Die komt nergens vandaan, want zonder ruimte is er geen tijd.quote:Op woensdag 1 februari 2006 22:11 schreef teamlead het volgende:
oke.. en waar kwam die singulariteit vandaan danWant dat heb ik dus echt nooit begrepen
ja dag...quote:Op woensdag 1 februari 2006 22:14 schreef speknek het volgende:
[..]
Die komt nergens vandaan, want zonder ruimte is er geen tijd.
bijzonder aardige paradox idd... vervang singulariteit door het woordje God en de paradox is al een paar keer langsgekomen in dit topicquote:Op woensdag 1 februari 2006 22:26 schreef speknek het volgende:
Maar hij kan ook niet ontstaan zijn. Leuke paradox eh?.
Idd, heb ik gedaan. Het is vooral nuttig om eens de bronnen in het OT na te gaan die profeteren over een Messiah. (Een krijger die Assyrië zou verslaan, Judea zou Egypte verslaan, in Egypte zou men Kaänitisch spreken, de nijl zou droogvallen, blah blah... allemaal ten tijde van de messiah.)quote:Op woensdag 1 februari 2006 22:10 schreef teamlead het volgende:
[..]
mja.. of je leest dan ook meteen even de hele bijbel, want dan zie je van die dingen wel het nut![]()
Hooguit Spinoza's god.quote:Op woensdag 1 februari 2006 22:34 schreef teamlead het volgende:
bijzonder aardige paradox idd... vervang singulariteit door het woordje God en de paradox is al een paar keer langsgekomen in dit topic
Net als de Joden destijds zet jij vraagtekens bij de stelling dat Jezus de Messias zou zijn.. dat is een andere vraag dan de vraag of er een God bestaat tochquote:Op woensdag 1 februari 2006 22:35 schreef onemangang het volgende:
[..]
Idd, heb ik gedaan. Het is vooral nuttig om eens de bronnen in het OT na te gaan die profeteren over een Messiah. (Een krijger die Assyrië zou verslaan, Judea zou Egypte verslaan, in Egypte zou men Kaänitisch spreken, de nijl zou droogvallen, blah blah... allemaal ten tijde van de messiah.)
Of de versen in het OT op te zoeken die het 'sterven voor de zonde'-gelul zouden ondersteunen. (In het bewuste vers gaat het om een afzichtelijke lepralijder, niet Jezus, bovendien in dit vers in de verleden tijd geschreven en is geen profetie)
Ook nuttig om eens de vier wederopstandingsverhalen achter elkaar te lezen en je af te vragen wat daar eigenlijk is gebeurt. Maar zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ben ik niet met je eens.. Exodus en Leviticus staan juist vol met moraal.. en het nieuwe testament is niet anders dan een getuigenis van de nieuwe moraal die Christus prediktequote:Als je gaat zoeken naar nuttige zaken als moraal dan kom je weinig bijzonders tegen.
wat is er niet universeel aan "heb uw naasten lief gelijk uzelf"quote:Laten we het maar gewoon houden bij de gouden regel. Die is tenminste wel universeel in tegenstelling tot alle andere tot verdeeldheid oproepende 'volg de Leider' retoriek.
Als je stelt dat Jezus = God, dan kom je ook bij dat soort vragen uit, maar idd, ik dwaal af, sorry.quote:Op woensdag 1 februari 2006 22:47 schreef teamlead het volgende:
Net als de Joden destijds zet jij vraagtekens bij de stelling dat Jezus de Messias zou zijn.. dat is een andere vraag dan de vraag of er een God bestaat tochOf begrijp ik je nu verkeerd?
Voornamelijk "onderwerp je aan de Leider-moraal" Dat is moreel verwerpelijk want dat leidt tot verdeeldheid (iets wat Jezus ook predikte)... En de rest... hoef je ook al niet uit een boek te leren.quote:Ben ik niet met je eens.. Exodus en Leviticus staan juist vol met moraal.. en het nieuwe testament is niet anders dan een getuigenis van de nieuwe moraal die Christus predikte
Die regel is juist wel universeel, zeg ik... En de enigste die we daarom wel na moeten leven. Maar dat doen we toch al... Net als dat koeien in de wei liever geen ruzie met elkaar maken doen wij dat ook niet. En daar is dus geen God of religie voor nodig, die hebben die koeien ter slot van rekening ook niet.quote:Wat is er niet universeel aan "heb uw naasten lief gelijk uzelf"
Met de opmerking ruimte tijd bedoelde speknek denk ik de relativiteits theorie van einstein.quote:Op woensdag 1 februari 2006 23:35 schreef Dromenvanger het volgende:
Ruimte en tijd.
Waarom kun je niet de ruimte ervaren zonder tijd?
Ik heb dus vaak dat ik pas de ruimte weet te waarderen, wanneer ik de tijd vergeet?
Is het zo dat ruimte en tijd zo sterk verbonden zijn aan elkaar?
Of komt dat omdat mensen tijd niet goed kunnen loslaten in hun leven? Misschien leeft 90 procent van de bevolking wel teveel met tijd in het achterhoofd, dat mensen amper puur zijn en clean. Dat teveel mensen verslaafd zijn aan de beperkingen van het leven en de verplichtingen ook.
Geef mij maar de ruimte zonder tijd......de pure ruimte dus. Zonder dat er zaken kleven aan de ruimte.
Pure ruimte is puurPure ruimte kun je niets op afdwingen. Pure ruimte kent geen zwakke kanten. Pure ruimte is gewoon puur.
Ik zie dus ook totaal niet in, waarom ruimte afhankelijk moet zijn van tijd.
Ruimte is een moment-opname. Een bepaalde ruimte kan een eeuwigheid duren ook.
Het ligt maar eraan hoe je als mens in de wereld staat.
Ben je haastig op zoek naar niets en alles, dan zul je geen enkele ruimte goed ervaren zoals het hoort, en dan zul je tevens de omgeving niet zien.
Dan ben je kortom blind in deze wereld.
Ik laat mensen wel in hun waarde wanneer zij erin geloven, maar ik wil er absoluut niet mee lastig gevallen worden (niet aan de deur, niet in een winkelcentrum, niet met folders etc etc)quote:1. Er is geen bewijs voor, het is ook nooit aannemelijk gemaakt
preciesquote:Op donderdag 2 februari 2006 17:49 schreef Bonobo11 het volgende:
Ik leid mijn leven volgens mijn gezonde verstand, niet door een verkokerd dogma, half gebaseerd op oude sagen en legendes.
Edit , ik bedoel , je gaat er vanuit dat wanneer je gelooft je niet je verstand gebruikt , dat vind ik best wel voorbarig , waarom denk je dat ?quote:Op donderdag 2 februari 2006 17:49 schreef Bonobo11 het volgende:
Ik leid mijn leven volgens mijn gezonde verstand, niet door een verkokerd dogma, half gebaseerd op oude sagen en legendes.
Dat staat er niet,quote:Op zondag 5 februari 2006 00:08 schreef HRR het volgende:
[..]
Edit , ik bedoel , je gaat er vanuit dat wanneer je gelooft je niet je verstand gebruikt , dat vind ik best wel voorbarig , waarom denk je dat ?
euh.. en danquote:Op maandag 6 februari 2006 13:36 schreef RickySway het volgende:
Vergelijk atomen eens met planeten......... *woesj*
Oh ? kun je dit bewijzen ?quote:Op zondag 12 februari 2006 10:35 schreef Balthar het volgende:
Waarom ik niet in God geloof.
De mens bestaat al honderduizenden jaren. In die tijd heeft de mens allerlei goden aanbeden.
Van Thor tot Boedha, van Boomgeesten tot God en van Manitou tot Allah.
Is er ook een geloof dat een jaartelling heeft van 30.000 ofzo ?quote:Het ene geloof heeft onze jaartelling laten beginnen zodat het voor ons nu 2006 is, het andere leeft nog rond 1500 en in China zitten we al op ruim 4000 jaar.
Als er maar 1 God is , hoezo ,welke concurentie ?En hoe verklaar je dan dat andere hem wel voelen en jij dan niet ? dus omdat sommige Hem niet "ervaren" , bestaat Hij niet ?quote:Als je ware god pas na honderduizenden jaren verschijnt dan is dat op zijn zachts gezegd vreemd.
Een god zal toch zeker niet accepteren dat we al eeuwen tegen de "verkeerde" bidden of offeren?
En zeker in het geval van de concurrentie, laat je toch even duidelijk zien dat JIJ de almachtige bent?
Dit is niet alleen een bijbels principe , maar ook gewoon in het hedendaagse leven , en dat is niet iets waar je normaal gezien niet bang voor hoeft te zijn, tenzij je weet dat je wat doet waar de consequenties erg voor zijn.quote:De mens heeft houvast nodig aan "iets". Zelf verantwoordelijkheid dragen voor je daden is een concept waar veel mensen bang voor zijn.
Je hebt het hier over allah i prosume ? Want de God van de bijbel is dus niet zo..quote:Beter is dan een god te verzinnen die "het allemaal zo gewild heeft". En iemand die dan een andere god verzonnen heeft, tja dat is dan natuurlijk een ketter of een ongelovige...
Ik oordeel niet over andere "Heilige boeken" , maar wanneer ik de bijbel bekijk , klopt toch alles wat er in staat met OF historisch gezien , EN wat er nu is , en wat nog komt ..quote:Kortom ik geloof er niet in.
Daarbij alle heilige boeken zijn toch echt geschreven door mensen.
Vreemd toch daar er passages zijn in hetzelfde boek die elkaar tegenspreken.quote:Op zondag 12 februari 2006 12:39 schreef HRR het volgende:
[..]
Oh ? kun je dit bewijzen ?
[..]
Ik zou zeggen lees eens wat geschiedenisboekjes. En ook op dit moment kun je het aantal religies even proberen te tellen.
Is er ook een geloof dat een jaartelling heeft van 30.000 ofzo ?
[..]
Geen idee.
Als er maar 1 God is , hoezo ,welke concurentie ?En hoe verklaar je dan dat andere hem wel voelen en jij dan niet ? dus omdat sommige Hem niet "ervaren" , bestaat Hij niet ?
[..]
Hoe kan de een een ALLAH voelen en de ander een GOD, en hoe kunnen deze beiden gelijk hebben?
Daarbij, weet je zeker dat het een god is die je voelt?
Dit is niet alleen een bijbels principe , maar ook gewoon in het hedendaagse leven , en dat is niet iets waar je normaal gezien niet bang voor hoeft te zijn, tenzij je weet dat je wat doet waar de consequenties erg voor zijn.
[..]
Ik heb het niet over de bijbel, wel over het feit dat veel mensen een houvast nodig hebben.
Je hebt het hier over allah i prosume ? Want de God van de bijbel is dus niet zo..
[..]
Jij kent hem persoonlijk begrijp ik?
Ik oordeel niet over andere "Heilige boeken" , maar wanneer ik de bijbel bekijk , klopt toch alles wat er in staat met OF historisch gezien , EN wat er nu is , en wat nog komt ..
Hoe verklaar jij dat Moslims Allah voelen? Of Hindoestanen Shiva? Of Boeddhisten Verlichting voelen. Die concurrentie dus.quote:Op zondag 12 februari 2006 12:39 schreef HRR het volgende:
Als er maar 1 God is , hoezo ,welke concurentie ?En hoe verklaar je dan dat andere hem wel voelen en jij dan niet ? dus omdat sommige Hem niet "ervaren" , bestaat Hij niet ?
De kans was er wel , maar wanneer je de oude geschriften erbij pakt , en het gene wat je nu hebt , en wanneer je die vergelijkt komen ze 99,5 % overeen , er is alleen een verschil met hoofdletters ed.quote:Op maandag 13 februari 2006 14:58 schreef Vlindertje87 het volgende:
Ik denk dat mensen vroeger gewoon "God" bedacht hebben, iets om zich aan vast te klampen.
Daarnaast kan ik niet geloven in een boek dat weet ik hoeveel jaar geleden geschreven is en zó vaak herschreven is, waarbij de kans zó groot is dat de helft gewoon weer verandert is etc etc.
Geef mij 1 persoon die zegt dat hij Allah voelt en het ook zo durft te zeggen , of 1 die shiva voelt. En dan ook uitleggen waarom het shiva of allah is , en niet iets anders, zoals een produkt van je eigen fantasie.quote:Op zondag 12 februari 2006 20:34 schreef speknek het volgende:
[..]
Hoe verklaar jij dat Moslims Allah voelen? Of Hindoestanen Shiva? Of Boeddhisten Verlichting voelen. Die concurrentie dus.
De Masoretische teksten gingen uit van de hebreeuwse overleveringen,werk van de sopherim die uiterst te zorg gingen met het kopieren van de teksten De masoreten, wat deden ze , ze gingen de tekst absoluut niet verranderen , het waren zeer leerstellige mensen , ze wouden alleen dat de tekst met klinkers werd voorzien zodat men wist hoe ze het uit moesten spreken , ze werden daarbij gecontroleerd door rabbijnen die zeer goed hebreeuws konden. Ook voegden ze leestekens toe En als kanttekening telden ze alle letters en verzen voor beveiliging van de nauwkeurige overschrijving van de medeklinker-tekst (door sopherim).quote:Op dinsdag 14 februari 2006 12:14 schreef speknek het volgende:
Nou nee, niet bepaald. De Septuagint wijkt bijvoorbeeld 25% af van de Masoretische teksten. Laat staan de Samaritaanse bijbel. Het Oude Testament is lastig op waarde te schatten, waarschijnlijk waren er meerdere originele bronteksten, en dan moet je maar gaan zitten kiezen welke jij belanghebbender vindt. Het Nieuwe Testament is al een stuk beter, maar ook daar zijn wel wat meer dingen verandert dan alleen een paar hoofdletters. En je kunt je afvragen of Paulus zo waarachtig was en of de Nicaene Concilie niet uberhaupt de doodsteek voor de geloofwaardigheid was.
Jaja surequote:Op dinsdag 14 februari 2006 12:19 schreef HRR het volgende:
[..]
Geef mij 1 persoon die zegt dat hij Allah voelt en het ook zo durft te zeggen , of 1 die shiva voelt. En dan ook uitleggen waarom het shiva of allah is , en niet iets anders, zoals een produkt van je eigen fantasie.
En waarom weet ik nou dat dat van mij niet een produkt is van m'n eigen fantasie ? Omdat ik een persoonlijke relatie hebt met mijn God En ik dingen voel en ervaar waar ik soms niet naar vraag of wanneer ik er niet over na-denk.
Bewijzen :quote:Maar uit eindelijk wat ik nu zeg kan ik niet bewijzen , ik kan zeggen wat ik ervaar / overkom , maar dat zal voor jullie geen bewijs zijn.
En al zou ik met 100 argumenten bijv. zeggen dat de bijbel waar is , en dat je er met je verstand gewoon moet zeggen dat het zo is , dan heb je ook nog een wil. Als je niet wilt geloven , zul je het ook nooit doen.. ook al spreken de bewijzen voor zich , en kan je er met je verstand niet om heen.
Goed inhoudelijk op gereageerdquote:Op dinsdag 14 februari 2006 17:05 schreef Bonobo11 het volgende:
[..]
Jaja sure
[..]
Bewijzen
---edit ---
Geloof je dat cesar heeft bestaan ? nero ? etc... dus dit is flauwekul ..quote:Op dinsdag 14 februari 2006 17:11 schreef Gershom het volgende:
Ik heb God nog nooit in het echt gezien dus geloof ik niet in hem.. Ik zie mezelf elke dag, en daarom geloof ik in mezelf..
Er zijn volgens mij toch veel historische bewijzen dat Cesar bestaan heeft, ofniet?quote:Op dinsdag 14 februari 2006 19:08 schreef HRR het volgende:
[..]
Geloof je dat cesar heeft bestaan ? nero ? etc... dus dit is flauwekul ..
Zo zijn er ook historische bewijzen dat Jezus heeft bestaan , en wanneer je dan gaat onderzoeken klopt alles wat er staat over Jezus , en wanneer je dat inziet , dan kan je er niet om heen met je verstand.. dan is er nog maar 1 ding : je wil...quote:Op dinsdag 14 februari 2006 19:16 schreef Gershom het volgende:
[..]
Er zijn volgens mij toch veel historische bewijzen dat Cesar bestaan heeft, ofniet?
Ik vind mensen die in god geloven, geloven alleen maar in hem omdat ze hem nodig hebben.. Ze kunnen het leven ofzo zelf niet aan en gaan dan bidden enzo.. Ik vind dit allemaal onzin, ik leef gewoon lekker en doe waar ik zin in heb en de dingen die ik moet doen.. En om nou je leven aan god, of aan allah te wijden of weet ik veel aan wie vind ik tijdverspilling..
Dat bleek niet te kloppen, het ging over de Qumran, waar 35% nog onbekend was. Hier het idee van het bestaan van meerdere bronteksten, in een nogal lijvig artikel van NRC Handelsblad over Emanuel Tov:quote:Op dinsdag 14 februari 2006 12:47 schreef HRR het volgende:
De septuaginta is vertaald door Joden die én Hebreeuws én Grieks konden. 70 (sommige zeggen 72) vertalers werkten daar in het begin aan , die onafhankelijk van elkaar precies de zelfde vertaling maakte. Dit wijst dus erop dat het zeer nauwkeurig gebeurde.
Dus nu ben ik benieuwd hoe je aan die 25 procent komt.
(c) NRC Handelsblad 13-9 2003, Wetenschap en Onderwijsquote:`Er is niet één oertekst van de bijbel'
Hendrik Spiering
BIJBELGELEERDE EMANUEL TOV OVER DE DODE-ZEEROLLEN EN HET OUDE TESTAMENT
De hoofdredacteur van de zojuist voltooide teksteditie van de Dode-Zeerollen is niet tevreden met de tekstuitgaven van het oude testament. `Waarom zouden wij een stadium van die tekst boven alle andere verkiezen?'
EINDELIJK IS het af, de uitgave van de Dode-Zeerollen. Slechts ruim een halve eeuw nadat Bedoeïenen deze antieke joodse teksten in de woestijn van Judea vonden. Vorig jaar verscheen het slotdeel, nr. 39, van de Discoveries in the Judean Desert, met indexen en de algemene inleiding. En ter ere daarvan kreeg vorige week de hoofdredacteur van de serie, de Israëlische filoloog van Nederlandse afkomst Emanuel Tov, de Ubbo Emmiuspenning van de Rijksuniversiteit Groningen.
De afstandelijke maar uiterste hoffelijke filoloog Tov, die in 1961 als twintigjarige zionist vanuit Amsterdam naar Israël emigreerde, toont zich blij met de Groningse penning. ``Ik heb nog geen penningenverzameling'', zei de verwoede postzegelverzamelaar in zijn dankwoord, ``maar samen met de medaille van mijn buurt- tafeltennisclub in Jeruzalem heb ik nu een goed begin van een nieuwe collectie.''
``Anderen moeten mij maar prijzen'', verklaart de bijbelgeleerde een dag later tijdens een gesprek in een fraaie kamer op de theologiefaculteit in Groningen. ``Maar zonder valse bescheidenheid: ik ken geen ander die het ook zo had kunnen doen. Mijn voorgangers hebben in 40 jaar acht banden van de Discoveries in the Judaean Desert (DJD) uitgegeven. Wij hebben in twaalf jaar 29 tekstedities uitgegeven. Waarschijnlijk is het mijn persoonlijkheid. Ik zat de hele dag te denken, hoe ik alles zou plannen.''
Sommige vernieuwingen lagen voor de hand, aldus Tov. ``Een van de eerste dingen die ik deed was de hoeveelheid materiaal per specialist terugbrengen tot een hoeveelheid die iemand in hoogstens vijf tot zeven jaar kon bestuderen, en niet zoals tot dan toe in twee- à driehonderd jaar per persoon! Het team werd uitgebreid van negen tot meer dan zestig scholars.'' Deel zeventien, over de rollen met het bijbelboek Samuël, moet overigens nog altijd verschijnen - maar dat komt wel goed, verzekert Tov.
De Dode-Zeerollen bestaan uit in totaal 930 veelal fragmentarische rollen met bijbelboeken, commentaren en andere religieuze tractaten. Ze waren in elf verschillende grotten verstopt tijdens de joodse opstand tegen de Romeinen in het jaar 68 - en nooit meer opgehaald. Hoogstwaarschijnlijk was het grootste deel van deze bibliotheek afkomstig uit de kloosterachtige gemeenschap van de Essenen, die leefde in de bij de grotten gelegen nederzetting `Qumran'. Na de val van Jeruzalem in 70 zijn deze Essenen gevlucht of uitgeroeid door Romeinse soldaten.
En wat heeft de uitgave opgeleverd? Tov is voorzichtig: ``Zo gaat dat niet bij edities. Een editie geeft materiaal, nog geen conclusies. Maar nee, er zijn geen grote verrassingen geweest in de laatste twaalf jaar, als u dat soms bedoelt. De vrees dat er iets werd achter gehouden was niet terecht. De belangrijkste conclusies waren ook toen al bekend. De pluriformiteit van de joodse religieuze ervaring (voordat na de verwoesting van de Tempel de Farizeese cq rabbijnse ideeën gingen domineren, red.) kenden we in algemene zin zelfs al uit het werk van de joodse historicus Flavius Josephus (37 - 100 na Chr., red.), maar nu kennen we natuurlijk veel meer details. En duidelijk is ook dat het Nieuwe Testament niet uit de lucht kwam vallen, geen creatio ex nihilo is. Het is een voortzetting van het joodse leven zoals we dat ook in Qumran-rollen hebben gevonden. Het is duidelijk een andere groep, Jezus was geen Esseen, maar je vindt wel allerlei parallellen van Qumran met het Nieuwe Testament: de nadruk op een messias, dopen, het belang van de gemeenschappelijke maaltijd en ook allerlei stijlfiguren als het `Nieuwe Verbond' en `u heeft gehoord.... maar ik zeg u...'.''
nieuw verbond Een mooie parallel tussen de Essenen en het jonge christendom ziet Tov in dat idee van het `nieuwe verbond' - afkomstig uit Jeremia 31 en 33. ``Beide groepen hadden zich afgescheiden van centrale judaïsme, beide begonnen een Nieuw Verbond - overigens niet zoals Jeremia het bedoeld heeft: vol religieus gevoel, een verbond dat in het hart geschreven is, maar in feite als een nieuwe religieuze stroming. In het christendom ging het om een messias en de afschaffing van de wet, en in het geval van Qumran ging het juist om nieuwe stringente schriftuitlegging en toepassing van de wet, maar óók om een nieuwe leider, de mysterieuze Leraar der Gerechtigheid die in de teksten voorkomt. Dat was wel geen messias, maar toch. Het is dus echt sneu dat die Essenen vermoord zijn door de Romeinen en voor de rest zijn opgegaan in het niets! Want wat zou er van deze àndere afsplitsing van het jodendom zijn geworden?''
Tov is niet alleen bekend van zijn rol in het Dode-Zeerollenonderzoek. Zijn standaardwerk Textual Criticism of the Hebrew Bible is een gevreesd boek bij theologieopleidingen (Tov: ``Meestal wordt bij colleges een simpeler boek gebruikt.''). In Groningen verzorgde hij over dat onderwerp een gastcollege voor medewerkers en aio's van de Theologiefaculteit. De bijbelkenner verdedigt de omstreden these dat er niet één oertekst van de Hebreeuwse bijbel kan bestaan, ``want er is slechts een opeenvolging van verschillende versies en redacties, waarvan wij nu in de Qumran-rollen een zeer late reflectie hebben gevonden.''
De kwestie van de oertekst van het Oude Testament is een complexe materie, die alleen goed te begrijpen is als voor ogen wordt gehouden dat tot de vondst van de Dode-Zeerollen één manuscripttraditie volkomen domineerde: die van de masoreten, joodse geleerden die bijzondere nadruk legden op de precieze transmissie van de tekst van de bijbel. De oudste manuscripten uit deze masoretische traditie stammen uit de negende en tiende eeuw na Chr., met de volledige Aleppo- en Leningrad-Codexen als meest befaamde handschriften. Maar de traditie is veel ouder, zoals ook blijkt uit de Qumran-vondsten.
Deze masoretische tekst wordt door joden en christenen broederlijk als de basistekst van het Oude Testament beschouwd. En ook de geleerde filologische uitgave, de Biblia Hebraica Stuttgartiensis (1977) en zijn opvolger (Biblia Hebraica Quinta) waaraan nog altijd wordt gewerkt, zijn volledig op de masoretische tekst gebaseerd. Vóór 1947 waren de enige andere oude bronnen een Griekse vertaling uit de derde en tweede eeuw voor Chr. (de Septuagint) en de Pentateuch (de eerst vijf bijbelboeken) van de Samaritanen (een afsplitsing van het jodendom uit de eerste eeuwen voor christus, die nog altijd met een paar honderd lidmaten voortbestaat in Israël). De Samaritaanse Pentateuch is duidelijk gebaseerd op de masoretische, maar wijkt af in een aantal aanpassingen aan het Samaritaanse geloof, waarbij bijvoorbeeld niet de berg Sinaï maar de berg Gerizim centraal staat.
De Septuagint wijkt op aanzienlijk meer punten af. Niet alleen bevat de vertaling veel meer boeken dan de masoretische (boeken als Tobit en Jezus Sirach die niet door joden en protestanten, maar wel door de Katholieke en Orthodoxe kerk erkend worden als deel van de canon) en zijn er zo'n zesduizend kleine en wat grotere tekstuele verschillen, maar sommige boeken zien er echt anders uit. Zoals Jeremia, dat vijftien procent korter is dan de masoretische versie. En in 1 Samuël is het verhaal over David en Goliath een stuk korter. Vertaalfouten, vergissingen of echt een andere versie? Pas met de vondsten bij Qumran is duidelijk geworden dat er sprake is van een andere grondtekst: vijf procent van de daar gevonden bijbelteksten komt overeen met de Septuagint (o.a. in fragmenten van Leviticus, Exodus èn een vrij complete rol met de kortere Jeremia-tekst).
Pas met Qumran kon dus de Septuagint serieus worden genomen als bron van een andere Hebreeuwse teksttraditie. Maar dat gebeurde eigenlijk niet, vertelt Tov. ``Zelfs in de nieuwste edities van de Hebreeuwse bijbel wordt de masoretische tekst als uitgangspunt genomen. Dan staat er hooguit in de noten dat een bepaalde passage in de Septuagint wordt weggelaten. Weggelaten! Alsof het om een schrijffout gaat. Mijn overtuiging is daarentegen dat het bij die verschillen in heel veel gevallen gaat om een eerdere redactie, die bewust zo is vormgegeven. De tekst van de bijbel is niet in één keer zo opgeschreven als hij in de masoretische tekst is terecht gekomen. Waarom zouden wij dan dat éne stadium van die tekst boven alle andere verkiezen en de rest reduceren tot varianten?''
Natuurlijk, zegt Tov, veel filologen en commentatoren staan in de kerktradities, die alle uitgaan van de masoretische tekst. ``Maar voor mij zijn hierin de kerktradities niet belangrijk, ook de joodse niet. Ik zou mezelf niet als ongelovig willen beschouwen, ik ben jood, maar ik ben óók wetenschapper en dat is iets anders. Ik praat hier als wetenschapper. En of je nu christen bent of jood of wat anders, dat maakt dan niet uit. Wetenschap staat in zekere zin buiten de samenleving. Als de joden in werkelijkheid nooit in Egypte zijn geweest, zoals Genesis en Exodus beschrijven, maakt dat een verschil uit voor ons? Nee, we leven allemaal met bepaalde traditionele opvattingen, maar als wetenschappers kunnen we weer andere ideeën hebben. De bijbelwetenschap wil weten: wat is dit voor boek? En dan moet je verder kijken dan je neus lang is, en verder dan de masoretische tekst, ook al is dat niet makkelijk. Mijn stelling is: er is geen oertekst, alleen een serie van elkaar opvolgende teksten. En dat is vrij ingewikkeld, omdat wij in onze westerse denkwereld dat niet kunnen toepassen op de bronnenuitgaven, zeker niet zoals de Duitse geleerden dat hebben uitgedacht, met hun dwingende notenapparaat. En dus zie je nog altijd dat zelfs in commentaren nooit meer dan lippendienst wordt bewezen aan het idee dat er ook andere versies zijn van de tekst van de bijbel. Maar zo krijg je niet het beste antwoord op de vraag: wat is dat nu eigenlijk voor boek?''
En Qumran leverde veel meer op dan het inzicht dat de Septuagint echt niet alleen maar uit vertaalfouten bestaat. Ongeveer 35 procent van de bijbelteksten uit Qumran komen met geen enkele voorheen bekende traditie overeen. De verschillen zijn meestal niet enorm groot, maar genoeg om duidelijk te maken dat het hier niet gaat om schrijffouten gaat, maar om andere literaire tradities.
Tovs kernpunt, zoals hij dat uiteenzet in zijn Textual criticism en ook in een college dat hij in Groningen gaf ter ere van zijn Emmiuspenning, is dat de tekstkritiek zich meer moet aantrekken van de literaire kritiek op de bijbel. Want tegenover de schroom van filologen om te erkennen dat er niet één Urtext is van de bijbel, staat dat het in de literaire analyse van de bijbel al sinds de negentiende eeuw bon ton is om in vrijwel ieder bijbelboek verschillende lagen en redacties te onderscheiden. De bekendste zijn wel die van de in het oog springende redactielagen in de eerste boeken van de bijbel, zoals de twee verschillende scheppingsverhalen, de twee door elkaar geweven verhalen van de zondvloed, enzovoorts. Alleen al in woordgebruik, maar ook in de boodschap zijn die versies meestal goed van elkaar te scheiden.
genesis Tov: ``Maar voor de tekstcritici die vast moeten stellen wat de juiste tekst van de bijbel is, waren die theorieën altijd veilig ver weg in de geschiedenis geplaatst. Er zijn nóóit manuscripten gevonden met alleen de tekst van de deuteronomistredactie of van de tekst die de hypothetische redacteur J van Genesis heeft samengesteld. De literaire analyse is een andere wereld gebleven. En daarom bestaat er nog altijd het idee dat er één tekst van de Hebreeuwse Bijbel bestaat. Overal kom je dat tegen, ook in de wetenschappelijke uitgaven en zelfs in de geleerde commentaren. Veel filologen denken ook dat ze er geen expliciete opvatting over hoeven te hebben. Maar in de praktijk betekent dat dat ze wel degelijk uitgaan van een oertekst, en dat is altijd de masoretische.''
Tovs ideaal is een teksteditie van het Oude Testament waar de verschillende tradities naast elkaar worden afgedrukt: de masoretische, de septuagint, de samaritaanse en de afwijkende fragmenten uit Qumran. Tov zet zich daarmee af tegen alle bestaande tekstuitgaven, ook die van de Hebreeuwse Universiteit, waaraan hij zelf meewerkt.
Terwijl het dus eigenlijk zo simpel is. Volgens Tov zijn er vanuit een machtcentrum in Israël, ongetwijfeld de Tempel in Jeruzalem, regelmatig nieuwe edities uitgegeven van de bijbelboeken, met allerhande grote en kleine aanpassingen aan de opvattingen van die tijd. De oude `edities' kwamen daarmee te vervallen, maar verdwenen natuurlijk niet direct van het toneel. ``In Qumran kunnen we blik werpen op de nadagen van die tijd van textual fluidity die in de eeuwen daarvoor nog veel groter moet zijn geweest. Maar dat kunnen we alleen afleiden uit de literaire analyse.''
Dat er sprake moet zijn geweest van opeenvolgende versies van de bijbelboeken, en niet van parallelle, is slechts een hypothese van Tov. Maar het feit dat er geen manuscripten bekend zijn van hele vroege versies (met maar één scheppingsverhaal in Genesis) of van sterk afwijkende, wijst volgens Tov wel op één centraal gezag in de redactie van de bijbel. ``De huidige verschillen zijn veel gemakkelijker te verklaren uit een lineair verloop, met langere en kortere versies van dezelfde tekst, dan uit verschillende parallelle versies. Er is nog geen totaal andere versie gevonden, waarin de joden in Exodus bijvoorbeeld niet naar Palestina gaan, maar naar Saoedie-Arabië, of naar Londen voor mijn part! Dat is er niet, en daarom denk ik dat het lineair is. Maar als we zo'n manuscript vinden, verander ik mijn mening. Voor mijn opvatting dat er niet één oertekst is, maakt het trouwens niet eens veel uit. Er blijven verschillende eindproducten. Alleen binnen de verschillende tradities kun je spreken van één Urtext. Ik geloof wel dat bijvoorbeeld de varianten tussen de verschillende masoretische manuscripten - die zijn er ook nog genoeg! - terug gaan op één brontekst. Maar dan gaat het om schrijffouten. Tussen de edities zijn de verschillen geen scribal errors maar van literaire aard.''
De bijbelboeken zijn altijd als heilige teksten beschouwd, maar het is een masoretische vernieuwing om die heiligheid te interpreteren als onveranderlijk, legt Tov uit. ``Dat idee begint denk ik zo rond 250 voor de jaartelling. Maar in Qumran zie je nog andere opvattingen, daar vind je ook héél corrupte bijbelteksten, geschreven met een slordigheid die later als heiligschennis zou worden beschouwd.''
Tja, geloof als kansberekening, dat is ook een manier om zieltjes te winnen.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 22:48 schreef HRR het volgende:
[..]
Zo zijn er ook historische bewijzen dat Jezus heeft bestaan , en wanneer je dan gaat onderzoeken klopt alles wat er staat over Jezus , en wanneer je dat inziet , dan kan je er niet om heen met je verstand.. dan is er nog maar 1 ding : je wil...
éne Pascal had de volgende beredenatie :
Ik geloof dat er geen God is , En God bestaat niet , : Hemel , is er dan niet, Hell , is er dan niet. 80 jaar lekker geleeft , maar voor de rest hangt er niets aan vast. eeuwigheid boeiuh , bestaat niet
Ik geloof dat er geen God is , En God bestaat wel , : Hemel , ben ik niet , Hell , daar ben ik. Ik heb 80 jaar de tijd gehad , maar ik geloofde het niet , shit. Eeuwigheid in de punairie
Ik geloof dat er wel een God is , en God bestaat niet , : Hemel , bestaat niet , geen probleem . Hell bestaat niet , geen probleem : Ik heb nu alleen 80 jaar voor niets geleefd. Eeuwigheid bestaat niet.
Ik geloof dat er wel een God is , en God bestaat wel : Hemel ben ik dan in , hell ben ik niet in .
80 jaar ingerolen voor eeuwigheid.
Vind ik wel leuk .. hij zei het iig heel anders , maar hier kwam het op neer...
Best interessant moet ik zeggen. Ik ben zelf niet zo van de lezingen, maar die Philipse heeft over het algemeen wel zinnige dingen te melden. Als "ongelovige" zijn dit vragen die mij wel interesseren:quote:Op woensdag 15 februari 2006 10:39 schreef speknek het volgende:
Misschien wel leuk in dit kader, voor iedereen die in (de buurt van) Utrecht woont, houdt Herman Philipse elke maandag een (gratis) lezing over verschillende aspecten van godsdienstfilosofie.
http://www.sg.uu.nl/prog/religie.html
Op 6 maart dus inderdaad ook geloof als kansberekening.
Bron: http://www.sg.uu.nl/prog/religie.htmlquote:Kan men ooit goede redenen hebben om geloof te hechten aan openbaringen? Wat is de waarschijnlijkheid dat zich een bepaald wonder heeft voorgedaan, zoals de opstanding van Jezus? Kunnen we goede argumenten ontwikkelen voor het bestaan van God of goden? Hoe verhoudt godsdienst zich tot wetenschappelijke kennis, zoals de evolutietheorie? Is godsdienst noodzakelijk als fundering voor de moraal? Hoe moeten we religieus taalgebruik interpreteren? Indien godsdienstige opvattingen naar alle waarschijnlijkheid onwaar zijn, hoe moeten we dan verklaren dat vrijwel alle volkeren godsdiensten kennen? Met andere woorden: wat zijn de beste wetenschappelijke verklaringen van het verschijnsel godsdienst?
Jezus heeft bestaan, daar twijfel ik niet aan, maar ik twijfel dus wel aan de bewering die in de Bijbel staat over wat hij nou gedaan heeft, die dingen zijn niet meer te bewijzen, zijn van mond tot mond gegaan voordat ze tich jaar later in een boek zijn geschreven, aangezien ze toen overwegend nog niet konden lezen/schrijven en mensen graag overdrijven of selectief luisteren kan er nooit bewezen worden dat de dingen die Jezus heeft gedaan ook kloppen, never nooit niet.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 22:48 schreef HRR het volgende:
[..]
Zo zijn er ook historische bewijzen dat Jezus heeft bestaan , en wanneer je dan gaat onderzoeken klopt alles wat er staat over Jezus , en wanneer je dat inziet , dan kan je er niet om heen met je verstand.. dan is er nog maar 1 ding : je wil...
Ik vind het dus een beetje walgelijk zo'n redenatie, niet beledigend bedoelt overigens maar in mijn ogen is dat nou precies waar veel religies op zijn gebouwd, angst. Angst dat je het toch misschien fout zou kunnen hebben en dus dan maar gelooft. Welke vader gooit zijn kinderen nou in een eewige hel alleen omdat ze iets niet geloven? Als god echt zo is kan hij/zij/het van mij de pot op, maar ik betwijfel het. De Bijbel is gemaakt om de massa rustig te houden, "putting the fear of God in them" zullen we maar zeggen.quote:éne Pascal had de volgende beredenatie :
Ik geloof dat er geen God is , En God bestaat niet , : Hemel , is er dan niet, Hell , is er dan niet. 80 jaar lekker geleeft , maar voor de rest hangt er niets aan vast. eeuwigheid boeiuh , bestaat niet
Ik geloof dat er geen God is , En God bestaat wel , : Hemel , ben ik niet , Hell , daar ben ik. Ik heb 80 jaar de tijd gehad , maar ik geloofde het niet , shit. Eeuwigheid in de punairie
Ik geloof dat er wel een God is , en God bestaat niet , : Hemel , bestaat niet , geen probleem . Hell bestaat niet , geen probleem : Ik heb nu alleen 80 jaar voor niets geleefd. Eeuwigheid bestaat niet.
Ik geloof dat er wel een God is , en God bestaat wel : Hemel ben ik dan in , hell ben ik niet in .
80 jaar ingerolen voor eeuwigheid.
Vind ik wel leuk .. hij zei het iig heel anders , maar hier kwam het op neer...
Alsof jij dat doet, jij negeert alle reacties die zeggen dat god niet bestaat en komt dan met een vaag verhaal over Caesar en Jezus. Tuurlijk hebben die echt bestaan (duh), maar daarmee is de Bijbel nog niet waar of is bewezen dat God bestaat.quote:
het gaat om interpretatie van tekst. Dat kan je dus op verschillende manieren doen. Zoals je al zegt, de 1 wijkt af van de ander. daar rollen weer afwijkende conclusies uit. Zo krijg je een hele boom van ketens waarvan iedereen zeg dat hij de goede is.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 12:14 schreef speknek het volgende:
Nou nee, niet bepaald. De Septuagint wijkt bijvoorbeeld 25% af van de Masoretische teksten. Laat staan de Samaritaanse bijbel. Het Oude Testament is lastig op waarde te schatten, waarschijnlijk waren er meerdere originele bronteksten, en dan moet je maar gaan zitten kiezen welke jij belanghebbender vindt. Het Nieuwe Testament is al een stuk beter, maar ook daar zijn wel wat meer dingen verandert dan alleen een paar hoofdletters. En je kunt je afvragen of Paulus zo waarachtig was en of de Nicaene Concilie niet uberhaupt de doodsteek voor de geloofwaardigheid was.
ja maar het is de aardappel die het bewustzijn maakt. Toch weet iedereen, maar goed het is mijn bescheiden mening, dat aardappelen individueel reageren. Je kan zeggen wat het wil, maar hte blijft zich manifesteren als een functionerend wezen.quote:Op woensdag 15 februari 2006 21:33 schreef izzypizzy het volgende:
''De ene aardappel is de andere niet. ''![]()
En dat allemaal dankzij god want die schept elke aardappel als een individu.![]()
Absoluut niet , er zijn veeeeeeel meer bewijzen van dat Jezus heeft geleefd dan Caesar.. maar dat terzijdequote:Op woensdag 15 februari 2006 10:01 schreef speknek het volgende:
Overigens zit er een gigantisch verschil tussen Jezus en Caesar, als het op historische bewijzen aankomt, maar dat terzijde. Ik neem aan dat je dat zelf ook wel wist.
Ik geloof dat geen enkel mens objectief kan kijken , wetenschappers niet , gelovigen niet . Aangezien een ieder mens een verleden heeft. Dus jij , je ouders , je familie , je leraar .. iedereen.. En alles wat we horen zullen wij op het verleden reflecteren.quote:Op woensdag 15 februari 2006 21:22 schreef speknek het volgende:
Misschien enigszins offtopic, het is althans niet de reden waarom ik niet geloof, vind ik het altijd wel grappig hoe Protestanten zich afkeren van het Katholicisme, omdat dat maar een interpretatie is, en zich terugkeren naar de bijbel. Vrijwel hun hele geloof is echter nog altijd gebaseerd op de interpretatie die de Katholieke kerk 'gemaakt' heeft. Geef je iemand het boek, die werkelijk nog nooit iets van de cultuur of wat dan ook van het Christendom gehoord heeft, dan zal die iets compleet anders interpreteren. Je bent gewoon totaal afhankelijk van de vooronderstellingen die je al hebt voordat je het gaat lezen. Van heel banaal het uiterlijk van Jezus tot dieper de reden achter de lijdensweg of het concept dat god is liefde. Veel van die dingen zijn in interpretatie dan ook heel veel veranderd in de laatste 2000 jaar. Zie maar hoeveel verschillende sekten met compleet verschillende interpretaties er geweest zijn en bedenk je dan dat ook zij cultuurafhankelijk waren. Maar goed.
Ja okee, je hebt het niet over onafhankelijke geschiedsschrijvers, architectuur, archaeologie, en buitenlandse invloeden en dergelijke?quote:Op woensdag 15 februari 2006 21:58 schreef HRR het volgende:
Absoluut niet , er zijn veeeeeeel meer bewijzen van dat Jezus heeft geleefd dan Caesar.. maar dat terzijde![]()
ohja , en dan heb ik het over historische bewijzen ed. hé
Gelukkig maar dan dat wetenschappelijke theorieën toetsbaar en falsificeerbaar zijn.quote:Op woensdag 15 februari 2006 22:00 schreef HRR het volgende:
Ik geloof dat geen enkel mens objectief kan kijken , wetenschappers niet , gelovigen niet . Aangezien een ieder mens een verleden heeft. Dus jij , je ouders , je familie , je leraar .. iedereen.. En alles wat we horen zullen wij op het verleden reflecteren.
als je van vooronderstellingen uitgaat wel idd..quote:Op woensdag 15 februari 2006 22:07 schreef speknek het volgende:
[..]
Gelukkig maar dan dat wetenschappelijke theorieën toetsbaar en falsificeerbaar zijn.
Iets wat jij niet doet?...quote:Op donderdag 16 februari 2006 16:59 schreef HRR het volgende:
[..]
als je van vooronderstellingen uitgaat wel idd..
Want ?quote:Op donderdag 16 februari 2006 17:28 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Iets wat jij niet doet?...![]()
trouwens, als je dat als gelovige niet doet stel je eigenlijk dat je geloof nergens op gebaseerd is.
Zoals? (Ik zeg niet dat het niet zo is, maar ik vraag me af welke je bedoelt)quote:Op donderdag 16 februari 2006 16:59 schreef HRR het volgende:
als je van vooronderstellingen uitgaat wel idd..
Nou , ten eerste gaat de wetenschap ervan uit dat je zintuigen je niet bedriegen. terwijl dit dus nooit te bewijzen valt. Ook is het zo dat de meeste wetenschappers erop vertrouwen dat "feiten" die ze gebruiken waar zijn. Terwijl ze een proef (neem nou de zwaarte kracht of noem maar wat) nooit ooit hebben uitgevoerd. Ze gaan dus uit van de vooronderstelling dat deze mensen wel goed de proeven hebben uitgevoerd en ook goed hebben beschreven ...quote:Op donderdag 16 februari 2006 18:18 schreef speknek het volgende:
[..]
Zoals? (Ik zeg niet dat het niet zo is, maar ik vraag me af welke je bedoelt)
Waarom zou ons verstand alles moeten kunnen bevatten ?quote:Op donderdag 16 februari 2006 18:33 schreef Dromenvanger het volgende:
Ben ik weer
Ik zie het als een logische optel-som
Ik ga dus ff verder.
Het is een simpel iets dat is uitgegroeid tot iets groots. Hoewel de mate waarin je opkijkt tegen het grote geheel, te maken heeft met de mate waarin je er tegen opkijkt. Ik bedoel, je kunt het allemaal zien als onverklaarbaar, maar dan maak je het jezelf alleen maar onnodig moeilijk. Juist door te zeggen dat het simpel is als 1+1=2, zul je weten hoe het in elkaar steekt voor jezelf. De uitdaging inzien om alles te verklaren is nodig als positieve stress, maar niet gaan denken van....... het is te groot om te bevattenWant niets is te groot om te kunnen bevatten
We hebben toch hersens en bewustzijn plus geest
Of niet soms
En we zijn verbonden aan alles, dus moeten we ook weten waar we aan verbonden zijn. We moeten de kern weten te begrijpen ook. We moeten weten waar we vandaan komen en waar we vanaf stammen. En waar we onderdeel van uitmaken. Om onze plek te weten, en zo stabiliteit bereiken.
Er was dus 1 en die een werd 2. En die 2 werd 3. Maar het begon met 1. Of het begon met 0. Uit de 0 kwam de 1 naar voren. En uit de 1 de 2.
Maar misschien waren er maar 2. Of 3. Of 4. Of het is uitgegroeid tot miljarden eenheden. Maar het is begonnen met 1 simpel ding. Ergens moest het beginnen, dus dan neem je vanzelf het eerste. En vanuit het eerste is de rest ontstaan.
De gedaante van het eerst doet niet zozeer ter zake in het hele gebeuren. Je kunt het zien als vaststaand feit, misschien was de eerste wel een constante te noemen. Dat de eerste altijd bestaan heeft, dat de eerste helemaal niet geboren hoefde te worden.
Denk ik aan de eerste en leg ik de verbinding met God. Dan heeft God altijd bestaan. Maar hoe ik dit verder ga uitwerken weet ik niet nu. Ik weet het ook niet
De eerste was als eerste daar, als je aanneemt dat het universum de eerste is, als je aanneemt dat het universum als geheel God is. Dan is het universum als eerste gekomen, voor alles. Zelfs voor de tijd. En komt het universum voor de tijd, dan kun je ook zeggen dat het universum gewoon altijd daar was.
Misschien is er nooit een aanleiding geweest tot het bestaan. Je kunt dan wel terug willen gaan tot het begin, maar als je de eerste neemt als het begin. Dan heeft het universum altijd bestaan. Dan kun je misschien ook gaan denken dat er nooit een oerknal heeft plaats gevonden.
Dat het eeuwig is allemaal. Het is eeuwig richting het verleden en zal eeuwig zijn richting de toekomst
Waarom spreekt men alleen over eeuwigheid richting de toekomstWaar kan het verleden niet eeuwig zijn
Dat het verleden ook altijd daar geweest is. Dus dat het universum ook altijd daar geweest is
Dat lijkt me op dit moment dus logisch. Maar het is wederom een theorie. Ik ben geen einstein dus. Maar wil alles helder hebben.
Waarom zou je genoegen nemen met minderquote:Op donderdag 16 februari 2006 18:47 schreef HRR het volgende:
[..]
Waarom zou ons verstand alles moeten kunnen bevatten ?
Het God's besef heeft ieder mens met z'n geboorte gekregen (staat in Jesaja) Dit zou zeer goed kunnen aangezien elk mens wel iets van een Gods besef heeft. Maar men heeft ook een wil , en wanneer je niet wilt erkennen dat er een God is , dan zeg je : god bestaat niet..quote:Op donderdag 16 februari 2006 18:55 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Zou God niet bestaan, dan is dat dus de grootste illusie die ooit bestaan heeft. En waarom geloven mensen in God??? Er zit toch een gedachte bij. Zit God gewoon in de mensen misschien?
Het God's besef komt misschien door het bewustzijn en het bestaan een plek willlen gevenquote:Op donderdag 16 februari 2006 19:11 schreef HRR het volgende:
[..]
Het God's besef heeft ieder mens met z'n geboorte gekregen (staat in Jesaja) Dit zou zeer goed kunnen aangezien elk mens wel iets van een Gods besef heeft. Maar men heeft ook een wil , en wanneer je niet wilt erkennen dat er een God is , dan zeg je : god bestaat niet..
Weetje wat ik denk. Dat wanneer je probeert God in een hokje te passen dat hij nooit zal passen. Je probeert hem naar jou beeld te krijgen van een God. Maar wanneer dat beeld klopt zou het geen God zijn..quote:Op donderdag 16 februari 2006 19:26 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Het God's besef komt misschien door het bewustzijn en het bestaan een plek willlen geven
Zoeken naar de oorsprongZoeken naar de vader en moeder
Ik bedoel, je hebt dan wel ouders in de tegenwoordige tijd. Maar de echte ouders, de over over over over tot de macht 10000 over grootouders. Zijn de God en Godin. Vaak God genoemd. Maar waarom is het alleen God?
Ik zou het logischer vinden wanneer er zowel een God als Godin is. Een God voor het mannelijke geslacht en een Godin voor het vrouwelijke geslacht.
Hoe kan God zowel het mannelijke als vrouwelijke geslacht vertegenwoordigen
Dan krijg je te horen dat God alles is. Maar ik geloof niet zo in 1 God die alles is. Ik geloof eerder in deel-Goden.
Ga ik God als architect zien dan zie ik hem wel als 1 God. Die gewoon de vrouw heeft gemaakt met haar ronde vormen en vagina en de man met zijn hebben en houden. Hoewel ik het ook niet weet.
Dan kan ik ook gaan denken dat we een bacterie zijn die uit water ontstaan is, maar dat klinkt niet prettig.
En zo kun je doorgaan met het doortrekken van je eigen visie. Ondertussen ga ik van de hak op de tak. En ondertussen hoor je nergens dat God aanwijzingen geeft. Of geeft hij of zij wel aanwijzingen
Dat God communiceert via het onderbewuste? Maar ook dan denk ik weer, het is de wil van de mensheid om te verklaren. Mensen zijn vrij geboren om het leven in te delen en zo kan ik doorgaan met twijfel en twijfel. Ik geloof dus omdat ik twijfel. En ik twijfel omdat ik geloof.
Geloof ik in mezelf, dan twijfel ik ook, omdat het bij opbouw van zelfvertrouwen vanzelf leidt tot afbraak door twijfel. En twijfel ik dan twijfel ik
Ik zie God als confectie-kleding die je aantrekt boven je auraquote:Op donderdag 16 februari 2006 19:34 schreef HRR het volgende:
[..]
Weetje wat ik denk. Dat wanneer je probeert God in een hokje te passen dat hij nooit zal passen. Je probeert hem naar jou beeld te krijgen van een God. Maar wanneer dat beeld klopt zou het geen God zijn..
soort EHBO God dus ... alleen wanneer je Hem nodig hebt , dan zal je Hem krijgen , God in the pocket systeem.. met alle respect , ik verwacht eerlijk gezegd niet dat je Hem dan echt zult zien... Ook al zeg ik dit dus nu zelf...quote:Op donderdag 16 februari 2006 19:37 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Ik zie God als confectie-kleding die je aantrekt boven je aura. Zoals je ook kleding op maat kunt maken die beschermt tegen kou of warmte. Als je iets wilt passen, dan moet je een beeld vormen ervan. Dus wil ik God's kracht voelen, dan moet ik een beeld vormen van God. Tevens moet je jezelf voelen als kracht, voordat je de kracht van God kunt passen en gebruiken. Ik moet God's structuur zien dus, en invoeren in mijn leven.
En het is maar de naam God. Maar ik merk dus gewoon in mijn eigen geval dat ik me beter voel wanneer ik duidelijkheid heb. En dan noemen mensen het God. Veel mensen voelen een vieze bijsmaak in de mond van God. En zoals ik 1 maand geleden schreef. Je kunt God, appel noemen of sinasappel. Het is de naam die wij hem gegeven hebben. Je kunt God, logica noemen of wetenschap. Of waarheid.
Vorm ik geen beeld van God, mocht hij bestaan. Dan past God ook niet.
God moet duidelijk aanwezig zijn, ik moet goed in mijn leven kunnen pakken dus. Ik moet hem als extern device kunnen aansluiten en zijn energie kunnen krijgen.
God moet een energie-bron zijn, die vorm heeft.
In ieder geval geen abra cadabra. Sowieso vind ik abra cadabra niet fijn.
Ik geloof daar niet in. God moet op commando aanwezig zijn als ik hem nodig hebquote:Op donderdag 16 februari 2006 19:48 schreef HRR het volgende:
[..]
soort EHBO God dus ... alleen wanneer je Hem nodig hebt , dan zal je Hem krijgen , God in the pocket systeem.. met alle respect , ik verwacht eerlijk gezegd niet dat je Hem dan echt zult zien... Ook al zeg ik dit dus nu zelf...
God zegt idd van zichzelf : " Ik ben die er is ..." (als je in de bijbel gelooft... )
hoe weet je dat dat geen verbeelding was , dat je zintuigen je voor de gek hielden ? En ehh wat kan jij zoal met je "God" ? waarvoor gebruik je hem ?quote:Op donderdag 16 februari 2006 19:59 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Bestaat een aura echt zoals ik ze gezien heb, dan is mijn persoonlijke God mijn slaaf.
Ik kan altijd mezelf voor de gek houden, maar zodra ik zolang twijfel aan mezelf tot het bot. Dan blijft alleen de waarheid over.quote:Op donderdag 16 februari 2006 21:15 schreef HRR het volgende:
[..]
hoe weet je dat dat geen verbeelding was , dat je zintuigen je voor de gek hielden ? En ehh wat kan jij zoal met je "God" ? waarvoor gebruik je hem ?
bedoel je zonder bewijs ? of hoe bedoel je hier : "zomaar"quote:Op donderdag 16 februari 2006 21:27 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Ik kan altijd mezelf voor de gek houden, maar zodra ik zolang twijfel aan mezelf tot het bot. Dan blijft alleen de waarheid over.
Geloof jij zomaar?
Geloven zonder bewijs. En vanzelf komt dan naar voren, zomaar gelovenquote:Op donderdag 16 februari 2006 21:41 schreef HRR het volgende:
[..]
bedoel je zonder bewijs ? of hoe bedoel je hier : "zomaar"
Pure onzin.quote:Op donderdag 16 februari 2006 22:17 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Geloven zonder bewijs. En vanzelf komt dan naar voren, zomaar geloven
Geloven zonder grondvesten dus. Geloven omdat je gelooft. Zonder reden. Zonder diepe motivatie.
Als ik jou vraag waarom je geloofd. Zou je 10000 uur moeten kunnen praten als het ware. Je zou niet mogen uitgesproken mogen worden.
En dus niet komen aanzetten dat Jezus goed is of was. Gewoon nu, in het nu verklaren waarom God belangrijk is.
Ben je echt gelovig dan praat je de hele avond boeiend over God. En dan komt Jezus niet voor in het hele verhaal.
Jij hebt Jezus als voorbeeld..wat nu als ik Jezus wegpak uit jou leven. Als ik de duivel ben, dan neem ik Jezus weg alsof hij mijn slaaf isquote:Op donderdag 16 februari 2006 23:01 schreef HRR het volgende:
[..]
Pure onzin.
Dit bewijst dus duidelijk dat je je er niet in hebt verdiept hoe zeer je dat ook claimt .
Zonder Jezus' opstanding was er geen geloof. Geen christelijk geloof. Hoezo moet ik dan uuuren kunnen praten over m'n geloof zonder de essentie ??
wanneer ik dat zou kunnen , 10000 uren kunnen praten over m'n geloof ZONDEr Jezus te benoemen ed.. dan vraag ik me af , wat geloof ik ? ben ik geen... (vul hier één of ander geloof in)
Waarom is volgens jou Jezus niet de waarheid ?quote:Op donderdag 16 februari 2006 23:06 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Jij hebt Jezus als voorbeeld..wat nu als ik Jezus wegpak uit jou leven.
Jezus is niet de waarheid. Hoe erg je het ook wilt zien.
Jezus is een zwakkeling.....een zwakke persoon die zich heeft laten afslachten.quote:Op donderdag 16 februari 2006 23:07 schreef HRR het volgende:
[..]
Waarom is volgens jou Jezus niet de waarheid ?
Ja , maar omdat hij in jouw beeld van een "Jezus" past , wil nog niet zeggen dat Hij niet de waarheid is.. Je zoekt een andere waarheid..quote:Op donderdag 16 februari 2006 23:09 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Jezus is een zwakkeling.....een zwakke persoon die zich heeft laten afslachten.
Ik geloof niet in zwakke mensen.
Was Jezus dapper dan had hij die Joden de nek omgedraaid. Maar Jezus was niet sterk, dus ik weiger ook mezelf te identificeren met Jezus.
Jezus is een loser. Aneders had hij wel slaven geregeld die zijn kruis hadden gedragen.
Jezus staat dus niet voor een sterke wil, dus waarom zou ik geloven in zwakke mensen![]()
Jezus is zwak, dus Jezus heeft geen bestaansrecht.
Geloof is een vooronderstelling.quote:
juist.. je hebt het offer van Jezus niet begrepen dus.....quote:Op donderdag 16 februari 2006 23:09 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Jezus is een zwakkeling.....een zwakke persoon die zich heeft laten afslachten.
Ik geloof niet in zwakke mensen.
Was Jezus dapper dan had hij die Joden de nek omgedraaid. Maar Jezus was niet sterk, dus ik weiger ook mezelf te identificeren met Jezus.
Jezus is een loser. Aneders had hij wel slaven geregeld die zijn kruis hadden gedragen.
Jezus staat dus niet voor een sterke wil, dus waarom zou ik geloven in zwakke mensen![]()
Jezus is zwak, dus Jezus heeft geen bestaansrecht.
Omdat hij niets van zich heeft laten horen deze 2000 jaar. Hij staat symbool voor het geloof en daar blijft het bij.quote:Op donderdag 16 februari 2006 23:14 schreef HRR het volgende:
[..]
Ja , maar omdat hij in jouw beeld van een "Jezus" past , wil nog niet zeggen dat Hij niet de waarheid is.. Je zoekt een andere waarheid..
dus nogmaals de vraag : waarom is Hij niet de waarheid ?
Omdat Jezus niet in jouw straatje past.. daarom denk je dat .. wanneer je misschien is los komt van je eigen idee van Jezus ..maarjahquote:Op vrijdag 17 februari 2006 10:28 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Dan denk ik nog altijd dat je op jezelf moet bouwen. Een persoon kan niet alle ellende van de wereld op zijn rug dragen. Jezus ook niet.
Ik kan het niet beter verwoorden dan hieronder staat.... maar helaas kan ik het niet bewijzenquote:Op vrijdag 17 februari 2006 10:28 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Omdat hij niets van zich heeft laten horen deze 2000 jaar. Hij staat symbool voor het geloof en daar blijft het bij.
Gisteren dus erg op dreef met posten geweest maar dat maakt niet uit.
In mijn meest ellendige tijden heb ik niets van Jezus gehoord. Dus wat heb ik aan hem gehad
Dan denk ik nog altijd dat je op jezelf moet bouwen. Een persoon kan niet alle ellende van de wereld op zijn rug dragen. Jezus ook niet.
quote:
VOETSTAPPEN IN HET ZAND
Ik droomde eens en zie ik liep aan 't strand bij lage tij. Ik was daar niet alleen, want ook de Heer liep aan mijn zij.
We liepen samen 't leven door en lieten in het zand, een spoor van stappen, twee aan twee; de Heer liep aan mijn hand.
Ik stopte en keek achter mij en zag mijn levensloop, in tijden van geluk en vreugd, van diepe smart en hoop.
Maar als ik goed het spoor bekeek, zag ik langs heel de baan, daar waar het juist het moeilijkst was maar één paar stappen staan.
Ik zei toen: "Heere, waarom dan toch?" Juist toen 'k U nodig had, juist toen ik zelf geen uitkomst zag op 't zwaarste deel van 't pad...
De Heer keek toen vol liefde mij aan en antwoordde op mijn vragen: "Mijn lieve kind, toen 't moeilijk was, toen heb Ik jou gedragen".
Geschreven in 1936 door Mary Stevenson (1922-1966)
geniaal gedicht (vind ik zelf)quote:Op zondag 19 februari 2006 10:42 schreef teamlead het volgende:
[..]
Ik kan het niet beter verwoorden dan hieronder staat.... maar helaas kan ik het niet bewijzen
[..]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |