n de petrochemische industrie wordt platina gebruikt bij o.a. de raffinage van ruwe oliequote:Op woensdag 2 januari 2008 20:52 schreef borbit het volgende:
boeiend hoevaak kooop je nou iets van platinum
Bijna elke dag wel. Een auto, een ring, een stukje elektronica, een horloge...quote:Op woensdag 2 januari 2008 20:52 schreef borbit het volgende:
boeiend hoevaak kooop je nou iets van platinum
Nigeria produceert erg veel olie. Als daar de pleuris uitbreekt heb je gewoon een belangrijke leverancier die weg valt.quote:Op woensdag 2 januari 2008 21:02 schreef YuckFou het volgende:
Ik zag het op een van de journaals...$100 per vat....
Als reden werd dit keer gegeven dat de USA hun vooraden aan het opbouwen zijn met het oog op een eventuele strenge winter en dat de situatie in een of ander Afrikaans land instabiel was en daardoor de olie aanvoer wel eens wat minder kon worden, kan iemand me uitleggen, ik heb er even geen zicht op, waarom Afrikaanse olieproducerende landen kennelijk zo belangrijk zijn dat instabilliteit, wat daar schering en inslag is, zo'n weerslag heeft op de wereldolieprijs?
Ik heb het ff gezocht en gevonden ik wist niet dat ze zoveel olie daar produceerden (trouwens ook niet dat wij zoveel importeren...), je zou toch zeggen dat enige buitenlandse inmenging om de zaak stabiel te krijgen niet echt bevreemdend is, kijkend naar Irak etc.quote:Op woensdag 2 januari 2008 21:55 schreef Againzender het volgende:
[..]
Nigeria produceert erg veel olie. Als daar de pleuris uitbreekt heb je gewoon een belangrijke leverancier die weg valt.
Onthoudt dat laatste even. Hoewel het vaag is wat ze zeggen, ze bedoelen dat er geen olietekorten komen in de komende 'decades'. Ze liegen.quote:
Oil Touches $100 a Barrel on Supply Concern, Increased Demand
Crude oil rose to $100 a barrel for the first time in New York as record global fuel consumption threatens to outpace production
[...]
While Saudi Arabian Oil Minister Ali al-Naimi and Exxon Mobil Corp. President Rex Tillerson have said oil supplies will last for decades, energy traders are increasingly debating the amount of available crude.
Slimme man.quote:Oil passes $100 milestone for first time
The White House on Wednesday said it would not release oil from the nation’s strategic reserves to drive prices lower.
“This president would not use the (Strategic Petroleum Reserve) to manipulate (prices) unless there was a true emergency,” said White House press secretary Dana Perino.
Nee hoor het ligt er maar aan hoe je het benaderd. De prijs zal flink omhoog gaan en daardoor de vraag afnemen zodoende hoef er theoretisch geen grote tekorten te zijn.quote:Op donderdag 3 januari 2008 08:32 schreef waht het volgende:
Onthoudt dat laatste even. Hoewel het vaag is wat ze zeggen, ze bedoelen dat er geen olietekorten komen in de komende 'decades'. Ze liegen.
Nee dus. Hier wordt gerekend met de dollarwaarde in januari 2007, en we weten allemaal dat de dollar sinds 01-07 nog weer fors gedaald is.quote:Op donderdag 3 januari 2008 08:32 schreef waht het volgende:
Prijs is dus even hoog als in de oliecrisis van 1979. Zou er dan toch wat aan de hand zijn? (En dan bedoel ik uiteraard niet het gezeik over speculatie, spanningen, blablabla)
quote:De Amerikaanse regering heeft woensdag definitief groen licht gegeven voor het boren naar gas en olie in de zeebodem ten noordwesten van Alaska. Begin februari worden de rechten voor de ontginning van bijna 120.000 vierkante kilometer van de bodem van de Tsjoektsjenzee geveild.
Het is alleen de vraag wanneer de olieconsumptie gaat dalen door hogere benzineprijzen, ervaring leert dat de benzineverslaving hardnekkig is en er pas iets lagere consumptie optreedt als de bus of fiets extreem goedkoper is.quote:Op donderdag 3 januari 2008 08:46 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nee hoor het ligt er maar aan hoe je het benaderd. De prijs zal flink omhoog gaan en daardoor de vraag afnemen zodoende hoef er theoretisch geen grote tekorten te zijn.
Met je suggesetieve grafiek over dat de olieprijs in minder dan een 1 jaar 100% gestegen is kunnen we jou er ook van betichten te liegen, of in ieder geval de data te presenteren zoals jou dat het beste uitkomt.
Dat er niets mis is met de oliemarkt zal ik niet zeggen. Maar dat doemdenken daar geloof ik toch niet in. Een gedeelte van de snelle groei van china en india zal wel terug gaan zakken, ook de globaal geproducerde producten waarbij de vervoerskosten een groter deel van de kosten gaan worden zal wel weer wat verminderen.
Ik heb het idee dat het voornamelijk de westerse olieverslaving is die hardnekkig is, de opkomende economieen zoals china en india hebben dit nog niet zo erg. Voornamelijk omdat daar nog lang niet zoveel autos zijn.quote:Op donderdag 3 januari 2008 09:40 schreef henkway het volgende:
[..]
Het is alleen de vraag wanneer de olieconsumptie gaat dalen door hogere benzineprijzen, ervaring leert dat de benzineverslaving hardnekkig is en er pas iets lagere consumptie optreedt als de bus of fiets extreem goedkoper is.
Het commercieel verbruik berekend de extra kosten gewoon door.
quote:Ook de organisatie van olie-exporterende landen OPEC zei niets te kunnen doen om de olieprijs te drukken omdat haar leden al op volle capaciteit olie oppompen.
Bron Nu.n
Misschien moet je je beeld van de opkomende economieen een beetje bijstellen.. daar gaat erg veel transport per vrachtauto:quote:Op donderdag 3 januari 2008 09:52 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik heb het idee dat het voornamelijk de westerse olieverslaving is die hardnekkig is, de opkomende economieen zoals china en india hebben dit nog niet zo erg. Voornamelijk omdat daar nog lang niet zoveel autos zijn.
En de bus en fiets zijn al extreem goedkoper, vooral als je de vaste kosten van een auto meeneemt in je berekening. Ik heb al jaren geen auto meer en lach hard om mensen die zichzelf in de schulden storten om hun droomauto te financieren. Waarvan het gebruik over een paar jaar nog stukken duurder zal worden.Het voordeel gaat wel worden dat het fileprobleem zichzelf ook zo gaat oplossen.
quote:Op donderdag 3 januari 2008 09:52 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik heb het idee dat het voornamelijk de westerse olieverslaving is die hardnekkig is, de opkomende economieen zoals china en india hebben dit nog niet zo erg. Voornamelijk omdat daar nog lang niet zoveel autos zijn.
En de bus en fiets zijn al extreem goedkoper, vooral als je de vaste kosten van een auto meeneemt in je berekening. Ik heb al jaren geen auto meer en lach hard om mensen die zichzelf in de schulden storten om hun droomauto te financieren. Waarvan het gebruik over een paar jaar nog stukken duurder zal worden.Het voordeel gaat wel worden dat het fileprobleem zichzelf ook zo gaat oplossen.
Wie is er nu naief, de sukkels die maar steeds zo ver weg blijven werken en denken dat ze dan maar moeten gaan bezuinigen op andere dingen. Of de mensen die dichter bij huis werk accepteren, met iets minder loon maar netto houdt men meer over omdat die mobiliteitskosten zo hoog zijn geworden.quote:Op donderdag 3 januari 2008 10:05 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Als je denkt dat het file probleem hiermee opgelost wordt dan ben je echt ongelovelijk naive.
Bij stijgende mobiliteits kosten gaan mensen eerst op andere dingen bezuinigen.
Mensen moeten toch naar hun werk.
Ik ben in deze dure tijden iig erg blij dat ik een tankpas heb en dat ik kan gaan en staan waar ik wil zonder na te denken over kosten
quote:Op donderdag 3 januari 2008 10:09 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Wie is er nu naief, de sukkels die maar steeds zo ver weg blijven werken en denken dat ze dan maar moeten gaan bezuinigen op andere dingen. Of de mensen die dichter bij huis werk accepteren, met iets minder loon maar netto houdt men meer over omdat die mobiliteitskosten zo hoog zijn geworden.
Economische wetten zijn vrij zinloos omtrent Peak Oil. De olieprijs staat al astronomisch hoog en tot zover blijft de vraag alleen maar toenemen. Olie is onvervangbaar. Als er iets zou zijn dat olie kon vervangen had dat al lang moeten worden geïmplementeerd. Maar 'deskundigen' blijven steeds zeggen dat de olieprijs 'nog niet hoog genoeg is', dat 'de marktwerking het wel zal oplossen'.quote:Op donderdag 3 januari 2008 08:46 schreef Basp1 het volgende:
Nee hoor het ligt er maar aan hoe je het benaderd. De prijs zal flink omhoog gaan en daardoor de vraag afnemen zodoende hoef er theoretisch geen grote tekorten te zijn.
Ik lieg niet. Eind Januari/begin Februari stond de prijs van een vat olie op 50 dollar, gister (eventjes) op 100 dollar. Dat de prijs op 1 Januari 2007 op 60 (ofzo) stond en 31 December 2007 op 95 stond doet er geen reet toe. Wat er toe doet is dat er een stijgende trend is. En het einde is NIET in zicht.quote:Met je suggesetieve grafiek over dat de olieprijs in minder dan een 1 jaar 100% gestegen is kunnen we jou er ook van betichten te liegen, of in ieder geval de data te presenteren zoals jou dat het beste uitkomt.
Hogere prijzen zouden inderdaad de vraag moeten verlagen, maar de ervaring is anders. De prijs is nu al astronomisch hoog en tot zover blijft de vraag alleen maar stijgen. De wereld heeft geen keus, het enige wat ze kunnen gebruiken is olie. Daar betaal je graag meer voor.quote:Dat er niets mis is met de oliemarkt zal ik niet zeggen. Maar dat doemdenken daar geloof ik toch niet in. Een gedeelte van de snelle groei van china en india zal wel terug gaan zakken, ook de globaal geproducerde producten waarbij de vervoerskosten een groter deel van de kosten gaan worden zal wel weer wat verminderen.
Ja zo kunnen we nog wel ff doorgaan. Bij elk nieuw record is er wel iemand die gaat lopen schreeuwen over hoe het toch eigenlijk niet een record is. Uiteraard totaal geen aandacht aan het eigenlijke probleem bestedend: de prijs is vreselijk hoog (vergeleken met de afgelopen 10 jaar).quote:Op donderdag 3 januari 2008 09:27 schreef Jalu het volgende:
[..]
Nee dus. Hier wordt gerekend met de dollarwaarde in januari 2007, en we weten allemaal dat de dollar sinds 01-07 nog weer fors gedaald is.
Waarom zijn economische wetten vrij zinloos omtrent een olie piek. De olieprijs is nog steeds veel te goedkoop. Als we naar het verleden kijken 1973 (35 jaar terug) dan zien we ook dat de oliecrisis toendertijd een effect heeft gehad op het verbruik, en dus ook op de effcientie van apparaten. Waarom zou dit deze keer niet het geval gaan zijn.quote:Op donderdag 3 januari 2008 12:23 schreef waht het volgende:
Economische wetten zijn vrij zinloos omtrent Peak Oil. De olieprijs staat al astronomisch hoog en tot zover blijft de vraag alleen maar toenemen. Olie is onvervangbaar. Als er iets zou zijn dat olie kon vervangen had dat al lang moeten worden geïmplementeerd. Maar 'deskundigen' blijven steeds zeggen dat de olieprijs 'nog niet hoog genoeg is', dat 'de marktwerking het wel zal oplossen'.
Er zijn al voldoende alternatieven voorhanden voor veel producten. Als we weten dat we de meeste olie gebruiken om ons te verplaatsen dan zal voornamelijk het makkelijk verplaatsen een heel stuk gaan verminderen. Ja dan kan jan onder modaal helaas niet meer 3 * per jaar op vakantie naar spanje met een goedkope luchvaartmaatschappij. Lang leven de luchtvaartlobby dat men nog steeds geen accijnsen op kerosine heeft ingevoerd.quote:Wanneer is olie dan wél duur genoeg? 200$, 500$, 1000$?? Olie is nóóit duur genoeg omdat het onvervangbaar is. Als er een alternatief zou zijn, zou dat al lang wijdverbreid geïmplementeerd zijn. Dan kan je wel roepen dat het allemaal één groot complot is van de oliemaatschappijen, maar stiekem weet je zelf ook wel dat je jezelf voor de gek houdt.
In de 2e WO is het duitsland wel gelukt om redelijk wat kolen om te zetten met het fischer tropsch proces, waarom zou dat nu niet meer geen lukken? In china is men al Coal To Liquid plants aan het bouwen.quote:Er is genoeg energie, dat weet ik. We hebben de zon, ladingen aardkolen en uranium. Maar daar gaat het niet om. Peak Oil is geen energiecrisis, het is een vloeibare energiecrisis. We hebben makkelijk opslaanbare/vervoerbare en energiedichte bronnen nodig. Waterstof is een lachertje, biobrandstof is er te weinig en als we aardkool kan je niet snel genoeg in olie omzetten.
In de jaren 70 had de club van rome al het boekje limits to growth gepubliceerd en werd men voor gek verklaard.quote:Het gaat om de snelheid van productie, de energie die er nodig is om te produceren (EROEI), en de energiedichtheid en vervoerbaarheid van de energie bron. Uit oliezanden wordt ellendig langzaam olie gewonnen tegen een lage EROEI (energy returned on energy invested), waterstof is wellicht snel te produceren maar slecht op te slaan en de EROEI is om te huilen. En zo kan je alle zogenaamde alternatieven langs die allemaal een bepaalde tekortkoming hebben. (olie heeft ook tekortkomingen zoals uitstoot van gassen bij gebruik, beperkte hoeveelheid aanwezig < dat laatste was vroegâh nog niet zo)
Ja die burgers zullen wel even moeten wennen dat ze weer in het OV moeten gaan stappen. Kunnen we oude spoorlijnen weer in ere herstellen.quote:Een combinatie zou kunnen ja, maar dat vergt te veel inspanning, toewijding en opoffering van de gewone burger, die daar totaal geen zin in heeft. 'Autorijden is ons goed recht', komt bij me op.
Nee ik zeg ook nergen dat je liegt, maar dat je wel een arbitrair punt in de grafiek pakt om te zeggen dat de olieprijs 100% gestegen is. Mischien dat de olieprijs eind januari ook nog een keer de 80 dollar haalt, dan gaan we toch ook niet zeggen dat de olieprijs 20% gezakt is.quote:Ik lieg niet. Eind Januari/begin Februari stond de prijs van een vat olie op 50 dollar, gister (eventjes) op 100 dollar. Dat de prijs op 1 Januari 2007 op 60 (ofzo) stond en 31 December 2007 op 95 stond doet er geen reet toe. Wat er toe doet is dat er een stijgende trend is. En het einde is NIET in zicht.
zie mijn betoogje hierboven over 1973. Verder is alles in de economie een E functie en zal men er ooit mischien wel achter gaan komen dat het niet door kan blijven groeien. Maar dat is weer een andere discussie.quote:Hogere prijzen zouden inderdaad de vraag moeten verlagen, maar de ervaring is anders. De prijs is nu al astronomisch hoog en tot zover blijft de vraag alleen maar stijgen. De wereld heeft geen keus, het enige wat ze kunnen gebruiken is olie. Daar betaal je graag meer voor.
Ik zie dit toch als een positief punt dan komt er tenminste weer schot in de alternatieven. Als we pech hebben worden de alternatieven alleen net zo vervuilend als de huidige bronnne.quote:Over 2 jaar is de vraag naar olie 91 miljoen vaten/dag. Op dit moment hangen we (sinds midden 2004) rond de 85 miljoen. Ik zie dingen niet graag negatief, maar hier optimistisch blijven is naïef en onrealistisch.
Nog steeds veel te goedkoop.quote:Ja zo kunnen we nog wel ff doorgaan. Bij elk nieuw record is er wel iemand die gaat lopen schreeuwen over hoe het toch eigenlijk niet een record is. Uiteraard totaal geen aandacht aan het eigenlijke probleem bestedend: de prijs is vreselijk hoog (vergeleken met de afgelopen 10 jaar).
Jij bent gek.quote:Op donderdag 3 januari 2008 10:19 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik ga in 2008 ook weer 50km verder bij mijn werker vandaan wonen.
Waarom?? Omdat ik fatsoenlijke betaalbare woonruimte wil en deze in de omgeving Utrecht niet te krijgen is.
Dat ik daarbij in de file moet staan zal mij een zorg zijn.
Ik woon zometeen in één 2 onder één kap met garage dan ipv een kut 2/3 kamer appartement in een prachtwijk
Die paar uur extra reistijd neem ik dan graag voor lief.
Van extra mobiliteitskosten heb ik geen last gezien de baas die voor 100% voor zijn rekening neemt
Jawel, het moet juist wel zo doorgaan, zo lang dat de klap valt en men wakker wordt.quote:Op donderdag 3 januari 2008 13:33 schreef Freak187 het volgende:
De schaarste neemt toe, de kosten worden hoger, maar we blijven benzineslurpers kopen en we vliegen 3x per jaar naar zonnige bestemmingen. Wanneer wordt de mensheid een keer onafhankelijker van olie? Zo kan het toch niet doorgaan?
idd. Mis je 's ochtends en 's avonds elke dag weer 1 uur van je leven. Liever een minder huis en 5 uur per dag om dingen te doen die ik leuk vindt dan 3 uur per dag in een mooi huis. Vrije tijd is zooo kostbaar.quote:Op donderdag 3 januari 2008 13:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Jij bent gek.Heb je een mooi huis, ben je er nooit omdat je continu in de file staat.
Die wetten doen er niet toe omdat gebleken is dat ze niet kloppen. De vraag naar olie is niet afgenomen nu de prijs zo hoog is. Iedereen wil nog steeds evenveel. In 1973 (en 1979) was het telkens een echte 'schok' in de olieprijzen, nu verloopt het allemaal veel geleidelijker. Daarom slaapwandelen we in de val, om het maar zo te zeggen. Zou de olie nu (net als in de 70'er jaren) in één klap 400% stijgen, zouden we misschien wel wat meer investeren in zuiniger en efficiënter leven. Maar zeker niet in dit tempo, waar alles geleidelijk gaat. 'Zuiniger leven? Alleen als ik daar geen luxe voor in hoef te leveren', hoor ik de gemiddelde burger al zeggen.quote:Op donderdag 3 januari 2008 13:15 schreef Basp1 het volgende:
Waarom zijn economische wetten vrij zinloos omtrent een olie piek. De olieprijs is nog steeds veel te goedkoop. Als we naar het verleden kijken 1973 (35 jaar terug) dan zien we ook dat de oliecrisis toendertijd een effect heeft gehad op het verbruik, en dus ook op de effcientie van apparaten. Waarom zou dit deze keer niet het geval gaan zijn.
Olie is de basis-grondstof voor economische groei. Alleen als we in een (zware) recessie terecht komen zal de vraag noemenswaardig afnemen, maar zeker nóóit tijdens deze jaren van economische groei.quote:One of the biggest problems facing the IEA, the EIA and a host of analysts and "experts" who claim that "high prices cut demand" either directly or by dampening economic growth is that this does not happen in the real world. Since early 1999, oil prices have risen about 350%. Oil demand growth in 2004 at nearly 4% was the highest in 25 years. These are simple facts that clearly conflict with received notions about "price elasticity". World oil demand, for a host of easily-described reasons, tends to be bolstered by "high" oil and gas prices until and unless "extreme" prices are attained. This is the real fundamental, on the demand side.
Maar dat zal pas gebeuren bij extreem hoge prijzen. Tegen die tijd is elke inspanning om van de olie-afhankelijkheid af te komen zinloos aangezien je energie (olie) nodig hebt om enige verandering aan te brengen. Men zal pas de motivatie hebben om iets te gaan doen als het écht niet meer anders kan en het dus al te laat is.quote:Er zijn al voldoende alternatieven voorhanden voor veel producten. Als we weten dat we de meeste olie gebruiken om ons te verplaatsen dan zal voornamelijk het makkelijk verplaatsen een heel stuk gaan verminderen.
Het kán wel, natuurlijk kunnen we olie uit aardkolen en aardgas halen. Alleen kan dat niet snel genoeg en niet op grote schaal. Je kan geen 10 miljoen vaten olie per dag uit aardgas en aardkool halen, wat wel nodig zou zijn over een aantal jaar, om nog maar te zwijgen over alle energie die het kost om die omzetting te realiseren en de daarbij komende uitstoot van gassen.quote:In de 2e WO is het duitsland wel gelukt om redelijk wat kolen om te zetten met het fischer tropsch proces, waarom zou dat nu niet meer geen lukken? In china is men al Coal To Liquid plants aan het bouwen.
M. King Hubbert werd ook voor gek verklaard toen hij voorspelde dat de olieproductie van de (lower 48) VS in 1970 zou pieken. Maar dat gebeurde, en die productie daalt nog elk jaar.quote:In de jaren 70 had de club van rome al het boekje limits to growth gepubliceerd en werd men voor gek verklaard.
Eens. Het is belachelijk als je erover nadenkt, maar zoveel makkelijker om er niet over na te denken.quote:Ja die burgers zullen wel even moeten wennen dat ze weer in het OV moeten gaan stappen. Kunnen we oude spoorlijnen weer in ere herstellen.
De gewone burger kan op den duur niets anders meer dan naar alternatieve reismethodes op zoek gaan.
Door de effcientie verbeteringen die we de afgelope jaren op alle gebeiden behaald hebben halen we meer producten uit 1 vat olie. Hierdoor is de prijs die we er vandaag de dag voor betalen nog steeds stukken lager als jaren geleden. Dan gaan we gewoon op den duur terug naar ene andere situatie.
Het meest ineffcient blijft toch wel dat mensen dagelijk met 1 persoon in een auto van 1500 kilo stappen om in een stad verderop te gaan werken, terwijl uit de stad verderop hetzelfde andersom gebeurd.
Iedereen probeert de presentatie van feiten een klein beetje naar zijn/haar hand te zetten, ik ook dus.quote:Nee ik zeg ook nergen dat je liegt, maar dat je wel een arbitrair punt in de grafiek pakt om te zeggen dat de olieprijs 100% gestegen is. Mischien dat de olieprijs eind januari ook nog een keer de 80 dollar haalt, dan gaan we toch ook niet zeggen dat de olieprijs 20% gezakt is.
Hmm... ik vind die discussie anders wel bij Peak Oil passen. Een economisch stelsel gebaseerd op oneindige groei in een eindige wereld. Een economisch stelsel dat op fossiele brandstof draait. Aan alles komt een einde.quote:zie mijn betoogje hierboven over 1973. Verder is alles in de economie een E functie en zal men er ooit mischien wel achter gaan komen dat het niet door kan blijven groeien. Maar dat is weer een andere discussie.
Volgens mij wil niet iedereen nog steeds evenveel, maar iedereen wil meer meer meer.quote:Op donderdag 3 januari 2008 17:11 schreef waht het volgende:
Die wetten doen er niet toe omdat gebleken is dat ze niet kloppen. De vraag naar olie is niet afgenomen nu de prijs zo hoog is. Iedereen wil nog steeds evenveel. In 1973 (en 1979) was het telkens een echte 'schok' in de olieprijzen, nu verloopt het allemaal veel geleidelijker. Daarom slaapwandelen we in de val, om het maar zo te zeggen. Zou de olie nu (net als in de 70'er jaren) in één klap 400% stijgen, zouden we misschien wel wat meer investeren in zuiniger en efficiënter leven. Maar zeker niet in dit tempo, waar alles geleidelijk gaat. 'Zuiniger leven? Alleen als ik daar geen luxe voor in hoef te leveren', hoor ik de gemiddelde burger al zeggen.
We gaan het vanzelf zien als het olieaanbod echt gaat zakken ipv op zijn top blijven. Dan kan het geod zijn dat het ene met het andere samenhangt en we vanzelf in een depressie terecht komen en hierdoor ook de vraag naar olie zakt. (En misschien om het doemdenken even voor te zetten een subtiantieel gedeelte van de wereld populatie afsterft, dan zou malthus toch gelijk hebben)quote:Olie is de basis-grondstof voor economische groei. Alleen als we in een (zware) recessie terecht komen zal de vraag noemenswaardig afnemen, maar zeker nóóit tijdens deze jaren van economische groei.
Men is in mijn optiek met genoeg dingen bezig om het wel te proberen. Of het snel genoeg gaat is wel de vraag. Bijvoorbeeld kyoto zie ik als een maatregel om energie efficienter te gaan leven dat het milieu er ook nog bij gebaat is, is een bijkomend voordeelquote:Maar dat zal pas gebeuren bij extreem hoge prijzen. Tegen die tijd is elke inspanning om van de olie-afhankelijkheid af te komen zinloos aangezien je energie (olie) nodig hebt om enige verandering aan te brengen. Men zal pas de motivatie hebben om iets te gaan doen als het écht niet meer anders kan en het dus al te laat is/
Flink wat plants bouwen en het is mogelijk. We krijgen het nu ook voor elkaar om dagelijks die 85 miljoen vaten te vervoeren en te raffineren. Dat zou in ieder geval niet mijn gewenste oplossing zijn.quote:Het kán wel, natuurlijk kunnen we olie uit aardkolen en aardgas halen. Alleen kan dat niet snel genoeg en niet op grote schaal. Je kan geen 10 miljoen vaten olie per dag uit aardgas en aardkool halen, wat wel nodig zou zijn over een aantal jaar, om nog maar te zwijgen over alle energie die het kost om die omzetting te realiseren en de daarbij komende uitstoot van gassen.
Ik verwacht eigenlijk dat er voldoende alternatieven gaan komen die de CTL en GTL niet meer noodzakelijk maken. Waterstof als opslag van energie zie ik niet zitten vanwege de lage energiedichtheid die dat heeft. We zullen waterstof toch weer aan C atomen moeten gaan binden om een vloeistof te maken die net zoveel energie-inhoud heeft als benzine.quote:Maar het zal inderdaad wel veel meer gaan gebeuren, net als Hitler 65 jaar geleden zoekt de wereld wanhopig naar olie, wetende dat dat de enige keus is.
Maar om een beetje genuanceerd beeld te schetsen doet dit mijns inziens weing goeds voor de peakoil discussie. Net zoals velen op dit moment Al gore afrekenen vanwege een paar kleine foutjes in zijn film. Zoals we hierboven ook kunnen zien dat iemand oprecht denkt dat dadelijk de olie op zal zijn. terwijl we pas halverwege zijn.quote:Iedereen probeert de presentatie van feiten een klein beetje naar zijn/haar hand te zetten, ik ook dus.Wees blij dat ik niet aan de grafiek heb 'gesleuteld'.
Volgens mij is voornamelijk onze extreme groei te danken geweest aan goedkope olie. Nu wordt het een kwestie van de boel consolideren en stabiliseren.quote:Hmm... ik vind die discussie anders wel bij Peak Oil passen. Een economisch stelsel gebaseerd op oneindige groei in een eindige wereld. Een economisch stelsel dat op fossiele brandstof draait. Aan alles komt een einde.
Ik denk echt dat je wat te pessimistisch bent. Maar we gaan het zien wat er gebeurd na 2012 als volgens sommigen de prodcutie gaat verminderen. We leven in ieder geval in spannende tijden.quote:Begrijp me niet verkeerd. Ik wíl helemaal niet dat mijn voorspellingen waarheid worden, maar ik vrees er wel voor. Daarnaast vrees ik ook voor de onwetende burger die voor problemen gaat zorgen als het dan ook echt gebeurd.
Zou best kunnen hoor, na een tijdje op peakoil.com/forums rond hangen wordt iedereen pessimistisch. Maar idd, we zullen moeten afwachten en kijken wat de OPEC en andere olie-producerende landen klaar weten te spelen.quote:Op donderdag 3 januari 2008 18:14 schreef Basp1 het volgende:
Ik denk echt dat je wat te pessimistisch bent. Maar we gaan het zien wat er gebeurd na 2012 als volgens sommigen de prodcutie gaat verminderen. We leven in ieder geval in spannende tijden.
Is de VS geen (grote) handelspartner van ons? Of valt dat wel mee. Als zij in een recessie komen kunnen ze ons ook meetrekken.quote:Op donderdag 3 januari 2008 18:17 schreef henkway het volgende:
Als de US in een flinke recessie raakt heben we voor de eerste tien jaar de problemen afgewend
Ja ik denk dat die onzinnige legers overal, enorme olieslurpers zijn.quote:Op donderdag 3 januari 2008 23:07 schreef waht het volgende:
[..]
Zou best kunnen hoor, na een tijdje op peakoil.com/forums rond hangen wordt iedereen pessimistisch. Maar idd, we zullen moeten afwachten en kijken wat de OPEC en andere olie-producerende landen klaar weten te spelen.
[..]
Is de VS geen (grote) handelspartner van ons? Of valt dat wel mee. Als zij in een recessie komen kunnen ze ons ook meetrekken.
Het is in mijn ogen weer tijd voor de OPEC om te laten zien wie er de macht heeft zodat de normale burger eens inziet hoe waardevol olie nou echt is. Maar met al die Amerikaanse soldaten in die regionen zal dat vast niet gebeuren. Misschien dus als de nieuwe president van de VS de troepen terugtrekt. Wie weet wordt George Bush dan wel geprezen voor zijn adequate optreden tegen tegenwerkende OPEC-leden.
Klopt, de VS importeert dagelijks 12 miljoen vaten olie, Japan moet haar gehele consumptie importeren aangezien ze zelf niks produceren.quote:Op vrijdag 4 januari 2008 08:31 schreef Freak187 het volgende:
Zag een statistiek in de Volkskrant staan met de grootste olie-afnemers in de wereld. Aan kop gaat de VS met iets van 20.000 vaten per dag, op de tweede plaats staat Japan met 5000 vaten per dag. De VS staat dus op eenzame hoogte en als je hun comsumptiegedrag bekijkt lijkt er geen verandering in te komen. De auto's rijden allemaal nog 1 op 5 en ze betalen voor een gallon benzine geen ruk.
Bush heeft gewoon gelijk. In het vorige topic heb ik ook een quote van hem gepost waarin hij zei dat de olie zo duur was omdat de wereld te veel gebruikt en de productie niet stijgt.quote:Bush heeft wel eens in een rede gezegd dat de VS van z'n olie addiction af moest komen, maar hoe gaan ze dat realiseren?
Op the oil drum schetst men vaak in mjin optiek een wat realistischer beeld.quote:Op donderdag 3 januari 2008 23:07 schreef waht het volgende:
Zou best kunnen hoor, na een tijdje op peakoil.com/forums rond hangen wordt iedereen pessimistisch.
Denk dat de Nederlandse regering alleen maar blijft graaienquote:Brussel - België gaat de accijns op benzine verlagen als de prijs boven de 1,50 per liter komt.
De lagere accijns moet de prijsstijging voor automobilisten enigszins dempen. De accijns op diesel was in België al eerder iets verlaagd, na aandringen van belangenorganisaties.
In Nederland zijn geen compensatiemaatregelen in het vooruitzicht gesteld voor de stijgende prijs van benzine, die ruim 10 cent per liter hoger is dan in België.
Ik koop niet elke dag een auto of een horloge neequote:Op woensdag 2 januari 2008 20:58 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Bijna elke dag wel. Een auto, een ring, een stukje elektronica, een horloge...
Jij niet?
Als het verbruik daalt dan zakt de prijs per vat weer, dus bij een recessie of een forse vogelgriepepidemie.quote:Op zaterdag 5 januari 2008 16:30 schreef rutger05 het volgende:
Ach, het zakt ook wel weer. Leuk voor de producenten en speculanten deze hoge olieprijzen.
quote:The effects of peak oil won't necessarily plunge the world into depression, but higher and higher energy prices will change the way we do business. Rubin suggests there will be a reversal of globalization trends, such as a return to regional economics.
"Distance is going to start costing on a scale never seen before, at least not in the context of post-war economies," Rubin says.
Indien het verbruik weer zakt onder de huidige productielimiet dan kan de prijs per vat weer dalen, dus kleinere motoren, de variabele bijtelling was dus een goede aanzet, nu nog wereldwijd.quote:Op zaterdag 5 januari 2008 16:38 schreef henkway het volgende:
[..]
Als het verbruik daalt dan zakt de prijs per vat weer, dus bij een recessie of een forse vogelgriepepidemie.
Of een wereldwijd verbod op auto's die meer dan 5 liter per 100 km gebruiken
Ik snap echt niet waar jij het vandaan haalt. Ik woon met gezin in omstreken van Utrecht. we gaan 1x per twee jaar op vakantie en samen hebben wij een modaal inkomen. De tijd dat mensen 3x per jaar op vakantie gaan? Is al een tijdje niet meer voor de gewone man weggelegd hoorquote:Op donderdag 3 januari 2008 13:33 schreef Freak187 het volgende:
De schaarste neemt toe, de kosten worden hoger, maar we blijven benzineslurpers kopen en we vliegen 3x per jaar naar zonnige bestemmingen. Wanneer wordt de mensheid een keer onafhankelijker van olie? Zo kan het toch niet doorgaan?
Je bedoelde toch minder dagen? Dus zeg maar twee dagen thuis en drie dagen werk? Of zoiets? Anders zie ik het namelijk niet echt besparen.quote:Op zondag 6 januari 2008 10:57 schreef SeLang het volgende:
Wat betreft woon-werk verkeer (ja, ik weet dat dat maar een klein % is van het totale olieverbruik) en ook wat betreft het file probleem: De oplossing is gewoon beschikbaar maar daar hoor ik nooit iemand over.
Breedband internet dus. De meeste mensen die bureauwerk doen kunnen dat makkelijk een gedeelte van hun tijd vanuit huis doen. Waarom zou je in godsnaam 100km in een auto rijden om vervolgens vanaf je werk emails te gaan sturen, telefoneren, software ontwikkelen, administratief werk doen, etc etc?
Natuurlijk moet je 'in touch' blijven met collegas e.d. dus het is niet goed om nooit fysiek aanwezig te zijn, maar waarom niet beginnen met 50% van de tijd? Dat scheelt 50% benzineverbruik, 50% files, 50% milieuvervuiling en maakt het ook makkelijker voor mensen om werk en privé te combineren (bijv zorgen voor kinderen e.d.)
uit hetzelfde stukjequote:Op maandag 7 januari 2008 13:06 schreef neok het volgende:
Hier nog een leuke:
Oil $200 Options Rise 10-Fold in Bet on Higher Crude
Volgens mij zijn ze gek...
quote:``I am afraid that we are going to see an economic slowdown that we have not seen the beginning of yet that will take some significant amount of oil demand off the table,'' Stuart said in a Bloomberg television interview Jan. 2.
Dat bedoel ik inderdaad.quote:Op maandag 7 januari 2008 10:36 schreef paddy het volgende:
[..]
Ik snap echt niet waar jij het vandaan haalt. Ik woon met gezin in omstreken van Utrecht. we gaan 1x per twee jaar op vakantie en samen hebben wij een modaal inkomen. De tijd dat mensen 3x per jaar op vakantie gaan? Is al een tijdje niet meer voor de gewone man weggelegd hoor![]()
[..]
Je bedoelde toch minder dagen? Dus zeg maar twee dagen thuis en drie dagen werk? Of zoiets? Anders zie ik het namelijk niet echt besparen.
Sommigen noemen zoiets een afrondingsfoutquote:Op zaterdag 12 januari 2008 16:34 schreef waht het volgende:
Het EIA van de Amerikaanse regering heeft productie-cijfers van Oktober bekent gemaakt. Deze zien er ietwat positief uit (als we ervan uitgaan dat Peak Oil negatief is).
Bron: http://www.eia.doe.gov/ipm/supply.html
De olieproductie van de wereld lag in Oktober 2007 op:
74,124 miljoen vaten per dag.
De hoogste productie sinds December 2005 en slechts 150.000 vaten onder de huidige piek in Mei 2005.
De totale hoeveelheid vloeibare brandstof lag in Oktober 2007 op:
85,605 miljoen vaten per dag.
En dat is een nieuw record voor de wereld.
We zijn duidelijk nog niet uitgespeeld.
Dat ligt eraan wat ht vorige record was hequote:Op zaterdag 12 januari 2008 22:43 schreef neok het volgende:
[..]
Sommigen noemen zoiets een afrondingsfout [afbeelding]
quote:THE world's biggest car maker, General Motors, believes global oil supply has peaked and a switch to electric cars is inevitable.
In a stunning announcement at the opening of the Detroit motor show, Rick Wagoner, GM's chairman and chief executive, also said ethanol was an "important interim solution" to the world's demand for oil, until battery technology improved to give electric cars the same driving range as petrol-powered cars.
GM is working on an electric car, called the Volt, which is due in showrooms in 2010, but delays in suitable battery technology have slowed the project.
Is dit een serieuze peak-oil mededeling of alleen maar een reclame praatje?quote:Op dinsdag 15 januari 2008 20:37 schreef Perrin het volgende:
Time's up for petrol cars, says GM chief
[..]
Geen idee, ik ben geen GM-baasquote:Op dinsdag 15 januari 2008 21:16 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Is dit een serieuze peak-oil mededeling of alleen maar een reclame praatje?
Zou dus weer een nieuw record betekenen.quote:World oil supply averaged 87.0 mb/d in December, up 870 kb/d from November on increases in OPEC-10, North America, the FSU, Brazil and China. Global supply in 4Q was more than 1.0 mb/d higher than a year earlier, having averaged at or below levels of a year ago in the previous three quarters.
En verder is de prijs een beetje ingezakt (321energy.com) naar $90,72.quote:December OPEC crude supply rose by 825 kb/d to 32.0 mb/d, following the inclusion of 500 kb/d from Ecuador and the remaining 325 kb/d coming from restored UAE production and higher Iranian exports. Nigerian supply was stable below 2.2 mb/d, despite threats of further rebel attacks. Effective OPEC spare capacity fell to 2.2 mb/d, of which 80% was held by Saudi Arabia.
Ik ben wel benieuwd naar ook een commentaar op dat onderzoek vanuit een technische kant ipv een finacieele kant, die moeten altijd alles te positef brengen om het sentiment maar goed te houden.quote:Olielevering ook in toekomst stabiel
17 januari 2008, 13:27 uur | FD.nl
Dat blijkt uit een onderzoek van een invloedrijk ondezoeksinsitutuut dat zich bezighoudt met energievraagstukken, het Amerikaanse Cambridge Energy Research Associates (CERA).
Het probleem is ook niet dat ineens alle olie op is maar dat de hoeveelheid olie die dagelijks omhooggepompt wordt minder wordt en de vraag niet meer kan bijbenen.. Het lastige van olie is dat zo ongeveer alles er direct of indirect van afhankelijk is. Dus ook al neemt de prijs steeds meer toe omdat aanbod kleiner wordt, de vraag neemt nauwelijks af, ook bij hogere prijzen.. Bij andere goederen neemt de vraag snel af als de prijs door het dak gaat.quote:Op zaterdag 19 januari 2008 17:14 schreef X. het volgende:
Dat de olie ooit opraakt is duidelijk natuurlijk. Maar of het in de nabije toekomst is betwijfel ik.
Het sentiment zorgt er in ieder geval wel voor dat de prijs stijgt.
Ik weet wel zeker dat de olie niet opraakt in de nabije toekomst (komende 100 jaar).quote:Op zaterdag 19 januari 2008 17:14 schreef X. het volgende:
Dat de olie ooit opraakt is duidelijk natuurlijk. Maar of het in de nabije toekomst is betwijfel ik.
Overigens was dat echt alleen tegen NL en de VS of ook andere landenquote:Op zondag 20 januari 2008 01:00 schreef waht het volgende:
[..]
Ik weet wel zeker dat de olie niet opraakt in de nabije toekomst (komende 100 jaar).
Het probleem is dan ook niet hoeveel olie er in de grond zit, maar hoe snel dat gewonnen kan worden en ook enigzins hoeveel energie er nodig is voor dat winnen van die olie.
Zo zit er feitelijk gezien meer energie in de teerzanden van Canada dan in de conventionele olievelden van Saudi Arabië. Probleem is echter dat de olie in Saudi Arabië veel sneller met vrij weinig energie gewonnen kan worden (10miljoen vaten/dag) tegenover een magere 760.000 vaten/dag in uit die teerzanden waar overigens véél meer energie voor nodig is om dat te winnen.
En zoals Perrin al zei is vrijwel alles direct of indirect afhankelijk van olie en zal een kleine dip in de productie tot grote problemen komen. In de 70'er jaren heeft de wereld al aan den lijven ondervonden dat een zeer kleine dip in de productie de prijs de lucht in doet schieten. Zo steeg de prijs in 1973 400% na het olie embargo tegen Nederland en de VS.
Een mooie samenvatting is dat olie onmisbaar is voor transport/mobiliteit en voedsel. De eerste is onmisbaar voor de economie, de tweede is onmisbaar voor de mens. Denk er maar eens over na. Alles wat leven in Nederland zo leuk maakt komt door olie (en in mindere mate kolen en aardgas).
Het embargo was tegen iedereen die Israel gesteund had in de Yom Kippur oorlog. Dat waren dus in ieder geval de VS en Nederland welke beide wapentuig aan Israel hadden geleverd, later kwamen Portugal en Zuid Afrika daar ook bij.quote:Op zondag 20 januari 2008 16:08 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Overigens was dat echt alleen tegen NL en de VS of ook andere landen![]()
Dat embargo had trouwens weinig zin voor NL omdat heel veel olie in NL voor de rest van europa geraffineerd wordt
Ik verzin het niet dat was laatst op tv in een interview met de toenmalige mpquote:Op zondag 20 januari 2008 17:42 schreef waht het volgende:
[..]
Het embargo was tegen iedereen die Israel gesteund had in de Yom Kippur oorlog. Dat waren dus in ieder geval de VS en Nederland welke beide wapentuig aan Israel hadden geleverd, later kwamen Portugal en Zuid Afrika daar ook bij.
Veel olie die in Rotterdam aan land kwam kwam wel uit het Midden Oosten, maar niet álle olie. Daarnaast had elk land natuurlijk wel wat reserves opgeslagen.
quote:Israel will set out plans on Monday to cut drastically its dependence on oil imports, with a private-sector initiative for a nationwide electric car network.
The privately funded plan to build 500,000 recharging points and battery-swap stations for electric cars in the next 18 months has the backing of the government and president, Shimon Peres. Renault and Nissan will develop an electric car with a range of more than 100 miles to be mass-produced from 2011.
Mr Peres told the Financial Times the plan would cut Israel’s oil imports by half within a few years, and Israel could cut the remainder by building solar energy generating plants. “In one decade, we will not need oil.”
Revolutie!quote:
quote:Op maandag 21 januari 2008 11:01 schreef indahnesia.com het volgende:
En die stroom wordt opgewekt door?
Lezen Indahquote:by building solar energy generating plants
quote:By 2100, the world’s energy system will be radically different from today’s. Renewable energy like solar, wind, hydroelectricity, and biofuels will make up a large share of the energy mix, and nuclear energy, too, will have a place. Humans will have found ways of dealing with air pollution and greenhouse gas emissions. New technologies will have reduced the amount of energy needed to power buildings and vehicles.
Indeed, the distant future looks bright, but much depends on how we get there. There are two possible routes. Let’s call the first scenario Scramble. Like an off-road rally through a mountainous desert, it promises excitement and fierce competition. However, the unintended consequence of “more haste” will often be “less speed,” and many will crash along the way.
The alternative scenario can be called Blueprints, which resembles a cautious ride, with some false starts, on a road that is still under construction. Whether we arrive safely at our destination depends on the discipline of the drivers and the ingenuity of all those involved in the construction effort. Technological innovation provides the excitement.
Regardless of which route we choose, the world’s current predicament limits our room to maneuver. We are experiencing a step-change in the growth rate of energy demand due to rising population and economic development. After 2015, easily accessible supplies of oil and gas probably will no longer keep up with demand.
As a result, we will have no choice but to add other sources of energy – renewables, yes, but also more nuclear power and unconventional fossil fuels such as oil sands. Using more energy inevitably means emitting more CO2 at a time when climate change has become a critical global issue.
Bijna dezelfde inhoud en hiermee geeft hij min-of-meer de peakoilers gelijk en mengt hij zich als olie-CEO definitief in de globale discussie hoe we om zouden moeten gaan met deze historische situatie. Let op dat ie over zowel olie en gas praat als hij 't over 2015 heeft. Als je alleen olie bekijkt, zitten we nu al op of over de top als je 't mij vraagt. Zijn 'Scramble'-scenario is grofweg waar de VS nu mee bezig is, en 'Blueprints' de EU.quote:Op zaterdag 26 januari 2008 15:12 schreef waht het volgende:
Hey, dat lijkt verdacht veel op een vermeende interne mail aan alle Shell medewerkers:
http://forum.peakoil.nl/viewtopic.php?f=2&t=2008&sid=c3aab0e4093c8a4b7528f1934bd4264b
Ook interessant om te lezen dat hij Peak Oil rond 2015 verwacht.
Kan ik mijn radioactieve afval bij jou in je tuin opslaan?quote:Op zaterdag 26 januari 2008 15:19 schreef henkway het volgende:
ja als ze nou een snappen dat kernenergie schone, CO2 vrije energie is dan kunnen we gaan bouwen
ja dat is goed, ik heb een betonnen bunker daar kan het wel 7000 jaar in.quote:Op zaterdag 26 januari 2008 15:38 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Kan ik mijn radioactieve afval bij jou in je tuin opslaan?
quote:So Who says Peak Oil is not about to become a reality? It must be true; Shell's biggest cheese, Jeroen van der Veer, effectively says so.
In an e-letter to staff that must surely be splattered right across the Big Oil community by now, and be doing the rounds of NOCs (national oil corporations), Shell's CEO basically says that conventional oil output will peak in seven years - oh, and gas shortages are on the way, too.
That's not really fresh news. But what is significant is that van der Veer has essentially joined the now growing cadre of upstream bosses who are gradually admitting that the clock is ticking and it's five minutes to midnight.
Aggravating the emerging energy crisis is the incredible pressure being exerted by the fast-growing and increasingly urbanised human population. And van der Veer has finally recognised the cracks that are appearing.
quote:One by one, the world's oil companies are coming out of the closet. For years operating under the assumption and public assertion that world oil supplies were plentiful and would be for years to come, now many of the world's most powerful and well known oil giants are talking about scarcity or, even, the dreaded peak in world oil supplies.
...
Whether or not the peak in world oil production has already happened or will happen sometime in the near future, we are already seeing its effects on a number of levels both in the US and worldwide. Food, raw materials, money, they all become more difficult to access in a time of constricted energy supply. The wealth of energy oil has been providing to us for the last 150 years is now being taken away. We are at the point in history where we must begin to chart a new energy future with new and different kinds of energy. It will be anything but easy. Perhaps, this is the defining moment of the 21rst century, if not that of modern human history. Can we step away from our dependence on fossil fuels without wrecking our civilization, culture, and planet? Or will we, as many have warned, return to a new dark ages?
It's possible, just possible, that oil industry executives are sounding the alarm. They would like to warn us in plain terms what we're facing but are constrained by the interest of their boards of directors and major stockholders. Perhaps we should listen a little more carefully and think about what it all means for us as individuals, families, and as human beings. A chance for each of us to show our quality and, maybe, just maybe, preserve an ounce of prosperity for our children.
quote:According to Shell’s chief, the world faces two scenarios.
Either the world works together, with political cooperation between governments and companies, or the world faces what he calls a “scramble”—a mad dash by nations to secure resources for themselves.
We don’t expect the cooperation scenario to work out.
Global oil production is struggling, and resource nationalism and geopolitical conditions continue to hamper oil production. Meanwhile, oil demand from China has increased a whopping 14.1 percent over last year, and demand in India has risen approximately 11 percent.
Barring a major recession, the perfect storm for oil prices may be brewing. If it is, conditions may be about to change radically in America as costs for everything from transportation to breakfast embark on a long upward price trajectory.
“We are facing an unprecedented problem,” says oil analyst Kenneth Deffeyes. “World oil production has stopped growing; declines in production are about to begin. For the first time since the Industrial Revolution, the geological supply of an essential resource will not meet demand” (Beyond Oil: The View From Hubbert’s Peak).
We might have to start thinking again about that commute by bike.
wanneer er een probleem is zal er een oplossing komenquote:Op woensdag 6 februari 2008 11:33 schreef Perrin het volgende:
Shell's Van Der Veer Gets Refreshingly Honest
[..]
As Oil Majors Chime In, the Reality of Peak Oil Lurches Closer
[..]
Zeker weten. Het ligt er alleen aan welke oplossing:quote:Op woensdag 6 februari 2008 12:22 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
wanneer er een probleem is zal er een oplossing komen
Meerdere wonderelijke energiebronnnen. Een samenleving die energiezuinigere machines/apparaten gaat gebruiken.quote:Op woensdag 6 februari 2008 12:31 schreef waht het volgende:
[..]
Zeker weten. Het ligt er alleen aan welke oplossing:
-Een wonderlijke energiebron
-5 miljard mensen dood
Beide zullen het energie-probleem oplossen.
Why the price of 'peak oil' is faminequote:Op woensdag 6 februari 2008 12:31 schreef waht het volgende:
[..]
Zeker weten. Het ligt er alleen aan welke oplossing:
-Een wonderlijke energiebron
-5 miljard mensen dood
Beide zullen het energie-probleem oplossen.
quote:Vulnerable regions of the world face the risk of famine over the next three years as rising energy costs spill over into a food crunch, according to US investment bank Goldman Sachs.
"We've never been at a point in commodities where we are today," said Jeff Currie, the bank's commodity chief and closely watched oil guru. Global oil output has been stagnant for four years, failing to keep up with rampant demand from Asia and the Mid-East. China's imports rose 14pc last year. Biofuels from grain, oil seed and sugar are plugging the gap, but drawing away food supplies at a time when the world is adding more than 70m mouths to feed a year.
"Markets are as tight as a drum and now the US has hit the stimulus button," said Mr Currie in his 2008 outlook. "We have never seen this before when commodity prices were already at record highs. Over the next 18 to 36 months we are probably going into crisis mode across the commodity complex.
"The key is going to be agriculture. China is terrified of the current situation. It has real physical shortages," he said, referencing China still having memories of starvation in the 1960s seared in its collective mind.
...
The political environment is extremely hostile. The world is looking like the 17th century under mercantilism when countries saw economics as a zero-sum game. They exported as much as they could to get gold, and erected enormous barriers. China looks like that, so does Russia, the Mid-East and most of Africa and Latin America," he said.
quote:President Hugo Chavez on Sunday threatened to stop sending oil to the United States unless it halted an "economic war" that he said included an Exxon Mobil lawsuit freezing $12 billion in Venezuelan assets.
The anti-American leader of a major crude exporter to the United States also warned that such U.S. aggression could cause world oil prices to spike to $200 a barrel.
Bronquote:Ship kites in to port
As a the SkySails cargo ship finishes its maiden voyage, Nature News looks at the logic behind towing a ship with a kite.
Katharine Sanderson
Smooth kiting: the wind is faster and smoother at height.Smooth kiting: the wind is faster and smoother at height.SKYSAILS
Is it a bird? Is it a plane?
No, it’s a giant kite towing a cargo ship. What's more, it helps to save engine power and fuel. The company behind the kite, SkySails, based in Hamburg, Germany, claims that freight ships, and even cruise liners, could reduce fuel consumption by up to 50% under optimal conditions.
That sounds great – is it new?
Yes, on Tuesday the cargo ship MS Beluga SkySails sailed into the port of Guanta, Venezuela, completing its 2-week long maiden voyage from Germany, and the successful testing of the giant kite system. It is the first commercial vessel to use the SkySails kite system.
The kite looks just like a paraglider's wing. Is it?
Well spotted. Yes, the kite is shaped just like the wing used by extreme sport enthusiasts who 'paraglide' over hills — it is the same shape, and has a double-walled construction that fills with air to help provide lift. But it is much, much bigger: the average paragliding wing is about 30 square metres, and these boat-pulling kites have surface areas of between 150 and 600 square metres.
The maiden voyage of the MS Beluga SkySails used a 160 square metre sail to help pull the 132-metre-long, 10,000 tonne vessel from Bremen, Germany, to Guanta. The development of super light, strong materials for sport kites, surf kites and paragliders has driven the development of these huge ocean-going kites.
What happened on the maiden voyage?
Half way through the trip, as the ship reached the trade winds near the Azores, the computer-controlled kite was unfurled. SkySails hasn’t finished doing all the calculations yet, but estimates fuel savings of 10–15% during the time the kite was flying, as the ship cruised at top speed using less engine power. That is a saving of about US$1,000 to $1,500 in fuel costs per day. The company hasn't yet revealed how many hours the kite stayed aloft during the two-week voyage.
The company claims that savings of up to 50% can be made for short time periods, with an average saving of 10-35%. A kite with an 'effective tractive force' (which depends on the ship, its load and speed, and wind conditions) of 8 tonnes can pull the equivalent of 1,000 kilowatts of engine power, compared to the MS Beluga SkySail's main engine's 3,840 kilowatts of power.
The kite needs winds of at least 3 Beaufort (8–12 miles an hour or 7–10 knots — a gentle breeze) and can be used at up to 8 Beaufort (39-46 miles per hour, or 34–40 knots – a gale).
Does the ship have to be going the same way as the wind is blowing?
No, the kite can work over a range of angles away from the wind to provide power, just like a sail. In theory a ship can take a course up to 50 degrees skewed from the wind. Salty old sea dogs might recognise that this isn’t far off the capabilities of a yacht.
How does the kite compare to sails?
A 3-masted clipper ship might have a sail area of 2,000 square metres, 10 times the size of the kite, and move at top speeds of perhaps 17 knots on wind alone. But for massive cargo ships aiming to cruise at 10 knots or so, adding masts and sails isn't a very practical idea.
A kite is much easier to install and comes with a bonus: the higher the kite, the greater and smoother the wind speed. Closer to the sea’s surface, the friction, or drag, between air and sea slows things down and can cause turbulence, which decreases efficiency.
This kite can fly up to 300 metres above sea level. SkySails says that at 200 metres above sea level, the kite has twice the amount of energy available to it than on a 10-metre line.
Can I have a kite-powered boat for my own, personal use?
Yes. Small kites for yachts already exist, and are even used in races.
Are there any other uses of kites, apart from pulling ships, and loop-the-loops?
Yes, kites are also being developed to produce electricity. A kite attached to a ground-based dynamo and whizzing around overhead can generate electricity. Again, the development of materials for sport kites in recent years has seen this burgeoning technology begin to get commercial interest — Makani Power, a Hawaii-based wind power company, has recently attracted investment interest from Google to develop kites for electricity generation. Of course this is very different, and somewhat safer, than Benjamin Franklin's alleged attempts to use kites to harness electricity directly from lightning.
Comments
Als ze het ook op vliegtuigen auto's treinen en vrachtwagens kunnen plaatsen wel.quote:Op maandag 11 februari 2008 12:35 schreef digitaLL het volgende:
[..]
Bron
Dit kan veel olie besparing opleveren op termijn.
Een bedrijf wat per jaar bijna 27.6 miljard $ aan winst maakt die vind dat de overheid maar met maatregelen moet komen. Nou ik weet het wel, room die megawinst maar totaal af en besteed al dat geld aan het zoeken naar alternatieven.quote:Shell somber over olietekort
12 februari 2008, 7:45 uur | FD.nl
Door: Jessayan, H.;Schrijver, J.
Het mondiale tekort aan olie loopt nog sterker op dan eerder voorspeld. De wereldwijde behoefte zal in 2050 circa 38 mln vaten olie hoger liggen dan nu, terwijl de productie slechts opgevoerd kan worden met maximaal 25 mln vaten per dag. Een gevecht om energie is alleen te vermijden als politiek en bedrijfsleven binnen vijf jaar gezamenlijk met maatregelen komen
Volgens Shell is een gevecht om energie alleen te vermijden wanneer politiek en bedrijfsleven binnen nu en vijf jaar de handen ineenslaan. Wanneer het 'ieder voor zich' wordt, ontstaat er veel concurrentie op de energiemarkt, wat uiteindelijk tot een zeer volatiele olieprijs zal leiden.quote:Op dinsdag 12 februari 2008 08:41 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Een bedrijf wat per jaar bijna 27.6 miljard $ aan winst maakt die vind dat de overheid maar met maatregelen moet komen. Nou ik weet het wel, room die megawinst maar totaal af en besteed al dat geld aan het zoeken naar alternatieven.
Als we kijken naar de winst van weer diezelfde shell en dit vergelijken met het GPD van landen blijkt dat shell meer winst maakt dan het gpd vanaf land 105.
Of de energiebedrijven nou private of staatsbedrijven zijn, de olieproductie stijgt niet meer. Dus aan die energiekosten valt niks te doen. De enige taak die de overheid heeft is om ons zo snel mogelijk onafhankelijk te maken van olie. Met 8 miljoen auto's die graag benzine drinken, zal dat een enorme pain in the ass worden (m.a.w.: onmogelijk (zonder schade aan economische groei en welvaart)).quote:Op woensdag 13 februari 2008 19:43 schreef BigMick het volgende:
Dan hadden ze de stroomvoorzieningen niet moeten privatiseren. ('het zou goedkoper worden' me reet)
Nee hoor. Innovatie, nieuwe mogelijkheden. Er word altijd geld verdient met nieuwe producten. We zijn toch ook van de stoommachine afgestapt? Heeft dat geld gekost? Zijn we nu slechter af dan in 1850?quote:Op donderdag 14 februari 2008 10:58 schreef waht het volgende:
[..]
Of de energiebedrijven nou private of staatsbedrijven zijn, de olieproductie stijgt niet meer. Dus aan die energiekosten valt niks te doen. De enige taak die de overheid heeft is om ons zo snel mogelijk onafhankelijk te maken van olie. Met 8 miljoen auto's die graag benzine drinken, zal dat een enorme pain in the ass worden (m.a.w.: onmogelijk (zonder schade aan economische groei en welvaart)).
De overgang van kolen naar olie heeft zeker geld gekost. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld het vervangen van alle stoomlocomotieven. Maar de overstap heeft ook weer heel veel opgeleverd.quote:Op donderdag 14 februari 2008 12:41 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Nee hoor. Innovatie, nieuwe mogelijkheden. Er word altijd geld verdient met nieuwe producten. We zijn toch ook van de stoommachine afgestapt? Heeft dat geld gekost? Zijn we nu slechter af dan in 1850?
fietsen en alles waar olie of gas voor nodig is zal erg duur worden.quote:Op donderdag 14 februari 2008 12:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]Het probleem wat what schetst is dat we een ander energiedrager moeten vinden die we als mensheid duurzaam kunnen opwekken.
Olieraffinaderijen waren ook niet uit de lucht komen vallen. We hebben veel vaker dit soort overgangen gehad. Van de steentijd naar de ijzertijd, van vast naar mobiel bellen, automatisering, ontwikkeling van de luchtvaart, wereldoorlogen. Gewoon doen. Geen enorm drama van maken.quote:Op donderdag 14 februari 2008 12:50 schreef Basp1 het volgende:
Tot nu toe waren de oplossingen simpel, nu moeten we echt aan het werk als mensheid. Nu hebben we geen aarde meer waar we nog een gaatje bij boren en er een nieuwe brandstof kunnen vinden waaraan onze moderne maatschappij weer verslaafd kan worden.
Ja gewoon doen, weet jij wat we moeten doen om onze olie te kunnen subtiueren.quote:Op donderdag 14 februari 2008 13:04 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Olieraffinaderijen waren ook niet uit de lucht komen vallen. We hebben veel vaker dit soort overgangen gehad. Van de steentijd naar de ijzertijd, van vast naar mobiel bellen, automatisering, ontwikkeling van de luchtvaart, wereldoorlogen. Gewoon doen. Geen enorm drama van maken.
Nou en? Als het op is verbruiken we helemaal niks meer.quote:Op donderdag 14 februari 2008 14:26 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja gewoon doen, weet jij wat we moeten doen om onze olie te kunnen subtiueren.
We verbruiken maar 80 miljoen vaten olie per dag.
Ja zo kun je er ook mee omgaan. Ware het niet dat dan de gehele gecivilizeerde wereld zoals wij die kennen in elkaar zal storten.quote:Op donderdag 14 februari 2008 15:02 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Nou en? Als het op is verbruiken we helemaal niks meer.
Is dat erg dan?quote:Op donderdag 14 februari 2008 15:30 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja zo kun je er ook mee omgaan. Ware het niet dat dan de gehele gecivilizeerde wereld zoals wij die kennen in elkaar zal storten.![]()
Natuurlijk komen er alternatieven. Die worden nu ontwikkeld. Over 50 jaar hebben we een bruikbare vorm van kernfusie. Chill mééénquote:Dat was het voordeel van de stenen en de steenkool hiervoor zijn vervangers gekomen voordat ze ooit op waren.
Uiteraard, de technologie zal er wel wat voor vinden. Daar is iedereen het over eens.quote:Op donderdag 14 februari 2008 12:41 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Nee hoor. Innovatie, nieuwe mogelijkheden. Er word altijd geld verdient met nieuwe producten. We zijn toch ook van de stoommachine afgestapt? Heeft dat geld gekost? Zijn we nu slechter af dan in 1850?
quote:Op donderdag 14 februari 2008 20:01 schreef Oo-blackgirl-oO het volgende:
OF gebruik van de never-ending energie-toevoer: Rodin's Vortex Based Mathematics
niets, dat probleem lost zich vanzelf wel op.quote:Op vrijdag 15 februari 2008 15:53 schreef Oo-blackgirl-oO het volgende:
Tja, wat te doen als de grote machtige olie-bedrijven in het nauw komen...
Hij is gesloten op $100,01 (quote:NEW YORK (AP) -- Oil futures shot higher Tuesday, closing above $100 for the first time as investors bet that crude prices will keep climbing despite evidence of plentiful supplies and falling demand. At the pump, gas prices rose further above $3 a gallon.
Nice! Vast al tig keer genoemd, maar ook erg informatief (duurt wel anderhalf uur):quote:Op woensdag 20 februari 2008 10:26 schreef vero-legata het volgende:
Hier een lange film 86 minuten van een samenwerking van google en the machacusettes Institute of Technology (MIT) convention. http://www.youtube.com/watch?v=_z7cdDYP_zg over duurzame energie. Het is niet heel spannend gebracht aangezien het een beetje een college is. De man die echter het college geeft is de grondlegger van de Duitse EEG de energiewetgeving die in Duitsland tot een enorm succes heeft geleid. Dit beleid is inmiddels door vele Europese landen overgenomen zoals Spanje, Italië, Zweden etc helaas nog niet in Nederland.
Hij geeft heel goed aan wat de toekomst voor energie gaat inhouden, decentrale electriciteit vanuit echte duurzame bronnen als wind en zon, auto's op elektriciteit die uit die volhoudbare hernieuwbare bronnen komt. Welke machtsblokken nu vechten voor hun teruglopende positie etc. En erg belangrijk dat duurzame energie veel sneller te implementeren is dan bijvoorbeeld een nieuwe kolencentrale of kerncentrale. Kortom als je de tijd hebt echt een interessante speech.
teveel?quote:Op donderdag 21 februari 2008 09:07 schreef makkie88 het volgende:
omg, wat betalen we dus nu per liter in nederland?...
Brandstofprijzenquote:Op donderdag 21 februari 2008 09:07 schreef makkie88 het volgende:
omg, wat betalen we dus nu per liter in nederland?...
Laat de olie maar naar 500$ gaan, ik ben wel benieuwd wat de wisselkoers van de euro dollar dan doet.quote:Op donderdag 21 februari 2008 13:00 schreef henkway het volgende:
olie kan naar de 500 $ zodra de olieboeren de macht ruiken
In nederland zit er toch 80% belasting op,
In de OP staat er een, maar die is al wel wat verouderd.quote:Op donderdag 21 februari 2008 13:03 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Laat de olie maar naar 500$ gaan, ik ben wel benieuwd wat de wisselkoers van de euro dollar dan doet.
What heb je ook een plaatje hoeveel de olieprijs gestegen is in euro's?
quote:Feb. 21 (Bloomberg) -- Crude oil prices of $100 may look ``cheap'' within five years if OPEC production fails to keep pace with global demand growth, according to Alfa Bank.
``We may hit peak oil in the course of the next three, four or five years, in which case $100 oil will look somewhat quaint,'' Alfa Bank's Moscow-based Head of Research Ronald Smith said in an interview with Bloomberg television.
Peak oil is the theory that global crude production is set to decline as new discoveries fail to make up for falling output from older oilfields.
quote:Analisten gaan ervan uit dat de prijs dit jaar nauwelijks zal zakken.
quote:Somewhere in the next ten years non-OPEC will reach its maximum production level. That is now the concensus of oil companies and research institutes alike amongst which Hess, Total, PFC Energy and the International Energy Agency.
En ondertussen klinkt $100 per vat olie heel normaal.quote:Unfolding because by 2009/2010 it will become evident that OPEC is unable and/or unwilling, for good reasons, to come to the rescue of the west and the east as the need for additional oil deliveries turns into a desparate outcry. While some additional oil flows are to be expected from OPEC, these will be insufficient for satisfying demand growth. According to the International Energy Agency, OPEC needs to increase production by 6 million barrels per day between now and 2012. On top of that another 3 million barrels per day is needed in 2015 to fullfill world demand growth as non-OPEC production levels off according to the IEA.
Greenspan is het met me eens.quote:Greenspan also said a boom in oil prices, which hit a record of $101.32 on Wednesday, will "go on forever".
Men haalt hier in Indonesie wel wat uit de grond, maar het verbruik wordt net zo hard weer geimporteerd. Nu is de prijs nog laag, maar deze gaat na de verkiezingen volgend jaar vast en zeker verdubbelen (minimaal!) om op 'marktprijs' te komen.quote:Op dinsdag 26 februari 2008 22:13 schreef henkway het volgende:
De landen die draaien op goedkope benzine zoals Indonesië zullen nog een probleem krijgen, alle macht aan de Arabieren en de Russen
quote:"(Fundamentals) have no relationship to price right now," Flynn said. If prices were responding to supply and demand, fundamentals, they would be falling, he said. Several recent forecasters have lowered oil demand growth predictions for this year due to the slowing economy, and domestic oil inventories have been growing.
Ah, niks aant handje.quote:Many analysts believe it's just a matter of time until the fundamentals reassert themselves on the market, pushing prices down.
Idd. $103.05 en er is niets aan de hand! Klopt ook met die hoge Euroquote:
De stijgende Euro tov de dollar geeft al aan waar momenteel de grootste boosdoener zit: het waardeverlies van de Amerikaanse dollar.quote:Op vrijdag 29 februari 2008 07:44 schreef neok het volgende:
[..]
Idd. $103.05 en er is niets aan de hand! Klopt ook met die hoge Euro
Voorspelling eind dit jaar: olie op $150 en 1 Euro = 2 Dollar
2008 wordt een enerverend jaarquote:Op vrijdag 29 februari 2008 07:54 schreef NorthernStar het volgende:
[..]
De stijgende Euro tov de dollar geeft al aan waar momenteel de grootste boosdoener zit: het waardeverlies van de Amerikaanse dollar.
Niet alleen de olieprijs stijgt, ook die van andere grondstoffen en edelmetalen. Of daar ook beter gezegd, de dollar zakt als een gek.
En de FED maar geld bijdrukken.
Bijna gratis geld: Wall Street: 100% for a half-point Fed cutquote:Op vrijdag 29 februari 2008 07:54 schreef NorthernStar het volgende:
[..]
En de FED maar geld bijdrukken.
Ja want de bric landen hebben geen behoefte aan al die grondstoffen. Alleen als er een mondiale reccessie komt zal dat gebeuren.quote:Op vrijdag 29 februari 2008 11:57 schreef henkway het volgende:
ALs de recessie een feit is worden de grondstoffen weer goedkoper
Frankrijk heeft dit al eens gedaan, de gevolgen daarvan zijn vrij duidelijk.quote:French President Nicolas Sarkozy is on a nuclear power selling spree in the Middle East.
He has recently pledged to assist the civilian nuclear programs of three oil-producing countries in this conflict-prone region: Saudi Arabia, Qatar, and the United Arab Emirates. These pledges were preceded by signed offers of nuclear aid to Algeria and Libya, two other oil exporters.
Uiteraard heeft Amerika de fout ook al eens gemaakt.quote:For example, in 1975, France signed an agreement with Iraq authorizing the export of a research reactor and highly enriched uranium. According to French officials at the time, their aim was to obtain a permanent and secure oil supply from a country that provided 20 percent of its oil.
It worked. But it also had tremendous consequences for international and regional security.
According to intelligence estimates, French assistance could have enabled Iraq to build nuclear weapons in a matter of years. Recognizing the severity of this threat, especially after Saddam Hussein became president, Israel used preemptive strikes to destroy the French-supplied reactor in 1981. Perhaps realizing its mistake, France terminated its nuclear relationship with Iraq shortly after
quote:History is rife with similar stories. The United States assisted Iran's civilian nuclear program between 1957 and 1979. This assistance included the construction of the Tehran Research Reactor and the supply of enriched uranium to fuel it. The US believed that the cooperation would persuade Iran to lower the price of oil, particularly in the 1970s when prices spiked following the 1973 Arab-Israeli war.
Of course, Washington regretted offering these exports after Iran switched from friend to foe following the 1979 Islamic Revolution. But it could not take back what it had already provided.
Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, een Franse president wel?quote:The link between the peaceful and military uses of the nuclear technology is stronger than many people realize. A statistical analysis of this relationship shows that countries receiving technology for "peaceful" purposes also eventually want nuclear weapons.
quote:(Novum/Betten) - Shell mag mogelijk de olievoorraden van de Canadese teerzanden niet meenemen bij de berekening van de vervangingsratio van de oliereserves. Dat meldt de Britse krant Daily Telegraph maandag op basis van een anonieme bron.
De oliemaatschappij komt op 17 maart met een strategie-update naar buiten. Op dat moment maakt Shell ook de vervangingsreserve ofwel 'reserve replacement ratio' bekend. Deze ratio geeft de mate weer waarin Shell in staat is gewonnen olie en gas door nieuw gevonden voorraden te vervangen.
Dat zal er binnenkort wel van komen ja. En als de OPEC-leden dat allemaal tegelijk gaan doen, is het veiliger. Wil de VS anders ál die staten invallen?quote:Op maandag 3 maart 2008 15:50 schreef Apache4U het volgende:
Dat ze die olie maar eens in euro's gaan afrekenen bij de sheiks :-)
Dat is inderdaad een groot deel van het 'Peak Oil'-doom-verhaal. Consumptie neemt niet af bij stijgende prijzen, men heeft geen keus. Pas als je voor een litertje benzine 100 euro moet neertellen zal men misschien gaan nadenken over of dat het wel waard is. En tegen die tijd is het al lang te laat om een waardig alternatief te vinden en implementeren.quote:Op maandag 3 maart 2008 18:46 schreef LXIV het volgende:
Wat eigenlijk heel bizar is, is dat grondstofprijzen (olie/goud) recordprijzen behalen, terwijl tegelijkertijd er een recessie verwacht wordt
Logischerwjis zou je verwachten dat wanneer handelaren een recessie verwachten, en dus een sterk afnemende vraag naar grondstoffen, de prijzen hiervan juist sterk zouden dalen. Net zoals ze in de booming jaren sterk gestegen zjin.
Of een kilowattuur duurder of goedkoper is dan een liter benzine zegt me niets. Hoever kan ik op één kilowattuur rijden?quote:Op dinsdag 4 maart 2008 22:34 schreef vero-legata het volgende:
Volgens mij valt dat wel mee, elektrische auto`s zijn in Belgie al te krijgen en een kilowattuur is nu al een stuk goedkoper dan een liter benzine. Het is alleen wel van belang dat we de politiek in Nederland eens om krijgen zodat we echt in zonne energie gaan investeren en het mogelijk maken voor de gewone mensen in Nederland om panelen op het dak te leggen.
1 kilowattuur is welicht niet hetzelfde als 1liter benzine, toch? Zo'n 'vergelijking' is behoorlijk krom.quote:Op dinsdag 4 maart 2008 22:34 schreef vero-legata het volgende:
Volgens mij valt dat wel mee, elektrische auto`s zijn in Belgie al te krijgen en een kilowattuur is nu al een stuk goedkoper dan een liter benzine. Het is alleen wel van belang dat we de politiek in Nederland eens om krijgen zodat we echt in zonne energie gaan investeren en het mogelijk maken voor de gewone mensen in Nederland om panelen op het dak te leggen.
Maar de energieinhoud van 1 liter benziine vergelijken met een aantal kilowatt klopt vaak ook niet helemaal, de energetische efficientie van een verbrandingsmotor zit vaak nog steeds maar op 30%, terwijl de efficientie van een electromotor veel hoger zit (90% of meer)quote:Op woensdag 5 maart 2008 08:46 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
1 kilowattuur is welicht niet hetzelfde als 1liter benzine, toch? Zo'n 'vergelijking' is behoorlijk krom.
Een spaarpeertej van 25 watt geeft toch heel wat licht.quote:Op woensdag 5 maart 2008 09:13 schreef indahnesia.com het volgende:
precies, appeltje peertje dus.
dat peertje is geen 25 watt trouwens
Zelfs een normale peer komt nog voor het maken van licht stukken voordeliger uit dan het hebben van een lamp die licht geeft door het verbranden van benzine.quote:Op woensdag 5 maart 2008 09:56 schreef indahnesia.com het volgende:
en een spaarpeer (wat een woord) gaat ook nog eens langer mee, dus als je dit dan weer vergelijkt met 1 liter benzine, dan kom je vrij voordelig uit
toch
Als we nog sneller de olie willen opmaken en de prijs per vat naar 300 dollar willen laten stijgen dan moeten we dat doen.quote:
quote:MOSKOU - Oekraïne is van plan om binnen 24 uur de gastoevoer naar Europa te verminderen. Dit verklaarde het Russische gasconcern Gazprom woensdag.
De Europese Unie dreigt de dupe te worden van een hoogoplopende ruzie tussen Gazprom en Oekraïne. Gazprom heeft de levering van gas aan Oekraïne inmiddels met 50 procent verminderd omdat het land nog een schuld heeft uitstaan.
Oekraïne is een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas naar Europa.
Dat is ook niet voor het eerst geloof ik, alleen ging het de vorige keer wel goed, en moet men in Europa nu nog maar afwachten. Gelukkig is het alweer voorjaar aan het wordenquote:Op woensdag 5 maart 2008 13:54 schreef Perrin het volgende:
'Oekraïne vermindert gastoevoer Europa'
[..]
Toch vervelend als je aan het douchen bent en het gas stopt er even mee.quote:Op woensdag 5 maart 2008 15:47 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
Dat is ook niet voor het eerst geloof ik, alleen ging het de vorige keer wel goed, en moet men in Europa nu nog maar afwachten. Gelukkig is het alweer voorjaar aan het worden
voor de gemiddelde Europeaan wel ja. Hier koud douchen is echter geen enkel probleemquote:Op woensdag 5 maart 2008 16:03 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Toch vervelend als je aan het douchen bent en het gas stopt er even mee. [afbeelding]
quote:"In our opinion, oil will go as high as the dollar goes low," said Deutsche Bank analyst Paul Sankey. "Name your target."
echt opmerkelijk is het niet natuurlijk, is al een tijdje aan de gang en hij noemt ook geen vaste waarde.. of is dat het bijzondere?quote:Op woensdag 5 maart 2008 19:37 schreef Basp1 het volgende:
Een opmerkelijke uitspraak in dit stukje:
[..]
quote:WASHINGTON -- President Bush said the United States must "get off oil" and urged automakers to build fully electric vehicles like the concept Chevrolet Volt.
"We want our city people driving not on gasoline but on electricity. And the goal, the short-term goal, is to have vehicles that are capable of driving the first 40 miles on electricity," Bush said in a speech today at the International Renewable Energy Center.
Before his talk, he toured several exhibits and reviewed a modified plug-in hybrid Toyota Prius. He also viewed a Mack truck with a Volvo engine that can run on biodiesel.
"When I was first elected, there were virtually no hybrids on the roads. Today there is nearly a million. We're also investing in plug-in hybrids," Bush said. "And that day is coming."
Bush heeft wel vaker dit soort dingen gezegd, ook vorig jaar in zijn State of the Union speech, maar zolang hij dit niet combineert met concrete wetgeving blijven het allemaal een beetje loze woorden.quote:Op donderdag 6 maart 2008 09:01 schreef Perrin het volgende:
Bush urges electric vehicles, saying U.S. must 'get off oil'
[..]
Wat komt er na olie dan?quote:Op donderdag 6 maart 2008 03:41 schreef kraakvandaal het volgende:
Hoe duurder olie wordt des te aantrekkelijker om andere energiebronnen aan te boren.
Olie is net zoiets als stoom, op een goede dag gebruiken nog alleen hobbyisten 't nog en oldtimers zullen ook wel blijven bestaan.
Das een makkie: kolen! En daar kan je de zaken die je opnoemt ook uit maken...quote:Op donderdag 6 maart 2008 11:16 schreef waht het volgende:
[..]
Wat komt er na olie dan?
En hoe maak je uit die nieuwe energiebron kunstmest, plastic en pesticiden?
Ja dat kan maar ook de hoeveelheid kolen is net zo eindig als de hoeveelheid olie. Alles wat uit de grond komt heeft een eindige capaciteit.quote:Op donderdag 6 maart 2008 12:50 schreef neok het volgende:
Das een makkie: kolen! En daar kan je de zaken die je opnoemt ook uit maken...
Kolen omzetten naar olie is, zoals al gezegd, erg vervuilend en kan niet met de snelheid die we nodig hebben: 80 miljoen vaten/dag. Hetzelfde verhaal met oliezanden en olieschalie, het is zeer vervuilend en kan niet snel genoeg.quote:Op donderdag 6 maart 2008 12:50 schreef neok het volgende:
[..]
Das een makkie: kolen! En daar kan je de zaken die je opnoemt ook uit maken...
Trouwens: $105.96
de hoeveelheid die we eruit kunnen trekken zorgt er straks voor dat de aarde op isquote:Op donderdag 6 maart 2008 13:17 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja dat kan maar ook de hoeveelheid kolen is net zo eindig als de hoeveelheid olie. Alles wat uit de grond komt heeft een eindige capaciteit.
Dat zou pas wat zijn dat de aarde kleiner wordt door de verbranding van fossiele brandstoffen, dan ben je wel sneller van indonesie naar nederland gevlogen. Verder zouden we dan ook minder zwaartekracht gaan krijgen en dus netzoals op de maan hoger kunnen springen.quote:Op donderdag 6 maart 2008 14:17 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
de hoeveelheid die we eruit kunnen trekken zorgt er straks voor dat de aarde op is
Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een grafiekje van de prijs van olie in euro.quote:Op donderdag 6 maart 2008 15:24 schreef indahnesia.com het volgende:
Wat doet een vaatje haringen Brent tegenwoordig? Ik zou wel eens een grafiekje van de prijs in EUR willen zien i.p.v. USD...
Wat in ieder geval als een paal boven water staat is dat olie veel duurder is geworden.quote:Inflation and recession
The perceived increase in oil price differs internationally according to currency market fluctuations and purchasing power of currencies. For example, excluding changes in relative purchasing power of various currencies, from 2002-01-01 to 2008-01-01[44]:
In in US$, oil price rose from $20.37 to nearly $100, about 491% growth;
In the same period, the Taiwanese dollar gained value over the US dollar to make oil in Taiwan 4.53 times more expensive ;
In the same period, the Japanese Yen gained value over the US dollar to make oil in Japan 4.10 times more expensive;
In the same period, the Euro gained value over the US dollar to make oil in the Eurozone 2.94 times more expensive.
On average, oil price has increased approximately 400% for these areas, with the US population being the most affected due to the recent depreciation of the US dollar.
quote:From the steps of the Supreme Court to the White House press room, from global trading exchanges to the snowy reaches of Alaska — over the last week, you could hear the creak of history as it began to pivot in a half-dozen locales.
The Age of Oil is at an end. Maybe not this year. Maybe not for five years. But signs of the coming collapse are evident.
...
The Age of Oil brought us John D. Rockefeller’s monopoly, and corruption that reached into the White House. It may end with an industry too bloated by profit and too arrogant to pay the costs of its mistakes — and a president who is deaf to the sound an energy empire makes before it crumbles.
Het begint onderhand wel duidelijk te worden wat er aan de hand is. Zorgwekkend ook dat er in de politiek nog nooit een woord gerept is over het concept 'Peak Oil' en de problemen daarvan. Er zijn genoeg politici die voor vermindering van energiegebruik pleiten, en toch heeft niemand het over de piek in olieproductie. Ben ik nou zo slim, of zijn zij nou zo dom?quote:In the second week, Total boss Christophe de Margerie warned that oil production may be nearing its peak. He now believes the world will never be able lift production from the current level of 85m barrels per day. One hundred is out of the question, he says, much less the 115m that so many optimists assume. The CEO of ConocoPhillips agrees with him. The oil companies duly announced their 2007 results, and masked in statistics combining oil and gas production was the alarming fact that all, bar Total, had suffered falling oil production. This is not what we expect of an oil-addicted world on course for 115m barrels a day.
The CEO of Hess was the next oil boss to blow a whistle, telling an oil industry conference in Houston that oil companies, oil-producing countries, and consumers need to act now. "Given the long lead times of at least 5-10 years from discovery to production," he said, "an oil crisis is coming and sooner than most people think. Unfortunately, we are behaving in ways that suggest we do not know there is a serious problem."
Dat komt omdat de dollar zo snel zakt tov de Euro.quote:Op vrijdag 7 maart 2008 15:00 schreef indahnesia.com het volgende:
4$ per gallon? dat gaat harder dan in Nederland dan
goede tipquote:Op vrijdag 7 maart 2008 15:16 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dat komt omdat de dollar zo snel zakt tov de Euro.
Relatief gezien wel daarvoor hebben mensen ook al langer gewaarschuwd. In europa is een groot gedeetle van de prijs gebaseerd geweest op een vast bedrag accijnsen, hierdoor lijkt de stijging voor ons steeds wel mee te vallen bij de amerikanen niet.quote:Op vrijdag 7 maart 2008 15:00 schreef indahnesia.com het volgende:
4$ per gallon? dat gaat harder dan in Nederland dan
Inderdaad. Mensen willen het dan niet graag horen, maar die accijnzen hebben een zeer groot voordeel. Het heeft ons er meer op bereid zuiniger om gaan met olie, dan bijv. in de VS.quote:Op vrijdag 7 maart 2008 15:58 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Relatief gezien wel daarvoor hebben mensen ook al langer gewaarschuwd. In europa is een groot gedeetle van de prijs gebaseerd geweest op een vast bedrag accijnsen, hierdoor lijkt de stijging voor ons steeds wel mee te vallen bij de amerikanen niet.
Inderdaad, maar het verbaast me wel dat er nog zo weinig verzet is tegen deze accijns. Diesel staat nu bijvoorbeeld al op 1,28 euro per liter, maar ik heb nog erg weinig protesten gehoord uit de transportsector; geen dreigementen om snelwegen te gaan blokkeren etc.quote:Op vrijdag 7 maart 2008 16:03 schreef waht het volgende:
[..]
Inderdaad. Mensen willen het dan niet graag horen, maar die accijnzen hebben een zeer groot voordeel. Het heeft ons er meer op bereid zuiniger om gaan met olie, dan bijv. in de VS.
Waar haal je dat?quote:Op vrijdag 7 maart 2008 11:17 schreef madcat het volgende:
In het eerste fragment laat Bush zich nog even van zijn beste kant zien, als hij tijdens een persconferentie laat blijken geen flauw idee te hebben dat de benzine bijna op $4/gallon staat in de VS.
In dat fragment zal die verslaggever wel gerefereerd hebben aan staten als Californie en Hawai, waar het in elk geval al aardig in de buurt gaat komen van die 4 dollar.quote:Op vrijdag 7 maart 2008 21:07 schreef neok het volgende:
[..]
Waar haal je dat?
Op GPW staat het US gemiddelde op 3.18 met als hoogste 4.19 en laagste 2.82... Dat we 3.25 gaan zien volgende week of misschien zelfs 3.30, ok, maar 4, nee
http://www.gaspricewatch.com/new/default_V3.asp
quote:Who would have believed that the world could shoulder an oil price that reached a record high in New York last week of $105 a barrel? The soaraway price of black gold has prompted apocalyptic visions of a planet that will soon run out of oil, with dire consequences for mankind. While many will find that prognosis unnecessarily alarmist, even serious economic commentators are talking about 'peak oil'.
According to this theory, we have reached the point of no return: demand is so strong that supply cannot hope to keep up. High oil prices are something we are going to have to live with for the foreseeable future.
...
The harsh truth behind the surge in the oil price is that when it comes to keeping warm, driving cars and running factories, the world is still heavily reliant on fossil fuels for its energy needs - and those needs are increasing as developing countries become richer.
Against this backdrop, it's no wonder that people want an insurance policy. But the only one on offer is to come up with alternative sources of energy, because the one sure way of driving down the price of oil is to cut consumption. Consumers and businesses can do their bit, but in the end, we must rely on politicians to take the lead, not just in London, Brussels and Washington but also in Rio, New Delhi and Beijing.
quote:Albert Bartlett
"...modern agriculture is the use of land to convert petroleum into food..."
Iemand zou ook de TT stiekempjes kunnen aanpassen natuurlijkquote:Op donderdag 13 maart 2008 00:50 schreef sander89 het volgende:
Zo nieuw topic maar weer [afbeelding] [afbeelding]
Olie doorbreekt $110 per vat?
Bij dat Amerikaanse ministerie houden ze er nu al rekening mee dat de olieprijs door gaat stijgen naar $186 per vat, dus dat is nog een stukje. Verder zeggen ze dat alternatieven pas echt aantrekkelijk worden bij meer dan $300 per vat. Dat was het verhaal tenminste wat zo'n hoge pief zei op het RISK congres dat recent gehouden is in Groningen.quote:Op maandag 10 maart 2008 21:01 schreef waht het volgende:
En waar blijven die alternatieven nou? Rond $50 dollar per vat worden alternatieven economisch vatbaar... rond $70.... rond $100... rond $5.000 dollar per vat worden alternatieven economisch vatbaar?
Peak Oil is Mei 2005
quote:Op maandag 10 maart 2008 21:01 schreef waht het volgende:
En waar blijven die alternatieven nou? Rond $50 dollar per vat worden alternatieven economisch vatbaar... rond $70.... rond $100... rond $5.000 dollar per vat worden alternatieven economisch vatbaar?
Datzelfde amerkiaanse ministerie wat eingelijk niet in de peak oil theorie geloofd als we de meeste publicaties lezen.quote:Op donderdag 13 maart 2008 01:41 schreef Peterselieman het volgende:
Bij dat Amerikaanse ministerie houden ze er nu al rekening mee dat de olieprijs door gaat stijgen naar $186 per vat, dus dat is nog een stukje. Verder zeggen ze dat alternatieven pas echt aantrekkelijk worden bij meer dan $300 per vat. Dat was het verhaal tenminste wat zo'n hoge pief zei op het RISK congres dat recent gehouden is in Groningen.
13 Maart 2008quote:"Speaking of gas, we have to get in our minds that there is no other solution to this question than to move to other energy sources because we are facing a forewarned shortage"
"If we tell the French: 'don't worry, we'll find artificial ways to lower the price of gas and you can continue to use gasoline as before', it's a lie", warned the head of government. "We have to put all available money on alternative energy R&D"
Wow dat is een schrikbarende grafiekquote:Op donderdag 13 maart 2008 15:55 schreef waht het volgende:
Na alle CEO's van grote oliemaatschappijen, hoofdonderzoekers bij energieagentschappen, na Bill Clinton en na George W. Bush, geeft nu ook de Premier van Frankrijk (ene Francois FIllon) aan dat we een olie-probleempje hebben.
[..]
13 Maart 2008
$111,96 Bonny Light
$111,72 Tapis
$111,41 Louisiana Sweet
$110,22 Forties
$109,88 West Texas Intermediate
$109,24 Brent Blend
[ afbeelding ]
dan wil je vast geen grafiek zien van toen de olie nog 8 usd/barrel wasquote:Op donderdag 13 maart 2008 18:58 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Wow dat is een schrikbarende grafiek [afbeelding]
Dat is het totaal niet, als politici gaan zeggen: "We have to put all available money on alternative energy R&D"quote:Op donderdag 13 maart 2008 18:58 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Wow dat is een schrikbarende grafiek
Gisteravond zat ubbo wockels nog bij nova en te praten over zonnenergie. Maar ook dat het helaas de overheid niet zal lukken om dit te introduceren. Het kwam er ongeveer op neer dat de bevolking zelf de overheid hierop aan zal moeten sturen. Volgens hem hebben we in nederland ongeveer 4% van ons land nodig om alle stroom neutraal op te wekken met behulp van zonnecellen.quote:Op vrijdag 14 maart 2008 11:36 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Dat is het totaal niet, als politici gaan zeggen: "We have to put all available money on alternative energy R&D"
Het is een fantastische grafiek, overbought of niet, maakt niet uit
Die vier procent is niet zo veel, ieder huis heeft een dak wat je vol kunt leggen, zeker voor de helft (de zuidelijke helft)quote:Op zaterdag 15 maart 2008 10:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Gisteravond zat ubbo wockels nog bij nova en te praten over zonnenergie. Maar ook dat het helaas de overheid niet zal lukken om dit te introduceren. Het kwam er ongeveer op neer dat de bevolking zelf de overheid hierop aan zal moeten sturen. Volgens hem hebben we in nederland ongeveer 4% van ons land nodig om alle stroom neutraal op te wekken met behulp van zonnecellen.
De enigste rol die hij de overheid wel toe dicht is het uitschrijven van wedstrijden en hiermee het bedrijfslevenuitdagen. Bijvoorbeeld het bedrijf wat de eerste zonnecellen op de markt brengt die minder dan 5 jaar afschriving vergen krijt 100 miljoen. Dat lijktheel veel maar als je dan naar het plaatje kijkt wat daarna zou onstaan kan het peunuts gewest zijn die 100 miljoen.
En ja die 4% land oppervlakte daar moeten we maar aan wennen. Als we weten dat we 30% van enderland gebruiken om ons voedsel op te verbouwen is 4% om nederland niet meer zo afhankelijk te alten zijn van fossiele brandstoffen natuurluijk niets.
Psst: [NWS] / [POL] Cartoons #2quote:Op zondag 16 maart 2008 13:11 schreef waht het volgende:
Gaan we plaatjes posten?
Als het zo doorgaat zinnen we binnen een aantal weken op de $120quote:Op maandag 17 maart 2008 10:54 schreef sander89 het volgende:
$111 per vat nu, volgens mij word die nooit meer echt lang 2 cijferige getal
Als er in een nieuwe muntsoort afgerekend gaat worden misschien nog welquote:Op maandag 17 maart 2008 10:54 schreef sander89 het volgende:
$111 per vat nu, volgens mij word die nooit meer echt lang 2 cijferige getal
gelukkig daalt de USD er net bijna zo hard voor in de plaatsquote:Op maandag 17 maart 2008 10:54 schreef sander89 het volgende:
$111 per vat nu, volgens mij word die nooit meer echt lang 2 cijferige getal [afbeelding]
Huh.. wat is de reden hiervan??quote:Op maandag 17 maart 2008 14:19 schreef ItaloDancer het volgende:
naar 105 gezakt in een uurtje
Het zou kunnen zijn dat door de recessie waar de VS zich nu in bevindt de vraag naar olie afneemt. De VS nemen 25% van de totale wereldproductie olie af. Als de olieprijs langere tijd lager blijft is dat een teken dat psychologisch de US recessie als feit geaccepteerd wordt.quote:Op maandag 17 maart 2008 14:28 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Huh.. wat is de reden hiervan??
Wat denk je, zal de euro nog sterker worden in de komende paar weken?quote:Op maandag 17 maart 2008 14:17 schreef LXIV het volgende:
Dollar-Euro verhouding 1,59!!
Ik denk niet dat het nodig is om nu al in te slaan. De FED heeft zojuist verkondigd dat ze overgaan van een systeem van gratis geld voor iedereen naar een systeem van onbeperkt gratis geld voor iedereen. In het algemeen wijzen zulke signalen niet op een revaluatie van een munteenheid.quote:Op maandag 17 maart 2008 19:40 schreef Oo-blackgirl-oO het volgende:
[..]
Wat denk je, zal de euro nog sterker worden in de komende paar weken?
Wil nl. graag zo veel mogelijk dollars inslaan voor mn vakantie over een paar maanden
tis nu al niet slecht natuurlijk:
----------------------------------------------------------
Live rates at 2008.03.17 18:38:20 UTC
1,500.00 USD =954.530 EUR
United States Dollars Euro
1 USD = 0.636353 EUR 1 EUR = 1.57145 USD
Omdat sowieso de commodity prijzen omlaag gaanquote:Op maandag 17 maart 2008 14:28 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Huh.. wat is de reden hiervan??
ow?quote:Op donderdag 20 maart 2008 11:13 schreef ItaloDancer het volgende:
herstel van de dollar
Nou, het gaat nu steeds zo hevig op en neer (vooral op), dat dit verschil niet echt een 'herstel' isquote:Op donderdag 20 maart 2008 11:59 schreef ItaloDancer het volgende:
Ja, dat is dus een behoorlijk herstel.
Het kan niet in ene naar 1,40. 't Is Pharming niet![]()
Hoewel geen enkele zichzelf respecterende man daarin wil rijden is het toch echt de toekomst voor individueel vervoer. Elektrische auto's met accu's zijn een prima keuze om brandstof auto's te vervangen. Elektriciteit kunnen we wel ergens vandaan halen, dat is geen enkel probleem mits er politieke wil is.quote:Op maandag 24 maart 2008 15:31 schreef Perrin het volgende:
Eerste 100% electrische auto voor de verkoop eind 2008 in Noorwegen:
http://www.gizmag.com/ukp(...)-for-showrooms/9032/
Zooooquote:The ROI is amazing as total running costs for 10,000 miles in the UKP14,000 vehicle will be the extra UKP125 on your electric bill.
Leuk dat ze zo snel al op de markt komen, had ik niet verwacht. Hopelijk spoedig ook in Nederland te zien.quote:Op maandag 24 maart 2008 16:52 schreef waht het volgende:
[..]
Hoewel geen enkele zichzelf respecterende man daarin wil rijden is het toch echt de toekomst voor individueel vervoer. Elektrische auto's met accu's zijn een prima keuze om brandstof auto's te vervangen. Elektriciteit kunnen we wel ergens vandaan halen, dat is geen enkel probleem mits er politieke wil is.
Zijn al aardige wat (onbekende) elektrische auto's of die in Noorwegen leverbaar zijn weet ik niet.quote:Op maandag 24 maart 2008 15:31 schreef Perrin het volgende:
Eerste 100% electrische auto voor de verkoop eind 2008 in Noorwegen:
http://www.gizmag.com/ukp(...)-for-showrooms/9032/
ja, en dat is de eerste keer zekerquote:Op maandag 24 maart 200823:52 schreef ItaloDancer het volgende:
Amerikanen die zich laten beetnemen [afbeelding] !
Ik zie geen afbeelding...quote:Op dinsdag 25 maart 200801:53 schreef Qomolangma het volgende:
Het is al wat ouder en misschien al gepost, maar dit is ook wel interessant. Zou interessant zijn om een actuelere versie te zien. [afbeelding]
[afbeelding]
Nou mr. O'Leary, maak je borst maar nat. Als één sector een stevige klap zal krijgen bij de komende olie-tekorten is het de luchtvaart wel.quote:Mr O'Leary, who earned a total of ¤992,000 (£780,000) last year including ¤565,000 basic pay, said profits could halve for the coming financial year as an oil price topping $100 a barrel takes its toll. "I think it's inappropriate for managers to be awarding themselves pay increases if profits are falling," he said.
The pay freeze, which includes bonuses, will be lifted only if oil prices fall significantly and "we can see some prospect of profits being increased", said Mr O'Leary, who has a 4.2pc stake in the carrier.
Russian Oil Output May Fall for First Time in Decade in 2008quote:"Crude exports will be greatly affected because this is one of two main pipelines transporting crude to the southern terminals. We will lose about a third of crude exported through Basra," he said. Iraq exported 1.54 million barrels per day from Basra in February.
Coal Can't Fill World's Burning Appetitequote:Russian oil output may fall this year for the first time in a decade as the world's second-biggest supplier struggles with rising costs and harder-to-reach fields, Natural Resources Minister Yuri Trutnev said.
[..]
``National production has reached a plateau and onshore production appears to be in decline,'' said Ronald Smith, chief strategist at Alfa Bank, by phone in Moscow today.
En nieuws van eigen bodem.quote:Long considered an abundant, reliable and relatively cheap source of energy, coal is suddenly in short supply and high demand worldwide.
"We're at a point where we're running through the capacity," said David Khani, a coal analyst at Friedman, Billings, Ramsey Group. He compares the coal market to the oil market. For coal, he added, "it is unprecedented."
Waardeloos. Ze verspillen hier gewoon energie door waterstof te produceren met een andere energiebron (aardgas). Wat maakt het in godsnaam uit dat je in een waterstof-autootje rond kan rijden terwijl je voor datzelfde waterstof extra aardgas hebt moeten gebruiken om het te maken, in feite stoot je dus meer uit met het maken van waterstof dan dat er direct aardgas voor voertuigen wordt gebruikt. En om dan waterstof te gebruiken voor woningen en kantoren is helemaal belachelijk. Gebruik dat aardgas direct voor het verwarmen van die gebouwen, geen energie verspillen omdat waterstof zogenaamd de energiebron (/drager) van de toekomst zou zijn. Waterstof is waardeloos zo lang er geen grote hoeveelheden direct bruikbaar waterstof op de wereld zijn. Ophouden dus met dit soort energie-verspilling en doe eens wat aan energie-efficiëntie in plaats van emissie-reductie!quote:Arnhem wil de 'waterstofstad' van Nederland worden. De gemeente probeert bedrijven naar de stad te lokken die kunnen bijdragen aan de alternatieve energiebron voor auto's.
[..]
Arnhem huisvest toonaangevende waterstofbedrijven, aldus verantwoordelijk wethouder Rita Weeda. Eén bedrijf ontwikkelt waterstofgeneratoren, die aardgas omzetten naar waterstof.
[...]
De stad streeft ook naar waterstof als energie voor kantoren en woningen. In een nieuwbouwwijk wordt gewerkt aan een blok van tien woningen dat met waterstof wordt verlicht en verwarmd.
12 miljard voor alternatieve brandstoffen versus 1 biljoen voor activiteiten in Irak. Als het andersom was geweest had Amerika misschien wat kunnen doen aan die olie-verslaving. Maar blijkbaar was Irak invallen toch het beste idee, gek toch als je bedenkt hoeveel alternatieven er voor olie zijn. (quote:Since the start of this administration, the federal government has spent more than $12 billion to research, develop and promote alternative energy sources. Last year alone, the Energy Department announced more than $1 billion to spur the growth of a robust, sustainable biofuels industry — with a focus on cellulosic ethanol. We also continue to make critical investments in solar and wind power, hydrogen fuel cells, plug-in hybrid electric vehicles, cutting-edge clean coal plants and advanced nuclear power technologies. And we’re already seeing results — in our national laboratories and, more important, out in the marketplace.
(Guardian) Those who control oil and water will control the worldquote:Rice prices jumped 30 per cent to an all-time high on Thursday, raising fears of fresh outbreaks of social unrest across Asia where the grain is a staple food for more than 2.5bn people.
[..]
Global rice stocks are at their lowest since 1976.
[..]
While prices of wheat, corn and other agricultural commodities have surged since late 2006, the increase in rice prices only started in January.
quote:History may not repeat itself, but, as Mark Twain observed, it can sometimes rhyme. The crises and conflicts of the past recur, recognisably similar even when altered by new conditions. At present, a race for the world's resources is underway that resembles the Great Game that was played in the decades leading up to the First World War. Now, as then, the most coveted prize is oil and the risk is that as the contest heats up it will not always be peaceful.
[..]
The danger is not just another oil shock that impacts on industrial production, but a threat of famine. Without a drip feed of petroleum to highly mechanised farms, many of the food shelves in the supermarkets would be empty.
[..]
Oil remains at the heart of the game and, if anything, it is even more important than before. With their complex logistics and heavy reliance on air power, high-tech armies are extremely energy-intensive. According to a Pentagon report, the amount of petroleum needed for each soldier each day increased four times between the Second World War and the Gulf War and quadrupled again when the US invaded Iraq. Recent estimates suggest the amount used per soldier has jumped again in the five years since the invasion.
[..]
In this round of the Great Game, energy shortage and global warming are reinforcing each another. The result can only be a growing risk of conflict. There were around 1.65 billion people in the world when the last round was played out. At the start of the 21st century, there are four times as many, struggling to secure their future in a world being changed out of recognition by climate change. It would be wise to plan for some more of history's rhymes.
quote:OTTAWA - Gasoline-powered cars are driving humanity to the end of the oil age, leaving electric vehicles as the best weapon against global warming.
This is the major conclusion in a dramatic international report written by a former Exxon insider and released Tuesday to Canwest News Service.
"Sometime during the year 2008, humanity will probably pass the point at which it collectively consumes 1,000 barrels of crude oil every second of every day. More than half of it - and the share continues to rise - is dedicated to the movement of goods, services and people," said the analysis by physical chemist Dr. Gary Kendall, titled Plugged in: The End of the Oil Age. "Despite the pivotal role which oil is playing during the early years of the 21st century we are, without a doubt, entering the twilight of the Oil Age."
...
"We can choose to face up to this change, even embrace it, and stride purposefully towards an energy system which is clean, secure, and equitable. Or we might attempt to ignore it, eventually be overwhelmed by it, and suffer catastrophic consequences as a result of our collective lethargy."
...
He said it would be up to decision-makers to make the right choices and level the playing field for more sustainable choices.
"If politicians, business leaders, and civil society are able to summon the courage necessary to pro-actively transform our energy system, there will undoubtedly be winners and losers," said the report. "If they do not, it is extremely difficult to envision any winners at all."
quote:The planet, posits a new book by two Canadian academics, is on the cusp of a revolution in transportation that will steer people away from petroleum-fuelled vehicles and into ones that are either battery-powered or connected to electrical grids.
Transport Revolutions: Moving People and Freight without Oil, by Richard Gilbert and Anthony Perl, is one of the most thought-provoking books to cross my desk in a long while.
Gilbert is an urban issues consultant and former York University professor and municipal politician in Toronto. Perl is director of SFU's urban studies program.
Their book is an eyebrow-raiser, portraying a future that's around the corner as oil production is projected to hit a peak and start declining around 2012.
Dat worden dan weer romatisch lange vakanties met zeilschepen.quote:Op vrijdag 4 april 2008 14:53 schreef Perrin het volgende:
Life without transport by oil is closer than we think
en een voettocht naar Rome, zoals het hoort.quote:Op vrijdag 4 april 200815:02 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat worden dan weer romatisch lange vakanties met zeilschepen. [afbeelding]
Alleen nog maar seizoens groente etenquote:Op vrijdag 4 april 2008 15:16 schreef Perrin het volgende:
Of gezellig met paard en wagen een avondje uit, met de bakfiets boodschapjes doen..
Maar de zomer komt eraan en in de zomer doen Amerikanen niets liever dan autorijden, en wij doen lekker mee uiteraard.quote:Early data suggest U.S. oil demand in the first quarter fell by nearly 475,000 barrels a day from a year ago. That would be the biggest decline in any quarter since the drop in the fourth quarter of 2001 that followed the 9-11 attacks.
But, analysts said, sliding U.S. demand doesn't necessarily mean oil prices are heading lower, because global demand is still strong.
Ja maar voor verwarming is bijna niks nodig in de zomer dus minder verbruik van olie, denk dat pas echte weer prijs hard gaat stijgen als het weer winter word.quote:Op zondag 6 april 2008 02:02 schreef waht het volgende:
Maar de zomer komt eraan en in de zomer doen Amerikanen niets liever dan autorijden, en wij doen lekker mee uiteraard.
quote:Op vrijdag 4 april 200815:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Alleen nog maar seizoens groente eten [afbeelding]
Geen aarbeien het hele jaar door meer. [afbeelding]
Fileprobleem, welk fileprobleem [afbeelding]
Niet meer met het vleigtuig op vakantie [afbeelding]
Dat wordt een flink stuk roeien voor jou indeneshia als je een keerjte nederland wilt opzoeken. [afbeelding]
Vroeger had men trapnaaimachines, gaan we dan trap computers krijgen om deze van energie te voorzien. [afbeelding]
$109,64 is de high van vandaag tot nu toe.quote:London, Apr 3 (Prensa Latina) The oil price could hit $160 a barrel as soon as next week, says ´Zapata’ George Blake, the Texan oil analyst quoted by the London-based online newsletter Money Morning.
[...]
Between 1973 and 1975, amidst a global energy crisis, global demand decreased annually by a whopping 0.01 percent. And between 1979 and 1984 consumption growth levelled, the biggest annual decrease being in 79-80 - down a devastating 0.04 percent.
Thus, demand for oil will not fall by any significant amount, even if the US goes into recession.
[...]
The last major oil frontiers were discovered as long ago as the late 1960s – the North Sea, the North Slopes of Alaska and Western Siberia.
Since then, there has been some reduction in the number of discoveries, but, more significantly, a huge reduction in their size. In the 1960s over 500 fields were discovered; in the 1970s, over 700; in the 1980s, 856; the 1990s, 510.
But in this decade just 65 oil fields have been discovered.
Of the 65 largest oil producing countries in the world, up to 54 have passed their peak of production and are now in decline, including the USA in 1970/1, Indonesia in 1997, Australia in 2000, the North Sea in 2001, and Mexico in 2004.
Meanwhile, Chinese oil demand went up by 6.5 percent in February, and their oil imports have risen by 18.1 percent. In brief, the Chinese are getting the oil, while Canada and Australia are going short.
22 maanden * 30 dagen = 660 *1.5 = 990 miljoen vaten voorraad. Zo dan hebben we veel op voorraad gehad nog.quote:Op dinsdag 8 april 2008 15:08 schreef waht het volgende:
Van de laatste 27 maanden was de productie slechts 5 maanden hoger dan de consumptie. De andere 22 maanden moest er uit opslag een gemiddelde van 1,5 miljoen vaten/dag worden gehaald. Globaal gezien.
quote:The UN International Fund for Agriculture predicts food riots will become common on the world scene for at least a year. The World Bank says 33 countries face unrest from higher prices in both food and energy.
Dat is juist, maar er is dus ook wat bijgekomen tijdens het productie-overschot. Er is ook alleen van de VS betrouwbare opslag-informatie, van de rest van de wereld is het gissen naar hoeveel olie er vroeger en nu in de strategische reserves zit.quote:Op dinsdag 8 april 2008 15:55 schreef Basp1 het volgende:
[..]
22 maanden * 30 dagen = 660 *1.5 = 990 miljoen vaten voorraad. Zo dan hebben we veel op voorraad gehad nog.
http://en.wikipedia.org/wiki/Global_strategic_petroleum_reserves
Volgens wikipedia worden er ongeveer 4 miljard vaten als strategische voorraad aangehouden, deze voorraad zou volgens deze logica dan met 25% geslonken moeten zijn.
Die reserves dalen nu ook.quote:Op dinsdag 8 april 2008 16:38 schreef waht het volgende:
De afgelopen 17 maanden hebben de strategische olie-reserves dus flink moeten bijleveren om aan de vraag te voldoen. Het gekke is dat de reserves in de VS kennelijk van niks weten. Maar goed, de cijfers van olie-reserves in het Midden Oosten zijn ook niet betrouwbaar...
Bloombergquote:Oil Rises, Gasoline Climbs to a Record, on U.S. Supply Decline
By Mark Shenk
April 9 (Bloomberg) -- Crude oil rose above $111 a barrel in New York and gasoline surged to a record after a government report showed that U.S. supplies unexpectedly dropped.
Crude oil inventories fell 3.15 million barrels to 316 million last week, the first decline since February, the Energy Department said. A 2.3-million-barrel gain was forecast, according to a Bloomberg News survey. Supplies of gasoline and distillate fuel, including heating oil and diesel, also fell.
quote:Mahmoud Ahmadinejad told OPEC Secretary General Abdalla Salem el-Badri that the cartel "should establish a joint bank as well as having joint currency."
[..]
Meanwhile an Israeli government minister said yesterday that Israel would respond to an Iranian attack by destroying that country.
OMG dat is best hoog... ben benieuwd hoe lang het duurt voordat het niet meer rendabel is om op benzine/diesel te rijden. wat zijn de prijzen bij de pomp op dit moment?quote:
nog niet nee, maar hoe lang gaat dat duren? zeker met die nieuwe regels waarin oudere autos duurder worden (niet iedereen kan ff een nieuwe kopen) en de komende KM heffing zal de situatie ook niet verbeteren. dan nog eens de hoge brandstofprijzen (die ook de gas en stroom prijzen doen stijgen)quote:Op woensdag 9 april 2008 20:46 schreef waht het volgende:
http://www.nu.nl/rubriek.jsp?n=937979&c=1001
1,55
Duur? Niemand rijdt er minder om.
zolang de brandstof kosten een kleine gedeelte van de totale kosten zijn zal niemand er minder omrijden hooguit een zuiniger auto kopen of minder naar de garage.quote:Op woensdag 9 april 2008 20:55 schreef GewoneMan het volgende:
[..]
nog niet nee, maar hoe lang gaat dat duren? zeker met die nieuwe regels waarin oudere autos duurder worden (niet iedereen kan ff een nieuwe kopen) en de komende KM heffing zal de situatie ook niet verbeteren. dan nog eens de hoge brandstofprijzen (die ook de gas en stroom prijzen doen stijgen)
my 2 cnt
Langleven mij tankpas.quote:Op woensdag 9 april 2008 21:35 schreef henkway het volgende:
[..]
zolang de brandstof kosten een kleine gedeelte van de totale kosten zijn zal niemand er minder omrijden hooguit een zuiniger auto kopen of minder naar de garage.
auto omruilen voor een Fiat panda is een stap en de auto-industrie zal snel met veel zuiniger auto's komen.
Ik moet het eerst zien voordat ik het geloof, dat die industrietak met veel zuinigere autos gaat komen. Als we weten dat volkswagen ooit een lupo 3 liter (3 liter voor 100 kmquote:Op woensdag 9 april 2008 21:35 schreef henkway het volgende:
auto omruilen voor een Fiat panda is een stap en de auto-industrie zal snel met veel zuiniger auto's komen.
quote:MODERN PARABLE . .
A Japanese company ( Toyota ) and an American company (Ford) decided to have a canoe race on the Missouri River. Both teams practiced long and hard to reach their peak performance before the race.
On the big day, the Japanese won by a mile.
The Americans, very discouraged and depressed, decided to investigate the reason for the crushing defeat. A management team made up of senior management was formed to investigate and recommend appropriate action.
Their conclusion was the Japanese had 8 people rowing and 1 person steering, while the American team had 8 people steering and 1 person rowing.
Feeling a deeper study was in order, American management hired a consulting company and paid them a large amount of money for a second opinion.
They advised, of course, that too many people were steering the boat, while not enough people were rowing.
Not sure of how to utilize that information, but wanting to prevent another loss to the Japanese, the rowing team's management structure was totally reorganized to 4 steering supervisors, 3 area steering superintendents, and 1 assistant superintendent steering manager.
They also implemented a new performance system that would give the 1 person rowing the boat greater incentive to work harder. It was called the 'Rowing Team Quality First Program,' with meetings, dinners, and free pens for the rower. There was discussion of getting new paddles, canoes, and other equipment, extra vacation days for practices and bonuses.
The next year the Japanese won by two miles.
Humiliated, the American management laid off the rower for poor performance, halted development of a new canoe, sold the paddles, and canceled all capital investments for new equipment. The money saved was distributed to the Senior Executives as bonuses and the next year's racing team was out-sourced to India.
Sadly, The End.
Here's something else to think about:
Ford has spent the last thirty years moving all its factories out of the US, claiming they can't make money paying American wages.
TOYOTA has spent the last thirty years building more than a dozen plants inside the US. The last quarter's results:
TOYOTA makes 4 billion in profits while Ford racked up 9 billion in losses.
Ford folks are still scratching their heads.
IF THIS WEREN'T TRUE, IT MIGHT BE FUNNY.
quote:Op donderdag 10 april 2008 09:36 schreef SeLang het volgende:
Ik blijf het trouwens raar vinden dat de discussies vooral gaan over schijnoplossingen zoals biodiesel en dat soort onzin. Ze zouden de subsidies daarop direct moeten afschaffen omdat het alleen maar de inflatie aanwakkert (duurder voedsel).
Laat de benzineprijs maar lekker oplopen, dan is er tenminste een incentive voor echte oplossingen.
Doordat tegenwoordig iedereen breedband internet heeft zou je bijvoorbeeld al een heel groot % van de mensen voor bijvoorbeeld 50% vanuit huis laten werken. Dat type oplossingen dus. Een groot deel van het olieverbruik kan heel simpel vermeden worden.
Politici snappen niets van techniek en geloven de lobbyisten van de biobrandstoffen op de kleur van hun ogen.quote:Op donderdag 10 april 2008 09:36 schreef SeLang het volgende:
Ik blijf het trouwens raar vinden dat de discussies vooral gaan over schijnoplossingen zoals biodiesel en dat soort onzin. Ze zouden de subsidies daarop direct moeten afschaffen omdat het alleen maar de inflatie aanwakkert (duurder voedsel).
Laat de benzineprijs maar lekker oplopen, dan is er tenminste een incentive voor echte oplossingen.
Doordat tegenwoordig iedereen breedband internet heeft zou je bijvoorbeeld al een heel groot % van de mensen voor bijvoorbeeld 50% vanuit huis laten werken. Dat type oplossingen dus. Een groot deel van het olieverbruik kan heel simpel vermeden worden.
Wat ik ook niet snap is dat ik op TV zo veel zie over twee grote problemen: dure olie en mensen met overgewicht. Well, do the maths!
Ha! Ford krijgt wat het verdient!quote:
The Shit Has Hit The Fan.quote:Rising food prices could spark worldwide unrest and threaten political stability, the UN's top humanitarian official warned yesterday after two days of rioting in Egypt over the doubling of prices of basic foods in a year and protests in other parts of the world.
[...]
"The security implications [of the food crisis] should also not be underestimated as food riots are already being reported across the globe," Holmes said. "Current food price trends are likely to increase sharply both the incidence and depth of food insecurity."
[...]
He said the prospect of food shortages over the next 20 years was so acute it had to be tackled immediately: "Climate change is a real issue and is rightly being dealt with by major global investment. However, I am concerned there
is another major issue along a similar time-scale - that of food and energy security."
Eelijk verdelen? Das geen probleem. De VS kan makkelijk een tijdje zonder voedsel, elke persoon heeft daar z'n eigen kleine opslag.quote:
quote:Crippling electricity shortages outside the industrial world are starting to play hob with a global economy that depends on Third World factories to produce First World amenities. Likewise, the blowback from US energy policies that poured a fifth of the American corn harvest into ethanol is sending grain prices soaring worldwide, raising the unwelcome prospect that millions of the poor around the planet may not be able to buy enough food to survive the coming months. Barring some improbable deus ex machina that comes along in time to bail us out of the mess we’ve made for ourselves, it’s fair to say, the limits to growth are back.
Up to this point the political leaders of the world’s industrial nations have had very little to offer in response to all this. Most seem to think that the advice allegedly given to Victorian brides on their wedding nights – “Close your eyes and think of England” – counts as a proactive energy policy. Eventually they will have to think of a better response, if only because political survival does have its appeal. Food riots in Haiti and Egypt are one thing, but when the price of food and gasoline starts putting serious pressure on the American and European middle classes, expect politicians to trip over one another in the rush to respond to the crisis.
beetje sarcastisch bedoeld, aangezien mensen niet sociaal van aard zijn, en al helemaal niet als er een voedseltekort gaat ontstaan. Die hulp aan Afrika gaat er het eerst aan, daarna wordt het pas oorlog.quote:Op donderdag 10 april 200813:02 schreef waht het volgende:
[..]
Eelijk verdelen? Das geen probleem. De VS kan makkelijk een tijdje zonder voedsel, elke persoon heeft daar z'n eigen kleine opslag. [afbeelding]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |