abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_35857447
@ Maulibu

Espresso maken en drinken moet je leren precies zoals het leren rijden met fiets en auto, dus met vallen en opstaan.
Ik stel voor dat je gaat beginnen met een gebruikte machine, er staan er honderden op de Marktplaats en Ebay, geef vooral niet te veel geld uit voor je eerste machine.
Ga de machine bij de verkoper proberen, dan weet je zeker dat het allemaal werkt.
Misschien bij een van je vrienden of buren ook eens kijken wat zij voor spullen gebruiken, ik zou zeggen laat je eens uitnodigen voor een lekker bakkie.

Succes
gamgra
pi_35862024
quote:
Op woensdag 8 maart 2006 20:50 schreef gamgra het volgende:
@ Maulibu

Ik stel voor dat je gaat beginnen met een gebruikte machine, er staan er honderden op de Marktplaats en Ebay, geef vooral niet te veel geld uit voor je eerste machine.
Ga de machine bij de verkoper proberen, dan weet je zeker dat het allemaal werkt.
Misschien bij een van je vrienden of buren ook eens kijken wat zij voor spullen gebruiken, ik zou zeggen laat je eens uitnodigen voor een lekker bakkie.
Ik heb me ook al laten vangen met een gebruikte machine en ik zou het niet opnieuw doen. Het kan op het eerste zicht goedkoop lijken maar als de week erna de boiler stuk gaat omdat die vol kalk zit kan je weinig doen dan hem laten maken... In een winkel heb je dan tenminste nog garantie.
pi_35875378
quote:
Op woensdag 8 maart 2006 22:32 schreef timpie82 het volgende:

[..]

Ik heb me ook al laten vangen met een gebruikte machine en ik zou het niet opnieuw doen. Het kan op het eerste zicht goedkoop lijken maar als de week erna de boiler stuk gaat omdat die vol kalk zit kan je weinig doen dan hem laten maken... In een winkel heb je dan tenminste nog garantie.
Dan weet je dus waar je de volgende keer op moet letten. Als je er (nog) niet zo veel verstand van hebt is zoiets altijd lastig lastig. Vraag daarom hulp en tips van de kenners, in dit topic bijvoorbeeld Maar als je daar geen zin/tijd of wat dan ook voor hebt kan je wellicht beter voor nieuw gaan met garantie. Hoewel je je daar alsnog goed zal moeten laten voorlichten aangezien je wel iets wilt kopen wat je echt wil met zulke prijzen.
Oh, and that's a bad miss!
  donderdag 9 maart 2006 @ 13:23:53 #104
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35875896
@ malibu
JE moet het je ongeveer zo voorstellen. We hebben het over espresso machines die je moet vergelijken met een motor, de een hier rijdt Harley, de ander een racejapanner. Het apparaat waar je het over hebt is meer een spartamet, een prima ding in zijn klasse, maar een geheel andere klasse van gemotoriseerde tweewieler.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 9 maart 2006 @ 16:49:58 #105
120482 mirugai
very fishy
pi_35883386
quote:
Op donderdag 9 maart 2006 13:23 schreef Pietverdriet het volgende:
@ malibu
JE moet het je ongeveer zo voorstellen. We hebben het over espresso machines die je moet vergelijken met een motor, de een hier rijdt Harley, de ander een racejapanner. Het apparaat waar je het over hebt is meer een spartamet, een prima ding in zijn klasse, maar een geheel andere klasse van gemotoriseerde tweewieler.
hehehe, spartamet ... vroem vroem vroem

Eventjes visualiseren ... de Krups:


en de andere machine:

damn, lastige keuze
  donderdag 9 maart 2006 @ 18:02:37 #106
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35885657
Ik ga me maar weer eens op latte art concentreren. Ondanks dat het uit den boze is zal ik gewoon de hele dag door cappuccino/latte maken, om het te oefenen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 10 maart 2006 @ 16:06:09 #107
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_35913955
Ik was gisteren even in Milaan en zat dara in de ochtend ook even een cappuccino naar binnen te werken. Latte-art is daar helemaal ingeburged volgens mij. Met het grootste gemak tovert zo'n barista een mooi vormpje.


Persoonlijk vind ik het maar onzin
  vrijdag 10 maart 2006 @ 17:08:44 #108
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35916045
quote:
Op vrijdag 10 maart 2006 16:06 schreef Richie_Rich het volgende:
Ik was gisteren even in Milaan en zat dara in de ochtend ook even een cappuccino naar binnen te werken. Latte-art is daar helemaal ingeburged volgens mij. Met het grootste gemak tovert zo'n barista een mooi vormpje.


Persoonlijk vind ik het maar onzin
In frankrijk bestel je cappuccino, je krijgt koffie met melk, slagroom en cacao erbovenop. Dat is onzin!

zit je op een plek waar je het goed krijgt, is het weer niet goed...
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_35919664
Heb vandaag even de Perla bonen geprobeerd. Mijn eerste indruk is dat ze niet slecht zijn alleen iets de donker gebrand naar mijn smaak.
Helpt waar hij kan!
  vrijdag 10 maart 2006 @ 21:10:57 #110
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_35923074
quote:
Op vrijdag 10 maart 2006 17:08 schreef faberic het volgende:

[..]

In frankrijk bestel je cappuccino, je krijgt koffie met melk, slagroom en cacao erbovenop. Dat is onzin!

zit je op een plek waar je het goed krijgt, is het weer niet goed...
Spanje krijg je ook koffie met slagroom, gewoon vermelden dat je opgeschuimd melk wilt en geen slagroom
  dinsdag 14 maart 2006 @ 19:29:40 #111
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_36031911
Jahoe! Latte-art begint eraan te komen. Het melkschuim is nu mooi, zeker na wat ronddraaien, en ik kan nu prima cappuccino's schenken. Een vormpje maken lukt nog niet, maar er zit een lekkere schuimlaag tussen en onder de crema. Ik merkte trouwens een enorm smaakverschil. Als je de cappuccino lepelt in plaats van schenkt smaakt hij een stuk minder dan wanneer je alleen schenkt, de crema wordt dan mooi mee naar boven genomen en het schuim ligt niet op de crema, waardoor je die nog goed proeft. Voor lepelen zal er ook nog wel een betere techniek bestaan dan louter scheppen, maar ik zal ze nu gewoon blijven schenken.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_36036522
En op 11 april de barista kampioenschappen! Gaan jullie ook kijken?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_36053305
@ alle homebranders hier: Ik lees overal dat blending zo belangrijk is, de juiste mengeling van bonen vinden... Heb bij Ongebrand wat koffie besteld, zijn er mensen die zelf mengelingen maken of drinken jullie 1 soort puur?
pi_36100957
@Timpie,

Zelf heb ik experimenten uitgevoerd met een aantal verschillende bonen, dure en goedkopere soorten, uiteindelijk ben ik uitgekomen bij mijn huidige blend, de helft Unwashed Brasil Serrado en half Washed Colombia Supremo bonen, beiden Arabica.
Wordt wel afzonderlijk gebrand, de Unwashed Brasil geeft wel veel kaf tijdens de roast.

Deze blend wordt zowel in de Espresso machine als in het snelfilter apparaat gebruikt, geweldig aroma , vers gezet smaakt het voortreffelijk en dat voor een redelijke prijs.

gamgra
  vrijdag 17 maart 2006 @ 08:44:22 #115
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_36107567
Ik moet echt een maler gaan aanschaffen, want om goede 1mL/s shots te maken moet ik m'n filter helemaal volproppen, niet echt gezond voor het apparaat, en de koffie wordt er niet beter van. Heeft iemand tips voor een maler voor een beginner? Hij moet echt zeer fijn kunnen malen, echt superfijn, want dat heeft mijn apparaat nodig. Moet ik met een dure Mazzer Mini beginnen of kan het ook met een goedkopere? Als ik een maler heb ga ik ook proberen te branden met zo'n popcorn-machine, is dat ding niet met hete-lucht? Dat is dan precies hetzelfde als professionele branders....

Faberic.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 17 maart 2006 @ 08:49:56 #116
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_36107647
quote:
Op vrijdag 17 maart 2006 08:44 schreef faberic het volgende:
Ik moet echt een maler gaan aanschaffen, want om goede 1mL/s shots te maken moet ik m'n filter helemaal volproppen, niet echt gezond voor het apparaat, en de koffie wordt er niet beter van. Heeft iemand tips voor een maler voor een beginner? Hij moet echt zeer fijn kunnen malen, echt superfijn, want dat heeft mijn apparaat nodig. Moet ik met een dure Mazzer Mini beginnen of kan het ook met een goedkopere? Als ik een maler heb ga ik ook proberen te branden met zo'n popcorn-machine, is dat ding niet met hete-lucht? Dat is dan precies hetzelfde als professionele branders....

Faberic.
tchibo heeft een goedkope maler waarbij je de maalgraad in kan stellen.
29,90

http://www.tchibo.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/de/-/EUR/TdTchDisplayProductInformation-Start;sid=U7I1ykzqDdA1ywjwOho_rk9jCQyPHfbcY-c=?ProductID=5tQKZAMr__IAAAD43m8lwXuH&BackTo=Search
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 17 maart 2006 @ 09:10:05 #117
120482 mirugai
very fishy
pi_36107989
@faberic:
Ik zou minimaal kiezen voor een Solis molen. Die kosten rond de 80 euro geloof ik. Die leveren best een goede maling af alleen kan de fijnste malingsinstelling nog iets te grof voor een machine zijn; maar op het net kun je tweaks vinden waarmee je met die molens nog iets fijner kunt malen.
pi_36108655
[vrijdag 17 maart 2006 08:44[/url] schreef faberic het volgende:[/b]

Faberic.
[/quote]

Iets fatsoenlijks kost een paar centen, maar iets minders kun je echt niet gebruiken. Een molen is tamelijk belangrijk. Zelf heb ik een Nemox en die is redelijk. Ik zou een kijken naar de Rancillio Rocky bijvoorbeeld. En hier.
Maar aan goedkope heb je niets, daar wil je nu juist vanaf begrijp ik.

[ Bericht 1% gewijzigd door NoSigar op 17-03-2006 10:54:28 ]
Helpt waar hij kan!
pi_36110142
@Faberic,

Ook ik heb vroeger een Nemox gehad, eerste klas maler met conische schijven, het enige nadeel dat ik kan herinneren was dat er nogal wat statische koffie ronddwarelde, zeer nauwkeurig en fijn in te stellen.
Je kan hem natuurlijk niet vergelijken met de 400 + Euro kostende machines maar ik durf te zeggen dat het een excellente bonenmalers is.

!!!! Op Marktplaats staat er momenteel eentje.


Mijn mening over koffie roasters is intussen wel duidelijk, a waste of money, er zijn voldoende goedkope en leuke alternatieven.

gamgra
  vrijdag 17 maart 2006 @ 12:12:19 #120
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_36112487
Ik zal eens kijken naar de rancilio rocky. Een mazzer vind ik nog iets te duur, daar begin ik over een paar jaar wel aan.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_36117935
@gamgra: bedankt voor de tip van mengeling. Ik heb bij Ongebrand 5 soorten koffie besteld en ben volop aan het branden. Op dit moment krijg ik alweer bijna een vinger crèma op de shots, daarvoor doe je het uiteindelijk toch
  vrijdag 17 maart 2006 @ 17:21:37 #122
120482 mirugai
very fishy
pi_36122409
quote:
Op vrijdag 17 maart 2006 14:58 schreef timpie82 het volgende:
@gamgra: bedankt voor de tip van mengeling. Ik heb bij Ongebrand 5 soorten koffie besteld en ben volop aan het branden. Op dit moment krijg ik alweer bijna een vinger crèma op de shots, daarvoor doe je het uiteindelijk toch
Hoe smaakt het? Welke soorten heb je besteld en welke melanges ben je aan het uitproberen? Ben benieuwd.
pi_36148012
Ik heb koffie van Cuba, Costa Rica, Colombia, Kenya AA en Ethiopië. Die van Cuba heb ik iets donkerder gebrand en smaakt helemaal anders dan andere soorten die ik al gedronken heb. De rest moet ik nog uittesten...
pi_36169781
Vraagje, ik zie bij jullie allemaal fancy koffiemalers staan. Wat is er eigenlijk mis met oude handmolentje? Ik heb hier 0,0 ervaring mee, dus ik ben gewoon benieuwd naar de mogelijkheden en verschillen.
Oh, and that's a bad miss!
  zondag 19 maart 2006 @ 17:07:27 #125
120482 mirugai
very fishy
pi_36171854
Als je gewone filterkoffie zet is er niks mis met een oud handmolentje, maar bij een espresso wordt het water onder druk door de gemalen koffie geperst. Het water zoekt de weg van de minste weerstand dus als de maling niet gelijkmatig is, dan loopt het water niet gelijkmatig door de filterkop. Dus dat is een ding wat een goede molen kan: gelijkmatig malen.
Verder kun je met een handmolen waarschijnlijk niet fijn genoeg malen voor een espressomachine. Wat goede molens ook nog wel hebben is een traploze instelling, zodat je exact de maling kunt bepalen die je wilt.
Een espresso is eigenlijks niks meer dan heet water wat onder druk door gemalen koffie wordt geperst. De tijd waarin dat gebeurd is essentieel voor de espresso, dus je snapt wel dat een goede maling van de bonen erg belangrijk is. Daarom hebben we van die fancy molentjes: niet omdat ze fancy zijn (ik tenminste), maar omdat ze goed malen.

[ Bericht 0% gewijzigd door mirugai op 19-03-2006 17:21:53 ]
pi_36174358
@ Brentmeister

Eerst en vooral, de handmolen stamt uit de tijd dat er koffie gezet werd op grootmoeders wijze, koffiezetten was bijna een ritueel.
Voorbeeld, vroeger zette mijn moeder de ketel water op het gas, om de (aarde) koffiepot voor te warmen werd de koffiepot over de stomende tuit van de waterketel gehangen, intussen maalde mijn vader de koffie in de D.E. wandmolen, na het opgieten duurde het nog minstens 5 minuten (trekken) tot er eindelijk koffie opgeschonken werd.
Met dit voorbeeld tracht ik aan te geven, dat tijd geen enkele rol speelde bij dit koffie ritueel, daardoor ging alles ook met grote zorgvuldigheid, misschien wordt deze methode hier en daar noch steeds toegepast.

Omdat wij tegenwoordig koffie zetten met behulp van soms duizend + euro's kostende machines kan je moeilijk voor de dag komen met een D.E. wandmolen om je koffie te malen, hoewel het in principe wel zou kunnen.

In een espresso apparaat wordt binnen enkele seconden onder hoge druk kokend heet water door de koffie geperst, in enkele seconden wordt als het ware elk nuttig bestandeel uit het maalsel geperst.
Om nu het gewenste resultaat (smaak aroma crema) te verkrijgen moet de maling zeer fijn en constant zijn, bij fijn wordt hier fijn korrelig bedoeldt dus GEEN poederkoffie.

Voor het verkrijgen van deze constante fijne maling heb je een bonenmaler nodig die wat in zijn mars heeft, meestal heeft dit soort bonenmaler maalschijven met geharde snijvlakken die jarenlang meegaan, de schijven zijn zeer nauwkeurig in te stellen, ook het electrisch vermogen van dit soort machines liegt er niet om.

Aangezien dit soort bonenmalers echter niet speciaal voor de particuliere gebruiker gemaakt wordt zijn wij verplicht vaak hoge bedragen te betalen voor een oversized apparaat, soms kan je op het internet dit soort (gebruikte) machine op de kop tikken.

Heb er even een fototje http://picserver.org/i/56055ES9106J/512/p.jpeg bijgevoegd, op de foto zie je 3 bonenmalers die alle drie een prima resultaat geven, het is maar net wat je bereid bent te betalen.
Het oog moet trouwens ook wat hebben.
Op de foto zie je vervolgens: (monster) Fiorenzto tweedehands 65 Euro, - Nemox Lux nieuw gekocht 150 euro, - (pruts ding) antiekwinkel 20 euro.


groeten
gamgra




[ Bericht 11% gewijzigd door gamgra op 20-03-2006 15:51:51 ]
pi_36175957
Kijk, dat zijn 2 zeer duidelijke antwoorden, bedankt

@Gamgra

Ik zag idd op marktplaats al wat van die molens staan. Werd zo ¤160,- voor geboden, ook eentje die iemand hier heeft geloof ik. Ik had de link al eerder in dit topic gepost. Maar dit verklaart wel een en ander
Oh, and that's a bad miss!
  zondag 19 maart 2006 @ 20:34:17 #128
120482 mirugai
very fishy
pi_36178570
quote:
Ik zag idd op marktplaats al wat van die molens staan. Werd zo ¤160,- voor geboden, ook eentje die iemand hier heeft geloof ik. Ik had de link al eerder in dit topic gepost. Maar dit verklaart wel een en ander
Yep, da's de Rancilio Rocky. Die heb ik ook. Het is een goede molen, maar wat ik zo uit recensies en ervaringen van anderen heb gelezen is dat molens a la Mazzer toch een duidelijke stap beter zijn.
En als je eenmaal into espresso bent, dan is de kans groot dat je de 'upgrade' ziekte krijgt.
Toen ik nog studeerde had ik een mokapotje en een braun molentje dat ik voor 5 gulden bij de tweedehandswinkel had gehaald. Dat was je van het. En toen ging ik me een beetje verdiepen wat er nog meer in espresso-land te beleven is ... en toen ging het dus mis
Dus: stay out of the espresso trap, you're doomed!
  zondag 19 maart 2006 @ 20:40:45 #129
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_36178872
NIx mis met die Tchibo molen die ik gepost heb, heb hem hier staan, doet het goed en koffie wordt precies zo fijn als ik het nodig heb.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_36179078
quote:
Op zondag 19 maart 2006 20:40 schreef Pietverdriet het volgende:
NIx mis met die Tchibo molen die ik gepost heb, heb hem hier staan, doet het goed en koffie wordt precies zo fijn als ik het nodig heb.
Oh, ik had daar overheen gelezen Dat valt wel mee idd
Oh, and that's a bad miss!
  zondag 19 maart 2006 @ 20:47:36 #131
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_36179158
Hij is natuurlijk geen prof molen, maar voor thuis gebruik doet ie het prima, en jaaa, je kan veel betere molens kopen (6 tot meer dan 20, 30 voudige van die prijs) maar voor thuisgebruik zijn die echt niet 6 keer beter.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_36179985
Bedankt voor de tip. Ik zou wel graag een molentje willen hebben, maar ben daar (momenteel) absoluut niet bereid voor om honderden euro's aan uit te geven.
Oh, and that's a bad miss!
  zondag 19 maart 2006 @ 21:10:37 #133
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_36180246
Als ik weer mag leven van school ga ik naar de plaatselijke koffiewinkel om te kijken wat ze hebben voor malers. Dan zoek ik wel reviews ofzo...
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  maandag 20 maart 2006 @ 08:28:22 #134
120482 mirugai
very fishy
pi_36191487
quote:
Op zondag 19 maart 2006 20:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Hij is natuurlijk geen prof molen, maar voor thuis gebruik doet ie het prima, en jaaa, je kan veel betere molens kopen (6 tot meer dan 20, 30 voudige van die prijs) maar voor thuisgebruik zijn die echt niet 6 keer beter.
Het is maar net wat je criterium voor beter is. Als je kijkt naar de kwantiteit (de hoeveelheden, snelheid, grootte e.d.), dan zijn prof.molens overkill, maar als je de kwaliteit van de maling als criterium neemt dan zijn ze wel de investering waard.
Als je met een molentje van een paar tientjes dezelfde maling voor elkaar kunt krijgen als met een machine van een paar honderd euro, dan had ik echt zo'n dure molen niet aangeschaft, maar de maling is beter en het verschil is duidelijk proefbaar, dus dat is voor mij het criterium ook als is het maar voor thuisgebruik.
  maandag 20 maart 2006 @ 08:38:05 #135
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_36191566
quote:
Op maandag 20 maart 2006 08:28 schreef mirugai het volgende:

[..]

Het is maar net wat je criterium voor beter is. Als je kijkt naar de kwantiteit (de hoeveelheden, snelheid, grootte e.d.), dan zijn prof.molens overkill, maar als je de kwaliteit van de maling als criterium neemt dan zijn ze wel de investering waard.
Als je met een molentje van een paar tientjes dezelfde maling voor elkaar kunt krijgen als met een machine van een paar honderd euro, dan had ik echt zo'n dure molen niet aangeschaft, maar de maling is beter en het verschil is duidelijk proefbaar, dus dat is voor mij het criterium ook als is het maar voor thuisgebruik.
Ik hebmet prof molens gewerkt, en ja, ze zijn beter, maar niet zoveel beter dat nu bereid ben voor thuis daar 10-20 keer zoveel aan uit te geven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 20 maart 2006 @ 09:09:17 #136
120482 mirugai
very fishy
pi_36191933
quote:
Op maandag 20 maart 2006 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik hebmet prof molens gewerkt, en ja, ze zijn beter, maar niet zoveel beter dat nu bereid ben voor thuis daar 10-20 keer zoveel aan uit te geven.
ok, dan denken we daar dus verschillend over.
pi_36192588
Help, ik heb eeb bruine schuimlaag op de (toch al vieze DE espresso) espresso.
Hoe kan dat komen? Koffie is nu pas 3 dagen oud. (open)
Ik koop echt nooit meer DE.
Ga snel weer Lavazza halen.
Maar euhhh ben wel benieuwd hoe het komt dat ik een bruine schuimlaag heb.
En dan bedoel ik donkerbruin.

[ Bericht 17% gewijzigd door kabouter.muts op 20-03-2006 09:59:44 ]
  maandag 20 maart 2006 @ 10:00:51 #138
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_36192717
Euh, jaa, hoe was dat ook al weer, de kleur van de crema, als ie donker is loopt je espresso te langzaam door en is ie waarschijnlijk te fijn gemalen. Probeer iets minder fijn te malen, of niet zo aan te stampen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 20 maart 2006 @ 12:56:49 #139
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_36197250
quote:
Op dinsdag 17 januari 2006 11:33 schreef Zeste het volgende:
Ziet er heel cool uit! Wat alleen wel jammer is is dat je weinig "originele" creaties ziet maar heel vaak dezelfde. Is het juist de bedoeling om de "standaard" figuren zo mooi mogelijk te maken of moet je juist origineel zijn?

heeft iemand een filmpje of een uitleg hoe je er zoeen maakt?
ben eigenlijk wel benieuwd.
  maandag 20 maart 2006 @ 13:11:21 #140
120482 mirugai
very fishy
pi_36197616
quote:
Op maandag 20 maart 2006 12:56 schreef SiGNe het volgende:
heeft iemand een filmpje of een uitleg hoe je er zoeen maakt?
ben eigenlijk wel benieuwd.
Je maakt een latte met het melkschuim in het midden van de kop, dan spuit je een dunne spiraal chocoladesaus op de latte met een flesje waaruit een dun straaltje komt of een spuitzakje zoals pattisiers gebruiken en dan gebruik je een satestokje oid en trek je lijntjes vanuit het midden naar de randen van het kopje. Het wordt etching genoemd.
pi_36197650
Kent iemand overigens het probleem met een Rancillio Silvia dat onder het zetten de porta-filter eruit schiet en een verschrikkelijke klerezooi maakt.

Ik heb hem dan al erg vast in het apparaat gedraaid, vaster kan niet.
Helpt waar hij kan!
  maandag 20 maart 2006 @ 13:15:38 #142
120482 mirugai
very fishy
pi_36197749
quote:
Op maandag 20 maart 2006 13:12 schreef NoSigar het volgende:
Le-zen
Zie ik iets over het hoofd?
Wbt etching, hier een linkje naar een gallerij met diverse creaties: http://www5e.biglobe.ne.jp/~rate/newpage1001.html
pi_36197790
quote:
Op maandag 20 maart 2006 13:15 schreef mirugai het volgende:

[..]

Zie ik iets over het hoofd?
Wbt etching, hier een linkje naar een gallerij met diverse creaties: http://www5e.biglobe.ne.jp/~rate/newpage1001.html
Nee, laat maar, dat was niks.
Helpt waar hij kan!
pi_36197898
quote:
Op maandag 20 maart 2006 13:15 schreef mirugai het volgende:

[..]

Zie ik iets over het hoofd?
Wbt etching, hier een linkje naar een gallerij met diverse creaties: http://www5e.biglobe.ne.jp/~rate/newpage1001.html
Prachtig hoor. Hoewel, die beertjes
Helpt waar hij kan!
  dinsdag 21 maart 2006 @ 11:10:03 #145
120482 mirugai
very fishy
pi_36225732
quote:
Op maandag 20 maart 2006 12:56 schreef SiGNe het volgende:
heeft iemand een filmpje of een uitleg hoe je er zoeen maakt?
ben eigenlijk wel benieuwd.
Deze link stond in een ander topic Cappucino en cacao, met of zonder? op 't forum:
http://www.flurl.com/item/Creatief_met_koffie_u_99417

@NoSigar: hoe krijg je het voor elkaar om de portafilter uit je kop te laten schieten? Dat ding hoort muurvast te zitten. Wat ik wel 'ns heb gehad is dat er wat water aan de zijkanten uitloopt als de rand van de portafilter niet goed schoon is of als het rubber in de kop versleten is.
  dinsdag 21 maart 2006 @ 12:37:24 #146
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_36228422
quote:
Op dinsdag 21 maart 2006 11:10 schreef mirugai het volgende:

[..]

Deze link stond in een ander topic Cappucino en cacao, met of zonder? op 't forum:
http://www.flurl.com/item/Creatief_met_koffie_u_99417
En het ziet er zo simpel uit, maar ik geloof best dat hier jarenlange training voor nodig is.
pi_36230283
quote:
Op dinsdag 21 maart 2006 11:10 schreef mirugai het volgende:

[..]

Deze link stond in een ander topic Cappucino en cacao, met of zonder? op 't forum:
http://www.flurl.com/item/Creatief_met_koffie_u_99417

@NoSigar: hoe krijg je het voor elkaar om de portafilter uit je kop te laten schieten? Dat ding hoort muurvast te zitten. Wat ik wel 'ns heb gehad is dat er wat water aan de zijkanten uitloopt als de rand van de portafilter niet goed schoon is of als het rubber in de kop versleten is.
Dat was mijn vraag dus, hoe krijg ik dat voor elkaar . Het is ook lang niet altijd, en meestal zit hij gewoon muurvast. Ik ga er misschien ten onrechte vanuit dat als het rubber versleten is, er ook andere mankementen zullen zijn zoals dat water dat wegloopt, en dat gebeurt niet.
Het grote probleem is eigenlijk dat ik dat ding niet losgeschroefd krijg: de schroef zit gewoon te vast en ik maak de schroef kapot als ik het te hard probeer. Ik moet hem dus gewoon eens wegbrengen eigenlijk, maar dat is nogal bewerkelijk. De enige plaats die ik ken die ernaar kan kijken zit in Hedel en dat is zeker een half uur rijden vanaf hier.
Of kent er iemand misschien een goede reaparateur in midden Brabant?
Helpt waar hij kan!
pi_36242073
@ NoSigar,

Betreft je piston problemen.

Ga trachten je op weg te helpen, dit geeft je tevens de kans een paar dingen te controleren voordat je het boeltje ter reparatie aanbiedt.

Laat ik beginnen met op te merken dat je piston er niet zomaar zonder reden uit moet vallen, de piston wordt op zijn plek gehouden via een bajonet achtige sluiting, dit werkt vrij eenvoudig en sluit perfect.

Is de boel wel goed schoon, aangekoekte koffieresten kunnen gemakkelijk de broeikop volledig blokkeren, zet je machine op zijn kop en maak een sterke Heet water Soda oplossing, maak de boel maar eens goed schoon met een ouwe tandenborstel .

De piston is misschien beschadigd waardoor hij niet meer goed past, een piston kan beschadigd worden doordat men bij het uitkloppen dit op een of ander metalen rand doet, je kan dit gemakkelijk even controleren.

Kan ook zijn dat de piston in het verleden met grote kracht gevallen is waardoor hij niet meer perfect rond is.

Mogelijk doe je teveel koffie in je piston waardoor hij niet ver genoeg in de broeikop kan draaien.

Misschien kan je bij iemand een (Silvia) piston lenen en die even te proberen.

Indien je overweegt om toch de rubber ring te vervangen moet je twee dunne zelftapping schroeven in de rubber draaien (opgelet !!! niet TE ver indraaien!!!) en zo de rubber er uit trekken.

succes
gamgra
  woensdag 12 april 2006 @ 12:31:25 #149
120482 mirugai
very fishy
pi_36883506
quote:
Op dinsdag 14 maart 2006 21:24 schreef tim2308 het volgende:
En op 11 april de barista kampioenschappen! Gaan jullie ook kijken?
Woeps! Gemist!

Iemand nog wezen kijken?
pi_36903720
Ja ik ben wezen kijken! Kei gaaf natuurlijk. Meer informatie en fotos vind je op http://www.zibb.nl/horeca

Grote winnaar is natuurlijk Café de Blonde Pater in Nijmegen. De vier deelneemsters van dat café hebben samen met Buijs de top vijf bezet, met Rose van Asten als grote winnares!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  donderdag 13 april 2006 @ 09:09:01 #151
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_36911780
Mmm. Ik train voor de kampioenschappen over 5 jaar
Ik kan goed microschuim maken, en dat onder het crema schenken (dus ik kan een cappuccino maken waarbij je geen schuim aan de bovenkant ziet, maar er wel heel veel onder het crema zit). Nu alleen nog de latte-art. Ik begrijp er niets van. Ik maak wat rare bewegingen en dan vallen er wat druppels schuim her en der en 1 op de 20 keer maak ik per ongeluk een rosetta. Kan iemand me uitleggen hoe dat schudden precies werkt? moet je het kannetje om z'n as draaien en zo schudden, of echt heen en weer bewegen? Het werkt allebei niet.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_36916491
@timpie82.
Je roostert koffie in de popcorn machine, heb je die aangepast volgens de aanpassing op engadget?

http://household.engadget(...)pper-coffee-roaster/

Ik wil eigenlijk beginnen met zelf roosteren dus, iemand ervaring met de I-roast 2 ?

http://www.sweetmarias.com/prod.hearthwareiRoast2.shtml

past roosteren in dit topic of zal ik er een nieuwe voor openen? het gaat hier met name over de mighty Barista
Having too much is no better than having sufficient.
pi_36916783
Hele topic met smaak gelezen,
een linkje wil ik jullie niet onthouden, http://espressoporn.com/
laat je niet misleiden door de term, gewoon mooie foto's
Having too much is no better than having sufficient.
pi_36917084
quote:
Op donderdag 13 april 2006 12:12 schreef dollyking het volgende:
een linkje wil ik jullie niet onthouden, http://espressoporn.com/
laat je niet misleiden door de term, gewoon mooie foto's
Ik zie op die site praktisch alleen maar foto's van crema die uit een bottomless portafilter druppelt. Beetje van hetzelfde allemaal.
Wat het roosteren betreft, dat hoort zeker in dit topic thuis denk ik.
pi_36918450
Roosteren? Volgens mij is dat een veramerikanisering van de taal. We spreken nog steeds over koffiebranden En helaas, ik heb geen ervaring met op kleine schaal branden van koffie, ik deed het met charges van 100 kg groen
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  donderdag 13 april 2006 @ 19:59:57 #156
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_36932117
quote:
Op donderdag 13 april 2006 12:12 schreef dollyking het volgende:
Hele topic met smaak gelezen,
een linkje wil ik jullie niet onthouden, http://espressoporn.com/
laat je niet misleiden door de term, gewoon mooie foto's
jezua wat een heerlijkheid!
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_36961421
@dollyking: geen aanpassingen gedaan, ondertussen is popcorn popper nr 1 er wel al aan en nr 2 die ik tegelijk gekocht had (zelfde popper) wordt precies niet warm genoeg voor de 2de kraak te krijgen bij de bonen...
  vrijdag 14 april 2006 @ 18:49:23 #158
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_36961551
quote:
Op donderdag 13 april 2006 12:12 schreef dollyking het volgende:
Hele topic met smaak gelezen,
een linkje wil ik jullie niet onthouden, http://espressoporn.com/
laat je niet misleiden door de term, gewoon mooie foto's
Nu ik de foto´s heb gezien, vind ik de naam erg toepasselijk, dit is gewoon geil, dit is net als kijken naar top porno omdat je zelden zoiets zelf krijgt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 april 2006 @ 13:31:38 #159
52216 pdiscs
Spruitjes zijn vies!
pi_37309616
Laat ik vooral starten met aan te geven dat ik bijna niets van espresso/koffie en aanverwante zaken weet. Ik vind zelfs koffie uit een Senseo goed te drinken!

Mijn vriendin is zeer geintereseerd in al deze zaken, maar ze vindt het aanschaffen van een goede espresso machine veeeel te duur. Nu is ze bijna jarig ... misschien koop ik zo'n ding voor haar (heb ik ook altijd "een lekker bakkie" op de tafel).

Ze is zelf helemaal weg van het design van de FrancisFrancis X1. Nu lees ik op kieskeurig.nl dat dit niet zo'n duurzaam apparaat is.

Kan iemand me adviseren, welk apparaat ik zou moeten kopen?
  woensdag 26 april 2006 @ 13:40:21 #160
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_37309876
quote:
Op woensdag 26 april 2006 13:31 schreef pdiscs het volgende:
Laat ik vooral starten met aan te geven dat ik bijna niets van espresso/koffie en aanverwante zaken weet. Ik vind zelfs koffie uit een Senseo goed te drinken!

Mijn vriendin is zeer geintereseerd in al deze zaken, maar ze vindt het aanschaffen van een goede espresso machine veeeel te duur. Nu is ze bijna jarig ... misschien koop ik zo'n ding voor haar (heb ik ook altijd "een lekker bakkie" op de tafel).

Ze is zelf helemaal weg van het design van de FrancisFrancis X1. Nu lees ik op kieskeurig.nl dat dit niet zo'n duurzaam apparaat is.

Kan iemand me adviseren, welk apparaat ik zou moeten kopen?
De francis francis is een prachtig apparaat, ik heb het nu een jaar of, wat zal het zijn, 5 a 6, en wordt dagelijks gebruikt.
Hij begint nu de eerste slijtage te laten zien, er moet een rubber ring worden vervangen.
of dat duurzaam is mag je zelf beoordelen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 april 2006 @ 14:42:12 #161
147643 ristretto
Totaly Espresso addicted
pi_37311783
Hallo, ik was wat aan het surfen en kwam dit forum tegen. Ben zelf totaal verslaafd aan espresso etc. Ik brand inmiddels mijn eigen bonen en stunt wat met latte art. (beginners niveau)
Hardware is inmiddels al 4 keer geupgrade, dus begint eer ge begint aan deze hobby...

Nu zag ik nogal wat staan over molens. Ik heb op dit moment een mini mazzer die in de verkoop staat. Misschien iemand geintereseerd?

Verder heb ik ook nop wel wat tips.

www.toomuchcoffee.com staat ook zeer veel informatie, als je een vraag hebt dan kan je hem hier stellen en gegarandeerd dat je binnen een dag een antwoord heb van iemand. Veel Barista's uit nederland en europa hangen hier rond en kunnen zeker advies en tips geven.

www.home-barista.com is een amerikaanse variant met ook veel informatie.

Voor de echte liefhebbers worden er ook barista trainingen gegeven bij The Golden Coffee Box in Baarn (geloof ik) 1 middag 49 euro
Ik ga zelf volgende maand. Ben benieuwd. De laatste workshop (Latte Art) was errug leuk, maar ook frustrerend. Waarom kan hij het zo makkelijk in ik niet...

Als er iemand geinteresseerd is in de molen dan hoor ik het wel. Hij is 6 maandjes oud en het slachtoffer van upgrade fever geworden.
  woensdag 26 april 2006 @ 15:02:24 #162
120482 mirugai
very fishy
pi_37312380
quote:
Op woensdag 26 april 2006 14:42 schreef ristretto het volgende:
Als er iemand geinteresseerd is in de molen dan hoor ik het wel. Hij is 6 maandjes oud en het slachtoffer van upgrade fever geworden.
Wat voor molen heb je nu dan? En wat is de rest van je hardware?
pi_37312515
quote:
Op woensdag 26 april 2006 14:42 schreef ristretto het volgende:
Als er iemand geinteresseerd is in de molen dan hoor ik het wel. Hij is 6 maandjes oud en het slachtoffer van upgrade fever geworden.
En wat moet ie kosten
Oh, and that's a bad miss!
  woensdag 26 april 2006 @ 15:12:57 #164
147643 ristretto
Totaly Espresso addicted
pi_37312748
BFC Junior Plus e61 Enkelgroeps, Iroast koffiebrander, Mini Mazzer Electronic (in aantocht).
http://www.bfcsrl.it/prodotti.asp?id_cat=1&id_prod=32


350 euro vind ik zelf een goede en faire prijs, dan brand ik er ook nog wat verse India Monsooned Malabar Mocca bij (bijzondere koffie)

Hij is aangekocht In Voorburg voor 469.
  woensdag 26 april 2006 @ 15:23:14 #165
147643 ristretto
Totaly Espresso addicted
pi_37313080
Het gaat dus om de Mini Mazzer, zwart van kleur. Niet de Electronic version, maar met Doser (net als bij de espressoshops, 7 gram per doorhaal)
  woensdag 26 april 2006 @ 16:54:12 #166
52216 pdiscs
Spruitjes zijn vies!
pi_37315866
quote:
Op woensdag 26 april 2006 13:40 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De francis francis is een prachtig apparaat, ik heb het nu een jaar of, wat zal het zijn, 5 a 6, en wordt dagelijks gebruikt.
Hij begint nu de eerste slijtage te laten zien, er moet een rubber ring worden vervangen.
of dat duurzaam is mag je zelf beoordelen.
Op kieskeurig klaagt men over roest en ik zie ook heel vaak dat de drukmeter defect is...
  woensdag 26 april 2006 @ 17:12:13 #167
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_37316519
quote:
Op woensdag 26 april 2006 16:54 schreef pdiscs het volgende:

[..]

Op kieskeurig klaagt men over roest en ik zie ook heel vaak dat de drukmeter defect is...
De X1 heeft geen drukmeter, en roesten, tja, dat doet ie van mij geheel niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 27 april 2006 @ 10:06:07 #168
52216 pdiscs
Spruitjes zijn vies!
pi_37336981
quote:
Op woensdag 26 april 2006 17:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De X1 heeft geen drukmeter, en roesten, tja, dat doet ie van mij geheel niet.
Oeps ... ik bedoel natuurlijk de temperatuur meter.
  donderdag 27 april 2006 @ 10:08:36 #169
52216 pdiscs
Spruitjes zijn vies!
pi_37337044
quote:
Op woensdag 26 april 2006 17:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De X1 heeft geen drukmeter, en roesten, tja, dat doet ie van mij geheel niet.
Kun je mij (een leek) trouwens uitleggen wat het verschil is tussen een "gewone" X1 en een X1 Trio?

Als ik zo'n ding koop, dan moet ik mijn trouwe Senseo vaarwel zeggen. Kun je met een espresso apparaat ook een "normaal" bakkie koffie maken?
pi_37337347
quote:
Op donderdag 27 april 2006 10:08 schreef pdiscs het volgende:

[..]

Kun je mij (een leek) trouwens uitleggen wat het verschil is tussen een "gewone" X1 en een X1 Trio?

Als ik zo'n ding koop, dan moet ik mijn trouwe Senseo vaarwel zeggen. Kun je met een espresso apparaat ook een "normaal" bakkie koffie maken?
gewoon ff. googlen: 'The innovative Trio extraction group allows you to select the espresso that you want – long, normal or ristretto – with an intuitive rotation of the filter holder.'

In cafe's wordt een gewoon kopje koffie ook met espressoapparaten gemaakt, dus dat lukt me een espressomachine. Om een mok koffie te maken en zeker als het filterkoffie kwaliteit is lijkt me zo'n machine niet echt geschikt.
  donderdag 27 april 2006 @ 15:53:50 #171
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_37347285
Heb ff met een (ex) dealer van Francis Francis geproken, maar raad dus nu af zulks een apparaat te kopen, veel, heel veel problemen, enorm slechte tot geen service en hoge rekeningen voor reparaties.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_37355450
Nou ja, dan maar een La Marzocco - http://www.lamarzocco.com/

De machines van Kees van der Westen zijn ook wel cool. Volgens mij zit daar een LaMarzocco "in" . http://www.keesvanderwesten.com/index2.html
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  donderdag 27 april 2006 @ 22:14:21 #173
147643 ristretto
Totaly Espresso addicted
pi_37360111
kees van der westen ......kwijl kwijl
  vrijdag 28 april 2006 @ 10:32:46 #174
52216 pdiscs
Spruitjes zijn vies!
pi_37369819
quote:
Op donderdag 27 april 2006 15:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb ff met een (ex) dealer van Francis Francis geproken, maar raad dus nu af zulks een apparaat te kopen, veel, heel veel problemen, enorm slechte tot geen service en hoge rekeningen voor reparaties.
Ik las ergens dat FrancisFrancis nog niet zo lang geleden door Illy is overgenomen. Daarna hebben ze een aantal kwaliteits-verbeterende maatregelen doorgevoerd, waaronder:
- Andere "koperen" boiler
- Het plaat-materiaal krijgt voordat het gespoten wordt een roest-werende coating.
  vrijdag 28 april 2006 @ 10:34:50 #175
52216 pdiscs
Spruitjes zijn vies!
pi_37369867
quote:
Op donderdag 27 april 2006 19:55 schreef tim2308 het volgende:
Nou ja, dan maar een La Marzocco - http://www.lamarzocco.com/

De machines van Kees van der Westen zijn ook wel cool. Volgens mij zit daar een LaMarzocco "in" . http://www.keesvanderwesten.com/index2.html
"Tikkeltje" duurder spul.

Ik ben uiteraard geen kenner, maar volgens mij hebben ze zo'n ding bij Miss Diverso op de kleine Berg in Eindhoven staan. Kan dat kloppen?
  vrijdag 28 april 2006 @ 14:48:59 #176
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_37377283
Voordat je naar zo'n cursus gaan moet je echt wel ff een jaar zelf geprutst hebben. Ik zit nu al bijna een jaar in het leerproces, eerst zelf cappuccino gemaakt, dan kijken hoe het echt moet, en nu zit ik een de pre-latte fase. Laatst had ik per ongeluk het Apple logo op m'n cappuccino gemaakt. Dat zag er best mooi uit, maar het was niet expres. Ik maak nu steeds cappuccino die bruin is van de bovenkant, en daaronder zit het schuim. Latte art krijg ik niet voor elkaar.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zaterdag 29 april 2006 @ 12:18:52 #177
147643 ristretto
Totaly Espresso addicted
pi_37399290
Hoi Faberic,

Bedankt voor de tip. Ik ben inmiddels al een jaartje of 5 bezig met espresso. Dus de workshop is goed besteed, bedankt voor je zorgen. Een rosetta of appeltje lukt me nu wel eens. Der laatste tijd meer met het branden aan het expirimenteren.
pi_38076740
Hey wat een leuk topic is dit...

Na jaren koffie en espresso te hebben gemaakt met een 'Coffee Gaggia' hebben we nu een gebruikte en gereviseerde Cimbali Junior /D gekocht. Onze groene Arabica boontjes kopen we al lange tijd (meer dan 4 jaar) bij Ivo van der Putten (ongebrand.nl) Ivo is een hardloop maatje van mij. Branden deden we tot voor kort met de HPR brander, die inmiddels de geest gegeven heeft en vervangen is door de I-Roast2. Onze favoriete koffie is de Yirgacheffe.

Het is nog steeds niet eenvoudig om een goede Cappuccino te maken met perfect opgeschuimde melk.

Onze hardware is de volgende:
- Cimbali Junior /D + ontharder/ontkalker
- Mazzer Super Jolly
- I-roast2 brander

De koffie hoek ziet er inmiddels zo uit:




[ Bericht 7% gewijzigd door Espresso.Lover op 22-05-2006 10:50:36 ]
  maandag 22 mei 2006 @ 11:44:24 #179
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_38078476
quote:
Op maandag 22 mei 2006 10:38 schreef Espresso.Lover het volgende:
Hey wat een leuk topic is dit...

Na jaren koffie en espresso te hebben gemaakt met een 'Coffee Gaggia' hebben we nu een gebruikte en gereviseerde Cimbali Junior /D gekocht. Onze groene Arabica boontjes kopen we al lange tijd (meer dan 4 jaar) bij Ivo van der Putten (ongebrand.nl) Ivo is een hardloop maatje van mij. Branden deden we tot voor kort met de HPR brander, die inmiddels de geest gegeven heeft en vervangen is door de I-Roast2. Onze favoriete koffie is de Yirgacheffe.

Het is nog steeds niet eenvoudig om een goede Cappuccino te maken met perfect opgeschuimde melk.

Onze hardware is de volgende:
- Cimbali Junior /D + ontharder/ontkalker
- Mazzer Super Jolly
- I-roast2 brander

De koffie hoek ziet er inmiddels zo uit:
[afbeelding]

Ziet er goed uit.

Wat lukt niet bij het Opschuimen?? Dat is namelijk mijn inziens een stuk makkelijker dan alle afstellingen van branden, en koffie zetten goed krijgen.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 22 mei 2006 @ 11:45:03 #180
120482 mirugai
very fishy
pi_38078495
Ha, leuk, nog een Junior eigenaar. Wat voor stoomtip heb jij op je machine zitten?
Doe je het onderhoud zelf en zo ja, wat doe je dan precies?
  maandag 22 mei 2006 @ 11:48:47 #181
120482 mirugai
very fishy
pi_38078606
quote:
Op maandag 22 mei 2006 11:44 schreef Chielus het volgende:
Wat lukt niet bij het Opschuimen?? Dat is namelijk mijn inziens een stuk makkelijker dan alle afstellingen van branden, en koffie zetten goed krijgen.
Ik heb ook nog problemen met perfecte microfoam. Komt denk ik vooral door de stoomtip die ik nu heb (de 'nieuwere' rvs tip van Cimbali). Alleen als ik behoorlijk veel melk opschuim krijg ik soms heel mooie microfoam.
Met m'n Rancilio was het een stuk makkelijker en heb ook een paar keer achter een La Marzocco gewerkt en daarop is het echt heel simpel.
pi_38079295
Ik ga morgen beginnen als barista! Eerste les! Tips?

Ik houd zelf erg van goede en verse espresso, maar heb nog geen budget voor een eigen machine. Ik heb dus niet zoveel ervaring. Thuis behelp ik me met een bialetti moka-express, waar ik overigens best goed resultaat uit haal (beter dan je verwacht van zo'n alu-potje). Ik haal meestal koffie bij de InProc op de Denneweg in Den Haag. Ze branden zelf in de winkel, verser dan Simon Levelt (of supermarktkoffie ).
" there is nothing to not be amazed at "
pi_38082569
quote:
Wat lukt niet bij het Opschuimen?? Dat is namelijk mijn inziens een stuk makkelijker dan alle afstellingen van branden, en koffie zetten goed krijgen.
De foam is nog te grof en bevat te veel bellen, is vast een kwestie van veel doen.

De juiste machine instellingen, branden en malen zijn (in mijn ogen) eenvoudiger. Het kost wel veel tijd om alle instellingen kloppend te krijgen, maar dan heb je ook een perfecte espresso.
pi_38082883
quote:
Op maandag 22 mei 2006 11:45 schreef mirugai het volgende:
Ha, leuk, nog een Junior eigenaar. Wat voor stoomtip heb jij op je machine zitten?
Doe je het onderhoud zelf en zo ja, wat doe je dan precies?
De standaard stoomtip zit er nog op. Het messing spuitstukje met twee gaatjes aan de zijkant.

Wat betreft het onderhoud, dat doe ik inderdaad zelf. Het waterfilter 1 tot twee keer per jaar regenereren met zout, elke maand backflushen met Eco-Super, bruisplaatje losnemen en schoonmaken met een stug borsteltje. Ook de cups regelmatig met een 'groen' schuursponsje reinigen zodat er geen zwarte koeklaag gaat vastzitten.
  maandag 22 mei 2006 @ 14:02:07 #185
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_38082927
quote:
Op maandag 22 mei 2006 13:51 schreef Espresso.Lover het volgende:

[..]

De foam is nog te grof en bevat te veel bellen, is vast een kwestie van veel doen.

De juiste machine instellingen, branden en malen zijn (in mijn ogen) eenvoudiger. Het kost wel veel tijd om alle instellingen kloppend te krijgen, maar dan heb je ook een perfecte espresso.
Idd, een kwestie van veel oefenen, ik ben meestal nog teveel melk kwijt voor een kopje, maar krijg het ondertussen wel aardig onder de knie.
Tis een kwestie van het stoompijpje op de juiste hoogte in de bker te houden. En op tijd stoppen.
Welke melk gebruik je? Dat heeft bij mij ook wel eens diverse resulataten opgeleverd. Momenteel gebruik ik Domo lang lekker.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_38083079
quote:
Welke melk gebruik je? Dat heeft bij mij ook wel eens diverse resulataten opgeleverd. Momenteel gebruik ik Domo lang lekker.
We hebben nu 'Milsanie - houdbare magere melk'. Wat ik zo hier en daar lees moet volle melk betere resutaten geven.
  maandag 22 mei 2006 @ 14:17:47 #187
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_38083460
Idd, volle melk geeft veel betere resultaten, door het vetgehalte krijg je iig een stuk meer en volgens mij ook beter schuim. Koop iig geen Cappucino-melk, pure geldklopperij en het is niet eens zo lekker.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 22 mei 2006 @ 15:22:41 #188
120482 mirugai
very fishy
pi_38085822
quote:
Op maandag 22 mei 2006 14:00 schreef Espresso.Lover het volgende:
[..]
De standaard stoomtip zit er nog op. Het messing spuitstukje met twee gaatjes aan de zijkant.


Heb je de tip rechts op de foto? Zo ja, vergeet 't dan maar. Praktisch onmogelijk om daar goede foam, om maar niet te spreken van microfoam mee te maken. Heb 't op coffeegeek en alt.coffee nagevraagd en opgezocht. Ik heb nu dus de linker en heb drie gaten dichtgestopt. Na veel oefenen kan ik nu eindelijk redelijke foam eruit krijgen en soms mooie microfoam.
  maandag 22 mei 2006 @ 15:49:01 #189
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_38086753
quote:
Op maandag 22 mei 2006 14:17 schreef Chielus het volgende:
Idd, volle melk geeft veel betere resultaten, door het vetgehalte krijg je iig een stuk meer en volgens mij ook beter schuim. Koop iig geen Cappucino-melk, pure geldklopperij en het is niet eens zo lekker.
Volle melk beter? Hmmm, ik dacht nu juist dat het het eiwit was dat zorgde voor de stabiliteit van het schuim. En vet werkt dat tegen. (bv het schuim op bier is daar een mooi voorbeeld van)
Mijn ervaring is juist dat magere melk beter schuimt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 22 mei 2006 @ 15:50:37 #190
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_38086812
Zag trouwens afgelopen zaterdag spuitbus met cappuchino melk bij de REAL, gewoon zo uit de spuitbus je melkschuim...
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_38087136
quote:
Heb je de tip rechts op de foto?
Ja, de rechter tip, de spijker op z'n kop. Weet jij hoe en waar ik aan een andere tip kan komen?

Kun je deze oude tip los schroeven?
  maandag 22 mei 2006 @ 16:22:13 #192
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_38088162
quote:
Op maandag 22 mei 2006 15:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Volle melk beter? Hmmm, ik dacht nu juist dat het het eiwit was dat zorgde voor de stabiliteit van het schuim. En vet werkt dat tegen. (bv het schuim op bier is daar een mooi voorbeeld van)
Mijn ervaring is juist dat magere melk beter schuimt.
Idd zou je "technisch" gezien wel gelijk moeten hebben, maar m'n ervaring wijst juist op het tegenovergestelde. Misschien dat het niet gaat om de eiwitten die je opschuimt...

Golden Coffee Box:
quote:
2. Gebruik ijskoude en liefst volle melk
Vul het kannetje maximaal voor de helft met koude melk. Met halfvolle melk kunt u ook mooi schuim maken, maar dit is natuurlijk iets minder romig. Wij raden u af om houdbare melk te gebruiken ook al lijkt dit praktisch, al was het alleen al vanwege de aparte bijsmaak die uw koffie zeker geen recht doet.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 22 mei 2006 @ 16:28:30 #193
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_38088443
Wat vinden jullie van de Espresso apparaten die gebruik maken van sachets ESE (van oa, Illy & Lavazza) ?
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 22 mei 2006 @ 17:18:54 #194
120482 mirugai
very fishy
pi_38090612
quote:
Op maandag 22 mei 2006 15:58 schreef Espresso.Lover het volgende:
Ja, de rechter tip, de spijker op z'n kop. Weet jij hoe en waar ik aan een andere tip kan komen?
Kun je deze oude tip los schroeven?
Yep, de tip is zonder problemen los te schroeven met een steeksleutel.
M'n stoomtip heb ik gehaald bij Peeze in Arnhem (www.peeze.nl). Gewoon ff. bellen met de technische dienst. Je kunt er ook voor andere onderdelen voor je Cimbali terecht.
pi_38094144
Thanks... uitstekende tip! en was inderdaad eenvoudig los te nemen.
pi_38094240
quote:
Wat vinden jullie van de Espresso apparaten die gebruik maken van sachets ESE (van oa, Illy & Lavazza) ?
In mijn ogen is dit niet echt vers, ik heb er echter geen ervaring mee en kan daar dus geen 'deskundig' oordeel over vellen.
  dinsdag 23 mei 2006 @ 18:34:53 #197
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38131666
Whahoe. Vandaag de doorbraak. Eindelijk iets wat op latte art lijkt, en dan op commando. Dit mag wel, nadat ik maanden geleden met latte-art in aanraking kwam.
Hier dan een mooie klikbare pic:

- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 23 mei 2006 @ 18:35:40 #198
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38131687
Hij was trouwens lekker
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_38135936
quote:
Whahoe. Vandaag de doorbraak. Eindelijk iets wat op latte art lijkt, en dan op commando. Dit mag wel, nadat ik maanden geleden met latte-art in aanraking kwam.
Niet slecht...ga zo door en je staat over twee jaar op de kampioenschappen
  dinsdag 23 mei 2006 @ 21:05:17 #200
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38137501
quote:
Op dinsdag 23 mei 2006 20:27 schreef Espresso.Lover het volgende:

[..]

Niet slecht...ga zo door en je staat over twee jaar op de kampioenschappen
EN DAN HIERRRRRRRR
FABERIC
Slechts zeventien jaar, maarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr zeer getalenteerd!!!!

F A B E R I C
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')