n de petrochemische industrie wordt platina gebruikt bij o.a. de raffinage van ruwe oliequote:Op woensdag 2 januari 2008 20:52 schreef borbit het volgende:
boeiend hoevaak kooop je nou iets van platinum
Bijna elke dag wel. Een auto, een ring, een stukje elektronica, een horloge...quote:Op woensdag 2 januari 2008 20:52 schreef borbit het volgende:
boeiend hoevaak kooop je nou iets van platinum
Nigeria produceert erg veel olie. Als daar de pleuris uitbreekt heb je gewoon een belangrijke leverancier die weg valt.quote:Op woensdag 2 januari 2008 21:02 schreef YuckFou het volgende:
Ik zag het op een van de journaals...$100 per vat....
Als reden werd dit keer gegeven dat de USA hun vooraden aan het opbouwen zijn met het oog op een eventuele strenge winter en dat de situatie in een of ander Afrikaans land instabiel was en daardoor de olie aanvoer wel eens wat minder kon worden, kan iemand me uitleggen, ik heb er even geen zicht op, waarom Afrikaanse olieproducerende landen kennelijk zo belangrijk zijn dat instabilliteit, wat daar schering en inslag is, zo'n weerslag heeft op de wereldolieprijs?
Ik heb het ff gezocht en gevonden ik wist niet dat ze zoveel olie daar produceerden (trouwens ook niet dat wij zoveel importeren...), je zou toch zeggen dat enige buitenlandse inmenging om de zaak stabiel te krijgen niet echt bevreemdend is, kijkend naar Irak etc.quote:Op woensdag 2 januari 2008 21:55 schreef Againzender het volgende:
[..]
Nigeria produceert erg veel olie. Als daar de pleuris uitbreekt heb je gewoon een belangrijke leverancier die weg valt.
Onthoudt dat laatste even. Hoewel het vaag is wat ze zeggen, ze bedoelen dat er geen olietekorten komen in de komende 'decades'. Ze liegen.quote:
Oil Touches $100 a Barrel on Supply Concern, Increased Demand
Crude oil rose to $100 a barrel for the first time in New York as record global fuel consumption threatens to outpace production
[...]
While Saudi Arabian Oil Minister Ali al-Naimi and Exxon Mobil Corp. President Rex Tillerson have said oil supplies will last for decades, energy traders are increasingly debating the amount of available crude.
Slimme man.quote:Oil passes $100 milestone for first time
The White House on Wednesday said it would not release oil from the nation’s strategic reserves to drive prices lower.
“This president would not use the (Strategic Petroleum Reserve) to manipulate (prices) unless there was a true emergency,” said White House press secretary Dana Perino.
Nee hoor het ligt er maar aan hoe je het benaderd. De prijs zal flink omhoog gaan en daardoor de vraag afnemen zodoende hoef er theoretisch geen grote tekorten te zijn.quote:Op donderdag 3 januari 2008 08:32 schreef waht het volgende:
Onthoudt dat laatste even. Hoewel het vaag is wat ze zeggen, ze bedoelen dat er geen olietekorten komen in de komende 'decades'. Ze liegen.
Nee dus. Hier wordt gerekend met de dollarwaarde in januari 2007, en we weten allemaal dat de dollar sinds 01-07 nog weer fors gedaald is.quote:Op donderdag 3 januari 2008 08:32 schreef waht het volgende:
Prijs is dus even hoog als in de oliecrisis van 1979. Zou er dan toch wat aan de hand zijn? (En dan bedoel ik uiteraard niet het gezeik over speculatie, spanningen, blablabla)
quote:De Amerikaanse regering heeft woensdag definitief groen licht gegeven voor het boren naar gas en olie in de zeebodem ten noordwesten van Alaska. Begin februari worden de rechten voor de ontginning van bijna 120.000 vierkante kilometer van de bodem van de Tsjoektsjenzee geveild.
Het is alleen de vraag wanneer de olieconsumptie gaat dalen door hogere benzineprijzen, ervaring leert dat de benzineverslaving hardnekkig is en er pas iets lagere consumptie optreedt als de bus of fiets extreem goedkoper is.quote:Op donderdag 3 januari 2008 08:46 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nee hoor het ligt er maar aan hoe je het benaderd. De prijs zal flink omhoog gaan en daardoor de vraag afnemen zodoende hoef er theoretisch geen grote tekorten te zijn.
Met je suggesetieve grafiek over dat de olieprijs in minder dan een 1 jaar 100% gestegen is kunnen we jou er ook van betichten te liegen, of in ieder geval de data te presenteren zoals jou dat het beste uitkomt.
Dat er niets mis is met de oliemarkt zal ik niet zeggen. Maar dat doemdenken daar geloof ik toch niet in. Een gedeelte van de snelle groei van china en india zal wel terug gaan zakken, ook de globaal geproducerde producten waarbij de vervoerskosten een groter deel van de kosten gaan worden zal wel weer wat verminderen.
Ik heb het idee dat het voornamelijk de westerse olieverslaving is die hardnekkig is, de opkomende economieen zoals china en india hebben dit nog niet zo erg. Voornamelijk omdat daar nog lang niet zoveel autos zijn.quote:Op donderdag 3 januari 2008 09:40 schreef henkway het volgende:
[..]
Het is alleen de vraag wanneer de olieconsumptie gaat dalen door hogere benzineprijzen, ervaring leert dat de benzineverslaving hardnekkig is en er pas iets lagere consumptie optreedt als de bus of fiets extreem goedkoper is.
Het commercieel verbruik berekend de extra kosten gewoon door.
quote:Ook de organisatie van olie-exporterende landen OPEC zei niets te kunnen doen om de olieprijs te drukken omdat haar leden al op volle capaciteit olie oppompen.
Bron Nu.n
Misschien moet je je beeld van de opkomende economieen een beetje bijstellen.. daar gaat erg veel transport per vrachtauto:quote:Op donderdag 3 januari 2008 09:52 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik heb het idee dat het voornamelijk de westerse olieverslaving is die hardnekkig is, de opkomende economieen zoals china en india hebben dit nog niet zo erg. Voornamelijk omdat daar nog lang niet zoveel autos zijn.
En de bus en fiets zijn al extreem goedkoper, vooral als je de vaste kosten van een auto meeneemt in je berekening. Ik heb al jaren geen auto meer en lach hard om mensen die zichzelf in de schulden storten om hun droomauto te financieren. Waarvan het gebruik over een paar jaar nog stukken duurder zal worden.Het voordeel gaat wel worden dat het fileprobleem zichzelf ook zo gaat oplossen.
quote:Op donderdag 3 januari 2008 09:52 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik heb het idee dat het voornamelijk de westerse olieverslaving is die hardnekkig is, de opkomende economieen zoals china en india hebben dit nog niet zo erg. Voornamelijk omdat daar nog lang niet zoveel autos zijn.
En de bus en fiets zijn al extreem goedkoper, vooral als je de vaste kosten van een auto meeneemt in je berekening. Ik heb al jaren geen auto meer en lach hard om mensen die zichzelf in de schulden storten om hun droomauto te financieren. Waarvan het gebruik over een paar jaar nog stukken duurder zal worden.Het voordeel gaat wel worden dat het fileprobleem zichzelf ook zo gaat oplossen.
Wie is er nu naief, de sukkels die maar steeds zo ver weg blijven werken en denken dat ze dan maar moeten gaan bezuinigen op andere dingen. Of de mensen die dichter bij huis werk accepteren, met iets minder loon maar netto houdt men meer over omdat die mobiliteitskosten zo hoog zijn geworden.quote:Op donderdag 3 januari 2008 10:05 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Als je denkt dat het file probleem hiermee opgelost wordt dan ben je echt ongelovelijk naive.
Bij stijgende mobiliteits kosten gaan mensen eerst op andere dingen bezuinigen.
Mensen moeten toch naar hun werk.
Ik ben in deze dure tijden iig erg blij dat ik een tankpas heb en dat ik kan gaan en staan waar ik wil zonder na te denken over kosten
quote:Op donderdag 3 januari 2008 10:09 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Wie is er nu naief, de sukkels die maar steeds zo ver weg blijven werken en denken dat ze dan maar moeten gaan bezuinigen op andere dingen. Of de mensen die dichter bij huis werk accepteren, met iets minder loon maar netto houdt men meer over omdat die mobiliteitskosten zo hoog zijn geworden.
Economische wetten zijn vrij zinloos omtrent Peak Oil. De olieprijs staat al astronomisch hoog en tot zover blijft de vraag alleen maar toenemen. Olie is onvervangbaar. Als er iets zou zijn dat olie kon vervangen had dat al lang moeten worden geïmplementeerd. Maar 'deskundigen' blijven steeds zeggen dat de olieprijs 'nog niet hoog genoeg is', dat 'de marktwerking het wel zal oplossen'.quote:Op donderdag 3 januari 2008 08:46 schreef Basp1 het volgende:
Nee hoor het ligt er maar aan hoe je het benaderd. De prijs zal flink omhoog gaan en daardoor de vraag afnemen zodoende hoef er theoretisch geen grote tekorten te zijn.
Ik lieg niet. Eind Januari/begin Februari stond de prijs van een vat olie op 50 dollar, gister (eventjes) op 100 dollar. Dat de prijs op 1 Januari 2007 op 60 (ofzo) stond en 31 December 2007 op 95 stond doet er geen reet toe. Wat er toe doet is dat er een stijgende trend is. En het einde is NIET in zicht.quote:Met je suggesetieve grafiek over dat de olieprijs in minder dan een 1 jaar 100% gestegen is kunnen we jou er ook van betichten te liegen, of in ieder geval de data te presenteren zoals jou dat het beste uitkomt.
Hogere prijzen zouden inderdaad de vraag moeten verlagen, maar de ervaring is anders. De prijs is nu al astronomisch hoog en tot zover blijft de vraag alleen maar stijgen. De wereld heeft geen keus, het enige wat ze kunnen gebruiken is olie. Daar betaal je graag meer voor.quote:Dat er niets mis is met de oliemarkt zal ik niet zeggen. Maar dat doemdenken daar geloof ik toch niet in. Een gedeelte van de snelle groei van china en india zal wel terug gaan zakken, ook de globaal geproducerde producten waarbij de vervoerskosten een groter deel van de kosten gaan worden zal wel weer wat verminderen.
Ja zo kunnen we nog wel ff doorgaan. Bij elk nieuw record is er wel iemand die gaat lopen schreeuwen over hoe het toch eigenlijk niet een record is. Uiteraard totaal geen aandacht aan het eigenlijke probleem bestedend: de prijs is vreselijk hoog (vergeleken met de afgelopen 10 jaar).quote:Op donderdag 3 januari 2008 09:27 schreef Jalu het volgende:
[..]
Nee dus. Hier wordt gerekend met de dollarwaarde in januari 2007, en we weten allemaal dat de dollar sinds 01-07 nog weer fors gedaald is.
Waarom zijn economische wetten vrij zinloos omtrent een olie piek. De olieprijs is nog steeds veel te goedkoop. Als we naar het verleden kijken 1973 (35 jaar terug) dan zien we ook dat de oliecrisis toendertijd een effect heeft gehad op het verbruik, en dus ook op de effcientie van apparaten. Waarom zou dit deze keer niet het geval gaan zijn.quote:Op donderdag 3 januari 2008 12:23 schreef waht het volgende:
Economische wetten zijn vrij zinloos omtrent Peak Oil. De olieprijs staat al astronomisch hoog en tot zover blijft de vraag alleen maar toenemen. Olie is onvervangbaar. Als er iets zou zijn dat olie kon vervangen had dat al lang moeten worden geïmplementeerd. Maar 'deskundigen' blijven steeds zeggen dat de olieprijs 'nog niet hoog genoeg is', dat 'de marktwerking het wel zal oplossen'.
Er zijn al voldoende alternatieven voorhanden voor veel producten. Als we weten dat we de meeste olie gebruiken om ons te verplaatsen dan zal voornamelijk het makkelijk verplaatsen een heel stuk gaan verminderen. Ja dan kan jan onder modaal helaas niet meer 3 * per jaar op vakantie naar spanje met een goedkope luchvaartmaatschappij. Lang leven de luchtvaartlobby dat men nog steeds geen accijnsen op kerosine heeft ingevoerd.quote:Wanneer is olie dan wél duur genoeg? 200$, 500$, 1000$?? Olie is nóóit duur genoeg omdat het onvervangbaar is. Als er een alternatief zou zijn, zou dat al lang wijdverbreid geïmplementeerd zijn. Dan kan je wel roepen dat het allemaal één groot complot is van de oliemaatschappijen, maar stiekem weet je zelf ook wel dat je jezelf voor de gek houdt.
In de 2e WO is het duitsland wel gelukt om redelijk wat kolen om te zetten met het fischer tropsch proces, waarom zou dat nu niet meer geen lukken? In china is men al Coal To Liquid plants aan het bouwen.quote:Er is genoeg energie, dat weet ik. We hebben de zon, ladingen aardkolen en uranium. Maar daar gaat het niet om. Peak Oil is geen energiecrisis, het is een vloeibare energiecrisis. We hebben makkelijk opslaanbare/vervoerbare en energiedichte bronnen nodig. Waterstof is een lachertje, biobrandstof is er te weinig en als we aardkool kan je niet snel genoeg in olie omzetten.
In de jaren 70 had de club van rome al het boekje limits to growth gepubliceerd en werd men voor gek verklaard.quote:Het gaat om de snelheid van productie, de energie die er nodig is om te produceren (EROEI), en de energiedichtheid en vervoerbaarheid van de energie bron. Uit oliezanden wordt ellendig langzaam olie gewonnen tegen een lage EROEI (energy returned on energy invested), waterstof is wellicht snel te produceren maar slecht op te slaan en de EROEI is om te huilen. En zo kan je alle zogenaamde alternatieven langs die allemaal een bepaalde tekortkoming hebben. (olie heeft ook tekortkomingen zoals uitstoot van gassen bij gebruik, beperkte hoeveelheid aanwezig < dat laatste was vroegâh nog niet zo)
Ja die burgers zullen wel even moeten wennen dat ze weer in het OV moeten gaan stappen. Kunnen we oude spoorlijnen weer in ere herstellen.quote:Een combinatie zou kunnen ja, maar dat vergt te veel inspanning, toewijding en opoffering van de gewone burger, die daar totaal geen zin in heeft. 'Autorijden is ons goed recht', komt bij me op.
Nee ik zeg ook nergen dat je liegt, maar dat je wel een arbitrair punt in de grafiek pakt om te zeggen dat de olieprijs 100% gestegen is. Mischien dat de olieprijs eind januari ook nog een keer de 80 dollar haalt, dan gaan we toch ook niet zeggen dat de olieprijs 20% gezakt is.quote:Ik lieg niet. Eind Januari/begin Februari stond de prijs van een vat olie op 50 dollar, gister (eventjes) op 100 dollar. Dat de prijs op 1 Januari 2007 op 60 (ofzo) stond en 31 December 2007 op 95 stond doet er geen reet toe. Wat er toe doet is dat er een stijgende trend is. En het einde is NIET in zicht.
zie mijn betoogje hierboven over 1973. Verder is alles in de economie een E functie en zal men er ooit mischien wel achter gaan komen dat het niet door kan blijven groeien. Maar dat is weer een andere discussie.quote:Hogere prijzen zouden inderdaad de vraag moeten verlagen, maar de ervaring is anders. De prijs is nu al astronomisch hoog en tot zover blijft de vraag alleen maar stijgen. De wereld heeft geen keus, het enige wat ze kunnen gebruiken is olie. Daar betaal je graag meer voor.
Ik zie dit toch als een positief punt dan komt er tenminste weer schot in de alternatieven. Als we pech hebben worden de alternatieven alleen net zo vervuilend als de huidige bronnne.quote:Over 2 jaar is de vraag naar olie 91 miljoen vaten/dag. Op dit moment hangen we (sinds midden 2004) rond de 85 miljoen. Ik zie dingen niet graag negatief, maar hier optimistisch blijven is naïef en onrealistisch.
Nog steeds veel te goedkoop.quote:Ja zo kunnen we nog wel ff doorgaan. Bij elk nieuw record is er wel iemand die gaat lopen schreeuwen over hoe het toch eigenlijk niet een record is. Uiteraard totaal geen aandacht aan het eigenlijke probleem bestedend: de prijs is vreselijk hoog (vergeleken met de afgelopen 10 jaar).
Jij bent gek.quote:Op donderdag 3 januari 2008 10:19 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik ga in 2008 ook weer 50km verder bij mijn werker vandaan wonen.
Waarom?? Omdat ik fatsoenlijke betaalbare woonruimte wil en deze in de omgeving Utrecht niet te krijgen is.
Dat ik daarbij in de file moet staan zal mij een zorg zijn.
Ik woon zometeen in één 2 onder één kap met garage dan ipv een kut 2/3 kamer appartement in een prachtwijk
Die paar uur extra reistijd neem ik dan graag voor lief.
Van extra mobiliteitskosten heb ik geen last gezien de baas die voor 100% voor zijn rekening neemt
Jawel, het moet juist wel zo doorgaan, zo lang dat de klap valt en men wakker wordt.quote:Op donderdag 3 januari 2008 13:33 schreef Freak187 het volgende:
De schaarste neemt toe, de kosten worden hoger, maar we blijven benzineslurpers kopen en we vliegen 3x per jaar naar zonnige bestemmingen. Wanneer wordt de mensheid een keer onafhankelijker van olie? Zo kan het toch niet doorgaan?
idd. Mis je 's ochtends en 's avonds elke dag weer 1 uur van je leven. Liever een minder huis en 5 uur per dag om dingen te doen die ik leuk vindt dan 3 uur per dag in een mooi huis. Vrije tijd is zooo kostbaar.quote:Op donderdag 3 januari 2008 13:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Jij bent gek.Heb je een mooi huis, ben je er nooit omdat je continu in de file staat.
Die wetten doen er niet toe omdat gebleken is dat ze niet kloppen. De vraag naar olie is niet afgenomen nu de prijs zo hoog is. Iedereen wil nog steeds evenveel. In 1973 (en 1979) was het telkens een echte 'schok' in de olieprijzen, nu verloopt het allemaal veel geleidelijker. Daarom slaapwandelen we in de val, om het maar zo te zeggen. Zou de olie nu (net als in de 70'er jaren) in één klap 400% stijgen, zouden we misschien wel wat meer investeren in zuiniger en efficiënter leven. Maar zeker niet in dit tempo, waar alles geleidelijk gaat. 'Zuiniger leven? Alleen als ik daar geen luxe voor in hoef te leveren', hoor ik de gemiddelde burger al zeggen.quote:Op donderdag 3 januari 2008 13:15 schreef Basp1 het volgende:
Waarom zijn economische wetten vrij zinloos omtrent een olie piek. De olieprijs is nog steeds veel te goedkoop. Als we naar het verleden kijken 1973 (35 jaar terug) dan zien we ook dat de oliecrisis toendertijd een effect heeft gehad op het verbruik, en dus ook op de effcientie van apparaten. Waarom zou dit deze keer niet het geval gaan zijn.
Olie is de basis-grondstof voor economische groei. Alleen als we in een (zware) recessie terecht komen zal de vraag noemenswaardig afnemen, maar zeker nóóit tijdens deze jaren van economische groei.quote:One of the biggest problems facing the IEA, the EIA and a host of analysts and "experts" who claim that "high prices cut demand" either directly or by dampening economic growth is that this does not happen in the real world. Since early 1999, oil prices have risen about 350%. Oil demand growth in 2004 at nearly 4% was the highest in 25 years. These are simple facts that clearly conflict with received notions about "price elasticity". World oil demand, for a host of easily-described reasons, tends to be bolstered by "high" oil and gas prices until and unless "extreme" prices are attained. This is the real fundamental, on the demand side.
Maar dat zal pas gebeuren bij extreem hoge prijzen. Tegen die tijd is elke inspanning om van de olie-afhankelijkheid af te komen zinloos aangezien je energie (olie) nodig hebt om enige verandering aan te brengen. Men zal pas de motivatie hebben om iets te gaan doen als het écht niet meer anders kan en het dus al te laat is.quote:Er zijn al voldoende alternatieven voorhanden voor veel producten. Als we weten dat we de meeste olie gebruiken om ons te verplaatsen dan zal voornamelijk het makkelijk verplaatsen een heel stuk gaan verminderen.
Het kán wel, natuurlijk kunnen we olie uit aardkolen en aardgas halen. Alleen kan dat niet snel genoeg en niet op grote schaal. Je kan geen 10 miljoen vaten olie per dag uit aardgas en aardkool halen, wat wel nodig zou zijn over een aantal jaar, om nog maar te zwijgen over alle energie die het kost om die omzetting te realiseren en de daarbij komende uitstoot van gassen.quote:In de 2e WO is het duitsland wel gelukt om redelijk wat kolen om te zetten met het fischer tropsch proces, waarom zou dat nu niet meer geen lukken? In china is men al Coal To Liquid plants aan het bouwen.
M. King Hubbert werd ook voor gek verklaard toen hij voorspelde dat de olieproductie van de (lower 48) VS in 1970 zou pieken. Maar dat gebeurde, en die productie daalt nog elk jaar.quote:In de jaren 70 had de club van rome al het boekje limits to growth gepubliceerd en werd men voor gek verklaard.
Eens. Het is belachelijk als je erover nadenkt, maar zoveel makkelijker om er niet over na te denken.quote:Ja die burgers zullen wel even moeten wennen dat ze weer in het OV moeten gaan stappen. Kunnen we oude spoorlijnen weer in ere herstellen.
De gewone burger kan op den duur niets anders meer dan naar alternatieve reismethodes op zoek gaan.
Door de effcientie verbeteringen die we de afgelope jaren op alle gebeiden behaald hebben halen we meer producten uit 1 vat olie. Hierdoor is de prijs die we er vandaag de dag voor betalen nog steeds stukken lager als jaren geleden. Dan gaan we gewoon op den duur terug naar ene andere situatie.
Het meest ineffcient blijft toch wel dat mensen dagelijk met 1 persoon in een auto van 1500 kilo stappen om in een stad verderop te gaan werken, terwijl uit de stad verderop hetzelfde andersom gebeurd.
Iedereen probeert de presentatie van feiten een klein beetje naar zijn/haar hand te zetten, ik ook dus.quote:Nee ik zeg ook nergen dat je liegt, maar dat je wel een arbitrair punt in de grafiek pakt om te zeggen dat de olieprijs 100% gestegen is. Mischien dat de olieprijs eind januari ook nog een keer de 80 dollar haalt, dan gaan we toch ook niet zeggen dat de olieprijs 20% gezakt is.
Hmm... ik vind die discussie anders wel bij Peak Oil passen. Een economisch stelsel gebaseerd op oneindige groei in een eindige wereld. Een economisch stelsel dat op fossiele brandstof draait. Aan alles komt een einde.quote:zie mijn betoogje hierboven over 1973. Verder is alles in de economie een E functie en zal men er ooit mischien wel achter gaan komen dat het niet door kan blijven groeien. Maar dat is weer een andere discussie.
Volgens mij wil niet iedereen nog steeds evenveel, maar iedereen wil meer meer meer.quote:Op donderdag 3 januari 2008 17:11 schreef waht het volgende:
Die wetten doen er niet toe omdat gebleken is dat ze niet kloppen. De vraag naar olie is niet afgenomen nu de prijs zo hoog is. Iedereen wil nog steeds evenveel. In 1973 (en 1979) was het telkens een echte 'schok' in de olieprijzen, nu verloopt het allemaal veel geleidelijker. Daarom slaapwandelen we in de val, om het maar zo te zeggen. Zou de olie nu (net als in de 70'er jaren) in één klap 400% stijgen, zouden we misschien wel wat meer investeren in zuiniger en efficiënter leven. Maar zeker niet in dit tempo, waar alles geleidelijk gaat. 'Zuiniger leven? Alleen als ik daar geen luxe voor in hoef te leveren', hoor ik de gemiddelde burger al zeggen.
We gaan het vanzelf zien als het olieaanbod echt gaat zakken ipv op zijn top blijven. Dan kan het geod zijn dat het ene met het andere samenhangt en we vanzelf in een depressie terecht komen en hierdoor ook de vraag naar olie zakt. (En misschien om het doemdenken even voor te zetten een subtiantieel gedeelte van de wereld populatie afsterft, dan zou malthus toch gelijk hebben)quote:Olie is de basis-grondstof voor economische groei. Alleen als we in een (zware) recessie terecht komen zal de vraag noemenswaardig afnemen, maar zeker nóóit tijdens deze jaren van economische groei.
Men is in mijn optiek met genoeg dingen bezig om het wel te proberen. Of het snel genoeg gaat is wel de vraag. Bijvoorbeeld kyoto zie ik als een maatregel om energie efficienter te gaan leven dat het milieu er ook nog bij gebaat is, is een bijkomend voordeelquote:Maar dat zal pas gebeuren bij extreem hoge prijzen. Tegen die tijd is elke inspanning om van de olie-afhankelijkheid af te komen zinloos aangezien je energie (olie) nodig hebt om enige verandering aan te brengen. Men zal pas de motivatie hebben om iets te gaan doen als het écht niet meer anders kan en het dus al te laat is/
Flink wat plants bouwen en het is mogelijk. We krijgen het nu ook voor elkaar om dagelijks die 85 miljoen vaten te vervoeren en te raffineren. Dat zou in ieder geval niet mijn gewenste oplossing zijn.quote:Het kán wel, natuurlijk kunnen we olie uit aardkolen en aardgas halen. Alleen kan dat niet snel genoeg en niet op grote schaal. Je kan geen 10 miljoen vaten olie per dag uit aardgas en aardkool halen, wat wel nodig zou zijn over een aantal jaar, om nog maar te zwijgen over alle energie die het kost om die omzetting te realiseren en de daarbij komende uitstoot van gassen.
Ik verwacht eigenlijk dat er voldoende alternatieven gaan komen die de CTL en GTL niet meer noodzakelijk maken. Waterstof als opslag van energie zie ik niet zitten vanwege de lage energiedichtheid die dat heeft. We zullen waterstof toch weer aan C atomen moeten gaan binden om een vloeistof te maken die net zoveel energie-inhoud heeft als benzine.quote:Maar het zal inderdaad wel veel meer gaan gebeuren, net als Hitler 65 jaar geleden zoekt de wereld wanhopig naar olie, wetende dat dat de enige keus is.
Maar om een beetje genuanceerd beeld te schetsen doet dit mijns inziens weing goeds voor de peakoil discussie. Net zoals velen op dit moment Al gore afrekenen vanwege een paar kleine foutjes in zijn film. Zoals we hierboven ook kunnen zien dat iemand oprecht denkt dat dadelijk de olie op zal zijn. terwijl we pas halverwege zijn.quote:Iedereen probeert de presentatie van feiten een klein beetje naar zijn/haar hand te zetten, ik ook dus.Wees blij dat ik niet aan de grafiek heb 'gesleuteld'.
Volgens mij is voornamelijk onze extreme groei te danken geweest aan goedkope olie. Nu wordt het een kwestie van de boel consolideren en stabiliseren.quote:Hmm... ik vind die discussie anders wel bij Peak Oil passen. Een economisch stelsel gebaseerd op oneindige groei in een eindige wereld. Een economisch stelsel dat op fossiele brandstof draait. Aan alles komt een einde.
Ik denk echt dat je wat te pessimistisch bent. Maar we gaan het zien wat er gebeurd na 2012 als volgens sommigen de prodcutie gaat verminderen. We leven in ieder geval in spannende tijden.quote:Begrijp me niet verkeerd. Ik wíl helemaal niet dat mijn voorspellingen waarheid worden, maar ik vrees er wel voor. Daarnaast vrees ik ook voor de onwetende burger die voor problemen gaat zorgen als het dan ook echt gebeurd.
Zou best kunnen hoor, na een tijdje op peakoil.com/forums rond hangen wordt iedereen pessimistisch. Maar idd, we zullen moeten afwachten en kijken wat de OPEC en andere olie-producerende landen klaar weten te spelen.quote:Op donderdag 3 januari 2008 18:14 schreef Basp1 het volgende:
Ik denk echt dat je wat te pessimistisch bent. Maar we gaan het zien wat er gebeurd na 2012 als volgens sommigen de prodcutie gaat verminderen. We leven in ieder geval in spannende tijden.
Is de VS geen (grote) handelspartner van ons? Of valt dat wel mee. Als zij in een recessie komen kunnen ze ons ook meetrekken.quote:Op donderdag 3 januari 2008 18:17 schreef henkway het volgende:
Als de US in een flinke recessie raakt heben we voor de eerste tien jaar de problemen afgewend
Ja ik denk dat die onzinnige legers overal, enorme olieslurpers zijn.quote:Op donderdag 3 januari 2008 23:07 schreef waht het volgende:
[..]
Zou best kunnen hoor, na een tijdje op peakoil.com/forums rond hangen wordt iedereen pessimistisch. Maar idd, we zullen moeten afwachten en kijken wat de OPEC en andere olie-producerende landen klaar weten te spelen.
[..]
Is de VS geen (grote) handelspartner van ons? Of valt dat wel mee. Als zij in een recessie komen kunnen ze ons ook meetrekken.
Het is in mijn ogen weer tijd voor de OPEC om te laten zien wie er de macht heeft zodat de normale burger eens inziet hoe waardevol olie nou echt is. Maar met al die Amerikaanse soldaten in die regionen zal dat vast niet gebeuren. Misschien dus als de nieuwe president van de VS de troepen terugtrekt. Wie weet wordt George Bush dan wel geprezen voor zijn adequate optreden tegen tegenwerkende OPEC-leden.
Klopt, de VS importeert dagelijks 12 miljoen vaten olie, Japan moet haar gehele consumptie importeren aangezien ze zelf niks produceren.quote:Op vrijdag 4 januari 2008 08:31 schreef Freak187 het volgende:
Zag een statistiek in de Volkskrant staan met de grootste olie-afnemers in de wereld. Aan kop gaat de VS met iets van 20.000 vaten per dag, op de tweede plaats staat Japan met 5000 vaten per dag. De VS staat dus op eenzame hoogte en als je hun comsumptiegedrag bekijkt lijkt er geen verandering in te komen. De auto's rijden allemaal nog 1 op 5 en ze betalen voor een gallon benzine geen ruk.
Bush heeft gewoon gelijk. In het vorige topic heb ik ook een quote van hem gepost waarin hij zei dat de olie zo duur was omdat de wereld te veel gebruikt en de productie niet stijgt.quote:Bush heeft wel eens in een rede gezegd dat de VS van z'n olie addiction af moest komen, maar hoe gaan ze dat realiseren?
Op the oil drum schetst men vaak in mjin optiek een wat realistischer beeld.quote:Op donderdag 3 januari 2008 23:07 schreef waht het volgende:
Zou best kunnen hoor, na een tijdje op peakoil.com/forums rond hangen wordt iedereen pessimistisch.
Denk dat de Nederlandse regering alleen maar blijft graaienquote:Brussel - België gaat de accijns op benzine verlagen als de prijs boven de 1,50 per liter komt.
De lagere accijns moet de prijsstijging voor automobilisten enigszins dempen. De accijns op diesel was in België al eerder iets verlaagd, na aandringen van belangenorganisaties.
In Nederland zijn geen compensatiemaatregelen in het vooruitzicht gesteld voor de stijgende prijs van benzine, die ruim 10 cent per liter hoger is dan in België.
Ik koop niet elke dag een auto of een horloge neequote:Op woensdag 2 januari 2008 20:58 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Bijna elke dag wel. Een auto, een ring, een stukje elektronica, een horloge...
Jij niet?
Als het verbruik daalt dan zakt de prijs per vat weer, dus bij een recessie of een forse vogelgriepepidemie.quote:Op zaterdag 5 januari 2008 16:30 schreef rutger05 het volgende:
Ach, het zakt ook wel weer. Leuk voor de producenten en speculanten deze hoge olieprijzen.
quote:The effects of peak oil won't necessarily plunge the world into depression, but higher and higher energy prices will change the way we do business. Rubin suggests there will be a reversal of globalization trends, such as a return to regional economics.
"Distance is going to start costing on a scale never seen before, at least not in the context of post-war economies," Rubin says.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |