abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_24099096
(indien dit meer voor FEE is: verhuizing plz)

't leek me leuk om jullie kerstdiner-gerechten (en indien gewenst: recepten) te lezen, dus hierbij trap ik af:

ik en mn vriendin maken bij mijn ouders thuis het hoofdgerecht (tja je moet ambitieus zijn als je een CUL-freak bent)


met:

zelfgemaakte frietjes met verse mayonnaise

tournedos in bacon met een port (?) sausje (ben even vergeten welke saus het precies was, post ik later nog wel) op gebakken ananas

voor mn vegazusje: eier-oventaartje met kaas

rodekoolsalade met cranberries, appel en als magisch ingredient: appelsap

veldsla met pijnboompitten, avocado en geitenkaas

In balsamico gemarineerde cherrytomaatjes in de oven


en bij mn vriendin thuis maken we op kerstavond een heel diner (stiekum omdat we op 2e kerstdag naar mn schoonzus moeten en zij alles zelf wil maken )

vooraf:

beenham met cranberries en cranberriecompote

hoofd:

roodbaarsfilet met vanalles uit de oven (ben ik ook even vergeten)

aardappel-rozetjes gevuld met cranberries

flinke groene salade

gecarameliseerde witlofblaadjes met honing en kaas


Na:

bananentoetje met chocolade-rumsaus en grand marnier


ik heb er zin in, wat maken jullie?

[ Bericht 16% gewijzigd door knuppelhout op 20-12-2004 14:10:30 ]
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  maandag 20 december 2004 @ 12:09:57 #2
47543 Eronymus
[DPC]Fokschaap
pi_24099144
we gaan gourmetten... dan hoeft er niet niet 1 iemand in de keuken te staan
<Mèt twie dobbelstein dertien oage goeje>
pi_24099485
1e kerstdag eten we bij mijn ouders, geen idee wat het gaat worden. Waarschijnlijk ga ik een nagerecht brouwen .
2e kerstdag krijgen we een eter en gaan we fonduen en er ligt nog wel ijs in de vriezer dus dat wordt dan het toetje denk ik.
Fake it till you make it...
pi_24100008
1e kerstdag met de familie, dan wordt er kip, konijn, kiprolade, friet, vis denk ik, groeten

en 2e kerstdag bij me ouders, geen id wat er dan gemaakt wordt.
*BAMBAMBAMBAMBAMBAMBAMBAMBAMBAMBAMBAM*
pi_24100162
chinees
Nothing to see here, carry on
  maandag 20 december 2004 @ 13:16:32 #7
17420 DeX090
bastard on parade
pi_24100370
Happy Meals.
Beter één joint in de hand, dan tien Joint Strike Fighters in de lucht.
pi_24100506
doe niet aan kerst dus gewoon lekker makkelijk dus... tosti ofzo
pi_24100507
worstebroodjes, geserveerd met een glas bouquet du Heineken waarschijnlijk
- Want die van een olifant is toch het langste
  maandag 20 december 2004 @ 13:24:56 #10
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_24100521
Hmmm... Eén of ander zalm-gerecht geloof ik
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_24101309
quote:
ah, die had ik nog niet gezien.
is ook niet helemaal hetzelfde: dit topic is meer gericht op wat je ZELF gaat maken, niet op wat je gaat eten/ te eten krijgt. er is dus overlap maar och...


ik bedacht me nog wat voor sausjes enzo ik ging maken: effe de OP editten
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  maandag 20 december 2004 @ 14:11:00 #12
105905 peejdorie
... kinderpindakaas!
pi_24101363
quote:
Op maandag 20 december 2004 12:06 schreef knuppelhout het volgende:
(indien dit meer voor FEE is: verhuizing plz)

't leek me leuk om jullie kerstdiner-gerechten (en indien gewenst: recepten) te lezen, dus hierbij trap ik af:

ik en mn vriendin maken bij mijn ouders thuis het hoofdgerecht (tja je moet ambitieus zijn als je een CUL-freak bent)


met:

zelfgemaakte frietjes met verse mayonnaise

tournedos in bacon met een port (?) sausje (ben even vergeten welke saus het precies was, post ik later nog wel) op gebakken ananas

voor mn vegazusje: eier-oventaartje met kaas

rodekoolsalade met cranberries, appel en als magisch ingredient: appelsap

veldsla met pijnboompitten, avocado en geitenkaas

In balsamico gemarineerde cherrytomaatjes in de oven


en bij mn vriendin thuis maken we op kerstavond een heel diner (stiekum omdat we op 2e kerstdag naar mn schoonzus moeten en zij alles zelf wil maken )

vooraf:

beenham met cranberries en cranberriecompote

hoofd:

roodbaarsfilet met vanalles uit de oven (ben ik ook even vergeten)

aardappel-rozetjes gevuld met cranberries

flinke groene salade

gecarameliseerde witlofblaadjes met honing en kaas


Na:

bananentoetje met ijs, grand marnier en rum. In welke vorm moeten we nog even uitvogelen


ik heb er zin in, wat maken jullie?
aha! weet ik dat ook weer
wordt vast lekker
pi_24102011
he Jean-Pierre, jij hier

dit mag jij nog helemaal niet weten! ('t is mijn jonge broertje)

nou moet jij ook effe je voorgerecht posten hier, das wel zo eerlijk!
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  maandag 20 december 2004 @ 15:40:49 #14
105905 peejdorie
... kinderpindakaas!
pi_24103049
quote:
Op maandag 20 december 2004 14:40 schreef knuppelhout het volgende:
he Jean-Pierre, jij hier

dit mag jij nog helemaal niet weten! ('t is mijn jonge broertje)

nou moet jij ook effe je voorgerecht posten hier, das wel zo eerlijk!
we hebben nog niks bedacht

ik ben al heel oud
  zaterdag 25 december 2004 @ 13:12:52 #15
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_24199832
Op kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag wordt er voor mij gekookt ik maak dus niks met kerstmis.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_24199937
vanavond Rollade en morgen ga ik eten bij vrienden.
pi_24201306
Ons Kerstdiner van vandaag : Zoete aardappelsoep, Struissteak met pikante bonen-tomatensaus en puree en vanavond Spaghetti !
pi_24201432
1e kerstdag:

Gebakken aardappeltjes met spekjes, ui, verse kruiden en knofllook

Kalkoen met sinaasappel en pistachevulling ( Van de AH )

Zelf gemaakte salade

Zelgemaakte stoofpeertjes

Stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter

en chocoladeijs met banaan erop en vers geklopte slagroom!

2e kerstdag:

lekker uit eten bij de chinees!

En qua hapjes:
- toostje met cranberry pate
- toostje met kernhemmer
- toostje met filet american
- lekkere zachte kaas met druiven
- metworst
- een soort italiaans worstje

Nou, ik durf denk ik niet op de weegschaal na kerst! Haha

[ Bericht 13% gewijzigd door KiwiTjuHh op 25-12-2004 15:13:26 ]
  zaterdag 25 december 2004 @ 15:07:33 #19
37431 Lemmeb
accountabilabuddiable
pi_24201467
Ik maak me vooral niet druk.
Money is short, times are hard, here's my fucking business card!
"I never let my schooling interfere with my education." — Mark Twain
pi_24205112
Gegeten vanavond:

* salade met tijgergarnaaltjes
* kalkoenfilet, aardappelkroketjes en broccoli, boontjes en salade
* verse ananasreepjes gekarameliseerd met een beetje ijs (uit de allerhande van sinterklaas).

Yummmm
Fake it till you make it...
  zondag 26 december 2004 @ 02:51:51 #21
97745 Thorical
finding a way
pi_24212936
quote:
Op zaterdag 25 december 2004 15:07 schreef Lemmeb het volgende:
Ik maak me vooral niet druk.
Jij hebt de juiste instelling.

Maar wat heb ik gedaan: wildkonijnpatee in kruimelkorst met vijgenchutney
salade olivier met beenham
div groenten met dips
tweede dag: Gestoofd rundvleesop zijn Joods, roodekool met cranberies en appeltjes en een aardappelpuree met wat truffel.
pi_24216201
Wij hebben gisteren gehad bij schoonouders:
- schorsenerenroomsoep met kervel&peterselie
- varkenshaasje met kappertjessaus, peultjes&worteltjes en aardappelkroketjes
- chocolade-tiramisu
pi_24217016
Wij gaan vanavond gourmetten, standaard vlees, champignons, paprika, etc.

maar ik maak, omdat ik toch van het koken ben, nog een pastasalade met tagliatelle, mozzarella, spinazie en zalm
Doei.
pi_24218305
Gourmetten is ook altijd leuk
Gaan wij oudjaarsavond doen.
  zondag 26 december 2004 @ 15:22:19 #25
67478 Radjesh
Dire Straits!
pi_24218367
quote:
Op zondag 26 december 2004 15:19 schreef KiwiTjuHh het volgende:
Gourmetten is ook altijd leuk
Gaan wij oudjaarsavond doen.
ik denk ik ook

wat we vandaag eten weet ikke niet
pi_24218449
quote:
Op zondag 26 december 2004 15:22 schreef Radjesh het volgende:

[..]

ik denk ik ook

wat we vandaag eten weet ikke niet
Dat is ook altijd wel een goede vulling van de avond
Vandaag lekker uiteten bij de chinees.. ook weleens lekker als het je voorgezet wordt
pi_24218452
Op kerstavond hebben we bij mijn ouders gegeten en dit stond op het menu:

Vooraf mosterdsoep met bosuiringetjes
Hoofdgerecht: verse asperges met zalm en saus met stukjes verse zalm en een aardappelgratiné.
Dessert: sinaasappelbavarois en vruchtencharlotte, eigen recept van mijn moeder, met aardbeienroom. Heerlijk! En als wijn Muscadet a Sevre de Maine

Vanavond eten wij:
Vooraf: torentje van hartige kletskoppen met gestoomde kip, gesmoorde witlof en een appeldressing (recept deels uit allerhande)
Hoofd: roergebakken groente met klassieke wijnsaus en gebakken, gepaneerde kaaskerstboompjes, aardappelpuree en aardappeltaartje met tomaat, uit en kaas.
Na: Karamelijstaart
  Moderator zondag 26 december 2004 @ 16:40:17 #28
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_24219594
Gegourmet, me oma brouwselt zo wel wat voor ons
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_42986224
Ik weet dat het nog maar oktober is, maar je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen (en bovendien is FEE geopend, dus volgens mij mag het dan).

Het Kerstdiner!

Wat wordt het menu?
Welke recepten ga je gebruiken?
Wat was het hoogtepunt van vorig jaar?
Wat zijn de absolute afraders?
Hoe-zat-dat-nou-ook-alweer-met-die-etiquette?

Hier nog een voor-tijdens-na foto ter inspiratie:





pi_42986359
Ts begint:

Ik weet dus nog niet wat ik ga maken dit jaar. We eten elk jaar met een groep vrienden samen. Als het een beetje meezit maak ik dit jaat het hoofdgerecht. Verder heb ik sinds kort Amuselepels! en ik ben vastbesloten ze te gaan gebruiken.

De reden dat ik dit topic zo vroeg open, is omdat ik graag dingen uitprobeer van tevoren. En daar heb ik dus nu mooi alle tijd voor.
Ik ben dus nog op zoek naar hoofdgerechten voor het kerstdiner. Het liefst lekker moeilijke, want ik heb de rest van de dag toch weinig te doen, en het moet ook wel een beetje een uitdaging blijven.
pi_42986486
Ik hou dit topic even in de gaten! Altijd leuk een kerstdiner en ik heb nog geen flauw idee wat het gaat worden.
eten!!!
pi_42986946
ik heb ook nog geen idee en misschien kom ik hier wel een leuk ideetje tegen.
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
pi_42987325
Vorig jaar heb ik dit toetje gemaakt:
quote:
Citroenijs

Ingediënten:
2 dl water
200 gr suiker
2 dl citroensap
geraspte schil van 1 citroen
1 flinke eetlepel mascarpone

Bereidingswijze:
Breng het water en de suiker aan de kook, tot de suiker helemaal opgelost is. Laat de siroop een kwartier afkoelen en pers ondertussen de citroenen voor het sap, en rasp een citroenschil.
Doe het sap en de schilletjes bij de siroop.
Doe de mascarpone bij de siroop. Heel goed roeren, het lost lastig op.
Proeven of het niet te zuur is, anders wat suiker toevoegen. In bevroren toestand heeft alles minder smaak, dus houd daar rekening mee.
Zet het de pan in de diepvries. 3 uur lang elk uur een keer doorroeren met een vork, zodat geen schilfers ontstaan.
Wachten tot het bevroren is, en smullen maar!

Dit ijs is trouwens lekker met frambozensaus:
Frambozen uit de diepvries van Appie Heijn koken met een bergje suiker erdoor.

(Het ijsrecept heb ik gepikt van Jamie Olivier. De frambozensaus heb ik er zelf bij verzonnen.)
Op de één of andere manier heeft m'n vriend het ijs nog geflambeerd. Volgens mij heeft ie er een zooi kirch over gegooid, en dat aangestoken. (kookt hij ook eens...)

[ Bericht 0% gewijzigd door piepster op 27-10-2006 16:12:46 ]
pi_42987599
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 15:32 schreef janatwork het volgende:
Ik hou dit topic even in de gaten! Altijd leuk een kerstdiner en ik heb nog geen flauw idee wat het gaat worden.
History became legend, legend became myth.
pi_42987634
Denk het eerste plaatje
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:11:49 #36
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_42987688
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 15:59 schreef piepster het volgende:
Vorig jaar heb ik dit toetje gemaakt:
[..]

Op de één of andere manier heeft M'n vriend het ijs nog geflambeerd. Volgens mij heeft ie er een zooi Kirch over gegooid, en dat aangestoken. (kookt hij ook eens...)
TVP lijkt me lekker dit
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_42987755
Was ook een succes. ik had er trouwens ook nog frambozenijs bij gemaakt, op dezelfde manier. Dit ijs werd niet hard genoeg. Ik denk dat het te zoet was. Misschien lukt het wel als je minder suiker gebruikt bij frambozen.
pi_42987760
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 15:59 schreef piepster het volgende:
Vorig jaar heb ik dit toetje gemaakt:
[..]

Op de één of andere manier heeft m'n vriend het ijs nog geflambeerd. Volgens mij heeft ie er een zooi kirch over gegooid, en dat aangestoken. (kookt hij ook eens...)
Tja in elke man schuilt een pyromaan.......maar om t koken te noemen
pi_42987815
Ach, Ik laat hem altijd maar. Hij voelt zich er zo goed bij.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 16:20:32 #40
54772 Silmarwen
The World is in our hands
pi_42987939
Ik ga dit jaar mijn vaders recept van ossenhaas zelf maken, tenzij ik bij hen eet. Het is alsof er een engeltje op je tong piest, maar wel een duur recept.

Wat heb je nodig;
Ossenhaas (zo'n 200 gr. per persoon)
Fijne paté (koop de beste die je kunt vinden, maar geen fois gras)
Champignons (liefst grot champignons)
Citroen
Volle room
Peper/zout
Lea and Perrins
Touw
Gezouten roomboter
Rode wijn

Ik kook altijd op gevoel en smaak en werk niet met vaste hoeveelheden, dus wat je lekker vindt.

Je hebt een flink stuk ossenhaas nodig die je op een speciale manier moet snijden. Leg het stuk voor je. Deel deze in je hoofd op in drie stukken van boven naar beneden, dus drie verdiepingen.
Snij de eerste derde van rechts naar links in, maar niet door snijden! Je moet ongeveer 2 cm van de kant blijven. Vervolgens snij je aan het eind een stukje naar beneden tot je op twee derde bent en dan snij je weer terug naar rechts, maar ook weer 2 cm van de kant blijven. Je kunt nu de ossenhaas als een boekje openvouwen. Dit is nodig zodat je hem goed kunt vullen.

Bak de champignons heel, maar met het steeltje moet eraf. De champignons bak je in een goede laag gezouten roomboter en gebruik het sap van een halve citroen bij het bakken. Zo krijgen de champignons een frissie nasmaak. Voeg zout en peper toe naar smaak. Gooi het sap/jus niet weg!

Vouw de ossenhaas helemaal open en smeer een flinke laag paté in het middelste stuk. Leg hierboven op genoeg champignons om het stuk te bedekken. Klap het eerste flapje ossenhaas terug en smeer daar weer de paté op en de champignons. Doe het laatste flapje er op en de ossenhaas ziet er nu uit als een soort sandwich. Bind de ossenhaas zo dicht dat er geen champignons kunnen ontsnappen en schroei het vlees even dicht in gezouten roomboter. Doe dit op een heel hoge tempratuur zodat het iet wat knapperig wordt. De ossenhaas kan nu in de oven in een ovenschaal om het vocht op te vangen, de tijd is afhankelijk van het gewicht, let erop dat je het niet te lang doet anders wordt het vlees taai. Waarschijnlijk is een half uurtje genoeg.

Als het vlees klaar is leg je het te rusten op een bord. Je verwarmt de pan met de jus van de champignons en voegt het vocht van het vlees eraan toe. Gebruik nog wat paté voor de smaak, maar niet teveel. Doe de room erbij en een fikse scheut rode wijn. Wat peper, zout en lea and perrins voor de smaak. Als de saus wat dikker wordt is deze klaar en kan over het vlees heen geserveerd worden.

Je kunt hierbij aardappeltjes eten, ik bak ze vaak mee in de oven, en een groente naar keuze (snijbonen of tuinbonen smaken er goed bij).

Als je dit maakt gebruik dan een licht voorafje (carpaccio of een heldere soep) en hou er rekening mee dat dit een zwaar maal is, dus dat je of lang moet wachten met je toetje of je neemt een luchtig toetje.
pi_42988428
Wat zijn Lea and Perrins?
pi_42988464
Daar denk ik nu nog helemaal niet over na, zulke dingen bedenk ik meestal pas vlak van tevoren.
Ik ben in ieder geval een groot voorstander van niet te ingewikkeld doen. Het eten moet goed, lekker en een beetje speciaal zijn maar ik besteed verder mijn kerstdagen liever aan gezellig bij mijn familie zijn dan aan uren in de keuken staan.

Het kerstdiner bestaat bij ons meestal uit:
Een amuse
Een warm en een koud voorgerecht
Hoofdgerecht met een aantal bijgerechtjes
Ergens tussendoor doen we altijd spoom met meloen en een beetje munt, dat is gewoon lekker.
Een dessert (ijs, kaasplankje)
Koffie, thee, pure chocolade met een goede PX sherry.
En dan nog uren natafelen.

Dat klinkt wel heel uitgebreid maar dat hoeft helemaal niet veel werk te zijn.
Amuse: iets makkelijks, wildpaté met cranberrycompote is weinig werk.
Koud voorgerecht: Een salade, ook zo klaar.
Warm voorgerecht: Een leuk niet standaard soepje, knoflooksoep bijvoorbeeld en het voordeel is dat je soep al een dag eerder kunt maken.
Hoofdgerecht en bijgerechten: Iets dat makkelijk in de oven kan en waar je verder weinig omkijken naar hebt of gewoon biefstuk of varkenshaas, een aardappelgratin is ook zo klaar, stoofpeertjes kan je van tevoren maken, en dan een of twee soorten groente.
En als dessert ijs, of een kaasplankje.

Ik let er wel altijd op dat er voor iedereen wel iets is wat ze lekker vinden, als er vishaters zijn ga ik geen garnalencocktail serveren bijvoorbeeld, dan maak ik wel iets anders.
Ik ga niet knoeien met ingewikkelde recepten, kerst gaat bij mij om het gezellig samen zijn, niet om het eten.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_42988508
Zo, dat klinkt lekker zeg, Silmarwen! Dat ga ik absoluut een keer maken.

Vorig jaar had ik een keuzemenu in elkaar gezet waarbij iedereen uit 3 gerechten per gang kon kiezen (week van te voren uiteraard ) en ik heb dus echt 2 soorten soep, 3 soorten hoofdgerecht, 3 soorten voorgerechten en 2 soorten desserts gemaakt voor 9 mensen Maar dat krijg je met een moeilijke familie. Toch zat mijn schoonzus een beetje te zeuren (alles smaakte zalig) en dit jaar mag zij alles alleen doen. Ik doe niets meer. Leuk hè, kerst
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_42988514
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:35 schreef r2d22 het volgende:
Wat zijn Lea and Perrins?
Een merk Worcestershire Sauce.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_42988599
@ isabeau: je hebt niet heel toevallig wat van die recepten ergens in je pc staan hè?
pi_42988778
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:41 schreef piepster het volgende:
@ isabeau: je hebt niet heel toevallig wat van die recepten ergens in je pc staan hè?
Nee, maar ik heb ook het meeste half volgens recept en half volgens eigen inzicht gemaakt. Het beste was nog de paddestoelensoep...ik had in mijn hele leven nog nooit zulke lekkere paddestoelensoep gegeten. En ik had hem zelf klaargemaakt alleen geen recept

Mijn keuzemenu was trouwens steeds opgebouwd uit 1 kindvriendelijk gerecht, 1 kerstachtig gerecht en 1 'vreemd' gewaagd gerecht (nou ja, vreemd in de ogen van mijn familie, ik vind niet snel iets vreemd).
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_42988900
Da's wel een goed plan. Bij ons eten er ook een paar kinderen mee. En aangezien ik nogal de neiging heb tot koken met drank en funky kruiden, is het misschien wel een wijs plan om wat kindvriendelijke dingen te maken.
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 18:50:14 #48
153540 Fawn
Keep Watching!
pi_42991916
quote:
Op vrijdag 27 oktober 2006 16:50 schreef piepster het volgende:
drank en funky kruiden


En ik wil wel eens een kalkoen volstoppen.

[ Bericht 9% gewijzigd door Fawn op 27-10-2006 19:25:19 ]
KISSSSSSSSSSS
pi_42992091
Je bent er vroeg mee!

Ik wil dit jaar een flink stuk varken of rund te bereiden! Iets van een Ribstuk ofzo
  vrijdag 27 oktober 2006 @ 19:30:10 #50
97348 Matness
Matt about you
pi_42992761
eerste kerstdag moet ik op mijn werk eten, nu zit de kok al 2 weken te gillen dat hij een maand vrij wil in december, prima, maar ik wéíger kant en klaar te eten met kerst.
desnoods kook ik zelf. (voor 40 man)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')