Blomke, wat wil je hier nou mee zeggen? Je kan prima een stalen kozijn in rechthoek verband nemen met 1 grote lap glas erin, in de kleur wit.quote:Op dinsdag 29 april 2025 19:48 schreef blomke het volgende:
Moet ik dit nou mooi vinden:
[ afbeelding ]
Ik associeer het toch met een gevangenis, tuchtschool of erger...
[ afbeelding ]
Dat is het, die stijl, vaak gecombineerd met die zwarte binnendeuren tot het plafond.quote:Op dinsdag 29 april 2025 19:48 schreef blomke het volgende:
Moet ik dit nou mooi vinden:
[ afbeelding ]
Ik associeer het toch met een gevangenis, tuchtschool of erger...
[ afbeelding ]
En bij deze ben ik klaar met dit topic.quote:Op dinsdag 29 april 2025 20:52 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Dat is het, die stijl, vaak gecombineerd met die zwarte binnendeuren tot het plafond.
Die mensen nemen buiten ook staal. Wat dan is het profiel veel slanker en kun je van die gevangenis deuren nemen.
Ik denk nog steeds dat er geen enkele goede reden is voor stalen kozijnen buiten behalve als je dat mooi vind.
Meranti is duurzamer, aluminium sterker en lichter, kunststof goedkoper.
Het is gewoon een niche markt itt tot onze verkoper graag doet geloven.
Maar laten we eerlijk zijn, als onze vrouwen / vriendinnen het ineens mooi vinden moet het er gewoon komen.![]()
Ja sorry maar een eerlijke mening is beter dan iets ophemelen.quote:Op dinsdag 29 april 2025 21:08 schreef 2172619626795 het volgende:
[..]
En bij deze ben ik klaar met dit topic.
In deze post geef ik duidelijk een neutraal beeld van de opties. Zoals ik al eerder heb gezegd: er zijn geen slechte keuzes. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen en uiteindelijk komt het neer op smaak. Zolang je je verwachtingen maar in lijn hebt met wat je daadwerkelijk aan kwaliteit krijgt.
Het enige wat ik tot nu toe heb gedaan, is belangeloos mijn kennis en ervaring delen om iemand die een goede keuze wilt afwegen, verder te helpen.
Het enige wat jij en je maatje @:blomke tot nu toe hebben gedaan, is aantoonbaar verkeerde informatie verspreiden en wanneer de feiten uitgekauwd gepresenteerd worden, jezelf in vreemde bochten wurmen om je ego en kleine piemel te beschermen, waarbij zelfs de concentratiekampen uit de tweede wereldoorlog erbij worden gehaald om deze trieste vertoning “kracht” bij te zetten.
Het is een bijzonder treurige vertoning. Als ik niet beter zou weten, zou ik denken dat ik op 4chan zou zitten.
Nogmaals: kennelijk is dit je niveau en ik heb verder geen problemen met mijn ego of zelfvertrouwen om mij tot dat niveau te verlagen. Ik denk dat ik succesvol een goede poging heb gedaan om hier mijn kennis te delen en zonder tussen de regels door te hoeven lezen zal men de feitelijke informatie wel kunnen scheiden van de onjuiste onderbuikbraaksels.
Hopelijk heb je nu je zin, want bij deze ben ik weg uit dit topic!
@:jogy Succes met het maken van je keuze. Nogmaals: niets mis met kunststof kozijnen als een probleemloze levensduur van 20-25 jaar geen probleem voor je is. Rondom je huis in de kunststof kozijnen zonder er in die periode naar om te hoeven kijken voor relatief weinig geld is ook een prima investering.
Ik heb 2 jaar kunststof en alu kozijnen geplaatst. Deels was het houten kozijnen vervangen (die vaak ook nog gewoon prima waren). Meestal oude kunststof of alu vervangen die vaak zo'n 20 jaar max oud waren en helemaal naar de gedver. De belofte is dat het huidige kunststof beter is en dan 30 jaar gelelden en dan helemaal mooi blijft zonder enig onderhoud, maar in de kleine letters is er toch onderhoud. Dat gaan we over 30 jaar zien maar ik heb er heel weinig vertrouwen in.quote:Op maandag 28 april 2025 21:38 schreef 2172619626795 het volgende:
Trap niet in kunststof kozijnen. Enkel het hoogste segment van de hoogste en duurste kwaliteit gaan langer dan 20-25 jaar mee. Van de iets mindere kwaliteit kunststof kozijnen lost het weekmiddel na loop van tijd op, waardoor je haarscheurtjes krijg in en rondom de vleugels (draaidelen), waarna deze langzaam van binnenuit naar buiten toe verpulveren.
Als je budget het toelaat, ga altijd voor aluminium of nog beter: staal.
Hoe zit het met de mogelijkheid om triple glas in een (evt. nieuw) houten kozijn te plaatsen? Waar op te letten??quote:Op dinsdag 29 april 2025 21:14 schreef borbit het volgende:
Hout is veel beter, je moet het onderhouden ja. Als je hout niet verft is het na 30 jaar verrot. Maar als je het gewoon (laat) onderhouden gaat het echt véél langer mee. Prima houten kozijnen van een timmerfabriek zijn ook nog eens goedkoper dan een plastic kozijn.
Bedenk je ook dat "kunststof" gewoon de Nederlandse vertaling is van "plastic". Bij ieder bedrijf waar ik voor gewerkt heb is het te strengste verboden om de term plastic te gebruiken als installateur, maar dat is wel gewoon wat het is.
En plastic is prima prachtig materiaal voor veel dingen. Ik zou geen houten schroeftol willen hebben. Maar voor kozijnen is het gewoon bagger.
Wat kan een mens zich toch druk maken om een paar kritische alinea's/afbeeldingen.quote:Op dinsdag 29 april 2025 21:08 schreef 2172619626795 het volgende:
Het enige wat jij en je maatje @:blomke tot nu toe hebben gedaan, is aantoonbaar verkeerde informatie verspreiden en wanneer de feiten uitgekauwd gepresenteerd worden, jezelf in vreemde bochten wurmen om je grote ego en kleine piemel te beschermen, waarbij zelfs de concentratiekampen uit de tweede wereldoorlog erbij worden gehaald om deze trieste vertoning “kracht” bij te zetten.
Het is echt bijzonder treurig. Als ik niet beter zou weten, zou ik denken dat ik op 4chan zou zitten.
Nogmaals: kennelijk is dit je niveau en ik heb verder geen problemen met mijn ego of zelfvertrouwen om mij tot dat niveau te verlagen. Ik denk dat ik succesvol een goede poging heb gedaan om hier mijn kennis te delen en zonder tussen de regels door te hoeven lezen zal men de feitelijke informatie wel kunnen scheiden van de onjuiste onderbuikbraaksels.
De dikte van het kozijn. Triple glas is dikker, die passen doorgaans niet in de oude houten kozijnen:quote:Op dinsdag 29 april 2025 21:43 schreef blomke het volgende:
[..]
Hoe zit het met de mogelijkheid om triple glas in een (evt. nieuw) houten kozijn te plaatsen? Waar op te letten??
Vis Vacuümglas een optie?quote:Op dinsdag 29 april 2025 21:57 schreef r_one het volgende:
[..]
De dikte van het kozijn. Triple glas is dikker, die passen doorgaans niet in de oude houten kozijnen:
[ afbeelding ]
Ik heb van mijn schilder begrepen dat vacuümglas tweeëneenhalf keer zo duur is (en eigenlijk daarom in monumentale panden gebruikt wordt, waar geen kunststof in mag).quote:Op dinsdag 29 april 2025 22:02 schreef JohnnyKnoxville het volgende:
[..]
Vis Vacuümglas een optie?
Dat is vaak net zo dik als bestaand dubbelglas. Wel duurder, maar je "bespaart" op bestaande kozijnen blijven gebruiken.
Heel graag gedaan!quote:Op woensdag 30 april 2025 00:06 schreef jogy het volgende:
@:2172619626795 Bedankt voor het delen van je kennis in deze. Veel sites op het internet blaten elkaar maar na en als ik dan ook nog sites zie die durven te beweren dat veredeld plastic sterker is en langer meegaat dan metaal dan is dat gevaarlijk dicht tegen valse reclame aan wmb. Maar ik heb nu genoeg om over na te denken wat betreft voor en nadelen tussen de materialen. Nogmaals dank.
Welke profielen zou je aanraden?quote:Op woensdag 30 april 2025 05:46 schreef archito het volgende:
Als architect heb ik echt met irritatie dit topic gelezen. Vooral hoe een deskundige user zo wordt weggezet door Lospedrosa, Blomke en Alloch.
Staal en aluminium niet meer van deze tijd? Dan heb je gewoon echt geen idee en klets je maar wat. En dan ook nog de arrogantie hebben om iemand die er wel verstand van heeft belachelijk te maken en als verkoper weg te zetten.
Ja, staal is duur en wordt niet vaak toegepast in standaard rijtjeshuizen, maar als we alle opties willen vergelijken hoort die er gewoon bij. Denk aan een MHB of Jansen Janisol of Arte, volledig geïsoleerde profielen.
De uitstraling is een kwestie van smaak, maar vergelijken met een concentratiekamp is smakeloos. Bovendien kent een stalen kozijn vele verschijningsvormen dus is je associatie wel erg beperkt tot 1 type toepassing. Het wordt bijvoorbeeld ook vaak toegepast juist als vervanging van ongeisoleerde stalen kozijnen in monumenten.
En met aluminium kun je echt mooie kozijnen laten maken, qua budget vriendelijker dan staal en een veel hoogwaardigere uitstraling dan kunststof. Wij werken regelmatig met Reynaers maar er zijn veel leveranciers met eigen profielen.
Er is nog een optie: lange levensduur van aluminium, maar wel de look van kunststof zonder de hoofdprijs te betalen.quote:Op dinsdag 29 april 2025 07:52 schreef 2172619626795 het volgende:
Om te voorkomen dat de inhoud ondersneeuwt, hier naar mijn ervaring even kort samengevat:
- Lange levensduur maar niet onderhoudsarm:
(Hard)houten kozijnen
Relatieve prijs: gemiddeld
- Korte tot middellange levensduur maar wel onderhoudsarm:
Kunststof kozijnen
Relatieve prijs: goedkoop
- Zeer lange levensduur én onderhoudsarm:
Aluminium of staal
Relatieve prijs: duur
Zijn kunststof kozijnen dan weggegooid geld? Naar mijn mening absoluut niet: als je voor 25K je huis rondom in de kunststof kozijnen kan zetten, dan is dat geen geld gezien de levensduur. Je moet er alleen wel vanuit gaan dat ze maximaal 20-25 jaar probleemloos meegaan (de A-merken dan) en daarna gebreken gaan vertonen die moeilijk of niet zijn te herstellen.
Om dit te voorkomen kun je voor staal of aluminium gaan, maar dan ben je 2x zoveel kwijt. De levensduur is (bij A-merken) dan wel weer 3 tot soms 4x zo lang.
Er is geen goed of fout, het is een persoonlijke afweging. Het kent allemaal z’n voor- en nadelen.
Bedankt voor de toevoeging. Klinkt mij als een ideale optie voor TS!quote:Op woensdag 30 april 2025 08:16 schreef Seven. het volgende:
[..]
Er is nog een optie: lange levensduur van aluminium, maar wel de look van kunststof zonder de hoofdprijs te betalen.
Wij hebben vorig jaar via Creon aluminium kozijnen met triple glas (zelf) gezet. Daar zit ook een dubbele tuindeur bij. En we doen dit in onze aanbouw weer, daar komen dan ook weer 2 buitendeuren in. In totaal komt het dan op:
3 deuren
2 dubbele openslaande ramen
2 enkel openslaande ramen
9 vaste ramen, waarvan 3 echt serieus grote ramen.
Wel maar 1 met ventilatieroosters want we hebben een WTW unit (en triple glas en ventilatieroosters is natuurlijk ook wel een beetje tegenstelling, über isolatie ga je niet tegenwerken met ventilatieroosters).
Dit kost 18 a 19 duizend euro. Als we het hadden laten plaatsen, dan was dat zo'n 6 of 7 duizend euro.
Dus het hoeft niet kneitersduur te zijn. Maar Creon doet niet aan slanke profielen en omdat we voor wit gekozen hebben, krijgen we wel eens de vraag of we kunststof kozijnen hebben.
Mooi!quote:Op zaterdag 3 mei 2025 14:09 schreef jogy het volgende:
Er zijn een paar mensen langs geweest en we krijgen een offerte voor aluminium en kunststof (a merk) kozijnen. Eentje kwam er zelfs mee dat schuiframen een optie zijn dus dat lijkt me wel fijn.
Nee, aluminium het liefst. Maar liever ook geen plastic aan mijn huis. Het is geen lego.quote:
Interessant, kende ik nog niet! In projecten wordt dit wel steeds vaker toegepast in een vliesgevelsysteem waarbij de stijlen aan de binnenzijde van hout zijn en de kliklijsten aan de buitenkant van aluminium.quote:Op maandag 5 mei 2025 11:11 schreef 2172619626795 het volgende:
Een kennis van mij (die met plaatsvervangende schaamte dit topic doorlas) kwam nog aanzetten met deze interessante optie:
[ afbeelding ]
Dit zijn kozijnen die voor aan de buitenkant de onderhoudsvriendelijkheid van aluminium hebben, en aan de binnenkant de rustiek van hout.
Onder anderen hier te verkrijgen:
https://halu-kozijnen.nl/producten/#basic
Schijnt volgens hem veel te worden toegepast in Scandinavië. Ik weet verder niet welke merken hier een goede staat van dienst hebben, dat zou je even zelf moeten navragen.
Ik kende dit zelf ook niet, maar vond het wel de moeite waard om deze bijdrage ten behoeve van de inhoud van dit topic, nog te delen. @:jogy
Succes!
Dus drie aluminium draai-kiepramen, als schuifpui uitgevoerd, komen op ¤15000??quote:Op maandag 12 mei 2025 14:19 schreef jogy het volgende:
Lekker dan.
De ene negeert me gewoon en stuurt enkel een kunstof draai-kiep optie maar is in totaal rond de 6000 euro en de ander stuurt alleen de duurste optie en als ik het zo lees krijg ik dan gewoon 3 aluminium schuifpuien als kozijnen daar vliegt het meteen naar 15000 euro. Onthoud even dat het allemaal ramen moeten zijn en op de eerste etage zit maar als ik het lees krijg ik er ook meteen sloten op want ja het is een mini schuifpui
. Eigenlijk alleen maar minder veilig lijkt me, als het slot ook aan de buitenkant zit.
Zou je niet ook hardhouten kozijnen aanvragen bij een gerenommeerde partij?quote:Op maandag 12 mei 2025 14:19 schreef jogy het volgende:
Lekker dan.
De ene negeert me gewoon en stuurt enkel een kunstof draai-kiep optie maar is in totaal rond de 6000 euro en de ander stuurt alleen de duurste optie en als ik het zo lees krijg ik dan gewoon 3 aluminium schuifpuien als kozijnen daar vliegt het meteen naar 15000 euro. Onthoud even dat het allemaal ramen moeten zijn en op de eerste etage zit maar als ik het lees krijg ik er ook meteen sloten op want ja het is een mini schuifpui
. Eigenlijk alleen maar minder veilig lijkt me, als het slot ook aan de buitenkant zit.
edit: Ah een beetje gegoogled en het is niet zo ernstig als dat, slot zit alleen aan de binnenkant en ze worden ook als raam gebruikt en gemaakt op basis van dat gebruik. Even op de site gekeken van de aluminium kozijn fabrikant en ze zijn sowieso ook 2,5 keer duurder dan de andere offerte dus daar word ik geen oor bij aangenaaid iig.
edit: voor het kunststof kiep/draai kozijn is het Schüco Verdiept 15° en voor de schuifraam optie: Aluprof MB-59 Slide, kunststof heeft wel betere isolatie van deze twee opties overigens (0,7 tegenover 1,9 van aluminium)
Ik ken Schüco alleen maar van aluminium kozijnen en in die tak behoren ze wel tot het hogere segment. Ik wist niet eens dat ze ook kunststof kozijnen maakten maar afgaande op de merknaam is het geen rommel.quote:Op maandag 12 mei 2025 14:19 schreef jogy het volgende:
Lekker dan.
De ene negeert me gewoon en stuurt enkel een kunstof draai-kiep optie maar is in totaal rond de 6000 euro en de ander stuurt alleen de duurste optie en als ik het zo lees krijg ik dan gewoon 3 aluminium schuifpuien als kozijnen daar vliegt het meteen naar 15000 euro. Onthoud even dat het allemaal ramen moeten zijn en op de eerste etage zit maar als ik het lees krijg ik er ook meteen sloten op want ja het is een mini schuifpui
. Eigenlijk alleen maar minder veilig lijkt me, als het slot ook aan de buitenkant zit.
edit: Ah een beetje gegoogled en het is niet zo ernstig als dat, slot zit alleen aan de binnenkant en ze worden ook als raam gebruikt en gemaakt op basis van dat gebruik. Even op de site gekeken van de aluminium kozijn fabrikant en ze zijn sowieso ook 2,5 keer duurder dan de andere offerte dus daar word ik geen oor bij aangenaaid iig.
edit: voor het kunststof kiep/draai kozijn is het Schüco Verdiept 15° en voor de schuifraam optie: Aluprof MB-59 Slide, kunststof heeft wel betere isolatie van deze twee opties overigens (0,7 tegenover 1,9 van aluminium)
Ah, dank voor deze informatie! en ondertussen heb ik al wat meer bronnen gevonden voor aluminium schuiframen en aluprof zit sowieso 1,5 keer boven de prijs van de rest, als het dan ook nog niet helemaal voldoet aan het geadviseerde isolatie minimum wordt het al snel jammer idd.quote:Op maandag 12 mei 2025 23:37 schreef _mido het volgende:
[..]
Ik ken Schüco alleen maar van aluminium kozijnen en in die tak behoren ze wel tot het hogere segment. Ik wist niet eens dat ze ook kunststof kozijnen maakten maar afgaande op de merknaam is het geen rommel.
De Aluprof ken ik helemaal niet en naast dat het gek klinkt om op de eerste verdieping een schuifpui-systeem toe te gaan passen ben ik ook niet kapot van de isolatiewaarde. Je moet wel goed kijken welke waardes je vergelijkt (Uw, Uf enz,) maar zo ver ik het BBL goed begrijp moet een kozijn (glas+kader) een minimale U-waarde hebben van 1,65. Daar gaan deze schuifpuien niet aan voldoen. Akoestisch zijn schuifpuien ook altijd lekken. Ik weet niet of je geluidbelasting op je kozijnen hebt maar dan ga je van deze kozijnen niet blij worden.
Toevallig laten we binnenkort een energielabel maken, kan je wel laten weten wat het wordt met onze Aluprof ramen. Ik zie net dat die 1,5 isolatiewaarde hebben.quote:Op dinsdag 13 mei 2025 22:58 schreef jogy het volgende:
[..]
Ah, dank voor deze informatie! en ondertussen heb ik al wat meer bronnen gevonden voor aluminium schuiframen en aluprof zit sowieso 1,5 keer boven de prijs van de rest, als het dan ook nog niet helemaal voldoet aan het geadviseerde isolatie minimum wordt het al snel jammer idd.
Is dat de isolatiewaarde van het profiel zelf? Of ~ van het hele kozijn?quote:Op woensdag 14 mei 2025 06:12 schreef Seven. het volgende:
Ik zie net dat die 1,5 isolatiewaarde hebben.
https://aluprof.com/nl/produkt/mb-70#fabrikanten-architectenquote:Op woensdag 14 mei 2025 07:15 schreef 2172619626795 het volgende:
[..]
Is dat de isolatiewaarde van het profiel zelf? Of ~ van het hele kozijn?
Staat Uf > 1,5 W/m2K. De "f" staat voor frame, het kozijn. Bij HR+++ isolatieglas ligt de U-waarde rond de 0,6W/m2K.quote:Op woensdag 14 mei 2025 07:36 schreef Seven. het volgende:
https://aluprof.com/nl/produkt/mb-70#fabrikanten-architecten
Ahh oke, dan zegt die 1,5 niet zoveel. Anders was het wel erg hoogquote:Op woensdag 14 mei 2025 07:36 schreef Seven. het volgende:
[..]
https://aluprof.com/nl/produkt/mb-70#fabrikanten-architecten
Voor de meelezers: dit is zonder de juiste context een vrij zinloze vergelijking. Hier wordt de isolatiewaarde van op zichzelf staand isolatieglas vergeleken met de isolatiewaarde van een op zichzelf staand profiel. Niemand heeft alleen glas, of alleen een profiel in zijn gevel zitten, maar altijd een combinatie van beiden.quote:HR+ glas zit op 1,5 W/m2K; die Uf > 1,5 is dus slechter dan HR+ glas.
Waar zou die pui niet voldoen? Uw (glas + kozijn) komt toch ruim onder de 1,65? Tenzij 80% van het raam uit kozijn bestaat, of je er enkel glas in stopt oid.quote:Op maandag 12 mei 2025 23:37 schreef _mido het volgende:
[..]
Ik ken Schüco alleen maar van aluminium kozijnen en in die tak behoren ze wel tot het hogere segment. Ik wist niet eens dat ze ook kunststof kozijnen maakten maar afgaande op de merknaam is het geen rommel.
De Aluprof ken ik helemaal niet en naast dat het gek klinkt om op de eerste verdieping een schuifpui-systeem toe te gaan passen ben ik ook niet kapot van de isolatiewaarde. Je moet wel goed kijken welke waardes je vergelijkt (Uw, Uf enz,) maar zo ver ik het BBL goed begrijp moet een kozijn (glas+kader) een minimale U-waarde hebben van 1,65. Daar gaan deze schuifpuien niet aan voldoen. Akoestisch zijn schuifpuien ook altijd lekken. Ik weet niet of je geluidbelasting op je kozijnen hebt maar dan ga je van deze kozijnen niet blij worden.
quote:Op woensdag 14 mei 2025 11:06 schreef 2172619626795 het volgende:
[..]
Voor de meelezers: dit is zonder de juiste context een vrij zinloze vergelijking. Hier wordt de isolatiewaarde van op zichzelf staand isolatieglas vergeleken met de isolatiewaarde van een op zichzelf staand profiel. Niemand heeft alleen glas, of alleen een profiel in zijn gevel zitten, maar altijd een combinatie van beiden.
Appels met peren vergelijken, dus.
Uiteindelijk gaat het om het totale pakket van een profielsoort in combinatie met een type isolatieglas wat in zijn geheel een bepaalde isolatiewaarde heeft. Omdat het oppervlakte glas (meestal) een veelvoud groter is dan het profiel eromheen, zijn de kleine verschillen in isolatiewaarden van het profiel zelf in het complete geheel vaak relatief klein en dus minder belangrijk.
Wanneer je een kozijn hebt met veel vleugels, of met (echte) vakverdeling, dan wordt de isolatiewaarde van het profiel zelf pas relevant.
Je gaat, als je HR+++ glas neemt, toch geen warmtelekkende kozijn daarom heen zetten met een 3x zo hoge warmtegeleiding?quote:Op woensdag 14 mei 2025 11:13 schreef GrumpyFish het volgende:
[..]
Waar zou die pui niet voldoen? Uw (glas + kozijn) komt toch ruim onder de 1,65? Tenzij 80% van het raam uit kozijn bestaat, of je er enkel glas in stopt oid.
Daar valt zonder verdere specificaties van het kozijn niets over te zeggen.quote:Op woensdag 14 mei 2025 14:36 schreef blomke het volgende:
[..]
[..]
Je gaat, als je HR+++ glas neemt, toch geen warmtelekkende kozijn daarom heen zetten met een 3x zo hoge warmtegeleiding?
… waarbij de kosten voor de geringe extra isolatieverlies bij kozijn A financieel gunstiger is dan de extra kosten voor het 3-jaarlijkse onderhoud van kozijn B.quote:- Kozijn A heeft een profiel dat 3 keer zo slecht isoleert als kozijn B
- Het percentage profiel bij beide kozijnen is 5%
- Kozijn A is onderhoudsvrij, kozijn B moet om de 2 jaar geschilderd worden
- Beide kozijnen hebben een levensduur van 50 jaar
Neem je ook de andere nadelen mee: condensatie en corrosie aan de binnenkant, waardoor ik het (enkele) glas meerdere malen heb moeten vervangen? Was blij dar er Meranti in kwam, met HR++ glas. Nooit meer 'n probleem met koude, tocht, condensatie etcquote:Op woensdag 14 mei 2025 15:05 schreef 2172619626795 het volgende:
[..]
Daar valt zonder verdere specificaties van het kozijn niets over te zeggen.
Als het kozijn-oppervlak minder dan 5% van het totaal uitmaakt, dan kan die “3x zo hoge warmtegeleiding” het zelfs financieel waard zijn als het ene kozijn onderhoudsvrij is en het andere kozijn niet. Nog even los van het eventuele verschil in de levensduur.
Mijn ervaring is dat de isolatiewaarde van het profiel(soort) zelf meestal marginaal is en vooral marketingtechnisch effectief is in het overhalen van klanten die niet voldoende technische achtergrondkennis hebben om deze waarden in het grotere geheel te zien. En dat is ook niet zo gek, want de doorsnee consument houdt zich daar helemaal niet mee bezig.
Voor de geïnteresseerden:
U-window = %gl * Ugl + %fr * Ufr + Lg * ψgl
%gl: Percentage glasoppervlak tov het geheel
Ugl: Isolatiewaarde van het glas
%fr: Percentage profieloppervlak tov het geheel
Ufr : Isolatiewaarde van het profiel
Lg : Totale omtrek van het oppervlakte van het glas
ψgl : Warmteverlies bij de kitnaden
Dit is uit mijn hoofd een manier van correcte verhouding, maar er zijn meerdere variaties.
Zonder gelijk in detail de diepte in te hoeven duiken: zoals je ziet telt het profiel in verhouding mee met het oppervlakte van het glas.
Nu kun je je ook voorstellen, dat in het voorbeeld van @:blomke , de volgende situatie zich kan voordoen…
[..]
… waarbij de kosten voor de geringe extra isolatieverlies bij kozijn A financieel gunstiger is dan de extra kosten voor het 3-jaarlijkse onderhoud van kozijn B.
Zo zie je maar weer: er is geen goed of slecht. Bij elk type kozijn zijn de specificaties van het geheel en de voorkeuren voor de consument leidend.n
Ik wil over alles met je in discussie, maar dan moet je de doelpalen tijdens de discussie niet steeds verzetten.quote:Op woensdag 14 mei 2025 15:08 schreef blomke het volgende:
[..]
Neem je ook de andere nadelen mee: condensatie en corrosie aan de binnenkant, waardoor ik het (enkele) glas meerdere malen heb moeten vervangen? Was blij dar er Meranti =n kwam, met HR++ glas. Nooit meer 'n probleem met koude, tocht, condensatie etc
Ik ben daar te stellig inderdaad. Aluprof noemt een Ur-waarde. Die term kom ik haast niet tegen online. Die r zou gaan over de isolatiewaarde van de ventilatieroosters?quote:Op woensdag 14 mei 2025 11:13 schreef GrumpyFish het volgende:
[..]
Waar zou die pui niet voldoen? Uw (glas + kozijn) komt toch ruim onder de 1,65? Tenzij 80% van het raam uit kozijn bestaat, of je er enkel glas in stopt oid.
Thermische isolatie Uf > 1,5 | W/(m2K) van het frame: dus het kozijn.quote:Op donderdag 15 mei 2025 20:53 schreef _mido het volgende:
Wat overeind blijft is dat je goed moet kijken over welke isolatiewaarde Aluprof het nou heeft.
* Uf > 1,9 W/m2K en bij HR+++ isolatieglas is de U-waarde rond de 0,6W/m2Kquote:Op vrijdag 16 mei 2025 15:19 schreef _mido het volgende:
Die Uf van 1,5 geldt voor het profiel MB-70 dat Seven hierboven linkt, niet voor de MB-59 slide die TS aangeboden krijgt. Ik zat deze week op een Franse site die volgens mij een Ur van 1,9 aangaf maar op deze NL-site * zie ik een 1,9 voor de Uf. En nou twijfel ik of ik eerder deze week gewoon niet goed gelezen heb...
Geen last van. Die van ons zitten er vermoedelijk 25+ jaar in en zijn nog prima. Alleen de coating begon slecht te worden aan de voorkant van het huis en alleen aan de onderste richels (want weer en wind), maar daar kun je heel makkelijk kozijncoatingtape overheen plakken en je raam ziet er weer als nieuw uit.quote:Op maandag 28 april 2025 21:38 schreef 2172619626795 het volgende:
Trap niet in kunststof kozijnen. Enkel het hoogste segment van de hoogste en duurste kwaliteit gaan langer dan 20-25 jaar mee. Van de iets mindere kwaliteit kunststof kozijnen lost het weekmiddel na loop van tijd op, waardoor je haarscheurtjes krijg in en rondom de vleugels (draaidelen), waarna deze langzaam van binnenuit naar buiten toe verpulveren.
Als je budget het toelaat, ga altijd voor aluminium of nog beter: staal.
Goed om te horen!quote:Op vrijdag 16 mei 2025 15:41 schreef SEMTEX het volgende:
[..]
Geen last van. Die van ons zitten er vermoedelijk 25+ jaar in en zijn nog prima. Alleen de coating begon slecht te worden aan de voorkant van het huis en alleen aan de onderste richels (want weer en wind), maar daar kun je heel makkelijk kozijncoatingtape overheen plakken en je raam ziet er weer als nieuw uit.
Heb je al aan hardhouten kozijnen gedacht?quote:Op maandag 19 mei 2025 21:44 schreef jogy het volgende:
Ik twijfel een beetje. Ik heb het bedrijf gebeld van de dure aluminium kozijnen en die gaf aan dat er idd ook een kunststof variant van is maar daar die komen nog wel eens terug met defecten dus hij zal daar geen offerte van sturen. Nu is het dus of tussen de twee die kunststof draai kiep doen wat onderaan de streep prima zou moeten zijn (maar toch) of even verder zoeken, de offerte van die kunststof laten verlopen en eventueel zelf kozijnen bestellen en deze erin laten doen door een aannemer maar daar heb ik écht geen zin in als ik eerlijk ben. Maar sowieso toch even verder kijken en zelf bedrijven contacten is misschien geen slecht plan.
Zelfs grenen kan een duurzame oplossing zijn. In ons 100 jaar oude huis, hebben de delen op het noord en oosten, nog de oorspronkelijke grenen kozijnen.quote:Op maandag 19 mei 2025 21:55 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Heb je al aan hardhouten kozijnen gedacht?
Hoe oud was die meuk? Vroeger werd er 0,0 isolatie toegepast, nu is dat wel op orde.quote:Op maandag 28 april 2025 22:59 schreef blomke het volgende:
[..]
Staal? Heb in een woning gewoond met stalen kozijnen. een complete disaster:
1) Koud,
2) Condensatie binnenkant,
3) Roest, waardoor spanningsbreuken in het glas.
4) Moeilijk te onderhouden,
5) Je kan er niks aan / op monteren.
Ik zie niet dat aluminium veel beter dan staal is, als het om bovengenoemde 1) - 5) gaat.
Heb de hemel op m'n blote knieën gedankt toen er Meranti inkwam.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |