abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_148382510
registreer om deze reclame te verbergen
Over een paar maanden komt Dawn aan op zijn bestemming. Tijd voor een eigen topic!

Dawn_logo.jpg

03-01-2015

Dawn brengt kinderjaren van het zonnestelsel in beeld

dawn.jpg?resize=848%2C424
Geschreven door Caroline Kraaijvanger

Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er dit jaar een ruimtesonde rond een dwergplaneet gaan cirkelen. In maart 2015 komt ruimtesonde Dawn na een lange reis – en een tussenstop bij protoplaneet Vesta – aan bij de mysterieuze Ceres.

Dawn werd in 2007 gelanceerd. Vanaf dat moment was al wel duidelijk dat de sonde geschiedenis zou gaan schrijven. Zo is het het eerste ruimtevaartuig dat zich permanent in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter vestigde. Bovendien is Dawn het eerste ruimtevaartuig dat tijdens zijn reis baantjes trekt rond niet één, maar twee hemellichamen!

Vesta
Toen Dawn in 2007 gelanceerd werd, zette deze namelijk niet koers richting Ceres, maar richting Vesta. In 2011 ging Dawn rond de protoplaneet cirkelen. Gedurende veertien maanden bestudeerde Dawn de protoplaneet vanaf een hoogte die varieerde tussen de 2735 en 177 kilometer. Terwijl Dawn rond Vesta cirkelde, onthulde de sonde het ene na het andere geheim van de planetoïde. Zo weten we nu dat Vesta’s korst aanzienlijk dikker is dan gedacht (zo’n tachtig kilometer). Ook hebben onderzoekers op basis van de gegevens die Dawn verzamelde een geologische en tektonische kaart van de planetoïde kunnen maken. Daarnaast ontdekte Dawn kanaaltjes op Vesta die wel eens uitgekerfd kunnen zijn door water. Een andere bijzondere conclusie die wetenschappers op basis van Dawns gegevens kunnen trekken, is dat de tand des tijds geen vat krijgt op Vesta: de protoplaneet blijft voor eeuwig jong, doordat de oppervlaktelaag altijd in beweging is.

afscheid.jpg?resize=848%2C667
Een foto van Vesta, opgebouwd uit beeldmateriaal dat Dawn verzamelde. Op de zuidpool zie je een enorme berg (meer dan twee keer zo hoog als de Mount Everest) en bovenaan zie je drie opvallende kraters die samen ook wel worden aangeduid als ‘De Sneeuwpop’. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCAL / MPS / DLR / IDA.

Onderweg
In september 2012 nam Dawn weer afscheid van Vesta. De ruimtesonde moest door. Door naar Ceres. Inmiddels zijn we meer dan twee jaar verder en is Dawn nog altijd onderweg. Naar verwachting komt de ruimtesonde daar in maart 2015 aan. Het is een moment om naar uit te kijken. Tot op heden weten we namelijk verbijsterend weinig over Ceres. We hebben zelfs nog geen degelijke foto van de dwergplaneet kunnen maken. Dawn zal daar verandering in brengen; de sonde zal niet alleen met superscherpe foto’s van Ceres op de proppen komen, maar hopelijk ook een schat aan informatie over de dwergplaneet verzamelen. Zo moet Dawn onder meer achterhalen hoe Ceres exact in elkaar steekt.

ceres3.jpg?resize=500%2C500
Deze foto maakte Hubble van dwergplaneet Ceres. De foto’s die Dawn gaat maken, zullen dit kiekje doen verbleken. Afbeelding: NASA / ESA / J. Parker (Southwest Research Institute) / P. Thomas (Cornell University) / L. McFadden (University of Maryland, College Park) / M. Mutchler & Z. Levay (STScI).

Overeenkomsten en verschillen
Planetoïde Vesta en dwergplaneet Ceres hebben het één en ander met elkaar gemeen. Zo maken ze beiden deel uit van de planetoïdengordel. Sterker nog: het zijn de twee meest massieve objecten die in deze gordel te vinden zijn. Maar er zijn ook verschillen. Zo is Vesta rotsachtig, terwijl Ceres naar verwachting grote hoeveelheden ijs bevat. Ceres is ook ietsje groter dan Vesta: ongeveer 975 bij 909 kilometer, terwijl Vesta het met afmetingen van ongeveer 578 bij 560 kilometer moet doen. Een ander opvallend verschil is natuurlijk hun classificering: Vesta is een planetoïde, terwijl Ceres een dwergplaneet is (de enige dwergplaneet die in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter te vinden is).

Waarom Vesta en Ceres?
Maar waarom doet NASA nu eigenlijk zoveel moeite om beide hemellichamen te bezoeken? Daar heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie goede redenen voor. Vesta en Ceres zijn vroeg in de geschiedenis van ons zonnestelsel tot stand gekomen en in de tussentijd maar weinig veranderd. Wetenschappers verwachten dan ook dat deze twee hemellichamen ons veel meer kunnen vertellen over de omstandigheden in het jonge zonnestelsel. Dat er uiteindelijk gekozen is voor een bezoek aan Vesta en Ceres heeft bovendien te maken met het feit dat de twee – hoewel ze in dezelfde periode en onder vergelijkbare omstandigheden zijn ontstaan – toch uit zijn gegroeid tot twee heel verschillende hemellichamen. Vesta is droog en lijkt op de rotsachtige hemellichamen die we dichter bij de zon aantreffen (zoals de aarde), terwijl Ceres meer doet denken aan de grote, ijzige manen die we op grote afstand van de zon aantreffen. Door Ceres en Vesta te bestuderen, moet Dawn een beeld krijgen van de evolutie die beide hemellichamen doormaakten en de omstandigheden in het jonge zonnestelsel.

Spectaculair
Het eerste deel van Dawns missie zit erop, maar het tweede deel is misschien nog wel spannender. Wat gaat de ruimtesonde op Ceres aantreffen? We moeten nog heel even geduld hebben; pas in maart zal Dawn bij de dwergplaneet arriveren. De eerste foto’s van Ceres gemaakt door Dawn beginnen echter al binnen te druppelen en naarmate de tijd verstrijkt, zullen die foto’s alleen maar gedetailleerder en spectaculairder worden. Om nog maar te zwijgen over de wetenschappelijke conclusies die de komende jaren op basis van het harde werken van Dawn getrokken kunnen worden.

“ER IS EEN GROTE KANS DAT DAWN ONS ALLEMAAL OVERLEEFT”

Zet het dus in je agenda: in maart 2015 settelt een ruimtevaartuig zich voor de allereerste keer in een baan rond een dwergplaneet. De primaire missie van Dawn loopt vervolgens nog door tot juli 2015. En dan? Dat is nog onduidelijk. Als Dawn nog in staat is om te werken, kan NASA ervoor kiezen de missie te verlengen en langer dan gepland onderzoek te doen naar Ceres. Het is echter ook goed mogelijk dat de sonde tegen die tijd aan het eind van zijn Latijn is. In dat geval komt aan het werk van Dawn na bijna acht jaar een eind. Overigens zal Dawn zich aan het eind van zijn leven – wanneer dat ook mag zijn – niet op het oppervlak van Ceres storten. Er zijn aanwijzingen dat op Ceres water – voornamelijk in de vorm van ijs, maar wellicht ook een beetje in vloeibare vorm – en organische stoffen te vinden zijn. Het betekent dat we op deze dwergplaneet wellicht de ingrediënten en omstandigheden aantreffen die op aarde leidden tot het ontstaan van leven. Dat zijn omstandigheden die NASA wil beschermen (omdat ze ons in een later stadium wellicht meer kunnen vertellen over hoe het leven op aarde is ontstaan). En daarom is afgesproken dat Dawn in ieder geval in de eerste vijftig jaar na zijn aankomst bij Ceres niet het oppervlak van de dwergplaneet mag raken (en dus besmetten met aards materiaal in en op het ruimtevaartuig). Waarom de eerste vijftig jaar niet? De gedachte hierachter is dat vijftig jaar de mensheid voldoende tijd biedt om een tweede sonde naar Ceres te sturen en voor besmetting door Dawn alle informatie die Ceres te bieden heeft, te verzamelen. Overigens is er geen enkele aanwijzing dat een uitgeputte Dawn op korte termijn op Ceres neer zal storten. NASA schat in dat de sonde – zelfs nadat de brandstof op is – in staat moet zijn om zijn baan rond Ceres gedurende lange tijd – mogelijk zelfs millennia op rij – vast te houden. Grote kans dus dat de sonde die momenteel de kinderjaren van ons zonnestelsel bloot probeert te leggen ons allemaal overleeft.

(Scientias.nl)

Een paar pagina's voor meer informatie

http://dawn.jpl.nasa.gov/
http://www.nasa.gov/mission_pages/dawn/main/#.VKunudLF8rU

Natuurlijk zal er ook weer een live stream zijn
http://www.ustream.tv/nasajpl2


Een aantal gerelateerde topics
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #11
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
W&T / [CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
W&T / Astronomie in de Achtertuin #3
W&T / Bestaat donkere materie wel?
W&T / Zwarte gaten en dummies #2 Dement in een andere dimensie


dawn.jpg
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148382630
Een aantal posts over de missie uit de voorgaande jaren hier op Fok!

quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juli 2011 08:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

18-07-2011

Eerste close-up van planetoïde Vesta gepresenteerd

[ afbeelding ]

NASA-ruimtesonde Dawn heeft de eerste gedetailleerde opname van de grote planetoïde Vesta naar de aarde gezonden. Dawn draait sinds afgelopen zaterdag Dawn op een afstand van ongeveer 15.000 kilometer om de planetoïde.

De eerste close-up toont de zuidkant van Vesta, waar ongeveer een miljard jaar geleden een kleinere planetoïde is ingeslagen. De krater die daarbij is ontstaan, is bijna zo breed als de planetoïde zelf. Het gebied wordt gekenmerkt door talrijke groeven en kleinere inslagkraters van latere datum.

Het echte onderzoek aan Vesta, dat bijna een jaar gaat duren, begint in augustus. De komende drie weken zal Dawn in een lagere omloopbaan worden gemanoeuvreerd, zodat het oppervlak van de planetoïde nog nauwkeuriger kan worden bestudeerd.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoverserrenkunde)
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2011 21:40 schreef -CRASH- het volgende:
[ afbeelding ]

Full-Frame Image of Vesta
NASA's Dawn spacecraft obtained this image of the giant asteroid Vesta with its framing camera on July 24, 2011. It was taken from a distance of about 3,200 miles (5,200 kilometers). Dawn entered orbit around Vesta on July 15, and will spend a year orbiting the body. After that, the next stop on its itinerary will be an encounter with the dwarf planet Ceres.

The Dawn mission to Vesta and Ceres is managed by NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif., for NASA's Science Mission Directorate, Washington, D.C. It is a project of the Discovery Program, managed by NASA's Marshall Space Flight Center, Huntsville, Ala. UCLA is responsible for overall Dawn mission science. Orbital Sciences Corporation of Dulles, Va., designed and built the Dawn spacecraft.

The framing cameras have been developed and built under the leadership of the Max Planck Institute for Solar System Research, Katlenburg-Lindau, Germany, with significant contributions by the German Aerospace Center (DLR) Institute of Planetary Research, Berlin, and in coordination with the Institute of Computer and Communication Network Engineering, Braunschweig, Germany. The framing camera project is funded by NASA, the Max Planck Society and DLR. More information about Dawn is online at http://www.nasa.gov/dawn .

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2012 09:02 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-08-2012

Ruimtesonde Dawn vertrekt op 4 september

[ afbeelding ]

De ruimtesonde Dawn, die sinds juli 2011 om de grote planetoïde Vesta cirkelt, begint op 4 september aan haar lange reis naar de dwergplaneet Ceres. Dat heeft NASA vandaag bekendgemaakt. Eigenlijk had Dawn al onderweg moeten zijn, maar een probleem met haar standregelsysteem zorgde voor wat oponthoud.

Het afscheid van Vesta gebeurt bijna onopgemerkt. Met behulp van haar ionenmotor spiraalt Dawn steeds verder van de planetoïde vandaan. Zo'n ionenmotor heeft veel minder vermogen dan een conventionele raketmotor, maar is heel efficiënt en kan maanden achtereen blijven werken.

Het is de bedoeling dat Dawn begin 2015 bij Ceres arriveert en daar het succes van de verkenning van Vesta evenaart. Uit het Vesta-onderzoek is onder meer gebleken dat Vesta ooit volledig gesmolten is geweest en meer weg heeft van een kleine, gehavende planeet dan van een doorsnee planetoïde.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 september 2012 10:20 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
06-09-2012

Dawn verlaat asteroïde Vesta

[ afbeelding ]

NASA’s Dawn-ruimtesonde heeft de asteroïde Vesta verlaten. De sonde reist nu naar zijn tweede doel: de dwergplaneet Ceres.

Sinds 15 juli 2011 bevindt Dawn zich in een baan om Vesta. Wetenschappers gebruikte de sonde om het oppervlak van de asteroïde te fotograferen en om de bouwstenen van het zonnestelsel te onderzoeken.

“We zeggen vaarwel tegen Vesta en kijken terug op een aantal mooie ontdekkingen”, zegt Robert Mase, projectmanager van Dawn. “Daarnaast kijken we uit naar Ceres. Wat voor mooie ontdekkingen wachten daar op ons?”

In de onderstaande video worden een paar hoogtepunten uitgelicht. Zo was Dawn de eerste ruimtesonde die in een baan om een object in de asteroïdengordel draaide. Ook ontdekte Dawn dat Vesta meer op een planeet lijkt dan andere asteroïden. Verder leerden wetenschappers dat Vesta vroeger ooit helemaal gesmolten was.


Begin 2015 komt Dawn aan bij de dwergplaneet Ceres. Dit betekent dat 2015 een leuk jaar wordt, want in datzelfde jaar komt New Horizons aan bij Pluto.

(scientias.nl)


[ Bericht 24% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 06-01-2015 10:57:54 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148382910
Prachtige OP!

Vanzelfsprekend ga ik deze weer volgen. Jammer dat ik er pas een paar maanden geleden over hoorde, ik had het eerste deel van deze missie ook wel willen volgen.
  dinsdag 6 januari 2015 @ 12:29:17 #4
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_148385501
registreer om deze reclame te verbergen
brr weer zo'n tedentieuze TT!
tvp
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_148392380
gaaf
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 6 januari 2015 @ 16:22:24 #6
261324 MPC60
Roger Linn Groupie
pi_148392506
quote:
14s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 16:18 schreef rubbereend het volgende:
gaaf
Op maandag 8 januari 2018 14:29 schreef BadderHaring het volgende:
Ajax is geen club. Dat is een bedrijf.
pi_148413604
registreer om deze reclame te verbergen
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148413611
Een anderhalf uur durende documentaire over de missie

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148899971
19-01-2015

Dawn krijgt Ceres in het vizier

e64c9682a13dd36f7c98340eb895c47d.jpg
Dawn-opname van Ceres, gemaakt op 13 januari 2015. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn, die in 2011 en 2012 veertien maanden rond de grote planetoïde Vesta cirkelde, heeft de eerste redelijk gedetailleerde foto's gemaakt van zijn volgende reisdoel: de dwergplaneet Ceres, het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel.

De afgebeelde foto, op 13 januari gemaakt vanaf ca. 383.000 kilometer afstand, is qua resolutie ('scherpte') vergelijkbaar met de beste opnamen die vanuit een baan om de aarde gemaakt zijn door de Hubble Space Telescope. Eind januari worden er nieuwe opnamen gemaakt met een hogere resolutie.

Ceres heeft een middellijn van 950 kilometer en bevat veel ijs. Mogelijk gaat er onder het bekraterde oppervlak een oceaan van vloeibaar water schuil. Op 6 maart wordt Dawn in een omloopbaan rond Ceres gebracht. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 21 januari 2015 @ 09:55:52 #10
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_148901017
wat bedoel je met 'middellijn' ? diameter of omtrek?
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_148937128
quote:
0s.gif Op woensdag 21 januari 2015 09:55 schreef Maanvis het volgende:
wat bedoel je met 'middellijn' ? diameter of omtrek?
met middellijn bedoelen ze diameter.
bovendien heb ik dit niet geschreven maar Govert Schilling
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 22 januari 2015 @ 14:24:06 #12
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_148943220
quote:
0s.gif Op donderdag 22 januari 2015 11:09 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

met middellijn bedoelen ze diameter.
bovendien heb ik dit niet geschreven maar Govert Schilling
oh ik dacht dat jij alles schreef.

anyway,
ceres.png
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_149978768
18-02-2015

Nieuwe beelden van Ceres zijn raadselachtig

ceres11.jpg?resize=848%2C424
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 18 februari 2015 om 14:33 uur

Dawn moet nog bij Ceres arriveren, maar verandert onze kijk op de dwergplaneet nu al. Op nieuwe beelden van Ceres – de scherpste ooit gemaakt – zijn tal van kraters en opnieuw mysterieuze heldere vlekken te zien.

Naarmate ruimtesonde Dawn dichter bij Ceres in de buurt komt, krijgen we een steeds beter beeld van hoe de dwergplaneet eruit ziet. Je zou verwachten dat we zo geleidelijk aan wijzer worden. Maar tot op heden levert een close-up van Ceres meer vragen dan antwoorden op. “We hadden wel verrassingen verwacht,” vertelt onderzoeker Chris Russell. “Maar we hadden geen raadsels verwacht.”

Raadsels
En raadsels: die zijn er volop. En naarmate Dawn dichter bij Ceres in de buurt komt, nemen ze alleen maar in aantal toe. Zo heeft Dawn vorige week opnieuw prachtige foto’s van de dwergplaneet gemaakt. Het zijn de meest gedetailleerde foto’s die we van Ceres hebben. En onderzoekers begrijpen er weinig van. Op de beelden is duidelijk te zien dat het oppervlak van Ceres tal van kraters telt. En ook de heldere vlekken die op eerdere beelden van Ceres werden gespot, duiken weer op.


Veel kraters
Aangenomen werd dat Ceres een rotsachtige kern en een ijzige mantel heeft. Maar de vele kraters die we nu zien, suggereren voorzichtig dat het oppervlak van de dwergplaneet rotsachtig is. En de heldere vlekken? Dat zijn duidelijk plekken waar meer zonlicht gereflecteerd wordt. Maar hoe dat komt? Onderzoekers hebben geen idee.

En dus blijven we noodgedwongen reikhalzend uitzien naar 6 maart. Dan zal Dawn zijn plekje in een baan rond Ceres innemen en nog betere foto’s af gaan leveren. Hopelijk krijgen we dan eindelijk antwoorden.

ceres12.jpg?w=848
De beelden die Dawn vorige week van Ceres maakte. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 24 februari 2015 @ 08:57:56 #14
277627 Seven.
We are Borg.
pi_149979016
*O* ik doe weer mee *O*
Resistance is futile.
pi_149979138
quote:
6s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 08:57 schreef Seven. het volgende:
*O* ik doe weer mee *O*
^O^ *O*
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150160494
Het laatste van Ceres:

'Bright Spot' on Ceres Has Dimmer Companion

pia19185-cr.jpg?itok=CW63qi1W

quote:
Dwarf planet Ceres continues to puzzle scientists as NASA's Dawn spacecraft gets closer to being captured into orbit around the object. The latest images from Dawn, taken nearly 29,000 miles (46,000 kilometers) from Ceres, reveal that a bright spot that stands out in previous images lies close to yet another bright area.

"Ceres' bright spot can now be seen to have a companion of lesser brightness, but apparently in the same basin. This may be pointing to a volcano-like origin of the spots, but we will have to wait for better resolution before we can make such geologic interpretations," said Chris Russell, principal investigator for the Dawn mission, based at the University of California, Los Angeles.

Using its ion propulsion system, Dawn will enter orbit around Ceres on March 6. As scientists receive better and better views of the dwarf planet over the next 16 months, they hope to gain a deeper understanding of its origin and evolution by studying its surface. The intriguing bright spots and other interesting features of this captivating world will come into sharper focus.

"The brightest spot continues to be too small to resolve with our camera, but despite its size it is brighter than anything else on Ceres. This is truly unexpected and still a mystery to us," said Andreas Nathues, lead investigator for the framing camera team at the Max Planck Institute for Solar System Research, Gottingen, Germany.

Dawn visited the giant asteroid Vesta from 2011 to 2012, delivering more than 30,000 images of the body along with many other measurements, and providing insights about its composition and geological history. Vesta has an average diameter of 326 miles (525 kilometers), while Ceres has an average diameter of 590 miles (950 kilometers). Vesta and Ceres are the two most massive bodies in the asteroid belt, located between Mars and Jupiter.
pi_150164816
Wist niet dat de godin van de akkerbouw zo mooi en mysterieus was ;)
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_150173429
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2015 00:08 schreef -CRASH- het volgende:
Wist niet dat de godin van de akkerbouw zo mooi en mysterieus was ;)
Vraag me af wat er zo reflecteert op Ceres. Mijn eerste gok is ijs.
pi_150173816
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2015 12:01 schreef k3vil het volgende:

[..]

Vraag me af wat er zo reflecteert op Ceres. Mijn eerste gok is ijs.
Als er duidelijkere foto's zijn.
Wil ik er wel over speculeren.
Nu zijn ze nog te onscherp.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_150239964
03-02-2015

Ruimtesonde Dawn is klaar om geschiedenis te schrijven

dawnceres.jpg?resize=848%2C424
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 3 maart 2015 om 08:46 uur

Het is bijna zover: komende vrijdag zal ruimtesonde Dawn zich in een baan rond Ceres nestelen en de geheimen van Ceres gaan ontrafelen. Een primeur: nog nooit cirkelde een ruimtevaartuig rond een dwergplaneet.

“Dawn gaat geschiedenis schrijven,” stelt onderzoeker Robert Mase. “Ons team is er klaar voor en kan niet wachten om te ontdekken wat Ceres allemaal te vertellen heeft.”

De baan
Momenteel bedraagt de afstand tussen Dawn en Ceres zo’n 52.000 kilometer. Op 23 februari was de afstand tussen Dawn en Ceres het kleinst (zo’n 39.000 kilometer). De eerstvolgende keer dat Dawn zo dichtbij Ceres in de buurt komt, is begin april. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig: Dawn gaat zich toch eind deze week in een baan rond Dawn plaatsen? Hoe kan het dan dat de afstand tussen de twee eind deze week groter is dan eind februari? Het heeft alles te maken met de bijzondere wijze waarop Dawn zich in een baan rond de dwergplaneet gaat nestelen (zie ook onderstaand filmpje). Dat gaat heel geleidelijk aan: de sonde zal er zelfs weinig van merken en nog tot begin april bezig zijn om de afstand tussen zichzelf en Ceres te verkleinen. Lang voor die tijd (op 6 maart om precies te zijn) zal deze echter al door de zwaartekracht van Ceres worden ‘gevangen’.


Pas in april zal Dawn op de geplande hoogte rond Ceres cirkelen: op zo’n 13.500 kilometer boven het oppervlak van de dwergplaneet. Die baan zal gedurende de missie nog gewijzigd worden. Uiteindelijk zal de sonde zelfs op minder dan 400 kilometer afstand langs Ceres scheren.

Mysterieuze vlekken
Dat Dawn vanaf april onze kijk op Ceres gaat veranderen, lijkt wel vast te staan. De afgelopen weken zorgden kiekjes van Dawn al voor verbaasde blikken. Zo blijkt het oppervlak van de dwergplaneet bedekt te zijn met kraters en zijn er mysterieuze heldere vlekken op het oppervlak te zien. Pas als Dawn zich straks in een baan rond de dwergplaneet bevindt, zullen onderzoekers naar verwachting in staat zijn om de aard van deze vlekken bloot te leggen en meer te weten te komen over de samenstelling van Ceres.

ceres10.jpg?resize=648%2C349
Deze foto's maakte Dawn op 25 februari toen de sonde zo'n 40.000 kilometer van Ceres verwijderd was. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Zonnestelsel
Maar Dawn zal niet alleen onze kijk op Ceres veranderen. Wetenschappers hopen dat de ruimtesonde ons ook veel meer kan vertellen over ons complete zonnestelsel en dan met name over hoe dat zonnestelsel is ontstaan. “Zowel Vesta (de planetoïde die Dawn eerder bezocht, red.) als Ceres waren bezig om planeten te worden, maar hun ontwikkeling werd verstoord door de zwaartekracht van Jupiter,” vertelt onderzoeker Carol Raymond. “Deze twee hemellichamen zijn als twee fossielen uit de jonge jaren van het zonnestelsel en kunnen ons meer vertellen over de oorsprong van ons zonnestelsel.”

De missie van Dawn loopt nog zeker tot juni 2016. Afhankelijk van de staat van Dawn zal dan wellicht nog nagedacht worden over de mogelijkheid om de missie van de ruimtesonde te verlengen. Het is echter niet ondenkbaar dat Dawn tegen die tijd aan het eind van haar Latijn is. De sonde is al sinds 2007 onderweg, bezocht eerst Vesta en haastte zich vervolgens naar een mysterieus Ceres dat de komende jaren nog heel wat geheimen prijs zal gaan geven.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 3 maart 2015 @ 18:47:18 #21
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_150257214
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2015 12:17 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Als er duidelijkere foto's zijn.
Wil ik er wel over speculeren.
Nu zijn ze nog te onscherp.
Het lijkt in het midden van een krater. Misschien heeft de energieke impact een gebied van kristallen gevormd?
Géén kloon van tvlxd!
  dinsdag 3 maart 2015 @ 18:50:11 #22
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
  dinsdag 3 maart 2015 @ 18:55:20 #23
84244 Scorpie
Abject en infaam!
pi_150257486
Nais!
Op dinsdag 13 augustus schreef Xa1pt:
Neuh, fraude mag best aangepakt worden. Maar dat het de maatschappij meer oplevert of beter is voor de samenleving, is nog maar de vraag.
Op donderdag 25 juni 2015 schreef KoosVogels:
Klopt. Ik ben een racist.
  donderdag 5 maart 2015 @ 11:57:39 #24
435806 geert_realist
verknipt en verstrooit
pi_150309616
Ik ben politiek incorrect, zeg wat ik wil en ben een trotste racist! w/
pi_150342706
Deze is van afgelopen maandag
NASA's Jet Propulsion Laboratory hosted a Pre- Close Approach News Briefing on March 2 to discuss the March 6 arrival of the agency's Dawn spacecraft to the dwarf planet Ceres. The news briefing was held at JPL's von Karman Auditorium in Pasadena, California

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150342743
In de OP staat een link naar de live stream

Nog een paar links

NASA's Dawn mission is expected to arrive at Ceres — the largest object in the main asteroid belt between Mars and Jupiter — Friday. In honor of the historic arrival, the ONLINE Slooh Community Observatory will host a 45 minute webcast featuring live views of Ceres STARTING at 1 p.m. EST (1800 GMT) at its website: http://main.slooh.com/.

http://www.ibtimes.com/pu(...)-planet-here-1836326
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150353804
Vraagje. Ik zie in veel artikelen over Dawn iets staan als:

quote:
Dawn ('dageraad') is in september 2007 gelanceerd. In 2011 en 2012 draaide hij al ruim een jaar rond de iets kleinere planetoïde Vesta. Dankzij een unieke ionenmotor kon hij in september 2012 weer van Vesta wegvliegen en aankoersen op Ceres. Nooit eerder heeft één ruimtevaartuig een baan beschreven rond twee verschillende hemellichamen.
Dit is toch totale onzin? Of begrijp ik iets verkeerd? De Apollomissies vlogen rond de Aarde en de maan, de verschillende Marsmissies rond de Aarde en Mars, Rosetta rond de Aarde, Mars en 67P... Nou ja, ik kan nog wel even doorgaan.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat veel ruimtemissies ook een baan rond de zon beschrijven.
pi_150358393
quote:
10s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 15:14 schreef Tchock het volgende:
Vraagje. Ik zie in veel artikelen over Dawn iets staan als:

[..]

Dit is toch totale onzin? Of begrijp ik iets verkeerd? De Apollomissies vlogen rond de Aarde en de maan, de verschillende Marsmissies rond de Aarde en Mars, Rosetta rond de Aarde, Mars en 67P... Nou ja, ik kan nog wel even doorgaan.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat veel ruimtemissies ook een baan rond de zon beschrijven.
Het gaat om Vesta en nu Ceres

Eerst Vesta in kaart gebracht en dan verder naar Ceres.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  vrijdag 6 maart 2015 @ 17:09:21 #29
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_150358398
quote:
10s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 15:14 schreef Tchock het volgende:
Vraagje. Ik zie in veel artikelen over Dawn iets staan als:

[..]

Dit is toch totale onzin? Of begrijp ik iets verkeerd? De Apollomissies vlogen rond de Aarde en de maan, de verschillende Marsmissies rond de Aarde en Mars, Rosetta rond de Aarde, Mars en 67P... Nou ja, ik kan nog wel even doorgaan.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat veel ruimtemissies ook een baan rond de zon beschrijven.
Er langs scheren is wat anders dan in een baan om een hemellichaam.
Géén kloon van tvlxd!
pi_150358411
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 17:09 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Het gaat om Vesta en nu Ceres

Eerst Vesta in kaart gebracht en dan verder naar Ceres.
Dat weet ik, en dat is op geen manier een antwoord op de vraag in mijn post. :@
pi_150359034
*O* *O*

06-03-2015

Missie geslaagd: ruimtesonde Dawn in baan rond dwergplaneet Ceres

media_xll_7539018.jpg
© reuters.

UPDATE De Amerikaanse ruimtesonde Dawn is vanmiddag rond 15.40 uur Belgische tijd, zoals gepland, in een baan rond de dwergplaneet Ceres gekomen. Dat heeft het ruimtevaartbureau NASA meegedeeld.

Toen de in 2007 gelanceerde Dawn het hemellichaam tot op ongeveer 61.000 km afstand was genaderd, werd het onbemande ruimtetuig door de zwaartekracht van Ceres gevangen en kwam de sonde in een baan rond de dwergplaneet, een primeur in de ruimtevaart. De sonde was acht jaar onderweg en heeft bijna vijf miljard km afgelegd.

Bovendien is de 747 kilo wegende sonde gezond en wel, zo stelde de vluchtleiding in het Californische Pasadena vast. De ionenmotor is succesvol tot ontbranding gekomen.

Ceres werd in 1801 ontdekt en had achtereenvolgens de status van planeet, asteroïde en dwergplaneet.

De Dawn moet zestien maanden Ceres onderzoeken, in het bijzonder ook twee mysterieuze, heldere vlekken. Het onderzoek moet meer leren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Op weg naar Ceres bracht de Dawn ook al een bezoek aan de enorme asteroïde Vesta. Ceres en Vesta zijn de grootste objecten in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150359075
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 17:09 schreef Montov het volgende:

[..]

Er langs scheren is wat anders dan in een baan om een hemellichaam.
Dan nog hebben de maanmissies een baan rond zowel de maan als de aarde beschreven.
  vrijdag 6 maart 2015 @ 17:33:41 #33
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_150359212
Pics graag.
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
pi_150359419
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 17:33 schreef WoordenShuffelaar het volgende:
Pics graag.
De eerste foto's komen in april
http://www.nbcnews.com/wa(...)m-ceres-406549571778

De komende zes weken zal Dawn gebruiken om de afstand tussen zichzelf en Ceres verder te verkleinen en zich in een baan te nestelen van waaruit deze wetenschappelijk onderzoek kan doen. Op 23 april kan Dawn dan eindelijk aan de slag en de geheimen van Ceres gaan ontrafelen.

[ Bericht 9% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 06-03-2015 17:50:35 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150359620
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 17:28 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dan nog hebben de maanmissies een baan rond zowel de maan als de aarde beschreven.
Maar het is voor het eerst dat en vanaf de aarde een vaartuig eerst Vesta gaat en grondig onderzoekt. En daarna doorgaat om een baan om een ander object te maken en teonderzoeken.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_150359682
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 17:50 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Maar het is voor het eerst dat en vanaf de aarde een vaartuig eerst Vesta gaat en grondig onderzoekt. En daarna doorgaat om een baan om een ander object te maken en teonderzoeken.

Dat kan best zo zijn, maar dat staat er toch niet? Dus ik begrijp het wel goed maar de media zitten er naast?
pi_150359747
quote:
11s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 17:53 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dat kan best zo zijn, maar dat staat er toch niet? Dus ik begrijp het wel goed maar de media zitten er naast?
nee
Het is niet alleen de eerste keer dat een ruimtesonde zich in een baan rond een dwergplaneet gaat nestelen. Het is ook nog eens de eerste keer dat een ruimtesonde twee verschillende hemellichamen op zo’n grote afstand van de aarde bezoekt.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150359777
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 17:54 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

nee
Het is niet alleen de eerste keer dat een ruimtesonde zich in een baan rond een dwergplaneet gaat nestelen. Het is ook nog eens de eerste keer dat een ruimtesonde twee verschillende hemellichamen op zo’n grote afstand van de aarde bezoekt.
Heb je mijn originele post gelezen? Ik heb het over de - terugkerende - zin:

quote:
Nooit eerder heeft één ruimtevaartuig een baan beschreven rond twee verschillende hemellichamen.
pi_150359808
quote:
11s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 17:53 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dat kan best zo zijn, maar dat staat er toch niet? Dus ik begrijp het wel goed maar de media zitten er naast?
Ieder trekt er een andere conclusie over die zin.
Ik zag het direkt wat ze ermee bedoelden.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  vrijdag 6 maart 2015 @ 18:13:47 #40
8369 speknek
(((Globali$t)))
pi_150360236
Ziet er niet echt uit als een ijsplaneet, dan zouden die kraters er niet op blijven zitten. Hebben ze een afslag gemist ofzo?
pi_150360319
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 18:13 schreef speknek het volgende:
Ziet er niet echt uit als een ijsplaneet, dan zouden die kraters er niet op blijven zitten. Hebben ze een afslag gemist ofzo?
Een komeet ziet er toch ook niet uit als een bonk ijs.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_150489984
09-03-2015

Mysterieuze witte plekken op Ceres in het vizier

Ruimtesonde komt aan bij dwergplaneet
Na een reis langs Mars en óm planetoïde Vesta kwam NASA’s ruimtesonde Dawn vrijdag aan bij Ceres. De komende zestien maanden gaat zij het oppervlak, de samenstelling en de mysterieuze witte stippen van de dwergplaneet onderzoeken.
door Roel van der Heijden

Ceres_rotatie.gif?1425642454
Dwergplaneet Ceres.
NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Op nieuwjaarsdag 1801 zag de Italiaanse astronoom Giuseppe Piazzi een stipje door zijn telescoop. Vervolgmetingen wezen uit dat het object een baan beschreef tussen Mars en Jupiter. Dit moest de (op dat moment) achtste planeet zijn!

Ceres, zoals het hemellichaam ging heten, is inderdaad het grootste object in de planetoïdengordel maar voor een planeet bleek zij toch echt te klein. Sinds 2006 is het officieel een dwergplaneet en de eerste in die categorie die nu bezoek krijgt van een ruimtesonde: NASA’s Dawn.

Vrijdag kwam Dawn in een baan om Ceres en heeft vanaf daar een beduidend beter uitzicht op het hemellichaam dan telescopen op aarde. De dwergplaneet bleef altijd een stipje gezien vanaf onze planeet. Voor betere beelden is de afstand te groot en de dwergplaneet te klein, de diameter is ruim 950 kilometer. Alleen de Hubble-telescoop wist een wazig beeld van deze wereld te schieten.

Sinds het naderen van Dawn de afgelopen weken komen steeds betere beelden beschikbaar van Ceres. De heldere witte stippen op het oppervlak vallen daarbij het meest op. Ze houden de gemoederen in de astronomische gemeenschap al behoorlijk bezig, want niemand weet wat ze zijn.

Vulkanen of vloeibaar water
Er werd gespeculeerd over vulkanen die water spuwen. Maar omdat er (nog) geen kraters of scheuren in het oppervlak te zien zijn lijkt dat niet waarschijnlijk. Waterijs of zelfs vloeibaar water zijn een andere mogelijkheid. Zout in het water kan ervoor zorgen dat het water vloeibaar blijft.

Overigens zijn de witte vlekken relatief erg licht. Ceres reflecteert slechts negen procent van al het licht. De heldere stippen zijn volgens wetenschappers van het Max Planck Institute for Solar System Research zo ‘licht’ als asfalt.

Ceres_met_witte_vlekken.jpg?1425641363
Dwergplaneet Ceres gefotografeerd door NASA’s Dawn-sonde. Van een afstand van 46.000 kilometer zijn twee mysterieuze witte vlekken goed zichtbaar. Ze werden eerder ook al op minder scherpe foto’s waargenomen.
NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Dawn is nu ‘gevangen’ door de zwaartekracht van Ceres. De komende maanden remt de sonde af en zakt naar een steeds lagere baan om de dwergplaneet. Daardoor worden steeds betere foto’s van het oppervlak gemaakt. Uiteindelijk eindigt Dawn in november op zo’n 375 kilometer hoogte.

Aan boord zijn camera’s, spectrometers en een detector waarmee de samenstelling van Ceres wordt bepaald. De zonnepanelen van de sonde werden overigens gemaakt door het Nederlandse bedrijf Dutch Space, dat nu onderdeel is van Airbus Defence and Space. Ze drijven onder andere de drie ionenmotoren aan, waarmee Dawn door het zonnestelsel manouevreerde.

dawn20091113-browse.jpg?1310990996
Artistieke impressie van NASA’s ruimtesonde Dawn

Ceres is wetenschappelijk interessant omdat het een direct overblijfsel zou zijn van het jonge zonnestelsel. Veel materiaal klonterde uiteindelijk samen tot grote planeten, maar in de regio tussen Mars en Jupiter is dat niet gebeurd door de sterke zwaartekrachtsinvloed van Jupiter. Hier zwermen nu honderdduizenden steen- en ijsklompen, waarvan Ceres de grootste is. We kijken eigenlijk naar een stuk ‘planeet-in-wording’.

De dwergplaneet zit precies in de overgangszone van de rotsachtigeplanten dichtbij de zon, en de gasreuzen aan de buitenkant van ons zonnestelsel. Men vermoedt dat Ceres voor ongeveer twintig procent uit water bestaat en theoretisch is het mogelijk dat een deel daarvan vloeibaar is, zoals op Jupitermaan Europa. Dat maakt het weer een kandidaat voor het ontstaan van leven, hoewel het niet waarschijnlijk is dat Dawn dit zal vinden.

Eerder draaide Dawn al om planetoïde Vesta en vond er tegen de verwachtingen sporen van water.

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151474688
06-04-2015

Ruimtesonde Dawn maakt binnenkort nieuwe foto's van dwergplaneet Ceres

b049bd4494a9e5fd440aefdce5f6acc8.jpg

De ruimtesonde Dawn, voortgestuwd door een ionenmotor, nadert de dwergplaneet Ceres aan de nachtzijde. (NASA/JPL)

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn functioneert volledig naar verwachting, zo meldt NASA. Dawn, die eerder in een baan rond de grote planetoïde Vesta draaide, werd een maand geleden, op 6 maart, 'ingevangen' door het zwaartekrachtsveld van de dwergplaneet Ceres, het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel tussen de banen van Mars en Jupiter. Foto's van Ceres zijn sindsdien nog niet vrijgegeven; dat komt doordat Dawn de dwergplaneet eerst een stuk voorbij is gevlogen, en dus tegen de nachthelft van Ceres aankeek. Inmiddels is de ruimtesonde op weg naar de eerste min of meer cirkelvormige omloopbaan rond Ceres, op een hoogte van 13.500 kilometer.

Komende week zullen voor het eerst weer opnamen gemaakt worden door de navigatiecamera's van Dawn. Die zullen een sikkelvormig hemellichaam vertonen. Pas vanaf 23 april kan Ceres van alle kanten in beeld worden gebracht. In mei wordt de baan van Dawn opnieuw aangepast, en zal de ruimtesonde op een kleinere afstand rond Ceres gaan cirkelen.

Planeetonderzoekers zijn vooral benieuwd naar twee mysterieuze heldere plekken op het oppervlak. Mogelijk gaat het om geisers, afkomstig van ondergrondse watervoorraden. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151474706
06-04-2015

Naamgevingscampagne Pluto verlengd tot 24 april

da1632ed819d5cfe6c549a48d8997b8c.jpg
Artist’s impression van de ruimtesonde New Horizons tijdens zijn scheervlucht langs Pluto. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben)

De campagne 'Our Pluto', waarbij iedereen kan stemmen op namen voor kraters en bergen op de dwergplaneet Pluto, is verlengd tot 24 april. De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons zal op 14 juli op kleine afstand langs Pluto vliegen. Ongetwijfeld worden er tal van oppervlaktedetails in kaart gebracht, niet alleen op Pluto zelf maar ook op zijn manen. Via een speciale website kan iedereen een voorkeur uitspreken voor een groot aantal voorgestelde namen voor al die structuren. Ook is het mogelijk om zelf namen voor te stellen, binnen bepaalde categorieën. De Internationale Astronomische Unie beslist uiteindelijk over de naamgeving, aan de hand van bestaande regels en conventies. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151506432
08-04-2015

Hoe gaat het met…ruimtesonde Dawn?

dawn1.jpg?zoom=1.5&resize=824%2C400

Prima! NASA laat weten dat de sonde – die zich in maart in een baan rond dwergplaneet Ceres nestelde – in uitstekende staat verkeert en de dagen aftelt tot hij wetenschap kan gaan bedrijven.

Dawn arriveerde op 18 maart bij dwergplaneet Ceres. De afstand tussen de twee was toen nog erg groot. Maar de afgelopen weken heeft Dawn de afstand tot Ceres verkleind tot een slordige 40.000 kilometer. De komende weken moet die afstand nog kleiner worden: Dawn moet zich op zo’n 8400 kilometer van Ceres bevinden om aan zijn wetenschappelijke onderzoek te kunnen beginnen. Naar verwachting zal Dawn op 23 april zijn werk kunnen aanvangen.

Gezond
In afwachting van dat moment maakt Dawn het gelukkig uitstekend, zo laat NASA weten. Alle systemen en instrumenten aan boord van de sonde werken naar behoren.

Foto’s!
En – ook goed nieuws – binnenkort mogen we nieuwe foto’s van Ceres verwachten! Op 10 en 14 april zal Dawn – ten behoeve van zijn navigatie – opnieuw foto’s van de dwergplaneet maken. En begin mei zullen de beelden die Dawn van Ceres maakt zo gedetailleerd zijn dat we hopelijk eindelijk meer te weten komen over het oppervlak van de dwergplaneet. En hopelijk krijgen we dan ook meer duidelijkheid over die mysterieuze lichte vlekken op Ceres.

Het eerste onderzoek van Dawn loopt van 23 april tot 9 mei. Daarna zal de sonde de afstand tot Ceres nog verder verkleinen en aan zijn tweede onderzoeksmissie beginnen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151700966
14-04-2015

Dwergplaneet Ceres geeft mysteries niet prijs

media_xll_7632687.jpg
© afp.

De Amerikaanse sonde Dawn is op 6 maart in een baan rond de dwergplaneet Ceres gekomen, maar het hemellichaam blijft meer raadsels dan ophelderingen opleveren, zo bleek op een wetenschappelijke conferentie in Wenen.

Ceres is het grootste object in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter, en draait in 4,61 jaar rondom onze ster.

Tijdens de nadering van Dawn trokken twee heldere vlekken op Ceres reeds de aandacht van de wetenschappers en ook het grote publiek. Maar wat ze zijn, is nog steeds niet duidelijk. Vlek Spot-1 lijkt kouder te zijn dan zijn omgeving, wat voor Spot-5 niet het geval is. Verrassend genoeg verdwijnt Spot-5 ook op thermische beelden.

Ceres lijkt ook niet op zijn buur Vesta, die in 2011 en 2012 al bezoek kreeg van de 473 miljoen dollar kostende Dawn. Zo is Ceres veel somberder en zijn er minder kraters dan verwacht na de observaties van Vesta.

Of de hypothese klopt dat Ceres een embryonale planeet zou zijn die nooit volwassen is geworden, is ook nog niet geweten.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151701181
14-04-2015

Dawn levert eerste kleurenkaart van dwergplaneet Ceres af

inkleur.jpg?zoom=2&resize=848%2C424
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 14 april 2015 om 12:41 uur

De geschiedenis van Ceres is spannender dan gedacht. Die conclusie kunnen onderzoekers trekken op basis van de eerste kleurenkaart die ruimtesonde Dawn van de dwergplaneet heeft gemaakt en waarop een divers landschap pronkt.

De kleurenkaart is gemaakt op basis van foto’s die Dawn terwijl deze de dwergplaneet naderde, maakte. De kaart laat zien dat de dwergplaneet over heel uiteenlopende landschappen beschikt en dat suggereert dat Ceres ooit een actief hemellichaam was. “Deze dwergplaneet was door zijn geschiedenis heen geen inerte rots,” stelt onderzoeker Chris Russell. “De dwergplaneet was actief, met processen die resulteerden in verschillende materialen in verschillende regio’s. We beginnen die diversiteit nu terug te zien in onze kleurenbeelden.”

Kraters
Het oppervlak van Ceres is rijkelijk bedekt met kraters. Maar de dwergplaneet lijkt toch minder kraters te bevatten dan wetenschappers hadden verwacht.

De heldere vlekken
Een ander opvallend verschijnsel op de beelden die Dawn van Ceres maakte, zijn de heldere vlekken op het noordelijk halfrond. Onduidelijk is nog waardoor deze vlekken veroorzaakt worden. Met behulp van de Visible and Infrared Mapping Spectrometer (VIR) heeft Dawn de temperaturen op het oppervlak van Ceres bestudeerd. Uit de eerste resultaten blijkt dat de verschillende heldere vlekken op het oppervlak van de dwergplaneet zich ook elk anders gedragen. Ruimtetelescoop Hubble heeft tien heldere gebieden op het oppervlak van Ceres gespot. Eén paar heldere vlekken – veruit de helderste op het oppervlak van Ceres – bevindt zich in een gebied dat dezelfde temperatuur heeft als het omringende gebied. Maar een andere heldere vlek bevindt zich weer in een gebied dat koeler is dan de rest van Ceres’ oppervlak. Hoewel we zo langzaam maar zeker meer over de mysterieuze heldere vlekken te weten komen, blijft de oorsprong ervan onduidelijk. “De heldere vlekken blijven het wetenschappelijke team fascineren, maar we moeten wachten tot we dichterbij zijn gekomen,” stelt Russell.

kleurenkaart1.jpg?zoom=2&w=848
Ceres in kleur. Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Dichterbij
Dawn is momenteel bezig om de afstand tussen zichzelf en Ceres te verkleinen. Op 23 april moet deze op zo’n 13.500 kilometer afstand van Ceres’ oppervlak gaan cirkelen en zijn wetenschappelijke studies aanvangen. Vanaf dat moment zullen de beelden nog gedetailleerder zijn en hopelijk nog meer over Ceres onthullen.

Ruimtesonde Dawn liet zich op 6 maart vangen door de zwaartekracht van Ceres. Het is een baanbrekende missie: nog nooit eerder heeft een door mensen gebouwde ruimtesonde rond een dwergplaneet gecirkeld. Eerder cirkelde Dawn wel al rond de grote planetoïde Vesta. Het onderzoek naar dwergplaneet Ceres loopt nog tot juni 2016.

Bronmateriaal:
"Dawn's Ceres Color Map Reveals Surface Diversity" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

(scientias.nl)

[ Bericht 1% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 15-04-2015 11:06:31 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 15 april 2015 @ 10:49:26 #48
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_151703942
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 17:54 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

nee
Het is niet alleen de eerste keer dat een ruimtesonde zich in een baan rond een dwergplaneet gaat nestelen. Het is ook nog eens de eerste keer dat een ruimtesonde twee verschillende hemellichamen op zo’n grote afstand van de aarde bezoekt.
Hoe weet je dat zo zeker, je weet niet zeker of er ooit andere ruimtesondes langs die planeten hebben gevlogen. Er kunnen nog ruimtesondes zijn waarvan wij het bestaan niet weten.
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_151704337
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2015 10:49 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Hoe weet je dat zo zeker, je weet niet zeker of er ooit andere ruimtesondes langs die planeten hebben gevlogen. Er kunnen nog ruimtesondes zijn waarvan wij het bestaan niet weten.
_O-
Dit is niet wat ik zeg, dit is wat de gevestigde wetenschap zegt.
Dat er dingen zijn waar we het bestaan niet van weten is mogelijk, maar onzinnig om over te discussiëren. Ik ben niet zo van de conspiracies. mss bestaat het vliegend spaghettimonster wel, of draait er een theepot rond jupiter... ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 15 april 2015 @ 11:25:30 #50
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_151704854
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2015 11:05 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

_O-
Dit is niet wat ik zeg, dit is wat de gevestigde wetenschap zegt.
Dat er dingen zijn waar we het bestaan niet van weten is mogelijk, maar onzinnig om over te discussiëren. Ik ben niet zo van de conspiracies. mss bestaat het vliegend spaghettimonster wel, of draait er een theepot rond jupiter... ;)
Het was ook geen conspiracy, eerder een hint dat je het moest nuanceren naar 'geen ruimtesondes die door mensen gemaakt zijn' ;). Want aliens kunnen natuurlijk al jaren rondvliegen in de oort wolk zonder dat wij het weten!
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_151705005
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2015 11:25 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Het was ook geen conspiracy, eerder een hint dat je het moest nuanceren naar 'geen ruimtesondes die door mensen gemaakt zijn' ;). Want aliens kunnen natuurlijk al jaren rondvliegen in de oort wolk zonder dat wij het weten!
Gemierenneuk zeg. Inderdaad, om volkomen correct te zijn zou je achter elke stelling "voor zover wij weten en zolang het tegendeel niet bewezen is" moeten toevoegen, maar dat is zo vermoeiend.
  woensdag 15 april 2015 @ 11:48:42 #52
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_151705463
quote:
10s.gif Op woensdag 15 april 2015 11:31 schreef Tchock het volgende:

[..]

Gemierenneuk zeg. Inderdaad, om volkomen correct te zijn zou je achter elke stelling "voor zover wij weten en zolang het tegendeel niet bewezen is" moeten toevoegen, maar dat is zo vermoeiend.
Ja, het was al gemierenneuk toen er over 'voor het eerst in een baan die niet als gravity whip gebruikt was rond 2x dit type planeet' begonnen werd. Ik dacht ik help effe met verder specificeren.
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_151818613
quote:
Dawn VIR Images of Ceres

PIA19316_lg.jpg
Full size image

These images, from Dawn's visible and infrared mapping spectrometer (VIR), highlight two regions on Ceres containing bright spots. The top images feature a bright spot scientists have labeled "1" (located at around 4 degrees north, 8 degrees east on Ceres' surface); the bottom images feature the spot labeled "5" (located at around 20 degrees north, 240 degrees east). Spot 5 actually contains two spots, which are the brightest on Ceres.

Each row shows Ceres' surface at different wavelengths. At left are images taken in visible light, close to wavelengths seen by the human eye. The center images show the same regions of Ceres in wavelengths shifted to the infrared range. The two images at right show Ceres in thermal infrared, where brighter colors represent higher temperatures.

During Dawn's arrival at Ceres, VIR has been examining the relative temperatures of features on the dwarf planet's surface. Preliminary examination suggests that region 1 is cooler than the rest of Ceres' surface, but region 5 appears to be located in a region that is similar in temperature to its surroundings.

The images were captured on February 19, 2015, when Dawn was nearly 29,000 miles (46,000 kilometers) from Ceres. Image scale on Ceres is about 7 miles (11 kilometers) per pixel.

The Dawn mission is managed by NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California, for NASA's Science Mission Directorate in Washington. Dawn is a project of the directorate's Discovery Program, managed by NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama. The University of California, Los Angeles, is responsible for overall Dawn mission science. Orbital ATK, Inc., in Dulles, Virginia, designed and built the spacecraft. The German Aerospace Center, the Max Planck Institute for Solar System Research, the Italian Space Agency and the Italian National Astrophysical Institute are international partners on the mission team. For a complete list of acknowledgments, visit: http://dawn.jpl.nasa.gov/mission/.

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/ASI/INAF
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2015 12:17 schreef -CRASH- het volgende:

Als er duidelijkere foto's zijn.
Wil ik er wel over speculeren.
Nu zijn ze nog te onscherp.
Nu er betere foto's zijn!!!!

Ik denk dat het of ijsgeisers zijn
of jonge impact gebieden.
En dat er 1 in het midden van
een krater zit... toeval
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_151819174
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2015 09:54 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

[..]

Nu er betere foto's zijn!!!!

Ik denk dat het of ijsgeisers zijn
of jonge impact gebieden.
En dat er 1 in het midden van
een krater zit... toeval
Is gewoon een grot met een space slug erin :)

TDrGZ.gif
pi_151849572
16-04-2015

Ruimtesonde Dawn fotografeert noordpool van Ceres

5ffab4078d05c4dcc58571885dab813d.jpg
Deze foto, op 10 april 2015 gemaakt door de ruimtesonde Dawn, toont de noordpool van dwergplaneet Ceres. De foto is gemaakt van een afstand van 33.000 kilometer. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Ruimtesonde Dawn heeft opnamen gemaakt van de noordpool van de dwergplaneet Ceres. Het zijn de scherpste beelden die tot nu toe van dit hemellichaam zijn gemaakt.

Dawn is op 6 maart jl. in een baan om Ceres gebracht, maar keek de afgelopen weken tegen de nachtkant van de dwergplaneet aan. Daar komt nu geleidelijk verandering in. Tegelijkertijd neemt ook de afstand tussen Dawn en Ceres af: de komende tijd kunnen dus steeds scherpere foto’s worden gemaakt.

Met een gemiddelde diameter van 950 kilometer is Ceres het grootste hemellichaam van de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. (EE)

pia19317-16.gif

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 20 april 2015 @ 20:29:10 #56
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_151870810
had ie niet ff de flitser kunnen gebruiken, nu zie ik maar een klein deel van de planeet ;).
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_151879912
quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2015 10:44 schreef k3vil het volgende:

[..]

Is gewoon een grot met een space slug erin :)

[ afbeelding ]
quote:
0s.gif Op maandag 20 april 2015 20:29 schreef Maanvis het volgende:
had ie niet ff de flitser kunnen gebruiken, nu zie ik maar een klein deel van de planeet ;).
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 21 april 2015 @ 06:33:11 #58
17121 Rica
Mais, je rêve!
pi_151882167
De afmetingen van asteroïden of planetoïden vind ik lastig voor te stellen en ik heb wat plaatjes gezocht om het wat beter te kunnen visualiseren.

Ceres, de grootste van het stel, in verhouding met Aarde en Maan:

28wdvz9.jpg

Vesta is een stuk kleiner dan Ceres en zou op bovenste afbeelding slechts een stipje zijn.

Ceres en Vesta op Aarde:

103bih1.jpg

Het zijn de twee grootste objecten in de planetoïdengordel.

(Vesta en Pallas wisselen wel eens van plaats 2 en 3 want Pallas is net iets groter maar Vesta heeft een grotere massa)

astsizess.jpg

Juno staat op plek elf qua afmeting maar deze vier planetoïden zijn als eerste ontdekt.
Alleen Ceres wordt tegenwoordig als dwergplaneet gerekend.
Don't try and blame me for your games
Your games are death
My world is light, the angels fill my eyes
With every breath
pi_151882556
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2015 06:33 schreef Rica het volgende:
De afmetingen van asteroïden of planetoïden vind ik lastig voor te stellen en ik heb wat plaatjes gezocht om het wat beter te kunnen visualiseren.

Ceres, de grootste van het stel, in verhouding met Aarde en Maan:

[ afbeelding ]

Vesta is een stuk kleiner dan Ceres en zou op bovenste afbeelding slechts een stipje zijn.

Ceres en Vesta op Aarde:

[ afbeelding ]

Het zijn de twee grootste objecten in de planetoïdengordel.

(Vesta en Pallas wisselen wel eens van plaats 2 en 3 want Pallas is net iets groter maar Vesta heeft een grotere massa)

[ afbeelding ]

Juno staat op plek elf qua afmeting maar deze vier planetoïden zijn als eerste ontdekt.
Alleen Ceres wordt tegenwoordig als dwergplaneet gerekend.
Thanks, deze plaatjes maken het 'plaatje' weer wat meer compleet ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151882612
20-04-2015

Ruimtesonde Dawn heeft vlekken op Ceres weer in het vizier

ceres6.jpg?zoom=2&resize=848%2C424
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 20 april 2015 om 16:34 uur

Op de nieuwste beelden die ruimtesonde Dawn van dwergplaneet Ceres heeft gemaakt duiken de heldere vlekken die wetenschappers al maanden bezighouden opnieuw op. Hoe de vlekken ontstaan zijn, is nog altijd onbekend.

Dawn maakte de betreffende foto’s op 14 en 15 april. De ruimtesonde bevond zich op dat moment op zo’n 22.000 kilometer afstand van Ceres’ noordpool. Op de beelden zijn twee heldere vlekken te zien. Hoe de heldere vlekken ontstaan, is nog altijd onbekend.

helder.gif?zoom=2&resize=506%2C511
In de laatste frames van dit 'filmpje' komen de twee heldere vlekken op Ceres in beeld. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

De afgelopen tijd heeft Dawn regelmatig foto’s van Ceres gemaakt. Deze foto’s werden door NASA gebruikt om de ruimtesonde in de juiste baan om de dwergplaneet te manoeuvreren. Tot op heden heeft Dawn zich voortreffelijk gedragen en continu gedaan wat NASA wilde. Op 23 april kan de ruimtesonde eindelijk beginnen aan zijn wetenschappelijk onderzoek. Dan bevindt de ruimtesonde zich in een baan die hem op zo’n 13.500 kilometer afstand van Ceres’ oppervlak houdt. Naar verwachting krijgen we dan ook meer duidelijkheid over de mysterieuze heldere vlekken op het oppervlak van Dawn. Vanaf 9 mei zal Dawn Ceres nog verder naderen. Na die tijd mogen we nog betere foto’s (met een veel hogere resolutie) verwachten.

“De foto’s die we tijdens het naderen van Ceres gemaakt hebben, geven ons een voorlopig, fascinerend beeld van de wereld die Dawn binnenkort in detail zal gaan bestuderen,” vertelt onderzoeker Marc Rayman. “De beelden stellen ons in staat om nieuwe en intrigerende vragen te stellen.” En de antwoorden op die vragen? Die volgen hopelijk binnenkort.


Meer informatie

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 21 april 2015 @ 09:09:26 #61
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_151883410
mooi.
wat is het exit plan van de probe?
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_152115067
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2015 09:09 schreef Maanvis het volgende:
mooi.
wat is het exit plan van de probe?
Dat is nog onduidelijk. Als Dawn nog in staat is om te werken, kan NASA ervoor kiezen de missie te verlengen en langer dan gepland onderzoek te doen naar Ceres. Het is echter ook goed mogelijk dat de sonde tegen die tijd aan het eind van zijn Latijn is. In dat geval komt aan het werk van Dawn na bijna acht jaar een eind. Overigens zal Dawn zich aan het eind van zijn leven – wanneer dat ook mag zijn – niet op het oppervlak van Ceres storten. Er zijn aanwijzingen dat op Ceres water – voornamelijk in de vorm van ijs, maar wellicht ook een beetje in vloeibare vorm – en organische stoffen te vinden zijn. Het betekent dat we op deze dwergplaneet wellicht de ingrediënten en omstandigheden aantreffen die op aarde leidden tot het ontstaan van leven. Dat zijn omstandigheden die NASA wil beschermen (omdat ze ons in een later stadium wellicht meer kunnen vertellen over hoe het leven op aarde is ontstaan). En daarom is afgesproken dat Dawn in ieder geval in de eerste vijftig jaar na zijn aankomst bij Ceres niet het oppervlak van de dwergplaneet mag raken (en dus besmetten met aards materiaal in en op het ruimtevaartuig). .
NASA schat in dat de sonde – zelfs nadat de brandstof op is – in staat moet zijn om zijn baan rond Ceres gedurende lange tijd – mogelijk zelfs millennia op rij – vast te houden. Grote kans dus dat de sonde ons allemaal overleeft
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152115084
28-04-2015

Ruimtesonde Dawn opent onderzoek naar dwergplaneet

dawn.jpg?zoom=2&resize=848%2C424
dawn

Zo’n anderhalve maand nadat ruimtesonde Dawn zich door de zwaartekracht van dwergplaneet Ceres liet vangen, is de sonde nu officieel begonnen aan zijn wetenschappelijke missie.

Op 6 maart liet Dawn zich vangen door de zwaartekracht van dwergplaneet Ceres. Maar de sonde was er toen nog niet: de afstand tussen de twee bedroeg nog zo’n 61.000 kilometer. De afgelopen weken is de afstand tussen de twee aanzienlijk kleiner geworden. Dawn bevindt zich nu op zo’n 13.500 kilometer van het oppervlak van Ceres én heeft zich in een baan genesteld van waaruit deze de dwergplaneet kan gaan bestuderen.

Vrijdag
Dawn ging afgelopen vrijdag in de nieuwe baan draaien. En nu kan NASA melden dat de sonde officieel aan zijn wetenschappelijke missie is begonnen. Dawn kan nu beginnen met het verzamelen van wetenschappelijke data.

Missies van Dawn
De eerste onderzoeksmissie van Dawn in een baan rond Ceres loopt tot 9 mei. Daarna zal de sonde de dwergplaneet nog dichter naderen en aan zijn tweede onderzoeksmissie beginnen.

Vragen
Gehoopt wordt dat Dawn de vele vragen die onderzoekers over Ceres hebben, kan beantwoorden. Eerder bestudeerde Dawn al planetoïde Vesta. Beide hemellichamen maken deel uit van de planetoïdengordel en zijn al vroeg in de geschiedenis van ons zonnestelsel tot stand gekomen. Bovendien zijn ze sinds hun totstandkoming weinig veranderd. Gehoopt wordt dan ook dat we dankzij het harde werk van Dawn meer te weten kunnen komen over de omstandigheden in het jonge zonnestelsel en hoe onder die omstandigheden twee heel verschillende hemellichamen konden ontstaan.

Naarmate de afstand tussen Dawn en Ceres kleiner wordt, hadden onderzoekers natuurlijk al gehoopt op meer informatie over Ceres. Maar vooralsnog leveren de (eerste!) gedetailleerde beelden van Ceres alleen maar vragen op. Zo weten onderzoekers nog altijd niet waardoor de heldere vlekken die het oppervlak van Ceres op beelden van Dawn blijken te sieren, veroorzaakt worden. Het is één van de vragen waar ze tijdens de onderzoeksmissie(s) van Dawn een antwoord op hopen te vinden. Tot die tijd kunnen we alleen maar speculeren over de aard van de vlekken. Bijvoorbeeld op de site van NASA: daar is een poll geopend waarmee het publiek kan aangeven wat zij van de vlekken denkt.

(scientas.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 29 april 2015 @ 08:44:22 #64
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_152115220
Ik denk dat die witte vlekken marmerstenen zijn.
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
pi_152116917
quote:
0s.gif Op woensdag 29 april 2015 08:44 schreef WoordenShuffelaar het volgende:
Ik denk dat die witte vlekken marmerstenen zijn.
http://www.jpl.nasa.gov/dawn/world_ceres/

28-04-2015

Wat zou dit mysterieuze licht op dwergplaneet Ceres volgens u kunnen zijn?

media_xll_7669009.jpg
© afp-nasa.

Al sinds de ruimtesonde Dawn nadert op dwergplaneet Ceres is er heel wat te doen over enkele mysterieuze lichtvlekken op het oppervlak. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA speelt nu in op de hype door bal weer terug te kaatsen: wat denkt u dat het is?

Is het een ruimtebasis van aliens? Of toch maar een zoutvlakte of een vulkaan? De NASA lanceert een poll om van u te vernemen hoe u de lichtvlekken, een grote en enkele kleinere, op dwergplaneet Ceres inschat. De vlekken werden in de voorbije maanden gefotografeerd toen ruimtesonde Dawn Ceres begon te naderen.

Wetenschappers suggeren dat het wel eens ijs zou kunnen zijn. Eerder was al eens waterdamp opgemerkt in de buurt van het oppervlak van Ceres, dat op gemiddeld zo'n 428 miljoen kilometer van de aarde rond de zon draait. Ook een zoutvlakte of een vulkaan worden niet uitgesloten. Maar aangezien lava een pak meer licht zou geven, wordt dan eerder gedacht in de richting van ijsvulkanen.


Vermoedelijk op 1 mei zullen de resultaten vrijgegeven worden van de eerste erg nabije passage van Dawn langs Ceres. In afwachting daarvan mag u zelf eens een gokje wagen op de site van de NASA. En als u echt wilt, kunt u ook gokken op het ietwat enigmatische 'iets anders'. U zou overigens niet de enige zijn. Na de optie ijs, die een derde van de stemmers kan bekoren, blijkt 'iets anders' de populairste keuze te zijn.

media_xll_7668993.jpg
© nasa.

http://www.jpl.nasa.gov/dawn/world_ceres/

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 29 april 2015 @ 13:49:00 #66
8369 speknek
(((Globali$t)))
pi_152122665
Het lijkt me gewoon ijs, blootgelegd door een meteorietinslag. Het kan geen Darwin glas zijn toch?
  woensdag 29 april 2015 @ 18:16:34 #67
414204 WoordenShuffelaar
Wereldkampioen shuffelaar
pi_152130594
quote:
0s.gif Op woensdag 29 april 2015 10:22 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

http://www.jpl.nasa.gov/dawn/world_ceres/

28-04-2015

Wat zou dit mysterieuze licht op dwergplaneet Ceres volgens u kunnen zijn?

[ afbeelding ]
© afp-nasa.

Al sinds de ruimtesonde Dawn nadert op dwergplaneet Ceres is er heel wat te doen over enkele mysterieuze lichtvlekken op het oppervlak. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA speelt nu in op de hype door bal weer terug te kaatsen: wat denkt u dat het is?

Is het een ruimtebasis van aliens? Of toch maar een zoutvlakte of een vulkaan? De NASA lanceert een poll om van u te vernemen hoe u de lichtvlekken, een grote en enkele kleinere, op dwergplaneet Ceres inschat. De vlekken werden in de voorbije maanden gefotografeerd toen ruimtesonde Dawn Ceres begon te naderen.

Wetenschappers suggeren dat het wel eens ijs zou kunnen zijn. Eerder was al eens waterdamp opgemerkt in de buurt van het oppervlak van Ceres, dat op gemiddeld zo'n 428 miljoen kilometer van de aarde rond de zon draait. Ook een zoutvlakte of een vulkaan worden niet uitgesloten. Maar aangezien lava een pak meer licht zou geven, wordt dan eerder gedacht in de richting van ijsvulkanen.


Vermoedelijk op 1 mei zullen de resultaten vrijgegeven worden van de eerste erg nabije passage van Dawn langs Ceres. In afwachting daarvan mag u zelf eens een gokje wagen op de site van de NASA. En als u echt wilt, kunt u ook gokken op het ietwat enigmatische 'iets anders'. U zou overigens niet de enige zijn. Na de optie ijs, die een derde van de stemmers kan bekoren, blijkt 'iets anders' de populairste keuze te zijn.

[ afbeelding ]
© nasa.

http://www.jpl.nasa.gov/dawn/world_ceres/

(HLN)
waarom staat marmerstenen niet bij de mogelijke opties?
Ik shuffel je woorden naar een hoogtepunt.
pi_152135174
quote:
1s.gif Op woensdag 29 april 2015 18:16 schreef WoordenShuffelaar het volgende:

[..]

waarom staat marmerstenen niet bij de mogelijke opties?
Marmer is:
De temperaturen en drukken die nodig zijn om kalksteen om te vormen in marmer zijn dermate hoog dat eventueel in de kalksteen aanwezige fossielen vernietigd worden

Kalksteen is:
sedimentair gesteente dat ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_152145682
Wellicht is Ceres wel het hemellichaam die in een botsing met de aarde de maan heeft gevormd. Of is dat object samengesmolten met de aarde?
pi_152745365
15-05-2015

Nu heeft dwergplaneet Ceres plots massa's mysterieuze lichtjes

pia19547-1041b.gif?itok=OHqiJhns

Dawn-missie Weet u nog dat ruimtesonde Dawn enkele mysterieuze lichtvlekken fotografeerde op dwergplaneet Ceres? Terwijl wetenschappers zich nog altijd in het haar krabben, blijkt nu dat er massa's lichtjes te zien zijn op Ceres. De ontknoping nadert.

Eerst was er één felle lichtvlek te zien op Ceres, daarna een tweede en nu ruimtesonde Dawn nadert, blijken er heel wat meer kleinere vlekjes op de dwergplaneet te ontdekken. Ceres draait op gemiddeld zo'n 428 miljoen kilometer van de aarde rond de zon, tussen Jupiter en Mars.

NASA-wetenschappers weten nog altijd niet precies wat de vlekken nu echt zijn. Het ruimteagentschap bouwt natuurlijk zelf wat de spanning op, onder meer door een poll te lanceren over de lichtvlekken. De meeste mensen kiezen daar niet voor de zoutvlakte of vulkaan, maar wel voor 'other' als verklaring.


Ontknoping

De kans dat het om ijs of ijsvulkanen gaat, is vrij groot

Nu klinkt het bij de NASA dat de vlekken zo goed als zeker de reflectie van de zon zijn op 'sterk weerspiegelend materiaal op het Ceres-oppervlak'. De kans dat het om ijs of ijsvulkanen gaat, is vrij groot. Wetenschappers vermoedden al eerder, door de aanwezigheid van waterdamp, dat het oppervlak van Ceres uit een mengsel van ijs en gesteente bestaat. Het is nu wachten op foto's in hogere resolutie van Dawn voor een definitieve ontknoping.

Ruimtesonde Dawn is intussen al een kleine 8 acht jaar onderweg. In 2011 en 2012 bezocht de sonde al de planetoïde Vesta. Sinds 6 maart kwam ze aan bij Ceres. Het eigenlijke doel van het bezoek aan beide protoplaneten is om meer te weten te komen over het ontstaan van het zonnestelsel.

media_xll_7711527.jpg
© ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 19 mei 2015 @ 14:20:21 #71
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
  woensdag 20 mei 2015 @ 07:31:13 #72
8369 speknek
(((Globali$t)))
pi_152780313
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2015 14:20 schreef pfaf het volgende:
Gaaf hoor. Hoe snel zou je daar wel niet kunnen schaatsen? :D
:D.

Zou je überhaupt op de planetoïde blijven als je afzet?
pi_152780849
quote:
14s.gif Op woensdag 20 mei 2015 07:31 schreef speknek het volgende:

[..]

:D.

Zou je überhaupt op de planetoïde blijven als je afzet?
Gister al een reactie getyped maar het is een beetje OT. Maar goed, daar komt ie.

Het ijs is waarschijnlijk zo keihard dat schaatsen niet lukt. Het geheim van schaatsen is dat door de druk een beetje ijs smelt en als smeermiddel gaat werken. Daarnaast vrees ik voor een niet zo glad oppervlak en heel veel 'opgewaaid' zand en ander vuil. Om af te zetten heb je zwaartekracht nodig die je aan de grond houdt en die kan wel eens zeer minimaal zijn zodat je dus heel langzaam en zeer gedoseerd je slagen moet maken. En dan hebben we het er nog niet eens over dat je snel achter adem raakt in die omgeving.

Maar er zelf even rond kijken lijkt me ook wel leuk. Al zou ik als sport eerder voor golf gaan dan schaatsen.
pi_152788589
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2015 13:00 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
15-05-2015

Nu heeft dwergplaneet Ceres plots massa's mysterieuze lichtjes

[ afbeelding ]

Dawn-missie Weet u nog dat ruimtesonde Dawn enkele mysterieuze lichtvlekken fotografeerde op dwergplaneet Ceres? Terwijl wetenschappers zich nog altijd in het haar krabben, blijkt nu dat er massa's lichtjes te zien zijn op Ceres. De ontknoping nadert.

Eerst was er één felle lichtvlek te zien op Ceres, daarna een tweede en nu ruimtesonde Dawn nadert, blijken er heel wat meer kleinere vlekjes op de dwergplaneet te ontdekken. Ceres draait op gemiddeld zo'n 428 miljoen kilometer van de aarde rond de zon, tussen Jupiter en Mars.

NASA-wetenschappers weten nog altijd niet precies wat de vlekken nu echt zijn. Het ruimteagentschap bouwt natuurlijk zelf wat de spanning op, onder meer door een poll te lanceren over de lichtvlekken. De meeste mensen kiezen daar niet voor de zoutvlakte of vulkaan, maar wel voor 'other' als verklaring.


Ontknoping

De kans dat het om ijs of ijsvulkanen gaat, is vrij groot

Nu klinkt het bij de NASA dat de vlekken zo goed als zeker de reflectie van de zon zijn op 'sterk weerspiegelend materiaal op het Ceres-oppervlak'. De kans dat het om ijs of ijsvulkanen gaat, is vrij groot. Wetenschappers vermoedden al eerder, door de aanwezigheid van waterdamp, dat het oppervlak van Ceres uit een mengsel van ijs en gesteente bestaat. Het is nu wachten op foto's in hogere resolutie van Dawn voor een definitieve ontknoping.

Ruimtesonde Dawn is intussen al een kleine 8 acht jaar onderweg. In 2011 en 2012 bezocht de sonde al de planetoïde Vesta. Sinds 6 maart kwam ze aan bij Ceres. Het eigenlijke doel van het bezoek aan beide protoplaneten is om meer te weten te komen over het ontstaan van het zonnestelsel.

[ afbeelding ]
© ap.

(HLN)
^O^
OEHHHHH.... ik zit er weer niet ver vanaf met mijn bevinding.

quote:
0s.gif Op zondag 19 april 2015 09:54 schreef -CRASH- het volgende:

Ik denk dat het of ijsgeisers zijn
of jonge impact gebieden.
En dat er 1 in het midden van
een krater zit... toeval
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_152816287
Nieuwste plaatje:

PIA19559_modest.jpg

Gaat nog wel even duren voordat we weten wat het is denk ik.
gr gr
  donderdag 21 mei 2015 @ 11:39:57 #76
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_152816395
ik hoop dat het een lichtvervuiling van een buitenaardse beschaving is.
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_152821634
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 11:36 schreef Quyxz_ het volgende:
Nieuwste plaatje:

[ afbeelding ]

Gaat nog wel even duren voordat we weten wat het is denk ik.
Voor een vulkaan vind ik het te plat uitzien.
Voor een geiser vind ik het te onregelmatig.
Dan zou ik zeggen... jong impact gebied
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_152831562
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 11:36 schreef Quyxz_ het volgende:
Nieuwste plaatje:

[ afbeelding ]

Gaat nog wel even duren voordat we weten wat het is denk ik.
NASA-fantasy vermoedelijk.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_152890983
Bear Grylls zit daar signalen te geven om opgepikt te worden na een nieuwe survivalavontuur
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_153176740
01-06-2015

Dawn-ruimtesonde komt steeds dichter bij dwergplaneet Ceres

dawn-nieuw.jpg?zoom=2&resize=848%2C477
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 1 juni 2015 om 15:05 uur

De beelden die NASA’s Dawn-ruimtesonde van Ceres maakt zijn steeds scherper. Dawn komt namelijk dichter bij Ceres in de buurt. De resolutie van de foto in de inzet is slechts 480 meter per pixel. Deze foto werd op een afstand van 5.100 kilometer van de dwergplaneet gemaakt.

Op 3 juni zal Dawn zijn nieuwe baan om Ceres bereiken. Dan zweeft de sonde slechts 4.400 kilometer boven het oppervlak van het ijzige hemellichaam. Ieder rondje om de dwergplaneet duurt drie dagen, waardoor alle plekken op Ceres goed bekeken kunnen worden.

Zo hopen wetenschappers te ontdekken wat deze mysterieuze, witte vlekken op Ceres zijn. “De vlekken zijn te wijten aan de reflectie van zonlicht door zeer reflecterend materiaal op het oppervlak, mogelijk ijs”, vertelt onderzoeker Christopher Russell. De exacte reden voor het opduiken van de mysterieuze heldere vlekken is daarmee nog altijd onbekend. Is het een geiser? Opgedroogd ijs? Het kan allemaal.

Dawn is de eerste ruimtesonde die een dwergplaneet bezoekt. Toch is dit niet de enige dwergplaneet die we dit jaar gaan verkennen. Over een paar maanden komt de New Horizons-ruimtesonde namelijk aan bij dwergplaneet Pluto en zijn manen. Ceres is niet het eerste object dat Dawn bezoekt. In 2011 en 2012 verbleef de ruimtesonde veertien maanden bij de protoplaneet Vesta.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153179579
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 mei 2015 21:09 schreef rubbereend het volgende:
Bear Grylls zit daar signalen te geven om opgepikt te worden na een nieuwe survivalavontuur
_O-
gr gr
  dinsdag 2 juni 2015 @ 11:43:43 #82
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_153182266
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 01:23 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
01-06-2015

Dawn-ruimtesonde komt steeds dichter bij dwergplaneet Ceres

[ afbeelding ]
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 1 juni 2015 om 15:05 uur

De beelden die NASA’s Dawn-ruimtesonde van Ceres maakt zijn steeds scherper. Dawn komt namelijk dichter bij Ceres in de buurt. De resolutie van de foto in de inzet is slechts 480 meter per pixel. Deze foto werd op een afstand van 5.100 kilometer van de dwergplaneet gemaakt.

Op 3 juni zal Dawn zijn nieuwe baan om Ceres bereiken. Dan zweeft de sonde slechts 4.400 kilometer boven het oppervlak van het ijzige hemellichaam. Ieder rondje om de dwergplaneet duurt drie dagen, waardoor alle plekken op Ceres goed bekeken kunnen worden.

Zo hopen wetenschappers te ontdekken wat deze mysterieuze, witte vlekken op Ceres zijn. “De vlekken zijn te wijten aan de reflectie van zonlicht door zeer reflecterend materiaal op het oppervlak, mogelijk ijs”, vertelt onderzoeker Christopher Russell. De exacte reden voor het opduiken van de mysterieuze heldere vlekken is daarmee nog altijd onbekend. Is het een geiser? Opgedroogd ijs? Het kan allemaal.

Dawn is de eerste ruimtesonde die een dwergplaneet bezoekt. Toch is dit niet de enige dwergplaneet die we dit jaar gaan verkennen. Over een paar maanden komt de New Horizons-ruimtesonde namelijk aan bij dwergplaneet Pluto en zijn manen. Ceres is niet het eerste object dat Dawn bezoekt. In 2011 en 2012 verbleef de ruimtesonde veertien maanden bij de protoplaneet Vesta.

(scientias.nl)
grappig dat sommige kraters precies in een lijntje zitten met andere kraters.
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_153182710
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 11:43 schreef Maanvis het volgende:

[..]

grappig dat sommige kraters precies in een lijntje zitten met andere kraters.
Opvallend inderdaad. Zouden het stuiter patronen kunnen zijn? Lage zwaartekracht en dan een paar keer stuiteren met het zelfde object?
pi_153182801
Het verschijnsel heeft een wikipedia-artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Crater_chain

Alleen weet ik niet welke oorzaak aannemelijk is. :P
gr gr
pi_153408976
08-06-2015

Dawn-foto's gecombineerd tot filmpje van dwergplaneet Ceres

64f9f3a118c72041438f104971335fbb.jpg
Beeld uit de Dawn-video van dwergplaneet Ceres. (NASA/JPL)

Tientallen foto's van het oppervlak van de dwergplaneet Ceres, gemaakt door de Amerikaanse ruimtesonde Dawn, zijn samengevoegd tot een filmpje waarin je rond en over de grote planetoïde vliegt. De opnamen zijn in de afgelopen weken gemaakt tijdens de eerste 'mapping orbit' van Dawn, waarin het oppervlak van het ca. 900 kilometer grote hemellichaam voor het eerst vrijwel volledig is vastgelegd.

Op 3 juni is Dawn aan zijn tweede 'mapping orbit' begonnen, op 4400 kilometer hoogte. Op het filmpje is het verticale reliëf twee maal vergroot.

Klik hier voor video

(allesoversterrnekunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153574185
10-06-2015

Raadsel van witte vlekken op Ceres nog onopgelost

f3bab5faac6ea651a3a08b672b0bcbea.jpg
De witte vlekken op Ceres, gezien van een hoogte van 4400 kilometer. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Ook beelden die de Amerikaanse ruimtesonde Dawn vanuit haar nieuwe, veel lagere omloopbaan heeft gemaakt, geven geen uitsluitsel over de aard van de raadselachtige witte vlekken op de dwergplaneet Ceres. De opnamen, gemaakt van een hoogte van 4400 kilometer, laten zien dat de vlekken zijn opgebouwd uit talrijke afzonderlijke vlekjes van uiteenlopende afmetingen.

Tot dusverre hebben wetenschappers geen sluitende verklaring voor deze heldere structuren, die zich in een krater bevinden. Voorlopig houden ze het erop dat de vlekjes uit ijs of zout bestaan. Mogelijk kunnen temperatuurmetingen daar later uitsluitsel over geven.

Het oppervlak van Ceres vertoont overigens nog meer intrigerende details, waaronder stromingspatronen en aardverschuivingen. Begin augustus daalt Dawn af naar een hoogte van 1450 kilometer, en kan het bijzondere landschap van de dwergplaneet van nóg dichterbij worden bekeken.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 16 juni 2015 @ 08:49:11 #87
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_153574529
nou, dat wordt weer afwachten :)
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
  donderdag 2 juli 2015 @ 23:26:54 #88
287131 FoolWithMokey
Jesus loves you
pi_154019230
nog nieuws?
Sisco Certified
pi_154023631
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juli 2015 23:26 schreef FoolWithMokey het volgende:
nog nieuws?
nee, nog niet
even afwachten :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154757044
28-07-2015

Produceren de mysterieuze witte vlekken op dwergplaneet Ceres mist?

display?key=fd92ebbc52fc43fb98f69e50e7893c13&url=http%3A%2F%2Fmedia.giphy.com%2Fmedia%2FC7mEE4kYusBNe%2Fgiphy.gif

Wetenschap Een nieuwe intrigerende twist in de zoektocht naar een verklaring voor de mysterieuze witte vlekken op dwergplaneet Ceres. De bekende vlekken op de bodem van Ceres' krater Occator lijken een soort van nevel te produceren, die ongeveer de helft van de krater bedekt. Daardoor zou er lokaal een soort atmosfeer ontstaan binnen de wanden van de 92 kilometer brede krater. Dat schrijven verschillende Amerikaanse wetenschapswebsites.

Sinds ruimtesonde Dawn in februari witte vlekken op de dwergplaneet registreerde, ontstond er grote speculatie over de mogelijke oorsprong. "Dit is ons grootste mysterie", zegt planetair geoloog Christopher Russell (UCLA), hoofdonderzoeker van de Dawn-missie. Dawn draait sinds begin maart na een reis van acht jaar in een baan rond Ceres, de dwergplaneet die zich tussen Jupiter en Mars bevindt.

Momenteel zijn er twee denkpistes die het voortouw nemen in de verklaring van de mysterieuze vlekken: of ze bestaan uit ijs, of ze bestaan uit een soort zout. Nieuwe informatie van ruimtesonde Dawn lijkt nu in de richting van het eerste scenario te wijzen.

IJs

Als je de krater rond de middag onder een schuine hoek bekijkt, is het net of de krater gevuld is met een soort nevel, die steeds in een gelijkmatig patroon terugkeert
Geoloog Christopher Russell

"Als je de krater rond de middag onder een schuine hoek bekijkt, is het net of de krater gevuld is met een soort nevel, die steeds in een gelijkmatig patroon terugkeert", lichtte Russell op 21 juli toe tijdens een presentatie op het NASA Exploration Science Forum. De nevel bedekt ongeveer de helft van de krater en komt niet verder dan de randen ervan. "In meerdere gevallen is de mist teruggekeerd, steeds rond hetzelfde tijdstip."

Er zijn meerdere witte vlekken op Ceres, maar enkel in de Occator-krater werd de nevel waargenomen. Als de waarnemingen bevestigd worden, bestaan de heldere vlekken uit ijs, dat sublimeert tot mist en zo een heel kleine, tijdelijke atmosfeer creëert in de krater.

Russell benadrukt echter dat het nog veel te vroeg is om conclusies te trekken. In een interview na de presentatie was de wetenschapper erg voorzichtig: "Ik sprak op basis van slechts enkele foto's, en mijn interpretatie wordt betwist door enkele leden van mijn onderzoeksteam. Ik wil het debat intern voeren vooraleer we er een verklaring opplakken. Ik heb natuurlijk mijn persoonlijke mening, maar heb niet altijd gelijk."

media_xll_7896549.jpg
De Occator-krater met verschillende witte vlekken. De mist werd slechts bij één van die vlekken waargenomen. © afp.

Piramide

Russell maakte nog enkele andere ontdekkingen bekend. Zo blijkt Ceres een beetje kleiner dan onderzoekers aanvankelijk vermoedden: de dwergplaneet heeft een diameter van 962 kilometer, en niet 974 kilometer. Onderzoekers ontdekten ook een berg die 'De Piramide' werd gedoopt. Het massief, 5 kilometer hoog en 30 kilometer breed, heeft een platte top en heeft vreemd gelijnde flanken.

Eerdere werden al aardverschuivingen en bochtige canyons ontdekt, net als gestolde lavastromen en structuren die lang geleden instortten.

media_xll_7896505.jpg
'De Piramide', duidelijk in beeld op deze foto die door NASA werd vrijgegeven. © afp

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154784889
29-07-2015

Ruimtesonde Dawn brengt topografie van dwergplaneet Ceres in kaart

8fa5ca9fa3f6bab1733bddd45be5f9e2.jpg
Topografische kaart van de dwergplaneet Ceres, gemaakt op basis van waarnemingen van de Amerikaanse ruimtesonde Dawn. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Op basis van waarnemingen van de Amerikaanse ruimtesonde Dawn is een topografische kaart gemaakt van de dwergplaneet Ceres, met 950 kilometer het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel tussen de banen van Mars en Jupiter. Dawn kwam afgelopen voorjaar aan in een omloopbaan rond Ceres.

De dwergplaneet blijkt een gevarieerde topografie te vertonen, met 15 kilometer grote hoogteverschillen tussen kraterbodems en bergpieken. Volgens het Dawn-team vertoont de topografie van Ceres veel overeenkomsten met die van de ijzige Saturnusmanen Dione en Tethys, die vergelijkbare afmetingen hebben. De metingen ondersteunen de theorie dat de korst van Ceres voornamelijk uit ijs bestaat.

Sommige kraters op Ceres hebben inmiddels officiële namen gekregen. Ceres was de Romeinse godin van de vruchtbaarheid en de landbouw; de kraters op Ceres zijn genoemd naar goden en godinnen uit verschillende culturen die op de een of andere manier geassocieerd zijn met de landbouw.

De grote krater waarin mysterieuze heldere plekken zijn ontdekt (vermoedelijk zeer recente ijsafzettingen) is bijvoorbeeld Occator genoemd, naar een andere Romeinse landbouwgod. Occator is 90 kilometer in middellijn en ongeveer 4 kilometer diep. Eerder werden in Occator aanwijzingen gevonden voor recente geologische activiteit; de heldere ijsgebieden zijn mogelijk afzettingen die ontstaan zijn als gevolg van een soort ijsvulkanisme.

Momenteel beweegt Dawn langzaam maar zeker naar een lagere baan rond Ceres, op een hoogte van midner dan 1500 kilometer. Vanaf half augustus zullen vanuit deze lage baan nieuwe foto's worden gemaakt en metingen worden uitgevoerd.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155106338
10-08-2015

Nieuw filmpje laat eenzame berg op Ceres zien

helderevlekken.jpg
NASA heeft een nieuwe animatie van Ceres vrijgegeven, gebaseerd op gegevens die ruimtesonde Dawn verzamelde.

In het filmpje zien we verschillende interessante dingen. Bijvoorbeeld een flinke berg met heldere ‘strepen’ op de hellingen. De piek van de berg doet denken aan een piramide. De berg is zo’n zes kilometer hoog (in vergelijking met het omringende gebied). “Deze berg is één van de hoogste objecten die we tot op heden op Ceres hebben gezien,” stelt onderzoeker Paul Schenk. “Het is ongebruikelijk dat deze niet nabij een krater is aangetroffen: waarom bevindt deze zich in het midden van niets? We weten het nog niet, maar komen er wellicht achter als we nieuwe close-upbeelden hebben.”

Heldere vlekken
In de animatie duikt ook de Occator-krater op. Dit is de krater waarin de beroemde, maar nog altijd mysterieuze heldere vlekken te zien zijn. Onduidelijk is waardoor de heldere vlekken veroorzaakt worden. In eerste instantie dachten onderzoekers dat ijs de heldere plekken op Ceres kon verklaren. Maar de laatste metingen suggereren nu dat het niet om ijs gaat. Een andere mogelijkheid is dat het om zout gaat, wetenschappers zijn die verklaring nu aan het onderzoeken.


Nog meer
Naast de heldere vlekken zijn er op Ceres nog genoeg andere objecten te vinden die de aandacht van onderzoekers hebben getrokken. “Er zijn veel kenmerken die we graag verder zouden willen bestuderen,” vertelt onderzoeker David O’Brien. “Waaronder een aantal grote inslagbasins genaamd Urvara en Yalode waar grote scheuren vandaan lopen en het grote inslagbasin Kerwan dat zich net ten zuiden van de evenaar bevindt.”

Ceres is het grootste object in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Ruimtesonde Dawn arriveerde er in maart dit jaar na eerst de planetoïde Vesta te hebben bestudeerd. Het is voor het eerst dat een door mensen gebouwd object rond een dwergplaneet cirkelt. Dawn heeft Ceres sinds deze bij de dwergplaneet arriveerde al uitgebreid bestudeerd. Op basis van die gegevens hebben we onder meer de exacte grootte van de dwergplaneet vast kunnen stellen: Ceres heeft een gemiddelde diameter van 940 kilometer. De komende tijd hopen onderzoekers meer te weten te komen over het oppervlak van Ceres: Dawn heeft de afstand tot de dwergplaneet de afgelopen weken verkleind tot minder dan 1500 kilometer. Vanaf half augustus zal de ruimtesonde vanuit deze nieuwe baan onderzoek gaan doen naar Ceres.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155533832
25-08-2015

Dawn stuurt scherpste beelden van Ceres tot nu toe

media_xll_7955278.jpg
Een hoge, kegelvormige berg op Ceres, gefotografeerde vanaf een afstand van 1.470 kilometer. De berg heeft een hoogte van 6 kilometer. © © NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA .

Ruimtevaart Ruimtesonde Dawn heeft nieuwe beelden van dwergplaneet Ceres gemaakt. Het zijn de meest gedetailleerde tot nu toe, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

media_l_7955280.jpg
Een bergkam die in het midden van Urvara, een krater die is vernoemd naar de Iraanse en Indiase god van planten en akkers. © © NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA.

"De foto's van Dawn zijn nu drie keer zo scherp als de vorige beelden. De ruimtesonde onthult daarmee spannende, nieuwe details van deze intrigerende dwergplaneet", zegt Marc Rayman, missieleider van NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena.

Dawn is de eerste sonde die in een baan rond een dwergplaneet draait. Het duurde 7,5 jaar voordat Dawn Ceres bereikte. De onbemande Amerikaanse verkenner onderzoekt de dwergplaneet om een beter beeld van het ontstaan van ons zonnestelsel te krijgen.

Ceres werd in 1801 ontdekt en is een groot rotsblok dat in een baan rond de zon draait. Het rotsblok is nooit uitgegroeid tot een echte planeet en heet daarom een dwergplaneet: groter dan een planetoïde, kleiner dan een planeet.

media_xll_7955282.jpg
© © NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155715098
NASA_Dawn twitterde op maandag 31-08-2015 om 19:30:25 Feast your eyes on an intriguing crater with bright material on its walls #Ceres http://t.co/GjzGnkpF5C http://t.co/1lA2xAqgLZ reageer retweet
CNwDRgHUcAEI2fD.jpg:large
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_155967119
‘Witte vlekken’ op Ceres nog niet ontraadseld

614adf19d1c0bfa506bd3fb0907dfe8a.jpg
Deze opname van de heldere plekken op de bodem van de krater Occator is op 9 september 2015 gepresenteerd door NASA. De kleinste details die op de foto te zien zijn, zijn ongeveer 140 meter groot. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn heeft nieuwe opnamen gemaakt van de krater Occator op de dwergplaneet Ceres. Het zijn de meest gedetailleerde opnamen tot nu toe, maar het raadsel van de heldere vlekken op de bodem van de krater is nog niet opgelost.

Omdat de ’witte vlekken’ zo veel helderder zijn dan de rest van het oppervlak van Ceres, heeft het Dawn-team twee verschillende opnamen tot één foto gecombineerd. De ene is goed belicht voor de heldere plekken, de andere voor het omringende oppervlak.

Of de intrigerende structuren uit bevroren water bestaan of – zoals sommige wetenschappers denken – uit zout, is nog steeds onduidelijk. Waarschijnlijk kan daar pas uitsluitsel over worden gekregen als Dawn begin december in een nog veel lagere baan om Ceres cirkelt. Dan wordt ook de gammastraling- en neutronendetector van de ruimtesonde ingeschakeld om de chemische samenstelling op en nabij het oppervlak van de dwergplaneet te bepalen.

Aan de hand van de nieuwe beelden, die van een hoogte van 1470 kilometer zijn gemaakt, zijn ook animaties van een virtuele ‘rondvlucht’ boven Occator samengesteld.

(alleversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156394339
25-09-2015

Ruimtesonde Dawn daalt steeds verder af naar Ceres
Nog steeds geen verklaring voor de mysterieuze witte vlekken

Sinds maart draait de Dawn-sonde van NASA om Ceres. Het krijgt de dwergplaneet steeds scherper in het vizier. Maar de mysterieuze witte vlekken op het oppervlak stellen wetenschappers nog steeds voor een raadsel. Kennislink vraagt hoogleraar astrofysica Carsten Dominik van de Universiteit van Amsterdam wat het kan zijn.

De Dawn-missie had de afgelopen maanden serieuze concurrentie. Terwijl de ruimtesonde van NASA steeds scherpere beelden van dwergplaneet Ceres maakte, stal ruimtesonde New Horizons in juli de show met een scheervlucht langs Pluto. Toch zijn de beelden van Ceres bijna net zo spannend.

Occator-krater.jpg?1443013496
De Occator-krater op Ceres is ongeveer negentig kilometer groot. Niemand weet precies wat de heldere plekken in het midden van de krater zijn. Op deze foto, gemaakt van een hoogte van 1470 kilometer zijn details tot 140 meter te zien.
 NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

IJskrater of zoutafzetting?

Wat te denken van de mysterieuze witte vlekken die op verschillende plekken aan het oppervlak van de 950 kilometer grote dwergplaneet te zien zijn. Het helderst zijn de vlekken midden in een grote krater genaamd Occator. Op geen ander hemellichaam zijn zulke heldere plekken te zien (behalve misschien de polen op aarde) en wetenschappers kunnen tot nu toe enkel speculeren over wat het is.

Voordat Dawn aankwam en er een handjevol wazige foto’s van Ceres bestonden, dachten wetenschappers aan waterdamp die uit het oppervlak ontsnapt. Metingen van ruimtetelescoop Herschel gaven daar aanwijzingen voor. Door de veel scherpere beelden van Dawn, weten we dat de witte vlekken echt ‘vastzitten’ op het oppervlak.

Ook dan blijven er een aantal verklaringen over. Het kan ijs zijn dat hier terecht is gekomen door een heuse ijsvulkaan of juist is blootgelegd door een inslag van een meteoriet. Maar wetenschappers houden ook rekening met een heldere zoutafzetting, van materiaal dat daar belandde nadat mineraalrijk water verdampte.
Ceres rotatie

Ceres_rotatie.gif?1425642454
Ceres. De witte vlekken werden overigens ook al in 2004 gezien door de Hubble-telescoop.
 NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Carsten Dominik, hoogleraar astrofysica van de Universiteit van Amsterdam, is zelf niet bij de missie betrokken maar wel geïntrigeerd door de plekken op Ceres. “Het ziet er fantastisch uit”, zegt hij desgevraagd. “Zo’n sterk contrast zie je bijna nergens anders in het zonnestelsel. In zekere zin is het ook spannend. Iedereen probeert er een verklaring voor te vinden.” Dominik denkt dat het een zoutafzetting is. “IJs is niet stabiel op het oppervlak van Ceres. Er is nauwelijks een atmosfeer waardoor het snel sublimeert”, benadrukt hij.

Er is een grote kans dat Dawn de komende tijd uitsluitsel gaat geven. De sonde heeft niet alleen een camera aan boord, maar ook spectrometers die via het spectrum van het oppervlak aanwijzingen voor de samenstelling vinden. Bovendien gaat de sonde uiteindelijk in een lagere baan vliegen, waardoor de resolutie sterk verbetert.

De missie van Dawn duurt zeker tot begin volgend jaar en dat biedt ook de kans om de leeftijd van de vlekken te bepalen. “De vraag is of ze daar al miljarden jaren zitten of veel jonger zijn”, zegt Dominik. “Als de plek in die periode niet verandert dan zitten ze er waarschijnlijk al lang.”

Ceres.jpg?1443024542
Ceres vanaf een hoogte van 4400 kilometer. Ook op deze plek is een witte vlek te zien. Hoewel niet zo helder als die in de Occator-krater. Momenteel brengt Dawn elke 11 dagen het gehele oppervlak van de dwergplaneet in kaart vanaf een hoogte van 1470 kilometer.
 NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

Ceres versus Vesta

Het verleden van Ceres en de planetoïdengordel waarin ze zich bevindt, is hoe dan ook iets waar wetenschappers graag meer over weten. “We kunnen een hoop leren van het oppervlak, van de kraters bijvoorbeeld”, zegt Dominik. “Dat zegt iets over de omgeving van Ceres. Het hemellichaam is in de loop van de jaren geraakt door meteorieten en is wat dat betreft een tijdcapsule voor de planetoïdengordel en Jupiter, die er met zijn sterkte zwaartekracht veel invloed op heeft.”

Asteroid460.gif?1249021457
Ceres is het grootste object in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter.
 NASA

Verder richt NASA zich op het vinden van water op de dwergplaneet. Vermoed wordt dat ze wel voor twintig procent uit water bestaat. “Ook daaruit kun je een geschiedenisles trekken”, zegt Dominik. “Ceres bevindt zich precies in een overgangszone van het zonnestelsel. Hemellichamen ver van de zon zijn veel waterrijker dan de binnenste paneten, zoals de aarde, Mars, Mercurius en Venus. Dat heeft te maken met de temperatuur tijdens het ontstaan van het zonnestelsel. Met Ceres is het mogelijk de overgangszone tussen waterrijk en -arm beter definiëren.”

De metingen aan Ceres kunnen in ieder geval direct vergeleken worden met waarnemingen van Vesta, waar de ruimtesonde tussen 2011 en 2012 omheen draaide. Deze grote planetoïde is ook onderdeel van de planetoïdengordel, maar is met een diameter van ongeveer vijfhonderd kilometer een stuk kleiner dan Ceres. Bovendien staat Vesta dichter bij de zon. Ondanks aanwijzingen voor water op Vesta is zij waarschijnlijk veel ‘droger’ dan Ceres. Eind oktober wordt Dawn naar een veel lagere baan om Ceres gedirigeerd. Op een hoogte van 375 kilometer spot de sonde dan details tot 35 meter groot. Hopelijk komen we dan nog meer over de mysterieuze witte vlekken te weten.

(kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156516792
30-09-2015

Ruimtesonde Dawn levert nieuwe kaarten van dwergplaneet Ceres

0305a6df1684b743fdfda4dd5b0ba585.jpg
Valse-kleurenkaart van Ceres, waarop subtiele verschillen in bodemsamenstelling zichtbaar zijn gemaakt. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Op de European Planetary Science Conference 2015 in Nantes (Frankrijk) zijn nieuwe kaarten gepresenteerd van de dwergplaneet Ceres, de grootste planetoïde in het zonnestelsel. Behalve een topografische kaart, waarop hoogteverschillen zichtbaar zijn, is ook een kaart gemaakt die subtiele variaties in oppervlaktesamenstelling in beeld brengt, gebaseerd op waarnemingen op infrarode, rode en blauwe golflengten door de Amerikaanse ruimtesonde Dawn.

De grootteverdeling en de (enigszins onregelmatige) vormen van inslagkraters op Ceres doen sterk denken aan kraters op de ijzige Saturnusmaan Rhea, aldus planeetonderzoekers van het Dawn-project. Dawn ontdekte ook drie uitbarstingen van energierijke elektronen van Ceres, mogelijk indirect veroorzaakt door de wisselwerking van de dwergplaneet met de zonnewind.

Dawn zal in oktober in zijn laagste omloopbaan worden gebracht, op een hoogte van niet meer dan 375 kilometer. Naar verwachting blijft de ruimtesonde tot zomer 2016 operationeel. (GS) -

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2015-305

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156848741
14-10-2015

Wat op Ceres neerploft, blijft op Ceres

8bb027b4baef87f221609f2a1942abe0.jpg
Ceres, gefotografeerd door de Amerikaanse ruimtesonde Dawn. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Met behulp van een reeks ’botsproeven’ hebben wetenschappers van Brown University aangetoond dat de dwergplaneet Ceres een soort dartboard is: objecten die hier neerploffen blijven gemakkelijk ‘plakken’. Dat kan betekenen dat het oppervlak van de Ceres een ratjetoe is van materiaal dat zich hier in de loop van de miljarden jaren heeft verzameld.

Ceres is het grootste object in de planetoïdengordel tussen de planeten Mars en Jupiter. De dwergplaneet heeft een opmerkelijk geringe dichtheid, wat erop wijst dat zij uit zeer poreus gesteente bestaat of een grote hoeveelheid waterijs bevat. Met behulp van de ‘Vertical Gun Range’ van NASA’s Ames Research Center hebben de wetenschappers onderzocht wat er gebeurt als een meteoriet op zo’n poreus of ijzig oppervlak inslaat.

Bij de proeven fungeerden puimsteen, sneeuw en sneeuw met een dun laagje silicaten als doelwit. Het inslaande projectiel bestond uit een stukje basalt of aluminium. Het resultaat: in alle gevallen blijven grote hoeveelheden van het inslaande materiaal in de buurt van de inslagkrater. Dat geldt met name voor verticale inslagen op een poreuze ijslaag: dan blijft ongeveer driekwart van de massa van het inslaande object achter.

Dat resultaat komt als een verrassing. Verwacht werd dat bij de kleine botsingen zoals die in de planetoïdengordel veel voorkomen netto meer materiaal de ruimte in wordt geblazen dan er achterblijft. Maar het lijkt er nu dus op dat er juist materiaal wordt toegevoegd.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156854649
Dus zou het misschien nog weleens interessant kunnen zijn om intensiever onderzoek te doen naar Ceres? Wat er inmiddels allemaal aan materiaal verzameld is.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_157154099
De missie is nog niet voorbij ;)

27-10-2015

Dawn komt nu wel heel dicht bij dwergplaneet Ceres in de buurt

dawn1.jpg
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 27 oktober 2015 om 15:12 uur

Dawn gaat in een nieuwe baan rond Ceres draaien. Nog nooit is een ruimtevaartuig zo dicht bij een dwergplaneet in de buurt geweest.

Dawn heeft afgelopen vrijdag zijn motor even gestart om een kleine manoeuvre te maken. De sonde zal in een nieuwe baan rond Ceres gaan draaien. Deze baan bevindt zich ongeveer 380 kilometer boven het oppervlak van de dwergplaneet.

Foto’s
Vanaf half december zal Dawn vanuit deze baan Ceres gaan bestuderen. Dat levert waarschijnlijk fantastische foto’s op met een resolutie van 35 meter per pixel.

helder1.jpg.
Op deze foto zie je de heldere vlekken in de Occator-krater. Dawn maakte deze foto vanuit de baan waarin de sonde zich de afgelopen twee maanden bevond. De afstand tot Ceres was vanuit die baan ongeveer 1470 kilometer. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Heldere vlekken
Vanuit deze nieuwe baan zal Dawn onder meer de ogen richten op de Occator-krater. In deze krater bevinden zich heldere vlekken waarvan nog altijd niet duidelijk is waar ze door veroorzaakt worden.

Ruimtesonde Dawn schrijft geschiedenis. Het is het eerste ruimtevaartuig dat twee hemellichamen bestudeert: eerder bezocht Dawn planetoïde Vesta. Tevens is het het eerste ruimtevaartuig dat zich in een baan rond een dwergplaneet heeft genesteld.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 28 oktober 2015 @ 08:56:04 #101
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_157154314
quote:
0s.gif Op woensdag 28 oktober 2015 08:33 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Nog nooit is een ruimtevaartuig zo dicht bij een dwergplaneet in de buurt geweest.

Dit is echt zo'n uitspraak van 'objectclassificatie X versus objectclassificatie Y is nog nooit op deze afstand gebeurd.
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_158134567

http://www.nasa.gov/featu(...)ht-spots-and-origins

New Clues to Ceres' Bright Spots and Origins

Ceres reveals some of its well-kept secrets in two new studies in the journal Nature, thanks to data from NASA's Dawn spacecraft. They include highly anticipated insights about mysterious bright features found all over the dwarf planet's surface.

In one study, scientists identify this bright material as a kind of salt. The second study suggests the detection of ammonia-rich clays, raising questions about how Ceres formed.

About the Bright Spots

Ceres has more than 130 bright areas, and most of them are associated with impact craters. Study authors, led by Andreas Nathues at Max Planck Institute for Solar System Research, Göttingen, Germany, write that the bright material is consistent with a type of magnesium sulfate called hexahydrite. A different type of magnesium sulfate is familiar on Earth as Epsom salt.

Nathues and colleagues, using images from Dawn's framing camera, suggest that these salt-rich areas were left behind when water-ice sublimated in the past. Impacts from asteroids would have unearthed the mixture of ice and salt, they say.

"The global nature of Ceres' bright spots suggests that this world has a subsurface layer that contains briny water-ice," Nathues said.

A New Look at Occator

The surface of Ceres, whose average diameter is 584 miles (940 kilometers), is generally dark -- similar in brightness to fresh asphalt -- study authors wrote. The bright patches that pepper the surface represent a large range of brightness, with the brightest areas reflecting about 50 percent of sunlight shining on the area. But there has not been unambiguous detection of water ice on Ceres; higher-resolution data are needed to settle this question.

The inner portion of a crater called Occator contains the brightest material on Ceres. Occator itself is 60 miles (90 kilometers) in diameter, and its central pit, covered by this bright material, measures about 6 miles (10 kilometers) wide and 0.3 miles (0.5 kilometers) deep. Dark streaks, possibly fractures, traverse the pit. Remnants of a central peak, which was up to 0.3 miles (0.5 kilometers) high, can also be seen.

With its sharp rim and walls, and abundant terraces and landslide deposits, Occator appears to be among the youngest features on Ceres. Dawn mission scientists estimate its age to be about 78 million years old.

Study authors write that some views of Occator appear to show a diffuse haze near the surface that fills the floor of the crater. This may be associated with observations of water vapor at Ceres by the Herschel space observatory that were reported in 2014. The haze seems to be present in views during noon, local time, and absent at dawn and dusk, study authors write. This suggests that the phenomenon resembles the activity at the surface of a comet, with water vapor lifting tiny particles of dust and residual ice. Future data and analysis may test this hypothesis and reveal clues about the process causing this activity.

"The Dawn science team is still discussing these results and analyzing data to better understand what is happening at Occator," said Chris Russell, principal investigator of the Dawn mission, based at the University of California, Los Angeles.

The Importance of Ammonia

In the second Nature study, members of the Dawn science team examined the composition of Ceres and found evidence for ammonia-rich clays. They used data from the visible and infrared mapping spectrometer, a device that looks at how various wavelengths of light are reflected by the surface, allowing minerals to be identified.

Ammonia ice by itself would evaporate on Ceres today, because the dwarf planet is too warm. However, ammonia molecules could be stable if present in combination with (i.e. chemically bonded to) other minerals.

The presence of ammoniated compounds raises the possibility that Ceres did not originate in the main asteroid belt between Mars and Jupiter, where it currently resides, but instead might have formed in the outer solar system. Another idea is that Ceres formed close to its present position, incorporating materials that drifted in from the outer solar system – near the orbit of Neptune, where nitrogen ices are thermally stable.

"The presence of ammonia-bearing species suggests that Ceres is composed of material accreted in an environment where ammonia and nitrogen were abundant. Consequently, we think that this material originated in the outer cold solar system,” said Maria Cristina De Sanctis, lead author of the study, based at the National Institute of Astrophysics, Rome.

In comparing the spectrum of reflected light from Ceres to meteorites, scientists found some similarities. Specifically, they focused on the spectra, or chemical fingerprints, of carbonaceous chondrites, a type of carbon-rich meteorite thought to be relevant analogues for the dwarf planet. But these are not good matches for all wavelengths that the instrument sampled, the team found. In particular, there were distinctive absorption bands, matching mixtures containing ammoniated minerals, associated with wavelengths that can't be observed from Earth-based telescopes.

The scientists note another difference is that these carbonaceous chondrites have bulk water contents of 15 to 20 percent, while Ceres' content is as much as 30 percent.

"Ceres may have retained more volatiles than these meteorites, or it could have accreted the water from volatile-rich material," De Sanctis said.

The study also shows that daytime surface temperatures on Ceres span from minus 136 degrees to minus 28 degrees Fahrenheit (180 to 240 Kelvin). The maximum temperatures were measured in the equatorial region. The temperatures at and near the equator are generally too high to support ice at the surface for a long time, study authors say, but data from Dawn's next orbit will reveal more details.

As of this week, Dawn has reached its final orbital altitude at Ceres, about 240 miles (385 kilometers) from the surface of the dwarf planet. In mid-December, Dawn will begin taking observations from this orbit, including images at a resolution of 120 feet (35 meters) per pixel, infrared, gamma ray and neutron spectra, and high-resolution gravity data.

Dawn's mission is managed by the Jet Propulsion Laboratory for NASA. Dawn is a project of the directorate's Discovery Program, managed by NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama. UCLA is responsible for overall Dawn mission science. Orbital ATK Inc., in Dulles, Virginia, designed and built the spacecraft. The German Aerospace Center, Max Planck Institute for Solar System Research, Italian Space Agency and Italian National Astrophysical Institute are international partners on the mission team.
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_158145201
quote:
0s.gif Op woensdag 9 december 2015 19:30 schreef rubbereend het volgende:

http://www.nasa.gov/featu(...)ht-spots-and-origins

New Clues to Ceres' Bright Spots and Origins

Ceres reveals some of its well-kept secrets in two new studies in the journal Nature, thanks to data from NASA's Dawn spacecraft. They include highly anticipated insights about mysterious bright features found all over the dwarf planet's surface.

In one study, scientists identify this bright material as a kind of salt. The second study suggests the detection of ammonia-rich clays, raising questions about how Ceres formed.

About the Bright Spots

Ceres has more than 130 bright areas, and most of them are associated with impact craters. Study authors, led by Andreas Nathues at Max Planck Institute for Solar System Research, Göttingen, Germany, write that the bright material is consistent with a type of magnesium sulfate called hexahydrite. A different type of magnesium sulfate is familiar on Earth as Epsom salt.

Nathues and colleagues, using images from Dawn's framing camera, suggest that these salt-rich areas were left behind when water-ice sublimated in the past. Impacts from asteroids would have unearthed the mixture of ice and salt, they say.

"The global nature of Ceres' bright spots suggests that this world has a subsurface layer that contains briny water-ice," Nathues said.

A New Look at Occator

The surface of Ceres, whose average diameter is 584 miles (940 kilometers), is generally dark -- similar in brightness to fresh asphalt -- study authors wrote. The bright patches that pepper the surface represent a large range of brightness, with the brightest areas reflecting about 50 percent of sunlight shining on the area. But there has not been unambiguous detection of water ice on Ceres; higher-resolution data are needed to settle this question.

The inner portion of a crater called Occator contains the brightest material on Ceres. Occator itself is 60 miles (90 kilometers) in diameter, and its central pit, covered by this bright material, measures about 6 miles (10 kilometers) wide and 0.3 miles (0.5 kilometers) deep. Dark streaks, possibly fractures, traverse the pit. Remnants of a central peak, which was up to 0.3 miles (0.5 kilometers) high, can also be seen.

With its sharp rim and walls, and abundant terraces and landslide deposits, Occator appears to be among the youngest features on Ceres. Dawn mission scientists estimate its age to be about 78 million years old.

Study authors write that some views of Occator appear to show a diffuse haze near the surface that fills the floor of the crater. This may be associated with observations of water vapor at Ceres by the Herschel space observatory that were reported in 2014. The haze seems to be present in views during noon, local time, and absent at dawn and dusk, study authors write. This suggests that the phenomenon resembles the activity at the surface of a comet, with water vapor lifting tiny particles of dust and residual ice. Future data and analysis may test this hypothesis and reveal clues about the process causing this activity.

"The Dawn science team is still discussing these results and analyzing data to better understand what is happening at Occator," said Chris Russell, principal investigator of the Dawn mission, based at the University of California, Los Angeles.

The Importance of Ammonia

In the second Nature study, members of the Dawn science team examined the composition of Ceres and found evidence for ammonia-rich clays. They used data from the visible and infrared mapping spectrometer, a device that looks at how various wavelengths of light are reflected by the surface, allowing minerals to be identified.

Ammonia ice by itself would evaporate on Ceres today, because the dwarf planet is too warm. However, ammonia molecules could be stable if present in combination with (i.e. chemically bonded to) other minerals.

The presence of ammoniated compounds raises the possibility that Ceres did not originate in the main asteroid belt between Mars and Jupiter, where it currently resides, but instead might have formed in the outer solar system. Another idea is that Ceres formed close to its present position, incorporating materials that drifted in from the outer solar system – near the orbit of Neptune, where nitrogen ices are thermally stable.

"The presence of ammonia-bearing species suggests that Ceres is composed of material accreted in an environment where ammonia and nitrogen were abundant. Consequently, we think that this material originated in the outer cold solar system,” said Maria Cristina De Sanctis, lead author of the study, based at the National Institute of Astrophysics, Rome.

In comparing the spectrum of reflected light from Ceres to meteorites, scientists found some similarities. Specifically, they focused on the spectra, or chemical fingerprints, of carbonaceous chondrites, a type of carbon-rich meteorite thought to be relevant analogues for the dwarf planet. But these are not good matches for all wavelengths that the instrument sampled, the team found. In particular, there were distinctive absorption bands, matching mixtures containing ammoniated minerals, associated with wavelengths that can't be observed from Earth-based telescopes.

The scientists note another difference is that these carbonaceous chondrites have bulk water contents of 15 to 20 percent, while Ceres' content is as much as 30 percent.

"Ceres may have retained more volatiles than these meteorites, or it could have accreted the water from volatile-rich material," De Sanctis said.

The study also shows that daytime surface temperatures on Ceres span from minus 136 degrees to minus 28 degrees Fahrenheit (180 to 240 Kelvin). The maximum temperatures were measured in the equatorial region. The temperatures at and near the equator are generally too high to support ice at the surface for a long time, study authors say, but data from Dawn's next orbit will reveal more details.

As of this week, Dawn has reached its final orbital altitude at Ceres, about 240 miles (385 kilometers) from the surface of the dwarf planet. In mid-December, Dawn will begin taking observations from this orbit, including images at a resolution of 120 feet (35 meters) per pixel, infrared, gamma ray and neutron spectra, and high-resolution gravity data.

Dawn's mission is managed by the Jet Propulsion Laboratory for NASA. Dawn is a project of the directorate's Discovery Program, managed by NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama. UCLA is responsible for overall Dawn mission science. Orbital ATK Inc., in Dulles, Virginia, designed and built the spacecraft. The German Aerospace Center, Max Planck Institute for Solar System Research, Italian Space Agency and Italian National Astrophysical Institute are international partners on the mission team.
^O^

even een Nederlands artikel

09-12-2015

Heldere vlekken op Ceres bestaan uit zout

f5ca5f75b9ec82b33eb9433afc40d612.jpg
Deze opname van Ceres toont de 90 kilometer grote krater Occator in ‘valse’ kleuren die de verschillen in samenstelling benadrukken. De helderste plekken, blauw gekleurd, bestaan waarschijnlijk uit sulfaatzouten. De opname is van een afstand van 4400 kilometer gemaakt door de ruimtesonde Dawn. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Het raadsel van de heldere vlekken op het oppervlak van de dwergplaneet Ceres lijkt opgelost: ze bestaan niet uit ijs, maar uit sulfaatzout. Daarvoor in de plaats is echter een nieuw raadsel gekomen: de rest van het oppervlak is rijk aan mineralen die eigenlijk niet thuishoren in de planetoïdengordel waar Ceres deel van uitmaakt (Nature, 10 december).

Een en ander blijkt uit metingen die gedaan zijn met een instrument van de NASA-ruimtesonde Dawn, die sinds maart van dit jaar om Ceres cirkelt. Al vóór aankomst bij de dwergplaneet werden op opnamen van Dawn een paar opvallend heldere vlekken ontdekt. Uiteindelijk blijken het er meer dan 130 te zijn.

Een analyse van het licht dat de vlekken weerkaatsen laat zien dat het heldere materiaal waarschijnlijk bestaat uit uit waterhoudend magnesiumsulfaat. Volgens de wetenschappers die de analyse hebben gedaan, zijn de vlekken overblijfselen van gebieden waar zout waterijs is gesublimeerd (verdampt). Dat ijs bevindt zich normaal gesproken onder het pikzwarte oppervlak van Ceres, maar is waarschijnlijk door inslagen van kleine planetoïden bloot komen te liggen.

Op één plek is dat sublimatieproces mogelijk waargenomen: in de grote krater Occator, die de allerhelderste plekken vertoont. Boven die plekken ontstaat bij zonsopkomst een ijle nevel van stof- en ijsdeeltjes. Deze deeltjes zijn vermoedelijk ‘opgetild’ door waterdamp die uit het inwendige van Ceres komt.

Bij het tweede onderzoek dat op Dawn-metingen is gebaseerd, is vastgesteld dat het oppervlak van Ceres rijk is aan ammoniak-rijke kleimineralen. Dat kan betekenen dat Ceres niet in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter is ontstaan, maar ergens voorbij de baan van Neptunus.

Op de huidige lokatie van de dwergplaneet is het namelijk te warm voor ammoniakijs, en kunnen zich niet gemakkelijk ammoniakhoudende mineralen vormen. Een andere mogelijkheid is dat er vóór de geboorte van Ceres materiaal vanuit de buitenwijken van ons zonnestelsel in de planetoïdengordel is terechtgekomen.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 11 december 2015 @ 14:49:14 #104
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_158172101
Misschien je bericht aanpassen naar 'heldere vlekken bestaan uit sulfaatzouten'.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zouten
'In het dagelijkse taalgebruik wordt met zout meestal keukenzout (natriumchloride of NaCl) bedoeld.'
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_158172930
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 14:49 schreef Maanvis het volgende:
Misschien je bericht aanpassen naar 'heldere vlekken bestaan uit sulfaatzouten'.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zouten
'In het dagelijkse taalgebruik wordt met zout meestal keukenzout (natriumchloride of NaCl) bedoeld.'
Hoezo? In het artikel staat meerdere keren 'sulfaatzout'
Wat mensen ervan denken is niet mijn probleem. Sulfaat is een zout. Er is niks incorrect aan de titel :)
Bovendien is dat niet mijn titel. Maar de titel van astronoom Govert Shilling :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 11 december 2015 @ 16:03:44 #106
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_158173764
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 15:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Hoezo? In het artikel staat meerdere keren 'sulfaatzout'
Wat mensen ervan denken is niet mijn probleem. Sulfaat is een zout. Er is niks incorrect aan de titel :)
Bovendien is dat niet mijn titel. Maar de titel van astronoom Govert Shilling :)
Veel mensen scannen alleen de titels van nieuws en dan krijgen ze een verkeerd idee.
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_158189540
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 16:03 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Veel mensen scannen alleen de titels van nieuws en dan krijgen ze een verkeerd idee.
ok ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158461771
22-12-2015

Dawn maakt scherpste foto's van Ceres ooit

51fb7b656b66225e622f14f932ce56a7.jpg
Gerber Catena, een kraterreeks op de dwergplaneet Ceres. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn heeft nieuwe gedetailleerde foto's van het oppervlak van de dwergplaneet Ceres gemaakt. Dawn kwam in maart 2015 bij Ceres aan, en draait sinds kort in een lage omloopbaan op een gemiddelde hoogte van slechts 385 kilometer. De nieuwe foto's, gemaakt op 10 december, laten details van slechts enkele tientallen meters groot zien.

Ceres, met een middellijn van 940 kilometer het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel, blijkt niet alleen veel inslagkraters aan het oppervlak te hebben, maar ook tektonische structuren en kraterketens zoals Gerber Catena. De oorsprong daarvan is nog niet duidelijk; vermoedelijk heeft Ceres ondanks zijn geringe afmetingen toch een gecompliceerde geologische geschiedenis. (GS)


klik hier voor fotoreeks


(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_159061999
12-01-2016

Wauw! Prachtige detailfoto's van dwergplaneet Ceres

Ruimtesonde Dawn heeft vanaf zo’n 385 kilometer afstand prachtige foto’s gemaakt van enkele kraters op Ceres.

Dawn maakte de foto’s tussen 19 en 23 december. Op de foto hieronder zie je één van de jongste kraters die Ceres rijk is: de Kupalo-krater. De krater is ongeveer 26 kilometer breed. Aan de rand van de krater schittert helder materiaal je tegemoet. Het gaat mogelijk om zouten. De komende tijd zullen deze heldere vlekken vergeleken worden met heldere vlekken die we al veel eerder tijdens deze missie spotten. We hebben het dan natuurlijk over de vlekken in Occator-krater die al zichtbaar werden toen Dawn nog niet eens bij Ceres was gearriveerd.

krater1.jpg?zoom=1.5&resize=548%2C548.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Dantu-krater
Nog zo’n mooie foto hieronder. We zien hier de door breuken gekenmerkte bodem van de Dantu-krater. De breuken doen denken aan de breuken in één van de jongste kraters op het oppervlak van onze maan (Tycho). Mogelijk zijn de breuken in de Dantu-krater ontstaan doordat de bodem nadat de krater gevormd was, opveerde.

dantu.jpg?zoom=1.5&resize=548%2C548.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Messor-krater
Op de foto hieronder zie je een deel van de Messor-krater. Deze krater is ongeveer 40 kilometer breed. Het is een wat oudere krater. Als je goed kijkt, zie je dat het noordelijke deel van de krater deels bedekt wordt. Het gaat waarschijnlijk om materiaal dat weggeslingerd werd toen iets ten noorden van de Messor-krater nog een krater ontstond.

messor.jpg?zoom=1.5&resize=548%2C548.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Ingestort
Nog zo’n heftige foto: een krater met zeer steile hellingen en richels. Waarschijnlijk ontstonden deze toen de krater tijdens zijn ontstaan deels instortte.

krater11.jpg?zoom=1.5&resize=548%2C548.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Ruimtesonde Dawn arriveerde in maart vorig jaar bij Ceres. Eerder had de sonde al een bezoek gebracht aan planetoïde Vesta. Lees hier alles over de missie.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 13 januari 2016 @ 09:28:57 #110
287131 FoolWithMokey
Jesus loves you
pi_159062550
Prachtige foto's weer.
Sisco Certified
pi_159065134
prachtig dat hij nu zo laag vliegt _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_160510381
07-03-2016

‘Piramideberg’ op Ceres is lager dan gedacht

e3a77ceaa8c43f519784fa13b1df9b15.jpg
Zijaanzicht van de raadselachtige berg Ahuna Mons op de dwergplaneet Ceres. Deze Dawn-opname is gemaakt vanaf een hoogte van 385 kilometer. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI)

NASA-ruimtesonde Dawn, die sinds een jaar om de dwergplaneet Ceres cirkelt, heeft nieuwe opnamen gemaakt van de berg Ahuna Mons. De berg die op eerdere opnamen – vanaf grotere afstand – aan een piramide deed denken, blijkt meer op een koepel met steile wanden te lijken. De opnamen laten zien dat sommige van de hellingen van Ahuna Mons helderder zijn dan andere.

De afgelopen tijd zijn meer bergen ontdekt op Ceres, maar geen ervan is zo hoog als Ahuna Mons. Deze laatste steekt gemiddeld vier kilometer boven zijn omgeving uit – iets minder ver dan eerdere schattingen aangaven. Wetenschappers hebben nog geen idee hoe deze grote ‘puist’ op Ceres is ontstaan.

Tijdens de 47ste Lunar and Planetary Science Conference, die over twee weken in Texas wordt gehouden, zullen onderzoekers nieuwe opnamen en inzichten van en over Ceres presenteren. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 8 maart 2016 @ 19:09:35 #113
38496 Perrin
Sapere aude
pi_160523646
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_160901224
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_160903150
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161594929
19-04-2016

Dawn levert haarscherpe foto's van kraters op Ceres

040f01b0f72c6bf42b022f716b40d35b.jpg
De krater Haulani op Ceres, gefotografeerd door de ruimtesonde Dawn (de kleuren zijn versterkt). (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn heeft nieuwe opnamen gemaakt van kraters op het oppervlak van de dwergplaneet Ceres. Dawn draait momenteel in een zeer lage baan rond Ceres, op een hoogte van slechts 385 kilometer.

Om verschillen in oppervlaktesamenstelling duidelijk zichtbaar te maken, zijn de kleuren op de opnamen versterkt. Op die manier is te zien dat zich rond de 34 kilometer grote krater Haulani blauwachtig materiaal bevindt. De precieze samenstelling en herkomst daarvan is nog een raadsel. Ook bij andere kraters op Ceres is blauwachtig materiaal gevonden.

Haulani is een relatief jonge inslagkrater; op de kraterbodem komen vrijwel geen kleinere kratertjes voor. De onderzoeksmissie van Dawn komt deze zomer ten einde. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_163406232
29-06-2016

Heldere plekken op Ceres bestaan uit een andere zoutsoort dan gedacht

7432c533c35b2ff966c6968c2baaad44.jpg
Het centrale deel van de krater Occator op Ceres is het helderste gebied op deze dwergplaneet. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/ASI/INAF)

De helderste plek op de dwergplaneet Ceres, op de bodem van de inslagkrater Occator, bevat de hoogste concentratie carbonaatmineralen die ooit buiten de aarde is waargenomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarvan de resultaten vandaag (29 juni) in Nature zijn gepubliceerd.

Met een geschatte ouderdom van 80 miljoen jaar behoort Occator tot de jongste kraters op Ceres. Hij heeft een middellijn van 92 kilometer en in zijn centrum bevindt zich een koepelberg die met (relatief) helder materiaal is bedekt.

Spectrometrisch onderzoek op zichtbare en infrarode golflengten, uitgevoerd door de Amerikaanse ruimtesonde Dawn, laat zien dat dit materiaal grotendeels uit natriumcarbonaat bestaat – een zout dat op aarde in de buurt van hydrothermale bronnen (geisers en dergelijke) wordt aangetroffen. Eerder werd, op basis van ander onderzoek, nog aangenomen dat het om magnesiumsulfaat zou gaan, maar dat lijkt nu minder waarschijnlijk.

Dit zout is vrijwel zeker opgeweld uit het inwendige van Ceres. Dat betekent dat de temperaturen in het inwendige van de dwergplaneet hoger zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Mogelijk heeft de inslag van een planetoïde geholpen om het materiaal aan de oppervlakte te krijgen, maar de onderzoekers vermoeden dat er ook inwendige processen aan het werk zijn.

Dat laatste zou erop wijzen dat er in recente geologische tijden vloeibaar water is geweest onder het Ceresoppervlak. Het zout zou een overblijfsel zijn van water dat miljoenen jaren geleden is opgeweld en vervolgens is bevroren.

Ander onderzoek dat vandaag in Nature Geoscience is gepubliceerd, laat overigens zien dat de grootste kraters op Ceres meer dan 2 kilometer diep zijn ten opzichte van hun omgeving. Deze grote diepte wijst erop dat de ondergrond op Ceres voor hooguit 40 volumeprocent uit ijs bestaat, en voor de rest uit een mengsel van gesteenten en zouten. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_164060910
27-07-2016

Ceres: dwerg met antirimpelcrème

Ceres.jpg
Ceres

De dwergplaneet Ceres werd in de afgelopen 4,5 miljard jaar door vele asteroïden geraakt. Maar het oppervlak is uitzonderlijk glad, zijn er nauwelijks sporen van inslagen te zien. Terwijl Ceres volgens de statistieken tien tot vijftien kraters van meer dan 400 kilometer in diameter zou moeten hebben en minstens veertig inslagpunten van meer dan honderd kilometer.

Hoe kan dat? De buitenste korst van Ceres bestaat niet alleen uit gesteente, maar ook een aanzienlijk groot deel ijs en zout. Dit maakt het oppervlak zachter en flexibeler. Afvlakfactor nummer twee is volgens een studie van het Southwest Research Institute (VS) radioactiviteit. De straling vanuit het binnenste van Ceres genereert warmte en versnelt de nivellering van het oppervlak.

Dat blijkt uit metingen van de sonde Dawn, die de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter onderzoekt. Ceres bevindt zich ook in die regio van ons zonnestelsel. Dawn ontdekte verschillende verschillende vulkanen op het oppervlak van Ceres. Die gedragen zich anders dan op aarde; in plaats van lava spuwen ze zout water uit.

Door deze gegevens in een computersimulatie van het oppervlak te stoppen, hebben de planeetkundigen van Southwest aangetoond dat het oppervlak steeds weer glad trekt, hoe hard de dwergplaneet ook wordt geraakt. Het grootste inslagpunt is het Kerwanbekken, een 285 kilometer brede inslagstructuur, schrijven de onderzoekers in Nature Communication

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 28 juli 2016 @ 22:00:40 #119
129292 LXIV
misdunker
pi_164076053
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 16:03 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Veel mensen scannen alleen de titels van nieuws en dan krijgen ze een verkeerd idee.
Straks willen ze er nog naar toe als de zoutpot leeg is!
Liberals are acting like Trump is going to kill all the gays, make slavery legal again, and take away women's rights...
Like he's a Muslim or something.
  vrijdag 29 juli 2016 @ 00:03:22 #120
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_164078879
quote:
0s.gif Op donderdag 28 juli 2016 22:00 schreef LXIV het volgende:

[..]

Straks willen ze er nog naar toe als de zoutpot leeg is!
;) zo dat was lang geleden!
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_164217227
03-08-2016

Dwergplaneet Ceres heeft een rotsachtige kern en een slappe ijsmantel

4a904cf2c8fbcb8b8d69f51e2cf41de1.jpg
Deze artist’s impression toont de vermoedelijke inwendige structuur van dwergplaneet Ceres, zoals afgeleid uit meetgegevens van de ruimtesonde Dawn. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

De dwergplaneet Ceres heeft een vrij ‘slap’ inwendige, bestaande uit een rotsachtige kern en een mantel van ijs en andere lichte materialen. Dat wordt afgeleid uit subtiele veranderingen in de bewegingen van de Amerikaanse ruimtesonde Dawn, die sinds maart 2015 om Ceres cirkelt (Nature, 4 augustus).

De variaties in de baanbeweging van Dawn kunnen worden afgeleid uit de radiosignalen die tussen Dawn en de aarde worden uitgewisseld. Aan de hand van de aankomsttijden van deze signalen kan de snelheid van de ruimtesonde tot op 0,1 millimeter per seconde worden gemeten.

De meetgegevens wijzen erop dat het inwendige Ceres deels gedifferentieerd is. Dat wil zeggen dat de dwergplaneet vroeg in haar bestaan warm genoeg is geweest om zware en lichtere materialen van elkaar te scheiden. Maar de scheiding tussen de verschillende lagen is minder geprononceerd als bij bijvoorbeeld de aarde en de maan: er heeft zich bijvoorbeeld geen aparte ijzerkern gevormd.

Verder hebben de gegevens bevestigd dat Ceres in hydrostatisch evenwicht is, wat betekent dat haar vorm volledig wordt bepaald door haar rotatie. Dat is een van de voorwaarden waaraan een om de zon draaiend hemellichaam moet voldoen om zich ‘dwergplaneet’ te mogen noemen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165030177
01-09-2016

Dwergplaneet Ceres vertoont tekenen van recent ‘ijsvulkanisme’

0dc5a55622969c940a6f7b20aa54c1c7.jpg
Deze detailrijke opname van ruimtesonde Dawn toont Ahuna Mons op Ceres. Er zijn aanwijzingen dat de berg is ontstaan voor cryovulkanisme. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Het landschap op de dwergplaneet Ceres vertoont verse sporen van cryovulkanisme – een vorm van vulkanisme waarbij (half gesmolten) ijs de rol van ‘lava’ vervult. Dat is een van de conclusies die wetenschappers trekken uit het onderzoek met de ruimtesonde Dawn, die sinds maart van dit jaar om Ceres cirkelt. De onderzoeksresultaten worden deze week breed uitgemeten in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De belangrijkste aanwijzing voor cryovulkanisme op Ceres is Ahuna Mons. Onder meer de vorm van deze ruim 4 kilometer hoge berg, die een brede ellipsvormige basis heeft en een ingezakte top, wijst erop dat deze door ijsvulkanisme is ontstaan. Modelberekeningen laten zien dat Ahuna Mons is gevormd ná de kraters in zijn omgeving, wat erop wijst dat hij van relatief recente datum moet zijn. Hij vertoont ook vrijwel geen tekenen van erosie.

Onduidelijk is nog door welk materiaal het cryovulkanisme op Ceres wordt aangedreven. Volgens de wetenschappers die Ahuna Mons onder de loep hebben genomen, zou het kunnen gaan om waterijs vermengd met chloorhoudende zouten, zoals die ook elders op Ceres zijn aangetroffen.

Bij een van de vijf andere onderzoeken waarvan de resultaten nu in Science zijn gepubliceerd zijn aanwijzingen gevonden dat er op de bodem van sommige kraters op de dwergplaneet waterijs ligt. De omstandigheden op Ceres zijn zodanig, dat zulke ijsvoorraden binnen tien jaar zouden moeten verdampen. Mogelijk gaat het om ijs dat door een recente inslag of aardverschuiving bloot is komen te liggen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_167363785
15-12-2016

Overal op Ceres is water te vinden

4e44dc650d1ea8101e51f0daebc710b3.jpg
Dawn-opname van een van de kraters nabij de noordpool van de dwergplaneet Ceres, waar het altijd donker en (vooral) heel koud is. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Uit gegevens van de Amerikaanse ruimtesonde Dawn blijkt dat er zowel op als vlak onder het oppervlak van de dwergplaneet Ceres ijs c.q. bevroren water te vinden is. Het oppervlakte-ijs bevindt zich op de donkere bodems van kraters nabij de noordpool. Het ondergrondse ijs is over een veel groter gebied verspreid (Nature Astronomy en Science, 16 december).

Het ondergrondse ijs is opgespoord met het instrument GRaND, dat de concentraties van waterstof, ijzer en kalium in de bovenste meter van de bodem van Ceres heeft gemeten. De waterstofconcentratie wordt gezien als een indicatie voor de aanwezigheid van water, dat bij de zeer lage temperaturen op de dwergplaneet in bevroren toestand moet zijn.

De verborgen ijsvoorraden vormen geen vaste laag. Het is waarschijnlijk een poreus mengsel van rotsachtig materiaal en enkele tientallen procenten ijs. Dat is in overeenstemming met theoretische voorspellingen van bijna dertig jaar geleden, die aangaven dat ijs vlak onder het oppervlak van Ceres miljarden jaren kan standhouden zonder te sublimeren.

De ijsvoorraden op de bodems van de poolkraters hebben een veel bescheidener omvang. Wetenschappers hebben honderden van deze kraters onderzocht op heldere plekken die op de aanwezigheid van ijs wijzen. Slechts bij tien ervan is inderdaad ijs aangetroffen.

De poolkraters, waarvan de bodems bijna voortdurend in duisternis zijn gehuld, fungeren als ‘koudevallen’. De heersende temperaturen zijn dermate laag dat eventuele watermoleculen die hier verzeild raken onherroepelijk als ijs neerslaan. Deze watermoleculen kunnen afkomstig zijn uit de ijskorst van de dwergplaneet, maar ook uit de ruimte. Ook in kraters bij de polen van de maan en van de planeet Mercurius zijn van deze ijsafzettingen aangetroffen.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168286386
19-01-2017

Dwergplaneet Ceres is gecamoufleerd met planetoïdenstof

413bb74cacb531d3cf54b819261ff955.jpg
Het noordelijk halfrond van de dwergplaneet Ceres, gefotografeerd door de Amerikaanse ruimtesonde Dawn. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Het uiterlijk van de kleine hemellichamen in het buitenste deel van ons zonnestelsel zou wel eens bedrieglijk kunnen zijn. Onderzoek met NASA’s ‘vliegende sterrenwacht’ SOFIA wijst er namelijk op dat planetoïden en dwergplaneten gecamoufleerd zijn met een dun laagje materiaal dat ergens anders vandaan komt.

De SOFIA-gegevens laten zien dat het oppervlak van de dwergplaneet CERES is bedekt met aanzienlijke hoeveelheden materiaal dat uit puin van andere planetoïden lijkt te bestaan. Het materiaal is waarschijnlijk afkomstig van planetoïden die tientallen miljoenen jaren geleden zijn ingeslagen. Het is als stof neergedwarreld vanuit de interplanetaire ruimte.

Tot nu toe wordt Ceres gerekend tot dezelfde categorie als waartoe driekwart van alle planetoïden behoren – de zogeheten C-klasse. Maar de mid-infraroodspectra van SOFIA laten echter zien dat Ceres aanzienlijk afwijkt van andere planetoïden van deze klasse.

De onderzoeksresultaten geven aan dat het uiterlijk van een planetoïde of dwergplaneet niet per se kenmerkend is voor zijn intrinsieke samenstelling. Dat geldt niet alleen voor Ceres, maar bijvoorbeeld ook voor Pluto en andere objecten in het buitengebied van ons zonnestelsel.

Het feit dat op Ceres eerder al ammoniak- en waterhoudende kleimineralen zijn aangetroffen, kan er volgens de onderzoekers op wijzen dat de dwergplaneet wellicht niet op zijn huidige plek – in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter – is ontstaan. Hij zou afkomstig kunnen zijn uit de regio van Pluto en in een later stadium richting zon zijn gemigreerd. (EE)

(allesoversterrenkune)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168288672
:o
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_168657037
03-02-2017

Waarom heeft Ceres maar één ijsvulkaan?

Op Ceres is slechts één ijsvulkaan te vinden. Ahuna Mons steekt vier kilometer boven het oppervlak van de dwergplaneet uit. Waar zijn de andere ijsvulkanen gebleven?

Onderzoekers vermoeden dat Ceres miljoenen jaren geleden meer ijsvulkanen had, maar dat deze in de loop van de tijd zijn verdwenen. Niet door erosie, zoals vulkanen en bergen op aarde, maar omdat ze als een pudding zijn ingezakt.

Ieder vast object kan vloeien. De snelheid waarmee dit gebeurt verschilt echter per object. Wanneer je een emmer water in je woonkamer giet, dan vloeit het water direct weg. Wanneer je eenzelfde hoeveelheid klei op de vloer smijt, vloeit dit minder snel weg. Dit komt omdat klei visceus is en dus moeilijk van vorm verandert. Maar als je heel lang kijkt, zul je zien dat zelfs klei uiteindelijk een andere vorm aanneemt.

Dit geldt ook voor waterijs. Waterijs kan van vorm veranderen en zich verplaatsen zonder te smelten. Dit is bijvoorbeeld hoe gletsjers op aarde bewegen. Ceres bestaat voor een groot deel uit waterijs, dus het oppervlak kan hier dus ook stromen. Maar omdat het waterijs visceus is, verandert het heel traag van vorm.

ahuna-mons-2.jpg?zoom=1.8225000321865083&resize=728%2C524&ssl=1
Ahuna Mons: een steenpuist op het relatief egale oppervlak van Ceres.

Stroperige ijsvulkanen
Het oppervlak van Ceres verandert sneller dan het oppervlak van ijsmanen als Europa, Titan, Triton en Enceladus. “Dit komt vooral door hitte”, zegt wetenschapper Michael Sori. “Als je een potje honing opwarmt in de magnetron, dan stroomt honing veel sneller dan op kamertemperatuur.” Ceres is 410 miljoen kilometer van de zon verwijderd, wat dichterbij is dan de ijsmanen van de gasplaneten.

Mogelijk zijn alle ijsvulkanen, met uitzondering van Ahuna Mons, in de loop der jaren verdwenen. Ahuna Mons is een jonge vulkaan van slechts 200 miljoen jaar oud. Waarschijnlijk is er nog niet genoeg tijd geweest om de ijsvulkaan te laten krimpen.

Andere ijsvulkanen
Als er ooit meerdere ijsvulkanen zijn geweest op Ceres, dan zijn hier mogelijk nog sporen van te zien. Astronomen hebben mogelijk al een ingezakte ijsvulkaan op het oog. Het gaat om een platte koepel onder Ahuna Mons, die in een periode van 500 miljoen jaar is ingezakt. Wellicht is Ahuna Mons niet alleen…

Andere mysteries
Om Ceres draait de Dawn-ruimtesonde. Dawn kwam in maart 2015 aan en heeft het oppervlak van de dwergplaneet volledig in kaart gebracht. Er zijn meer mysteries. Zo zijn veel grote kraters op mysterieuze wijze verdwenen en zijn er ook bijzondere witte vlekken op Ceres gespot. Mogelijk worden deze witte vlekken veroorzaakt door zouten, die na verdamping van zout waterijs zijn achtergebleven op het oppervlak van het hemellichaam.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168955325
16-02-2017

Organisch materiaal gedetecteerd op dwergplaneet Ceres

4384e963b4a30194900d16e07f382a74.jpg
De ruimtesonde Dawn, die sinds maart 2015 om de dwergplaneet Ceres cirkelt, heeft organische verbindingen opgespoord in en rond de inslagkrater Ernutet. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/ASI/INAF/MPS/DLR/IDA)

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn heeft organische verbindingen gedetecteerd op het oppervlak van de dwergplaneet Ceres. Het materiaal, waarvan de chemische samenstelling niet precies bekend is, is slechts op enkele plekken te vinden. De meeste daarvan liggen in de omgeving van de vijftig kilometer grote inslagkrater Ernutet. Vermoed wordt dat het materiaal afkomstig is uit het inwendige van Ceres (Science, 17 februari).

Theoretisch zou het ook mogelijk zijn dat het organische materiaal van buitenaf op Ceres is beland. Volgens de onderzoekers is het echter onwaarschijnlijk dat organische verbindingen als deze de hitte van een inslag zouden doorstaan. Bovendien stemt de verdeling over het oppervlak niet overeen met wat je na een inslag zou verwachten.

Aangezien Ceres duidelijke tekenen van hydrothermale activiteit vertoont – haar inwendige is blijkbaar nog niet geheel afgekoeld – is het aannemelijk dat het organische materiaal langs die weg aan de oppervlakte is gekomen. De precieze gang van zaken is echter nog onduidelijk. (EE)

(allesoversterrenkude)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_169347038
06-03-2017

Actief ijsvulkanisme aangetoond op dwergplaneet Ceres

2e9b4de69fa321856d343fe2a226025e.jpg
De krater Occator op Ceres. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

De dwergplaneet Ceres, de grootste planetoïde in de brede gordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter, vertoont nog steeds actief ijsvulkanisme. Dat blijkt uit detailonderzoek van foto's die gemaakt zijn door de Amerikaanse ruimtesonde Dawn.

Toen Dawn bij Ceres aankwam, ontdekte hij al een opvallend heldere plek in het centrum van de 92 kilometer grote inslagkrater Occator. Het blijkt om een 400 meter hoge koepelvormige berg te gaan, met een basismiddellijn van 3 kilometer, die bestaat uit minerale zouten, waaronder carbonaten. De berg bevindt zich in het centrum van een 11 kilometer grote centrale depressie.

Nauwkeurige tellingen aan kleinere inslagkratertjes wijzen nu uit dat het huidige oppervlak van de koepelberg maximaal 4 miljoen jaar oud is - ongeveer 30 miljoen jaar jonger dan de krater. De inslag waarbij Occator werd gevormd heeft zo goed als zeker ijsvulkanisme op gang gebracht, waarbij brak water van onder het oppervlak naar boven werd gestuwd. Dat proces is zo goed als zeker nog steeds gaande - op sommige Dawn-metingen is een ijle 'mist' te zien boven Occator, vermoedelijk het gevolg van sublimatie van ijs.

Vergelijkbare heldere koepelvormige bergen zijn ook ontdekt op de Jupitermanen Callisto en Ganymedes, maar die zijn niet langer actief. Ceres is nu het dichtsbijzijnde hemellichaam met actief ijsvulkanisme. De ontdekking is gepubliceerd in The Astronomical Journal. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170081778
06-04-2017

Zonneactiviteit geeft dwergplaneet Ceres zijn 'dampkring'

308660d5c96fb22309a76444e174a88a.jpg
Het waterstofgehalte in de bodem van de planetoïden Vesta (links) en Ceres (rechts); blauw wijst op meer waterstof. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI)

De dwergplaneet Ceres, het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter, heeft zijn sporadische, ijle dampkring te danken aan de activiteit van de zon. Dat schrijven onderzoekers van NASA's Dawn-missie in Astrophysical Journal Letters.

Ceres heeft een middellijn van ca. 900 kilometer en heeft te weinig zwaartekracht om een dampkring van enige betekenis vast te houden. Toch zijn er incidenteel concentraties van onder andere waterdamp ontdekt in de directe omgeving van het mini-planeetje. Lange tijd werd aangenomen dat die gassen afkomstig waren door sublimatie van oppervlakteijs onder invloed van zonnewarmte - een proces dat ook bij kometen voorkomt.

Uit een nieuwe analyse van Dawn-metingen blijkt echter dat het niet de warmte van de zon is die Ceres af en toe van een extreem ijle dampkring voorziet, maar de elektrisch geladen deeltjes die van de zon afkomstig zijn tijdens perioden van grote zonneactiviteit. Die deeltjes (voornamelijk elektronen en protonen) botsen met watermoleculen in ijskristallen aan het oppervlak, waardoor die moleculen losgeslagen kunnen worden.

Eerder was al ontdekt dat er vlak onder het Ceres-oppervlak veel ijs voorkomt, vooral op hoge noordelijke en zuidelijke breedtegraden. Op de bodems van sommige kraters aan het oppervlak is ook ijs ontdekt. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_170324289
18-04-2017

Aardverschuivingen op Ceres wijzen op ondergronds ijs

a02c92ac307a0d766ac0f07328a833b0.jpg
Voorbeeld van een Type I-aardverschuiving op de dwergplaneet Ceres. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Dicht onder het oppervlak van de dwergplaneet Ceres - met een middellijn van 950 kilometer het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel - komen grote hoeveelheden ijs voor. Daar waren al eerder aanwijzingen voor gevonden, maar onderzoekers van het Georgia Institute of Technology komen nu met nieuw bewijs. In Nature Geoscience beschrijven ze aardverschuivingen op de dwergplaneet, die mogelijk gemaakt worden doordat zich direct onder het oppervlak een mengsel bevindt van gesteente en naar schatting 10 tot 50 procent ijs.

Op Ceres blijken zeer veel aardverschuivingen voor te komen: één op de drie kraters met een middellijn van meer dan 10 kilometer vertoont er op de een of andere manier de sporen van. Op basis van gedetailleerde foto's van de Amerikaanse ruimtesonde Dawn onderscheiden de onderzoekers drie typen aardverschuivingen. Type I vertoont overeenkomsten met gletsjers op aarde; type II met lawines, en verschuivingen van type III ontstaan wanneer een deel van het ijs (als gevolg van de energie van een kosmische inslag) is gesmolten.

Uit de verdeling van de aardverschuivingen over het oppervlak van Ceres blijkt overduidelijk dat ze in de poolgebieden veel talrijker zijn dan dichter bij de evenaar. Dat is volgens de onderzoekers een extra aanwijzing dat ze mede veroorzaakt worden door de aanwezigheid van ondergronds ijs. Uit eerdere Dawn-metingen met een neutronenspectrometer bleek namelijk al dat de toplaag van Ceres in de poolgebieden meer waterstofatomen bevat dan dichter bij de evenaar. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171020712
16-05-2017

Dawn fotografeert Ceres tijdens oppositie

fe9a3939a2b12df7576cefee6c63cbbf.jpg
Opname van de dwergplaneet Ceres, met de zon in de rug. De heldere plekken in het midden markeren de krater Occator, waarin ijs voorkomt. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Deze opname van de dwergplaneet Ceres - het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel tussen de banen van Mars en Jupiter - is op 29 april vanaf 20.000 kilometer afstand gemaakt door de Amerikaanse ruimtesonde Dawn, die voor dat doel nauwkeurig tussen de zon en Ceres in werd gemanoeuvreerd.

Ceres staat dus 'in oppositie' - tegenover de zon aan de hemel, en de foto is genomen 'met de zon in de rug'. Net als dat bij onze eigen maan (rond Volle Maan) het geval is, is er sprake van een opmerkelijk grote helderheidstoename, wat informatie opplevert over de korrelgrootte van het oppervlaktemateriaal van Ceres.

De twee heldere vlekken in het midden van de opname zijn ijsafzettingen in de krater Occator. Verschillende Ceres-foto's zijn samengevoegd tot een filmje, waarin vrijwel een volledige rotatie van de dwergplaneet is vastgelegd. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171311641
Op Ceres zijn ook ketens van kraters te zien als kralen aan een snoer.
Hetzelfde komt voor op de Mars manen, is daar al een goede verklaring voor gevonden?
pi_174619974
19-10-2017

Missie van ruimtesonde Dawn wordt verlengd

e9035238781ee3a080fdbc1183e3d48e.jpg
Artist’s impression van NASA-ruimtesonde Dawn boven de dwergplaneet Ceres. (NASA/JPL-Caltech)

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft toestemming gegeven voor een tweede verlenging van de onderzoeksmissie van de ruimtesonde Dawn, die sinds maart 2015 om de dwergplaneet Ceres cirkelt. Tijdens de verlengde missie moet Dawn in een langgerekte omloopbaan worden gebracht, die haar tot op minder dan 200 kilometer van het oppervlak van Ceres brengt.

Dat betekent dat Dawn de dwergplaneet, die deel uitmaakt van de planetoïdengordel tussen de planeten Mars en Jupiter, van nog dichterbij zal kunnen onderzoeken. Tot nu toe is de ruimtesonde Ceres niet dichter genaderd dan 385 kilometer. De verlenging zal vooral worden gebruikt om de samenstelling van het oppervlak van de dwergplaneet te onderzoeken en te meten hoeveel ijs Ceres bevat.

De missie gaat door tot Dawn haar laatste druppel raketbrandstof heeft verbruikt. Dat zal naar verwachting in de tweede helft van 2018 het geval zijn. Om vervuiling van de dwergplaneet tegen te gaan, zal Dawn niet landen of neerstorten op Ceres. Ze blijft in een stabiele baan om het hemellichaam heen draaien. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174708384
27-0-2017

Dwergplaneet Ceres had wellicht ooit een oceaan

2e9b4de69fa321856d343fe2a226025e.jpg
De krater Occator op Ceres. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

De dwergplaneet Ceres heeft in het verre verleden vermoedelijk een wereldomvattende oceaan gekent en is langdurig geologisch actief geweest. Dat zijn de conclusies van twee onderzoeken, waarvan de resultaten in de Journal of Geophysical Research en Earth and Planetary Science Letters zijn gepubliceerd.

Uit gegevens van de ruimtesonde Dawn, die sinds maart 2015 om Ceres cirkelt, blijkt dat drie grote kraters en de enige berg op dwergplaneet geassocieerd zijn met zogeheten zwaartekrachtsanomalieën. Dit betekent dat deze vier grote structuren gepaard gaan met lokale afwijkingen in het zwaartekrachtsveld van de dwergplaneet. Vermoed wordt dat deze afwijkingen het gevolg zijn van cryovulkanisme – het opwellen van water of half gesmolten ijs uit het inwendige van Ceres.

Dezelfde gegevens laten zien dat de korst van Ceres een vrij geringe dichtheid heeft en meer ijs bevat dan gesteente. Het merkwaardige is echter dat ijs te zacht is om de klaarblijkelijke stevigheid van de korst van Ceres te kunnen verklaren.

Modelberekeningen bieden een uitweg. Waarschijnlijk bevat de korst naast ijs, zouten en gesteenten nog een extra bestanddeel: gashydraat. Dat is een verbinding van bevroren water en een gas dat in de moleculaire holtes van het water opgesloten zit. Dit levert een structuur op die zeker honderd keer zo sterk is als waterijs, maar ongeveer dezelfde dichtheid heeft.

De onderzoekers denken dat zich onder die korst een oceaan van vloeibaar water heeft bevonden. Dat zou kunnen verklaren waarom Ceres bijna geen opvallende topografische structuren meer kent in de vorm van gebergten. Een harde korst op een zachte ondergrond zorgt er namelijk voor dat zulke structuren mettertijd worden gladgestreken.

Hoewel die oceaan inmiddels grotendeels bevroren zal zijn, is het niet ondenkbaar dat op grote diepte nog vloeibaar water te vinden is. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174993908
08-11-2017

Laatste missie: ruimtesonde duikt naar dwergplaneet

pia20919_hires-QrWTG-SFR3zBCj_fLlpUuQ.jpg?auto=compress&ch=Width%2CDPR&dpr=1.40&ixjsv=2.2.4&q=71&rect=0%2C0%2C0%2C0&w=960

De ruimtesonde Dawn gaat binnenkort zeer dicht op de dwergplaneet Ceres vliegen om deze op mineralen en grondstoffen te scannen, waardoor we meer leren over de vorming van de aarde. Het is een lastige manoeuvre die de sonde zijn laatste krachten zal kosten.

NASA wil nog het uiterste uit de ruimtesonde Dawn halen voordat hij het tijdelijke met het eeuwige verwisselt.

Daarom is het de bedoeling om Dawn in 2018 dichter bij de dwergplaneet Ceres te laten vliegen dan ooit. Vanaf een hoogte van slechts 200 km moet de sonde het oppervlak van Ceres bestuderen en speuren naar aanwijzingen voor een ondergrondse oceaan.

Op het moment cirkelt Dawn op een afstand van 38.000 kilometer om Ceres in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Meer kennis over de aarde

Dicht bij Ceres kunnen de vier geavanceerde camera’s van Dawn metingen verrichten die gedetailleerder zijn dan ooit tevoren.

De infraroodcamera kan de samenstelling van mineralen bepalen, en een gammaspectrometer moet bekijken welke delfstoffen er op Ceres voorkomen. De overige twee camera’s zullen het landschap fotograferen.

Planetoïden en dwergplaneten als Ceres zijn het onderzoeken waard omdat de aarde en de andere planeten van het zonnestelsel gevormd zijn toen een wolk van planetoïden miljarden jaren geleden botste en samensmolt. Wetenschappers kunnen terugkijken in de tijd door nog bestaande rotsblokken te onderzoeken.


Veeleisende missie

Na tien jaar in het zonnestelsel is Dawn binnenkort door zijn brandstof heen, en de aanstaande missie zal veel van zijn resterende krachten vergen.

De vlucht dicht op Ceres kost veel energie doordat de zwaartekracht van het hemellichaam sterker aan Dawn trekt dan wanneer de sonde verder weg is van Ceres.

NASA zal na de missie de sonde met behulp van het laatste restje brandstof in een oneindige baan brengen, zodat Dawn niet neerstort en Ceres vervuilt als hij in 2018 op zwart gaat.

(wibnet.nl)

[ Bericht 69% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 11-11-2017 09:35:58 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174994184
09-11-2017

Inwendige processen veroorzaakten ‘groeven’ op dwergplaneet Ceres

72596f8fb6546eae20c9538fcdc3aa58.jpg
Deze foto, gemaakt door NASA-ruimtesonde Dawn, toont enkele ‘putketens’ op het oppervlak van Ceres. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Sommige van de duizenden langgerekte groeven op het oppervlak van Ceres zijn waarschijnlijk ontstaan door processen in het inwendige van deze dwergplaneet. Tot deze conclusie komen wetenschappers na onderzoek van de eigenschappen van deze oppervlaktestructuren.

Ceres is het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel tussen de omloopbanen van de planeten Mars en Jupiter. Sinds maart 2015 is de dwergplaneet in het gezelschap van de NASA-ruimtesonde Dawn.

Op basis van de vele opnamen die Dawn naar de aarde heeft gezonden, hebben de wetenschappers de lineaire structuren op Ceres in kaart gebracht. In de meeste gevallen blijkt het te gaan om secundaire kraterketens: aaneenschakelingen van kleine kraters die zijn ontstaan door inslaand puin van een grotere inslag.

Er zijn echter ook ketens van ‘putten’ die niet door inslagen zijn ontstaan. Deze putten zijn minder rond dan kraters en hebben ook geen opstaande rand.

Volgens de wetenschappers is het aannemelijk dat de putketens zijn ontstaan doordat – honderden miljoenen jaren geleden – relatief licht materiaal opwelde uit het inwendige van Ceres. Dit zou ertoe hebben geleid dat de korst op een aantal plaatsen openscheurde en het oppervlaktemateriaal inzakte. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175028346
mooi hoe er toch elke keer weer ontdekkingen gedaan worden en komt dus nog genoeg aan
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_177857391
:Y
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177857399
14-03-2018

Recente veranderingen ontdekt op het oppervlak van dwergplaneet Ceres

eedaf16a15fe38aeffd5a27b848750a7.jpg
Foto van de inslagkrater Juling op Ceres, gebaseerd op gegevens van de Dawn-satelliet. De noordwand van deze krater, die vrijwel permanent in de schaduw ligt, is bedekt met ijs. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/ASI/INAF)

Bij waarnemingen van Ceres zijn sporen van recente veranderingen op het oppervlak van deze dwergplaneet ontdekt. Dat bewijst dat dit nog geen duizend kilometer grote hemellichaam, dat deel uitmaakt van de planetoïdengordel tussen de planeten Mars en en Jupiter, actiever is dan gedacht (Science Advances, 14 maart).

De waarnemingen zijn gedaan met behulp van een spectrometer aan boord van de ruimtesonde Dawn, die sinds maart 2015 om Ceres cirkelt. In een eerder stadium had Dawn op een tiental plekken op de dwergplaneet al bevroren water ontdekt. Bij het nieuwe onderzoek is aangetoond dat de hoeveelheid ijs op de noordwand van de 20 kilometer grote inslagkrater Juling varieert. Tussen april en oktober 2016 blijkt de gletsjer ter plaatse flink in omvang te zijn toegenomen.

Vermoedelijk is er sprake van een seizoenseffect. Doordat de afstand tussen Ceres en de zon in de genoemde periode afnam, versnelde de sublimatie (‘verdamping’) van het ijs in en op de kraterbodem sneller, waardoor er meer waterdamp vrijkwam. Een deel van deze damp hechtte zich vervolgens aan de koude, beschaduwde noordwand van de krater. Mogelijk zijn door de opwarming ook aardverschuivingen ontstaan, waardoor verse ondergrondse ijslagen bloot kwamen te liggen.

Bij een tweede onderzoek is vastgesteld dat her en der op Ceres, zogeheten gehydrateerde natriumcarbonaten, op het oppervlak liggen. Het waterhoudende materiaal wordt vooral in de omgeving van kraters en bergen aangetroffen.

Omdat dergelijke carbonaten bij blootstelling aan het luchtledige en de straling van de zon geleidelijk hun water verliezen, kunnen de betreffende afzettingen niet erg oud zijn: hooguit enkele miljoenen jaren. Ook dat is een teken van recente activiteit – naar geologische maatstaven dan.

Het feit dat de carbonaten vooral in de buurt van kraters te vinden zijn, kan erop wijzen dat ze een bijproduct van de kratervorming. Daarbij kunnen eveneens aardverschuivingen opgetreden zijn. Maar het is ook denkbaar dat de korst ter plaatse is gesmolten en zich tijdelijke poelen van zout water hebben gevormd.

Een andere intrigerende mogelijkheid is dat zich diep onder het Ceres-oppervlak plaatselijk nog restanten van een ‘pekel-oceaan’ bevinden. Op plaatsen waar de korst door inslagen is verzwakt, zou dit zoute water zich via kleine scheurtjes een weg naar het oppervlak kunnen banen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179537946
31-05-2018

Dawn wordt in extreem lage baan rond dwergplaneet Ceres gebracht

89ec39c7406e05b0c05b50e7c652f0c4.jpg
Het oppervlak van de dwergplaneet Ceres, op 16 mei 2018 gefotografeerd door ruimtesonde Dawn vanaf 440 kilometer hoogte. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn, die al drie jaar in een baan rond de dwergplaneet Ceres draait, wordt de komende dagen in een extreem lage omloopbaan gebracht, op minder dan 50 kilometer boven het oppervlak van de grote planetoïde. Vanaf die geringe hoogte zullen nog gedetailleerdere foto's gemaakt kunnen worden, en zijn andere meetinstrumenten aan boord beter in staat om precisiemetingen te verrichten aan de samenstelling van het oppervlak.

Dawn werd in 2007 gelanceerd en heeft eerder onderzoek verricht aan Vesta, de op een na grootste planetoïde. Ceres is vooral interessant omdat het hemellichaam onverwacht veel lichte materialen bevat (onder andere veel waterijs), wat doet vermoeden dat hij in de buitendelen van het zonnestelsel is ontstaan en pas in een later stadium in de planetoïdengordel terecht is gekomen.

Begin juni moet Dawn in de nieuwe, lage omloopbaan zijn aangekomen, tien maal dichter bij het Ceresoppervlak dan ooit. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179577334
Ben benieuwd naar de metingen! Die foto’s zijn voor de liefhebbers vast heel boeiend, maar als leek heb ik ondertussen al errug veel grijze puisten en kraters gezien om het nog heel spannend te vinden. :P
The objective is keep Arsenal English, albeit with a lot of foreign players.
pi_179778148
begrijpelijk :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179778154
13-06-2018

Er ligt misschien meer organisch materiaal op Ceres dan gedacht

ccab468e57f161522a136549ac482005.jpg
De verdeling van organisch materiaal rond de inslagkrater Ernutet op Ceres. (NASA/Rendering/Hannah Kaplan)

Een nieuwe analyse van data van NASA-ruimtesonde Dawn wijst erop dat er op dwergplaneet Ceres verrassend hoge concentraties organisch materiaal bestaan.

Dat er op Ceres organische verbindingen te vinden zijn was al bekend. Alleen is nog onduidelijk om welke verbindingen het precies gaat. En dat maakt nogal uit voor de interpretatie van de meetresultaten van Dawn.

De aanwezigheid van organisch materiaal wordt afgeleid uit gegevens van de spectrometer voor zichtbaar en infraroodlicht die Dawn bij zich heeft. Uit deze gegevens kan worden afgeleid op welke specifieke golflengten het Ceres-oppervlak zonlicht weerkaatst dan wel absorbeert.

Om een schatting te kunnen maken van de hoeveelheden van dat materiaal werden de Dawn-gegevens vergeleken met reflectiespectra van organisch materiaal dat op aarde is gevormd. Op basis van die standaard kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat hooguit 10 procent van de spectrale signatuur die zij op Ceres hadden waargenomen voor rekening kan komen van organisch materiaal.

Bij nieuw onderzoek door wetenschappers van Brown University is een ander vergelijkingsmateriaal gebruikt: meteorieten. Die bevatten ook organisch materiaal, maar dan in iets andere verhoudingen dan het organische materiaal dat op aarde wordt aangetroffen.

Uit de nieuwe, wellicht realistischere vergelijking trekken de onderzoekers de conclusie dat misschien wel 50 procent van het spectrale signaal van Ceres voor rekening komt van organische verbindingen.

Het ligt voor de hand om aan te nemen dat dit materiaal grotendeels afkomstig is van inslaande kometen en planetoïden. Dat zijn immers ook de bron van meteorieten. Het is echter nog maar de vraag of zij zoveel organisch materiaal op Ceres kunnen hebben afgeleverd.

Een andere mogelijkheid is dat het materiaal op Ceres zelf is gevormd. Maar dat verklaart dan weer niet waarom het alleen heel lokaal is aangetroffen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_179784415
Nou, dat zijn qua metingen al best leuke dingen. :P
The objective is keep Arsenal English, albeit with a lot of foreign players.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')