FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Zonnepanelen. Deel 51 - Waar we jaarlijks willen salderen
Leandradonderdag 25 augustus 2022 @ 13:15
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over *O*

In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

Wil je laten zien wat jouw zonnepanelen opgebracht hebben vandaag ?


Ook dat kan ! Graag zelfs !

Het heeft niet zoveel zin om te zeggen, vandaag heeft mijn systeem xx kWh opgeleverd.
Beter is het om het uit te drukken als kWh/kWp.

Een voorbeeld:

Ik heb 23 kWh opbrengst vandaag
Mijn totale vermogen aan wattpiek is : 4500 Wp.
Dat is 4,5 kWp aan vermogen

De formule is kWh/kWp

23 / 4,5 = 5,11 kWh/kWp :)
L6X73Kz.jpg

SPOILER
Een zonnepaneel of fotovoltaďsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaďsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m˛.

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.
kzaCUyo.jpg

SPOILER
Fotovoltaďsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.
KjrOyVB.jpg
SPOILER
Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.
gnQZ7WU.jpg
SPOILER
Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.
xnjf8Uf.jpg
SPOILER
Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).
evzSSUO.jpg
SPOILER
Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.

Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Een overzichtje van de diverse zonnepaneel installaties die FOK!'ers hebben vind je hieronder in de spoiler tag.
SPOILER
Arvensis: 12*375 Wp = 4500 Wp, O-W, met de lage zon schaduwvorming op 1 paneel, 40°
Bambino: 42*330wp = 13.860 Wp, 30x ZW 12x ZO
Bami: 10*360Wp = 3600Wp, ZWW, gedeeltelijke schaduw van dakkapel en airco, circa 35°
BroesWillems 20x445wp=8,9kWp 14x Op pannendak en 6x op platdak. Z. Wel veel schaduw van bomen.
CoolGuy: 29*300 = 4200 Wp O, 2700 Wp W, 1800 Wp Z
daNpy: 10x 350 Wp O 10x 365 Wp W, = 7150 Wp meeste op 30°
Deepfreeze: 3640 Wp Z, 45°
Densmee: 12*360Wp = 4320Wp Z, 30°
Elpis 12*325Wp = 3900 Wp , Z, 45°
Estate2: 2.36 kWp O-W, in winter veel schaduw, 2.5 kWp Z, iets schaduw.
Faraday01: 4050 Wp, ZW, 45°
freak1: 86*315 = 27.1 kWp ZZO, 54*465 = 25.1 kWp ONO, 24*465 = 11.2 kWp ZZO, totaal 63.4 kWp
Herkauwer: 28*290 = 8120 Wp - W - 11°
Greys 10x 365, waarvan 4 op Noord-west en 6 op Zuid-oost.
Ikweethetookniet: 14*260 = 3640 Wp Z, 35°
Jan_Onderwater 24*37Wp ZZW, 35° 7,7 kWh Accu
June: 12*300 = 3600 Wp W, 40°
Kreator: 10*365 = 3650 Wp Z, 10°
Leandra: 21*330 = 6930 Wp ZZW, 45°
Leolinedance: 30*170 Wp = 5100 Wp Z, 45°
Makrolon: 6680 Wp O, 6480 Wp W
MevrouwCactus: 9*380 = 3420 Wp Z, schaduw op 1 paneel
Monkyyy: 18*300 = 5400 Wp Z, 40°
NicolasJoy: 8*390 = 3120 Wp W, schaduw op 1 paneel.
NightDancert: 11*325 = 3575 Wp, ZO
Notorious_Roy 6 Panelen ZW
prld: 7*395 = 2765 Wp Z, 1 paneel heeft rond 4 uur schaduw, 45°
qajariaq 5*360 = 1809 Wp O + 4*360 = 1440 Wp W, 45°, west regelmatig schaduw in de winter.
ShoNuf: 3.685 Wp O, 4.020 Wp Z en 4.940 Wp N, 50°
Ridocar 10x375Wp, opstelling west, 32?, geen schaduw.
SKPM 14 x 320Wp = 4480 Wp, Zuid, 40 graden.
TheFreshPrince: 25*300 Wp ZZO, 11*300 Wp NNW, 16*300 Wp WZW, 16*300 Wp ONO, totaal 20.4kWp
Vanyel: 5000 Wp Z, 10°
Vonkenboer : 1620 Wp Z; platdak; gedeeltelijk schaduw
Zedi: 16*315 = 5.040 Wp, ZO
zoz: 1100 Wp O, 4744 Wp W

Bamidonderdag 25 augustus 2022 @ 13:30
Ik zit me vooral af te vragen of ik moet switched dan, als ik nu bij BudgetEnergie zit. Maar dan naai ik mezelf qua gasprijzen zo te zien, plus ik heb juist nu 'reserve' opgebouwd wat dan vervalt als ik nu naar een andere leverancier ga.
Zou natuurlijk qua gas bij BudgetEnergie kunnen blijven en voor elektra overstappen, maar dan nog veotl dat niet heel handig, precies op het moment dat we wel weer richting maandelijks verbruik ipv opbrengst gaan.

Ergens kan/wil ik niet geloven dat ze niet op de jaarrekening gewoon tegen elkaar afstrepen, of dat ik daar iig fatsoenlijk bezwaar tegen kan maken met behulp van mijn rechtsbijstand verzekering. Het hele punt van salderen verdwijnt wel een beetje als je het maandelijks doet.
ShoNufdonderdag 25 augustus 2022 @ 16:37
Budget
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 13:30 schreef Bami het volgende:
Ik zit me vooral af te vragen of ik moet switched dan, als ik nu bij BudgetEnergie zit. Maar dan naai ik mezelf qua gasprijzen zo te zien, plus ik heb juist nu 'reserve' opgebouwd wat dan vervalt als ik nu naar een andere leverancier ga.
Zou natuurlijk qua gas bij BudgetEnergie kunnen blijven en voor elektra overstappen, maar dan nog veotl dat niet heel handig, precies op het moment dat we wel weer richting maandelijks verbruik ipv opbrengst gaan.

Ergens kan/wil ik niet geloven dat ze niet op de jaarrekening gewoon tegen elkaar afstrepen, of dat ik daar iig fatsoenlijk bezwaar tegen kan maken met behulp van mijn rechtsbijstand verzekering. Het hele punt van salderen verdwijnt wel een beetje als je het maandelijks doet.
Budget rekent per maand af sinds 1 juli. Beter om z.s.m. bij die club weg te gaan en naar bijvoorbeeld Engie over te stappen, zij salderen wel jaarlijks.
Bamidonderdag 25 augustus 2022 @ 16:45
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 16:37 schreef ShoNuf het volgende:
Budget
[..]
Budget rekent per maand af sinds 1 juli. Beter om z.s.m. bij die club weg te gaan en naar bijvoorbeeld Engie over te stappen, zij salderen wel jaarlijks.
Maar dat is nu dan toch alsnog kut, want dan heb ik nu al mijn overschot bij hen opgebouwd en kut gesaldeerd en heb ik bij een andere partij vervolgens alsnog een giga maandbedrag omdat ik nu de maanden in ga zonder overschot. Wat een kakzooi dit.
Ambrosiusdonderdag 25 augustus 2022 @ 16:53
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 16:45 schreef Bami het volgende:

[..]
Maar dat is nu dan toch alsnog kut, want dan heb ik nu al mijn overschot bij hen opgebouwd en kut gesaldeerd en heb ik bij een andere partij vervolgens alsnog een giga maandbedrag omdat ik nu de maanden in ga zonder overschot. Wat een kakzooi dit.
Bij de nieuwe moet je dan ook zorgen dat je niet maandelijks saldeert, zolang je een jaar blijft maakt het niet uit wanneer je aan dat jaar begint.
Bamidonderdag 25 augustus 2022 @ 17:02
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 16:53 schreef Ambrosius het volgende:

[..]
Bij de nieuwe moet je dan ook zorgen dat je niet maandelijks saldeert, zolang je een jaar blijft maakt het niet uit wanneer je aan dat jaar begint.
Ook weer waar. Mehhh, ik ga er wel weer induiken dan. Kut budgetenergie.
We zitten qua variabel tarief bij hun niet slecht namelijk, en ik weet niet of we volgend jaar weer een overschot gaan hebben. Ik heb hier zo geen zin in. :'(
Speekselklierdonderdag 25 augustus 2022 @ 17:13
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 17:02 schreef Bami het volgende:

[..]
. Ik heb hier zo geen zin in. :'(
welkom in de nieuwe wereld. Alles maar dan ook alles is een studie.
CoolGuydonderdag 25 augustus 2022 @ 17:50
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 17:02 schreef Bami het volgende:

[..]
Ook weer waar. Mehhh, ik ga er wel weer induiken dan. Kut budgetenergie.
We zitten qua variabel tarief bij hun niet slecht namelijk, en ik weet niet of we volgend jaar weer een overschot gaan hebben. Ik heb hier zo geen zin in. :'(
Maar de kans op fratsen bij zo'n klein bedrijfje is gevoelsmatig wel groter dan bij een grote partij. Engie wijzigt 2x per jaar de prijzen (vooralsnog). Ik zit nu 2 jaar bij Engie, en heb toen ik het afsloot bewust alle kleinere partijen overgeslagen want er zijn een hoop cowboys en dat was me het risico niet waard.

Nu kan Engie natuurlijk ook gekke dingen gaan doen maar goed.
Estate2donderdag 25 augustus 2022 @ 19:13
Wij hebben normaal en daltarief en zonnepanelen is dat handig?
We wekken ongeveer al onze stroom zelf op dit jaar en zelfs nog iets meer..
lazinessdonderdag 25 augustus 2022 @ 19:24
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 19:13 schreef Estate2 het volgende:
Wij hebben normaal en daltarief en zonnepanelen is dat handig?
We wekken ongeveer al onze stroom zelf op dit jaar en zelfs nog iets meer..
Heb ik ook. Als je evenveel of meer opwekt als je verbruik maakt het echt geen mallemoer uit zolang je kan salderen.

Let alleen op dat je energiemaatschappij wel de verschillende tellers met elkaar wil salderen. Ik kwam er vorig jaar eentje die per soort tarief saldeerde en dat werkt voor mij niet.
Leandradonderdag 25 augustus 2022 @ 19:30
quote:
1s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 19:24 schreef laziness het volgende:

[..]
Heb ik ook. Als je evenveel of meer opwekt als je verbruik maakt het echt geen mallemoer uit zolang je kan salderen.

Let alleen op dat je energiemaatschappij wel de verschillende tellers met elkaar wil salderen. Ik kwam er vorig jaar eentje die per soort tarief saldeerde en dat werkt voor mij niet.
Nee idd, hier ook meer daltarief verbruik dan normaaltarief verbruik, en gezien je zonnepanelen primair tijdens normaaltarief energie opwekken moet je geen leverancier hebben die dal met dal en normaal met normaal saldeert.
Makrolondonderdag 25 augustus 2022 @ 20:07
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 16:53 schreef Ambrosius het volgende:

[..]
Bij de nieuwe moet je dan ook zorgen dat je niet maandelijks saldeert, zolang je een jaar blijft maakt het niet uit wanneer je aan dat jaar begint.
Dat maakt wel uit. Bami heeft nu bv al 2000 kWh overschot, als hij/zij nu overstapt word die 2000kwh afgerekend tegen teruglevertarief. Als bami bij de huidige leverancier blijft dan kan bami die 2000 kWh weer 'op maken' deze winter. Dan zijn die 200p kWh zon 40 cent waard afhankelijk van welk contract bami heeft.
Estate2donderdag 25 augustus 2022 @ 20:26
quote:
1s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 19:24 schreef laziness het volgende:

[..]

Let alleen op dat je energiemaatschappij wel de verschillende tellers met elkaar wil salderen. Ik kwam er vorig jaar eentje die per soort tarief saldeerde en dat werkt voor mij niet.
Hoe kom ik daar achter? Heb nu Coolblue Energie, nog twee jaar van drie jarig contract. Gelukkig nog vooroorlogse tarieven!
MaJodonderdag 25 augustus 2022 @ 21:00
We hebben zonnepanelen besteld *O* Nu alleen nog een half jaar wachten :')
MadMasterdonderdag 25 augustus 2022 @ 21:03
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:00 schreef MaJo het volgende:
We hebben zonnepanelen besteld *O* Nu alleen nog een half jaar wachten :')
Vanavond onze offerte ook getekend en dan ook meteen een nieuwe meterkast…
MaJodonderdag 25 augustus 2022 @ 21:06
quote:
7s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:03 schreef MadMaster het volgende:

[..]
Vanavond onze offerte ook getekend en dan ook meteen een nieuwe meterkast…
Goed bezig *O* Nieuwe meterkast hebben wij al, bij ons staat een nieuwe CV binnen afzienbare tijd op de planning. Vooral in combinatie met de vloerverwarming :)
MadMasterdonderdag 25 augustus 2022 @ 21:12
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:06 schreef MaJo het volgende:

[..]
Goed bezig *O* Nieuwe meterkast hebben wij al, bij ons staat een nieuwe CV binnen afzienbare tijd op de planning. Vooral in combinatie met de vloerverwarming :)
We waren al een jaar bezig met oriënteren en offertes opvragen, maar niemand die langs wilde komen om ter plekke aan te geven hoe alles binnenshuis zou gaan lopen, omdat dat wel enige beperkingen heeft.
Pas na tekenen van de offerte zou er dan iemand een keer langskomen.
Dat leek ons niet zo'n goed plan… 8)7

Maar goed, nu hadden we ineens 2 leveranciers binnen een week aan huis en toen was het nog slechts een kwestie van de offertes en de beoogde wijze van aanleggen beoordelen…
Speekselklierdonderdag 25 augustus 2022 @ 21:16
Weet er iemand of er al thuisaccu's zijn die laden/ontladen door dr slimme meter uit te lezen? ik zie er veel die werken met extra electronica of via de cloud.
MaJodonderdag 25 augustus 2022 @ 21:17
quote:
7s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:12 schreef MadMaster het volgende:

[..]
We waren al een jaar bezig met oriënteren en offertes opvragen, maar niemand die langs wilde komen om ter plekke aan te geven hoe alles binnenshuis zou gaan lopen, omdat dat wel enige beperkingen heeft.
Pas na tekenen van de offerte zou er dan iemand een keer langskomen.
Dat leek ons niet zo'n goed plan… 8)7

Maar goed, nu hadden we ineens 2 leveranciers binnen een week aan huis en toen was het nog slechts een kwestie van de offertes en de beoogde wijze van aanleggen beoordelen…
Wij zijn ook al even bezig met oriënteren :Y Eerst ingeschreven in een veiling van Eigen Huis en dat was op zich prima maar scheelde niet echt veel met reguliere prijzen. Toen iemand langs laten komen voor een offerte en nog een online opgevraagd. Die kwamen op hetzelfde neer maar ik had een beter gevoel bij het bedrijf dat langs was geweest (kleiner en persoonlijker) dan degene waarmee we alleen telefonisch hebben gesproken (groot bedrijf, echte bal en een beetje pusherig). We gaan nu voor een bedrijf uit de buurt met alleen maar goede recensies :)
Bamidonderdag 25 augustus 2022 @ 21:31
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 17:50 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Maar de kans op fratsen bij zo'n klein bedrijfje is gevoelsmatig wel groter dan bij een grote partij. Engie wijzigt 2x per jaar de prijzen (vooralsnog). Ik zit nu 2 jaar bij Engie, en heb toen ik het afsloot bewust alle kleinere partijen overgeslagen want er zijn een hoop cowboys en dat was me het risico niet waard.

Nu kan Engie natuurlijk ook gekke dingen gaan doen maar goed.
Ik vind BudgetEnergie geen echt kleine partij though. Engie ken ik niet, maar BudgetEnergie is echt al jaren op de markt en heeft in mijn verving best wel veel klanten.

Baal gewoon heel erg van dit maandelijks salderen, en dat ik er dan dus in moet gaan duiken waar ik heen moet en hoe ze daar salderen.
lazinessdonderdag 25 augustus 2022 @ 21:52
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:31 schreef Bami het volgende:

[..]
Ik vind BudgetEnergie geen echt kleine partij though. Engie ken ik niet, maar BudgetEnergie is echt al jaren op de markt en heeft in mijn verving best wel veel klanten.

Baal gewoon heel erg van dit maandelijks salderen, en dat ik er dan dus in moet gaan duiken waar ik heen moet en hoe ze daar salderen.
Ik heb bij Eneco, Greenchoice en Powerpeers gewoon op jaarbasis gesaldeerd de laatste jaren.
lazinessdonderdag 25 augustus 2022 @ 21:57
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 20:26 schreef Estate2 het volgende:

[..]
Hoe kom ik daar achter? Heb nu Coolblue Energie, nog twee jaar van drie jarig contract. Gelukkig nog vooroorlogse tarieven!
Kleine lettertjes lezen voordat je het contract aangaat en daarna nog een keer binnen 14 dagen als je het contract in je mail hebt. Binnen die 2 weken kan je er nog vanaf.

Ik weet niet meer welke partij dat vorig jaar was maar het stond wel gewoon in hun tekst over salderen op hun site.
Dus klik altijd door naar hun eigen site en lees hun standpunt over salderen voordat je via zo’n vergelijker een contract afsluit.

En je kan altijd de partij die je op het oog hebt hier even neergooien om ervaringen te polsen.
stinkiedonderdag 25 augustus 2022 @ 22:06
quote:
1s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 22:01 schreef BE het volgende:

[..]
Wij hebben nog een oude meter die gewoon terugdraait dus wij bedenken nu net ineens hoe ze dat eigenlijk gaan doen met variabele tarieven? :?
Zij kunnen onmogelijk zien in welke maand we wat verbruiken. :?
Stelt ze deze vraag ineens :?

Maar dat dus. Ik houd mijn verbruik per maand wel bij, maar hoe doet de leverancier dat zonder slimme meter? Ik lever op wat ik verbruik, dus op zich niet heel belangrijk, maar
Voor gas geld hetzelfde. Iemand enig idee?

Mss bij eindafrekening maar eens een maand overzicht vragen.
Estate2donderdag 25 augustus 2022 @ 22:07
quote:
1s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:57 schreef laziness het volgende:

[..]
Kleine lettertjes lezen voordat je het contract aangaat en daarna nog een keer binnen 14 dagen als je het contract in je mail hebt. Binnen die 2 weken kan je er nog vanaf.

Ja dat snap ik.

Meer dan onderstaande tekst kan ik niet vinden in contract en site. Geen info over piek en daltafief.
Maar mail gestuurd, hopelijk daarop iets meer info.

quote:
De door u teruggeleverde en verbruikte hoeveelheid elektriciteit mag u (bij kleinverbruik) op jaarbasis tegen elkaar
wegstrepen. Dat noemen we salderen. U betaalt dus alleen voor uw netto verbruik per jaar. Indien u netto meer elektriciteit
heeft teruggeleverd dan verbruikt (dus een overschot aan teruglevering), dan wordt de extra teruggeleverde elektriciteit door
ons vergoed tegen het teruglevertarief. We verwerken en verrekenen uw volledige teruglevering op de jaar- of eindnota.
Debsterrvrijdag 26 augustus 2022 @ 08:30
Ze komen hier over een half uurtje langs voor opname van offerte :)
Speekselkliervrijdag 26 augustus 2022 @ 08:44
quote:
1s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 22:06 schreef stinkie het volgende:

[..]
Stelt ze deze vraag ineens :?

Maar dat dus. Ik houd mijn verbruik per maand wel bij, maar hoe doet de leverancier dat zonder slimme meter? Ik lever op wat ik verbruik, dus op zich niet heel belangrijk, maar
Voor gas geld hetzelfde. Iemand enig idee?

Mss bij eindafrekening maar eens een maand overzicht vragen.
ze rekenen het uit op basis van gemiddelde. Bij halfjaarlijkse tariefwijziging stond er vroeger dat de tussenstand geschat was.

ik heb daar nog wel eens ruzie over gemaakt.

ik ben wel benieuwd hoe je anno 2022 met zonnepanelen, warmtepompen en accu's denkt een gemiddelde te berekenen.


Overigens is de hoogste prijs ooit, incl belastingen tot nu toe 1.02 geweest. Dit heeft 1 uur geduurd. Eneco zit dan weer wel boven de hoogste prijs ooit als ze stroom verkopen. Gemiddeld zal een cent of 60 zijn, momenteel.

[ Bericht 5% gewijzigd door Speekselklier op 26-08-2022 09:02:59 ]
Horsemenvrijdag 26 augustus 2022 @ 09:02
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 08:44 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
ze rekenen het uit op basis van gemiddelde. Bij halfjaarlijkse tariefwijziging stond er vroeger dat de tussenstand geschat was.

ik heb daar nog wel eens ruzie over gemaakt.

ik ben wel benieuwd hoe je anno 2022 met zonnepanelen, warmtepompen en accu's denkt een gemiddelde te berekenen.
Dat zullen de energiemaatschappijen steeds meer in het nadeel van de afnemer gaan uitleggen/berekenen. Daarmee hebben ze er weer een reden bij om mensen steeds meer richting de slimme meter te duwen.
Speekselkliervrijdag 26 augustus 2022 @ 09:05
quote:
14s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 09:02 schreef Horsemen het volgende:

[..]
Dat zullen de energiemaatschappijen steeds meer in het nadeel van de afnemer gaan uitleggen/berekenen. Daarmee hebben ze er weer een reden bij om mensen steeds meer richting de slimme meter te duwen.
Elke bereikening is in het nadeel van de klant.


Ooit verbruikte ik <500m3 gas en zou in het lage vaste tarief vallen. Ze hebben me nooit de formule willen geven waarom dat niet zo zou zijn. Zelfs de vraag hoeveel ik dan wel zou gebruiken volgens hun formule was nooit beantwoord.
Estate2vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:30
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 22:07 schreef Estate2 het volgende:

[..]

Maar mail gestuurd, hopelijk daarop iets meer info.
[..]

Maar wat is nu het gunstigste?

Antwoord van Coolblue:

"De saldering bij een dubbele meter zal kruislings op jaarbasis plaatsvinden en zal dus als volgt terug te zien zijn op de jaarrekening.

Bij een dubbele meter is er niet alleen piek en dal verbruik, maar ook piek en dal teruglevering.
Eerst zal piek verbruik verrekend worden met de piek teruglevering, tot een eventueel 0-verbruik.
Ditzelfde gebeurd voor het dal verbruik en dal teruglevering en ook weer tot een mogelijk 0-verbruik.

Alleen is het vaak dat er teruglevering overblijft na saldering in de piek periode en verbruik in de dal periode.
Daarom zal de overige teruglevering van de piek periode verrekend worden met het dal verbruik.
Dit wordt dan het kruislings salderen genoemd."
Faraday01vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:45
Mijn energiecontract loopt bijna af dus een mooi moment om de balans op te maken. Afgelopen jaar per saldo 440 kWh meer teruggeleverd. Met 4 kWp zonnepanelen laat dat mooi zien dat we een zeer zonnig jaar achter de rug hebben. Wat natuurlijk ook mee speelt is dat vorig jaar een relatief slecht jaar was ;) .
Faraday01vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:48
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 09:05 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Elke bereikening is in het nadeel van de klant.

Ooit verbruikte ik <500m3 gas en zou in het lage vaste tarief vallen. Ze hebben me nooit de formule willen geven waarom dat niet zo zou zijn. Zelfs de vraag hoeveel ik dan wel zou gebruiken volgens hun formule was nooit beantwoord.
Het is mij uiteindelijk gelukt om naar de laagste tariefgroep te komen voor netbeheerkosten voor gas maar dat heeft ook een aantal telefoongesprekken geduurd en dat kon pas nadat duurzaam vast stond dat ik onder de drempel zat (oftewel vertragen). Ik zit ook ruim onder de 500 m3 maar die calorische correctie die toegepast wordt is voor mij als leek inderdaad lastig te controleren :Y
Speekselkliervrijdag 26 augustus 2022 @ 13:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 09:48 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Het is mij uiteindelijk gelukt om naar de laagste tariefgroep te komen voor netbeheerkosten voor gas maar dat heeft ook een aantal telefoongesprekken geduurd en dat kon pas nadat duurzaam vast stond dat ik onder de drempel zat (oftewel vertragen). Ik zit ook ruim onder de 500 m3 maar die calorische correctie die toegepast wordt is voor mij als leek inderdaad lastig te controleren :Y
Die was nog te controleren, stond op mijn factuur. Maar ze zeiden dat het warme winters waren en dan hebben ze een correctie die ze me niet wilde voorrekenen. Het zouden DRIE warme winters op rij zijn.
Faraday01vrijdag 26 augustus 2022 @ 14:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 13:32 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Die was nog te controleren, stond op mijn factuur. Maar ze zeiden dat het warme winters waren en dan hebben ze een correctie die ze me niet wilde voorrekenen. Het zouden DRIE warme winters op rij zijn.
Als ik je goed begrijp is het nu niet meer van toepassing want anders zou je dit voor kunnen leggen aan de geschillencommissie of de rechter. Dat win je geheid want de regeling van de netbeheerder is duidelijk, de grens is 500 m3 en niet een vage onmeetbare afgeleide eenheid die ze zelf bedacht hebben.
qajariaqvrijdag 26 augustus 2022 @ 15:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 09:48 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Het is mij uiteindelijk gelukt om naar de laagste tariefgroep te komen voor netbeheerkosten voor gas maar dat heeft ook een aantal telefoongesprekken geduurd en dat kon pas nadat duurzaam vast stond dat ik onder de drempel zat (oftewel vertragen). Ik zit ook ruim onder de 500 m3 maar die calorische correctie die toegepast wordt is voor mij als leek inderdaad lastig te controleren :Y
Wat scheelt dat in kosten? Ik zit al jaren onder de 500 m3 en het laatste jaar zelfs dik onder de 50. Helemaal van het gas af vind ik een gok. Maar wat betaal je met dat lage tarief?
Faraday01vrijdag 26 augustus 2022 @ 15:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 15:16 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Wat scheelt dat in kosten? Ik zit al jaren onder de 500 m3 en het laatste jaar zelfs dik onder de 50. Helemaal van het gas af vind ik een gok. Maar wat betaal je met dat lage tarief?
Dat ligt aan je netbeheerder, ik dacht ongeveer 50 euro per jaar. Als het goed is kun je het ook zien op je jaarafrekening. Als daar een tarief voor de netwerkbeheer staat tussen de 500-4000 m3 dan betaal je te veel
qajariaqvrijdag 26 augustus 2022 @ 15:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 15:25 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Dat ligt aan je netbeheerder, ik dacht ongeveer 50 euro per jaar. Als het goed is kun je het ook zien op je jaarafrekening. Als daar een tarief voor de netwerkbeheer staat tussen de 500-4000 m3 dan betaal je te veel
Ik zie dat nergens staan. Vaste levering plus netbeheer betaal ik iets van ¤ 220 per jaar voor. Misschien ook niet druk om maken. Als het deze winter ook prima gaat zeg ik na de winter gas toch helemaal op.
Speekselkliervrijdag 26 augustus 2022 @ 16:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 14:26 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Als ik je goed begrijp is het nu niet meer van toepassing want anders zou je dit voor kunnen leggen aan de geschillencommissie of de rechter. Dat win je geheid want de regeling van de netbeheerder is duidelijk, de grens is 500 m3 en niet een vage onmeetbare afgeleide eenheid die ze zelf bedacht hebben.
ik zou een jaar later van gas afgaan ...
Ambrosiusvrijdag 26 augustus 2022 @ 17:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 16:34 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
ik zou een jaar later van gas afgaan ...
Want?
Speekselkliervrijdag 26 augustus 2022 @ 20:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 17:17 schreef Ambrosius het volgende:

[..]
Want?
omdat ik een warmtepomp had gekocht. vandaar mijn lage verbruik
gcjoelzaterdag 27 augustus 2022 @ 11:58
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:31 schreef Bami het volgende:

[..]
Ik vind BudgetEnergie geen echt kleine partij though. Engie ken ik niet, maar BudgetEnergie is echt al jaren op de markt en heeft in mijn verving best wel veel klanten.

Baal gewoon heel erg van dit maandelijks salderen, en dat ik er dan dus in moet gaan duiken waar ik heen moet en hoe ze daar salderen.
Je overschot krijg je nu toch al uitbetaald dus als je komende maanden geen overschot verwacht is nu overstappen waarschijnlijk niet gunstig.
Zou vooral kijken naar je gasprijs, die is waarschijnlijk een stuk lager dan nu nieuwe contracten. Zolang je prijs niet gewijzigd wordt is dat een hele fijne voor de winter maanden.
Dan richting het voorjaar gewoon overstappen.
Vlinder33zondag 28 augustus 2022 @ 15:01
Weet iemand of het mogelijk is om een mobiel zonnepaneel met een accu aan te sluiten op een infrarood paneel?
Het is een 600 W infraroodpaneel. Het hele huis voorzien van zonnepanelen is om verschillende redenen geen optie.
Er zijn panelen die bijv. gebruikt worden op campers en tuinhuisjes, maar leveren deze voldoende vermogen voor een infraroodpaneel?
sjorsie1982zondag 28 augustus 2022 @ 15:06
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2022 15:01 schreef Vlinder33 het volgende:
Weet iemand of het mogelijk is om een mobiel zonnepaneel met een accu aan te sluiten op een infrarood paneel?
Het is een 600 W infraroodpaneel. Het hele huis voorzien van zonnepanelen is om verschillende redenen geen optie.
Er zijn panelen die bijv. gebruikt worden op campers en tuinhuisjes, maar leveren deze voldoende vermogen voor een infraroodpaneel?
wanneer wil je dit infraroodpaneel aandoen?
Speekselklierzondag 28 augustus 2022 @ 15:31
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2022 15:01 schreef Vlinder33 het volgende:
Weet iemand of het mogelijk is om een mobiel zonnepaneel met een accu aan te sluiten op een infrarood paneel?
Het is een 600 W infraroodpaneel. Het hele huis voorzien van zonnepanelen is om verschillende redenen geen optie.
Er zijn panelen die bijv. gebruikt worden op campers en tuinhuisjes, maar leveren deze voldoende vermogen voor een infraroodpaneel?
Als je twee zonnepanelen hebt van 300wp kan je bij volle zon je ir-paneel laten branden. De panelen leveren dan 300W per stuk. Je hebt dan zelfs geen accu nodig.

Waarom je bij volle zon een ir paneel aan wil hebben, dat moet je voor jezelf bepalen.
Vlinder33zondag 28 augustus 2022 @ 15:51
Als het straks kouder wordt heb ik het graag warm, dus herfst, winter en voorjaar.

Het idee van de accu is, is om energie op te slaan om het te gebruiken als de zon juist niet schijnt. Of zit ik hier fout mee?
qajariaqzondag 28 augustus 2022 @ 16:38
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2022 15:51 schreef Vlinder33 het volgende:
Als het straks kouder wordt heb ik het graag warm, dus herfst, winter en voorjaar.

Het idee van de accu is, is om energie op te slaan om het te gebruiken als de zon juist niet schijnt. Of zit ik hier fout mee?
Nou, dat ligt er maar aan hoeveel accu je wilt hebben.

Maar om kort te zijn. Het opslaan van energie voor een half jaar is niet reëel. Dan heb je een schuurtje nodig die groter is dan je huis en je investering is ook nogal uit de hand gelopen.
Vlinder33zondag 28 augustus 2022 @ 16:52
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2022 16:38 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Nou, dat ligt er maar aan hoeveel accu je wilt hebben.

Maar om kort te zijn. Het opslaan van energie voor een half jaar is niet reëel. Dan heb je een schuurtje nodig die groter is dan je huis en je investering is ook nogal uit de hand gelopen.
Dat snap ik, maar het is ook niet de bedoeling om voor een half jaar energie op te slaan, ik dacht eerder aan een dag of een paar dagen. Natuurlijk zullen er dagen zijn het irpaneel aan de stroom moet, maar dat is geen probleem.
Het gaat mij puur om gasbesparing op mijn werkkamer.
qajariaqzondag 28 augustus 2022 @ 16:59
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2022 16:52 schreef Vlinder33 het volgende:

[..]
Dat snap ik, maar het is ook niet de bedoeling om voor een half jaar energie op te slaan, ik dacht eerder aan een dag of een paar dagen. Natuurlijk zullen er dagen zijn het irpaneel aan de stroom moet, maar dat is geen probleem.
Het gaat mij puur om gasbesparing op mijn werkkamer.
Nou, die campingzonnepanelen zijn helaas altijd veel duurder dan 'echte' Dat is dus leuk als je 'off grid' gaat kamperen maar totaal niet rendabel als vervanging voor je stroom thuis.

Als je IR paneel aanstaat dan is er meestal veel tekort zon, zelfs overdag. Als voorbeeld, dit weekend wek ik meer op dan in de hele maand december. In de winter zijn er diverse dagen dat er niets opgewekt wordt en nauwelijks dagen dat jouw paneel een uur kan branden op de energie van vijf normale zonnepanelen.

Jammer, leuk bedacht maar het gaat niet werken.
kreezondag 28 augustus 2022 @ 17:26
voor mij leveren de 8 panelen die ik soort van huur bij de woningbouw voor E20 p/m nu 100 euro per maand terug.
Lijkt redelijk goede investering zo omdat de woningbouw ook de kosten heeft betaald.

Weet trouwens niet voor als je dit particulier doet en met het nieuws dat ze minder gaan betalen voor teruglevering.
Tel daarbij op de saldering die ook wel op de schop zal gaan. Hoe zinvol is het dan nog?
Vlinder33zondag 28 augustus 2022 @ 19:10
Goed om jullie meningen te lezen. Bedankt ervoor.
Ik wist niet dat er zo'n groot verschil zit in opgewekte stroom nu en in de winter.

Het lastige is dat we een pand huren, waarvan we de stroom verrekenen met de eigenaar van het bedrijfspand. Er is 1 meter waarvan we het bedrijfsgebruik af kunnen trekken. Als we zelf op eigen kosten zonnepanelen aanschaffen, doen we dat grotendeels voor de eigenaar. En we weten niet hoe lang we hier gaan wonen. Vandaar het idee om het warmtepaneel in de werkruimte rechtstreeks op een zonnepaneel aan te sluiten.

Heeft iemand een beter idee?
YoshiBignosemaandag 29 augustus 2022 @ 08:07
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2022 19:10 schreef Vlinder33 het volgende:
Goed om jullie meningen te lezen. Bedankt ervoor.
Ik wist niet dat er zo'n groot verschil zit in opgewekte stroom nu en in de winter.

Het lastige is dat we een pand huren, waarvan we de stroom verrekenen met de eigenaar van het bedrijfspand. Er is 1 meter waarvan we het bedrijfsgebruik af kunnen trekken. Als we zelf op eigen kosten zonnepanelen aanschaffen, doen we dat grotendeels voor de eigenaar. En we weten niet hoe lang we hier gaan wonen. Vandaar het idee om het warmtepaneel in de werkruimte rechtstreeks op een zonnepaneel aan te sluiten.

Heeft iemand een beter idee?
Waarom als je zonnepanelen aanschaft doe je dat voor de eigenaar? Je hebt toch wel een eigen meter.
B4llisticmaandag 29 augustus 2022 @ 09:16
quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 13:30 schreef Bami het volgende:
Ik zit me vooral af te vragen of ik moet switched dan, als ik nu bij BudgetEnergie zit. Maar dan naai ik mezelf qua gasprijzen zo te zien, plus ik heb juist nu 'reserve' opgebouwd wat dan vervalt als ik nu naar een andere leverancier ga.
Zou natuurlijk qua gas bij BudgetEnergie kunnen blijven en voor elektra overstappen, maar dan nog veotl dat niet heel handig, precies op het moment dat we wel weer richting maandelijks verbruik ipv opbrengst gaan.

Ergens kan/wil ik niet geloven dat ze niet op de jaarrekening gewoon tegen elkaar afstrepen, of dat ik daar iig fatsoenlijk bezwaar tegen kan maken met behulp van mijn rechtsbijstand verzekering. Het hele punt van salderen verdwijnt wel een beetje als je het maandelijks doet.
Ik kom er door dit topic zojuist achter dat ik in het zelfde schuitje zit. Saldering is dus voor ons mogelijk al volledig weg }:|

" ik heb juist nu 'reserve' opgebouwd"
Hoe zie je dit precies? Als budget energie het maandelijks verrekend, dan krijg je aan het eind van de maand een afrekening en staat de teller toch weer op nul?

Zeg ik heb 500kw verbruikt in augustus en 600 opgewekt. Ik krijg dus 100x een paar cent en daarna is het is de afrekening klaar. Nieuwe maand gaat in met cijfers op 0.
arvensismaandag 29 augustus 2022 @ 14:06
Zo, deze maand wel flink minder opbrengst. Iets hoger dan april dit jaar.
CoolGuymaandag 29 augustus 2022 @ 14:48
quote:
1s.gif Op maandag 29 augustus 2022 14:06 schreef arvensis het volgende:
Zo, deze maand wel flink minder opbrengst. Iets hoger dan april dit jaar.
Ik zit nu inderdaad ook precies 100 kwh boven de opbrengst van april, en nog 2 dagen te gaan voor augustus.
Deepfreezemaandag 29 augustus 2022 @ 14:49
Hier maar 8 kWh verwijderd van juli (432 vs 440). Dat zou wel moeten lukken in de komende 2 dagen. Maar het sowieso een aardig blokkige grafiek: Maart tot augustus, alles tussen de 406 (april) en de 470 (maart). Gaat dus best lekker.

Vorig jaar hadden we maar 1 (misschien 2 ivm missende data) boven de 400. Echt lekker.
arvensismaandag 29 augustus 2022 @ 14:56
April was hier 452 en augustus tot nu toe 486.

Ik zag ook wat vogelpoep zitten op de panelen. Wilde ze in oktober - na een jaar - laten wassen. Dus eens kijken wie dat kan doen hier.
Isdatzomaandag 29 augustus 2022 @ 15:19
quote:
1s.gif Op maandag 29 augustus 2022 14:56 schreef arvensis het volgende:
April was hier 452 en augustus tot nu toe 486.

Ik zag ook wat vogelpoep zitten op de panelen. Wilde ze in oktober - na een jaar - laten wassen. Dus eens kijken wie dat kan doen hier.
1) Is het überhaupt nodig? Die van mij zijn na wat regen meestal prima schoon. Of liggen ze vrijwel plat?

2) Waarom zou je ze gaan wassen precies op het moment dat je opbrengst gaat kelderen? In het voorjaar wassen lijkt me veel zinvoller.

3) Kan je het zelf niet?
Scorpiemaandag 29 augustus 2022 @ 15:23
Als je zelf zonnepanelen moet regelen, heeft iemand dan een lijstje waar je op moet letten? Dan met name kabels & bevestigingsmateriaal. De rest kom ik redelijk uit.
arvensismaandag 29 augustus 2022 @ 15:31
quote:
7s.gif Op maandag 29 augustus 2022 15:19 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
1) Is het überhaupt nodig? Die van mij zijn na wat regen meestal prima schoon. Of liggen ze vrijwel plat?

2) Waarom zou je ze gaan wassen precies op het moment dat je opbrengst gaat kelderen? In het voorjaar wassen lijkt me veel zinvoller.

3) Kan je het zelf niet?
Nee, ik kan zelf niet veilig het dak op hier. En al helemaal niet aan de voorzijde. Anders had ik dat wel gedaan. :s)
Deepfreezemaandag 29 augustus 2022 @ 15:44
quote:
1s.gif Op maandag 29 augustus 2022 14:56 schreef arvensis het volgende:
April was hier 452 en augustus tot nu toe 486.

Ik zag ook wat vogelpoep zitten op de panelen. Wilde ze in oktober - na een jaar - laten wassen. Dus eens kijken wie dat kan doen hier.
Ik zou het in het voorjaar doen..

We hebben zelf een telescoopborstel gekocht. van 12 meter. Daar halen we precies de bovenste panelen mee. Het is wel een gedoe, maar vaak doen we dan in het voorjaar een keer. Of als het heel er smerig is.. Maar dan wel net voor/tijdens een regenbui ivm kalk uit kraanwater..
MaJomaandag 29 augustus 2022 @ 19:29
Nou lekker dan, offerte getekend en nu krijgen we een mail dat de zonnepanelen uitverkocht zijn en niet meer terug gaan komen -O- Dus maar weer terug naar de tekentafel.
Speekselkliermaandag 29 augustus 2022 @ 19:58
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2022 19:29 schreef MaJo het volgende:
Nou lekker dan, offerte getekend en nu krijgen we een mail dat de zonnepanelen uitverkocht zijn en niet meer terug gaan komen -O- Dus maar weer terug naar de tekentafel.
Tekentafel zal wel meevallen het blijven zwarte rechthoekjes van 2x1m
ES_FOKmaandag 29 augustus 2022 @ 20:00
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2022 19:29 schreef MaJo het volgende:
Nou lekker dan, offerte getekend en nu krijgen we een mail dat de zonnepanelen uitverkocht zijn en niet meer terug gaan komen -O- Dus maar weer terug naar de tekentafel.
De panelen die ons waren aangeboden waren ook niet meer leverbaar, hebben van hetzelfde merk gewoon de opvolgers ervan gekregen, geen 390w panelen maar 400. Kleine beetje verlies hierop nam de verkopende partij op zich. Dit speelde allemaal 3 maanden voor de oorlog begon en de prijsstijgingen begonnen maar toch...
Vlinder33maandag 29 augustus 2022 @ 20:54
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2022 08:07 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Waarom als je zonnepanelen aanschaft doe je dat voor de eigenaar? Je hebt toch wel een eigen meter.
Omdat de eigenaar van het bedrijfspand een flink deel van de stroom betaald, aangezien hij die voor zijn pand gebruikt. Die betaalt hij aan mij. Dus als ik zonnepanelen aanschaf, doe ik dat voor meer dan de helft voor hem.
arvensismaandag 29 augustus 2022 @ 21:45
Nog even over Eneco.. op hun site staat dit:

quote:
Mag Eneco de teruglevergoeding aanpassen?
Ja, dat mag. In onze algemene leveringsvoorwaarden, die iedere klant krijgt bij het aangaan van een contract bij Eneco, staat dat wij onze voorwaarden altijd mogen veranderen. Echter, in artikel 19.2 staat dat wij dan minimaal 10 kalenderdagen voor de verandering schriftelijk of digitaal persoonlijk moeten informeren (dat doen wij via een mail of brief). Wij melden dan ook dat de klant de overeenkomst met Eneco mag beëindigen.
Het tarief van 0,09 cent zou op 5 september ingaan maar ik heb hier nog helemaal niks over ontvangen.
Hebben de anderen hier wel een mail of brief ontvangen?
Leandramaandag 29 augustus 2022 @ 21:49
Nope, maar mijn contract gaat 3 september pas in.
Aan de andere kant heb ik 2 augustus keurig een overzicht van tarieven ontvangen waaronder die terugleververgoeding van 61 cent, over een aanpassing heb ik geen bericht gekregen.
MaJomaandag 29 augustus 2022 @ 21:55
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2022 19:58 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Tekentafel zal wel meevallen het blijven zwarte rechthoekjes van 2x1m
Dat is waar _O-

quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2022 20:00 schreef ES_FOK het volgende:

[..]
De panelen die ons waren aangeboden waren ook niet meer leverbaar, hebben van hetzelfde merk gewoon de opvolgers ervan gekregen, geen 390w panelen maar 400. Kleine beetje verlies hierop nam de verkopende partij op zich. Dit speelde allemaal 3 maanden voor de oorlog begon en de prijsstijgingen begonnen maar toch...
Bij ons is het wel wat anders, we hadden een offerte voor 12 panelen van 305wp en hebben nu een offerte liggen van 10 stuks (want breder) van 400wp. De nieuwe offerte komt lager uit dus volgens mij is het een prima deal ^O^ Het enige vervelende is dat het merk niet wordt gespecificeerd, dat was eerst wel. Dus dat wil ik nog wel even navragen :)
AgnesGrumaandag 29 augustus 2022 @ 22:03
quote:
1s.gif Op maandag 29 augustus 2022 21:45 schreef arvensis het volgende:
Nog even over Eneco.. op hun site staat dit:
[..]
Het tarief van 0,09 cent zou op 5 september ingaan maar ik heb hier nog helemaal niks over ontvangen.
Hebben de anderen hier wel een mail of brief ontvangen?
Nog geen mail of brief gezien.
YoshiBignosemaandag 29 augustus 2022 @ 22:05
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2022 20:54 schreef Vlinder33 het volgende:

[..]
Omdat de eigenaar van het bedrijfspand een flink deel van de stroom betaald, aangezien hij die voor zijn pand gebruikt. Die betaalt hij aan mij. Dus als ik zonnepanelen aanschaf, doe ik dat voor meer dan de helft voor hem.
Dus als je veel meer stroom gaat gebruiken betaalt hij ook daaraan mee?
JDxdinsdag 30 augustus 2022 @ 07:49
Kan nog steeds maar moeilijk vinden hoe salderen werkt op de jaarafrekening bij maandelijks wisselende tarieven.
Speekselklierdinsdag 30 augustus 2022 @ 08:20
quote:
1s.gif Op maandag 29 augustus 2022 21:45 schreef arvensis het volgende:
Nog even over Eneco.. op hun site staat dit:
[..]
Het tarief van 0,09 cent zou op 5 september ingaan maar ik heb hier nog helemaal niks over ontvangen.
Hebben de anderen hier wel een mail of brief ontvangen?
Ik neem aan dat het ingaat bij je nieuwe tariefafspraak..
arvensisdinsdag 30 augustus 2022 @ 08:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 08:20 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Ik neem aan dat het ingaat bij je nieuwe tariefafspraak..
quote:
Wat wordt de terugleververgoeding per 5 september 2022?
Voor zowel klanten met een contract voor onbepaalde tijd als contract met vaste looptijd wijzigt de terugleververgoeding naar ¤ 0,09 per opgewekte kWh per 5 september 2022. Dit is exclusief btw, Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie.

Voor kleinzakelijke klanten wordt de btw wel over de terugleververgoeding op de jaarnota verrekend.
Speekselklierdinsdag 30 augustus 2022 @ 09:21
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 08:46 schreef arvensis het volgende:

[..]
[..]

los van de lage prijs, dit is dan toch gewoon contractbreuk?
SEMTEXdinsdag 30 augustus 2022 @ 10:39
We zijn records aan het breken dit jaar. Zonnepanelen sinds oktober 2019 en juni, juli en augustus zijn tot nu toe de beste juli en augustus van alle jaren gebleken.
Glider76dinsdag 30 augustus 2022 @ 13:50
kreeg gisteren een mail van PowerPeers dat hun de terugleververgoeding verhogen van 11 cent naar 21 cent per 1 september.
Leandradinsdag 30 augustus 2022 @ 14:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 13:50 schreef Glider76 het volgende:
kreeg gisteren een mail van PowerPeers dat hun de terugleververgoeding verhogen van 11 cent naar 21 cent per 1 september.
Goh, fijn dat ze wel kunnen communiceren als het algemeen is, je zou met hun beleid verwachten dat klanten die informatie wel uit de nieuwsbrief halen...
sjorsie1982dinsdag 30 augustus 2022 @ 14:10
quote:
14s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 10:39 schreef SEMTEX het volgende:
We zijn records aan het breken dit jaar. Zonnepanelen sinds oktober 2019 en juni, juli en augustus zijn tot nu toe de beste juli en augustus van alle jaren gebleken.
Bij mij is mei de beste maand in alle 8 jaar dat ik pv heb. Geen enkele uitzondering bij mij.
Vanwege de hitte leveren ze bij mij minder op dan voorgaande jaren
Glider76dinsdag 30 augustus 2022 @ 14:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 14:06 schreef Leandra het volgende:

[..]
Goh, fijn dat ze wel kunnen communiceren als het algemeen is, je zou met hun beleid verwachten dat klanten die informatie wel uit de nieuwsbrief halen...
Geen goede ervaringen met hun?
Den_Haagdinsdag 30 augustus 2022 @ 14:26
Even jullie mening polsen. Als de 9 panelen allemaal op hetzelfde dak komen te liggen zonder schaduw, is het dan zinnig om dan optimizers erbij te nemen?

De ene aanbieder zegt van wel, de ander van niet.
Leandradinsdag 30 augustus 2022 @ 14:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 14:16 schreef Glider76 het volgende:

[..]
Geen goede ervaringen met hun?
Nope, contract liep per 1 augustus af, helemaal niets gehoord.
2 augustus gebeld hoe mijn huidige situatie eruit zag omdat ik niets gehoord had, was het van "Tsja u wilt geen nieuwsbrief ontvangen, daar staat het in".
Op mijn vraag waarom ik geen nieuw aanbod of tenminste een bericht over mijn nieuwe tarieven hebt ontvangen: "U heeft bij aanvang van het contract aangegeven geen aanbod te willen", dat is dus 3 jaar geleden, in mijn account staat wel een vinkje bij interesse in aanbod aan het eind van het contract, maar dat doet er dus niet toe, wat je ooit bij aanvang hebt aangevinkt is leidend.
Oh, en "We hebben nu geen aanbod, dus dat kunnen we ook niet doen".

Allerlei nonsens, die op geen enkele manier een excuus is voor het niet informeren wat iemands actuele tarieven zijn.

En ik ben een vrij trouwe klant, ik stap niet zomaar over, als ik gewoon geďnformeerd was dan was ik waarschijnlijk gebleven.
Leandradinsdag 30 augustus 2022 @ 14:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 14:26 schreef Den_Haag het volgende:
Even jullie mening polsen. Als de 9 panelen allemaal op hetzelfde dak komen te liggen zonder schaduw, is het dan zinnig om dan optimizers erbij te nemen?

De ene aanbieder zegt van wel, de ander van niet.
Schaduwvrij op zuid is in principe nagenoeg zinloos, op oost of west valt er uiteindelijk vanzelf schaduw op, dus dan zou het eventueel wel zin kunnen hebben.
Den_Haagdinsdag 30 augustus 2022 @ 14:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 14:29 schreef Leandra het volgende:

[..]
Schaduwvrij op zuid is in principe nagenoeg zinloos, op oost of west valt er uiteindelijk vanzelf schaduw op, dus dan zou het eventueel wel zin kunnen hebben.
Dak ligt op zuidoosten. Zal dus niet extreem veel toevoegen?
Leandradinsdag 30 augustus 2022 @ 14:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 14:46 schreef Den_Haag het volgende:

[..]
Dak ligt op zuidoosten. Zal dus niet extreem veel toevoegen?
Ik verwacht van niet, maar ik zou ook even afwachten wat users als @bambino en @TheFreshPrince voor antwoord geven op je vraag.
Glider76dinsdag 30 augustus 2022 @ 15:32
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 14:27 schreef Leandra het volgende:

[..]
Nope, contract liep per 1 augustus af, helemaal niets gehoord.
2 augustus gebeld hoe mijn huidige situatie eruit zag omdat ik niets gehoord had, was het van "Tsja u wilt geen nieuwsbrief ontvangen, daar staat het in".
Op mijn vraag waarom ik geen nieuw aanbod of tenminste een bericht over mijn nieuwe tarieven hebt ontvangen: "U heeft bij aanvang van het contract aangegeven geen aanbod te willen", dat is dus 3 jaar geleden, in mijn account staat wel een vinkje bij interesse in aanbod aan het eind van het contract, maar dat doet er dus niet toe, wat je ooit bij aanvang hebt aangevinkt is leidend.
Oh, en "We hebben nu geen aanbod, dus dat kunnen we ook niet doen".

Allerlei nonsens, die op geen enkele manier een excuus is voor het niet informeren wat iemands actuele tarieven zijn.

En ik ben een vrij trouwe klant, ik stap niet zomaar over, als ik gewoon geďnformeerd was dan was ik waarschijnlijk gebleven.
OK. Nieuwsbrief krijg ik wel. Frequentie valt heel erg mee. Deze verhoging kreeg ik per email.

Maar zijn alle bedrijven/energiebedrijven tegenwoordig niet zo met tegenvallende klantenservice?

Ik heb van de week een lange email wisseling met ze gehad betreffende salderen en datum jaarafrekening. Uiteindelijk belden hun mij zelf op om het verheel beter in beeld te krijgen. Vond ik toch wel netjes van ze.
Leandradinsdag 30 augustus 2022 @ 15:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 15:32 schreef Glider76 het volgende:

[..]
OK. Nieuwsbrief krijg ik wel. Frequentie valt heel erg mee. Deze verhoging kreeg ik per email.

Maar zijn alle bedrijven/energiebedrijven tegenwoordig niet zo met tegenvallende klantenservice?

Ik heb van de week een lange email wisseling met ze gehad betreffende salderen en datum jaarafrekening. Uiteindelijk belden hun mij zelf op om het verheel beter in beeld te krijgen. Vond ik toch wel netjes van ze.
Ik kreeg de nieuwsbrief wel maar heb ik op een gegeven moment stopgezet, er stond nooit wat interessants in, naar mijn herinnering vooral een hoop over gas, en ik heb geen gas.

Jaarafrekening heb ik ook over gemaild, ze hadden de cijfers van een dag te vroeg gebruikt, maar toen had ik eigenlijk op basis van hun reactie al zoiets van "Okay, je wilt het niet begrijpen, ook goed".
Ik let er wel even op dat de afrekening op basis van het juiste moment is.
bambinodinsdag 30 augustus 2022 @ 17:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 14:26 schreef Den_Haag het volgende:
Even jullie mening polsen. Als de 9 panelen allemaal op hetzelfde dak komen te liggen zonder schaduw, is het dan zinnig om dan optimizers erbij te nemen?

De ene aanbieder zegt van wel, de ander van niet.
De aanbieder die zegt van wel wil het graag verkopen.

Wat is de meerwaarde:
Inzicht in je panelen
2 jaar meer garantie op omvormer (12 ipv 10)
Degradatie verschil zorgt ervoor dat paneel 1 paneel 2 of 3 of 4 niet beďnvloed (parallel schakeling).

Is dat de meerprijs van een euro of 600-800 waard. Nee.

Ik zou dus seriegeschakeld adviseren.
qajariaqdinsdag 30 augustus 2022 @ 17:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 17:31 schreef bambino het volgende:
Ik zou dus seriegeschakeld adviseren.
Ben je hier al eens in het zonnetje gezet voor je deskundige en vooral eerlijke antwoorden?

zon_1.jpg

edit: doe likes maar bij de post hierboven :)

[ Bericht 10% gewijzigd door qajariaq op 30-08-2022 18:18:58 ]
Den_Haagdinsdag 30 augustus 2022 @ 18:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 17:31 schreef bambino het volgende:

[..]
De aanbieder die zegt van wel wil het graag verkopen.

Wat is de meerwaarde:
Inzicht in je panelen
2 jaar meer garantie op omvormer (12 ipv 10)
Degradatie verschil zorgt ervoor dat paneel 1 paneel 2 of 3 of 4 niet beďnvloed (parallel schakeling).

Is dat de meerprijs van een euro of 600-800 waard. Nee.

Ik zou dus seriegeschakeld adviseren.
Thanks! Duidelijk
Leandradinsdag 30 augustus 2022 @ 21:32
Als we morgen dezelfde opbrengst als vandaag hebben gaat augustus de maand juli voorbij, en wordt daarmee de op een na beste maand sinds de panelen er liggen (29-04-2021), met maart dit jaar nog steeds als beste maand :')
Maart 2022 voorbij gaan zit er niet meer in..... daarvoor heb ik nog 57 kWh nodig, en de productie is nog nooit boven de 48 kWh op een dag uitgekomen (vandaag 37).
Jan_Onderwaterdinsdag 30 augustus 2022 @ 21:32
Morgen wordt weer een zonnige dag, dat betekend dat Augustus net zo goed wordt als Juni en Juli, net boven de 1200 kWh, Betekend ook dat de berekende forcast tot nu toe ook redelijk Okay is, zal ik alleen in Nov, Dec en Jan daadwerkelijk stroom uit het net halen, geschat 550 kWh totaal
daNpydinsdag 30 augustus 2022 @ 21:35
Hier toch de slechtste van de laatste 4 maanden hoor, paar slechte dagen afgelopen week helaas.
Leandradinsdag 30 augustus 2022 @ 21:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 21:32 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Morgen wordt weer een zonnige dag, dat betekend dat Augustus net zo goed wordt als Juni en Juli, net boven de 1200 kWh, Betekend ook dat de berekende forcast tot nu toe ook redelijk Okay is, zal ik alleen in Nov, Dec en Jan daadwerkelijk stroom uit het net halen, geschat 550 kWh totaal
Het is ook wel een heel goed jaar hoor, nou kan ik alleen maar vergelijken met vorig jaar, en vanaf mei, maar dat verschil is ook best fors:

2021:
Mei: 782
Juni 966
Juli: 777
Aug: 756

2022:
Mei: 971
Juni: 997
Juli: 1015
Augustus tot en met vandaag: 981

Ergo: ik heb over die 4 maanden al 673 kWh meer dan vorig jaar, en dan verwacht ik morgen ook nog wel zo'n 37-40 kWh.
Dat betekent dit jaar over dezelfde 4 maanden ruim 20% meer dan vorig jaar.
Patroondinsdag 30 augustus 2022 @ 22:51
Powerpeers verhoogt de terugleververgoeding van 11 naar 21 cent. Zelfs tijdens het contract wordt dat gewijzigd. Goed bericht. Wij wekken jaarlijks wel 6000 kWh op en gebruiken maar zo'n 2000.

Gas in november voor 3 jaar vastgezet voor 90 cent per kuub.

Gaat straks onze jaarrekening bijna naar nul.
Essebeswoensdag 31 augustus 2022 @ 07:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 21:32 schreef Leandra het volgende:
Als we morgen dezelfde opbrengst als vandaag hebben gaat augustus de maand juli voorbij, en wordt daarmee de op een na beste maand sinds de panelen er liggen (29-04-2021), met maart dit jaar nog steeds als beste maand :')
Maart 2022 voorbij gaan zit er niet meer in..... daarvoor heb ik nog 57 kWh nodig, en de productie is nog nooit boven de 48 kWh op een dag uitgekomen (vandaag 37).
Wat bijzonder dat maart 2022 zo hoog is bij jou. Bij ons komt maart niet eens in de buurt van de andere maanden

Maart 532
April 601
Mei 764
Juni 774
Juli 777
Augustus tot nu toe 684 (kan nog maximaal 33 bij als vandaag volledig zon is)

Blijf de regionale verschillen heel grappig vinden
daNpywoensdag 31 augustus 2022 @ 07:59
Heel apart dat maart de beste maand is inderdaad. Je merkt nu al dat de dagen korter worden, ik heb 10kWh minder per dag dan het begin van deze maand.
Deze dag moet beter worden dan gisteren voor mij om over de 900 kWh te gaan.

Afgelopen maanden had ik 949 (mei), 992 (juni) en 1010 (juli).
lazinesswoensdag 31 augustus 2022 @ 08:04
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 07:23 schreef Essebes het volgende:

[..]
Wat bijzonder dat maart 2022 zo hoog is bij jou. Bij ons komt maart niet eens in de buurt van de andere maanden

Maart 532
April 601
Mei 764
Juni 774
Juli 777
Augustus tot nu toe 684 (kan nog maximaal 33 bij als vandaag volledig zon is)

Blijf de regionale verschillen heel grappig vinden
Ook de ligging heeft veel invloed. Ik woon waar jouw huis woont ;) en heb geen rijtje van elke maand meer zoals jij.

Mei is altijd mijn beste maand en nu dus ook. Maart was beter dan april ook bijvoorbeeld.

Maar dit jaar is wel heel goed qua zon uren. Ik las op een nerd site over zon statistieken dat als september en oktober ook zo zonnig zijn dat het record van 2018 gehaald kan worden en 2018 staat op 1 in de lijstjes qua zon uren ooit.
Jan_Onderwaterwoensdag 31 augustus 2022 @ 08:35
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 07:23 schreef Essebes het volgende:

Blijf de regionale verschillen heel grappig vinden
Ja, bij mij is het
Juni 1203
Juli 1229
Aug 1174 waar dan vandaag gezien de weersverwachting +/- 42 bij komt
JDxwoensdag 31 augustus 2022 @ 09:11
Drenthe (8 panelen uit 2019)

Jan 22
Feb 66
Mrt 243
Apr 268
Mei 324
Jun 349
Jul 324
Aug 313 (wordt nog hetzelfde of net iets meer dan juli)
Deepfreezewoensdag 31 augustus 2022 @ 09:13
Maart 469
April 406
Mei 463
Juni 459
Juli 440
Augustus 456 (+vandaag, dus misschien maart nog voorbij).

Augustus geen hele hoge waardes (max zit tegen de 23, nu niet boven de 20), maar wel veel dagen tegen de 20 aan. Maar dat zie ik in veel maanden. Dit jaar niet vaak die max, maar wel veel op 80-90%. Dan kom je er ook wel.
JDxwoensdag 31 augustus 2022 @ 09:14
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 09:13 schreef Deepfreeze het volgende:
Maart 469
April 406
Mei 463
Juni 459
Juli 440
Augustus 456 (+vandaag, dus misschien maart nog voorbij).

Augustus geen hele hoge waardes (max zit tegen de 23, nu niet boven de 20), maar wel veel dagen tegen de 20 aan. Maar dat zie ik in veel maanden. Dit jaar niet vaak die max, maar wel veel op 80-90%. Dan kom je er ook wel.
Wel duidelijk te zien wie ze wat schuiner en wie ze wat platter heeft liggen, blij mij vrij plat op plat dak.

Bij mij gaat het alleen maar omhoog richting midzomer. Winter doe ik bijna niets.

quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 07:23 schreef Essebes het volgende:

[..]
Wat bijzonder dat maart 2022 zo hoog is bij jou. Bij ons komt maart niet eens in de buurt van de andere maanden

Maart 532
April 601
Mei 764
Juni 774
Juli 777
Augustus tot nu toe 684 (kan nog maximaal 33 bij als vandaag volledig zon is)

Blijf de regionale verschillen heel grappig vinden
Dan heb jij ze net als ik waarschijnlijk vrij plat op het dak. Zie mijn post hierboven.

[ Bericht 4% gewijzigd door JDx op 31-08-2022 09:21:30 ]
Deepfreezewoensdag 31 augustus 2022 @ 09:18
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 09:14 schreef JDx het volgende:

[..]
Wel duidelijk te zien wie ze wat schuiner en wie ze wat platter heeft liggen, blij mij vrij plat op plat dak.

Bij mij gaat het alleen maar omhoog richting midzomer. Winter doe ik bijna niets.
Dit is 45 graden op zuid. Die worden te warm in hoogzomer, maar pikken in voor/najaar meer mee idd
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 09:25
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 07:23 schreef Essebes het volgende:

[..]
Wat bijzonder dat maart 2022 zo hoog is bij jou. Bij ons komt maart niet eens in de buurt van de andere maanden

Maart 532
April 601
Mei 764
Juni 774
Juli 777
Augustus tot nu toe 684 (kan nog maximaal 33 bij als vandaag volledig zon is)

Blijf de regionale verschillen heel grappig vinden
Ja, dat maart dit jaar zo hoog was blijft mij ook verbazen, maar vol zuid, geen schaduw, en dan bedoel ik letterlijk dat er kilometers ver niets aan die kant van mijn dak ligt dat even hoog of hoger is, nou ja, binnen een kilometer misschien wel een boom die net zo hoog is, maar die is dan wel honderden meters verderop :')
En die hellingshoek van 45 graden helpt ook vast mee.
CoolGuywoensdag 31 augustus 2022 @ 09:56
Maart 813
April 933
Mei 1197
Juni 1213
Juli 1236
Augustus 1082 (hier komt vandaag nog bij dus wellicht gaat dat nog maar 1100).
lazinesswoensdag 31 augustus 2022 @ 10:02
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 09:18 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]
Dit is 45 graden op zuid. Die worden te warm in hoogzomer, maar pikken in voor/najaar meer mee idd
Ik heb 45 graden op zuid-oost met geen enkele schaduw in de wijde omtrek. Die moeten het inderdaad van andere momenten hebben dan een plat dak hoogzomer.

Maar inmiddels hebben we het verbruik van nov/dec 2021 ook bijgehaald dus alles wat ik nu teruglever is mijn buffer om op 20 november bij de jaarafrekening op 0 uit te komen. Fingers crossed.

[ Bericht 1% gewijzigd door laziness op 31-08-2022 10:13:01 ]
architowoensdag 31 augustus 2022 @ 10:05
Na een grote verbouwing volgend jaar wil ik me gaan oriënteren op zonnepanelen. Het dak is inmiddels vernieuwd dus geschikt voor zonnepanelen. (Beetje zonde om zonnepanelen op een dak te leggen dat binnen 5-10 jaar vervangen moet worden).

Ik wil een aantal installateurs benaderen om te vragen wat ze kunnen aanbieden maar zoek graag ook zelf e.e.a. uit. Misschien hebben jullie nog goed advies. :)
Heeft iemand van jullie tips voor betrouwbare installateurs in Noord-Brabant? Omgeving Eindhoven, Den Bosch, Tilburg.

We hebben een lastig dak doordat het een hoekhuis is met aan 3 zijden een 45 graden schuin dak. Het driehoekige zijvlak ligt op het OZO. De voorgevel ligt op het ZZW maar heeft een dakkapel en heeft ook één schuine kant.
dak.jpg

Voor een optimale opbrengst gedurende de dag lijkt het me nuttig om op beide zijden zonnepanelen te leggen? Ik kan echter nog geen configuratie vinden die ik niet lelijk vindt. Door de driehoekige vorm, de dakkapel en nog een schoorsteen krijg je altijd een onregelmatige legpatroon van de zonnepanelen:
zonnepanelen-optie-01.jpg

Het is een beeldbepalende locatie, het huis zelf is niet monumentaal maar wel jaren '30 met rode dakpannen. Dat maakt zwarte zonnepanelen extra opvallend. Nog even uitzoeken of de gemeente daar een vergunning voor vereist. Ik twijfel er zelfs aan om te wachten op een collectief initiatief voor een zonneveld en daar een aantal zonnepanelen te kopen. Wat zouden jullie doen in mijn situatie?

Op dit moment gebruiken we nog niet zoveel elektriciteit per jaar, 1800 kWh. Maar dat zou in de toekomst wel kunnen toenemen als we de volgende stap nemen en overstappen op een (hybride) warmtepomp.
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 10:09
Waarom leg je ze landscape en niet portrait?
En waarom niet boven de dakkapel?

Rode zonnepanelen zou ook nog kunnen, maar die zijn en niet heel fraai en ze leveren minder op.
Jan_Onderwaterwoensdag 31 augustus 2022 @ 10:22
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 10:05 schreef archito het volgende:
Ik kan echter nog geen configuratie vinden die ik niet lelijk vindt.
Alsof je de hele dag er naar zit te kijken, ze liggen op je dak, dat zie je niet.
quote:
Wat zouden jullie doen in mijn situatie?

Het hele dak zsm volleggen, een airco aanleggen en tegen de tijd dat saldering is afgeschaft de boel al hebben terugverdient.
Isdatzowoensdag 31 augustus 2022 @ 10:26
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 10:05 schreef archito het volgende:
Wat zouden jullie doen in mijn situatie?
Tot aan de laatste vierkante centimeter volgooien, inclusief dakkapellen als het dak de belasting kan hebben.
architowoensdag 31 augustus 2022 @ 10:45
quote:
7s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 10:26 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Tot aan de laatste vierkante centimeter volgooien, inclusief dakkapellen als het dak de belasting kan hebben.
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 10:22 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Alsof je de hele dag er naar zit te kijken, ze liggen op je dak, dat zie je niet.
[..]
Het hele dak zsm volleggen, een airco aanleggen en tegen de tijd dat saldering is afgeschaft de boel al hebben terugverdient.
Mja, als architect kan ik in deze redeneringen niet meegaan. Ik vind het straatbeeld ook belangrijk. Ons huis staat op een drukbezochte plek waar ook redelijk wat andere karakteristieke panden staan. Daarom wil ik eventuele zonnepanelen zorgvuldig inpassen zodat het zo min mogelijk afbreuk doet aan het straatbeeld.

Daar past helemaal volgooien inclusief dakkapellen echt niet bij dus dat is uitgesloten. Een airco vinden we voorlopig ook niet nodig dus dat scheelt weer zonnepanelen. Op termijn gaan we kijken of we met meer passieve maatregelen zoals screens nog wat extra warmte kunnen buiten houden, maar voorlopig slapen we goed. ;)
Isdatzowoensdag 31 augustus 2022 @ 10:49
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 10:45 schreef archito het volgende:

[..]
[..]
Mja, als architect kan ik in deze redeneringen niet meegaan. Ik vind het straatbeeld ook belangrijk. Ons huis staat op een drukbezochte plek waar ook redelijk wat andere karakteristieke panden staan. Daarom wil ik eventuele zonnepanelen zorgvuldig inpassen zodat het zo min mogelijk afbreuk doet aan het straatbeeld.

Daar past helemaal volgooien inclusief dakkapellen echt niet bij dus dat is uitgesloten. Een airco vinden we voorlopig ook niet nodig dus dat scheelt weer zonnepanelen. Op termijn gaan we kijken of we met meer passieve maatregelen zoals screens nog wat extra warmte kunnen buiten houden, maar voorlopig slapen we goed. ;)
Nou, je weet al wat je wil dus waarom vraag je nog naar de meningen van anderen? Overigens zie je van zonnepanelen op de dakkapellen (nagenoeg) niks vanaf de straat hoor.
bambinowoensdag 31 augustus 2022 @ 10:49
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2022 17:50 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ben je hier al eens in het zonnetje gezet voor je deskundige en vooral eerlijke antwoorden?

[ afbeelding ]

edit: doe likes maar bij de post hierboven :)
Thanks haha *O*

Graag gedaan hoor :7
architowoensdag 31 augustus 2022 @ 10:51
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 10:09 schreef Leandra het volgende:
Waarom leg je ze landscape en niet portrait?
En waarom niet boven de dakkapel?

Rode zonnepanelen zou ook nog kunnen, maar die zijn en niet heel fraai en ze leveren minder op.
De 'maximale' variant met panelen boven de dakkapel vond ik er niet mooi uitzien. Je krijgt dan of lange slierten zonnepanelen of op te veel plekken kleine groepjes met panelen.

Zonnepanelen-optie-02.jpg

Verticaal heb ik ook geprobeerd. Die passen dan niet onder de dakkapel en alleen ernaast. Met 2 rijen boven elkaar kwam ik in de hoek niet goed uit. 1 rij zou wel kunnen.

Zonnepanelen-optie-04.jpg

Zonnepanelen-optie-03.jpg
Jan_Onderwaterwoensdag 31 augustus 2022 @ 10:51
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 10:45 schreef archito het volgende:

[..]
[..]
Mja, als architect kan ik in deze redeneringen niet meegaan. Ik vind het straatbeeld ook belangrijk. Ons huis staat op een drukbezochte plek waar ook redelijk wat andere karakteristieke panden staan. Daarom wil ik eventuele zonnepanelen zorgvuldig inpassen zodat het zo min mogelijk afbreuk doet aan het straatbeeld.

Daar past helemaal volgooien inclusief dakkapellen echt niet bij dus dat is uitgesloten. Een airco vinden we voorlopig ook niet nodig dus dat scheelt weer zonnepanelen. Op termijn gaan we kijken of we met meer passieve maatregelen zoals screens nog wat extra warmte kunnen buiten houden, maar voorlopig slapen we goed. ;)
Je vraag was, wat zouden wij doen in jouw situatie.
Airco is goddelijk, in het voor en naseizoen, en op zonnige winterdagen kan je er ook mee stoken op de zonneenergie van je panelen.
architowoensdag 31 augustus 2022 @ 10:55
quote:
7s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 10:49 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Nou, je weet al wat je wil dus waarom vraag je nog naar de meningen van anderen? Overigens zie je van zonnepanelen op de dakkapellen (nagenoeg) niks vanaf de straat hoor.
Nee ik weet nog niet precies wat ik wil, maar heb er natuurlijk wel al meerdere malen over nagedacht dus wel een aantal opties uitgesloten. Jouw optie is er daar één van, zonder enige negatieve ondertoon naar jouw reactie toe leg ik gewoon uit waarom we dat niet willen.

Ik ben gewoon benieuwd of er hier mensen zijn die nog ideeën hebben waar ik niet aan gedacht heb, dat is toch niet gek om te vragen?
architowoensdag 31 augustus 2022 @ 10:58
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 10:51 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Je vraag was, wat zouden wij doen in jouw situatie.
Airco is goddelijk, in het voor en naseizoen, en op zonnige winterdagen kan je er ook mee stoken op de zonneenergie van je panelen.
Dat is waar en ben ook blij met je reactie hoor. En er zit ook zeker wat in, een airco geeft meer leefcomfort. Bedoelde met mijn reactie alleen maar uit te leggen waarom wij daar (voorlopig) niet voor gaan.
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 11:03
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 10:51 schreef archito het volgende:

[..]
De 'maximale' variant met panelen boven de dakkapel vond ik er niet mooi uitzien. Je krijgt dan of lange slierten zonnepanelen of op te veel plekken kleine groepjes met panelen.

[ afbeelding ]

Verticaal heb ik ook geprobeerd. Die passen dan niet onder de dakkapel en alleen ernaast. Met 2 rijen boven elkaar kwam ik in de hoek niet goed uit. 1 rij zou wel kunnen.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Waarom blijf je bij dat oostdak in landscape iedere keer die onderste rij 1 korter maken? Zit daar een afvoerpijpje van het een of ander?

En wat als je portrait boven de dakkapel legt?
Ik vind die 10 in portrait (7 oost, 3 zuid) in je verschillende opstellingen het minst lelijk.
architowoensdag 31 augustus 2022 @ 11:04
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:03 schreef Leandra het volgende:

[..]
Waarom blijf je bij dat oostdak iedere keer die onderste rij 1 korter maken? Zit daar een afvoerpijpje van het een of ander?

En wat als je portrait boven de dakkapel legt?

Ik vind die 10 in portrait (7 oost, 3 zuid) in je verschillende opstellingen het minst lelijk.
Haha ja klopt helaas. Ik had de aannemer specifiek verzocht om op dit dakvlak geen schoorsteen te maken. Heeft hij de schoorsteen netjes op het andere vlak gemaakt maar heeft de loodgieter de afblaas van de ventilatiebox rechtsonder gemaakt. :')

Zag het pas toen het dak al helemaal dicht was weer, onder tijdsdruk geen werk meer van gemaakt. Heb ik nu spijt van. :+

Die portrait optie ga ik nog eens beter bekijken, misschien dat hoog op het dakvlak toch minder storend is dan net boven de goot.
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 11:08
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:04 schreef archito het volgende:

[..]
Haha ja klopt helaas. Ik had de aannemer specifiek verzocht om op dit dakvlak geen schoorsteen te maken. Heeft hij de schoorsteen netjes op het andere vlak gemaakt maar heeft de loodgieter de afblaas van de ventilatiebox rechtsonder gemaakt.
Damn :{

Ben blij dat ik ze wat beter duidelijk had gemaakt dat er niets op het zuiddakvlak mocht komen, dat het nu op het westdak zit is jammer, maar de loodgieter wilde het niet op het oostdak doen omdat dat de voorkant is, dus dan is het huis mooier :')
Maar goed, bij ons zijn de dakvlakken aan de oost- en westzijde niet dusdanig groot dat het echt nog de moeite is, dus het maakt niet uit.

Hier overigens een mooi voorbeeld van hoe hetzelfde dak gewoon 3 panelen extra kan hebben als je ze een beetje goed legt, 2 keer hetzelfde huis (met afvoerpijpjes aan de voor- en tevens zuidzijde.... :X) maar toch meer panelen bij het huis rechts:
237_2160.jpg
TheFreshPrincewoensdag 31 augustus 2022 @ 11:14
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:04 schreef archito het volgende:

[..]
afblaas van de ventilatiebox rechtsonder gemaakt. :')

Dat had ik hier ook en daarvoor in de plaats is zo'n ventilatiepan onder de panelen geplaatst.

CkgMRMY.png
d.k.woensdag 31 augustus 2022 @ 11:15
O die stomme pijpjes :')
Onze buren gaan aan de voorkant bij leggen. Snap ik, is zuid. Maar zij leggen geen indakpanelen erbij maar gewoon erop. Dus ons aanzicht aan de voorkant gaat er nu toch al aan. Tja, dan zouden wij net zo goed mee kunnen doen. Alle pijpjes zitten netjes aan 1 kant behalve die van de droger. Ik vermoed dat we die zelf wel even gaan omleggen, dan kan er een paneel extra op.

Deze maand wederom boven de 600, vorig jaar lukte dat alleen in juni, maar dit is nu de vierde maand met 600+. Ik zit totaal ongeveer op hetzelfde als vorig jaar eind september.
architowoensdag 31 augustus 2022 @ 11:18
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:14 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Dat had ik hier ook en daarvoor in de plaats is zo'n ventilatiepan onder de panelen geplaatst.

[ afbeelding ]
Goeie!

Sowieso is dat veel mooier dan een pijp. Ik snap eigenlijk ook niet zo goed waarom ik dat in eerste instantie niet meteen voorgeschreven heb aan de aannemer. :X
Jan_Onderwaterwoensdag 31 augustus 2022 @ 11:18
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:04 schreef archito het volgende:

[..]
Haha ja klopt helaas. Ik had de aannemer specifiek verzocht om op dit dakvlak geen schoorsteen te maken. Heeft hij de schoorsteen netjes op het andere vlak gemaakt maar heeft de loodgieter de afblaas van de ventilatiebox rechtsonder gemaakt. :')

Zag het pas toen het dak al helemaal dicht was weer, onder tijdsdruk geen werk meer van gemaakt. Heb ik nu spijt van. :+

Die portrait optie ga ik nog eens beter bekijken, misschien dat hoog op het dakvlak toch minder storend is dan net boven de goot.
Als architect, kan je geen huis ontwerpen met een dak dat optimaal is voor het plaatsen van PV panelen en warmtepomp. Als ik hier plaatjes van nieuwbouw zie is het allemaal maar behelpen met al die rare koekoeks en kappelletjes
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 11:20
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:14 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Dat had ik hier ook en daarvoor in de plaats is zo'n ventilatiepan onder de panelen geplaatst.

[ afbeelding ]
Hoe hoog heb je de panelen dan liggen? Want wij hebben aan de westzijde onder andere zo'n ventilatiepan, maar ik zie niet hoe de panelen daarboven zouden kunnen liggen.
architowoensdag 31 augustus 2022 @ 11:20
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:18 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Als architect, kan je geen huis ontwerpen met een dak dat optimaal is voor het plaatsen van PV panelen en warmtepomp. Als ik hier plaatjes van nieuwbouw zie is het allemaal maar behelpen met al die rare koekoeks en kappelletjes
Kan wel, maar dat kost geld. Zeker bij nieuwbouw is die ruimte er vanuit de ontwikkelaar/aannemer vaak niet volgens mij.
Zo liggen er bij nieuwbouw ook regelmatig maar 4 pv panelen op een dak, daarmee kunnen ze dan een bepaald certificaat halen en is het niet nodig het hele dak vol te leggen.
TheFreshPrincewoensdag 31 augustus 2022 @ 11:21
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:20 schreef Leandra het volgende:

[..]
Hoe hoog heb je de panelen dan liggen? Want wij hebben aan de westzijde onder andere zo'n ventilatiepan, maar ik zie niet hoe de panelen daarboven zouden kunnen liggen.
Het is overigens de noordzijde van het dak (want ook daar liggen 11 panelen).

zBzTMmH.jpg
d.k.woensdag 31 augustus 2022 @ 11:21
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:14 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Dat had ik hier ook en daarvoor in de plaats is zo'n ventilatiepan onder de panelen geplaatst.

[ afbeelding ]
Dit is bij ons de pan waarop de droger uitkomt, die gaan we dus verleggen of kijken of ie ergens anders op uit kan komen.
architowoensdag 31 augustus 2022 @ 11:22
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:08 schreef Leandra het volgende:

[..]
Damn :{

Ben blij dat ik ze wat beter duidelijk had gemaakt dat er niets op het zuiddakvlak mocht komen, dat het nu op het westdak zit is jammer, maar de loodgieter wilde het niet op het oostdak doen omdat dat de voorkant is, dus dan is het huis mooier :')
Maar goed, bij ons zijn de dakvlakken aan de oost- en westzijde niet dusdanig groot dat het echt nog de moeite is, dus het maakt niet uit.

Hier overigens een mooi voorbeeld van hoe hetzelfde dak gewoon 3 panelen extra kan hebben als je ze een beetje goed legt, 2 keer hetzelfde huis (met afvoerpijpjes aan de voor- en tevens zuidzijde.... :X) maar toch meer panelen bij het huis rechts:
[ afbeelding ]
Ik heb er ook wel een paar honderd euro voor over om dat kanaal nog om te laten leggen en dat pijpje aan de achterkant te plaatsen. Dan is hij vanaf de straat ook niet meer te zien, dubbel winst.

En goed voorbeeld inderdaad! Ik verbaas me ooit hoe lelijk sommige zonnepanelen zijn geplaatst. Zeker een combinatie van portrait en landscape vind ik altijd onbegrijpelijk.
opgebaardewoensdag 31 augustus 2022 @ 11:23
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 10:51 schreef archito het volgende:

[..]
De 'maximale' variant met panelen boven de dakkapel vond ik er niet mooi uitzien. Je krijgt dan of lange slierten zonnepanelen of op te veel plekken kleine groepjes met panelen.

[ afbeelding ]

Verticaal heb ik ook geprobeerd. Die passen dan niet onder de dakkapel en alleen ernaast. Met 2 rijen boven elkaar kwam ik in de hoek niet goed uit. 1 rij zou wel kunnen.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Om een toekomstige teleurstelling te voorkomen. Ik praat nu iemand na die daken ingetekend heeft (want ik was hier zelf ook bezig met panelen en als het aan mij had gelegen was er plek voor zes extra panelen haha). In jouw scenario's leg je de panelen te dicht op de dakgoot. Professionele organisaties leggen de panelen 1/2 dakpannen hoger anders gutst regenwater over je dakgoot.

Je ziet wel eens huizen waar ze het tot de dakgoot leggen, maar het is eerder uitzondering dan regel. Net zoals tot de rand van een dak of de erfgrens. Kan best zijn dat je partijen gaat tegenkomen die bijvoorbeeld jouw derde optie afwijzen en aangeven dat het maximaal 2+4 wordt ipv jouw getekende 3+5 (ivm wind)
d.k.woensdag 31 augustus 2022 @ 11:25
Natuurlijk kan je bij nieuwbouw wel rekening houden met panelen, maar je moet je er bewust van zijn. Wij maakten de keuze om het washok aan de voorkant te doen en dat is zuid (het idee: liever een badkamer op noord want anders is het er zo heet in de zomer). Dus daar kwamen ook pijpjes van de standleiding en de afzuiging, maar er is daar ook een zijmuur. Bepaalde zaken komen uit op de zij muur en de pijpjes die er wel moesten zijn zitten zover mogelijk naar de (verhoogde) dakrand waar ivm schaduw toch al geen paneel kon liggen. Alleen die droger, die hebben we even over het hoofd gezien en daar zoeken we nu dus een oplossing voor.
Wij hebben zelf de ketel in de inpandige garage zitten, dus die pijpjes hebben we niet op het grote dak maar op het garagedak en daar hebben we geen last van, die zitten in de schaduw.
architowoensdag 31 augustus 2022 @ 11:26
quote:
1s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:23 schreef opgebaarde het volgende:

[..]
Om een toekomstige teleurstelling te voorkomen. Ik praat nu iemand na die daken ingetekend heeft (want ik was hier zelf ook bezig met panelen). In jouw scenario's leg je de panelen te dicht op de dakgoot. Professionele organisaties leggen de panelen 1/2 dakpannen hoger anders gutst regenwater over je dakgoot.

Je ziet wel eens huizen waar ze het tot de dakgoot leggen, maar het is eerder uitzondering dan regel. Net zoals tot de rand van een dak of de erfgrens. Kan best zijn dat je partijen gaat vinden die bijvoorbeeld jouw derde optie afwijzen en aangeven dat het 2+4 wordt ipv 3+5
Nog niet aan gedacht, maar klinkt logisch! Aan de voorzijde is het geen probleem, daar is de getimmerde goot 40-50cm diep. maar aan de zijkant is dat (gek genoeg) niet zo. Dus dan moeten ze toch hoger en past er minder op.
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 11:31
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:18 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Als architect, kan je geen huis ontwerpen met een dak dat optimaal is voor het plaatsen van PV panelen en warmtepomp. Als ik hier plaatjes van nieuwbouw zie is het allemaal maar behelpen met al die rare koekoeks en kappelletjes
Omdat de meeste huizen helemaal niet ontworpen worden met gasvrij en BENG in het achterhoofd.
We hadden een paar jaar geleden interesse in woningen die hier in de buurt gebouwd werden, grote woorden "Gasloos wonen" op iedere reclame, ik naar de makelaar om de documentatie op te halen, kijk even en zeg "Ze zijn niet gasloos ontworpen hč"
Makelaar: "Jawel hoor, waarom denk je dat?"
Ik: "Vanwege het gasfornuis in de keuken....."
Makelaar: "Oh, dan had de architect waarschijnlijk geen ander plaatje"
Ik: :') :') :')

Nou was dat net in 2019, en die huizen waren waarschijnlijk al getekend in 2018, maar omdat er geen omgevingsvergunning was aangevraagd voor 1 juli 2018 moest de heleboel ineens gasloos.
Overigens hebben we het niet gedaan omdat de technische ruimte boven ook op een absurde plek zat, ik heb de bouwer nog gebeld of dat anders kon (nog voor men begon met bouwen) maar dat kon niet....
Zelfs de zonnepanelen zitten aan de ONO zijde met afvoerpijpjes ten zuiden van de panelen in plaats van de panelen aan de WZW zijde te plaatsen |:(

Iedere keer dat we erlangs lopen zijn we (om diverse redenen) blij dat we het niet gedaan hebben.
opgebaardewoensdag 31 augustus 2022 @ 11:31
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:21 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Het is overigens de noordzijde van het dak (want ook daar liggen 11 panelen).

[ afbeelding ]
Ik kan van dat soort plaatjes erg genieten. Mooie all black panelen, een strak rijtje helemaal in het midden.

Nu scheelt het dat ik panelen op een dak sowieso niet lelijk vindt, maar in dit soort gevallen zelfs wel een beetje mooi. Mooiste blijft natuurlijk een dak waar de panelen wegvallen in het dak en helemaal als het een rieten kap is, zoals https://www.derietdekker.(...)nelen_01-705x441.jpg (niet mijn dak en om het topic niet te verstoten alleen de url gepost)

Onze panelen zijn lelijk. Niet gezien dat in dezs offerte geen allblack panelen waren meegenomen. Gelukkig is het vanaf de straat bijna niet te zien
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 11:34
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:21 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Het is overigens de noordzijde van het dak (want ook daar liggen 11 panelen).

[ afbeelding ]
Ja, in geval van nood zouden wij ook nog voor de noordzijde kunnen kiezen, nou zit daar wel een dakraam maar soit.
d.k.woensdag 31 augustus 2022 @ 11:38
Onze panelen zijn nu mooi weggewerkt (indak, dus vlak) grijze pannen, wit huis..maar ja, niet handig met bijleggen. En aangezien de buurman (tweekapper) er nu bij gaat leggen is het aanzicht toch al weg. Achter hebben we er op de garage liggen die veel minder mooi zijn, die ziet namelijk niemand.
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 11:38
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:20 schreef archito het volgende:

[..]
Kan wel, maar dat kost geld. Zeker bij nieuwbouw is die ruimte er vanuit de ontwikkelaar/aannemer vaak niet volgens mij.
Zo liggen er bij nieuwbouw ook regelmatig maar 4 pv panelen op een dak, daarmee kunnen ze dan een bepaald certificaat halen en is het niet nodig het hele dak vol te leggen.
Je moet idd geen projectwoning hebben, dat is 9 van de 10 keer drama met de pet op, ik als huisvrouw vind het qua indeling meestal al ellende maar als architect moet je helemaal ziek worden van allerlei dingen die primair bedoeld zijn als kostenbesparing.
En dan idd de excuuspaneeltjes nog, die alleen maar zijn voor een extra certificaat of om net aan een eis te voldoen.
lazinesswoensdag 31 augustus 2022 @ 11:39
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:31 schreef Leandra het volgende:

[..]
Omdat de meeste huizen helemaal niet ontworpen worden met gasvrij en BENG in het achterhoofd.
We hadden een paar jaar geleden interesse in woningen die hier in de buurt gebouwd werden, grote woorden "Gasloos wonen" op iedere reclame, ik naar de makelaar om de documentatie op te halen, kijk even en zeg "Ze zijn niet gasloos ontworpen hč"
Makelaar: "Jawel hoor, waarom denk je dat?"
Ik: "Vanwege het gasfornuis in de keuken....."
Makelaar: "Oh, dan had de architect waarschijnlijk geen ander plaatje"
Ik: :') :') :')

Nou was dat net in 2019, en die huizen waren waarschijnlijk al getekend in 2018, maar omdat er geen omgevingsvergunning was aangevraagd voor 1 juli 2018 moest de heleboel ineens gasloos.
Overigens hebben we het niet gedaan omdat de technische ruimte boven ook op een absurde plek zat, ik heb de bouwer nog gebeld of dat anders kon (nog voor men begon met bouwen) maar dat kon niet....
Zelfs de zonnepanelen zitten aan de ONO zijde met afvoerpijpjes ten zuiden van de panelen in plaats van de panelen aan de WZW zijde te plaatsen |:(

Iedere keer dat we erlangs lopen zijn we (om diverse redenen) blij dat we het niet gedaan hebben.
Het kan wel.

Mijn gasloze wijk (vanaf 2013!) vol projectwoningen heeft met de ligging richting de zon en de pijpjes op het dak er rekening mee gehouden bij alle huizen. Het dakvlak waar de panelen liggen hebben nergens pijpjes. Er zijn geen obstakels voor schaduw.

Alleen de enkele dwarskap huizen komen er qua zonligging wat bekaaid vanaf. Die hadden ze eigenlijk in kader van wat ze verder hanteren als standaard nooit moeten bouwen maar ja dwarskap is zo'n "leuke speelse afwisseling" die je overal nu ziet.

Ik heb genoeg te mekkeren over projectbouw en gemeentes maar dit heeft de gemeente met de bouwers toch best heel aardig neergelegd als toekomstbestendige wijk.
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 11:40
quote:
1s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:31 schreef opgebaarde het volgende:

[..]
Ik kan van dat soort plaatjes erg genieten. Mooie all black panelen, een strak rijtje helemaal in het midden.

Nu scheelt het dat ik panelen op een dak sowieso niet lelijk vindt, maar in dit soort gevallen zelfs wel een beetje mooi. Mooiste blijft natuurlijk een dak waar de panelen wegvallen in het dak en helemaal als het een rieten kap is, zoals https://www.derietdekker.(...)nelen_01-705x441.jpg (niet mijn dak en om het topic niet te verstoten alleen de url gepost)

Onze panelen zijn lelijk. Niet gezien dat in dezs offerte geen allblack panelen waren meegenomen. Gelukkig is het vanaf de straat bijna niet te zien
Ik ben al geen fan van indak panelen (we hebben ze ook heel bewust op het dak ipv in het dak, want de aannemer wilde wel indak) maar van de combinatie met riet krijg ik helemaal de kriebels.
No way dat ik in een huis met een rieten dak en indak panelen zou gaan wonen :N
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 11:43
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:39 schreef laziness het volgende:

[..]
Het kan wel.

Mijn gasloze wijk (vanaf 2013!) vol projectwoningen heeft met de ligging richting de zon en de pijpjes op het dak er rekening mee gehouden bij alle huizen. Het dakvlak waar de panelen liggen hebben nergens pijpjes. Er zijn geen obstakels voor schaduw.

Alleen de enkele dwarskap huizen komen er qua zonligging wat bekaaid vanaf. Die hadden ze eigenlijk in kader van wat ze verder hanteren als standaard nooit moeten bouwen maar ja dwarskap is zo'n "leuke speelse afwisseling" die je overal nu ziet.

Ik heb genoeg te mekkeren over projectbouw en gemeentes maar dit heeft de gemeente met de bouwers toch best heel aardig neergelegd als vooruitstrevende wijk.
Ja, ik weet dat het bij jullie wel goed gedaan is, maar jullie wijk is sowieso een uitzondering, qua gasloos ook al, ver voordat dat verplicht werd.
Het is idd een vooruitstrevende wijk, als je projectbouwers nu de mogelijkheid zou geven weer met gas te bouwen zou 99 van de 100 het doen vanwege hun kostenbesparing.
d.k.woensdag 31 augustus 2022 @ 11:43
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:40 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ik ben al geen fan van indak panelen (we hebben ze ook heel bewust op het dak ipv in het dak, want de aannemer wilde wel indak) maar van de combinatie met riet krijg ik helemaal de kriebels.
No way dat ik in een huis met een rieten dak en indak panelen zou gaan wonen :N
Sowieso nooit riet, dan moet je met vuurwerk al opletten. Met indak heb ik wat minder problemen, ik weet dat ze bij ons voor 80% vrij liggen aan de onderkant, dus de koeling lijkt geen probleem.

Als je echt rekening houdt met de zon dan maak je bijvoorbeeld op zuid ook een groot afdak. In de winter gaat daar de zon onderdoor en in de zomer levert het schaduw waardoor je huis minder heet wordt. Bovenop kan dan mooi nog een verzameling panelen. Het huis achter ons heeft dat gedaan en het is verder keurig in de voorgeschreven (strikte) stijl. Maar goed, dat is zelfbouw want de projectbouw hier in de buurt is soms om te huilen.
lazinesswoensdag 31 augustus 2022 @ 11:51
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:43 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ja, ik weet dat het bij jullie wel goed gedaan is, maar jullie wijk is sowieso een uitzondering, qua gasloos ook al, ver voordat dat verplicht werd.
Het is idd een vooruitstrevende wijk, als je projectbouwers nu de mogelijkheid zou geven weer met gas te bouwen zou 99 van de 100 het doen vanwege hun kostenbesparing.
Daarom valt eigenlijk elk ander huis wat ik bekijk nu wel tegen :P ;(
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 11:51
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:43 schreef d.k. het volgende:

[..]
Sowieso nooit riet, dan moet je met vuurwerk al opletten. Met indak heb ik wat minder problemen, ik weet dat ze bij ons voor 80% vrij liggen aan de onderkant, dus de koeling lijkt geen probleem.

Als je echt rekening houdt met de zon dan maak je bijvoorbeeld op zuid ook een groot afdak. In de winter gaat daar de zon onderdoor en in de zomer levert het schaduw waardoor je huis minder heet wordt. Bovenop kan dan mooi nog een verzameling panelen. Het huis achter ons heeft dat gedaan en het is verder keurig in de voorgeschreven (strikte) stijl. Maar goed, dat is zelfbouw want de projectbouw hier in de buurt is soms om te huilen.
Ik wil wel riet, als ik een kavel van >10.000 m˛ heb en het huis een flink eind van de openbare weg ligt, maar dan maak ik ook wel een hoekje van die kavel voor de zonnepanelen *)
* Leandra droomt rustig verder :+
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 11:53
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:51 schreef laziness het volgende:

[..]
Daarom valt eigenlijk elk ander huis wat ik bekijk nu wel tegen :P ;(
Ja, kan me voorstellen, ik zie het ook niet meer gebeuren dat wij nog naar een huis met gas gaan bijvoorbeeld, tenzij het moet, maar als er geen omstandigheden zijn die dat veroorzaken dan gaat het niet gebeuren.
CoolGuywoensdag 31 augustus 2022 @ 11:59
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:53 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ja, kan me voorstellen, ik zie het ook niet meer gebeuren dat wij nog naar een huis met gas gaan bijvoorbeeld, tenzij het moet, maar als er geen omstandigheden zijn die dat veroorzaken dan gaat het niet gebeuren.
Wat je zegt.

Wij zijn ook gasloos, maar deze huizen zijn allemaal zo gebouwd, en ik kijk voor de leuk best regelmatig op funda, maar echt elk huis is een achteruitgang en degenen die dat niet zijn zijn niet betaalbaar voor mij :P
d.k.woensdag 31 augustus 2022 @ 12:31
Wij zijn nog niet gasloos, dus verhuizen is wel een optie. Maar ja, projectbouw past niet bij onze wensen en de kavels hier in de buurt moeten allemaal met lage kap en dan moet je weer een enorme kavel kopen om evenveel ruimte te hebben als nu. In mijn dromen kopen we ooit een jaren 70 bungalow en knappen die dan helemaal op. Je moet wat te dromen hebben toch
YoshiBignosewoensdag 31 augustus 2022 @ 12:57
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 11:53 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ja, kan me voorstellen, ik zie het ook niet meer gebeuren dat wij nog naar een huis met gas gaan bijvoorbeeld, tenzij het moet, maar als er geen omstandigheden zijn die dat veroorzaken dan gaat het niet gebeuren.
Wat is er mis met gas? Behalve dat het duur is... maar dat zou je ook wel ergens terug moeten zien in de vraagprijs. Ik ken zelf in vrienden en familiekring niemand die van het gas af is. Meeste koken er echter niet meer op.
Jan_Onderwaterwoensdag 31 augustus 2022 @ 13:03
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 12:57 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Wat is er mis met gas? Behalve dat het duur is... maar dat zou je ook wel ergens terug moeten zien in de vraagprijs. Ik ken zelf in vrienden en familiekring niemand die van het gas af is. Meeste koken er echter niet meer op.
Het is efficiënter om je huis met een warmtepomp te verwarmen dan door gas te stoken, zelfs al gebruik je gas om de stroom voor de warmtepomp op te wekken.
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 13:23
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 12:57 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Wat is er mis met gas? Behalve dat het duur is... maar dat zou je ook wel ergens terug moeten zien in de vraagprijs. Ik ken zelf in vrienden en familiekring niemand die van het gas af is. Meeste koken er echter niet meer op.
Niks, maar ik wil geen huis meer met een gasaansluiting.
Om te beginnen al omdat het duur is, en nu nog veel duurder dan 3 jaar geleden.

En ja, je gaat het vanzelf terugzien in de vraagprijs, maar nu nog niet.
CoolGuywoensdag 31 augustus 2022 @ 15:29
quote:
1s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 13:23 schreef Leandra het volgende:

[..]
Niks, maar ik wil geen huis meer met een gasaansluiting.
Om te beginnen al omdat het duur is, en nu nog veel duurder dan 3 jaar geleden.

En ja, je gaat het vanzelf terugzien in de vraagprijs, maar nu nog niet.
Als in dat huizen die goed geisoleerd zijn en een WP hebben voor de hoofdprijs zullen gaan, en de tegenovergestelde huizen niet?
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 15:38
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 15:29 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Als in dat huizen die goed geisoleerd zijn en een WP hebben voor de hoofdprijs zullen gaan, en de tegenovergestelde huizen niet?
Dat verwacht ik uiteindelijk wel, ook als de huizenmarkt stabiliseert of de prijzen zelfs gaan dalen verwacht ik dat goed-geďsoleerde huizen met een warmtepomp meer waard blijven dan hun tegenhangers zonder warmtepomp.

Op dezelfde dag in de verkoop gekomen:
• Leuk huis uit 2004, voorlopig een prima uitzicht.
• Vergelijkbaar huis uit 2021, warmtepomp.
Het aantal m˛ woonoppervlak en kavel is vergelijkbaar, voor het prijsverschil gooi je in dat huis uit 2004 ook een nieuwe keuken en badkamer.

Het een is al onder bod, het ander kan nog wel even duren.
Ik heb thuis de weddenschap al lopen dat het huis uit 2021 op mijn verjaardag verkocht is, ik ben over 2 weken jarig :+
CoolGuywoensdag 31 augustus 2022 @ 15:43
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 15:38 schreef Leandra het volgende:

[..]
Dat verwacht ik uiteindelijk wel, ook als de huizenmarkt stabiliseert of de prijzen zelfs gaan dalen verwacht ik dat goed-geďsoleerde huizen met een warmtepomp meer waard blijven dan hun tegenhangers zonder warmtepomp.

Op dezelfde dag in de verkoop gekomen:
• Leuk huis uit 2004, voorlopig een prima uitzicht.
• Vergelijkbaar huis uit 2021, warmtepomp.
Het aantal m˛ woonoppervlak en kavel is vergelijkbaar, voor het prijsverschil gooi je in dat huis uit 2004 ook een nieuwe keuken en badkamer.

Het een is al onder bod, het ander kan nog wel even duren.
Ik heb thuis de weddenschap al lopen dat het huis uit 2021 op mijn verjaardag verkocht is, ik ben over 2 weken jarig :+
Dat 2e huis is geweldig O+
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 15:46
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 15:43 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat 2e huis is geweldig O+
Ja, het is leuk, wij hebben daar bewust geen kavel gekocht, maar wat daar nu gebouwd is en wordt is wel mooi geworden.
Leandrawoensdag 31 augustus 2022 @ 17:13
En juli voorbij.....
Vlinder33woensdag 31 augustus 2022 @ 19:26
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2022 22:05 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Dus als je veel meer stroom gaat gebruiken betaalt hij ook daaraan mee?
Er is een verdeelsleutel gemaakt, dus ja, hij betaalt daaraan mee.
Essebeswoensdag 31 augustus 2022 @ 19:34
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 09:14 schreef JDx het volgende:

[..]
Wel duidelijk te zien wie ze wat schuiner en wie ze wat platter heeft liggen, blij mij vrij plat op plat dak.

Bij mij gaat het alleen maar omhoog richting midzomer. Winter doe ik bijna niets.
[..]
Dan heb jij ze net als ik waarschijnlijk vrij plat op het dak. Zie mijn post hierboven.
Inderdaad. Ze liggen op 15 graden, ongeveer ZZO, nul schaduw
Deepfreezewoensdag 31 augustus 2022 @ 19:50
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 09:13 schreef Deepfreeze het volgende:
Maart 469
April 406
Mei 463
Juni 459
Juli 440
Augustus 456 (+vandaag, dus misschien maart nog voorbij).

Augustus geen hele hoge waardes (max zit tegen de 23, nu niet boven de 20), maar wel veel dagen tegen de 20 aan. Maar dat zie ik in veel maanden. Dit jaar niet vaak die max, maar wel veel op 80-90%. Dan kom je er ook wel.
En augustus 477, de beste maand tot nu toe.
hilliebilliewoensdag 31 augustus 2022 @ 20:20
8g5ql7b.jpg

Hier gelijk aan juni deze maand, maar onder mei en juli
Speekselklierwoensdag 31 augustus 2022 @ 20:25
Ook maar eens een grafiekje van deze fantastische maanden....

Screenshot-20220831-202230-Chrome.jpg

Ik moet wel eerlijk zijn, er is dit jaar 500wp bijgelegd. Maar ik heb nu al 540kWh meer opwek dan heel vorig jaar. Sept-de moeten nog komen met zo'n 600kWh

[ Bericht 14% gewijzigd door Speekselklier op 01-09-2022 08:00:25 ]
CoolGuywoensdag 31 augustus 2022 @ 20:57
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 20:20 schreef hilliebillie het volgende:
[ afbeelding ]

Hier gelijk aan juni deze maand, maar onder mei en juli
Lekker hoor, daar kom ik niet aan:

WlsU6wf.png
daNpywoensdag 31 augustus 2022 @ 21:11
Ik sta nog steeds op een verbruik van ca 130 kWh, over het hele jaar gezien :+
En het terugleveren zal vanaf nu aardig gaan teruglopen :X
MevrouwCactuswoensdag 31 augustus 2022 @ 21:30
28xESB7.jpg

Mooi grafiekje zo O+

Wij hebben een verbruik van -1300kWh vanaf 1 februari tot nu, dus dat lijkt me een mooie buffer voor de rest van het jaar.
Faraday01woensdag 31 augustus 2022 @ 22:21
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 20:25 schreef Speekselklier het volgende:
Ook maar eens een grafiekje van deze fantastische maanden....

[ afbeelding ]

Ik moet wel eerlijk zijn, er is dit jaar 500wp bijgelegd.
Ik heb niets bijgeplaatst maar dit is ook voor mij het beste zonnejaar van de afgelopen 4 jaar ;) Ik loop ruim 100 kWh voor op het voorgaande beste jaar. En dat was voor de periode januari-augustus 2020.
JDxdonderdag 1 september 2022 @ 07:50
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 17:13 schreef Leandra het volgende:
En juli voorbij.....
Hier ook met exact 1kWh.

Zowel bij mij als m'n ouders is de jaarcurve vorig jaar bijna perfect, dit jaar gaat ie omhoog en blijft ie hoog, wel leuk.

6Likdd6.png

quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 20:25 schreef Speekselklier het volgende:
Ook maar eens een grafiekje van deze fantastische maanden....

[ afbeelding ]

Ik moet wel eerlijk zijn, er is dit jaar 500wp bijgelegd.
Oh ja dit dus.

Binnenkort boven ook een airco plaatsen en dan kunnen de radiatoren eruit, als de HR++ ketel het begeeft komt er dan alleen nog maar een elektrische boiler om te douchen en ik ben gasloos.
YoshiBignosedonderdag 1 september 2022 @ 08:17
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 13:03 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Het is efficiënter om je huis met een warmtepomp te verwarmen dan door gas te stoken, zelfs al gebruik je gas om de stroom voor de warmtepomp op te wekken.
Zal ook niet veel schelen met huidige stroomprijzen... zeker niet in huizen die niet goed geďsoleerd zijn. Dat is toch echt de basis voordat warmtepomp, vloerverwarming e.d. efficiënt gaat worden.

Ik heb nu zowel luchtverwarming (Brink, gas) en wat split unit airco's in m'n huis staan. Ben nog wel benieuwd wat zuiniger is hartje winter... en zo'n luchtverwarming pompt echt het hele huis in enkele minuten behaaglijk. Ik ga niet van het gas af zo lang dat nog niet nodig is. Zijn zat mensen die in de winter met heel erg kou toch klagen dat hun warmtepompje met vloerverwarming niet warm genoeg wordt.

quote:
1s.gif Op woensdag 31 augustus 2022 13:23 schreef Leandra het volgende:

[..]
Niks, maar ik wil geen huis meer met een gasaansluiting.
Om te beginnen al omdat het duur is, en nu nog veel duurder dan 3 jaar geleden.

En ja, je gaat het vanzelf terugzien in de vraagprijs, maar nu nog niet.
Tja maar wat gaat er met de stroom prijs gebeuren? En met de zonnepanelen? Als we straks zowel van verwarming voor huis (minder energiebelasting overheid) als auto (minder accijnzen) stroom nodig hebben verzinnen ze daar wel weer een manier op om geld te verdienen. Gas is kunstmatig duur gemaakt, we hebben nog meer dan genoeg. Stroom kunnen ze ook kunstmatig duur maken... en dan heb je ineens geen alternatief.
Speekselklierdonderdag 1 september 2022 @ 08:24
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 08:17 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Zal ook niet veel schelen met huidige stroomprijzen... zeker niet in huizen die niet goed geďsoleerd zijn. Dat is toch echt de basis voordat warmtepomp, vloerverwarming e.d. efficiënt gaat worden.

VOlgens mij zijn de gasprijzen harder gestegen dan de stroom. Het verschil in kosten is relatief, maar zeker absoluut, alleen maar groter geworden.

je warmteverlies is met gas/stroom niet anders. Geen isolatie is met gas ook niet efficient.

Het enige verschil is dat een gas-ketel makkelijker in staat is om de verloren warmte weer toe te voegen.
YoshiBignosedonderdag 1 september 2022 @ 08:30
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 08:24 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
je warmteverlies is met gas/stroom niet anders. Geen isolatie is met gas ook niet efficient.

Het enige verschil is dat een gas-ketel makkelijker in staat is om de verloren warmte weer toe te voegen.
Ja, maar volgens mij is het verschil in verbruik hoger bij een warmtepomp toch? Bijv. als je gas stookt in een G label huis, of in een A label huis zorgt misschien voor 2x zoveel m3, maar bij een warmtepomp kan dat bijv. 4x zoveel kwh zijn. Zeker bij een lekkere koude winter. Of hebbe ikke het mis?
Speekselklierdonderdag 1 september 2022 @ 08:46
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 08:30 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Ja, maar volgens mij is het verschil in verbruik hoger bij een warmtepomp toch? Bijv. als je gas stookt in een G label huis, of in een A label huis zorgt misschien voor 2x zoveel m3, maar bij een warmtepomp kan dat bijv. 4x zoveel kwh zijn. Zeker bij een lekkere koude winter. Of hebbe ikke het mis?
Bijv. als je gas stookt in een G label huis, of in een A label huis zorgt misschien voor 2x zoveel m3, maar bij een warmtepomp kan dat bijv. 4x zoveel kwh zijn.
nope, uiteindelijk moet er een vaste hoeveelheid warmte in je huis, namelijk de warmte die er uit gaat.
De hoeveelheid warmte die er in moet is bij een wamtepomp, cv-ketel, straalkachel, hout/kolenkachel, scheten van de hond net zo veel.
Het enige punt kan je aanschaf worden. Als je warmtepomp te klein is zou het kunnen dat hij deze warmte niet in je huis krijgt. Een CV-ketel zal er niet snel moeite mee hebben, die zijn altijd over-gedemencioneerd. Isoleren doe je dus ook omdat je dan met een kleinere warmtepomp af kan (en in theorie ook met een kleinere cv-ketel). Het prijsverschil tussen een grote en kleine cv-ketel is niet zo groot. Daarom speelt die aanschaf wat minder bij een cv-ketel.

Zeker bij een lekkere koude winter. Of hebbe ikke het mis?
Bij een koude winter kan het een ander verhaal worden. Op echt koude dagen, maar dan ver onder 0 dan zou een wp minder efficient kunnen zijn dan een cv-ketel. Hij zou zelfs net zo in-efficient als een straalkachel kunnen worden. Maar die dagen hebben we niet veel mee, en dan al helemala niet voor langere tijd.

[ Bericht 2% gewijzigd door Speekselklier op 01-09-2022 08:57:40 ]
lazinessdonderdag 1 september 2022 @ 08:49
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 08:30 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Ja, maar volgens mij is het verschil in verbruik hoger bij een warmtepomp toch? Bijv. als je gas stookt in een G label huis, of in een A label huis zorgt misschien voor 2x zoveel m3, maar bij een warmtepomp kan dat bijv. 4x zoveel kwh zijn. Zeker bij een lekkere koude winter. Of hebbe ikke het mis?
Mijn huis met bodem warmtepomp verbruikt in totaal minder energie dan een andere hoekwonig met gas er naast nog. Ook als het vriest en sneeuwt en ook als de pomp koelt bij een hittegolf. En de boel op 21 graden houden is ook al 7 jaar geen probleem.

Tevens kan ik mijn energie verbruik omlaag brengen met zonnepanelen. Dat kan met gas niet.

Gezien de gasprijzen nu en de toekomst van het gas af hoef ik ook niet meer terug naar een woning met gas.
Speekselklierdonderdag 1 september 2022 @ 08:52
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 08:49 schreef laziness het volgende:
Mijn huis met bodem warmtepomp verbruikt in totaal minder energie dan een andere hoekwonig met gas er naast nog. Ook als het vriest en sneeuwt en ook als de pomp koelt bij een hittegolf. En de boel op 21 graden houden is ook al 7 jaar geen probleem.
Sterker nog, bij een hittegolf pomp je nog meer warmte de grond in.
Je zal de winter dan extra voordelig uit zijn.
qajariaqdonderdag 1 september 2022 @ 09:14
quote:
99s.gif Op donderdag 1 september 2022 08:46 schreef Speekselklier het volgende:
nope, uiteindelijk moet er een vaste hoeveelheid warmte in je huis, namelijk de warmte die er uit gaat.
De hoeveelheid warmte die er in moet is bij een wamtepomp, cv-ketel, straalkachel, hout/kolenkachel, scheten van de hond net zo veel.

Dat klopt helemaal. Het grote verschil tussen gas cv en een warmtepomp is de temperatuur van je water. Een wp komt moeizaam naar maximaal 60 graden (met dan matig rendement) waar een gas cv moeiteloos naar 90 graden of meer kan door verhitten.

Of te wel je moet een afgiftesysteem hebben wat lagere temperaturen kan handelen. In de praktijk is dan vloerverwarming ideaal maar het kan ook met overmaatse radiatoren al dan niet van ventilators voorzien.

Ook gas verwarming is voordeliger als je de afgifte temperatuur laag houd (schoorsteenverlies en meer afgifte in leidingen door onverwarmde ruimtes) maar bijeen WP gaat dan nog veel sterker op.
YoshiBignosedonderdag 1 september 2022 @ 10:12
quote:
99s.gif Op donderdag 1 september 2022 08:46 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Bijv. als je gas stookt in een G label huis, of in een A label huis zorgt misschien voor 2x zoveel m3, maar bij een warmtepomp kan dat bijv. 4x zoveel kwh zijn.
nope, uiteindelijk moet er een vaste hoeveelheid warmte in je huis, namelijk de warmte die er uit gaat.
De hoeveelheid warmte die er in moet is bij een wamtepomp, cv-ketel, straalkachel, hout/kolenkachel, scheten van de hond net zo veel.
Het enige punt kan je aanschaf worden. Als je warmtepomp te klein is zou het kunnen dat hij deze warmte niet in je huis krijgt. Een CV-ketel zal er niet snel moeite mee hebben, die zijn altijd over-gedemencioneerd. Isoleren doe je dus ook omdat je dan met een kleinere warmtepomp af kan (en in theorie ook met een kleinere cv-ketel). Het prijsverschil tussen een grote en kleine cv-ketel is niet zo groot. Daarom speelt die aanschaf wat minder bij een cv-ketel.
Ja oke, dus bij een g-label huis gaat de warmtepomp het niet redden waardoor hij op max temp (60 ofzo) moet gaan blazen en het dan misschien nog niet haalt. Dat lijkt me minder efficiënt (maar volgens jou dus niet) immers de cv ketel pompt wel 60-90 graden, dat maakt verder niet zoveel uit. Maar oke, dat zou je dan op kunnen vangen door meerdere of sterkere warmtepompen te plaatsen. Echter dan moet je in je berekening ook de aanschafkosten meenemen... een cv ketel is dan veel goedkoper.
TheFreshPrincedonderdag 1 september 2022 @ 10:31
8-)

K&W / Centraal Warmtepompen topic - Deel 7 - Pompen of verzuipen

Als je een G-label woning hebt dan verspil je sowieso een bak energie, of dat nu gas of stroom is.
Dus eerst isoleren.

En daarna door naar het warmtepomptopic :P
Deepfreezedonderdag 1 september 2022 @ 10:35
Hier mijn grafiek tot nu toe.. Maart was echt uitzonderlijk goed..

Knipsel.jpg

We hebben nog 580kWh tegoed voor dit jaar. Eens kijken of we dat met wat we nog opwekken genoeg gaat zijn om op 0 uit te komen. Zou fijn zijn, want dan heeft dat elektrische kacheltje dat veeeeel stroom trok ons niet idioot veel gekost..

Mijn man wil eigenlijk ook een grondwarmtepomp. Dat is alleen nog wel een ding bij een jaren 80 woning in een woonwijk. We hebben genoeg voortuin voor 2 boringen. Maar bomen, lantaarnpalen en nuts-draadjes in de grond helpen niet mee..
lazinessdonderdag 1 september 2022 @ 10:41
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 10:35 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier mijn grafiek tot nu toe.. Maart was echt uitzonderlijk goed..

[ afbeelding ]

We hebben nog 580kWh tegoed voor dit jaar. Eens kijken of we dat met wat we nog opwekken genoeg gaat zijn om op 0 uit te komen. Zou fijn zijn, want dan heeft dat elektrische kacheltje dat veeeeel stroom trok ons niet idioot veel gekost..

Mijn man wil eigenlijk ook een grondwarmtepomp. Dat is alleen nog wel een ding bij een jaren 80 woning in een woonwijk. We hebben genoeg voortuin voor 2 boringen. Maar bomen, lantaarnpalen en nuts-draadjes in de grond helpen niet mee..
Kan het niet in de achtertuin dan? Of zeg ik nu iets heel geks?
TheFreshPrincedonderdag 1 september 2022 @ 10:41
Zowel voor m'n moeder als mezelf een prima zomer tot nu toe :)

5RffOM4.png

U0AulOw.png
Deepfreezedonderdag 1 september 2022 @ 10:50
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 10:41 schreef laziness het volgende:

[..]
Kan het niet in de achtertuin dan? Of zeg ik nu iets heel geks?
Heel gek ;)
In ons geval.

De achtertuin is klein, daar zou 1 boorgat kunnen, maar dan moet het boorapparaat al in de tuin van de buren staan EN over het dak getakeld worden.
Onze kavel is een taartpunt, de punt achterin de tuin, en dan 45° naar voren. Voor hebben we veel meer breedte om die gaten 6-8 meter bij elkaar vandaan te houden.
JDxdonderdag 1 september 2022 @ 12:55
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 08:30 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Ja, maar volgens mij is het verschil in verbruik hoger bij een warmtepomp toch? Bijv. als je gas stookt in een G label huis, of in een A label huis zorgt misschien voor 2x zoveel m3, maar bij een warmtepomp kan dat bijv. 4x zoveel kwh zijn. Zeker bij een lekkere koude winter. Of hebbe ikke het mis?
Hier zit ik ook mee, ik wil boven ook een split-unit, beneden werkt dat prima, echter is die boven alleen nodig voor echt hele koude dagen (dat het onder de 10 graden wordt op de slaapkamer).

En dan kan ik weer net zo goed gas stoken volgens mij. Lastig lastig, kan wel vrij cheap een Daikin erbij krijgen.
qajariaqdonderdag 1 september 2022 @ 15:23
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 12:55 schreef JDx het volgende:

[..]
Hier zit ik ook mee, ik wil boven ook een split-unit, beneden werkt dat prima, echter is die boven alleen nodig voor echt hele koude dagen (dat het onder de 10 graden wordt op de slaapkamer).

En dan kan ik weer net zo goed gas stoken volgens mij. Lastig lastig, kan wel vrij cheap een Daikin erbij krijgen.
Ik vind het wel lekker slapen als het koud is.

Maar goed, als je verwacht het niet vaak mee te maken dan kan je ook een ventilator kacheltje voor die enkele keer even laten blazen. Of een elektrische deken. Ik laat dan gewoon de deur naar boven open maar ik woon alleen.
Speekselklierdonderdag 1 september 2022 @ 16:25
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 15:23 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ik vind het wel lekker slapen als het koud is.

Maar goed, als je verwacht het niet vaak mee te maken dan kan je ook een ventilator kacheltje voor die enkele keer even laten blazen. Of een elektrische deken. Ik laat dan gewoon de deur naar boven open maar ik woon alleen.
ik heb 15 jaar geleden een nieuwe radiator opgehangen in de slaapkamer. Met hem nog steeds een keer aansluiten.
qajariaqdonderdag 1 september 2022 @ 16:37
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 16:25 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
ik heb 15 jaar geleden een nieuwe radiator opgehangen in de slaapkamer. Met hem nog steeds een keer aansluiten.
Zo heb ik nog een radiator voor de badkamer op zolder staan. Op het laatst besloten dat ik het zonde van de ruimte vond.

Die bende radiatoren gaat er hier hopelijk na de winter helemaal uit maar anders dan in de woonkamer hebben ze vrijwel nooit aan gestaan. Moet ik wel verklappen dat de leidingen naar beneden door de slaapkamers lopen dus helemaal onverwarmd (met vorst) waren die kamers net niet.
Jester65donderdag 1 september 2022 @ 17:05
Echt een bijzonder goed jaar tot nu toe. Ik wek sinds 2016 op, en 2022 is nu al beter dan heel 2019. Ik denk dat we in de buurt van het recordjaar (voor mij althans) 2018 gaan komen.
Makrolondonderdag 1 september 2022 @ 17:19
1096 kWh in Augustus (h)

Ik moet nog 1000 kWh de rest van t jaar opwekken om de 8000 te halen die ik gehoopt had. Volgens mij moet dat wel gaan lukken.
Jan_Onderwaterdonderdag 1 september 2022 @ 17:23
Augustus afgesloten met 1.216 kWh 13 kWh minder dan Juli en 13 kWh meer dan Juni
Flycoodonderdag 1 september 2022 @ 19:57
Bij ons vandaag eindelijk de omvormer geleverd.. Hopelijk een mooie nazomer!
douche-eendjedonderdag 1 september 2022 @ 21:43
Nog 210 kWh en we hebben meer opgewekt dan vorig jaar _O_
zalkcdonderdag 1 september 2022 @ 22:06
Ik zit met een dilemma, ik kan via mijn werk een budget krijgen voor het inrichten van de thuiswerkplek, sinds de laatste cao mag daar ook duurzaamheids-maatregelen uit worden betaald. Ik kan dan eens in de vijf jaar 750 euro vanuit de werkgever krijgen en mag vanuit IKB ook nog eens 750 Bruto erbij doen vanuit de dertiende maand (belastingvrij zeg maar). Onderaan de streep kost het me dan 375 euro om voor 1500 euro wat te verbeteren aan het huis.

Als gezonde Nederlander kan ik niet anders dan daar gebruik van te willen maken. Maar hoe? het huis is 1 jaar oud en de 15 panelen die er al op liggen nemen al veel van het dak in beslag.

Het is misschien wel mogelijk om ze nog iets op te schuiven en aan de rechterrand er 3 bij te plaatsen en aan de onderkant nog 3 in landscape. Deze zullen op een eigen 1-fase omvormer moeten want ze kunnen er niet meer bij de ander op van 5kW, gelukkig ligt er een loze leiding waar nu nog netwerkkabel in zit maar waar je snel ook een stroomkabel doorheen kan trekken. In de meterkast is er nog ruimte voor 1 groep.

Wat ik ook kan doen is het hele pakket 15cm omhoog te laten schuiven en er nog een rij onder in portrait van 5 panelen. En als ik helemaal los ga, misschien nog wel 4 extra langs de rand.

Nu weet ik niet welke afstand je moet houden van de dakranden dus misschien kan het helemaal niet eens. Ook is het verschuiven van de huidige installatie niet echt ideaal en dan laat ik het het liefst doen door de installateur die deze set heeft geplaatst, Maar dat kan pas in september volgend jaar.

Ik heb ook nog een garage van 3x6 meter maar dat dak ligt vrij diep (rand van een halve meter) en staat niet zo heel gunstig, dus behoorlijk vaak in de schaduw. Het voordeel is wel dat ik daar een set van 4 stekkerpanelen kan plaatsen. En dat ik dat ook zelf kan doen. Maar dan moet het rendement nog wel een beetje redelijk zijn.

Dus wat te doen, een redelijke investering door op het dak de panelen te gaan verschuiven en er nog wat bij te proppen volgend jaar. Of wat hobby paneeltjes op de schuur gooien en het rendement voor lief nemen.

Hieronder een foto van het huis in aanbouw via google maps. Bovenkant is noord. het rode blok is de garage die toen nog niet klaar was ;)
1662062813.png
1624871383.jpeg

[ Bericht 1% gewijzigd door zalkc op 01-09-2022 22:22:46 ]
Kreatorvrijdag 2 september 2022 @ 10:24
Hoe zit dat precies met rendement?

Ik heb 10 panelen van 365 op het dak liggen, dus 3650 in totaal.

Ik heb nu 11 maanden gemeten en ik heb op 1kw na precies 3100 opgewekt. Zou dat betekenen dat ik deze maand 550 moet opwekken om 100% rendement te halen? (Want dat gaat nooit lukken, mijn best maand was 512kW)

Als bovenstaande klopt, dan vind dat ik nog best een mager rendement. Of zie ik dat niet goed.
zalkcvrijdag 2 september 2022 @ 10:46
quote:
14s.gif Op vrijdag 2 september 2022 10:24 schreef Kreator het volgende:
Hoe zit dat precies met rendement?

Ik heb 10 panelen van 365 op het dak liggen, dus 3650 in totaal.

Ik heb nu 11 maanden gemeten en ik heb op 1kw na precies 3100 opgewekt. Zou dat betekenen dat ik deze maand 550 moet opwekken om 100% rendement te halen? (Want dat gaat nooit lukken, mijn best maand was 512kW)

Als bovenstaande klopt, dan vind dat ik nog best een mager rendement. Of zie ik dat niet goed.
Dat hangt ook veel af van je dak, staat die op het zuiden, wat is de hellingshoek, temperatuur, schoonheid, kabelverlies, etc.. Vaak wordt er gerekend met 85% rendement gemiddeld, daar zit je nu al op, goede kans dat het nog richting de 90 gaat.

Ook het weer op lokaal niveau maakt wat verschil
afbeelding%20opbrengstfactoren%20nl%202020%20-%20094.png
Deepfreezevrijdag 2 september 2022 @ 10:50
@Kreator , je haalt niet perse 100%. Ik heb 3640 op het dak liggen, maar de leverancier rekende met 95% ivm schaduw in de ochtend en late avond en de ligging in het land. Het ligt verder wel ideaal op zuid en 45 graden helling. Dat is dan 3460 kWh verwacht

Nu gaan we daar dit jaar misschien wel over de 1 heen. Ik zit nu op 3010 kWh over 2022 en de laatste 4 maanden vorig jaar hadden we 770kWh.
Maar over de jaren zitten we gemiddeld iets boven de 3500. Niet slecht geschat dus.
Wouter2006vrijdag 2 september 2022 @ 12:38
Iemand nog tips bij wie je het beste nu je energie kan onderbrengen?

- Per jaar salderen.
- Hoge TLV.

Zit nu bij Eneco maar de TLV wordt flink verlaagd.
Jan_Onderwatervrijdag 2 september 2022 @ 12:53
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2022 22:06 schreef zalkc het volgende:
Ik zit met een dilemma, ik kan via mijn werk een budget krijgen voor het inrichten van de thuiswerkplek, sinds de laatste cao mag daar ook duurzaamheids-maatregelen uit worden betaald. Ik kan dan eens in de vijf jaar 750 euro vanuit de werkgever krijgen en mag vanuit IKB ook nog eens 750 Bruto erbij doen vanuit de dertiende maand (belastingvrij zeg maar). Onderaan de streep kost het me dan 375 euro om voor 1500 euro wat te verbeteren aan het huis.

Als gezonde Nederlander kan ik niet anders dan daar gebruik van te willen maken. Maar hoe? het huis is 1 jaar oud en de 15 panelen die er al op liggen nemen al veel van het dak in beslag.
Neem een airco, die kan je dan in het voor en naseizoen gebruiken om bij te stoken op je eigen stroom
Verder maximaal panelen neerleggen.
zalkcvrijdag 2 september 2022 @ 12:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 12:53 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Neem een airco, die kan je dan in het voor en naseizoen gebruiken om bij te stoken op je eigen stroom
Verder maximaal panelen neerleggen.
Ik heb geen gas... en de 15 panelen die ik heb zijn genoeg voor de warmtepomp + eigen gebruik... ;)
De enige reden om extra panelen te willen is om de elektrische auto te laden.
zalkcvrijdag 2 september 2022 @ 13:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 12:38 schreef Wouter2006 het volgende:
Iemand nog tips bij wie je het beste nu je energie kan onderbrengen?

- Per jaar salderen.
- Hoge TLV.

Zit nu bij Eneco maar de TLV wordt flink verlaagd.
In principe zijn Engie en Innova/Gewoon ook nog redelijk hoog in de TLV, maar hoe groot is de kans dat die ook ineens het contract weer openbreken.

In deze hoge volatiele markt is geen enkel advies te geven eigenlijk.
Jan_Onderwatervrijdag 2 september 2022 @ 13:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 12:58 schreef zalkc het volgende:

[..]
Ik heb geen gas... en de 15 panelen die ik heb zijn genoeg voor de warmtepomp + eigen gebruik... ;)
.
~Alleen maar zolang je nog salderen kan.
JDxvrijdag 2 september 2022 @ 13:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 13:14 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
~Alleen maar zolang je nog salderen kan.
Ja in de winter ga je gewoon keihard stroom moeten kopen voor je warmtepomp straks.
zalkcvrijdag 2 september 2022 @ 13:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 13:14 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
~Alleen maar zolang je nog salderen kan.
Ja en? Wat voegt een airco toe aan een warmtepomp? Kan ik niet juist de batterij van de BEV laden op uren dat de stroom waardeloos is?

Wat wil je hier nu mee zeggen?
zalkcvrijdag 2 september 2022 @ 13:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 13:17 schreef JDx het volgende:

[..]
Ja in de winter ga je gewoon keihard stroom moeten kopen voor je warmtepomp straks.
Als je een kleine thuisbatterij inzet voor je dag-nacht saldering hou ik 3-4 maand in het jaar over dat ik netto verbuik. In totaal 1800 kWh deze winter. Als ik die in moet kopen voor 1 euro per kWh, en ik kan nooit wat terugleveren, dan nog zit ik op maar 150 euro per maand wat ik kwijt zou zijn op jaarbasis.
CoolGuyvrijdag 2 september 2022 @ 13:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 13:17 schreef JDx het volgende:

[..]
Ja in de winter ga je gewoon keihard stroom moeten kopen voor je warmtepomp straks.
Dat is prima toch? Ik had uitgerekend dat als ik géén zonnepanelen had gehad, (maar die heb ik wel en salderen gaat niet weg ineens maar wordt afgebouwd), ik grofweg 7000 kWh verstook op een jaar.

Ik betaal 21ct (nu nog) per kwh. Dus, 7000 x ¤ 0.21 = ¤ 1.470 / 12 = 122.5 euro per maand. Dat is dus zónder zonnepanelen. Maar mét zonnepanelen heb ik 5.119 kwh verbruikt, en 6000 kwh terug geleverd. Dus stel de saldering is er af, moet ik dus 5.119 kwh x 21ct / 12 = ¤ 89,58 per maand betalen. Dat is een lachertje.

Stel dat de stroomprijs tegen die tijd (dus als salderen niet meer 100% mag) verdubbeld is, dat het daar op uit komt dat we dat moeten betalen aan stroom als straks alles weer rustig is, dan betaal ik nog steeds maar 180 euro per maand. Waar hebben we het over? Maar dit is dan dus pas in 2031, niet direct in 2025, want dan mag je nog X% salderen.
Jan_Onderwatervrijdag 2 september 2022 @ 13:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 13:18 schreef zalkc het volgende:

[..]
Ja en? Wat voegt een airco toe aan een warmtepomp?
Niet, maar dat was voordat ik wist dat JDx al een warmtepomp had (Airco is een warmtepomp)
quote:
Kan ik niet juist de batterij van de BEV laden op uren dat de stroom waardeloos is?

Ja, dat kan, maar dan moet ie wel thuis zijn.
JDxvrijdag 2 september 2022 @ 15:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 13:23 schreef zalkc het volgende:

[..]
Als je een kleine thuisbatterij inzet voor je dag-nacht saldering hou ik 3-4 maand in het jaar over dat ik netto verbuik. In totaal 1800 kWh deze winter. Als ik die in moet kopen voor 1 euro per kWh, en ik kan nooit wat terugleveren, dan nog zit ik op maar 150 euro per maand wat ik kwijt zou zijn op jaarbasis.
Oh dat is nog prima te doen, dacht dat die dingen zo'n 4500kWh gebruikten in de winter.
CoolGuyvrijdag 2 september 2022 @ 15:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 15:28 schreef JDx het volgende:

[..]
Oh dat is nog prima te doen, dacht dat die dingen zo'n 4500kWh gebruikten in de winter.
Een warmtepomp? Nee. Of nou ja, ik heb een water/water warmtepomp, en als ik kijk naar de winter, laten we even zeggen november, december, januari, februari? Of wil je een andere combinatie, en ik kijk naar 21/22, dan kom ik op

november 727 kwh
december 845 kwh
januari 896 kwh
februari 668 kwh

Dat is dan zonder zonnepanelen, dus dat zijn de daadwerkelijke getallen. Werkelijke getallen zijn (iets) lager ivm saldering), maar, dan kom je in totaal dus op 3.136 kWh. Bij 21ct per kwh komt dat voor die maanden neer op 658,56 oftewel gemiddeld 164.64 euro per maand.

Kijk ik naar de getallen ná saldering, dan kom ik op:

november 664 kwh
december 835 kwh
januari 867 kwh
februari 533 kwh

Dat maakt een totaal van 2.899 kwh, wat bij 21ct neerkomt op 608,79 oftewel 152,20 afgerond, wat dus maar een verschil is van 12,44 per maand. Gaat helemaal nergens over.

Let wel! Dit is het TOTALE energieverbruik in die maanden he, dus niét het energieverbruik voor de WP alleen. Hier zit ook koken bij, TV's, verlichting, computergebruik, wasmachine, vaatwasser, droger, etc. Gewoon alles.
TheFreshPrincevrijdag 2 september 2022 @ 15:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 15:28 schreef JDx het volgende:

[..]
Oh dat is nog prima te doen, dacht dat die dingen zo'n 4500kWh gebruikten in de winter.
Het is niet 100% nauwkeurig maar als je je m3 aardgas x2,2 doet kan je redelijk inschatten wat een warmtepomp aan stroom in kWh gaat verbruiken.

Dus bij 1.100m3 aardgas zit je dan op ~2.420kWh voor een heel jaar.
lazinessvrijdag 2 september 2022 @ 16:02
Mijn bodem warmtepomp verbruikt 1300kWh op jaarbasis. 21 graden het hele jaar rond en een boiler van 200L.
Makrolonvrijdag 2 september 2022 @ 17:44
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 september 2022 16:02 schreef laziness het volgende:
Mijn bodem warmtepomp verbruikt 1300kWh op jaarbasis. 21 graden het hele jaar rond en een boiler van 200L.
Je moet er wel even bij zeggen wat voor huis je hebt ;) ik verwacht een niet al te oud nieuwbouw huis...
densmeevrijdag 2 september 2022 @ 17:51
Wie heeft er een illegale landcode ingevoerd in Flevoland, lekker invoeden op het hoogspanningsnet
Jan_Onderwatervrijdag 2 september 2022 @ 18:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 17:51 schreef densmee het volgende:
Wie heeft er een illegale landcode ingevoerd in Flevoland, lekker invoeden op het hoogspanningsnet
Bovenste verdieping bij TenneT zullen wel peentjes gezweet hebben
lazinessvrijdag 2 september 2022 @ 19:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 17:44 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Je moet er wel even bij zeggen wat voor huis je hebt ;) ik verwacht een niet al te oud nieuwbouw huis...
Klopt, hoekwoning uit 2015.
Scorpievrijdag 2 september 2022 @ 20:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2022 13:28 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat is prima toch? Ik had uitgerekend dat als ik géén zonnepanelen had gehad, (maar die heb ik wel en salderen gaat niet weg ineens maar wordt afgebouwd), ik grofweg 7000 kWh verstook op een jaar.

Ik betaal 21ct (nu nog) per kwh. Dus, 7000 x ¤ 0.21 = ¤ 1.470 / 12 = 122.5 euro per maand. Dat is dus zónder zonnepanelen. Maar mét zonnepanelen heb ik 5.119 kwh verbruikt, en 6000 kwh terug geleverd. Dus stel de saldering is er af, moet ik dus 5.119 kwh x 21ct / 12 = ¤ 89,58 per maand betalen. Dat is een lachertje.

Stel dat de stroomprijs tegen die tijd (dus als salderen niet meer 100% mag) verdubbeld is, dat het daar op uit komt dat we dat moeten betalen aan stroom als straks alles weer rustig is, dan betaal ik nog steeds maar 180 euro per maand. Waar hebben we het over? Maar dit is dan dus pas in 2031, niet direct in 2025, want dan mag je nog X% salderen.
Nou ja voor mensen die krap bij kas zitten is 6 tientjes een hele hoop blijkbaar.
yvette1982zondag 4 september 2022 @ 11:21
Goedemorgen. Wat vinden jullie van deze offerte.
Zonnepanelen zijn 15 x FBM400MFG-BB
Omvormer 15 x Enphase IQ7PLUS-72-2-INT

15 panelen
1.920,00 15 omvormers
975,00 Esdec Clickfit (schuin dak per paneel)
50,00 BTW-teruggave
250,00 Goothoogte > 9 m
600,00 3 extra dakvlakken
2.550,00 15 panelen - Arbeid & kleinmateriaal
575,00 Enphase - kleinmateriaal - 15 panelen 1 fase
0,00 Installatie conform NEN1010
9.845,00 Totaal
362,00 Voor de prijsstijging korting + vriendenvoordeel
9.483,00 Na korting
1.991,43 Btw (21%)
11.474,43 Totaal incl. btw
120,00 Btw forfait
TheFreshPrincezondag 4 september 2022 @ 11:29
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2022 11:21 schreef yvette1982 het volgende:
Goedemorgen. Wat vinden jullie van deze offerte.
Zonnepanelen zijn 15 x FBM400MFG-BB
Omvormer 15 x Enphase IQ7PLUS-72-2-INT

15 panelen
1.920,00 15 omvormers
975,00 Esdec Clickfit (schuin dak per paneel)
50,00 BTW-teruggave
250,00 Goothoogte > 9 m
600,00 3 extra dakvlakken
2.550,00 15 panelen - Arbeid & kleinmateriaal
575,00 Enphase - kleinmateriaal - 15 panelen 1 fase
0,00 Installatie conform NEN1010
9.845,00 Totaal
362,00 Voor de prijsstijging korting + vriendenvoordeel
9.483,00 Na korting
1.991,43 Btw (21%)
11.474,43 Totaal incl. btw
120,00 Btw forfait
Ik vind het aan de hoge kant maar weet ook dat de prijzen sowieso ~25% hoger liggen dan voorgaande jaren.
Dus momenteel zal dit wel "scherp" zijn.
@bambino ?

Scheelt dat de stroomprijs hoog is en je in ¤ ook sneller weer het bedrag terugverdient.
Deepfreezezondag 4 september 2022 @ 12:11
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2022 11:21 schreef yvette1982 het volgende:
Goedemorgen. Wat vinden jullie van deze offerte.
Zonnepanelen zijn 15 x FBM400MFG-BB
Omvormer 15 x Enphase IQ7PLUS-72-2-INT

15 panelen
1.920,00 15 omvormers
975,00 Esdec Clickfit (schuin dak per paneel)
50,00 BTW-teruggave
250,00 Goothoogte > 9 m
600,00 3 extra dakvlakken
2.550,00 15 panelen - Arbeid & kleinmateriaal
575,00 Enphase - kleinmateriaal - 15 panelen 1 fase
0,00 Installatie conform NEN1010
9.845,00 Totaal
362,00 Voor de prijsstijging korting + vriendenvoordeel
9.483,00 Na korting
1.991,43 Btw (21%)
11.474,43 Totaal incl. btw
120,00 Btw forfait
Het was altijd rond de euro per kwp, maar de prijzen zijn wel gestegen. Alleen die is wel veel meer dan 6000..

Heb je die micro-omvormers nodig? Schaduw of verschillende dakvlakken? Als alles op hetzelfde dak ligt met geen/nauwelijks schaduw, dan kun je misschien ook wel af met 1 omvormer. Dat maakt het wat goedkoper.
bambinozondag 4 september 2022 @ 13:25
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2022 11:21 schreef yvette1982 het volgende:
Goedemorgen. Wat vinden jullie van deze offerte.
Zonnepanelen zijn 15 x FBM400MFG-BB
Omvormer 15 x Enphase IQ7PLUS-72-2-INT

15 panelen
1.920,00 15 omvormers
975,00 Esdec Clickfit (schuin dak per paneel)
50,00 BTW-teruggave
250,00 Goothoogte > 9 m
600,00 3 extra dakvlakken
2.550,00 15 panelen - Arbeid & kleinmateriaal
575,00 Enphase - kleinmateriaal - 15 panelen 1 fase
0,00 Installatie conform NEN1010
9.845,00 Totaal
362,00 Voor de prijsstijging korting + vriendenvoordeel
9.483,00 Na korting
1.991,43 Btw (21%)
11.474,43 Totaal incl. btw
120,00 Btw forfait
Krijg wel beetje spontaan hoofdpijn van de opsomming op deze manier :D

Maar Fresh Prince heeft gelijk. Dit is duur.

Sterker nog. Als ik het voor 11k mag doen, heb ik een goeie dag.

Ik kom op 10.250 incl. btw
15x Trina 425WP (dus ook nog eens 14x25wp meer)
15x Enphase IQ7A (niet plus, plus kan maar 295W leveren, dus echt dom op een 400wp paneel)
clickfit
gratis btw teruggave (ik heb eigen administratiekantoor, dus doe ik voor onze klanten voor niks)
Goothoogte 9m, die moet ik navragen, misschien hoogwerker nodig, dan komt er 200-250 ex bij
3 extra dakvlakken kost niks meer (600 is belachelijk)

Dus ga uit van 10250 inc + 250 ex voor hoogwerker als het nodig is.

Een voorwaarde, je moet enigszins in de buurt van Twente wonen, liefst binnen een uur of daar vlakbij.
Als het veel verder weg is maken we voor Fok!kers wel een uitzondering, maar dan moet er wel geld bij voor de afstand.
bambinozondag 4 september 2022 @ 13:26
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2022 12:11 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]
Het was altijd rond de euro per kwp, maar de prijzen zijn wel gestegen. Alleen die is wel veel meer dan 6000..

Heb je die micro-omvormers nodig? Schaduw of verschillende dakvlakken? Als alles op hetzelfde dak ligt met geen/nauwelijks schaduw, dan kun je misschien ook wel af met 1 omvormer. Dat maakt het wat goedkoper.
Zie tekst, 3 dakvlakken. Dus parallel is must.

Enphase 1 euro per wp hebben we nog nooit gehaald. En deze partij haalt dat waarschijnlijk met project panelen en goodwe ook niet. Want ze zijn erg duur.
yvette1982zondag 4 september 2022 @ 13:33
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2022 13:25 schreef bambino het volgende:

[..]
Krijg wel beetje spontaan hoofdpijn van de opsomming op deze manier :D

Maar Fresh Prince heeft gelijk. Dit is duur.

Sterker nog. Als ik het voor 11k mag doen, heb ik een goeie dag.

Ik kom op 10.250 incl. btw
15x Trina 425WP (dus ook nog eens 14x25wp meer)
15x Enphase IQ7A (niet plus, plus kan maar 295W leveren, dus echt dom op een 400wp paneel)
clickfit
gratis btw teruggave (ik heb eigen administratiekantoor, dus doe ik voor onze klanten voor niks)
Goothoogte 9m, die moet ik navragen, misschien hoogwerker nodig, dan komt er 200-250 ex bij
3 extra dakvlakken kost niks meer (600 is belachelijk)

Dus ga uit van 10250 inc + 250 ex voor hoogwerker als het nodig is.

Een voorwaarde, je moet enigszins in de buurt van Twente wonen, liefst binnen een uur of daar vlakbij.
Als het veel verder weg is maken we voor Fok!kers wel een uitzondering, maar dan moet er wel geld bij voor de afstand.
Uurtje extra rijden en dan zit je in mijn omgeving,regio Rotterdam woon ik.
Greyszondag 4 september 2022 @ 18:35
twitter


twitter


Hoe lezen jullie deze antwoorden van Vattenfall? Gaan ze nou echt iedereen voor de periode vóór 1 september (de datum dat hun terugleververgoeding omhoog ging waar ze zo voor bejubeld werden) het in de zomer opgebouwde aantal kWh's vergoeden tegen die enorm lage eerdere vergoeding en ben je dan daarna dus je hele zomer'tegoed' kwijt voor de winter? En dan wooptiedoo krijg je voor alles dat je in de winter opwekt (weinig dus) die hoge vergoeding? Want dan snap ik de verhoging van de vergoeding, dit is veel goedkoper voor ze en dus véél duurder voor iedereen met panelen bij Vattenfall. Mijn bejaarde ouders hebben net dit weekend een airco laten installeren om hun huisje in de winter te verwarmen met de kWh's die ze in de zomer hebben opgewekt. Maar zo te lezen wordt dat hele zomertegoed even voortijdig tussendoor gesaldeerd tegen bijna niks? Daar gaat het aircoplan. Heb ik ze dat mooi even verkeerd geadviseerd. -O-
TheFreshPrincezondag 4 september 2022 @ 18:41
quote:
1s.gif Op zondag 4 september 2022 18:35 schreef Greys het volgende:
[ twitter ]

[ twitter ]

Hoe lezen jullie deze antwoorden van Vattenfall? Gaan ze nou echt iedereen voor de periode vóór 1 september (de datum dat hun terugleververgoeding omhoog ging waar ze zo voor bejubeld werden) het in de zomer opgebouwde aantal kWh's vergoeden tegen die enorm lage eerdere vergoeding en ben je dan daarna dus je hele zomer'tegoed' kwijt voor de winter? En dan wooptiedoo krijg je voor alles dat je in de winter opwekt (weinig dus) die hoge vergoeding? Want dan snap ik de verhoging van de vergoeding, dit is veel goedkoper voor ze en dus véél duurder voor iedereen met panelen bij Vattenfall. Mijn bejaarde ouders hebben net dit weekend een airco laten installeren om hun huisje in de winter te verwarmen met de kWh's die ze in de zomer hebben opgewekt. Maar zo te lezen wordt dat hele zomertegoed even voortijdig tussendoor gesaldeerd tegen bijna niks? Daar gaat het aircoplan. Heb ik ze dat mooi even verkeerd geadviseerd. -O-
Ik lees het inderdaad op de negatieve manier.
Je wordt helaas wel echt aan alle kanten gen**id door sommige energiebedrijven.
Heel "creatief" van ze (doordat de wetgeving niet helemaal waterdicht lijkt te zijn) en de overheid vindt het allemaal prima, lijkt het...

Evengoed kan het verwarmen van je belangrijkste leefruimten met airco en de CV-ketel omlaag wel nog steeds besparen maar dit helpt absoluut niet...

Wat nog te proberen valt is alleen met stroom (!) overstappen naar een leverancier die nog wel per jaar saldeert en daar komend voorjaar weer de schade inhalen met de opbrengst. Maar ik weet zo niet welke maatschappijen dat nog netjes doen.

Iemand?

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 04-09-2022 18:55:42 ]
Greyszondag 4 september 2022 @ 18:46
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2022 18:41 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Ik lees het inderdaad op de negatieven manier.
Je wordt helaas wel echt aan alle kanten gen**id door sommige energiebedrijven.
Heel "creatief" van ze (doordat de wetgeving niet helemaal waterdicht lijkt te zijn) en de overheid vindt het allemaal prima, lijkt het...

Evengoed kan het verwarmen van je belangrijkste leefruimten met airco en de CV-ketel omlaag wel nog steeds besparen maar dit helpt absoluut niet...

Wat nog te proberen valt is alleen met stroom (!) overstappen naar een leverancier die nog wel per jaar saldeert en daar komend voorjaar weer de schade inhalen met de opbrengst. Maar ik weet zo niet welke maatschappijen dat nog netjes doen.

Iemand?
Ik vind het echt bizar dat hier geen bescherming op zit. Ze veranderen de spelregels waar je bij staat en worden bejubeld voor de hogere terugleververgoeding in de media maar naaien stiekem de hele boel met salderen. Zelfs degenen die dachten het goed geregeld te hebben met flinke investeringen in panelen en airco gaan dus nu een idioot dure winter tegemoet. En inderdaad niemand die er iets aan kan doen.
TheFreshPrincezondag 4 september 2022 @ 18:51
quote:
1s.gif Op zondag 4 september 2022 18:46 schreef Greys het volgende:

[..]
Ik vind het echt bizar dat hier geen bescherming op zit. Ze veranderen de spelregels waar je bij staat en worden bejubeld voor de hogere terugleververgoeding in de media maar naaien stiekem de hele boel met salderen. Zelfs degenen die dachten het goed geregeld te hebben met flinke investeringen in panelen en airco gaan dus nu een idioot dure winter tegemoet. En inderdaad niemand die er iets aan kan doen.
Nee, dat is het verrotte hier aan... Ik vermoed dat heel veel mensen hier nog geen enkel idee van hebben en nog vol vertrouwen de winter in gaan "want ik heb panelen".
Greyszondag 4 september 2022 @ 19:03
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2022 18:51 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Nee, dat is het verrotte hier aan... Ik vermoed dat heel veel mensen hier nog geen enkel idee van hebben en nog vol vertrouwen de winter in gaan "want ik heb panelen".
Jep. Ik zag het puur perongeluk langskomen op Twitter. En het is hun verified account dus het zal wel zo zijn. Iedereen denkt nog safe te zitten. :{

En overstappen alleen met stroom heeft denk ik weinig zin want het is nu denk ik wachten op bv Eneco die ineens ook roept 'oh ja wij hebben natuurlijk onlangs een verlaging van de terugleververgoeding ingevoerd dus wij gaan daarom ook de periode daarvoor en daarna apart salderen'. Het is niet meer te gokken wie wel of niet per jaartermijn blijft salderen ben ik bang.

(Sorry weer voor de 'paniek' @Isdatzo, maar nu/als ze dit gaan flikken wordt het financieel best ineens paniekwaardig voor velen want dan ga je in de winter dus gewoon de dure tarieven moeten inkopen ondanks je panelen.)

Hopelijk lezen we de reactie van Vattenfall verkeerd maar ik gok van niet. Ook gezien hun verdere reacties in dat draadje.
TheFreshPrincezondag 4 september 2022 @ 19:07
quote:
1s.gif Op zondag 4 september 2022 19:03 schreef Greys het volgende:

[..]
Jep. Ik zag het puur perongeluk langskomen op Twitter. En het is hun verified account dus het zal wel zo zijn. Iedereen denkt nog safe te zitten. :{

En overstappen alleen met stroom heeft denk ik weinig zin want het is nu denk ik wachten op bv Eneco die ineens ook roept 'oh ja wij hebben natuurlijk onlangs een verlaging van de terugleververgoeding ingevoerd dus wij gaan daarom ook de periode daarvoor en daarna apart salderen'. Het is niet meer te gokken wie wel of niet per jaartermijn blijft salderen ben ik bang.

(Sorry weer voor de 'paniek' @:Isdatzo, maar nu/als ze dit gaan flikken wordt het financieel best ineens paniekwaardig voor velen want dan ga je in de winter dus gewoon de dure tarieven moeten inkopen ondanks je panelen.)

Hopelijk lezen we de reactie van Vattenfall verkeerd maar ik gok van niet. Ook gezien hun verdere reacties in dat draadje.
Dan maar hopen op een héél zonnige nazomer...
Greyszondag 4 september 2022 @ 19:11
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2022 19:07 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Dan maar hopen op een héél zonnige nazomer...
Jup. Maar dan nog is het natuurlijk pure diefstal om het complete voorjaars- en zomertegoed weg te strepen tegen een paar cent per kWh en daarna opnieuw beginnen. Dan red je zelfs met een zonnige nazomer denk ik niet het verwarmen met airco in de winter. Wat ze met jaarlijks salderen makkelijk hadden gered. Het maakt me zo boos dat het maar gewoon kan. Mensen kochten panelen op basis van salderen tot 2025 etc. Niet dit soort naaiende toestanden. En dan in het voorjaar zeker weer de terugleververgoeding aanpassen zodat je dan weer niet kunt verrekenen met de zomer erna. Ja zo kan ik het ook.

Nog even gezocht. Het is dus echt zo. En volgens mij weet bijna niemand dit dus nog.

twitter
lazinesszondag 4 september 2022 @ 19:20
Powerpeers heeft ook per 1 september hun vergoeding verhoogd. Ik zal het eens navragen bij ze.
Maar doordat mijn contract vanaf november loopt zit ik nu juist op ongeveer quitte en mijn contract verloopt in november dus heb er zelf voor dit jaar sowieso geen last van.

De maatschappij die dit wel netjes blijft doen kan heel veel klanten binnenharken……
Greyszondag 4 september 2022 @ 19:22
quote:
1s.gif Op zondag 4 september 2022 19:20 schreef laziness het volgende:
Powerpeers heeft ook per 1 september hun vergoeding verhoogd. Ik zal het eens navragen bij ze.
Maar doordat mijn contract vanaf november loopt zit ik nu juist op ongeveer quitte en mijn contract verloopt in november dus heb er zelf voor dit jaar sowieso geen last van.

De maatschappij die dit wel netjes blijft doen kan heel veel klanten binnenharken……
Ja dan zit je door november nog wel goed inderdaad. De jaartermijn van m'n ouders ging in juni in. En door dit vieze trucje dus nogmaals in september. En wie weet hoe vaak ze dat nog tussentijds doen want niemand die het ze verbiedt. En ik m'n ouders maar gerustellen dat ze veilig zitten deze winter door hun panelen en airco. :')
Kreatorzondag 4 september 2022 @ 19:42
Ik vraag me altijd af hoe het mogelijk is dat een bedrijf jarenlang winst mag maken, maar bij 1 slecht jaar of verandering onmiddelijk alle spelregels mag veranderen om die winsten te blijven houden. Zeker met 1e levensbehoeften zou daar wmb wel wat meer regulatie op mogen
Greyszondag 4 september 2022 @ 19:52
quote:
14s.gif Op zondag 4 september 2022 19:42 schreef Kreator het volgende:
Ik vraag me altijd af hoe het mogelijk is dat een bedrijf jarenlang winst mag maken, maar bij 1 slecht jaar of verandering onmiddelijk alle spelregels mag veranderen om die winsten te blijven houden. Zeker met 1e levensbehoeften zou daar wmb wel wat meer regulatie op mogen
Ja dat. En de regulatie is momenteel dus dusdanig vaag dat ze er misbruik van kunnen maken. En de consumentenwaakhond roept al weken dat het ministerie 'er binnenkort naar zal kijken'. Nou, als ze dat net zo goed en snel aanpakken als al het andere dat mis gaat hebben ze het waarschijnlijk pas opgelost tegen 2025 als de saldering afgebouwd gaan worden. Want die mensen die toch al panelen namen dragen wel netjes bij aan de totale verduurzaming, klimaatdoelen etc maar kunnen daarna zodra de panelen eenmaal liggen kennelijk gewoon van alle kanten genaaid worden, dat is hun zorg toch niet meer.
Bamizondag 4 september 2022 @ 22:55
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2022 18:41 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Ik lees het inderdaad op de negatieve manier.
Je wordt helaas wel echt aan alle kanten gen**id door sommige energiebedrijven.
Heel "creatief" van ze (doordat de wetgeving niet helemaal waterdicht lijkt te zijn) en de overheid vindt het allemaal prima, lijkt het...

Evengoed kan het verwarmen van je belangrijkste leefruimten met airco en de CV-ketel omlaag wel nog steeds besparen maar dit helpt absoluut niet...

Wat nog te proberen valt is alleen met stroom (!) overstappen naar een leverancier die nog wel per jaar saldeert en daar komend voorjaar weer de schade inhalen met de opbrengst. Maar ik weet zo niet welke maatschappijen dat nog netjes doen.

Iemand?
Wij gaan met alleen energie waarschijnlijk overstappen naar coolblue. Die hebben letterlijk in het contract staan dat ze per jaar salderen. Maar vind het ook bizar dat zulk soort regels zomaar aangepast worden terwijl iedereen al krom moet liggen ivm de variabele contracten waar ze ook al onmogelijk vanaf komen.
Speekselklierzondag 4 september 2022 @ 23:55
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2022 22:55 schreef Bami het volgende:

[..]
Wij gaan met alleen energie waarschijnlijk overstappen naar coolblue. Die hebben letterlijk in het contract staan dat ze per jaar salderen. Maar vind het ook bizar dat zulk soort regels zomaar aangepast worden terwijl iedereen al krom moet liggen ivm de variabele contracten waar ze ook al onmogelijk vanaf komen.
Er valt niet veel over te stappen vokgehs mij:

Coolblue:
We bieden tijdelijk geen vaste contracten aan
Greyszondag 4 september 2022 @ 23:56
Op de site van Vattenfall staat bij salderen ook gewoon nog 'per jaar'. Dus óf zowel Pauline als Ellen van Vattenfall roepen onjuiste dingen op Twitter óf ze wijzigen/naaien de boel zonder hun klanten ook maar vooraf te informeren, dus voor 1 september toen het inging. Kan me bijna niet voorstellen dat ze dat niet wettelijk verplicht zijn, wél de verhoging aankondigen maar niet de voor sommigen toch wel flinke financiële nadelige gevolgen ervan.
Bamimaandag 5 september 2022 @ 08:06
quote:
1s.gif Op zondag 4 september 2022 23:55 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Er valt niet veel over te stappen vokgehs mij:

Coolblue:
We bieden tijdelijk geen vaste contracten aan
Heb toch echt een contract klaarstaan in mijn mailbox. :+
Wel variabel idd, maar dat zit ik nu ook en is toch het enige dat kan.
zalkcmaandag 5 september 2022 @ 08:32
quote:
1s.gif Op zondag 4 september 2022 23:56 schreef Greys het volgende:
Op de site van Vattenfall staat bij salderen ook gewoon nog 'per jaar'. Dus óf zowel Pauline als Ellen van Vattenfall roepen onjuiste dingen op Twitter óf ze wijzigen/naaien de boel zonder hun klanten ook maar vooraf te informeren, dus voor 1 september toen het inging. Kan me bijna niet voorstellen dat ze dat niet wettelijk verplicht zijn, wél de verhoging aankondigen maar niet de voor sommigen toch wel flinke financiële nadelige gevolgen ervan.
Als je jaarrekening in maart is dan wordt je behoorlijk genaaid hiermee. in die maanden heb ik bijna 2000-3000 meer levering dan teruglevering. Nemen we een schappelijk tarief van 75ct dan is dat 1500-2250 euro, je kunt in de zomer dan wel wat terugkrijgen maar dat is 16.8cent = 336-504 euro.

Dan nog mag je met 1164-1746 per jaar je handjes nog steeds dichtknijpen als je het vergelijkt met anderen, maar het is gewoon niet de afspraak.
Greysmaandag 5 september 2022 @ 08:42
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 08:32 schreef zalkc het volgende:

[..]
Als je jaarrekening in maart is dan wordt je behoorlijk genaaid hiermee. in die maanden heb ik bijna 2000-3000 meer levering dan teruglevering. Nemen we een schappelijk tarief van 75ct dan is dat 1500-2250 euro, je kunt in de zomer dan wel wat terugkrijgen maar dat is 16.8cent = 336-504 euro.

Dan nog mag je met 1164-1746 per jaar je handjes nog steeds dichtknijpen als je het vergelijkt met anderen, maar het is gewoon niet de afspraak.
Van Vattenfall krijgt je ZEVEN ct voor alles van voor 1 september.
zalkcmaandag 5 september 2022 @ 08:46
quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 08:42 schreef Greys het volgende:

[..]
Van Vattenfall krijgt je ZEVEN ct voor alles van voor 1 september.
Doet weinig af aan het principe dat salderen per halfjaar crimineel is.
JDxmaandag 5 september 2022 @ 08:53
Die verhoging van Vattenfall is ook gewoon een criminele reclamestunt, want binnenkort zijn er nog maar weinig mensen die meer terugleveren en volgend jaar tegen de zomer gooien ze het ook naar 9 cent als dat bij Eneco door gaat tenminste.
arvensismaandag 5 september 2022 @ 08:54
Eneco heeft de terugleververgoeding toch aangepast naar ¤0,09 zonder hier bericht over te sturen (zoals in hun eigen voorwaarden staat….).
Leandramaandag 5 september 2022 @ 08:57
quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 08:54 schreef arvensis het volgende:
Eneco heeft de terugleververgoeding toch aangepast naar ¤0,09 zonder hier bericht over te sturen (zoals in hun eigen voorwaarden staat….).
Waar zie je dat?
arvensismaandag 5 september 2022 @ 08:58
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 08:57 schreef Leandra het volgende:

[..]
Waar zie je dat?
Mijn Eneco -> producten

Eneco HollandseWind & Zon 1 jaar
Einddatum: 13-04-2023

Leveringskosten voor stroom
Normaaltarief ¤ 0,38062 per kWh
Daltarief ¤ 0,33779 per kWh
Terugleververgoeding - ¤ 0,09 per kWh
Vaste leveringskosten ¤ 5,40 per maand
Netbeheerkosten ¤ 20,69 per maand
Vermindering energiebelasting - ¤ 742,98 per jaar
Leandramaandag 5 september 2022 @ 09:01
quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 08:58 schreef arvensis het volgende:

[..]
Mijn Eneco -> producten

Eneco HollandseWind & Zon 1 jaar
Einddatum: 13-04-2023

Leveringskosten voor stroom
Normaaltarief ¤ 0,38062 per kWh
Daltarief ¤ 0,33779 per kWh
Terugleververgoeding - ¤ 0,09 per kWh
Vaste leveringskosten ¤ 5,40 per maand
Netbeheerkosten ¤ 20,69 per maand
Vermindering energiebelasting - ¤ 742,98 per jaar
Thnx.
AgnesGrumaandag 5 september 2022 @ 09:19
quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 08:58 schreef arvensis het volgende:

[..]
Mijn Eneco -> producten

Eneco HollandseWind & Zon 1 jaar
Einddatum: 13-04-2023

Leveringskosten voor stroom
Normaaltarief ¤ 0,38062 per kWh
Daltarief ¤ 0,33779 per kWh
Terugleververgoeding - ¤ 0,09 per kWh
Vaste leveringskosten ¤ 5,40 per maand
Netbeheerkosten ¤ 20,69 per maand
Vermindering energiebelasting - ¤ 742,98 per jaar
Fraai is dat. Die van mij staat nog op het ‘normale’ tarief van ongeveer ¤0,42

En bij jou @Leandra ?
Leandramaandag 5 september 2022 @ 09:24
quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 09:19 schreef AgnesGru het volgende:

[..]
Fraai is dat. Die van mij staat nog op het ‘normale’ tarief van ongeveer ¤0,42

En bij jou @:Leandra ?
Mijn contract bij Eneco is eergisteren (3 september) ingegaan maar staat ook nog op het tarief gekoppeld aan het reguliere tarief, dat overigens nog weer hoger is dan vorige maand afgesproken.

Screenshot-20220905-092533-Eneco.jpg
Greysmaandag 5 september 2022 @ 09:45
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 08:46 schreef zalkc het volgende:

[..]
Doet weinig af aan het principe dat salderen per halfjaar crimineel is.
Zeker, maar zij maken het dus nóg bonter dan dat, bedoel ik.

Ben momenteel in gesprek met zowel Vattenfall als ACM Consuwijzer, die laatste gaat contact opnemen met Vattenfall en er nogmaals bij het ministerie van Economische Zaken op aandringen dat er zeer snel duidelijkheid moet komen over deze regels. ACM zegt nu ook tegen me dat als ze dit niet op de website hebben gemeld maar wel op Twitter dat de info op de website geldt en het niet mag. Dat gaan ze Vattenfall ook vertellen. Ben benieuwd.
Greysmaandag 5 september 2022 @ 09:51
Krijg nu dm van Vattenfall waarin ze gaan terugkrabbelen en 'dat die tweets van hun medewerkers waarschíjnlijk niet kloppen en ze gaan even kijken maar blijven waarschijnlijk wel per jaar salderen'.

Waarschijnlijk waarschijnlijk.
Wordt vervolgd.
Frozen-assassinmaandag 5 september 2022 @ 09:58
Er zijn kamervragen gesteld door Henri Bontenbal. Nog geen antwoord van minister.
yvette1982maandag 5 september 2022 @ 10:03
Ik had jullie opmerking over de omvormers die het niet kunnen opwekken neergelegd bij het bedrijf en kreeg de volgende reactie:

Wat u zegt klopt niet helemaal, de omvormers zijn geschikt voor panelen tot 430 Wp, in werkelijkheid zullen zonnepanelen in het nederlandse weer amper op het volle vermogen draaien. Het klopt dat de huidige omvormers iets zullen aftoppen van de totale opwekking (+- 1% opwekkingsverlies), om dit op te lossen zouden we de IQ7A omvormers kunnen gebruiken, echter zijn deze een stuk duurder (+-¤40,- per paneel), dit weegt in onze optiek niet op tegen de 1% hogere opwekking. Maar als u dit wilt kan ik u dit zeker aanbieden, al moet ik u eerlijk zeggen dat 95% van onze systemen met deze panelen worden gecombineerd met de IQ7+ omvormers.

Wat is jullie mening hierover?
Leandramaandag 5 september 2022 @ 10:06
quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 09:45 schreef Greys het volgende:

[..]
Zeker, maar zij maken het dus nóg bonter dan dat, bedoel ik.

Ben momenteel in gesprek met zowel Vattenfall als ACM Consuwijzer, die laatste gaat contact opnemen met Vattenfall en er nogmaals bij het ministerie van Economische Zaken op aandringen dat er zeer snel duidelijkheid moet komen over deze regels. ACM zegt nu ook tegen me dat als ze dit niet op de website hebben gemeld maar wel op Twitter dat de info op de website geldt en het niet mag. Dat gaan ze Vattenfall ook vertellen. Ben benieuwd.
Lekker bezig op de maandagmorgen *O*
zalkcmaandag 5 september 2022 @ 10:07
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 10:03 schreef yvette1982 het volgende:
Ik had jullie opmerking over de omvormers die het niet kunnen opwekken neergelegd bij het bedrijf en kreeg de volgende reactie:

Wat u zegt klopt niet helemaal, de omvormers zijn geschikt voor panelen tot 430 Wp, in werkelijkheid zullen zonnepanelen in het nederlandse weer amper op het volle vermogen draaien.
Wat is jullie mening hierover?
Dat het weer niks met het draaien op maximaal vermogen te maken heeft. Of willen ze me nu vertellen dat afgelopen jaar de panelen nooit op maximaal vermogen gedraaid hebben? Dat ze het maximale rendement niet behalen wil ik nog wel geloven.
Bamimaandag 5 september 2022 @ 10:20
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 10:07 schreef zalkc het volgende:

[..]
Dat het weer niks met het draaien op maximaal vermogen te maken heeft. Of willen ze me nu vertellen dat afgelopen jaar de panelen nooit op maximaal vermogen gedraaid hebben? Dat ze het maximale rendement niet behalen wil ik nog wel geloven.
Bij mij hebben de panelen iig nooit op maximaal vermogen gedraaid. Ik heb 10x 360 liggen en heb volgens mij 1 piekje van 3600wp in mijn dagopbrengsten, net na een wolk. Bij ons ligt de Max eigenlijk altijd rond de 3000wp dus voor die 1x in een jaar dat het afgetopt wordt zou ik ook die meerprijs niet betalen. Maar het zal ongetwijfeld verschillen per dak en locatie in hoeverre er op maximaal vermogen gedraaid wordt.
bambinomaandag 5 september 2022 @ 10:39
quote:
0s.gif Op zondag 4 september 2022 13:33 schreef yvette1982 het volgende:

[..]
Uurtje extra rijden en dan zit je in mijn omgeving,regio Rotterdam woon ik.
Ah, ja dat is wel een uur of 2 van ons af.

We hebben bij zulke afstanden niet heel veel belang bij moet ik eerlijk zeggen.
Zeker als er een keer iets onder garantie vervangen moet worden, ben ik 1 of 2 man halve dag kwijt.

Dus ik zou nog even doorzoeken, dat is mijn advies.

Mocht je niemand anders kunnen vinden met een betere prijs, dan wil ik alsnog een offerte maken.
Uitgaande van de genoemde 10250 inc + 250 ex hoogwerker zit ik op 10550. Reken er 250 inc bij voor de afstand. zit ik op 10.800 inc.

Levertijd is lang hoor, overal zover ik weet. Dus plaatsing zal zomer volgend jaar zijn.
bambinomaandag 5 september 2022 @ 10:43
quote:
1s.gif Op zondag 4 september 2022 19:20 schreef laziness het volgende:
Powerpeers heeft ook per 1 september hun vergoeding verhoogd. Ik zal het eens navragen bij ze.
Maar doordat mijn contract vanaf november loopt zit ik nu juist op ongeveer quitte en mijn contract verloopt in november dus heb er zelf voor dit jaar sowieso geen last van.

De maatschappij die dit wel netjes blijft doen kan heel veel klanten binnenharken……
Heb je stroom over op jaarbasis? Dan is innova momenteel de beste optie. Moet je enkel tarief kiezen.

GmNfz6M.png

Sinds vandaag zit ik daar (ivm Eneco gezeik die vandaag verlaagd).

Nu zit ik dus nog beter dan Eneco was. En dit is 1 jaar vast.
Ik mag er niet vanaf (kost 50 euro boete) en zij dus ook niet. Al zullen daar met bepaalde regels wel weer opties voor zijn.

Maar goed, in principe is alles wat ik vanaf vandaag opwek het potje voor de winter.
Houden ze het contract aan het hele jaar, dan blijf ik daar tot 5 sept volgend jaar.
Zo niet, ga ik weg zodra ik met salderen op 0 sta.

Ben nu week of 5-6 klant geweest bij Eneco, eindafrekening is nu in de maak, rond de 800 euro retour :D

Delta was ik 8 dagen klant, 299 euro retour.

Teruglevertarieven waren gunstig nu voor mensen met stroom over.
sugar4maandag 5 september 2022 @ 11:31
quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 09:51 schreef Greys het volgende:
Krijg nu dm van Vattenfall waarin ze gaan terugkrabbelen en 'dat die tweets van hun medewerkers waarschíjnlijk niet kloppen en ze gaan even kijken maar blijven waarschijnlijk wel per jaar salderen'.

Waarschijnlijk waarschijnlijk.
Wordt vervolgd.
Ik heb het ook even nagevraagd en daarin wordt bevestigd dat ze gewoon per jaar blijven salderen. Dus hopelijk klopt dat ook.
Greysmaandag 5 september 2022 @ 11:34
Krijg net dm met excuus dat alle tweets hierover van medewerkers niet juist waren en dat ze het ook rechtgezet hebben op Twitter nu. (Zie onder). Of ze dit doen omdat ze teruggefloten zijn geen idee, het lijkt me stug dat die gedetailleerde tweets allemaal per ongeluk fout waren namelijk, maar ze zeggen nu dus alsnog per jaar te gaan salderen. Denk ik. Want het openbare antwoord aan diegene die ik niet ken staat er wederom een beetje vaag. :+ Maar in dm zegt ze het wel letterlijk.

twitter
TheFreshPrincemaandag 5 september 2022 @ 11:36
quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 11:34 schreef Greys het volgende:
Krijg net dm met excuus dat alle tweets hierover van medewerkers niet juist waren en dat ze het ook rechtgezet hebben op Twitter nu. (Zie onder). Of ze dit doen omdat ze teruggefloten zijn geen idee, het lijkt me stug dat die gedetailleerde tweets allemaal per ongeluk fout waren namelijk, maar ze zeggen nu dus alsnog per jaar te gaan salderen. Denk ik. Want het openbare antwoord aan diegene die ik niet ken staat er wederom een beetje vaag. :+ Maar in dm zegt ze het wel letterlijk.

[ twitter ]
Goed werk Greylock Holmes!

En de Tweet + DM goed bewaren ;)
Greysmaandag 5 september 2022 @ 11:42
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 11:36 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Goed werk Greylock Holmes!

En de Tweet + DM goed bewaren ;)
Heb overal screenshots van en ga na het werk met tweetstamp nog even de boel opslaan met datum en tijd. :P
Wouter2006maandag 5 september 2022 @ 11:43
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 10:43 schreef bambino het volgende:

[..]
Heb je stroom over op jaarbasis? Dan is innova momenteel de beste optie. Moet je enkel tarief kiezen.

[ afbeelding ]

Sinds vandaag zit ik daar (ivm Eneco gezeik die vandaag verlaagd).

Nu zit ik dus nog beter dan Eneco was. En dit is 1 jaar vast.
Ik mag er niet vanaf (kost 50 euro boete) en zij dus ook niet. Al zullen daar met bepaalde regels wel weer opties voor zijn.

Maar goed, in principe is alles wat ik vanaf vandaag opwek het potje voor de winter.
Houden ze het contract aan het hele jaar, dan blijf ik daar tot 5 sept volgend jaar.
Zo niet, ga ik weg zodra ik met salderen op 0 sta.

Ben nu week of 5-6 klant geweest bij Eneco, eindafrekening is nu in de maak, rond de 800 euro retour :D

Delta was ik 8 dagen klant, 299 euro retour.

Teruglevertarieven waren gunstig nu voor mensen met stroom over.
Website lijkt niet te (goed) te werken of er is gewoon geen pakket voor mijn situatie.
Na alles ingevuld te hebben blijft 'Uw persoonlijk aanbod' leeg :P
Deepfreezemaandag 5 september 2022 @ 12:10
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 11:43 schreef Wouter2006 het volgende:

[..]
Website lijkt niet te (goed) te werken of er is gewoon geen pakket voor mijn situatie.
Na alles ingevuld te hebben blijft 'Uw persoonlijk aanbod' leeg :P
Hier werkt hij wel.. 12 euro terug aan energie (400 kwh tekort) en 5000 voor gas |:(
lazinessmaandag 5 september 2022 @ 12:27
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 10:43 schreef bambino het volgende:

[..]
Heb je stroom over op jaarbasis? Dan is innova momenteel de beste optie. Moet je enkel tarief kiezen.

[ afbeelding ]

Sinds vandaag zit ik daar (ivm Eneco gezeik die vandaag verlaagd).

Nu zit ik dus nog beter dan Eneco was. En dit is 1 jaar vast.
Ik mag er niet vanaf (kost 50 euro boete) en zij dus ook niet. Al zullen daar met bepaalde regels wel weer opties voor zijn.

Maar goed, in principe is alles wat ik vanaf vandaag opwek het potje voor de winter.
Houden ze het contract aan het hele jaar, dan blijf ik daar tot 5 sept volgend jaar.
Zo niet, ga ik weg zodra ik met salderen op 0 sta.

Ben nu week of 5-6 klant geweest bij Eneco, eindafrekening is nu in de maak, rond de 800 euro retour :D

Delta was ik 8 dagen klant, 299 euro retour.

Teruglevertarieven waren gunstig nu voor mensen met stroom over.
Geen grote overschotten. Ik schommel tussen +100 kWh en -100kWh op jaarbasis meestal.

Ik verbruik heel veel in het dal tarief dus als ik tekort kom is dit op het dal tarief. Denk daarom dat een enkel tarief voor mij niet slim is om te doen.
AgnesGrumaandag 5 september 2022 @ 12:39
quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 09:24 schreef Leandra het volgende:

[..]
Mijn contract bij Eneco is eergisteren (3 september) ingegaan maar staat ook nog op het tarief gekoppeld aan het reguliere tarief, dat overigens nog weer hoger is dan vorige maand afgesproken.

[ afbeelding ]
En inmiddels is het bij aangepast naar ¤0,09.
ES_FOKmaandag 5 september 2022 @ 12:47
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 10:20 schreef Bami het volgende:

[..]
Bij mij hebben de panelen iig nooit op maximaal vermogen gedraaid. Ik heb 10x 360 liggen en heb volgens mij 1 piekje van 3600wp in mijn dagopbrengsten, net na een wolk. Bij ons ligt de Max eigenlijk altijd rond de 3000wp dus voor die 1x in een jaar dat het afgetopt wordt zou ik ook die meerprijs niet betalen. Maar het zal ongetwijfeld verschillen per dak en locatie in hoeverre er op maximaal vermogen gedraaid wordt.
Dit dus, zelfde beeld hier, aftoppen door de IQ7+ komt sporadisch voor
Leandramaandag 5 september 2022 @ 13:17
quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 12:39 schreef AgnesGru het volgende:

[..]
En inmiddels is het bij aangepast naar ¤0,09.
Als ik in de app kijk staat de terugleververgoeding nog zoals de afbeelding van vanmorgen, als ik op de laptop inlog bij mijn eneco dan staat er 9 cent....

Ik moet nu echt even gaan kijken wat te doen.... maar ik ben er nog niet helder genoeg voor.
bambinomaandag 5 september 2022 @ 13:52
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 11:43 schreef Wouter2006 het volgende:

[..]
Website lijkt niet te (goed) te werken of er is gewoon geen pakket voor mijn situatie.
Na alles ingevuld te hebben blijft 'Uw persoonlijk aanbod' leeg :P
Mijn innova werkt ook nog niet helemaal top. Maar je moet wel bedenken dat er per vandaag weet ik hoeveel nieuwe klanten bij zijn gekomen van Eneco af. Die jongens zullen het wel druk hebben momenteel.
AgnesGrumaandag 5 september 2022 @ 15:29
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 11:43 schreef Wouter2006 het volgende:

[..]
Website lijkt niet te (goed) te werken of er is gewoon geen pakket voor mijn situatie.
Na alles ingevuld te hebben blijft 'Uw persoonlijk aanbod' leeg :P
Dat heb ik ook :)
Trekvogelmaandag 5 september 2022 @ 15:31
Ik heb inmiddels een offerte binnen voor zonnepanelen, maar vind het erg lastig om te bepalen of ik hier nou goed aan doe. Daarom hier de vraag om wat advies. Mijn jaarlijks verbruik is zo rond de 4500 kWh en dat heb ik ook opgegeven als de hoeveelheid stroom die ik wil opwekken. Uiteraard begrijp ik dat er momenten zijn dat mijn zonnepanelen geen stroom opwekken (nacht, bewolking), maar er is nu ook precies ruimte voor 12 panelen en ik zou het me financieel kunnen veroorloven. Is dat dan ook wijsheid? Om mijn dak maar zo vol mogelijk te leggen? Wat zijn andere zaken waar ik rekening mee dien te houden?
zalkcmaandag 5 september 2022 @ 15:38
quote:
5s.gif Op maandag 5 september 2022 15:31 schreef Trekvogel het volgende:
Ik heb inmiddels een offerte binnen voor zonnepanelen, maar vind het erg lastig om te bepalen of ik hier nou goed aan doe. Daarom hier de vraag om wat advies. Mijn jaarlijks verbruik is zo rond de 4500 kWh en dat heb ik ook opgegeven als de hoeveelheid stroom die ik wil opwekken. Uiteraard begrijp ik dat er momenten zijn dat mijn zonnepanelen geen stroom opwekken (nacht, bewolking), maar er is nu ook precies ruimte voor 12 panelen en ik zou het me financieel kunnen veroorloven. Is dat dan ook wijsheid? Om mijn dak maar zo vol mogelijk te leggen? Wat zijn andere zaken waar ik rekening mee dien te houden?
Moderne panelen zitten rond de 400wp als je er 12 plaatst dan zit je op 4800wp installatie en kun je bij een goede richting en hoek je complete verbruik kunnen dekken. Ik zie het probleem niet?

4500kWh kost je met de huidige prijzen 50-90ct kWh dat is een besparing voor dit jaar van 2250-4050 euro, met een beetje mazzel (of pech) heb je je panelen er voor 2025 al uit, pas dan gaat het salderen worden afgebouwd.
Debsterrmaandag 5 september 2022 @ 16:14
10 panelen DMEGC Solar 400wp
SolarEdge SE3500H omvormer
S440 optimizers

Trekken zelf de bedrading naar zolder voor plaatsing, zij regelen BTW gebeuren, aansluiting meterkast en zonnepanelen uiteraard wel door bedrijf.

¤5.750,- excl. BTW. Ik heb het idee dat de prijs wel goed is, maar hoe denkt de professional erover?
bambinomaandag 5 september 2022 @ 16:54
quote:
17s.gif Op maandag 5 september 2022 16:14 schreef Debsterr het volgende:
10 panelen DMEGC Solar 400wp
SolarEdge SE3500H omvormer
S440 optimizers

Trekken zelf de bedrading naar zolder voor plaatsing, zij regelen BTW gebeuren, aansluiting meterkast en zonnepanelen uiteraard wel door bedrijf.

¤5.750,- excl. BTW. Ik heb het idee dat de prijs wel goed is, maar hoe denkt de professional erover?
All-in zit ik 450 goedkoper (als je zelf kabel legt van omvormer naar meterkast halen we er meestal 50 euro van af, dus 500 goedkoper).

Ook hier geldt, mits binnen 1 uur van Twente, anders komt er wat boven op.

Dus nee, het is geen hele gekke prijs. Maar kan zeker goedkoper.
TheFreshPrincemaandag 5 september 2022 @ 16:59
quote:
5s.gif Op maandag 5 september 2022 15:31 schreef Trekvogel het volgende:
Ik heb inmiddels een offerte binnen voor zonnepanelen, maar vind het erg lastig om te bepalen of ik hier nou goed aan doe. Daarom hier de vraag om wat advies. Mijn jaarlijks verbruik is zo rond de 4500 kWh en dat heb ik ook opgegeven als de hoeveelheid stroom die ik wil opwekken. Uiteraard begrijp ik dat er momenten zijn dat mijn zonnepanelen geen stroom opwekken (nacht, bewolking), maar er is nu ook precies ruimte voor 12 panelen en ik zou het me financieel kunnen veroorloven. Is dat dan ook wijsheid? Om mijn dak maar zo vol mogelijk te leggen? Wat zijn andere zaken waar ik rekening mee dien te houden?
Het rendement is hoe dan ook hoger dan dat van de dakpannen die er nu liggen ;)

Gewoon volleggen als je het geld beschikbaar hebt.
Jimbomaandag 5 september 2022 @ 17:08
Goed jaartje voor de panelen wel zeg *O*

Ik had bij aanschaf (4 maanden en een hele hoop gezeik terug) een grafiek gekregen wat de panelen ongeveer zouden doen per maand. Zit daar 20-30% boven elke maand :~

Kan volgend jaar de airco weer eens een keer aan _O-
Debsterrmaandag 5 september 2022 @ 17:26
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 16:54 schreef bambino het volgende:

[..]
All-in zit ik 450 goedkoper (als je zelf kabel legt van omvormer naar meterkast halen we er meestal 50 euro van af, dus 500 goedkoper).

Ook hier geldt, mits binnen 1 uur van Twente, anders komt er wat boven op.

Dus nee, het is geen hele gekke prijs. Maar kan zeker goedkoper.
Dank voor je antwoord! We zitten onder Eindhoven dus komen nog wel wat kosten bij dan. Gezien het lokale karakter van deze aanbieder, denk ik dat we dan voor hen gaan. Is het raar om te onderhandelen met ze over de prijs :@? Of wordt dat in deze situatie eigenlijk nooit gedaan?
bambinomaandag 5 september 2022 @ 17:31
quote:
17s.gif Op maandag 5 september 2022 17:26 schreef Debsterr het volgende:

[..]
Dank voor je antwoord! We zitten onder Eindhoven dus komen nog wel wat kosten bij dan. Gezien het lokale karakter van deze aanbieder, denk ik dat we dan voor hen gaan. Is het raar om te onderhandelen met ze over de prijs :@? Of wordt dat in deze situatie eigenlijk nooit gedaan?
In deze situatie wel, maar in de huidige markt minder. Want er is werk zat.

Vorig jaar had ik niet benoemd dat er kosten bij moeten. Dat had ik vanwege mede-fokker gewoon voor lief genomen.
Maar ik heb het werk voor het oprapen, dus dan moet er wel ongeveer hetzelfde verdiend worden per klus.
Kortingen doen wij dus niet, maar wie weet zij wel.

Ik wil rustig een offerte voor je maken die je door kan sturen en vragen of ze kunnen matchen of korting kunnen geven.

Moet je me ff pmen met je gegevens en mail, stuur ik die op.
densmeemaandag 5 september 2022 @ 18:26
quote:
17s.gif Op maandag 5 september 2022 17:26 schreef Debsterr het volgende:

[..]
Dank voor je antwoord! We zitten onder Eindhoven dus komen nog wel wat kosten bij dan. Gezien het lokale karakter van deze aanbieder, denk ik dat we dan voor hen gaan. Is het raar om te onderhandelen met ze over de prijs :@? Of wordt dat in deze situatie eigenlijk nooit gedaan?
en waarschijnlijk alius systeem, wat gewoon de rolls royce onder de montage systemen is.
Debsterrmaandag 5 september 2022 @ 20:41
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 18:26 schreef densmee het volgende:

[..]
en waarschijnlijk alius systeem, wat gewoon de rolls royce onder de montage systemen is.
Nee Aelex.
MaJomaandag 5 september 2022 @ 21:40
Nadat de vorige geaccepteerde offerte geannuleerd werd wegens uitverkocht hebben we nu de nieuwe offerte geaccepteerd: 10 seriegeschakelde zonnepanelen van 400+ WP. Omdat we benadeeld waren door de geannuleerde offer kunnen ze al eind december geplaatst worden in plaats van maart *O* Nu is er natuurlijk minder opbrengst in de winter maar het scheelt toch 3 maanden. Ik ben blij :s)

Edit: even in ons duurzaamsheidsdepot van de hypotheek gekeken. Als deze uitgekeerd wordt betalen we netto maar 2000 euro voor de panelen :o
Leandramaandag 5 september 2022 @ 21:47
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 21:40 schreef MaJo het volgende:
Nadat de vorige geaccepteerde offerte geannuleerd werd wegens uitverkocht hebben we nu de nieuwe offerte geaccepteerd: 10 seriegeschakelde zonnepanelen van 400+ WP. Omdat we benadeeld waren door de geannuleerde offer kunnen ze al eind december geplaatst worden in plaats van maart *O* Nu is er natuurlijk minder opbrengst in de winter maar het scheelt toch 3 maanden. Ik ben blij :s)

Edit: even in ons duurzaamsheidsdepot van de hypotheek gekeken. Als deze uitgekeerd wordt betalen we netto maar 2000 euro voor de panelen :o
Wat je uit je depot van de hypotheek haalt betaal je toch ook gewoon terug?
arvensismaandag 5 september 2022 @ 21:48
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 21:47 schreef Leandra het volgende:

[..]
Wat je uit je depot van de hypotheek haalt betaal je toch ook gewoon terug?
Met rente zelfs. :+
MaJomaandag 5 september 2022 @ 21:49
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 21:47 schreef Leandra het volgende:

[..]
Wat je uit je depot van de hypotheek haalt betaal je toch ook gewoon terug?
Uiteraard, maar dat zit al in de hypotheek opgenomen dus dat voel je minder :+

quote:
1s.gif Op maandag 5 september 2022 21:48 schreef arvensis het volgende:

[..]
Met rente zelfs. :+
We vangen nu ook steeds rente over dit duurzaamheidsdepot, hoeven we niets voor te doen _O-
Leandramaandag 5 september 2022 @ 22:11
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 21:49 schreef MaJo het volgende:

[..]
Uiteraard, maar dat zit al in de hypotheek opgenomen dus dat voel je minder :+
Ja, maar het maakt de panelen niet goedkoper.
MaJomaandag 5 september 2022 @ 22:13
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 22:11 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ja, maar het maakt de panelen niet goedkoper.
Daar heb je gelijk in :Y Ik bedoelde op dit moment 2000 euro. We zitten nogal krap bij kas na de verbouwing dus die 2200 euro scheelt een boel :')
Horsemenmaandag 5 september 2022 @ 22:20
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 21:49 schreef MaJo het volgende:

We vangen nu ook steeds rente over dit duurzaamheidsdepot, hoeven we niets voor te doen _O-
Dat krijg je als compensatie/teruggave omdat je over dit depotbedrag ook maandelijks rente betaald.
densmeemaandag 5 september 2022 @ 22:38
quote:
17s.gif Op maandag 5 september 2022 20:41 schreef Debsterr het volgende:

[..]
Nee Aelex.
Aelex is van alius O-)
Debsterrdinsdag 6 september 2022 @ 07:32
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 22:38 schreef densmee het volgende:

[..]
Aelex is van alius O-)
Ah okay :) dat wist ik uiteraard niet.
SillyWalksdinsdag 6 september 2022 @ 10:04
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 10:43 schreef bambino het volgende:

[..]
Heb je stroom over op jaarbasis? Dan is innova momenteel de beste optie.
Ik heb Innova afgesloten gisteren. Kwam uit op een maandbedrag van 70 euro.

Krijg ik de mail met het contract: maandbedrag van 497,00 euro.
In de portaal kan ik het maximaal 10% lager zetten.

Ik bellen: "Ja meneer, wij zijn verplicht te kijken naar het gemiddelde verbruik en opbrengst van de afgelopen 3 jaar. Ik kan het maximaal 15% naar beneden zetten".

- "Dan wil ik bij dezen opzeggen".

"Oké meneer, gedaan".

:')

Ze willen daar gewoon snel cashen op nieuwe leden voor ze failliet gaan. Óf nieuwe leden gebruiken om de winter door te komen, natuurlijk... :s)
Makrolondinsdag 6 september 2022 @ 10:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 10:04 schreef SillyWalks het volgende:

[..]
Ik heb Innova afgesloten gisteren. Kwam uit op een maandbedrag van 70 euro.

Krijg ik de mail met het contract: maandbedrag van 497,00 euro.
In de portaal kan ik het maximaal 10% lager zetten.

Ik bellen: "Ja meneer, wij zijn verplicht te kijken naar het gemiddelde verbruik en opbrengst van de afgelopen 3 jaar. Ik kan het maximaal 15% naar beneden zetten".

- "Dan wil ik bij dezen opzeggen".

"Oké meneer, gedaan".

:')

Ze willen daar gewoon snel cashen op nieuwe leden voor ze failliet gaan. Óf nieuwe leden gebruiken om de winter door te komen, natuurlijk... :s)
Ik had het zelfde vorig jaar december en ze zette mij moeiteloos telefonisch toen van 600 naar 110 per maand.
Speekselklierdinsdag 6 september 2022 @ 10:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 10:04 schreef SillyWalks het volgende:

[..]
Ik heb Innova afgesloten gisteren. Kwam uit op een maandbedrag van 70 euro.

Krijg ik de mail met het contract: maandbedrag van 497,00 euro.
In de portaal kan ik het maximaal 10% lager zetten.


Had je dan een te laag verbruik ingevuld?
CoolGuydinsdag 6 september 2022 @ 10:33
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 11:43 schreef Wouter2006 het volgende:

[..]
Website lijkt niet te (goed) te werken of er is gewoon geen pakket voor mijn situatie.
Na alles ingevuld te hebben blijft 'Uw persoonlijk aanbod' leeg :P
Net even geprobeerd. Ik heb dit ook.
SillyWalksdinsdag 6 september 2022 @ 10:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 10:24 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Ik had het zelfde vorig jaar december en ze zette mij moeiteloos telefonisch toen van 600 naar 110 per maand.
Mooi voor jou, maar dat doen ze nu dus niet meer.
SillyWalksdinsdag 6 september 2022 @ 10:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 10:30 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Had je dan een te laag verbruik ingevuld?
Nope, gewoon mijn eigen verbruik.
Makrolondinsdag 6 september 2022 @ 10:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 10:51 schreef SillyWalks het volgende:

[..]
Mooi voor jou, maar dat doen ze nu dus niet meer.
Apart. Hopen dat ze m'n welkomstbonus nog wel even betalen voor ze failliet gaan :+
gcjoeldinsdag 6 september 2022 @ 11:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 10:33 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Net even geprobeerd. Ik heb dit ook.
Heb je stroom en gas?
Ik las laatst dat zij alleen stroom niet (meer?) doen volgens mij.
SillyWalksdinsdag 6 september 2022 @ 12:03
Oké, Innova was dus één grote zwendel.

Welke partij saldeert nog keurig per jaar bij een variabel 'contract', heeft een goede terugleververgoeding, en accepteert een laag maandbedrag?
bambinodinsdag 6 september 2022 @ 14:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 10:04 schreef SillyWalks het volgende:

[..]
Ik heb Innova afgesloten gisteren. Kwam uit op een maandbedrag van 70 euro.

Krijg ik de mail met het contract: maandbedrag van 497,00 euro.
In de portaal kan ik het maximaal 10% lager zetten.

Ik bellen: "Ja meneer, wij zijn verplicht te kijken naar het gemiddelde verbruik en opbrengst van de afgelopen 3 jaar. Ik kan het maximaal 15% naar beneden zetten".

- "Dan wil ik bij dezen opzeggen".

"Oké meneer, gedaan".

:')

Ze willen daar gewoon snel cashen op nieuwe leden voor ze failliet gaan. Óf nieuwe leden gebruiken om de winter door te komen, natuurlijk... :s)
Ik denk dat ze zelf zijn geschrokken van het aantal klanten van Eneco en anderen.
Tweakers heeft een topic lopen waar op 1 dag weet ik hoeveel mensen naar innova gingen, waaronder ik.
Eind augustus al geregeld (dag nadat het bekend was).

En omdat het een jaar contract is, zitten we er beide aan vast.

Ik moet nu 5 euro per maand betalen, lager doen ze niet.
Maar daar zijn ze dus inmiddels wel op terug gekomen.

Ik zie het niet als zwendel, ze wilden even snel cashen met klanten binnen halen. Maar dat pakt verkeerd uit omdat er een legio mensen is met alleen stroom.
Ik ben ook erg benieuwd of ze dit gaan overleven, maarja so be it.

Voor mij is het nu potje opbouwen tot de winter, die zal ergens december/begin januari weer op zijn.
Daarna verbruik ik nog heel wat (2500-3000kWh) en die ga ik in de lente weer terug leveren.

Daarna kijk ik wel of ik blijf of ga opzeggen. Als ze 90 cent aanhouden, en nog leven, dan blijft ik tot einde contract en mogen ze 1800-2000 euro uitbetalen.
Trekvogeldinsdag 6 september 2022 @ 14:43
quote:
0s.gif Op maandag 5 september 2022 16:54 schreef bambino het volgende:
.
Wat kun je zeggen van deze offerte dan? Exlusief BTW 8824,48.

SPOILER
12 x PV Hyundai 430Wp Full Black 1899x1096x30mm ¤ 3.600,00
Omvormers
12 x Enphase Micro omvormer IQ7A tot 460 watt incl. kabel ¤ 2.766,48
Bevestigingsmaterialen
1 x Clickfit Evo montagesysteem ¤ 760,50
Montagekosten
Montage ¤ 900,00
Overig
1 x Enphase Envoy-S Standard + Q-relais 1 Fase ¤ 240,00
1 x Kleine lege kast 110, 165 of 220mm ¤ 67,50
1 x Verzorgen Btw teruggave mits noodzakelijk* (uitbetaling btw-bedrag max. 6 maand) ¤ 0,00
1 x Montage AC Enphase ¤ 250,00
1 x Stichting Garantiefonds Zonne Energie ¤ 0,00
12 x 20 jaar garantie ¤ 240,00
bambinodinsdag 6 september 2022 @ 14:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 14:43 schreef Trekvogel het volgende:

[..]
Wat kun je zeggen van deze offerte dan? Exlusief BTW 8824,48.

SPOILER
12 x PV Hyundai 430Wp Full Black 1899x1096x30mm ¤ 3.600,00
Omvormers
12 x Enphase Micro omvormer IQ7A tot 460 watt incl. kabel ¤ 2.766,48
Bevestigingsmaterialen
1 x Clickfit Evo montagesysteem ¤ 760,50
Montagekosten
Montage ¤ 900,00
Overig
1 x Enphase Envoy-S Standard + Q-relais 1 Fase ¤ 240,00
1 x Kleine lege kast 110, 165 of 220mm ¤ 67,50
1 x Verzorgen Btw teruggave mits noodzakelijk* (uitbetaling btw-bedrag max. 6 maand) ¤ 0,00
1 x Montage AC Enphase ¤ 250,00
1 x Stichting Garantiefonds Zonne Energie ¤ 0,00
12 x 20 jaar garantie ¤ 240,00
Foei wat duur.
Maar dat komt mede door garantiefonds, dat kost echt veel geld en berekenen ze gewoon door per klant.

Ik gebruik Trina 425wp panelen dus 60wp minder.
Daarbij wederom IQ7+ micro omvormers. De A variant op zulke hoge wp panelen is echt dom. Snap niet dat ze dit durven aanbieden.
Mocht je het niet gelezen hebben eerder, de IQ7a kan maar 295W omvormen. De IQ7+ kan 345W en kost 3 tientjes meer.

Ik weet niet of je in de buurt van Twente zit, zo ja dan kom ik op 7300 ongeveer (ex).
Woon je ver weg, reken op 7500 ex.


Trina 12 stuks - 2650 ex
12 IQ7A incl. Enoy standard - 2334
Enphase kabels - 240
Clickfit - 715
Montage (alles) - 972
Meterkast werk incl. Relay en kabel etc - 349
Transport - 209

Alleen panelen scheelt dus al 1000 euro.
Clickfit scheelt paar tientjes
Montage hebben zij 900 en 250, dus 1150 totaal. Wij zitten op 972 en 349 dus ben ik iets duurder mee
Kleine lege kast, het zal wel. zit er nu bij in
Enphase micro plus kabels scheelt bij ons bijna 200

12x20 garantie? Op wat? Panelen?
Panelen zijn standaard 15 jaar, onzin om te verlengen.
Enphase heeft al langer dan 20.
Dus die 240 is ook extra voor niks in mijn optiek
Trekvogeldinsdag 6 september 2022 @ 15:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 14:50 schreef bambino het volgende:
Maar dat komt mede door garantiefonds, dat kost echt veel geld en berekenen ze gewoon door per klant.

Wat is de reden dat jij hier niet voor kiest dan? Je hebt geen garantiefonds?
Trekvogeldinsdag 6 september 2022 @ 15:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 14:50 schreef bambino het volgende:
12x20 garantie? Op wat? Panelen?
Panelen zijn standaard 15 jaar, onzin om te verlengen.
Enphase heeft al langer dan 20.
Dus die 240 is ook extra voor niks in mijn optiek
Dit krijg je voor het garantiepakket:

Ons serviceteam draagt zorg
voor een optimale werking.
Bij defecten afhandeling
met de fabrikant.
Installatie door onze eigen
vakkundige monteurs.
BTW teruggave van het
systeem regelen wij kosteloos
voor je.
Gratis aanmelding bij SGZE
(Stichting Garantiefonds
ZonneEnergie) inclusief
certificaat.
24/7 monitoring van het
systeem
20 jaar volledig ontzorgd
20 jaar garantie op arbeid
20 jaar garantie op het
Enphase omvormer systeem*
20 jaar garantie op het
onderbouwsysteem
20 jaar garantie op de panele
Trekvogeldinsdag 6 september 2022 @ 15:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 14:50 schreef bambino het volgende:

Trina 12 stuks - 2650 ex
Volgens mij staan deze bekend als budget merk? Het is natuurlijk altijd maar de vraag wat je er echt van merkt, maar ik heb liever iets goeds op m'n dak liggen. Met Hyundai heb je dat volgens mij in ieder geval wel.
Trekvogeldinsdag 6 september 2022 @ 15:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 14:50 schreef bambino het volgende:
Mocht je het niet gelezen hebben eerder, de IQ7a kan maar 295W omvormen. De IQ7+ kan 345W en kost 3 tientjes meer.
In de offerte staat juist tot 460 watt? Dus snap niet goed hoe jij bij 295W komt?

Woon overigens redelijk in de buurt van Twente, maar wil wel echt iets goeds op m'n dak hebben. Deze partij van de offerte staat in de regio best goed aangeschreven. Geen idee waarom, maar ze zullen dus wel iets goeds doen?
Hoe zit jij qua levertijd?
ES_FOKdinsdag 6 september 2022 @ 15:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 14:50 schreef bambino het volgende:

[..]

Daarbij wederom IQ7+ micro omvormers. De A variant op zulke hoge wp panelen is echt dom. Snap niet dat ze dit durven aanbieden.
Mocht je het niet gelezen hebben eerder, de IQ7a kan maar 295W omvormen. De IQ7+ kan 345W en kost 3 tientjes meer.

Net andersom dus
TheFreshPrincedinsdag 6 september 2022 @ 15:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 15:43 schreef Trekvogel het volgende:

[..]
In de offerte staat juist tot 460 watt? Dus snap niet goed hoe jij bij 295W komt?

Er zit een verschil in wat je kan aansluiten qua paneel (Wp = Watt piek) en hoeveel zo'n omvormer kan omzetten (Watt) zonder af te toppen ;)

Ik ken de specs niet van iedere Enphase omvormer maar ik vermoed dat dat het is.

quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 15:54 schreef ES_FOK het volgende:

[..]
Net andersom dus
En dat dan wss ook nog :P
Opa.Bakkebaarddinsdag 6 september 2022 @ 17:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 15:54 schreef ES_FOK het volgende:

[..]
Net andersom dus
Dat dus. De A is juist voor de zwaardere panelen. Ik schrok even want die komen er ook bij mij op.

iq7-keuze-v2022.png
Speekselklierdinsdag 6 september 2022 @ 17:41
quote:
14s.gif Op dinsdag 6 september 2022 17:32 schreef Opa.Bakkebaard het volgende:

[..]
Dat dus. De A is juist voor de zwaardere panelen. Ik schrok even want die komen er ook bij mij op.

[ afbeelding ]
Ze hebben ook wel een lekker logica in hun naamgeving.
Ander model? Wie grabbelt er even in de scabblebak?
TheFreshPrincedinsdag 6 september 2022 @ 17:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 17:41 schreef Speekselklier het volgende:

[..]
Ze hebben ook wel een lekker logica in hun naamgeving.
Ander model? Wie grabbelt er even in de scabblebak?
Ik denk dat ze de namen van de kinderen van Elon Musk als inspiratie hebben gebruikt :P
Speekselklierdinsdag 6 september 2022 @ 17:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 september 2022 17:44 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Ik denk dat ze de namen van de kinderen van Elon Musk als inspiratie hebben gebruikt :P
In inmiddels hebben ze blijkbaar ook een iq8 serie met andere lettertjes....
MevrouwCactuswoensdag 7 september 2022 @ 07:49
Gister sloeg bij ons een stop door en daardoor is de modem van KPN kapot gegaan. We hebben dus een paar dagen geen wifi. Ik kan de omvormer dus niet uitlezen. Die doet nog wel gewoon zijn ding, toch? Of is het essentieel dat hij verbonden is met het internet?
MevrouwCactuswoensdag 7 september 2022 @ 07:49
Dicht.