Oh yeahquote:Op woensdag 10 november 2004 17:53 schreef Pietverdriet het volgende:
In rooie wijn stoven, met een kaneel stokje. Suiker naar smaak
Een half uur?quote:Op woensdag 10 november 2004 18:08 schreef ParanoidEv het volgende:
Oh yeah![]()
Schil de peertjes, snij ze in 4 stukken (klokhuis er uit halen natuurlijk). Dan moet je ze langzaam gaar koken in een pannetje met water, een half uur geloof ik.
Voeg wijn, suiker, en kaneel naar smaak toe voordat je begint te koken.
Idd, of als je ze echt heel lang hebt laten stoven kunje ze bijna gewoon van het steeltje afzuigen.quote:Op woensdag 10 november 2004 18:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik schil ze, maar laat ze heel met stelen er aan.
Dan kan je ze zo lekker als een haring happen.
Ja het is al een jaar geleden dat ik het gedaan heb. Peren moeten trouwens ook heel blijven, is het niet?quote:Op woensdag 10 november 2004 18:40 schreef Angeles het volgende:
[..]
Een half uur?
Ik zet ze altijd 2,5 uur op, minstens.
volgens mijn oma niet hoor!quote:Op woensdag 10 november 2004 19:16 schreef ParanoidEv het volgende:
[..]
Ja het is al een jaar geleden dat ik het gedaan heb. Peren moeten trouwens ook heel blijven, is het niet?
Ik snijd ze ook altijd in 4 partjes, het is maar wat je zelf fijner vindt eten. Ik vind het gesneden makkelijker.quote:Op woensdag 10 november 2004 19:16 schreef ParanoidEv het volgende:
Ja het is al een jaar geleden dat ik het gedaan heb. Peren moeten trouwens ook heel blijven, is het niet?
Ja minimaal moet goed zacht en rood gestooft zijn. Liever te lang stoven dan te kort.quote:Op woensdag 10 november 2004 18:40 schreef Angeles het volgende:
[..]
Een half uur?
Ik zet ze altijd 2,5 uur op, minstens.
tsja, meestal als bijgerecht. Heb ze eignelijk nog nooit gehad als toetje. Vind ze lekker met spruitjes en aardappelen.quote:Op maandag 15 november 2004 15:23 schreef uhqmby het volgende:
En ook een vervolgvraag: hoe eet je stoofpeertjes?
Als bijgerecht of als nagerecht? In welke combinaties?
jep ook erg lekker maar pas op dat ze niet overheerstquote:Op zondag 16 januari 2005 23:48 schreef Angeles het volgende:
Ik doe er trouwens ook nog kruidnagels bij. Gemalen kruidnagels is het makkelijkst.
Volgens mijn moeder gebruikte mijn oma een weinig aardappelmeel om het kookvocht te bindenquote:Op zondag 16 januari 2005 22:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Brrrrr binden met Maizena...
Nu, als je giese wildeman gebruikt heb je geen bessensap of zoiets nodig om ze te kleuren, dat kleuren doen ze vanzelfquote:Op maandag 17 januari 2005 08:16 schreef Aegir het volgende:
allemaal geweldig advies,
MAAR vergeet niet een scheutje bessensap,
krijgen ze zo'm prachtig rooie kleur van![]()
Waar laat je ze staan? In de koelkast, of erbuiten?quote:Op zondag 16 januari 2005 23:29 schreef GrotePier het volgende:
stoven in deze substantie en daarna lekker een paar uur of een nacht laten staaan.....
Ik zet ze altijd gewoon buiten met een deksel erop (als het tenminste niet vriest).quote:Op donderdag 3 februari 2005 15:08 schreef BoomBoom het volgende:
[..]
Waar laat je ze staan? In de koelkast, of erbuiten?
Ik zet ze meestal in de koelkastquote:Op donderdag 3 februari 2005 15:08 schreef BoomBoom het volgende:
[..]
Waar laat je ze staan? In de koelkast, of erbuiten?
Bij mijn oma's waren ze toch altijd echt donker roodquote:Op maandag 21 maart 2005 17:48 schreef BBQ-kip het volgende:
Nou, op verzoek van Obliv, hier verder:
Ode aan het stoofpeertje!
Stoofpeertje dat steeds roder wordt
Jij staat mooi te glimmen op mijn bord
Zo heerlijk zo sappig zo prachtig rond
Straks verdwijn jij lekker in mijn mond
[[url=http://img131.exs.cx/img131/6131/stoofpeertje13ij.jpg]afbeelding][/URL]
Heerlijk, stoofpeertjes, lekker naar binnen slobberen, jammm!![]()
Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat!![]()
Welke tijd zijn ze eigenlijk te krijgen?
Hoe maak jij je stoofpeertjes klaar?
Nou en, ze waren hartstikke lekker hoor!quote:Op donderdag 31 maart 2005 01:54 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Bij mijn oma's waren ze toch altijd echt donker rood![]()
quote:Stoofperen
Gieser Wildemannen en Saint Rémy's. Deze peren zijn speciaal geschikt om te stoven. Serveer ze als bijgerecht bij een typisch Hollandse maaltijd of eet ze als dessert.
Ingrediënten:
voor 4 personen:
4-6 stoofperen, bijvoorbeeld Gieser Wildeman of Saint Rémy
rode port naar smaak, ongeveer 1 wijnglas vol
(witte basterd)suiker naar smaak
kaneelstokje
aardappelmeel of maizena
Bereiding:
Schil de peren en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder het klokhuis. Leg de peren in een grote pan met de bolle kant naar boven. Giet er water bij tot ze bijna onder staan. Giet er rode port bij; minimaal een glas vol. Doe het kaneelstokje in de pan. Stoof de peertjes op zacht vuur in 20-30 minuten beetgaar. Zorg dat ze niet aanzetten.
Schep de peertjes over in een schaal. Kook het stoofvocht in tot een centimeter of twee. Gooi het kaneelstokje weg. Bind met een beetje aardappelmeel of maizena. Maak op smaak met suiker en giet over de peertjes.
Lekker als toetje met vanille- of chocoladevla of een bolletje kaneelijs. Als bijgerecht zijn ze heerlijk bij een typisch Hollandse maaltijd van aardappelen, groente (spruitjes!) en vlees. Maar de peertjes doen het ook verrassend goed bij een rijsttafel. Eet ze naar smaak warm, lauw of koud.
Variatie:
*Vervang de port door rodebessensap.
*Kook het sap van een halve citroen mee of wat citroenrasp.
En hoe gaat dat dan precies? Ik ben van nature niet zo'n kookmonster maar dit lijkt me wel lekkerquote:Op donderdag 19 oktober 2006 16:50 schreef MaxiTaxi het volgende:
Ik heb net van m'n moeder een braadpan gekregenen nu vroeg ik of iemand hier lekkere recepten voor stoofperen heeft! Nou weet ik wel het standaard recept met stoofperen koken in wijn met kaneelstokje etc.
Maar er is vast wel iemand die eens een speciale / bijzondere uitvoering van stoofpeertjes heeft gemaakt![]()
Wie meld zich?!
Stoofperen schillen (Giese Wildeman peren gebruiken) en heel laten, steeltje eraan laten.quote:Op donderdag 19 oktober 2006 17:17 schreef Tel_R het volgende:
[..]
En hoe gaat dat dan precies? Ik ben van nature niet zo'n kookmonster maar dit lijkt me wel lekker![]()
(tvp)
Saint rémy..quote:Op donderdag 19 oktober 2006 17:33 schreef MinderMutsig het volgende:
er is nog een andere soort (kan niet op de naam komen) die vind ik veel beter. .
Nee, Gieser Wildeman en dan vers van de boer. Stoven en dan smullenquote:
Ja, in het vocht, met de deksel op de pan.quote:Op donderdag 19 oktober 2006 19:11 schreef Tel_R het volgende:
Tnx Piet!
2 vraagjes nog: laat je de peren afkoelen in het vocht, en hoeveel peren heb je ongeveer nodig voor 2 tot 3 personen?
Je gebruikt natuurlijk niet alleen wijn voor de kleur, maar ook voor de smaak.quote:Op vrijdag 20 oktober 2006 09:11 schreef kabouter.muts het volgende:
Je hoft het niet met wijn te doen.
