Laat dat zuur maar zitten maar met uitjes en dan zo in je keel laten glijdenquote:
Ik lust het nietquote:Waneer de haring op zijn vetst is (rond mei-juni) wordt de zgn. maatjesharing (hollandse nieuwe) gevangen.
De haring wordt gekaakt en vervolgens gepekeld. Door de gekaakte haringen in een pekelbad te leggen ontstaat er een rijpingsproces en krijgt de haring zijn specifieke zilte, zacht-romige smaak.
Zo rond half juni wordt meestal de koninginneharing gevangen. Deze haring bevat het optimale vetgehalte en is van een uitzonderlijke kwaliteit. In de zomermaanden is er voor de haring het meeste voedsel te vinden, vandaar dat de haring rond deze tijd ook het vetst is.
De maatjesharing die het hele jaar door wordt gegeten is haring die in de maanden mei, juni, juli is gevangen. Deze tijd mag het ook "Hollandse nieuwe" heten, als de haring in dezelfde maand wordt verkocht als dat hij is gevangen.
augustus, oktober begint haring met het vormen van hom en kuit en is hij niet meer geschikt als maatjesharing. De haring is nu minder vet maar zeer geschikt om te roken.
Jah,ken dat verhaal. Maar! dat gaat alleen op voor de grote bedrijven en sommige! kraampjes in de steden.quote:Op donderdag 2 juni 2005 21:00 schreef "LostFormat" het volgende:
Beter is het om nog een paar weken te wachten. Wat je nu eet is of uit de diepvries of het zijn nog jonkies. Na een week of wat zijn ze vetter.
Ik ben een rasscheveninger. M'n ene opa teerde loggers en m'n andere opa rookte vis. Ik ken de haringen van daar. Als je een week of wat wacht dan zijn ze lekkerder.quote:Op donderdag 2 juni 2005 21:04 schreef i-spy24 het volgende:
[..]
Jah,ken dat verhaal. Maar! dat gaat alleen op voor de grote bedrijven en sommige! kraampjes in de steden.
Als je rechtsreeks naar Scheveningen rijdt en daar bij de vis-afslag bij de plaatselijke visboer Haringen bestelt dan zijn ze kakelvers en .....ontzettende lekker.
Dus ja! Niet bij de Bijenkorf of V&D de haring nu al eten.
De aardbeien zijn in ieder geval nog niet lekkerquote:Op donderdag 2 juni 2005 21:08 schreef LostFormat het volgende:
[..]
Ik ben een rasscheveninger. M'n ene opa teerde loggers en m'n andere opa rookte vis. Ik ken de haringen van daar. Als je een week of wat wacht dan zijn ze lekkerder.
Daar heb ik dan weer geen verstand van Piet.quote:Op donderdag 2 juni 2005 21:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De aardbeien zijn in ieder geval nog niet lekker
Haring moet je eten daar waar iemand ze direct voor je neus schoon maakt, koop nooit haring waar grote bakken schoongemaakte haring klaar liggen.quote:Op donderdag 2 juni 2005 21:12 schreef veldmuis het volgende:
Bij een visboer op de markt maak je dus nog geen kans?
Wrom Piet, ik kreeg vanmiddag de indruk dat het erg vers was wat er lag, en golfer heeft hem met smaak naar binnengewerkt.quote:Op donderdag 2 juni 2005 22:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Haring moet je eten daar waar iemand ze direct voor je neus schoon maakt, koop nooit haring waar grote bakken schoongemaakte haring klaar liggen.
Haring moet je kopen in een emmer en zelf schoonmakenquote:Op donderdag 2 juni 2005 22:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Haring moet je eten daar waar iemand ze direct voor je neus schoon maakt, koop nooit haring waar grote bakken schoongemaakte haring klaar liggen.
Dat doet mijn opa altijdquote:Op vrijdag 3 juni 2005 09:44 schreef Joene het volgende:
[..]
Haring moet je kopen in een emmer en zelf schoonmaken![]()
wij ook vaak ... nadeel is dat je er dan 40 in plus minus 1,5 dag op moet eten of vacuumtrekken wat weer niet ten goede komt aan de smaak. Maar zoals met een verjaardag of feestje of iets is het gewoon een emmertje en normaal deel ik gewoon een emmertje met mn ouders enzoquote:
Omdat ie dan al ff ligt, en je geen idee hebt hoelang, en ranzig worden gaat heel erg snel, als het er een uur ligt kan het al fout zijn. Haring wordt erg snel ranzig, en dat komt de smaak niet ten goede.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 02:10 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Wrom Piet, ik kreeg vanmiddag de indruk dat het erg vers was wat er lag, en golfer heeft hem met smaak naar binnengewerkt.
Ik vind haring erg lekker, maar een hele emmer is mij teveel.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 09:44 schreef Joene het volgende:
[..]
Haring moet je kopen in een emmer en zelf schoonmaken![]()
dat vind ik juist lekker, haring op roggebrood! ik hou er juist niet zo van om de haring bij de staart te pakken en dan op te eten..quote:Op vrijdag 3 juni 2005 10:18 schreef Puckzzz het volgende:
Sommige mensen serveren stukjes haring op roggebrood ....brrrrrrr bah
doe mij maar een lekker vet harinkje met een paar uitjes, niet te veel want dan proef ik bijna alleen maar ui.
En ik wil juist weer geen ui. Ui (en zuur) erbij maskeerd de smaak van de haring.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 10:18 schreef Puckzzz het volgende:
Sommige mensen serveren stukjes haring op roggebrood ....brrrrrrr bah
doe mij maar een lekker vet harinkje met een paar uitjes, niet te veel want dan proef ik bijna alleen maar ui.
daarom dus maar een paar uitjes, en dan veeg ik er nog het meeste af.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 10:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En ik wil juist weer geen ui. Ui (en zuur) erbij maskeerd de smaak van de haring.
precies, dat komt uit de tijd dat we nog geen koeling hadden en de rotte smaak gemaskeerd moest worden. een weinig peper brengt de smaak juist beter naar boven. en ik wil hem idd gekaakt zien worden waar ik bijsta.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 10:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En ik wil juist weer geen ui. Ui (en zuur) erbij maskeerd de smaak van de haring.
Haring is dan ook geen VERSE visquote:Op vrijdag 3 juni 2005 10:45 schreef Puckzzz het volgende:
en dan te bedenken dat mijn vriend bij 1 van de grootste verse visleveranciers van de regio werkt, en er kan niet eens een harinkje af voor het personeel![]()
Joenequote:
eej Puckzzzquote:Op vrijdag 3 juni 2005 13:15 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
Joene
ze doen in alle vissoortenen schaaldieren
![]()
Hulde, JIJ weet hoe hij gegeten hoort te wordenquote:Op vrijdag 3 juni 2005 01:25 schreef zoalshetis het volgende:
al tijden weer niet gegeten, hoogste tijd om zo'n botermals visje (met slechts een weinig peper) naar binnen te laten glijden.
Wittebrood met haring, in Leiden?quote:Op vrijdag 3 juni 2005 18:29 schreef SevenWonders het volgende:
Uitjes dienden er 'vroegah' toch voor om iets aan de smaak te doen en zijn er toch nu bijgebleven 'omdat het zo hoort'?? En er was ook iets met melk en haring, maar ik weet niet meer wat.
quote:Op vrijdag 3 juni 2005 14:28 schreef yvonne het volgende:
[..]
Hulde, JIJ weet hoe hij gegeten hoort te worden
morgen ff gaan halen, hij is echt heel erg lekker namelijk dit jaar.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 21:52 schreef skiczukie het volgende:
Omg. Wat krijg ik een zin in een haring, helaas heb ik die niet. Ik gooi een kroket in de frituur.![]()
Ga ik doen.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 22:03 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
morgen ff gaan halen, hij is echt heel erg lekker namelijk dit jaar.
Tsja, die rauwe haring heb ik tenslotte ook geprobeerd. wat een heldquote:Op zaterdag 4 juni 2005 23:23 schreef Oblivion het volgende:
Is ook erg lekker, Charmian...
Maar ja, of jij het dan lekker vind....
Gewoon proberen maar?![]()
Dan moet je je vriendje vertellen dat kaas en joghurt eigenlijk rotte melk is, wijn rot vruchtensap, bier verrotte tarwewater is, brood gebakken verrot deeg, en zo kan ik nog wel ff doorgaan...quote:Op zaterdag 4 juni 2005 23:39 schreef Fratz het volgende:
stond vandaag een stuk in de krant over haringvissers. en dat het rijpen van haring eigenlijk rotten is. mijn vriend moest er bijna van kokhalsen, ik dacht, boeie! waar is de haringkar!
haha! laat ik dat maar niet doen! dan eet hij nooit meer wat!quote:Op zondag 5 juni 2005 00:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan moet je je vriendje vertellen dat kaas en joghurt eigenlijk rotte melk is, wijn rot vruchtensap, bier verrotte tarwewater is, brood gebakken verrot deeg, en zo kan ik nog wel ff doorgaan...
quote:Op zondag 5 juni 2005 00:18 schreef Fratz het volgende:
[..]
haha! laat ik dat maar niet doen! dan eet hij nooit meer wat!
Vroeger thuis legde mijn moeder zoute haring een tijdje in de melk om de zoute smaak eruit te halen.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 18:29 schreef SevenWonders het volgende:
Uitjes dienden er 'vroegah' toch voor om iets aan de smaak te doen en zijn er toch nu bijgebleven 'omdat het zo hoort'?? En er was ook iets met melk en haring, maar ik weet niet meer wat.
Dat heb ik ook van iemand gehoord. Maar ik dacht dat dat niet waar was.quote:Op zaterdag 4 juni 2005 23:39 schreef Fratz het volgende:
stond vandaag een stuk in de krant over haringvissers. en dat het rijpen van haring eigenlijk rotten is. mijn vriend moest er bijna van kokhalsen, ik dacht, boeie! waar is de haringkar!
Ja, mijn vent neemt geen haring zonder zijn zuur...quote:Op zondag 5 juni 2005 00:38 schreef dl3b het volgende:
Dat zuur waar hier sprake van is ken ik weer niet.
Wat wordt hier bedoeld, augurk?
ik koop er 40 voor een 13 euroquote:Op zondag 5 juni 2005 21:32 schreef Puckzzz het volgende:
Gisteren 4 harinkjes gehaald, ze waren verrukkelijk!! maar wel erg duur hoor. 7.50 voor vier harinkjes
Zijn daar vast nog veel verschillen in prijs en kwaliteit,quote:Op zondag 5 juni 2005 21:39 schreef Joene het volgende:
[..]
ik koop er 40 voor een 13 euroeen emmer inkoopsprijs
hey en piet! wat zijn de voor je neus gekaakte vette visjes lekker dit jaar! bijna net zo lekker als in '91!!quote:Op zondag 5 juni 2005 22:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zijn daar vast nog veel verschillen in prijs en kwaliteit,
Piet , een emmer haring gaat gemiddeld met 300 /350 procent over de kop !quote:Op zondag 5 juni 2005 22:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zijn daar vast nog veel verschillen in prijs en kwaliteit,
Heb ze nog niet veel mogen smaken (moet een stuk rijen daarvoor)quote:Op zondag 5 juni 2005 22:03 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
hey en piet! wat zijn de voor je neus gekaakte vette visjes lekker dit jaar! bijna net zo lekker als in '91!!
wel mooi rood?quote:Op zondag 5 juni 2005 22:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb ze nog niet veel mogen smaken (moet een stuk rijen daarvoor)
Die ik heb gegeten waren goed van smaak, maar nog wat te hard en te koud geserveerd.
Das niet een helemaal eerlijk getal, de kosten zijn niet alleen de haring, maar ook het schoonmaken, koeling, kraam, etc etc etc.quote:Op zondag 5 juni 2005 22:09 schreef Joene het volgende:
[..]
Piet , een emmer haring gaat gemiddeld met 300 /350 procent over de kop !
Oh en het is echt een goede haring![]()
komt wel. ik rij ook kilometers om versgestoken asperges te krijgen of de lekkerste oester.quote:Op zondag 5 juni 2005 22:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb ze nog niet veel mogen smaken (moet een stuk rijen daarvoor)
Die ik heb gegeten waren goed van smaak, maar nog wat te hard en te koud geserveerd.
Klopt maar de kosten voor een haring zijn inkoop plus minus 60ct . iemand die goed haring kan schoonmaken doet 3 emmers in een uur.quote:Op zondag 5 juni 2005 22:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Das niet een helemaal eerlijk getal, de kosten zijn niet alleen de haring, maar ook het schoonmaken, koeling, kraam, etc etc etc.
Ik weet een mooi plekkie op het wad waar je ze los kan steken,quote:Op zondag 5 juni 2005 22:11 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
komt wel. ik rij ook kilometers om versgestoken asperges te krijgen of de lekkerste oester.
Hij was prachtig van kleur, liet er 4 van naar binnenglijden en heb hem daarna geheel niet teruggeproeft. (een teken van mindere haring, je proeft hem terug na je hem gegeten hebt, met een boertje)quote:
bovendien, een emmer als consument dan moet je flink doorvreten.quote:Op zondag 5 juni 2005 22:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Das niet een helemaal eerlijk getal, de kosten zijn niet alleen de haring, maar ook het schoonmaken, koeling, kraam, etc etc etc.
oh! vertel!quote:Op zondag 5 juni 2005 22:13 schreef Joene het volgende:
[..]
Ik weet een mooi plekkie op het wad waar je ze los kan steken,
Kloptquote:Op zondag 5 juni 2005 22:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hij was prachtig van kleur, liet er 4 van naar binnenglijden en heb hem daarna geheel niet teruggeproeft. (een teken van mindere haring, je proeft hem terug na je hem gegeten hebt, met een boertje)
Ben een keer voor oesters te eten vanuit München naar Ston Gereden.quote:Op zondag 5 juni 2005 22:11 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
komt wel. ik rij ook kilometers om versgestoken asperges te krijgen of de lekkerste oester.
Als je bij den helder bij het Kuitje te water gaat en het tij af laat zakken loop je zo naar een hele bank toe...quote:
is dat natuurlijk, of zijn die gekweekt?quote:Op zondag 5 juni 2005 22:15 schreef Joene het volgende:
[..]
Als je bij den helder bij het Kuitje te water gaat en het tij af laat zakken loop je zo naar een hele bank toe...
Dat heb ik er niet voor over ik vind het lekker ,maar niet zooooooooo lekkerquote:Op zondag 5 juni 2005 22:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ben een keer voor oesters te eten vanuit München naar Ston Gereden.
![]()
(za heen, zo terug)
Natuurlijk.quote:Op zondag 5 juni 2005 22:16 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
is dat natuurlijk, of zijn die gekweekt?![]()
wow! welk formaat?quote:
Ik heb nooit lekkerder Oesters gegeten als die in Ston.quote:Op zondag 5 juni 2005 22:16 schreef Joene het volgende:
[..]
Dat heb ik er niet voor over ik vind het lekker ,maar niet zooooooooo lekker
Groot Klein , weinig / veelquote:
Maar het is wel een ontzettend pokke eind rijden voor een schelpje snotquote:Op zondag 5 juni 2005 22:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik heb nooit lekkerder Oesters gegeten als die in Ston.
Zelfs die vers uit zee in Normandie, Bretange of zeeland zijn niet zo lekker.
Het heeft natuurlijk alles ook met de omgeving te maken, en de beleving.
Ach je eet in elk geval met smaakquote:Op zondag 5 juni 2005 22:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Maar goed, ik ben dan ook een beetje gek als het om eten gaat.
Ja.quote:Op zondag 5 juni 2005 22:20 schreef Joene het volgende:
[..]
Maar het is wel een ontzettend pokke eind rijden voor een schelpje snot
vast niet, maar intresseert me ook maar matig, is leuk om te lachen ofzo, maar weet toch wel waar ik haring moet eten in het oosten van NL.quote:Op zondag 5 juni 2005 22:29 schreef Harry_Sack het volgende:
De AD megatest is zeker nog niet geweest he?
quote:Op zondag 5 juni 2005 22:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Godverdomme, ik rij morgen naar NL en ga me helemaal vol vreten aan haring.
gamba had vroeger de haring strippenkaartquote:Op zondag 5 juni 2005 22:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
vast niet, maar intresseert me ook maar matig, is leuk om te lachen ofzo, maar weet toch wel waar ik haring moet eten in het oosten van NL.
Gamba in Deventer bv, die is al jaaaren een topper.
Zit er ook een in Apeldoorn, kan ff niet op de naam komen, en die kar in Zutphen is ook erg goed, hoewel die ouwe vent (de eigenaar) er niet meer staat.
Wat is je reden voor die aanname? Ik denk altijd, hoe dichter bij zee hoe verser (is gelul natuurlijk, want haring wordt per definitie minstens een dag bevroren om de mogelijk aanwezige haringworm te doden).quote:Op zondag 5 juni 2005 22:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
vast niet, maar intresseert me ook maar matig, is leuk om te lachen ofzo, maar weet toch wel waar ik haring moet eten in het oosten van NL.
Gamba in Deventer bv, die is al jaaaren een topper.
Zit er ook een in Apeldoorn, kan ff niet op de naam komen, en die kar in Zutphen is ook erg goed, hoewel die ouwe vent (de eigenaar) er niet meer staat.
als je via de stadhouderskade met de auto naar het museumplein gaat zit daar de meest norse man van amsterdam , genaamd altena, die heeft echt topper de top haringen. en als je om peper vraagt kijk ie heel erg boos, maar dat doet ie dus altijd.quote:Op zondag 5 juni 2005 22:44 schreef Harry_Sack het volgende:
[..]
Wat is je reden voor die aanname? Ik denk altijd, hoe dichter bij zee hoe verser (is gelul natuurlijk, want haring wordt per definitie minstens een dag bevroren om de mogelijk aanwezige haringworm te doden).
Voor Amsterdam is het wel handig om te weten waar je het beste terecht kan en tegen welke prijs. Zo is er een kar die haring voor 3 euries verkoopt voor redelijke groene haring, maar er bijvoorbeeld een halve kilometer verder nog betere te krijgen is voor 1,50..
Ik bedoelde, ik weet waar ik in het oosten een haring moet eten en waar niet, ik ken het westen niet goed en weet niet waar ik daar terecht kan.quote:Op zondag 5 juni 2005 22:44 schreef Harry_Sack het volgende:
[..]
Wat is je reden voor die aanname? Ik denk altijd, hoe dichter bij zee hoe verser (is gelul natuurlijk, want haring wordt per definitie minstens een dag bevroren om de mogelijk aanwezige haringworm te doden).
Voor Amsterdam is het wel handig om te weten waar je het beste terecht kan en tegen welke prijs. Zo is er een kar die haring voor 3 euries verkoopt voor redelijke groene haring, maar er bijvoorbeeld een halve kilometer verder nog betere te krijgen is voor 1,50..
peperquote:Op zondag 5 juni 2005 22:47 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
als je via de stadhouderskade met de auto naar het museumplein gaat zit daar de meest norse man van amsterdam , genaamd altena, die heeft echt topper de top haringen. en als je om peper vraagt kijk ie heel erg boos, maar dat doet ie dus altijd.
peper is dé manier piet. versgemalen uiteraard, maar dat moet je sommige haringboeren nog ff leren. er staat natuurlijk wel altijd een vaatje readygrined peper. niet teveel, gewoon ff een paar korreltjes voor de smaakoverdracht.quote:Op zondag 5 juni 2005 23:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Haring met peper ken ik ook niet, hopelijk wel versgemalen dan?
Maar ui en zuur moet ik niet bij de haring.
Ach, zie het eens zo.quote:Op maandag 6 juni 2005 18:42 schreef skiczukie het volgende:
Ik vind haring lekker. Waarom moeten die kleine kutvisjes zo fukking duur zijn!
Bijna net zo lekker als een gebakken stukkie schelvisquote:Op maandag 6 juni 2005 18:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ach, zie het eens zo.
Wat betaal je voor een frikandel? Of een Big Mac
En dan krijg je een vage hap die op iets van vlees lijkt, je kan het eten.
En een Haring is een goddelijke specialiteit, een verrukkelijk stukkie vis.
Haring is duurder dan zalm nu.quote:Op maandag 6 juni 2005 18:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ach, zie het eens zo.
Wat betaal je voor een frikandel? Of een Big Mac
En dan krijg je een vage hap die op iets van vlees lijkt, je kan het eten.
En een Haring is een goddelijke specialiteit, een verrukkelijk stukkie vis.
Een lekkerbek?quote:Op maandag 6 juni 2005 18:54 schreef Joene het volgende:
[..]
Bijna net zo lekker als een gebakken stukkie schelvis![]()
Man zalm is toch ook niks bijzonders? zalm is alleen lekker als het gerookt is een losse moot zalm stelt niks voor tenzij je canadese wilde zalm hebt en dat kost weer een vermogenquote:
De originele lekkerbek ja . Niet zoals tegenwoordig met kabeljauw.quote:
Haring is een wilde visquote:
Zalm is ook een delicatesse toch. Waar kun je in Europa erg goedkoop haring kopen?quote:Op maandag 6 juni 2005 18:56 schreef Joene het volgende:
[..]
Man zalm is toch ook niks bijzonders? zalm is alleen lekker als het gerookt is een losse moot zalm stelt niks voor tenzij je canadese wilde zalm hebt en dat kost weer een vermogen
Bij de groothandelquote:Op maandag 6 juni 2005 18:58 schreef skiczukie het volgende:
[..]
Zalm is ook een delicatesse toch. Waar kun je in Europa erg goedkoop haring kopen?
Zou kunnen , ik vind het niet te vreten tenzij canadees .quote:
Lekkerbek kabeljauw? Met die kabeljauwprijzen van tegenwoordig?quote:Op maandag 6 juni 2005 18:56 schreef Joene het volgende:
[..]
De originele lekkerbek ja . Niet zoals tegenwoordig met kabeljauw.
GMTAquote:Op dinsdag 7 juni 2005 01:15 schreef BBQ-kip het volgende:
Waarom een jaar wachten???
Ik eet trouwens geen haring, brrr en ik zoen ook geen mensen die het gegeten hebben, wat een lucht...
Gelukkig zijn er genoeg andere dingen die ik wel lekker vind
Zodat het lekker blijft. Iets om naar uit te kijken. Ofzo.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 01:15 schreef BBQ-kip het volgende:
Waarom een jaar wachten???
Ik eet trouwens geen haring, brrr en ik zoen ook geen mensen die het gegeten hebben, wat een lucht...
Gelukkig zijn er genoeg andere dingen die ik wel lekker vind
Waar vang je die beesten? In een slootje?quote:Op dinsdag 7 juni 2005 07:50 schreef Puckzzz het volgende:
Ik zie jullie over van allerlei andere lekkere vissoorten praten, maar wat dachten jullie van een lekker gerookt palinkje (duimdik, absoluut niet dikker) mijn ex ving ze altijd zelf (foei, jah ik weet het) en rookte ze ook zelf....maar dat is ook weer een vis waar je een godsvermogen voor neertelt om 1 minuutje lekker eten
![]()
Ik vang ook zelf mn ijsselmeer paling Heerlijk. ook zelf roken, of een volendams pannetje van maken.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 07:50 schreef Puckzzz het volgende:
Ik zie jullie over van allerlei andere lekkere vissoorten praten, maar wat dachten jullie van een lekker gerookt palinkje (duimdik, absoluut niet dikker) mijn ex ving ze altijd zelf (foei, jah ik weet het) en rookte ze ook zelf....maar dat is ook weer een vis waar je een godsvermogen voor neertelt om 1 minuutje lekker eten
![]()
ze zitten eigenlijk overal, maar wij woonden in Friesland en daar heb je een riviertje dat heet de Linde, een heel mooi natuurlijk riviertje, daar zette hij fuiken uit en dat is hartstikke illegaal! maar wel effectief al wat niet tot de palingfamilie behoorde ging keurig weer terug hoorquote:Op dinsdag 7 juni 2005 07:53 schreef skiczukie het volgende:
[..]
Waar vang je die beesten? In een slootje?
ijsselmeer is het lekkerst, verder inderdaad in langzaam stromend water.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 07:53 schreef skiczukie het volgende:
[..]
Waar vang je die beesten? In een slootje?
Stropen is idd illegaal maar zo doe ik het dus ook met fuiken en kistjes.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 09:14 schreef Puckzzz het volgende:
[..]
ze zitten eigenlijk overal, maar wij woonden in Friesland en daar heb je een riviertje dat heet de Linde, een heel mooi natuurlijk riviertje, daar zette hij fuiken uit en dat is hartstikke illegaal! maar wel effectief al wat niet tot de palingfamilie behoorde ging keurig weer terug hoor
Joene, je zou eens naar de palingrook kampioenschappen moeten gaan in Friesland, dat is in een heel klein gehucht (ben de naam ff kwijt, vlakbij Heerenveen) het is een strook van zo'n kilometer lang langs een riviertje en daar staan allemaal mensen met verschillende methodes hun verse paling te roken. Zoooooo lekker!!! Ja mag dan zelf ook stemmen op de lekkerste paling enzo, heel leuk sfeertje met uiteraard een biertent en 'entertainment' lees: countrymuziek en linedancen
ik ken het lijntjes princiepequote:Op dinsdag 7 juni 2005 09:25 schreef Puckzzz het volgende:
je kunt ook kleine piepschuimen blokjes snijden van zo'n 5 cm³ een lange lijn eraan met 1 (!) haak en een flinke tros dauwpieren( volgens mij hetten ze zo, van die hele grote die je 's nachts vangt)Maak heel veel van die blokjes en gooi ze vanuit een bootje overboord. Ga de volgende ochtend rond 5 uur je blokjes weer verzamelen. zit geheid paling aan
is lekkerder dan met idd.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 09:45 schreef gekkehoedenmaker het volgende:
Ik heb gisteren voor het eerst een haring gegeten! Zonder uitjes en ik vond het lekker!
Tsss in je laatste dagjes als mod nog even moeilijk doenquote:Op dinsdag 7 juni 2005 09:51 schreef Oblivion het volgende:
Okay, nu is het over met de illegale praktijken... Want illegaal blijft illegaal.
En het topic gaat volgens mij over haring....![]()
niet teveel peper erop doen he? gewoon heel licht strooien/grinden.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 09:56 schreef Oblivion het volgende:
Tuurlijk...![]()
Of jij doet nog even moeilijk in mijn laatst dagen als mod...
Verdere opmerkingen graag in foodback...![]()
Ontopic: Heb alleen nog een broodje haring op...![]()
Veel te weinig, van het weekend zal ik ze gaan halen.
Zal er 1 proberen met ui en zuur, en 1 met peper.
Wil het verschil wel eens proeven.
goed zo!quote:
Het schoonmaken van een haring is een vakapartquote:Op dinsdag 7 juni 2005 18:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Goed de Haringkar te Zutphen kan je vergeten, smaak is goed, maar slecht schoongemaakt.
Je kan merken dat die ouwe baas er niet meer staat, de kwaliteit gaat achteruit.
Morgen naar Gamba in Deventer,
Das toch niet zo snel ? ze glijden zo je keel in hoor.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 18:35 schreef Harry_Sack het volgende:
heb je ze alle vier binnen 10 minuten weggeschrokt, Piet?
Jaquote:Op dinsdag 7 juni 2005 18:35 schreef Harry_Sack het volgende:
heb je ze alle vier binnen 10 minuten weggeschrokt, Piet?
Op je haring?quote:
nee, op de betere plekken waar liefhebbers en connaisseurs van de edele haring komen.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 18:51 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Op je haring?![]()
Is dat hoe ze hem in de randstad eten?
je hebt gelijk. ik bedoelde het niet zo lullig. maar hij kan het eerst een keer proberen, want het lukt nooit om de smaak te omschrijven. en zoveel mensen hebben al laten zien dat ze peper niet kennen en yuckie vinden. vandaar mijn opmerking als laatste zin. 'afzeiken', zo zag ik het ook niet. meer gewoon ...nou laat maar...quote:Op dinsdag 7 juni 2005 22:17 schreef Oblivion het volgende:
*kuch* zoalshetis...
Als er iemand iets niet afzeikt is het Martijn_77 wel....
Hij is alleen nieuwsgierig!
Het is goed zo.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 22:35 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
je hebt gelijk. ik bedoelde het niet zo lullig. maar hij kan het eerst een keer proberen, want het lukt nooit om de smaak te omschrijven. en zoveel mensen hebben al laten zien dat ze peper niet kennen en yuckie vinden. vandaar mijn opmerking als laatste zin. 'afzeiken', zo zag ik het ook niet. meer gewoon ...nou laat maar...
met de ontberende smile of gide line (omdat je 'out of the blue' binnen komt) zou men hem(*) zomaar als zwaar denigrerend kunnen uitleggen...quote:
PI. Niks dus. Maar je lijkt, ook omdat je nu zo op mij reageerd een beetje geïrriteerd.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 22:43 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
met de ontberende smile of gide line (omdat je 'out of the blue' binnen komt) zou men hem(*) zomaar als zwaar denigrerend kunnen uitleggen...
.*)soms is tekst lastig te interpreteren, wat bedoel je precies met die zin?
Éen maar?quote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:20 schreef Ruis het volgende:
oew, morgen ff kijken of ik er ééntje kan scoren
Nou, nee, niet de galblaas dan wordt ie bitter, das niet lekker.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:15 schreef Harry_Sack het volgende:
graten horen niet in haring, haring hoort ter plekke voor je neus weg te rotten, anders smaakt het gewoon niet. Men snijdt de galblaas stuk, zodat het haringvlees zichzelf verteert
Ergens een of ander orgaan, zodat de spijsverteringssappen vrijkomen in elk geval. Ik dacht de galblaas, meen ik me te herinneren van Midas Dekker's verhaal. Alvleesklier zou ook goed kunnen inderdaadquote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nou, nee, niet de galblaas dan wordt ie bitter, das niet lekker.
De enzymen die samen met de pekel voor de goddelijke smaak zorgen komen dacht ik uit de alvleesklier.
Lieverd, ik ben vandaag geen haringen wezen halen...quote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:18 schreef zoalshetis het volgende:
ot: ik wil graag weten van oblivion hoe de haringen vandaag smaakten.
ow sorry, lees nu dat je ze van het weekend gaat halen. dacht vandaag.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:26 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Lieverd, ik ben vandaag geen haringen wezen halen...
Maar zodra ik dat gedaan heb, zet ik het hier neer...!
Ik wil wel degelijk het verschil proeven.quote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:27 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
ow sorry, lees nu dat je ze van het weekend ging halen. dacht vandaag.
Die bedoel ik ook...quote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:27 schreef Oblivion het volgende:
Ik heb het trouwens niet over die grote dikke graten, maar die fijne...
*vies gezicht trekt....
Doen we!quote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:28 schreef ondeugend het volgende:
[..]
Die bedoel ik ook...
Zal ik dan een dezer dagen toch maar weer eens proberen ?
hoe noem je het aan de kraam? schoonmaken?quote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:29 schreef Pietverdriet het volgende:
overginds is kaken, niet wat ze aan de stand doen, kaken is het verwijderen van de ingewanden (behalve de alvleesklier) voor het inpekelen
Juistquote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:29 schreef Pietverdriet het volgende:
overginds is kaken, niet wat ze aan de stand doen, kaken is het verwijderen van de ingewanden (behalve de alvleesklier) voor het inpekelen
schoonmaken iddquote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:30 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
hoe noem je het aan de kraam? schoonmaken?
Je kan ook "verse"haring kopen om te bakken (braad haring), je kan dat ook stoven maar is niet zo lekker. Verder heb je zure haring , en haring in slagroom enz enzquote:Op dinsdag 7 juni 2005 23:32 schreef skiczukie het volgende:
Is haring alleen rauw te eten, of bestaan er ook gerechten met gekookte/gebakken haring? Kan het me haast niet voorstellen eigenlijk.
Oke, ik kende het helemaal niet hier in de buurt wordt haring alleen met uitjes gegeten. Ik ken het met peper helemaal niet. Ga het zeker proberen wat voor peper zou je me aanraden alleen verse gemalen zwarte peper?quote:Op dinsdag 7 juni 2005 22:11 schreef zoalshetis het volgende:
nee, op de betere plekken waar liefhebbers en connaisseurs van de edele haring komen.
Nee, volgens mij is dat een anderere vis.quote:Op woensdag 8 juni 2005 19:53 schreef LostFormat het volgende:
Bradootjes zijn dat een soort gerookte haring?
quote:Op woensdag 8 juni 2005 23:57 schreef dl3b het volgende:
Of dat lekker is, haring met vers gemalen zwarte peper vraag je jezelf dan af.....
Nou dat is HEERLIJK, net 2 gehad, een openbaring.
Tot nu toe alleen met ui gegeten maar dat is nu voorgoed voorbij.
![]()
![]()
Yeah, you bet.quote:Op donderdag 9 juni 2005 00:02 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
weer een fan! en absoluut het liefst versgemalen, maar heel soms bij gebrek aan beter uit het vaatje (wel zwart). bij oesters is een weinig ook erg lekker.
quote:Op vrijdag 10 juni 2005 15:52 schreef ondeugend het volgende:
Net eentje gehad... met uitjes
En ik blijf bij mijn eerdere post. Het is inderdaad best lekker maar die haargraatjes uit mijn mond plukken bederft toch enigszins mijn plezier waardoor het voor mij geen feestmaal is zoals voor veel andere mensen.
Ja, wij ook!quote:De haring was wel zoals hij moet zijn begreep ik. Vet en rood van binnen.
Morgen ga ik de andere eten met vers gemalen peper.
quote:Op vrijdag 10 juni 2005 15:59 schreef Oblivion het volgende:
Ieeuwww krijg al de riebels van je post!
Manlief: GADVER, haring zonder uitjes en zuur???? Dat is geen haring!
Ik: Tja en toch ga je het proberen...![]()
Hij: Oh...okay....![]()
Ppff, beter dat ie dat doet!quote:Op vrijdag 10 juni 2005 16:02 schreef ondeugend het volgende:
[..]
Ach je hebt het beste met hem voor toch? .... hij vertrouwt je !!
Misschien na morgen nooit weer !quote:Op vrijdag 10 juni 2005 16:09 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Ppff, beter dat ie dat doet!![]()
![]()
Dat gaat lachen worden, alhoewel hij het wel kan toegeven als hij het lekker vind.
Ik ben ook benieuwd wat jij er van zal vinden.
Tuurlijk mag je dit postenquote:Op vrijdag 10 juni 2005 16:16 schreef skiczukie het volgende:
Ik heb net vier haringen gekocht. Wel uit de diepvries. Ben benieuwd hoe het smaakt. Of mag ik dit eigenlijk niet posten.![]()
Ze moeten nog ontdooien.quote:Op vrijdag 10 juni 2005 16:22 schreef Oblivion het volgende:
Tuurlijk wel!
Kan iedereen lekker over je heen vallen...![]()
Hey, maar probeer er eens 1 met vers gemalen peper, wil je?![]()
quote:
Tuurlijk doe ik dat.quote:Op vrijdag 10 juni 2005 16:45 schreef Oblivion het volgende:
[..]![]()
Nou daarna dan...![]()
Doe je het?GO GO GO GO
![]()
Ontbijt, lunch en avondeten?quote:Op vrijdag 10 juni 2005 22:07 schreef gimme.shelter het volgende:
Heb er tot nu toe dit seizoen drie per dag op. Zonder uitjes uiteraard. Heerlijk!!
5 !quote:Op zaterdag 11 juni 2005 16:49 schreef Joene het volgende:
Heb er net 5 stuks op , heerlijk , gewoon zonder ui , zonder peper, gewoon lekker aan het staartje.
wat is er mis mee?quote:
quote:
Nee maar ik vind 5 biefstukken ten eerste een beetje duur en ten 2e past dat niet in mn maagquote:Op zaterdag 11 juni 2005 18:02 schreef ondeugend het volgende:
[..]
Niks hoor... zelf weten natuurlijk
Maar 5 achter elkaar vind je dus niet een beetje veel van het goede ?
Of eet je ook 5 biefstukken achter elkaar? wat ik wel weer zou kunnen trouwens![]()
Volgende keer vragen of ze 2 of 3 keer extra willen schrapen aan de binnenkant (kost ietjes vlees maar graat vrijquote:Op zaterdag 11 juni 2005 18:24 schreef Oblivion het volgende:
Nou, na twee happen had ik het wel weer gehad met de graatjes...![]()
Klopt....quote:Op zaterdag 11 juni 2005 18:28 schreef Oblivion het volgende:
Nee, die graatjes zitten dieper...
ZIjn die kleine flexibele, en echt ik word er al beroerd van als ik er aan denk...
Oh diequote:Op zaterdag 11 juni 2005 18:28 schreef Oblivion het volgende:
Nee, die graatjes zitten dieper...
ZIjn die kleine flexibele, en echt ik word er al beroerd van als ik er aan denk...
Dat vinden de katten ook, die beesten hebben zich nog nooit zo goed schoongelikt omdat er toevallig een stukje op hun rug viel in plaats van op de grond als nuquote:Op zaterdag 11 juni 2005 19:39 schreef Snakey het volgende:
Ik heb er ook net 1 op. Kan me niet herinneren dat ik ze ooit zo lekker gehad heb.![]()
Maar ik heb ontdekt dat als je je haring op een zacht wit broodje doet, je dat dus niet proeft...quote:Op zaterdag 11 juni 2005 18:50 schreef ondeugend het volgende:
[..]
Klopt....
De meeste mensen slikken ze gewoon door zo klein en flexibel zijn ze. Ik kan dat dus niet en pluk ik ze weer tussen mijn lippen vandaan.Dan maar niet charmant.
Ik heb trouwens 4 euro betaald voor 2.
Volgende week toch maar even weer langs.
ik zou het risico met rauwe vis niet nemen idd.quote:Op donderdag 23 juni 2005 15:26 schreef ParanoidEv het volgende:
Ik maakte de verpakking open (supermarkt) en ze waren buinig en roken naar tonijn. Lijtk me dat dat niet goed is?
Nee het leek me al erg apart dat het goed zou zijn. Morgen even mee naar de supermarkt en dan ga ik lekker wel haring etenquote:Op donderdag 23 juni 2005 15:30 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
ik zou het risico met rauwe vis niet nemen idd.
En......Smaakte die bakvis?quote:Op maandag 13 juni 2005 00:42 schreef Stretto het volgende:
Ik ga er eens voor de grap morgen haring halen.
Nog nooit van m'n leven op.........![]()
Dat risico kan je rustig nemen ,je wordt namelijk niet ziek van bedorven rauwe vis .quote:Op donderdag 23 juni 2005 15:30 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
ik zou het risico met rauwe vis niet nemen idd.
Iiieeew...quote:Op donderdag 23 juni 2005 17:44 schreef BBQ-kip het volgende:
Van bedorven rauwe vis word je niet ziek???![]()
Nee dat schijnt zo te zijnquote:Op donderdag 23 juni 2005 17:44 schreef BBQ-kip het volgende:
Van bedorven rauwe vis word je niet ziek???![]()
In de supermarkt gaan ze volgens mij voor ¤2.40 per twee incl. uitjes!quote:Op dinsdag 21 februari 2006 08:12 schreef ikwilookwatzeggen het volgende:
Haring!![]()
Dat is toch nog prima te betalen?
Eigenlijk wel, maar was meer bedoelt als indicatie van de prijs!quote:Op dinsdag 21 februari 2006 08:23 schreef katlief het volgende:
Haring van de supermarkt???? Dat haal je toch bij de visboer waar ze ter plekke worden schoongemaakt?
Haring uit de supermarkt?quote:Op dinsdag 21 februari 2006 08:19 schreef -Marc- het volgende:
[..]
In de supermarkt gaan ze volgens mij voor ¤2.40 per twee incl. uitjes!![]()
quote:Op dinsdag 21 februari 2006 08:23 schreef katlief het volgende:
Haring van de supermarkt???? Dat haal je toch bij de visboer waar ze ter plekke worden schoongemaakt?
het verhaal dat ik ken heeft te maken met het feit dat de uitjes de enigzins rotte haringsmaak destijds maskeerde.quote:Op dinsdag 21 februari 2006 09:09 schreef _Vulcanus_ het volgende:
*wannabe slimmerik*![]()
Met of zonder uitjes?
De smaak van de Hollandse Nieuwe die wij nu waarderen - licht gezouten, zacht en romig - is een andere dan onze grootouders kenden. Haring werd eeuwenlang op een andere manier behandeld, met een afwijkende smaak als resultaat. De vissers gebruikten heel veel zout om de haring te kunnen conserveren. De sterk gezouten vis was enkele maanden houdbaar, maar niet direct eetbaar. Hij moest eerst worden 'teruggeweekt' in een mengsel van water en melk. Door dat terugweken kon de haring ook weer net te flauw van smaak worden. Vermoedelijk daardoor is de gewoonte ontstaan haring te eten met wat gesnipperde ui.
Bron: http://www.tijdvoorvis.nl/haring/hollandse_nieuwe.asp
Ja, nieuwe haring koop je niet inde supermarkt dan is hij echt niet lekkerquote:Op dinsdag 21 februari 2006 09:29 schreef _Vulcanus_ het volgende:
[..]
Haring uit de supermarkt?![]()
Dit is de enige haring die je in de supermarkt koopt.
[afbeelding]
Rolmops.![]()
Wordt tijd. Verdomd lekker!quote:Op dinsdag 21 februari 2006 19:26 schreef Dementor het volgende:
Nog even geduld en we hebben weer Hollandsche nieuwe
Wat hij zegtquote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |