FOK!forum / Culinesse à gogo / Wat maken jullie bij het kerstdiner?
knuppelhoutmaandag 20 december 2004 @ 12:06
(indien dit meer voor FEE is: verhuizing plz)

't leek me leuk om jullie kerstdiner-gerechten (en indien gewenst: recepten) te lezen, dus hierbij trap ik af:

ik en mn vriendin maken bij mijn ouders thuis het hoofdgerecht (tja je moet ambitieus zijn als je een CUL-freak bent)


met:

zelfgemaakte frietjes met verse mayonnaise

tournedos in bacon met een port (?) sausje (ben even vergeten welke saus het precies was, post ik later nog wel) op gebakken ananas

voor mn vegazusje: eier-oventaartje met kaas

rodekoolsalade met cranberries, appel en als magisch ingredient: appelsap

veldsla met pijnboompitten, avocado en geitenkaas

In balsamico gemarineerde cherrytomaatjes in de oven


en bij mn vriendin thuis maken we op kerstavond een heel diner (stiekum omdat we op 2e kerstdag naar mn schoonzus moeten en zij alles zelf wil maken )

vooraf:

beenham met cranberries en cranberriecompote

hoofd:

roodbaarsfilet met vanalles uit de oven (ben ik ook even vergeten)

aardappel-rozetjes gevuld met cranberries

flinke groene salade

gecarameliseerde witlofblaadjes met honing en kaas


Na:

bananentoetje met chocolade-rumsaus en grand marnier


ik heb er zin in, wat maken jullie?

[ Bericht 16% gewijzigd door knuppelhout op 20-12-2004 14:10:30 ]
Eronymusmaandag 20 december 2004 @ 12:09
we gaan gourmetten... dan hoeft er niet niet 1 iemand in de keuken te staan
Nijnamaandag 20 december 2004 @ 12:26
1e kerstdag eten we bij mijn ouders, geen idee wat het gaat worden. Waarschijnlijk ga ik een nagerecht brouwen .
2e kerstdag krijgen we een eter en gaan we fonduen en er ligt nog wel ijs in de vriezer dus dat wordt dan het toetje denk ik.
Vampzmaandag 20 december 2004 @ 12:57
1e kerstdag met de familie, dan wordt er kip, konijn, kiprolade, friet, vis denk ik, groeten

en 2e kerstdag bij me ouders, geen id wat er dan gemaakt wordt.
Annemaandag 20 december 2004 @ 13:04
Wat eten jullie met kerstmis?

RijstNatiemaandag 20 december 2004 @ 13:06
chinees
DeX090maandag 20 december 2004 @ 13:16
Happy Meals.
laikamaandag 20 december 2004 @ 13:23
doe niet aan kerst dus gewoon lekker makkelijk dus... tosti ofzo
innerSheepmaandag 20 december 2004 @ 13:23
worstebroodjes, geserveerd met een glas bouquet du Heineken waarschijnlijk
star_gazermaandag 20 december 2004 @ 13:24
Hmmm... Eén of ander zalm-gerecht geloof ik
knuppelhoutmaandag 20 december 2004 @ 14:08
quote:
ah, die had ik nog niet gezien.
is ook niet helemaal hetzelfde: dit topic is meer gericht op wat je ZELF gaat maken, niet op wat je gaat eten/ te eten krijgt. er is dus overlap maar och...


ik bedacht me nog wat voor sausjes enzo ik ging maken: effe de OP editten
peejdoriemaandag 20 december 2004 @ 14:11
quote:
Op maandag 20 december 2004 12:06 schreef knuppelhout het volgende:
(indien dit meer voor FEE is: verhuizing plz)

't leek me leuk om jullie kerstdiner-gerechten (en indien gewenst: recepten) te lezen, dus hierbij trap ik af:

ik en mn vriendin maken bij mijn ouders thuis het hoofdgerecht (tja je moet ambitieus zijn als je een CUL-freak bent)


met:

zelfgemaakte frietjes met verse mayonnaise

tournedos in bacon met een port (?) sausje (ben even vergeten welke saus het precies was, post ik later nog wel) op gebakken ananas

voor mn vegazusje: eier-oventaartje met kaas

rodekoolsalade met cranberries, appel en als magisch ingredient: appelsap

veldsla met pijnboompitten, avocado en geitenkaas

In balsamico gemarineerde cherrytomaatjes in de oven


en bij mn vriendin thuis maken we op kerstavond een heel diner (stiekum omdat we op 2e kerstdag naar mn schoonzus moeten en zij alles zelf wil maken )

vooraf:

beenham met cranberries en cranberriecompote

hoofd:

roodbaarsfilet met vanalles uit de oven (ben ik ook even vergeten)

aardappel-rozetjes gevuld met cranberries

flinke groene salade

gecarameliseerde witlofblaadjes met honing en kaas


Na:

bananentoetje met ijs, grand marnier en rum. In welke vorm moeten we nog even uitvogelen


ik heb er zin in, wat maken jullie?
aha! weet ik dat ook weer
wordt vast lekker
knuppelhoutmaandag 20 december 2004 @ 14:40
he Jean-Pierre, jij hier

dit mag jij nog helemaal niet weten! ('t is mijn jonge broertje)

nou moet jij ook effe je voorgerecht posten hier, das wel zo eerlijk!
peejdoriemaandag 20 december 2004 @ 15:40
quote:
Op maandag 20 december 2004 14:40 schreef knuppelhout het volgende:
he Jean-Pierre, jij hier

dit mag jij nog helemaal niet weten! ('t is mijn jonge broertje)

nou moet jij ook effe je voorgerecht posten hier, das wel zo eerlijk!
we hebben nog niks bedacht

ik ben al heel oud
Martijn_77zaterdag 25 december 2004 @ 13:12
Op kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag wordt er voor mij gekookt ik maak dus niks met kerstmis.
Roelliozaterdag 25 december 2004 @ 13:19
vanavond Rollade en morgen ga ik eten bij vrienden.
Giniroverzaterdag 25 december 2004 @ 14:57
Ons Kerstdiner van vandaag : Zoete aardappelsoep, Struissteak met pikante bonen-tomatensaus en puree en vanavond Spaghetti !
KiwiTjuHhzaterdag 25 december 2004 @ 15:05
1e kerstdag:

Gebakken aardappeltjes met spekjes, ui, verse kruiden en knofllook

Kalkoen met sinaasappel en pistachevulling ( Van de AH )

Zelf gemaakte salade

Zelgemaakte stoofpeertjes

Stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter

en chocoladeijs met banaan erop en vers geklopte slagroom!

2e kerstdag:

lekker uit eten bij de chinees!

En qua hapjes:
- toostje met cranberry pate
- toostje met kernhemmer
- toostje met filet american
- lekkere zachte kaas met druiven
- metworst
- een soort italiaans worstje

Nou, ik durf denk ik niet op de weegschaal na kerst! Haha

[ Bericht 13% gewijzigd door KiwiTjuHh op 25-12-2004 15:13:26 ]
Lemmebzaterdag 25 december 2004 @ 15:07
Ik maak me vooral niet druk.
Nijnazaterdag 25 december 2004 @ 19:52
Gegeten vanavond:

* salade met tijgergarnaaltjes
* kalkoenfilet, aardappelkroketjes en broccoli, boontjes en salade
* verse ananasreepjes gekarameliseerd met een beetje ijs (uit de allerhande van sinterklaas).

Yummmm
Thoricalzondag 26 december 2004 @ 02:51
quote:
Op zaterdag 25 december 2004 15:07 schreef Lemmeb het volgende:
Ik maak me vooral niet druk.
Jij hebt de juiste instelling.

Maar wat heb ik gedaan: wildkonijnpatee in kruimelkorst met vijgenchutney
salade olivier met beenham
div groenten met dips
tweede dag: Gestoofd rundvleesop zijn Joods, roodekool met cranberies en appeltjes en een aardappelpuree met wat truffel.
rvrbzondag 26 december 2004 @ 12:59
Wij hebben gisteren gehad bij schoonouders:
- schorsenerenroomsoep met kervel&peterselie
- varkenshaasje met kappertjessaus, peultjes&worteltjes en aardappelkroketjes
- chocolade-tiramisu
Faithyzondag 26 december 2004 @ 13:47
Wij gaan vanavond gourmetten, standaard vlees, champignons, paprika, etc.

maar ik maak, omdat ik toch van het koken ben, nog een pastasalade met tagliatelle, mozzarella, spinazie en zalm
KiwiTjuHhzondag 26 december 2004 @ 15:19
Gourmetten is ook altijd leuk
Gaan wij oudjaarsavond doen.
Radjeshzondag 26 december 2004 @ 15:22
quote:
Op zondag 26 december 2004 15:19 schreef KiwiTjuHh het volgende:
Gourmetten is ook altijd leuk
Gaan wij oudjaarsavond doen.
ik denk ik ook

wat we vandaag eten weet ikke niet
KiwiTjuHhzondag 26 december 2004 @ 15:28
quote:
Op zondag 26 december 2004 15:22 schreef Radjesh het volgende:

[..]

ik denk ik ook

wat we vandaag eten weet ikke niet
Dat is ook altijd wel een goede vulling van de avond
Vandaag lekker uiteten bij de chinees.. ook weleens lekker als het je voorgezet wordt
Meditrineazondag 26 december 2004 @ 15:29
Op kerstavond hebben we bij mijn ouders gegeten en dit stond op het menu:

Vooraf mosterdsoep met bosuiringetjes
Hoofdgerecht: verse asperges met zalm en saus met stukjes verse zalm en een aardappelgratiné.
Dessert: sinaasappelbavarois en vruchtencharlotte, eigen recept van mijn moeder, met aardbeienroom. Heerlijk! En als wijn Muscadet a Sevre de Maine

Vanavond eten wij:
Vooraf: torentje van hartige kletskoppen met gestoomde kip, gesmoorde witlof en een appeldressing (recept deels uit allerhande)
Hoofd: roergebakken groente met klassieke wijnsaus en gebakken, gepaneerde kaaskerstboompjes, aardappelpuree en aardappeltaartje met tomaat, uit en kaas.
Na: Karamelijstaart
Renezondag 26 december 2004 @ 16:40
Gegourmet, me oma brouwselt zo wel wat voor ons
piepstervrijdag 27 oktober 2006 @ 15:25
Ik weet dat het nog maar oktober is, maar je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen (en bovendien is FEE geopend, dus volgens mij mag het dan).

Het Kerstdiner!

Wat wordt het menu?
Welke recepten ga je gebruiken?
Wat was het hoogtepunt van vorig jaar?
Wat zijn de absolute afraders?
Hoe-zat-dat-nou-ook-alweer-met-die-etiquette?

Hier nog een voor-tijdens-na foto ter inspiratie:





piepstervrijdag 27 oktober 2006 @ 15:28
Ts begint:

Ik weet dus nog niet wat ik ga maken dit jaar. We eten elk jaar met een groep vrienden samen. Als het een beetje meezit maak ik dit jaat het hoofdgerecht. Verder heb ik sinds kort Amuselepels! en ik ben vastbesloten ze te gaan gebruiken.

De reden dat ik dit topic zo vroeg open, is omdat ik graag dingen uitprobeer van tevoren. En daar heb ik dus nu mooi alle tijd voor.
Ik ben dus nog op zoek naar hoofdgerechten voor het kerstdiner. Het liefst lekker moeilijke, want ik heb de rest van de dag toch weinig te doen, en het moet ook wel een beetje een uitdaging blijven.
janatworkvrijdag 27 oktober 2006 @ 15:32
Ik hou dit topic even in de gaten! Altijd leuk een kerstdiner en ik heb nog geen flauw idee wat het gaat worden.
sieskevrijdag 27 oktober 2006 @ 15:46
ik heb ook nog geen idee en misschien kom ik hier wel een leuk ideetje tegen.
piepstervrijdag 27 oktober 2006 @ 15:59
Vorig jaar heb ik dit toetje gemaakt:
quote:
Citroenijs

Ingediënten:
2 dl water
200 gr suiker
2 dl citroensap
geraspte schil van 1 citroen
1 flinke eetlepel mascarpone

Bereidingswijze:
Breng het water en de suiker aan de kook, tot de suiker helemaal opgelost is. Laat de siroop een kwartier afkoelen en pers ondertussen de citroenen voor het sap, en rasp een citroenschil.
Doe het sap en de schilletjes bij de siroop.
Doe de mascarpone bij de siroop. Heel goed roeren, het lost lastig op.
Proeven of het niet te zuur is, anders wat suiker toevoegen. In bevroren toestand heeft alles minder smaak, dus houd daar rekening mee.
Zet het de pan in de diepvries. 3 uur lang elk uur een keer doorroeren met een vork, zodat geen schilfers ontstaan.
Wachten tot het bevroren is, en smullen maar!

Dit ijs is trouwens lekker met frambozensaus:
Frambozen uit de diepvries van Appie Heijn koken met een bergje suiker erdoor.

(Het ijsrecept heb ik gepikt van Jamie Olivier. De frambozensaus heb ik er zelf bij verzonnen.)
Op de één of andere manier heeft m'n vriend het ijs nog geflambeerd. Volgens mij heeft ie er een zooi kirch over gegooid, en dat aangestoken. (kookt hij ook eens...)

[ Bericht 0% gewijzigd door piepster op 27-10-2006 16:12:46 ]
valekvrijdag 27 oktober 2006 @ 16:08
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 15:32 schreef janatwork het volgende:
Ik hou dit topic even in de gaten! Altijd leuk een kerstdiner en ik heb nog geen flauw idee wat het gaat worden.
#ANONIEMvrijdag 27 oktober 2006 @ 16:10
Denk het eerste plaatje
Nembrionicvrijdag 27 oktober 2006 @ 16:11
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 15:59 schreef piepster het volgende:
Vorig jaar heb ik dit toetje gemaakt:
[..]

Op de één of andere manier heeft M'n vriend het ijs nog geflambeerd. Volgens mij heeft ie er een zooi Kirch over gegooid, en dat aangestoken. (kookt hij ook eens...)
TVP lijkt me lekker dit
piepstervrijdag 27 oktober 2006 @ 16:14
Was ook een succes. ik had er trouwens ook nog frambozenijs bij gemaakt, op dezelfde manier. Dit ijs werd niet hard genoeg. Ik denk dat het te zoet was. Misschien lukt het wel als je minder suiker gebruikt bij frambozen.
marsmennekevrijdag 27 oktober 2006 @ 16:14
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 15:59 schreef piepster het volgende:
Vorig jaar heb ik dit toetje gemaakt:
[..]

Op de één of andere manier heeft m'n vriend het ijs nog geflambeerd. Volgens mij heeft ie er een zooi kirch over gegooid, en dat aangestoken. (kookt hij ook eens...)
Tja in elke man schuilt een pyromaan.......maar om t koken te noemen
piepstervrijdag 27 oktober 2006 @ 16:16
Ach, Ik laat hem altijd maar. Hij voelt zich er zo goed bij.
Silmarwenvrijdag 27 oktober 2006 @ 16:20
Ik ga dit jaar mijn vaders recept van ossenhaas zelf maken, tenzij ik bij hen eet. Het is alsof er een engeltje op je tong piest, maar wel een duur recept.

Wat heb je nodig;
Ossenhaas (zo'n 200 gr. per persoon)
Fijne paté (koop de beste die je kunt vinden, maar geen fois gras)
Champignons (liefst grot champignons)
Citroen
Volle room
Peper/zout
Lea and Perrins
Touw
Gezouten roomboter
Rode wijn

Ik kook altijd op gevoel en smaak en werk niet met vaste hoeveelheden, dus wat je lekker vindt.

Je hebt een flink stuk ossenhaas nodig die je op een speciale manier moet snijden. Leg het stuk voor je. Deel deze in je hoofd op in drie stukken van boven naar beneden, dus drie verdiepingen.
Snij de eerste derde van rechts naar links in, maar niet door snijden! Je moet ongeveer 2 cm van de kant blijven. Vervolgens snij je aan het eind een stukje naar beneden tot je op twee derde bent en dan snij je weer terug naar rechts, maar ook weer 2 cm van de kant blijven. Je kunt nu de ossenhaas als een boekje openvouwen. Dit is nodig zodat je hem goed kunt vullen.

Bak de champignons heel, maar met het steeltje moet eraf. De champignons bak je in een goede laag gezouten roomboter en gebruik het sap van een halve citroen bij het bakken. Zo krijgen de champignons een frissie nasmaak. Voeg zout en peper toe naar smaak. Gooi het sap/jus niet weg!

Vouw de ossenhaas helemaal open en smeer een flinke laag paté in het middelste stuk. Leg hierboven op genoeg champignons om het stuk te bedekken. Klap het eerste flapje ossenhaas terug en smeer daar weer de paté op en de champignons. Doe het laatste flapje er op en de ossenhaas ziet er nu uit als een soort sandwich. Bind de ossenhaas zo dicht dat er geen champignons kunnen ontsnappen en schroei het vlees even dicht in gezouten roomboter. Doe dit op een heel hoge tempratuur zodat het iet wat knapperig wordt. De ossenhaas kan nu in de oven in een ovenschaal om het vocht op te vangen, de tijd is afhankelijk van het gewicht, let erop dat je het niet te lang doet anders wordt het vlees taai. Waarschijnlijk is een half uurtje genoeg.

Als het vlees klaar is leg je het te rusten op een bord. Je verwarmt de pan met de jus van de champignons en voegt het vocht van het vlees eraan toe. Gebruik nog wat paté voor de smaak, maar niet teveel. Doe de room erbij en een fikse scheut rode wijn. Wat peper, zout en lea and perrins voor de smaak. Als de saus wat dikker wordt is deze klaar en kan over het vlees heen geserveerd worden.

Je kunt hierbij aardappeltjes eten, ik bak ze vaak mee in de oven, en een groente naar keuze (snijbonen of tuinbonen smaken er goed bij).

Als je dit maakt gebruik dan een licht voorafje (carpaccio of een heldere soep) en hou er rekening mee dat dit een zwaar maal is, dus dat je of lang moet wachten met je toetje of je neemt een luchtig toetje.
r2d22vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:35
Wat zijn Lea and Perrins?
MinderMutsigvrijdag 27 oktober 2006 @ 16:37
Daar denk ik nu nog helemaal niet over na, zulke dingen bedenk ik meestal pas vlak van tevoren.
Ik ben in ieder geval een groot voorstander van niet te ingewikkeld doen. Het eten moet goed, lekker en een beetje speciaal zijn maar ik besteed verder mijn kerstdagen liever aan gezellig bij mijn familie zijn dan aan uren in de keuken staan.

Het kerstdiner bestaat bij ons meestal uit:
Een amuse
Een warm en een koud voorgerecht
Hoofdgerecht met een aantal bijgerechtjes
Ergens tussendoor doen we altijd spoom met meloen en een beetje munt, dat is gewoon lekker.
Een dessert (ijs, kaasplankje)
Koffie, thee, pure chocolade met een goede PX sherry.
En dan nog uren natafelen.

Dat klinkt wel heel uitgebreid maar dat hoeft helemaal niet veel werk te zijn.
Amuse: iets makkelijks, wildpaté met cranberrycompote is weinig werk.
Koud voorgerecht: Een salade, ook zo klaar.
Warm voorgerecht: Een leuk niet standaard soepje, knoflooksoep bijvoorbeeld en het voordeel is dat je soep al een dag eerder kunt maken.
Hoofdgerecht en bijgerechten: Iets dat makkelijk in de oven kan en waar je verder weinig omkijken naar hebt of gewoon biefstuk of varkenshaas, een aardappelgratin is ook zo klaar, stoofpeertjes kan je van tevoren maken, en dan een of twee soorten groente.
En als dessert ijs, of een kaasplankje.

Ik let er wel altijd op dat er voor iedereen wel iets is wat ze lekker vinden, als er vishaters zijn ga ik geen garnalencocktail serveren bijvoorbeeld, dan maak ik wel iets anders.
Ik ga niet knoeien met ingewikkelde recepten, kerst gaat bij mij om het gezellig samen zijn, niet om het eten.
Isabeauvrijdag 27 oktober 2006 @ 16:38
Zo, dat klinkt lekker zeg, Silmarwen! Dat ga ik absoluut een keer maken.

Vorig jaar had ik een keuzemenu in elkaar gezet waarbij iedereen uit 3 gerechten per gang kon kiezen (week van te voren uiteraard ) en ik heb dus echt 2 soorten soep, 3 soorten hoofdgerecht, 3 soorten voorgerechten en 2 soorten desserts gemaakt voor 9 mensen Maar dat krijg je met een moeilijke familie. Toch zat mijn schoonzus een beetje te zeuren (alles smaakte zalig) en dit jaar mag zij alles alleen doen. Ik doe niets meer. Leuk hè, kerst
MinderMutsigvrijdag 27 oktober 2006 @ 16:38
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:35 schreef r2d22 het volgende:
Wat zijn Lea and Perrins?
Een merk Worcestershire Sauce.
piepstervrijdag 27 oktober 2006 @ 16:41
@ isabeau: je hebt niet heel toevallig wat van die recepten ergens in je pc staan hè?
Isabeauvrijdag 27 oktober 2006 @ 16:46
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:41 schreef piepster het volgende:
@ isabeau: je hebt niet heel toevallig wat van die recepten ergens in je pc staan hè?
Nee, maar ik heb ook het meeste half volgens recept en half volgens eigen inzicht gemaakt. Het beste was nog de paddestoelensoep...ik had in mijn hele leven nog nooit zulke lekkere paddestoelensoep gegeten. En ik had hem zelf klaargemaakt alleen geen recept

Mijn keuzemenu was trouwens steeds opgebouwd uit 1 kindvriendelijk gerecht, 1 kerstachtig gerecht en 1 'vreemd' gewaagd gerecht (nou ja, vreemd in de ogen van mijn familie, ik vind niet snel iets vreemd).
piepstervrijdag 27 oktober 2006 @ 16:50
Da's wel een goed plan. Bij ons eten er ook een paar kinderen mee. En aangezien ik nogal de neiging heb tot koken met drank en funky kruiden, is het misschien wel een wijs plan om wat kindvriendelijke dingen te maken.
Fawnvrijdag 27 oktober 2006 @ 18:50
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:50 schreef piepster het volgende:
drank en funky kruiden


En ik wil wel eens een kalkoen volstoppen.

[ Bericht 9% gewijzigd door Fawn op 27-10-2006 19:25:19 ]
K-mailvrijdag 27 oktober 2006 @ 18:58
Je bent er vroeg mee!

Ik wil dit jaar een flink stuk varken of rund te bereiden! Iets van een Ribstuk ofzo
Matnessvrijdag 27 oktober 2006 @ 19:30
eerste kerstdag moet ik op mijn werk eten, nu zit de kok al 2 weken te gillen dat hij een maand vrij wil in december, prima, maar ik wéíger kant en klaar te eten met kerst.
desnoods kook ik zelf. (voor 40 man)
Isabeauvrijdag 27 oktober 2006 @ 19:31
Volgens mij heb je als kok het verkeerde beroep gekozen als je met kerst vrij wilt zijn.
Matnessvrijdag 27 oktober 2006 @ 19:32
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 19:31 schreef Isabeau het volgende:
Volgens mij heb je als kok het verkeerde beroep gekozen als je met kerst vrij wilt zijn.
geloof me, onze kok heeft sowieso het verkeerde beroep gekozen.
kan niet tegen werkdruk, pratende mensen in zijn keuken, kookt enkel nederlandse hap, en zelfs dat smaakt me niet.
staat totaal niet open voor verandering (is eng)
Matnessvrijdag 27 oktober 2006 @ 19:33
en ach, ik heb wel eens eerder daar gekookt, dus dat lukt me echt wel
nu maar afwachten
#ANONIEMvrijdag 27 oktober 2006 @ 19:40
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:38 schreef Isabeau het volgende:
Toch zat mijn schoonzus een beetje te zeuren (alles smaakte zalig) en dit jaar mag zij alles alleen doen. Ik doe niets meer. Leuk hè, kerst
volgens mij heb jij een hele vervelende schoonzus, als ik zo de verschillende felicitatie&kerstdiner-topics van vanavond eens doorlees.

Ontopic:
Tot nu toe zijn we eigenlijk met mijn ouders altijd uit eten geweest met kerst m'n moeder heeft een hekel aan koken met de feestdagen "Ik ben dan vrij" is haar motto.
Dit jaar wil ik eigenlijk wel koken, dus ik ga dit topic wel in de gaten houden

Bij m'n schoonouders is het altijd:
Ragout in een bakje.
Ossenstaartsoep.
Boontjes, stoofpeertjes, en een bloemkool die in z'n geheel is gekookt.
Aardappelkroketjes.
Ossehaas / Entrecote.
IJs na.

Altijd. Dus. Maar wel lekker
Silmarwenvrijdag 27 oktober 2006 @ 21:27
Lea and Perrins is inderdaad Worcestersauce.



Gewoon bij de supermarkt te krijgen, ik gooi het bij heel veel dingen en vooral in sauzen is het erg lekker.
Martijn_77vrijdag 27 oktober 2006 @ 23:57
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 21:27 schreef Silmarwen het volgende:
Lea and Perrins is inderdaad Worcestersauce.

[afbeelding]

Gewoon bij de supermarkt te krijgen, ik gooi het bij heel veel dingen en vooral in sauzen is het erg lekker.
Dat is de enige lekkere
golferzaterdag 28 oktober 2006 @ 01:20
We gaan waarschijnlijk weer gewoon ergens uit eten op 1 van de kerstdagen.
Zijn ons al aan het oriënteren bij verschillende restaurants, maar de meesten hebben hun kerstmenu's er nu nog niet op de sites staan.

De tijd van zelf uitgebreid koken met kerst ligt achter ons, aangezien we nog maar lekker met z'n tweeën zijn en alle kinderen her-en-der zijn uitgevlogen.
kabouter.mutszaterdag 28 oktober 2006 @ 12:35
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:50 schreef piepster het volgende:
Da's wel een goed plan. Bij ons eten er ook een paar kinderen mee. En aangezien ik nogal de neiging heb tot koken met drank en funky kruiden, is het misschien wel een wijs plan om wat kindvriendelijke dingen te maken.
kook voor de kinderen apart wat zoals

gerookte zalm op toast vinden ze vast lekker
tomatensoepje
worstje in bladerdaag
mini pizza
gevuld gehaktballetje
aard. kroketjes of frietjes

enz. enz.
MinderMutsigzaterdag 28 oktober 2006 @ 15:52
quote:
Op zaterdag 28 oktober 2006 01:20 schreef golfer het volgende:
We gaan waarschijnlijk weer gewoon ergens uit eten op 1 van de kerstdagen.
Zijn ons al aan het oriënteren bij verschillende restaurants, maar de meesten hebben hun kerstmenu's er nu nog niet op de sites staan.

De tijd van zelf uitgebreid koken met kerst ligt achter ons, aangezien we nog maar lekker met z'n tweeën zijn en alle kinderen her-en-der zijn uitgevlogen.
Juist leuk om dan met z'n allen kerst te vieren vind ik.
Wij zijn allemaal aan een andere kant van het land gaan wonen, kerst en sinterklaas zijn eigenlijk de enige dagen dat we altijd allemaal tegelijk bij mijn ouders zijn. Super gezellig.
Verder zien we elkaar ook wel hoor maar niet allemaal tegelijk.
Pietverdrietzaterdag 28 oktober 2006 @ 16:48
* Pietverdriet heeft geen idee wat het wordt met kerst, maar iig is het een vliegtuighap, maak met de kerst een lange intercontinentale vlucht. Goddank wel 1e klas.
Blueszaterdag 28 oktober 2006 @ 17:36
quote:
Op zaterdag 28 oktober 2006 15:52 schreef MinderMutsig het volgende:


Juist leuk om dan met z'n allen kerst te vieren vind ik.
Wij zijn allemaal aan een andere kant van het land gaan wonen, kerst en sinterklaas zijn eigenlijk de enige dagen dat we altijd allemaal tegelijk bij mijn ouders zijn. Super gezellig.
Verder zien we elkaar ook wel hoor maar niet allemaal tegelijk.
Eentje zit in Australië, eentje viert het met vrienden/vriendinnetje
Maneki.Nekozaterdag 28 oktober 2006 @ 17:48
Ik weet het nog niet..heb gelukkig nog wel ff de tijd om te denken
BEzaterdag 28 oktober 2006 @ 17:48
quote:
Op zaterdag 28 oktober 2006 17:36 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Eentje zit in Australië, eentje viert het met vrienden/vriendinnetje
Er zijn toch '3' kerstachtige avonden?
Nou ja goed, waar bemoei ik me eigenlijk mee. Saampjes uit eten is natuurlijk ook lekker.

Wij gaan 1 keer naar een show met mijn schoonouders, het eten die avond zal in de categorie 'gourmet' vallen, ook prima . Met mijn ouders en zus en zwager koken we altijd wel iets lekkers, we moeten alleen nog even beslissen wat.
dutch-mammazondag 29 oktober 2006 @ 02:46
Ik weet nog niet eens waar ik de kerst doorbreng en met wie

In geval van "de bloedjes zijn hier", dan wordt het waarschijnlijk héél doorsnee maar oh zo lekker gourmetten, door ons drietjes samengesteld (onderschat de culinaire talenten van 8- en 11-jarige niet!)

In geval van "DM is bij haar ouders, met of zonder bloedjes": dan beslist oma, denk ik.

In geval van "DM is on her onesies": geen idee waar ik dan überhaupt uithang... ik verras mezelf

Ik heb een gourmet-voorkeur. Maar dan niet met het standaard, véél te dure vlees-pakket met een paar flessen Remiasaus... nee, dat doen we helemaal zelf!
Dingen uitproberen (zo heb ik ooit een wild-gourmet gedaan met springbok, struisvogel, kangaroe en zo).
Ieder zijn eigen smaak.
En de kinderen al gauw leren omgaan met die pannetjes (gaat best goed!) zodat ze zélf leren koken (hoezo, educatief aspect! )
Sebasserzondag 29 oktober 2006 @ 02:48
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:11 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

TVP lijkt me lekker dit
Mij ook, citroenen
Blueszondag 29 oktober 2006 @ 02:52
quote:
Op zaterdag 28 oktober 2006 17:48 schreef Brighteyes het volgende:


Er zijn toch '3' kerstachtige avonden?
Nou ja goed, waar bemoei ik me eigenlijk mee. Saampjes uit eten is natuurlijk ook lekker.
Mss had ik erbij moeten zeggen dat wij sowieso niets met kerst hebben
BEzondag 29 oktober 2006 @ 08:00
quote:
Op zondag 29 oktober 2006 02:52 schreef Bluezz het volgende:
Mss had ik erbij moeten zeggen dat wij sowieso niets met kerst hebben
Dat is al anders dan 'dat zijn wij ontgroeid'.
piepsterzondag 29 oktober 2006 @ 11:22
Dit lijkt me ook heel erg gaaf om te maken met kerst. Of anders oud en nieuw.

uit [Centraal] Italiaans eten Fan Topic!
quote:
Op zaterdag 28 oktober 2006 19:46 schreef DIGGER het volgende:
Met de feestdagen zijn de menu's zeer uitgebreid:

- aperitiefje
- Anti pasta (vis als er later vis komt)
- Pasta (Met vis als er later vis komt) of risotto (vooral Noord Italie)
- Gefrituurde vis (Garnalen, inktvisringen, kabeljauwstukken)
- spoon (meestal citroensorbetijs)
- Hoofdgerecht (vlees) met groenten, en vaak ook iets aardappelachtigs (gebakken aardappeltjes met knoflook en verse rozemarijn)
- Salade
- Fruit (Grote stukken meloen, ananas, druiven, cactusvruchten etc. etc.)
- Diverse noten, dadels etc. (evt. met speciale likeur erbij)
- Desert (kan van ales zijn, tiramisu, ijs, taart etc)
- Koffie met allerlei dolce (kleine zoetigheden zoals noga, baba, sfogliatelle, cantucci, koekjes)
- Likeur (Limoncello, mandarinetto, amaro, sambuca, amaretto) en nog een rondje koffie

En dan ter viering van kerst/oud en nieuw/pasen/verjaardag/maria hemelvaart etc. altijd nog de pannetone met spumante (Asti), met pasen is de pannetone altijd speciaal, dan is het altijd een colomba (Pannetone in de vorm van een duif - colomba = duif).

Daarna nog desgewenst weer de dolce, spumante, likeur etc.

Je kunt er ook nog een soep of amuse doorgooien, maar meestal is dit wel voldoende (Kerstdiners duren bij ons doorgaans van 17 uur tot middernacht (Spumante met pannetone) en met oud en nieuw komt het dikwijls voor dat we voor 17.00 uur beginnen en we schrikken als het tegen middernacht is omdat we nog niet toe zijn aan de spumante).
Flower-Ti-Amowoensdag 15 november 2006 @ 19:48
Ik kon even zo snel geen ander topic vinden in de search vandaag dat ik deze maar even omhoog schop.

Help!
Ik dacht dit jaar heb ik geen zin om naar mijn schoonouders te gaan, zij komen nu maar eens hier heen. Prima alles geregeld maar er niet rekening mee gehouden dat ik dan ook voor het eten moet zorgen en dat is nogal een probleem.

Mijn schoonzusje en zwager lusten niet zoveel, wat zij wel lusten lust mijn andere zwager niet en het mag niet te zout zijn voor mijn schoonmoeder.

Gourmet enz. is allemaal niet praktisch omdat er op dat moment 5 honden rond lopen.

Wie weet er iets leuks/lekkers?
Thoricalwoensdag 15 november 2006 @ 21:11
Ik wil iets met een gans doen. Maar ik weet nog niet wat.
Alle voorstellen zijn welkom
Martijn_77woensdag 15 november 2006 @ 21:14
quote:
Op zaterdag 25 december 2004 13:12 schreef Martijn_77 het volgende:
Op kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag wordt er voor mij gekookt ik maak dus niks met kerstmis.
Dat geldt ook dit jaar
Thoricalwoensdag 15 november 2006 @ 22:47
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:14 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Dat geldt ook dit jaar
Moet jij niet gewoon achter een kachel staan. Zo krijgt niemand een leuke hap met kerst.
Er zijn toch genoeg dagen dat je op culi jacht kan gaan buiten deze heel lucratieve dagen?
vatszaterdag 18 november 2006 @ 11:05
De laatste jaren heb ik altijd gekookt voor mijn vriendengroep! Ik heb altijd een diner samengesteld uit allemaal voorgerechten en amuses. Allemaal dingen die ik in 10 a 15 minuten kan maken met heel veel verschillende invloeden en ingredienten.

Anyway het komt er op neer dat ik altijd op een gang of 12 uit kwam. Heel erg leuk om te doen en alles lukte altijd heel erg goed! Als je op internet kijkt zijn er zo mega veel originele voorgerechten en amuses te maken dat het echt een proeffeestje was elk jaar!
mariannemariezaterdag 18 november 2006 @ 13:09
met kerstavond komen mijn ouders en zusje eten. Dan maak ik het volgende:
 Tomatencremesoep met salie.
 Champignons à l’escargot
 Gratin dauphinoise, torentje van butternutpompoen en geitenkaas, cranberries, tuinsalade (=salade met verschillende groenten en dips), bietjessalade met ui, mierikswortel en sinaasappel.
 Crème brulee
Heeft iemand nog een idee voor een koud (vegetarisch) voorgerechtje? Het moet een beetje simpel blijven, mijn zusje is nogal moeilijk met eten

en tweede kerstdag komen mijn schoonmoeder en schoonoma, daar kan ik gelukkig wat uitdagenders voor maken:
 Gevulde artisjokken
 Spinaziesoep
 Gevulde hartige taartjes met groene salade en frisse salade
 Krokante haverkoekjes met exotisch fruit
Hier ben ik er nog niet helemaal uit wat voor vulling ik in de artisjokken moet doen. Dat moet ook weer vegetarisch zijn. Goede ideeen zijn echt heel erg welkom. Daarnaast vraag ik me af of het allemaal wel genoeg is, maar ik vrees dat ik er dan wel snel genoeg achter kom.
S_oepstengelzaterdag 18 november 2006 @ 16:13
Op 1e of 2e kerstdag gourmetten met als toetje pannenkoekjes en ijs.
En dan de andere kerstdag waarschijnlijk iets als een varkenshaasje in een sausje met aardappelrozetjes en salade enzo
Isabeauzaterdag 18 november 2006 @ 16:55
quote:
Op zaterdag 18 november 2006 13:09 schreef mariannemarie het volgende:
met kerstavond komen mijn ouders en zusje eten. Dan maak ik het volgende:
Je hebt het al helemaal uitgedacht!!

En een vegetarisch voorgerechtje? Aangezien je iets met champignons maakt, kan je ook gewoon een gevulde champignon maken zonder vlees
Martijn_77zaterdag 18 november 2006 @ 19:11
quote:
Op woensdag 15 november 2006 22:47 schreef Thorical het volgende:
Moet jij niet gewoon achter een kachel staan. Zo krijgt niemand een leuke hap met kerst.
Er zijn toch genoeg dagen dat je op culi jacht kan gaan buiten deze heel lucratieve dagen?
Heb ook nog ouders en schoonouders die mij willen zien dus daar zijn we de hele kerst mee onder de pannen

Heb vorig jaar wel een buffetje in elkaar gedraaid voor oud en nieuw toen wij bezoek hadden alleen de kerst zit er nooit in bij ons
mariannemariezondag 19 november 2006 @ 01:59
quote:
Op zaterdag 18 november 2006 16:55 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Je hebt het al helemaal uitgedacht!!

En een vegetarisch voorgerechtje? Aangezien je iets met champignons maakt, kan je ook gewoon een gevulde champignon maken zonder vlees
dat heet voorpret

maarre... als ik al champignons à l'escargot heb en nog een gevulde champignon vooraf, wordt het dan niet erg champignonnerig? en kan je gevulde champignons überhaupt koud eten?
Paladin82vrijdag 24 november 2006 @ 14:44
Ik wil met de kerst een gebraden kalkoen maken, maar zoek hier nog een goed recept voor wat echt lekker is, eventueel met ook wat voor erbij, zeg maar heel kerst menu.

Heeft iemand hier nog leuke recepten voor of misschien zelf iets heel creatiefs bedacht?
Martijn_77zondag 26 november 2006 @ 14:43
quote:
Op woensdag 15 november 2006 21:14 schreef Martijn_77 het volgende:
Dat geldt ook dit jaar
Tweede Kerst dag hebben we dit jaar niets.

Moet dus nog even kijken of we uit eten gaan of dat we zelf gaan koken.
AxeldeM.zondag 26 november 2006 @ 15:01
Ik weet nog niet wat we gaan eten met kerst. Wat ik wel het leukste vind aan kerst is dat ons pap dan voor zo'n beetje de enigste keer in het jaar gaat koken. Normaal doet mijn ma dat omdat pap is werken. Maar hij is kok geweest en heeft koksopleiding enzo gedaan, dus dat is voor mij een goede reden om naar kerst uit te kijken.

Daarnaast vind ik het zelf ook nog mooi om te koken. Dus dan help ik mijn pa gewoon mee
FireFozzondag 26 november 2006 @ 22:52
quote:
Op vrijdag 24 november 2006 14:44 schreef Paladin82 het volgende:
Ik wil met de kerst een gebraden kalkoen maken, maar zoek hier nog een goed recept voor wat echt lekker is, eventueel met ook wat voor erbij, zeg maar heel kerst menu.

Heeft iemand hier nog leuke recepten voor of misschien zelf iets heel creatiefs bedacht?
Same here Ik wil zelf een kalkoen gaan stuffen, maar ben er nog niet echt over uit waarmee..:P
DarkShinemaandag 27 november 2006 @ 03:40
Ik maak een flesje bier open.
Delicieuxvrijdag 1 december 2006 @ 11:42
Als aperitief:

Witbrood met gerookte zalm en een beetje peper
en geroosterd witbrood met Foie gras de canard met grof zeezout
Wijn: Gewürztraminer uit de Elzas (wit)

Voorgerecht:
Bordje met oesters No. 3 de Bretagne en wijnazijn/sjalot dressing
gekookte langoustines met gezouten boter
In bouillon met grove peper gekookte alikruikjes met aïolisaus
Wijn: Viré-Clessé (wit)

Hoofdgerecht:
Grote rosé gebraden lamsbout uit de oven met thijm, rozemarijn, honing, knoflook en sjalotten
kleine aardappeltjes
sperzieboontjes
Wijn: Cote de Blaye

Nagerecht:
Soesjes gevuld met slagroom en overgoten met chocolade
Wijn: Muscat (erg zoete witte)

Daarna uitbuiken en kadootjes uitpakken.
henkSXvrijdag 1 december 2006 @ 17:28
Ik ben hard aan het nadenken wat ik ga maken. Ga bij mijn ouders koken, dus ik dan heb ik meer beschikbaar dan op mijn kamer. Suggesties zijn welkom
Isegrimvrijdag 1 december 2006 @ 17:30
Helemaal niks, ik eet alleen.

Mijn ouders maakten altijd van die hele traditionele (maar wel lekkere) dingen als gevulde kalkoen, rollade en stoofpeertjes. Chocoladepudding na. Maar dit jaar wilde mijn vader (een begenadigd kok) het graag eens 'anders' doen, dus ik ben benieuwd. Dat het lekker wordt staat al vast.
Lief-visjevrijdag 1 december 2006 @ 18:06
Ik ga dit jaar voor het eerst uiteten maar met oud en nieuw ga ik wel koken ik heb net het nieuwe boek van Jamie Oliver dus ga daar maar eens in kijken
StefanCJmaandag 4 december 2006 @ 11:22
quote:
Op maandag 20 december 2004 12:09 schreef Eronymus het volgende:
we gaan gourmetten...
Goh ... Net als half Nederland ... Ik moet er zelf ook aan geloven ben ik bang ... Ik hoop dat Kerst dit jaar snel voorbij is!
Captain_Fabulousmaandag 4 december 2006 @ 13:24
We gaan waarschijnlijk een dagje echt koken, en overwegen een grilplaat/gourmetstel voor de andere dag.
Captain Jr wil de laatste tijd ook graag koken, maar pas nog niet goed achter het fornuis (te klein) dus met zo'n ding kan hij lekker zelf zijn mini hamburger ed maken. Ben al blij dat hij zo te zien van koken houdt, dan maar een dagje mutsen
Zij-en-Hijmaandag 4 december 2006 @ 13:40
1e Kerstdag gourmetten met zn drietjes..

2e Kerstdag er op uit met de auto en een snelle hap bij de Burger King ofzo.. 's avonds de left-overs van de dag ervoor..

Gourmetten wel met alles erop en eraan. Het beste van het beste qua vlees etc..
4EverBlackEyedmaandag 4 december 2006 @ 14:46
1e kerstdag uit eten

2e kerstdag lekker gourmetten
kabouter.mutsmaandag 4 december 2006 @ 15:28
eerste kerstdag sjiek de friemel bij zwager, 6 gangen, 6 wijnen amuzes enz. enz.
2e geen idee!!
dus coozy ideetjes, kom maar op!!
Bluesmaandag 4 december 2006 @ 16:21
We hebben werkelijk nog geen idee waar hoe wat en met wie
Isabeaumaandag 4 december 2006 @ 17:01
We gaan eerste kerstdag gourmetten. En sorry voor de mensen die dat ook gaan doen: ik vind dat dus echt niks voor eerste kerstdag. Blech.
Mini_rulezmaandag 4 december 2006 @ 17:23
Dat jullie dat al weten zeg...
Ik weet nog helemaal niks. Op kerstavond en tweede kerstdag zijn we bij mijn schoonfamilie, dus daar heb ik weinig mee te maken. Misschien gaan we een keertje uit eten, anders gewoon thuis een hoofdgerecht en een lekker toetje, en veel lekkere dingen tussendoor.
Op eerste kerstdag zijn we bij mijn ouders, daar gaan we wel veel gangen eten met bijpassende wijnen enzo. Mijn moeder vindt het leuk om er wat bijzonders van te maken. Misschien mag ik ook wel een gang maken, maar daar hebben we het nog niet eens over gehad. Wat is iedereen er vroeg bij!
Delicieuxmaandag 4 december 2006 @ 17:57
quote:
Op maandag 4 december 2006 17:23 schreef Mini_rulez het volgende:
Op kerstavond en tweede kerstdag zijn we bij mijn schoonfamilie, dus daar heb ik weinig mee te maken.
Hmmmm, ook bij de schoonfamilie kook ik, hoor! Anders wordt het een piepers met fricandeau hap....
Het eten dient immers altijd aan een minimale standaard te voldoen.... Anders ga ik wel naar de shoarmatent... Da's vies, maar stiekem toch wel erg lekker!
4EverBlackEyedmaandag 4 december 2006 @ 18:38
quote:
Op maandag 4 december 2006 17:23 schreef Mini_rulez het volgende:
Dat jullie dat al weten zeg...
Wat is iedereen er vroeg bij!
Meestal begin ik zo rond de herfst te bedenken wat ik met kerst ga eten. Noem het maar voorpret.

De tijd gaat ook hard, voor je het weet is de kerst voorbij.
DarkElfmaandag 4 december 2006 @ 21:42
eerste kerstdag uit eten met mijn , heerlijk in een tentje in het bos, klein, knus en ze hebben ontzéttend lekker eten we kunnen er lopend heen (door het bos) dus ik heb ook sneeuw besteld

tweede kerstdag wilde ik gaan bouillonfonduen lekker met tijgergarnalen en bijv eigengemaakt brood (met geitenkaas, ansjovis bijv)

en natuurlijk lekkere vino

[ Bericht 7% gewijzigd door DarkElf op 04-12-2006 21:57:09 ]
LudoSandersmaandag 4 december 2006 @ 21:46
Tosti's!

1 ding is zeker, stoofpeertjes van moeders .
Isabeaudinsdag 5 december 2006 @ 07:30
quote:
Op maandag 4 december 2006 21:42 schreef DarkElf het volgende:
eerste kerstdag uit eten met mijn , heerlijk in een tentje in het bos, klein, knus en ze hebben ontzéttend lekker eten we kunnen er lopend heen (door het bos) dus ik heb ook sneeuw besteld

tweede kerstdag wilde ik gaan bouillonfonduen lekker met tijgergarnalen en bijv eigengemaakt brood (met geitenkaas, ansjovis bijv)

en natuurlijk lekkere vino
Dit klinkt leuk! Ik hoop ook dat je sneeuw krijgt
dutch-mammadinsdag 5 december 2006 @ 08:07
Eerste Kerstdag met de kinderen bij mijn ouders, ik laat me verrassen...!

Tweede kerstdag ben ik "on me onesies" (want kinderen bij hun pa). Geen idee wat ik dan ga doen. Ik wil er wel een eenpersoonsfeestje van maken
PdeHoogdinsdag 5 december 2006 @ 10:49
Ik heb al een pre-kerst-diner Zalm in parmaham op tagliatelle met een mosterd-honing-sausje en ratatouille en voor de vleeseters gevulde kip met aardappeltjes (denk ik).

Tweede kerstdag wordt het ook gevulde kip op speciaal verzoek van mijn pa Eerste kerstdag wordt nog hard over nagedacht
Jarnodinsdag 5 december 2006 @ 13:03
Typ, wij zijn voor het eerst in jaren eens thuis op tweede kd dus ik wilde zelf eens achter de potten en pannen gaan staan. Niks extra-ordinairs, maar een dagje gezellig in de keuken bezig zijn ben ik niet vies van. Eens kijken of hier wat leuks voorbij komt.
HaverMoutKoekjemaandag 11 december 2006 @ 21:33
Misschien leuk voor mensen op zoek naar inspiratie:
Deze week op de BBC: the great British Christmas menu, elke avond om 19 uur
Recepten op de site: http://www.bbc.co.uk/food/christmas/gbm_index.shtml
ABBAfanmaandag 11 december 2006 @ 21:38
Probeer dit jaar maar eens alles vers in huis te krijgen. Zaterdag is mijn laatste kans om verse artikelen in te kopen.
Silver_Sharkmaandag 11 december 2006 @ 21:45
wij gaan gourmetten traditie bij ons doen we elk jaar
Flower-Ti-Amodinsdag 12 december 2006 @ 19:02
quote:
Op maandag 11 december 2006 21:38 schreef ABBAfan het volgende:
Probeer dit jaar maar eens alles vers in huis te krijgen. Zaterdag is mijn laatste kans om verse artikelen in te kopen.
Ik hoor om mij heen dat veel winkels wel op zondag nog open gaan!
Aenariondinsdag 12 december 2006 @ 19:14
Ik ga koken voor 8 vrienden op het pre-kerstbal diner! Ik wilde dus 5 gangen maken, en ze moeten allemaal 12 euro betalen...

Ik wil dit doen:

Cocktail- tips?
Wilde Paddestoelensoep
Pasta met gehaktballetjes of met een echte Ragu
Ribstuk, met wellicht wat toffe groente.
Taart of een toetje, Eton mess, of misschien een Creme Brulée chocolade
4EverBlackEyeddinsdag 12 december 2006 @ 19:24
quote:
Op maandag 11 december 2006 21:38 schreef ABBAfan het volgende:
Probeer dit jaar maar eens alles vers in huis te krijgen. Zaterdag is mijn laatste kans om verse artikelen in te kopen.
Met u, half nederland

ik waarschijnlijk ook
Strolie75woensdag 13 december 2006 @ 11:51
Wat gaan iedereen met de kerstdagen bereiden?

Kerstavond

Aperitief: Kir Royal
Amuse van Geitenkaas verpakt in Serranoham
Carpaccio-salade met pestodressing
Kogelbiefstuk met peper roomsaus, rode kool en aardappeltruffelgratins
Crêpe Suzette met vanille-ijs
Koffie met bonbon & baileys

2e kerstdag

Aperitief
Amuse van garnalen in whisky gebakken, geserveerd in een champagneglas met sla
Koude lasagna van gerookte paling met dillesaus
Perensorbet spoom
Gegrilde zeewolf met een Japanse saus
Koffiegranita met slagroom
Groene thee
Maeryckewoensdag 13 december 2006 @ 11:54
Wat moet ik me voorstellen aan overige ingredienten bij de koude lasagne?
Gripperwoensdag 13 december 2006 @ 11:55
nummel 128 met kloepoek
Kwezelwoensdag 13 december 2006 @ 12:24
Kip, patat en appelmoes.
Martywoensdag 13 december 2006 @ 12:29
Klinkt lekker Strolie!
Je hebt me wel een paar ideetjes gegeven!
Vooral de amuses klinken erg goed!
PdeHoogwoensdag 13 december 2006 @ 13:14
1e kerstdag:

Kir Royal
Mousse van zalm en kabeljauw met een garnalensausje
Varkenshaasje in rauwe ham in fillodeeg
Choco-ijs-soort-van.... (weet de naam ff niet)
Koffie met iets

2e kerstdag:

Gevulde kipfilet in spek met aardappeltjes uit de oven en ratatouille.
Koffie met bonbon of petit four

Vooraf en dessert moeten nog worden ingevuld.
golferwoensdag 13 december 2006 @ 14:39
Wat maken jullie bij het kerstdiner?
Wat eten we met kerst?
Martijn_77woensdag 13 december 2006 @ 22:12
Ga een merge aan vragen met Wat maken jullie bij het kerstdiner?
Walking_On_Sunshinevrijdag 15 december 2006 @ 10:57
Ook ik ga koken 1e kerstdag.
Voorlopig plan is:

- Amuse van eendenborst met hoisinsaus,bosui en komkommer.
- Amuse van garnaal,kwarteleitje,mayonaise,kerriepoeder.(zoek nog iets voor 3 personen die geen vis lusten)

Voorgerecht: Carpaccio,Garnalencocktail (of wordt het dan teveel garnalen??)

warm voorgerecht: helder soepje (uiensoep? of wie weet er een lekkere?)

Hoofdgerecht: Lekker stukje vlees met lekkere saus (maar wat?) Ik zat te denken om er geitenkaas,spekjes,honing en spinazie in bladerdeeg bij te serveren,en aardappelroosjes of gepofte.

Nagerecht: geen idee nog.


Heeft er nog iemand leuke ideetjes? En hoe is mijn voorlopige opzet? Ik ben bang dat het teveel een ratjetoe is...misschien nog ergens linkjes naar elkaar leggen (als in oosters accent,net als die eendenborst??)
kabouter.mutsvrijdag 15 december 2006 @ 11:04
oooh klinkt goed allemaal
Ik moet voor t kerstdiner 2 chocoladetaarten maken met pecannoten (van die heeeeeele vette!!!)
Nembrionicvrijdag 15 december 2006 @ 11:13
Gekonfijte eendepoten op een bedje van zuurkool uit de oven met zelfgemaakte gebakken aardappelen, op aanraden uit een ander CUL topic
xJapservrijdag 15 december 2006 @ 11:50
Zit net ff te denken, ik ga echt wel de zaterdag voor kerst heel vroeg opstaan om inkopen te doen. Dat gaat echt druk worden in de winkels
dutch-mammavrijdag 15 december 2006 @ 12:13
quote:
Op dinsdag 5 december 2006 08:07 schreef dutch-mamma het volgende:
Eerste Kerstdag met de kinderen bij mijn ouders, ik laat me verrassen...!

(...)
Het wordt gourmet...!
xJapservrijdag 15 december 2006 @ 14:09
quote:
- Pate met Cranberry saus

- Parmaham en Serranoham
- Meloen

- Pasteitjes
- Wildragout

- Tomaten (gevulde tomaat)
- Garnaaltjes, cocktailsaus, dille

- Een speciale soep

- Keuze: Aardappel/Tonijnsalade of Zalmsalade
- Gerookte paling, makreelfilet, gamba’s, garnalen
- Stokbrood met kruidenboter

- Peppersweets en overige hapjes
Dit is mn boodschappenlijstje/menukaart tot zover, nog suggesties? Dit is trouwens alleen voro 2de Kerstdag want voor 1ste Kerstdag is alles al geregeld.
thedude0vrijdag 15 december 2006 @ 15:21
een kerstdiner is geldverspilling
BolleSmurfvrijdag 15 december 2006 @ 16:55
Ik hoop weer op 2 dikke vette hazen met een goeie jachtsaus, en de nodige salades en andere lekkere dingen erbij 2e kerstdag is altijd een verrassing. Ik ga niet de hele lijst opschrijven wat we allemaal eten maar tis genoeg
Lipszaterdag 16 december 2006 @ 18:35
Kerstavond vieren we bij m'n ouders. M'n moeder wou eigenlijk niet echt gaan koken dus ga ik met de vriendin van m'n broertje voor eten zorgen. Ik heb de Allerhande er maar bij gepakt en waarschijnlijk gaan we iig maken:
- Kip en champignons in filodeeg
- Salade met zalm
- Gevuld stokbrood (met gehakt, bacon, kaas)
- Waarschijnlijk iets van een aardappelsalade

Het moet niet te veel en te moeilijk zijn maar wel vullen, dus bovenstaande komt wel goed.

1e kerstdag heb ik niks geplanned dus denk ik dat ik iets uit de vriezer haal.

2e kerstdag komt mijn nichtje van 8 logeren en komen m'n ouders bij mij eten.
- vooraf stokbrood met kruidenboter / geitenkaas / tappenade
- voorgerecht wordt denk ik en heldere bospaddestoelensoep
- als aardappels wou ik pommes duchesse (schrijf je dat zo??) en van die kerstboomaardappeldingen van de AH doen.
- voor groenten iets van een salade en heel burgerlijk een potje doperwten en worteltjes
- Nu alleen het vlees nog.... m'n nichtje is gelukkig geen moeilijke eter maar ik ben niet echt een sterkok Wie heeft er dus tips voor chique doch makkelijk vlees voor de kerst??
- als nagerecht zal het iets van zelfgemaakte chocolademousse oid worden.
kassenbouwerdonderdag 21 december 2006 @ 15:16
Ik krijg nou al verschrikkelijke trek als ik dit allemaal zie.
Maar aangezien ik dit jaar een half jaar naar Zuid-Afrika ben geweest, ga ik voor mijn ouders, broers, opa en oma en oom en tante (12 personen) een kerstdiner Zuid-Afrikaanse stijl maken.

-Papajasoep
-Avocado gevuld met kreeft
-Volstruissosaties (Struisvogel op een spies) met bataatpuree (zoete aardappelpuree), pruimenchutney en "pampoenkoekies"
-Abrikozen/chocolademouse als dessert.
niekyzaterdag 23 december 2006 @ 11:33
Eerste kerstdag eten wij bij mijn ouders. Dan hoef ik niks te doen, alleen maar te zorgen voor een nagerecht/iets bij de koffie. Ga denk ik ijsbonbons maken, heb helaas niet zoveel tijd om echt iets bijzonders te doen.
Tweede kerst gaan we steengrillen.
Karinazaterdag 23 december 2006 @ 11:39
Eerste Kerstdag uit eten, dus dan hoef ik niets te doen. Tweede Kerstdag niet echt iets bijzonders. Vooraf een kreeftensoepje met stokbrood erbij. Hoofdgerecht sla, biefstuk met kruidenboter en gebakken aardappels. Als toetje ijs (Häagen-Dazs). Eigenlijk wilde ik bij de AH zo'n varkenshaasje met saus halen, maar die zijn maar tot de 25e houdbaar, dus dat ging niet door.

Daarna eventueel nog koffie met kerstcake.
PdeHoogzaterdag 23 december 2006 @ 12:06
quote:
Op woensdag 13 december 2006 13:14 schreef PdeHoog het volgende:
1e kerstdag:

Vorkjes met hapjes
Mousse van zalm en kabeljauw met een garnalensausje
Spoom
Varkenshaasje in rauwe ham in fillodeeg
Hazelnootijs met likeur
Koffie met iets en tia maria

2e kerstdag:

Pate met cranberry-sausje
Gevulde kipfilet in spek met aardappeltjes uit de oven en ratatouille.
Hazelnootijs (wederom )
Koffie met bonbon of petit four
Heb er zin in om te gaan maken
Nembrioniczaterdag 23 december 2006 @ 12:59
Zo...jouw Kerst ziet er -met de zalmmousse als uitzondering- heel erg lekker uit
PdeHoogzaterdag 23 december 2006 @ 13:36
quote:
Op zaterdag 23 december 2006 12:59 schreef Nembrionic het volgende:
Zo...jouw Kerst ziet er -met de zalmmousse als uitzondering- heel erg lekker uit
Zelfs die zalmmousse moet volgens mij lekker zijn
Zij-en-Hijzaterdag 23 december 2006 @ 13:56
quote:
Op maandag 4 december 2006 13:40 schreef Zij-en-Hij het volgende:
1e Kerstdag gourmetten met zn drietjes..

2e Kerstdag er op uit met de auto en een snelle hap bij de Burger King ofzo.. 's avonds de left-overs van de dag ervoor..

Gourmetten wel met alles erop en eraan. Het beste van het beste qua vlees etc..
2e kerstdag is veranderd in dineren bij mijn schoonouders..

Voor het gourmetten heb ik het volgende in huis gehaald (we snijden alles zelf, dus geen kant-en-klaar schotel):
* Biefstuk
* Kipfilet (normaal en gemarineerd)
* Varkenshaas
* Mini Rundervinkjes
* Knakworstjes
* Uienringen
* Paprika
* Knoflookteentjes in plakjes
* Geraspte Aardappel
* Geraspte Kaas
* Ei
* Kaas-Uien Stokbrood
* Roomboter
* Kruidenboter (zelfgemaakt)
* Knoflooksaus
* Kerriesaus
* Cocktailsaus
* Schaschlicksaus
* Pindasaus (zelfgemaakt)

Recept Kruidenboter:
* 1 pakje Grasboter (campina)
* 2 a 3 sjalotjes fijngesnipperd
* 1 a 2 eetlepels verse Bieslook fijngesnipperd of geknipt.
* 3 a 4 teentjes knoflook uitgeperst
* gemalen zeezout naar smaak
* versgemalen peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten mengen. That's all!

Recept Pindasaus:
* 2 Sjalotjes fijngesnipperd
* Zonnebloemolie
* 3 teentjes Knoflook
* volle melk
* Pindakaas (calvé)
* 3 eetl. Gembersiroop
* Sambal Brandal
* Zout
* Ketjap Manis

Fruit de sjalotjes in de zonnebloemolie. Pers de knof uit en voeg toe. Voeg de sambal naar smaak toe. Voeg de gembersiroop toe.
Voeg de melk toe (zoveel als je saus wilt) en breng aan de kook. Draai het vuur laag en voeg pindakaas toe totdat de gewenste dikte bereikt is. Evt nog wat verdunnen met melk.
Breng op smaak met zout en een scheutje ketjap.

Als dessert hebben we voor t kind de Kerstmanijsjes van AH excellent en voor onszelf Ben & Jerry.
Mannetje de Chocolate Therapy en vrouwtje de Fossil Fuel..
Arizonazaterdag 23 december 2006 @ 14:25
Wij eten op kerstavond erwtensoep, door mijn vader gemaakt.

Eerste kerstdag gaan we, traditiegetrouw, met de hele familie gourmetten.

Tweede kerstdag eten we thuis, met ons drietjes. Het menu is dan heel standaard, maar oh zo lekker:
- carpaccio met pijnboompitjes, sla, oude kaas en honing-mosterddressing
- de varkenshaasjes van de Appie Heijn, met aardappelpuree, worteltjes en sla
- vruchtenjoghurt*
- koffie / thee met bonbonnetjes

* We wilden eerst ijs doen als toetje, maar helaas heeft onze vriezer het eergisteren begeven . Alles uit de vriezer is kapot . Maar vruchtenjoghurt is ook lekker .
Moragh_DaughterofSunezaterdag 23 december 2006 @ 15:16
Dit jaar word het op 1e kerstdag niet zo heel uitgebreid, maar wel heel lekker
-Aardappelpuree met knoflook en oude kaas uit de oven
-Gekookte worteltjes
-Vissticks
-Toetje Hagen dasz ijs : Strawberry cheesecake allemaal erg lekker!

2e kerstdag eten we bij mijn vader en zijn vriendin, dus dat is een verassing.

[ Bericht 21% gewijzigd door Moragh_DaughterofSune op 25-12-2006 14:11:25 ]
piepsterzaterdag 23 december 2006 @ 17:20
Goed, ik ben eruit (denk ik).

Kerstavond:
Entrecote met kruidenboter (zelfgemaakt), krieltjes in de schil met verse kruiden uit de oven, en verschillende paddestoelen en Romanesco.

Eerste kerstdag:
Eten we bij m'n ouders. Ik gok op: groentensoep, rollade en kalkoen, cranberrycompote en krieltjes. Na: ijs.
Ik maak de amuses:
Wortelsoepje en Hammousse ( [Amuse] Recepten & Lepels )
En misschien maak ik nog ijs ( Wat maken jullie bij het kerstdiner? )

Tweede kerstdag:
Vooraf: nog geen idee
Hoofdgerecht:
Canard a l'orange ( Gerechten met Eend ) met aardappelschijfjes gebakken in eendevet, peultjes en nog een groente, weet nog niet welke. Lollo bionda met frambozenazijn. En zoete aardappelpuree en stoofpeertjes.
Nagerecht: citroen- en bosvruchtensorbetijs.


Alle suggesties zijn welkom. Ik ben dus nog op zoek naar een voorgerecht, nog 1 of 2 amuses en een groente voor tweede kerstdag. De winkels zijn morgen open, dus er zal vast nog wel iets te krijgen zijn.

Overigens is eend heel goed te krijgen bij de toko. Het ligt in de diepvries, het heet Pekingeend en kostte 6,95 voor een hele eend van 1800 gr. Ik laat nog wel weten of ie lekker was.

[ Bericht 1% gewijzigd door piepster op 24-12-2006 13:40:59 ]
PdeHoogzaterdag 23 december 2006 @ 17:55
Amuses:

Maak hele dunne reepjes van komkommer, maak een soort van dipsausje van creme fraiche met wat citroenrasp en citroensap en dille, smeer dat op de komkommer en rol de komkommer samen met een plakje gerookte zalm op en prik dit op een vorkje.

Andere optie.....

Neem een plakje parmaham, doe daar iets van rucola op, rol of vouw dat leuk op en prik het op een vorkje. Beetje balsamico-azijn erover heen
Zij-en-Hijzaterdag 23 december 2006 @ 18:08
Kerstavond vergeten..

Kerstavond (morgen dus) eten we Tagliatelle Carbonara:
* Tagliatelle (AH Excellent)
* 2 ons gerookt ontbijtspek (klein gesneden)
* 2 grote uien (gesnipperd)
* 3 Teentjes Knoflook (uitgeperst)
* 3 eieren
* 3 eetl. melk
* bekertje crème fraîche
* klein bekertje slagroom
* versgemalen peper
* gedroogde peterselie
* boter/margarine
* Zout

Tagliatelle koken.
Spek uitbakken in een klontje boter/margarine. Ui toevoegen en meebakken. Knoflook toevoegen.
Eieren losroeren met de melk en versgemalen peper. Toevoegen en blijven roeren totdat ei gestold is.
Crème fraîche toevoegen en goed roeren. Slagroom toevoegen.
Tagliatelle door saus scheppen. Evt nog wat slagroom extra toevoegen als saus te dik is.
Op smaak brengen met zout en peper.
Lipszaterdag 23 december 2006 @ 18:14
quote:
Op zaterdag 16 december 2006 18:35 schreef Lips het volgende:
Kerstavond vieren we bij m'n ouders. M'n moeder wou eigenlijk niet echt gaan koken dus ga ik met de vriendin van m'n broertje voor eten zorgen. Ik heb de Allerhande er maar bij gepakt en waarschijnlijk gaan we iig maken:
- Kip en champignons in filodeeg
- Salade met zalm
- Gevuld stokbrood (met gehakt, bacon, kaas)
- Waarschijnlijk iets van een aardappelsalade


Het moet niet te veel en te moeilijk zijn maar wel vullen, dus bovenstaande komt wel goed.

1e kerstdag heb ik niks geplanned dus denk ik dat ik iets uit de vriezer haal.

2e kerstdag komt mijn nichtje van 8 logeren en komen m'n ouders bij mij eten.
- vooraf stokbrood met kruidenboter / geitenkaas / tappenade
- voorgerecht wordt denk ik en heldere bospaddestoelensoep
- als aardappels wou ik pommes duchesse (schrijf je dat zo??) en van die kerstboomaardappeldingen van de AH doen.
- voor groenten iets van een salade en heel burgerlijk een potje doperwten en worteltjes
- Nu alleen het vlees nog.... m'n nichtje is gelukkig geen moeilijke eter maar ik ben niet echt een sterkok Wie heeft er dus tips voor chique doch makkelijk vlees voor de kerst??
- als nagerecht zal het iets van zelfgemaakte chocolademousse oid worden.
LOL, er klopt niet veel meer van bovenstaande... ik ben niet zo vast daarin, heb me deze week al 7 keer bedacht.

Kerstavond:
* als voorafje paddestoelen (een hard gekookt ei op z'n kant, daarop een halve tomaat en dan met mayo stippen op de tomaat => dan ziet het eruit als een paddestoel )
* als hoofdgerecht
- de vriendin van m'n broertje maakt een salade.
- Ik maak met m'n moeder een ovenschotel met broccoli, kastagnechampignons, rode paprika, lente-ui, aardappelschijfjes en aardappel anders tuinkruiden.
- en als vis hebben we tonijnsteak (vriendin van broertje is vegetarisch...)
* dessert weet ik niet, maakt vriendin van broertje

2e kerstdag thuis:
* vooraf ciabatta met geitenkaas en honing op bedje van sla
* hoofdgerecht:
- salade (sla, ei, komkommer, augurk, kappertjes, groene en zwarte olijven, rode paprika, croutons en honing-mosterd dressing)
- pommes duchesse en kerstboomaardappeldingen van AH
- haricot verts geblancheerd en dan in katespek gerold en nog even in de koekenpan
- varkenslapjes met daarin kaas en spinasie geloof ik (net gekocht )
* dessert chocolademouse met kersenmouse
* daarna koffie met slagroom!
JacMarzaterdag 23 december 2006 @ 18:20
Ik kook voor mijn schoonouders op 1e Kerstdag. Moet zeggen dat ik het mezelf dit jaar wel een beetje makkelijk heb gemaakt

* Ossenstaartsoep met madeira(AH)
* Reuzenchampignons gevuld met mascarpone en pijnboompitten (Hema)
* Kalkoengebraad met peperroomsaus (AH), haricot verts met spek eromheen, groene salade en aardappelgratin met kastanjechampignons.
* Flensjes met butterscotchvulling en chocoladeijs(AH)

Heeft iemand een idee voor het garneren van de soep?
Fuentezaterdag 23 december 2006 @ 19:47
Kerstavond gaan we gourmetten bij mijn zusje.
Eerste kerstdag komt mijn schoonfamilie hier over de vloer, en eten we allerlei tapas, met salades en stokbrood, 'kga niet alle tapa's hierneer plempen, da's me iets teveel werk
Tweede kerstdag zijn we bij mijn oma, volgens mij maakt zij iets van een visbuffet.
Tezzzondag 24 december 2006 @ 10:03
Tweede kerstdag krijg ik zes gasten en gezien het feit dat bij ons altijd rond een uurtje of twee de wijn op tafel komt, rond een uurtje of vier het triviantspel met het gevolg dat niemand geen zin meer heeft in een uitgebreid diner, ga ik allemaal hapjes maken:

- kaasplankje met noten en druiven
- dadels gevuld met roomkaas
- seranoham met meloen
- gegrilde courgettehapjes met brie en honing
- italiaanse gehaktballetjes met ricotta en pijnboompitten
- sate van varkenshaas van de grill
- visbordje
- zalmtoastjes met dressing van citroenmelisse en olie
- en wat ik verder nog tegenkom in de koelkast
Sorellazondag 24 december 2006 @ 10:21
romige kippensoep
kipfile met pesto in katenspek,
gebakken witlof met honing,
haricots verts gewikkeld in ontbijtspek,
dop/wort,
pastinaak/aardappel puree
gebakken aardappeltjes met spek.
3 kleuren chocolade mouse ( of ijs als het mislukt:) )
janatworkzondag 24 december 2006 @ 16:07
zo ik heb nu alles in huis en dit moet het dan toch echt maar gaan worden:

1 Een kleine salade van frisee, veldsla en tonijn, aangemaakt met wat mango
2 3 kleine hapjes,
- een rose gebakken duivenborstje en een gekonfijt duivenpootje
- een tomaten basilicum boullion en basilicum schuim
- een gebakken Coquille Saint-Jacques met balsamico dressing
3 op de huit gebakken dorade met venkel, truffel aardappel, en een citrus vanille saus
4 spoom van citroensorbetijs, wodka en champagne
5 reerug met groffe aardappelpuree, puntasperges en wildjus
6 sinasappel met rode peper, sinasappelsorbetijs, lemoncurd saus en chocolade mouse met een jackdaniels amaretto saus
7 keuze uit 7 verschillende kazen

Het ijs staat al te draaien, de soep te pruttelen, de vis heb ik net schoon gemaakt, nu de rest nog.
Bolkesteijnzondag 24 december 2006 @ 18:32
Ik heb niet precies een idee wat we gaan eten, maar ik ga in ieder geval pasta maken (zelf maken natuurlijk ) die ik rood ga kleuren met bietensap. En ik ga krabben koken (ja ze leven nog ) en schoonmaken, dat eten we bij het voorgerecht. En ik heb afgesproken het stuk wild zwijn schoon te maken dat we bij de wildhandelaar hebben gehaald. Ik heb er zin in.
mark_dabombzondag 24 december 2006 @ 23:47
- Verschillende soorten paté op toastjes van zelfgebakken brood
- Tomaten Paprika soep met olijfolie, rode peper en gemalen basilicum
- Spoom met champagne en frambozensorbetijs met citroenlikeur
- carpaccio van eendenborstfilet met vijgen
- Hazenrugfilet in portsaus
- Dessert is voor mij nog verrassing!

Ik kook en heb ingekocht...alles vers en niks uit blik!

Die prijzen van wild tegenwoordig zeg! Kilootje hazenrugfilet 65 euro!!!
Bolkesteijnmaandag 25 december 2006 @ 00:29
quote:
Op zondag 24 december 2006 23:47 schreef mark_dabomb het volgende:
Die prijzen van wild tegenwoordig zeg! Kilootje hazenrugfilet 65 euro!!!
Waar heb je dat dan gekocht? Op de markt (in Amersfoort) heb ik vorige week nog ongefileerde hazenruggen gekocht, 8 euro voor 600 gram, inclusief karkas weliswaar, maar er kwam 350 gram vlees vanaf.
mark_dabombmaandag 25 december 2006 @ 09:55
Bij een klashorst keurslager (richard van norden op emiclaer amersfoort), mooi stukje vlees, dat wel!
BEmaandag 25 december 2006 @ 09:57
Beursjes met rivierkreeft
Voorgerecht

Ingrediënten
6 hartige flensjes
30 rivierkreeftjes
3 preien
1 sjalot
1 borrelglaasje calvados
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels room
boter
peper en zout

Bereidingswijze

1. Pel de rivierkreeftjes. Snipper de sjalot fijn. Snij 1 prei in lange repen, snipper de andere preien fijn. Blancheer de preilinten 5 minuten in gezouten water, laat ze schrikken in koud water en uitlekken. Stoof de preisnippers 5 minuten in boter.

2. Fruit in een andere pan de sjalot glazig in boter. Doe er de rivierkreeftjes bij. Laat kort bakken op een vrij hoog vuur. Schenk er de calvados bij en flambeer. Blus met de room.

3. Voeg er de preisnippers aan toe. Kruid met peper en zout.

4. Verwarm de flensjes in een koekenpan, in wat boter. Verdeel de rivierkreeftjes, de groenten en de saus over de flensjes. Vouw ze toe als beursjes en bind er een preilint rond. Serveer meteen.

.
Mijn ouders maken het hoofdgerecht en mijn zus een grand dessert.
Moet goed gaan komen.