Maar dan wel uren stoven om ze mooi rood te krijgen.
ik doe er ook wel eens laurier of kruidnagel door.
Zelf gebruik ik altijd wel wijn maar mijn schoonmoeder vind dat dat echt niet hoort.quote:Op vrijdag 20 oktober 2006 10:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je gebruikt natuurlijk niet alleen wijn voor de kleur, maar ook voor de smaak.
Enne, je hoeft geen dure wijn te gebruiken, een literpak voldoet volkomen,.
Oeh jaaaa, die neemt oma wel eens meequote:Op donderdag 19 oktober 2006 17:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Giese Wildeman peren
Je bent mijn zwager!?quote:Op woensdag 25 oktober 2006 16:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Mijn moeder zei over koken met bv wijn, grom grom sneer, zo kan je een steen ook lekker krijgen..
Maar eerlijk gezegt was haar eten eigenlijk nooit zo lekker
kan je ook gebruiken, stoofperen in Riesling, mmmmmmmmmmmquote:Op donderdag 26 oktober 2006 10:08 schreef Avani het volgende:
Hoe zit het met witte wijn? Ik zelf gebruik rode wijn, maar het schijnt dat witte dus ook wel lekker is. Iemand ervaring mee?
Ik heb de port natuurlijk wel even geproefd voor het erdoor ging, en het viel heel erg mee.quote:Op dinsdag 2 januari 2007 19:50 schreef Martijn_77 het volgende:
@ Bluezz Ben wel benieuwd hoe het smaakt zeker omdat je zurige Port hebt gebruikt
quote:Op dinsdag 2 januari 2007 18:18 schreef Bluezz het volgende:
Het staat al enige tijd te pruttelen hier
Bijna 3/4 fles port (was zurig, stond te lang open)
Bruine basterdsuiker (gewoon op gevoel gestrooid)
Laag water
Kilo peren in 4-en, geschild
2 kaneelstokjes, gebroken
beetje peper, beetje citroensap
Qua presentatie idd een stuk mooier...quote:Op woensdag 3 januari 2007 13:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Overginds is het snijden in partjes zonde vind ik, gewoon stoofperen schillen (steeltje eraan laten) en als geheel stoven, staat zo mooi, een donkerroze peer, kan je dan nog een blaadje mint onder de steel prikken, presenteert zo mooi
Eet ook lekkerder, je pakt hem op aan het steeltje en laat hem naar binnen glijden als een haring.quote:Op woensdag 3 januari 2007 13:02 schreef guntherschneider het volgende:
[..]
Qua presentatie idd een stuk mooier...
in zijn geheel presenteert mooier en geeft minder pulp. maar partjes zal wel werken ja.quote:Op woensdag 25 oktober 2006 16:40 schreef MissHobje het volgende:
Hoe ik het zelf maak:
Stoofperen in partjes en dan flink rode wijn, suiker, rasp van sinaasappelschil, kaneelpijpje, soms steranijs, flesje bessensap en een paar jenever bessen toevoegen.
Aan de kook brengen.. en dan zet ik het verder op mijn ouderwetse peutroleumstel ( van mijn oma ooit gehad) en daar laat ik het zo'n 45 a 60 min. na stoven.
Zo verschrikkelijk lekker, alleen die geur al in je huis![]()
Mijn moeder doet bv. alleen kaneel, water en suiker gebruiken want ze vind die wijn bij de peren niet zo lekker.
Uiteindelijk worden alle stoofperen toch ook rood ( al heeft het wel iets langer nodig)
gewoon maken en als ie ze niet blieft rot ie maar op? ik wil ze wel hebben hoorquote:Op woensdag 3 januari 2007 15:47 schreef Qwea het volgende:
nou heb ik ook ff een vraag. Ik wil graag stoofperen maken, maar MikeyMo loopt te zeuren dat hij ze niet lust. (meneer at ze 2de kerstdag wel in het restaurant) Hij is bang dat als ik ze maak met rode wijn er een wijn smaak aan zit. Maar je doet bij de stoofperen suiker,dus de peren smaken toch zoet en dan proef je toch vrij weinig van die wijn?
Mijn moeder en zijn moeder maken de peren in bessensap. Daar ben ik niet echt zo kapot van. Wat is volgens jullie lekkerder waardoor MikeyMo niet meer over die wijnsmaak zeurt en ik gewoon stoofperen kan gaan maken?
quote:Op woensdag 3 januari 2007 15:50 schreef GlimVlinder het volgende:
[..]
gewoon maken en als ie ze niet blieft rot ie maar op? ik wil ze wel hebben hoor
dat lijkt me zo,ehm,kaal en smaakloos?quote:Op woensdag 3 januari 2007 15:51 schreef Bluezz het volgende:
Alleen water, suiker, kaneel, citroensap wat peper, kan ook toch?
mensen die al van te voren negatief lopen te doen over wat ze nog niet geprobeerd hebben moeten gewoon hun mond houden. ti's gewoon laten zien hoe belangrijk ze zijn; ik bedoel - welk ander doel heeft het? in het restaurant at ie ze wel. en daar doen ze er vast gewoon wijn bij (volgens mij is dit vrij standaardquote:
en omdat ze ff opmoeten zou ik een flinke dosis peertjes nemen. kun je er meerdere dagen van genietenquote:Op woensdag 3 januari 2007 16:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan maar 1 ding zeggen, mensen die twijfelen over het stoven van de peer in wijn of port, probeer het gewoon.
En gewoon een goedkope wijn nemen, nergens voor nodig om een daar een dure wijn voor te nemen.quote:Op woensdag 3 januari 2007 16:07 schreef GlimVlinder het volgende:
[..]
en omdat ze ff opmoeten zou ik een flinke dosis peertjes nemen. kun je er meerdere dagen van genieten
15 scheppen dan maar? Ik kan mocht het toch niet goed zijn toch altijd nog suiker toevoegen? En alleen het sap? geen citroenschil?quote:Op woensdag 3 januari 2007 19:51 schreef Bluezz het volgende:
Niet té veel suiker, ik had echt te veel gebruikt, 20 scheppen klinkt als te veel.
2 kaneelstokjes (breken! ) op 1 kg peren.
Citroensap, paar druppels.
Uurtje of 3 zacht stoven (pruttelen, net aan de kook houden op je laagste pitje).
Ze waren laatst in de aanbieding hier: 2,5 kilo voor 2 euro. Hier dus hoe ik ze gemaakt heb:quote:15 scheppen dan maar? Ik kan mocht het toch niet goed zijn toch altijd nog suiker toevoegen? En alleen het sap? geen citroenschil?
Nee, een familielid van ons heeft een boom met stoofperen, het ras weet ik niet. Gemiddeld krijgen we per man twee kratten van een kilo of 15. Peren genoeg, ik eet ze dus ook de hele winter, die dingen zijn zo hard dat ze buiten gewoon goed blijven.quote:Op dinsdag 9 januari 2007 11:12 schreef guntherschneider het volgende:
Waren de stoofperen in de aanbieding pikkebaas?
Over je tweede recept: de alcohol verdampt vanaf een graad of 75 dus er zal niet veel alcohol in de peertjes zitten.
morgen weer een pan opzettenquote:Op woensdag 10 november 2004 17:53 schreef Pietverdriet het volgende:
In rooie wijn stoven, met een kaneel stokje. Suiker naar smaak
quote:Op vrijdag 26 januari 2007 21:41 schreef MissHobje het volgende:
Ik heb wat linkjes voor je gevonden:
Stoofperen in karamel/rodewijnsaus
Pittige stoofperen
Kruidige stoofperen
Misschien ben je zo geholpen?
Verder kun je natuurlijk altijd gaan experimenteren met een recept en het ons laten weten of het lekker was
Het belangrijkste is onscherpquote:Op dinsdag 9 januari 2007 14:40 schreef Bluezz het volgende:
Wat een lekkere variaties hier
Piet : ik ben meteen even naar het keukenkastje gelopen, wist niet eens dat je echt en nep kaneelstokjes had
Waarom is dat?
En is de smaak anders/beter van 1 van de 2 ?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaneel
Ik heb deze (uit een zakje van silvo of verstegen) :
[afbeelding]
Ja, maar gebruik dan een half theelepeltje. Hou er rekening mee dat poederkaneel voor een rauw mondgevoel zorgt, en de meeste poederkaneel cassia is, en minder aangenaam smaakt als echte kaneel.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 08:32 schreef sunshine het volgende:
Kun je het kaneelstokje ook vervangen door gewone poederkaneel?
Hmmm..... gisteren in een opwelling stoofperen (ja het goede merkquote:Op dinsdag 20 februari 2007 08:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, maar gebruik dan een half theelepeltje. Hou er rekening mee dat poederkaneel voor een rauw mondgevoel zorgt, en de meeste poederkaneel cassia is, en minder aangenaam smaakt als echte kaneel.
Ik gebruik altijd gewoon goedkope wijn, beter je peren in pure goedkope wijn stoven dan in verdunde dure port. Ik gebruik in de keuken altijd gewoon een goedkope rode of witte wijn. Mensen die beweren dat je dezelfde wijn moet gebruiken die je drinkt zijn niet goed snik of krijgen kickbacks van de wijnhandel.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 09:02 schreef sigme het volgende:
Lekkere port kan je beter opdrinken: peertjes worden ook lekker in goedkope bagger (zoete spaanse "wijn"), en zelfs in die Ikea-rommel (alcoholloze gluh"wijn"). Gluhwijn van Aldi ed werkt ook prima.
Kruidnagels, huiver, daar heb ik een persoonlijk trauma. Kreeg eens een buikgriep nadat ik kruidnagelworstjes had gegeten. Bij het overgeven smaakte en ruikte het sterk naar kruidnagels, sindsdien kan ik die dingen niet meer zien.quote:Enige experiment wat ik echt *niet* geslaagd vond was een steranijsje in de pan.
Wel altijd een goede toevoeging: 3 kruidnagels.
Er stond toch ook een knipoog?quote:
Hmm...geen gek ideequote:Op dinsdag 20 februari 2007 13:32 schreef sunshine het volgende:
Ze zijn klaar en smaken![]()
Van mijn vader kreeg ik het idee om van het sap perenstroop te maken. Dat heb ik nog nooit gedaan, dus ik ben benieuwd!
Ja. Maar je kan ook alcoholvrij beginnen.quote:Op vrijdag 23 februari 2007 10:26 schreef cinnamongirl het volgende:
Gaat echt alle alco eruit? Ik wil het maken voor iemand die nog borstvoeding geeft...
ja, bij het koken gaat de alcohol er volledig uit, overginds bevat vers brood ook alcohol, net als zeer rijp fruit, dus de paniek over echt helemaal alcoholvrij is overdreven.quote:Op vrijdag 23 februari 2007 10:26 schreef cinnamongirl het volgende:
Gaat echt alle alco eruit? Ik wil het maken voor iemand die nog borstvoeding geeft...
Ik geloof echt niet dat dat dan lekker wordt!quote:Op vrijdag 23 februari 2007 10:39 schreef sigme het volgende:
[..]
Ja. Maar je kan ook alcoholvrij beginnen.
Dat dacht ik al. In mijn Boeuf Bourguignon die ik gister al heb gemaakt zit ook een halve fles wijn, maar dat heeft al 3 uur gestoofd en vanmiddag gaat het nog een uur (ivm. champignons toevoegen). Dan is het er echt wel uit.quote:Op vrijdag 23 februari 2007 10:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
ja, bij het koken gaat de alcohol er volledig uit, overginds bevat vers brood ook alcohol, net als zeer rijp fruit, dus de paniek over echt helemaal alcoholvrij is overdreven.
Neem een goedkope fles rode wijnquote:Op vrijdag 2 oktober 2009 14:16 schreef Schanulleke het volgende:
*KICK*
Ik heb vandaag het plan opgevat om stoofperen te gaan maken. In mijn recept uit de Wannee (nieuwe aanwinst nav CUL topics) hebben ze het over rode bessensap. Onze dorpssuper had zoiets echter niet. Als dichtste benadering hadden ze cranberrysap. Nu ben ik leek, dit is de eerste keer dat ik al zo vroeg begin met koken zeg maar, maar verruineer ik daarmee de stoofpeertjes, of niet?
Ik heb ze nu bijna anderhalf uur laten koken in water. Water weg doen en koken in de wijn? Of water indikken met maizena en wijn?quote:Op vrijdag 2 oktober 2009 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neem een goedkope fles rode wijn
Kookvocht zeker niet weggooien, maar je kan er wel wijn bij doen en het gewoon inkoken. Geen Maizena gebruiken, gewoon in koken, als de peren gaar zijn kan je die er ook uit halen en het sap/wijn verder inkoken.quote:Op vrijdag 2 oktober 2009 16:53 schreef Schanulleke het volgende:
[..]
Ik heb ze nu bijna anderhalf uur laten koken in water. Water weg doen en koken in de wijn? Of water indikken met maizena en wijn?
Dank. Inmiddels heeft mijn lieftallige echtgenote d'r al een draai aan gegeven.quote:Op vrijdag 2 oktober 2009 16:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kookvocht zeker niet weggooien, maar je kan er wel wijn bij doen en het gewoon inkoken. Geen Maizena gebruiken, gewoon in koken, als de peren gaar zijn kan je die er ook uit halen en het sap/wijn verder inkoken.
Okay,quote:Op vrijdag 2 oktober 2009 17:28 schreef Schanulleke het volgende:
[..]
Dank. Inmiddels heeft mijn lieftallige echtgenote d'r al een draai aan gegeven.
Ik had verwacht dat de Wannee hier meer variaties zou bieden.
Niet getreurd, wordt vast heerlijk.
Heb woensdag nog een paar kilo gekocht.quote:Op vrijdag 2 oktober 2009 17:41 schreef conleche het volgende:
Ooooh, daar heb ik zin in!! Stoofpeertjes!!! Hoop dat ik ze al kan krijgen.
De Appie had ze al liggen. Ze waren heerlijk, al moet ik ze de volgende keer wel op tijd van het vuur halen, ze werden nu iets te zacht.quote:Op vrijdag 2 oktober 2009 17:41 schreef conleche het volgende:
Ooooh, daar heb ik zin in!! Stoofpeertjes!!! Hoop dat ik ze al kan krijgen.
Wat bedoel je met té zacht? Vielen ze uit elkaar? Bij mij staan ze altijd heeeeel lang te pruttelen, maar wel op heel laag vuur, met zo'n dingetje ertussen. (hoe heet dat eigenlijk??, zo'n ijzeren, rond ding wat je tussen gas en pan doet, zodat het niet kookt, maar trekt??) En ik laat ze ook altijd heel, dus niet in stukken.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 07:53 schreef Schanulleke het volgende:
[..]
De Appie had ze al liggen. Ze waren heerlijk, al moet ik ze de volgende keer wel op tijd van het vuur halen, ze werden nu iets te zacht.
Stoofplaatjequote:Op zaterdag 3 oktober 2009 13:28 schreef conleche het volgende:
[..]
Wat bedoel je met té zacht? Vielen ze uit elkaar? Bij mij staan ze altijd heeeeel lang te pruttelen, maar wel op heel laag vuur, met zo'n dingetje ertussen. (hoe heet dat eigenlijk??, zo'n ijzeren, rond ding wat je tussen gas en pan doet, zodat het niet kookt, maar trekt??) En ik laat ze ook altijd heel, dus niet in stukken.
Ze vielen uit elkaar inderdaad maar voor een eerste keer was ik erg tevreden. Ook over de runderlappen die ik gestoofd had trouwens. Heerlijkquote:Op zaterdag 3 oktober 2009 13:28 schreef conleche het volgende:
[..]
Wat bedoel je met té zacht? Vielen ze uit elkaar? Bij mij staan ze altijd heeeeel lang te pruttelen, maar wel op heel laag vuur, met zo'n dingetje ertussen. (hoe heet dat eigenlijk??, zo'n ijzeren, rond ding wat je tussen gas en pan doet, zodat het niet kookt, maar trekt??) En ik laat ze ook altijd heel, dus niet in stukken.
Ja hoor, er zijn meer perensoorten die te stoven zijn, je hebt dan waarschijnlijk Saint Remyquote:Op zaterdag 3 oktober 2009 17:04 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik heb hier in een onbemand stalletje langs de weg (Westland) 2 kilo stoofperen gekocht. Het zijn flinke jongens en zeker geen Gieser Wildeman.
Zoektocht op internet levert me geen namen op, dus kan er geen specifieke recepttips voor vinden.
Kan ik die ook gewoon in wijn/sap e.d. stoven net als "gewone" stoofperen?
2 uur moet genoeg zijn.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 17:11 schreef BBQ-kip het volgende:
Even googlen om te kijken of die er op lijken
Ja, dat zijn ze inderdaad! Lekker, heb er nu al zin in.
In kwarten snijden en lekker een uur of 2 (of langer?) zachtjes laten stoven?
Locatietips zijn altijd welkomquote:Op zaterdag 3 oktober 2009 17:04 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik heb hier in een onbemand stalletje langs de weg (Westland) 2 kilo stoofperen gekocht. Het zijn flinke jongens en zeker geen Gieser Wildeman.
Zoektocht op internet levert me geen namen op, dus kan er geen specifieke recepttips voor vinden.
Kan ik die ook gewoon in wijn/sap e.d. stoven net als "gewone" stoofperen?
Ik draai ze dan om en laat ze nog even staan!quote:Op donderdag 8 oktober 2009 12:04 schreef Leintjeuh het volgende:
Ik heb vanmorgen 2 kilo Giese Wildemann geschild en in een pan opgezet in een pak () rode wijn opgezet met wat suiker en een nepkaneelstokje. De peren staan niet helemaal onder allemaal, en inmiddels staan ze denk ik 2 uur te pruttelen. Niet alle peren zijn overal rood geworden.
Moet ik aanvullen met water tot alle peren helemaal tot aan het steeltje onder de vloeistof staan?
Ja maar hij is zo mooiquote:Op maandag 17 oktober 2011 23:19 schreef RobinOok het volgende:
Net goed. Zal je leren!![]()
Voortaan gewoon weer mooi lang en langzaam, zoals het hoort.
Het staat nu inderdaad in te koken, een tekort aan pectine zal gelukkig niet optredenquote:Op maandag 17 oktober 2011 23:33 schreef RobinOok het volgende:
Gewoon zo door de yoghurt.
Pureren, gelatine erdoor en puddinkjes van maken?
In laten koken en jam van maken?
quote:Op maandag 17 oktober 2011 23:36 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Het staat nu inderdaad in te koken, een tekort aan pectine zal gelukkig niet optreden
Je stooft de peren normaal, daarna doe je ze met de siroop in potten met metalen deksel, bv jam, augurken of mayonaise potten.quote:Op maandag 24 oktober 2011 09:33 schreef Pikkebaas het volgende:
Lekker, 7 kratten stoofperen van m'n schoonvader gehad, uit eigen tuin.
Dus als iemand me zoekt ben ik een paar dagen aan het schillen.
Hoe gaat dat wecken trouwens in z'n werk ? Want soms moet ik aan het eind van de winter wel eens een kratje weggooien wegens bederf en/of vorstschade.
Voor de kinderen gebruik ik meestal een pak druivensap. Smaakt prima. Wel goed druivensap nemen en niet van die zoete rommel.quote:Op maandag 24 oktober 2011 09:54 schreef Oceanonix het volgende:
Topic even doorgelezen. Veel recepten waarin wijn/ port zit. Helaas krijg ik daar knallende koppijn van (nee dat heeft niets te maken met goedkope wijn).
Zeker. Bakje in de koelkast, geen probleem.quote:Op vrijdag 23 december 2011 12:48 schreef Greys het volgende:
Hoe lang kan je stoofpeertjes bewaren?
En dan niet in potten ofzo, maar kan ik ze bv morgenochtend maken voor zondagavond? Ja toch?
Wat zit er allemaal bij?quote:Op vrijdag 23 december 2011 20:02 schreef Perrin het volgende:
Voor 't eerst dat ik ze zelf maak *crosses fingers* Ze drijven wel een beetje in de wijn, echt lekker klem kreeg ik ze niet in de pan. Nu 2-3 uur wachten...
Hehheh ja.. hele kruidenwinkel geworden zo. Cardemompeultjes zijn niet zo makkelijk te vinden, en gek genoeg anijssterren ook niet.quote:
Let op dat je de goede steranijs koopt, de chineese die voor consumptie geschikt is en niet de japanse die soms in droogboeketten gebruikt wordtquote:Op vrijdag 23 december 2011 20:04 schreef Perrin het volgende:
[..]
Hehheh ja.. hele kruidenwinkel geworden zo. Cardemompeultjes zijn niet zo makkelijk te vinden, en gek genoeg anijssterren ook niet.
http://www.basis-online.n(...)terrenmix-en-varkensquote:Een van de meest spraakmakende voedselschandalen van de afgelopen 10 jaar was de vergiftigde sterrenmixthee. Eind september 2001 werdt bij de Keuringsdienst van Waren een drietal meldingen gedaan van misselijkheid, hallucinaties en epileptische aanvallen. Na de eerste melding werden de routine procedures in werking gezet, maar toen er na het weekend twee meldingen bijkwamen, sloeg men alarm. Dit resulteerde in de snelle vaststelling van de sterrenmix als waarschijnlijke oorzaak van de symptomen en het traceren van de voor de sterrenmixthee verantwoordelijke handelaar. De handelaar werd onder druk gezet nog die zelfde maandagavond een persbericht uit te laten gaan met de waarschuwing voor ernstig risico bij consumptie van het product. De handelaar riep daarop de sterrenmix terug van zijn afnemers. Het duurde tot vrijdag voordat de Keuringsdienst voldoende zekerheid had dat de gebruikte steranijs niet de Chinese Steranijs (Illicium verum), maar de Japanse variant (Illicium anisatum) was. Deze variant bevat anisatine, een neurotoxische verbinding die epileptische aanvallen kan veroorzaken. Na de persberichten hebben zich ongeveer vijftig personen met klachten bij de keuringsdienst gemeld. Sommigen van hen moesten een aantal dagen in het ziekenhuis doorbrengen en anderen kregen een rijverbod vanwege het risico op herhaling van de epileptische aanval.
Heh dat wist ik nietquote:Op vrijdag 23 december 2011 20:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Let op dat je de goede steranijs koopt, de chineese die voor consumptie geschikt is en niet de japanse die soms in droogboeketten gebruikt wordt
10 jaar terug is een vriend van me met zijn dochter en vrouw daar zwaar beroerd van geweest. Hallucinaties, projectielkotse, hartritme storingen
[..]
http://www.basis-online.n(...)terrenmix-en-varkens
Reden genoeg om ze van een vertrouwd adres te kopen en niet ergens goedkoop op een rommelmarkt.quote:Op vrijdag 23 december 2011 20:16 schreef Perrin het volgende:
[..]
Heh dat wist ik niet![]()
De steranijs heb ik van de natuurwinkel, niet van de bloemist gelukkig
Volgens mij wel, ik zag eerder in dit topic deze postquote:Op zaterdag 24 december 2011 16:29 schreef staticdata het volgende:
Iemand enig idee of stoofperen ook met Gluhwein kan
quote:Op dinsdag 20 februari 2007 09:02 schreef sigme het volgende:
Gieser Wildeman is geen merk![]()
Kleiperen (ook bekend als winterjan) zijn ook lekkere stoofperen.
Lekkere port kan je beter opdrinken: peertjes worden ook lekker in goedkope bagger (zoete spaanse "wijn"), en zelfs in die Ikea-rommel (alcoholloze gluh"wijn"). Gluhwijn van Aldi ed werkt ook prima.
Enige experiment wat ik echt *niet* geslaagd vond was een steranijsje in de pan.
Wel altijd een goede toevoeging: 3 kruidnagels.
quote:Op zaterdag 24 december 2011 11:39 schreef Greys het volgende:
2 Kilo peertjes pruttelend as we speak
Rode wijn, kaneel, suiker, citroensap, 3 kruidnagels
Dank!quote:Op zaterdag 24 december 2011 16:31 schreef Greys het volgende:
[..]
Volgens mij wel, ik zag eerder in dit topic deze post
[..]
Daar ben ik afgelopen weekend ook achtergekomen. Dit jaar voor het eerst wat steranijs bij m'n stoofpeertjes gedaan en dat was tevens de laatste keerquote:Op zondag 25 december 2011 09:31 schreef Perrin het volgende:
Volgende keer mik ik er geen anijs in.. dat overheerst de smaak behoorlijk
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |