Ik vind het wel iets hebben dat er maar een paar standaardfiguren zijn: het blaadje, het appeltje en het hartje (voor filmpjes zie latteart.org), omdat je de kunde ervan kan aflezen en het lastig is om ze perfect te krijgen (vgl. de verplichte oefeningen bij sommige sporten). Maar er is natuurlijk niks wat je belemmerd om creatief los te gaan. Op het NK latte art was er bijvoorbeeld een deelnemer (uit Den Haag geloof ik), die met hele andere figuren kwam.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 11:33 schreef Zeste het volgende:
Ziet er heel cool uit! Wat alleen wel jammer is is dat je weinig "originele" creaties ziet maar heel vaak dezelfde. Is het juist de bedoeling om de "standaard" figuren zo mooi mogelijk te maken of moet je juist origineel zijn?
[afbeelding]
Verse bonen!! Een vriend van me heeft op z'n Rancilio wel 'ns een cremalaag van zeker een centimeter gehad. Hij had het op coffeegeek.com gevraagd en daar vertelde men dat je supervers gebrande bonen moet gebruiken als het je puur om de dikte van de cremalaag gaat. En natuurlijk de goede maling, druk etc. dat spreekt voor zich.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 11:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Voor latteart Cappucino en cacao, met of zonder? heeft nog wat meer foto´s
IK vraag me af hoe je de crema op een espresso zo mooi en dik krijgt. Heb de indruk dat ik niet alle factoren in de hand heb.
Het heeft te maken met optimale maling, druk, vetgehalte van de bonen (?) temperatuur (?) water (?)
Wat ik er zo van zie is het exact hetzelfde model als de Vibiemme domobar. Goed apparaatje.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 17:01 schreef faberic het volgende:
Ik heb een Isomac Itala, een zusje van de Isomac Zaffiro.
E61 groep, de enkele boiler is wat irritant, maar het maakt heerlijke espresso (aldus reviews van de zaffiro en mijn ervaring, de itala ziet er exact hetzelfde uit, maar alleen andere kleur knopjes, en misschien een goedkopere case). Het stoomkraantje is ook een goede, geen froth-aider, maar keiharde stoom (met whirlpoolen totaal geen moeite). Ik schiet alleen steeds uit bij het surfen op het melkoppervlak, dan schieten er weer grote belletjes bij in. Irritant, vandaag weer gebeurd.
heel flauw, maar het is wel zo: veel oefenen. Prof. barista's hebben er ook vele maanden tot jaren over gedaan om het perfect te krijgen. Deze kerel (jimseven) is goed: http://www.youtube.com/?v=-wPwbVR242U (het ziet er zoooo makkelijk uit )quote:Latte-art zou ik zo graag willen leren, ziet er zo leuk uit, maar dat perfecte microfoam wil maar niet. Iemand tips?
Het is je hobby dus je zult nog wel gaan experimenteren met versgebrande bonen en dan zal je waarschijnlijk niet meer zo snel naar Levelt gaan als je dat hebt geproefd. En een goede maler is minimaal, mischien belangrijker dan de machine. Dat zul je op de coffegeeks en coffeekids al wel gevonden hebben. Met een goede maler en matige machine haal je betere resultaten dan met een goede machine en matige maler. Je bepaalt met de maling ook de doorlooptijd, welke essentieel is voor een espresso.quote:Over die cremalaag:
Lukt wel aardig met mijn Isomac. Geen centimeters, maar toch een behoorlijke, zeker voldoende voor een latte-art. Ik heb geen koffie-maler, en als ik die koop wil ik toch wel een goede. Maar verse, gemalen koffie van Simon Levelt is ook lekker.
Je neemt me in de zeik. Toch?quote:Op dinsdag 14 februari 2006 12:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat trouwens ook helpt is water te nemen wat je voordat je het in de espresso apparaat goed met lucht in contact te komen (paar keer overgieten) en wat goed koud is. De lucht in het foam moet toch ergens vandaan komen.
Nou eigenlijk nietquote:
Crema is that sweet layer of thick effervescent bubbles on the top of a well prepared espresso. For starters, the crema consists mainly of carbon dioxide that has been liberated from the coffee bean fibres during the brewing process.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 13:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nou eigenlijk niet
Waar dacht je dat de lucht in de belletjes vandaan komt? dat zijn in water opgeloste gassen, die door de verhitting vrij komen en door aller zaken in de koffie een tijdje gebonden worden tot schuim.
CO2 ? Goh, dat wist ik niet, het smaakt namelijk helemaal niet zuur.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 14:34 schreef mirugai het volgende:
[..]
Crema is that sweet layer of thick effervescent bubbles on the top of a well prepared espresso. For starters, the crema consists mainly of carbon dioxide that has been liberated from the coffee bean fibres during the brewing process.
Hoe kan je 7 gr. koffie zo aantampen dat je na 25 sec. pas op 25 ml zit? Dat lukt mij echt nooit. Als ik 50 ml. espresso wil hebben moet ik die enkele piston vullen met zo'n 11 gram koffie.... Bij de dubbele piston lukt me het bijna nooit om langzaam te laten druppen.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 11:48 schreef mirugai het volgende:
[..]
Verse bonen!! Een vriend van me heeft op z'n Rancilio wel 'ns een cremalaag van zeker een centimeter gehad. Hij had het op coffeegeek.com gevraagd en daar vertelde men dat je supervers gebrande bonen moet gebruiken als het je puur om de dikte van de cremalaag gaat. En natuurlijk de goede maling, druk etc. dat spreekt voor zich.
De machine maakt ook zoveel verschil uit. Heb een keertje op een Kees vd. Westen La Marzocco mogen spelen (zo'n beetje de beste machines die er bestaan) en daar kreeg ik met m'n beperkte techniek en zonder de machine te kennen cremalagen van zeker een centimeter uit, de crema liep uit de piston als dikke stroop!
De perfecte espresso ( http://www.cimbali.it/en/RealExpress.asp ):
* 25/30 water cc in 25/30 seconds
* Coffee Dose: 7 gr.
* Correct coffee granulometry (which allows 1 ml percolation in 1 second)
* Temperature on the coffee panel: between 88 and 92° C
* Pump pressure: 9 b
(Cappuccino: http://www.cimbali.it/en/RealCappHow.asp )
Een goede molen is zeer belangrijk voor de kwaliteit , ik heb ook gehoord dat een andere filter in de filterhouder (LaMarzocco filter) verschil geeft in de cremalaag.
Je hebt geen eigen maler, toch? Met de maling kun je de doorlooptijd regelen. De 'espressomaling' bij shops als Simon Levelt, daar klopt geen zak van. Is toch bij iedere machine anders en luistert heel nauw. Maar wat ik begrepen heb van prof. barista's is dat die de hoeveelheid koffie op gevoel bepalen en meestal meer dan die 7 gram is.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:03 schreef faberic het volgende:
[..]
Hoe kan je 7 gr. koffie zo aantampen dat je na 25 sec. pas op 25 ml zit? Dat lukt mij echt nooit. Als ik 50 ml. espresso wil hebben moet ik die enkele piston vullen met zo'n 11 gram koffie.... Bij de dubbele piston lukt me het bijna nooit om langzaam te laten druppen.
tis een spel tussen, hoeveelheid koffie, de grofheid van de maling, het aandrukken van de koffie en de druk.quote:Op dinsdag 14 februari 2006 20:03 schreef faberic het volgende:
[..]
Hoe kan je 7 gr. koffie zo aantampen dat je na 25 sec. pas op 25 ml zit? Dat lukt mij echt nooit. Als ik 50 ml. espresso wil hebben moet ik die enkele piston vullen met zo'n 11 gram koffie.... Bij de dubbele piston lukt me het bijna nooit om langzaam te laten druppen.
Nope. Ik ben al een lange tijd aan het overwegen om ermee te beginnen met een I-Roast. Ongebrande bonen kun je lang bewaren en het lijkt me leuk bonen te branden zoals je ze zelf wilt hebben (ik houd niet van al te donkere bonen bijv.). Maar wat me tegenhoudt is dat het een vak is en ik me afvraag of je goede resultaten kunt krijgen. Zoals de prof. branders zul je het wel nooit krijgen, maar als je voldoende tot goed zelf kunt branden ben ik al tevreden denk ik. De bronnen op het internet zijn er wat dat betreft niet duidelijk in en er wordt hierover nogal wat heen en weer gediscussieerd.quote:Op donderdag 16 februari 2006 12:26 schreef Pietverdriet het volgende:
Brand jij zelf, Mirugai?
