mijn oregano heb ik als klein plantje gekocht en is nu een bos/struik van bijna een meter doorsneequote:Op maandag 9 juli 2007 07:34 schreef knuppelhout het volgende:
het basilicumseizoen is hier plaatselijk ook op zn end aan het raken: blaadjes worden donkerder en er denk dat er slakken zitten (gaatjes in blaadjes). Verder gaat alles als een trein behalve de oregano.
djahe is toch gemalen gember?quote:Op maandag 9 juli 2007 12:44 schreef E-Z-R-A het volgende:
sinds kort ik heb mijn kruidjes uitgebreid met sereh en djahe.heerlijk om mee te koken .mijn knoflookje komt ook langzaam op.
Waar heb je die Sereh vandaan? Die wil ik ook wel in mn tuin, want die is slecht vers te krijgen hier in de buurt.quote:Op maandag 9 juli 2007 12:44 schreef E-Z-R-A het volgende:
sinds kort ik heb mijn kruidjes uitgebreid met sereh en djahe.heerlijk om mee te koken .mijn knoflookje komt ook langzaam op.
sereh heb ik hier bij de toko gekocht.quote:Op dinsdag 24 juli 2007 16:12 schreef reclamedoos het volgende:
[..]
Waar heb je die Sereh vandaan? Die wil ik ook wel in mn tuin, want die is slecht vers te krijgen hier in de buurt.
gember kan goed gehouden worden in een pot.quote:Op dinsdag 24 juli 2007 15:53 schreef Razorfist het volgende:
Kun je gember goed thuis kweken?
'Standaard' plantjes als bieslook en peterselie wist ik wel.
Bij buitenplanten vul ik vaak een fles met water en druk deze met de opening in de grond. Deze zal langzaam leeglopen en ervoor zorgen dat de planten de vakantie doorkomen...quote:Op woensdag 25 juli 2007 10:40 schreef -Mellow- het volgende:
een paar dagen zo zonder water vinden ze niet fijn, lastig in de vakantie.
maar tegenwoordig geef ik ze meer water dan eerst, ik heb gemerkt dat peterselie, koriander en basilicumplantjes veel drinken
Basilicum (rood of groen) kan door Italiaanse sauzen, of met dingen met tomaat, door sla enz.quote:Op maandag 30 juli 2007 18:33 schreef ColdFeet het volgende:
Ik verwacht dat hier de kruiden-kenners zitten, vandaar mijn enigszins offtopic vraag:
Onze plaatselijke Turk verkoopt als kruiden ondermeer rode basilicum, lavendel en dragon. Ik ben hogelijk geintrigeerd natuurlijk, maar wat doe je daar nou mee?
Tis een vieze oplichter, maar hij heeft een fantastisch assortiment![]()
Rode basilicum wordt toch ook wel Thaise basilicum genoemd?quote:Op maandag 30 juli 2007 18:33 schreef ColdFeet het volgende:
Ik verwacht dat hier de kruiden-kenners zitten, vandaar mijn enigszins offtopic vraag:
Onze plaatselijke Turk verkoopt als kruiden ondermeer rode basilicum, lavendel en dragon. Ik ben hogelijk geintrigeerd natuurlijk, maar wat doe je daar nou mee?
Tis een vieze oplichter, maar hij heeft een fantastisch assortiment![]()
dragon is bijzonder lekker in een vinaigrette. Er bestaat ook dragon-azijn, wat een culinair hoogstandje kan zijn als je ervan houdt. Het past bijvoorbeeld erg goed bij avocado e.d.quote:Op maandag 30 juli 2007 19:06 schreef ColdFeet het volgende:
Rode smaakt hetzelfde als groene? Ik vond t zo door het plastic heen heel anders ruiken nl. En ja, ik ben bekend met de toepassingen van 'gewone' basilicum hoor
Dragonsaus dus. Romig sausje? Zit er geen dragon in bearnaise?
Danke iig
Lavendel heeft (omdat het taai is en een heel sterke bittere smaak heeft) maar weinig culinaire toepassingen. Je gebruikt het idd meer voor geurbuiltjes, om eau de toilette te maken etc.quote:Op maandag 30 juli 2007 18:33 schreef ColdFeet het volgende:
Onze plaatselijke Turk verkoopt als kruiden ondermeer rode basilicum, lavendel en dragon. Ik ben hogelijk geintrigeerd natuurlijk, maar wat doe je daar nou mee?
quote:Op dinsdag 5 juni 2007 08:44 schreef Leef het volgende:
[..]
Een goedkopere en minder luidruchtige oplossing is misschien
pers een paar teentjes knoflook in water en roer flink
knijp er ook nog een citroen in uit
spuit dit over de plant
(dat zijn luchtjes waar vliegen niet van houden)
quote:» Er is al 845 dagen niet in dit topic gepost!
Lavendel past anders erg goed bij lamsvlees, net als kaneelquote:Op dinsdag 31 juli 2007 04:34 schreef Leef het volgende:
[..]
Lavendel heeft (omdat het taai is en een heel sterke bittere smaak heeft) maar weinig culinaire toepassingen. Je gebruikt het idd meer voor geurbuiltjes, om eau de toilette te maken etc.
Maar ik heb het wel eens iemand in de keuken zien gebruiken in bouquet garni (een zakje kruiden wat je in de pan mee laat koken en na het koken verwijdert.)
En aardbeien ijsquote:Op maandag 23 november 2009 11:01 schreef erodome het volgende:
[..]
Lavendel past anders erg goed bij lamsvlees, net als kaneel
Dat lost het probleem niet op, want "ze" komen steeds terugquote:Op maandag 23 november 2009 10:04 schreef Lienekien het volgende:
Ik zou het plantje maar weggooien. Nieuwe kopen.
In een bakje met water zetten en een plastic zakje eroverheen. Blijft het in elk geval al een stuk langer goed.quote:Op maandag 22 februari 2010 15:47 schreef HenkPietKlaasWim het volgende:
Iemand enig idee hoe ik Thaise Basilicum kan bewaren? Gister een berg gekocht bij de toko, maar dat krijg ik nooit in een paar dagen op en na een paar dagen wordt het zwart.
Het zijn trouwens gewoon afgeknipte takken ofzo.
En mijn koriander, daar zitten nog wortels aan. Gaat dat goed als ik die in een vaasje zet? Of kan ik die het beste ingraven in aarde en in een pot zetten?
ik geef die van mij bijna iedere dag wel wat water, de aarde is vaak droog, kennelijk drinkt hij veelquote:Op donderdag 15 april 2010 01:03 schreef -Mellow- het volgende:
ik heb ook een rozemarijnplantje, maar ik heb geen idee hoeveel water ie moet. Ik doe t drie keer per week, maar hij is vaak heel droog.
Iemand?
Kan, maar is het ook beter? Ik kan ze ook beide voor de vensterbank laten staan, geen direct zonlicht maar wel daglicht, en iedere dag een beetje water geven, als dat beter is.quote:Op woensdag 14 april 2010 20:28 schreef Oceanonix het volgende:
Oregano kan naar buiten.
De mijne staat 4 weken buiten. En doet het prima. Hij hangt aan het balkon waar alleen 's ochtends zon op staat.quote:Op donderdag 15 april 2010 09:30 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Kan, maar is het ook beter? Ik kan ze ook beide voor de vensterbank laten staan, geen direct zonlicht maar wel daglicht, en iedere dag een beetje water geven, als dat beter is.
Ja maar die van D_H wrs niet.quote:Op vrijdag 16 april 2010 10:09 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Aan de grond. De mijne hangt daar 2,5 meter vandaan. Dat moet geen problemen opleveren.
verse kleintjes zijn lekkerder om te gebruiken.quote:Op zondag 25 april 2010 12:07 schreef Underdoggy het volgende:
Mijn basilicumblaadjes worden nu gigantisch groot.
[ afbeelding ]
Ik haal ze er maar af als ze zo groot worden. Is dit normaal?
of in de crème brulée, net zoals rozemarijnquote:
Citroenmelisse, kaneel, zoethout, lavendel, rozemarijn, rozenblad, ... net wat je in huis hebt in je zeeteefje doen en thee van trekken. Combi die ik net opnoemde is erg lekker zoetig/herfstig, in deze tijd van het jaar misschien wat misplaatstquote:Op maandag 20 juni 2005 22:19 schreef ParanoidEv het volgende:
Als iemand overigens nog iets leuks heeft met 'thee' zetten van/met kruiden, ook leuk!
Is het spint?quote:Op zondag 2 mei 2010 11:22 schreef Susanne81 het volgende:
Tjongejonge, zojuist een heerlijke tomatensalade gemaakt met zelf gezaaide basilicum, kom ik er op het einde achter dat er allemaal witte beestjes in de basilicum zitten...Lijkt wel bladluis ofzo. Meteen de andere planten in de keuken nagekeken (staat nog meer basilicum maar ook paprika en tomaat) en die zitten ook helemaal onderSnap er niks van, dit heb ik nog nooit eerder gehad in de keuken. Nu kan ik wel een spray tegen bladluis kopen maar is het daarna dan nog wel eetbaar?
Dat zou ook weleens kunnen ja. Ik heb ook sinds kort de paprikaplant pas, daarvoor had ik nooit last van ongedierte terwijl ik wel altijd basilicum heb staan. Ik ben bang dat het dus van die paprika afkomt....quote:Op zondag 2 mei 2010 11:30 schreef Mwanatabu het volgende:
[..]
Is het spint?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spint_(mijt)
Er zijn middelen op basis van afbreekbare oliën, waardoor de pantser van het beestje oplost. Na een aantal dagen is de olie op de plant dan weer afgebroken. Ik heb het ook wel eens gebruikt en de kruiden daarna (zeg minimaal 2 weken na het bespuiten) gewoon gegeten. En tot nu toe leef ik nog! Van kruiden gebruik je ook maar vrij kleine hoeveelheden, dus de hoeveelheid bestrijdingsmiddel die je dan binnen krijgt, zal ook wel meevallen. Als je er complete kolen mee gaat inspuiten zou ik wat beter oppassen.quote:Op zondag 2 mei 2010 11:41 schreef Susanne81 het volgende:
[..]
Dat zou ook weleens kunnen ja. Ik heb ook sinds kort de paprikaplant pas, daarvoor had ik nooit last van ongedierte terwijl ik wel altijd basilicum heb staan. Ik ben bang dat het dus van die paprika afkomt....
Ik kan op de site van bijvoorbeeld Bayer wel gif vinden tegen Spint of bladluis maar ik vraag me af of ik de plantjes daarna nog kan blijven gebruiken. Ik durf er op deze manier namelijk niet echt van te eten...
Natuurlijk kun je bladluis gewoon eten. Het is nog gezond ook, want het zit boordevol eiwitten. Maar smakelijk is dan weer iets anders...quote:Op zondag 2 mei 2010 12:52 schreef RobinOok het volgende:
Bladluis kun je toch gewoon eten?
Wie weet dat eigenlijk? Want googelen is ondoenlijk, lijkt het.
Bedankt voor alle reacties!quote:Op zondag 2 mei 2010 12:52 schreef RobinOok het volgende:
Bladluis kun je toch gewoon eten?
Wie weet dat eigenlijk? Want googelen is ondoenlijk, lijkt het.
Grappig, ik heb precies hetzelfde potje (Intratuin) en bij mij zijn er maar twee zaadjes uitgekomen! Zijn nu nog ieniemini maar ik hoop dat ze zo groot worden als die van jou!quote:Op zondag 25 april 2010 13:35 schreef Underdoggy het volgende:
hij is nog redelijk klein. Dit is net nadat ik die bladeren eraf heb gehaald.
Ik had flink wat zaadjes gepland in deze pot maar er is maar 1 uitgekomen (was nog wat te koud in de vensterbank).Echter haal ik er wel 2x per week van deze grote bladeren af en hij groeit al kool
[ afbeelding ]
eerst een huis-tuin-keuken middeltje gebruiken? water met groene zeep erop spuiten met een plantenspuit schijnt te werken. of water, groene zeep en spiritus maar ik weet niet of het met spiritus erbij nog goed eetbaar is.quote:Op zondag 2 mei 2010 11:41 schreef Susanne81 het volgende:
[..]
Dat zou ook weleens kunnen ja. Ik heb ook sinds kort de paprikaplant pas, daarvoor had ik nooit last van ongedierte terwijl ik wel altijd basilicum heb staan. Ik ben bang dat het dus van die paprika afkomt....
Ik kan op de site van bijvoorbeeld Bayer wel gif vinden tegen Spint of bladluis maar ik vraag me af of ik de plantjes daarna nog kan blijven gebruiken. Ik durf er op deze manier namelijk niet echt van te eten...
quote:Ik hoop voor je dat het nog wat wordt.Op dinsdag 19 oktober 2010 11:32 schreef loecje het volgende:
ik heb dit weekend 3 potjes gekocht met daarin zakjes grond en zakje zaadjes (peterselie, basilicum en bieslook).
net de potjes met grond gevuld en zaadjes gezaaid en bij het raam gezet. vraag me alleen af of dit wel een goede plek is. de zon staat nooit op het raam waardoor de rest van de kamer vrij donker is.
maar er zit ook een verwarming onder het raam.
quote:slechte tijd om nu te beginnen, tja ik weet het maar de kant en klare plantjes worden op de markt niet meer verkochten die van de supermarkt vind ik altijd vreemde beestjes in dus dat durf ik niet meer te eten.Op maandag 25 oktober 2010 20:01 schreef Thorical het volgende:
[..]
Ik hoop voor je dat het nog wat wordt.
Planten doe ik meestal als de dagen weer langer beginnen te worden.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |