abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_35857447
@ Maulibu

Espresso maken en drinken moet je leren precies zoals het leren rijden met fiets en auto, dus met vallen en opstaan.
Ik stel voor dat je gaat beginnen met een gebruikte machine, er staan er honderden op de Marktplaats en Ebay, geef vooral niet te veel geld uit voor je eerste machine.
Ga de machine bij de verkoper proberen, dan weet je zeker dat het allemaal werkt.
Misschien bij een van je vrienden of buren ook eens kijken wat zij voor spullen gebruiken, ik zou zeggen laat je eens uitnodigen voor een lekker bakkie.

Succes
gamgra
pi_35862024
quote:
Op woensdag 8 maart 2006 20:50 schreef gamgra het volgende:
@ Maulibu

Ik stel voor dat je gaat beginnen met een gebruikte machine, er staan er honderden op de Marktplaats en Ebay, geef vooral niet te veel geld uit voor je eerste machine.
Ga de machine bij de verkoper proberen, dan weet je zeker dat het allemaal werkt.
Misschien bij een van je vrienden of buren ook eens kijken wat zij voor spullen gebruiken, ik zou zeggen laat je eens uitnodigen voor een lekker bakkie.
Ik heb me ook al laten vangen met een gebruikte machine en ik zou het niet opnieuw doen. Het kan op het eerste zicht goedkoop lijken maar als de week erna de boiler stuk gaat omdat die vol kalk zit kan je weinig doen dan hem laten maken... In een winkel heb je dan tenminste nog garantie.
pi_35875378
quote:
Op woensdag 8 maart 2006 22:32 schreef timpie82 het volgende:

[..]

Ik heb me ook al laten vangen met een gebruikte machine en ik zou het niet opnieuw doen. Het kan op het eerste zicht goedkoop lijken maar als de week erna de boiler stuk gaat omdat die vol kalk zit kan je weinig doen dan hem laten maken... In een winkel heb je dan tenminste nog garantie.
Dan weet je dus waar je de volgende keer op moet letten. Als je er (nog) niet zo veel verstand van hebt is zoiets altijd lastig lastig. Vraag daarom hulp en tips van de kenners, in dit topic bijvoorbeeld Maar als je daar geen zin/tijd of wat dan ook voor hebt kan je wellicht beter voor nieuw gaan met garantie. Hoewel je je daar alsnog goed zal moeten laten voorlichten aangezien je wel iets wilt kopen wat je echt wil met zulke prijzen.
Oh, and that's a bad miss!
  donderdag 9 maart 2006 @ 13:23:53 #104
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35875896
@ malibu
JE moet het je ongeveer zo voorstellen. We hebben het over espresso machines die je moet vergelijken met een motor, de een hier rijdt Harley, de ander een racejapanner. Het apparaat waar je het over hebt is meer een spartamet, een prima ding in zijn klasse, maar een geheel andere klasse van gemotoriseerde tweewieler.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 9 maart 2006 @ 16:49:58 #105
120482 mirugai
very fishy
pi_35883386
quote:
Op donderdag 9 maart 2006 13:23 schreef Pietverdriet het volgende:
@ malibu
JE moet het je ongeveer zo voorstellen. We hebben het over espresso machines die je moet vergelijken met een motor, de een hier rijdt Harley, de ander een racejapanner. Het apparaat waar je het over hebt is meer een spartamet, een prima ding in zijn klasse, maar een geheel andere klasse van gemotoriseerde tweewieler.
hehehe, spartamet ... vroem vroem vroem

Eventjes visualiseren ... de Krups:


en de andere machine:

damn, lastige keuze
  donderdag 9 maart 2006 @ 18:02:37 #106
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35885657
Ik ga me maar weer eens op latte art concentreren. Ondanks dat het uit den boze is zal ik gewoon de hele dag door cappuccino/latte maken, om het te oefenen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 10 maart 2006 @ 16:06:09 #107
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_35913955
Ik was gisteren even in Milaan en zat dara in de ochtend ook even een cappuccino naar binnen te werken. Latte-art is daar helemaal ingeburged volgens mij. Met het grootste gemak tovert zo'n barista een mooi vormpje.


Persoonlijk vind ik het maar onzin
  vrijdag 10 maart 2006 @ 17:08:44 #108
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35916045
quote:
Op vrijdag 10 maart 2006 16:06 schreef Richie_Rich het volgende:
Ik was gisteren even in Milaan en zat dara in de ochtend ook even een cappuccino naar binnen te werken. Latte-art is daar helemaal ingeburged volgens mij. Met het grootste gemak tovert zo'n barista een mooi vormpje.


Persoonlijk vind ik het maar onzin
In frankrijk bestel je cappuccino, je krijgt koffie met melk, slagroom en cacao erbovenop. Dat is onzin!

zit je op een plek waar je het goed krijgt, is het weer niet goed...
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_35919664
Heb vandaag even de Perla bonen geprobeerd. Mijn eerste indruk is dat ze niet slecht zijn alleen iets de donker gebrand naar mijn smaak.
Helpt waar hij kan!
  vrijdag 10 maart 2006 @ 21:10:57 #110
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_35923074
quote:
Op vrijdag 10 maart 2006 17:08 schreef faberic het volgende:

[..]

In frankrijk bestel je cappuccino, je krijgt koffie met melk, slagroom en cacao erbovenop. Dat is onzin!

zit je op een plek waar je het goed krijgt, is het weer niet goed...
Spanje krijg je ook koffie met slagroom, gewoon vermelden dat je opgeschuimd melk wilt en geen slagroom
  dinsdag 14 maart 2006 @ 19:29:40 #111
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_36031911
Jahoe! Latte-art begint eraan te komen. Het melkschuim is nu mooi, zeker na wat ronddraaien, en ik kan nu prima cappuccino's schenken. Een vormpje maken lukt nog niet, maar er zit een lekkere schuimlaag tussen en onder de crema. Ik merkte trouwens een enorm smaakverschil. Als je de cappuccino lepelt in plaats van schenkt smaakt hij een stuk minder dan wanneer je alleen schenkt, de crema wordt dan mooi mee naar boven genomen en het schuim ligt niet op de crema, waardoor je die nog goed proeft. Voor lepelen zal er ook nog wel een betere techniek bestaan dan louter scheppen, maar ik zal ze nu gewoon blijven schenken.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_36036522
En op 11 april de barista kampioenschappen! Gaan jullie ook kijken?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_36053305
@ alle homebranders hier: Ik lees overal dat blending zo belangrijk is, de juiste mengeling van bonen vinden... Heb bij Ongebrand wat koffie besteld, zijn er mensen die zelf mengelingen maken of drinken jullie 1 soort puur?
pi_36100957
@Timpie,

Zelf heb ik experimenten uitgevoerd met een aantal verschillende bonen, dure en goedkopere soorten, uiteindelijk ben ik uitgekomen bij mijn huidige blend, de helft Unwashed Brasil Serrado en half Washed Colombia Supremo bonen, beiden Arabica.
Wordt wel afzonderlijk gebrand, de Unwashed Brasil geeft wel veel kaf tijdens de roast.

Deze blend wordt zowel in de Espresso machine als in het snelfilter apparaat gebruikt, geweldig aroma , vers gezet smaakt het voortreffelijk en dat voor een redelijke prijs.

gamgra
  vrijdag 17 maart 2006 @ 08:44:22 #115
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_36107567
Ik moet echt een maler gaan aanschaffen, want om goede 1mL/s shots te maken moet ik m'n filter helemaal volproppen, niet echt gezond voor het apparaat, en de koffie wordt er niet beter van. Heeft iemand tips voor een maler voor een beginner? Hij moet echt zeer fijn kunnen malen, echt superfijn, want dat heeft mijn apparaat nodig. Moet ik met een dure Mazzer Mini beginnen of kan het ook met een goedkopere? Als ik een maler heb ga ik ook proberen te branden met zo'n popcorn-machine, is dat ding niet met hete-lucht? Dat is dan precies hetzelfde als professionele branders....

Faberic.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 17 maart 2006 @ 08:49:56 #116
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_36107647
quote:
Op vrijdag 17 maart 2006 08:44 schreef faberic het volgende:
Ik moet echt een maler gaan aanschaffen, want om goede 1mL/s shots te maken moet ik m'n filter helemaal volproppen, niet echt gezond voor het apparaat, en de koffie wordt er niet beter van. Heeft iemand tips voor een maler voor een beginner? Hij moet echt zeer fijn kunnen malen, echt superfijn, want dat heeft mijn apparaat nodig. Moet ik met een dure Mazzer Mini beginnen of kan het ook met een goedkopere? Als ik een maler heb ga ik ook proberen te branden met zo'n popcorn-machine, is dat ding niet met hete-lucht? Dat is dan precies hetzelfde als professionele branders....

Faberic.
tchibo heeft een goedkope maler waarbij je de maalgraad in kan stellen.
29,90

http://www.tchibo.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/de/-/EUR/TdTchDisplayProductInformation-Start;sid=U7I1ykzqDdA1ywjwOho_rk9jCQyPHfbcY-c=?ProductID=5tQKZAMr__IAAAD43m8lwXuH&BackTo=Search
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 17 maart 2006 @ 09:10:05 #117
120482 mirugai
very fishy
pi_36107989
@faberic:
Ik zou minimaal kiezen voor een Solis molen. Die kosten rond de 80 euro geloof ik. Die leveren best een goede maling af alleen kan de fijnste malingsinstelling nog iets te grof voor een machine zijn; maar op het net kun je tweaks vinden waarmee je met die molens nog iets fijner kunt malen.
pi_36108655
[vrijdag 17 maart 2006 08:44[/url] schreef faberic het volgende:[/b]

Faberic.
[/quote]

Iets fatsoenlijks kost een paar centen, maar iets minders kun je echt niet gebruiken. Een molen is tamelijk belangrijk. Zelf heb ik een Nemox en die is redelijk. Ik zou een kijken naar de Rancillio Rocky bijvoorbeeld. En hier.
Maar aan goedkope heb je niets, daar wil je nu juist vanaf begrijp ik.

[ Bericht 1% gewijzigd door NoSigar op 17-03-2006 10:54:28 ]
Helpt waar hij kan!
pi_36110142
@Faberic,

Ook ik heb vroeger een Nemox gehad, eerste klas maler met conische schijven, het enige nadeel dat ik kan herinneren was dat er nogal wat statische koffie ronddwarelde, zeer nauwkeurig en fijn in te stellen.
Je kan hem natuurlijk niet vergelijken met de 400 + Euro kostende machines maar ik durf te zeggen dat het een excellente bonenmalers is.

!!!! Op Marktplaats staat er momenteel eentje.


Mijn mening over koffie roasters is intussen wel duidelijk, a waste of money, er zijn voldoende goedkope en leuke alternatieven.

gamgra
  vrijdag 17 maart 2006 @ 12:12:19 #120
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_36112487
Ik zal eens kijken naar de rancilio rocky. Een mazzer vind ik nog iets te duur, daar begin ik over een paar jaar wel aan.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_36117935
@gamgra: bedankt voor de tip van mengeling. Ik heb bij Ongebrand 5 soorten koffie besteld en ben volop aan het branden. Op dit moment krijg ik alweer bijna een vinger crèma op de shots, daarvoor doe je het uiteindelijk toch
  vrijdag 17 maart 2006 @ 17:21:37 #122
120482 mirugai
very fishy
pi_36122409
quote:
Op vrijdag 17 maart 2006 14:58 schreef timpie82 het volgende:
@gamgra: bedankt voor de tip van mengeling. Ik heb bij Ongebrand 5 soorten koffie besteld en ben volop aan het branden. Op dit moment krijg ik alweer bijna een vinger crèma op de shots, daarvoor doe je het uiteindelijk toch
Hoe smaakt het? Welke soorten heb je besteld en welke melanges ben je aan het uitproberen? Ben benieuwd.
pi_36148012
Ik heb koffie van Cuba, Costa Rica, Colombia, Kenya AA en Ethiopië. Die van Cuba heb ik iets donkerder gebrand en smaakt helemaal anders dan andere soorten die ik al gedronken heb. De rest moet ik nog uittesten...
pi_36169781
Vraagje, ik zie bij jullie allemaal fancy koffiemalers staan. Wat is er eigenlijk mis met oude handmolentje? Ik heb hier 0,0 ervaring mee, dus ik ben gewoon benieuwd naar de mogelijkheden en verschillen.
Oh, and that's a bad miss!
  zondag 19 maart 2006 @ 17:07:27 #125
120482 mirugai
very fishy
pi_36171854
Als je gewone filterkoffie zet is er niks mis met een oud handmolentje, maar bij een espresso wordt het water onder druk door de gemalen koffie geperst. Het water zoekt de weg van de minste weerstand dus als de maling niet gelijkmatig is, dan loopt het water niet gelijkmatig door de filterkop. Dus dat is een ding wat een goede molen kan: gelijkmatig malen.
Verder kun je met een handmolen waarschijnlijk niet fijn genoeg malen voor een espressomachine. Wat goede molens ook nog wel hebben is een traploze instelling, zodat je exact de maling kunt bepalen die je wilt.
Een espresso is eigenlijks niks meer dan heet water wat onder druk door gemalen koffie wordt geperst. De tijd waarin dat gebeurd is essentieel voor de espresso, dus je snapt wel dat een goede maling van de bonen erg belangrijk is. Daarom hebben we van die fancy molentjes: niet omdat ze fancy zijn (ik tenminste), maar omdat ze goed malen.

[ Bericht 0% gewijzigd door mirugai op 19-03-2006 17:21:53 ]
pi_36174358
@ Brentmeister

Eerst en vooral, de handmolen stamt uit de tijd dat er koffie gezet werd op grootmoeders wijze, koffiezetten was bijna een ritueel.
Voorbeeld, vroeger zette mijn moeder de ketel water op het gas, om de (aarde) koffiepot voor te warmen werd de koffiepot over de stomende tuit van de waterketel gehangen, intussen maalde mijn vader de koffie in de D.E. wandmolen, na het opgieten duurde het nog minstens 5 minuten (trekken) tot er eindelijk koffie opgeschonken werd.
Met dit voorbeeld tracht ik aan te geven, dat tijd geen enkele rol speelde bij dit koffie ritueel, daardoor ging alles ook met grote zorgvuldigheid, misschien wordt deze methode hier en daar noch steeds toegepast.

Omdat wij tegenwoordig koffie zetten met behulp van soms duizend + euro's kostende machines kan je moeilijk voor de dag komen met een D.E. wandmolen om je koffie te malen, hoewel het in principe wel zou kunnen.

In een espresso apparaat wordt binnen enkele seconden onder hoge druk kokend heet water door de koffie geperst, in enkele seconden wordt als het ware elk nuttig bestandeel uit het maalsel geperst.
Om nu het gewenste resultaat (smaak aroma crema) te verkrijgen moet de maling zeer fijn en constant zijn, bij fijn wordt hier fijn korrelig bedoeldt dus GEEN poederkoffie.

Voor het verkrijgen van deze constante fijne maling heb je een bonenmaler nodig die wat in zijn mars heeft, meestal heeft dit soort bonenmaler maalschijven met geharde snijvlakken die jarenlang meegaan, de schijven zijn zeer nauwkeurig in te stellen, ook het electrisch vermogen van dit soort machines liegt er niet om.

Aangezien dit soort bonenmalers echter niet speciaal voor de particuliere gebruiker gemaakt wordt zijn wij verplicht vaak hoge bedragen te betalen voor een oversized apparaat, soms kan je op het internet dit soort (gebruikte) machine op de kop tikken.

Heb er even een fototje http://picserver.org/i/56055ES9106J/512/p.jpeg bijgevoegd, op de foto zie je 3 bonenmalers die alle drie een prima resultaat geven, het is maar net wat je bereid bent te betalen.
Het oog moet trouwens ook wat hebben.
Op de foto zie je vervolgens: (monster) Fiorenzto tweedehands 65 Euro, - Nemox Lux nieuw gekocht 150 euro, - (pruts ding) antiekwinkel 20 euro.


groeten
gamgra




[ Bericht 11% gewijzigd door gamgra op 20-03-2006 15:51:51 ]
pi_36175957
Kijk, dat zijn 2 zeer duidelijke antwoorden, bedankt

@Gamgra

Ik zag idd op marktplaats al wat van die molens staan. Werd zo ¤160,- voor geboden, ook eentje die iemand hier heeft geloof ik. Ik had de link al eerder in dit topic gepost. Maar dit verklaart wel een en ander
Oh, and that's a bad miss!
  zondag 19 maart 2006 @ 20:34:17 #128
120482 mirugai
very fishy
pi_36178570
quote:
Ik zag idd op marktplaats al wat van die molens staan. Werd zo ¤160,- voor geboden, ook eentje die iemand hier heeft geloof ik. Ik had de link al eerder in dit topic gepost. Maar dit verklaart wel een en ander
Yep, da's de Rancilio Rocky. Die heb ik ook. Het is een goede molen, maar wat ik zo uit recensies en ervaringen van anderen heb gelezen is dat molens a la Mazzer toch een duidelijke stap beter zijn.
En als je eenmaal into espresso bent, dan is de kans groot dat je de 'upgrade' ziekte krijgt.
Toen ik nog studeerde had ik een mokapotje en een braun molentje dat ik voor 5 gulden bij de tweedehandswinkel had gehaald. Dat was je van het. En toen ging ik me een beetje verdiepen wat er nog meer in espresso-land te beleven is ... en toen ging het dus mis
Dus: stay out of the espresso trap, you're doomed!
  zondag 19 maart 2006 @ 20:40:45 #129
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_36178872
NIx mis met die Tchibo molen die ik gepost heb, heb hem hier staan, doet het goed en koffie wordt precies zo fijn als ik het nodig heb.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_36179078
quote:
Op zondag 19 maart 2006 20:40 schreef Pietverdriet het volgende:
NIx mis met die Tchibo molen die ik gepost heb, heb hem hier staan, doet het goed en koffie wordt precies zo fijn als ik het nodig heb.
Oh, ik had daar overheen gelezen Dat valt wel mee idd
Oh, and that's a bad miss!
  zondag 19 maart 2006 @ 20:47:36 #131
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_36179158
Hij is natuurlijk geen prof molen, maar voor thuis gebruik doet ie het prima, en jaaa, je kan veel betere molens kopen (6 tot meer dan 20, 30 voudige van die prijs) maar voor thuisgebruik zijn die echt niet 6 keer beter.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_36179985
Bedankt voor de tip. Ik zou wel graag een molentje willen hebben, maar ben daar (momenteel) absoluut niet bereid voor om honderden euro's aan uit te geven.
Oh, and that's a bad miss!
  zondag 19 maart 2006 @ 21:10:37 #133
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_36180246
Als ik weer mag leven van school ga ik naar de plaatselijke koffiewinkel om te kijken wat ze hebben voor malers. Dan zoek ik wel reviews ofzo...
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  maandag 20 maart 2006 @ 08:28:22 #134
120482 mirugai
very fishy
pi_36191487
quote:
Op zondag 19 maart 2006 20:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Hij is natuurlijk geen prof molen, maar voor thuis gebruik doet ie het prima, en jaaa, je kan veel betere molens kopen (6 tot meer dan 20, 30 voudige van die prijs) maar voor thuisgebruik zijn die echt niet 6 keer beter.
Het is maar net wat je criterium voor beter is. Als je kijkt naar de kwantiteit (de hoeveelheden, snelheid, grootte e.d.), dan zijn prof.molens overkill, maar als je de kwaliteit van de maling als criterium neemt dan zijn ze wel de investering waard.
Als je met een molentje van een paar tientjes dezelfde maling voor elkaar kunt krijgen als met een machine van een paar honderd euro, dan had ik echt zo'n dure molen niet aangeschaft, maar de maling is beter en het verschil is duidelijk proefbaar, dus dat is voor mij het criterium ook als is het maar voor thuisgebruik.
  maandag 20 maart 2006 @ 08:38:05 #135
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_36191566
quote:
Op maandag 20 maart 2006 08:28 schreef mirugai het volgende:

[..]

Het is maar net wat je criterium voor beter is. Als je kijkt naar de kwantiteit (de hoeveelheden, snelheid, grootte e.d.), dan zijn prof.molens overkill, maar als je de kwaliteit van de maling als criterium neemt dan zijn ze wel de investering waard.
Als je met een molentje van een paar tientjes dezelfde maling voor elkaar kunt krijgen als met een machine van een paar honderd euro, dan had ik echt zo'n dure molen niet aangeschaft, maar de maling is beter en het verschil is duidelijk proefbaar, dus dat is voor mij het criterium ook als is het maar voor thuisgebruik.
Ik hebmet prof molens gewerkt, en ja, ze zijn beter, maar niet zoveel beter dat nu bereid ben voor thuis daar 10-20 keer zoveel aan uit te geven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 20 maart 2006 @ 09:09:17 #136
120482 mirugai
very fishy
pi_36191933
quote:
Op maandag 20 maart 2006 08:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik hebmet prof molens gewerkt, en ja, ze zijn beter, maar niet zoveel beter dat nu bereid ben voor thuis daar 10-20 keer zoveel aan uit te geven.
ok, dan denken we daar dus verschillend over.
pi_36192588
Help, ik heb eeb bruine schuimlaag op de (toch al vieze DE espresso) espresso.
Hoe kan dat komen? Koffie is nu pas 3 dagen oud. (open)
Ik koop echt nooit meer DE.
Ga snel weer Lavazza halen.
Maar euhhh ben wel benieuwd hoe het komt dat ik een bruine schuimlaag heb.
En dan bedoel ik donkerbruin.

[ Bericht 17% gewijzigd door kabouter.muts op 20-03-2006 09:59:44 ]
  maandag 20 maart 2006 @ 10:00:51 #138
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_36192717
Euh, jaa, hoe was dat ook al weer, de kleur van de crema, als ie donker is loopt je espresso te langzaam door en is ie waarschijnlijk te fijn gemalen. Probeer iets minder fijn te malen, of niet zo aan te stampen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 20 maart 2006 @ 12:56:49 #139
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_36197250
quote:
Op dinsdag 17 januari 2006 11:33 schreef Zeste het volgende:
Ziet er heel cool uit! Wat alleen wel jammer is is dat je weinig "originele" creaties ziet maar heel vaak dezelfde. Is het juist de bedoeling om de "standaard" figuren zo mooi mogelijk te maken of moet je juist origineel zijn?

heeft iemand een filmpje of een uitleg hoe je er zoeen maakt?
ben eigenlijk wel benieuwd.
  maandag 20 maart 2006 @ 13:11:21 #140
120482 mirugai
very fishy
pi_36197616
quote:
Op maandag 20 maart 2006 12:56 schreef SiGNe het volgende:
heeft iemand een filmpje of een uitleg hoe je er zoeen maakt?
ben eigenlijk wel benieuwd.
Je maakt een latte met het melkschuim in het midden van de kop, dan spuit je een dunne spiraal chocoladesaus op de latte met een flesje waaruit een dun straaltje komt of een spuitzakje zoals pattisiers gebruiken en dan gebruik je een satestokje oid en trek je lijntjes vanuit het midden naar de randen van het kopje. Het wordt etching genoemd.
pi_36197650
Kent iemand overigens het probleem met een Rancillio Silvia dat onder het zetten de porta-filter eruit schiet en een verschrikkelijke klerezooi maakt.

Ik heb hem dan al erg vast in het apparaat gedraaid, vaster kan niet.
Helpt waar hij kan!
  maandag 20 maart 2006 @ 13:15:38 #142
120482 mirugai
very fishy
pi_36197749
quote:
Op maandag 20 maart 2006 13:12 schreef NoSigar het volgende:
Le-zen
Zie ik iets over het hoofd?
Wbt etching, hier een linkje naar een gallerij met diverse creaties: http://www5e.biglobe.ne.jp/~rate/newpage1001.html
pi_36197790
quote:
Op maandag 20 maart 2006 13:15 schreef mirugai het volgende:

[..]

Zie ik iets over het hoofd?
Wbt etching, hier een linkje naar een gallerij met diverse creaties: http://www5e.biglobe.ne.jp/~rate/newpage1001.html
Nee, laat maar, dat was niks.
Helpt waar hij kan!
pi_36197898
quote:
Op maandag 20 maart 2006 13:15 schreef mirugai het volgende:

[..]

Zie ik iets over het hoofd?
Wbt etching, hier een linkje naar een gallerij met diverse creaties: http://www5e.biglobe.ne.jp/~rate/newpage1001.html
Prachtig hoor. Hoewel, die beertjes
Helpt waar hij kan!
  dinsdag 21 maart 2006 @ 11:10:03 #145
120482 mirugai
very fishy
pi_36225732
quote:
Op maandag 20 maart 2006 12:56 schreef SiGNe het volgende:
heeft iemand een filmpje of een uitleg hoe je er zoeen maakt?
ben eigenlijk wel benieuwd.
Deze link stond in een ander topic Cappucino en cacao, met of zonder? op 't forum:
http://www.flurl.com/item/Creatief_met_koffie_u_99417

@NoSigar: hoe krijg je het voor elkaar om de portafilter uit je kop te laten schieten? Dat ding hoort muurvast te zitten. Wat ik wel 'ns heb gehad is dat er wat water aan de zijkanten uitloopt als de rand van de portafilter niet goed schoon is of als het rubber in de kop versleten is.
  dinsdag 21 maart 2006 @ 12:37:24 #146
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_36228422
quote:
Op dinsdag 21 maart 2006 11:10 schreef mirugai het volgende:

[..]

Deze link stond in een ander topic Cappucino en cacao, met of zonder? op 't forum:
http://www.flurl.com/item/Creatief_met_koffie_u_99417
En het ziet er zo simpel uit, maar ik geloof best dat hier jarenlange training voor nodig is.
pi_36230283
quote:
Op dinsdag 21 maart 2006 11:10 schreef mirugai het volgende:

[..]

Deze link stond in een ander topic Cappucino en cacao, met of zonder? op 't forum:
http://www.flurl.com/item/Creatief_met_koffie_u_99417

@NoSigar: hoe krijg je het voor elkaar om de portafilter uit je kop te laten schieten? Dat ding hoort muurvast te zitten. Wat ik wel 'ns heb gehad is dat er wat water aan de zijkanten uitloopt als de rand van de portafilter niet goed schoon is of als het rubber in de kop versleten is.
Dat was mijn vraag dus, hoe krijg ik dat voor elkaar . Het is ook lang niet altijd, en meestal zit hij gewoon muurvast. Ik ga er misschien ten onrechte vanuit dat als het rubber versleten is, er ook andere mankementen zullen zijn zoals dat water dat wegloopt, en dat gebeurt niet.
Het grote probleem is eigenlijk dat ik dat ding niet losgeschroefd krijg: de schroef zit gewoon te vast en ik maak de schroef kapot als ik het te hard probeer. Ik moet hem dus gewoon eens wegbrengen eigenlijk, maar dat is nogal bewerkelijk. De enige plaats die ik ken die ernaar kan kijken zit in Hedel en dat is zeker een half uur rijden vanaf hier.
Of kent er iemand misschien een goede reaparateur in midden Brabant?
Helpt waar hij kan!
pi_36242073
@ NoSigar,

Betreft je piston problemen.

Ga trachten je op weg te helpen, dit geeft je tevens de kans een paar dingen te controleren voordat je het boeltje ter reparatie aanbiedt.

Laat ik beginnen met op te merken dat je piston er niet zomaar zonder reden uit moet vallen, de piston wordt op zijn plek gehouden via een bajonet achtige sluiting, dit werkt vrij eenvoudig en sluit perfect.

Is de boel wel goed schoon, aangekoekte koffieresten kunnen gemakkelijk de broeikop volledig blokkeren, zet je machine op zijn kop en maak een sterke Heet water Soda oplossing, maak de boel maar eens goed schoon met een ouwe tandenborstel .

De piston is misschien beschadigd waardoor hij niet meer goed past, een piston kan beschadigd worden doordat men bij het uitkloppen dit op een of ander metalen rand doet, je kan dit gemakkelijk even controleren.

Kan ook zijn dat de piston in het verleden met grote kracht gevallen is waardoor hij niet meer perfect rond is.

Mogelijk doe je teveel koffie in je piston waardoor hij niet ver genoeg in de broeikop kan draaien.

Misschien kan je bij iemand een (Silvia) piston lenen en die even te proberen.

Indien je overweegt om toch de rubber ring te vervangen moet je twee dunne zelftapping schroeven in de rubber draaien (opgelet !!! niet TE ver indraaien!!!) en zo de rubber er uit trekken.

succes
gamgra
  woensdag 12 april 2006 @ 12:31:25 #149
120482 mirugai
very fishy
pi_36883506
quote:
Op dinsdag 14 maart 2006 21:24 schreef tim2308 het volgende:
En op 11 april de barista kampioenschappen! Gaan jullie ook kijken?
Woeps! Gemist!

Iemand nog wezen kijken?
pi_36903720
Ja ik ben wezen kijken! Kei gaaf natuurlijk. Meer informatie en fotos vind je op http://www.zibb.nl/horeca

Grote winnaar is natuurlijk Café de Blonde Pater in Nijmegen. De vier deelneemsters van dat café hebben samen met Buijs de top vijf bezet, met Rose van Asten als grote winnares!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')