quote:Ingredienten:
250 gram patentbloem, 20 gram verse of 1 zakje gedroogde gist, 0,5 deciliter lauwwarm water, 1 deciliter lauwwarme melk, 1 eetlepel witte basterdsuiker, mespunt zout
Voor de vulling: 2 eetlepels slaolie, 3 wit van prei, 1 uitgeknepen teen knoflook, 500 gram gehakt, zout, 3 eetlepels zoete ketjap, 2 eetlepels droge sherry, 2 eetlepels maizena, 3 eetlepels kippenbouillon.
Bereiding:
Verkruimel de gist in een kopje. Doe het water erbij en roer de gist, als ze vloeibaar is geworden, een keer om.
Zeef de bloem in een kom. Maak een kuiltje erin en strooi zout en suiker over de bovenrand. Schenk het gistmengsel in het kuiltje en werk er wat bloem zonder suiker en zout door. Dek dit mengsel af met de overige bloem en wacht dat de bloem, door de werking van de gist gaat barsten.
Doe de melk erbij en kneed en duw het deeg, tot het niet meer aan het aanrecht plakt. Bestrijk een kom met boter, leg het deeg erin en strooi wat bloem over de bovenkant. Dek de kom af met plasticfolie en zet ze op een warme tochtvrije plaats. Wacht tot het deeg in omvang is verdubbeld.
Verwarm de olie. Snijd de prei in zeer dunne reepjes. Fruit prei, knoflook en gehakt al roerend, tot het gehakt bruin ziet en al het vocht is verdampt.
Roer zout ketjap en sherry erdoor en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Maak de maizena aan met de bouillon. Roer dit mengsel door het gehaktmengsel en laat even koken. Laat de vulling afkoelen.
Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een 5 cm dikke rol. Snijd deze rol in 2 cm brede stukken. Rol ieder stukje uit met een bebloemde deegroller tot een rondje met een middellijn van 10 cm.
Leg op ieder rondje 2 eetlepels vulling en vouw het deeg dicht. Plak het deeg met wat water vast. Geef een mooie ronde vorm. Leg de broodjes weg op een bebloemd oppervlak en laat nog 30 minuten narijzen.
Breng een ruime bodem water aan de kook in een stoompan. Heb je geen stoompan, hang dan een metalen stoommandje in een grote pan met een bodempje water.
Leg de broodjes op het stoomrek of in het stoommandje en zorg dat de broodjes van elkaar af blijven liggen. Stoom de broodjes in 10 minuten gaar.
Houd de reeds gestoomde broodjes heet op een schaal op een pan met kokend water.
quote:voor de broodjes
- 50 gram gist of 2 zakjes gist
- 4 dl water
- 4 theelepels suiker
- 1000 gram tarwebloem
- 3 grote eieren
- een snufje zout
- vetvrij papier
voor de vulling
- 3 kleine uien
- 5 teentjes knoflook
- 50 gram margarine
- 750 gram gehakt (half om half)
- 3 dessertlepels Ketjap Manis
- 3 dessertlepels azijn
boemboes voor de vulling
- 3 plakjes djahé (of uit een potje)
- 2 theelepels suiker
- zout en peper naar smaak
Week de gist in 3 dl lauw water met suiker en laat het mengsel 10 minuten rusten. Kneed de bloem met de eieren, het zout, de gist en de rest van het water heel goed door en laat het deeg onder een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen. Kneed daarna het deeg opnieuw en laat het nogmaals 30 minuten rijzen.
De vulling
Rasp de uien, maak de knoflook fijn en fruit ze in margarine glazig. Voeg het gehakt toe en fruit het tot het rul is. Voeg daarna de boemboes toe, fruit die even mee en breng het geheel op smaak met ketjap en azijn. Laat alles afkoelen en indien je plakjes djahé hebt gebruikt deze verwijderen.
Vorm van het deeg ongeveer 24 ballen. Maak ze plat met de hand, vul ze met een eetlepel vulling en maak dan de ballen dicht. Het deeg moet rondom de vulling zitten. Leg de broodjes op een stuk vetvrij papier en laat ze onder een theedoek opnieuw ongeveer 20 minuten rijzen. Verwarm een stomer ongeveer 10 minuten voor en stoom de broodjes gaar in ongeveer 25 minuten.
Je kunt de broodjes ook in de magnetron opwarmen. Wanneer je de broodjes niet gelijk opeet kan je ze ook invriezen. Laat dan een stukje vetvrij papier aan de bodem kleven.
Dat zijn 2 verschillende dingenquote:Op zondag 9 juli 2006 15:32 schreef Pony-Lover het volgende:
Maakt als je toch zelf aan de gang gaat gewoon lekkere (hartig) gevulde broodjes en niet van die vieze slappe bapao's.
dan ga ik je ook niet helpenquote:Op zondag 9 juli 2006 15:33 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Dat zijn 2 verschillende dingen
Als ik vieze slappe bapao's wil maken doe ik dat, en als ik hartig gevulde broodjes wil maken, maak ik hartig gevulde broodjes
Ja, het is een gevuld gestoomd broodjequote:Op zondag 9 juli 2006 16:37 schreef glremme het volgende:
Is het niet alleen bapao, zonder broodje. Want betekent bapao niet iets van 'gestoomd broodje'.
Sorry, dat wist ik niet. Maar wel tof dat er al zo snel gereageerd isquote:Op zondag 9 juli 2006 16:37 schreef glremme het volgende:
Is het niet alleen bapao, zonder broodje. Want betekent bapao niet iets van 'gestoomd broodje'.
Het betekent letterlijk wit broodjequote:Op zondag 9 juli 2006 16:37 schreef glremme het volgende:
Is het niet alleen bapao, zonder broodje. Want betekent bapao niet iets van 'gestoomd broodje'.
Voor ik hierin tuin, is dat echt zoquote:Op zondag 9 juli 2006 23:39 schreef Stereotomy het volgende:
Het betekent letterlijk wit broodje
Net zoals paksoi witte kool betekent.
Met een beetje fantasie zie je hoe geweldig creatief er getranslittereerd wordt vanuit het Chinees naar westerse talen.
Yepquote:
Zo wat voor soorten hadden ze dan allemaal? Ook hele vreemde?quote:Op zondag 9 juli 2006 21:56 schreef reclamedoos het volgende:
Doet me denken aan mn vakantie in Maleisie, waar een soort van Mc Bapao Donalds tegen kwamen. Keuze uit meer dan 60 soorten bapao.
Ik heb helaas geen tijd gehad om er uitgebreid naar te kijken. De meeste bapao die ik daar heb gehad waren tijdens het ontbijt, en die waren meestal groen met een zeer zoete kokos-smurrie er in. Hartige bapao heb ik er niet gegeten.quote:Op maandag 10 juli 2006 21:06 schreef Martijn_77 het volgende:Zo wat voor soorten hadden ze dan allemaal? Ook hele vreemde?
quote:Op zondag 9 juli 2006 23:39 schreef Stereotomy het volgende:
[..]
Het betekent letterlijk wit broodje
Net zoals paksoi witte kool betekent.
Met een beetje fantasie zie je hoe geweldig creatief er getranslittereerd wordt vanuit het Chinees naar westerse talen.
Le-zenquote:Op zaterdag 25 oktober 2008 14:37 schreef huuphuup het volgende:
[..]heeft niets te maken met creatief translittereren of iets dergelijks horen. Paksoi of Pakchoy is de kantonese benaming voor Baicai. Bai is inderdaad Mandarijn voor wit, als je ergens Pak ziet staan dan is dat Cantonees. Zelfde idee als "wit" en "white" is niets verkeerd aan verder. Daarnaast noemen chinezen dit geen "bao" maar "baozi". Bao betekent brood in zijn algemeenheid en is te breed om alleen op dit soort gestoomde broodjes te slaan. Het wordt wel achter het soort vulling geplakt die erin zit, bijvoorbeeld cha-siu-bao.
tevens verkapte TVP![]()
Inhoudelijk niets meer te melden en dus toegeven dat je over het hoofd hebt gezien dat beide transliteraties uit het Cantonees komen?quote:Op zaterdag 25 oktober 2008 15:34 schreef huuphuup het volgende:
Schat ik ben afgestudeert sinologe en werkzaam aan de universiteit. ja ik spreek/lees/schrijf dus ook Chinees. Maar blijf vooral denken dat alleen een Chinees Chinees spreekt en dat jouw denkwijze superieur is aan die van anderen puur en alleen omdat jij van het Chinese ras bent en ik niet.
Te veel water.quote:Op zondag 4 januari 2009 15:23 schreef -Mellow- het volgende:
Wat doe ik verkeerd? Moet er misschien toch eiwit bij het deeg?
125 dl water is toch 12,5 liter water..? Ik denk dat daar je probleem zit?quote:Op zondag 4 januari 2009 15:23 schreef -Mellow- het volgende:
Bah.
Ik heb t geprobeerd die klotebapao's te maken. Ik heb allerlei recepten gelezen op t internet en op basis daarvan kwam ik tot t volgende recept:
[i]Deeg:
- 550 g bapaomeel
- 125 dl water
- 125 dl melk
- 2 flinke theelepels suiker
- 1 zakje gist
- zout
De vulling was heerlijk, maar het deeg werd een kleffe, plakkerige, ranzige bende. Het bolletje bleef aan het stoommandje kleven en door de stoom werd t alleen maar sompiger
Het is zo vies, en omdat ik eigenwijs door ben gaan eten werd ik misselijk. En nu voel ik mij verdorie een culinaire faler.
Wat doe ik verkeerd? Moet er misschien toch eiwit bij het deeg?
De vraag is natuurlijk wat hij in het recept heeft gebruiktquote:
Ja, de recepten die ik vond verschilden zo veel dat ik het maar een beetje op gevoel heb gedaan. Van te voren was het ook niet echt plakkerig, maar vooral na het stomen.quote:Op zondag 4 januari 2009 15:28 schreef missy_c het volgende:
[..]
Te veel water.
Scroll omhoog, daar heb ik een recept voor het deeg.. Gaat altijd goed bij mij..
Het deeg hoort voor en na het rijzen ook niet plakkerig te zijn.
wie is hij?quote:Op zondag 4 januari 2009 15:30 schreef Bootje84 het volgende:
[..]
De vraag is natuurlijk wat hij in het recept heeft gebruikt
sorry, flauwe grapquote:Op zondag 4 januari 2009 15:33 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
wie is hij?
Ik heb iig 1,25 gebruikt....ik was duidelijk stom, maar niet zo stom
Ik ben een meisjequote:
Dit ga ik vandaag proberen! Is alleen te koud om helemaal naar de toko te fietsen, maar ik denk dat zo dat gewoon cakemeel ook wel lukt. Als het maar zacht en fijn is en vooral weinig gluten bevat, toch?quote:Op zaterdag 25 oktober 2008 00:52 schreef missy_c het volgende:
a)
800 gram bapao bloem (bij de Chinese Toko)
Snufje zout
b)
1 zakje gist
30 gram suiker
1 eetlepel bakpoeder
200ml warm water
2 el olie
Maar dit recept is verder wel goed?quote:Op zondag 4 januari 2009 15:23 schreef -Mellow- het volgende:
Bah.
Ik heb t geprobeerd die klotebapao's te maken. Ik heb allerlei recepten gelezen op t internet en op basis daarvan kwam ik tot t volgende recept:
*KNIP
Wat doe ik verkeerd? Moet er misschien toch eiwit bij het deeg?
hm.. zou ook moeten kunnen met cakebloem idd.. (alleen cakebloem dat ik gebruik zit cakearoma in.. wel beetje vreemd voor bapao). Hoogvuur stomen.. niet vergetenquote:Op vrijdag 8 januari 2010 10:14 schreef minilot het volgende:
[..]
Dit ga ik vandaag proberen! Is alleen te koud om helemaal naar de toko te fietsen, maar ik denk dat zo dat gewoon cakemeel ook wel lukt. Als het maar zacht en fijn is en vooral weinig gluten bevat, toch?
Ik maak drie vullingen.. Er staan al een paar schouderkarbonades te pruttelen in een zoetzure stoof totdat het vlees vanmiddag van de botten valt. Verder maak ik kip in zelfgemaakte hete pindasaus. En nog een vegetarische vulling van knoflokige hummus.
Ik heb geen stoommandje. Bapao's op een bakpapiertje in een vergiet boven een pan kokend water zal toch ook wel kunnen?quote:
Stomen is stomen.. maakt niet uit.. zolang je water goed laat koken.. en niet beetje pruttelenquote:Op vrijdag 8 januari 2010 12:14 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik heb geen stoommandje. Bapao's op een bakpapiertje in een vergiet boven een pan kokend water zal toch ook wel kunnen?
Oké.quote:Op vrijdag 8 januari 2010 13:28 schreef missy_c het volgende:
[..]
Stomen is stomen.. maakt niet uit.. zolang je water goed laat koken.. en niet beetje pruttelen![]()
Deeg voelde aan als een iets zachter soort brooddeeg tijdens het kneden. Hoe was het deeg tijdens het kneden bij jou (bij je jammerlijk mislukte poging)?quote:Op vrijdag 8 januari 2010 18:12 schreef -Mellow- het volgende:
Ziet er al goed uit. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat
heel precies weet ik niet meer want het is al een tijd geleden. Het was wel iets plakkerig, denk dat dat het probleem wasquote:Op vrijdag 8 januari 2010 18:21 schreef minilot het volgende:
[..]
Deeg voelde aan als een iets zachter soort brooddeeg tijdens het kneden. Hoe was het deeg tijdens het kneden bij jou (bij je jammerlijk mislukte poging)?
ziet er al goed uit!quote:Op vrijdag 8 januari 2010 18:08 schreef minilot het volgende:
Ben maar gewoon begonnen.![]()
Kwartier geleden: deeg kneden. Wat een lekker zacht deeg is het, zeg!
[ afbeelding ]
(Sorry voor onscherpte, maar kneden en foto's nemen tegelijk is nog niet zo makkelijk!)
Verder staan de drie soorten vulling al klaar:
[ afbeelding ]
Kip in zelfgemaakte pindasmurrie, zoetzuur varkensvlees en gele hummus!
Mja, ik eigenlijk ook pas sinds 2009, maar ik vind het met de hand kneden van deeg wel zó tof om te doen dat het er haast elke week wel een keer van komt.quote:Op vrijdag 8 januari 2010 18:25 schreef -Mellow- het volgende:
Moet ook wel zeggen dat ik nog niet zo heel veel ervaring heb met deeg in het algemeen, ik ben nog een beetje aan het aanklooien ermee. Het is sowieso pas iets dat ik het afgelopen jaar pas regelmatig heb gedaan.
Ha, mijn lief heeft al een paar keer gevraagd of ik niet een keer zo'n apparaat wil, maar ik vind het veel te fijn om met de hand te doen!quote:Op vrijdag 8 januari 2010 18:56 schreef -Mellow- het volgende:
Ik vind het maar geklieder en doe het liever met de machineEn dat vind ik dan ook leuk. Er gaat weinig boven zelf gebakken brood of pizza.
Ik doe het altijd zo:quote:Op vrijdag 8 januari 2010 19:08 schreef -Mellow- het volgende:
Ligt dan ook weer aan het deeg, bij sommige deegsoorten blijft het zo aan je handen plakken, en dan moet je met je vieze handen weer zo krampachtig dat pak bloem pakken, dat dan weer viez wordt. Te veel gedoe .
Of ik ben er gewoon nog niet zo goed in...
Sorry. was zelf boodschapjes doen en kokenquote:Op vrijdag 8 januari 2010 14:35 schreef minilot het volgende:
[..]
Oké.
Nog één vraagje: je hebt het over kneden tot een soepel deeg. Hoe lang ongeveer? Regulier brooddeeg kneed ik altijd tien minuten tot een kwartier. Hierbij ook zoiets?
You are welcomequote:Op vrijdag 8 januari 2010 21:26 schreef minilot het volgende:
Echt precies dezelfde structuur als de kant-en-klare bapao's die je kopen kunt. Maar dan lekkerder!
Hartstikke bedankt voor je recept, Missy!![]()
Ik heb cakebloem van een boerenwinkel hier, dat is bloem met een fijnere maling en is laag in gluten. Dus dat is denk ik zo'n beetje hetzelfde als bapao-meel uit de toko.quote:Op vrijdag 8 januari 2010 21:40 schreef Bortecinem het volgende:
Minilot, wat voor cakebloem heb je er voor gebruikt? Ik heb hier ook een pak cakebloem liggen, maar daar zit volgens mij ook vanilline in. En is cakebloem niet gewoon bloem met maizena?
Schouderkarbonades een beetje bruin gebakken in boter, vervolgens met uien, tomatenpuree, tomatenketchup, worchestersaus, bruine suiker en een scheutje bouillon vier uur laten pruttelen totdat het vlees van de botjes afviel.quote:Op vrijdag 8 januari 2010 21:40 schreef -Mellow- het volgende:
Minilot, wat voor recept heb je gebruikt voor je varkensvlees? En welke saus ligt daar op je bord?
Zat het er maar middenin!quote:Op vrijdag 8 januari 2010 22:02 schreef nein het volgende:
Phew, een topic met foto's! Precies wat ik zocht, want ik kon me nooit iets voorstellen hoe dat vlees zo precies midden in zo'n bolletje deeg kon komen
Dat is deze toch?quote:Op donderdag 18 oktober 2012 10:09 schreef MaximusTG het volgende:
ook geen zoete bonensaus. Wel bonensaus van het zelfde merk, pikant.
Klinkt allemaal goed. Zal vast erg lekker geweest zijn.quote:Op donderdag 18 oktober 2012 17:58 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, die is het ja. Hij was idd helemaal niet pikant ja, vooral een umami smaak. Had eerst een theelepeltje op 440 gram varkensvlees, en toen nog wat erbij. Dat was dus net te zout. Had verder ketjap gebruikt als sojasaus.
En deze marinade voor het vlees:
[ link | afbeelding ]
Eens! Er zijn veel varianten nu, zonder gist, met gist, zonder bakpoeder, met bakpoeder, met olie, boter of reuzel (origineel!), maar suiker moet erin!quote:Op vrijdag 19 oktober 2012 15:06 schreef MaximusTG het volgende:
Dr hoort volgens mij wel suiker in het deeg te zitten.
Voor taarten gebruik vaak ook maizena half of driekwart met bloem,quote:Op vrijdag 19 oktober 2012 19:29 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Klinkt allemaal goed. Zal vast erg lekker geweest zijn.
Volgende keer als je in een toko bent toch ook eens zo'n zak http://aziatische-ingredienten.nl/bapao-meel/]bapao-meel meenemen. Dan krijg je een nog fluffier resultaat. En die bloem komt ook wel op, want die kun je ook gebruiken wanneer een recept om patentbloem vraagt. Ik verbeeld me dat roux' enzo ook lekkerder worden, zijdezacht.
Tja, wat is klein he?quote:Op vrijdag 19 oktober 2012 20:34 schreef RobinOok het volgende:
Echt waar?! Oh, kleine toko dan? Want eigenlijk vind ik dat basis-assortiment.
Waar woon je ook alweer?
Ja, dat kan. Gewoon na het stomen.quote:Op zaterdag 20 oktober 2012 00:26 schreef Sjalalie het volgende:
oeh, bapao broodjes, lekker, ga ik ook eens proberen binnenkort. Alleen: 20-25 broodjes, dat kan ik natuurlijk niet opkun je ze ook invriezen? en doe je dat dan voor of na het stomen?
beter na het stomen volgens mij hoorquote:Op zaterdag 20 oktober 2012 11:21 schreef Sjalalie het volgende:
Voor en na het stomen invriezen kan dus beide? Top, dan ga ik het binnenkort een keer proberen. Dank!
Moet je eens stoombrood recepten opzoeken. Vind het zelf zonder vulling niets maar in Tsjechië en dergelijke landen eten ze het gewoon zonder vulling.quote:Op zondag 9 juli 2006 15:23 schreef Isabeau het volgende:
Wat een leuk idee! Ik vind alleen dat deeg geweldig en de vulling nooit echt lekker, dus misschien is dit een oplossing: een eigen vulling die ik wèl lekker vind!
Ik doe altijd na het stomen, vaak ook als we iets over hebben. Hup in de diepvries. Zodra we ze weer eten dan even opwarmen.quote:Op zaterdag 20 oktober 2012 11:21 schreef Sjalalie het volgende:
Voor en na het stomen invriezen kan dus beide? Top, dan ga ik het binnenkort een keer proberen. Dank!
Ik heb het 2 of 3 keer in de magnetron gedaan.quote:Op zaterdag 20 oktober 2012 20:14 schreef Sjalalie het volgende:
Ah, dat kan dus gewoon. In de magnetron leek me al niet zo'n goed ideega het van de week een keer proberen, ben benieuwd!
Uiteindelijk maar gewone goedkope patentbloem gebruikt.quote:Op dinsdag 6 november 2012 13:56 schreef GuitarJJ het volgende:
Zijn er supermarkten die bapaobloem verkopen?
Het scheelt heel veel waar je de bapao vandaan haalt, die uit de supermarktdiepvries zijn nooit lekker. Die bij de plaatselijke indonesisch winkeltje wel maar is dan ook gelijk 3 keer duurder.quote:Op zondag 9 juli 2006 15:23 schreef Isabeau het volgende:
Wat een leuk idee! Ik vind alleen dat deeg geweldig en de vulling nooit echt lekker, dus misschien is dit een oplossing: een eigen vulling die ik wèl lekker vind!
smaken verschillenquote:Op dinsdag 12 maart 2013 18:18 schreef Kloonhommel het volgende:
[..]
Het scheelt heel veel waar je de bapao vandaan haalt, die uit de supermarktdiepvries zijn nooit lekker. Die bij de plaatselijke indonesisch winkeltje wel maar is dan ook gelijk 3 keer duurder.
Haha, toevallig! Ja, ik had er ineens weer zin in, en heb er alleen gewokte groenten naast gegeten, dus ik kon het ook nog eens tov mezelf verantwoordenquote:Op dinsdag 12 maart 2013 18:16 schreef motorbloempje het volgende:
Wat leuk dat je deze omhoog schopt!Zat er laatst nog aan te denken om het eens te proberen, maar is na/door de verhuizing helemaal uit m'n kop verdwenen. Ziet er lekker uit!
![]()
Benieuwd of dat je verschil merkt/proeft/ziet.quote:Op woensdag 13 maart 2013 15:32 schreef MaximusTG het volgende:
Was ik vanmiddag bij de toko, hadden ze nu wel bapaomeel! Met idd die rare paksoi erop.
[ link | afbeelding ]
Waar zit die toko in Enschede?quote:Op woensdag 13 maart 2013 15:32 schreef MaximusTG het volgende:
Was ik vanmiddag bij de toko, hadden ze nu wel bapaomeel! Met idd die rare paksoi erop.
[ link | afbeelding ]
https://plus.google.com/110022687772011055088/about?hl=nlquote:
Ik ook!quote:Op woensdag 13 maart 2013 18:12 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Benieuwd of dat je verschil merkt/proeft/ziet.
Ook weer handig te bereikenquote:Op woensdag 13 maart 2013 18:18 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
https://plus.google.com/110022687772011055088/about?hl=nl
Daar dus
[..]
Ik ook!
Ik weet niet waarom je me zo aanvalt maar kun je gewoon on-topic blijven graag!?quote:Op zaterdag 20 oktober 2012 06:34 schreef RobinOok het volgende:
Goedkope bapao's uit de supermarkt vreten en een ander pauper noemen. Bijzonder...
Wat zijn de ingredienten? Bloem en bakmeel?quote:Op woensdag 13 maart 2013 15:32 schreef kMaximusTG het volgende:
Was ik vanmiddag bij de toko, hadden ze nu wel bapaomeel! Met idd die rare paksoi erop.
[ link | afbeelding ]
Volgens de verpakking: tarwebloem. Bleached & pre-sifted.quote:Op zaterdag 27 juli 2013 07:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat zijn de ingredienten? Bloem en bakmeel?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |