ze moeten eerst TATA staal sluiten en Schiphol en het verkeer en de koeien opruimen , dan pas kan er weer gebouwd wordenquote:Op maandag 21 april 2025 08:22 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Tja, dat weet men natuurlijk prima in Den Haag. Maar blijkbaar is de druk gewoon nog niet hoog genoeg…
quote:Schiphol en Tata Steel bovenaan top-100 stikstofoxiden
Stikstofoxiden komen vooral door verbranding van fossiele brandstoffen door verkeer, de energiesector en de industrie. Schiphol en Tata Steel zijn de grootste bronnen van stikstofoxiden. Schiphol ontbreekt echter uit een nieuwe lijst van het RIVM waarin niet naar emissies maar naar deposities (neerslag) werd gekeken en luchtvaart buiten beschouwing werd gelaten: daar staat Tata Steel bovenaan de lijst.
Alle sectoren, dus ook verkeer, industrie en de luchtvaart moeten bijdragen aan de oplossing. Dat betekent dat ook deze grote vervuilers hun uitstoot snel terug moeten dringen om onze natuur te redden.
Het mag niet zo zijn dat grote vervuilers als Tata Steel en Schiphol uitgezonderd worden.
daar zal men dan niet veel haast mee hoeven te maken in afwachting van een mooie functie elders bij de overheidquote:Op maandag 21 april 2025 09:24 schreef Breekfast het volgende:
Het nadeel is nu wel dat de voornaamste motivatie van NSC het voortbestaan van dit kabinet is, hoe groot de puinhoop ook wordt. Want bij de volgende 2e kamer verkiezingen moeten ze allemaal op zoek naar een andere baan.
quote:De duur van de wachtgelduitkering is gelijk aan de duur van de vervulling van de politieke functie, met een minimum van 2 jaar en een maximum van 3 jaar en 2 maanden.
Uitzonderingen: Bij een functievervulling van minder dan 3 maanden bedraagt de uitkeringsduur 6 maanden.
quote:Wat is de schadeloosstelling voor Tweede Kamerleden?
De basisvergoeding voor Tweede Kamerleden wordt 'schadeloosstelling' genoemd.
De schadeloosstelling van 'gewone' Tweede Kamerleden bedraagt sinds 1 juli 2024 10.133,92 euro bruto per maand.1 jul 2024
Voor de Veluwe / Gelderland is wat doen aan de bio-industrie aldaar veel praktischer. Daar ligt echt de grote opgave.quote:Op maandag 21 april 2025 09:15 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ze moeten eerst TATA staal sluiten en Schiphol en het verkeer en de koeien opruimen , dan pas kan er weer gebouwd worden
[ afbeelding ]
https://www.greenpeace.or(...)kP4XizcaArS6EALw_wcB
[..]
Eens. Daarom nu keiharde maatregelen nemen die gegarandeerd de uitstoot verminderen, pas dan zullen rechters en EU die normverlaging toestaan. Dat is wel de volgorde, maar dat beide zo snel mogelijk moet ben ik en de hele tweede kamer het met je eens.quote:Op maandag 21 april 2025 08:51 schreef Kickinalfa het volgende:
Die norm verlaging moet gewoon zsm worden doorgevoerd of dit soort zaken buiten de norm om toestaan.
Ach, die komen wel weer ergens terecht. Daar zijn ze niet zo bang voor. Zoiets vormt voor de PVV'ers in het kabinet een groter probleem.quote:Op maandag 21 april 2025 09:24 schreef Breekfast het volgende:
Het nadeel is nu wel dat de voornaamste motivatie van NSC het voortbestaan van dit kabinet is, hoe groot de puinhoop ook wordt. Want bij de volgende 2e kamer verkiezingen moeten ze allemaal op zoek naar een andere baan.
Heb niet het idee dat de hele tweede kamer echt vol voor snelle, ingrijpende, maatregelen gaat…quote:Op maandag 21 april 2025 09:35 schreef Hanca het volgende:
[..]
Eens. Daarom nu keiharde maatregelen nemen die gegarandeerd de uitstoot verminderen, pas dan zullen rechters en EU die normverlaging toestaan. Dat is wel de volgorde, maar dat beide zo snel mogelijk moet ben ik en de hele tweede kamer het met je eens.
De minister stribbelt vooral tegen, de kamer is op 1 partij na (BBB, woordvoerder Van der Plas) eigenlijk behoorlijk eensgezind. Maar de coalitie durft Wiersma nog niet te dwingen dingen te doen die BBB niet wil.quote:Op maandag 21 april 2025 09:38 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Heb niet het idee dat de hele tweede kamer echt vol voor snelle, ingrijpende, maatregelen gaat…
Vooral voor de PVVers onderaan de lijst is dat een probleem, de kabinetsleden zijn of onafhankelijk genoeg (Coenradie), of gaan de Kamer wel weer in.quote:Op maandag 21 april 2025 09:36 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Ach, die komen wel weer ergens terecht. Daar zijn ze niet zo bang voor. Zoiets vormt voor de PVV'ers in het kabinet een groter probleem.
Klopt, zeker omdat de fractie een volgende ronde vast een stuk kleiner is.quote:Op maandag 21 april 2025 09:40 schreef Hanca het volgende:
[..]
Vooral voor de PVVers onderaan de lijst is dat een probleem, de kabinetsleden zijn of onafhankelijk genoeg (Coenradie), of gaan de Kamer wel weer in.
ik zie het ook niet gebeurenquote:Op maandag 21 april 2025 09:38 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Heb niet het idee dat de hele tweede kamer echt vol voor snelle, ingrijpende, maatregelen gaat…
Tja, dan willen die andere coalitiepartijen het blijkbaar niet graag genoeg.quote:Op maandag 21 april 2025 09:39 schreef Hanca het volgende:
[..]
De minister stribbelt vooral tegen, de kamer is op 1 partij na (BBB, woordvoerder Van der Plas) eigenlijk behoorlijk eensgezind. Maar de coalitie durft Wiersma nog niet te dwingen dingen te doen die BBB niet wil.
FvD stuurt alleen nooit iemand naar stikstofdebatten, Denk ook niet echt.
Niet genoeg om de coalitie op te blazen, idd. Dat is ook de reden dat Van der Plas dit zelf doet, die zit daar echt met een uitstraling: als jullie iets doen wat ik niet wil, is het einde kabinet. Sterker: dat zegt ze ook regelmatig "dat gaan wij niet meemaken".quote:Op maandag 21 april 2025 09:57 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Tja, dan willen die andere coalitiepartijen het blijkbaar niet graag genoeg.
Ja super verspilling , net als het niet in gebruik nemen van de Airport Lelystad wegens stikstofquote:Op maandag 21 april 2025 11:19 schreef nostra het volgende:
Nederland loopt Brusselse miljarden mis na graai in budget voor Lelylijn
https://www.ad.nl/politie(...)r-lelylijn~abb0f5ad/
Of Nederland dat geld zou krijgen, was nog niet zeker. Maar ook met een korting van 4 miljard, zou een investering van 13,8 miljard in zo’n spoorlijn, in de praktijk dus meer dan 20 miljard, volstrekt onverantwoord zijn.quote:Op maandag 21 april 2025 11:19 schreef nostra het volgende:
Nederland loopt Brusselse miljarden mis na graai in budget voor Lelylijn
https://www.ad.nl/politie(...)r-lelylijn~abb0f5ad/
13,8 minus 33% = 9 miljard om het noorden te ontsluitenquote:Op maandag 21 april 2025 11:41 schreef Fred_B het volgende:
[..]
Of Nederland dat geld zou krijgen, was nog niet zeker. Maar ook met een korting van 4 miljard, zou een investering van 13,8 miljard in zo’n spoorlijn, in de praktijk dus meer dan 20 miljard, volstrekt onverantwoord zijn.
quote:Onmogelijk
Volgens de laatste prognose zou de Lelylijn waarschijnlijk 13,8 miljard euro gaan kosten, waarvan Nederland dus ruwweg een derde gesubsidieerd kan krijgen.
In ruil is afgesproken met Brussel dat de lijn er voor 2050 moet liggen.
Hoewel het kabinet al ruim 3 miljard euro had gereserveerd, is dat geld vorige week in de onderhandelingen over de Voorjaarsnota aan andere infrastructuurprojecten uitgegeven, zoals aan een spoorlijn tussen Veendam en Emmen.
Ik zou het andersom willen beweren: de Lelylijn niet leggen is onverantwoord. Het is echt de enige manier om de randstad te ontlasten. Werkgelegenheid verplaatsen is al decennia lang geprobeerd, dat gaat hem gewoon niet worden. Dus moet het anders en de Lelylijn is dan echt cruciaal.quote:Op maandag 21 april 2025 11:41 schreef Fred_B het volgende:
[..]
Of Nederland dat geld zou krijgen, was nog niet zeker. Maar ook met een korting van 4 miljard, zou een investering van 13,8 miljard in zo’n spoorlijn, in de praktijk dus meer dan 20 miljard, volstrekt onverantwoord zijn.
inderdaad, het is voor Brussel de connectie van Brussel via de randstad met Noord Duitsland en Denemarken, Brussel had dar heel veel geld voor overquote:Op maandag 21 april 2025 12:13 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik zou het andersom willen beweren: de Lelylijn niet leggen is onverantwoord. Het is echt de enige manier om de randstad te ontlasten. Werkgelegenheid verplaatsen is al decennia lang geprobeerd, dat gaat hem gewoon niet worden. Dus moet het anders en de Lelylijn is dan echt cruciaal.
Verder moeten ze de Lelylijn dan ook doortrekken naar Bremen, dat is dan ook gelijk belangrijk voor defensie.
quote:woensdag 24 april 2024, 17:01
Europarlement geeft definitief steun aan Lelylijn: 'Past in Europees spoorplan'
Deel dit artikel
De Lelylijn is door het Europees Parlement aangemerkt als onderdeel van een van de belangrijkste spoorlijnen in Europa.
In Brussel kregen de plannen voor de spoorlijn woensdag brede steun.
De Lelylijn is belangrijk voor Europa, dus komt het project in aamerking voor Europese financiering om het spoor te realiseren.
Het nieuwe spoor valt binnen het traject Amsterdam-Bremen-Kopenhagen en wordt daarmee opgenomen in het Europees spoorplan.
quote:"Dit was eerst iets Nederlands", zegt Europarlementariër Tom Berendsen van het CDA. "Wij hebben ervoor gezorgd dat het nu ook in het belang van de Duitse en Deense collega's is. Dat is gelukt.
In de plannen die nu zijn aangenomen door het Europees Parlement, wordt ervan uitgegaan dat de Lelylijn zal doorlopen tot Bremen.
"Dan is het traject onderdeel van een heel belangrijk spoornetwerk in Europa, dat we in samenwerking met Duitsland en Denemarken aanleggen", zegt Berendsen
"
De PVV heeft het Europees netwerk naar het noorden om zeep geholpenquote:Op maandag 21 april 2025 12:19 schreef Tomatenboer het volgende:
Ik vond de Lelylijn ook een goed idee.
Er zou überhaupt fors geïnvesteerd moeten worden in beter openbaar vervoer om de grote steden te ontlasten.
Noem het een deltaplan voor het OV, maar zoals de spits al jaren vastloopt kan echt niet meer.
Helaas hebben we van dit kabinet weinig te verwachten.
Ook de flessenhals Meppel -Zwolle te ontlasten. Als op dat traject iets gebeurt, dan kan je vanuit Noorden niet met de trein naar rest van Nederland. Dan moet je echt een QLiner nemen naar Alkmaar.quote:Op maandag 21 april 2025 12:13 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik zou het andersom willen beweren: de Lelylijn niet leggen is onverantwoord. Het is echt de enige manier om de randstad te ontlasten. Werkgelegenheid verplaatsen is al decennia lang geprobeerd, dat gaat hem gewoon niet worden. Dus moet het anders en de Lelylijn is dan echt cruciaal.
Verder moeten ze de Lelylijn dan ook doortrekken naar Bremen, dat is dan ook gelijk belangrijk voor defensie.
33% wordt het sowieso niet.quote:Op maandag 21 april 2025 12:05 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
13,8 minus 33% = 9 miljard om het noorden te ontsluiten
[..]
En binnen budget blijft dit uiteraard sowieso niet.quote:In ruil maakt Nederland dan kans op geld uit Brussel om een deel van de nieuwe lijn mee te betalen. Dat kan oplopen tot zo’n 30 procent.
(…)
In een reactie laat het ministerie van Infrastructuur weten dat het krijgen van de Brusselse subsidie ook voor de beslissing in de Voorjaarsnota niet zeker was. Veel hangt ook af van wat er na 2028 gebeurt. Dan moet er een nieuwe Europese meerjarenbegroting liggen en het is nog onduidelijk of er dan ook meer geld komt voor internationale spoortrajecten.
maar het alternatief nedersaksenlijn dat nu voor ligt gaat van niks naar nergenshuizen en kost ook 5 miljard, zonder bijdrage van Brusselquote:Op maandag 21 april 2025 12:31 schreef Fred_B het volgende:
[..]
33% wordt het sowieso niet.
[..]
En binnen budget blijft dit uiteraard sowieso niet.
Het is mooi voor plaatsen als Drachten of Emmeloord, maar dat Amsterdam-Groningen in de praktijk een minuut of 20-25 sneller wordt, is echt niet zo’n gamechanger voor het land.quote:Op maandag 21 april 2025 12:13 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik zou het andersom willen beweren: de Lelylijn niet leggen is onverantwoord. Het is echt de enige manier om de randstad te ontlasten. Werkgelegenheid verplaatsen is al decennia lang geprobeerd, dat gaat hem gewoon niet worden. Dus moet het anders en de Lelylijn is dan echt cruciaal.
Verder moeten ze de Lelylijn dan ook doortrekken naar Bremen, dat is dan ook gelijk belangrijk voor defensie.
Daarvoor ontstaat met de Nedersaksenlijn ook deels een alternatief. Sowieso zou de Lelylijn daarin pas over een jaar of twintig iets kunnen betekenen, als het meezit. Mag hopen dat er voor die tijd nog wat andere maatregelen worden genomen om het spoor betrouwbaarder te maken.quote:Op maandag 21 april 2025 12:21 schreef ESF1Gamer het volgende:
[..]
Ook de flessenhals Meppel -Zwolle te ontlasten. Als op dat traject iets gebeurt, dan kan je vanuit Noorden niet met de trein naar rest van Nederland. Dan moet je echt een QLiner nemen naar Alkmaar.
En het belang voor defensie klopt ook niet. Het idee van die lijn is dat je er op hoge snelheid reizigers mee wil vervoeren. Dan kun je er niet met 80 in het uur een trein met tanks tussendoor gooien. Bovendien komt een dergelijk transport ook niet op een uurtje. Het zijn vooral gezochte argumenten.quote:Op maandag 21 april 2025 12:35 schreef Fred_B het volgende:
[..]
Het is mooi voor plaatsen als Drachten of Emmeloord, maar dat Amsterdam-Groningen in de praktijk een minuut of 20-25 sneller wordt, is echt niet zo’n gamechanger voor het land.
En doortrekken naar Bremen is nog veel onwaarschijnlijker. Amsterdam-Bremen is veel kansrijker via Osnabrück, en een lijn Groningen-Bremen heeft in het Duitse en internationale netwerk nauwelijks toegevoegde waarde. Nog los van het feit dat zo’n lijn door een gebied gaat met een zeer lastige bodemgesteldheid, waardoor die ook nog heel duur zou worden.
Denk je? Van Zwolle naar Leeuwarden via Emmen omdat er mij Meppel een koe op de rails staat? Daar gaat je dag.quote:Op maandag 21 april 2025 12:39 schreef KareldeStoute het volgende:
Daarvoor ontstaat met de Nedersaksenlijn ook deels een alternatief.
Ja, nou is daar nu wel wat budget voor, want het ligt er daar inderdaad veel te vaak uit en dan is het dus bussen nemen die ipv de trein rijden. Dat zeer regelmatige uitvallen maakt woon-werk verkeer vanuit Groningen naar Zwolle of andersom met de trein gewoon onmogelijk, het risico dat je meetings gaat missen is veel te groot.quote:Op maandag 21 april 2025 12:21 schreef ESF1Gamer het volgende:
[..]
Ook de flessenhals Meppel -Zwolle te ontlasten. Als op dat traject iets gebeurt, dan kan je vanuit Noorden niet met de trein naar rest van Nederland. Dan moet je echt een QLiner nemen naar Alkmaar.
Daarvoor niet, dan moet je het vervangend vervoer uitzitten en zou ook een Lelylijn je niet helpenquote:Op maandag 21 april 2025 12:42 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Denk je? Van Zwolle naar Leeuwarden via Emmen omdat er mij Meppel een koe op de rails staat? Daar gaat je dag.
In geval van nood ligt dat goederenvervoer er dan gewoon uit.quote:Op maandag 21 april 2025 12:41 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
En het belang voor defensie klopt ook niet. Het idee van die lijn is dat je er op hoge snelheid reizigers mee wil vervoeren. Dan kun je er niet met 80 in het uur een trein met tanks tussendoor gooien. Bovendien komt een dergelijk transport ook niet op een uurtje. Het zijn vooral gezochte argumenten.
Het geld terugverdienen aan alleen de spoorlijn is in dit geval gewoon niet zo belangrijk, het gaat met name om het mogelijk maken van wonen in het noorden en werken in het westen. In het westen is er werk, maar wordt wonen steeds moeilijker. In het noorden is er ruimte voor wonen, maar is er gewoon minder werkgelegenheid.quote:Ik ben niet tegen een Lelylijn overigens, want ik ben een groot voorstander van het versterken van de OV-infrastructuur. Maar we moeten het belang ervan ook niet overschatten. Een goede kosten-batenanalyse waarin de commerciële belangen van de partijen die het mogen aanleggen en beheren, is nog niet zomaar gemaakt.
Er is wel werk gemaakt van een soort MKBA waarbij ook de gevolgen voor bevolkingsgroei en economische ontwikkeling zijn meegenomen. Maar dat is eigenlijk ook te complex. Zeker in deze fase waarin traject en kosten nog maar beperkt in beeld zijn. In die zin is het ook misschien ook wel meer een principiële keuze voor moderne infrastructuur, die zich op lange termijn vast zal bewijzen, dan een rationeel dicht te rekenen project…quote:Op maandag 21 april 2025 12:41 schreef Janneke141 het volgende:
Ik ben niet tegen een Lelylijn overigens, want ik ben een groot voorstander van het versterken van de OV-infrastructuur. Maar we moeten het belang ervan ook niet overschatten. Een goede kosten-batenanalyse waarin de commerciële belangen van de partijen die het mogen aanleggen en beheren, is nog niet zomaar gemaakt.
Die 100 miljoen levert eigenlijk ook niet veel meer op dan aanpassingen aan het station bij Meppel (een extra perron en wat sporen omleggen) en het saneren van een paar overwegen. En dat moet zeker gebeuren. Werken aan het spoor is gewoon heel duur…quote:Op maandag 21 april 2025 12:44 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ja, nou is daar nu wel wat budget voor, want het ligt er daar inderdaad veel te vaak uit en dan is het dus bussen nemen die ipv de trein rijden. Dat zeer regelmatige uitvallen maakt woon-werk verkeer vanuit Groningen naar Zwolle of andersom met de trein gewoon onmogelijk, het risico dat je meetings gaat missen is veel te groot.
Wonen in het noorden en werken in het westen zou dus neerkomen op woon-werk afstanden van ruim boven 100 kilometer. Dat lijkt me totaal onrealistisch voor mensen die dagelijks naar hun werk moeten. Dat zou hooguit aantrekkelijk kunnen zijn voor mensen die de woon-werk verplaatsing maar twee keer per week hoeven te maken.quote:Op maandag 21 april 2025 12:47 schreef Hanca het volgende:
Het geld terugverdienen aan alleen de spoorlijn is in dit geval gewoon niet zo belangrijk, het gaat met name om het mogelijk maken van wonen in het noorden en werken in het westen. In het westen is er werk, maar wordt wonen steeds moeilijker. In het noorden is er ruimte voor wonen, maar is er gewoon minder werkgelegenheid.
Anderhalf uur ipv 2 uur en 10 minuten, een enorm verschil.quote:Op maandag 21 april 2025 12:35 schreef Fred_B het volgende:
[..]
Het is mooi voor plaatsen als Drachten of Emmeloord, maar dat Amsterdam-Groningen in de praktijk een minuut of 20-25 sneller wordt, is echt niet zo’n gamechanger voor het land.
De EU vindt die lijn wel belangrijk, daarnaast is er nu in praktijk al enorm veel autoverkeer tussen Bremen en Groningen, het stikt in Groningen echt vaak van de Duitse auto's met HB.quote:En doortrekken naar Bremen is nog veel onwaarschijnlijker. Amsterdam-Bremen is veel kansrijker via Osnabrück, en een lijn Groningen-Bremen heeft in het Duitse en internationale netwerk nauwelijks toegevoegde waarde. Nog los van het feit dat zo’n lijn door een gebied gaat met een zeer lastige bodemgesteldheid, waardoor die ook nog heel duur zou worden.
Klopt, maar bij veel werkgevers in Amsterdam is dat natuurlijk ook gewoon zo.quote:Op maandag 21 april 2025 12:54 schreef Kip_Frites_Appelmoes het volgende:
[..]
Wonen in het noorden en werken in het westen zou dus neerkomen op woon-werk afstanden van ruim boven 100 kilometer. Dat lijkt me totaal onrealistisch voor mensen die dagelijks naar hun werk moeten. Dat zou hooguit aantrekkelijk kunnen zijn voor mensen die de woon-werk verplaatsing maar twee keer per week hoeven te maken.
Dat is op zich geen argument, trouwens. De EU vond 10 vliegvelden in Spanje waar geen vliegtuig vertrekt namelijk ook belangrijk.quote:
De Nedersaksenlijn is een dom alternatief van Nop naar Nergenshuizen , heeft geen internationale waarde, komt dus ook geen tegemoetkoming van Brussel voorquote:Op maandag 21 april 2025 12:39 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Daarvoor ontstaat met de Nedersaksenlijn ook deels een alternatief. Sowieso zou de Lelylijn daarin pas over een jaar of twintig iets kunnen betekenen, als het meezit. Mag hopen dat er voor die tijd nog wat andere maatregelen worden genomen om het spoor betrouwbaarder te maken.
Dat is maar beperkt hoe zoiets werkt. Lidstaten moeten het plaatsen van een traject op het TEN-T voordragen en motiveren. Met een beetje redelijk verhaal, gaat de EU daar gewoon in mee. Zeker in de (laagste) categorie waar de Lelylijn in op is genomen. Daar zit geen grote inhoudelijke keuze achter. Het maakt alleen de kans op EU-subsidies wat groter, al is het daar zeker geen garantie voor…quote:
Voor mensen die voornamelijk thuis werken en maar twee dagen per week op kantoor hoeven zijn, is wonen in het noorden en werken in het westen inderdaad een optie. Het zou ook nog een reële optie kunnen zijn voor mensen die hun hoofdverblijf in het noorden hebben, in het westen werken en dichtbij hun werk een kamertje huren in een pension om door de week te verblijven.quote:Op maandag 21 april 2025 13:01 schreef Hanca het volgende:
Klopt, maar bij veel werkgevers in Amsterdam is dat natuurlijk ook gewoon zo.
Wat ik begreep van iemand die er dagelijks langs gaat, zijn dat wel de punten waardoor de trein er nu meerdere keren per maand uit ligt. Als dat verholpen zou zijn is dat al heel wat.quote:Op maandag 21 april 2025 12:53 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Die 100 miljoen levert eigenlijk ook niet veel meer op dan aanpassingen aan het station bij Meppel (een extra perron en wat sporen omleggen) en het saneren van een paar overwegen. En dat moet zeker gebeuren. Werken aan het spoor is gewoon heel duur…
Dat is dan ook de groep waarop wordt gemikt. Met dan vaak wel een partner die in het noorden kan werken. Want dat is ook een reden dat bedrijven nu lastig personeel naar het noorden kunnen krijgen: de partner moet dan ook mee.quote:Op maandag 21 april 2025 13:07 schreef Kip_Frites_Appelmoes het volgende:
[..]
Voor mensen die voornamelijk thuis werken en maar twee dagen per week op kantoor hoeven zijn, is wonen in het noorden en werken in het westen inderdaad een optie.
Oh, het moet zeer zeker gaan gebeuren. Al heb ik het idee dat het de laatste tijd gelukkig wel weer wat meevalt.quote:Op maandag 21 april 2025 13:07 schreef Hanca het volgende:
[..]
Wat ik begreep van iemand die er dagelijks langs gaat, zijn dat wel de punten waardoor de trein er nu meerdere keren per maand uit ligt. Als dat verholpen zou zijn is dat al heel wat.
De Nedersaksenlijn is uiteraard geen alternatief voor de Lelylijn of welke andere verbinding dan ook en heeft dan ook geen internationale waarde.quote:Op maandag 21 april 2025 13:04 schreef michaelmoore het volgende:
De Nedersaksenlijn is een dom alternatief van Nop naar Nergenshuizen , heeft geen internationale waarde, komt dus ook geen tegemoetkoming van Brussel voor
aan beiden zijden van de lijn wonen weinig mensen, de trein zal weinig rijden en vaak leeg zijnquote:Op maandag 21 april 2025 13:14 schreef Kip_Frites_Appelmoes het volgende:
[..]
De Nedersaksenlijn is uiteraard geen alternatief voor de Lelylijn of welke andere verbinding dan ook en heeft dan ook geen internationale waarde.
Maar op zich zou de Nedersaksenlijn op zichzelf wel een nuttig project kunnen zijn. Ik zou er zelf echter wel voorstander van zijn om die dan uit te voeren als lightrail verbinding en om ook de bestaande delen van de lijn om te bouwen tot lightrail, zoals in de regio Den Haag / Rotterdam gedaan is met de Zoetermeerlijn, de Hofpleinlijn en de Hoekse lijn.
Maar nog steeds geen forenzenafstand, ook als je maar een paar keer per week aanwezig moet zijn is minstens twee uur van deur tot deur erg lang.quote:Op maandag 21 april 2025 12:58 schreef Hanca het volgende:
[..]
Anderhalf uur ipv 2 uur en 10 minuten, een enorm verschil.
Leuk van die auto’s in Groningen, maar de A7 aan de grens bij Nieuweschans is het rustigste stuk snelweg van Nederland, met net boven de 10.000 voertuigen per dag. Er is gewoon geen vervoersvraag tussen Bremen en Groningen en die gaat er ook niet komen als je er met de trein een half uur sneller bent dan met de auto nu.quote:De EU vindt die lijn wel belangrijk, daarnaast is er nu in praktijk al enorm veel autoverkeer tussen Bremen en Groningen, het stikt in Groningen echt vaak van de Duitse auto's met HB.
De eerste fase van de spoorlijn Bremen-Groningen, de Wunderline, wordt trouwens dit jaar geopend, in 2030 zou de hele lijn er moeten liggen. Met de Lelylijn zou je dan dus van Amsterdam tot aan Kopenhagen een goed spoor hebben liggen.
We moeten ons er gewoon op voorbereiden dat er 20 tot 21 miljoen inwoners kunnen zijn ergens tussen 2050 en 2070 (de prognoses wisselen wat) en dan is het ontsluiten van gebied waar nu woon-werkverkeer lastig is, maar waar je wel woonruimte hebt, gewoon belangrijk. Met name Emmen kan echt veel belangrijker worden dan nu, Emmen is nu gewoon echt behoorlijk onbereikbaar. Emmen zou vergelijkbaar met Assen kunnen zijn.quote:Op maandag 21 april 2025 13:14 schreef Kip_Frites_Appelmoes het volgende:
[..]
De Nedersaksenlijn is uiteraard geen alternatief voor de Lelylijn of welke andere verbinding dan ook en heeft dan ook geen internationale waarde.
Maar op zich zou de Nedersaksenlijn op zichzelf wel een nuttig project kunnen zijn. Ik zou er zelf echter wel voorstander van zijn om die dan uit te voeren als lightrail verbinding en om ook de bestaande delen van de lijn om te bouwen tot lightrail, zoals in de regio Den Haag / Rotterdam gedaan is met de Zoetermeerlijn, de Hofpleinlijn en de Hoekse lijn.
lightrail is alleen geschikt in dichtbevolkte gebiedenquote:Op maandag 21 april 2025 13:14 schreef Kip_Frites_Appelmoes het volgende:
[..]
De Nedersaksenlijn is uiteraard geen alternatief voor de Lelylijn of welke andere verbinding dan ook en heeft dan ook geen internationale waarde.
Maar op zich zou de Nedersaksenlijn op zichzelf wel een nuttig project kunnen zijn. Ik zou er zelf echter wel voorstander van zijn om die dan uit te voeren als lightrail verbinding en om ook de bestaande delen van de lijn om te bouwen tot lightrail, zoals in de regio Den Haag / Rotterdam gedaan is met de Zoetermeerlijn, de Hofpleinlijn en de Hoekse lijn.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |