Ik heb me ook al laten vangen met een gebruikte machine en ik zou het niet opnieuw doen. Het kan op het eerste zicht goedkoop lijken maar als de week erna de boiler stuk gaat omdat die vol kalk zit kan je weinig doen dan hem laten maken... In een winkel heb je dan tenminste nog garantie.quote:Op woensdag 8 maart 2006 20:50 schreef gamgra het volgende:
@ Maulibu
Ik stel voor dat je gaat beginnen met een gebruikte machine, er staan er honderden op de Marktplaats en Ebay, geef vooral niet te veel geld uit voor je eerste machine.
Ga de machine bij de verkoper proberen, dan weet je zeker dat het allemaal werkt.
Misschien bij een van je vrienden of buren ook eens kijken wat zij voor spullen gebruiken, ik zou zeggen laat je eens uitnodigen voor een lekker bakkie.
Dan weet je dus waar je de volgende keer op moet letten. Als je er (nog) niet zo veel verstand van hebt is zoiets altijd lastig lastig. Vraag daarom hulp en tips van de kenners, in dit topic bijvoorbeeldquote:Op woensdag 8 maart 2006 22:32 schreef timpie82 het volgende:
[..]
Ik heb me ook al laten vangen met een gebruikte machine en ik zou het niet opnieuw doen. Het kan op het eerste zicht goedkoop lijken maar als de week erna de boiler stuk gaat omdat die vol kalk zit kan je weinig doen dan hem laten maken... In een winkel heb je dan tenminste nog garantie.
hehehe, spartamet ... vroem vroem vroemquote:Op donderdag 9 maart 2006 13:23 schreef Pietverdriet het volgende:
@ malibu
JE moet het je ongeveer zo voorstellen. We hebben het over espresso machines die je moet vergelijken met een motor, de een hier rijdt Harley, de ander een racejapanner. Het apparaat waar je het over hebt is meer een spartamet, een prima ding in zijn klasse, maar een geheel andere klasse van gemotoriseerde tweewieler.
In frankrijk bestel je cappuccino, je krijgt koffie met melk, slagroom en cacao erbovenop. Dat is onzin!quote:Op vrijdag 10 maart 2006 16:06 schreef Richie_Rich het volgende:
Ik was gisteren even in Milaan en zat dara in de ochtend ook even een cappuccino naar binnen te werken. Latte-art is daar helemaal ingeburged volgens mij. Met het grootste gemak tovert zo'n barista een mooi vormpje.
Persoonlijk vind ik het maar onzin
Spanje krijg je ook koffie met slagroom, gewoon vermelden dat je opgeschuimd melk wilt en geen slagroomquote:Op vrijdag 10 maart 2006 17:08 schreef faberic het volgende:
[..]
In frankrijk bestel je cappuccino, je krijgt koffie met melk, slagroom en cacao erbovenop. Dat is onzin!
zit je op een plek waar je het goed krijgt, is het weer niet goed...
tchibo heeft een goedkope maler waarbij je de maalgraad in kan stellen.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 08:44 schreef faberic het volgende:
Ik moet echt een maler gaan aanschaffen, want om goede 1mL/s shots te maken moet ik m'n filter helemaal volproppen, niet echt gezond voor het apparaat, en de koffie wordt er niet beter van. Heeft iemand tips voor een maler voor een beginner? Hij moet echt zeer fijn kunnen malen, echt superfijn, want dat heeft mijn apparaat nodig. Moet ik met een dure Mazzer Mini beginnen of kan het ook met een goedkopere? Als ik een maler heb ga ik ook proberen te branden met zo'n popcorn-machine, is dat ding niet met hete-lucht? Dat is dan precies hetzelfde als professionele branders....
Faberic.
Hoe smaakt het? Welke soorten heb je besteld en welke melanges ben je aan het uitproberen? Ben benieuwd.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 14:58 schreef timpie82 het volgende:
@gamgra: bedankt voor de tip van mengeling. Ik heb bij Ongebrand 5 soorten koffie besteld en ben volop aan het branden. Op dit moment krijg ik alweer bijna een vinger crèma op de shots, daarvoor doe je het uiteindelijk toch
Yep, da's de Rancilio Rocky. Die heb ik ook. Het is een goede molen, maar wat ik zo uit recensies en ervaringen van anderen heb gelezen is dat molens a la Mazzer toch een duidelijke stap beter zijn.quote:Ik zag idd op marktplaats al wat van die molens staan. Werd zo ¤160,- voor geboden, ook eentje die iemand hier heeft geloof ik. Ik had de link al eerder in dit topic gepost. Maar dit verklaart wel een en ander
Oh, ik had daar overheen gelezenquote:Op zondag 19 maart 2006 20:40 schreef Pietverdriet het volgende:
NIx mis met die Tchibo molen die ik gepost heb, heb hem hier staan, doet het goed en koffie wordt precies zo fijn als ik het nodig heb.
Het is maar net wat je criterium voor beter is. Als je kijkt naar de kwantiteit (de hoeveelheden, snelheid, grootte e.d.), dan zijn prof.molens overkill, maar als je de kwaliteit van de maling als criterium neemt dan zijn ze wel de investering waard.quote:Op zondag 19 maart 2006 20:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Hij is natuurlijk geen prof molen, maar voor thuis gebruik doet ie het prima, en jaaa, je kan veel betere molens kopen (6 tot meer dan 20, 30 voudige van die prijs) maar voor thuisgebruik zijn die echt niet 6 keer beter.
Ik hebmet prof molens gewerkt, en ja, ze zijn beter, maar niet zoveel beter dat nu bereid ben voor thuis daar 10-20 keer zoveel aan uit te geven.quote:Op maandag 20 maart 2006 08:28 schreef mirugai het volgende:
[..]
Het is maar net wat je criterium voor beter is. Als je kijkt naar de kwantiteit (de hoeveelheden, snelheid, grootte e.d.), dan zijn prof.molens overkill, maar als je de kwaliteit van de maling als criterium neemt dan zijn ze wel de investering waard.
Als je met een molentje van een paar tientjes dezelfde maling voor elkaar kunt krijgen als met een machine van een paar honderd euro, dan had ik echt zo'n dure molen niet aangeschaft, maar de maling is beter en het verschil is duidelijk proefbaar, dus dat is voor mij het criterium ook als is het maar voor thuisgebruik.
ok, dan denken we daar dus verschillend over.quote:Op maandag 20 maart 2006 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik hebmet prof molens gewerkt, en ja, ze zijn beter, maar niet zoveel beter dat nu bereid ben voor thuis daar 10-20 keer zoveel aan uit te geven.
heeft iemand een filmpje of een uitleg hoe je er zoeen maakt?quote:Op dinsdag 17 januari 2006 11:33 schreef Zeste het volgende:
Ziet er heel cool uit! Wat alleen wel jammer is is dat je weinig "originele" creaties ziet maar heel vaak dezelfde. Is het juist de bedoeling om de "standaard" figuren zo mooi mogelijk te maken of moet je juist origineel zijn?
Je maakt een latte met het melkschuim in het midden van de kop, dan spuit je een dunne spiraal chocoladesaus op de latte met een flesje waaruit een dun straaltje komt of een spuitzakje zoals pattisiers gebruiken en dan gebruik je een satestokje oid en trek je lijntjes vanuit het midden naar de randen van het kopje. Het wordt etching genoemd.quote:Op maandag 20 maart 2006 12:56 schreef SiGNe het volgende:
heeft iemand een filmpje of een uitleg hoe je er zoeen maakt?
ben eigenlijk wel benieuwd.
Zie ik iets over het hoofd?quote:Op maandag 20 maart 2006 13:12 schreef NoSigar het volgende:
Le-zen
Nee, laat maar, dat was niks.quote:Op maandag 20 maart 2006 13:15 schreef mirugai het volgende:
[..]
Zie ik iets over het hoofd?
Wbt etching, hier een linkje naar een gallerij met diverse creaties: http://www5e.biglobe.ne.jp/~rate/newpage1001.html
Prachtig hoor. Hoewel, die beertjesquote:Op maandag 20 maart 2006 13:15 schreef mirugai het volgende:
[..]
Zie ik iets over het hoofd?
Wbt etching, hier een linkje naar een gallerij met diverse creaties: http://www5e.biglobe.ne.jp/~rate/newpage1001.html
Deze link stond in een ander topic Cappucino en cacao, met of zonder? op 't forum:quote:Op maandag 20 maart 2006 12:56 schreef SiGNe het volgende:
heeft iemand een filmpje of een uitleg hoe je er zoeen maakt?
ben eigenlijk wel benieuwd.
En het ziet er zo simpel uit, maar ik geloof best dat hier jarenlange training voor nodig is.quote:Op dinsdag 21 maart 2006 11:10 schreef mirugai het volgende:
[..]
Deze link stond in een ander topic Cappucino en cacao, met of zonder? op 't forum:
http://www.flurl.com/item/Creatief_met_koffie_u_99417
Dat was mijn vraag dus, hoe krijg ik dat voor elkaarquote:Op dinsdag 21 maart 2006 11:10 schreef mirugai het volgende:
[..]
Deze link stond in een ander topic Cappucino en cacao, met of zonder? op 't forum:
http://www.flurl.com/item/Creatief_met_koffie_u_99417
@NoSigar: hoe krijg je het voor elkaar om de portafilter uit je kop te laten schieten? Dat ding hoort muurvast te zitten. Wat ik wel 'ns heb gehad is dat er wat water aan de zijkanten uitloopt als de rand van de portafilter niet goed schoon is of als het rubber in de kop versleten is.
Woeps! Gemist!quote:Op dinsdag 14 maart 2006 21:24 schreef tim2308 het volgende:
En op 11 april de barista kampioenschappen!Gaan jullie ook kijken?
Ik zie op die site praktisch alleen maar foto's van crema die uit een bottomless portafilter druppelt. Beetje van hetzelfde allemaal.quote:Op donderdag 13 april 2006 12:12 schreef dollyking het volgende:
een linkje wil ik jullie niet onthouden, http://espressoporn.com/
laat je niet misleiden door de term, gewoon mooie foto's
jezua wat een heerlijkheid!quote:Op donderdag 13 april 2006 12:12 schreef dollyking het volgende:
Hele topic met smaak gelezen,
een linkje wil ik jullie niet onthouden, http://espressoporn.com/
laat je niet misleiden door de term, gewoon mooie foto's
Nu ik de foto´s heb gezien, vind ik de naam erg toepasselijk, dit is gewoon geil, dit is net als kijken naar top porno omdat je zelden zoiets zelf krijgt.quote:Op donderdag 13 april 2006 12:12 schreef dollyking het volgende:
Hele topic met smaak gelezen,
een linkje wil ik jullie niet onthouden, http://espressoporn.com/
laat je niet misleiden door de term, gewoon mooie foto's
De francis francis is een prachtig apparaat, ik heb het nu een jaar of, wat zal het zijn, 5 a 6, en wordt dagelijks gebruikt.quote:Op woensdag 26 april 2006 13:31 schreef pdiscs het volgende:
Laat ik vooral starten met aan te geven dat ik bijna niets van espresso/koffie en aanverwante zaken weet. Ik vind zelfs koffie uit een Senseo goed te drinken!
Mijn vriendin is zeer geintereseerd in al deze zaken, maar ze vindt het aanschaffen van een goede espresso machine veeeel te duur. Nu is ze bijna jarig ... misschien koop ik zo'n ding voor haar (heb ik ook altijd "een lekker bakkie" op de tafel).
Ze is zelf helemaal weg van het design van de FrancisFrancis X1. Nu lees ik op kieskeurig.nl dat dit niet zo'n duurzaam apparaat is.
Kan iemand me adviseren, welk apparaat ik zou moeten kopen?
Wat voor molen heb je nu dan? En wat is de rest van je hardware?quote:Op woensdag 26 april 2006 14:42 schreef ristretto het volgende:
Als er iemand geinteresseerd is in de molen dan hoor ik het wel. Hij is 6 maandjes oud en het slachtoffer van upgrade fever geworden.
En wat moet ie kostenquote:Op woensdag 26 april 2006 14:42 schreef ristretto het volgende:
Als er iemand geinteresseerd is in de molen dan hoor ik het wel. Hij is 6 maandjes oud en het slachtoffer van upgrade fever geworden.
Op kieskeurig klaagt men over roest en ik zie ook heel vaak dat de drukmeter defect is...quote:Op woensdag 26 april 2006 13:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De francis francis is een prachtig apparaat, ik heb het nu een jaar of, wat zal het zijn, 5 a 6, en wordt dagelijks gebruikt.
Hij begint nu de eerste slijtage te laten zien, er moet een rubber ring worden vervangen.
of dat duurzaam is mag je zelf beoordelen.
De X1 heeft geen drukmeter, en roesten, tja, dat doet ie van mij geheel niet.quote:Op woensdag 26 april 2006 16:54 schreef pdiscs het volgende:
[..]
Op kieskeurig klaagt men over roest en ik zie ook heel vaak dat de drukmeter defect is...
Oeps ... ik bedoel natuurlijk de temperatuur meter.quote:Op woensdag 26 april 2006 17:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De X1 heeft geen drukmeter, en roesten, tja, dat doet ie van mij geheel niet.
Kun je mij (een leek) trouwens uitleggen wat het verschil is tussen een "gewone" X1 en een X1 Trio?quote:Op woensdag 26 april 2006 17:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De X1 heeft geen drukmeter, en roesten, tja, dat doet ie van mij geheel niet.
gewoon ff. googlen: 'The innovative Trio extraction group allows you to select the espresso that you want – long, normal or ristretto – with an intuitive rotation of the filter holder.'quote:Op donderdag 27 april 2006 10:08 schreef pdiscs het volgende:
[..]
Kun je mij (een leek) trouwens uitleggen wat het verschil is tussen een "gewone" X1 en een X1 Trio?
Als ik zo'n ding koop, dan moet ik mijn trouwe Senseo vaarwel zeggen. Kun je met een espresso apparaat ook een "normaal" bakkie koffie maken?
Ik las ergens dat FrancisFrancis nog niet zo lang geleden door Illy is overgenomen. Daarna hebben ze een aantal kwaliteits-verbeterende maatregelen doorgevoerd, waaronder:quote:Op donderdag 27 april 2006 15:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb ff met een (ex) dealer van Francis Francis geproken, maar raad dus nu af zulks een apparaat te kopen, veel, heel veel problemen, enorm slechte tot geen service en hoge rekeningen voor reparaties.
"Tikkeltje" duurder spul.quote:Op donderdag 27 april 2006 19:55 schreef tim2308 het volgende:
Nou ja, dan maar een La Marzocco - http://www.lamarzocco.com/
De machines van Kees van der Westen zijn ook wel cool. Volgens mij zit daar een LaMarzocco "in" . http://www.keesvanderwesten.com/index2.html
Ziet er goed uit.quote:Op maandag 22 mei 2006 10:38 schreef Espresso.Lover het volgende:
Hey wat een leuk topic is dit...
Na jaren koffie en espresso te hebben gemaakt met een 'Coffee Gaggia' hebben we nu een gebruikte en gereviseerde Cimbali Junior /D gekocht. Onze groene Arabica boontjes kopen we al lange tijd (meer dan 4 jaar) bij Ivo van der Putten (ongebrand.nl) Ivo is een hardloop maatje van mij. Branden deden we tot voor kort met de HPR brander, die inmiddels de geest gegeven heeft en vervangen is door de I-Roast2. Onze favoriete koffie is de Yirgacheffe.
Het is nog steeds niet eenvoudig om een goede Cappuccino te maken met perfect opgeschuimde melk.
Onze hardware is de volgende:
- Cimbali Junior /D + ontharder/ontkalker
- Mazzer Super Jolly
- I-roast2 brander
De koffie hoek ziet er inmiddels zo uit:
[afbeelding]
Ik heb ook nog problemen met perfecte microfoam. Komt denk ik vooral door de stoomtip die ik nu heb (de 'nieuwere' rvs tip van Cimbali). Alleen als ik behoorlijk veel melk opschuim krijg ik soms heel mooie microfoam.quote:Op maandag 22 mei 2006 11:44 schreef Chielus het volgende:
Wat lukt niet bij het Opschuimen?? Dat is namelijk mijn inziens een stuk makkelijker dan alle afstellingen van branden, en koffie zetten goed krijgen.
De foam is nog te grof en bevat te veel bellen, is vast een kwestie van veel doen.quote:Wat lukt niet bij het Opschuimen?? Dat is namelijk mijn inziens een stuk makkelijker dan alle afstellingen van branden, en koffie zetten goed krijgen.
De standaard stoomtip zit er nog op. Het messing spuitstukje met twee gaatjes aan de zijkant.quote:Op maandag 22 mei 2006 11:45 schreef mirugai het volgende:
Ha, leuk, nog een Junior eigenaar. Wat voor stoomtip heb jij op je machine zitten?
Doe je het onderhoud zelf en zo ja, wat doe je dan precies?
Idd, een kwestie van veel oefenen, ik ben meestal nog teveel melk kwijt voor een kopje, maar krijg het ondertussen wel aardig onder de knie.quote:Op maandag 22 mei 2006 13:51 schreef Espresso.Lover het volgende:
[..]
De foam is nog te grof en bevat te veel bellen, is vast een kwestie van veel doen.
De juiste machine instellingen, branden en malen zijn (in mijn ogen) eenvoudiger. Het kost wel veel tijd om alle instellingen kloppend te krijgen, maar dan heb je ook een perfecte espresso.
We hebben nu 'Milsanie - houdbare magere melk'. Wat ik zo hier en daar lees moet volle melk betere resutaten geven.quote:Welke melk gebruik je? Dat heeft bij mij ook wel eens diverse resulataten opgeleverd. Momenteel gebruik ik Domo lang lekker.
quote:Op maandag 22 mei 2006 14:00 schreef Espresso.Lover het volgende:
[..]
De standaard stoomtip zit er nog op. Het messing spuitstukje met twee gaatjes aan de zijkant.
Volle melk beter? Hmmm, ik dacht nu juist dat het het eiwit was dat zorgde voor de stabiliteit van het schuim. En vet werkt dat tegen. (bv het schuim op bier is daar een mooi voorbeeld van)quote:Op maandag 22 mei 2006 14:17 schreef Chielus het volgende:
Idd, volle melk geeft veel betere resultaten, door het vetgehalte krijg je iig een stuk meer en volgens mij ook beter schuim. Koop iig geen Cappucino-melk, pure geldklopperij en het is niet eens zo lekker.
Ja, de rechter tip, de spijker op z'n kop. Weet jij hoe en waar ik aan een andere tip kan komen?quote:Heb je de tip rechts op de foto?
Idd zou je "technisch" gezien wel gelijk moeten hebben, maar m'n ervaring wijst juist op het tegenovergestelde. Misschien dat het niet gaat om de eiwitten die je opschuimt...quote:Op maandag 22 mei 2006 15:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Volle melk beter? Hmmm, ik dacht nu juist dat het het eiwit was dat zorgde voor de stabiliteit van het schuim. En vet werkt dat tegen. (bv het schuim op bier is daar een mooi voorbeeld van)
Mijn ervaring is juist dat magere melk beter schuimt.
quote:2. Gebruik ijskoude en liefst volle melk
Vul het kannetje maximaal voor de helft met koude melk. Met halfvolle melk kunt u ook mooi schuim maken, maar dit is natuurlijk iets minder romig. Wij raden u af om houdbare melk te gebruiken ook al lijkt dit praktisch, al was het alleen al vanwege de aparte bijsmaak die uw koffie zeker geen recht doet.
Yep, de tip is zonder problemen los te schroeven met een steeksleutel.quote:Op maandag 22 mei 2006 15:58 schreef Espresso.Lover het volgende:
Ja, de rechter tip, de spijker op z'n kop. Weet jij hoe en waar ik aan een andere tip kan komen?
Kun je deze oude tip los schroeven?
In mijn ogen is dit niet echt vers, ik heb er echter geen ervaring mee en kan daar dus geen 'deskundig' oordeel over vellen.quote:Wat vinden jullie van de Espresso apparaten die gebruik maken van sachets ESE (van oa, Illy & Lavazza) ?
Niet slecht...ga zo door en je staat over twee jaar op de kampioenschappenquote:Whahoe. Vandaag de doorbraak. Eindelijk iets wat op latte art lijkt, en dan op commando. Dit mag wel, nadat ik maanden geleden met latte-art in aanraking kwam.
EN DAN HIERRRRRRRRquote:Op dinsdag 23 mei 2006 20:27 schreef Espresso.Lover het volgende:
[..]
Niet slecht...ga zo door en je staat over twee jaar op de kampioenschappen![]()
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |