abonnement Unibet Coolblue
pi_213068364
Door een toenemend tekort aan drinkwater in Nederland moest Vitens al 45 bedrijven nee verkopen toen zij een aansluiting vroegen. Dat is fors meer dan twee jaar geleden, toen het waterbedrijf geschrokken constateerde dat het vijf bedrijven in Twente helaas moest weigeren als klant. ‘Het is een crisis in slow motion’, zegt Jelle Hannema, de terugtredend bestuursvoorzitter van Nederlands grootste drinkwaterbedrijf.

Vitens vreest ook dat het de eerste nieuwbouwwijken geen drinkwater meer kan leveren. Hannema wijst ze zonder aarzelen aan op de kaart. ‘Hier, in Amersfoort en omgeving bij de Randmeren hebben wij nu niet voldoende drinkwater voor de geplande woningen.’ Zijn vinger schuift naar het oosten: ‘Datzelfde geldt voor nieuwbouw rond Enschede en Hengelo.’

Oorzaken van de tekorten zijn bijvoorbeeld periodiek onvoldoende aanvoer, of te veel en te snelle afvoer van overtollig water, te veel beregening voor de landbouw en toenemende verdamping door de opwarmende natuur. Allemaal gevolgen van klimaatverandering. Maar ook de vraag naar water neemt toe.

‘Nijpend’ noemt Hannema de situatie. En het dreigt erger te worden. Binnen zes jaar heeft vrijwel heel Nederland acuut drinkwatertekort, berekende brancheorganisatie Vewin. Alleen Zeeuws-Vlaanderen en een stukje Zuid-Holland hebben nog even geen zorgen.



Eerste levensbehoefte
‘Drinkwater is wel een eerste levensbehoefte hè’, zegt de Vitens-voorman over de urgentie. Dat waterland Nederland te weinig water heeft, kon Hannema niet bevroeden toen hij tien jaar terug bij Vitens begon. ‘Het kantelpunt was 2018, de eerste droge zomer. Daarna heb ik ’s nachts wel eens wakker gelegen of iedereen wel genoeg water kon krijgen.’

Hoeveel mensen watertekort aanvullen door zelf grondwater op te pompen, weten instanties in Nederland niet. ‘Miljoenen kubieke meters grondwaterverbruik zijn niet in beeld bij overheden en waterschappen. We vliegen blind. Ons grondwatersysteem is out-of-control’, zegt Hannema.

Mest, gif en pfas
Vitens haalt zijn drinkwater uit grondwater. In Midden-Nederland ligt dat op zo’n honderd meter diepte. Maar op de hoge zandgronden in het oosten ligt die krimpende watervoorraad soms maar veertig meter onder het oppervlak. Dus dichter bij bedreigingen als mest, bestrijdingsmiddelen en pfas.

Om de kwaliteit, maar vooral — ‘onze grootste zorg’ — de kwantiteit van het drinkwater op orde te houden, is ‘een schaalsprong’ van investeringen door Vitens noodzakelijk, aldus Hannema. Van ¤224 mln vorig jaar naar ¤646 mln in 2033. Om de acute knelpunten op te lossen, nieuwe winlocaties voor de langere termijn te ontwikkelen en ook nog ‘de spaghetti’ van vijftig tot honderd jaar oude infrastructuur te vervangen.

Bestuurlijke verlamming
Een grote hinderpaal vindt Hannema ‘de bestuurlijke verlamming die we ook van andere terreinen kennen’. Medebestuurders bewijzen volgens hem lippendienst aan de strijd tegen het watertekort. ‘Maar er gebeurt onvoldoende.’ Hij ziet een parallel tussen het drinkwatertekort en de al jaren van tevoren aangekondigde overbelasting van het stroomnet die desondanks niet werd voorkomen.

Een voorbeeld van bestuurlijk onvermogen is volgens Hannema de situatie in Utrecht. Vitens wint bij Groenekan vijf miljoen kuub water, heeft vergunning voor tien miljoen kuub, maar krijgt nog geen toestemming voor uitbreiding van de productie.

Het drielandenpunt bij Eemdijk
Nog zo een: Vitens wil graag extra capaciteit bij Eemdijk, ‘op het drielandenpunt van de provincies Gelderland, Flevoland en Utrecht’ inzetten. Utrecht vindt dat goed. ‘Maar Flevoland is bang voor verdroging door verstoring van de grondwaterstroom uit de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug.’

Wat meer samenwerking voor de publieke zaak zou veel schelen, verzucht Hannema. Vitens probeert een goed voorbeeld te geven met het plan om ondanks het klemmende watertekort tientallen kleine, verouderde winlocaties op de verdrogende zandgronden te sluiten.

Winst nodig om te investeren
Het zou volgens de Vitens-topman ook helpen als demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de motie-Grinwis zou uitvoeren waardoor Vitens tijdelijk iets meer rendement mag maken om aan het eigen vermogen te kunnen toevoegen. Dan kan Vitens goedkoper bij de bank lenen om te investeren. ‘Kost de consument gemiddeld slechts ¤7 tot ¤10 per jaar meer.’

Leidingwater van Vitens kost nu ¤1,04 per duizend liter. Is dat niet te goedkoop, want daarvoor draait toch niemand de kraan dicht? ‘Voor minima telt dat wel degelijk’, weet Hannema. ‘Maar de mogelijkheid dat grootverbruikers meer betalen, laat het ministerie nu wel onderzoeken.’

Funderingsschade en grondwaterwinning
Waterwinning staat ook onder druk door een toenemend aantal schadeclaims. Vitens houdt er bijvoorbeeld rekening mee enkele tientallen huiseigenaren in het Twentse wingebied Hammerflier funderingsschade te vergoeden als onafhankelijk is vastgesteld dat die het gevolg is van waterwinning. Vitens kan hier de vergunde maar nog onbenutte winningsruimte niet uitbreiden, vanwege het risico op bodemdaling.

Met 3000 boeren heeft Vitens een regeling voor droogteschade. Vitens wil daarin ‘correct’ zijn. ‘De boeren zijn onze buren. Als er schade is, moet je dat op een nette manier afwikkelen’, zegt Hannema. ‘Wij willen daarbij niet in een onderhandelingssituatie komen.’

Sommige boeren zijn ontevreden over de compensatie door Vitens. Stichting Droogteschade Waterwinning (SDW) heeft namens een groep agrariërs een dagvaarding voor een massaschadeclaim over ¤28 mln per jaar verstuurd naar Vitens en zeven andere drinkwaterbedrijven. De claimstichting wil schadeuitkeringen niet meer laten afhangen van de lokale situatie, maar veralgemeniseren. Hannema noemt dat ‘ruw en onzorgvuldig’.

Meloen wegslikken
Om het watertekort op te lossen, is volgens Hannema ‘een grootschalige herinrichting van Nederland’ nodig. Het wordt een hele klus alle overheden, ondernemers, boeren en burgers met de neus in dezelfde richting te krijgen, verwacht hij. Dat wordt zijn nieuwe bestuurlijke taak bij Vitens nu hij daar stopt als bestuursvoorzitter. De dagelijkse leiding neemt Tjeerd Roozendaal over.

Zijn nieuwe taak bij Vitens zal veel ‘diplomatie’ vergen, weet Hannema. ‘Want men zal een meloen moeten wegslikken om te zorgen dat drinkwater echt beschikbaar blijft.’ Een watermeloen, bedoelt Hannema.

Aanval van ‘statelijke actoren’ op Vitens
De computersystemen van Vitens zijn ‘dagelijks’ doelwit van aanvallen, zegt vertrekkend bestuursvoorzitter Jelle Hannema. ‘De aanvallers zijn criminelen, maar ook statelijke actoren’. Die laatste term duidt veelal op hackers verbonden aan de Chinese en Russische overheid. ‘Het klinkt raar, maar dat maakt voor ons eigenlijk niet zoveel uit’, zegt Hannema. ‘We moeten gewoon de boel op orde hebben.’ De nutssector in Europa en Noord-Amerika is de laatste tijd vaker aangevallen. Dat hoeft niet per se gericht te zijn op het lamleggen van de organisatie. ‘We zijn ook interessant door de grote hoeveelheid aan persoonsgegevens’, zegt Hannema. ‘We moeten vooral up to date zijn met cyberveiligheid. Als we gehackt worden, hebben we scenario’s waardoor we de bedrijfsvoering en klantgegevens veilig kunnen stellen. We oefenen daarmee. De Inspectie Leefomgeving en Transport daagt ons daartoe ook uit. Wij hebben de middelen om onszelf te beschermen tegen die cyberaanvallen. Maar het kan een keer fout gaan.’



Na de stroom nu dus ook water waar we eens gaan nadenken als het eigenlijk te laat is, terwijl het bepaald geen zwarte zwaan is. Ben benieuwd of er nu wél actie ondernomen gaat worden, of dat het weer een hoop gepraat en gewijs wordt. Dat is een retorische vraag.

https://fd.nl/economie/15(...)en-volgen?gift=ontf6
Government is not the solution to our problem, government is the problem.
Far across the moonbeam I know that's who you are
pi_213068379
Drinkwater en nieuwbouwwijken uiteraard, copy/paste vernaggelt mijn Nederlands. Als iemand dat kan aanpassen graag. :)
Government is not the solution to our problem, government is the problem.
Far across the moonbeam I know that's who you are
  Moderator woensdag 3 april 2024 @ 09:13:45 #3
56843 crew  onlogisch
Forumbeest
pi_213068403
De vraag moet zijn; Wat doet Jelle momenteel met al dat regenwater wat de afgelopen maanden onophoudelijk uit de lucht is komen vallen???
Recordhouder aantal posts op één dag.
4045
onlogisch
pi_213068414
quote:
10s.gif Op woensdag 3 april 2024 09:13 schreef onlogisch het volgende:
De vraag moet zijn; Wat doet Jelle momenteel met al dat regenwater wat de afgelopen maanden onophoudelijk uit de lucht is komen vallen???
Het was inderdaad een bovengemiddeld natte winter.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
  Moderator woensdag 3 april 2024 @ 09:15:39 #5
56843 crew  onlogisch
Forumbeest
pi_213068424
quote:
15s.gif Op woensdag 3 april 2024 09:11 schreef nostra het volgende:
Drinkwater en nieuwbouwwijken uiteraard, copy/paste vernaggelt mijn Nederlands. Als iemand dat kan aanpassen graag. :)
Ik heb hem een beetje voor je aangepast. Maar veel meer tekens kunnen er niet meer bij de TT.
Recordhouder aantal posts op één dag.
4045
onlogisch
pi_213068515
Als we zo veel betalen aan nutsvoorzieningen en toch zijn er zoveel problemen, dan is er in de basis toch iets niet goed?

...ow wacht even. Ik weet het al.

Privatisering.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  woensdag 3 april 2024 @ 09:26:13 #7
12221 Tijn
Powered by MS Paint
pi_213068522
NOS heeft hier nu ook een artikel over: https://nos.nl/artikel/25(...)-bij-nieuwe-woningen

quote:
Vitens: mogelijk geen drinkwateraansluiting bij nieuwe woningen

Niet alleen nieuwe stroomaansluitingen staan onder druk, sommige bedrijven kunnen ook niet op het drinkwaternet worden aangesloten. Nieuwe woningen kunnen mogelijk eveneens niet meteen gebruik maken van drinkwater. Daarvoor waarschuwt drinkwaterbedrijf Vitens.

Het gaat om gebieden in Twente, rond Utrecht, Amersfoort, Den Haag en het noorden van Groningen, zegt vertrekkend topman Jelle Hannema van Vitens in het NOS Radio 1 Journaal. "In het ergste geval worden er huizen gebouwd en is er geen wateraansluiting. Het is een serieus vraagstuk."

Het waterbedrijf krijgt lastig vergunningen om grondwater te onttrekken voor de watervoorziening. In het kort komt het erop neer dat er watertekort is. Door de opwarmende natuur verdampt er meer water. Tegelijk neemt de vraag naar water toe, vooral in de zomer.

"Het systeem komt helemaal klem te staan", zegt Hannema. "Er is schaarste en dat zorgt voor een verlamming van het systeem."

Bij bedrijven is een aansluiting al langer een probleem. De afgelopen jaren is bij 45 bedrijven een drinkwateraansluiting afgewezen.
Wat een armoe :')
  woensdag 3 april 2024 @ 09:27:11 #8
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_213068527
quote:
10s.gif Op woensdag 3 april 2024 09:13 schreef onlogisch het volgende:
De vraag moet zijn; Wat doet Jelle momenteel met al dat regenwater wat de afgelopen maanden onophoudelijk uit de lucht is komen vallen???
Daar kunnen drinkwaterbedrijven zelf niet zo veel mee denk ik. Het eventueel vasthouden ervan is een zaak van de waterschappen. Er wordt door waterschappen de afgelopen jaren veel gewerkt aan waterbergingen (voornamelijk gericht op veiligheid trouwens, niet op (drink)watervoorziening) maar daar zit ook een limiet aan. Je kunt bijvoorbeeld het IJsselmeer niet tot het randje vol laten met water want er is ruimte nodig voor een mogelijke grote influx van water uit de rivieren. Hebben we een aantal maanden geleden nog gezien.

De winter is het probleem ook niet, de zomers worden heter en droger waardoor er op dat moment te weinig water is. Het water wat nu allemaal gevallen is is ook zo weer weg als we weer een tijdje droogte hebben in de zomer.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  Jaap van Dissel-award 2022 woensdag 3 april 2024 @ 09:31:09 #9
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_213068572
Ah... Daar is het jaarlijkse janktopic van Vitens weer :')
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  Jaap van Dissel-award 2022 woensdag 3 april 2024 @ 09:31:42 #10
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_213068580
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2022 12:20 schreef Red_85 het volgende:
Vitens, de jankmuilen onder de waterbedrijven.

Als ze ieder jaar een probleem hebben, waarom lossen ze het dan niet op en zoeken ze wel de pers op om ieder jankwissewasje?
Zeker druk leggen op de politiek om met publiek geld infrastructuur te willen laten aanleggen om vervolgens bij hetzelfde publiek meer geld te kunnen gaan vragen?

Ga je werk doen.
Dit dus.
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_213069005
Hoelang duurt het voordat dat opgelost is en hoeveel huizen kunnen hierdoor een aansluiting krijgen?
pi_213069330
Dan zullen we ons gedrag moeten veranderen.
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
  woensdag 3 april 2024 @ 11:18:06 #13
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_213069775
We hebben een heel IJsselmeer/Markermeer vol water. Hoe moeilijk kan het zijn?
pi_213069856
Vitens: mogelijk geen drinkwateraansluiting bij nieuwe woningen
Niet alleen nieuwe stroomaansluitingen staan onder druk, sommige bedrijven kunnen ook niet op het drinkwaternet worden aangesloten. Nieuwe woningen kunnen mogelijk eveneens niet meteen gebruik maken van drinkwater. Daarvoor waarschuwt drinkwaterbedrijf Vitens in het FD.

Het gaat om gebieden in Twente, rond Utrecht, Amersfoort, Den Haag en het noorden van Groningen, zegt vertrekkend topman Jelle Hannema van Vitens in het NOS Radio 1 Journaal. "In het ergste geval worden er huizen gebouwd en is er geen wateraansluiting. Het is een serieus vraagstuk."
Binnen zes jaar heeft vrijwel heel Nederland acuut drinkwatertekort, berekende brancheorganisatie Vewin.

MOGELIJK GEEN DRINKWATER AANSLUITING BIJ NIEUWE WONINGEN!
Kan dit de OP worden, of kan ik een aparte thread openen?
  woensdag 3 april 2024 @ 11:28:01 #15
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_213069911
Waarom gaat die Hannema niet gewoon zijn werk doen. Veel waterrijker dan ons land kun je bijna niet bedenken. Maar op een of andere manier blijft hij het pertinent zoeken op plekken waar het niet is.
  Moderator woensdag 3 april 2024 @ 11:31:27 #16
8781 crew  Frutsel
pi_213069940
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 10:38 schreef vipergts het volgende:
Dan zullen we ons gedrag moeten veranderen.
Gewoon moeten accepteren dat het met 16 miljoen mensen hier een keer vol is en dat we het daarmee moeten doen :)
pi_213070059
quote:
6s.gif Op woensdag 3 april 2024 11:31 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Gewoon moeten accepteren dat het met 16 miljoen mensen hier een keer vol is en dat we het daarmee moeten doen :)
De teller staat op bijna 18 miljoen ondertussen ;)

CBS Bevolkingsteller
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  woensdag 3 april 2024 @ 11:43:33 #18
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_213070078
Waterbedrijven netbeheerders

man man man ga eens wat doen
  woensdag 3 april 2024 @ 11:44:29 #19
38849 Notorious_Roy
Doomed since 1889
pi_213070087
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 11:43 schreef xzaz het volgende:
Waterbedrijven netbeheerders

man man man ga eens wat doen
Tja, net als electriciteit is water eigenlijk helemaal geen eerste levensbehoefte. Ik zie weinig reden om het beleid aan te passen
The hardware is just a box you buy only because you want to play Mario games - Yamauchi
Mr. Zurkon doesn't need bolts, his currency is pain
Roy-O-Rama | Backlog | Wish-list
pi_213070230
quote:
10s.gif Op woensdag 3 april 2024 11:44 schreef Notorious_Roy het volgende:

[..]
Tja, net als electriciteit is water eigenlijk helemaal geen eerste levensbehoefte. Ik zie weinig reden om het beleid aan te passen
Vroeger dronk men noodgedwongen bier omdat het water te vervuild was, misschien een ideetje.
Government is not the solution to our problem, government is the problem.
Far across the moonbeam I know that's who you are
  woensdag 3 april 2024 @ 12:10:42 #21
471559 Un_Chien_Andalou
Slicing up eyeballs
pi_213070378
Zit je dan in je tiny house zonder stroom en water, maar ja, je wilde toch al geen gezin stichten dus het maakt niet zo veel uit :+
got me a movie, I want you to know
slicing up eyeballs, I want you to know
pi_213070431
Misschien moeten we nog een paar datacenters bij plaatsen.
pi_213070473
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 11:28 schreef Hexagon het volgende:
Waarom gaat die Hannema niet gewoon zijn werk doen. Veel waterrijker dan ons land kun je bijna niet bedenken. Maar op een of andere manier blijft hij het pertinent zoeken op plekken waar het niet is.
Het gaat vooral over de kwaliteit van het water. Er is ontzettend veel water met nitraten, pfas of andere vervuiling. Water zonder vervuiling wordt schaarser en dat gaat wringen.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  woensdag 3 april 2024 @ 12:24:03 #24
502341 Rostrup
Je moet sterk zijn.
pi_213070498
Kan iemand me eindelijk eens uitleggen waarom de (Nederlandse) bevolking moet en zal groeien? En waarom de economische wetenschap niet om kan gaan met bevolkingskrimp?
Als je niet gewenst bent ga dan weg.
Verlaat hen voordat ze jou verlaten.
pi_213070511
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 12:15 schreef Maverick_tfd het volgende:
Misschien moeten we nog een paar datacenters bij plaatsen.
Dat lijkt mij geen probleem zolang die geen drinkwater gebruiken, lijkt me voor koeling ook niet zo van belang.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_213070533
Datacenters
Boeren
Immigratie
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
  woensdag 3 april 2024 @ 12:29:08 #27
502341 Rostrup
Je moet sterk zijn.
pi_213070547
quote:
16s.gif Op woensdag 3 april 2024 12:27 schreef FlippingCoin het volgende:
Datacenters
Boeren
Immigratie
Pfas (Schiphol, Chemours)
Lelieteelt
Als je niet gewenst bent ga dan weg.
Verlaat hen voordat ze jou verlaten.
pi_213070563
Wij zijn net Afrika.
Op woensdag 9 november 2016 06:02 schreef Anonymousz het volgende:
#superniger2020
  Moderator woensdag 3 april 2024 @ 12:37:02 #29
8781 crew  Frutsel
pi_213070626
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 11:41 schreef Digi2 het volgende:

[..]
De teller staat op bijna 18 miljoen ondertussen ;)

CBS Bevolkingsteller
Ja..helaas wel
pi_213070664
Het land moet stuk.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_213070670
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 12:24 schreef Rostrup het volgende:
Kan iemand me eindelijk eens uitleggen waarom de (Nederlandse) bevolking moet en zal groeien? En waarom de economische wetenschap niet om kan gaan met bevolkingskrimp?
Nederland is EU-lid en heeft open grenzen. Desondanks kan een overheid zoals die van Denemarken wel degelijk een selectief en restrictief migratiebeleid voeren, maar dat gaat in tegen de belangen van de corporate&politieke elite hier in Nederland.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_213070695
Lijkt de Sahara wel :')
pi_213070702
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 12:24 schreef Rostrup het volgende:
Kan iemand me eindelijk eens uitleggen waarom de (Nederlandse) bevolking moet en zal groeien? En waarom de economische wetenschap niet om kan gaan met bevolkingskrimp?
Kapitalismus, groeien of afsterven.
  woensdag 3 april 2024 @ 12:48:50 #34
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_213070722
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 12:41 schreef Weltschmerz het volgende:
Het land moet stuk.
We doen goede zaken met BBB ministers straks. Nog meer water naar beregening, geen rem op landbouwgif in water.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
  woensdag 3 april 2024 @ 13:01:04 #35
503043 Kukelecucktsju10
00001010010001110011011
pi_213070863
quote:
10s.gif Op woensdag 3 april 2024 12:58 schreef Harvest89 het volgende:
Geen probleem, Wilders gaat dit oplossen door moslims uit te zetten.
Zo krijgt het bedrijfsleven meer water.
Uitzetten gaat wat ver, maar met het wettelijk verbieden van de rituele reiniging kom je al een heel eind.
KAAS OVER BEEF, KAPSALON
pi_213070913
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 12:24 schreef Digi2 het volgende:

[..]
Dat lijkt mij geen probleem zolang die geen drinkwater gebruiken, lijkt me voor koeling ook niet zo van belang.
Ja maar dat doen ze dus (soms) wel. Dan gebruiken ze enorme hoeveelheden drinkwater én ze lozen het vaak te warm.
pi_213070925
Den Haag heeft het geprivatiseerd, de aandelen aan de provincies gegeven en de budgetten gehalveerd, want marktwerking maakt alles beter en goedkoper. Dus die nemen geen beslissingen. De provincies hebben geen geld. En de bedrijven maken liever nu winst dan te investeren in de toekomst.
pi_213070977
quote:
1s.gif Op woensdag 3 april 2024 13:06 schreef Maverick_tfd het volgende:

[..]
Ja maar dat doen ze dus (soms) wel. Dan gebruiken ze enorme hoeveelheden drinkwater én ze lozen het vaak te warm.
Dat is een stommiteit die we ons niet langer kunnen veroorloven.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  woensdag 3 april 2024 @ 13:21:06 #39
3542 Gia
User under construction
pi_213071034
quote:
10s.gif Op woensdag 3 april 2024 12:58 schreef Harvest89 het volgende:
Geen probleem, Wilders gaat dit oplossen door moslims uit te zetten.
Zo krijgt het bedrijfsleven meer water.
Hoeft niet, die vertrekken vanzelf wanneer ze een oproep voor dienstplicht krijgen.
En dan zijn ze al te laat, want dan is het al ontduiking van de dienstplicht.

Als ik hun was, zou ik nu al eieren kiezen voor mijn geld. Nederlanderschap opgeven en lekker naar mijn veilige land van afkomst!! O-) O-) O-)
pi_213071254
quote:
15s.gif Op woensdag 3 april 2024 12:48 schreef SEMTEX het volgende:

[..]
We doen goede zaken met BBB ministers straks. Nog meer water naar beregening, geen rem op landbouwgif in water.
Misschien dat Facebook ze even kan censureren in ruil voor die uiterst gunstige datacenter deals. Want is het natuurlijk wel heel belangijk dat wij hier de data-opslag voor Afrika doen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  woensdag 3 april 2024 @ 13:49:03 #41
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_213071362
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 12:20 schreef Digi2 het volgende:

[..]
Het gaat vooral over de kwaliteit van het water. Er is ontzettend veel water met nitraten, pfas of andere vervuiling. Water zonder vervuiling wordt schaarser en dat gaat wringen.
Dat kun je schoonmaken. Dus meneer kan gewoon zijn werk gaan doen. En als hij er geen geld voor heeft moet hij daar maar om vragen in plaats van dit apathische gedoe.
pi_213071416
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 13:49 schreef Hexagon het volgende:

[..]
Dat kun je schoonmaken. Dus meneer kan gewoon zijn werk gaan doen. En als hij er geen geld voor heeft moet hij daar maar om vragen in plaats van dit apathische gedoe.
Dat er aan het schoonmaken van het water nogal wat kosten zitten is 1 ding. Met een tekort aan arbeidskrachten kampen lijkt me het grotere probleem om dat schoonmaken snel te realiseren.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  woensdag 3 april 2024 @ 16:41:49 #43
502341 Rostrup
Je moet sterk zijn.
pi_213072730
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 13:49 schreef Hexagon het volgende:

[..]
Dat kun je schoonmaken. Dus meneer kan gewoon zijn werk gaan doen. En als hij er geen geld voor heeft moet hij daar maar om vragen in plaats van dit apathische gedoe.
Niet alles is makkelijk / betaalbaar schoon te maken. Misschien ook iets doen aan het voorkomen van vervuiling?
Als je niet gewenst bent ga dan weg.
Verlaat hen voordat ze jou verlaten.
pi_213072801
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 16:41 schreef Rostrup het volgende:

[..]
Niet alles is makkelijk / betaalbaar schoon te maken. Misschien ook iets doen aan het voorkomen van vervuiling?
Pfas is nogal 'persistent' dwz het is erg lastig af te breken. Dus ondanks het beperken van het gebruik zal dat heel lang zich blijven verspreiden zoals ook microplastics. Nitraten en bestrijdingsmiddelen komt vooral vanwege de industriële landbouw en veeteelt. Dat verdienmodel moet om meerdere redenen helemaal om, maar daar hebben de meeste boeren geen zin an.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  donderdag 4 april 2024 @ 10:06:08 #45
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_213080683
quote:
0s.gif Op woensdag 3 april 2024 16:47 schreef Digi2 het volgende:

[..]
Pfas is nogal 'persistent' dwz het is erg lastig af te breken. Dus ondanks het beperken van het gebruik zal dat heel lang zich blijven verspreiden zoals ook microplastics. Nitraten en bestrijdingsmiddelen komt vooral vanwege de industriële landbouw en veeteelt. Dat verdienmodel moet om meerdere redenen helemaal om, maar daar hebben de meeste boeren geen zin an.
Het stapelt zich ook in je lichaam, is kankerverwekkend, beinvloed je immuunsysteem en kan invloed hebben op een ongeboren kind. Het klinkt een beetje alsof we weer net zo naief zijn over PFAS als over asbest destijds. Lekker generaties die na ons komen verpesten met chemicalien.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_213081893
quote:
6s.gif Op woensdag 3 april 2024 11:31 schreef Frutsel het volgende:

[..]
Gewoon moeten accepteren dat het met 16 miljoen mensen hier een keer vol is en dat we het daarmee moeten doen :)
Of gewoon 15 kuub per persoon voor de huidige prijs elke kuub erboven 10 euro per kuub elke kuub eronder 5% korting op je rekening. En bij verspilling van water zoals ze in Duindorp doen want traditie de complete wijk een jaar lang afsluiten van water.
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
  donderdag 4 april 2024 @ 12:07:03 #47
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_213081960
Waarom moeten burgers lijden zolang er nog allerlei datacenters en landbouw het water opslurpen? Laat de rekening maar eens betaald worden door de grootverbruikers. Er hebben heel veel mensen heel erg lopen slapen door vergunningen te verlennen aan grootverbruikers.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_213082007
quote:
13s.gif Op donderdag 4 april 2024 12:07 schreef SEMTEX het volgende:
Waarom moeten burgers lijden zolang er nog allerlei datacenters en landbouw het water opslurpen? Laat de rekening maar eens betaald worden door de grootverbruikers. Er hebben heel veel mensen heel erg lopen slapen door vergunningen te verlennen aan grootverbruikers.
Tja, alles voor de economie hé. De meerderheid in ons land stemt toch echt zelf al jaren op partijen die groei van de economie als de grote god van het leven aanbidden waarvoor alles moet wijken. Met name de VVD en het CDA, maar ook D66 heeft hier een aandeel in, evenals de PvdA in mindere mate.
'De neiging rijke en machtige mensen te bewonderen, zelfs welhaast te aanbidden en mensen van arme of gewone komaf te verachten dan wel te negeren is de belangrijkste en meest universele oorzaak van de corruptie van ons morele besef' Adam Smith
pi_213133710
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2024 12:11 schreef Tomatenboer het volgende:

[..]
Tja, alles voor de economie hé. De meerderheid in ons land stemt toch echt zelf al jaren op partijen die groei van de economie als de grote god van het leven aanbidden waarvoor alles moet wijken. Met name de VVD en het CDA, maar ook D66 heeft hier een aandeel in, evenals de PvdA in mindere mate.
Maar ook hier is de veeteelt weer in grote mate de boosdoener.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  woensdag 10 april 2024 @ 11:08:36 #50
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_213156926
quote:
0s.gif Op woensdag 10 april 2024 10:55 schreef Straatcommando. het volgende:
Weet je wat pas grootverbruikers zijn? Fabrieken. Papierfabrieken bijvoorbeeld.
Dat weet ik, als je een stukje terug scrolled kun je ook precies zien hoe het totale gebruik verdeeld is.

quote:
Neemt niet weg dat ook consumenten wat meer op hun gebruik mogen worden gewezen maar dit is telkens the easy way out. Gas idem dito. Afval ook..
En in diezelfde post staat ook dat het totale verbruik de laatste 40 jaar amper veranderd is ondanks de sterk gestegen bevolkingsgroei, me dunkt dat de huishoudens daar al prima mee bezig zijn.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')