knuppelhout | maandag 20 december 2004 @ 12:06 |
(indien dit meer voor FEE is: verhuizing plz) 't leek me leuk om jullie kerstdiner-gerechten (en indien gewenst: recepten) te lezen, dus hierbij trap ik af: ik en mn vriendin maken bij mijn ouders thuis het hoofdgerecht (tja je moet ambitieus zijn als je een CUL-freak bent) met: zelfgemaakte frietjes met verse mayonnaise tournedos in bacon met een port (?) sausje (ben even vergeten welke saus het precies was, post ik later nog wel) op gebakken ananas voor mn vegazusje: eier-oventaartje met kaas rodekoolsalade met cranberries, appel en als magisch ingredient: appelsap veldsla met pijnboompitten, avocado en geitenkaas In balsamico gemarineerde cherrytomaatjes in de oven en bij mn vriendin thuis maken we op kerstavond een heel diner (stiekum omdat we op 2e kerstdag naar mn schoonzus moeten en zij alles zelf wil maken ![]() vooraf: beenham met cranberries en cranberriecompote hoofd: roodbaarsfilet met vanalles uit de oven (ben ik ook even vergeten) aardappel-rozetjes gevuld met cranberries flinke groene salade gecarameliseerde witlofblaadjes met honing en kaas Na: bananentoetje met chocolade-rumsaus en grand marnier ik heb er zin in, wat maken jullie? [ Bericht 16% gewijzigd door knuppelhout op 20-12-2004 14:10:30 ] | |
Eronymus | maandag 20 december 2004 @ 12:09 |
we gaan gourmetten... dan hoeft er niet niet 1 iemand in de keuken te staan ![]() | |
Nijna | maandag 20 december 2004 @ 12:26 |
1e kerstdag eten we bij mijn ouders, geen idee wat het gaat worden. Waarschijnlijk ga ik een nagerecht brouwen ![]() 2e kerstdag krijgen we een eter en gaan we fonduen en er ligt nog wel ijs in de vriezer dus dat wordt dan het toetje denk ik. | |
Vampz | maandag 20 december 2004 @ 12:57 |
1e kerstdag met de familie, dan wordt er kip, konijn, kiprolade, friet, vis denk ik, groeten ![]() en 2e kerstdag bij me ouders, geen id wat er dan gemaakt wordt. | |
Anne | maandag 20 december 2004 @ 13:04 |
Wat eten jullie met kerstmis?![]() | |
RijstNatie | maandag 20 december 2004 @ 13:06 |
chinees | |
DeX090 | maandag 20 december 2004 @ 13:16 |
Happy Meals. | |
laika | maandag 20 december 2004 @ 13:23 |
doe niet aan kerst dus gewoon lekker makkelijk dus... tosti ofzo | |
innerSheep | maandag 20 december 2004 @ 13:23 |
worstebroodjes, geserveerd met een glas bouquet du Heineken waarschijnlijk ![]() | |
star_gazer | maandag 20 december 2004 @ 13:24 |
Hmmm... Eén of ander zalm-gerecht geloof ik ![]() | |
knuppelhout | maandag 20 december 2004 @ 14:08 |
quote:ah, die had ik nog niet gezien. is ook niet helemaal hetzelfde: dit topic is meer gericht op wat je ZELF gaat maken, niet op wat je gaat eten/ te eten krijgt. er is dus overlap maar och... ik bedacht me nog wat voor sausjes enzo ik ging maken: effe de OP editten | |
peejdorie | maandag 20 december 2004 @ 14:11 |
quote:aha! weet ik dat ook weer ![]() wordt vast lekker ![]() | |
knuppelhout | maandag 20 december 2004 @ 14:40 |
he Jean-Pierre, jij hier ![]() dit mag jij nog helemaal niet weten! ('t is mijn jonge broertje) nou moet jij ook effe je voorgerecht posten hier, das wel zo eerlijk! | |
peejdorie | maandag 20 december 2004 @ 15:40 |
quote:we hebben nog niks bedacht ![]() ik ben al heel oud ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 25 december 2004 @ 13:12 |
Op kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag wordt er voor mij gekookt ik maak dus niks met kerstmis. | |
Roellio | zaterdag 25 december 2004 @ 13:19 |
vanavond Rollade en morgen ga ik eten bij vrienden. ![]() | |
Ginirover | zaterdag 25 december 2004 @ 14:57 |
Ons Kerstdiner van vandaag : Zoete aardappelsoep, Struissteak met pikante bonen-tomatensaus en puree en vanavond Spaghetti ! | |
KiwiTjuHh | zaterdag 25 december 2004 @ 15:05 |
1e kerstdag: Gebakken aardappeltjes met spekjes, ui, verse kruiden en knofllook Kalkoen met sinaasappel en pistachevulling ( Van de AH ) Zelf gemaakte salade Zelgemaakte stoofpeertjes Stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter en chocoladeijs met banaan erop en vers geklopte slagroom! 2e kerstdag: lekker uit eten bij de chinees! En qua hapjes: - toostje met cranberry pate - toostje met kernhemmer - toostje met filet american - lekkere zachte kaas met druiven - metworst - een soort italiaans worstje Nou, ik durf denk ik niet op de weegschaal na kerst! Haha ![]() [ Bericht 13% gewijzigd door KiwiTjuHh op 25-12-2004 15:13:26 ] | |
Lemmeb | zaterdag 25 december 2004 @ 15:07 |
Ik maak me vooral niet druk. | |
Nijna | zaterdag 25 december 2004 @ 19:52 |
Gegeten vanavond: * salade met tijgergarnaaltjes * kalkoenfilet, aardappelkroketjes en broccoli, boontjes en salade * verse ananasreepjes gekarameliseerd met een beetje ijs (uit de allerhande van sinterklaas). Yummmm | |
Thorical | zondag 26 december 2004 @ 02:51 |
quote:Jij hebt de juiste instelling. Maar wat heb ik gedaan: wildkonijnpatee in kruimelkorst met vijgenchutney salade olivier met beenham div groenten met dips tweede dag: Gestoofd rundvleesop zijn Joods, roodekool met cranberies en appeltjes en een aardappelpuree met wat truffel. | |
rvrb | zondag 26 december 2004 @ 12:59 |
Wij hebben gisteren gehad bij schoonouders: - schorsenerenroomsoep met kervel&peterselie - varkenshaasje met kappertjessaus, peultjes&worteltjes en aardappelkroketjes - chocolade-tiramisu | |
Faithy | zondag 26 december 2004 @ 13:47 |
Wij gaan vanavond gourmetten, standaard vlees, champignons, paprika, etc. maar ik maak, omdat ik toch van het koken ben, nog een pastasalade met tagliatelle, mozzarella, spinazie en zalm ![]() ![]() | |
KiwiTjuHh | zondag 26 december 2004 @ 15:19 |
Gourmetten is ook altijd leuk ![]() Gaan wij oudjaarsavond doen. | |
Radjesh | zondag 26 december 2004 @ 15:22 |
quote:ik denk ik ook ![]() wat we vandaag eten weet ikke niet ![]() | |
KiwiTjuHh | zondag 26 december 2004 @ 15:28 |
quote:Dat is ook altijd wel een goede vulling van de avond ![]() Vandaag lekker uiteten bij de chinees.. ook weleens lekker als het je voorgezet wordt | |
Meditrinea | zondag 26 december 2004 @ 15:29 |
Op kerstavond hebben we bij mijn ouders gegeten en dit stond op het menu: Vooraf mosterdsoep met bosuiringetjes Hoofdgerecht: verse asperges met zalm en saus met stukjes verse zalm en een aardappelgratiné. Dessert: sinaasappelbavarois en vruchtencharlotte, eigen recept van mijn moeder, met aardbeienroom. Heerlijk! En als wijn Muscadet a Sevre de Maine Vanavond eten wij: Vooraf: torentje van hartige kletskoppen met gestoomde kip, gesmoorde witlof en een appeldressing (recept deels uit allerhande) Hoofd: roergebakken groente met klassieke wijnsaus en gebakken, gepaneerde kaaskerstboompjes, aardappelpuree en aardappeltaartje met tomaat, uit en kaas. Na: Karamelijstaart | |
Rene | zondag 26 december 2004 @ 16:40 |
Gegourmet, me oma brouwselt zo wel wat voor ons | |
piepster | vrijdag 27 oktober 2006 @ 15:25 |
Ik weet dat het nog maar oktober is, maar je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen (en bovendien is FEE geopend, dus volgens mij mag het dan). Het Kerstdiner! Wat wordt het menu? Welke recepten ga je gebruiken? Wat was het hoogtepunt van vorig jaar? Wat zijn de absolute afraders? Hoe-zat-dat-nou-ook-alweer-met-die-etiquette? Hier nog een voor-tijdens-na foto ter inspiratie: ![]() ![]() ![]() | |
piepster | vrijdag 27 oktober 2006 @ 15:28 |
Ts begint: Ik weet dus nog niet wat ik ga maken dit jaar. We eten elk jaar met een groep vrienden samen. Als het een beetje meezit maak ik dit jaat het hoofdgerecht. Verder heb ik sinds kort Amuselepels! en ik ben vastbesloten ze te gaan gebruiken. De reden dat ik dit topic zo vroeg open, is omdat ik graag dingen uitprobeer van tevoren. En daar heb ik dus nu mooi alle tijd voor. Ik ben dus nog op zoek naar hoofdgerechten voor het kerstdiner. Het liefst lekker moeilijke, want ik heb de rest van de dag toch weinig te doen, en het moet ook wel een beetje een uitdaging blijven. | |
janatwork | vrijdag 27 oktober 2006 @ 15:32 |
Ik hou dit topic even in de gaten! Altijd leuk een kerstdiner en ik heb nog geen flauw idee wat het gaat worden. | |
sieske | vrijdag 27 oktober 2006 @ 15:46 |
ik heb ook nog geen idee en misschien kom ik hier wel een leuk ideetje tegen. | |
piepster | vrijdag 27 oktober 2006 @ 15:59 |
Vorig jaar heb ik dit toetje gemaakt: quote:Op de één of andere manier heeft m'n vriend het ijs nog geflambeerd. Volgens mij heeft ie er een zooi kirch over gegooid, en dat aangestoken. (kookt hij ook eens...) [ Bericht 0% gewijzigd door piepster op 27-10-2006 16:12:46 ] | |
valek | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:08 |
quote: | |
#ANONIEM | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:10 |
Denk het eerste plaatje ![]() | |
Nembrionic | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:11 |
quote:TVP lijkt me lekker dit ![]() | |
piepster | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:14 |
Was ook een succes. ik had er trouwens ook nog frambozenijs bij gemaakt, op dezelfde manier. Dit ijs werd niet hard genoeg. Ik denk dat het te zoet was. Misschien lukt het wel als je minder suiker gebruikt bij frambozen. | |
marsmenneke | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:14 |
quote:Tja in elke man schuilt een pyromaan.......maar om t koken te noemen ![]() | |
piepster | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:16 |
Ach, Ik laat hem altijd maar. Hij voelt zich er zo goed bij. ![]() | |
Silmarwen | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:20 |
Ik ga dit jaar mijn vaders recept van ossenhaas zelf maken, tenzij ik bij hen eet. ![]() Wat heb je nodig; Ossenhaas (zo'n 200 gr. per persoon) Fijne paté (koop de beste die je kunt vinden, maar geen fois gras) Champignons (liefst grot champignons) Citroen Volle room Peper/zout Lea and Perrins Touw Gezouten roomboter Rode wijn Ik kook altijd op gevoel en smaak en werk niet met vaste hoeveelheden, dus wat je lekker vindt. Je hebt een flink stuk ossenhaas nodig die je op een speciale manier moet snijden. Leg het stuk voor je. Deel deze in je hoofd op in drie stukken van boven naar beneden, dus drie verdiepingen. Snij de eerste derde van rechts naar links in, maar niet door snijden! Je moet ongeveer 2 cm van de kant blijven. Vervolgens snij je aan het eind een stukje naar beneden tot je op twee derde bent en dan snij je weer terug naar rechts, maar ook weer 2 cm van de kant blijven. Je kunt nu de ossenhaas als een boekje openvouwen. Dit is nodig zodat je hem goed kunt vullen. Bak de champignons heel, maar met het steeltje moet eraf. De champignons bak je in een goede laag gezouten roomboter en gebruik het sap van een halve citroen bij het bakken. Zo krijgen de champignons een frissie nasmaak. Voeg zout en peper toe naar smaak. Gooi het sap/jus niet weg! Vouw de ossenhaas helemaal open en smeer een flinke laag paté in het middelste stuk. Leg hierboven op genoeg champignons om het stuk te bedekken. Klap het eerste flapje ossenhaas terug en smeer daar weer de paté op en de champignons. Doe het laatste flapje er op en de ossenhaas ziet er nu uit als een soort sandwich. Bind de ossenhaas zo dicht dat er geen champignons kunnen ontsnappen en schroei het vlees even dicht in gezouten roomboter. Doe dit op een heel hoge tempratuur zodat het iet wat knapperig wordt. De ossenhaas kan nu in de oven in een ovenschaal om het vocht op te vangen, de tijd is afhankelijk van het gewicht, let erop dat je het niet te lang doet anders wordt het vlees taai. Waarschijnlijk is een half uurtje genoeg. Als het vlees klaar is leg je het te rusten op een bord. Je verwarmt de pan met de jus van de champignons en voegt het vocht van het vlees eraan toe. Gebruik nog wat paté voor de smaak, maar niet teveel. Doe de room erbij en een fikse scheut rode wijn. Wat peper, zout en lea and perrins voor de smaak. Als de saus wat dikker wordt is deze klaar en kan over het vlees heen geserveerd worden. Je kunt hierbij aardappeltjes eten, ik bak ze vaak mee in de oven, en een groente naar keuze (snijbonen of tuinbonen smaken er goed bij). Als je dit maakt gebruik dan een licht voorafje (carpaccio of een heldere soep) en hou er rekening mee dat dit een zwaar maal is, dus dat je of lang moet wachten met je toetje of je neemt een luchtig toetje. | |
r2d22 | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:35 |
Wat zijn Lea and Perrins? | |
MinderMutsig | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:37 |
Daar denk ik nu nog helemaal niet over na, zulke dingen bedenk ik meestal pas vlak van tevoren. Ik ben in ieder geval een groot voorstander van niet te ingewikkeld doen. Het eten moet goed, lekker en een beetje speciaal zijn maar ik besteed verder mijn kerstdagen liever aan gezellig bij mijn familie zijn dan aan uren in de keuken staan. Het kerstdiner bestaat bij ons meestal uit: Een amuse Een warm en een koud voorgerecht Hoofdgerecht met een aantal bijgerechtjes Ergens tussendoor doen we altijd spoom met meloen en een beetje munt, dat is gewoon lekker. Een dessert (ijs, kaasplankje) Koffie, thee, pure chocolade met een goede PX sherry. ![]() En dan nog uren natafelen. Dat klinkt wel heel uitgebreid maar dat hoeft helemaal niet veel werk te zijn. Amuse: iets makkelijks, wildpaté met cranberrycompote is weinig werk. Koud voorgerecht: Een salade, ook zo klaar. Warm voorgerecht: Een leuk niet standaard soepje, knoflooksoep bijvoorbeeld en het voordeel is dat je soep al een dag eerder kunt maken. Hoofdgerecht en bijgerechten: Iets dat makkelijk in de oven kan en waar je verder weinig omkijken naar hebt of gewoon biefstuk of varkenshaas, een aardappelgratin is ook zo klaar, stoofpeertjes kan je van tevoren maken, en dan een of twee soorten groente. En als dessert ijs, of een kaasplankje. Ik let er wel altijd op dat er voor iedereen wel iets is wat ze lekker vinden, als er vishaters zijn ga ik geen garnalencocktail serveren bijvoorbeeld, dan maak ik wel iets anders. Ik ga niet knoeien met ingewikkelde recepten, kerst gaat bij mij om het gezellig samen zijn, niet om het eten. | |
Isabeau | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:38 |
Zo, dat klinkt lekker zeg, Silmarwen! ![]() Vorig jaar had ik een keuzemenu in elkaar gezet waarbij iedereen uit 3 gerechten per gang kon kiezen (week van te voren uiteraard ![]() ![]() ![]() | |
MinderMutsig | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:38 |
quote:Een merk Worcestershire Sauce. ![]() | |
piepster | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:41 |
@ isabeau: je hebt niet heel toevallig wat van die recepten ergens in je pc staan hè? | |
Isabeau | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:46 |
quote:Nee, maar ik heb ook het meeste half volgens recept en half volgens eigen inzicht gemaakt. Het beste was nog de paddestoelensoep...ik had in mijn hele leven nog nooit zulke lekkere paddestoelensoep gegeten. En ik had hem zelf klaargemaakt ![]() ![]() Mijn keuzemenu was trouwens steeds opgebouwd uit 1 kindvriendelijk gerecht, 1 kerstachtig gerecht en 1 'vreemd' gewaagd gerecht (nou ja, vreemd in de ogen van mijn familie, ik vind niet snel iets vreemd). | |
piepster | vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:50 |
Da's wel een goed plan. Bij ons eten er ook een paar kinderen mee. En aangezien ik nogal de neiging heb tot koken met drank en funky kruiden, is het misschien wel een wijs plan om wat kindvriendelijke dingen te maken. | |
Fawn | vrijdag 27 oktober 2006 @ 18:50 |
quote: ![]() En ik wil wel eens een kalkoen volstoppen. [ Bericht 9% gewijzigd door Fawn op 27-10-2006 19:25:19 ] | |
K-mail | vrijdag 27 oktober 2006 @ 18:58 |
Je bent er vroeg mee! Ik wil dit jaar een flink stuk varken of rund te bereiden! Iets van een Ribstuk ofzo ![]() | |
Matness | vrijdag 27 oktober 2006 @ 19:30 |
eerste kerstdag moet ik op mijn werk eten, nu zit de kok al 2 weken te gillen dat hij een maand vrij wil in december, prima, maar ik wéíger kant en klaar te eten met kerst. desnoods kook ik zelf. (voor 40 man) | |
Isabeau | vrijdag 27 oktober 2006 @ 19:31 |
Volgens mij heb je als kok het verkeerde beroep gekozen als je met kerst vrij wilt zijn. | |
Matness | vrijdag 27 oktober 2006 @ 19:32 |
quote:geloof me, onze kok heeft sowieso het verkeerde beroep gekozen. kan niet tegen werkdruk, pratende mensen in zijn keuken, kookt enkel nederlandse hap, en zelfs dat smaakt me niet. staat totaal niet open voor verandering (is eng) | |
Matness | vrijdag 27 oktober 2006 @ 19:33 |
en ach, ik heb wel eens eerder daar gekookt, dus dat lukt me echt wel ![]() nu maar afwachten ![]() | |
#ANONIEM | vrijdag 27 oktober 2006 @ 19:40 |
quote: ![]() Ontopic: Tot nu toe zijn we eigenlijk met mijn ouders altijd uit eten geweest met kerst ![]() ![]() Dit jaar wil ik eigenlijk wel koken, dus ik ga dit topic wel in de gaten houden ![]() Bij m'n schoonouders is het altijd: Ragout in een bakje. Ossenstaartsoep. Boontjes, stoofpeertjes, en een bloemkool die in z'n geheel is gekookt. Aardappelkroketjes. Ossehaas / Entrecote. IJs na. Altijd. Dus. Maar wel lekker ![]() | |
Silmarwen | vrijdag 27 oktober 2006 @ 21:27 |
Lea and Perrins is inderdaad Worcestersauce.![]() Gewoon bij de supermarkt te krijgen, ik gooi het bij heel veel dingen en vooral in sauzen is het erg lekker. ![]() | |
Martijn_77 | vrijdag 27 oktober 2006 @ 23:57 |
quote:Dat is de enige lekkere ![]() | |
golfer | zaterdag 28 oktober 2006 @ 01:20 |
We gaan waarschijnlijk weer gewoon ergens uit eten op 1 van de kerstdagen. Zijn ons al aan het oriënteren bij verschillende restaurants, maar de meesten hebben hun kerstmenu's er nu nog niet op de sites staan. De tijd van zelf uitgebreid koken met kerst ligt achter ons, aangezien we nog maar lekker met z'n tweeën zijn en alle kinderen her-en-der zijn uitgevlogen. ![]() | |
kabouter.muts | zaterdag 28 oktober 2006 @ 12:35 |
quote:kook voor de kinderen apart wat zoals gerookte zalm op toast vinden ze vast lekker tomatensoepje worstje in bladerdaag mini pizza gevuld gehaktballetje aard. kroketjes of frietjes enz. enz. | |
MinderMutsig | zaterdag 28 oktober 2006 @ 15:52 |
quote:Juist leuk om dan met z'n allen kerst te vieren vind ik. ![]() Wij zijn allemaal aan een andere kant van het land gaan wonen, kerst en sinterklaas zijn eigenlijk de enige dagen dat we altijd allemaal tegelijk bij mijn ouders zijn. Super gezellig. ![]() Verder zien we elkaar ook wel hoor maar niet allemaal tegelijk. ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 28 oktober 2006 @ 16:48 |
* Pietverdriet heeft geen idee wat het wordt met kerst, maar iig is het een vliegtuighap, maak met de kerst een lange intercontinentale vlucht. Goddank wel 1e klas. | |
Blues | zaterdag 28 oktober 2006 @ 17:36 |
quote:Eentje zit in Australië, eentje viert het met vrienden/vriendinnetje ![]() | |
Maneki.Neko | zaterdag 28 oktober 2006 @ 17:48 |
Ik weet het nog niet..heb gelukkig nog wel ff de tijd om te denken ![]() | |
BE | zaterdag 28 oktober 2006 @ 17:48 |
quote:Er zijn toch '3' kerstachtige avonden? Nou ja goed, waar bemoei ik me eigenlijk mee. ![]() ![]() Wij gaan 1 keer naar een show met mijn schoonouders, het eten die avond zal in de categorie 'gourmet' vallen, ook prima ![]() | |
dutch-mamma | zondag 29 oktober 2006 @ 02:46 |
Ik weet nog niet eens waar ik de kerst doorbreng en met wie ![]() In geval van "de bloedjes zijn hier", dan wordt het waarschijnlijk héél doorsnee ![]() ![]() In geval van "DM is bij haar ouders, met of zonder bloedjes": dan beslist oma, denk ik. In geval van "DM is on her onesies": geen idee waar ik dan überhaupt uithang... ik verras mezelf ![]() Ik heb een gourmet-voorkeur. Maar dan niet met het standaard, véél te dure vlees-pakket met een paar flessen Remiasaus... nee, dat doen we helemaal zelf! Dingen uitproberen (zo heb ik ooit een wild-gourmet gedaan met springbok, struisvogel, kangaroe en zo). Ieder zijn eigen smaak. En de kinderen al gauw leren omgaan met die pannetjes (gaat best goed!) zodat ze zélf leren koken (hoezo, educatief aspect! ![]() | |
Sebasser | zondag 29 oktober 2006 @ 02:48 |
quote:Mij ook, citroenen ![]() | |
Blues | zondag 29 oktober 2006 @ 02:52 |
quote:Mss had ik erbij moeten zeggen dat wij sowieso niets met kerst hebben ![]() | |
BE | zondag 29 oktober 2006 @ 08:00 |
quote:Dat is al anders dan 'dat zijn wij ontgroeid'. ![]() | |
piepster | zondag 29 oktober 2006 @ 11:22 |
Dit lijkt me ook heel erg gaaf om te maken met kerst. Of anders oud en nieuw. uit [Centraal] Italiaans eten Fan Topic! quote: | |
Flower-Ti-Amo | woensdag 15 november 2006 @ 19:48 |
Ik kon even zo snel geen ander topic vinden in de search vandaag dat ik deze maar even omhoog schop. Help! Ik dacht dit jaar heb ik geen zin om naar mijn schoonouders te gaan, zij komen nu maar eens hier heen. Prima alles geregeld maar er niet rekening mee gehouden dat ik dan ook voor het eten moet zorgen en dat is nogal een probleem. Mijn schoonzusje en zwager lusten niet zoveel, wat zij wel lusten lust mijn andere zwager niet en het mag niet te zout zijn voor mijn schoonmoeder. Gourmet enz. is allemaal niet praktisch omdat er op dat moment 5 honden rond lopen. Wie weet er iets leuks/lekkers? | |
Thorical | woensdag 15 november 2006 @ 21:11 |
Ik wil iets met een gans doen. Maar ik weet nog niet wat. Alle voorstellen zijn welkom | |
Martijn_77 | woensdag 15 november 2006 @ 21:14 |
quote:Dat geldt ook dit jaar ![]() | |
Thorical | woensdag 15 november 2006 @ 22:47 |
quote:Moet jij niet gewoon achter een kachel staan. Zo krijgt niemand een leuke hap met kerst. ![]() Er zijn toch genoeg dagen dat je op culi jacht kan gaan buiten deze heel lucratieve dagen? | |
vats | zaterdag 18 november 2006 @ 11:05 |
De laatste jaren heb ik altijd gekookt voor mijn vriendengroep! Ik heb altijd een diner samengesteld uit allemaal voorgerechten en amuses. Allemaal dingen die ik in 10 a 15 minuten kan maken met heel veel verschillende invloeden en ingredienten. Anyway het komt er op neer dat ik altijd op een gang of 12 uit kwam. Heel erg leuk om te doen en alles lukte altijd heel erg goed! Als je op internet kijkt zijn er zo mega veel originele voorgerechten en amuses te maken dat het echt een proeffeestje was elk jaar! | |
mariannemarie | zaterdag 18 november 2006 @ 13:09 |
met kerstavond komen mijn ouders en zusje eten. Dan maak ik het volgende: Tomatencremesoep met salie. Champignons à l’escargot Gratin dauphinoise, torentje van butternutpompoen en geitenkaas, cranberries, tuinsalade (=salade met verschillende groenten en dips), bietjessalade met ui, mierikswortel en sinaasappel. Crème brulee Heeft iemand nog een idee voor een koud (vegetarisch) voorgerechtje? Het moet een beetje simpel blijven, mijn zusje is nogal moeilijk met eten ![]() en tweede kerstdag komen mijn schoonmoeder en schoonoma, daar kan ik gelukkig wat uitdagenders voor maken: Gevulde artisjokken Spinaziesoep Gevulde hartige taartjes met groene salade en frisse salade Krokante haverkoekjes met exotisch fruit Hier ben ik er nog niet helemaal uit wat voor vulling ik in de artisjokken moet doen. Dat moet ook weer vegetarisch zijn. Goede ideeen zijn echt heel erg welkom. ![]() ![]() | |
S_oepstengel | zaterdag 18 november 2006 @ 16:13 |
Op 1e of 2e kerstdag gourmetten met als toetje pannenkoekjes en ijs. ![]() En dan de andere kerstdag waarschijnlijk iets als een varkenshaasje in een sausje met aardappelrozetjes en salade enzo ![]() ![]() | |
Isabeau | zaterdag 18 november 2006 @ 16:55 |
quote: ![]() ![]() En een vegetarisch voorgerechtje? Aangezien je iets met champignons maakt, kan je ook gewoon een gevulde champignon maken zonder vlees ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 18 november 2006 @ 19:11 |
quote:Heb ook nog ouders en schoonouders die mij willen zien dus daar zijn we de hele kerst mee onder de pannen ![]() Heb vorig jaar wel een buffetje in elkaar gedraaid voor oud en nieuw toen wij bezoek hadden alleen de kerst zit er nooit in bij ons | |
mariannemarie | zondag 19 november 2006 @ 01:59 |
quote:dat heet voorpret ![]() maarre... als ik al champignons à l'escargot heb en nog een gevulde champignon vooraf, wordt het dan niet erg champignonnerig? en kan je gevulde champignons überhaupt koud eten? | |
Paladin82 | vrijdag 24 november 2006 @ 14:44 |
Ik wil met de kerst een gebraden kalkoen maken, maar zoek hier nog een goed recept voor wat echt lekker is, eventueel met ook wat voor erbij, zeg maar heel kerst menu. Heeft iemand hier nog leuke recepten voor of misschien zelf iets heel creatiefs bedacht? | |
Martijn_77 | zondag 26 november 2006 @ 14:43 |
quote:Tweede Kerst dag hebben we dit jaar niets. Moet dus nog even kijken of we uit eten gaan of dat we zelf gaan koken. | |
AxeldeM. | zondag 26 november 2006 @ 15:01 |
Ik weet nog niet wat we gaan eten met kerst. Wat ik wel het leukste vind aan kerst is dat ons pap dan voor zo'n beetje de enigste keer in het jaar gaat koken. Normaal doet mijn ma dat omdat pap is werken. Maar hij is kok geweest en heeft koksopleiding enzo gedaan, dus dat is voor mij een goede reden om naar kerst uit te kijken. Daarnaast vind ik het zelf ook nog mooi om te koken. Dus dan help ik mijn pa gewoon mee ![]() | |
FireFoz | zondag 26 november 2006 @ 22:52 |
quote:Same here ![]() | |
DarkShine | maandag 27 november 2006 @ 03:40 |
Ik maak een flesje bier open. ![]() | |
Delicieux | vrijdag 1 december 2006 @ 11:42 |
Als aperitief: Witbrood met gerookte zalm en een beetje peper en geroosterd witbrood met Foie gras de canard met grof zeezout Wijn: Gewürztraminer uit de Elzas (wit) Voorgerecht: Bordje met oesters No. 3 de Bretagne en wijnazijn/sjalot dressing gekookte langoustines met gezouten boter In bouillon met grove peper gekookte alikruikjes met aïolisaus Wijn: Viré-Clessé (wit) Hoofdgerecht: Grote rosé gebraden lamsbout uit de oven met thijm, rozemarijn, honing, knoflook en sjalotten kleine aardappeltjes sperzieboontjes Wijn: Cote de Blaye Nagerecht: Soesjes gevuld met slagroom en overgoten met chocolade Wijn: Muscat (erg zoete witte) Daarna uitbuiken en kadootjes uitpakken. ![]() | |
henkSX | vrijdag 1 december 2006 @ 17:28 |
Ik ben hard aan het nadenken wat ik ga maken. Ga bij mijn ouders koken, dus ik dan heb ik meer beschikbaar dan op mijn kamer. Suggesties zijn welkom ![]() | |
Isegrim | vrijdag 1 december 2006 @ 17:30 |
Helemaal niks, ik eet alleen. ![]() ![]() Mijn ouders maakten altijd van die hele traditionele (maar wel lekkere) dingen als gevulde kalkoen, rollade en stoofpeertjes. Chocoladepudding na. Maar dit jaar wilde mijn vader (een begenadigd kok) het graag eens 'anders' doen, dus ik ben benieuwd. Dat het lekker wordt staat al vast. ![]() ![]() | |
Lief-visje | vrijdag 1 december 2006 @ 18:06 |
Ik ga dit jaar voor het eerst uiteten maar met oud en nieuw ga ik wel koken ik heb net het nieuwe boek van Jamie Oliver dus ga daar maar eens in kijken ![]() | |
StefanCJ | maandag 4 december 2006 @ 11:22 |
quote:Goh ... Net als half Nederland ... Ik moet er zelf ook aan geloven ben ik bang ... Ik hoop dat Kerst dit jaar snel voorbij is! | |
Captain_Fabulous | maandag 4 december 2006 @ 13:24 |
We gaan waarschijnlijk een dagje echt koken, en overwegen een grilplaat/gourmetstel voor de andere dag. Captain Jr wil de laatste tijd ook graag koken, maar pas nog niet goed achter het fornuis (te klein) dus met zo'n ding kan hij lekker zelf zijn mini hamburger ed maken. Ben al blij dat hij zo te zien van koken houdt, dan maar een dagje mutsen ![]() | |
Zij-en-Hij | maandag 4 december 2006 @ 13:40 |
1e Kerstdag gourmetten met zn drietjes.. ![]() 2e Kerstdag er op uit met de auto en een snelle hap bij de Burger King ofzo.. 's avonds de left-overs van de dag ervoor.. ![]() Gourmetten wel met alles erop en eraan. Het beste van het beste qua vlees etc.. ![]() | |
4EverBlackEyed | maandag 4 december 2006 @ 14:46 |
1e kerstdag uit eten 2e kerstdag lekker gourmetten | |
kabouter.muts | maandag 4 december 2006 @ 15:28 |
eerste kerstdag sjiek de friemel bij zwager, 6 gangen, 6 wijnen amuzes enz. enz. 2e geen idee!! dus coozy ideetjes, kom maar op!! | |
Blues | maandag 4 december 2006 @ 16:21 |
We hebben werkelijk nog geen idee waar hoe wat en met wie ![]() | |
Isabeau | maandag 4 december 2006 @ 17:01 |
We gaan eerste kerstdag gourmetten. En sorry voor de mensen die dat ook gaan doen: ik vind dat dus echt niks voor eerste kerstdag. Blech. | |
Mini_rulez | maandag 4 december 2006 @ 17:23 |
Dat jullie dat al weten zeg... Ik weet nog helemaal niks. Op kerstavond en tweede kerstdag zijn we bij mijn schoonfamilie, dus daar heb ik weinig mee te maken. Misschien gaan we een keertje uit eten, anders gewoon thuis een hoofdgerecht en een lekker toetje, en veel lekkere dingen tussendoor. Op eerste kerstdag zijn we bij mijn ouders, daar gaan we wel veel gangen eten met bijpassende wijnen enzo. Mijn moeder vindt het leuk om er wat bijzonders van te maken. Misschien mag ik ook wel een gang maken, maar daar hebben we het nog niet eens over gehad. Wat is iedereen er vroeg bij! | |
Delicieux | maandag 4 december 2006 @ 17:57 |
quote:Hmmmm, ook bij de schoonfamilie kook ik, hoor! Anders wordt het een piepers met fricandeau hap.... Het eten dient immers altijd aan een minimale standaard te voldoen.... Anders ga ik wel naar de shoarmatent... Da's vies, maar stiekem toch wel erg lekker! | |
4EverBlackEyed | maandag 4 december 2006 @ 18:38 |
quote:Meestal begin ik zo rond de herfst te bedenken wat ik met kerst ga eten. Noem het maar voorpret. De tijd gaat ook hard, voor je het weet is de kerst voorbij. | |
DarkElf | maandag 4 december 2006 @ 21:42 |
eerste kerstdag uit eten met mijn ![]() ![]() ![]() tweede kerstdag wilde ik gaan bouillonfonduen ![]() en natuurlijk lekkere vino ![]() [ Bericht 7% gewijzigd door DarkElf op 04-12-2006 21:57:09 ] | |
LudoSanders | maandag 4 december 2006 @ 21:46 |
Tosti's! 1 ding is zeker, stoofpeertjes van moeders ![]() | |
Isabeau | dinsdag 5 december 2006 @ 07:30 |
quote:Dit klinkt leuk! ![]() ![]() | |
dutch-mamma | dinsdag 5 december 2006 @ 08:07 |
Eerste Kerstdag met de kinderen bij mijn ouders, ik laat me verrassen...! Tweede kerstdag ben ik "on me onesies" (want kinderen bij hun pa). Geen idee wat ik dan ga doen. Ik wil er wel een eenpersoonsfeestje van maken ![]() | |
PdeHoog | dinsdag 5 december 2006 @ 10:49 |
Ik heb al een pre-kerst-diner ![]() Tweede kerstdag wordt het ook gevulde kip op speciaal verzoek van mijn pa ![]() ![]() | |
Jarno | dinsdag 5 december 2006 @ 13:03 |
Typ, wij zijn voor het eerst in jaren eens thuis op tweede kd dus ik wilde zelf eens achter de potten en pannen gaan staan. Niks extra-ordinairs, maar een dagje gezellig in de keuken bezig zijn ben ik niet vies van. Eens kijken of hier wat leuks voorbij komt. | |
HaverMoutKoekje | maandag 11 december 2006 @ 21:33 |
Misschien leuk voor mensen op zoek naar inspiratie: Deze week op de BBC: the great British Christmas menu, elke avond om 19 uur Recepten op de site: http://www.bbc.co.uk/food/christmas/gbm_index.shtml | |
ABBAfan | maandag 11 december 2006 @ 21:38 |
Probeer dit jaar maar eens alles vers in huis te krijgen. Zaterdag is mijn laatste kans om verse artikelen in te kopen. ![]() | |
Silver_Shark | maandag 11 december 2006 @ 21:45 |
wij gaan gourmetten traditie bij ons ![]() | |
Flower-Ti-Amo | dinsdag 12 december 2006 @ 19:02 |
quote:Ik hoor om mij heen dat veel winkels wel op zondag nog open gaan! | |
Aenarion | dinsdag 12 december 2006 @ 19:14 |
Ik ga koken voor 8 vrienden op het pre-kerstbal diner! Ik wilde dus 5 gangen maken, en ze moeten allemaal 12 euro betalen... Ik wil dit doen: Cocktail- tips? Wilde Paddestoelensoep Pasta met gehaktballetjes of met een echte Ragu Ribstuk, met wellicht wat toffe groente. Taart of een toetje, Eton mess, of misschien een Creme Brulée chocolade | |
4EverBlackEyed | dinsdag 12 december 2006 @ 19:24 |
quote:Met u, half nederland ik waarschijnlijk ook ![]() | |
Strolie75 | woensdag 13 december 2006 @ 11:51 |
Wat gaan iedereen met de kerstdagen bereiden? Kerstavond Aperitief: Kir Royal Amuse van Geitenkaas verpakt in Serranoham Carpaccio-salade met pestodressing Kogelbiefstuk met peper roomsaus, rode kool en aardappeltruffelgratins Crêpe Suzette met vanille-ijs Koffie met bonbon & baileys 2e kerstdag Aperitief Amuse van garnalen in whisky gebakken, geserveerd in een champagneglas met sla Koude lasagna van gerookte paling met dillesaus Perensorbet spoom Gegrilde zeewolf met een Japanse saus Koffiegranita met slagroom Groene thee | |
Maerycke | woensdag 13 december 2006 @ 11:54 |
Wat moet ik me voorstellen aan overige ingredienten bij de koude lasagne? | |
Gripper | woensdag 13 december 2006 @ 11:55 |
nummel 128 met kloepoek ![]() | |
Kwezel | woensdag 13 december 2006 @ 12:24 |
Kip, patat en appelmoes. | |
Marty | woensdag 13 december 2006 @ 12:29 |
Klinkt lekker Strolie! ![]() Je hebt me wel een paar ideetjes gegeven! Vooral de amuses klinken erg goed! | |
PdeHoog | woensdag 13 december 2006 @ 13:14 |
1e kerstdag: Kir Royal Mousse van zalm en kabeljauw met een garnalensausje Varkenshaasje in rauwe ham in fillodeeg Choco-ijs-soort-van.... (weet de naam ff niet) Koffie met iets 2e kerstdag: Gevulde kipfilet in spek met aardappeltjes uit de oven en ratatouille. Koffie met bonbon of petit four Vooraf en dessert moeten nog worden ingevuld. | |
golfer | woensdag 13 december 2006 @ 14:39 |
Wat maken jullie bij het kerstdiner? Wat eten we met kerst? | |
Martijn_77 | woensdag 13 december 2006 @ 22:12 |
Ga een merge aan vragen met Wat maken jullie bij het kerstdiner? | |
Walking_On_Sunshine | vrijdag 15 december 2006 @ 10:57 |
Ook ik ga koken 1e kerstdag. Voorlopig plan is: - Amuse van eendenborst met hoisinsaus,bosui en komkommer. - Amuse van garnaal,kwarteleitje,mayonaise,kerriepoeder.(zoek nog iets voor 3 personen die geen vis lusten) Voorgerecht: Carpaccio,Garnalencocktail (of wordt het dan teveel garnalen??) warm voorgerecht: helder soepje (uiensoep? of wie weet er een lekkere?) Hoofdgerecht: Lekker stukje vlees met lekkere saus (maar wat?) Ik zat te denken om er geitenkaas,spekjes,honing en spinazie in bladerdeeg bij te serveren,en aardappelroosjes of gepofte. Nagerecht: geen idee nog. Heeft er nog iemand leuke ideetjes? En hoe is mijn voorlopige opzet? Ik ben bang dat het teveel een ratjetoe is...misschien nog ergens linkjes naar elkaar leggen (als in oosters accent,net als die eendenborst??) | |
kabouter.muts | vrijdag 15 december 2006 @ 11:04 |
oooh klinkt goed allemaal Ik moet voor t kerstdiner 2 chocoladetaarten maken met pecannoten (van die heeeeeele vette!!!) | |
Nembrionic | vrijdag 15 december 2006 @ 11:13 |
Gekonfijte eendepoten op een bedje van zuurkool uit de oven met zelfgemaakte gebakken aardappelen, op aanraden uit een ander CUL topic ![]() | |
xJapser | vrijdag 15 december 2006 @ 11:50 |
Zit net ff te denken, ik ga echt wel de zaterdag voor kerst heel vroeg opstaan om inkopen te doen. Dat gaat echt druk worden in de winkels ![]() | |
dutch-mamma | vrijdag 15 december 2006 @ 12:13 |
quote:Het wordt gourmet...! | |
xJapser | vrijdag 15 december 2006 @ 14:09 |
quote:Dit is mn boodschappenlijstje/menukaart tot zover, nog suggesties? Dit is trouwens alleen voro 2de Kerstdag want voor 1ste Kerstdag is alles al geregeld. | |
thedude0 | vrijdag 15 december 2006 @ 15:21 |
een kerstdiner is geldverspilling | |
BolleSmurf | vrijdag 15 december 2006 @ 16:55 |
Ik hoop weer op 2 dikke vette hazen ![]() ![]() ![]() | |
Lips | zaterdag 16 december 2006 @ 18:35 |
Kerstavond vieren we bij m'n ouders. M'n moeder wou eigenlijk niet echt gaan koken dus ga ik met de vriendin van m'n broertje voor eten zorgen. Ik heb de Allerhande er maar bij gepakt en waarschijnlijk gaan we iig maken: - Kip en champignons in filodeeg - Salade met zalm - Gevuld stokbrood (met gehakt, bacon, kaas) - Waarschijnlijk iets van een aardappelsalade Het moet niet te veel en te moeilijk zijn maar wel vullen, dus bovenstaande komt wel goed. 1e kerstdag heb ik niks geplanned dus denk ik dat ik iets uit de vriezer haal. 2e kerstdag komt mijn nichtje van 8 logeren en komen m'n ouders bij mij eten. - vooraf stokbrood met kruidenboter / geitenkaas / tappenade - voorgerecht wordt denk ik en heldere bospaddestoelensoep - als aardappels wou ik pommes duchesse (schrijf je dat zo??) en van die kerstboomaardappeldingen van de AH doen. - voor groenten iets van een salade en heel burgerlijk een potje doperwten en worteltjes ![]() - Nu alleen het vlees nog.... m'n nichtje is gelukkig geen moeilijke eter maar ik ben niet echt een sterkok ![]() - als nagerecht zal het iets van zelfgemaakte chocolademousse oid worden. | |
kassenbouwer | donderdag 21 december 2006 @ 15:16 |
Ik krijg nou al verschrikkelijke trek als ik dit allemaal zie. Maar aangezien ik dit jaar een half jaar naar Zuid-Afrika ben geweest, ga ik voor mijn ouders, broers, opa en oma en oom en tante (12 personen) een kerstdiner Zuid-Afrikaanse stijl maken. -Papajasoep -Avocado gevuld met kreeft -Volstruissosaties (Struisvogel op een spies) met bataatpuree (zoete aardappelpuree), pruimenchutney en "pampoenkoekies" -Abrikozen/chocolademouse als dessert. | |
nieky | zaterdag 23 december 2006 @ 11:33 |
Eerste kerstdag eten wij bij mijn ouders. Dan hoef ik niks te doen, alleen maar te zorgen voor een nagerecht/iets bij de koffie. Ga denk ik ijsbonbons maken, heb helaas niet zoveel tijd om echt iets bijzonders te doen. Tweede kerst gaan we steengrillen. | |
Karina | zaterdag 23 december 2006 @ 11:39 |
Eerste Kerstdag uit eten, dus dan hoef ik niets te doen. Tweede Kerstdag niet echt iets bijzonders. Vooraf een kreeftensoepje met stokbrood erbij. Hoofdgerecht sla, biefstuk met kruidenboter en gebakken aardappels. Als toetje ijs (Häagen-Dazs). Eigenlijk wilde ik bij de AH zo'n varkenshaasje met saus halen, maar die zijn maar tot de 25e houdbaar, dus dat ging niet door. Daarna eventueel nog koffie met kerstcake. | |
PdeHoog | zaterdag 23 december 2006 @ 12:06 |
quote: ![]() ![]() | |
Nembrionic | zaterdag 23 december 2006 @ 12:59 |
Zo...jouw Kerst ziet er -met de zalmmousse als uitzondering- heel erg lekker uit ![]() | |
PdeHoog | zaterdag 23 december 2006 @ 13:36 |
quote:Zelfs die zalmmousse moet volgens mij lekker zijn ![]() | |
Zij-en-Hij | zaterdag 23 december 2006 @ 13:56 |
quote:2e kerstdag is veranderd in dineren bij mijn schoonouders.. ![]() ![]() Voor het gourmetten heb ik het volgende in huis gehaald (we snijden alles zelf, dus geen kant-en-klaar schotel): * Biefstuk * Kipfilet (normaal en gemarineerd) * Varkenshaas * Mini Rundervinkjes * Knakworstjes * Uienringen * Paprika * Knoflookteentjes in plakjes * Geraspte Aardappel * Geraspte Kaas * Ei * Kaas-Uien Stokbrood * Roomboter * Kruidenboter (zelfgemaakt) * Knoflooksaus * Kerriesaus * Cocktailsaus * Schaschlicksaus * Pindasaus (zelfgemaakt) Recept Kruidenboter: * 1 pakje Grasboter (campina) * 2 a 3 sjalotjes fijngesnipperd * 1 a 2 eetlepels verse Bieslook fijngesnipperd of geknipt. * 3 a 4 teentjes knoflook uitgeperst * gemalen zeezout naar smaak * versgemalen peper naar smaak Bovenstaande ingrediënten mengen. That's all! ![]() Recept Pindasaus: * 2 Sjalotjes fijngesnipperd * Zonnebloemolie * 3 teentjes Knoflook * volle melk * Pindakaas (calvé) * 3 eetl. Gembersiroop * Sambal Brandal * Zout * Ketjap Manis Fruit de sjalotjes in de zonnebloemolie. Pers de knof uit en voeg toe. Voeg de sambal naar smaak toe. Voeg de gembersiroop toe. Voeg de melk toe (zoveel als je saus wilt) en breng aan de kook. Draai het vuur laag en voeg pindakaas toe totdat de gewenste dikte bereikt is. Evt nog wat verdunnen met melk. Breng op smaak met zout en een scheutje ketjap. Als dessert hebben we voor t kind de Kerstmanijsjes van AH excellent en voor onszelf Ben & Jerry. Mannetje de Chocolate Therapy en vrouwtje de Fossil Fuel.. ![]() | |
Arizona | zaterdag 23 december 2006 @ 14:25 |
Wij eten op kerstavond erwtensoep, door mijn vader gemaakt. Eerste kerstdag gaan we, traditiegetrouw, met de hele familie gourmetten. Tweede kerstdag eten we thuis, met ons drietjes. Het menu is dan heel standaard, maar oh zo lekker: - carpaccio met pijnboompitjes, sla, oude kaas en honing-mosterddressing - de varkenshaasjes van de Appie Heijn, met aardappelpuree, worteltjes en sla - vruchtenjoghurt* - koffie / thee met bonbonnetjes * We wilden eerst ijs doen als toetje, maar helaas heeft onze vriezer het eergisteren begeven ![]() ![]() ![]() | |
Moragh_DaughterofSune | zaterdag 23 december 2006 @ 15:16 |
Dit jaar word het op 1e kerstdag niet zo heel uitgebreid, maar wel heel lekker ![]() -Aardappelpuree met knoflook en oude kaas uit de oven -Gekookte worteltjes -Vissticks -Toetje Hagen dasz ijs : Strawberry cheesecake ![]() 2e kerstdag eten we bij mijn vader en zijn vriendin, dus dat is een verassing. [ Bericht 21% gewijzigd door Moragh_DaughterofSune op 25-12-2006 14:11:25 ] | |
piepster | zaterdag 23 december 2006 @ 17:20 |
Goed, ik ben eruit (denk ik). Kerstavond: Entrecote met kruidenboter (zelfgemaakt), krieltjes in de schil met verse kruiden uit de oven, en verschillende paddestoelen en Romanesco. Eerste kerstdag: Eten we bij m'n ouders. Ik gok op: groentensoep, rollade en kalkoen, cranberrycompote en krieltjes. Na: ijs. Ik maak de amuses: Wortelsoepje en Hammousse ( [Amuse] Recepten & Lepels ) En misschien maak ik nog ijs ( Wat maken jullie bij het kerstdiner? ) Tweede kerstdag: Vooraf: nog geen idee Hoofdgerecht: Canard a l'orange ( Gerechten met Eend ) met aardappelschijfjes gebakken in eendevet, peultjes Nagerecht: citroen- en bosvruchtensorbetijs. Alle suggesties zijn welkom. Ik ben dus nog op zoek naar een voorgerecht, nog 1 of 2 amuses en een groente voor tweede kerstdag. De winkels zijn morgen open, dus er zal vast nog wel iets te krijgen zijn. Overigens is eend heel goed te krijgen bij de toko. Het ligt in de diepvries, het heet Pekingeend en kostte 6,95 voor een hele eend van 1800 gr. Ik laat nog wel weten of ie lekker was. [ Bericht 1% gewijzigd door piepster op 24-12-2006 13:40:59 ] | |
PdeHoog | zaterdag 23 december 2006 @ 17:55 |
Amuses: Maak hele dunne reepjes van komkommer, maak een soort van dipsausje van creme fraiche met wat citroenrasp en citroensap en dille, smeer dat op de komkommer en rol de komkommer samen met een plakje gerookte zalm op en prik dit op een vorkje. Andere optie..... Neem een plakje parmaham, doe daar iets van rucola op, rol of vouw dat leuk op en prik het op een vorkje. Beetje balsamico-azijn erover heen ![]() | |
Zij-en-Hij | zaterdag 23 december 2006 @ 18:08 |
Kerstavond vergeten.. ![]() Kerstavond (morgen dus) eten we Tagliatelle Carbonara: * Tagliatelle (AH Excellent) * 2 ons gerookt ontbijtspek (klein gesneden) * 2 grote uien (gesnipperd) * 3 Teentjes Knoflook (uitgeperst) * 3 eieren * 3 eetl. melk * bekertje crème fraîche * klein bekertje slagroom * versgemalen peper * gedroogde peterselie * boter/margarine * Zout Tagliatelle koken. Spek uitbakken in een klontje boter/margarine. Ui toevoegen en meebakken. Knoflook toevoegen. Eieren losroeren met de melk en versgemalen peper. Toevoegen en blijven roeren totdat ei gestold is. Crème fraîche toevoegen en goed roeren. Slagroom toevoegen. Tagliatelle door saus scheppen. Evt nog wat slagroom extra toevoegen als saus te dik is. Op smaak brengen met zout en peper. | |
Lips | zaterdag 23 december 2006 @ 18:14 |
quote:LOL, er klopt niet veel meer van bovenstaande... ik ben niet zo vast daarin, heb me deze week al 7 keer bedacht. Kerstavond: * als voorafje paddestoelen (een hard gekookt ei op z'n kant, daarop een halve tomaat en dan met mayo stippen op de tomaat => dan ziet het eruit als een paddestoel ![]() * als hoofdgerecht - de vriendin van m'n broertje maakt een salade. - Ik maak met m'n moeder een ovenschotel met broccoli, kastagnechampignons, rode paprika, lente-ui, aardappelschijfjes en aardappel anders tuinkruiden. - en als vis hebben we tonijnsteak (vriendin van broertje is vegetarisch...) * dessert weet ik niet, maakt vriendin van broertje 2e kerstdag thuis: * vooraf ciabatta met geitenkaas en honing op bedje van sla * hoofdgerecht: - salade (sla, ei, komkommer, augurk, kappertjes, groene en zwarte olijven, rode paprika, croutons en honing-mosterd dressing) - pommes duchesse en kerstboomaardappeldingen van AH - haricot verts geblancheerd en dan in katespek gerold en nog even in de koekenpan - varkenslapjes met daarin kaas en spinasie geloof ik (net gekocht ![]() * dessert chocolademouse met kersenmouse * daarna koffie met slagroom! | |
JacMar | zaterdag 23 december 2006 @ 18:20 |
Ik kook voor mijn schoonouders op 1e Kerstdag. Moet zeggen dat ik het mezelf dit jaar wel een beetje makkelijk heb gemaakt ![]() * Ossenstaartsoep met madeira(AH) * Reuzenchampignons gevuld met mascarpone en pijnboompitten (Hema) * Kalkoengebraad met peperroomsaus (AH), haricot verts met spek eromheen, groene salade en aardappelgratin met kastanjechampignons. * Flensjes met butterscotchvulling en chocoladeijs(AH) Heeft iemand een idee voor het garneren van de soep? ![]() | |
Fuente | zaterdag 23 december 2006 @ 19:47 |
Kerstavond gaan we gourmetten bij mijn zusje. Eerste kerstdag komt mijn schoonfamilie hier over de vloer, en eten we allerlei tapas, met salades en stokbrood, 'kga niet alle tapa's hierneer plempen, da's me iets teveel werk ![]() Tweede kerstdag zijn we bij mijn oma, volgens mij maakt zij iets van een visbuffet. | |
Tezz | zondag 24 december 2006 @ 10:03 |
Tweede kerstdag krijg ik zes gasten en gezien het feit dat bij ons altijd rond een uurtje of twee de wijn op tafel komt, rond een uurtje of vier het triviantspel met het gevolg dat niemand geen zin meer heeft in een uitgebreid diner, ga ik allemaal hapjes maken: - kaasplankje met noten en druiven - dadels gevuld met roomkaas - seranoham met meloen - gegrilde courgettehapjes met brie en honing - italiaanse gehaktballetjes met ricotta en pijnboompitten - sate van varkenshaas van de grill - visbordje - zalmtoastjes met dressing van citroenmelisse en olie - en wat ik verder nog tegenkom in de koelkast | |
Sorella | zondag 24 december 2006 @ 10:21 |
romige kippensoep kipfile met pesto in katenspek, gebakken witlof met honing, haricots verts gewikkeld in ontbijtspek, dop/wort, pastinaak/aardappel puree gebakken aardappeltjes met spek. 3 kleuren chocolade mouse ( of ijs als het mislukt:) ) | |
janatwork | zondag 24 december 2006 @ 16:07 |
zo ik heb nu alles in huis en dit moet het dan toch echt maar gaan worden: 1 Een kleine salade van frisee, veldsla en tonijn, aangemaakt met wat mango 2 3 kleine hapjes, - een rose gebakken duivenborstje en een gekonfijt duivenpootje - een tomaten basilicum boullion en basilicum schuim - een gebakken Coquille Saint-Jacques met balsamico dressing 3 op de huit gebakken dorade met venkel, truffel aardappel, en een citrus vanille saus 4 spoom van citroensorbetijs, wodka en champagne 5 reerug met groffe aardappelpuree, puntasperges en wildjus 6 sinasappel met rode peper, sinasappelsorbetijs, lemoncurd saus en chocolade mouse met een jackdaniels amaretto saus 7 keuze uit 7 verschillende kazen Het ijs staat al te draaien, de soep te pruttelen, de vis heb ik net schoon gemaakt, nu de rest nog. | |
Bolkesteijn | zondag 24 december 2006 @ 18:32 |
Ik heb niet precies een idee wat we gaan eten, maar ik ga in ieder geval pasta maken (zelf maken natuurlijk ![]() ![]() ![]() | |
mark_dabomb | zondag 24 december 2006 @ 23:47 |
- Verschillende soorten paté op toastjes van zelfgebakken brood - Tomaten Paprika soep met olijfolie, rode peper en gemalen basilicum - Spoom met champagne en frambozensorbetijs met citroenlikeur - carpaccio van eendenborstfilet met vijgen - Hazenrugfilet in portsaus - Dessert is voor mij nog verrassing! Ik kook en heb ingekocht...alles vers en niks uit blik! Die prijzen van wild tegenwoordig zeg! Kilootje hazenrugfilet 65 euro!!! | |
Bolkesteijn | maandag 25 december 2006 @ 00:29 |
quote: ![]() | |
mark_dabomb | maandag 25 december 2006 @ 09:55 |
Bij een klashorst keurslager (richard van norden op emiclaer amersfoort), mooi stukje vlees, dat wel! | |
BE | maandag 25 december 2006 @ 09:57 |
Beursjes met rivierkreeft Voorgerecht Ingrediënten 6 hartige flensjes 30 rivierkreeftjes 3 preien 1 sjalot 1 borrelglaasje calvados 1 eetlepel olijfolie 2 eetlepels room boter peper en zout Bereidingswijze 1. Pel de rivierkreeftjes. Snipper de sjalot fijn. Snij 1 prei in lange repen, snipper de andere preien fijn. Blancheer de preilinten 5 minuten in gezouten water, laat ze schrikken in koud water en uitlekken. Stoof de preisnippers 5 minuten in boter. 2. Fruit in een andere pan de sjalot glazig in boter. Doe er de rivierkreeftjes bij. Laat kort bakken op een vrij hoog vuur. Schenk er de calvados bij en flambeer. Blus met de room. 3. Voeg er de preisnippers aan toe. Kruid met peper en zout. 4. Verwarm de flensjes in een koekenpan, in wat boter. Verdeel de rivierkreeftjes, de groenten en de saus over de flensjes. Vouw ze toe als beursjes en bind er een preilint rond. Serveer meteen. . Mijn ouders maken het hoofdgerecht en mijn zus een grand dessert. Moet goed gaan komen. |