Ik maak gebruik van flickr.com om foto's te hosten. Gewoon een gratis account aanmaken en je kunt foto's van je computer uploaden.quote:Op vrijdag 3 maart 2006 15:09 schreef gamgra het volgende:
Natuurlijk heb ik foto's van mijn set-up, weet echter niet hoe ik die foto's toe moet voegen aan mijn reply , ik heb geen home page, ik heb al gekeken maar volgens mij kan ik geen foto's vanuit mijn C: documenten / afbeeldingen invoeren, misschien kan iemand me een hint geven.
Dat ie een item wat ze gewoon inkopen,quote:Op zondag 5 maart 2006 11:24 schreef tim2308 het volgende:
Ik dacht dat je smaak had
Er is trouwens op TV Gelderland een espresso test geweest. Hoewel ik wel een beetje twijfel aan de uitslag (zo werden er espressos doorgegeven zonder crčmelaag) bij deze de uitslag
1. Perla Excellent
2. Illy
3. DE Espresso
4. Simon Lévelt
5 Lavaza
6. Fairtrade espresso
7. Edah huismerk
De nummer één vond ik zeer verrassend... Alleen jammer dat ze Peeze niet hadden meegenomen, toch bij uitsteek dč Gelderse espresso...
Wat vind je tzrouwens van de amerikaanse gewoonte koffiebonen na het branden in te vriezen?quote:Op zondag 5 maart 2006 12:04 schreef gamgra het volgende:
@ Pietverdriet,
Tot op heden gebruik ik uitsluitend Arabica, de plaats van origin is wel verschillend.
Voor normaal gebruik brand ik per keer 200 gram "Unwashed Brasil Arabica Cerrado NY2" en vermeng deze met 200 gram "Washed Colombia Arabica Supremo Popayan".
De laatste tijd wordt er veel gesproken over de het gebruik van een of andere Robusta soort die een fijne Aromatische invloed zou hebben.
Zelf heb ik geen ervaring met eender welke Robusta soort.
@ all,
Voor echte crema is VERS gebrand en vers gemalen koffie een must!!, zelf brand ik wekelijks 4 a 500 gram.
Onder vers gebrand voor eigen gebruik versta ik van 1 dag tot maximaal tien dagen oud, daarna gaat de Crema achteruit.
gamgra
Na, Robusta voor de aroma´s? Pah, Robusta is vooral goedkoop en zuur.quote:Op zondag 5 maart 2006 12:32 schreef NoSigar het volgende:
Uiteindelik vind ikzelf "barista'van Simon Levelt nog de beste die ik geprobeert heb. Daar zit een beetje robbusta in voor 'fijne Aromatische invloed'. Het is iig niet de meest donkere koffie die ze daar hebben, wel erg samakkvol.
Je kent het niet hé? Mag je best zeggen hoor.quote:Op zondag 5 maart 2006 12:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Na, Robusta voor de aroma´s? Pah, Robusta is vooral goedkoop en zuur.
die melange die je hebt, nee, maar Robusta bonen ken ik maar al te goed.quote:Op zondag 5 maart 2006 14:26 schreef NoSigar het volgende:
[..]
Je kent het niet hé? Mag je best zeggen hoor.
Ik denk dat je je vergist hebt?quote:Op zondag 5 maart 2006 14:36 schreef faberic het volgende:
Als ik het goed heb, wordt de smaak van espresso's gedragen op Lipides, ook wel vetten genoemd. Arabica bonen bevatten meer van deze Lipiden, wat voordelig is (meer smaak), en nadelig (Lipiden dragen ook de slechte smaken). Robusta bonen bevatten minder lipiden, dus slechte robusta bonen zullen nog altijd beter smaken dan slechte Arabica bonen. Maar de beste arabica bonen overtreffen nooit robustabonen. Waarom ze in een blend veel gebruikt worden weet ik niet.
ojee, beetje mislukte zin. Ik pas het ff aan.quote:
Leuke setupquote:Op vrijdag 3 maart 2006 15:37 schreef mirugai het volgende:
Hier een fotootje van m'n setup:
[afbeelding]
M'n maler is nu nog de Rocky van Rancilio en die is niet slecht. Tzt wil ik upgraden naar een Mazzer mini electronic of een Cimbali junior maler.
Hey, ik krijg er trek van. Ik denk dat ik er nog eentje ga zetten![]()
Geen idee. Rocky's staan niet vaak 2e hands te koop. Op marktplaats/speurders en ebay.de kun je 2e hands commerciele/professionele malers vinden.quote:Op maandag 6 maart 2006 17:31 schreef Brentmeister het volgende:
Wat kost zo'n maler ongeveer, zoals jij daar hebt staan(2e hands)
Nieuw dan?quote:Op maandag 6 maart 2006 19:08 schreef mirugai het volgende:
[..]
Geen idee. Rocky's staan niet vaak 2e hands te koop. Op marktplaats/speurders en ebay.de kun je 2e hands commerciele/professionele malers vinden.
+quote:Op maandag 6 maart 2006 10:13 schreef timpie82 het volgende:
Ik ga binnenkort ook eens bestellen bij ongebrand.nl, blijkbaar doen er dat toch meer hier. Daarna ga ik eens verder experimenteren met smaken en melanges. Robusta wordt toch ook toegevoegd voor een dikkere crčma?(en omdat het goedkoper is uiteraard)
Geen idee, maar deze voldoet nog aan mijn verwachtingen en gaat voorlopig ook nog niet wegquote:Op dinsdag 7 maart 2006 20:17 schreef tim2308 het volgende:
Mooie setup! Goeie deal, die molen voor 30 euro!! Volgens mij krijg je er zo paar honderd euro voor...
Omschrijving is overdreven imho, maar vooral cappuccino is erg lekke rvan deze bonenquote:Op dinsdag 7 maart 2006 20:41 schreef NoSigar het volgende:
Hehe, kun je nog mindere sterke koffie proeven?
Blanche Dael Caffe Ristretto
Een speciale specialiteit van het huis Blanche Dael. Ontstaan uit de proeftuin van hun eigen Coffeelovers. Een smaak explosie van 7cl. De magistrale arabica's van deze melange staan onder toezicht van enkele zware Robusta's, naar Italiaans voorbeeld. De melange is ook op een typische manier gebrand. Langer, zwarter. Resultaat is een perfecte basis voor Ristretto, espresso en cappuccino. U bent gewaarschuwd.
Smaaktype volgens Blanche Dael: ZEER KRACHTIG.
Mooi apparaat, dat is toch met de Faema e-61 druk groep (of soortgelijk)?quote:Op dinsdag 7 maart 2006 21:36 schreef faberic het volgende:
Ik volg de trend maar, en post ook ff wat pics (alle pics zijn klikbaar):
Mijn Isomac apparaat (Nauw verwant aan de Isomac Zaffiro):
[[url=http://members.lycos.nl/snaab/isomac_small.jpg]afbeelding][/url]
Inderdaadquote:Op dinsdag 7 maart 2006 22:15 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Mooi apparaat, dat is toch met de Faema e-61 druk groep (of soortgelijk)?
Geen idee...quote:Wat is nu eigenlijk het verschil tussen die Isomac of het redelijk vergelijkbare apparaat van Vibiemme of voor mij part het private label van Levelt (heeft ook zo'n soort machine)?
Volgens mij is er weinig verschil tussen deze Isomac en de Vibiemme (domobar). Dezelfde zetgroep, soortgelijke boiler en allebei een vibratiepomp.quote:Op dinsdag 7 maart 2006 22:15 schreef Richie_Rich het volgende:
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen die Isomac of het redelijk vergelijkbare apparaat van Vibiemme of voor mij part het private label van Levelt (heeft ook zo'n soort machine)?
Onderbouwing?quote:Op woensdag 8 maart 2006 19:09 schreef Richie_Rich het volgende:
Nee
De consumentenbond kijkt altijd naar de prijs/kwaliteit verhouding en in deze prijsklasse zal dit machientje vast de beste kwaliteit opleveren. Ik heb ooit iets soortgelijks gehad en wat je eruit krijgt is sterke koffie, vergelijkbaar met wat je uit een mokapotje krijgt, maar zeker geen espresso en dan hebben we het nog niet eens over de lage hoeveelheid stoom (voor het opschuimen van melk) uit zio'n machine. Een bekende van me heeft trouwens een dergelijke machine en is er enorm tevreden mee, maar ja, die vind afgrijselijke automatenkoffie ook goed te drinken, dus het is maar net je perceptie van wat goede koffie is hoe je deze machine beoordeelt. Een amateur barista maak je niet blij met zo'n apparaat.quote:Op woensdag 8 maart 2006 18:43 schreef maulibu het volgende:
Iemand ervaring met "DeLonghi BAR 14/BAR 20P" espresso apparaat? (beste koop volgens de consumentenbond)
Kan hier een beetje redelijke koffie uitkomen voor een amateur-barista?![]()
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |