Kan je geen korrelgist gebruiken?quote:Op vrijdag 23 november 2018 20:51 schreef ikheetmartijn het volgende:
Zo eens even een starter maken voor zondag.
White Labs WLP510 Bastogne Belgian Ale opschalen naar 1,5 liter voor 30 liter Chouffe.
Dit wordt de 2e keer dat ik een starter ga maken (luie korrelgistgebruiker, en al wel op 23 brouwsels zitten).
Nog tips?
quote:Mijn Irish Red.
Ik had hem uit de gistkist gehaald en op de tafel gezet, waar ik hem de volgende dag zou bottelen.
Dat werd een dag later, door omstandigheden.
Tot mijn grote schrik lag het waterslot op het deksel.
En, je raadt het al, lichte oxidatiesmaak.
Alsnog gebotteld en weggezet.
Na een week heb ik eens een flesje opengemaakt, om te kijken of er al wat koolzuur op zat.
Viel tegen. Net als de smaak.
Het leek alsof de oxidatiesmaak erger was geworden.
Ik had er al 2 maanden niet meer naar omgekeken, maar ik wilde toch nog eens proeven, voordat ik zou besluiten om de flesjes leeg te gieten voor een volgende batch.
Wonder boven wonder was de oxidatiesmaak weggezakt en wordt hij bijna volledig overstemt door de fruitigheid. Bijna.
Zonder dat zweempje oxidatie, zou het een erg smakelijk biertje zijn.
Het is merkbaar, maar het is niet meer zo storend dat ik het weg ga gooien.
Sterker; ik heb er de afgelopen 2 weken al een krat van op.
Mooie, rode kleur. Zou nog een tintje donkerder mogen.
Fruitig; licht Cassis, met een lichte citrus ondertoon. Klein zweempje gebrandheid van het handje Gebrande Gerst. Iets carameligs van de Munich Dark. Jammer van de oxidatie.
Fijne carbonatie. Niet te veel, net niet te weinig.
Schuimkraag blijft niet erg lang staan, maar daar geef ik de oxidatie maar de schuld van. Wel constant een filmpje.
Ga ik nog een keer proberen.
Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?quote:Op maandag 10 december 2018 19:08 schreef marc0871 het volgende:
Stukje over mijn Irish Red op hobbybrouwen
[..]
Nee, Eerder wat caramel zoetigs.quote:Op maandag 10 december 2018 22:04 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Leuk stuk! Was het ook niet zurig geworden?
Ik had honing erbij gedaan om te proberen! Uiteraard zal de smaak van honing steeds minder worden met de dagen, maar smaakt heerlijk! Vrienden vonden het geslaagd!
quote:Irish Red Ale
Algemene kenmerken
Een
Irish Red Ale is een zoetig/geroosterd amber tot koperkleurig Iers biertype van hoge (soms lage) gisting met 4,0 tot
5,2 Vol% alcohol
.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot (rood)koperkleurig
. Helder
. Romige, glasplakkende
schuimkraag.
Het koolzuurgehalte is gemiddeld.
Geurassociaties
Laag tot gemiddeld mout aroma, vaak karamel, soms ook geroosterd of toffee-achtig. Soms licht fruitig, licht hoppig. Kan
een weinig diacetyl bevatten, verder vrij schoon (vooral de ondergistende versie).
Smaak
Karamelmoutige zoetigheid, soms ook licht geroosterd of toffee-achtig. Lage hopbitterheid, normaal geen hopsmaak
(licht Engels indien wel aanwezig). Licht fruitig. Medium moutbitterheid door geroosterde mout, wat de totale bitterheidsindruk kan verhogen.
Basissmaak
De basissmaak is bitter, zoetig, soms iets zoutig
.
Body
De body is dun tot medium.
Mondgevoel
Aangenaam ‘glad’ mondgevoel; plakkerig, soms metaalachtig. Medium vergistingsgraad. De koolzuurprikkeling is gemiddeld. Licht alcohol warmend bij de sterkere versies.
Nasmaak
Droog tot zoetig. Schoon (vooral in geval van ondergisting). Fruitig, bitterig, soms zeer (mout)bitter.
Opmerkingen
Irish Red Ale kan diacetyl bevatten. Wordt soms ook ondergistend gebrouwen.
Technische kenmerken
Begin SG
1036 – 1048
SVG 75 – 85%
Alcoholpercentage
4,0 – 5,2 Vol%
Kleur 25 – 40 EBC
Bitterheid
20 – 30 EBU
Koolzuurgehalte
4,4 – 5,2 gr/ltr
Voorbeelden
Murphy’s, Guinness, Kilkenny, Beamish Red
Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!quote:Op maandag 10 december 2018 22:24 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Nee, Eerder wat caramel zoetigs.
Verder is er in de vergisting ook niets fout gegaan.
Alleen dat het vat een tijdje open heeft gestaan.
Toch iig een deel van de laatste 2 dagen.
Verder kan ik mij helemaal vinden in de beschrijving in de BKG (Bier Keurmeesters Gilde) gids
[..]
Ik doe geen cold crash.quote:Op maandag 10 december 2018 22:53 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Ik denk ook om even wat langer te laten staan, de schuimkraag is nog niet goed genoeg en mag wat minder zoet!
De laatste paar brouwsels met cold crash gedaan, goed merkbaar verschil maar het duurt dan wel wat langer tot bier goed is (zeker met donkere bieren) in de fles.
Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.quote:Op maandag 10 december 2018 23:37 schreef Watashiwa het volgende:
Moet ook eerlijk toegeven dat cold crash best handig is als je het bottelen wil uitstellen
Maar dan moet je na het bottelen meer geduld hebben
Dat laatste mag best met uitroeptekenquote:Op maandag 10 december 2018 23:45 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Tja, bier brouw je dan ook met water, mout, hop, gist en veel geduld.
Niet als je de echte Chouffe gist wil.quote:Op maandag 10 december 2018 17:56 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Kan je geen korrelgist gebruiken?
Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.quote:Op zondag 9 december 2018 22:53 schreef marc0871 het volgende:
Aangezien het weer het niet toeliet om mijn gebruikelijke 20 liter buiten te brouwen, heb ik 10 liter SMaSH Pale Ale Cascade binnen op het fornuis gebrouwen.
Veel meer trekt het fornuis niet.
Begonnen met 9 liter water van 68 graden.
Na toevoegen van 2,250 kg Pale mout, was de temperatuur gezakt naar 66 graden.
Onder regelmatig roeren, heb ik dat ruim een uur aangehouden. (Tussentijds de temperatuur nog een keer op peil gebracht).
Daarna gaan filteren en gespoeld met nog 5 liter water van 80 graden.
Daarna gaan koken. Iets meer dan een uur.
De eerste 12,5 gram cascade heb ik bij begin koken toegevoegd.
De tweede gift was wederom 12,5 gram, op 10 minuten voor het eind.
Toen ook de spiraalkoeler in het wort gezet, om te steriliseren.
Na het koken de ingaande slang aan de keukenkraan gezet en de temperatuur teruggebracht naar zo'n 25 graden.
Daarna het wort in het gistvat laten lopen en US-05 er overheen gestrooid.
Daarna het vat in de gistkist (oude vrieskist met Inkbird en verwarmingsbuis) gezet, om terug te koelen naar 20 graden.
Daar zal het de eerste 2 weken staan, voordat ik de eerste meting ga uitvoeren.
Start SG was 1.050. Naar verwachting.
Het wachten is weer begonnen.
Nope. Die stijl ligt me niet. Heb ik niets mee.quote:Op maandag 10 december 2018 23:57 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Dat laatste mag best met uitroepteken
Ga je meedoen aan de Brand wedstrijd (winterbier)? Wel erg kort allemaal, winterbier kan zeker gisten voor 5 maanden en kwamen hier in november mee
Mja, ik ben niet zo van de hopbommen.quote:Op dinsdag 11 december 2018 14:29 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Klinkt goed Marc. Nog aardig beschaafd met de Cascade gestrooid.
Wil hier ook nog wat meer van dat soort kleinere experimentjes opzetten.Verschillende smash bieren (hop en mout) zodat ik ze naast elkaar kan proeven en beter kan leren onderscheiden.
Het probleem is hier alleen dat mijn brouwdagen schaars zijn en het dan gelijk "groots en exotisch" moet
WLP001quote:Op woensdag 12 december 2018 08:40 schreef ikheetmartijn het volgende:
Wat voor gist ga je gebruiken Fogel?
Alcohol Tolerance:quote:
Ja, maar ik heb dit gist nog nooit gebruikt. Misschien moet ik er ook nog ec1118 bijgooien voor de ‘laatste meters’.quote:Op woensdag 12 december 2018 09:06 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Alcohol Tolerance:
High (10 - 15%)
Pittig! Die berekende 15% is inclusief hergisting op de fles?
Poehee.quote:Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l
Mja, Champagnegist was ook het eerste waar ik aan dacht.quote:
Netjes.quote:Op zondag 16 december 2018 18:32 schreef Fogel het volgende:
OG is een mooie 1.110 geworden, doel was 1.113, maar ach.
Ook lekkerquote:Op maandag 17 december 2018 10:47 schreef ikheetmartijn het volgende:
Netjes. Succes met de gisting en hergisting.
Hier zondag het laatste bier van het jaar gebrouwen. Een tripel (m'n 2e in 26 brouwsels).
1.078. Wordt zo'n 8,5% -> 8,9% op fles.
quote:Op dinsdag 11 december 2018 22:42 schreef Fogel het volgende:
Ben nu de giststarter aan het maken voor mijn Brewdog AB:04 clone.
Een dikke RIS van 15%.
In het weekend ga ik die brouwen, 16kg mout voor een batch van 25l
Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?quote:Op dinsdag 11 december 2018 21:32 schreef Sarabi het volgende:
Wij gaan wel mee doen met de wedstrijd van Brand. Geen ervaring met Winterbier maar we gaan het zien
En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
De site voor het ONK2019 komt pas ergens in januari online.quote:Op vrijdag 28 december 2018 01:27 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Wil graag ook meedoen voor de ONK wedstrijd (eerste keer) met mijn befaamde IPA en Porter bier! Maar ik kan online niet vinden wanneer dat begint. Iemand idee?
Suiker? Voor zo'n vol bier?quote:Op vrijdag 28 december 2018 01:11 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Kan je niet anders gewoon veel suiker toevoegen? haha
Wat is je verwachting qua eind SG?
Ben benieuwd
Als hobbybrouwer geef ik je groot gelijk, maar 'grote' brouwerijen doen niets anders (qua kostenbesparing en meeste mensen proeven het verschil niet eens).quote:Op vrijdag 28 december 2018 20:35 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Suiker? Voor zo'n vol bier?
Suiker geeft 'lege' alcohol, waardoor je de body teniet doet.
Lijkt me niet dat dat de bedoeling is.
Eind SG? Zou me verbazen als die onder de 1.030 gaat eindigen.
[edit]
Ah, laag gemaischt (63).
Komt ie vast wat lager uit.
Het recept zegt 1.018
Heb de 50, bevalt me erg goed!quote:Op donderdag 24 januari 2019 23:32 schreef noodgang het volgende:
Morgen mn Easybrew 30 maar eens uitproberen! Een Saison om het apparaat in te wijden
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzoquote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:17 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Heb de 50, bevalt me erg goed!
Herkenbaar. Heb hem nu redelijk onder controle. Volume en OG komen nu telkens aardig goed uit.quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:
[..]
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo
Ik hield veel meer over dan volgens mn recept de bedoeling was. Het paste amper in mn gistvat. Wat lager SG dan gepland ook, waarschijnlijk daardoor. Staat nu te gisten, ik ben benieuwd of het een lekker biertje wordt.
Wel echt een genot dat gebruikersgemak van die automatische brouwketel
Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?quote:Op vrijdag 25 januari 2019 10:33 schreef Fogel het volgende:
De RIS is op 1.024 gestagneerd. Heb het in een vat geheveld en heb er suikerwater bijgedaan, maar verwacht eigenlijk dat het gist te dood is om nog koolzuur te produceren. Indien dat het geval is dwing ik de CO2 er gewoon in (vandaar op vat en niet in een fles).
vers, zonder koolzuur en warm smaakt het al heel erg goed, dus ben erg benieuwd hoe dit verder ontwikkelt.
Heb gister 150kg mout besteld, dus voorlopig hoef ik niet meer naar de brouwwinkel.
Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:21 schreef noodgang het volgende:
[..]
Topapparaat idd! Ik moet alleen nog wat spelen met het kookverlies enzo
Ik hield veel meer over dan volgens m'n recept de bedoeling was.
Ja dat had ik ook gelezen, daarom vooraf zelf maar afgemeten. Denk dat ik de instellingen in Brouwhulp maar even moet gaan controleren, begon voor 23 liter al met meer dan 23 liter maischwater (en daarna dus nog spoelwater, weet zo even niet meer hoeveel).quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:46 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Wacht staat me nog iets bij dat de 30 versie de maatvoering pas begint te rekenen VANAF het kraantje.
Dus dat zou eventueel een 2,5 litertje verschil kunnen verklaren. Even opmeten of dat bij jou ook het geval is.
Dat heb ik ook eerst gedaan inderdaad. Ik brouwde eerst op m'n gasstel met een "Menno" pan onder de afzuigkap. Nou past een EB50 met uitgeschoven moutkorf niet meer onder m'n afzuigkap. Het droop van m'n muren tijdens de test...dus vanaf nu maar in de garagequote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:54 schreef noodgang het volgende:
[..]
Misschien even binnenkort een test doen met enkel water en meten hoeveel liter er in een uur verdampt.
1.110.quote:Op dinsdag 29 januari 2019 11:31 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Je zou ze nog een week op 22/23 graden weg kunnen zetten?
Maar 1024 lijkt me niet heel gek, wat was je OG?
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?quote:Op vrijdag 12 april 2019 12:36 schreef T-Force het volgende:
Ik brouw ook sinds kort, wel vrij actief, maar moet nog veel leren.
Een prima gelukte Tripel, tikje mislukte SMASH IPA, uitstekend gelukte Brown Ale, en een Saison in het vat die momenteel ranzig smaakt verder wil ik binnenkort iets gaan proberen met Kveik gist.
Heb wat flesjes Inspector Norse van Van Moll gekocht om daar het gist van op te kweken. Iemand ervaring met het opkweken van Kveik? Ik lees van allerlei dingen over het underpitchen van de Kveik.
Mijn idee was om een Imperial Brut IPA te maken (met amylase enzymen)
Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer gewordenquote:Op vrijdag 12 april 2019 14:09 schreef Saind het volgende:
Moet je voor brut IPA niet per definitie champagnegist gebruiken ipv kveik?
Ja niet dat het een slecht idee is, maar als het commercieel bier was zou ik kwaad worden want een brut IPA is het nietquote:Op vrijdag 12 april 2019 17:19 schreef T-Force het volgende:
[..]
Eigenlijk wel, maar gezien de eigenschappen van Kveik denk ik dat dit ook best moet lukken. Kveik vergist namelijk best ver door, zeker als ik ook nog amylase enzymen toe ga voegen. Mocht het niet lukken, is het een niet zo geslaagd experiment, maar ben ik wel wat wijzer geworden
In alle recepten die ik kan vinden lees ik niets over champagnegisten, er worden diverse soorten gist gebruikt, in combinatie met 'Amyloglucosidase enzymen' om het bier zo droog mogelijk te maken. Volgens mij is dat ook eigenlijk het enige kenmerk van een Brut IPA, dat er zo goed als geen restsuikers meer in zitten.quote:Op vrijdag 12 april 2019 17:28 schreef Saind het volgende:
Ja niet dat het een slecht idee is, maar als het commercieel bier was zou ik kwaad worden want een brut IPA is het niet
Maar kveik gaat niet mega droog ook, zouden die enzymen veel uitmaken daarin?
Vette shit! Is het ook een volledige kveik cultuur of een isolated strain die je commercieel kunt bestellen?quote:Op maandag 22 april 2019 17:29 schreef Saind het volgende:
In het kader van kveik iig, dit weekend 2 bier gebrouwen.
Gisteren een IPA met Motueka, Citra en Cascade en 50 gram bloedsinaasappelschil, SG 1,048
Nu een Imperial IPA aan het brouwen. Bijna klaar met koken op 1,100 SG, Centennial, Amarillo en Magnum op iets van 150 IBU. Allebei vergist met Voss kveik. Ben zeer benieuwd
Het is een volledige cultuur die ik tweedehands heb. Het is de Voss strain, toch wel de bekendste denk ik, opgekweekt uit een fles bier van van Moll die die gist weer hebben gekregen van Haandbryggeriet in Noorwegenquote:Op maandag 22 april 2019 21:45 schreef T-Force het volgende:
[..]
Vette shit! Is het ook een volledige kveik cultuur of een isolated strain die je commercieel kunt bestellen?
Die gist uit de flesjes Inspector Norse van VM/Haandbryggeriet schijnt geen volledige cultuur te zijn, maar de sigmund's voss strain. Onder andere te koop via The Yeast Bay. Ik had namelijk precies hetzelfde idee in m'n hoofd om te gaan doen, maar uiteindelijk toch via facebook originele volledige culturen gekochtquote:Op maandag 22 april 2019 21:55 schreef Saind het volgende:
[..]
Het is een volledige cultuur die ik tweedehands heb. Het is de Voss strain, toch wel de bekendste denk ik, opgekweekt uit een fles bier van van Moll die die gist weer hebben gekregen van Haandbryggeriet in Noorwegen
Ik heb me eerlijk gezegd amper ingelezenquote:Op maandag 22 april 2019 22:12 schreef T-Force het volgende:
[..]
Die gist uit de flesjes Inspector Norse van VM/Haandbryggeriet schijnt geen volledige cultuur te zijn, maar de sigmund's voss strain. Onder andere te koop via The Yeast Bay. Ik had namelijk precies hetzelfde idee in m'n hoofd om te gaan doen, maar uiteindelijk toch via facebook originele volledige culturen gekocht
Voor zover ik begrepen heb, maar ben ook nog nieuw met kveik, bestaan de originele kveiksoorten uit meerdere strains per cultuur. Voss zou uit drie soorten bestaan en de sigmund's voss is één isolated strain van de originele drie. Daar kun je prima mee brouwen, maar zal nog altijd minder potent zijn dan de originele cultuur.quote:Op maandag 22 april 2019 22:15 schreef Saind het volgende:
[..]
Ik heb me eerlijk gezegd amper ingelezen
Wat is 't verschil tussen Voss en een hele cultuur? Ik dacht dat die Voss strain ook gewoon een cultuur was gevangen door die Garshol en toen verder verspreid.
En gekocht via zo'n Noorse kveik groep? Zit ik ook in maar had geen zin in dat gezeik om particulier gist op te laten sturen voor veel geld uit Noorwegen, maar als er echt een groot verschil is moet ik dat toch eens doen dan
Wie verkoopt ze? Mag in DMquote:Op maandag 22 april 2019 22:36 schreef T-Force het volgende:
[..]
Voor zover ik begrepen heb, maar ben ook nog nieuw met kveik, bestaan de originele kveiksoorten uit meerdere strains per cultuur. Voss zou uit drie soorten bestaan en de sigmund's voss is één isolated strain van de originele drie. Daar kun je prima mee brouwen, maar zal nog altijd minder potent zijn dan de originele cultuur.
Mocht je wel originele culturen willen kopen ken ik iemand die er een paar te koop heeft en ze voor 5 euro, inclusief verzendkosten, wil versturen vanuit Nederland.
Deze soorten heeft hij:
#1 Gjernes (Gedroogd)
#5 Hornindal
#6 Lærdal
#9 Ebbegarden
#10 Framgarden (Gedroogd)
#16 Simonaitis
#17 Midtbust (Gedroogd)
#41 Skare
Juggernaut Neipa blend (Mainiacal Yeast) (Gedroogd)
Sigmund Voss (The Yeast Bay)
#1 is dus de originele Voss cultuur
Hier kun je de hele lijst met culturen checken:
http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html
Heb het nu gedaan omdat ik haast heb. En wat ik er van hoor is het in ieder geval erg snelquote:Op maandag 22 april 2019 23:41 schreef Fogel het volgende:
Ik snap de hele kveik-hype niet...
Maar mocht iemand op zoek zijn naar wat speciaals... ik woon in Noorwegen en het is geen probleem om aan kveik te komen.
Nouja, het is supersnel, echt een oeroud principe. Vind het best wel charmant eigenlijk.quote:Op maandag 22 april 2019 23:41 schreef Fogel het volgende:
Ik snap de hele kveik-hype niet...
Maar mocht iemand op zoek zijn naar wat speciaals... ik woon in Noorwegen en het is geen probleem om aan kveik te komen.
https://streamable.com/5geypquote:Op dinsdag 23 april 2019 20:46 schreef T-Force het volgende:
[..]
Nouja, het is supersnel, echt een oeroud principe. Vind het best wel charmant eigenlijk.
Maar vooral het snelle aspect is echt waanzinnig vind ik zelf. Na 4 dagen helemaal uitvergist zijn en gelijk kunnen bottelen? Dan na 3 dagen het bier al in bijna volle glorie kunnen proeven? Wát een waanzin!
Zeker! Alleen kregen we nog niet een hele goede efficiency. Sowieso even wennen, van potten en pannen, waarbij we een efficiency van 80+% haalden, naar nu met de Brewzilla, een efficiency van 65%. Misschien toch meer roeren tijdens het maischen. Of het ligt aan de dubbele maisch i.v.m. de hoge SG. Het eerstvolgende bier wordt weer een 'normale' maisch, dus dan zullen we het wetenquote:
80+ met pannen? Vind ik knap man, ik kom zelden boven de 75.quote:Op woensdag 29 mei 2019 13:04 schreef T-Force het volgende:
[..]
Zeker! Alleen kregen we nog niet een hele goede efficiency. Sowieso even wennen, van potten en pannen, waarbij we een efficiency van 80+% haalden, naar nu met de Brewzilla, een efficiency van 65%. Misschien toch meer roeren tijdens het maischen. Of het ligt aan de dubbele maisch i.v.m. de hoge SG. Het eerstvolgende bier wordt weer een 'normale' maisch, dus dan zullen we het weten
Gistvoeding gebruikt? wel nodigquote:Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.
Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Nog geen 8%. Niet al te hoog.quote:Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.
Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Iig als je nog een keer gist pitcht.quote:
Heb voor de rest dit recept gevolgd:quote:Op donderdag 6 juni 2019 22:24 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Nog geen 8%. Niet al te hoog.
Een RIS heeft veel donkere mouten, wat de vergistingsgraad kan beïnvloeden.
Maar dit is alsnog te laag.
Hoe heb je gemeten?
Met een hydrometer of een refractometer? Hydrometer
Als met refractometer; heb je gecorrigeerd voor de alcohol?
Hoeveel gist heb je toegevoegd? Droog? Vloeibaar? Starter? Heb een starter gemaakt met Gjernes kveik, 300 ml starter op 55 liter, werd me aangeraden in de kveik-facebook groep.
voor hoeveel liter?
Hoe lang staat het nu? Kveik zou in 4 dagen uitvergist zijn, inmiddels staat het al bijna een maand geloof ik
[..]
Iig als je nog een keer gist pitcht.
De eerste gist heeft de voedingsstoffen in het wort al verbruikt voor de deling.
De nieuwe gist heeft dan niets meer om op te delen. Gistvoeding is gebruikt bij beide keren dat ik opnieuw gist heb gepitcht
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op donderdag 6 juni 2019 22:24 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Nog geen 8%. Niet al te hoog.
Een RIS heeft veel donkere mouten, wat de vergistingsgraad kan beïnvloeden.
Maar dit is alsnog te laag.
Hoe heb je gemeten?
[quote] Op donderdag 6 juni 2019 23:13
Wat is de vergistingsgraad van de gist? Donkere mouten heeft inderdaad weinig suikers/enzymen. Wellicht nog te redden met wat suiker bij te voegen? Beinvloed smaak, ja dat wel, maar als je perse de eind SG wil halen..
T-Force het volgende:
[..]
Heb voor de rest dit recept gevolgd:Wat is de vergistingsgraad van de gist? Donkere mouten heeft inderdaad weinig suikers/enzymen. Wellicht nog te redden met wat suiker bij te voegen? Beinvloed smaak, ja dat wel, maar als je perse de eind SG wil halenSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hmm sorry! deze bericht had ik nog niet gelezen!quote:Op donderdag 6 juni 2019 18:38 schreef T-Force het volgende:
Mijn eerste ervaring met kveik is nog niet super. Had #1, Gjernes gebruikt, maar de RIS is van 1.095 naar 1.036 gegaan en is daar gestaakt. Mierzoet dus. Qua smaak voor de rest echt waanzinnig, maargoed. Heb al geprobeerd suiker toe te voegen om het geheel wat aan te wakkeren, nieuwe Gjernes gepitcht, een andere variant kveik gepitcht, maar niets mocht baten.
Iemand een idee hoe ik hem eventueel nog lager krijg, want dit is echt veel te zoet.
Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.quote:Op maandag 10 juni 2019 01:55 schreef Watashiwa het volgende:
[..]
Hmm sorry! deze bericht had ik nog niet gelezen!
Tja geduld hebben doet vaak wonderen! wacht paar maanden of meer! zet temperatuur wat licht hoger?
Haha...nee dat bedoelde ik niet! ik had een 'collega' bij Gilde met zelfde probleem en moest zijn eind SG halen en had dus voor 'derde' keer overgeheveld naar ander vat en dit dus laten staan voor paar maanden! Probleem was opgelost! Had dat even moeten vermelden. Of dit een goede oplossing is dat terzijde..quote:Op maandag 10 juni 2019 03:05 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.
Aan T-Force; weet je zeker dat ze een starter van 300ml aangeraden hebben?
Met een 'normale' gist is een starter van 2 liter namelijk niet ongewoon.
Of gaat het hier om een afgegoten starter? Alleen de slurrie?
Ik heb alleen nog maar met korrelgisten gewerkt en nog nooit een starter gemaakt. Laat staan met een Kveik.
Mijn vragen waren meer om informatie te krijgen voor brouwers die er meer ervaring mee hebben.
Het enige wat ik kan bedenken, is dat je misschien toch te weinig gist hebt gepitcht, ivm een relatief kleine starter.
Voor zover ik gelezen heb, zou Kveik een hoge alcoholtolerantie (tot 16%) en vergistingsgraad (75 tot 88%) moeten hebben, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Dan verwacht je toch rond 1.020 of nog lager.
67 Graden is nou ook weer niet zo hoog, dat je vreselijk veel onvergistbare suikers krijgt.
Verder weet ik het ook niet.
Iers mors gebruik je om de eiwitten te laten klonteren voordat je gaat overhevelen. Lijkt me niet lekker in je vergisting.quote:Op dinsdag 11 juni 2019 08:26 schreef robuust89 het volgende:
Zeg, kan het kwaad als er iers mos in je vergistingstank zit?
Gisteren weer een brouwdag gehad, maar met pottenkijkers, doet geen wonderen voor de concentratie
zo! hallo!quote:Op woensdag 19 juni 2019 10:27 schreef ikheetmartijn het volgende:
Aankomend weekend marathon brouwen
- Orval benadering bottelen
- Weizen Brett Framboos brouwen
- Bockbier bottelen
- Citra IPA met citroenschil brouwen
Wort een lang dagje
Ja hoor Het was wel een lange zit.quote:
Tijdens mijn reis is er weer het een en ander gebeurd. Ik dacht, ik zet de klimaatkasten uit en kijk na de reis wel verder, maar op de een of andere vage manier heeft een lagere temperatuur geholpen. Normaal gesproken wordt kveik vergist op temperaturen van rond de 35-40 graden, maar na 2 dagen op kamertemperatuur begonnen de vaten weer te bubbelen.quote:Op maandag 10 juni 2019 03:05 schreef marc0871 het volgende:
Mja, voor een gist waarmee je binnen een week al zou moeten kunnen bottelen en het staat al een maand, zal het er niet beter op worden als je het nog 'een paar maanden' op de gistkoek laat staan.
Aan T-Force; weet je zeker dat ze een starter van 300ml aangeraden hebben?
Met een 'normale' gist is een starter van 2 liter namelijk niet ongewoon.
Of gaat het hier om een afgegoten starter? Alleen de slurrie?
Ik heb alleen nog maar met korrelgisten gewerkt en nog nooit een starter gemaakt. Laat staan met een Kveik.
Mijn vragen waren meer om informatie te krijgen voor brouwers die er meer ervaring mee hebben.
Het enige wat ik kan bedenken, is dat je misschien toch te weinig gist hebt gepitcht, ivm een relatief kleine starter.
Voor zover ik gelezen heb, zou Kveik een hoge alcoholtolerantie (tot 16%) en vergistingsgraad (75 tot 88%) moeten hebben, dus daar zou het niet aan moeten liggen.
Dan verwacht je toch rond 1.020 of nog lager.
67 Graden is nou ook weer niet zo hoog, dat je vreselijk veel onvergistbare suikers krijgt.
Verder weet ik het ook niet.
Kijk, dat zijn de berichtenquote:Op dinsdag 2 juli 2019 10:15 schreef T-Force het volgende:
[..]
Tijdens mijn reis is er weer het een en ander gebeurd. Ik dacht, ik zet de klimaatkasten uit en kijk na de reis wel verder, maar op de een of andere vage manier heeft een lagere temperatuur geholpen. Normaal gesproken wordt kveik vergist op temperaturen van rond de 35-40 graden, maar na 2 dagen op kamertemperatuur begonnen de vaten weer te bubbelen.
Uiteindelijk zijn ze geëindigd op 1020, wat helemaal prima is voor een RIS. Inmiddels 3 verschillende batches gebotteld. Een normale, eentje heeft gelegen op houtsnippers die in Ardbeg 10y whiskey hebben gelegen voor 2 weken, en eentje die heeft gelegen op cocoa nibs. Heb er toch vertrouwen in
En toen ik terug kwam van mijn reis kwam ik erachter dat mijn brouwmaat samen met m'n vriendin 3 soorten bier hebben gebrouwen
Een sterk blond (gebaseerd op het Beerze Brave recept) met jalapeno pepers in het gistvat, en twee sterkere varianten met verschillende doseringen zelfgemaakt peperextract van moeilijk pittige pepers uit Nepal
We hebben uiteindelijk met onze mango/peper ipa gewonnen in de vrije klasse geheel onverwacht maar wel erg gaafquote:Op dinsdag 11 december 2018 21:32 schreef Sarabi het volgende:
En verder moeten we gaan beslissen met welke bieren we bij het ONK mee gaan doen. Sowieso weer de stout.
Gefeliciteerdquote:Op vrijdag 12 juli 2019 19:53 schreef Sarabi het volgende:
[..]
We hebben uiteindelijk met onze mango/peper ipa gewonnen in de vrije klasse geheel onverwacht maar wel erg gaaf
Klinkt goed. Niet bang dat de hazelnootolie te schuimnegatief zal zijn?quote:Op zaterdag 12 oktober 2019 12:46 schreef T-Force het volgende:
Morgen weer wat brouwen na een paar maanden rust, kan niet wachten!
Wordt een hazelnoot porter van 5-6% met zelfgemaakt hazelnoot extract en een heel klein beetje lactose.
We gaan ook voor het eerst aan de gang met cold en hot steeping. Zojuist de roasted barley in koud water weggezet tot morgen en alle cara-mouten in water van 65 graden weggezet, over een uurtje halen we de granen eruit. Morgen voegen we alles toe in de laatste 5min van de kook. Benieuwd naar het resultaat!
Ik heb afgelopen weekend een ale gemaakt met brett en dit weekend voor de 2de fermenter voeg ik wat extra brett toe (samen met een halve kilo rozijn voor voeding) en die laat ik dan iets van 5 of 6 maanden staan. Alleen is dit mijn eerste keer brouwen met wilde gisten, dus ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten. Heb je nog tips waar ik voor moet oppassen/uitkijken?quote:Op donderdag 27 juni 2019 11:41 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Ja hoor Het was wel een lange zit.
De 40 liter Orval in Orval, cider en champagneflessen gedrukt. Deze ruikt en proeft zeer belovend.
De Bock, m'n eerste ondergister, was mooi uitvergist. Goed moutig karakter. Deze mag in de kelder z'n werk verder doen.
De 40 liter Brett Weizen gebrouwen zonder dichtslippende filters gelukkig (rijsthuls). Deze staat niet in m'n gistkast, dus die ging als een malle de laatste paar dagen. Schijnt dat brett de esters en fenolen aanpakt en omzet naar funk, dus daar gaan we dan ook maar vanuit.
De 35 Citra IPA staat mooi te pruttelen in m'n Fermentasaurus in m'n vergistingskast. Dikke krauzenlaag en door m'n waterslot geknald. Deze gaat over een week of 2 op m'n soda kegs.
Nog 5 liter van de IPA gepakt en apart in een fles gedaan met wat resterende brett. Erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken.
Succesvol dagje
Mijn ervaring is dat met zo'n 2 maanden de funk er in komt van de brett. 5 a 6 Maanden kan prima, maar met 2 a 3 maanden heb je ook al een lekker brett biertje!quote:Op woensdag 13 november 2019 23:53 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik heb afgelopen weekend een ale gemaakt met brett en dit weekend voor de 2de fermenter voeg ik wat extra brett toe (samen met een halve kilo rozijn voor voeding) en die laat ik dan iets van 5 of 6 maanden staan. Alleen is dit mijn eerste keer brouwen met wilde gisten, dus ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten. Heb je nog tips waar ik voor moet oppassen/uitkijken?
Het is een Full grain "sour belgian" kit. En de aanbevolen tijd was 6 maanden, maar ik kan altijd een beetje aftappen na 3 maanden en proevenquote:Op donderdag 14 november 2019 09:33 schreef ikheetmartijn het volgende:
[..]
Mijn ervaring is dat met zo'n 2 maanden de funk er in komt van de brett. 5 a 6 Maanden kan prima, maar met 2 a 3 maanden heb je ook al een lekker brett biertje!
Dat is wel handig om te weten. Zo duur zijn die slangen enzo ook nietquote:Verder heb ik al m'n plastic/siliconen materiaal (slangen, afvulpijp, bottelemmer, vergistingsvat, kraantjes, watersloten, hevel) dubbel. Een set voor saccharomyces een set voor brettanomyces. Dit om besmetting te voorkomen.
Dat was een aanbeveling van het receptquote:Extra voeding is op zich niet nodig aangezien er met een standaard bovengister (zolang het geen diastaticus is) nog genoeg restsuikers over zijn voor brett, maar rozijnen, een leuk idee!
Voor de hoofdvergisting heb ik zowel een standaard White Labs California Ale gist en een Brettanomyces Lambicus voor brett. Die Lambicus ga ik ook voor de navergisting gebruiken.quote:edit: Ah ik zie nu dat je voor de hoofd en navergisting brett hebt gebruikt. Extra brett toevoegen was dan ook niet nodig geweest. Voor de hoofdvergisting zou ik de volgende keer een lekker fruitigige bovengister pakken (WLP510 bijv).
Welke brett had je gekocht?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |