https://www.ad.nl/binnenl(...)stofregels~a24adf86/quote:Rundvlees wordt opnieuw fors duurder, reden? Boeren verdwijnen door stikstofregels
Na een prijsstijging van 38 procent afgelopen jaar, wordt rundvlees, zoals biefstuk, hamburgers en rundergehakt, volgend jaar opnieuw een stuk duurder. Dit komt mede doordat in Nederland steeds meer boerenbedrijven verdwijnen door stikstofregels.
„Het uitkopen van veehouderijen vindt nu plaats, dus de beschikbaarheid van vlees wordt hierdoor naar verwachting nog minder. Daardoor zullen de prijzen omhooggaan”, zegt Marian Lemsom, directeur van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).
Stijging van 125 procent in vijf jaar
Hoeveel duurder rundvlees precies wordt, is volgens haar moeilijk te zeggen, omdat dat van meerdere factoren afhangt. Volgens marktbureau DCA Market Intelligence, dat regelmatig onderzoek doet naar de prijsontwikkeling, is de prijs van rundvlees in één jaar tijd met ruim 38 procent gestegen. Het gaat hierbij om groothandelsprijzen van slachtvee van gemiddelde kwaliteit. In de afgelopen vijf jaar was de stijging bijna 125 procent.
Vraag naar vlees stijgt
Matthijs Bremer, onderzoeker bij DCA, schrijft dit toe aan het afgenomen aanbod, terwijl de vraag sterk blijft. „De prijs van dierlijke voeding stijgt duidelijk sterker dan plantaardige voeding, waarbij vlees en eieren aan kop gaan. Maar ook producten als boter en room zijn flink duurder geworden”, zegt Bremer. Hij voorziet dat vlees fors duurder blijft vergeleken met enkele jaren geleden en dat het verschil duidelijk groter blijft vergeleken met andere productgroepen.
De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) verwacht in 2026 een ‘significante’ prijsstijging van rundvlees. “In het beste geval hopen we op stabiel, maar dat lijkt een illusie. Door de stikstofdiscussie en uitkoopregelingen stoppen steeds meer boeren, dus het aanbod krimpt”, zegt een woordvoerder.
Volgen varken- en kippenvlees?
Consumenten kiezen al tijden vaker voor goedkoper varkens- of kippenvlees in plaats van rundvlees. Door deze verschuiving verwacht Lemsom van KNS dat de prijzen van varkensvlees en kippenvlees ook gaan stijgen. „Mensen maken andere keuzes. Ze kiezen voor een lager gewicht rundvlees, meer gemengde producten of een dagje geen vlees”, aldus de directeur.
Vlees uit het buitenland averechts effect
COV benadrukt dat Nederlands vlees tot de wereldtop behoort op het gebied van voedselveiligheid en duurzaamheid. „Wanneer je meer vlees uit het buitenland importeert, bestaat het risico dat je producten binnenhaalt van mindere kwaliteit met een hogere CO2-voetafdruk. Dat kan niet de bedoeling zijn.”
Volgens de organisatie is ook het niveau van dierenwelzijn een van de hoogste wereldwijd. „Nog een reden om de veehouderij in Nederland te behouden.”
Ik denk dat vlees dan alleen nog voor hele rijke mensen betaalbaar is. De rest heeft bietenburgers enzo.quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:41 schreef Fietsenrek het volgende:
[..]
Goh. Dit had niemand zien aankomen natuurlijk. Dit gaat nog wat worden in de toekomst.
Oke maar hoe verklaar je dit fenomeen dan?quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:49 schreef TheFreshPrince het volgende:
75%, ofwel 750 gram van iedere kilo vlees, wordt geëxporteerd.
We slachten per jaar 2.100.000 runderen en 1.500.000 kalfjes per jaar.
95% van dat kalfsvlees wordt geëxporteerd.
Zo'n 90% van die kalfjes zijn geboren zodat de moeder melk kan produceren voor al onze zuivelproducten maar we hebben maar 10% van die kalfjes nodig, dus de rest slachten we voor de export.
Ik vind dat "boeren verdwijnen om stikstof" verhaal niet zo sterk, de productie is groot genoeg maar we exporteren gewoon teveel. En aan de andere kant importeren we weer vlees.
Zelfde met lamsvlees.quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:49 schreef TheFreshPrince het volgende:
75%, ofwel 750 gram van iedere kilo vlees, wordt geëxporteerd.
We slachten per jaar 2.100.000 runderen en 1.500.000 kalfjes per jaar.
95% van dat kalfsvlees wordt geëxporteerd.
Zo'n 90% van die kalfjes zijn geboren zodat de moeder melk kan produceren voor al onze zuivelproducten maar we hebben maar 10% van die kalfjes nodig, dus de rest slachten we voor de export.
Ik vind dat "boeren verdwijnen om stikstof" verhaal niet zo sterk, de productie is groot genoeg maar we exporteren gewoon teveel. En aan de andere kant importeren we weer vlees.
De Nederlandse bevolking groeit al decennia met gemiddeld 0,7% per jaar, dat moet wel bij te benen zijn en verklaart niet waarom rundvlees in 1 jaar 38% duurder is geworden.quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:54 schreef Fietsenrek het volgende:
[..]
Oke maar hoe verklaar je dit fenomeen dan?
Als 1 boer verdwijnt, verdwijnt zowel de buitenlandse export als de Nederlandse consumptie met die boer. De vraag gaat groter worden in Nederland omdat er steeds meer mensen komen.
En het aanbod zal lager worden.
Exporteren teveel? Zijn we een autarkie of zo? Zullen we onze eigen iPhones maar maken?quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:49 schreef TheFreshPrince het volgende:
75%, ofwel 750 gram van iedere kilo vlees, wordt geëxporteerd.
We slachten per jaar 2.100.000 runderen en 1.500.000 kalfjes per jaar.
95% van dat kalfsvlees wordt geëxporteerd.
Zo'n 90% van die kalfjes zijn geboren zodat de moeder melk kan produceren voor al onze zuivelproducten maar we hebben maar 10% van die kalfjes nodig, dus de rest slachten we voor de export.
Ik vind dat "boeren verdwijnen om stikstof" verhaal niet zo sterk, de productie is groot genoeg maar we exporteren gewoon teveel. En aan de andere kant importeren we weer vlees.
Ik beweer nergens dat we een autarkie moeten worden.quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:59 schreef thedeedster het volgende:
[..]
Exporteren teveel? Zijn we een autarkie of zo? Zullen we onze eigen iPhones maar maken?
Hier in Brabant heb je ook nog boerderijwinkels, dan koop je het recht van de boer. Dat wordt straks ook wel de moeite waard, denk ik.quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:41 schreef Fietsenrek het volgende:
[..]
https://www.ad.nl/binnenl(...)stofregels~a24adf86/
Goh. Dit had niemand zien aankomen natuurlijk. Dit gaat nog wat worden in de toekomst.
quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:41 schreef Fietsenrek het volgende:
[..]
https://www.ad.nl/binnenl(...)stofregels~a24adf86/
Goh. Dit had niemand zien aankomen natuurlijk. Dit gaat nog wat worden in de toekomst.
‘Wij van wc eend’quote:De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) benadrukt…
dood gaan we toch wel, beter genieten we dan nog een beetjequote:Op zaterdag 15 november 2025 11:03 schreef PlayerUnknowne het volgende:
Dit is goed nieuws
Rundvlees/roodvlees is sowieso het meest ongezonde vlees wat je kunt eten maar dat vertellen ze er niet bij.
Kip is ook lekkerquote:Op zaterdag 15 november 2025 11:03 schreef mschol het volgende:
[..]
dood gaan we toch wel, beter genieten we dan nog een beetje
Variatie is de sleutel.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:03 schreef mschol het volgende:
[..]
dood gaan we toch wel, beter genieten we dan nog een beetje
Ja, daar scoor je vaak rundvlees voor 30-40% minder en dat komt dan ook nog vaak uit een Nederlandse (!) slagerij.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:05 schreef CoolGuy het volgende:
Haha lekker naar de slager in Duitsland, stik maar in je prijsverhogingen.
FIFYquote:Op zaterdag 15 november 2025 10:47 schreef tesssssssss het volgende:
[..]
Ik denk dat vlees dan alleen nog voor hele rijke mensen politici, kamerleden en ambtenaren op de ministeries betaalbaar is. De rest heeft bietenburgers enzo.
Dat is volgens mij wel heel erg kort door de bocht.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:03 schreef PlayerUnknowne het volgende:
Dit is goed nieuws
Rundvlees/roodvlees is sowieso het meest ongezonde vlees wat je kunt eten maar dat vertellen ze er niet bij.
Wij wonen zeg maar zowat ín Duitsland, zo dicht als wij bij de Duitse grens wonen, dus wij doen sowieso vrijwel al onze boodschappen in Duitsland.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:08 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ja, daar scoor je vaak rundvlees voor 30-40% minder en dat komt dan ook nog vaak uit een Nederlandse (!) slagerij.
De BTW verklaart wel een deel van dat prijsverschil maar niet alles.
Ja dat is fijn als je dat inderdaad in de buurt hebt. Als de boeren er zometeen nog zijn haha.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:01 schreef tesssssssss het volgende:
[..]
Hier in Brabant heb je ook nog boerderijwinkels, dan koop je het recht van de boer. Dat wordt straks ook wel de moeite waard, denk ik.
Voor de mensen die niet zo een hele dikke portomonnee hebben.
Dat zou een hele mooie uitkomst zijn voor zowel de gezondheid van mensen, het klimaat, milieu en voedselvoorziening van de wereld.quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:47 schreef tesssssssss het volgende:
[..]
Ik denk dat vlees dan alleen nog voor hele rijke mensen betaalbaar is. De rest heeft bietenburgers enzo.
Toch gek, we slachten 600.000.000 kippen per jaar in Nederland.quote:
Een kip levert 600g - 800g kipfilet op. Iedereen die sport komt wel aan die 33,33 kippen per jaar gok ik.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:18 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Toch gek, we slachten 600.000.000 kippen per jaar in Nederland.
Ik kan me niet voorstellen dat we hier gemiddeld 33,33 kippen per persoon, per jaar eten dus ook daar zal een groot deel van op export gaan.
En toch is ook dat duurder.
Dat zal ook in de loop der jaren steeds duurder gaan worden door zowel inflatie als vraag en aanbod. Als de boeren uitgedund worden, zit je met een leuke situatie.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:18 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Toch gek, we slachten 600.000.000 kippen per jaar in Nederland.
Ik kan me niet voorstellen dat we hier gemiddeld 33,33 kippen per persoon, per jaar eten dus ook daar zal een groot deel van op export gaan.
En toch is ook dat duurder.
Niet iedereen sportquote:Op zaterdag 15 november 2025 11:20 schreef Cruzinats het volgende:
[..]
Een kip levert 600g - 800g kipfilet op. Iedereen die sport komt wel aan die 33,33 kippen per jaar gok ik.
Maar dat is waarschijnlijk gewoon omdat het niet waar is…quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:03 schreef PlayerUnknowne het volgende:
Dit is goed nieuws
Rundvlees/roodvlees is sowieso het meest ongezonde vlees wat je kunt eten maar dat vertellen ze er niet bij.
Als ze slim zijn gaan ze dat erbij doen.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:14 schreef Fietsenrek het volgende:
[..]
Ja dat is fijn als je dat inderdaad in de buurt hebt. Als de boeren er zometeen nog zijn haha.
quote:Kort antwoord:
➡️ In matige hoeveelheden kan rundvlees onderdeel zijn van een gezond dieet.
➡️ Te veel (vooral bewerkt of vet rundvlees) verhoogt gezondheidsrisico’s.
✔️ Voordelen van rundvlees
Rundvlees bevat belangrijke voedingsstoffen:
Eiwitten – goed voor spieren en herstel
IJzer – helpt tegen bloedarmoede
Vitamine B12 – nodig voor zenuwstelsel en energie
Zink – ondersteunt het immuunsysteem
Vooral mager rundvlees scoort goed qua voedingswaarde.
⚠️ Nadelen en gezondheidsrisico’s
De risico’s zitten vooral in veel en vaak eten, vooral van bewerkt vlees (hamburgers, worst, rookvlees, etc.):
💔 Hart- en vaatziekten
Rundvlees bevat verzadigd vet → kan cholesterol verhogen.
🦠 Kanker (vooral darmkanker)
Grote hoeveelheden rood en bewerkt vlees zijn in onderzoeken gelinkt aan een hogere kans op darmkanker.
⚖️ Overgewicht
Sommige stukken zijn erg calorierijk → draagt bij aan gewichtstoename.
😣 Bewerkt vlees is het ongezondst
Bewerkt rundvlees (salami, hotdogs, hamburgers uit fabriek) is het meest schadelijk.
🥩 Hoeveel is nog wél gezond?
Volgens veel internationale richtlijnen:
Max 350–500 gram rood vlees per week
Bewerkt vlees zo veel mogelijk vermijden
Dat is ongeveer 2–3 porties per week.
⭐ Eenvoudige conclusie
Rundvlees is niet heel ongezond, maar ook zeker niet onschuldig.
➡️ Mager, onbewerkt rundvlees in beperkte hoeveelheden = prima.
➡️ Veel rood en vooral bewerkt rundvlees = schadelijk.
Ja, er zit ook vitamine B in bier, dat maakt het niet meteen gezond.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:12 schreef embedguy het volgende:
[..]
Dat is volgens mij wel heel erg kort door de bocht.
Het ligt aan het soort rundvlees. Rundvlees is óók het meest gezonde vlees (kogelbiefstuk heeft bijvoorbeeld veel vitamine b, heel weinig verzadigde vetten).
Je hebt het nu echt wel tegen de verkeerde, ik woon hier al mijn hele leven prachtig tussen de boeren.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:18 schreef embedguy het volgende:
[..]
Dat zou een hele mooie uitkomst zijn voor zowel de gezondheid van mensen, het klimaat, milieu en voedselvoorziening van de wereld.
Ik zie alleen maar voordelen. Enige nadeel wat ik zie is dat mensen zich moeten aanpassen en mensen dat over het algemeen niet leuk vinden. Komt vanzelf goed.
https://www.ad.nl/buitenl(...)zijn-leven~a00ea85b/quote:Man slikt zonder te kauwen hamburger door, hij vecht nu voor zijn leven
Een 22-jarige man vecht voor zijn leven in een ziekenhuis in het Griekse Koropi nadat hij donderdag ‘voor de grap’ een hele hamburger inslikte. Hoe hij dat voor elkaar kreeg, blijft nog een raadsel.
Buitenlandredactie
15 november 2025, 06:00
Laatste update: 08:19
De man ligt aan de beademing nadat het misging tijdens een etentje met vrienden. Bij aankomst in het ziekenhuis werd hij in kritieke toestand direct naar de intensive care gebracht. Er wordt aangenomen dat de man 2 minuten lang geen adem kreeg.
Een vriend vertelde aan lokale media dat de man in paniek raakte nadat hij de hamburger had ingeslikt, waarna hij op de grond in elkaar zakte: „Hij kreeg opeens een soort paniekaanval. Hij stond op en rende een stukje verder weg, we dachten dat hij het zou uitspugen en geen rommel wilde maken in het bijzijn van anderen.’’
Maar dat deed hij uiteindelijk niet. Hij kwam terug en drukte met zijn rug tegen een pilaar. „Waarschijnlijk in een poging om het uit te spugen.’’ De vriend vertelde ook dat de man uitgedaagd werd om de hamburger in zijn mond te stoppen, maar dat het als grap was bedoeld.
Blijf op de hoogte
Krijg een melding bij belangrijk nieuws over Algemeen.
Zeer ernstige problemen
Volgens Michalis Giannakos, voorzitter van de Panhelleense Federatie van Openbare Ziekenhuismedewerkers (POEDHN), kan de man alleen door een wonder gered worden. „Als de hersenen zonder zuurstof komen te zitten, ontstaat er onherstelbare schade. De man verkeert in extreem kritieke toestand. Hij heeft zeer ernstige problemen met zijn hersenen, nieren en al zijn organen.”
quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:43 schreef Ludachrist het volgende:
WEF iedereen moet insecten eten mij pakken ze niet extra hamburger op de bbq!!!111
Exact. Alleen blijven mensen erin trappen.quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:49 schreef TheFreshPrince het volgende:
75%, ofwel 750 gram van iedere kilo vlees, wordt geëxporteerd.
We slachten per jaar 2.100.000 runderen en 1.500.000 kalfjes per jaar.
95% van dat kalfsvlees wordt geëxporteerd.
Zo'n 90% van die kalfjes zijn geboren zodat de moeder melk kan produceren voor al onze zuivelproducten maar we hebben maar 10% van die kalfjes nodig, dus de rest slachten we voor de export.
Ik vind dat "boeren verdwijnen om stikstof" verhaal niet zo sterk, de productie is groot genoeg maar we exporteren gewoon teveel. En aan de andere kant importeren we weer vlees.
En flink ook, ik geloof dat ik laatst voor twee kipfileetjes bijna 8 euro kwijt was.quote:
Hoe kom je bij 75%? Alle bronnen die ik kan vinden hebben het over 60% voor de export en 40% interne markt.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:00 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik beweer nergens dat we een autarkie moeten worden.
Maar als we gezeur uit de branchebelanghebbenden krijgen over "hogere prijzen door stikstofruimte" en ondertussen nog zo'n 75% de grens over gaat naar het buitenland, dan is dat gezwam.
Nederland produceert overwegend voor de export en importeert daarnaast héél veel vlees.
Nederland exporteert op jaarbasis 3,6 miljard kilogram vlees. Nou weet ik niet hoeveel kilogram er jaarlijks uit de slachthuizen komt, maar als je daar cijfers van hebt kun je een redelijke schatting maken.quote:Op zaterdag 15 november 2025 12:00 schreef inslagenreuring het volgende:
[..]
Hoe kom je bij 75%? Alle bronnen die ik kan vinden hebben het over 60% voor de export en 40% interne markt.
Waarbij export voor het allergrootste gedeelte naar Duitsland en België betekent.
Die 60% is exportwaarde, ofwel economisch is het 60%. Van die exportwaarde is ongeveer 85 procent in Nederland geproduceerd of verwerkt vlees. De overige 15 procent betreft wederuitvoer / doorvoer.quote:Op zaterdag 15 november 2025 12:00 schreef inslagenreuring het volgende:
[..]
Hoe kom je bij 75%? Alle bronnen die ik kan vinden hebben het over 60% voor de export en 40% interne markt.
Waarbij export voor het allergrootste gedeelte naar Duitsland en België betekent.
Deze man leeft de leef!quote:Op zaterdag 15 november 2025 12:00 schreef de_boswachter het volgende:
Net nog twee dozen rundvleeskroketten van van Dobben gekocht voor inne frituurpan. Geen crisis in mijn huis.
Daartussenin heb ik ook gewoond en dat is mooi jaquote:Op zaterdag 15 november 2025 11:33 schreef tesssssssss het volgende:
[..]
Je hebt het nu echt wel tegen de verkeerde, ik woon hier al mijn hele leven prachtig tussen de boeren.![]()
![]()
Het is hier echt heel mooi.
Maar we gaan het zien.
Zeker, in het totaalplaatje is kogelbiefstuk bij mijn weten wel gezond. Vitamine B en het lage gehalte verzadigd vet is daar een belangrijk onderdeel van.quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:32 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Ja, er zit ook vitamine B in bier, dat maakt het niet meteen gezond.
Het zal dus misschien de minst ongezonde optie zijn.
Je moet behoorlijk goed je best doen en dan nog wat “geluk” hebben daarbovenop om te sterven aan rood vlees. Als je een gok wilt winnen zijn er duizenden andere dagdagelijkse risico’s waar je beter op kunt inzetten. Die andere grotere risico’s worden ook niet benoemd, waarom moet dat bij dit risico wel?quote:Op zaterdag 15 november 2025 11:03 schreef PlayerUnknowne het volgende:
Dit is goed nieuws
Rundvlees/roodvlees is sowieso het meest ongezonde vlees wat je kunt eten maar dat vertellen ze er niet bij.
Dan krijgen we wel een berg met 1 tot 1,5 miljoen kalveren per jaar, in vriezers.quote:Op zaterdag 15 november 2025 12:45 schreef monkyyy het volgende:
Export van vlees verbieden. Problem solved
Het is werkelijk verbijsterend dat sommige mensen hun vlees in Duitsland gaan kopen zonder na te denken over de gevolgen. Want wat gebeurt er met onze eigen boeren en de lokale economie? We sturen ons geld naar Duitse grootgrutters, terwijl onze eigen voedselproducenten al onder druk staan door de stijgende kosten. Moeten we echt onze nationale voedselindustrie verder verzwakken voor een paar euro’s minder?quote:Op zaterdag 15 november 2025 12:31 schreef DeVerzamelaar het volgende:
Als je in het westen woont dan loont het al om naar Duitsland of België te rijden.
Hoe kan dat nou, het is allemaal voor de export toch?quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:44 schreef mstx het volgende:
Hoe kan dat nou, de BBB ging de boeren toch redden?
Er moet zoveel mogelijk gewinkeld worden in Duitsland, want dan convergeren de prijzen in Duitsland tenminste ook naar de prijzen in Nederland door de fors toegenomen vraag. Eigenlijk zijn er nog lang niet genoeg winkeltouristen, want er is nog steeds verschil. Duitsers moeten niet zeuren dat hun prijzen omhoog gaan, voor hun economie is het hartstikke goed!quote:Op zaterdag 15 november 2025 13:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het is werkelijk verbijsterend dat sommige mensen hun vlees in Duitsland gaan kopen zonder na te denken over de gevolgen. Want wat gebeurt er met onze eigen boeren en de lokale economie? We sturen ons geld naar Duitse grootgrutters, terwijl onze eigen voedselproducenten al onder druk staan door de stijgende kosten. Moeten we echt onze nationale voedselindustrie verder verzwakken voor een paar euro’s minder?
Die mensen die vanuit het westen naar Duitsland gaan, zijn door diverse andere veilige provincies gekomen en hadden prima daar kunnen gaan winkelen.
Eigen volk eerst, stop de tsunami van winkeltoerisme.
Omdat dat Nederlandse vlees in Duitsland en Belgie in de winkels ligt.quote:Op zaterdag 15 november 2025 12:25 schreef Cockwhale het volgende:
Ah, hebben ze weer nieuwe excuusjes? Hoe kan het dan dat ik amper Nederlands rundvlees in de winkel zie liggen? Bijzonder hoor.
Je hoeft niet eens zelf te rijden, er worden complete busreizen georganiseerd voor mensen die in Duitsland inkopen willen gaan doen. Met opstappunten in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, enz... Dan ben je voor een eurootje of 26 instapgeld ook nog eens een dagje de deur uit.quote:Op zaterdag 15 november 2025 12:31 schreef DeVerzamelaar het volgende:
Als je in het westen woont dan loont het al om naar Duitsland of België te rijden.
Ja prima, zodra ze weer normale prijzen gaan hanteren hier en niet alles naar de klote belasten. Het zijn hier in Nederland gewoon een stelletje smerige dieven.quote:Op zaterdag 15 november 2025 13:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het is werkelijk verbijsterend dat sommige mensen hun vlees in Duitsland gaan kopen zonder na te denken over de gevolgen. Want wat gebeurt er met onze eigen boeren en de lokale economie? We sturen ons geld naar Duitse grootgrutters, terwijl onze eigen voedselproducenten al onder druk staan door de stijgende kosten. Moeten we echt onze nationale voedselindustrie verder verzwakken voor een paar euro’s minder?
Die mensen die vanuit het westen naar Duitsland gaan, zijn door diverse andere veilige provincies gekomen en hadden prima daar kunnen gaan winkelen.
Eigen volk eerst, stop de tsunami van winkeltoerisme.
En de rukkers van GL en D66 die het allemaal mogelijk maken in de kamer.quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:56 schreef Red_85 het volgende:
Hail to the klimaatflatie en de marketingklootzakjes.
Die boeren zijn toch niet geïnteresseerd in het lot van de stedelingen die geen eigen stuk land hebben om voedsel op te verbouwen?quote:Op zaterdag 15 november 2025 13:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
Want wat gebeurt er met onze eigen boeren en de lokale economie?
Ik zie liever boeren onze voedselproductie in stand houden en de prijzen normaal houdeb dan dat Rob Jetten 10 steden erbij bouwt en alles 10x zo duur wordt.quote:Op zaterdag 15 november 2025 14:44 schreef Knipoogje het volgende:
Ik snap het probleem niet zo. Ik mag toch hopen dat mensen hun leefomgeving belangrijker vinden dan 50g vlees bij je avondmaaltijd ipv 150g
Bovendien exporteren we 60%. Dan exporteer je maar wat minder. Dan kopen we ons Nederlandse vlees weer gewoon in Nederland ipv net over de Duitse grens
Slaat als een tang op een varken dit.quote:Op zaterdag 15 november 2025 14:56 schreef Fietsenrek het volgende:
[..]
Ik zie liever boeren onze voedselproductie in stand houden en de prijzen normaal houdeb dan dat Rob Jetten 10 steden erbij bouwt en alles 10x zo duur wordt.
Vergeet niet dat voor elke boer die stopt, er een aandeel verdwijnt voor jouw 60% export en 40% Nederlandse consumptie.
Heb ik helemaal niks mee te maken. De Nederlandse voedselproducenten en grossiers moeten het maar uitvechten met de overheid. De overheid is debet aan het onnodig op kosten jagen van deze bedrijven, die het allemaal noodgedwongen moeten doorberekenen aan de klant.quote:Op zaterdag 15 november 2025 13:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het is werkelijk verbijsterend dat sommige mensen hun vlees in Duitsland gaan kopen zonder na te denken over de gevolgen. Want wat gebeurt er met onze eigen boeren en de lokale economie? We sturen ons geld naar Duitse grootgrutters, terwijl onze eigen voedselproducenten al onder druk staan door de stijgende kosten. Moeten we echt onze nationale voedselindustrie verder verzwakken voor een paar euro’s minder?
Die mensen die vanuit het westen naar Duitsland gaan, zijn door diverse andere veilige provincies gekomen en hadden prima daar kunnen gaan winkelen.
Eigen volk eerst, stop de tsunami van winkeltoerisme.
De Nederlandse overheid gooit hun eigen glazen in. In de zuipkeet wordt duitse sterke drank geschonken en wanneer je ergens staat te roken heeft iedereen vreemde talen op de pakjes sigaretten staanquote:Op zaterdag 15 november 2025 13:44 schreef Hathor het volgende:
[..]
Je hoeft niet eens zelf te rijden, er worden complete busreizen georganiseerd voor mensen die in Duitsland inkopen willen gaan doen. Met opstappunten in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, enz... Dan ben je voor een eurootje of 26 instapgeld ook nog eens een dagje de deur uit.
Handig om je speklapjes te draaien. Maar wat snap je niet?quote:Op zaterdag 15 november 2025 15:03 schreef Niels0Kurovski het volgende:
[..]
Slaat als een tang op een varken dit.
Ik heb jouw telraam rekenwerk niet nodig om iets te begrijpen.quote:Op zaterdag 15 november 2025 15:47 schreef Fietsenrek het volgende:
[..]
Handig om je speklapjes te draaien. Maar wat snap je niet?
Boeren verdwijnen, dus zowel export als Nederlandse consumptie verdwijnen, al is de export niet van belang natuurlijk voor hier.
Meer inwoners zullen in Nederland wonen naarmate de jaren vorderen.
Zal ik de rekensom maken wat er dan gaat gebeuren of doe jij het?
Deze is leuk jaquote:Op zaterdag 15 november 2025 13:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het is werkelijk verbijsterend dat sommige mensen hun vlees in Duitsland gaan kopen zonder na te denken over de gevolgen. Want wat gebeurt er met onze eigen boeren en de lokale economie? We sturen ons geld naar Duitse grootgrutters, terwijl onze eigen voedselproducenten al onder druk staan door de stijgende kosten. Moeten we echt onze nationale voedselindustrie verder verzwakken voor een paar euro’s minder?
Die mensen die vanuit het westen naar Duitsland gaan, zijn door diverse andere veilige provincies gekomen en hadden prima daar kunnen gaan winkelen.
Eigen volk eerst, stop de tsunami van winkeltoerisme.
Nee want de boeren en tuinders die groentes verbouwen moeten ook weg, arbeidsmigratie, energie, mest, bestrijdingsmiddelen etc etc.quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:47 schreef tesssssssss het volgende:
[..]
Ik denk dat vlees dan alleen nog voor hele rijke mensen betaalbaar is. De rest heeft bietenburgers enzo.
Ik woon 25 minuten van de grens en toch kom ik er nooit.quote:Op zaterdag 15 november 2025 14:17 schreef quo_ het volgende:
Benzine, tabak, alcohol, drogisterijeartikelen en binnenkort dus ook vlees.
De geel/oranje band schuift steeds verder op naar het westen.
[ afbeelding ]
Ah joh, dat was gewoon een stukje "DeVerzamelaar stijl" proza, niet op happenquote:Op zaterdag 15 november 2025 14:20 schreef torentje het volgende:
[..]
Die boeren zijn toch niet geïnteresseerd in het lot van de stedelingen die geen eigen stuk land hebben om voedsel op te verbouwen?
Het moet nog veel vaker gebeuren, zodat het onhoudbaar wordt in Nederland met die belachelijke prijzen. Sommige prijsverschillen zijn echt te zot voor woorden.quote:Op zaterdag 15 november 2025 13:03 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Het is werkelijk verbijsterend dat sommige mensen hun vlees in Duitsland gaan kopen zonder na te denken over de gevolgen. Want wat gebeurt er met onze eigen boeren en de lokale economie? We sturen ons geld naar Duitse grootgrutters, terwijl onze eigen voedselproducenten al onder druk staan door de stijgende kosten. Moeten we echt onze nationale voedselindustrie verder verzwakken voor een paar euro’s minder?
Die mensen die vanuit het westen naar Duitsland gaan, zijn door diverse andere veilige provincies gekomen en hadden prima daar kunnen gaan winkelen.
Eigen volk eerst, stop de tsunami van winkeltoerisme.
je kunt ook bij de argentijn gaan eten toch??quote:Op zaterdag 15 november 2025 10:49 schreef TheFreshPrince het volgende:
75%, ofwel 750 gram van iedere kilo vlees, wordt geëxporteerd.
We slachten per jaar 2.100.000 runderen en 1.500.000 kalfjes per jaar.
95% van dat kalfsvlees wordt geëxporteerd.
Zo'n 90% van die kalfjes zijn geboren zodat de moeder melk kan produceren voor al onze zuivelproducten maar we hebben maar 10% van die kalfjes nodig, dus de rest slachten we voor de export.
Ik vind dat "boeren verdwijnen om stikstof" verhaal niet zo sterk, de productie is groot genoeg maar we exporteren gewoon teveel. En aan de andere kant importeren we weer vlees.
moet je nu huilen??quote:Op zaterdag 15 november 2025 16:41 schreef halfway het volgende:
[..]
Nee want de boeren en tuinders die groentes verbouwen moeten ook weg, arbeidsmigratie, energie, mest, bestrijdingsmiddelen etc etc.
Alles gaat dus stervensduur worden.
veevoer wordt ook steeds duurder hequote:Op zaterdag 15 november 2025 13:46 schreef Hathor het volgende:
[..]
Ja prima, zodra ze weer normale prijzen gaan hanteren hier en niet alles naar de klote belasten. Het zijn hier in Nederland gewoon een stelletje smerige dieven.
Dat komt doordat de lagere klassen elkaar zijn gaan beconcurreren en niet meer samenwerken om macht te krijgen. De elite heeft dus succes met hun verdeel-en-heerspolitiek en kan daardoor nog steeds lachen, omdat er niemand uit de lagere klassen is die hun de macht kan afpakken.quote:Op zaterdag 15 november 2025 17:06 schreef VEM2012 het volgende:
[..]
Het moet nog veel vaker gebeuren, zodat het onhoudbaar wordt in Nederland met die belachelijke prijzen. Sommige prijsverschillen zijn echt te zot voor woorden.
En dan zwijg ik maar over dat in Nederland de supermarkten je meer en meer dwingen om de zelfscan te gebruiken.
Minder service, hogere prijs. Dat is Nederland in een notendop.
de varkens komen in opstand, de kippen ookquote:Op zaterdag 15 november 2025 17:18 schreef Straatcommando. het volgende:
Dit rijmt niet met het "we exporteren meer dan we produceren"
Nu klopt het wel dat we meer exporteren dan wel produceren, dus is het heel raar dat de prijzen stijgen. Net als die rare supermarktprijzen zit hier een vies luchtje aan.
is dit soms een moslim bash topicquote:Op zaterdag 15 november 2025 15:47 schreef Fietsenrek het volgende:
[..]
Boeren verdwijnen, dus zowel export als Nederlandse consumptie verdwijnen,
Meer inwoners zullen in Nederland wonen naarmate de jaren vorderen.
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |