
    ItaloDancerdonderdag 18 december 2008 @ 22:03
    Nou ja, tuurlijk zat er speculatie in deze zomer.
    Maar als de vraag met x % daalt, dan daalt de prijs natuurlijk met een veelvoud van x %.
    digitaLLdonderdag 18 december 2008 @ 22:04
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 21:57 schreef beantherio het volgende:
    D'r werd wel eens geklaagd over het (hoge) percentage belasting dat je betaald over een liter benzine, maar men kan zo langzamerhand beter gaan klagen over het nog veel hogere percentage "speculatie-belasting" dat er de afgelopen jaren betaald is. Ik geloof er namelijk geen reet van dat de vraag naar olie opeens drie-kwart lager is dan een half jaar geleden. De keizer heeft geen kleren aan.
    Hoe kom jij erop dat er een lineair verband zou zijn. Dus vraag 2x hoger is 2x hogere prijs
    beantheriodonderdag 18 december 2008 @ 22:11
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 22:04 schreef digitaLL het volgende:

    [..]

    Hoe kom jij erop dat er een lineair verband zou zijn. Dus vraag 2x hoger is 2x hogere prijs
    Ik ben geen expert en het was ook niet als statistische vergelijking bedoeld, maar het is richting gewone mensen (zoals ik) een beetje moeilijk uit te leggen dat de verschillen zo groot kunnen zijn. Het zet mij in ieder geval wel wat aan het denken.
    ItaloDancerdonderdag 18 december 2008 @ 22:14
    digitaLLdonderdag 18 december 2008 @ 22:23
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 22:11 schreef beantherio het volgende:

    [..]

    Ik ben geen expert en het was ook niet als statistische vergelijking bedoeld, maar het is richting gewone mensen (zoals ik) een beetje moeilijk uit te leggen dat de verschillen zo groot kunnen zijn. Het zet mij in ieder geval wel wat aan het denken.
    Wat men wil betalen hangt af van de "noodzaak"
    Als je een dodelijke ziekte hebt en een medicijn kan je redden is elke prijs denkbaar.
    Stel er is 1 kuur tov 100 zieken die tegen elkaar opbieden.
    Dan zal die ene kuur het hele vermogen van de rijkste waard zijn.
    Olie is essentieel en een kleine krapte leidt dan al snel tot flinke prijsstijgingen. Nu is de vraag gekelderd en hopen voorraden zich op. Er zijn alleen al 25 supertankers afgehuurt om overtollige olie op te slaan. Als ik het afstorten van de olievraag zie moet de wereldeconomie keihard aan't kelderen zijn.
    star_gazervrijdag 19 december 2008 @ 13:14
    $33,50... Waar gaat dit heen
    HarryPvrijdag 19 december 2008 @ 14:00
    quote:
    Op vrijdag 19 december 2008 13:14 schreef star_gazer het volgende:
    $33,50... Waar gaat dit heen
    Naar lekker goedkope benzine en eindelijk verplichte bezuinigingen die het kabinet zal moeten doorvoeren.
    Hand op de knip en ook op die van de overheid.
    RemcoDelftvrijdag 19 december 2008 @ 18:07
    quote:
    Op vrijdag 19 december 2008 13:14 schreef star_gazer het volgende:
    $33,50... Waar gaat dit heen
    En dat terwijl de dollarprijs OOK zakt!
    Let wel: benzine zal nooit goedkoop worden in Nederland! Dat je na een paar maanden 1,50 denkt dat 1 euro goedkoop is slaat nergens op, nu bestaat weer 75+% uit belastingen!
    pberendsvrijdag 19 december 2008 @ 18:12
    quote:
    Op vrijdag 19 december 2008 18:07 schreef RemcoDelft het volgende:

    [..]

    En dat terwijl de dollarprijs OOK zakt!
    Let wel: benzine zal nooit goedkoop worden in Nederland! Dat je na een paar maanden 1,50 denkt dat 1 euro goedkoop is slaat nergens op, nu bestaat weer 75+% uit belastingen!
    Wees blij. Zo voel je de pijn van hoge olieprijzen veel minder. Leve de accijns!
    RemcoDelftvrijdag 19 december 2008 @ 18:32
    quote:
    Op vrijdag 19 december 2008 18:12 schreef pberends het volgende:

    [..]

    Wees blij. Zo voel je de pijn van hoge olieprijzen veel minder. Leve de accijns!
    Het socialistische idee: relatieve vooruitgang i.p.v. absolute vooruitgang!
    henkwayvrijdag 19 december 2008 @ 18:38
    economische activiteit is tot een nulpunt gedaald, Obama zal op het absolute dieptepunt beginnen
    Corona1972vrijdag 19 december 2008 @ 20:45
    quote:
    Op donderdag 18 december 2008 21:57 schreef beantherio het volgende:
    D'r werd wel eens geklaagd over het (hoge) percentage belasting dat je betaald over een liter benzine, maar men kan zo langzamerhand beter gaan klagen over het nog veel hogere percentage "speculatie-belasting" dat er de afgelopen jaren betaald is. Ik geloof er namelijk geen reet van dat de vraag naar olie opeens drie-kwart lager is dan een half jaar geleden. De keizer heeft geen kleren aan.
    Zie mijn post ergens anders.Saxo Bank: Italie uit de Euro

    Ik ben het met je eens.De mensen die in olie handelden hebben erg veel verdiend aan olie de laatste tijd.
    Er is continu gespeculeerd en elke keer als er werd gezegd dat de OPEC minder ging produceren ging de prijs omhoog.
    Kartelvorming waar je U tegen zegt,maar ja,dat weten we al langer dan vandaag.
    Elke keer als er werd gemeld dat de olievoorraden minder waren dan gedacht (zie Shell,die vaak hun voorraad heeft moeten bijstellen) ging de prijs omhoog.

    /complottheoriemodus

    Shell heeft olievelden.Shell zijn aandeel stond hoog.Shell wil aandelen terugkopen.Shell meld dat voorraad lager is.aandeel zakt.Shell koopt aandelen terug.Shell hoeft minder dividend uit te keren.

    Nu even serieus,ookal zou het bovenstaande waar kunnen zijn,we weten allemaal dat de oliemarkt heel ondoorzichtig is.Elk hikje staat garant voor een prijsverhoging of daling.
    En dat gespeculeer van de afgelopen tijd heeft er alleen maar voor gezorgd dat brandstoffen en alle andere stoffen die uit aardolie worden gewonnen de pan uitrezen.

    De chemie had er ook veel last van,en om de cirkel rond te maken,de consument uiteindelijk ook.

    Natuurlijk weet ik dat de belastingen in Nederland op benzine erg hoog is,de laaste accijnsverhoging van 3 cent per liter levert de staat per dag miljoenen op.Nu maar hopen dat die miljoenen goed gebruikt worden.
    star_gazervrijdag 19 december 2008 @ 23:14
    WTF olie weer op $42
    ItaloDancervrijdag 19 december 2008 @ 23:23
    Zal wel te maken hebben met de expiratie.
    Dus nieuwe future (met een nieuwe expiratiedatum).
    Vanmiddag keek je nog naar de decemberfuture, nu naar de februarifuture.
    Zit wel een ERG groot verschil in nu maar ja... hectische tijden... over twee maanden kan alles weer anders (beter) zijn... of nou ja... dat prijzen ze een klein beetje in...
    wahtwoensdag 24 december 2008 @ 14:54
    Grafieken

    Tot gister.


    Tot november 2008.


    Tot september 2008.


    Tot september 2008.



    Nieuws

    ExxonMobil fined $6.1 million for Clean Air Act violations
    Met daarop volgend:
    U.S. Weakens Plan to Curb Air Pollution at Refineries
    quote:
    The U.S. Environmental Protection Agency weakened plans to reduce air pollution from new refineries after petroleum-industry lobbyists complained about potential costs for oil companies including Exxon Mobil Corp.
    Oil-Refining Margins Are Worst in Three Quarters, BP Data Show
    quote:
    Dec. 23 (Bloomberg) -- Profits from turning a barrel of crude into oil products are the worst since the first quarter amid waning demand for gasoline and other fuels, according to BP Plc data.
    [..]
    Northwest European refiners earned $7.76 a barrel so far this quarter, the most of the six regions surveyed, followed by the Mediterranean at $5.15, according to London-based BP.

    The lowest margins were in the U.S. Gulf Coast and Midwest, at $2.30 and $2.20, respectively. Those two regions had the highest profit margins in the third quarter.
    New EIA Energy Outlook Projects Flat Oil Consumption to 2030, Slower Growth in Energy Use and Carbon Dioxide Emissions, and Reduced Import Dependence
    quote:
    For the first time in more than 20 years, the new AEO reference case projects virtually no growth in U.S. oil consumption, reflecting the combined effect of recently enacted CAFE standards, requirements for increased use of renewable fuels, and an assumed rebound in oil prices as the world economy recovers. With overall liquid fuel demand in the AEO2009 reference case growing by only 1 million barrels per day between 2007 and 2030, increased use of domestically-produced biofuels, and rising domestic oil production spurred by higher prices, the net import share of total liquids supplied, including biofuels, declines from 58 percent in 2007 to less than 40 percent in 2025 before increasing to 41 percent in 2030
    Year-End Round Up: Top Worldwide Finds in 2008
    quote:
    [..]
    One particular region that has continued to dig deeper in 2008 and has hit the hydrocarbon jackpot for the year is located in the world's southern hemisphere and features unconventional conditions for recovering hydrocarbons. Specifically, Brazil is taking the reigns for unlocking vast amounts of oil and gas below layers of salt, rock and sand, and several of the most memorable finds are located in extreme water depths in the country's subsalt basins.

    As a region, Latin America boasts seven of the largest oil-and-gas discoveries worldwide for 2008, according to Isabel Ordonez of Dow Jones Newswires.

    Chinezen werken aan pijpleiding voor olie-/gaswinning.

    Opinie

    Thoughts on [Obama's] New Energy Team
    quote:
    The focus of this essay will be on Dr. Chu[..]

    ...he has been outspoken over his opposition to coal...
    ...He favors nuclear energy over coal ...
    ...His concerns over global warming have been well-publicized...
    ...He is no fan of corn ethanol...
    ...He favors higher gas taxes...
    ...He stresses the need for greater energy efficiency...
    ...And he recognizes that the U.S. can be a leader in new energy technologies, but are starting to fall behind in some areas...
    [..]
    Lisa Jackson, EPA head

    Quick bio: Trained as a chemical engineer at Princeton, she has spent her entire career with government environmental agencies. She worked her way up through the EPA from 1987-2002, then moved to the New Jersey Department of Environmental Protection, eventually becoming its head in 2006. She was appointed as New Jersey Governor John Corzine's chief-of-staff less than a month ago.

    Carol Browner, energy czar

    Quick bio: The longest-serving EPA administrator in the history of the agency, Browner is the non-scientist on the team. She came up through politics, working as Al Gore's legislative director in the late 1980s, before heading the Florida Department of Environmental Regulation. She was appointed by Bill Clinton in 1993 to helm the EPA and left in 2001. Since then, she's been a consultant with The Albright Group.
    edwinhwoensdag 24 december 2008 @ 17:20
    Ik heb me er eigenlijk nooit zo mee bezig gehouden, maar hoe beleg je eigenlijk in olie, kan ik bij voorbeel nu een positie kopen voor 38 dollar en deze over 3 jaar weer verkopen?
    wahtwoensdag 24 december 2008 @ 18:17
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 17:20 schreef edwinh het volgende:
    Ik heb me er eigenlijk nooit zo mee bezig gehouden, maar hoe beleg je eigenlijk in olie, kan ik bij voorbeel nu een positie kopen voor 38 dollar en deze over 3 jaar weer verkopen?
    Hoe je daadwerkelijk olie-futures kan kopen (van 1000 vaten per stuk) weet ik niet, maar dat zou ook betekenen dat 1 zo'n contract nu rond de 38.000 dollar ligt.

    Een andere manier is aandelen van het US Oil Fund kopen. Dat kun je verhandelen als een aandeel en het fonds belegd enkel in olie-futures waardoor 1 aandeel altijd ongeveer gelijk staat aan 0,843 (of zoiets) keer de prijs van een vat olie.

    Daarnaast kan je voor de zeer korte termijn turbos en dergelijke gebruiken. En als laatste lopen de aandelen van oliebedrijven enigszins gelijk aan de olieprijs.
    RemcoDelftwoensdag 24 december 2008 @ 18:28
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 17:20 schreef edwinh het volgende:
    Ik heb me er eigenlijk nooit zo mee bezig gehouden, maar hoe beleg je eigenlijk in olie, kan ik bij voorbeel nu een positie kopen voor 38 dollar en deze over 3 jaar weer verkopen?
    Volgens mij (en dat weet ik niet zeker dus ik ben ook benieuwd!) is olie niet bedoeld voor de lange termijn, simpelweg omdat hetgeen vandaag verkocht wordt over 2 maanden daadwerkelijk geleverd wordt.
    Daarbij is er niks zinnigs te zeggen over de prijs: deze kan nog 2 maanden doordalen, dan zit-ie op 10 dollar per vat, maar zodra-ie gaat stijgen springen alle speculanten er weer bovenop en dan zit-ie na 8 maanden weer op 147 dollar...
    Oh yeah, zo tegen de tijd dat olie 10 dollar per vat doet, wil ik wel vaatjes gaan stapelen in de tuin
    Grrrrrrrrwoensdag 24 december 2008 @ 19:38
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 18:28 schreef RemcoDelft het volgende:

    [..]

    Volgens mij (en dat weet ik niet zeker dus ik ben ook benieuwd!) is olie niet bedoeld voor de lange termijn, simpelweg omdat hetgeen vandaag verkocht wordt over 2 maanden daadwerkelijk geleverd wordt.
    Daarbij is er niks zinnigs te zeggen over de prijs: deze kan nog 2 maanden doordalen, dan zit-ie op 10 dollar per vat, maar zodra-ie gaat stijgen springen alle speculanten er weer bovenop en dan zit-ie na 8 maanden weer op 147 dollar...
    Oh yeah, zo tegen de tijd dat olie 10 dollar per vat doet, wil ik wel vaatjes gaan stapelen in de tuin
    Dan doe ik mee
    edwinhwoensdag 24 december 2008 @ 19:40
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 18:17 schreef waht het volgende:

    [..]

    Hoe je daadwerkelijk olie-futures kan kopen (van 1000 vaten per stuk) weet ik niet, maar dat zou ook betekenen dat 1 zo'n contract nu rond de 38.000 dollar ligt.

    Een andere manier is aandelen van het US Oil Fund kopen. Dat kun je verhandelen als een aandeel en het fonds belegd enkel in olie-futures waardoor 1 aandeel altijd ongeveer gelijk staat aan 0,843 (of zoiets) keer de prijs van een vat olie.

    Daarnaast kan je voor de zeer korte termijn turbos en dergelijke gebruiken. En als laatste lopen de aandelen van oliebedrijven enigszins gelijk aan de olieprijs.
    Ik heb eens gekeken maar die USO aandelen zijn idd wel aardig, nou alleen nog even de bodem weten te pikken op de olie prijs en dan het spul voor een lange tijd weg zetten, mjah voor 700% rendement kan dat ook wel......
    digitaLLwoensdag 24 december 2008 @ 21:23
    Oil $ 35.71
    Volgens Bloomberg

    Going down hard en fast
    ItaloDancerwoensdag 24 december 2008 @ 21:40
    Jee nogal ja... Hoe dat zo in ene?
    pberendswoensdag 24 december 2008 @ 21:57
    Recessievrees .

    Denk niet dat we de 10 dollar aan gaan tikken overigens, ook niet de 20. Op dit moment is olie al goedkoper dan de gemiddelde productiekosten zijn.
    digitaLLwoensdag 24 december 2008 @ 21:57
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 21:40 schreef ItaloDancer het volgende:
    Jee nogal ja... Hoe dat zo in ene?
    Oplopende voorraden
    quote:

    Oil Falls After Bigger-Than-Forecast Increase in Fuel Supplies


    By Mark Shenk

    Dec. 24 (Bloomberg) -- Crude oil fell below $36 a barrel after a government report showed a bigger-than-expected increase in U.S. supplies of gasoline and distillate fuel, a category that includes heating oil and diesel.

    Gasoline inventories rose 3.34 million barrels to 207.3 million barrels last week, the Energy Department said today in a weekly report. Stockpiles were forecast to increase by 750,000 barrels, according to a Bloomberg News survey. Distillate stockpiles climbed 1.81 million barrels to 135.3 million barrels.
    .......
    Bloomberg
    SeLangwoensdag 24 december 2008 @ 22:08
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 18:17 schreef waht het volgende:

    [..]

    Hoe je daadwerkelijk olie-futures kan kopen (van 1000 vaten per stuk) weet ik niet, maar dat zou ook betekenen dat 1 zo'n contract nu rond de 38.000 dollar ligt.
    Vroeger zaten de kleinere speculanten in de QM contracten. Die waren 500 vaten. Die werden electronisch verhandeld op GLOBEX, terwijl het grote contract CL (1000 vaten) alleen pit-trading was (open outcry, niet electronisch) sinds een jaar of 3 is CL ook electronisch geworden en nu is er amper meer handel in QM want bijna iedereen gaat naar het meest liquide contract (CL dus).

    De onderliggende waarde van een CL contract is dus inderdaad zo'n $38000 met de huidige olieprijs, maar het kapitaal dat je daadwerkelijk nodig hebt is de margeverplichting. In het geval van CL is dat ongeveer $9000, voor QM is dat de helft.
    wahtwoensdag 24 december 2008 @ 22:14
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 22:08 schreef SeLang het volgende:

    [..]

    Vroeger zaten de kleinere speculanten in de QM contracten. Die waren 500 vaten. Die werden electronisch verhandeld op GLOBEX, terwijl het grote contract CL (1000 vaten) alleen pit-trading was (open outcry, niet electronisch) sinds een jaar of 2,3 is CL ook electronisch geworden en nu is er amper meer handel in QM want bijna iedereen gaat naar het meest liquide contract (CL dus).

    De onderliggende waarde van een CL contract is dus inderdaad zo'n $38000 met de huidige olieprijs, maar het kapitaal dat je daadwerkelijk nodig hebt is de margeverplichting. In het geval van CL is dat ongeveer $9000, voor QM is dat de helft.
    Ah, dank voor de uitleg. Maar als ik het goed begrijp kun je dus in het bezit komen van een crude oil contract zonder met de totale som geld over de boeg te komen? Het andere deel van het kapitaal leen je of iets dergelijks?
    SeLangwoensdag 24 december 2008 @ 22:47
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 22:14 schreef waht het volgende:

    [..]

    Ah, dank voor de uitleg. Maar als ik het goed begrijp kun je dus in het bezit komen van een crude oil contract zonder met de totale som geld over de boeg te komen? Het andere deel van het kapitaal leen je of iets dergelijks?
    Futures worden per dag afgerekend. Aan het eind van de dag vindt er cash settlement plaats voor het verschil. Dus stel je koopt nu een contract @$36 en morgen sluit de sessie op $38, dan wordt er direct $2000 op je rekening gestort. Omgekeerd, als het contract op $34 settled dan gaat er direct $2000 van je rekening af.

    De margin is om je broker en je tegenpartij te beschermen. Een soort buffer dus. Je hebt een 'initial margin' (momenteel ongeveer $9000) die op je rekening moet staan om het contract te mogen kopen. Het absolute minimum dat je vervolgens moet aanhouden heet 'maintainance margin' (momenteel ca $6700). Kom je daaronder dan krijg je de bekende margincall. Maar veel brokers zullen dan zelf je positie sluiten (en als dat 2x ofzo is gebeurd dan willen ze je niet meer als klant).

    Omdat je met futures kunt profiteren van de volle prijsbeweging terwijl je maar een deel van het geld daadwerkelijk op tafel hoeft te leggen bevat de future ook een rentecomponent en ook opslagkosten e.d. zitten in de prijs van de future verwerkt. Immers, iemand die de olie fysiek heeft moet kosten maken voor financiering, opslag, verzekering etc.

    Mede daardoor zit er ook een verschil tussen de spotprijs en de futureprijs. Als de spotprijs bijvoorbeeld $2 lager is dan het februari contract, dan zou je olie in de spotmarket kunnen kopen en tegelijkertijd het februari contract verkopen. Als je de olie voor minder dan $2 kunt financieren, opslaan, transporteren en verzekeren dan maak je risicoloze winst.
    ItaloDancerwoensdag 24 december 2008 @ 22:50
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 21:57 schreef digitaLL het volgende:

    [..]

    Oplopende voorraden
    [..]

    Bloomberg
    Wat is dat dan voor iets? Ik snap er niks van.
    Olievoorraden komen altijd om 16:35, zal vandaag niet anders zijn geweest, en volgens Briefing namen ze met 3,1 miljoen af.
    digitaLLwoensdag 24 december 2008 @ 22:58
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 22:50 schreef ItaloDancer het volgende:

    [..]

    Wat is dat dan voor iets? Ik snap er niks van.
    Olievoorraden komen altijd om 16:35, zal vandaag niet anders zijn geweest, en volgens Briefing namen ze met 3,1 miljoen af.
    Het kan zijn dat de olievoorraden afgenomen zijn maar blijkbaar draaien de raffinaderijen overcapaciteit want de voorraad destilaten neemt toe.
    ItaloDancerwoensdag 24 december 2008 @ 23:34
    Maar dan nog is het dus gek dat de olieprijs pas om half 8 ofzo in ene instort
    RemcoDelftdonderdag 25 december 2008 @ 08:25
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 21:57 schreef pberends het volgende:
    Recessievrees .

    Denk niet dat we de 10 dollar aan gaan tikken overigens, ook niet de 20. Op dit moment is olie al goedkoper dan de gemiddelde productiekosten zijn.
    Dat zegt niet alles, een bron stilleggen kost ook geld, en later weer in productie nemen ook!

    [ Bericht 0% gewijzigd door RemcoDelft op 25-12-2008 09:59:13 ]
    edwinhdonderdag 25 december 2008 @ 09:43
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 22:47 schreef SeLang het volgende:

    [..]

    Futures worden per dag afgerekend. Aan het eind van de dag vindt er cash settlement plaats voor het verschil. Dus stel je koopt nu een contract @$36 en morgen sluit de sessie op $38, dan wordt er direct $2000 op je rekening gestort. Omgekeerd, als het contract op $34 settled dan gaat er direct $2000 van je rekening af.

    De margin is om je broker en je tegenpartij te beschermen. Een soort buffer dus. Je hebt een 'initial margin' (momenteel ongeveer $9000) die op je rekening moet staan om het contract te mogen kopen. Het absolute minimum dat je vervolgens moet aanhouden heet 'maintainance margin' (momenteel ca $6700). Kom je daaronder dan krijg je de bekende margincall. Maar veel brokers zullen dan zelf je positie sluiten (en als dat 2x ofzo is gebeurd dan willen ze je niet meer als klant).

    Omdat je met futures kunt profiteren van de volle prijsbeweging terwijl je maar een deel van het geld daadwerkelijk op tafel hoeft te leggen bevat de future ook een rentecomponent en ook opslagkosten e.d. zitten in de prijs van de future verwerkt. Immers, iemand die de olie fysiek heeft moet kosten maken voor financiering, opslag, verzekering etc.

    Mede daardoor zit er ook een verschil tussen de spotprijs en de futureprijs. Als de spotprijs bijvoorbeeld $2 lager is dan het februari contract, dan zou je olie in de spotmarket kunnen kopen en tegelijkertijd het februari contract verkopen. Als je de olie voor minder dan $2 kunt financieren, opslaan, transporteren en verzekeren dan maak je risicoloze winst.
    duidelijk, ik gaan dan toch voor o.a USO aandelen, nu nog even de bodem weten te pikken.

    merci SELANG
    edwinhdonderdag 25 december 2008 @ 09:55
    quote:
    Op donderdag 25 december 2008 08:25 schreef RemcoDelft het volgende:

    [..]

    Dat zegt niet alles, een bron stilleggen kost ook geld, en later ewer in productie nemen ook!
    Ik meen dat rusland sinds enkele weken ook een van de grootste olievelden in de wereld in productie heeft genomen, dat gaan ze na jaren van voorbereiding echt niet stilleggen, de OPEC kan dan wel zeggen dat de productie wordt beperkt, maar daar houdt waarschijnlijk niemand zich aan. Ik zie de prijs van olie wel naar 20 dollar het vat vallen, echter als er in america nou een soort hyperinflatie komt kan de prijs nog verder zakken. Wanneer zou het moment daar zijn om definitief van de dollar af te stappen en naar een stabielere munt over te gaan.
    RemcoDelftdonderdag 25 december 2008 @ 10:00
    quote:
    Op donderdag 25 december 2008 09:55 schreef edwinh het volgende:

    [..]
    Wanneer zou het moment daar zijn om definitief van de dollar af te stappen en naar een stabielere munt over te gaan.
    Welke munt had je in gedachten? De dollar heeft zich al lange tijd bewezen. De euro is ook niet stabiel, hij stijgt nu welliswaar, maar 10 jaar geleden kreeg je omgerekend de helft van de dollars er voor. En over 10 jaar is dat ongetwijfeld weer andersom: de dollar heeft vaak genoeg bewezen weer op te krabbelen.
    Papierversnipperaardonderdag 25 december 2008 @ 10:11
    quote:
    Op donderdag 25 december 2008 10:00 schreef RemcoDelft het volgende:

    [..]

    Welke munt had je in gedachten? De dollar heeft zich al lange tijd bewezen. De euro is ook niet stabiel, hij stijgt nu welliswaar, maar 10 jaar geleden kreeg je omgerekend de helft van de dollars er voor. En over 10 jaar is dat ongetwijfeld weer andersom: de dollar heeft vaak genoeg bewezen weer op te krabbelen.
    Bij gebrek aan een alternatief.
    edwinhdonderdag 25 december 2008 @ 10:14
    quote:
    Op donderdag 25 december 2008 10:00 schreef RemcoDelft het volgende:

    [..]

    Welke munt had je in gedachten? De dollar heeft zich al lange tijd bewezen. De euro is ook niet stabiel, hij stijgt nu welliswaar, maar 10 jaar geleden kreeg je omgerekend de helft van de dollars er voor. En over 10 jaar is dat ongetwijfeld weer andersom: de dollar heeft vaak genoeg bewezen weer op te krabbelen.
    misschien kan die munt wel vervangen worden naar de euro maar dan krijg je idd weer ellende later, maar ik dacht zelf meer aan edel metalen ofzo.....
    RemcoDelftdonderdag 25 december 2008 @ 10:25
    quote:
    Op donderdag 25 december 2008 10:14 schreef edwinh het volgende:

    [..]

    misschien kan die munt wel vervangen worden naar de euro maar dan krijg je idd weer ellende later, maar ik dacht zelf meer aan edel metalen ofzo.....
    Ah, terug naar 1850 ...
    Niet dat goud nou erg stabiel is...
    edwinhdonderdag 25 december 2008 @ 10:33
    quote:
    Op donderdag 25 december 2008 10:25 schreef RemcoDelft het volgende:

    [..]

    Ah, terug naar 1850 ...
    Niet dat goud nou erg stabiel is...
    edelmetalen zijn een stuk stabieler als geld dat terug gaat naar haar intrinsieke waarde.
    als de dollar nou nog gelinkt aan goud stond was er niks aan de hand geweest, mjah had had had
    Mendeljevdonderdag 25 december 2008 @ 12:04
    quote:
    Op woensdag 24 december 2008 22:47 schreef SeLang het volgende:

    tekst
    Dank voor de uitleg.

    Maar hoe zit het dan met de daadwerkelijke olie zelf? Wordt deze per handelsdag in een vast aantal vaten verkocht om de cash settlement te financieren? Of moet de handelaar het hebben van de 2$ margin om winst te maken?

    Nog korter gezegd: wie bepaalt hoeveel vaten de transporteur/broker per handelsdag moet verkopen?
    wahtvrijdag 26 december 2008 @ 14:06
    Meer getankt ondanks hoge prijs
    quote:
    AMSTERDAM - De hoge prijzen van benzine en diesel in de eerste drie kwartalen van dit jaar hebben er niet voor gezorgd dat mensen minder brandstof zijn gaan verbruiken. Integendeel, er werd zelfs iets meer getankt dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    In de eerste negen maanden van dit jaar werd er in totaal 10,2 miljard liter getankt, tegenover 10,1 miljard een jaar eerder. Dat is een stijging van 0,9 procent. Die stijging komt volledig op het conto van diesel, want benzine werd juist minder getankt.

    Er werd 0,9 procent minder benzine getankt, tegen een stijging van 2,2 procent bij diesel. De meeste liters diesel gaan nog altijd in vrachtwagens, maar er zijn volgens het CBS wel steeds meer personenauto's die op diesel rijden.

    Prijzen

    Inmiddels zijn de prijzen aan de pomp gekelderd. Zo kostte benzine in november 9,6 procent minder dan in oktober. Dat was de grootste prijsdaling in de afgelopen dertig jaar.

    Het toppunt van de benzineprijs dit jaar werd bereikt tussen juni en juli, blijkt uit cijfers van United Consumers. Op16 juni was de adviesprijs van een liter euro 95-benzine ruim 1,69 euro. De benzineprijs daalt nu nog bijna dagelijks en staat op nog geen 1,22 euro.

    Rijden

    De lage benzineprijs leidt er volgens hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS aan de andere kant ook niet toe dat mensen ineens veel meer gaan rijden.

    "Er zijn natuurlijk wel mensen die als de benzineprijs hoog is voor een klein ritje de fiets pakken, maar verschil op grote schaal maakt dat niet echt. Met de lage prijs wordt het bijvoorbeeld wel aantrekkelijker om met de auto op wintersport te gaan."

    Aan een voorspelling van de brandstofprijzen waagt Vergeer zich niet. "In juli waren er mensen die dachten dat de olieprijs per vat naar tweehonderd dollar zou gaan. Nu die rond de vijftig dollar zit, vraag je je af waar die mensen nu zijn."
    Die mensen zijn er nog steeds.
    RemcoDelftvrijdag 26 december 2008 @ 14:33
    Die 0,9 % meer liters wordt al voor bijna de helft verklaard door dat de 2e periode een dag extra heeft (schrikkeljaar). En na de zomer t/m september, bij het dalen van de prijzen, kan ik me voorstellen dat de voorraad in de tanks is toegenomen, doordat mensen sneller helemaal vullen bij lagere prijzen. 0,1 miljard liter past prima in alle benzine-diesel tanks.
    SeLangvrijdag 26 december 2008 @ 15:07
    quote:
    Op donderdag 25 december 2008 12:04 schreef Mendeljev het volgende:

    [..]

    Dank voor de uitleg.

    Maar hoe zit het dan met de daadwerkelijke olie zelf? Wordt deze per handelsdag in een vast aantal vaten verkocht om de cash settlement te financieren? Of moet de handelaar het hebben van de 2$ margin om winst te maken?

    Nog korter gezegd: wie bepaalt hoeveel vaten de transporteur/broker per handelsdag moet verkopen?
    Een olieleverancier hoeft alleen maar olie te leveren op de dag die is gespecificeerd in het contract.

    De dagelijkse cash settlements gaan tussen de koper en verkoper van het contract (er is voor elk contract altijd iemand long en iemand short). Het totale aantal contracten dat uitstaat is de 'open interest'. Die neemt normaal gesproken af tegen de tijd dat het contract expireert omdat speculanten die geen behoefte hebben om olie fysiek te kopen of te leveren hun contracten sluiten.
    henkwayvrijdag 26 december 2008 @ 15:11
    quote:
    Op vrijdag 26 december 2008 14:06 schreef waht het volgende:
    Meer getankt ondanks hoge prijs
    [..]

    Die mensen zijn er nog steeds.
    Het punt is dat 10% minder vraag dan het aanbod voor een 80% lagere prijs zorgt, andersom werkt dat ook, geen enkell transportbedrijf gaat meer rijden als de benzine goedkoper is.

    Maar als de economie weer gaat draaien, zullen we zo weer op 200$ zitten
    edwinhdonderdag 1 januari 2009 @ 11:25
    heb ik wat gemist?
    + 9.6%
    http://finance.google.com/finance?client=ob&q=NYSE:USO
    edwinhdonderdag 1 januari 2009 @ 11:27
    http://www.finanzen.net/rohstoffe/oelpreis
    henkwaydonderdag 1 januari 2009 @ 15:51
    Ford zit er niet mee, al dat hybride gedoe
    quote:
    do 01 jan 2009, 12:58
    Ford steekt vuurwerk af, Mustang GT500
    detroit - Ford begint het nieuwe jaar met de Mustang GT500. Het topmodel van de Mustang-reeks zorgt voor het nodige vuurwerk met zijn meer dan 540 pk sterke achtcilinder benzinemotor.

    Verantwoordelijk voor het monster is SVT, zeg maar Ford´s huistuner, in samenwerking met Caroll Shelby, Ford´s andere huistuner. Die techneuten hebben hun krachten gebundeld om van deze Mustang een -naar eigen zeggen- high-performance auto te maken. Het belooft de bruutste Mustang ooit te zijn. Daarvoor zorgt een supercharged 5.409 cc grote liter V8-motor. Om het blok stoom af te laten blazen is een luchtrooster in de motorkap aangebracht. Ford koppelt de krachtcentrale aan een handgeschakelde zesversnellingsbak
    Asgarddonderdag 1 januari 2009 @ 16:39
    quote:
    Op donderdag 1 januari 2009 15:51 schreef henkway het volgende:
    Ford zit er niet mee, al dat hybride gedoe
    [ afbeelding ]
    [..]


    Ze leren het ook nooit he
    ItaloDancerdonderdag 1 januari 2009 @ 16:54
    quote:
    Hmmm gemist.
    Tja, eindejaarsrally dan maar?
    wolfrolfvrijdag 2 januari 2009 @ 13:29
    Die Mustang

    Ik zie dat Brent en die andere soort olie nu allebei ongeveer op 42 dollar staan?
    DiRadicalvrijdag 2 januari 2009 @ 13:45
    quote:
    Op donderdag 1 januari 2009 15:51 schreef henkway het volgende:
    Ford zit er niet mee, al dat hybride gedoe
    [ afbeelding ]
    [..]


    Dit is 1 model, je kunt ook gewoon een Mondeo (of Taurus) kopen.
    Het VW concern maakt ook Bugatti, Lamborghini, Bentley en de Audi RS6.
    Je kunt ook in een VW Fox of Polo gaan rijden.


    Keuze
    wahtvrijdag 2 januari 2009 @ 14:31
    quote:
    Op vrijdag 2 januari 2009 13:45 schreef DiRadical het volgende:
    Keuze
    Idd, als Ford zichzelf ten gronde wilt brengen is dat hun eigen keuze.
    DiRadicalvrijdag 2 januari 2009 @ 15:04
    quote:
    Op vrijdag 2 januari 2009 14:31 schreef waht het volgende:

    [..]

    Idd, als Ford zichzelf ten gronde wilt brengen is dat hun eigen keuze.
    Ford heeft minder problemen met de paar honderd mustangs die ze wel verkopen, dan met de duizenden F-series trucks die ze minder verkopen
    Q.vrijdag 2 januari 2009 @ 15:58
    Laat ze er maar lekker in stikken, stelletje kortzichtige mongolen daar:
    quote:
    Amerikanen keren zich ook af van 'groene' auto's

    TORONTO - Een paar maanden geleden leken milieuvriendelijke hybride auto's nog de toekomst van de Amerikaanse auto-industrie te zijn.

    Maar met de dalende olieprijs stortte de verkoop van de 'groene' voertuigen ook hard in, zo meldde vrijdag de krant The Financial Times.

    De autoverkopen zijn de afgelopen maanden sowieso sterk gekelderd. Maar hybride auto's, die duurder zijn in de aanschaf, werden nog minder afgenomen.

    In november daalden de verkopen van deze voertuigen die deels door een elektromotor worden aangedreven, in de VS met 53 procent ten opzichte van november 2007. In totaal vielen de autoverkopen met 37 procent.

    Olieprijs

    De daling gaat gelijk op met de olieprijs. Die kelderde de afgelopen maanden van een record van circa 147 dollar per vat in juli naar iets boven de 41 dollar nu.

    Hoe lager de benzineprijs, hoe langer het voor de consument duurt om de extra kosten die aan de aanschaf van een milieuvriendelijke auto zitten er uit te krijgen, aldus de krant.

    Wie een half jaar geleden een hybride auto kocht, was na drie en een half jaar uit de kosten. Nu duurt het acht jaar voordat de duurdere aanschafprijs (die tussen 2100 en 3500 euro hoger ligt) er uit is.

    Tegenvaller

    De ontwikkeling is een nieuwe forse tegenvaller voor autoproducenten, die juist bezig zijn zwaar te investeren in de verdere ontwikkeling en productie van hybride auto's.

    De Amerikaanse autoindustrie heeft van de overheid recent leningen gekregen die geoormerkt zijn voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologieën.

    Benzine-accijns

    Volgens de Financial Times is de top van de Amerikaanse autofabrikanten inmiddels voorstander van het invoeren van een benzine-accijns, om de Amerikanen op deze manier te dwingen zuiniger met brandstof om te gaan. Een idee dat tot nu toe volledig taboe was in de autosector.
    Nu.nl
    wolfrolfvrijdag 2 januari 2009 @ 16:32
    ___

    Ik hou wel van die domme Amerikanen. Het is wel aandoenlijk enzo
    Asgardvrijdag 2 januari 2009 @ 17:49
    quote:
    Op vrijdag 2 januari 2009 15:58 schreef Q. het volgende:
    Laat ze er maar lekker in stikken, stelletje kortzichtige mongolen daar:
    [..]

    Nu.nl
    wolfrolfvrijdag 2 januari 2009 @ 19:39
    Olie @ 46 dollar per vat

    Komt zeker door die kut Gazastrook?
    Revolution-NLvrijdag 2 januari 2009 @ 20:43
    quote:
    Op donderdag 1 januari 2009 15:51 schreef henkway het volgende:
    Ford zit er niet mee, al dat hybride gedoe
    [ afbeelding ]
    [..]




    Ik zou het wel weten als ik het geld had, dan stond er 100% zeker een Ford Mustang GT500 shelby / Dodge Challenger 6.1 Hemi op de parkeerplaats, wat een goddelijke auto';s

    American Muscle Cars
    wolfrolfdinsdag 6 januari 2009 @ 16:44
    En toen was de olieprijs weer gestegen naar $54
    star_gazerdinsdag 6 januari 2009 @ 17:10
    Ja, waarom Gewoon een grote kernbom op de gazastrook, ben je voorgoed van de problemen af.
    RM-rfdinsdag 6 januari 2009 @ 17:33
    quote:
    Op dinsdag 6 januari 2009 17:10 schreef star_gazer het volgende:
    Ja, waarom Gewoon een grote kernbom op de gazastrook, ben je voorgoed van de problemen af.
    dat heeft met de olieprijs verder weinig te maken.... voorlopig pompen zowel de Palestijntjes als de Israeli weinig zwart goud naar boven, verbruiken doen ze het meer.


    enkel zul je wel een israel-hater zijn als je een kernbom wilt gooien 75 kilometer van jeruzalem.. 'problemen' zijn dan wel voorbij, maar eerder omdat zowel de palestijnen alswel israeli dan mors- en morsdood zullen zijn en hun betwiste regio voorgoed onleefbaar...
    Salomons-oordeel is een toepasselijke benaming voor zulk een voorstel
    Beelzebufodinsdag 6 januari 2009 @ 19:52
    quote:
    Op dinsdag 6 januari 2009 16:44 schreef wolfrolf het volgende:
    En toen was de olieprijs weer gestegen naar $54
    Speculanten op de markt wegens de toestand in Rusland. Einde van de week weer $45, mark my words.
    RemcoDelftdinsdag 6 januari 2009 @ 19:59
    quote:
    Op dinsdag 6 januari 2009 19:52 schreef Beelzebufo het volgende:

    [..]

    Speculanten op de markt wegens de toestand in Rusland. Einde van de week weer $45, mark my words.
    Meestal ging een stijging van de olieprijs gelijk op met een daling van de dollar. Nu is het andersom: de euro zakt (GBP en USD zijn aanzienlijk hoger dan een paar dagen geleden), terwijl de olieprijs stijgt. M.a.w.: in euro's is de prijs nu veel harder gestegen dan in dollars, en dat is een vrij zeldzaam fenomeen.
    RM-rfdinsdag 6 januari 2009 @ 20:04
    quote:
    Op dinsdag 6 januari 2009 19:52 schreef Beelzebufo het volgende:

    [..]

    Speculanten op de markt wegens de toestand in Rusland. Einde van de week weer $45, mark my words.
    dat lijkt me zéér onwaarschijnlijk... in Rusland betreft het de Gas-toevoer en énkel en alleen die toevoer, de productie is allerminst betroffen dus met de beschikbaarheid van gas heeft het niks te maken...

    sowieso hebben oliecontracten niks te maken met gas en heeft gas heel weinig invloed erop, maar hier gaat het ook nog eens voor contracten van een latere levering, er zijn weinig die verwachten dat het conflict tussen oekraine en Rusland structureel wordt en uitmond in een situatie die we over maanden nog merken, dus is het onzin om te denken dat en levering over enkele maanden van olie zeer betroffen zou zijn door die kwestie ...
    Beelzebufodinsdag 6 januari 2009 @ 20:13
    quote:
    Op dinsdag 6 januari 2009 20:04 schreef RM-rf het volgende:

    [..]

    dat lijkt me zéér onwaarschijnlijk... in Rusland betreft het de Gas-toevoer en énkel en alleen die toevoer, de productie is allerminst betroffen dus met de beschikbaarheid van gas heeft het niks te maken...

    sowieso hebben oliecontracten niks te maken met gas en heeft gas heel weinig invloed erop, maar hier gaat het ook nog eens voor contracten van een latere levering, er zijn weinig die verwachten dat het conflict tussen oekraine en Rusland structureel wordt en uitmond in een situatie die we over maanden nog merken, dus is het onzin om te denken dat en levering over enkele maanden van olie zeer betroffen zou zijn door die kwestie ...
    Het zijn dan ook speculanten die de markt bederven, geen mensen die rationeel handelen.
    RemcoDelftdinsdag 6 januari 2009 @ 20:16
    quote:
    Op dinsdag 6 januari 2009 20:13 schreef Beelzebufo het volgende:

    [..]

    Het zijn dan ook speculanten die de markt bederven, geen mensen die rationeel handelen.
    En ik kan me goed voorstellen dat alle speculanten helemaal opleven bij een vleugje hoop op een koersstijging, en er dus meteen bovenop duiken.
    Grrrrrrrrdinsdag 6 januari 2009 @ 20:23
    quote:
    Op dinsdag 6 januari 2009 20:16 schreef RemcoDelft het volgende:

    [..]

    En ik kan me goed voorstellen dat alle speculanten helemaal opleven bij een vleugje hoop op een koersstijging, en er dus meteen bovenop duiken.
    Yep
    RoelerMFdonderdag 8 januari 2009 @ 12:43
    Toch wel typisch dat met de huidige prijsstijging de pompen niet weten hoe snel ze hun prijs weer omhoog mogen schroeven. Binnen 2 dagen 8 cent omhoog aan de pomp.
    Papierversnipperaardonderdag 8 januari 2009 @ 17:03
    quote:
    Op dinsdag 6 januari 2009 20:16 schreef RemcoDelft het volgende:

    [..]

    En ik kan me goed voorstellen dat alle speculanten helemaal opleven bij een vleugje hoop op een koersstijging, en er dus meteen bovenop duiken.
    Oorlog MiddenOosten Gascrisis Oekraine
    Grrrrrrrrdonderdag 8 januari 2009 @ 17:13
    quote:
    Op donderdag 8 januari 2009 12:43 schreef RoelerMF het volgende:
    Toch wel typisch dat met de huidige prijsstijging de pompen niet weten hoe snel ze hun prijs weer omhoog mogen schroeven. Binnen 2 dagen 8 cent omhoog aan de pomp.
    Dat heet vrije marktwerking, goed he?
    Basp1donderdag 8 januari 2009 @ 17:50
    quote:
    Op donderdag 8 januari 2009 17:13 schreef Grrrrrrrr het volgende:


    Dat heet vrije marktwerking, goed he?
    In principe is het een vreemd kartel in de energie wereld.

    Olie bedrijven zijn een van de weinge soorten ondernemingen die zelf goedkope grondstoffen oppompen, vervolgens raffineren , en dan ook nog eens op de particuliere markt verkopen. Ow en voor het vervoer gebruiken ze vaak vage firma's want als het dan bij het transport mis gaat zoals ooit in alaska met de excon valdiz gebeurde zjin ze niet eens verantwoordelijk meer daarvoor.

    Die bedrijven zouden in 3 verschillende bedrijven opgedeeld moeten worden zodat we tankstations krijgen die totaal niets meer met een fabrikant te maken hebben en gewoon het goedkoopst gaan inkopen.

    Waarom wilt shell zo graag die co2 afvangen erdoor heen drukken dat is niet omdat hun het zo goed met het milieu of kyoto voor hebben, maar gewoon omdat hun heel veel co2 uit stoten en ook nog eens de leveranciers zijn van veel van die brandstoffen die dat ook doen.

    Deze heel kort samengevatte ideen zijn afkomstig van herman scheer en ik kan me hierin wel vinden, staat beschreven in energy autonomy
    Papierversnipperaardonderdag 8 januari 2009 @ 20:39
    quote:
    Op donderdag 8 januari 2009 17:50 schreef Basp1 het volgende:

    [..]

    In principe is het een vreemd kartel in de energie wereld.

    Olie bedrijven zijn een van de weinge soorten ondernemingen die zelf goedkope grondstoffen oppompen, vervolgens raffineren , en dan ook nog eens op de particuliere markt verkopen. Ow en voor het vervoer gebruiken ze vaak vage firma's want als het dan bij het transport mis gaat zoals ooit in alaska met de excon valdiz gebeurde zjin ze niet eens verantwoordelijk meer daarvoor.

    Die bedrijven zouden in 3 verschillende bedrijven opgedeeld moeten worden zodat we tankstations krijgen die totaal niets meer met een fabrikant te maken hebben en gewoon het goedkoopst gaan inkopen.

    Waarom wilt shell zo graag die co2 afvangen erdoor heen drukken dat is niet omdat hun het zo goed met het milieu of kyoto voor hebben, maar gewoon omdat hun heel veel co2 uit stoten en ook nog eens de leveranciers zijn van veel van die brandstoffen die dat ook doen.

    Deze heel kort samengevatte ideen zijn afkomstig van herman scheer en ik kan me hierin wel vinden, staat beschreven in energy autonomy
    Vergeet niet dat Shell heel veel geld zou kunnen verdienen door via de CO-hoax hun lege olie- en gasvelden een 2e leven te geven.
    gekkehenkie123zaterdag 10 januari 2009 @ 19:33
    bekend verhaal dit
    wahtdonderdag 15 januari 2009 @ 21:05
    EIA is met nieuwe productiecijfers gekomen voor Oktober 2008

    http://www.eia.doe.gov/ipm/supply.html

    (In miljoenen)
    Ruwe olie: 73,857 (1 miljoen hoger tov maand ervoor)
    Totaal aanbod: 85,982 (1,5 miljoen hoger tov maand ervoor)




    Oil is weapon against Israel, U.S., says Iranian aide
    quote:
    TEHRAN (Reuters) - An aide to Iran's top authority said Wednesday oil could be used as a weapon against Israel, the United States and their allies, echoing an earlier call by an Iranian commander to impose a crude oil embargo over Gaza.

    Iran, OPEC's No. 2 oil producer, has said in the past oil could be used as a weapon in rows with its enemies. A military commander on January 4 called on Islamic countries to cut oil exports to Israel's supporters over the Gaza crisis.

    But Saudi Arabia, the biggest producer in the Organization of the Petroleum Exporting Countries, said shortly afterwards that Middle East producers would ignore the commander's call.
    Cheap oil not here to stay: Ex-Talisman CEO
    quote:
    Consumers shouldn't get too comfortable with cheap gasoline, because the planet is running out of oil and prices will go "sky high" — as high as $20 per litre — as petroleum reserves dwindle in the coming years.

    That's the view of Jim Buckee, the British oilman who was CEO of Calgary-based Talisman Energy Inc., one of Canada's largest energy producers, from 1993 to 2007.
    Obama energy goal hard to meet: energy secretary
    quote:
    WASHINGTON (Reuters) - President-elect Barack Obama will have a hard time significantly increasing America's alternative energy production, outgoing U.S. Energy Secretary Sam Bodman said on Wednesday.

    As part of his economic stimulus plan, Obama wants to double output of alternative energy over the next three years.

    "I think it's going to be extremely difficult to get there in three years," Bodman said in a final briefing with reporters before he leaves office next week.

    Renewable energy sources, which include solar, wind, hydroelectric, geothermal, biofuels and other biomass, accounted for 7 percent of U.S. energy supplies in 2007, according to the Energy Department.
    Slight Majority Of U.S. Energy CFOs Disagree That World Has Reached Peak Oil
    quote:
    Approximately 48% of U.S. E&P chief financial officers believe that the world has reached its peak petroleum production rate or will reach it within the next few years, while another 52% disagree with that statement, according to a new survey by Chicago-based national professional services firm BDO Seidman LLP.


    The BDO Seidman Natural Resources 2009 Outlook survey was conducted by Market Measurement Inc. in the fourth quarter and included input from 100 U.S. E&P CFOs.


    The survey finds there are similarly differing opinions in predictions regarding when the world’s demand for petroleum will peak—31% believe it will be in less than 10 years, 43% believe it will be in 10 to 20 years, 14% believe it will be 20 to 30 years and 8% think it will reach peak more than 30 years from now.
    SeLangvrijdag 16 januari 2009 @ 21:39
    Er is gewoon veel teveel olie momenteel en geen plek om het allemaal op te slaan.
    Je ziet het aan de futures prijzen:

    Feb $36,51
    Mar $42,47

    Dat betekent dat als je opslagcapaciteit hebt je risicoloos een grote winst kunt maken. Immers, je koopt het Feb contract voor $36,51 en verkoopt tegelijkertijd het maart contract voor $42,47. Winst $5,96 per barrel, volledig risicoloos! Het enige dat je moet doen is de olie die je in februari geleverd krijgt opslaan en in maart zelf leveren.

    Het probleem is alleen dat er bijna geen goedkope opslag capaciteit meer is want er is veel te veel olie opgeslagen bovengronds!
    wahtvrijdag 16 januari 2009 @ 22:41
    Er is inderdaad genoeg olie, SeLang. Het ziet eruit alsof 2009 een zorgeloos jaar wordt wat betreft energietoevoer.

    World oil demand to shrink sharply this year: IEA
    quote:
    LONDON (Reuters) – World oil demand will contract sharply in 2009 as global economic slowdown further erodes consumption, the International Energy Agency (IEA) said on Friday.

    The Paris-based agency joined the ranks of forecasters predicting a fall in global oil demand this year, revising its previous 2009 estimate down by 940,000 barrels per day (bpd) to 85.3 million bpd -- a 500,000 bpd year-on-year fall.

    "Forecast global oil demand has been sharply revised down for 2009, following a reassessment of global economic prospects," the adviser to industrialized nations said in its monthly report.
    The Ten Most Coal-Reliant Countries

    RemcoDelftvrijdag 16 januari 2009 @ 22:52
    Iran met z'n "oliewapen": ze huilen nu al dat ze niet genoeg geld binnenkrijgen.... Als ze geen olie meer verkopen moeten ze echt zelf gaan werken, dat zie ik niet gebeuren.

    Op naar de 20 dollar per vat
    wahtvrijdag 16 januari 2009 @ 23:02
    quote:
    Op vrijdag 16 januari 2009 22:52 schreef RemcoDelft het volgende:
    Iran met z'n "oliewapen": ze huilen nu al dat ze niet genoeg geld binnenkrijgen.... Als ze geen olie meer verkopen moeten ze echt zelf gaan werken, dat zie ik niet gebeuren.

    Op naar de 20 dollar per vat
    Idd, ze zullen wel heel goed nadenken voordat ze de oliekraan dichtdraaien.

    Ook wel grappig:
    Israel's Tehran connection
    Israel en Iran zijn eigenlijk gewoon goede handelspartners. Aardolie verbroedert.
    star_gazermaandag 19 januari 2009 @ 15:45
    De olie staat weer erg, erg laag zeg Zouden we in 2009 de $30 doorbreken?
    Beelzebufomaandag 19 januari 2009 @ 16:50
    quote:
    Op maandag 19 januari 2009 15:45 schreef star_gazer het volgende:
    De olie staat weer erg, erg laag zeg Zouden we in 2009 de $30 doorbreken?
    Vreemd dat de benzineprijs alweer dagen stijgt...
    De.Marcusmaandag 19 januari 2009 @ 16:55
    quote:
    Op maandag 19 januari 2009 16:50 schreef Beelzebufo het volgende:

    [..]

    Vreemd dat de benzineprijs alweer dagen stijgt...
    ja dat snap ik ook niet helemaal. Als je de dollar / olie prijs afzet tegen de prijs 1,5 week geleden staat de dolar / olieprijs lager, maar de benzine prijs hoger....
    RoelerMFmaandag 19 januari 2009 @ 17:46
    Daar klopt sinds de jaarwisseling al geen hout meer van. De benzineprijzen 1 januari nu ongeveer 10 cent gestegen, terwijl de olieprijzen alweer zijn gezakt naar het niveau van 1 januari. Dat bevestigd alleen maar weer dat gevoelsmatig de olieprijs verhoging er sneller doorheen komt als een olieprijsverlaging aan de pomp. Heeft misschien iets met de voorraad van de pomp te maken?!
    Bulletdodgermaandag 19 januari 2009 @ 18:25
    quote:
    Op maandag 19 januari 2009 16:55 schreef De.Marcus het volgende:

    [..]

    ja dat snap ik ook niet helemaal. Als je de dollar / olie prijs afzet tegen de prijs 1,5 week geleden staat de dolar / olieprijs lager, maar de benzine prijs hoger....
    kwam dat dan niet meer door het gasconflict Rusland-Oekraine? Dat is toch nu ook al opgelost?
    Sigmund_Freudmaandag 19 januari 2009 @ 19:17
    quote:
    Op vrijdag 16 januari 2009 21:39 schreef SeLang het volgende:
    Er is gewoon veel teveel olie momenteel en geen plek om het allemaal op te slaan.
    Je ziet het aan de futures prijzen:

    Feb $36,51
    Mar $42,47

    Dat betekent dat als je opslagcapaciteit hebt je risicoloos een grote winst kunt maken. Immers, je koopt het Feb contract voor $36,51 en verkoopt tegelijkertijd het maart contract voor $42,47. Winst $5,96 per barrel, volledig risicoloos! Het enige dat je moet doen is de olie die je in februari geleverd krijgt opslaan en in maart zelf leveren.

    Het probleem is alleen dat er bijna geen goedkope opslag capaciteit meer is want er is veel te veel olie opgeslagen bovengronds!
    quote:
    Morgan Stanley Said to Cancel Tanker for Oil Storage (Update1)

    By Alaric Nightingale

    Jan. 19 (Bloomberg) -- Morgan Stanley scrapped a deal to hire a supertanker for storing crude oil in the Gulf of Mexico, two people familiar with the situation said.

    Traders for the bank canceled the booking today, the people said, declining to say why or be identified because the information is private. Bookings need to meet various conditions before they are binding. Carlos Melville, a London-based spokesman for Morgan Stanley, declined to comment.

    Banks and commodity traders are seeking new ways to make money after the Standard & Poor’s 500 Index fell by the most since 1937 last year and crude oil prices dropped more than $100 a barrel from their peak. Companies including Royal Dutch Shell Plc, Koch Industries Inc. and BP Plc are keeping enough crude at sea to supply the world for almost a day.

    Frontline Ltd., the world’s biggest owner of supertankers, said Jan. 14 about 80 million barrels of crude oil are being stored in tankers, the most in 20 years.

    Morgan Stanley had earlier agreed to pay $68,000 a day to rent the 2 million-barrel carrier Argenta, according to reports from Athens-based Optima Shipbrokers and Paris-based Barry Rogliano Salles. That works out at $1.02 a barrel a month for a 2 million-barrel consignment.

    Benchmark U.S. oil futures are trading at an average of about $3.59 more than the previous month between February and June. For Brent, a benchmark European grade, the difference between the March contract and that for June averages about $1.64 a barrel a month.

    The so-called contango pricing structure in oil has been caused by excess supply as demand slows and speculation that output cuts by the Organization of Petroleum Exporting Countries will reduce the glut later this year.

    Phibro LLC, Citigroup’s commodities trading unit, has the 1 million-barrel carrier Ice Transporter stationed off north Scotland. Shell, Europe’s largest oil company, booked at least two supertankers
    star_gazerdinsdag 20 januari 2009 @ 01:36
    quote:
    Op maandag 19 januari 2009 17:46 schreef RoelerMF het volgende:
    Daar klopt sinds de jaarwisseling al geen hout meer van. De benzineprijzen 1 januari nu ongeveer 10 cent gestegen, terwijl de olieprijzen alweer zijn gezakt naar het niveau van 1 januari. Dat bevestigd alleen maar weer dat gevoelsmatig de olieprijs verhoging er sneller doorheen komt als een olieprijsverlaging aan de pomp. Heeft misschien iets met de voorraad van de pomp te maken?!
    Ik denk dat er een 'inflatiecorrectie' in de prijzen zit verwerk Wat zelfs bij deflatie wordt die vrolijk doorgevoerd.
    elcasteldinsdag 20 januari 2009 @ 16:51
    quote:
    Op maandag 19 januari 2009 17:46 schreef RoelerMF het volgende:
    Daar klopt sinds de jaarwisseling al geen hout meer van. De benzineprijzen 1 januari nu ongeveer 10 cent gestegen, terwijl de olieprijzen alweer zijn gezakt naar het niveau van 1 januari. Dat bevestigd alleen maar weer dat gevoelsmatig de olieprijs verhoging er sneller doorheen komt als een olieprijsverlaging aan de pomp. Heeft misschien iets met de voorraad van de pomp te maken?!
    Tussen olie en benzine zit nog een stukje raffinage, wsl zit het hem daar in.
    wahtdinsdag 20 januari 2009 @ 16:53
    quote:
    Op dinsdag 20 januari 2009 16:51 schreef elcastel het volgende:

    [..]

    Tussen olie en benzine zit nog een stukje raffinage, wsl zit het hem daar in.
    Dat is een mogelijkheid ja. Het is niks nieuws dat de huidige olie moeilijker te raffineren is dan gewonnen olie pakweg 50 jaar geleden.
    elcasteldinsdag 20 januari 2009 @ 16:56
    quote:
    Op dinsdag 20 januari 2009 16:53 schreef waht het volgende:
    Dat is een mogelijkheid ja. Het is niks nieuws dat de huidige olie moeilijker te raffineren is dan gewonnen olie pakweg 50 jaar geleden.
    En de raffinagemarkt is al jaren heel krap. Dat zal nu minder krap zijn, maar wellicht is er weer wat anders (verzonnen) en is het nu nog erger (onderhoud aan installaties).
    wahtdinsdag 20 januari 2009 @ 18:58
    Kroonprins Willem-Alexander gaf de openingsspeech bij de World Future Energy Summit.
    quote:
    [..]
    Ladies and gentlemen, did you know that when the roman empire finally collapsed, large parts of Europe had been deforested. Acres of forestland had been cleared for farmland and to provide firewood. Wood and food were essential, to maintain the roman empire. To meet their short term needs, the Romans overexploited their prime energy resource. They did not think about the consequences for later generations. So the demise of a seemingly invincible civilization was partially due to the unsustainable use of their prime energy resource. The question is, are we going to be any wiser? What the Romans were experiencing, we would now describe as peak wood. Reaching a point of maximum production after which it enters terminal decline. We are now facing a century of at least four undesirable peaks, peak oil, peak gas, peak coal and peak uranium.
    [..]
    We know all energy resources originate from one source, one masdar, nuclear fusion from the surface of the sun. Arab traders sailed the Indian ocean, long before Europeans ventured into these regions. The same winds, Columbus used, generated by the suns heat to make his historic journeys. My wife and I traveled to this beautiful city by plane, with fossil energy generated millions of years ago by that same sun. If it were up to the sun we would have no energy problems at all. Every 30 minutes the earth absorbs enough light to meet the energy needs for one year. Every 30 minutes, if only we could harvest it. To do so we need the worlds deserts. Many regard deserts as a barren and hostile environment. In fact, they are a precious source of life, which we should embrace and protect for the common good.
    [..]
    Let us not end up like the Romans, instead, let us harvest the infinite energy generated by this majestic star, that rises and sets on us each and every day. Here in Abu Dhabi, we can see the challenges ahead of us, and set the example.
    Uiteraard is het zeer ongewoon om voor een lid van een koninklijk huis dergelijke woorden als 'peak oil' in de mond te nemen. Een paar decennia geleden werd het idee nog geridiculiseerd. Maar Schopenhauer heeft gewoon gelijk: All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
    ItaloDancerdinsdag 20 januari 2009 @ 19:02
    WA
    pberendsdinsdag 20 januari 2009 @ 19:05
    quote:
    Op dinsdag 20 januari 2009 18:58 schreef waht het volgende:
    Kroonprins Willem-Alexander gaf de openingsspeech bij de World Future Energy Summit.
    [..]

    Uiteraard is het zeer ongewoon om voor een lid van een koninklijk huis dergelijke woorden als 'peak oil' in de mond te nemen. Een paar decennia geleden werd het idee nog geridiculiseerd. Maar Schopenhauer heeft gewoon gelijk: All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
    WA die weet van peak oil, wat een held! Zou die ook naar Willem Middelkoop luisteren?
    Basp1dinsdag 20 januari 2009 @ 19:07
    quote:
    Op dinsdag 20 januari 2009 18:58 schreef waht het volgende:
    Kroonprins Willem-Alexander gaf de openingsspeech bij de World Future Energy Summit.
    [..]

    Uiteraard is het zeer ongewoon om voor een lid van een koninklijk huis dergelijke woorden als 'peak oil' in de mond te nemen. Een paar decennia geleden werd het idee nog geridiculiseerd. Maar Schopenhauer heeft gewoon gelijk: All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
    Willem stijgt met stip in aanzien. Eerst al watermanager, en nu zulke visionaire toekomstbeelden uitspreken.
    wahtdinsdag 20 januari 2009 @ 19:07
    quote:
    Op dinsdag 20 januari 2009 19:05 schreef pberends het volgende:

    [..]

    WA die weet van peak oil, wat een held! Zou die ook naar Willem Middelkoop luisteren?
    Ik hoop dat WA gewoon een keertje kansloos op internet zat te surfen toen hij opeens op één van de vele peak oil-website terecht kwam. Zoals het hoort, zeg maar.
    907dinsdag 20 januari 2009 @ 19:51
    quote:
    Op maandag 19 januari 2009 18:25 schreef Bulletdodger het volgende:

    [..]

    kwam dat dan niet meer door het gasconflict Rusland-Oekraine? Dat is toch nu ook al opgelost?
    Overal in de wereld zakt de prijs aan de pomp ... maar in NL, ho maar
    In Belgie was het laatst 1 euro / liter euro 95. Waarom gaat het hier niet naar beneden? Omdat we natuurlijk zoveel accijnzen moeten betalen
    sander89zondag 25 januari 2009 @ 16:11
    De prijs aan de pomp is alweer 10 cent duurder dan een maand geleden.
    907zondag 25 januari 2009 @ 17:24
    quote:
    Op zondag 25 januari 2009 16:11 schreef sander89 het volgende:
    De prijs aan de pomp is alweer 10 cent duurder dan een maand geleden.
    Net getankt voor 1,20 ... schandalig als de olieprijs zo laag ligt.
    PietjePuk007dinsdag 3 februari 2009 @ 15:28
    A floor under oil prices?
    quote:
    "Prices do seem to have bottomed for now," said Kevin Norrish of Barclays Capital. "OPEC has probably taken more than enough off the market and there's a risk of over-tightening, in which case prices would go back up fairly swiftly."
    RoelerMFwoensdag 11 februari 2009 @ 14:51
    Voorzichtig schopje, maar wat is er met de olieprijs aan de hand de laatste week? Hij stijgt elke dag weer een beetje verder omhoog
    Netstormwoensdag 11 februari 2009 @ 14:56
    quote:
    Op woensdag 11 februari 2009 14:51 schreef RoelerMF het volgende:
    Voorzichtig schopje, maar wat is er met de olieprijs aan de hand de laatste week? Hij stijgt elke dag weer een beetje verder omhoog
    Kunstmatig hooghouden van de prijs; de oliebaronnen moeten wel hun portomonnee blijven vullen
    RM-rfwoensdag 11 februari 2009 @ 14:56
    quote:
    Op woensdag 11 februari 2009 14:51 schreef RoelerMF het volgende:
    Voorzichtig schopje, maar wat is er met de olieprijs aan de hand de laatste week? Hij stijgt elke dag weer een beetje verder omhoog
    Wat bedoel je? Nymex Ruwe olie staat op een kleine $37 en dat is hetzelfde niveau als het voorgaande dieptepunt eind december 2008..
    verschil is vooral dat de dollar wel redelijk gedaald is (tov halverwege december toen de 1.40 was en in juli was het nog 1.55), en de olieprijs in euro dus tegenover eind december een stuk hoger ligt
    sitting_elflingwoensdag 11 februari 2009 @ 15:02
    quote:
    Op woensdag 11 februari 2009 14:56 schreef RM-rf het volgende:

    [..]

    Wat bedoel je? Nymex Ruwe olie staat op een kleine $37 en dat is hetzelfde niveau als het voorgaande dieptepunt eind december 2008..
    verschil is vooral dat de dollar wel redelijk gedaald is (tov halverwege december toen de 1.40 was en in juli was het nog 1.55), en de olieprijs in euro dus tegenover eind december een stuk hoger ligt
    inderdaad, de olie prijs is nogal zijwaarts bezig zelfde als de beurzen wereldwijd. Het is afwachten tot de economie weer aantrekt, en dan weer vol long in de olie
    RoelerMFwoensdag 11 februari 2009 @ 19:54
    quote:
    Op woensdag 11 februari 2009 14:56 schreef RM-rf het volgende:

    [..]

    Wat bedoel je?
    Prijs aan de pomp. Ik dacht dat de olieprijs een stuk hoger lag. Ik checkte dit zelf altijd op nuzakelijk.nl, die een prijs aangeven van ruim 46 dollar.
    OpenYourMindwoensdag 11 februari 2009 @ 20:20
    quote:
    Op dinsdag 20 januari 2009 19:05 schreef pberends het volgende:
    WA die weet van peak oil, wat een held! Zou die ook naar Willem Middelkoop luisteren?
    quote:
    Op dinsdag 20 januari 2009 19:07 schreef waht het volgende:
    Ik hoop dat WA gewoon een keertje kansloos op internet zat te surfen toen hij opeens op één van de vele peak oil-website terecht kwam. Zoals het hoort, zeg maar.
    Grappig, maar ik denk dat Willem Alexander al van Peak Oil af wist voordat Willem Middelkoop er van gehoord had en nog voordat die websites er waren.

    De elite, waar WA en het koningshuis ook bij horen zijn wat dat betreft een heel stuk beter op de hoogte van wereldvraagstukken en wereldbedreigingen dan menig ander. Onze Koningin loopt al tientalle jaren met kennis over Peak Oil die ze o.a. heeft opgedaan bij de Club van Rome (ere lid) en de Bilderbergconferenties.
    Grrrrrrrrwoensdag 11 februari 2009 @ 23:46
    quote:
    Op dinsdag 20 januari 2009 19:51 schreef 907 het volgende:

    [..]

    Overal in de wereld zakt de prijs aan de pomp ... maar in NL, ho maar
    In Belgie was het laatst 1 euro / liter euro 95. Waarom gaat het hier niet naar beneden? Omdat we natuurlijk zoveel accijnzen moeten betalen
    Ja, het ligt altijd allemaal aan de accijnzen, ook als die niet verhoogd worden
    Basp1donderdag 12 februari 2009 @ 08:42
    quote:
    Op woensdag 11 februari 2009 20:20 schreef OpenYourMind het volgende:

    Grappig, maar ik denk dat Willem Alexander al van Peak Oil af wist voordat Willem Middelkoop er van gehoord had en nog voordat die websites er waren.
    Vanaf 1956 werd de amerikaanse peak in 1970 al voorspeld door hubbert. http://en.wikipedia.org/wiki/Hubbert_peak_theory
    En die piek kan nog wel wat uitgesteld worden omdat er nieuwe ontgingingstechnologieen bedacht worden.

    Vanochtend vertelde men heel blij op televies dat er weer in nederland geboord zou gaan worden en dat er op die manier nog eens 125 miljoen vaten in de komende 25 jaar gewonnen kunnen worden.

    Nou wat fijn die 125 miljoen vaten gebruikt de wereld op 1.3 dagen.
    quote:
    105 Teletekst do 12 feb
    ***************************************
    NAM hervat boring bij Schoonebeek

    ***************************************
    ` De Nederlandse Aardoliemaatschappij,
    de NAM,hervat vandaag de olieboringen
    bij het Drentse dorp Schoonebeek.De NAM
    begon in 1947 bij Schoonebeek met de
    oliewinning,maar daar kwam in 1996 een
    eind aan,omdat de ja-knikkers de olie
    niet meer naar boven konden krijgen.

    Met behulp van nieuwe technieken wordt
    de stroperige olie nu dunner gemaakt,
    zodat het makkelijker is om hem op te
    pompen.

    Het olieveld is het grootste op land in
    Noordwest-Europa.De NAM denkt dat er de
    komende 25 jaar nog 120 miljoen vaten
    olie geproduceerd kunnen worden.Het
    startsein wordt vanmiddag gegeven.
    ***************************************
    DiRadicaldonderdag 12 februari 2009 @ 09:22
    quote:
    Op woensdag 11 februari 2009 23:46 schreef Grrrrrrrr het volgende:

    [..]

    Ja, het ligt altijd allemaal aan de accijnzen, ook als die niet verhoogd worden
    Zijn de accijnzen niet verhoogt miv 1 januari.
    Dat is normaal wel het geval.
    Automatische prijscompensatie geldt natuurlik wel voor de overheid bij het innen van accijnzen.
    Basp1maandag 16 februari 2009 @ 15:15
    quote:
    http://www.nu.nl/economie(...)af-volgend-jaar.html

    Tekort aan olie dreigt vanaf volgend jaar"
    Uitgegeven: 16 februari 2009 14:18
    Laatst gewijzigd: 16 februari 2009 15:03

    LONDEN - Er kan vanaf volgend jaar een gebrek aan olie ontstaan als de wereldeconomie weer herstelt van de huidige diepe recessie.

    Dat zei de topman van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) Nobuo Tanaka maandag. Volgens de IEA investeren olieproducenten te weinig in nieuwe projecten.

    ''De vraag naar olie is nu heel laag vanwege de zeer slechte economische omstandigheden. Maar als het herstel vanaf 2010 intreedt kunnen we te maken krijgen met een serieus aanbodprobleem, als de investeringen niet toenemen'', aldus Tanaka.

    Olieprojecten

    De leden van oliekartel OPEC zeiden eerder deze maand dat zij door de tegenvallende vraag naar olie al vijfendertig nieuwe olieprojecten op de lange baan hebben geschoven.

    Tanaka verwacht dat de vraag naar olie volgend jaar met 1 procent zal groeien, dankzij het herstel van de groei in opkomende economieën als China en India. Dit jaar zal de behoefte aan olie door de wereldwijde recessie waarschijnlijk lager liggen dan een jaar eerder.

    Productieplafond

    De topman van het Franse olieconcern Total, Christophe de Margerie, waarschuwde maandag in de Britse krant Financial Times dat olieproducenten al bijna aan hun productieplafond zitten. Wereldwijd zal de productie volgens De Margerie nooit hoger kunnen worden dan 89 miljoen vaten per dag. Dat zijn vier miljoen vaten per dag minder dan hij eerder dacht.

    De huidige vraag naar olie ligt op ongeveer 84 miljoen vaten per dag. Het IEA gaat ervan uit dat de behoefte aan olie in 2030 zal zijn gegroeid tot zeker 100 miljoen vaten per dag.

    Spanningen

    Volgens De Margerie worden de maatschappijen beperkt door de hoge kosten van nieuwe projecten in bijvoorbeeld Canada en de aanhoudende politieke spanningen in Iran en Irak.

    De huidige lage olie-opbrengsten gaan volgens hem niet alleen ten koste van nieuwe projecten. Ze zorgen er ook voor dat bestaande projecten eerder worden stilgelegd omdat het te duur is ze nog langer in bedrijf te houden.
    Ik verwacht alleen niet dat volgend jaar de economie al herstelt is van deze crisis. Maar de richting wordt in ieder geval wel goed aangegeven door het IEA.
    wahtvrijdag 6 maart 2009 @ 09:21

    http://wtrg.com/daily/crudeoilprice.html

    http://wtrg.com/rotaryrigs.html
    quote:
    The Baker Hughes Rig Counts are an important business barometer for the drilling industry and its suppliers. When drilling rigs are active they consume products and services produced by the oil service industry. The active rig count acts as a leading indicator of demand for products used in drilling, completing, producing and processing hydrocarbons.
    http://investor.shareholder.com/bhi/rig_counts/rc_index.cfm
    quote:
    Weekly petroleum status report
    [..]
    Total products supplied over the last four-week period has averaged 19.5 million barrels per day, down by 1.3 percent compared to the similar period last year. Over the last four weeks, motor gasoline demand has averaged 9.0 million barrels per day, up by 2.2 percent from the same period last year. Distillate fuel demand has averaged about 4.1 million barrels per day over the last four weeks, down by 4.5 percent from the same period last year. Jet fuel demand is 15.1 percent lower over the last four weeks compared to the same fourweek period last year.
    [..]
    EIA WPSR (PDF)




    Exxon plans to invest $29B in projects this year
    quote:
    Exxon Mobil plans to invest $29 billion in 2009; announces 5-year plan of as much as $150B
    Oil Movements: OPEC exports continue to fall
    quote:
    LOS ANGELES, Mar. 5 -- Crude oil exports from the Organization of Petroleum Exporting Countries, excluding Angola and Ecuador, are forecast to fall by 430,000 b/d in the 4 weeks before Mar. 21, according to tanker analyst Oil Movements.
    Brussel onderzoekt hoge brandstofprijzen
    quote:
    AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar de brandstofprijzen aan de pomp. Aanleiding vormen verdenkingen dat de gekelderde olieprijs niet wordt doorberekend aan automobilisten.
    DiRadicalvrijdag 6 maart 2009 @ 10:12
    quote:
    Goed dat er een onderzoek komt, maar de olie markt is natuurlijk niet hetzelfde als de benzine of diesel markt.
    Vraag en aanbod zijn bijvoorbeeld ook afhankelijk van de raffinage capaciteit.
    In Nigeria vond ik de autobrandstof ook belachelijk duur en dat komt ook omdat er heel weinig raffinaderijen zijn.
    Er is wel veel olie, maar benzine en diesel moeten grotendeels geïmporteerd worden.
    Xs2Shannavrijdag 6 maart 2009 @ 10:53
    quote:
    "Oil is going up because we use too much oil, and the capacity to replace reserves is dwindling"
    - President George W. Bush 7/ 11/ 2007
    Intressant.. Amerika heeft zelf nog miljoenen olie in hun grond zitten.
    Echter willen ze dat zo stil mogelijk houden, om later de prijs lekker op te krikken, als het wél aangebroken moet worden.
    wahtvrijdag 6 maart 2009 @ 11:07
    quote:
    Op vrijdag 6 maart 2009 10:53 schreef Xs2Shanna het volgende:

    [..]

    Intressant.. Amerika heeft zelf nog miljoenen olie in hun grond zitten.
    Echter willen ze dat zo stil mogelijk houden, om later de prijs lekker op te krikken, als het wél aangebroken moet worden.
    Dat valt reuze mee. De VS is als stabiel land intensief onderzocht op oliereserves. Tevens is de productiecurve van het land als geheel een mooie klokvorm zonder interrupties als die je ziet bij de landen van het Midden Oosten. Je kunt in het Excel-bestand hieronder[1] zien dat de productie sinds 1970 langzaam zakt en inmiddels bijna gehalveerd is. Dit komt doordat de olievelden leger raken en daardoor olie minder makkelijk en in mindere hoeveelheid te winnen is.

    Het kan zijn dat al die cijfers gelogen zijn en de VS nog heel veel olie heeft. Maar gezien hun buitenland politiek betwijfel ik of dat waar is. Ze zouden wel erg veel olie achterhand moeten hebben om al die kosten die ze maken (Irak, Afghanistan) weer terug te verdienen.

    Bovendien is olie in de grond niet hetzelfde als olie klaar voor gebruik. In oliezanden zit bijvoorbeeld in theorie veel olie. Het eruit en bruikbaar krijgen kost echter zo veel energie dat je netto niet veel wint.

    [1] http://www.eia.doe.gov/emeu/ipsr/t41c.xls
    Xs2Shannavrijdag 6 maart 2009 @ 12:17
    Waht,

    Ik heb toch echt sterk het idee dat de cijfers inderdaad gelogen zijn. Vergeet niet dat Amerika groot is, en ook met een hele hoop wegkomt.
    wahtvrijdag 6 maart 2009 @ 12:38
    quote:
    Op vrijdag 6 maart 2009 12:17 schreef Xs2Shanna het volgende:
    Waht,

    Ik heb toch echt sterk het idee dat de cijfers inderdaad gelogen zijn. Vergeet niet dat Amerika groot is, en ook met een hele hoop wegkomt.
    Dat ze met veel wegkomen weet ik, maar ik heb nog nergens enige geloofwaardige informatie gevonden dat de gegevens over de oliereserves van de VS gelogen zijn.

    Dat zou een leugen zijn waar duizenden aan mee moeten werken. Een beetje te vergelijken met de gegevens uit het Midden Oosten die onbetrouwbaar zijn. Maar de onbetrouwbaarheid daarvan wordt vrijwel overal geaccepteerd, ookal zijn het dictaturen waar onderzoeksjournalisten geen schijn van kans hebben.

    Dus nee, ik geloof niet dat de cijfers van de VS gelogen zijn.
    Basp1vrijdag 6 maart 2009 @ 12:50
    quote:
    Op vrijdag 6 maart 2009 12:17 schreef Xs2Shanna het volgende:
    Waht,

    Ik heb toch echt sterk het idee dat de cijfers inderdaad gelogen zijn. Vergeet niet dat Amerika groot is, en ook met een hele hoop wegkomt.
    Die amerikanen denken dat ze veel olie hebben omdat ze de shale oil mee willen rekenen. Maar deze olie zit nog veel vaster dan die in teerzanden en zijn met de huidige bekende technieken niet te winnen zonder dat je energieverlies erop maakt.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_shale
    Xs2Shannadinsdag 10 maart 2009 @ 11:02
    Basp1,

    Het zou mooi zijn als je alle geheimen van Amerika terug zou kunnen op wikipedia he?
    wahtdinsdag 10 maart 2009 @ 11:41
    quote:
    Op dinsdag 10 maart 2009 11:02 schreef Xs2Shanna het volgende:
    Basp1,

    Het zou mooi zijn als je alle geheimen van Amerika terug zou kunnen op wikipedia he?
    Nou kom jij dan eens met een bron opzetten, tot zover moeten we jou op je woord geloven, en dat is natuurlijk niet genoeg.
    Xs2Shannadinsdag 10 maart 2009 @ 12:24
    Ik heb daar geen behoefte aan. Laten we maar vast stellen dat ik midden in de oliewereld zit. Dus dan hoor je nog weleens dingen.

    Of was je zo naief om te denken dat alle consumenten altijd maar alles te weten krijgen?
    Basp1dinsdag 10 maart 2009 @ 12:38
    quote:
    Op dinsdag 10 maart 2009 12:24 schreef Xs2Shanna het volgende:
    Ik heb daar geen behoefte aan. Laten we maar vast stellen dat ik midden in de oliewereld zit. Dus dan hoor je nog weleens dingen.

    Of was je zo naief om te denken dat alle consumenten altijd maar alles te weten krijgen?
    Ben je net zo'n persoon als die geflipte priester die ook zon verhaal verkondigt dat in noordamerkia veel meer olie aanwezig is als men publiekelijk bekend maakt. Ik zit niet midden in de olie industrie maar lees er wel veel over, en zolang jij niet met bewijzen komt moeten we jou maar hier op je eerlijke getypte teksten geloven. Geloven dat hubbert ongelijk had en er de afgelopen jaren bijna geen grote reserves over de wereld meer bij gevonden zijn is ook dan je reinste onzin. Sorry hoor maar zoals de zaken er nu voor staan geloof ik je toch echt niet.
    Xs2Shannadinsdag 10 maart 2009 @ 12:59
    Hé ventje! Dan geloof je me toch niet?

    Ik lig er echt niet wakker van hoor. Het is toch schitterend dat je zo'n hobby gecreerd hebt voor jezelf?

    Zolang ik niet net zoals jij mijn meningen moet gaan onderbouwen door te gaan schelden over een geflipte priester, blijf ik gewoon lezen wat jij allemaal vind op internet..
    Basp1dinsdag 10 maart 2009 @ 13:09
    quote:
    Op dinsdag 10 maart 2009 12:59 schreef Xs2Shanna het volgende:
    Hé ventje! Dan geloof je me toch niet?

    Ik lig er echt niet wakker van hoor. Het is toch schitterend dat je zo'n hobby gecreerd hebt voor jezelf?

    Zolang ik niet net zoals jij mijn meningen moet gaan onderbouwen door te gaan schelden over een geflipte priester, blijf ik gewoon lezen wat jij allemaal vind op internet..
    Sorry hoor, maar als je jou vergelijken met een gelfipte preister al schelden vindt , dan weet je vast en zeker meer over dat verhaal.

    Zoals what ook al stelt je kunt hier wel wat neerzetten maar zonder een bron is het nog veel meer gebakken lucht als wat men op websites met een stuk meer onderbouwing neer zet.

    Ik haalde de oil shale aan omdat dat een heel aanmelijke verklaring is waarom hun beweren dat ze zoveel reserves hebben. Maar jij weet meer vertel vertel, ipv ons de les te lezen dat we het toch niet bij het rechte eind hebben.

    Waarom zouden ze in de VS zoveel geld steken in het bijna onrendabel winnen van die eerder genoemde oil shale. Het land waar men zogenaamd de vrije markt en de eerlijke communicatie aanhangt zou over hun reserves heel erg liegen. Wie dat beweert moet toch echt een goede onderbouwing hebben.
    wahtdinsdag 10 maart 2009 @ 13:32
    quote:
    Op dinsdag 10 maart 2009 12:24 schreef Xs2Shanna het volgende:
    Ik heb daar geen behoefte aan. Laten we maar vast stellen dat ik midden in de oliewereld zit. Dus dan hoor je nog weleens dingen.

    Of was je zo naief om te denken dat alle consumenten altijd maar alles te weten krijgen?
    Geen behoefte aan? Wat doe je hier dan? Even ons de les lezen door te zeggen dat de VS veel meer olie heeft en jij dat weet omdat je 'midden in de oliewereld' zit en wij maar moeten geloven wat jij zegt.

    Die cijfers over de productie van de VS staan NIET ter discussie. De productiecijfers zijn door meerdere organisaties bekendgemaakt en elke oliemaatschappij maakt dit uiteraard ook bekend aan haar aandeelhouders. Daar komt bij dat door de daling in olieproductie in de VS de import van olie toeneemt, nog zoiets wat je niet geheim kan houden. Sterker nog, de olietankers die vanuit het Midden Oosten naar de VS gaan kan je gewoon tellen als je lekker aan de havens gaat zitten (in de GOM bijv.).

    Consumenten krijgen geen schijt te horen. Maar ik zit ook in de oliewereld ( ) dus ik kan gewoon onderzoek doen en met mij duizend anderen. Olieschalie/zanden hebben ze veel ja, maar dat is niet hetzelfde als conventionele olievelden. Die conventionele olievelden in de VS lopen langzaam leeg. Of dacht je dat ze elk jaar kunstmatig de productie lager zetten? Kom op zeg...
    Xs2Shannadinsdag 10 maart 2009 @ 13:55
    Wat dan wel Waht?

    En wat voor werk doe je?

    Tevens grappig om te lezen dat ik jullie een les zou voorlezen. Zo voelen mannen zich snel als een vrouw iets probeerd te suggeren hé? Beetje ouderwets opgevoed

    Ik heb alleen iets gezegd.. ik heb niks onderbouwd, niet gedenigreerd, en ik heb het ook niet nodig gevonden om mijn tekst toe te voegen met om mijn ongenoegen duidelijk te maken.

    Waar de kennis stopt... juist.

    [ Bericht 95% gewijzigd door Xs2Shanna op 10-03-2009 14:00:52 ]
    wahtdinsdag 10 maart 2009 @ 14:07
    Geen werk, technische studie die zich (o.a.) richt op de energiewereld en verder onuitputtelijke interesse. Al met al een redelijke geinformeerde buitenstaander.

    Maar je begrijpt zelf ook wel dat we vrij weinig kunnen met een persoon die op internet iets verklaard zonder hier al te veel over uit te leggen of hier een bron over heeft.
    quote:
    Wat dan wel Waht?
    Dat de olievelden van de VS door fysieke en/of technische beperkingen steeds minder olie leveren.

    ps. Het heeft niks te maken met het feit dat je vrouw bent. Als je een man was had ik je nog harder uitgelachen aangezien die over het algemeen meer grootspraak hebben.
    Basp1dinsdag 10 maart 2009 @ 14:49
    quote:
    Op vrijdag 6 maart 2009 12:17 schreef Xs2Shanna het volgende:
    Waht,

    Ik heb toch echt sterk het idee dat de cijfers inderdaad gelogen zijn. Vergeet niet dat Amerika groot is, en ook met een hele hoop wegkomt.
    Afgelopen vrijdag had je nog sterk het idee dat de cijfers gelogen zijn, en en begin je een paar dagen later te beweren dat je het zeker weet.

    Had hubbert het bij het rechte eind?
    http://en.wikipedia.org/wiki/M._King_Hubbert

    En laat ik het zo zeggen ook ik heb een bovengemiddele belangstelling voor de olieindustrie en de eindigheid van fossiele brandstoffen. Ooit stage gelopen bij de shell, na mijn diensttijd geen zin meer gehad om nog de universitaire studie olie en gas te doen.
    wahtwoensdag 11 maart 2009 @ 22:53
    Nieuwe cijfers van het EIA.

    World Oil Supply (XLS)

    World Crude Oil Production (XLS)

    Het totale olie aanbod bevat ook onconventionele bronnen zoals oliezanden etc.

    Gemiddelde totale aanbod voor 2008 is 85,472 miljoen vaten per dag geworden. 1 miljoen vaten per dag hoger dan 2007, 2006 en 2005.

    De ruwe olie productie was in 2008 gemiddeld 73,791 miljoen vaten per dag. Slechts 50.000 vaten hoger dan in 2005, een kleine 800.000 hoger dan 2007.

    De gemiddelde productie van de VS ligt voor het eerst sinds tijden onder de 5 miljoen op 4,955 miljoen vaten per dag. De daling zet zich onverminderd door aldaar. Daarnaast heeft Rusland de afgelopen 3 jaar (08, 07 & 06) een hoger jaargemiddelde gehad dan Saudi Arabië.

    sneakypetewoensdag 11 maart 2009 @ 23:05
    Zie hier een knap staaltje kartelvorming in de praktijk.
    Nu de winsten van mega-miljardairs in het Midden-Oosten terugloopt, gaan ze doodleuk, en publique, om de tafel om een oplossing te zoeken voor het feit dat ze mogelijkerwijs volgend jaar een harem of autopark minder kunnen aanschaffen.
    Normaliter zou het kunnen dat een dalende vraag idd leidt tot een dalende productie, maar wat ook zou kunnen is dat het ondernemers prikkelt tot innovatie en in het uiterste geval doen ze het maar met wat minder winsten. Maar dat gaat dus zeker niet gebeuren, en waarom niet? Omdat we hier spreken van een kartel.

    Hoe kan dat toch? Hoe slagen alle oliemagnaten er in elkaar te overtuigen van het nut van solidariteit daar waar het op korte termijn winst uitzijnde graaiers zijn? Erg vreemd, zou je zeggen. Niets is echter minder waar.
    Doordat het overheidsorgaan OPEC de wensen van dit kartel van rijkaards kan afdwingen op enorme schaal, wordt elke prikkel tot comptetitie teniet gedaan. Het gevolg laat zich raden: te dure olie en torenhoge winsten waar de allerhoogste piefen van Shell en Exxon slechts kunnen dromen. Jereinste uitbuiting van het onderdrukte Westen dus, iets dat overigens vooral in stand blijft doordat Westerse overheden op hun beurt alternatieven als kernenergie en boren in eigen land (de democraten in de VS moeten er niet aan denken) blijven tegenhouden en zich vreemd genoeg niet beklagen over deze wantoestanden, maar des te meer als blijkt dat een individuele topper uit ons eigen bedrijfsleven er ook een zakcentje uit heeft weten te slaan.
    henkwaywoensdag 11 maart 2009 @ 23:15
    Kartelvorming binnen de oliewereld is juist volslagen afwezig, de productiebeperking is gewoon noodzakelijk omdat de opbrengst volstrekt de kosten niet dekt en het leegverkopen van de wereldvoorraad tegen een olieprijs beneden de 50$ per vat onzin is.

    Als een olieland als Rusland op de rand van het faillissement staan, is wel een teken aan de wand.

    Dat de olieprijs snel oploopt geloof ik niet meer, de US zal het olieverbruik permanent terugbrengen naar minder dan 25% van het verbruik van twee jaar terug door de zelfvernietiging van de US sinds Bush
    sneakypetewoensdag 11 maart 2009 @ 23:21
    quote:
    Op woensdag 11 maart 2009 23:15 schreef henkway het volgende:
    Kartelvorming binnen de oliewereld is juist volslagen afwezig, de productiebeperking is gewoon noodzakelijk omdat de opbrengst volstrekt de kosten niet dekt en het leegverkopen van de wereldvoorraad tegen een olieprijs beneden de 50$ per vat onzin is.

    Als een olieland als Rusland op de rand van het faillissement staan, is wel een teken aan de wand.

    Dat de olieprijs snel oploopt geloof ik niet meer, de US zal het olieverbruik permanent terugbrengen naar minder dan 25% van het verbruik van twee jaar terug door de zelfvernietiging van de US sinds Bush

    Wat is de OPEC dan, een liefdadigheidsinstelling, een hobbyclubje?

    En oja, natuurlijk is cowboy billy Bush de oorzaak van elk wereldprobleem en zijn de democraten degenen die voor een echte verandering gaan zorgen. Na een paar jaar Obama zal het racisme verdwenen zijn uit de wereld, is de armoede opgelost, zullen domme mensen geen wapens meer mogen kopen om zinloze moorden te plegen en zijn we voor eens en altijd af van het achterlijke Amerikanistische denken.

    Sure, Bush was een waardeloze president, maar is dat nieuws? Hij had in elk geval nog humor. De prijs daarvoor was natuurlijk wel aan de hoge kant, maar aangezien ook Obama geen echte change gaat brengen, laat staan de goede, houd ik het legendarische schoenfragment (incl magistrale ontduiking) in mijn achterhoofd als één van de weinige leuke acties van presidenten in de geschiedenis.
    wahtwoensdag 11 maart 2009 @ 23:24
    quote:
    Op woensdag 11 maart 2009 23:15 schreef henkway het volgende:
    Dat de olieprijs snel oploopt geloof ik niet meer, de US zal het olieverbruik permanent terugbrengen naar minder dan 25% van het verbruik van twee jaar terug door de zelfvernietiging van de US sinds Bush
    Dat soort voorspellingen durf ik nooit meer te maken. Ik heb echt geen flauw idee hoe de komende 5 jaar zal verlopen wat betreft de oliewereld. Productiedaling, plateau, stijging? Prijsdaling, plateau, stijging? Echt geen idee. De voorspellingen van anderen zijn over het algemeen niet feilloos. Die piek in olieproductie is voorspeld ergens in de periode 2005-2030. En zoiets als een globale depressie gooit weer roet in het eten.

    Ik hou me voorlopig bij wat er al achter ons ligt.
    henkwaywoensdag 11 maart 2009 @ 23:28
    quote:
    Op woensdag 11 maart 2009 23:24 schreef waht het volgende:

    [..]

    Dat soort voorspellingen durf ik nooit meer te maken.
    KLM/ Air France doet het ook niet meer

    En Chavez is er ook niet blij mee
    henkwaywoensdag 11 maart 2009 @ 23:31
    quote:
    Op woensdag 11 maart 2009 23:21 schreef sneakypete het volgende:

    [..]


    Wat is de OPEC dan, een liefdadigheidsinstelling, een hobbyclubje?
    OPEC heeft slechts enkele jaren gehad waar ze van de kartelmacht kon proeven, sindsdien zijn er teveel olielanden bij gekomen, die zich niets gelegen laten liggen aan OPEC
    quote:
    OPEC Member Countries:
    Country Joined OPEC Location
    Algeria 1969 Africa
    Angola 2007 Africa
    Ecuador(**) rejoined 2007 South America
    IR Iran* 1960 Middle East
    Iraq* 1960 Middle East
    Kuwait* 1960 Middle East
    SP Libyan AJ 1962 Africa
    Nigeria 1971 Africa
    Qatar 1961 Middle East
    Saudi Arabia* 1960 Middle East
    United Arab Emirates 1967 Middle East
    Venezuela* 1960 South America

    'A lot of OPEC countries are cheating'
    sneakypetewoensdag 11 maart 2009 @ 23:35
    quote:
    Op woensdag 11 maart 2009 23:31 schreef henkway het volgende:

    [..]

    OPEC heeft slechts enkele jaren gehad waar ze van de kartelmacht kon proeven, sindsdien zijn er teveel olielanden bij gekomen, die zich niets gelegen laten liggen aan OPEC
    [..]


    Is dat zo? Hoe gaan zij er dan in slagen de productie flink te verlagen zonder dat ze hiermee hun concurrentiepositie verliezen?
    Er is idd concurrentie buiten de OPEC om, maar ook daar zijn barrieres teveel dus de mogelijkheden zijn erg beperkt.

    Denk idd niet dat de OPEC volledig meer zal slagen in haar doel en dat is natuurlijk al een minieme zege
    Maar toch is het frapant dat zo'n clubje een prijsdaling (na een langdurige veel te hoge prijs) aan kan grijpen om met zijn allen af te spreken de productie flink te verlagen.
    henkwaywoensdag 11 maart 2009 @ 23:38
    quote:
    Op woensdag 11 maart 2009 23:35 schreef sneakypete het volgende:

    [..]

    Is dat zo? Hoe gaan zij er dan in slagen de productie flink te verlagen zonder dat ze hiermee hun concurrentiepositie verliezen?
    Er is idd concurrentie buiten de OPEC om, maar ook daar zijn barrieres teveel dus de mogelijkheden zijn erg beperkt.

    Denk idd niet dat de OPEC volledig meer zal slagen in haar doel en dat is natuurlijk al een minieme zege
    Maar toch is het frapant dat zo'n clubje een prijsdaling (na een langdurige veel te hoge prijs) aan kan grijpen om met zijn allen af te spreken de productie flink te verlagen.
    Die opec landen belazeren elkaar bij de vleet,
    (wat kenmerkend is voor de gemiddelde arabier overigens, maar dat terzijde)
    sneakypetewoensdag 11 maart 2009 @ 23:40
    quote:
    Op woensdag 11 maart 2009 23:38 schreef henkway het volgende:

    [..]

    Die opec landen belazeren elkaar bij de vleet,
    (wat kenmerkend is voor de gemiddelde arabier overigens, maar dat terzijde)
    Ik zou het eerder een heldendaad noemen om ondanks oneerlijke prijsafspraken toch te proberen om (natuurlijk uit eigenbelang, wat een goede zaak is dat me toch) stiekem wat extra winst te pakken door net iets meer te produceren dan het kartel voorschrijft.

    Het is dus wel grappig om te zien dat ondanks overheidsinterventie met als oogmerk het leegzuigen van de consument, de actoren op de markt zelf er alles aan blijven doen om daar maling aan te hebben.
    MoltiSantivrijdag 13 maart 2009 @ 12:47
    tvp
    RM-rfvrijdag 13 maart 2009 @ 13:03
    quote:
    Op woensdag 11 maart 2009 23:35 schreef sneakypete het volgende:

    [..]

    Is dat zo? Hoe gaan zij er dan in slagen de productie flink te verlagen zonder dat ze hiermee hun concurrentiepositie verliezen?
    Er is idd concurrentie buiten de OPEC om, maar ook daar zijn barrieres teveel dus de mogelijkheden zijn erg beperkt.

    Denk idd niet dat de OPEC volledig meer zal slagen in haar doel en dat is natuurlijk al een minieme zege
    Maar toch is het frapant dat zo'n clubje een prijsdaling (na een langdurige veel te hoge prijs) aan kan grijpen om met zijn allen af te spreken de productie flink te verlagen.
    De OPEC heeft vrijwel nooit echte macht gehad... slechts een korte periode hadden ze écht invloed op de olieprijs maar dat hing samen met een bredere politieke cirisi en ook onrust over de dollar (einde van de Bretton Woods Agreement)

    Hierna was de invloed zeer gering, domweg omdat ieder land grotendeels afhankelijk van die olieinkomsten was en dus niemand zomaar zin had af te zien van die broodnodige inkomsten 'om de anderen te steunen'...

    enkel de overcapaciteit van de Saoedie's was de bindende factor ... de Saoedie's konden redelijk probleemloos hun productie meerdere miljoenen vaten verhogen en daarmee de olieprijs compleet in de kelder drukken,w at voor enkele olieproducerende landen bijna en faillisement zou betekenen, en voor de saoedie's hooguit een kleine 'hickup'...
    naar ik meen zorgden de Saoedie's ervoor dat ze een reservecapaciteit van tegen de 8 mijoen vaten aanhielden...

    De eerste golfoorlog betekende een stevige investering in een flinke vergroting van d Saoediesche capaciteit, juist omdat toendertijd d eIraakse en Koeweiste olie wegvielen en de Saoedie's het effect hiervan wilden 'uitgelijken' maar tevens zorgde dat ervoor dat de overcapaciteit veels te hoog geworden was en de Saoedie's toen deze flink terugbouwden... tot aan het moment dat ze hun direkte controle op de olieprijs eigenlijk uit handen gaven...


    zeker toen na 2003 de Iraakse olie slecht geleverd kon worden (dat was voorheen ondanks de boycott juiste envoudig omdat toendertij ook de Iraakse reserve's benut kon worden als 'reserve-capaciteit') én Venezuela een groot productieprobleem kreeg door arbeisonlusten (waardoor de olieproductie daar flink gedaald is.. op het hoogtepunt slechts iets van de helft was van hun eigenlijke capaciteit)...
    verloren de Saoedie's iedere grip op de markt...

    Ik betwijel sterk of de Saoedie's hun verloren macht over de OPEC en de andere producerende landen ooit weer terugwinnen, ik betwijfel dat eerder.
    digitaLLzondag 15 maart 2009 @ 17:05
    quote:
    OPEC Agrees to Keep Oil Production Quotas Unchanged


    By Fred Pals and Ayesha Daya

    March 15 (Bloomberg) -- OPEC agreed to keep oil production quotas unchanged and will meet again on May 28 to review targets, ministers said after today’s meeting in Vienna.

    “We decided to leave this unchanged and now it is time to fully adhere to the cuts we agreed upon,” said Qatari Oil Minister Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah said.

    The Organization of Petroleum Exporting Countries met in Vienna today to discuss possible action to revive prices that remain $100 below July’s record even after a record production cut agreed on in December. Oil futures have risen 3.7 percent this year to finish last week at $46.25 a barrel in New York.

    Algerian Oil Minister Chakib Khelil, who had argued for another cutback prior to the meeting, said afterwards that all OPEC members will make an “extra effort” to comply with the existing cutbacks. Finishing those cuts will remove about 800,000 barrels a day from the market, he said. Oil prices will not rise a lot from today’s decision, he added.

    The crude oil production target for 11 OPEC members bound by quotas is 24.85 million barrels a day, while actual output from those countries averaged 25.715 million barrels a day in February, according to an OPEC report published on March 13.
    Bron
    De olieprijs zal volgende week dalen denk ik. Voordat ze bereid zijn meer vaten van de markt te halen verw8 vooral SA dat andere leden zich aan de afspraken houden. Vooral Iran is hypocriet wel verlangen dat anderen opnieuw hun productie verlagen maar ondertussen houden ze zich totaal niet aan hun quota
    quote:
    Iran and Nigeria have made good on only about half of their promised reductions, according to figures that OPEC released March 13.
    Bron



    [ Bericht 4% gewijzigd door digitaLL op 15-03-2009 17:30:45 ]
    wolfrolfmaandag 16 maart 2009 @ 00:17
    Goedzo. Omlaag met die prijs. $25 voor een vaatje crude is meer dan genoeg.

    Rijke olie sjeiks
    wahtmaandag 16 maart 2009 @ 10:41
    Nieuwe Oilwatch Monthly
    quote:
    2) Total liquids production - In February 2009 world production of total liquids decreased by 1 million barrels per day from January according to the latest figures of the International Energy Agency (IEA), resulting in total world liquids production of 83.93 million b/d. Average global production in 2008 was 86.59 million b/d according to the IEA. In 2007 an average of 85.41 million b/d was produced. The US Energy Information Administration (EIA) in their International Petroleum Monthly puts average global 2008 production at 85.47 million b/d and average 2007 production at 84.43 million b/d.
    [..]
    5) OECD liquids demand - OECD consumption in December 2008 was 46.74 million b/d, a decline of 1.53 million b/d year on year. Average consumption in 2008 was 46.16 million b/d, which is 1.52 million b/d lower than consumption in the same period in 2007. In the United States. Consumption is 1.14 million b/d lower on average in 2008 than in 2007. In the 27 countries of the European Union oil consumption increased from 15.80 million b/d in November to 15.96 million b/d in December 2008. Average consumption in 2008 was 16.16 million b/d, relative to 16.26 million b/d in 2007.
    EIA cijfers t/m december 2008

    IEA cijfers t/m februari 2009


    superwormmaandag 16 maart 2009 @ 12:26
    Rusland wil OPEC-lid worden

    Rusland wil alleen in de OPEC als er van de dollar afgestapt wordt
    wahtmaandag 16 maart 2009 @ 12:30
    Spannend, 'het is nog niet bekend of dit plan goed valt in de VS'. Ik durf wel een gokje te wagen.
    superwormmaandag 16 maart 2009 @ 12:55
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 12:30 schreef waht het volgende:
    Spannend, 'het is nog niet bekend of dit plan goed valt in de VS'. Ik durf wel een gokje te wagen.
    Als de OPEC akkoord gaat en dus in een mandje ándere valuta dan de dollar gaat handelen, stort de dollar in elkaar. Lijkt me. Ik neem aan dat de VS heel veel druk zullen uitoefenen op de OPEC om vooral níet met Rusland in zee te gaan.
    capriciamaandag 16 maart 2009 @ 13:10
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 12:55 schreef superworm het volgende:

    [..]

    Als de OPEC akkoord gaat en dus in een mandje ándere valuta dan de dollar gaat handelen, stort de dollar in elkaar. Lijkt me. Ik neem aan dat de VS heel veel druk zullen uitoefenen op de OPEC om vooral níet met Rusland in zee te gaan.
    En als China dan gelijktijdig nog wat dollars dumpt...
    MoltiSantimaandag 16 maart 2009 @ 13:22
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 12:26 schreef superworm het volgende:
    Rusland wil OPEC-lid worden

    Rusland wil alleen in de OPEC als er van de dollar afgestapt wordt
    Interessante ontwikkeling.
    Alleen zal Saudi Arabie nooit van de dollar afstappen.
    Die zijn dikke vrienden met de Verenigde Staten en hebben de VS ook veel te hard nodig voor stabiliteit in de regio en containment van Iran.
    RM-rfmaandag 16 maart 2009 @ 13:33
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 13:10 schreef capricia het volgende:

    [..]

    En als China dan gelijktijdig nog wat dollars dumpt...
    China zou het meest te verliezen hebben als de dollar zomaar omkiept..
    die hebben zichzelf als een Rob Kamphues aan die munt vastgeketend en worden nu iedere richting meegesleept, welke de amerikanen zin hebben in te slaan...
    digitaLLmaandag 16 maart 2009 @ 15:58
    quote:
    OPEC: 'drastische maatregelen' mogelijk in mei

    De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) zal tijdens de volgende bijeenkomst van de lidstaten in mei mogelijk gedwongen worden ,,drastische actie" te ondernemen, als de olieprijs dan nog steeds laag is.


    Economische stimulans
    Dat zei maandag OPEC-secretaris-generaal Abdullah al-Badri. De OPEC zag tijdens een bijeenkomst afgelopen zondag af van een productieverlaging om de olieprijs op te krikken. Badri liet maandag weten dat de huidige lage olieprijs de wereld een gigantische ,,economische stimulans" geeft. Het gaat volgens hem om ,,meer dan 2 biljoen dollar".

    75-80 dollar
    Maar als de prijzen in mei nog steeds laag liggen, zal de OPEC maatregelen overwegen. De prijs moet volgens de OPEC-topman tussen de 75 en 80 dollar per vat liggen om olieproducerende landen de kans te geven om te investeren in de olie-industrie. Momenteel kost een vat ruwe olie ongeveer 44,75 dollar per vat.
    Nu
    MoltiSantimaandag 16 maart 2009 @ 16:37
    Als het aanbod naar beneden gaat, gaat de prijs vanzelfsprekend omhoog. Maar hoe stijl loopt deze curve, zou best kunnen dat de olie prijs per vat dan hoger wordt maar dat het totaal (olieprijs x aantal vatten) naar beneden gaat.
    digitaLLmaandag 16 maart 2009 @ 16:46
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 16:37 schreef MoltiSanti het volgende:
    Als het aanbod naar beneden gaat, gaat de prijs vanzelfsprekend omhoog. Maar hoe stijl loopt deze curve, zou best kunnen dat de olie prijs per vat dan hoger wordt maar dat het totaal (olieprijs x aantal vatten) naar beneden gaat.
    Ik denk ook dat een eventueel herstel van de economie zo broos is dat een hogere olieprijs al snel leidt tot vraag destructie. De olieprijs heeft ook een steeds sterkere invloed op andere grondstoffen omdat de ertsen steeds armer worden en er veel energie nodig is om metalen etc te winnen.
    sneakypetemaandag 16 maart 2009 @ 20:04
    quote:
    Op vrijdag 13 maart 2009 13:03 schreef RM-rf het volgende:

    [..]

    De OPEC heeft vrijwel nooit echte macht gehad... slechts een korte periode hadden ze écht invloed op de olieprijs maar dat hing samen met een bredere politieke cirisi en ook onrust over de dollar (einde van de Bretton Woods Agreement)

    Hierna was de invloed zeer gering, domweg omdat ieder land grotendeels afhankelijk van die olieinkomsten was en dus niemand zomaar zin had af te zien van die broodnodige inkomsten 'om de anderen te steunen'...

    enkel de overcapaciteit van de Saoedie's was de bindende factor ... de Saoedie's konden redelijk probleemloos hun productie meerdere miljoenen vaten verhogen en daarmee de olieprijs compleet in de kelder drukken,w at voor enkele olieproducerende landen bijna en faillisement zou betekenen, en voor de saoedie's hooguit een kleine 'hickup'...
    naar ik meen zorgden de Saoedie's ervoor dat ze een reservecapaciteit van tegen de 8 mijoen vaten aanhielden...

    De eerste golfoorlog betekende een stevige investering in een flinke vergroting van d Saoediesche capaciteit, juist omdat toendertijd d eIraakse en Koeweiste olie wegvielen en de Saoedie's het effect hiervan wilden 'uitgelijken' maar tevens zorgde dat ervoor dat de overcapaciteit veels te hoog geworden was en de Saoedie's toen deze flink terugbouwden... tot aan het moment dat ze hun direkte controle op de olieprijs eigenlijk uit handen gaven...


    zeker toen na 2003 de Iraakse olie slecht geleverd kon worden (dat was voorheen ondanks de boycott juiste envoudig omdat toendertij ook de Iraakse reserve's benut kon worden als 'reserve-capaciteit') én Venezuela een groot productieprobleem kreeg door arbeisonlusten (waardoor de olieproductie daar flink gedaald is.. op het hoogtepunt slechts iets van de helft was van hun eigenlijke capaciteit)...
    verloren de Saoedie's iedere grip op de markt...

    Ik betwijel sterk of de Saoedie's hun verloren macht over de OPEC en de andere producerende landen ooit weer terugwinnen, ik betwijfel dat eerder.
    Veel info goede zaak.
    Het kan best waar zijn dat we de ergste perikelen als gevolg van globalisering en gebrek aan eenheid binnen de OPEC zelf gehadhebben.
    Toch, als ik zo'n bericht lees als in TS, denk ik dat ook in mijn betoog nog steeds een kern van waarheid zit.
    De OPEC is en blijft een overheidsorganisatie. Het is naïef te denken dat dat uit altruïsme is of om 'de markt goed te reguleren'. Vrijheid reguleert nog altijd het beste en daarvan is, wereldwijd, geen sprake op juist de oliemarkt.
    Waarom kan de OPEC zomaar de productie flink verlagen? Omdat het een kartel is natuurlijk, hoe ontstaat zo'n kartel? Overheden.
    Het is ironisch dat Rockefeller gezien wordt als één van de ergste voorbeelden van een monopolist, maar zet het eens af tegen het gedrag van overheden op de oliemarkt nu? Boycotts, prijsmanipulaties en zelfs oorlogen worden niet geschuwd om het zwarte goud. Ik vraag het me eens af he, wat nu als we dat aan ome Rock hadden overgelaten indertijd? Ik denk dat dat heel wat golfoorlogen had gescheeld
    wahtwoensdag 18 maart 2009 @ 12:29
    'Peak oil' enters mainstream debate
    quote:
    Is global oil production reaching a peak?
    A few years ago only a handful of geologists and academics were considering such a possibility.

    But now it appears even governments are taking a serious look at the subject.

    The question is occupying more and more minds around the world.

    It could happen soon.

    A French government report on the global oil industry forecasts a possible peak in world production as early as 2013.
    [..]
    'Peak oil' mentioned

    And yet, the French report, perhaps the most open government dossier yet, questions the viability of long term oil production.

    The report's second chapter 'Global Exploration and Production' runs a series of differing scenarios based on current forecasts.

    The scenarios differ according to projected demand increases, from 0% to 3% per annum, and possible new field discoveries, between zero and fifty billion barrels a year.

    At a rate of 3% increase in demand per year and annual finds of 10 billion barrels, the ministry report states 2013 as "the time of maximum production or 'peak oil'".

    That would mean the world's oil consumption would reach its highest point at around 97 million barrels per day (mbpd).
    [..]
    Different definitions

    The French report also echoes a fundamental problem at the heart of the oil business, namely data transparency.

    Without accurate audited data, discovery forecasts, forward pricing and reserve calculations become a matter of debate rather than science.

    This year alone the International Monetary Fund, the G7 and IEA have all called on Opec countries and Russia to open their fields to independent scrutiny.
    "The definitions of oil reserves are different in many countries," the report observes.

    "The capacities of sustainable production by Opec countries are very difficult to estimate. It is impossible to know production levels without waiting, at best, several months."
    [..]
    "What is very important is conservation, especially in transport. Raising taxes on fuel, introducing toll roads and bridges into major cities for example, but also stopping the spreading of suburbs ever further from city centres.

    "Controlling suburban blight is one way to slow oil consumption until we are a society no longer dependent on oil."
    World Oil Production Peaked in 2008
    quote:
    World oil production peaked in 2008 at 81.73 million barrels/day (mbd) shown in the chart below. This oil definition includes crude oil, lease condensate, oil sands and natural gas plant liquids. If natural gas plant liquids are excluded, then the production peak remains in 2008 but at 73.79 mbd. However, if oil sands are also excluded then crude oil and lease condensate production peaked in 2005 at 72.75 mbd.

    The US Energy Information Administration (EIA) and the International Energy Agency (IEA) should make official statements about declining world oil production to renew the focus on oil conservation and alternative energy sources.



    [..]
    As oil production declines, countries such as India and China will probably increase focus on ensuring their own future oil supplies. India now has the world's largest refinery complex, ahead of Venezuela, which can process heavy sour crude oil. China has been taking advantage of low oil prices and credit constraints to secure future oil supplies from Russia, Venezuela and Iran. Once global economic growth returns causing increased oil demand, there is a risk that oil importing countries could act aggressively for their own self interests rather than cooperating to manage oil consumption in the context of declining world oil production.
    De comments bij dit artikel zijn, zoals altijd, ook interessant.
    RM-rfwoensdag 18 maart 2009 @ 12:56
    bekijk die theoildum.com-grafiek nog eens en vraag je eens af hoe groot de 'daadwerkelijke daling' is die aangegeven wordt... dus niet een vage 'prognose' maar welke daadwerkelijke daling erin staat?

    de daadwerkelijke daling erin is niet eens substantieel lager dan de productie van halverwege 2004, en hooguit lichtelijk lager dan de productie van begin 2007... zelfs minimaal als je vergeet dat het 'nulpunt' in die grafiek bij de 64 miljoen barrels/dag zit
    wahtwoensdag 18 maart 2009 @ 13:06
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 12:56 schreef RM-rf het volgende:
    bekijk die theoildum.com-grafiek nog eens en vraag je eens af hoe groot de 'daadwerkelijke daling' is die aangegeven wordt... dus niet een vage 'prognose' maar welke daadwerkelijke daling erin staat?

    de daadwerkelijke daling erin is niet eens substantieel lager dan de productie van halverwege 2004, en hooguit lichtelijk lager dan de productie van begin 2007... zelfs minimaal als je vergeet dat het 'nulpunt' in die grafiek bij de 64 miljoen barrels/dag zit
    Dat is correct. Het is dan ook de (onderbouwde) mening van een enkel persoon. Het stelt voor de komende 5 jaar niet echt veel voor nee. Bovendien zitten er nog meer haken en ogen aan zoals in de comments te lezen is. De definitie van olieproductie is altijd een terugkomer, andere factoren naast geologische beperkingen spelen een rol, betrouwbaarheid data van EIA en IEA om nog maar te zwijgen over Saudi Arabië en dergelijke.

    Hoe het ook zij, het is goed mogelijk dat de hoge olieprijzen van vorig jaar een piek hebben 'uitgelokt', dat de huidige recessie de productie weer omlaag gooit en dat vervolgens de productie niet meer omhoog komt. Maar zoals ook in de comments al opgemerkt was; de daadwerkelijke piek is pas jaren later goed te bepalen, en niet altijd even relevant. De prijzen zijn wat dat betreft belangrijker voor de samenleving dan de productie (uitgaande van 'vrije' marktwerking).

    Oh en als laatste, zo'n piek is in feite het begin van het einde. Gezien de economische groei die we nodig hebben, maar dat hoef ik jou niet te vertellen.
    RM-rfwoensdag 18 maart 2009 @ 13:17
    och, die comments komen me eerder over als de reacties van gelovigen op een preek van hun dominee....

    waarbij een groot aantal aanname's, zoals het verwerpen van schattingen die niet in hun riedeltje pasen, makkelijk tot 'absoluutheden' verwerkt worden.

    bovendien staat in dat artikel ook wat belachelijkheden, zoals bv de opmerking dat China op de lange termijn toegang wil tot de russsche oliereserve's... laat nu juist Rusland op de langere termijn de grootste problemen hebben, omdat die werkelijk braakwinningen plegen op hun reserve's... hun productie enorm verhoogt hebben, terwijl hun reserve's nog voor hooguit tien jaar voorraad bieden.
    quote:
    Oh en als laatste, zo'n piek is in feite het begin van het einde.
    nee hoor, enkel gelovigen richtten zich op een 'vermende' apocalypse waarna alles eindigt...

    zoals ik nu al heel vaak uitgelegd hebt, is ieder vermeend 'einde' ook het begin van iets nieuws... en zelfs als het zo is dat de olieproductie niet meer boven het huidige niveau zou stijgen, betekent het enkel dat men nog veel langer met de bestaande reserve's kan doen .... en schijnbaar een stijging van de vraag naar energie ook voldaan kan worden dmv alternatieven voor fossiele brandtsoffen (ietsd dat ik betwijfel en een grond waarom ik sterk vermoed dat een piek in de olieproductie nog niet echt heel dichtbij ligt... nog zeker tien jaar kan duren)..

    het grootste verschil tussen mijn mening en die van (wat ik betitel als ) de 'peak-oil-hoax-gelovers' is dat ik sterk van mening ben dat geen productieplafonds de olieproductie bepalen,... maar vooral veranderingen in de vraag naar olie..
    juist dat ide heeft de huidige daling sterjk bevestigd ... het is niet zo dat er aan de productiekant nu grote veranderingen geweest zijn, olieproductiecapaciteit verdwenen (in tegendeel, de productiecapaciteit is sinds lang niet zo groot geweest, zeker sinds 2002 niet)... wat de daling veroorzaakt heeft is een verdwijnen de vraag naar olie.
    wahtwoensdag 18 maart 2009 @ 13:30
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 13:17 schreef RM-rf het volgende:
    och, die comments komen me eerder over als de reacties van gelovigen op een preek van hun dominee....

    waarbij een groot aantal aanname's, zoals het verwerpen van schattingen die niet in hun riedeltje pasen, makkelijk tot 'absoluutheden' verwerkt worden.
    Ach, daar zijn we allemaal schuldig aan. Het is ook niet makkelijk om je eigen tekortkomingen te onderkennen. Bovendien beweerd niemand de waarheid in pacht te hebben, enkel onderbouwde meningen/bevindingen.
    quote:
    nee hoor, enkel gelovigen richtten zich op een 'vermende' apocalypse waarna alles eindigt...
    Ik had het niet over een apocalyps. Enkel over het einde van groeiende olieproductie.
    quote:
    zoals ik nu al heel vaak uitgelegd hebt, is ieder vermeend 'einde' ook het begin van iets nieuws... en zelfs als het zo is dat de olieproductie niet meer boven het huidige niveau zou stijgen, betekent het enkel dat men nog veel langer met de bestaande reserve's kan doen .... en schijnbaar een stijging van de vraag naar energie ook voldaan kan worden dmv alternatieven voor fossiele brandtsoffen (ietsd dat ik betwijfel en een grond waarom ik sterk vermoed dat een piek in de olieproductie nog niet echt heel dichtbij ligt... nog zeker tien jaar kan duren)
    Dat, of we zitten in een recessie met een dalende energievraag.

    Het begin van iets nieuws zeker. Ik zeg ook niet dat we binnen afzienbare tijd allemaal dood zijn. Maar bepaalde dingen lijken gewoon niet te veranderen. Zoals de importantie van fossiele brandstoffen voor onze (op groei gebaseerde) economie (wat te meer blijkt uit de bezigheden van banken die groei nodig hebben om niet om te vallen), de blijvende onzekerheid over reserves en het uitblijven van grootschalige alternatieven.
    RM-rfwoensdag 18 maart 2009 @ 13:48
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 13:30 schreef waht het volgende:

    Ik had het niet over een apocalyps. Enkel over het einde van groeiende olieproductie.
    tja, die treed natuurlijk ooit op... en ieder moment in een productiviteitscurve kun je dan aanmerken als een 'begin van het einde'..


    het is echter een beetje simplistisch om te doen alsof er één moment opeens als 'dè' piek te betitelen ... zeker als dat moment nog geen half jaar terug ligt en te doen alsof daaruit een bepaalde vaststaande voorspelling van de toekomst ligt...

    óf dat moment een maximum is, zal de toekomst moete tonen en ik zie eerlijk gezegd daadwerkelijk niet waarom de olieproductie niet tot een hoger niveau zou kunnen stijgen.... de daling komt niet door een daadwerkelijk productie-maximimum of een ontbrekende capaciteit, maar door het ineenstortten van de vraag.....


    Het is dus een direkte tegenstelling tot de mensen die riepen dat een 'peak' ontstaan zou kunnen door een capaciteits-piek, waarna de productie zou dalen door een onmogelijkheid nog meer olie te winnen:
    (zoals George Bush het definieerde: "..because we use too much oil and the capacity to replace reserves is dwindling" ... dat is nu dus een beetje onzin, het olieprobleem ligt nu al niet meer in de beschikbaarheid van capaciteit, maar in de vraag naar olie. juist dàt is enorm gekeldert, mensen gebruiken nu lang niet meer zoveel olie)


    Overigens, de eerste uitspraak dat 'het olie-maximum nu bereikt is, werd al in 1989 door Colin Campbell, welke een grote aanjager is van de 'peak-oil-hoax' en ongeveer iedere zoveel jaar een voorspelling doet dat 'binnenkort' het maximum dus écht bereikt zal zijn.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Predicting_the_timing_of_peak_oil


    andere, imho meer zinnige economen hebben er al langer op gewezen dat een maximum in de olieproductie eerder zal samenhangen met een terugtredende vraag, waarna hoogstwarschijnlijk het zelfs zo kan zijn dat na de piek in olieproductie de prijs van een grondstof waarnaar de vraag sterk daalt, een neerdrukkende factor zal kennen die de prijs erg laag houdt tenzij de producenten de productie steeds verder kunnen drukken.
    wahtwoensdag 18 maart 2009 @ 14:15
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 13:48 schreef RM-rf het volgende:
    het is echter een beetje simplistisch om te doen alsof er één moment opeens als 'dè' piek te betitelen ... zeker als dat moment nog geen half jaar terug ligt en te doen alsof daaruit een bepaalde vaststaande voorspelling van de toekomst ligt...
    Vandaar ook mijn uitspraak over het nog 10 jaar wachten, dan weten we meer, tenzij de overheden onze vrijheden (vrije informatie) nog meer gaan inperken.
    quote:
    óf dat moment een maximum is, zal de toekomst moete tonen en ik zie eerlijk gezegd daadwerkelijk niet waarom de olieproductie niet tot een hoger niveau zou kunnen stijgen.... de daling komt niet door een daadwerkelijk productie-maximimum of een ontbrekende capaciteit, maar door het ineenstortten van de vraag.....
    Mwah, jij kan ook wel bedenken waarom olieproductie niet meer kan stijgen. In de VS proberen ze met man en macht de olie in de grond tot de laatste druppel te winnen. De vraag blijft daar immers hoger dan wat de VS zélf produceert, de prijzen waren vorig jaar op recordhoogte, toch is het gemiddelde productie-niveau lager uitgevallen dan het jaar daarvoor. De reden is geologische/technische beperking.

    Ander verhaal is de globale productie die inmiddels 'vrijwillig' (dat moeten we de Arabiërs op hun woord geloven) naar beneden is bijgesteld.
    quote:
    Het is dus een direkte tegenstelling tot de mensen die riepen dat een 'peak' ontstaan zou kunnen door een capaciteits-piek, waarna de productie zou dalen door een onmogelijkheid nog meer olie te winnen:
    (zoals George Bush het definieerde: "..because we use too much oil and the capacity to replace reserves is dwindling" ... dat is nu dus een beetje onzin, het olieprobleem ligt nu al niet meer in de beschikbaarheid van capaciteit, maar in de vraag naar olie. juist dàt is enorm gekeldert, mensen gebruiken nu lang niet meer zoveel olie)
    De vraag is gedaald ja, maar ook jij hebt de berichten gelezen over 'ergste recessie sinds WOII'. Dan is een daling niet meer dan logisch en hoeft niet direct te betekenen dat de mogelijkheid om productie te verhogen er wel is, maar simpelweg niet bewerkstelligd wordt door een lage vraag.
    quote:
    Overigens, de eerste uitspraak dat 'het olie-maximum nu bereikt is, werd al in 1989 door Colin Campbell, welke een grote aanjager is van de 'peak-oil-hoax' en ongeveer iedere zoveel jaar een voorspelling doet dat 'binnenkort' het maximum dus écht bereikt zal zijn.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Predicting_the_timing_of_peak_oil
    Tsja, risico nemen in voorspellingen is een bekend fenomeen. Achteraf kan je prima verklaren wat er fout zat. Als je het goed hebt ben je een 'goede kerel'. Maar het gaat erom waar die voorspellingen op berust zijn. En dat is 'bewezen' reserves, cumulatieve productie, toekomstige vraag, toekomstige projecten etc. Het is niet uit de mouw geschud, in ieder geval.

    En dan komt er opeens een oorlog, gevolgd door een 'housing bubble', gevolgd door een tekort aan krediet, gevolgd door een recessie, en opeens is je onderzoek niks meer waard.
    quote:
    andere, imho meer zinnige economen hebben er al langer op gewezen dat een maximum in de olieproductie eerder zal samenhangen met een terugtredende vraag, waarna hoogstwarschijnlijk het zelfs zo kan zijn dat na de piek in olieproductie de prijs van een grondstof waarnaar de vraag sterk daalt, een neerdrukkende factor zal kennen die de prijs erg laag houdt tenzij de producenten de productie steeds verder kunnen drukken.
    We zijn het erover eens dat de energievraag de komende decennia zal groeien (uitgaande van een einde aan de huidige recessie, geen oorlogen, geen grootschalige natuurrampen etc.)? Dat betekent dan dat de vraag naar olie (energie) zal moeten worden vervangen door een andere energiedrager.

    Als ik dan mag vragen; op welke energiedrager zou jij jouw geld zetten?
    RM-rfwoensdag 18 maart 2009 @ 14:37
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 14:15 schreef waht het volgende:

    Tsja, risico nemen in voorspellingen is een bekend fenomeen. Achteraf kan je prima verklaren wat er fout zat. Als je het goed hebt ben je een 'goede kerel'. Maar het gaat erom waar die voorspellingen op berust zijn. En dat is 'bewezen' reserves, cumulatieve productie, toekomstige vraag, toekomstige projecten etc. Het is niet uit de mouw geschud, in ieder geval.

    En dan komt er opeens een oorlog, gevolgd door een 'housing bubble', gevolgd door een tekort aan krediet, gevolgd door een recessie, en opeens is je onderzoek niks meer waard.

    Tja... juist van die mensen als Campbell beweerden zélf nu net dat hun theorie om dingen ging die niet door omstandigheden beinvloed konden worden, amar zich baseerde op een puur door de grondstof-hoeveelheid bepaalde 'vaststaande situatie' die onstopbaar zou zijn....


    Dat er bv een piek zit in het gebruik van een grondstof, is eigenlijk onomstreden; op dat punt is Marion King Hubbert's werk heel breed geaccepteerd en onomstreden...
    het wordt ps omstreden als mensen zélf gaan beweren een bepaalde politiek te moeten vormen uit vermeende vaststaande aanname's, die men als 'absoluutheden' gaat presenteren, maar feitelijk gewoon deel uitmaakt van en breed functionerende markt van vraag en aanbod...

    en dus zelf eigenlijk ook niet meer is dan gevormd door de economie... als prijzen laag zijn kan het aanbod verder stijgen en als prijzen op een gegeven moment te hoog worden, kan de vraag ook weer makkelijk in elkaar donderen... schaarste of overvloed is daarbij slechts één factor.
    quote:
    We zijn het erover eens dat de energievraag de komende decennia zal groeien (uitgaande van een einde aan de huidige recessie, geen oorlogen, geen grootschalige natuurrampen etc.)? Dat betekent dan dat de vraag naar olie (energie) zal moeten worden vervangen door een andere energiedrager.

    Als ik dan mag vragen; op welke energiedrager zou jij jouw geld zetten?
    allereerst, als de energievraag sterk groeit, impliceert dat dus al dat er genoeg alternatieve capaciteit beschikbaar zou zijn, als die er niet is... heel simpel, dat werpt dan een duidelijke stop op verdere economische groei, alhoewel juist dat een sterke motivatie is voor verdere innovatie.
    Een gelijkbijvende energieconsumptie zou zeker een uitdaging zijn en tot flinke economische omvormingen leiden (onze huidige economie is sterk gebaseerd op een continu voortdurende 'groei-model' wat misschien best ook wel verouderd kan geraken)

    Ik zou overigens geen geld zetten op het idee van één energiedrager die een leidende rol zou hebben... volgens mij moet het juist zo zijn dat de energiemarkt een breder spectrum aan verschillende dragers heeft...
    er zal dus zeker vraag zijn voor energiedrager onafhankelijkheid, zeker ook politiek gezien...

    Op dat punt denk ik bv dat de nederlandse overheid niet kan blijven volharden in het zeer terughoudend zijn over kernenergie... volgens mij zou dit zeker in 10-15% van de nederlandse energiebehoefte moeten kunnen voorzien, mogelijk zelfs een capaciteit hebben van 20% (die echter niet altijd uitgenut hoeft te worden maar ingepland kan worden als fallback als andere energiebronnen schaarser worden op de korte termijn....)

    verder verwacht ik qua alternatieve energie veel van bv geothermische energietoepassingen... dat is nu al een zeer efficiente energievorm (al dan niet om bv warmte te bewaren) en betaald zn investeringskosten redelijk snel terug... relatief veel sneller dan bv andere alternatieve energievormen die ook veel afhankeljker zijn van omstandigheden.
    Ook de negatieve milieu-effecten zijn uiterst gering ... imho is dat een zeer ondergewaarderde energievorm
    RemcoDelftwoensdag 18 maart 2009 @ 14:52
    Oftewel tijd om "peak oil" als iets GOEDS i.p.v. iets slechts te gaan zien!
    OPEC doet hard z'n best voor hogere prijzen, ze willen binnenkort weer serieuze productieverlagingen doorhebben. Blijkbaar hebben ze niet door dat de paar biljoen die ze met hoge prijzen hebben opgehaald, simpelweg alles is wat er wereldwijd te halen valt, daarna volgt een recessie en is de koek op.

    Zonnepanelen kunnen met een stapeltje miljarden subsidie via "technological learning" concurrerend worden met olie, en het daarvoor benodigde bedrag is aanzienlijk lager dan wat er nu aan olie naar het Midden Oosten gaat... Oftewel het blijft me verbazen dat beleidsmakers daar niet op inspringen, kijken ze echt niet verder?
    Olie vervangen door renewables kan miljoenen banen opleveren, geld wat niet meer het land uit gaat maar fijn in de eigen economie terechtkomt. Lijkt me een uitstekend middel tegen recessies, en kost aanzienlijk minder dan wat de banken nu opvreten aan belastinggeld.
    Tegen die tijd zal het grote janken in het Midden Oosten ook beginnen, veel meer dan op hun rug liggen en het Westen het werk laten doen doen ze daar namelijk niet.
    RemcoDelftwoensdag 18 maart 2009 @ 14:57
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 14:37 schreef RM-rf het volgende:
    Op dat punt denk ik bv dat de nederlandse overheid niet kan blijven volharden in het zeer terughoudend zijn over kernenergie... volgens mij zou dit zeker in 10-15% van de nederlandse energiebehoefte moeten kunnen voorzien, mogelijk zelfs een capaciteit hebben van 20% (die echter niet altijd uitgenut hoeft te worden maar ingepland kan worden als fallback als andere energiebronnen schaarser worden op de korte termijn....)
    Begrijp ik goed dat je kerncentrales standby wilt laten staan? Die dingen kosten een vermogen om te bouwen, en hebben nauwelijks operationele kosten! 't Is niet voor niets baseload.
    wahtwoensdag 18 maart 2009 @ 15:08
    quote:
    Op woensdag 18 maart 2009 14:52 schreef RemcoDelft het volgende:
    Oftewel het blijft me verbazen dat beleidsmakers daar niet op inspringen, kijken ze echt niet verder?
    Olie vervangen door renewables kan miljoenen banen opleveren, geld wat niet meer het land uit gaat maar fijn in de eigen economie terechtkomt. Lijkt me een uitstekend middel tegen recessies, en kost aanzienlijk minder dan wat de banken nu opvreten aan belastinggeld.
    Vind ik ook raar ja, zelfs de groene, boomknuffelende partijen hoor ik eigenlijk nooit over het onderwerp olie.
    wahtwoensdag 18 maart 2009 @ 15:08
    Vol.
    PietjePuk007woensdag 18 maart 2009 @ 15:47
    Olietopic;
    Mooie OP !