Za | maandag 22 april 2024 @ 14:54 |
Worsten onder vuur, mogelijk verbod door Europese Unie 1 juli. De rookaroma’s die erin zitten, zijn niet al te best voor onze gezondheid. Als het over ons westerse eten en drinken gaat, komen er steeds meer zaken aan het licht. Want lang niet alles dat we in de supermarkt kunnen kopen of makkelijk voor handen is, doet ons lichaam goed. Ook Keuringsdienst van Waarde-gezicht Teun van de Keuken en Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden waarschuwden al voor de gevaren van ultrabewerkte voeding (zo herken je of iets ultrabewerkt is). Rookworsten van Unox en Hema worden niet gerookt Nu klinken er ook dat soort geluiden over sommige rookworsten. De worsten die bij Hema of Unox terecht komen, worden gemaakt in een fabriek in het Brabantse Oss. Zestien miljoen stuks per jaar, maar liefst. Maar het zou kunnen dat de welbekende rookworst verboden wordt. Woensdag wordt dat officieel bepaald Maar waarom? Fabrieksrookworsten, zoals die van Unox, worden niet gerookt, maar gekookt, schrijft de krant. En dat terwijl de traditionele rookworst, jawel, ooit gerookt werd boven een houtvuur. Giftige stoffen in rookaroma’s Maar wat is nu het probleem? In de fabriek in Oss voegen de fabrikanten een rookaroma aan de worst toe. Want roken doen ze dus niet. Dat is hetzelfde stofje dat bijvoorbeeld ook aan chips met barbecuesmaak, of andere producten waar een ‘rokerig’ smaakje aan zit, wordt toegevoegd Maar zo’n rookaroma is dus nogal ongezond. Het Brabants Dagblad noemt het zelfs ‘levensgevaarlijk’. Omdat kanker, erfelijke ziektes en onvruchtbaarheid daarmee in verband worden gebracht. Om de roomaroma’s te maken, verbranden producenten hout en ‘vangen’ ze de rook in water. Dat noemen ze ook wel liquid smoke, oftewel vloeibare rook. De chemische stoffen filteren de makers er dan uit, maar de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) concludeert dat lang niet alle giftige stoffen uit deze rookaroma’s verdwijnen. Verbod of geen verbod? Nu wil de Europese Commissie een verbod op de rookaroma’s per 1 juli. Woensdag beslist een speciaal comité hierover. Wim Mennes van de EFSA legt uit dat niet iedereen gelijk kanker van rookaroma’s krijgt. Dat hangt namelijk ook af van je lichaamsbouw en voedingspatroon. Evenwichtig en gevarieerd eten vermindert namelijk de risico’s op ziekte. Unox maakt al 87 jaar rookworsten. Een woordvoerder van Unilever, waar Unox onder valt, legt uit dat als er een verbod op rookaroma’s komt, zij alternatieve aroma’s moeten ontwikkelen. En kiezen voor het natuurlijk roken van de worst? Daar is Unilever niet happig op. Hoewel uitgebreid onderzoek daarnaar ontbreekt, is wel bekend dat er bij het natuurlijk roken teer vrijkomt, wat ook niet gezond is. https://www.metronieuws.n(...)a-rookworst-worsten/ Dit aroma zit eveneens spek, ham, BBQ saus, knakworst, sommige chips, gerookte zalm en andere vis, amandelen, pulled pork, spare ribs, ander varkensvlees en kip, rookkaas, salades, soep, sauzen, dressing etc. Overmorgen meer. [ Bericht 0% gewijzigd door Za op 22-04-2024 15:24:32 ] | |
torentje | maandag 22 april 2024 @ 15:00 |
Dan gaan we toch aan de rauwe groenten en aan het fruit. | |
nietzman | maandag 22 april 2024 @ 15:00 |
Okay tvp dan ofzo I guess? | |
TLC | maandag 22 april 2024 @ 15:02 |
Gelijk alle fastfoodketens en cafetaria's ook maar dichtgooien en alles en iedereen opsluiten in hun eigen huis, kan er ook niks meer gebeuren | |
Sapstengel | maandag 22 april 2024 @ 15:02 |
Van mij mogen ze rookaroma's wel verbieden. En dan niet vanwege kanker, maar gewoon omdat het nergens naar smaakt. | |
tong80 | maandag 22 april 2024 @ 15:02 |
Achteraf kregen de Hans worsten de zwarte piet toegespeeld. ![]() | |
marc0871 | maandag 22 april 2024 @ 15:03 |
Jawel. Naar asbak. Heel anders dan de fenolen die je van houtrook krijgt. | |
Sapstengel | maandag 22 april 2024 @ 15:04 |
Klopt wel inderdaad, maar dan drink ik liever gewoon een Islay whisky, dat is puur natuur asbak. | |
Harvest89 | maandag 22 april 2024 @ 15:04 |
Sowieso moeten ze varkensvlees aan banden leggen. | |
marc0871 | maandag 22 april 2024 @ 15:05 |
Ik doe mee ![]() ![]() | |
BertV | maandag 22 april 2024 @ 15:05 |
Op een natuurlijke manier roken ben ik voor, al zal dat wel niet veel gezonder zijn. Het was natuurlijk te verwachten dat de EU uiteindelijk bij mijn worst uit zou komen. Kunnen we dit niet toestaan in speciale reservaten voor de inheemse bevolking? | |
Za | maandag 22 april 2024 @ 15:06 |
En daarom wil de Europese Commissie het gebruik van rookaroma's in voeding per 1 juli gaan verbieden. Een speciaal comité stemt hier woensdag over. https://www.hartvannederl(...)dreigt-te-verdwijnen | |
marc0871 | maandag 22 april 2024 @ 15:07 |
Wat vind jij hier van, @hemarookworst ? | |
Kapitein_Scheurbuik | maandag 22 april 2024 @ 15:07 |
Rookworst kan me gestolen worden maar van mijn rookkaas en lapsang souchong blijft je verdomme af!!!! | |
Za | maandag 22 april 2024 @ 15:08 |
In rookkaas zit het ook, ik zal de OP uitbreiden. | |
Toine51 | maandag 22 april 2024 @ 15:08 |
Ongezond.... Heb daar kilometers van gevreten en leef nog steeds... | |
hemarookworst | maandag 22 april 2024 @ 15:09 |
Zie hemarookworst in ONZ / [ronde 68 Het Dodetopicspel #15472] Toiletteren kun je leren | |
ReplaR | maandag 22 april 2024 @ 15:10 |
Ik denk dat we uiteindelijk in een lange trein terecht komen waar de elite vooraan zit en de rest van het volk achterin opgepropt, en die krijgen dan alleen maar 'proteïne'-repen als voedsel. | |
nietzman | maandag 22 april 2024 @ 15:11 |
Zie ook de Keuringsdienst aflevering. https://kro-ncrv.nl/progr(...)die-rook-niet-slecht ![]() Nom, smoked. | |
Sapstengel | maandag 22 april 2024 @ 15:12 |
Ja gemaakt van sprinkhanen natuurlijk, want dat is beter voor het milieu dan echte zuivel. | |
Za | maandag 22 april 2024 @ 15:14 |
![]() | |
Tekaschi | maandag 22 april 2024 @ 15:14 |
Een halve rookworst uit het vuistje, ken het nog vanuit mijn jeugd. Typisch Nederlands, jammer dat het weer gesloopt moet worden. Weet je wat ook slecht is voor de gezondheid? Dikke elitaire papzakken die individueel meer co2 uitstoten dan honderden gezinnen bij elkaar. | |
Haushofer | maandag 22 april 2024 @ 15:15 |
Mijn opa rookte als een ketter en is op zijn 97e gezond gebleven en plotseling overleden. 't Is wat, die N = 1. Maar goed, de voedselindustrie verkankert ons op grote schaal uit winstbejag en Fok!ers zien een complot door dit aan banden te leggen. | |
ReplaR | maandag 22 april 2024 @ 15:17 |
Nee kakkerlakken. | |
Hathor | maandag 22 april 2024 @ 15:17 |
Mijn Hema rookworst....wat doe je? | |
ReplaR | maandag 22 april 2024 @ 15:19 |
Geen alcohol? | |
Zelva | maandag 22 april 2024 @ 15:19 |
Het is al gesloopt sinds het niet meer echt gerookt wordt. | |
Elan | maandag 22 april 2024 @ 15:22 |
Nu heb ik gelijk zin in spare ribs | |
Nober | maandag 22 april 2024 @ 15:23 |
Nexit. | |
PiyeReloaded | maandag 22 april 2024 @ 15:23 |
De worst wordt niet verboden natuurlijk. Alleen deze inferieure bereidingswijze eventueel. De reden is wel jammer. Ze zouden van die slappe aftreksels enkel bedoeld om geld te besparen in beginsel moeten verbieden. Margarine en frietsaus voorop, maar die zijn zogenaamd gezond. | |
Za | maandag 22 april 2024 @ 15:24 |
Daar zit het ook op idd. | |
Momo | maandag 22 april 2024 @ 15:25 |
Rookworsten worden niet eventueel verboden, chemische rookaroma's eventueel na een stemming woensdag. "Een woordvoerder van Unilever, waar Unox onder valt, legt uit dat als er een verbod op rookaroma’s komt, zij alternatieve aroma’s moeten ontwikkelen. " Niemand neemt je rookworst weg. | |
quo_ | maandag 22 april 2024 @ 15:25 |
Het is dat het spul zo duur geworden is anders zou ik er gelijk weer mee willen beginnen. | |
Elan | maandag 22 april 2024 @ 15:25 |
Bestaat er dan een veilige manier van roken? Bedoel: is rook/roet eten niet gewoon überhaupt kankerverwekkend in een bepaalde mate? | |
Scjvb | maandag 22 april 2024 @ 15:25 |
Nondeju zeg! Hoe ver wil men uiteindelijk gaan in deze tegenwoordige gezondheid- en milieu-hype? Straks moet de Hema/Unox rookworst er misschien ook aan geloven. ![]() Dergelijke betutteling alom begint langzamerhand wel meer extremere vormen aan te nemen. ![]() Triest. | |
nietzman | maandag 22 april 2024 @ 15:26 |
Als giftig zijn een slechte reden is ben ik heel benieuwd naar wat je als goede ziet. | |
Red_85 | maandag 22 april 2024 @ 15:26 |
Wat mij dan weer verwonderd is dat met roundup ook vanalles in verband gebracht wordt en dat weer wel mag blijven. Zonder probleem. | |
PiyeReloaded | maandag 22 april 2024 @ 15:26 |
![]() Ik ben klaar voor een burgeroorlog als ze die afpakken! | |
Elan | maandag 22 april 2024 @ 15:27 |
En ondertussen mag iedereen lekker de buurt blijven vergassen met hun houtkachels waar ze alles in pleuren en is er geen verbod op Pfas ![]() | |
Momo | maandag 22 april 2024 @ 15:27 |
Maar dit soort dingen kunnen ze nooit goed doen, want als ze niks doen aan kankerverwekkende stoffen in voedsel dan is iedereen weer boos dat er niks mee gedaan wordt en is dat weer een complot. | |
Daffodil31LE | maandag 22 april 2024 @ 15:28 |
De EU maakt meer (zo niet alles) kapot dan je lief is. Ik ben voor een verbod op de EU. | |
Za | maandag 22 april 2024 @ 15:29 |
Ze gaan een eventuele overgangsperiode die ze nodig hebben misschien wel of niet krijgen. Gerookte paprikapoeder is een optie, net zo smerig, maar geen idee of die als gezond wordt gezien. | |
PiyeReloaded | maandag 22 april 2024 @ 15:29 |
Nee, daarom bevalt deze reden me niet. Want zo kan je de traditionele wijze van vlees roken ook verbieden Dat snap ik. Sommige mensen zouden de rest van de post lezen voor aanwijzingen. ![]() | |
YoopY | maandag 22 april 2024 @ 15:31 |
Je bedoelt een hek om Nederland? | |
Momo | maandag 22 april 2024 @ 15:32 |
Ben je zo verdrietig dat chemische rookaroma's die kanker veroorzaken eventueel verboden worden? | |
Za | maandag 22 april 2024 @ 15:33 |
Rookworst hangt een verbod boven het hoofd
| |
roos94 | maandag 22 april 2024 @ 15:33 |
Dood ga je toch wel.. | |
Red_85 | maandag 22 april 2024 @ 15:34 |
Roundup en andere glyfosaat bende. | |
BertV | maandag 22 april 2024 @ 15:35 |
Ik ben al blij met een klein stukje. Er zitten nog veel meer stoffen in die huidige worsten waar ik me (ook) druk om zou maken, geharde vetten, fosfaten, conserveringsmiddelen. Deze aanval lijkt me een rookgordijn om juist vlees aan te vallen. ...en het klopt, ik vertrouw niemand meer, en dat heeft mij geen windeieren gelegd. | |
Momo | maandag 22 april 2024 @ 15:35 |
"worstcase-scenario" ![]() Ja, als je verboden middelen stopt in een product mag dat product niet op de markt, maar het is niet dat de rookworst zelf verboden wordt. Al heb je dat wel in de TT gezet zo. Redelijk zou zijn de periode eventueel iets langer te maken voor de producenten om hun product aan te passen. | |
YoopY | maandag 22 april 2024 @ 15:36 |
Je bedoelt een hek om Nederland? Ja, EU, wanneer wordt dat verboden? | |
Bargehassus | maandag 22 april 2024 @ 15:36 |
Rookworst. Zonder r ookworst. ![]() | |
LXIV | maandag 22 april 2024 @ 15:36 |
Ze moeten die worsten sowieso verbieden, met of zonder rookaroma. Het is enkel varkensvet, meel en zout in een velletje. Bij de Efteling verkopen ze dat dan voor 4 euro en doen ze ook nog alsof het iets heel bijzonders en unieks is. Het is rommel uit de fabriek. De Nederlanders zijn sowieso al veel te dik en de mensen die ik in de Efteling begering naar die UNOX-worstkraam zie rennen al helemaal. | |
YoopY | maandag 22 april 2024 @ 15:37 |
😂 | |
Za | maandag 22 april 2024 @ 15:37 |
Een rookworst zonder rookaroma, zonder gerookt te worden is geen rookworst. Imo kan dat makkelijk met gerookte paprikapoeder, veel chef koks gebruiken dat, is echt ontzettend sterk qua rookaroma, maar of het gezond is? | |
roos94 | maandag 22 april 2024 @ 15:37 |
Waarom moet je de Efteling nu hierbij betrekken | |
ReplaR | maandag 22 april 2024 @ 15:40 |
Ja maar we hebben een groot personeelstekort dus je moet wel zo veel, hard en lang mogelijk kunnen werken voordat je doodgaat, ziek worden na een beetje genot moet dus verboden worden | |
LXIV | maandag 22 april 2024 @ 15:40 |
Daar staan die UNOX-wagons. Verder wordt ik in mijn kringen gelukkig niet met rookworsten geconfronteerd. | |
Farenji | maandag 22 april 2024 @ 15:40 |
Je mag plantaardige melk geen melk noemen maar rookworst die helemaal niet gerookt wordt mag wel rookworst heten? Zelfs als er niet eens meer "liquid smoke" in zit? Verbied het dan maar helemaal. | |
Momo | maandag 22 april 2024 @ 15:40 |
Ze kunnen vast wel een rookaroma 2.0 ontwikkelen zonder die giftige stoffen. Echt roken van de worsten zal wel te duur worden. Als ze gewoon Unox etc. de tijd geven om een nieuw product te laten ontwikkelen lijkt mij dat redelijk. | |
bloodymary1 | maandag 22 april 2024 @ 15:41 |
Dat is helemaal geen roundup wat je hier kunt kopen. Dat moet je in België halen voor het echte spul. | |
Za | maandag 22 april 2024 @ 15:41 |
Er staan 5 rookworst kramen. | |
LXIV | maandag 22 april 2024 @ 15:41 |
Ik haat de EU, maar dat ze ons dwingen tot strenge regels met voedselveiligheid vind ik wel goed. Anders zouden we vooral in Nederland enkel nog gevoed worden met ultrabewerkt slachtafval en restanten van de groentenveilig. Omdat dit 'voor menselijke consumptie geschikt' is en 'we toch op de kleintjes moeten letten'. | |
LXIV | maandag 22 april 2024 @ 15:42 |
Daar betaalt UNOX gewoon voor, om zich te mogen associeren met AAA-merk De Efteling. Valt nog mee dat Marlboro dit niet doet. | |
Za | maandag 22 april 2024 @ 15:43 |
Unox etc wisten al dat de toelatingsperiode zou aflopen. https://www.efsa.europa.e(...)up-chair-flavourings | |
Daffodil31LE | maandag 22 april 2024 @ 15:44 |
Je woordvolgorde is volgens mij verkeerd. Ik ben niet verdrietig trouwens. Maar als je dat wil stellen, dan doe ik even mee. Ik ben zo verdrietig dat chemische rookaroma's die eventueel kanker kunnen veroorzaken verboden worden. Dan heb ik er het woordje "kunnen" even bijgezet, omdat alles wat je doet risico kan opleveren. | |
Elan | maandag 22 april 2024 @ 15:44 |
Bizar dat ze dat nog niet gedaan hebben dan als het alternatief kankerverwekkend is . Zal wel weer met geld te maken hebben ![]() | |
golfer | maandag 22 april 2024 @ 15:46 |
De Keuringsdienst van Waarde had daar recent een hele uitzending over: https://kro-ncrv.nl/progr(...)die-rook-niet-slecht | |
Momo | maandag 22 april 2024 @ 15:49 |
Tja dan kun je ook verhalen beginnen over die oud oom van 90 jaar die zijn hele leven rookt en geen longkanker heeft gekregen. Het is altijd een kans. Lijkt mij niet nodig om een miljoenenpubliek onnodig bloot te stellen aan die kans als er ook alternatieven zijn. Als de overheid helemaal niet zou ingrijpen met dit soort zaken dan zouden voedsel multinationals als wijze van nog uranium in hun producten stoppen als dat makkelijk en goedkoop zou zijn. | |
marc0871 | maandag 22 april 2024 @ 15:52 |
Snowpiercer? | |
ReplaR | maandag 22 april 2024 @ 15:54 |
![]() | |
BertV | maandag 22 april 2024 @ 15:54 |
Dit soort bedrijven stoppen er zoveel andere rommel in dat ze ook niet verdedigd moeten worden maar... ...wat denk je dat dit betekent voor natuurlijk gerookte producten als dit erdoorheen komt | |
marc0871 | maandag 22 april 2024 @ 16:00 |
Oh, enne.. ![]() ![]() ![]() | |
theunderdog | maandag 22 april 2024 @ 16:01 |
Lekker dingen verbieden vanwege wat vage gezondheid-correlaties. Het beste remedie tegen kanker blijft zelfmoord. | |
Twiitch | maandag 22 april 2024 @ 16:02 |
Niet verbieden maar gewoon andere naam geven. Het is geen rookworst maar een kankeronvruchtbaarheidsworst | |
theunderdog | maandag 22 april 2024 @ 16:02 |
Roken en het effect op je gezondheid door de rookaroma's bij af en toe het eten van een rookworst, is echt op geen enkele manier te vergelijken. | |
theunderdog | maandag 22 april 2024 @ 16:03 |
Ja, alleen is dat het niet. | |
Weltschmerz | maandag 22 april 2024 @ 16:13 |
. Oh, een speciaal comité van de EU, dan moet het wel goed zijn. Democratisch ook. | |
Mortaxx | maandag 22 april 2024 @ 16:15 |
Goede zaak. Ultrabewerkt voedsel veroorzaakt zoveel gezondheidsproblemen. En ik maar betalen daarvoor | |
Friday12 | maandag 22 april 2024 @ 16:16 |
waarom ? | |
Mylene | maandag 22 april 2024 @ 16:18 |
Varkensgelatine zit in veel producten, niet alleen in gebak en snoep. Van pesto en gebak tot chocolademousse: ze staan al jaren stijf van de gelatine. Vaak gemaakt van varkens, soms koeien. Lastig voor vegetariërs en mensen met een geloof. Keuringsdienst van waarde vraagt zich af wat fabrikanten drijft om het goedje in al hun producten te stoppen? Gelatine populair in veel producten Het gebruik van gelatine is niet nieuw. Althans het staat gebeiteld op de verpakking van menig snoepzak en pudding. En de lijst producten die gelatine nog meer bevatten groeit gestaag. Zelfs in chocolademousse, pestospread en vlaflip duikt het op. Maar wat is gelatine precies? Tot op het bot Slachter Mark Willems legt uit dat geslachte varkens tot op het bot worden verwerkt. Mark Willems: ‘Het merg van de varkensbotten en varkenshuiden zijn de basis voor gelatine. Dat wordt door de gelatinefabrikanten opgehaald om te verwerken.’ Alleen die fabrikanten zijn niet zo happig om te laten zien hoe ze daar gelatine van maken. Wel wijzen ze allemaal naar een gelatine-expert in Brugge. Daar woont Marc Vermeulen, voorzitter van de gelatinevereniging. Hij is al twintig jaar werkzaam in de industrie. In de keuken laat hij zien hoe je gelatine maakt. https://kro-ncrv.nl/progr(...)-en-pillen-medicatie | |
Harvest89 | maandag 22 april 2024 @ 16:19 |
Ik heb zelf varkens gehad en jaren voor allerlei (recreatie) varkens gezorgd in mijn vrije tijd. Het zijn hele intelligente dieren. Als je varkens eet kun je net zo goed honden en apen eten. | |
inslagenreuring | maandag 22 april 2024 @ 16:21 |
De Europese unie ![]() Alle bullshit komt uit dat vreselijke conglomeraat. Steeds meer macht naar Brussel en we kunnen er bij staan te janken en er geen fuck aan doen. Maar het levert zoveel welvaart op. Waar we overigens ook steeds minder van merken. | |
Harvest89 | maandag 22 april 2024 @ 16:21 |
Dat is jammer. Ik had gedacht dat dat puur koeienbotten waren. | |
torentje | maandag 22 april 2024 @ 16:22 |
Klopt, maar je laatste jaren in een ziekbed moeten doorbrengen, is ook niet alles. | |
Mylene | maandag 22 april 2024 @ 16:26 |
Je ontkomt er niet in aan, zelfs Paracetamol. Deze is zonder varkensgelatine. ![]() | |
Ronald-Koeman | maandag 22 april 2024 @ 16:28 |
Goede ontwikkeling. Neprook is ongezond en als je echt rook wil ga je zelf maar vlees roken. | |
theunderdog | maandag 22 april 2024 @ 16:31 |
Onjuist. Ultrabewerkt voeding zorgt niet voor gezondheidsproblemen. Teveel ervan, en dus gebrek aan zelfbeheersing doet dat. Waarom zouden jij en ik niet van chips mogen genieten op zijn tijd, omdat inferieure zielen elke dag twee zakken leeg eten? | |
theunderdog | maandag 22 april 2024 @ 16:31 |
Wat is er 'ongezond' aan? | |
Captain_Jack_Sparrow | maandag 22 april 2024 @ 16:32 |
Hoe zou zo'n worst eigenlijk smaken zonder het rookaroma? Zoals een gewone knakworst? | |
Starhopper | maandag 22 april 2024 @ 16:34 |
Zoiets denk ![]() | |
Jor_Dii | maandag 22 april 2024 @ 16:34 |
Starhopper | maandag 22 april 2024 @ 16:38 |
In de Ookworst zit ook rooksmaak volgens mij. | |
Starhopper | maandag 22 april 2024 @ 16:39 |
halfway | maandag 22 april 2024 @ 16:59 |
Nu wil de Europese Commissie een verbod. Ze kunnen zoveel willen. | |
Alarmonoff | maandag 22 april 2024 @ 17:01 |
Ze worden pas geloofwaardig als coca cola aan banden wordt gelegd. tevens: Hema rookworst is koeltoer. | |
Za | maandag 22 april 2024 @ 17:01 |
Nee want in een gewone knakworst zit ook rook aroma. Ik denk dat dat aroma niet eens gemist wordt eerlijk gezegd. Vroeger werden worsten gerookt dus denken ze dat er rook aroma bij moet, maar misschien is dat geen meerwaarde maar meer vanuit nostalgisch perspectief. | |
Lucifer_Doosje | maandag 22 april 2024 @ 17:02 |
Ach ja, er is weer eens iets slecht voor de mens ![]() Flikker eens op met die betutteling. En laat welke Europese Comissie dan ook, eens heel snel kappen met denken of bepalen wat wel en niet is toegestaan in ons land. | |
Duiveltja | maandag 22 april 2024 @ 17:05 |
Roken ook. Of een pakje 50 euro maken ![]() ![]() | |
WheeledWarrior | maandag 22 april 2024 @ 17:08 |
En daarna pakken ze zelf nog een schotel bitterballen in Brussel natuurlijk. | |
apenoot | maandag 22 april 2024 @ 17:14 |
Als je het niet lekker vindt of te duur vindt dan koop je het toch gewoon niet. Waarom meteen voor ieder ander ook verbieden? Er zijn ook Nederlanders die 5x in de week in de sportschool staan en die zo af en toe een broodje lekkere vette Hema rookworst wel waarderen. | |
Un_Chien_Andalou | maandag 22 april 2024 @ 17:16 |
handen af van mijn worst!!! | |
Un_Chien_Andalou | maandag 22 april 2024 @ 17:17 |
egthe | |
Isdatzo | maandag 22 april 2024 @ 17:20 |
En wat is een niet-gerookte worst met rookaroma? | |
Aberkullie | maandag 22 april 2024 @ 17:22 |
Opgedrongen | |
anndb | maandag 22 april 2024 @ 17:24 |
Alle varkens terug naar marokko | |
Isdatzo | maandag 22 april 2024 @ 17:24 |
Betutteling en het kritisch kijken naar de voedingsmiddelenindustrie die langzaam de samenleving vergiftigt met producten vol troep omdat dat nou eenmaal lekker goedkoop is zijn twee verschillende dingen. | |
tesssssssss | maandag 22 april 2024 @ 17:26 |
Ja als een hele grote knakworst. Maar een knakworst bij stamppot smaakt weer niet ( vind ik, dan) | |
Captain_Jack_Sparrow | maandag 22 april 2024 @ 17:27 |
Eens. | |
Document1 | maandag 22 april 2024 @ 17:30 |
En wat als ze het nou nietrookworst noemen? | |
Red_85 | maandag 22 april 2024 @ 17:44 |
Glyfosaat bende is ook gewoon hier te koop. Weilanden worden er compleet mee dood gespoten. Zembla 2 weken terug had er de hele aflevering over hoe slecht het was en waar het allemaal aan gelinkt is tegenwoordig. En nog mag het gewoon gebruikt worden. | |
voetbalmanager2 | maandag 22 april 2024 @ 17:50 |
Ik ben tegen terrorisme ![]()
| |
Aberkullie | maandag 22 april 2024 @ 17:52 |
Dan is het ookworst ahahahhahahaha | |
EttovanBelgie | maandag 22 april 2024 @ 17:58 |
![]() [ Bericht 62% gewijzigd door EttovanBelgie op 22-04-2024 18:12:11 ] | |
EttovanBelgie | maandag 22 april 2024 @ 18:08 |
Ja, en dan word je heel gezond 84 en krijg je een briefje in de bus of je even op wil flikkeren met je bejaarde reet. Nog meer te verbieden verder? | |
The-BFG | maandag 22 april 2024 @ 18:13 |
Tjah de claims van die liquid smoke boys m.b.t. gezondheid blijken/lijken niet terecht te zijn.. Dus waarom nog toestaan als de traditionele manier van roken net zo gezond/ongezond is. Terug naar de tekentafel dus | |
EttovanBelgie | maandag 22 april 2024 @ 18:17 |
En vliegreizen. | |
Raw85 | maandag 22 april 2024 @ 18:20 |
Gewoon #norookworst roepen na het vreten toch | |
WheeledWarrior | maandag 22 april 2024 @ 18:21 |
En een vlaggetje op X, dan is je schuldgevoel weer afgekocht. | |
Straatcommando. | maandag 22 april 2024 @ 18:24 |
Glucosestroop in je plakje ham ![]() | |
Momo | maandag 22 april 2024 @ 18:25 |
Ik weet niet wat het eventueel verbieden van een kankerverwekkend middel in voedsel en een lul die een stom briefje door de brievenbus van een bejaarde gooit met elkaar te maken, maar ok dan. | |
Bargehassus | maandag 22 april 2024 @ 19:23 |
Yep. Vandaar ook ![]() | |
Un_Chien_Andalou | maandag 22 april 2024 @ 19:25 |
Wilde de grap eigenlijk zelf maken, dus je snapt dat ik je veracht | |
Nattekat | maandag 22 april 2024 @ 19:27 |
![]() | |
xpompompomx | maandag 22 april 2024 @ 19:38 |
Meteen een paar extra rookworsten op de bbq gemikt. Dat zal die Brusselaren leren!!!1! EAT ZE BUGS!!! ![]() | |
torentje | maandag 22 april 2024 @ 19:39 |
Precies, als de consument met voedsel inkopen niet goed oplet, heeft hij grote kans om langdurig in het ziekbed te belanden, omdat men dan door het vergif te weinig energie/lust heeft om iets te doen. | |
QAnonn | maandag 22 april 2024 @ 19:41 |
En de McDonalds mag gewoon open blijven natuurlijk ![]() ![]() | |
Bargehassus | maandag 22 april 2024 @ 19:44 |
Nee, ik ben niet zo slim. | |
ACT-F | maandag 22 april 2024 @ 19:46 |
Het zal mij een worst wezen ![]() ![]() | |
Un_Chien_Andalou | maandag 22 april 2024 @ 19:46 |
ik heb dat ook | |
Bargehassus | maandag 22 april 2024 @ 19:48 |
Small minds think alike. ![]() | |
Kip_Frites_Appelmoes | maandag 22 april 2024 @ 19:49 |
In plaats van rookworst kunnen ze het dan toch kookworst noemen? | |
Bargehassus | maandag 22 april 2024 @ 19:53 |
Rookworst. Zonder r en met k kookworst!
| |
VaderVanJezus | maandag 22 april 2024 @ 20:06 |
Ik dacht dat de hema worst weldegelijk gerookt wordt? | |
xpompompomx | maandag 22 april 2024 @ 20:10 |
Als niet-roker denk zelfs ik dat je beter tabak kan roken dan rookworst. | |
dikkedaniel | maandag 22 april 2024 @ 20:11 |
had net toevallig een rookworst op. Ik zal hem zo wel weer uitkotsen dan | |
Bargehassus | maandag 22 april 2024 @ 20:12 |
Waarom zou je rookworst nog roken? ![]() | |
xpompompomx | maandag 22 april 2024 @ 20:12 |
Je kan beter wiet roken, daar word je tenminste nog stoned van. | |
Oud_student | maandag 22 april 2024 @ 20:18 |
Dat mag niet, varkens moeten vrij kunnen rondlopen ![]() | |
Oud_student | maandag 22 april 2024 @ 20:20 |
Gemeld bij de EU worst politie ![]() | |
Jed1Gam | maandag 22 april 2024 @ 20:28 |
Scjvb | maandag 22 april 2024 @ 20:56 |
Er zijn wel meer producten die minder gezond zijn en gewoon over de toonbank (blijven) gaan hoor. ![]() In dit geval zou 'kritisch kijken' wel degelijk tot betutteling leiden imo. Tenminste, als deze producten per 1 juli daadwerkelijk verboden zijn. Als het nodig wordt geacht is waarschuwen nog best redelijk te noemen, maar laat de consument lekker zelf kiezen. ![]() Het is telkens weer wat anders; eerder de sigaretten, intussen nog 'n aantal andere dingen. De 'taboelijst' wordt op meerdere punten al steeds en steeds langer. ![]() Wat mag er straks nog wel? ![]() | |
Raw85 | maandag 22 april 2024 @ 20:57 |
puni chappen | |
Za | maandag 22 april 2024 @ 21:37 |
Niemand treurt om ham, BBQ saus, borrelnootjes zalm? Het zijn niet alleen de worsten. Maar misschien wordt het nog gewoon 10 jaar gedoogd. Alhoewel: De resultaten van het onderzoek naar rookaroma zijn zo schokkend dat rookaroma verboden moet worden, stelt de Europese Commissie. Gerookt paprika poeder bv zoals van La Chinata is een prima alternatief (houtgerookt, veel chef koks gebruiken dit), ontzettende rooksmaak, dus verdwijnen zal er niets. | |
torentje | maandag 22 april 2024 @ 21:40 |
Consumenten liggen liever niet energieloos/lusteloos in een ziekbed, veroorzaakt door het eventjes niet opletten bij het inkopen van voedsel. Daarbij, vergif zou men weleens mogen weghouden bij de jongere generaties, zodat Nederland een jonger en krachtig en fit leger zou krijgen. | |
TigerXtrm | maandag 22 april 2024 @ 22:05 |
Oke wacht, dus als je een worst rookt boven een vuur met echte rook mag het wel... ...maar als je de rook opvangt in water, schadelijke stoffen er voor het grootste deel uitfiltert en het in voeding stopt dan is het ineens schadelijk en moet het verboden worden ![]() | |
Immerdebestebob | maandag 22 april 2024 @ 22:15 |
Zonder r van rook is het ookworst. | |
HSG | maandag 22 april 2024 @ 22:18 |
Waarom? | |
Pendule | dinsdag 23 april 2024 @ 09:00 |
Vuile smerige linkse teringbende weer in Brussel. | |
Xylos | dinsdag 23 april 2024 @ 09:04 |
Genetisch gemanipuleerd en bespoten met gif zeker? ![]() | |
Gimmick | dinsdag 23 april 2024 @ 23:59 |
Ik dacht dit raakt mij niet, blijken ook gerookte amandelen er onder te vallen. Fuckers. Overigens was ik in de veronderstelling dat liquid smoke minder schadelijk was dan echt roken. In onderstaand filmpje wordt een studie aangehaald die dat aantoont. Ook het thuisexperiment is best interessant. Zo onnatuurlijk hoeft het niet te zijn. Ik kan mij bij overconsumptie van rookworsten ook niet voorstellen dat het rook aroma je de das om doet. Dat zou toch eerder het verzadigd vet, zout en nitriet zijn. | |
Nebelwerfer | woensdag 24 april 2024 @ 00:18 |
Puur natuur asbak is een slok uit een flesje die al een hele avond dienst doet als zijnde een asbak. | |
Farenji | woensdag 24 april 2024 @ 00:27 |
Kun je keelkanker van krijgen. | |
Za | woensdag 24 april 2024 @ 01:43 |
Vandaag D-Day. | |
BertV | woensdag 24 april 2024 @ 08:10 |
De volgende stap is het verbieden van natuurlijk gerookte producten. Je weet wat ze er dan uitklappen als reden; "want daar is helemaal geen controle op de hoeveelheid schadelijke stoffen". | |
Dutchguy | woensdag 24 april 2024 @ 08:43 |
Vanaf nu rookworsten roken in biomassa centrales. ![]() | |
Litpho | woensdag 24 april 2024 @ 08:48 |
Brexit was maar net op tijd om deze ontoelaatbare invasie van culinaire privacy te voorkomen. | |
DjVero | woensdag 24 april 2024 @ 15:05 |
Hmm....daar zouden ze een Netflix-serie van moeten maken! | |
ReplaR | woensdag 24 april 2024 @ 15:10 |
Die gaat hetzelfde als de film snowpiercer worden alleen het sneeuw is dan zwart ipv wit. | |
Tourniquet | woensdag 24 april 2024 @ 18:45 |
HEMA-worst bevat geen rookaroma, volgens de HEMA: https://corporate.hema.com/over-onze-rookworst-die-wordt-gerookt/
| |
Discombobulate | woensdag 24 april 2024 @ 18:47 |
De dosering maakt het gif natuurlijk. Maar dan mogen gerookte paling en zalm straks ook niet meer? | |
golfer | woensdag 24 april 2024 @ 18:48 |
Het besluit is genomen: Rookworst mag niet meer worden gemaakt met rookaroma, EU stelt verbod in Het gebruik van verschillende rookaroma's in producten wordt op termijn verboden omdat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. Dat is de uitkomst van een stemming in het EU-comité voor voedselveiligheid. Het besluit betekent dat die stoffen straks niet meer mogen worden gebruikt bij de productie van bijvoorbeeld rookworsten, rookkaas, en andere producten met een rooksmaak, zoals nootjes of sauzen: De rookaroma's waren in de EU toegelaten voor een periode van tien jaar, maar die termijn wordt dus niet verlengd. Wel komt er een overgangsperiode van een aantal jaar, zodat producenten de tijd krijgen om alternatieven te vinden. Het besluit volgt op een advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, de EFSA. Die keek naar acht rookaroma's en concludeerde dat zes daarvan zogeheten genotoxische stoffen bevatten. Dat zijn stoffen die schade kunnen toebrengen aan het DNA, wat kan leiden tot bijvoorbeeld kanker. De Europese voedselwaakhond heeft niet onderzocht hoe groot de kans is dat de consumptie van rookaroma's leidt tot schade aan de gezondheid. Verder tekent de EFSA aan dat het ook afhangt van factoren als eetgewoonten en lichaamsbouw. Daarnaast nemen de deskundigen bij de inschatten van risico's het zekere voor het onzekere. Dat betekent dat ze, in hun eigen woorden, uitgaan van worstcasescenario's. Bij de andere twee van de acht rookaroma's kunnen schadelijke gezondheidseffecten niet worden uitgesloten, zegt de Europese voedselwaakhond. | |
Kip_Frites_Appelmoes | woensdag 24 april 2024 @ 18:54 |
Nu die rookaroma's op termijn verboden worden, kunnen de producenten ook gewoon het gebruik van die rookaroma's langzaamaan afbouwen zonder een alternatief ervan in de plaats te zetten, in die zin dat er bijvoorbeeld steeds minder ervan in een rookworst verwerkt wordt. Omdat de smaak van de rookworst dan maar langzaam verandert, zal de consument het niet merken. | |
Gunner | woensdag 24 april 2024 @ 18:55 |
Worstcasescenario | |
koffiekoekjes | woensdag 24 april 2024 @ 19:55 |
Is "ambachtelijk" gerookt beter dan rookaroma's? Misschien dat we straks betere producten krijgen
| |
golfer | woensdag 24 april 2024 @ 20:20 |
Ja, die woordgrap stond al in het bericht. | |
Gunner | woensdag 24 april 2024 @ 20:23 |
Ja dat had ik wel gezien ![]() | |
Rostrup | woensdag 24 april 2024 @ 20:38 |
De beste remedie. De. | |
Za | woensdag 24 april 2024 @ 20:50 |
De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd. Al lange tijd werd vermoed dat Hema de rookworsten in Oss liet maken, maar dat is nu dan echt zeker. Geschreven door In 2007 klapte een werknemer van Unox, een dochteronderneming van Unilever, uit de school. Hij zei uit wraak vanwege de voorgenomen bezuinigingen dat de worst uit Oss kwam. Unilever en Hema ontkenden dat toen. Vier oud-werknemers bevestigen nu dat de worst toch uit Oss komt. Dit blijkt ook uit een interne presentatie [.pptx, 3,34 MB], die in handen is van website De Osse Groei. Daarin staat vermeld dat Unox in opdracht van Hema werkt. Andere behandeling Hoewel de vleesverwerker ook rookworsten onder eigen naam produceert, zijn die naar verluidt niet hetzelfde als de worsten van de Hema. De eigen worsten ondergaan namelijk een andere behandeling, stellen de voormalige werknemers. Zo worden de Hema-worsten gerookt, terwijl de Unox-variant kunstmatig rookaroma krijgt toegediend. Hema en Unilever willen inhoudelijk niet reageren. Unilever verwijst naar Hema, dat ook niet wil ingaan op het nieuws. Wel zegt een woordvoerder dat de duizenden producten van het concern bij diverse fabrieken wereldwijd worden gemaakt. "De rookworst is een versproduct, en komt inderdaad uit Nederland." https://www.omroepbrabant(...)toch-van-unox-in-oss Dus wel uit de Unox fabriek, maar: De volgende stap maakt de HEMA worst uniek en wordt doorgevoerd in de hele HEMA rookworst geschiedenis: de worst wordt gerookt in een rookkast met de rook van beuken- en eikenhout. Een heel rookproces van begin tot eind duurt wel zeven uur. Door dit proces krijgen de worsten hun typische kleur, geur en smaak. https://www.hema.nl/geschiedenis/rookworst Een proces van maarliefst 7 uur, met echte rook van eiken en beukenhout, en dat voor die prijs. Een andere Unox medewerker claimt hetzelfde proces, dezelfde massa, dezelfde receptuur. (iets andere smaak wegens pasteurisatie) [ Bericht 3% gewijzigd door Za op 24-04-2024 20:59:05 ] | |
Za | woensdag 24 april 2024 @ 21:03 |
Al sinds 1936 worden onze rookworsten ambachtelijk bereid en zeven uur gerookt boven een vuurtje van beuken- en eikenhout. De receptuur van onze rookworst is uniek voor HEMA. Met een lekker knapperig velletje en sappig vlees. https://www.hema.nl/inspiratie/eten-en-drinken/vers-bij-hema Iemand liegt, ik denk de Hema. | |
Za | woensdag 24 april 2024 @ 21:05 |
Btw, er komt een overgangsperiode van een paar jaar. | |
Rostrup | woensdag 24 april 2024 @ 21:10 |
Dus in het (onwaarschijnlijke?) geval dat glyfosaat over 10 jaar eindelijk verboden wordt komt er ook alsnog eerst een overgangsperiode van een paar jaar? | |
111210 | woensdag 24 april 2024 @ 21:12 |
Beetje zoals El Hoyo | |
Za | woensdag 24 april 2024 @ 21:46 |
Overgangsperiode. Geen verbod per juli, maar over een paar jaar mag het niet meer. | |
#ANONIEM | woensdag 24 april 2024 @ 21:59 |
Komt mijn zelf gerookte smokey spareribs van de bbq ook in gevaar ?? | |
Zelva | woensdag 24 april 2024 @ 22:07 |
Gebruik je rookaroma's uit de fabriek? Dan wel ja. | |
Zelva | woensdag 24 april 2024 @ 22:10 |
Klinkt niet als echt roken, maar als een methode waarbij het rookaroma live wordt gemaakt en direct toegevoegd. | |
EmptyBox | woensdag 24 april 2024 @ 22:11 |
Vermalen exoskeletten van kleine insecten met al hun ingewanden darmen poep is natuurlijk allemaal goed. | |
Za | woensdag 24 april 2024 @ 22:24 |
Eens. | |
111210 | woensdag 24 april 2024 @ 22:31 |
Er staat dat de worst 7uur gerookt wordt, dat lijkt mij toch gewoon echt roken zoals het bedoeld is? | |
VaderVanJezus | woensdag 24 april 2024 @ 22:33 |
Waarom zou je dat doen? Bij een offset smoker rook je ook indirect. | |
Red_85 | woensdag 24 april 2024 @ 23:02 |
Zoals boven uitgelegd. Een offset smoker. Zoek maar. Het is een soort van kast aan de bbq waarin het smeulende vuur zit. De rook en warmte die gegenereerd wordt, gaat via een kanaal naar de 'grote' kamer waar het vlees is. Die kamer vult zich vanzelf en zo wordt het vlees gegaard. Denk dat je dit ook makkelijk op grote schaal kan toepassen. Voordeel is, is dat als er brandstof bij moet, je niet het rook- en garingsproces hoeft te verstoren. Volgens mij worden gerookte vissen zoals makrelen en palingen ook op die manier gerookt. Is ook gewoon een prima manier. Zelf rook ik mn vlees op de bbq 'gewoon' in mn ketelbbq waar het hout, vuur en vlees in dezelfde kamer zit. | |
Za | woensdag 24 april 2024 @ 23:06 |
Volgens de Hema hangen ze boven een vuurtje: Al sinds 1936 worden onze rookworsten ambachtelijk bereid en zeven uur gerookt boven een vuurtje van beuken- en eikenhout. De receptuur van onze rookworst is uniek voor HEMA. Met een lekker knapperig velletje en sappig vlees. https://www.hema.nl/inspiratie/eten-en-drinken/vers-bij-hema | |
Red_85 | donderdag 25 april 2024 @ 00:11 |
Roken doe je sowieso niet boven een vuur. Dat doe je boven iets dat smeult. Anders grill je het. Marketing bullshit van een paar kantoorkutjes. | |
Gia | donderdag 25 april 2024 @ 11:10 |
Zie het er nog van komen dat de EU dit ook gaat verbieden als handelswaar. Wat je zelf met je smoker rookt in je achtertuin, kunnen ze niet zoveel tegen doen. Tenzij....tenzij, er een totaal verbod op het produceren van rook, d.m.v. hout(skool) komt. Dan zijn we fucked! | |
Managarm | donderdag 25 april 2024 @ 11:23 |
Ach, dweilen met de kraan open. Ze verzinnen vast wel een ingrediënt wat goedkoper is, maar nog slechter voor de gezondheid, maar dat nog niet verboden is. | |
mvdejong | donderdag 25 april 2024 @ 11:45 |
En dan klaagt een grote Amerikaanse multinational (eventueel geholpen door het schuiven van wat bankbiljetjes naar EU-vertegenwoordigers), en dan wordt het nog met vele jaren uitgesteld (zoals glyfosaat). | |
Gia | donderdag 25 april 2024 @ 11:47 |
Suiker is ook heel ongezond, evenals zout, zeker als je het met de zoutpot nog eens extra toevoegt. Wanneer wordt dat verboden? Eigenlijk zou je alleen onbewerkt voedsel mogen eten. Vlees, als je het niet meer zou mogen roken of grillen, bakken in een pan met zoutloze roomboter, of garen in een oven. (Liefst helemaal geen vlees, natuurlijk, daarvoor in de plaats insecten, maar niet gefrituurd. Frituren is ongezond) Groenten het liefst rauw, of gestoomd, zeker niet te lang koken. Aardappelen gekookt, puree of bakken in roomboter. Zeker niet frituren. Rijst alleen volkoren of zilvervlies, anders veel te veel bewerkt. Pasta's, tja, als er iets bewerkt is, is het pasta wel, kan echt niet meer. Alcohol natuurlijk ook in de ban, evenals frisdrank met suiker, koffie en thee (tenzij vers van de plant) Snacks voor bij de tv? Snoepgroente, blokje vetarme kaas, ongezoute pinda's en noten, stukjes vers fruit. | |
Red_85 | donderdag 25 april 2024 @ 12:43 |
Breng ze niet op ideeën. Bbq's verbieden.. dan ben ik er klaar mee en ga ik stoppen met alleen commentaar leveren. Denk dat dat er niet van komt want veel cultureel erfgoed is beschermd en veel heeft te maken met eten waarbij houtrook gebruikt wordt. Zie het niet snel gebeuren. | |
Red_85 | donderdag 25 april 2024 @ 12:45 |
Terwijl daar veel grotere bizardere effecten op gemeten zijn. Zie zembla van 2/3 weken terug. Een corrupte bende in brussel. | |
Red_85 | donderdag 25 april 2024 @ 12:47 |
Genieten en lol in het leven. Verbieden!!!! | |
Gia | donderdag 25 april 2024 @ 13:22 |
Er wordt in den lande toch al erg veel geklaagd over de rook van de BBQ van de buren. Ik heb aan een kant een buurvrouw (Sinti, geloof ik) die graag, met veel familie, bbq't. Ik vind dat lekker ruiken en ook de muziek vind ik niet erg. Gezellig, wat reuring in de buurt. Aan de andere kant heb ik een buurman die bij de geringste rook in zijn neus al aan de voordeur staat, met de vraag of we aan het bbq-en zijn, want hij heeft er last van. En dan hebben wij nog een Weber, waar de deksel op gaat! Overweeg nu een plancha grill te kopen. Die stook je op hout en is open. Kun je gezellig met je visite omheen staan en je vlees en groenten garen op de plaat. Overigens twijfelen we voor achter in de tuin, blokhut is rot, tussen een Finse grill kota en een gewone overkapping. | |
Gia | donderdag 25 april 2024 @ 13:23 |
Ja, ze zijn helemaal zot!! | |
Mylene | donderdag 25 april 2024 @ 17:04 |
Hoe zit het dan met de vegetarisch variant? | |
Za | donderdag 25 april 2024 @ 20:18 |
Zelfde. | |
suijkerbuijk | donderdag 25 april 2024 @ 20:37 |
Vrouwen die een blowjob geven kunnen ook keelkanker krijgen Helaas lekkere dingen zijn vaak niet gezond dus. https://www.linda.nl/lifestyle/gezondheid/keelkanker-door-hpv/ Maar de waarheid. Tegenwoordig krijg je overal kanker van. Dus waarom nog druk om gaan maken. | |
golfer | donderdag 25 april 2024 @ 20:43 |
Precies. Ik heb al 2 soorten kanker, dus blijf ik gewoon rookworst eten. | |
brokjespoes | vrijdag 26 april 2024 @ 01:02 |
Vegetarische varianten mogen maximaal 0,25 drooggewicht aan droge stof van dierlijke oorsprong bevatten. Omdat er tevens sprake is van consumentenbedrog zal de hoofdverantwoordelijke standrechtelijk en ter plaatse worden geëxecuteerd. De maatregel gaat in op 31 september 2025. |