1:58 op je 15e, mijn god.quote:Op maandag 26 september 2022 23:09 schreef hhh38 het volgende:
Er is weer goed gereden in Calgary afgelopen weekend.
Beste seizoenstijden:
- Murakami (500m): 34.56
- De Haître (1000m): 1.08.08 (en Howe 1.08.34)
- Howe (1500m): 1.43.29
- Bloemen (5000m): 6.16.79
Als je een seizoensranking maakt over meerdere afstanden staat Howe praktisch met iedere combinatie bovenaan
- M.S. Kim (500m): 37.48
- Weidemann (1500m): 1.55.60
- Weidemann (3000m): 3.59.90
Dubreuil heeft daarnaast in Quebec al een 34'er gereden.
Op juniorenvlak vallen een 39.2 van een 15-jarige Koreaanse op en een 1.58.7 van de eveneens 15-jarige Angel Daleman op.
In Heerenveen ook gewoonquote:
Meisje Antwanet is blij met de nieuwe sfeer @maxi-musquote:Veel is anders bij Jumbo-Visma na vertrek Kramer en Roest: 'Minder testosteron'
Geen Sven Kramer en Patrick Roest, maar Jutta Leerdam en Jorrit Bergsma. Bij de schaatsploeg van Jumbo-Visma is veel veranderd na de Olympische Spelen van Peking. En dat zorgt voor een andere sfeer binnen de ploeg.
Leerdam zit lang genoeg in de schaatswereld om te weten wat de reputatie van Jumbo-Visma is. "Ik had verwacht dat er meer haantjes in de ploeg zouden zitten", zegt de Zuid-Hollandse, die eind april overstapte naar het team van coach Jac Orie. "Natuurlijk is er wel een concurrentiestrijd tijdens de trainingen, maar verder is er een heel chille vibe. Iedereen is aardig tegen elkaar."
In de afgelopen jaren moesten nieuwelingen in hun eerste maanden bij Jumbo-Visma vaak wennen aan de sterke persoonlijkheden en de directheid bij de rijkste schaatsploeg van Nederland. In een team met Kramer als kopman was het lastig overleven als je je te bescheiden opstelde.
'Die klote-opmerkingen van Sven mis ik niet'
"Ik heb in het begin regelmatig een pak op mijn broek gehad van Sven, die me even op scherp wilde zetten", zei Thomas Krol begin dit jaar nadat hij olympisch kampioen op de 1.000 meter was geworden. "Verscheur dat contract van Thomas maar, dat wordt helemaal niks", zei Kramer vier jaar geleden tijdens de eerste gezamenlijk fietstraining tegen Krol, nadat de aanwinst had aangegeven dat hij het hoge tempo niet meer kon volhouden.
De 36-jarige Kramer stopte na vorig seizoen, al is de viervoudig olympisch kampioen als directeur business development nog wel betrokken bij Jumbo-Visma. En ook Roest, Marcel Bosker, Carlijn Achtereekte en Joy Beune vertrokken bij het team van Orie. Met hun vervangers Leerdam, Merel Conijn, Jorrit Bergsma en Joep Wennemars zit er volgens Antoinette de Jong "wat minder testosteron" in de ploeg.
"Ik kon heel erg lachen met Sven en hij hield je altijd scherp, maar zijn klote-opmerkingen als ik slecht gereden had, mis ik niet per se", lacht De Jong, die begonnen is aan haar vijfde seizoen bij Jumbo-Visma. "De dynamiek in de ploeg is heel erg veranderd. Het is niet meer de haantjes tegen elkaar. Iedereen is wat rustiger."
Wie wordt de nieuwe leider na afscheid van Kramer?
Met Wennemars (19), Conijn (20) en Leerdam (23) is de gemiddelde leeftijd bij Jumbo-Visma ook flink gedaald. "Ik schaats nu gewoon met vrouwen die pas na 2000 geboren zijn. Dan voel ik me opeens superoud", zegt de 27-jarige De Jong met een lach.
Orie stelde de afgelopen maanden tevreden vast dat iedereen in zijn nieuwe, verjongde hard wil trainen én elkaar graag wil helpen. "Dat teamgevoel, die balans tussen geven en nemen binnen een ploeg, vind ik heel belangrijk", zegt de ervaren coach. "En op dit moment is die balans heel erg goed. Het team is wat meer richting het elkaar helpen opgeschoven, maar niet té ver. Het is ook logisch; een nieuw team geeft onzekerheden. En onzekerheden zorgen voor meer samenwerking."
De vraag is nog wel wie de rol van kopman of -vrouw overneemt van Kramer. "Ik zeg weleens: wie is de leider? Wanneer gaan we beginnen? En dan zegt niemand wat", aldus Leerdam. "Ik kijk altijd Thomas aan. Thomas is een heel lieve jongen, maar ook niet echt een leiderstype. Soms ontbreekt een beetje het gevoel van: let's go, een beetje pit erin. Zo ben ik van nature wel, maar dat wil ik niet meteen zeggen bij een nieuwe ploeg."
De dertigjarige Krol snapt dat hij als de enige regerend olympisch kampioen bij Jumbo-Visma wordt gezien als het nieuwe gezicht van de ploeg. "Er wordt meer naar mij gekeken. Dat vind ik niet erg, dat hoort bij de positie die ik heb. Dus als er iets moet gebeuren, bijvoorbeeld als het ijs in Thialf niet goed is, ben ik nu degene die de telefoon pakt. Vroeger wist je dat Sven dat altijd zou regelen, dat was heel makkelijk. Hij was daar ook wat feller in dan ik. Daarom mis ik hem soms wel."
Sven is een lul?quote:Op donderdag 29 september 2022 19:19 schreef wimderon het volgende:
[..]
Meisje Antwanet is blij met de nieuwe sfeer @:maxi-mus
Roest ongenadig hard schroeien bij z'n nieuwe ploegquote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Die gaan we dus 3 jaar niet of nauwelijks zien. Vermoeden van...quote:Chinees Gao, olympisch kampioen op de 500m, mist schaatsseizoen door blessures
De Chinese schaatser Tingyu Gao zal komend seizoen niet in actie komen. De regerend olympisch kampioen op de 500 meter neemt de hele winter rust om te herstellen van blessures, meldt het Chinese persbureau Xinhua.
Gao (24) werd in februari de eerste Chinese man die olympisch goud veroverde op de schaatsbaan. Bij de Spelen van Peking was de sprinter tijdens de openingsceremonie een van de vlaggendragers van de Chinese ploeg.
Volgens de Chinese hoofdcoach Li Yan neemt Gao de tijd om te herstellen van een polsblessure, met als belangrijkste doel over vier jaar in Milaan zijn olympische titel prolongeren.
Nu ook een PR van 6.36 (7s eraf) in Milwaukee.quote:Op zondag 18 september 2022 21:13 schreef Dale__Cooper het volgende:
3.47,00 is wel snel voor iemand die komende winter maar zo een 33'er kan schaatsen.
Airbags hebben hun werk gedaan.quote:Op zaterdag 1 oktober 2022 19:38 schreef pietkanarie het volgende:
Jutta Leerdam is na een botsing met een andere fietster over de kop geslagen tijdens een fietstraining. Maar het gaat goed gelukkig! Geen schade.
Op de rug liggen kan onze Jutta wel.quote:Op zaterdag 1 oktober 2022 19:38 schreef pietkanarie het volgende:
Jutta Leerdam is na een botsing met een andere fietster over de kop geslagen tijdens een fietstraining. Maar het gaat goed gelukkig! Geen schade.
Ik had Rintje niet meer verwacht. Misschien tien jaar geleden.quote:Op dinsdag 4 oktober 2022 14:05 schreef borisz het volgende:
Rintje Ritsma is de opvolger van Coopmans
https://nos.nl/artikel/24(...)-bondscoach-coopmans
Elke teambespreking:quote:Op dinsdag 4 oktober 2022 14:05 schreef borisz het volgende:
Rintje Ritsma is de opvolger van Coopmans
https://nos.nl/artikel/24(...)-bondscoach-coopmans
Of juist nietquote:Op dinsdag 4 oktober 2022 15:39 schreef borisz het volgende:
Wordt veel kopjes koffie met Orie drinken.
Dit lijkt mij ook de logische uitkomstquote:Op woensdag 5 oktober 2022 10:01 schreef Idisrom het volgende:
Ik denk dat je beter het Reggenborgh-team dit jaar kunt opstellen met Bosker, Roest en Nuis. En zien hoe dat uitpakt. En dan na afloop van het jaar analyseren.
Volgens Kjeld hebben ze al geoefend.
Bedoelde hij daar niet Femke mee?quote:Op woensdag 5 oktober 2022 10:01 schreef Idisrom het volgende:
Ik denk dat je beter het Reggenborgh-team dit jaar kunt opstellen met Bosker, Roest en Nuis. En zien hoe dat uitpakt. En dan na afloop van het jaar analyseren.
Volgens Kjeld hebben ze al geoefend.
quote:Op woensdag 5 oktober 2022 15:20 schreef 0ne_of_the_few het volgende:
[..]
Bedoelde hij daar niet Femke mee?
quote:Schaatsbond kan enkel Bart Swings naar Wereldbekers sturen, wat met andere atleten?: “Dit is geen leuk nieuws, nee”
De Belgische Schaatsfederatie (KBSF) is naarstig op zoek naar sponsors. Zoals het er nu naar uitziet, kan de KBSF alleen Bart Swings afvaardigen naar de wereldbekerwedstrijden op de langebaan. De eerste wedstrijd is voorzien in het Noorse Stavanger, van 11 tot en met 13 november.
“Ik lig er wakker van”, aldus KBSF-voorzitter Corné Lepoeter. De steun van Sport Vlaanderen schiet tekort om meer schaatsers af te vaardigen. Normaal zou België ook Sandrine Tas en Mathias Vosté naar de openingswedstrijd van het internationale seizoen sturen. Een aantal andere schaatsers, zoals de genaturaliseerde Nederlandse Isabelle van Elst, komt ook in aanmerking.
“Zeker nu de prestaties in de lift zitten, is dat dus heel vervelend”, aldus de voorzitter. “Nu kunnen ze alleen rijden als ze dat zelf betalen.” Tas en Vosté maken dit seizoen geen deel uit van een commerciële ploeg en hebben in de voorbereidingen op het seizoen al veel kosten gemaakt. Lepoeter noemt de situatie nijpend. “Het is werkelijk een groot probleem, maar als er geen geld is dan kan ik het niet uitgeven. We hadden gehoopt dat na de olympische successen er sponsors zouden bijkomen, maar het budget daarvan staat op nul. Pas op, we zijn nog in gesprek met enkele potentiële partners dus volgende week kunnen de kaarten volledig anders liggen. Het ligt dus niet aan Sport Vlaanderen, zij steunen de schaatssport zoals ze kunnen. Er zijn alleen meer schaatsers op niveau dan vier jaar geleden.”
“Dit nieuws meedelen aan de betrokken atleten… ja dat is heel pijnlijk”, klinkt het. “Maar ze klonken bijzonder strijdlustig, dat is de juiste mentaliteit. Wat het verschil met vorig seizoen is? Toen hebben we het maximale gegeven richting de Winterspelen. Sandrine Tas deed het toen deels via eigen middelen en deels via ondersteuning, Mathias Vosté had ondersteuning maar werd afgeremd door blessures. Je moet altijd opnieuw keuzes maken. Een atleet naar een Wereldbeker sturen kost gemiddeld, afhankelijk van de locatie natuurlijk, zo’n 3.000 euro. We hadden graag een delegatie naar Stravanger gezonden, maar dat kunnen we momenteel niet. Maar de hemel licht dichtbij de hel en andersom, volgende week kan het totaal anders zijn.”
Afwachten
“Ik vind het jammer”, stelt Tas, die van de massastart een doel had gemaakt dit seizoen. “Het maakt het allemaal een stuk ingewikkelder om de perfecte trainingsomstandigheden te creëren om op de top van mijn kunnen te presteren. Maar mijn ambities blijven dezelfde. Ik focus op wat wel mogelijk is en hard werken. Welke wedstrijden ik wel of niet zal doen, dat moet nog beslist worden.”
Van Elst, die dit seizoen voor het eerst onder Belgische vlag uitkomt en normaal gezien verschillende nationale records zou kunnen breken: “Om eerlijk te zijn heb ik hier nog niets over gehoord. Op 31 oktober wordt bekend wie er mag gaan naar de Wereldbekers, dus ik denk dat we die mededeling wellicht eerst even moeten afwachten.”
Domper
Tas is blijkbaar wel al ingelicht. “Leuk nieuws is dit niet, hé”, aldus de wereldtopper in het skeeleren. “Ik ben ervan overtuigd dat de mensen van de federatie hard op zoek zijn naar oplossingen. Dat ben ik zelf ook. Dan valt er hopelijk nog iets uit de bus, waardoor ik wel een mooi programma kan schaatsen, want dat is natuurlijk waarvoor ik elke dag opsta en ga trainen. Om het WK afstanden (het grootste toernooi van het seizoen, red.) te kunnen schaatsen, moet je jezelf kunnen plaatsen via de Wereldbekers. Dus ik probeer onder meer de logoplekken op mijn pak die vrij zijn te verkopen en zo toch op de Wereldbekers te geraken.”
“Ik had inderdaad al opgevangen dat de andere schaatsers dit jaar geen ondersteuning van Sport Vlaanderen krijgen”, reageert olympisch kampioen Bart Swigs. “Wat natuurlijk jammer is. Maar ik ken de reden van Sport Vlaanderen niet en verder heeft onze bond blijkbaar geen eigen middelen om schaatsers naar Wereldbekers te sturen. Sponsors vinden is op dit moment natuurlijk niet eenvoudig, maar de resultaten in de verschillende schaatssporten zijn wel goed natuurlijk. Het feit dat ik bij een commerciële ploeg zit, heeft er niets mee te maken, want Wereldbekers worden vanuit de bond geregeld. Ik denk dat het vorig jaar bij Sandrine Tas ook zo was dat ze op eigen kosten moest reizen en daardoor soms pas later kon komen. Hopelijk vindt de bond toch nog een sponsor en wordt dat budget goed geïnvesteerd.”
“Hoe het precies zit bij de bond, dat weet ik ook niet”, aldus sprinter Mathias Vosté. “Maar mijn persoonlijke budget van Sport Vlaanderen voor dit jaar is volledig stopgezet. Ik moet nu dus alles zelf betalen. Ik ben dan ook gaan werken naast het schaatsen.”
Zonde dit, het leek erop dat het Belgische schaatsen weer een beetje in de lift kwam.quote:
quote:Het was juist Jorrit die niet met het team sprak. Ik bedoel: wanneer je in je eentje op een hotelkamer gaat zitten met de deur op slot terwijl de rest van de ploeg elders in een gemeenschappelijke ruimte verblijft, wie praat er dan niet met wie?"
Ik snap Jorrit ergens wel..quote:Op donderdag 13 oktober 2022 14:56 schreef Mansjester het volgende:
Leuk dat Jorrit ook op dit forum zit
[..]
Die gaat Parijs-Nice winnenquote:
Ik zou ook passen om gezellig saampjes met de simpele Schouten andere schaatsters belachelijk te gaan makenquote:Op donderdag 13 oktober 2022 14:56 schreef Mansjester het volgende:
Leuk dat Jorrit ook op dit forum zit
[..]
quote:Op donderdag 13 oktober 2022 14:56 schreef Mansjester het volgende:
Leuk dat Jorrit ook op dit forum zit
[..]
Team Zaanlander leek me nou nooit de ploeg van de gezellige avondjes in de gemeenschappelijke ruimtes.quote:Op donderdag 13 oktober 2022 14:56 schreef Mansjester het volgende:
Leuk dat Jorrit ook op dit forum zit
[..]
Lekker een avondje 30 seconds spelen met Wijfje moet je niet onderschatten!quote:Op donderdag 13 oktober 2022 21:56 schreef EinarBoe het volgende:
[..]
Team Zaanlander leek me nou nooit de ploeg van de gezellige avondjes in de gemeenschappelijke ruimtes.
Dat doet Wijfje alleen met Bosker!quote:Op donderdag 13 oktober 2022 22:13 schreef Mansjester het volgende:
[..]
Lekker een avondje 30 seconds spelen met Wijfje moet je niet onderschatten!
Eerder Bosker met Wijfje.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 09:08 schreef EinarBoe het volgende:
[..]
Dat doet Wijfje alleen met Bosker!
Ah, Bloemen is dus ook weer in goede doenquote:Op vrijdag 14 oktober 2022 19:12 schreef hhh38 het volgende:
Er worden aardig serieuze tijden gereden op het Canadees kampioenschap in Quebec (zeeniveau).
500m (v): 38.42 Hiller
500m (m): 34.37(!) Dubreuil
3000m: 4:00.20 Weidemann
5000m: 6:16.16 Bloemen
Allemaal baanrecords.
Ook vannacht weer:quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 19:12 schreef hhh38 het volgende:
Er worden aardig serieuze tijden gereden op het Canadees kampioenschap in Quebec (zeeniveau).
500m (v): 38.42 Hiller
500m (m): 34.37(!) Dubreuil
3000m: 4:00.20 Weidemann
5000m: 6:16.16 Bloemen
Allemaal baanrecords.
Voor Dubreuil ook een PR laaglandquote:Op zaterdag 15 oktober 2022 12:46 schreef ijs_beer het volgende:
[..]
Ook vannacht weer:
1000m v: 1.15.83 Blondin
5000m v: 6.48.58 Weidemann ()
1000m m: 1.07.94 Dubreuil
10000m m: Bloemen 12.51.77
Prima ijs daar in Quebec, en prima vorm van de Canadese toppers.
Vriend Man Dirkjan is zo'n vermoeiende rubriek.quote:Ze voelt zich thuis bij de ploeg. Mag zichzelf zijn, zegt ze. Kreeg ook de vrijheid om het trainingskamp naar Livigno van de ploeg in te ruilen voor een trip met haar man Dirkjan Mak en twee inlineskaters naar Colombia.
Met de dramatische omstandigheden daar op dit moment is dat in Heerenveen misschien wel een sub-6.20quote:Op zaterdag 15 oktober 2022 20:34 schreef ijs_beer het volgende:
1 Sigurd HENRIKSEN MA1 NOR NOR 6.27,01 PR SB
18-jarige Noor in Inzell, talentje hoor.
De generatie van tegenwoordig weet niet meer wat klaverjassen is.quote:Op vrijdag 14 oktober 2022 19:00 schreef pietkanarie het volgende:
Maar nog even mijn serieuze reactie.... niks mis mee om je af en toe op je hotelkamer op te sluiten toch? Jorrit Bergsma is gewoon niet echt een extravert persoon... als je zoveel met elkaar op pad bent zou ik daar zelf zeker ook behoefte aan hebben. Beetje onzin om dan te zeggen dat hij niet wil praten met de rest, soms moet je even opladen.
Als ik de reportage bij de NOS zo gezien heb, was Dirkjan dit keer niet de initiator.quote:Op zaterdag 15 oktober 2022 19:11 schreef wimderon het volgende:
[..]
Vriend Man Dirkjan is zo'n vermoeiende rubriek.
Een 50-jarige Duitse van wie ik dacht dat ze gestopt was is daar ook gesignaleerd.quote:Op zaterdag 15 oktober 2022 20:34 schreef ijs_beer het volgende:
1 Sigurd HENRIKSEN MA1 NOR NOR 6.27,01 PR SB
18-jarige Noor in Inzell, talentje hoor.
Hij heeft nog een heel seizoen om dat te verbeteren, hopelijk gaat ie World Cups rijden.quote:Op zaterdag 15 oktober 2022 21:31 schreef I.R.Baboon het volgende:
Ik dacht overigens '6.27 voor een A1 valt wel mee' maar de laatste A1-junior die sneller was was Lehman 9 (!) jaar geleden. Wel ook meteen 6.19.
Hij reed al 6.36 in Milwaukee, dan valt dit toch enigszins tegen.quote:Op vrijdag 21 oktober 2022 12:22 schreef EinarBoe het volgende:
Stolz met 6.33 in SLC. Kijkend naar de tijd van Cepuran dan is dat toch vrij rap.
Wowquote:Op vrijdag 21 oktober 2022 21:57 schreef Aguero het volgende:
Fenomeen Stolz rijdt een berg van z'n 1500 PR af.
(van schaatsen.nl)quote:IJsbaan Inzell genoodzaakt om ijs trager te maken
Net als veel Nederlandse ijsbanen heeft ook de Max Aicher Arena te lijden onder de energiecrisis. De Duitse overheid verplicht sportlocaties om zoveel mogelijk energie te besparen, voor deze ijsbaan komt dat neer op twintig procent. Mocht dit aantal niet behaald worden, loopt de ijsbaan kans om financieel gekort te worden. Omdat het ontvochtigen van de zaal en het afkoelen van het ijs de meeste energie kosten, wordt daar voornamelijk op bezuindigd. Het onvermijdelijke gevolg is dat de schaatsers minder hard kunnen rijden en de kwalificatielimieten voor internationale wedstrijden buiten bereik raken. Kjeld Nuis meldde al dat de omstandigheden in het Duitse Inzell erbarmelijk waren tijdens zijn trainingskamp en olympisch kampioen Thomas Krol kwam niet verder dan 1.09,9 op de 1000 meter.
Het hoofd van de Max Aicher Arena, Hubert Kreutz, heeft daarom een open brief naar de ISU geschreven. Hij hoopt op een 'compromis tussen internationale eisen en lokale omstandigheden'. De problemen voor de ijsbaan dreigen nog groter te worden, want naar verwachtig zullen de energiekosten in 2023 verdubbelen.
Met twee ronden verschil gewonnen. Die is wel in vorm dus.quote:Op zaterdag 22 oktober 2022 19:45 schreef Idisrom het volgende:
Irene Schouten lapt het weer.
Ze lapt de concurrentie op de Jaap Eden met minstens een ronde.
Die wordt straks onverslaanbaar bij WK Sprints. En ik zie het nog wel gebeuren dat ie ook een gevaar wordt op de 1500m (op snelle banen). Kan me na Erben geen man herinneren die zowel op de 500m als 1500m bij de favorieten hoorde.quote:Op zaterdag 22 oktober 2022 23:45 schreef Dale__Cooper het volgende:
Dat zijn weer reuzesprongen van Stolz, erg mooi.
Zou dat armpje van hem, net als de vogeltjes met gebroken pootjes, een gevolg zijn van teveel stikstof?quote:Op maandag 24 oktober 2022 12:58 schreef Mansjester het volgende:
Hier nog een reportage met Roest:
https://nos.nl/artikel/24(...)ke-aanpak-reggeborgh
Vanaf nu zijn we dus 110% tegen Patrick "omgekeerde vlag" Roest
Voor de volledigheid, het statement op de website:quote:
Als je tussen de lijntjes door leest: een uit nood geboren collectief wat elkaar heeft gevonden maar weinig centrale begeleiding heeft. De enige coach is voorlopig Daniel Greig.quote:WHAT WE STAND FOR
We are Team Novus, the international skating organization that stands for the new and innovative approach to strong communication and collaboration between countries, athletes and staff in the speed skating world.
By coming together and combining our strengths, we are able to create an optimal environment for our skaters, regardless of their background, location or national affiliation. We encourage our athletes to develop themselves as individuals, whilst making each other stronger mentally, physically and commercially so they can reach their full potential in skating and beyond.
We believe intrinsic motivation is the catalyst for our success on the ice and that winning comes from within. Using the latest technologies, training sessions are planned and biodata is monitored daily to ensure maximum performance for each individual: a performance training approach built for the now.
Our innovative, limitless and decentralised approach is what makes us proud to be Team Novus.
Goed dat hier een keer iets van gezegd wordt, zeker dat er te weinig World Cups zijn. Verklaring waarom we weinig naar Japan/Azië gaan lijkt me trouwens angst voor corona daar, dus daar valt weinig aan te doen. En alle banen in Rusland, Belarus en Kazakhstan vallen ook af, dus dan wordt het al snel lastiger.quote:Nederlandse schaatsers balen van saaie kalender: 'Het is een grof schandaal'
28 okt 2022 om 06:44
Update: 2 uur geleden
Geen WK allround of WK sprint, slechts vijf locaties voor de internationale wedstrijden en een wereldbekerseizoen dat eindigt met twee weekenden op rij in Polen. De schaatskalender voor de komende winter is erg kaal en dat valt slecht bij veel Nederlandse toprijders.
Natuurlijk hoopt Thomas Krol begin januari in het Noorse Hamar zijn Europese sprinttitel te prolongeren. Ook al had de olympisch kampioen op de 1.000 meter liever gezien dat er helemaal geen EK sprint was.
"Een EK sprint is bij de mannen een veredelde interland tussen Nederland en Rusland. En de Russen mogen niet meedoen, dus dat wordt een heel uitgekleed toernooi. Ik vind dat afdoen aan de sport, de waarde van de titel wordt een stuk minder. Ik had veel liever tegen de Canadezen en Japanners gestreden op een WK sprint", zegt Krol, die ook de regerend wereldkampioen sprint is.
"Een WK sprint en een WK allround zijn wat mij betreft onmisbaar op de kalender en zouden elk jaar gehouden moeten worden. Bij het EK sprint is een titel te verdienen, dus die wil ik graag hebben. Maar van mij had het überhaupt niet op de kalender gehoeven. Ik vind het een grof schandaal dat de ISU dit besloten heeft."
Schaatsen is van drie WK's naar één WK per winter gegaan
De internationale schaatsunie ISU sprak in 2018 op een congres af om vanaf het seizoen 2020/2021 nog maar één wereldkampioenschap per winter te organiseren in het langebaanschaatsen. Jarenlang waren er drie losse WK's - een WK sprint, een WK allround en een WK afstanden - op drie verschillende momenten. De ISU vond dat er te veel wereldkampioenen waren en dat dit verwarring opleverde bij het publiek.
Vanuit Nederland was er direct stevige kritiek op het besluit en die is vier jaar later nog niet verstomd. "Ik vind het heel jammer dat er dit jaar geen WK sprint is", zegt Femke Kok, die vorig seizoen bij haar debuut op het mondiale sprinttoernooi zilver pakte. "Grote toernooien als een WK sprint en een WK allround maken het schaatsen echt mooi. Die wil je ieder jaar rijden."
Patrick Roest vindt het pijnlijk dat hij komende winter alleen voor zijn tweede Europese allroundtitel kan gaan, en niet voor zijn vierde wereldtitel. "WK-goud betekent gewoon meer dan EK-goud", zegt hij. "Volgens mij zou het makkelijk kunnen om ieder jaar een WK allround te organiseren en het EK er helemaal uit te halen. Dan krijg je veel mooiere wedstrijden. Dit sentiment speelt bij ons als sinds ze het jaarlijkse WK allround hebben afgeschaft."
Krol: 'Het is de leegste kalender uit mijn carrière'
De schaatskalender 'nieuwe stijl' zou in de winter 2020/2021 voor het eerst worden doorgevoerd, maar door de coronapandemie ging er toen een streep door de meeste wedstrijden.
Daardoor is komend seizoen het eerste met alleen World Cups (zes weekenden), één EK (een gecombineerd allround- en sprinttoernooi in Hamar), één WK (de WK afstanden in Heerenveen) en géén Olympische Spelen. "Ik vind het een saaie kalender, de leegste uit mijn carrière", zegt de dertigjarige Krol. "Met ook nog veel dezelfde locaties."
De wereldbekers zijn deze winter in het Noorse Stavanger, Heerenveen, het Canadese Calgary (twee weekenden) en het Poolse Tomaszów Mazowiecki (twee weekenden, waaronder de World Cup-finale). Het is zeer ongebruikelijk dat er twee weken achter elkaar op dezelfde plek wordt geschaatst, laat staan twee keer in één seizoen.
"Calgary is altijd hartstikke leuk, maar die baan in Polen heb ik inmiddels wel gezien", zegt Krol. "Stavanger en Heerenveen zijn klassiek, maar ook niet heel spannend meer. Waarom organiseren we niet een keer een World Cup op een buitenbaan? En waarom gaan we bijna nooit meer naar Duitsland of Japan? Ik hoop dat de ISU daar nog een keer naar gaat kijken, net als dat de nadruk weer veel meer op de WK's moet gaan liggen. Dát zijn de ontwikkelingen die het schaatsen nodig heeft."
Ze klagen nu dat het saai is (sinds wanneer is "saai" een factor?) maar ik denk dat het op termijn goed is. Die drukke kalender zorgde ervoor dat veel toernooien niet serieus werden genomen en het grote aantal WK's was voor buitenstaanders inderdaad lachwekkend en weinig van waarde. Ik verwacht dat dit wonderen doet voor het aanzien van de WK's en de World Cup (naamswijziging zou handig zijn).quote:Op vrijdag 28 oktober 2022 10:09 schreef hhh38 het volgende:
[..]
Goed dat hier een keer iets van gezegd wordt, zeker dat er te weinig World Cups zijn. Verklaring waarom we weinig naar Japan/Azië gaan lijkt me trouwens angst voor corona daar, dus daar valt weinig aan te doen. En alle banen in Rusland, Belarus en Kazakhstan vallen ook af, dus dan wordt het al snel lastiger.
Tja als je echt wil dat het WK Sprint en Allround aanzien krijgen, moet je het lef hebben om in die jaren geen WK Afstanden te rijden. Maar dat doen ze niet.quote:Op vrijdag 28 oktober 2022 10:54 schreef Ronald-Koeman het volgende:
[..]
Ze klagen nu dat het saai is (sinds wanneer is "saai" een factor?) maar ik denk dat het op termijn goed is. Die drukke kalender zorgde ervoor dat veel toernooien niet serieus werden genomen en het grote aantal WK's was voor buitenstaanders inderdaad lachwekkend en weinig van waarde. Ik verwacht dat dit wonderen doet voor het aanzien van de WK's en de World Cup (naamswijziging zou handig zijn).
In dit geval gaat het niet om saai voor de kijker. Hier gaat het om saai voor de schaatsers zelf... minder toernooien en weinig verschillende steden/banen. Met alle respect maar dat is mijn inziens gewoon aanstellen.quote:Op vrijdag 28 oktober 2022 10:59 schreef Janneke141 het volgende:
Sport is, in elk geval op commercieel vlak, een vorm van entertainment. Dan is 'saai' dus wel degelijk een relevante factor.
Naamswijziging? Er zijn zoveel sporten met een World Cup en een los WK, ik heb dat nog nooit gehoord.quote:Op vrijdag 28 oktober 2022 10:54 schreef Ronald-Koeman het volgende:
[..]
Ze klagen nu dat het saai is (sinds wanneer is "saai" een factor?) maar ik denk dat het op termijn goed is. Die drukke kalender zorgde ervoor dat veel toernooien niet serieus werden genomen en het grote aantal WK's was voor buitenstaanders inderdaad lachwekkend en weinig van waarde. Ik verwacht dat dit wonderen doet voor het aanzien van de WK's en de World Cup (naamswijziging zou handig zijn).
Dus omdat er nu minder WK's zijn en het voor de buitenstaander misschien duidelijker is, gaat die buitenstaander wel kijken?quote:Op vrijdag 28 oktober 2022 10:54 schreef Ronald-Koeman het volgende:
[..]
Ze klagen nu dat het saai is (sinds wanneer is "saai" een factor?) maar ik denk dat het op termijn goed is. Die drukke kalender zorgde ervoor dat veel toernooien niet serieus werden genomen en het grote aantal WK's was voor buitenstaanders inderdaad lachwekkend en weinig van waarde. Ik verwacht dat dit wonderen doet voor het aanzien van de WK's en de World Cup (naamswijziging zou handig zijn).
Die zitten nu massaal voor de buis voor 2 weekenden wereldbeker in Tomaszow Mazowietskiquote:Op vrijdag 28 oktober 2022 12:32 schreef Marcoss het volgende:
[..]
Dus omdat er nu minder WK's zijn en het voor de buitenstaander misschien duidelijker is, gaat die buitenstaander wel kijken?
In de volksmond zijn World Cup en World Championships synoniem voor het WK. Dat er ook andere sporten zijn die dezelfde fout maken als het schaatsen betekent niet dat het daardoor ineens goed is. Het is voor een buitenstaanders en nieuwelingen gewoon verwarrend, helemaal omdat er al 3 WK's bestaan binnen het schaatsen en die allemaal nog jaarlijks waren ook.quote:Op vrijdag 28 oktober 2022 12:26 schreef DeLuna het volgende:
[..]
Naamswijziging? Er zijn zoveel sporten met een World Cup en een los WK, ik heb dat nog nooit gehoord.
Allicht. Minder vervreemdend in ieder geval waardoor de kans groter is. Het geeft ook veel meer allure aan zo'n WK.quote:Op vrijdag 28 oktober 2022 12:32 schreef Marcoss het volgende:
[..]
Dus omdat er nu minder WK's zijn en het voor de buitenstaander misschien duidelijker is, gaat die buitenstaander wel kijken?
Aangezien ze toch alles van het baanwielrennen kopiëren: die noemen het Champions League nu toch?quote:Op vrijdag 28 oktober 2022 12:51 schreef Ronald-Koeman het volgende:
[..]
In de volksmond zijn World Cup en World Championships synoniem voor het WK. Dat er ook andere sporten zijn die dezelfde fout maken als het schaatsen betekent niet dat het daardoor ineens goed is. Het is voor een buitenstaanders en nieuwelingen gewoon verwarrend, helemaal omdat er al 3 WK's bestaan binnen het schaatsen en die allemaal nog jaarlijks waren ook.
In het atletiek hebben ze het wel begrepen; zij noemen het de Diamond League (voorheen Golden League). World League of World Series zouden ook goede opties zijn.
Maar die hebben ook een WK baanwielrennen, een WK Wegwielrennen, een WK veldrijden, een WK mountainbike, een WK gravelbijten en waarschijnlijk vergeet ik er nog 3. Denk dat we daar ook vanaf moeten. Veel te verwarrend.quote:Op vrijdag 28 oktober 2022 13:01 schreef hhh38 het volgende:
[..]
Aangezien ze toch alles van het baanwielrennen kopiëren: die noemen het Champions League nu toch?
Je hebt nu volgend jaar alsnog 2 WK's in 1 weekend (en nog een WK afstanden) en dit jaar heb je naast het WK afstanden nog 2 EK's.. ik vraag me af of het voor die buitenstaander overzichtelijker wordt..quote:Op vrijdag 28 oktober 2022 12:54 schreef Ronald-Koeman het volgende:
[..]
Allicht. Minder vervreemdend in ieder geval waardoor de kans groter is. Het geeft ook veel meer allure aan zo'n WK.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |