De schets van LXIV over Rotterdam is niet eens zo heel onrealistisch hoorquote:Op zondag 20 februari 2011 12:00 schreef du_ke het volgende:
Nederland zit bestuurlijk totaal anders in elkaar. De kans hierop is dan ook echt veel kleiner. Als je weer eens een dramatisch scenario probeert te schetsen is het wel leuk wanneer je een beetje realistisch bent.
dat de verhouding betalers-ontvangers door de vergrijzing nog wat schever komt te liggen klopt wel. Maar de steden zijn in Nederland niet de eersten die daar problemen door ondervinden. Zoals ik al aangaf zit Nederland bestuurlijk heel anders in elkaar. Waar in Amerika de grotere steden uit verschillende 'gemeenten' (county's e.d.) bestaan die elkaar bijvoorbeeld beconcurreren op belastingtarieven (waarbij de centrale stad blijft zitten met hoge kosten voor de voorzieningen en minder belastingopbrengsten) zit er in Nederland eerder nog een vergroting van de gemeenten aan te komen. Daarmee heb je een groot deel van dit probleem al niet te pakken.quote:Op zondag 20 februari 2011 12:07 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
De schets van LXIV over Rotterdam is niet eens zo heel onrealistisch hoorWe gaan nog grote problemen krijgen wat betreft betalers/ontvangers en tot dusver heb ik daar weinig goede oplossingen voor gezien.
Eerder in dit topic al wat links over.quote:Op woensdag 9 maart 2011 13:26 schreef Basp1 het volgende:
Vanavond op belgie 2 :
http://programmas.canvas.be/documentaire/requiem-for-detroit/
Goede docu!quote:Op woensdag 9 maart 2011 19:58 schreef popolon het volgende:
[..]
Eerder in dit topic al wat links over.
Haha vooral leuke referentie naar nederlanders op 2:40quote:Op zaterdag 29 september 2012 10:28 schreef Basp1 het volgende:
http:// documentary.net/detroit-lives-johnny-knoxville-explores-the-new-d/
Een leuke docu over detroit, maar dan wel de positieve kant, creatieve mensen die wat proberen te veranderen aan de teloorgang van die stad.
quote:Op zaterdag 29 september 2012 10:28 schreef Basp1 het volgende:
http:// documentary.net/detroit-lives-johnny-knoxville-explores-the-new-d/
Een leuke docu over detroit, maar dan wel de positieve kant, creatieve mensen die wat proberen te veranderen aan de teloorgang van die stad.
Ny is er nooit zo slecht aan toegeweest noch is daar de volledige middenklasse vertrokken.quote:Op dinsdag 2 oktober 2012 23:01 schreef beantherio het volgende:
Leuke docu! Ik geloof ook wel dat het wel weer goed gaat komen met Detroit. Zo'n stad in mineur moet toch een enorme aanlonkingskracht hebben op iedereen met een beetje ondernemerszin. New York was er in de jaren 70 en 80 veel erger aan toe als Detroit nu en dat hebben ze zo'n beetje getransformeerd in een nieuw Disneyland. Zoiets zie ik ook wel gebeuren met Detroit.
New York City heeft een enorme dienstensector en heeft er financiëel slecht voor gestaan maar is nooit maar dan ook nooit in zo'n vrije val als Detroit geraakt. Voor Detroit is de enige oplossing fors krimpen; dat wil zeggen complete wijken volledig slopen zodat er geen onderhoud aan wegen e.d. meer nodig is. Misschien dat ze het dan gaan redden.quote:Op dinsdag 2 oktober 2012 23:01 schreef beantherio het volgende:
Leuke docu! Ik geloof ook wel dat het wel weer goed gaat komen met Detroit. Zo'n stad in mineur moet toch een enorme aanlonkingskracht hebben op iedereen met een beetje ondernemerszin. New York was er in de jaren 70 en 80 veel erger aan toe als Detroit nu en dat hebben ze zo'n beetje getransformeerd in een nieuw Disneyland. Zoiets zie ik ook wel gebeuren met Detroit.
quote:The reverse exodus has become so pronounced that downtown Detroit can now be fairly accused of imitating such desirable New York addresses as Chelsea or TriBeCa. Yes, it’s gotten so bad — or good — that it’s now nearly impossible to find a vacant apartment to rent in downtown Detroit.
Dat was hier in de jaren 70/80 niet anders natuurlijk. De middenklasse trok weg naar omringende gemeentes die de hogere belastinginkomsten inden terwijl de centrale stad de voorzieningen mocht betalen.quote:Op zondag 20 februari 2011 12:18 schreef du_ke het volgende:
Waar in Amerika de grotere steden uit verschillende 'gemeenten' (county's e.d.) bestaan die elkaar bijvoorbeeld beconcurreren op belastingtarieven (waarbij de centrale stad blijft zitten met hoge kosten voor de voorzieningen en minder belastingopbrengsten) zit er in Nederland eerder nog een vergroting van de gemeenten aan te komen. Daarmee heb je een groot deel van dit probleem al niet te pakken.
quote:The Historical Roots of Detroit's Ruin
That the price of a house in Detroit can cost less today than a new car seems one of the great ironies of 21st century America. But no major city has been harder hit by the recent recession, or by the decades of manufacturing attrition that preceded it, than the Motor City.
It’s famously lost a quarter of its population in the last decade and 60 percent since 1950, and now sits on the brink of bankruptcy. “We are at a critical and pivotal time like none in Detroit's history,” Mayor Dave Bing said in his state of the city speech Wednesday.
In his forthcoming book, Detroit: A Biography, journalist Scott Martelle details how the city – felled by one of the great innovations of the industrial era, a grave lack of official foresight and swirling poverty and prejudice – has come to redefine urban collapse.
Best welquote:Op vrijdag 22 maart 2013 08:28 schreef Maanvis het volgende:
is het nog steeds kommer en kwel in detroit?
quote:With about $40 million left in the bank, Detroit is essentially bankrupt, and facing a deficit of $200 million. Since taking office in mid-2009, Mayor Dave Bing has cut nearly a quarter of his workforce and enacted a 10 percent pay cut for the rest, cut garbage pick-up and police patrols in large swathes of town and recently asked for a $150 million loan from the governor. As if that weren't enough, the Detroit public school system is considering closing half its schools.
quote:Actieplan tegen bankroet Detroit
De Amerikaanse stad Detroit staat aan de rand van bankroet en schuldeisers zullen offers moeten brengen om dat te voorkomen.
Dat heeft de door de staat Michigan aangewezen curator van de stad, Kevyn Orr, vrijdag gezegd op een bijeenkomst met schuldeisers en vertegenwoordigers van vakbonden.
Detroit, de thuisbasis van de Amerikaanse autogigant General Motors, gaat gebukt onder een schuldenlast van 17 miljard dollar (12,7 miljard euro) en is hard geraakt door de economische crisis.
Orr wil nu dat de schuldeisers instemmen met een afschrijving van schulden en dat vakbonden akkoord gaan met kortingen op pensioenen. ''Onze plannen zijn stoutmoedig want agressieve stappen zijn nodig om Detroit er weer bovenop te helpen'', aldus de curator.
Schuldaflossingen
Orr kondigde aan deze vrijdag al bepaalde schuldaflossingen stop te zullen zetten. Kredietbeoordelaar Fitch liet weten dat Detroit daarmee feitelijk een wanbetaler is geworden.
Door geldgebrek zijn veel openbare diensten in Detroit uitgevallen en moet zelfs de straatverlichting uit. De stad heeft sinds 2000 meer dan een kwart van zijn inwoners verloren, tot circa 700.000 nu. Veel wijken in Detroit zijn vervallen tot krottenwijken.
Detroit is de armste grote stad van de Verenigde Staten, met een derde van de bevolking die onder de armoedegrens leeft. Detroit heeft ook jaren met ernstig financieel wanbeleid te kampen gehad.
Om orde op zaken te stellen, werd Orr vorig jaar door de staat Michigan benoemd tot speciaal curator.
Ook best wel triest als de naam van je stad dit soort beelden oplevert als je erop zoektquote:Op zaterdag 22 juni 2013 20:34 schreef arjan1212 het volgende:
Ze moeten gewoon straten gaan afsluiten, de bevolking is te laag om het wegennet te onderhouden
het komt gewoon omdat auto's bouwen in het zuiden goedkoper is, in principe is het verval van detroit de schuld van de vakbondenquote:Op zondag 23 juni 2013 00:07 schreef Bombshell het volgende:
Dat krijg je met te grote concentraties van negers in een stad. Het zakt dan vanzelf weer naar afrikaanse toestanden.
ehh Canada ?quote:Op zondag 23 juni 2013 01:16 schreef PaulieWalnuts het volgende:
[ afbeelding ]
Wie heeft de oorlog gewonnen?
Juist, meer dan 85% van die stad bestaat uit negers. Een bekend fenomeen is dat er de afgelopen tien jaar meer dan 200.000 blanken de stad zijn uit gevlucht. RIP Detroit.quote:Op zondag 23 juni 2013 00:07 schreef Bombshell het volgende:
Dat krijg je met te grote concentraties van negers in een stad. Het zakt dan vanzelf weer naar afrikaanse toestanden.
Kunnen bepaalde wijken gewoon echt niet helemaal plat? Als in helemaal plat? Maak het gewoon weer een groot grasveld? Heb je direct weer werk en is het verval ook minder ..quote:Op zaterdag 22 juni 2013 20:34 schreef arjan1212 het volgende:
Ze moeten gewoon straten gaan afsluiten, de bevolking is te laag om het wegennet te onderhouden
Dan moet je als overheid wel de mensen die nog een huis hebben in die wijken uitkopen, en aangezien ze geen geld hebben zal dat wel niet gebeuren.quote:Op zondag 23 juni 2013 08:44 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Kunnen bepaalde wijken gewoon echt niet helemaal plat? Als in helemaal plat? Maak het gewoon weer een groot grasveld? Heb je direct weer werk en is het verval ook minder ..
Zullen er echt geen wijken in die buurt zitten die echt helemaal leeg zijn? Of zijn dat allemaal verkeerde beelden die ik op youtube zie? Ik weet het niet hoor, heb zelf het idee dat er echt gewoon complete wijken leegstaan behalve de 2 daklozen die er zitten.quote:Op zondag 23 juni 2013 08:48 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dan moet je als overheid wel de mensen die nog een huis hebben in die wijken uitkopen, en aangezien ze geen geld hebben zal dat wel niet gebeuren.
Wat voor werk stel je je dan voor wordt iedereen in dienst van de overheid genomen om die nieuwe grasvelden te onderhouden.
Dacht de Tegenlicht hier een aflevering over had. Delen platgooien en zaken direct repareren en opruimen, maar dat wordt lastig als er geen geld is. New York is met dat laatste in de jaren 80 begonnen om criminaliteit terug te dringen: http://www.raptitude.com/(...)-by-making-your-bed/quote:Op zondag 23 juni 2013 09:02 schreef sitting_elfling het volgende:
Stuur de junks die rescue houses in. Zorg dat al die werklozen de buurt mogen slopen en daarna mogen ze de boel onderhouden. Ik heb er wel eens over nagedacht hoe ze zo'n mooie stad weer opnieuw zouden kunnen opbouwen maar heb echt geen flauw idee. Die stad is inmiddels zo verrot.
Er passen makkelijk drie andere gebieden in Detroit:quote:Op zondag 23 juni 2013 09:35 schreef Basp1 het volgende:
Als je met google earth of maps naar detroit kijkt is het ook bizar om te zien hoe groot ( ik schat zo 20* 15 km) die stad is en helemaal vol zit met straten. Zo op google earth te zien staan er op de meeste straten nog wel enkele huizen.
Als je dan uitzoomt met earth of maps lijkt het wel of de complete geurbaniseerde gebieden zelfs tot 100* 100 km lopen.
En dan te bedenken dat het 1.8 miljoen inwoners heeft gehad en dat een groot gedeelte van die mensen die er toen nog woonden, nu nog in leven zijn.quote:Op zondag 23 juni 2013 09:59 schreef Basp1 het volgende:
Het plaatje is verouderd detroit heeft nog maar net 700.000 inwoners.
Is uit 2010, maar ging meer om de grootte.quote:Op zondag 23 juni 2013 09:59 schreef Basp1 het volgende:
Het plaatje is verouderd detroit heeft nog maar net 700.000 inwoners.
De kinderen die er woonden de neergang begon in 1950 van de werkenden van toen zullen de meesten toch niet meer in leven zijn.quote:Op zondag 23 juni 2013 10:03 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
En dan te bedenken dat het 1.8 miljoen inwoners heeft gehad en dat een groot gedeelte van die mensen die er toen nog woonden, nu nog in leven zijn.
Zelfs als de huizen zijn ingestort, dan is er nog altijd de grond waarop het gebouwd is. Al die kavels zijn uiteindelijk van duizenden verschillende eigenaren. Ook al wonen die er niet meer: je verkoopt niet zo snel iets voor bijvoorbeeld 5.000 dollar als je er ooit 100.000 voor hebt betaald. Dan zou ik ook liever afwachten of het toch nog goed komt allemaal. Voor een aantal banken zou zo'n verkoop waarschijnlijk duidelijk maken dat ze failliet zijn.quote:Op zondag 23 juni 2013 09:02 schreef sitting_elfling het volgende:
Zullen er echt geen wijken in die buurt zitten die echt helemaal leeg zijn? Of zijn dat allemaal verkeerde beelden die ik op youtube zie? Ik weet het niet hoor, heb zelf het idee dat er echt gewoon complete wijken leegstaan behalve de 2 daklozen die er zitten.
De "Ghost Cities" liggen er in China sowieso beter bij, misschien interessant om eens om de tafel te gaan met de Chinezenquote:Op zondag 23 juni 2013 10:13 schreef jaco het volgende:
[..]
Je idee is denk ik te idealistisch. Ik ken ook geen voorbeelden waar een stad of regio van hogerhand zijn 'ingekrompen' op een dergelijke manier. Het zou misschien kunnen in een sterk overheids gedirigeerde maatschappij zoals China.
Is dat geen nieuwbouw waar niemand is/kon komen wonen?quote:Op zondag 23 juni 2013 14:37 schreef MuurStraat het volgende:
[..]
De "Ghost Cities" liggen er in China sowieso beter bij, misschien interessant om eens om de tafel te gaan met de Chinezen
Klopt en door de groei van China komen die nog wel vol de komende jaren.quote:Op zondag 23 juni 2013 14:51 schreef Aether het volgende:
[..]
Is dat geen nieuwbouw waar niemand is/kon komen wonen?
Juist in Rotterdam, in mijn beleving meer dan in andere steden, zie je de laatste jaren sterke bewoners participatie zoals het opzomeren en dergelijke.quote:Op zondag 20 februari 2011 11:15 schreef LXIV het volgende:
Als het Nederlandse sociale systeem instort (wegens te weinig betalers en te veel ontvangers) zul je in bijvoorbeeld een stad als Rotterdam hetzelfde zien. Nu is het niet het geval, omdat er miljarden in stadsvernieuwing wordt gestopt. Ook totaal onproductieve mensen ontvangen nog voldoende geld om in het -zwarte- centrum winkels e.d. in stand te houden.
Enigzins zie je het effect wel. Veel juweliers en andere zelfstandigen verlaten bepaalde wijken al omdat ze in één jaar tijd 4x overvallen worden.
Opzomeren? Wat is dat?quote:Op zondag 23 juni 2013 15:49 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Juist in Rotterdam, in mijn beleving meer dan in andere steden, zie je de laatste jaren sterke bewoners participatie zoals het opzomeren en dergelijke.
Ja dat dus. Samen met een gemeentelijke overheid die als een van de eerste in Nederland minimum inkomens eisen stelde voor bepaalde wijken om diversiteit te vergroten, de activiteiten op de kop van zuid, uitbreiden van toeristische mogelijkheden.quote:Op zondag 23 juni 2013 16:11 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Opzomeren? Wat is dat?
/nevermind, vond het http://nl.wikipedia.org/wiki/Opzoomeren
A'dam Oost idem overigens.
Inderdaad, was ook meer als grap bedoeldquote:Op zondag 23 juni 2013 14:51 schreef Aether het volgende:
[..]
Is dat geen nieuwbouw waar niemand is/kon komen wonen?
Urban sprawl. Eindeloze wijken met vrijstaande huizen. Deze opzet is ook eigenlijk heel slecht voor je omgeving omdat het ongelooflijk inefficient is. Iedereen en alles is auto afhankelijk, het kost ontzettend veel land, etc. Even naar de supermarkt lopen gaat vaak niet omdat er meestal maar 1 grote hypermarkt ergens staat. Vaak is er geeneens enige vorm van stoep en is de auto de enige optie. Gelukkig is het model steeds minder populair. Dit soort wijken vervallen ook veel sneller dan wijken met grote woningblokken.quote:Op zondag 23 juni 2013 09:46 schreef Aether het volgende:
[..]
Er passen makkelijk drie andere gebieden in Detroit:
[ afbeelding ]
Ik denk het wel. Het zal wel iets zijn van de american dream om in zo'n huis te wonen. Ik zou er nog niet dood gevonden willen worden. Geef mij maar een mooi appartement in een drukke straat met hoogbouw.quote:
quote:Detroit files for Chapter 9 bankruptcy
Detroit—The city of Detroit filed the largest municipal bankruptcy case in U.S. history Thursday afternoon, culminating a decades-long slide that transformed the nation’s iconic industrial town into a model of urban decline crippled by population loss, a dwindling tax base and financial problems.
The 16-page petition was filed in U.S. Bankruptcy Court in Detroit.
Gov. Rick Snyder’s office was making plans this afternoon to hold a Friday morning news conference at the Maccabees Building, 5057 Woodward in Midtown, according to a source. It’s the same location where the governor declared a financial emergency for Detroit on March 1.
De lui van Google zullen het ook wel fijn hebben gehad in die contreien.quote:Op dinsdag 25 juni 2013 18:08 schreef monkyyy het volgende:
Haha, nu is het wapen van die neger geblurred op google maps.![]()
klik
Die googlemobielen worden dan ook vaak ongeveer zo teruggevonden:quote:Op donderdag 18 juli 2013 22:55 schreef waht het volgende:
[..]
De lui van Google zullen het ook wel fijn hebben gehad in die contreien.
quote:Detroit becomes largest US city to file for bankruptcy
The US city of Detroit in Michigan has become the largest American city ever to file for bankruptcy, with debts of at least $15bn (£10bn).
State-appointed emergency manager Kevyn Orr asked a federal judge to place the city into bankruptcy protection.
If approved, he would be allowed to liquidate city assets to satisfy creditors and pensions.
Detroit stopped unsecured-debt payments last month to keep the city running as Mr Orr negotiated with creditors.
He proposed a deal last month in which creditors would accept 10 cents on the dollar of what they were owed. Mr Orr suggested at the time there was a 50-50 chance of the city needing to file for bankruptcy.
In a letter accompanying Thursday's filing, Michigan's Governor Rick Snyder, a Republican, said he had approved the request from Mr Orr to file for Chapter 9 bankruptcy.
Gov Snyder said: "Only one feasible path offers a way out," adding that residents needed a clear exit from the "cycle of ever decreasing services".
"The only way to do those things is to radically restructure the city and allow it to reinvent itself without the burden of impossible obligations.
"It is clear that the financial emergency in Detroit cannot be successfully addressed outside of such a filing, and it is the only reasonable alternative that is available".
Mr Orr has said that the city's long-term debt could actually be between $17bn and $20bn.
The former manufacturing powerhouse's finances have struggled for some time, driven by a number of factors, including a steep population loss.
The city government has also been hit by a string of corruption scandals over the years.
Declining investment in street lights and emergency services have made it difficult to police the city.
The city lost 250,000 residents between 2000-10.
Meer foto's:quote:Op vrijdag 19 juli 2013 10:40 schreef SEMTEX het volgende:
Heftig. Ik ben sowieso gefascineerd door Detroit door de vele leegstaande panden daar en de desolate sfeer. Misschien zou een grote Hollywood-studio er een zombiefilm kunnen draaien en kan Detroit met het geld weer opkrabbelen
Aangezien ik een fotografiefan ben, vind ik deze serie zo mooi: laat goed zien hoe het er daar nu voor staat: http://www.dailymail.co.u(...)b-crime-poverty.html
http://www.dailymail.co.u(...)es-control-city.html
Thanks, mooie foto'squote:Op vrijdag 19 juli 2013 10:45 schreef Perrin het volgende:
[..]
Meer foto's:
http://www.marchandmeffre.com/detroit/index.html
http://www.forgottendetroit.com/index.html
Ik kende wel http://forgotten-ny.com maar die laat een wat ander beeld zienquote:Op vrijdag 19 juli 2013 10:45 schreef Perrin het volgende:
http://www.forgottendetroit.com/index.html
quote:Detroit zette alles op de auto, nu is de stad failliet. Hoe kon dit gebeuren?
“Detroit is het schoolvoorbeeld van een miljoenenstad die opkwam en ten onder ging met één soort bedrijvigheid”, schreef Geert Mak in Reizen zonder John (2012). De stad werd aan het begin van de twintigste eeuw The Motor City. Henry Ford richtte in 1903 aan Mack Avenue zijn Ford Motor Company op, waar in de eerste jaren een paar auto’s per dag werden gemaakt. Ook Chrysler en General Motors maakten van Detroit hun thuishaven.
Het werd dankzij De Grote Drie de autohoofdstad van de wereld, met meer dan tweehonderd fabrieken voor auto’s, motoren en onderdelen. De bevolking groeide in een rap tempo omdat zwarte arbeiders vanuit het zuiden van de VS naar Detroit kwamen voor de zekerheid van een baan in de auto-industrie.
In 1950 was Detroit dankzij de bloeiende industrie met 1,8 miljoen inwoners de vierde stad van Amerika.
Daarna ging het bergafwaarts.
De Amerikaanse autofabrikanten kregen in de jaren zeventig en tachtig concurrentie van (onder meer) Japanse merken. De fabrieken ontsloegen hun werknemers, verhuisden de banen naar het buitenland, automatiseerden of gingen dicht. Niet langer was Detroit de stad voor een baan met zekerheid en het stichten van een gezin.
Mensen verlieten het centrum. Ze verhuisden naar een andere stad of naar een buitenwijk - wat door ingewikkelde regelgeving betekende dat hun belastinggeld niet meer in de stadskas terechtkwam.
De economische crisis die in 2008 begon maakte alles nog erger. Mensen lieten in een nog hoger tempo hun huis achter en de banken bleven ermee zitten, waardoor de markt instortte en de prijzen kelderden naar een gemiddelde van 15.000 dollar. Maar, zoals Mak schreef: “Met wat geluk kun je hier voor 1.000 dollar ook al iets op de kop tikken.”
70% van de verlaten huizen, daarvan word de onroerend goed belasting niet betaald.. dus die komen dan in handen van de gemeentequote:Op zondag 23 juni 2013 10:13 schreef jaco het volgende:
[..]
Zelfs als de huizen zijn ingestort, dan is er nog altijd de grond waarop het gebouwd is. Al die kavels zijn uiteindelijk van duizenden verschillende eigenaren. Ook al wonen die er niet meer: je verkoopt niet zo snel iets voor bijvoorbeeld 5.000 dollar als je er ooit 100.000 voor hebt betaald. Dan zou ik ook liever afwachten of het toch nog goed komt allemaal. Voor een aantal banken zou zo'n verkoop waarschijnlijk duidelijk maken dat ze failliet zijn.
De overheid kan particulieren eventueel tot verkoop dwingen. Dit heet 'eminent domain' en ligt erg gevoelig in de VS. Het eigendom van je eigen stukje grond is immers onderdeel van de American Dream. Een rechter/jury zal al snel de kant van de particuliere eigenaar kiezen. Zeker als het een experimenteel plan is om een stad te revitaliseren ipv een concreet economisch project zoals een spoorlijn of luchthaven.
Je idee is denk ik te idealistisch. Ik ken ook geen voorbeelden waar een stad of regio van hogerhand zijn 'ingekrompen' op een dergelijke manier. Het zou misschien kunnen in een sterk overheids gedirigeerde maatschappij zoals China.
Nauwelijks ironisch maar een vrij bekend verschijnsel.quote:Op zaterdag 20 juli 2013 16:26 schreef Drugshond het volgende:
Ironic.
De buitensteden/wijken buiten de stadskern van Detroit doen het weer wel goed.
Bedankt voor deze racistische bijdrage.quote:Op zaterdag 20 juli 2013 17:12 schreef Bombshell het volgende:
Ik wil niet racistisch overkomen maar zou het ook niet deels komen omdat er teveel negers samenwonen daar. 85 % komt oorspronkelijk uit afrika als ik wikipedia mag geloven. Tuurlijk zijn de autobedrijven weggegaan maar er zijn wel meer steden geweest die leunde op 1 industire en die zich toch meer ontwikkeld hebben na een moeilijke periode.
quote:Faillissement Detroit treft Europese banken
Het Belgische Dexia, het Zwitserse UBS en het Duitse Hypo Real Estate lijden financiële schade door het bankroet van de Amerikaanse stad Detroit.
De Belgische bank Dexia wordt mogelijk voor circa 100 miljoen euro geraakt door het faillissement van de stad, aldus zakenkrant De Tijd.
De Amerikaanse krant The Wall Street Journal gaf maandag aan dat ook UBS in grote mate betrokken is bij de financiële malaise van Detroit. De Zwitserse bank speelde in 2005 een grote rol bij de oplossing van financiële problemen van de pensioenfondsen voor gemeenteambtenaren, politie en brandweer van de Amerikaanse stad.
UBS verkocht in dat verband voor zo'n 1,4 miljard euro aan obligaties aan Europese banken. De bank stemde eerder al in met een herziening van de contracten met Detroit, waardoor de bank minder geld krijgt dan eerder werd afgesproken.
Die obligaties kwamen onder meer terecht bij Hypo Real Estate, de Duitse hypotheekbank die tijdens de financiële crisis met staatssteun werd gered. De leningen aan Detroit zijn inmiddels ondergebracht bij de overheidsinstantie die het bankroet van Hypo afwikkelt. Die onderzoekt nog wat de gevolgen van het faillissement van de Amerikaanse stad zijn.
Nederlandse banken
Nederlandse banken lijken vooralsnog niet getroffen te worden. ING en ABN Amro lijden naar eigen zeggen geen verliezen. Rabobank en SNS moeten eventuele gevolgen van Detroit nog uitzoeken. Dat bleek maandag uit een rondgang langs de banken.
"Wij verwachten geen materiële impact van Detroit", aldus een woordvoerder van ING. ABN Amro had een vergelijkbare boodschap.
In totaal zouden Europese banken voor zo'n 1 miljard dollar aan obligaties hebben afgenomen van Detroit. De stad vroeg vorige week uitstel van betaling aan, onder druk van een schuldenlast van 18,5 miljard dollar.
Tja dat hoeft niet per definitie racistisch te zijn. Toevallig zijn veel zwarten in Amerika er slechter aan toe dan de blanken. Wat je als oorzaak bestempelt kan duiden op racismequote:Op zaterdag 20 juli 2013 17:15 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Bedankt voor deze racistische bijdrage.
Je kunt roepen wat je wilt met ongelijkheid en kansen, maar het probleem is dat een hoge concentratie aan zwarten betekent dat je gang-gerelateerd geweld krijgt. Daar is geen smoes voor te bedenken. En dat soort excessief geweld haalt een buurt zeer snel volledig onderuit; winkels en andere belangrijke voorzieningen worden dan weggejaagd, laat staan mensen die de mogelijkheid hebben om weg te gaan.quote:Op dinsdag 23 juli 2013 17:34 schreef finsdefis het volgende:
[..]
Tja dat hoeft niet per definitie racistisch te zijn. Toevallig zijn veel zwarten in Amerika er slechter aan toe dan de blanken. Wat je als oorzaak bestempelt kan duiden op racismeikzelf denk dat het grotendeels te maken heeft met het gebrek aan kansen, mede door een blanke dominantie. Dan is het ook niet zo gek dat het armoedepijl hoger ligt onder de zwarte bevolking en dat het over het algemeen gezien dus slechter gaat als er honderden duizenden immigranten (2nd Great Migration) komen.
lijkt mij dat het merendeel van de zwarten uit de zuidelijke staten van Amerika kwamen, deels om de armoede en racisme die daar toen heersten te ontvluchtenquote:Op zaterdag 20 juli 2013 17:12 schreef Bombshell het volgende:
Ik wil niet racistisch overkomen maar zou het ook niet deels komen omdat er teveel negers samenwonen daar. 85 % komt oorspronkelijk uit afrika als ik wikipedia mag geloven. Tuurlijk zijn de autobedrijven weggegaan maar er zijn wel meer steden geweest die leunde op 1 industire en die zich toch meer ontwikkeld hebben na een moeilijke periode.
quote:In 1900, African-Americans made up just 1.4% of the population of Detroit, Michigan. By 1990, black Americans accounted for 75.7% of the city's population. (U.S. Census Bureau)
En wie gaat voor het opruimen van de infrastructuur betalen zodat de boer kan boeren?quote:Op vrijdag 6 september 2013 12:42 schreef arjan1212 het volgende:
2013
[ afbeelding ]
2030 ?
[ afbeelding ]
Houd eens op met dat lange tenen gedoe.quote:Op zaterdag 20 juli 2013 17:15 schreef KoosVogels het volgende:
Bedankt voor deze racistische bijdrage.
niemand het stort vanzelf inquote:Op vrijdag 6 september 2013 12:57 schreef Basp1 het volgende:
[..]
En wie gaat voor het opruimen van de infrastructuur betalen zodat de boer kan boeren?
Dat kan nooit uit. Voor de prijs die je per m2 nodig hebt om het weer geschikt te maken voor landbouw koop je elders veel betere grond.quote:Op vrijdag 6 september 2013 13:04 schreef arjan1212 het volgende:
oke, gemeente detroit geeft de grond gratis aan de boer, boer maakt land geschikt om te boeren?
Daarom, hier in Nederland kost een beetje landbouwgrond al snel 30.000 euro per hectare maar zelfs voor zo'n bedrag krijg je een stuk woonwijk niet omgebouwd tot landbouwgrond. Laat staan met lagere grondprijzen.quote:Op zaterdag 7 september 2013 14:13 schreef popolon het volgende:
Mja mensen vergeten wel eens dat NL bijna 4 keer in Michigan past. Met 'maar' 9 miljoen inwoners. Plek zat.
Een flink deel is naar dorpen en steden rondom Detroit getrokken (die zijn best welvarend voor een groot deel) en een ander deel zal naar andere delen van het land getrokken zijn.quote:Op zaterdag 7 september 2013 15:59 schreef Comp_Lex het volgende:
Waar zijn de mensen die daar oorspronkelijk woonden?
quote:De Amerikaanse president Barack Obama wil 320 miljoen dollar (237 miljoen euro) uittrekken om de failliete stad Detroit te helpen. Het geld is onder meer bedoeld om meer agenten en brandweerlieden naar de stad te halen en het transportsysteem te verbeteren. .
Detroit draaide ooit volledig op de auto-industrie in de stad, maar werd zwaar getroffen door onder meer de globalisering en de crisis. Het inwonertal halveerde ruim, van 1,8 miljoen rond circa 1950 tot 700.000 nu, en in juli werd de stad failliet verklaard. De stad kampt met onbetrouwbare buslijnen, kapotte straatverlichting en lange wachttijden op politie of ambulances. Het duurt bijna een uur voordat de politie komt, terwijl dat landelijk gemiddeld 11 minuten is.
Het Witte Huis maakt onder meer 150 miljoen dollar vrij voor de sloop van vervallen panden en het opknappen van wijken. De stad telt bijna 150.000 verlaten woningen of terreinen waar woningen stonden.De Amerikaanse federale overheid was eerst van plan de stad niet te hulp te schieten, maar komt daar nu op terug.
Vandaag spreken daarom de gouverneur van de staat Michigan, Rick Snyder, de bewindvoerder van Detroit, Kevyn Orr en burgemeester Dave Bing met een grote delegatie uit Washington. Daarmee zijn onder anderen minister Eric Holder van Justitie, Shaun Donovan van Ruimtelijke Ordening en Anthony Foxx van Transport naar 'Motor City' gekomen.
Detroit werd in 1701 door een Fransman gesticht en werd na 95 jaar onderdeel van de VS. In de 19e eeuw beleefde de stad een spectaculaire industriële groei, onder meer met het begin van de auto-industrie. Die bloeide tot in de jaren 50 van de 20e eeuw, toen de neergang inzette. De crisis van 2008 was de nekslag voor twee van de drie overlevers uit die industrie, GM en Chrysler. Ze werden door de overheid overeind gehouden. De Amerikaanse auto-industrie leeft ondertussen weer op, maar niet in Detroit.
http://www.volkskrant.nl/(...)illiet-Detroit.dhtml
quote:The Fight to Save Detroit’s Art Museum
A potential breakthrough deal could keep the bankrupt city's art collection off the auction block
In a bankrupt city of well-documented woes like blighted houses, broken streetlights and persistent crime, few issues have galvanized residents like the possibility that the Detroit Institute of Arts could be stripped of its treasures.
twitter:NathanBomey twitterde op donderdag 23-01-2014 om 00:51:04Details on Judge Rhodes warning Detroit, creditors not to resort to "defiant swagger" and to start productive talks: http://t.co/zWRbfBkH6U reageer retweet
Ook alleen maar in wat stukjes gewilde locaties downtown.quote:Op donderdag 30 januari 2014 18:12 schreef arjan1112 het volgende:
30-40% huurverhoging in Detroit.
http://business.time.com/(...)e-now/?iid=obnetwork
En naar trailer parks.quote:Op zaterdag 7 september 2013 18:59 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Een flink deel is naar dorpen en steden rondom Detroit getrokken (die zijn best welvarend voor een groot deel) en een ander deel zal naar andere delen van het land getrokken zijn.
Je refereert naar een artikel van vijf jaar geleden... Hoe is de stand nu?quote:Op donderdag 27 februari 2014 13:59 schreef arjan1112 het volgende:
Steden met de meeste leegstand
1 Las Vegas 5%
2 Detroit 4%
3 Atlanta
Boston en New York doen het goed. in Hawaii is de leegstand het laagst
http://www.forbes.com/200(...)ate_0212_cities.html
Indianapolis gaat ook lekker.quote:Op donderdag 27 februari 2014 14:56 schreef arjan1112 het volgende:
maar weinig veranderd
http://www.usatoday.com/s(...)doned-homes/2447613/
Klinkt gek, maar best indrukwekkende pics.quote:Op donderdag 3 april 2014 20:11 schreef Perrin het volgende:
Completely Surreal Photos Of America’s Abandoned Malls
Enigszins in de sfeer van dit topic..
Mooi decor voor een zombiefilmquote:Op vrijdag 4 april 2014 07:00 schreef Halcon het volgende:
[..]
Klinkt gek, maar best indrukwekkende pics.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |