abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 29 september 2008 @ 23:25:47 #101
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_62012506
quote:
Op maandag 29 september 2008 23:20 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

2 november...dan ben ik in munchen
Ze hebben meerdere nosing & tastings per jaar...
pi_62016254
quote:
Op zondag 28 september 2008 15:10 schreef pavv het volgende:

[..]

Hmm, als ie moet gaan lijken op een Glenlivet of een Talisker, dan kun je beter niet gaan voor de sherry macallan, da's namelijk heel andere koek. Overeenkomst tussen de livet en de talisker is dat het beide voornamelijk op bourbonvaten gerijpte whisky bevat.

Ook een beetje peaty en eentje die ik erg lekker vind is de Longrow CV. Bevat flink meer turf dan de Talisker maar is milder dan de zware Islays van Lagavullin Ardbeg en Laphroaig.

Misschien eens een idee om een mini te scoren van Bunnahabain....Bij een goed gesorteerde slijter wel te krijgen en ik ben benieuwd wat je er van vindt....nauwelijks geturfde Islay

Uiteraard kun je ook gaan voor de Highland Park 12, een zeer prettig drinkbare whisky met een profiel dat wel tussen de Talisker en de livet in past.

Maar voor zacht en mild raad ik je aan om te kijken naar Glengoyne, die maken erg fijn spul.

Kortom: te veel om te kiezen
Owja, ik kan het niet laten hier nog even op te reageren Ik heb misschien de indruk gewekt dat ik de echte islay's niet lekker vind maar ik heb hier staan: lagavulin 16, coal ila 12, laphroaig 10. Alle drie geweldig lekker (hoewel ik de lagavulin duidelijk de lekkerste vind) maar ik wil gewoon een keer wat anders erbij. Beetje afwisseling kan geen kwaad
blub blub
  dinsdag 30 september 2008 @ 10:00:11 #103
71115 Rnej
I walk the line
pi_62017837
quote:
Op dinsdag 30 september 2008 08:12 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Owja, ik kan het niet laten hier nog even op te reageren Ik heb misschien de indruk gewekt dat ik de echte islay's niet lekker vind maar ik heb hier staan: lagavulin 16, coal ila 12, laphroaig 10. Alle drie geweldig lekker (hoewel ik de lagavulin duidelijk de lekkerste vind) maar ik wil gewoon een keer wat anders erbij. Beetje afwisseling kan geen kwaad
echte islays zijn IMHO juist de beste

ik heb bijna alleen maar Islays staan

(laphroaig 10, bowmore 12 en bowmore enigma, smokehead(vies,bah, wie wil m hebben?))

daarnaast ook nog een connemara, een peated irish whisky die erg lekker is en ook rokerig
  dinsdag 30 september 2008 @ 10:46:25 #104
135320 _Vulcanus_
Omni Tempo Maximalism
pi_62018739
quote:
Op dinsdag 30 september 2008 08:12 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Owja, ik kan het niet laten hier nog even op te reageren Ik heb misschien de indruk gewekt dat ik de echte islay's niet lekker vind maar ik heb hier staan: lagavulin 16, coal ila 12, laphroaig 10. Alle drie geweldig lekker (hoewel ik de lagavulin duidelijk de lekkerste vind) maar ik wil gewoon een keer wat anders erbij. Beetje afwisseling kan geen kwaad
Dan denk ik dat je deze 2 ook wel zal waarderen.



young, with clipped fruit and smoke, mouth-watering barley at first, soon swamped in light grape; stylish finale with the gathering smoke really feeling at home with the Madeira. Seriously classy despite the obvious youth; compact, tasty little fruitfest lengthened by evidence of soft smoke and extra clean grape. Proof absolute that whisky at 7 years old can offer just as much delight as something twice or three times its age.



Sweet peat, coal, Caramac bars, a faint floral soapy note, pepper and chilli. You know you're in for a treat.
Very soft, mellow entry, then the spices and peat come through in a big way. Powerful, but with a balancing sweetness. Great length.
Long and warming, with the smoke and pepper lasting longest.
Sspicy, sweet, and above all smoky. A great dram, well-balanced and with a lot going on.
It is not necessary to imitate the mathematical regularity of the metronome which would give the music thus executed an icy frigidity, I even doubt whether it would be possible to maintain this rigid uniformity for more than a few bars.
Berlioz
  dinsdag 30 september 2008 @ 11:46:50 #105
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_62019945
quote:
Op dinsdag 30 september 2008 10:00 schreef Rnej het volgende:

[..]

echte islays zijn IMHO juist de beste

ik heb bijna alleen maar Islays staan

(laphroaig 10, bowmore 12 en bowmore enigma, smokehead(vies,bah, wie wil m hebben?))

daarnaast ook nog een connemara, een peated irish whisky die erg lekker is en ook rokerig
Smokehead, net als Kelp...

Aan het begin van mijn whisky-carriere ben ik ooit begonnen met Speyside/Highland whisky's en kreeg ik op een gegeven moment een Bowmore 12 voor mijn neus. Ik vond het toen maar een vreemde smaak en pas veel later, nadat ik iets meer ervaring met whisky kreeg, ben ik de Islay's echt gaan waarderen.
Twee van de 6 planken in mijn whisky-kast waren inmiddels Islay's, maar na een tijdje wilde ik weer iets anders en ben ik 'terug gegaan' naar de whisky's die niet van Islay afkomstig zijn en die kan ik sindsdien meer waarderen dan daarvoor.
Door de ervaring die je hebt opgedaan met de Islay's kan je m.i. de geuren en smaken van niet Islay's beter onderscheiden. Zelfs de vaak als wat lafjes/soft omschreven Lowlands komen ineens heel anders tot uiting.

Ik merk het bij ons whiskyclubje ook als we zelf proeverijen organiseren waarbij iedereen z'n eigen flessen mee neemt. Vaak enorme turfbommen, het liefst nog cask strenght ook.
Langzaam maar zeker probeer ik die tunnelvisie te doorbreken en de heren meer open te laten staan voor de andere whisky's en dat levert nu z'n vruchten af.

De moraal van dit verhaal:
Hoewel de Islay whisky's door velen als de ultieme whisky's worden gezien denk ik dat een 'stapje terug' naar niet Islay whisky's een openbaring zal zijn voor velen, maar dat die stap, m.i. dus ten onrechte, niet 'aangedurft' wordt.

Voor de goede orde, in een goede Islay zal ik ondanks bovenstaande mening echt niet spugen...
  dinsdag 30 september 2008 @ 11:48:52 #106
71115 Rnej
I walk the line
pi_62019979
mjaaa, een stapje terug doe ik ook wel, maar ik ben erg fan van rokerige whiskey.. .en daar zijn de Islays wel erg goed in.. (die Connemara is een van de weinige ierse die ook vrij rokerig is)

en die smokehead was een foutje, had er nog nooit van gehoord en er stond op dat hij erg ruig was.. maar ruig valt wel mee.. en t smaakt echt VEEEEEEL te jong
ik wil m stiekem gewoon door de gootsteen spoelen (heb m voor 12 euro in luxemburg gehaald.. dusja..boeiend )
pi_62037486
Die eerste bestelling die ik vorige week plaatste is niet goed gegaan waardoor ik opnieuw moet bestellen. Ik zit nu te denken wat te veranderen en was net aan het kijken naar de proefnotities van Ardberg 10:
quote:
Kleur: licht goud. Neus: mooie balans en diepte, het aroma is een mix van karamel en zoete chocolade, kruidigheid en medicinale fenolen. Vers citrus fruit en tonen van fruitige witte wijn. Mooi in balans met de zoetheid van vanille en het citrus fruit. Smaak: de fijne zoetheid wordt gevolgd door tonen van turf met tabak en sterke espresso koffie met een lange en rokerige toch iets zoete finale.
Ik heb een gloeiende grafhekel aan koffie en tabak. Ga ik deze whisky dan ook niet lekker vinden?
Bowmore vind ik niks maar laphroaig, lagavulin en coal ila vind ik wel lekker.
blub blub
pi_62037528
Whiskey-cola!
† The 3 Kings †
pi_62037597
quote:
Op dinsdag 30 september 2008 22:43 schreef TheSorrow het volgende:
Whiskey-cola!
Stomme rebel
blub blub
  dinsdag 30 september 2008 @ 23:08:56 #110
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_62038319
quote:
Op dinsdag 30 september 2008 22:41 schreef nielsgeode het volgende:
Die eerste bestelling die ik vorige week plaatste is niet goed gegaan waardoor ik opnieuw moet bestellen. Ik zit nu te denken wat te veranderen en was net aan het kijken naar de proefnotities van Ardberg 10:
[..]

Ik heb een gloeiende grafhekel aan koffie en tabak. Ga ik deze whisky dan ook niet lekker vinden?
Bowmore vind ik niks maar laphroaig, lagavulin en coal ila vind ik wel lekker.

Het is echt niet zo dat je bij het drinken van een Ardbeg 10 het idee hebt dat je op een sigaret zit te kauwen of dat je het padje van de Senseo aan het drooglikken bent...
Het is sowieso maar de vraag of jij die smaken/geuren er uit haalt.

Maar bij twijfel, eerst proeven in de winkel of elders of eerst een miniatuurtje aanschaffen en dan pas beslissen. Ik koop zelf nauwelijks nog 'in the blind' whisky's die ik niet eerst geproefd heb...
  dinsdag 30 september 2008 @ 23:29:50 #111
128548 pavv
The computer says NO
pi_62038986
Als je Lagavulin en Laphroaig drinkt en lekker vindt, heb ik er goede hoop op dat je de Ardbeg 10 ook wel gaat lusten. No worries.

en een andere proefnotitie over de Ardbeg 10:

Sweet peat, coal, Caramac bars, a faint floral soapy note, pepper and chilli. You know you're in for a treat.
Very soft, mellow entry, then the spices and peat come through in a big way. Powerful, but with a balancing sweetness. Great length.
Long and warming, with the smoke and pepper lasting longest.
Sspicy, sweet, and above all smoky. A great dram, well-balanced and with a lot going on.


géén woord over koffie of tabak

maar inerdaad, bij twijfel eerst proeven of een mini proberen (die zijn van ardbeg wel goed te vinden)

[ Bericht 74% gewijzigd door pavv op 30-09-2008 23:35:10 ]
pi_62064333
quote:
Op dinsdag 30 september 2008 23:29 schreef pavv het volgende:
Als je Lagavulin en Laphroaig drinkt en lekker vindt, heb ik er goede hoop op dat je de Ardbeg 10 ook wel gaat lusten. No worries.

en een andere proefnotitie over de Ardbeg 10:

Sweet peat, coal, Caramac bars, a faint floral soapy note, pepper and chilli. You know you're in for a treat.
Very soft, mellow entry, then the spices and peat come through in a big way. Powerful, but with a balancing sweetness. Great length.
Long and warming, with the smoke and pepper lasting longest.
Sspicy, sweet, and above all smoky. A great dram, well-balanced and with a lot going on.


géén woord over koffie of tabak

maar inerdaad, bij twijfel eerst proeven of een mini proberen (die zijn van ardbeg wel goed te vinden)
Zo! Bestelling gesplaatst

0,7 liter Lagavulin 16: 40 euro
1 liter Ardberg 10: 36 euro

In totaal heb ik nu:
Glenlivet 12, 15 en 18
Lagavulin 16
Ardberg 10
Macallan 12
Coal Ila 12
Talisker 10
Laphroaig 10


Stomme vraag
Wat zou je 's avonds bij whisky kunnen nemen wat er qua smaak goed bij past? Normaal neem ik zo'n glas zonder iets erbij omdat ik het idee heb dat niks erbij past

[ Bericht 10% gewijzigd door nielsgeode op 01-10-2008 22:56:16 ]
blub blub
  woensdag 1 oktober 2008 @ 23:19:33 #113
128548 pavv
The computer says NO
pi_62065298
Talisker/Lagavullin gerookte zalm
Macallan 12.......kaas, chocola
Ardbeg ...chocolade (puur)
Caol ila.......oesters

bijvoorbeeld.....
  woensdag 1 oktober 2008 @ 23:26:52 #114
135320 _Vulcanus_
Omni Tempo Maximalism
pi_62065524
quote:
Op woensdag 1 oktober 2008 22:46 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Zo! Bestelling gesplaatst


Glenlivet 12, 15 en 18
Lagavulin 16
Ardberg 10
Macallan 12
Coal Ila 12
Talisker 10
Laphroaig 10



Bestelling hebben ze per ongeluk bij mij afgeleverd...



Allemaal op... sorry
It is not necessary to imitate the mathematical regularity of the metronome which would give the music thus executed an icy frigidity, I even doubt whether it would be possible to maintain this rigid uniformity for more than a few bars.
Berlioz
  donderdag 2 oktober 2008 @ 00:11:46 #115
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_62066646
quote:
Op woensdag 1 oktober 2008 23:19 schreef pavv het volgende:
Talisker/Lagavullin gerookte zalm
Macallan 12.......kaas, chocola
Ardbeg ...chocolade (puur)
Caol ila.......oesters

bijvoorbeeld.....
Heb de link van de cacaobonen weer gevonden: http://www.purecacao.nl
Via 'Products & shop' kan je de cacaobonen selecteren en als je van pure chocola houdt, dan kan ik die geroosterde cacaobonen zeer aanbevelen.
Ze verkopen ze ook in kleine verpakkingen en bij tastings heb ik ze vaak op tafel staan.
Maxxium brand ambassador van Highland Park en Macallan Dirk van Staden heeft ze ook vaak bij zich bij tastings die hij geeft, de reakties van de deelnemers zijn vaak verassend in positieve zin...
  donderdag 2 oktober 2008 @ 19:30:23 #116
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_62084853
Hoewel het morgen pas officieel gepresenteerd wordt tijdens het Pot Still Festival in Amersfoort trof ik vanmiddag het boek 'De Chemie Van Schotse Maltwhisky' van Robin Brilleman al op de deurmat aan en voor iedereen die enigszins geïnteresseerd is in Schotse malt whisky is dit boek een absolute 'must have'.

In dit boek wordt het gehele productieproces van Schotse malt whisky tot in de kleinste details beschreven en daarvoor heeft Robin stage gelopen bij Ardbeg, Balvenie en Bowmore en heeft hij bij tal van distilleerderijen een kijkje in de keuken mogen nemen, van het kleine Edradour tot de whiskymagnaat Glenfiddich. Het boek is voorzien van zeer veel foto's, genomen op verschillende lokaties.
Ook worden in het boek de verschillende geuren en smaken van whisky nauwkeurig beschreven.



Meer info en te bestellen via: http://www.robinbrilleman.nl/boeken.htm

En nee, ik heb geen aandelen in het boek...
pi_62088793
quote:
Op donderdag 2 oktober 2008 19:30 schreef MadMaster het volgende:
Hoewel het morgen pas officieel gepresenteerd wordt tijdens het Pot Still Festival in Amersfoort trof ik vanmiddag het boek 'De Chemie Van Schotse Maltwhisky' van Robin Brilleman al op de deurmat aan en voor iedereen die enigszins geïnteresseerd is in Schotse malt whisky is dit boek een absolute 'must have'.

In dit boek wordt het gehele productieproces van Schotse malt whisky tot in de kleinste details beschreven en daarvoor heeft Robin stage gelopen bij Ardbeg, Balvenie en Bowmore en heeft hij bij tal van distilleerderijen een kijkje in de keuken mogen nemen, van het kleine Edradour tot de whiskymagnaat Glenfiddich. Het boek is voorzien van zeer veel foto's, genomen op verschillende lokaties.
Ook worden in het boek de verschillende geuren en smaken van whisky nauwkeurig beschreven.

[ afbeelding ]

Meer info en te bestellen via: http://www.robinbrilleman.nl/boeken.htm

En nee, ik heb geen aandelen in het boek...
Nu studeer ik scheikunde dus mijn eerste vraag is:

Hoe diep wordt er op de echte chemie ingegaan?
blub blub
  donderdag 2 oktober 2008 @ 23:32:47 #118
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_62094343
quote:
Op donderdag 2 oktober 2008 21:17 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Nu studeer ik scheikunde dus mijn eerste vraag is:

Hoe diep wordt er op de echte chemie ingegaan?
Ik heb het boek nog lang niet uit (heb net de inleiding en hoofdstuk 1 echt gelezen, verder alleen er doorheen gebladerd en hier en daar wat gelezen), dus die vraag kan ik nog niet helemaal beantwoorden.
Wel ben ik de verschillen in samenstellingen van de wort (verhouding grist/water e.d.), het gist, temperaturen en doorlooptijden van de stills e.d. al bladerend tegengekomen over de distilleerderijen waar Robin stage heeft gelopen. Ook de vele soorten/vormen stills worden zeer uitgebreid onder de loep genomen.
V.w.b. de smaken/geuren heeft Robin gebruik gemaakt van een geur-/smaken expert.

Ik denk dat je als scheikundige geen formules e.d. tegen komt, maar v.w.b. de randvoorwaarden genoeg.
En je bent toch ook gewoon whisky liefhebber? Alleen dat is al een reden om het boek aan te schaffen, denk ik.
pi_62095081
quote:
Op donderdag 2 oktober 2008 23:32 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Ik heb het boek nog lang niet uit (heb net de inleiding en hoofdstuk 1 echt gelezen, verder alleen er doorheen gebladerd en hier en daar wat gelezen), dus die vraag kan ik nog niet helemaal beantwoorden.
Wel ben ik de verschillen in samenstellingen van de wort (verhouding grist/water e.d.), het gist, temperaturen en doorlooptijden van de stills e.d. al bladerend tegengekomen over de distilleerderijen waar Robin stage heeft gelopen. Ook de vele soorten/vormen stills worden zeer uitgebreid onder de loep genomen.
V.w.b. de smaken/geuren heeft Robin gebruik gemaakt van een geur-/smaken expert.

Ik denk dat je als scheikundige geen formules e.d. tegen komt, maar v.w.b. de randvoorwaarden genoeg.
En je bent toch ook gewoon whisky liefhebber? Alleen dat is al een reden om het boek aan te schaffen, denk ik.
Uiteraard ben ik gewoon whiskyliefhebber maar daarom zou ik nog wel graag de structuren van de verbindingen willen weten die de smaak geven. Ik heb me ooit s laten vertellen dat het polyphenolen zijn maar ik heb er ook nooit naar gezocht eigenlijk. Ik zal eens in de wetenschappelijke literatuur zoeken of er ooit onderzoek naar gedaan is
blub blub
  vrijdag 3 oktober 2008 @ 08:48:08 #120
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_62098961
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 00:00 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Uiteraard ben ik gewoon whiskyliefhebber maar daarom zou ik nog wel graag de structuren van de verbindingen willen weten die de smaak geven. Ik heb me ooit s laten vertellen dat het polyphenolen zijn maar ik heb er ook nooit naar gezocht eigenlijk. Ik zal eens in de wetenschappelijke literatuur zoeken of er ooit onderzoek naar gedaan is
Heb vannacht tot 2 uur liggen lezen, het boek is zeer fascinerend...

De term 'polyphenolen', maar ook 'aldehyden', 'alcoholen' en 'ketonen' worden ruimschoots beschreven en verklaard v.w.b. het gebruik van de grondstoffen van whisky en hun invloed op het uiteindelijke eindproduct, de whisky. Robin stelt in de inleieing van het boek dat dit nog zo uitgebreid onderzocht en beschreven is.

Het boek is uiteraard geen scheikundeboek, maar ik denk dat je er als scheikundige genoeg uit kan halen om misschien een wetenschappelijk vervolgonderzoek te doen...
pi_62099458
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 08:48 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Heb vannacht tot 2 uur liggen lezen, het boek is zeer fascinerend...

De term 'polyphenolen', maar ook 'aldehyden', 'alcoholen' en 'ketonen' worden ruimschoots beschreven en verklaard v.w.b. het gebruik van de grondstoffen van whisky en hun invloed op het uiteindelijke eindproduct, de whisky. Robin stelt in de inleieing van het boek dat dit nog zo uitgebreid onderzocht en beschreven is.

Het boek is uiteraard geen scheikundeboek, maar ik denk dat je er als scheikundige genoeg uit kan halen om misschien een wetenschappelijk vervolgonderzoek te doen...
De termen die jij nu noemt zijn klassificaties voor een groep verbindingen waarvan er wel honderdduizenden kunnen zijn.

Polyphenolen: phenylringen met meerdere OH groepen. Wordt vaak benzeenring genoemd maar is niet juist. Benzeen is C6H6. Op het moment dat je een waterstof vervangt voor wat anders wordt het een zijgroep en heet het phenyl. Fenol (engels: phenol) is de triviale naam voor hydroxybenzeen

Alcoholen: bekendste is ethanol CH3CH2OH wat voor 40% in je whisky zit Het zijn verbindingen met een OH groep

ketonen en aldehyden: Als je primaire alcoholen (dan zit er aan het C atoom met de OH groep nog 2 waterstoffen. Bv ethanol:


oxideert krijg je een aldehyde:


Hier zit er aan het koolstof met de C=O nog een waterstof.

Als je secundaire alcoholen oxideert krijg je een keton:


geeft dan


In de zijgroepen kan je oneindig veel variatie aanbrengen vandaar dat er zoveel verbindingen zijn

Leuk weetje nog: in spiritus zit methanol: CH3OH
Als je dat oxideert krijg je dus: HCHO (formaldehyde) en dat is redelijk gifitig (oa word je er blind van). Methanol zelf is dus niet zo giftig maar het oxidatieproduct (je lichaam gaat er dus formaldehyde van maken) wel. Als iemand in het ziekenhuis komt met een methanolvergiftiging krijgt ie een infuus met ethanol zodat de lever dat gaat oxideren ipv de methanol en de methanol zo uit het lichaam kan via de urine

Inzichtvraag
Wat gebeurt er als je tert butanol probeert te oxideren?
Dit dus:
blub blub
  vrijdag 3 oktober 2008 @ 09:49:58 #122
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_62099840
Euh, ongetwijfeld heel interessant als scheikundige, maar zover wil ik als niet-chemicus nou ook weer niet gaan in mijn relatie met whisky...
pi_62102387
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 09:49 schreef MadMaster het volgende:
Euh, ongetwijfeld heel interessant als scheikundige, maar zover wil ik als niet-chemicus nou ook weer niet gaan in mijn relatie met whisky...
Dit valt wel mee toch?
blub blub
  vrijdag 3 oktober 2008 @ 12:43:04 #124
135320 _Vulcanus_
Omni Tempo Maximalism
pi_62103312
quote:
Foezels:

Foezels worden in twee hoofdgroepen ingedeels nl: 1) de zogenaamde "lage foezels" met een verdampingstemperatuur van 65 tot 70° C en hoofdzakelijk bestaande uit metanol 2) de "hogere foezels" met een verdampingstemperatuur boven de 82° C, die hoofdzakelijk samengesteld zijn uit amyl- en butylalcoholen en andere vluchtige alcoholsoorten, esters en karbolyxzuren.
De bestandsdelen van de foezeloliën verschillen naargelang de gebruikte grondstoffen waaruit de drank werd vervaardigd. Bij het aanmaken van alcohol uit aardappelen (Vodka) worden sterk stinkende foezels geproduceerd tijdens het gistingsproces. Vodka wordt dus steeds minstens 2 tot 3 maal herafgestookt.Bij gebruik van graansoorten als grondstof ontstaat een foezelolie die aan de graan-brandewijnen hun typische smaak en geur verleend ( bv whisky en whiskey, brandewijn, Jenever en gin). Bij de produktie van alcohol uit druiven en verschillende andere bessen en vruchten bekomt men meestal welruikende foezels die aan deze vruchtenwijnen hun specifiek "boucqet" verlenen.
Al deze foezels zijn echter veel gevaarlijker dan de gewone alcohol (etanol). De hogere foezel-alcoholsoorten bestaan voor het grootste deel uit verschillende pentanolen of zogenaamde amylalkoholern, hoofdzakelijk 2-metylbutanol och 3-metylbutanol (ca 50-80%), isobutanol (ca 20-30%) en n-propanol (ca 5-10%). Deze "hogere" alcoholsoorten zijn giftiger en veroorzaken veel meer problemen dan de gewone alcohol (etanol). Het is reeds zeer lang bekend dat de pentanolen sterke hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken bij inademing ervan. In onze lever worden deze alcoholsoorten afgebroken en omgezet in aldehyder en deze aldehyder zijn allen veel gevaarlijker dan alcohol. De "lagere" foezels daarentegen bestaan hoofdzakelijk uit de zeer giftige en gevaarlijke metanol.

METANOL:
Metanol, beter bekend als houtsalcohol, is veruit de bekendste en meest giftige van alle alcoholfoezels. Metanol veroorzaakt zware hoofdpijnen, misselijkheid en andere meer ernstige aandoeningenl.Eigenlijk is het niet metanol zelf dat gevaarlijk is maar wel de metaboliten die ontstaan waneer metanol wordt afgebroken in ons lichaam. Als metanol in onze lever wordt geoxideerd en afgebroken ontstaat metanal (formaldehyd). Dit is een zeer giftige stof die, in bepaalde hoeveelheden,, allerlei sterke allergieën veroorzaakt en bij opname in onze bloedsomloop de zichtsnerven aantast en hierdoor blindheid veroorzaakt. De metanal oxideerd later in ons lichaam tot metanzuur (mierenzuur) hetgeen de ph-waarde van ons bloed verlaagd en hierdoor acidos (verzuring) veroorzaakt. Metanol, kan, indien deze wordt geconsumeerd in grotere hoeveelheden blindheid en zelfs de dood veroorzaken. Maar ook in relatief kleine hoeveelheden veroorzaakt deze foezelalcohol ongemakken in verschillende vormen.
Zo goed als alle alcoholische dranken bevatten meer of minder metanol. Bourbon-wkiskey bevat ca 260mg metanol/ liter drank. Vodka daarentegen bevat slechts 0.04mg metanol/liter drank. Dit is 6500 maal minder dan die Amerikaanse "smeerlapperij-whiskey" !!! Hier vindt men dan ook de verklaring waarom vodka zo populair is bij de meer gerenomeerde beroepszuipers.


Katers

Men wist al lang dat, de verschillende vervuilingen (foezels) en andere aanwezige organische verbindingen in alcoholen, de grondoorzaak waren voor het optreden van een zogenaamde "kater" of "hangover". In 1970 werd, in het gerenomeerde tijdschrift The British Medical Journal, over dit onderwerp een studie gepublischeerd. In dit onderzoek gaf een proefgroep personen zijn bevindingen weer mbt de verkregen "kater" na het verteren van verschillende sterke dranken, wijnen en biersoorten. Men vond hierbij dat, in de groep sterke dranken, het Bourbon Whiskey was die het meest aanleiding gaf tot hevige "hangovers". De Bourbon veroorzaakte hoofdpijn en misselijkheid in 500% meer gevallen dan na het nuttigen van dezelfde hoeveelheid Vodka.
Om een vergelijking mogelijk te maken tussen de verschillende dranksoorten moesten de proefpersonen een hoeveelheid wijn of bier drinken zodat de totaal geconsumeerde hoeveelheid alcohol overeen kwam met deze van de sterke dranken.

Bij de biersoorten bleek, dat in Zweden het Prpps-Blå is dat de kroon spant en in Denemarken zijn zo goed als alle biersoorten van de brouwerij Carlsberg echte "katerkampioenen". Ook bijj de Belgische biersoorten zijn er zeer vele "kater-specialisten. U zult deze zelf wel best kennen.. Het is echter wel zo dat een bepaalde biersoort, andere uitwerkingen heeft op verschillende personen.. Ik ga hier niet de Belgische biersoorten vermelden die de meeste foezels bevatten. Probeer die maar zelf eens uit....... hahaha!
In het algemeen echter behoren bieren en witte wijnsoorten bij de dranksoorten die de relatief lichtste "katers" veroorzaken maar ze zijn wel de meest voorkomende. Men drinkt tenslotte veel meer bier dan whisky of cognac en geraakt dan ook sneler aan de magische grens van de "zware katers". Deze ligt bij vele bieren bij een consumptie van om en bij de 2 liter of 8 pintjes van 25 cl. Bij "geoefende" drinkers ligt deze grens wel iets hoger Alles hangt natuurlijk ook af van de tijdsspanne van het verbruik en of men drinkt op een nuchtere maag of kort ervoor goed gegeten heeft.

Verschillende dranksoorten werden door The British Medical Journal onderzocht, getest en vergeleken. Aan de hand van de verkregen testresultaten werd dan de zogenaamde "Ågren-ordningen" opgesteld (de rangordening van de dranken die de hevigste hoodpijnenden en langdurigste katers veroorzaken). De volgorde op het katerpodium was als volgt: met lengtes voorop Bourbon Whiskey gevolgd door Cognac en Brandy, daarna volgden Tequila, Rode wijnen, Rhum, Whisky, Irish Whiskey, Bieren, Witte wijnsoorten, Gin en Jenever en als laatste twee Vodka en zuivere alcohol (etanol).
Zuivere etanol (aangelengd met water natuurlijk) veroorzaakte slechts een relatief lichte kater bij 2 proefpersonen. Bij het uitvoeren van de test op sterke dranken werd slechts één merk van die bepaalde drank gebruikt zodat de resultaten zeker kunnen vervolledigd of aangepast worden naar eigen bevindingen.

Het besluit dat men uit deze test wel kan trekken is, dat foezelrijke dranken een hevigere "kater" veroorzaken dan de andere. Als richtlijn kan men stellen dat "direct" geproduceerde donkere spitituosa een hevigere hangover veroorzaken dan de klare, ongekleurde dranken. De sterke dranken die geproduceerd worden van vruchtdistillaten zoals bv Tequila, zijn meestal rijk aan foezels terwijl bepaalde donkere spirituosa soms zeer lage waarden bevatten (pentanoler eller s.k. amylalkohol). Speciaal dan, als deze geproduceerd werden na een triple-distillering alvorens op smaak gebracht te worden en gekleurd door oxidatieve inwerking. Zo bevat Tennesee-Whiskey bijna geen foezels terwijl de direct afgestookte Whisky soorten zoals vele Skotch-Whisky's en Bourbon zeer rijk zijn aan foezels en U dan ook beslist een prachtige kater zullen bezorgen.

Bij de aanmaak van verschillende dranken wordt, in de te vergisten wort of most een kleine hoeveelheid Gentiana lutea toegevoegd (Gentiaanwortel - zeer bitter). Dit kruid, gemaakt van de gentiaanwortel en zeer bitter, worden geacht onze "katers" te verzachten door onze lever, maag en darmen bij te staan in het verwerken van de alcohol en de ontstane metaboliterna. Dit is bv het geval bij verschillende biersoorten en bij de aanmaak van Jenever en Gin. Waarschijnlijk in navolging van de oude spreuk "bitter in de mond, maakt het hart gezond". Was het maar waar..!!!
http://home.scarlet.be/pe(...)rs_en_hangovers.html
It is not necessary to imitate the mathematical regularity of the metronome which would give the music thus executed an icy frigidity, I even doubt whether it would be possible to maintain this rigid uniformity for more than a few bars.
Berlioz
pi_62104611
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 11:53 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Dit valt wel mee toch?
Voor iemand met een basiskennis chemie wel.......

Het is niet simpel om de smaak van whisky te verklaren door de aanwezige verbindingen, deze hangen van zoveel verschillende factoren af.
Waarschijnlijk kan je dmv. analysemethoden zoals chromatografie wel een deel verbindingen herkennen, maar zal dit toch wel een zeer tijdsintensief werk zijn. Het zou wel een leuk onderzoek zijn, maar volgens mij met weinig praktisch nut, dus welke onderzoekers zullen hier zoveel tijd/geld in willen steken?
  vrijdag 3 oktober 2008 @ 13:46:25 #126
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_62104752
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 13:40 schreef Chimay het volgende:

[..]

Voor iemand met een basiskennis chemie wel.......

Het is niet simpel om de smaak van whisky te verklaren door de aanwezige verbindingen, deze hangen van zoveel verschillende factoren af.
Waarschijnlijk kan je dmv. analysemethoden zoals chromatografie wel een deel verbindingen herkennen, maar zal dit toch wel een zeer tijdsintensief werk zijn. Het zou wel een leuk onderzoek zijn, maar volgens mij met weinig praktisch nut, dus welke onderzoekers zullen hier zoveel tijd/geld in willen steken?
Robin Brilleman?
pi_62106336
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 13:46 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Robin Brilleman?
Ik betwijfel of hij (een niet chemicus) alle verbindingen in whisky gaat isoleren en identificeren.
pi_62110019
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 14:49 schreef Chimay het volgende:

[..]

Ik betwijfel of hij (een niet chemicus) alle verbindingen in whisky gaat isoleren en identificeren.
Ik weet dat ze dat gedaan hebben met een aantal soorten thee. Bij 1000 verschillende verbindingen zijn ze gestopt met analyseren...
blub blub
pi_62114426
quote:
1) Het is ethanol, niet etanol
2) Waarom in hemelsnaam hebben ze het over amyl en niet gewoon over pentyl. Een C5 keten als amyl aanduiden is zooo jaren 50

Owja, mn whisky is binnen
Edit: Bij het uitpakken net kom ik erachter dat de Ardberg 10 een literfles is ipv 0,7 liter

[ Bericht 9% gewijzigd door nielsgeode op 03-10-2008 23:22:31 ]
blub blub
  zondag 5 oktober 2008 @ 14:34:07 #130
96922 Public_NME
Come on you Whites!
pi_62147099
Het potstill festival gisteren was echt geniaal. Echt erg leuk en vooral heel erg lekker... Echt top dat het totaal niet commerciëel was; het enige wat je kon kopen was koffie en dat boek van Brilleman.
The black and white you'll never pass, stick yer blue flag up yer arse!
'They know on the Continent that European football without the English is like a hot dog without the mustard' Sir Bobby Charlton
pi_62160260
quote:
Op zondag 5 oktober 2008 14:34 schreef Public_NME het volgende:
Het potstill festival gisteren was echt geniaal. Echt erg leuk en vooral heel erg lekker... Echt top dat het totaal niet commerciëel was; het enige wat je kon kopen was koffie en dat boek van Brilleman.
Klinkt goed
Jammer alleen dat het zo vreselijk ver weg is voor mij
blub blub
  zondag 5 oktober 2008 @ 22:34:49 #132
128548 pavv
The computer says NO
pi_62160417
Het was inderdaad weer goed toeven daar in Amersfoort. Na een korte wandeling door de dure wijken van A'foort aangekomen bij een voormalig klooster. Daar stonden heel wat tafels met daarop diverse alcoholische versnaperingen. Het leeuwedeel bestond uit whisky, maar je kon ook vele soorten Grappa, jenever, Cognac, Rum, Calvados, e.d proberen.

Veel nieuwe releases in het glas gehad, maar ook weer wat oude bekenden geproefd. De Caperdonich 1972 van GMR was errug goed, evenals de Glen Grant en de Blair Athol van DT. Ook een mooie casksample geproefd van een 10 jaar oude Glenfarclas, de 1966 was ook wel drinkbaar . De GMR Tamdhu was wederom goed. De Bunnahabhain 25 yo viel erg tegen (zeker als je ook nog de belachelijke prijs van 250 euro meerekent). Bowmore 1972 van Signatory leek erg op een late Seadragon 30yo, lekker. De nieuwe Ballechin (peated Edradour) die was gerijpt in een Portcask was ook goed.
  dinsdag 7 oktober 2008 @ 10:07:25 #133
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_62195310
Afgelopen zaterdag zand staan happen op het strand van IJmuiden bij Whisky aan Zee.
Een relatief klein festivalletje (ongeveer 400 man/vrouw over 2 sessies) met wat leuke onafhankelijke bottelingen van Van Wees, Cadenhead en Whisky Import Nederland. Verder voornamelijk de bekende, reguliere bottelingen.
Wel de nieuwe limited botteling van Lagavulin geproefd die binnenkort uitkomt, maar die vond ik niet echt schokkend t.o.v. de bestaande reguliere bottelingen.

Vanavond een proverij van iemand van Duncan Taylor, daar ben ik zeer benieuwd naar.
Line-up o.a.:

  • Miltonduff 8y, 43%, Battlehill
  • Springbank 1995, 46%, NC²
  • Imperial 1990, 53,9%, Duncan Taylor
  • Old Pulteney 1989, 58%, Duncan Taylor
  • MacDuff 1968, 49,1%, Duncan Taylor
  • Glenrothes 1970, 40,3%, Lonach
  •   dinsdag 7 oktober 2008 @ 21:13:14 #134
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_62213609
    quote:
    Op dinsdag 7 oktober 2008 10:07 schreef MadMaster het volgende:

  • Miltonduff 8y, 43%, Battlehill
  • Springbank 1995, 46%, NC²
  • Imperial 1990, 53,9%, Duncan Taylor
  • Old Pulteney 1989, 58%, Duncan Taylor
  • MacDuff 1968, 49,1%, Duncan Taylor
  • Glenrothes 1970, 40,3%, Lonach
  • Dan hoop ik dat ze beginnen met de Lonach Glenrothes...die is wel erg subtiel en valt anders helemaal weg in de line-up...redelijke dram hoor, alleen een beetje dun mondgevoel.
      woensdag 8 oktober 2008 @ 00:11:06 #135
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_62219723
    quote:
    Op dinsdag 7 oktober 2008 21:13 schreef pavv het volgende:

    [..]

    Dan hoop ik dat ze beginnen met de Lonach Glenrothes...die is wel erg subtiel en valt anders helemaal weg in de line-up...redelijke dram hoor, alleen een beetje dun mondgevoel.
    Net terug en je hebt 100% gelijk v.w.b. de Glenrothes.
    Bestaat uit 2 vaten van dezelfde batch, waarvan er één onder de 40% was geschoten en de ander moest dat dus compenseren. Prima whisky, behoorlijk zoet, maar met slechts 40,3% miste ik net dat beetje extra kracht wat deze whisky perfect zou hebben gemaakt.

    De line-up was overigens gewijzigd naar (in die volgorde):

  • Miltonduff 8y, 43%, Battlehill
  • Inchgower 13y, 46%, NC²
  • Springbank 1995, 46%, NC²
  • Old Pulteney, 58%, Duncan Taylor
  • Glenrothes 1970, 40,3%, Lonach
  • MacDuff 1968, 49,1%, Duncan Taylor

    Host Judy van Duncan Taylor bracht de whisky's met veel verve, ondersteunt door Jan Beek van Van Wees.
    De Springbank van een portvat zag er beter uit dan hij smaakte en de Old Pulteney was een echte aanrader. Fors, veel fruit met een beetje after eight (mint/chocolade) op het eind.
    Ook de Inchgower was één van de beter die ik ooit geproefd heb, niet zo droog als vaak het geval is. Moutig, bloemig en een afdronk met eerst wat salmiak overgaand in poedersuiker. Heel apart.

    En nu mijn nest in...
  •   donderdag 9 oktober 2008 @ 16:44:13 #136
    139677 Curiosity
    In the devil's playground
    pi_62263429
    In het weekeinde van 14, 15 en 16 november 2008 staat dit jaar de Pieterskerk in Leiden weer in het teken van de (Malt) Whisky.

    http://www.whiskyfestival.nl/leiden/index.php
    “Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
    pi_62276268
    Leuk topic om te volgen.

    Cognac had altijd mijn voorkeur boven whiskeys. Nu heb ik een Flesje Glenfiddich gekocht omdat me dat in een restaurant erg bevallen was. Een goede instapper?

      vrijdag 10 oktober 2008 @ 00:37:39 #138
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_62276564
    quote:
    Op vrijdag 10 oktober 2008 00:19 schreef Mr.G het volgende:
    Leuk topic om te volgen.

    Cognac had altijd mijn voorkeur boven whiskeys. Nu heb ik een Flesje Glenfiddich gekocht omdat me dat in een restaurant erg bevallen was. Een goede instapper?

    [ afbeelding ]
    Glenfiddich 12 yo is een prima instapper voor wat betreft Schotse Malt whiskies ja.
    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
    pi_62280669
    quote:
    Op maandag 29 september 2008 13:58 schreef pavv het volgende:
    DE BRORA 30!

    en dan het liefst de versie uit 2004 (de 56.6)....kost 250 euro, maar den heb je ook wat

    ook de 2005 is uitstekend, ach eigenlijk zijn ze allemaal goed, maar er is geen reden om meer uit te geven om de 2007 versie te pakken te krijgen, die is alleen maar duurder, niet beter.

    de Laddie ken ik niet, maar ik ben bang dat ie niet in de schaduw kan staan van de Brora (MIJN mening he)

    de Brora 30's die ik ken gaan allemaal boven de 90 punten.
    Het is de Brora geworden... 30 jaar oud en 56,3% alcohol!
    Ik ga ontzettend genieten van deze whisky
    May I say, what a SMASHING blouse you have on?
    pi_62280704
    ohw en vanavond een bruichladdich proeverij!!
    Gehost door Jim Mc Ewan himself!!!
    May I say, what a SMASHING blouse you have on?
    pi_62282679
    Ben ook pas een beginner:
    Begonnen met de JW, deze was goed te doen. Vervolgens de Jack, deze was iets zoeter van smaak (lees: beiden gemixt met cola).

    Nu had ik de Jameson puur gedronken, dit was ook erg lekker!.

    Nu had ik van vrienden gehoord de valentine zou erg lekker zijn, iemand bekend hiermee? of een andere whiskey aanrader?
      vrijdag 10 oktober 2008 @ 12:26:40 #142
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_62284086
    quote:
    Op vrijdag 10 oktober 2008 10:07 schreef Superted het volgende:
    ohw en vanavond een bruichladdich proeverij!!
    Gehost door Jim Mc Ewan himself!!!
    Het wemelt van de Schotten in Nederland deze dagen.
    Afgelopen dus iemand van Duncan Taylor, vanavond Jim McEwan en volgende week Doug McIvor van Berry Bros. & Rudd. En in november rondom het Whisky Festival zullen het er nog meer zijn.
    Goede ontwikkeling...

    Waar is die Bruichladdich nosing & tasting als ik mag vragen?

    Gisteren toch maar de nieuwe 'Limited' (maar niemand weet hoe limited, de aangekondigde nummering ontbreekt op de flessen...) Edition van Lagavulin gekocht.
    12 Jaar oud, 1995-2008, 48% en gerijpt op 1st fill Europese eikenhouten sherry vaten voor de 'Friends of the Classic Malts'.

    pi_62333562
    quote:
    Op vrijdag 10 oktober 2008 12:26 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Waar is die Bruichladdich nosing & tasting als ik mag vragen?

    [ afbeelding ]
    De Laddie N&T was in arnhem
    Ik heb mijn neus in een glas laddie van 35 jaar oud mogen steken en in de inmiddels legendarische octomore.
    Beide erg WAUW!!
    May I say, what a SMASHING blouse you have on?
    pi_62363342
    quote:
    Op donderdag 9 oktober 2008 16:44 schreef Curiosity het volgende:
    In het weekeinde van 14, 15 en 16 november 2008 staat dit jaar de Pieterskerk in Leiden weer in het teken van de (Malt) Whisky.

    http://www.whiskyfestival.nl/leiden/index.php
    Ik heb al kaarten voor de zaterdagavond

    M'n eerste whiskyproeverij ik ben benieuwd
      maandag 13 oktober 2008 @ 22:40:45 #145
    135320 _Vulcanus_
    Omni Tempo Maximalism
    pi_62364416
    quote:
    Op vrijdag 10 oktober 2008 00:19 schreef Mr.G het volgende:
    Leuk topic om te volgen.

    Cognac had altijd mijn voorkeur boven whiskeys. Nu heb ik een Flesje Glenfiddich gekocht omdat me dat in een restaurant erg bevallen was. Een goede instapper?

    [ afbeelding ]
    Glenfiddich is prima whisky. De Glenfiddich 15 yo (solera reserve) en de Glenfiddich18 yo (ancient reserve) zijn ook zeker het geld waard om eens te proberen.
    It is not necessary to imitate the mathematical regularity of the metronome which would give the music thus executed an icy frigidity, I even doubt whether it would be possible to maintain this rigid uniformity for more than a few bars.
    Berlioz
      maandag 13 oktober 2008 @ 22:44:54 #146
    135320 _Vulcanus_
    Omni Tempo Maximalism
    pi_62364553
    quote:
    Op vrijdag 10 oktober 2008 11:32 schreef DaYwALKuR het volgende:
    Ben ook pas een beginner:
    Begonnen met de JW, deze was goed te doen. Vervolgens de Jack, deze was iets zoeter van smaak (lees: beiden gemixt met cola).

    Nu had ik de Jameson puur gedronken, dit was ook erg lekker!.

    Nu had ik van vrienden gehoord de valentine zou erg lekker zijn, iemand bekend hiermee? of een andere whiskey aanrader?
    Ik zou voorzichtig aan eens een Talisker proberen
    It is not necessary to imitate the mathematical regularity of the metronome which would give the music thus executed an icy frigidity, I even doubt whether it would be possible to maintain this rigid uniformity for more than a few bars.
    Berlioz
    pi_62413272
    Me nieuwste stap in Whisky land is (na een miskoop Glen Talloch 12, een heerlijke Glenfiddich 12) een The Balvenie double wood 12 met een prachtige sherry afdronk.
      zaterdag 18 oktober 2008 @ 16:57:14 #149
    135320 _Vulcanus_
    Omni Tempo Maximalism
    pi_62486269
    quote:
    Op zaterdag 18 oktober 2008 16:31 schreef allsystemshalt het volgende:
    M'n laatste aanwinst

    [ afbeelding ]


    Check de iste van George,

    http://www.theglenlivet.com/12yearold/ *

    * Wel aangeven dat je 18+ bent
    Glenlivet 12 is best lekker.

    Ik heb gisteren de Aberlour 16 Double Cask Matured gekocht (44,99 euro Dirck III), heerlijke whisky en zeker een aanrader voor mensen die hem nog niet kennen.

    It is not necessary to imitate the mathematical regularity of the metronome which would give the music thus executed an icy frigidity, I even doubt whether it would be possible to maintain this rigid uniformity for more than a few bars.
    Berlioz
      zaterdag 18 oktober 2008 @ 17:12:03 #150
    135320 _Vulcanus_
    Omni Tempo Maximalism
    pi_62486606
    Leuk nieuwsbericht en zeer actueel....
    quote:
    Crisis? De World Whiskey Index staat wel in de plus

    In een periode dat investeerders het niet moeten hebben van de rendementen op de 'gewone' effectenbeurs, floreert de handel in whisky.

    World Whiskey Index
    Elf maanden na de lancering van de World Whiskey Index is het gemiddelde rendement van de index uitgekomen op 26,2 procent. Dat maakte de initiatiefnemer van de whiskyindex, The Whisky Talker, donderdag bekend. Sinds de start is er voor ruim 2 miljoen euro geïnvesteerd via de internetbeurs voor handel in het Schotse vocht.

    http://www.rtl.nl/(/finan(...)teren_in_whiskey.xml
    It is not necessary to imitate the mathematical regularity of the metronome which would give the music thus executed an icy frigidity, I even doubt whether it would be possible to maintain this rigid uniformity for more than a few bars.
    Berlioz
    pi_62533648
    Een twee weken geleden m'n eerste proeverij gehad en ik ben om. En bij gebrek aan een goed whiskeyforum me eindelijk maar eens bij Fok aangemeldt.

    Aanyway, de vangst van vandaag is een Bowmore Islay Single Malt 12 years, want ik ben verzot op Islay's. Volgende aankoop wordt waarschijnlijk ook een Ardbeg, het liefst een Uigeadail.

      maandag 20 oktober 2008 @ 20:58:45 #152
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_62538517
    quote:
    Op zaterdag 18 oktober 2008 16:57 schreef _Vulcanus_ het volgende:

    [..]

    Glenlivet 12 is best lekker.

    Ik heb gisteren de Aberlour 16 Double Cask Matured gekocht (44,99 euro Dirck III), heerlijke whisky en zeker een aanrader voor mensen die hem nog niet kennen.

    [ afbeelding ]
    Hier nog niet of nauwelijks verkrijgbaar:



    Deze 18 jaar oude distillers versie die sinds juni alleen in de UK verkrijgbaar is heb ik twee maanden geleden in de distilleerderij geproefd en gezien de prijs/kwaliteit (rond de 60 Pound) is die m.i. veel te duur.
    Vergeleken met deze botteling is de 16 jaar oude Aberlour een stuk interessanter.
    pi_62674088
    tvp Whisky is prima vocht
    pi_62732046
    quote:
    Op maandag 20 oktober 2008 20:58 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Hier nog niet of nauwelijks verkrijgbaar:

    [ afbeelding ]

    Deze 18 jaar oude distillers versie die sinds juni alleen in de UK verkrijgbaar is heb ik twee maanden geleden in de distilleerderij geproefd en gezien de prijs/kwaliteit (rond de 60 Pound) is die m.i. veel te duur.
    Vergeleken met deze botteling is de 16 jaar oude Aberlour een stuk interessanter.
    ow?
    http://www.vooreenmooiglas.nl/index.php?page=whiskys&naam=Aberlour&id=1552
    blub blub
    pi_62734899
    Hoe vergelijken de Lagavulin 12 cask strength en 16 zich eigenlijk? Welke van beide is beter want die eerste is flink duurder...
    blub blub
      donderdag 30 oktober 2008 @ 01:43:15 #156
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_62883577
    Is whiskey een dikmaker of valt dat wel mee? (in vergelijking met bier)
    pi_62894837
    quote:
    Op donderdag 30 oktober 2008 01:43 schreef MadMaster het volgende:

    [..]

    Dan is 'tie waarschijnlijk net binnen daar.
    Niet kopen dus wat mij betreft...
    Waarom niet?

    Owja, ben net terug van een weekendje munchen en daar uiteraard ook naar whisky gekeken
    Een leuk winkeltje gevonden en die hebben veeeeeeel maar wel heel duur allemaal Heb er een proefflesje Highland Park 12 en Coal Ila 26 gekocht (ja een idiote combie ik weet het )

    Later op het vliegveld liep ik tegen een aanbieding die ik niet kon laten liggen: een volle liter Laphroaig Quater Cask voor 35 euri
    blub blub
    pi_62895352
    quote:
    Op zondag 2 november 2008 15:37 schreef Destrix het volgende:
    Is whiskey een dikmaker of valt dat wel mee? (in vergelijking met bier)
    Ik heb zo'n vermoeden dat je redelijk serieuze alcoholproblemen krijgt als je het in die hoeveelheden consumeert dat je een significante hoeveelheid calorien van binnenkrijgt
    blub blub
      zondag 2 november 2008 @ 22:44:26 #160
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_62895650
    quote:
    Op zondag 2 november 2008 22:36 schreef nielsgeode het volgende:

    [..]

    Ik heb zo'n vermoeden dat je redelijk serieuze alcoholproblemen krijgt als je het in die hoeveelheden consumeert dat je een significante hoeveelheid calorien van binnenkrijgt
    Ik denk dat eenieder die niet al een behoorlijke alcoholverslaving heeft bij dergelijke hoeveelheden een acute alcoholvergiftiging oploopt .
    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
    pi_62901749
    quote:
    Op zondag 2 november 2008 22:44 schreef MPG het volgende:

    [..]

    Ik denk dat eenieder die niet al een behoorlijke alcoholverslaving heeft bij dergelijke hoeveelheden een acute alcoholvergiftiging oploopt .
    Dan ben je best decadent bezig als je dat doet met een 30 jaar oude single malt
      maandag 3 november 2008 @ 10:46:09 #162
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_62902387
    quote:
    Op maandag 3 november 2008 10:12 schreef DIR het volgende:

    [..]

    Dan ben je best decadent bezig als je dat doet met een 30 jaar oude single malt
    Dat wel
    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
      dinsdag 4 november 2008 @ 14:25:15 #163
    229759 Keepvogel
    Een doodgewone superheld
    pi_62935355
    Hallo mede-whiskyliefhebbers!
    al een tijdje lees ik hier mee, nu vond ik het tijd om toch maar eens een post te plaatsen.

    Ben eigenlijk begonnen met het drinken van vnl. Ierse whiskey (Powers & Jameson) maar nadat ik twee/drie jaar geleden in aanraking kwam met de Schotse single malts ben ik daar rap van afgestapt

    Nadat ik kort wat heb 'rondgekeken' in de verschillende regio's, ben ik al snel blijven hangen bij de Islay Whisky's; met name Coal Ila, Laphroaig maar vooral de Ardbeg . Van het weekend vond ik het tijd om weer eens een nieuwe fles te halen in Nijmegen, alwaar ik besloot om eens een andere regio te proberen.

    Mijn keuze viel op de Speyside, en in plaats van één fles werd het een selectie van een 4-tal miniaturen (dat houdt dus in dat ik binnenkort een keer snel terug moet om een heuse fles te halen, als ik mijn keuze heb gemaakt). Ik ben tot de volgende selectie gekomen:

  • Glendronach 15 yrs
  • Glen Ord 12 yrs
  • BenRiach 16 yrs
  • Glengoyne 10 yrs

    Dus binnenkort zal ik er eens goed voor gaan zitten; ik moet zeggen dat ik erg uitkijk naar de BenRiach
    Wat zijn zoal jullie favorieten van de Speyside? En wat zouden jullie als advies geven of mist er misschien en naam die ik zeer zeker ook moet overwegen bij mijn keuze?
  • pi_62938181
    Ik heb thuis een Chivas Regal 12 staan, voor een student als ik vrij dure whisky. Ben ik nu de enige die dat eigenlijk zonde vindt om in Irish Coffee te gooien?
      dinsdag 4 november 2008 @ 16:20:46 #165
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_62938303
    quote:
    Op dinsdag 4 november 2008 16:16 schreef thettes het volgende:
    Ik heb thuis een Chivas Regal 12 staan, voor een student als ik vrij dure whisky. Ben ik nu de enige die dat eigenlijk zonde vindt om in Irish Coffee te gooien?
    Chivas Regal 12 is een premium blend, dus een blend waarvan de jongste whisky 12 jaar oud is. Daarvan zou ik i.h.a., en zeker voor Chivas Regal 12, wel zeggen dat het zonde is om het in je koffie te donderstralen .
    Voor de koffie neem ik normaliter een eenvoudigere, betaalbare blend, Schots of Iers. Bijvoorbeeld Famous Grouse of Jameson.
    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
      dinsdag 4 november 2008 @ 17:37:09 #166
    135320 _Vulcanus_
    Omni Tempo Maximalism
    pi_62940156
    quote:
    Op dinsdag 4 november 2008 14:25 schreef Keepvogel het volgende:


    Dus binnenkort zal ik er eens goed voor gaan zitten; ik moet zeggen dat ik erg uitkijk naar de BenRiach
    Wat zijn zoal jullie favorieten van de Speyside? En wat zouden jullie als advies geven of mist er misschien en naam die ik zeer zeker ook moet overwegen bij mijn keuze?
    Deze vond ik best lekker:

    The Macallan Fine Oak 12 yo
    Aberlour 12 yo & 16 yo
    Gragganmore 12 yo

    It is not necessary to imitate the mathematical regularity of the metronome which would give the music thus executed an icy frigidity, I even doubt whether it would be possible to maintain this rigid uniformity for more than a few bars.
    Berlioz
    pi_62940371
    Wat is nou een goeie single malt volgens jullie? En dan eentje die niet erg aan de prijs is, m.a.w. een goeie prijs/kwaliteit-verhouding heeft.
    welke hal moet je hebben voor zieke air max ??
    pi_62943603
    quote:
    Op dinsdag 4 november 2008 17:46 schreef NEC-Nijmegen het volgende:
    Wat is nou een goeie single malt volgens jullie? En dan eentje die niet erg aan de prijs is, m.a.w. een goeie prijs/kwaliteit-verhouding heeft.
    Dat hangt er heel erg vanaf wat je wilt. Schotland kent 4 gebieden (speyside, highlands, lowlands and islay) en die smaken allemaal anders. Wil je rook / turf of wil je juist zoet bijvoorbeeld?

    Maar om even mijn eigen mening te geven:

    Glenlivet 12
    Laphroaig 10
    Macallan 12

    Prima betaalbare malts die ik ken maar wie ben ik
    blub blub
      dinsdag 4 november 2008 @ 22:46:38 #169
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_62949734
    quote:
    Op dinsdag 4 november 2008 17:46 schreef NEC-Nijmegen het volgende:
    Wat is nou een goeie single malt volgens jullie? En dan eentje die niet erg aan de prijs is, m.a.w. een goeie prijs/kwaliteit-verhouding heeft.
    een quote van mij uit een grijs verleden:
    quote:
    -wat is je budget?
    Lekkere Single Malt Whisky is in alle prijscategorieen te krijgen maar de meeste zitten toch wel in de categorie 30-40 euro. Tussen de 25 en 30 euro is ook wel het een en ander te krijgen. Onder de 25 euro wordt de spoeling echt dun.

    Dan de belangrijke vragen
    Wat ken je al? en waar hou je van qua smaak?

    Moet het een zachte soepele whisky zijn
    - Dalwhinnie, Balvenie, Aberlour 10/12, Glengoyne, Glenlivet

    liever ietsje kruidiger?
    - Cragganmore, Oban, Highland Park, Clynelish

    Effe meer pit? beetje rook ?
    Talisker, Ardmore, Bowmore

    Whisky met ballen:
    Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin.

    en zo zijn er nog veel meer he.

    Wat ook helpt is even de vorige draadjes lezen
    pi_62990124
    quote:
    Op dinsdag 4 november 2008 22:46 schreef pavv het volgende:

    [..]

    een quote van mij uit een grijs verleden:
    [..]


    Wat vind jij, past die the macallan 12 ook in het eerste rijtje?
    blub blub
      donderdag 6 november 2008 @ 14:58:58 #171
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_63001315
    ja ik denk dat dat wel kan ja....niet mijn favoriet, maar ik denk dat menigeen hem toch wel lekker kan/zal vinden
    pi_63005953
    Ik ga zometeen eens m'n bestelling ophalen. Oban 14yo, Auchentoshan Three Wood en Scott's Selection Caol Ila 23yo. .
    "Bleach is healthy. It's mostly water. And we are mostly water. Therefore, we are bleach."
      donderdag 6 november 2008 @ 22:21:02 #173
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_63015089
    quote:
    Op donderdag 6 november 2008 17:41 schreef OMG het volgende:
    Ik ga zometeen eens m'n bestelling ophalen. Oban 14yo, Auchentoshan Three Wood en Scott's Selection Caol Ila 23yo. .
    Auchentoshan Three Wood
    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
    pi_63024920
    Wij hadden voorheen alleen ervaring met de Bushmill's 10 jaar oude whisky, die vonden wij beiden wel lekker zacht, maar ja je wordt toch nieuwsgierig, dus een proefsetje highland park gekocht. (12 en 18 jaar oud). Erg lekker, maar wel een wat meer een "in your face" smaak dan de Ierse bij de 1e slok, maar dat smaakt wel naar meer.. Heeft iemand nog een leuke tip voor een soortgelijke whisky?
    Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
    pi_63032998
    quote:
    Op vrijdag 7 november 2008 10:52 schreef fruityloop het volgende:
    Wij hadden voorheen alleen ervaring met de Bushmill's 10 jaar oude whisky, die vonden wij beiden wel lekker zacht, maar ja je wordt toch nieuwsgierig, dus een proefsetje highland park gekocht. (12 en 18 jaar oud). Erg lekker, maar wel een wat meer een "in your face" smaak dan de Ierse bij de 1e slok, maar dat smaakt wel naar meer.. Heeft iemand nog een leuke tip voor een soortgelijke whisky?
    Wat hierboven staat
    Ardmore nooit gehad
    Talisker 10 vind ik al erg lekker
    Bowmore 12 vind ik wat minder

    Lagavulin 16 is ook errug lekker

    Overigens nog een vraag: ik heb laatst de talisker 18 geproeft bij iemand alleen was dat letterlijk de laatste 10 mL uit de fles. Ik vond m wat slapjes / weinig turf en pit. Zou dat daarmee te maken kunnen hebben? Iemand die deze beide whisky's kennen en ze voor mij kunnen vergelijken?
    blub blub
      zaterdag 8 november 2008 @ 00:44:01 #176
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_63045596
    de Talisker 18 heeft duidelijk minder turf en pit dan de 10....De 18 is door de langere rijping een stuk zachter, en meer geraffineerd, complexer ook. In mijn optiek is het echter een uitstekende whisky met een zeer aantrekkelijke P/Q verhouding (rond de 50 euro)

    Het feit dat je echt het allerlaatste bodempje uit de fles hebt gehad lijkt mij wel te verklaren waarom ie zo futloos en plat overkwam. De laatste 20cl uit een fles kan maar beter vlot worden opgedronken, anders wordt het vaak een slappe hap
    pi_63056126
    Mijn laatste aanwinst;

    The Yamazaki single malt aged 10 years

    Zie site van de producent,

    http://www.suntory.com/yamazaki/main.html

    Dit wordt mijn eerste whisky uit het land van de rijzende zon en wel gemaakt op het punt waar 3 riviren bij elkaar komen Yamazaki. het water schijnt er erg goed te zijn ik hoop dat te kunnen proeven in de whisky ik ben benieuwd.
    pi_63063325
    quote:
    Op zaterdag 8 november 2008 17:09 schreef allsystemshalt het volgende:
    Mijn laatste aanwinst;

    The Yamazaki single malt aged 10 years

    Zie site van de producent,

    http://www.suntory.com/yamazaki/main.html

    Dit wordt mijn eerste whisky uit het land van de rijzende zon en wel gemaakt op het punt waar 3 riviren bij elkaar komen Yamazaki. het water schijnt er erg goed te zijn ik hoop dat te kunnen proeven in de whisky ik ben benieuwd.
    Waar heb je die gekocht en wat heb je ervoor betaald?
    blub blub
      zondag 9 november 2008 @ 11:39:46 #180
    135320 _Vulcanus_
    Omni Tempo Maximalism
    pi_63070445
    Gisteren een fles Highland Park 18 yo gekocht.



    Op de doos staat "Best spirit in the world", of dat zo is weet ik niet, maar deze komt wel met stipnotering in mijn persoonlijke top 5 van lekkere whiskies die ik tot nu toe heb gedronken...

    Tasting notes
    Colour: Natural colour; burnished gold, clear and bright
    Bouquet: Rich, mature oak; top note of aromatic smoke
    Palate: Rich, full flavour; honey and peat
    Finish: Soft, round and long

    The nose of Highland Park 18 Year Old displays characteristic toffee sweetness and an almond nuttiness reminiscent of marzipan. The finish is a prolonged, full, smokey aftertaste.

    Most recent accolades
    • Gold Medal – International Wine & Spirits competition 2006
    • Gold Medal – International Spirits Challenge 2004
    • “Best Spirit in the World” F. Paul Pacult, Spirit Journal June 2005
    • 1st Place, 18 Years Old Category The Quarterly Review of Wines and Spirits 17th Annual Single Malt Tasting 2006 – score 10/10

    [ Bericht 32% gewijzigd door _Vulcanus_ op 09-11-2008 11:45:40 ]
    It is not necessary to imitate the mathematical regularity of the metronome which would give the music thus executed an icy frigidity, I even doubt whether it would be possible to maintain this rigid uniformity for more than a few bars.
    Berlioz
      zondag 9 november 2008 @ 12:17:48 #181
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_63071086
    Ach, elke whisky met een beetje marketingbudget heeft inmiddels de schoorsteenmantel vol staan met prachtige bekers en oorkondes...Het gaat ten alle tijden om iets subjectiefs als smaak en dan kun je het altijd roerend (on-)eens zijn met de jury/uitslag.

    Zelf lekker proeven en je eigen plan trekken.

    .....kijk maar eens hoeveel oscars er gingen naar Titanic.....wat een &(%^#$@-k*tfilm is dat zeg!


    ---pavv, die zelf ook graag wel eens een HP18 drinkt.---
    pi_63071416
    Dimple Scotch 15, klik is nu bij de makro in de aanbieding voor 21,37 euro. Niet duur Kent iemand deze, is het wat of komt dit meer in de categorie Jan de Loper?
    blub blub
    pi_63071462
    quote:
    Op zondag 9 november 2008 12:17 schreef pavv het volgende:
    Ach, elke whisky met een beetje marketingbudget heeft inmiddels de schoorsteenmantel vol staan met prachtige bekers en oorkondes...Het gaat ten alle tijden om iets subjectiefs als smaak en dan kun je het altijd roerend (on-)eens zijn met de jury/uitslag.

    Zelf lekker proeven en je eigen plan trekken.

    .....kijk maar eens hoeveel oscars er gingen naar Titanic.....wat een &(%^#$@-k*tfilm is dat zeg!


    ---pavv, die zelf ook graag wel eens een HP18 drinkt.---
    bwhahaha, deze is ook in de aanbieding: klik
    blub blub
      zondag 9 november 2008 @ 18:47:43 #185
    135320 _Vulcanus_
    Omni Tempo Maximalism
    pi_63080809
    quote:
    Op zondag 9 november 2008 12:17 schreef pavv het volgende:
    Ach, elke whisky met een beetje marketingbudget heeft inmiddels de schoorsteenmantel vol staan met prachtige bekers en oorkondes...Het gaat ten alle tijden om iets subjectiefs als smaak en dan kun je het altijd roerend (on-)eens zijn met de jury/uitslag.

    Zelf lekker proeven en je eigen plan trekken.
    .....kijk maar eens hoeveel oscars er gingen naar Titanic.....wat een &(%^#$@-k*tfilm is dat zeg!
    ---pavv, die zelf ook graag wel eens een HP18 drinkt.---
    Bij sommige whiskies zie je inderdaad dat een flitsende marketing afdeling goed zijn werk doet.
    Bruichladdich is ook zo'n goed voorbeeld van net iets over the top, zonde want dat hebben deze whiskies niet nodig.
    De inhoud is al van hoogstaande kwaliteit, schreeuwende verpakkingen maken het imo niet nog beter.

    --- ssssttt, ik ben stiekem erg dol op chick flicks zoals Titanic , word er dan ook vaak mee gepest door vrienden ---
    quote:
    Op zondag 9 november 2008 12:37 schreef nielsgeode het volgende:
    Dimple Scotch 15, klik is nu bij de makro in de aanbieding voor 21,37 euro. Niet duur Kent iemand deze, is het wat of komt dit meer in de categorie Jan de Loper?
    De fles vind ik bijzonder mooi, en Dimple is veel betere whisky dan de Red en Black label. Maar Jan de Wandelaar maakt ook Green label. Green label is heerlijk, wanneer je die gedronken hebt ga je echt anders over dit merk denken.
    Het is o.a. een blend van Talisker, Cragganmore, Linkwood, and Caol Ila.

    En wil je echt een keer de whisky-barbaar uithangen, koop dan Johnnie walker Gold label, stop deze fles heel hedonistisch 24 uur in het vriesvak , en dan opdrinken na een lekkere maaltijd met een stuk pure chocolade erbij...
    Heerlijk, gold label is echt een vreemde eend in de bijt wat dat betreft.

    [ Bericht 0% gewijzigd door _Vulcanus_ op 09-11-2008 19:02:45 ]
    It is not necessary to imitate the mathematical regularity of the metronome which would give the music thus executed an icy frigidity, I even doubt whether it would be possible to maintain this rigid uniformity for more than a few bars.
    Berlioz
      zondag 9 november 2008 @ 20:12:06 #186
    168846 Conekiller
    Synchroonzwemhooligan
    pi_63082915
    quote:
    Op zondag 9 november 2008 18:47 schreef _Vulcanus_ het volgende:


    --- ssssttt, ik ben stiekem erg dol op chick flicks zoals Titanic , word er dan ook vaak mee gepest door vrienden ---

    volledig terecht IMHO
    "Downhill Skateboarding: You will get hurt, You might get maimed, You could die, and Girls won't think you're cool."
    pi_63097650
    quote:
    Op zondag 9 november 2008 18:47 schreef _Vulcanus_ het volgende:


    --- ssssttt, ik ben stiekem erg dol op chick flicks zoals Titanic , word er dan ook vaak mee gepest door vrienden ---
    [..]

    Urineer je ook zittend dan?

    Even serieus, net als met films moet whisky ook wat bij je gevoel passen heb ik het idee. Soms wil je wat een wat zachtere gewoon voor de lekker, en soms wil je een wat steviger & meer uitgesproken om echt te proeven.
    Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
    pi_63098073
    Hallo mede whisk(e)ydrinkers!

    Leuk topic. Ik drink nog niet zo lang whisky, maar vind het interessant om er wat meer over te weten te komen.

    Misschien een kleine tip voor mensen uit Groningen: In Café de Toeter zijn de single malts elke zondag van 22.00 tot 1.00 voor de halve prijs. (ze hebben meer dan 100 verschillende single malts)
      maandag 10 november 2008 @ 12:33:46 #189
    135320 _Vulcanus_
    Omni Tempo Maximalism
    pi_63099153
    quote:
    Op maandag 10 november 2008 11:22 schreef fruityloop het volgende:

    [..]

    Urineer je ook zittend dan?


    Haha, nee hoor dat niet, ik probeer het te compenseren door heel mannelijk whisky te drinken.
    It is not necessary to imitate the mathematical regularity of the metronome which would give the music thus executed an icy frigidity, I even doubt whether it would be possible to maintain this rigid uniformity for more than a few bars.
    Berlioz
    pi_63118824
    quote:
    Op zondag 9 november 2008 18:47 schreef _Vulcanus_ het volgende:

    [..]

    Bij sommige whiskies zie je inderdaad dat een flitsende marketing afdeling goed zijn werk doet.
    Bruichladdich is ook zo'n goed voorbeeld van net iets over the top, zonde want dat hebben deze whiskies niet nodig.
    De inhoud is al van hoogstaande kwaliteit, schreeuwende verpakkingen maken het imo niet nog beter.

    --- ssssttt, ik ben stiekem erg dol op chick flicks zoals Titanic , word er dan ook vaak mee gepest door vrienden ---
    [..]

    De fles vind ik bijzonder mooi, en Dimple is veel betere whisky dan de Red en Black label. Maar Jan de Wandelaar maakt ook Green label. Green label is heerlijk, wanneer je die gedronken hebt ga je echt anders over dit merk denken.
    Het is o.a. een blend van Talisker, Cragganmore, Linkwood, and Caol Ila.

    En wil je echt een keer de whisky-barbaar uithangen, koop dan Johnnie walker Gold label, stop deze fles heel hedonistisch 24 uur in het vriesvak , en dan opdrinken na een lekkere maaltijd met een stuk pure chocolade erbij...
    Heerlijk, gold label is echt een vreemde eend in de bijt wat dat betreft.
    Die Dimple is toch een single malt?
    edit: nee dus, Blended & Vatted Whisky
    Hoe vergelijkt deze zich met de green label?

    En green label heb ik gehad en die vond ik een beetje saai eigenlijk. Ik kon m niet thuisbrengen, als ik een islay drink denk ik: hee islay. Als ik een highland drink denk ik: hee highland. Als ik green label drink denk ik alles tegelijk en dat wil ik niet

    [ Bericht 2% gewijzigd door nielsgeode op 11-11-2008 00:00:25 ]
    blub blub
      zaterdag 15 november 2008 @ 19:45:53 #191
    269 vats
    Live life to the max!
    pi_63249963
    Net thuis van het whiskey festival in Leiden.. Was weer top, vrij veel whiskey's geproefd, maar de masterclass van een van de neuzen van macallan was echt super! Wat ook bijzonder was dat we de Macallan fine & rare uit 1952 bij de masterclass mochten proeven... (ok je kijgt 1 flinke slok in je glas), maar ja van een fles met een retail prijs van rond de 4000 euro had ik ook niet verwacht meer te krijgen



    Hij was erg lekker... maar om ooit zoveel euro's voor 1 fles neer te leggen
      zondag 16 november 2008 @ 13:41:50 #192
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_63260791
    Macallan 1952, ik drink het ook niet elke dag....

    Verder nog leuke dingen geproefd?
      zondag 16 november 2008 @ 14:09:57 #193
    269 vats
    Live life to the max!
    pi_63261798
    quote:
    Op zondag 16 november 2008 13:41 schreef pavv het volgende:
    Macallan 1952, ik drink het ook niet elke dag....

    Verder nog leuke dingen geproefd?
    Meer dan genoeg

    Bij de macallan masterclass o.a. ook de macallan 25 en de macallan 30 jaar. Wat ik ook erg lekker vond was de Milstone 8 jaar, die nog niet op de markt is, daar wachten ze mee tot die 10 jaar oud is, maar dat beloofd wat.

    Verder genoten van de highland park 15 en 18 jaar, en ja, daarnaast nog vele andere heerlijke, en vele andere minder lekkere whiskey's geproefd! Ik vond de japanse van 15 jaar erg lekker, weet de naam niet maar die is iets van 55%, maar vond hem zalig!
      zondag 16 november 2008 @ 15:59:26 #194
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_63264791
    quote:
    Op maandag 10 november 2008 12:33 schreef _Vulcanus_ het volgende:

    [..]

    Haha, nee hoor dat niet, ik probeer het te compenseren door heel mannelijk whisky te drinken.
    hey

    Nou ben ik best een stoer meiske met een vrij mannelijke opleiding, maar verder niks mannelijks aan mij ja!


    Gisteravond de fles die mijn vader voor zijn vader voor zijn verjaardag gekregen heeft maar eens aan nader onderzoek onderworpen.

    De linker
    Erg zacht en ik moet zeggen dat ik hem érg lekker vind

    Pas met mijn vriend aan de Black Grouse gezeten, en die vind ik toch een stuk lekkerder dan zijn beroemde soortgenoot
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      zondag 16 november 2008 @ 17:05:18 #195
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_63266384
    Ben je er helemaal voor naar slijter in Japan gegaan?

    enne...vrouwen die whisky drinken
    pi_63269050
    Whisky Leiden was erg leuk ja.

    Ik heb een 3 tal op mijn lijst van te bestellen flessen gezet en 2 mogelijke moet ik nog even overna denken.

    En ook 11 stuks die ik nooit ga kopen dus je wordt echt veel wijzer van zo'n proefavond

    Ik ga zeker volgend jaar weer meeproeven
      zondag 16 november 2008 @ 20:34:23 #197
    81329 MadMaster
    Schots en scheef...
    pi_63271542
    Gisteren in Leiden slechts 3 interessante whisky's geproefd:

    Gordon & Macphail Caperdonich 1972
    Highland Park festivalbotteling Leiden 2008 (35cl flessen)
    Longmorn 29y (vage, niet meer te krijgen festivalbotteling) bij Dutch Connection

    Verder een beetje staan ouwehoeren met bekenden en hier en daar wat geproefd, maar ik word gek van de drukte en de mensen die maar een beetje weg staan te zuipen...
    pi_63271987
    quote:
    Op zondag 16 november 2008 20:34 schreef MadMaster het volgende:
    Gisteren in Leiden slechts 3 interessante whisky's geproefd:

    Gordon & Macphail Caperdonich 1972
    Highland Park festivalbotteling Leiden 2008 (35cl flessen)
    Longmorn 29y (vage, niet meer te krijgen festivalbotteling) bij Dutch Connection

    Verder een beetje staan ouwehoeren met bekenden en hier en daar wat geproefd, maar ik word gek van de drukte en de mensen die maar een beetje weg staan te zuipen...
    Hmm, ik ben niet geweest, maar is het serieus zon commerciël gebeuren? Met lui die gewoon komen om te zuipen en dronken te worden?
      zondag 16 november 2008 @ 22:07:11 #199
    128548 pavv
    The computer says NO
    pi_63274172
    quote:
    Op zondag 16 november 2008 20:34 schreef MadMaster het volgende:
    Gisteren in Leiden slechts 3 interessante whisky's geproefd:

    Gordon & Macphail Caperdonich 1972
    Highland Park festivalbotteling Leiden 2008 (35cl flessen)
    Longmorn 29y (vage, niet meer te krijgen festivalbotteling) bij Dutch Connection

    Verder een beetje staan ouwehoeren met bekenden en hier en daar wat geproefd, maar ik word gek van de drukte en de mensen die maar een beetje weg staan te zuipen...
    Drie....dat is niet zo'n beste score voor een 4 uurs sessie...Ik ben blij dat ik naar Lindores ben gegaan...meer van mijn gading te vinden daar.

    Die Caperdonich 72 is inderdaad errug goed, Een van de leukere whiskies op het Potstill Festival afgelopen oktober.
    Leuk om te horen dat die HP voor Leiden ook goed is, ik zal eens kijken of ik die nog ergens kan proeven.

    Vorig jaar viel Leiden mij ook ietwat tegen, en ik hoor ook niet helemaal meer tot de doelgroep heb ik gemerkt...Ik heb veel meer zin in het Whisky Festival van Groningen...volgend jaar maart, aanrader!
    pi_63274990
    Leiden was idd wel erg druk en misschien te groot.

    Maar het zuipen heb ik niet veel gezien.

    Ik vraag standaard om weinig in te schenken het gaat om het proeven/ervaren niet om waisted te worden.
    Veel water tussendoor drinken en je glas spoelen om vermenging te voorkomen.

    Ook af en toe even zitten en praten en zo dan heb ik idd geval het meeste plezier van zo'n avond
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')